Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα που θα πρέπει να πάρει το δύσκολο –όπως αναμένεται– “πράσινο φως” από τη γερμανική βουλή». Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal, ανατρέποντας πλήρως την εικόνα που είχε σχηματίσει η Αθήνα έπειτα από πρόσφατες δηλώσεις του.
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε το πρόγραμμα θα πάψει να ισχύει, υπογραμμίζοντας πως «τότε θα έπρεπε να βρούμε κάτι καινούργιο. Δεν θα το πρότεινα στην ελληνική κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε ότι από τη μεριά του αυτό δεν θα τον άγχωνε, καθώς «η γερμανική Βουλή θα έπρεπε να συζητήσει και να συμφωνήσει στο αν εγκρίνει ή όχι ένα νέο πρόγραμμα». Ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε ξεκάθαρα την Αθήνα ότι η έγκριση ενός νέου προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, δεν θα είναι κάτι εύκολο.
Οι δηλώσεις αυτές σίγουρα δεν μπορούν να εκληφθούν ως θετικές, όπως τις ερμήνευσε αρχικά η ελληνική κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η Γερμανία θα ήταν σύμφωνη σε ένα πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς η δυσκολία για τη συμφωνία νέου προγράμματος ίσως είναι μεγαλύτερη από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τους όρους που θα εξασφαλίζουν την παραμονή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα.
Στην ίδια γραμμή με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης κ. Κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, πως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα αποτελούσε μια θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής.
Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη πως είναι καλό να υπάρχει δέσμευσή τους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν αυτή χρειαστεί, ενώ το Ταμείο θέλει νωρίτερα τις αποφάσεις. «Αυτό είναι μέρος της διαφωνίας μας, που δεν έχουμε λύσει» είπε. Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι τώρα, παρόλο που δεν υπάρχει συμφωνία σε όλα τα σημεία μεταξύ των θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης «δεν πρέπει να αγνοούμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ».
Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι τον Ιανουάριο θα αρχίσει η εφαρμογή τους και ότι ορισμένα από αυτά «μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, γρήγορα», ενώ για τα υπόλοιπα θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, έως το τέλος του έτους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την Ελλάδα σε συνέντευξή του σε φλαμανδική εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας «εφικτό στόχο» την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018 και όχι το 2017 όπως αναμένεται. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «με την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά», επισημαίνοντας τα αλλεπάλληλα τρίμηνα κατά τα οποία η χώρα καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και πως «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής δουλειάς έχει ολοκληρωθεί».
Ομως υπενθύμισε ότι τα ελληνικά χρέη συσσωρεύτηκαν «επειδή οι Ελληνες, από τότε που ήλθε το ευρώ, έζησαν πάνω από τις δυνάμεις τους, καθώς σε μία περίοδο οκτώ ετών, ο πλούτος αυξήθηκε πάρα πολύ στην Ελλάδα και τα νοικοκυριά δαπανούσαν έως και 40% περισσότερο». Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως ένα μεγάλο μέρος από τα εισοδήματα των Ελλήνων προήλθε από δάνεια και σε μια δεδομένη στιγμή δεν ήταν πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, «με αποτέλεσμα να έλθουν οι χώρες της Ευρωζώνης για να τους βοηθήσουν».
Οσον αφορά την ανάγκη για «κούρεμα» ελληνικού χρέους είπε πως δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από την Ευρωζώνη, ενώ επανέλαβε πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια ελάφρυνση χρέους, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των ωριμάνσεων.
Ελένη Βαρβιτσιώτη
Έντυπη Καθημερινή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου