Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ο Τσίπρας θέλει να αποτελειώσει την χώρα οδηγώντας σε ακυβερνησία με αλλαγή εκλογικού νόμου



Είναι τρομερό το μίσος του Αλέξη Τσίπρα για την χώρα και τους Έλληνες που δεν τον θέλουν πλέον ούτε να τον βλέπουν.

Με αυτά τα μυαλά και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των εγκληματικών ενεργειών του ετοιμάζεται να ξαναλλάξει τον εκλογικό νόμο βλέποντας ότι πέφτει και να οδηγήσει την χώρα σε ακυβερνησία για να γελάει νομίζοντας ότι θα μπορεί και τότε να επηρεάζει τις εξελίξεις.

Εκτός της ακυβερνησίας θα δώσει το δικαίωμα να μπαίνει στην βουλή και η κουτσή Μαρία υποβαθμίζοντας και άλλο την ποιότητα των πολιτικών και το κύρος της χώρας.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

Ξαναλλάζει ο εκλογικός νόμος - Απλή αναλογική από τώρα

Νέο σχέδιο από Μαξίμου για άμεση μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 2%, κατάτμηση της Β’ Αθήνας, κατάργηση του σταυρού στις ευρωεκλογές και κάλπες μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ώστε να έχει φύγει ο Σόιμπλε!

Ο πρωθυπουργός δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια οι επόμενες εκλογές να γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. 

Παρότι όταν ήρθε ο σχετικός νόμος τον Ιούλιο προς ψήφιση στη Βουλή δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, ώστε να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του πιστεύουν ότι εάν υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις στον νόμο, μπορεί οι 179 ψήφοι του Ιουλίου να γίνουν 200 και πλέον τον προσεχή Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, όταν και σχεδιάζουν να τον επαναφέρουν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Και λέμε τον Οκτώβριο - Νοέμβριο γιατί χρειάζεται να παρέλθει τουλάχιστον μία κοινοβουλευτική σύνοδος για να αλλάξει νόμος που έχει ψηφιστεί. Η επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδος αρχίζει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2017. 

Οι τρεις αλλαγές 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λοιπόν, το πρωθυπουργικό επιτελείο σχεδιάζει να επαναφέρει προς ψήφιση τον εκλογικό νόμο κάνοντας τουλάχιστον τρεις αλλαγές που να δικαιολογούν την εκ νέου συζήτηση και ψήφιση. Πρώτον, να σπάσει τις μεγάλες περιφέρειες, όπως π.χ. τη Β’ Αθήνας κ.ά., δεύτερον, να καταργήσει τον σταυρό προτίμησης για τις ευρωεκλογές και, τρίτον, αν δεν καταργήσει, να κατεβάσει το όριο εισόδου στη Βουλή, ενδεχομένως στο 2%. 

Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν στο Μαξίμου ότι μπορούν να δελεάσουν τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι οποίοι στην ψηφοφορία του Ιουλίου του 2016 είχαν αρνηθεί να δώσουν θετική ψήφο, ώστε να πουν τώρα το «ναι». Εάν οι δύο αρχηγοί συμφωνήσουν και οι βουλευτές τους τούς ακολουθήσουν, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Λέμε αν θα τους ακολουθήσουν οι βουλευτές επειδή κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν η Φώφη άλλαζε στάση και έλεγε «ναι» στην απλή αναλογική, υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και όσους συντάσσονται μαζί του. 

Πάντως τα αριθμητικά δεδομένα είναι τα εξής: τον Ιούλιο του 2016 υπέρ της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές. Οι 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.), οι 15 του ΚΚΕ, οι 9 του Βασίλη Λεβέντη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜ.ΑΡ. και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος. Καταψήφισαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ομως τρεις από το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη, οι προερχόμενοι από την Αριστερά Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός, διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή απέχοντας από την ψηφοφορία. Την αποχή επέλεξε και η Χρυσή Αυγή, παρότι πληροφορίες την ήθελαν να υπερψηφίζει τον νόμο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα στο παρασκήνιο, ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέλεξε τελικά την αποχή επειδή οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής δεν επαρκούσαν για να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 2/3 (200 βουλευτές) που απαιτείται για να υπάρξει άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου. 

Το κρίσιμο μέγεθος, λοιπόν, είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αν αλλάξει στάση, τότε είναι μάλλον εύκολο να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών. Με την επιστροφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου και την προσχώρηση του Αχμέτ Ιλχάν η ΔΗΣΥΜ έχει 18 βουλευτές και ενδεχομένως να πάει στους 19 αν, όπως λέγεται, προσχωρήσει και η Κατερίνα Μάρκου. 
Προστιθέμενοι οι 19 στους 179 φτάνουμε στους 198. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους τρεις του Ποταμιού (Δανέλλης, Λυκούδης, Ψαριανός) που είχαν επιλέξει την αποχή και υπό τα νέα δεδομένα μπορεί να υπερψηφίσουν, τότε πάμε στους 201. 

Ακόμη κι αν διαφοροποιηθεί ο Βενιζέλος, η απλή αναλογική μπορεί να υπερψηφιστεί. Στην ακραία περίπτωση όπου θα υπάρξουν περισσότερα «όχι» από το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να είναι ο Στ. Θεοδωράκης αυτός που θα πει το «ναι». Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν στο Μαξίμου, επειδή, όπως λένε, «δεν θα ήθελε να δώσει την εικόνα ενός ηγέτη που ελέγχει μόνο τον εαυτό του και άλλους δυο-τρεις το πολύ βουλευτές». Και βέβαια, παρότι δεν το επιθυμούν στο Μαξίμου, υπάρχει πάντα και το «μαξιλάρι» της Χρυσής Αυγής, η οποία προκειμένου να κάνει άνω κάτω το πολιτικό σύστημα και να οξύνει τις κομματικές αντιπαραθέσεις δεν αποκλείεται να αλλάξει τη θέση της και αντί για την αποχή να επιλέξει το «ναι» στη σχετική ψηφοφορία. 

Ενημέρωση Φώφης - Σταύρου με δέλεαρ για συγκυβέρνηση

Αυτά είναι τα αριθμητικά δεδομένα, ας δούμε όμως τα πολιτικά. Καταρχάς πηγές από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, τη Φώφη και τον Σταύρο για τις προθέσεις του. 

Η περίπτωση ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να έχουν ενημερωθεί όχι από τον πρωθυπουργό αλλά από τους «συνδέσμους», οι οποίοι παρασκηνιακά φροντίζουν -παρά την κατά καιρούς λεκτική οξύτητα στην αντιπαράθεση- να διατηρούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας των δύο κομμάτων με την κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, παρότι πηγές από τα επιτελεία της Φώφης και του Σταύρου το διαψεύδουν. 

Το επιχείρημα του πρωθυπουργού είναι ότι με την υπερψήφιση της απλής αναλογικής αφενός ενισχύεται η συνεννόηση των κομμάτων, υπέρ της οποίας ομνύουν Φώφη και Σταύρος, και αφετέρου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις η επόμενη κυβέρνηση να μην είναι τελικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά να έχει προοδευτική κατεύθυνση, στην οποία Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι μπορούν να συμμετέχουν - και μάλιστα με αυξημένο και διακριτό ρόλο στα θέματα της διακυβέρνησης.

Εξάλλου, κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν τη γνώμη ότι ταυτόχρονα με την απλή αναλογική θα πρέπει να προταθεί σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. 

Υποστηρίζουν δε ότι θα είναι δύσκολο ειδικά στη Φώφη Γεννηματά να αρνηθεί αν εν τω μεταξύ, όπως πιστεύουν στο Μαξίμου, έχει κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα έχει μπει στην ποσοτική χαλάρωση και έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης. Και θα είναι δύσκολο, λένε, να αρνηθεί επειδή σημαντικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ., το ΚΙΔΗΣΟ και οι Κινήσεις Πολιτών είναι υπέρ της απλής αναλογικής, ενώ της παρέχεται και η ευκαιρία να αποτινάξει την κατηγορία ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε παρακολούθημα της Δεξιάς. 

Και φυσικά, να αναβαθμίσει τον ρόλο της στο πολιτικό και κυβερνητικό παιχνίδι εξουσίας, αφού από την απόφαση που θα πάρει η Χαριλάου Τρικούπη θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό οι πολιτικές και κατ’ επέκταση οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις για τη επόμενη τουλάχιστον δεκαετία. 

«Αλλο ένα κόλπο»

Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπόψη των οποίων θέσαμε τις πληροφορίες για τα σχέδια του πρωθυπουργού, μας είπαν: «Από τον Τσίπρα όλα μπορεί να τα περιμένει κάποιος. Ενδεχομένως, η εκ νέου ψήφιση της απλής αναλογικής είναι ένα από τα πολλά κόλπα που θα προσπαθήσει να στήσει προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Δεν πιστεύουμε όμως ότι θα ευδοκιμήσει επειδή τα κόμματα δεν πρόκειται να αλλάξουν θέση. 

Θα παραμείνουν στη γραμμή: πρώτη προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. επειδή είναι καταστρεπτική για τον τόπο». Πάντως, ορισμένα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία διακατέχονται από αντιδεξιά και αντιμητσοτακικά αισθήματα, βλέπουν με θετικό μάτι την υπερψήφιση της απλής αναλογικής και δεν αποκλείεται όταν (και εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν οι εξελίξεις) έρθει το θέμα στη Βουλή να πιέσουν τη Φώφη να την υπερψηφίσει. 

Η συνταγματική αναθεώρηση

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως άλλωστε παραδέχονται και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, τα πάντα θα κριθούν το επόμενο δίμηνο. Αν κλείσει έγκαιρα -πράγμα δύσκολο για τον Ιανουάριο, ενδεχομένως τον Φεβρουάριο- η αξιολόγηση και από τον Μάρτιο η χώρα μπει στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, τότε θα εισαχθεί στη Βουλή προς συζήτηση η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα περιέχει αλλαγές που θα κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση. 

Οι συμπράξεις που θα δημιουργηθούν στις σχετικές ψηφοφορίες για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις ενδεχομένως να είναι το πρόκριμα για την πολιτική συμμαχία της απλής αναλογικής, στην οποία ελπίζει ο Τσίπρας προκειμένου να φράξει τον δρόμο του Μητσοτάκη προς την πρωθυπουργία και να παραμείνουν ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ στο παιχνίδι της διακυβέρνησης και των ωφελημάτων της εξουσίας...

Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που επικρατήσει η σκληρή γραμμή Σόιμπλε και η κυβέρνηση υποχρεωθεί να πάρει και νέα σκληρά μέτρα, όπως θέλει το ΔΝΤ, αλλά και να προσδιορίσει από τώρα επακριβώς τις μειώσεις σε μισθούς - συντάξεις και τις περικοπές στο Δημόσιο που θα περιλαμβάνει ο κόφτης μετά το 2018 σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. 

Προσώρας το Μαξίμου αρνείται ότι θα υποκύψει, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγηθούμε σε εκλογές μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και μετωπικής αντιπαράθεσης με ό,τι στον ΣΥΡΙΖΑ ορίζουν ως διαπλοκή συμφερόντων, οικονομική ολιγαρχία και πολιτικό -εγχώριο και ευρωπαϊκό- κατεστημένο... 


Στις 100.000 τα μπλοκάκια που έκλεισαν λόγω φόρων και εισφορών



Περίπου ένα στα 20 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Πρώτα ήρθαν το τέλος επιτηδεύματος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ακολούθησε η αύξηση των προκαταβολών φόρου φτάνοντας πλέον το 100%. Τώρα, με το βουνό των φόρων να έχει λυγίσει έναν στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες από το 2011, τη χαριστική βολή στα φυσικά πρόσωπα τα οποία αμείβονται με τα λεγόμενα μπλοκάκια έρχεται να δώσει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους Τα Νέα, τη διετία 2015-2016 105.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα έκλεισαν τα βιβλία τους χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα νέα έναρξη επαγγέλματος στον ίδιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. 

Πρακτικά, περίπου ένα στα είκοσι φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα κατέβασαν ρολά για την Εφορία διότι δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στα βάρη της κρίσης ή για να γλιτώσουν από το τσουνάμι φόρων και τελών ρισκάροντας τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους σε καθεστώς παραοικονομίας. Από το 2011 έως σήμερα, οι διακοπές εργασιών φτάνουν τις 250.000.

Τα στοιχεία του Taxis δείχνουν ότι οι ενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 2.221.085, εκ των οποίων 1.607.938 είναι φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει στο τέλος του μήνα, όταν έρθει η ώρα της πληρωμής των αυξημένων εισφορών με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, πόσα μπλοκάκια και πόσα βιβλία θα έχουν παραμείνει ενεργά.

Λογιστές εκτιμούν ότι τους τελευταίους μήνες οι διακοπές εργασιών ξεπερνούν τις 5.000 σε μηνιαία βάση, χωρίς να υπολογίζονται όλοι αυτοί οι οποίοι προκειμένου να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις είτε αλλάζουν νομική μορφή στην επιχείρησή τους (η τελευταία μόδα είναι οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) είτε επιζητούν φοροασφαλιστικό σωσίβιο σε άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία. Κατέγραψαν ήδη ένα κύμα αυξημένων διακοπών εργασιών τον Δεκέμβριο και προβλέπουν ραγδαία επιτάχυνση στο κλείσιμο βιβλίων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, όταν πλέον ξεκαθαρίσει απόλυτα το νέο περιβάλλον εισφορών.


Πηγή : tovima.gr


Έρχονται κατασχέσεις από το ΚΕΑΟ για οφειλές ακόμα και κάτω των 5.000 ευρώ



Έχουν υπερφορολογήσει τα πάντα, έχουν καταστρέψει σπίτια και επιχειρήσεις και τώρα με θράσος απειλούν για κατασχέσεις σε ότι έχει απομείνει σε περιουσίες που δεν έχει βάλει ακόμα στο χέρι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά των χρεών των οφειλετών στο ΚΕΑΟ είναι θέμα χρόνου και έτσι θα ακολουθήσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης δηλαδή ηλεκτρονική κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων και πλειστηριασμοί ακίνητης και κινητής περιουσίας άμοιρων υπερφορολογούμενων Ελλήνων.

Στο στόχαστρο θα μπουν αρχικά όσοι έχουν χρέη προς τα Ταμεία άνω των 5.000 ευρώ, αλλά αντιμέτωποι με κατασχέσεις θα βρεθούν και όσοι έχουν χρέη χαμηλότερα από αυτό το ποσό, δηλαδή 320.000 οφειλέτες του ΙΚΑ και 210.000 του ΟΑΕΕ.

Από τους δεύτερους, οι 130.000 περίπου έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους γιατί τους έχει καταστρέψει η κρίση και η υπερφολορόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Γυμναστική με βάρη βασικές αρχές



Αφού λοιπόν το πήραμε απόφαση να γυμναστούμε και πάμε να ξεκινήσουμε γυμναστήριο να τι πρέπει να έχουμε κατά νου.

Καταρχάς καλό είναι να διαλέγουμε γυμναστήριο ύστερα από μια μίνι έρευνα αγοράς,κοιτάζοντας όχι μόνο το οικονομικό και τι κόσμο μαζεύει αλλά κυρίως τις παροχές που προσφέρει (επιλογές προγραμμάτων,σάουνα,πισίνα,personal trainer κ.λ.π) κατάρτηση προσωπικού,καθαρό και ασφαλές περιβάλλον,και ότι άλλο που για τον καθένα μας παίζει  το ρόλο του. 

Ύστερα και εφόσον είμαστε αρχάριοι στην προπόνηση με βάρη, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε περίοδο προσαρμογής τριών-τεσσάρων εβδομάδων, προτού μπούμε σε ένα βασικό πρόγραμμα. Την περίοδο αυτή, η προπόνησή μας έχει κυρίως κυκλική μορφή. 



Προτιμούμε ασκήσεις στα όργανα και όχι με ελεύθερα βάρη με μικρές προς μέτριες αντιστάσεις. 

Δώστε βάση στην σωστή τεχνική εκτέλεσης των ασκήσεων καθώς και στην σωστή αναπνοή. Ρωτήστε τον υπεύθυνο γυμναστή ακόμα και αν πιστεύετε ότι ξέρετε,όλο και κάτι παραπάνω θα μάθετε.



Στη φάση αυτή σκοπός μας είναι να ξυπνήσουμε το μυικό μας σύστημα οπότε αποφύγετε υπερβολές του τύπου ΄΄αυτά τα κιλα τα είχα για πλάκα΄΄.Δεν είναι νροπή 20κιλα στο οργανο  για το στήθος η τη πλάτη!

Ετσι θα αποφύγουμε τραυματισμούς και το φυσιολογικό πιάσιμο θα φύγει σχετικά γρήγορα.

Δώστε μεγάλη σημασία στη καλή προθέρμανση όχι μόνο στην αρχή αλλα και στα όργανα τουλάχιστον στις πρώτες ασκήσεις και στην καλη αποθεραπεία-διατάσεις!Τροπους να μοιρασουμε μυικές ομάδες –μερες θα τα πουμε στο επόμενο ραντεβού μας.

Αντε λοιπόν πετσέτα,πολύ όρεξη και καλή αρχή!!





Δημήτρης Ρούσος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής




Βίντεο: Κεραυνός χτυπά αεροσκάφος στον αέρα


 Το αεροσκάφος τύπου Boeing 747 ξεκίνησε από το διεθνές αεροδρόμιο του Vnυkovo στην Ρωσία με προορισμό το Sochi, τα ξημερώματα της 2ης Ιανουαρίου. 

Κατά την πτήση, διάρκειας 2 ωρών και 20 λεπτών, ένας δυνατός κεραυνός χτύπησε το αεροπλάνο.



Το αεροπλάνο προσγειώθηκε κανονικά στο αεροδρόμιο του Sochi , όπου οι ελεγκτές εδάφους έσπευσαν να το εξετάσουν για τυχόν βλάβες όπου διαπιστώθηκαν ζημιές ηλεκτρονικής εκκένωσης.




Λευτέρης Αυγενάκης: ο Τσίπρας προετοιμάζει το σχέδιο της απόδρασης του



Ο κ. Αυγενάκης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως προέδρου της ΝΔ έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελεύθερο Τύπο».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Λευτέρη Αυγενάκη:

-Ένα χρόνο μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., είστε ευχαριστημένος από την πορεία του κόμματος; Θα μπορούσαν κάποια πράγματα να γίνουν διαφορετικά;

Είμαι ευχαριστημένος, αλλά δεν επαναπαυόμαστε. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πριν από ένα χρόνο μια πρόβλεψη για τόσο μεγάλη αντιστροφή του πολιτικού κλίματος φαινόταν εντελώς ουτοπική. Τα σενάρια μιλούσαν για την απόλυτη πολιτική επικράτηση του κ. Τσίπρα για μία οκταετία. Όμως, συνέβη αυτή η αντιστροφή, διότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών. Η Ν.Δ. και ο πρόεδρός μας άρθρωσαν έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο προτάσσοντας την αλήθεια και αποκηρύσσοντας το λαϊκισμό, κάνοντας βαθιές τομές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του κόμματος.

-Θεωρείτε ότι ήταν σωστή η επιλογή σας να βάλετε ως κεντρικό αίτημα στο τραπέζι τις πρόωρες εκλογές;

Το αίτημα για εκλογές δεν ήταν απλά ένα ζήτημα στρατηγικής. Είναι αίτημα της κοινωνίας. Και είναι κάτι βαθύτερο από αίτημα για εκλογές. Επιμένουμε σε πολιτική αλλαγή. Οι εκλογές είναι το μέσο, είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Η πολιτική αλλαγή είναι μια αλλαγή που αφορά και την όλη νοοτροπία μας.

-Εσείς θεωρείτε ότι ο κ. Τσίπρας σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο; Πιο απλά, πότε βλέπετε να στήνονται κάλπες;

Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τίποτα με τον κ. Τσίπρα. Υπάρχει διάσταση μεταξύ των λόγων του και των πράξεων. Υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και, γαντζωμένος στην καρέκλα του, προσπαθεί μάταια να περιορίσει τη ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα προετοιμάζει ένα σχέδιο απόδρασης από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που ο ίδιος υπέγραψε, δημιουργώντας ένα ναρκοπέδιο για την επόμενη κυβέρνηση.

-Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα δούμε από αυτή την κυβέρνηση;

Είναι προφανής η αδυναμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση και αν τα καταφέρει, το ερώτημα είναι πότε, με ποιους όρους, από μια κυβέρνηση που δίνει γην και ύδωρ. Θυμίζω ότι η πρώτη αξιολόγηση, που έκλεισε με 14 μήνες καθυστέρηση, κόστισε στον ελληνικό λαό, 9 δισ. ευρώ σε φόρους, ένα αιώνιο υπερ-ταμείο και έναν «κόφτη» μισθών και συντάξεων.

-Αν η χώρα χάσει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης, ακόμη και κυβέρνηση να γίνετε, θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στην οικονομία;

Γι’ αυτό ζητάμε εκλογές. Διότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση τόσο η χώρα βουλιάζει πιο βαθιά σε ένα τέλμα και χάνει το τρένο. Βιώνουμε μια συνολική εθνική οπισθοχώρηση. Κυριολεκτικά βαλτώνουμε.

-Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στον Alpha ακόμη και για «ελεγχόμενες μονομερείς ενέργειες» από την κυβέρνησή σας, σε σχέση με τη μείωση της φορολογίας. Κάτι τέτοιο δεν θα χειροτερέψει τη σχέση της χώρας με τους δανειστές;

Κατ’ αρχάς, δεν μιλάμε για μια διαπραγμάτευση «δώσε-πάρε». Εφόσον μία ελληνική Κυβέρνηση μπορέσει και προτάξει ένα συνολικό πειστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο πρώτα από όλα θα το αγκαλιάσει η ίδια και πείσει τους πιστωτές ότι αυτό το σχέδιο είναι διατεθειμένη να το εφαρμόσει -όχι γιατί μας επιβάλλεται από το εξωτερικό- είμαστε βέβαιοι ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί. Σε ποιο σημείο; Στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εάν έχουμε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, θα μπορέσουμε να είμαστε πιο επιθετικοί στις μειώσεις φόρων και θα τροφοδοτήσουμε την ανάπτυξη με μια νέα δυναμική. Ο πρόεδρός μας έχει παρουσιάσει την πρότασή μας ήδη από τη ΔΕΘ.


Διόρισαν 2.500 στα hot spots, αλλά το 80% δεν «πατάει»




Καταγγελία από 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Οι ίδιοι οι βουλευτές της κυβέρνησης ζητούν εξηγήσεις από Αχτσιόγλου-Μουζάλα για το ότι οι προσληφθέντες -και ειδικά οι εξειδικευμένοι  που είναι  απαραίτητοι στις προσφυγικές δομές- εκλείπουν σε ποσοστό 100% και... λιάζονται σε γραφεία δήμων - Επιβεβαιώνει ο Βίτσας: Είναι αλήθεια, πολλοί προσελήφθησαν και δεν πήγαν

Με μια ερώτηση που κατέθεσαν την παραμονή των Χριστουγέννων 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν όλο το χάος που επικρατεί στο Προσφυγικό, καταγγέλλοντας ότι μόλις το 20% από έναν αριθμό 2.500 ανθρώπων που προσλήφθηκαν μέσω του ΟΑΕΔ για να προσφέρουν υπηρεσίες στις δομές φιλοξενίας ανέλαβε τα καθήκοντά του σε αυτές.

Τόσο από την καταγγελία των κυβερνητικών βουλευτών όσο και από το ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος» προκύπτει ότι οι περισσότεροι προσληφθέντες απασχολούνται σε άλλα έργα από εκείνα για τα οποία διορίστηκαν ή παραμένουν ανενεργοί την ίδια ώρα που οι πρόσφυγες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και τις προηγούμενες μέρες ήρθαν αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ξεπαγιάζοντας στα χιονισμένα hot spots. Oπως αναφέρεται στην επίμαχη ερώτηση την οποία υπέβαλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 20 Δεκεμβρίου, ζητώντας εξηγήσεις από τους υπουργούς Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Εφη Αχτσιόγλου και Γιάννη Μουζάλα αντίστοιχα, στο πλαίσιο προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανεργίας δημιουργήθηκαν 2.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης με την τοποθέτηση προσωπικού σε δήμους και σε υπηρεσίες Yποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών.

Στο κείμενο της ερώτησης που υπογράφεται από τους βουλευτές Γιώργο Ακριώτη, Ιωάννη Θεοφύλακτο, Αννέτα Καββαδία, Ευαγγελία Καρακώστα, Φρόσω Κασαρλίδου, Αστέριο Καστόρη, Χαρά Καφαντάρη, Ζωή Λιβανίου, Χρήστο Μαντά, Κώστα Μορφίδη, Θέμη Μουμουλίδη, Νίκο Ξυδάκη, Γιώργο Πάλλη, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Νίκο Παπαδόπουλο, Κώστα Παυλίδη, Τάσο Πρατσόλη, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή και Γιώργο Ψυχογιό γίνεται επίκληση μαρτυριών και αναφορών εργαζομένων και εθελοντών για τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στις δομές φιλοξενίας.

Διαπιστώνονται από τις μαρτυρίες αυτές, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές, «πολλές αυθαιρεσίες κατά τη λειτουργία της δράσης, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα». Ειδικότερα, εστιάζουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας, στο οποίο με βάση τον οριστικό πίνακα κατάταξης του ΟΑΕΔ προσλήφθηκαν 100 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων. Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο έπειτα από τρεις μήνες λειτουργίας όπως επιβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, που είναι ο επικεφαλής συντονιστής του καταυλισμού (αξιωματικός της 114 Π.Μ.) και ο υπεύθυνος συντονιστής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, είναι η εξής:

- «Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που απασχολείται τελικώς για τον σκοπό για τον οποίο προσλήφθηκε δεν ξεπερνά το 20%. Ταυτόχρονα οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και τεχνικοί, όπως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι, που είναι απαραίτητοι εντός της δομής, εκλείπουν σε ποσοστό 100%». Το πρόβλημα, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, δημιουργείται εξαιτίας εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας που έδωσε τη «δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50% για την κάλυψη αναγκών πέραν των ορίων λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας, αλλά που σχετίζονται πάντως με τη λειτουργία και εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων προσφύγων».

- Eτσι, όπως καταγγέλλουν στην ερώτησή τους οι κυβερνητικοί βουλευτές, «ο εκάστοτε εντεταλμένος δημοτικός υπάλληλος για τη διαχείριση του προγράμματος και την κατανομή του προσωπικού λειτουργεί κατά το δοκούν και χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα οι τοπικοί βουλευτές να γίνονται δέκτες καταγγελιών για άνιση μεταχείριση εργαζομένων, αυταρχικές συμπεριφορές συστηματικές αυθαιρεσίες, αλλά και απαξίωση της δράσης για την ενίσχυση και υποστήριξη των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων».

Η περίπτωση της Ριτσώνας είναι μόνο μία από τις συνολικά 24 δομές όπου εφαρμόζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορά σε 2.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης 8μηνης διάρκειας σε 19 κέντρα φιλοξενίας και 5 hot spots σε 8 περιφέρειες. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 17.523.136 ευρώ, εκ των οποίων τα 10.951.960 ευρώ προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και τα 6.571.176 ευρώ από πόρους του ΟΑΕΔ. Μεταξύ των ειδικοτήτων περιλαμβάνονται ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, οδηγοί, οικοδόμοι και βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας, με την πλειονότητα των θέσεων να αφορά σε εργαζόμενους γενικών καθηκόντων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, ωστόσο, δεν τέθηκε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ποτέ στην υπηρεσία των προσφύγων.

Κι αυτό παρόλο που στη σχετική προκήρυξη γινόταν επίκληση στη διεθνή κοινωνική συγκυρία που έχει ωθήσει ιδιαίτερα μεγάλα κύματα προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας και σημειωνόταν: «Καθίσταται επομένως επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης και υποστήριξης των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής που παρέχονται από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης». 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να αντιμετωπίσουν το «φαινόμενο απομάκρυνσης των εργαζομένων εκτός δομών φιλοξενίας και τοποθέτησής τους σε άλλες υπηρεσίες, υπό τις επιταγές των εκάστοτε δημοτικών αρχών, γεγονός που αντιτίθεται στον σκοπό της δράσης και στις ανάγκες των δομών φιλοξενίας προσφύγων», αλλά οι απαντήσεις που έλαβαν δεν υπήρξαν διόλου ικανοποιητικές . 

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις καταγγελίες αφού, αντί εξηγήσεων, περιορίζεται σε επισύναψη εγγράφου του γενικού γραμματέα Υποδοχής του περασμένου Νοεμβρίου, στο οποίο μεταξύ των προτάσεων «για την αποτελεσματική διαχείριση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας» προτείνεται η αξιοποίηση «ενός ποσοστού έως και 50% των ωφελούμενων της δράσης από τους ήδη τοποθετημένους στα Κέντρα Προσωρινής Υποδοχής από τους ίδιους τους ΟΤΑ α’ βαθμού για την εξυπηρέτηση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών που έχουν προκύψει από τη λειτουργία των Κέντρων Προσωρινής Υποδοχής και την υποστήριξή τους». 

Δήμαρχοι: «Τους χρησιμοποιούμε και αλλού»

Τη χρησιμοποίηση εργαζομένων σε άλλα έργα επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους οποίους απευθύνθηκε το «ΘΕΜΑ». Ειδικότερα, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, στον δήμο του οποίου τοποθετήθηκαν 100 εργαζόμενοι, αναφέρει ότι «είναι πολύ μεγάλη βοήθεια για τις δομές φιλοξενίας αλλά και για τον δήμο αυτοί οι υπάλληλοι». 
Ο ίδιος δηλώνει ότι «κανένας τους δεν είναι μέσα στις δομές» και στη συνέχεια εξηγεί:

«Πηγαίνουν και φεύγουν. Μπορεί μία μέρα να πάνε 10, άλλη μέρα 20, κάποια επόμενη τριάντα. Τα άτομα που απασχολούνται στην καθαριότητα πηγαίνουν 3 φορές την εβδομάδα στο κέντρο και τις υπόλοιπες δύο μέρες καθαρίζουν τον ευρύτερο χώρο από το Σούνιο μέχρι το Λαύριο. Δηλαδή κάνουν δουλειές γενικών καθηκόντων, καθαριότητα, πράσινο». 

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας, σημειώνει: «Ανακουφίστηκε ο δήμος μας. Δεν είχαμε άτομα και εργατικό δυναμικό. Οι μόνιμοι στις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες είναι 90 άτομα και μας ήρθαν 75 νέα άτομα. Ζωντάνεψαν οι υπηρεσίες μας. Υπάρχουν κάποιοι που δουλεύουν αποκλειστικά στον δήμο και κάποιοι που απασχολούνται αποκλειστικά στο κέντρο. Τα 2/3 των εργαζομένων είναι στον δήμο». 

Βίτσας: Έχουμε παρατηρήσει αυτό που καταγγέλλεται

Είναι αλήθεια ότι πολλοί έχουν προσληφθεί για να δουλέψουν στα κέντρα φιλοξενίας και στα hot spots και τελικά δεν πήγαν, παραδέχθηκε το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ.

«Στο μέτρο της δικής μου εμπλοκής, περίπου πέρσι το Μάρτιο βγήκε ένα πρόγραμμα από το υπ. Εργασίας για την συμμετοχή για τις προσλήψεις για δουλειά στα κέντρα φιλοξενίας και στα hot spots. Ήδη έχουμε παρατηρήσει πως αυτό που καταγγέλλεται σε πολλές περιοχές είναι αλήθεια, δηλαδή ενώ προσλήφθηκαν μέσω των δήμων για τα κέντρα φιλοξενίας δεν πηγαίνουν όλοι στα κέντρα φιλοξενίας, κατά κύριο λόγο γιατί δεν υπάρχει μια οργανωμένη δομή για το πώς θα λειτουργήσουν στα κέντρα φιλοξενίας. Το θέμα δεν είναι πού κάθονται αλλά πού δουλεύουν και σε αυτό προσανατολιζόμαστε με τον Γιάννη το Μουζάλα και την Έφη την Αχτσιόγλου και την Ράνια την Αντωνοπούλου, για το πώς θα λυθεί», απάντησε ο υπουργός.

Η ερώτηση των 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ


Ολόκληρη η ερώτηση των 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Απασχολούμενοι στις Υπηρεσίες υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών»

Ο ΟΑΕΔ, με την υπ’ αριθ. 6/2016 πρόσκλησή του, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων το τιθέμενο από την ΚΥΑ με αριθμ. 6.174/5.1504 (ΦΕΚ 424/Β/22-02-2106) θεσμικό πλαίσιο, υλοποιεί τον Α’ Κύκλο της Δράσης με τίτλο «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α’ ΥΠΟΔΟΧΗΣ, ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ». Στόχος του Προγράμματος είναι η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία, αλλά και η αντιμετώπιση των διογκούμενων κυμάτων προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν 2.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης με την τοποθέτηση προσωπικού σε Δήμους και σε Υπηρεσίες Α’ Υποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών. Με βάση μαρτυρίες και αναφορές εργαζομένων και εθελοντών σε Δομές Φιλοξενίας, διαπιστώνονται πολλές αυθαιρεσίες κατά τη λειτουργία της Δράσης, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα.

Χαρακτηριστικά, στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας, βάσει του οριστικού πίνακα κατάταξης επιτυχόντων του ΟΑΕΔ, προσλήφθηκαν για τον σκοπό αυτό 100 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, και η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο μετά από τρεις σχεδόν μήνες λειτουργίας και σύμφωνα με τα όσα επιβεβαιώνουν ο Επικεφαλής Συντονιστής του καταυλισμού (αξιωματικός της 114 Π.Μ. ) και ο υπεύθυνος συντονιστής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης είναι η εξής:

1. Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που απασχολείται τελικώς για τον σκοπό για τον οποίο προσλήφθηκε δεν ξεπερνά το 20%. Ταυτόχρονα οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και τεχνικοί, όπως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι που είναι απαραίτητοι εντός της Δομής, εκλείπουν σε ποσοστό 100%. Υπενθυμίζουμε ότι υπό το φως των προβλημάτων αξιοποίησης του προσωπικού τα οποία ανέκυψαν το Υπουργείο Εργασίας έκρινε σκόπιμο να απευθυνθεί με εγκύκλιο προς τους Επιβλέποντες Φορείς / Δήμους, στην οποία τους παρέχεται το δικαίωμα τοποθέτησης εργαζομένων σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50% για την κάλυψη αναγκών πέραν των ορίων λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας, αλλά που σχετίζονται πάντως με τη λειτουργία και εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων προσφύγων.

2. Ο εκάστοτε εντεταλμένος δημοτικός υπάλληλος για τη διαχείριση του προγράμματος και την κατανομή του προσωπικού λειτουργεί κατά το δοκούν και χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα οι τοπικοί βουλευτές να γίνονται δέκτες καταγγελιών για άνιση μεταχείριση εργαζομένων, αυταρχικές συμπεριφορές, συστηματικές αυθαιρεσίες, αλλά και απαξίωση της «Δράσης για την ενίσχυση και υποστήριξη των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων». Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω καθώς επίσης και:

1. Τη ρητή επισήμανση της Δημόσιας πρόσκλησης Νο6/2016 του ΟΑΕΔ, που καθιστά σκοπό της Δράσης την «επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση και υποστήριξη των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής που παρέχονται από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης».
2. Τη διατύπωση της ΚΥΑ 6.1714/5.1504 (ΦΕΚ 424/Β/22-02-2016) που υποχρεώνει τους Επιβλέποντες Φορείς, εν προκειμένω τους Δήμους, να απασχολούν τους Ωφελούμενους/εργαζόμενους στα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα α) στις ειδικότητες για τις οποίες έχουν προσληφθεί και β) να μην αναθέτουν σε Ωφελούμενους καθήκοντα τα οποία απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία η οποία δεν προκύπτει από την ειδικότητά τους («ιδιαιτέρως δε όταν αυτά τα καθήκοντα περιλαμβάνουν τη χρήση εξοπλισμού - μηχανημάτων και εργαλείων»).

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο απομάκρυνσης των Εργαζομένων εκτός Δομών Φιλοξενίας και τοποθέτησής τους σε άλλες υπηρεσίες, υπό τις επιταγές των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών, γεγονός που αντιτίθεται στο σκοπό της δράσης και στις ανάγκες των Δομών Φιλοξενίας προσφύγων;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να μη σημειώνονται φαινόμενα αυθαίρετης τοποθέτησης των εργαζομένων σε τομείς εκτός ειδικότητας για την οποία έχουν προσληφθεί και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, σύμφωνα με τον Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α’);

Εν όψει του Β’ Κύκλου της Δράσης που θα ακολουθήσει, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε μην εμφανιστούν ανάλογες αυθαιρεσίες και προβλήματα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Ακριώτης Γιώργος, Θεοφύλακτος Ιωάννης, Καββαδία Ιωαννέτα, Καρακώστα Ευαγγελία, Καρασαρλίδου Φρόσω, Καστόρης Αστέριος, Καφαντάρη Χαρά, Λιβανίου Ζωή, Μαντάς Χρήστος, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Μουμουλίδης Θεμιστοκλής, Ξυδάκης Νικόλαος, Πάλλης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παπαδόπουλος Νικόλαος, Παυλίδης Κωνσταντίνος, Πρατσόλης Αναστάσιος, Σταματάκη, Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Ψυχογιός Γιώργος


Στην καταγγελία των «20» γίνεται επίκληση μαρτυριών και 
αναφορών εργαζομένων και εθελοντών για τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στις δομές φιλοξενίας, με απίστευτες αυθαιρεσίες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα, ενώ επισημαίνουν ότι το ποσοστό των προσληφθέντων που απασχολείται τελικά στις δομές δεν ξεπερνά το 20%


Πηγή : protothema.gr


Η Σερβία προειδοποιεί για στρατιωτική επέμβαση στο Κόσοβο




Η νέα κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι ξέσπασε με αφορμή σερβικό τρένο που έφερε την επιγραφή «Το Κόσοβο είναι Σερβικό», και ακινητοποιήθηκε από τις κοσοβάρικες Αρχές στα σύνορα. Ο συρμός θα συνέδεε το Βελιγράδι με την σερβική μειονότητα στη Μιτρόβιτσα.

Σκληρή προειδοποίηση στο Κόσοβο ότι είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει ακόμα και ένοπλη βία ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντά της απηύθυνε η Σερβία, κλιμακώνοντας την ένταση ανάμεσα στις δύο βαλκανικές δυνάμεις.

Η νέα κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι ξέσπασε με αφορμή σερβικό τρένο που έφερε την επιγραφή «Το Κόσοβο είναι Σερβικό». Οι κοσοβάρικες Αρχές εξέλαβαν την επιγραφή ως πρόκληση και σταμάτησαν την αμαξοστοιχία στα σύνορα, ενώ υπήρχαν και ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι αλβανοί ένοπλοι σχεδίαζαν επίθεση στον συρμό.

Το περιστατικό προκάλεσε την αιχμηρή παρέμβαση του σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος κατηγόρησε το Κόσοβο ότι «θέλει πόλεμο» και προειδοποίησε ότι το Βελιγράδι είναι διατεθειμένο να στείλει στρατεύματα σε κοσοβάρικο έδαφος ώστε να προστατεύσει την εκεί σερβική μειονότητα.

«Είμαστε μία χώρα που πρέπει να προστατεύσει τον λαό του και τα εδάφη του», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα ότι το συνοριακό επεισόδιο με το τρένο θα μπορούσε προκαλέσει ένοπλες συγκρούσεις.

Το Κόσοβο είναι πρώην επαρχία της Σερβίας όμως το 2008 ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του, μετά από πολυετείς διενέξεις για εθνοτικούς και εδαφικούς λόγους. Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας του. Τη γραμμή μη αναγνώρισης ακολουθεί και η Μόσχα.

Το Κόσοβο εξακολουθεί να φιλοξενεί σερβική μειονότητα, η οποία είναι συγκεντρωμένη επί το πλείστον στο βόρειο τμήμα, κοντά στη Μιτρόβιτσα. Σύμφωνα με το BBC, το τρένο που ακινητοποιήθηκε στα σύνορα θα συνέδεε απευθείας τη Μιτρόβιτσα με το Βελιγράδι για πρώτη φορά από το 2008.



Πηγή: skai.gr


«Βόμβες» Τραμπ: Θαυμάσιο το Brexit! -Απειλές για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ




Ως «καταστροφικό λάθος» χαρακτηρίζει τη μεταναστευτική πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ ο Ντόναλντ Τραμπ σε κοινή συνέντευξή του στους The Times του Λονδίνου και στη γερμανική Bild.

«Εξόχως καταστροφικό λάθος» ήταν το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας κατά την προφυγική κρίση. Η Γερμανία άφησε «όλους αυτούς τους ανθρώπους» να μπουν στη χώρα, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται. «Γνωρίζετε ότι αγαπώ τη Γερμανία, διότι ο πατέρας μου κατάγεται από τη Γερμανία και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτήν τη θέση». Γι' αυτό και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική ασφαλών συνόρων από την πρώτη μέρα της ανάληψης της προεδρίας από αυτόν, τόνισε. Το να αφήσει όλους αυτούς του παράνομους στη χώρα «ήταν ένα τεράστιο λάθος». Η Γερμανία πήρε «μια σαφή ιδέα» για τις συνέπειές του από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς. Αντί να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της, θα ήταν προτιμότερο να είχε δραστηριοποιηθεί περισσότερο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία. «Οι χώρες του Κόλπου θα έπρεπε να πληρώσουν γι' αυτό, αφού σε τελική ανάλυση έχουν τόσα λεφτά όσο κανένας άλλος» είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τη προεδρία των ΗΠΑ την Παρασκευή.

Πρόσθεσε πάντως ότι είχε πάντα «μεγάλο σεβασμό» για τη καγκελάριο Μέρκελ, αλλά αυτό ήταν και το μοναδικό θετικό το οποίο είπε για τη Γερμανία. Ολα τα άλλα μπορούν να χαρακτηρισθούν ως λεκτικά χαστούκια, παρατηρεί η Deutsche Welle.

«Θαυμάσια υπόθεση» το Βrexit

Η γερμανική προσφυγική πολιτική ήταν εκείνη η οποία οδήγησε στην έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τον Ντόναλντ Τραμπ. «Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit. «Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Μ. Βρετανία ήθελε (να διατηρήσει) την δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν». Η έξοδος, μάλιστα της Μ. Βρετανίας θα αποδειχτεί ότι ήταν μια «θαυμάσια υπόθεση». «Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή είναι (στην ουσία) η Γερμανία. Κατά βάση η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Γι αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από μέρους της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει» πρόσθεσε στην συνέντευξή του ο Τραμπ, ο οποίος είπε, επισης, ότι πιστεύει πως το πρότυπο της Μ. Βρετανίας θα το ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



«Δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη»

Πάντως για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο».

Απειλές κατά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Ο Τράμπ απείλησε επίσης τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με υψηλές δασμολογικές κυρώσεις, εάν παράγει αυτοκίνητα στο γειτονικό Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ. «Θα έλεγα στην BMW, εάν κατασκευάζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%, τότε ξεχάστε το» απάντησε ο Τράμπ στο ερώτημα για το πως σχολιάζει την πρόθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μονάχου να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό το 2019. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κατασκευάσουν το εργοστάσιο τους στις ΗΠΑ» διευκρίνισε.

Εκτός τούτων ο Τραμπ επέκρινε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ως μονόπλευρες: «Εάν κάποιος περπατά στην 5η λεωφόρο θα διαπιστώσει ότι όλοι έχουν μια Μερτσέντες μπροστά στο σπίτι τους, έτσι δεν είναι; Το γεγονός είναι ότι κάνατε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ΗΠΑ» είπε επικριτικά για τους Γερμανούς. Πρόσθεσε δε ότι είναι υπέρμαχος του ελευθέρου εμπορίου, αλλά θα πρέπει να είναι ένα έξυπνο εμπόριο για να μπορεί να λέγεται θεμιτό.

Παρωχημένο το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο γιατί δεν έχει βοήθησε εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά ο στρατιωτικός οργανισμός παραμένει πολύ σημαντικός για αυτόν, δήλωσε ο εν αναμονή πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα The Times του Λονδίνου.

Παράλληλα, τόνισε πως αν και το ΝΑΤΟ είναι ένας παρωχημένος οργανισμός, παραμένει «σημαντικός για εμένα».

«Μου άσκησαν τόση κριτική όταν είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Είναι παρωχημένο γιατί δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Μου άσκησαν πολύ έντονη κριτική για δύο μέρες. Και μετά άρχισαν να λένε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο».

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι πολλά μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας από την Αμερική.

«Πολλές από αυτές τις χώρες δεν πληρώνουν όσα πρέπει να πληρώνουν, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε. "Έχοντας κάνει αυτή την παρατήρηση, το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό για μένα. Υπάρχουν πέντε χώρες που πληρώνουν αυτό που πρέπει να πληρώσουν. Πέντε. Δεν είναι πολλές», υπογράμμισε.

Τι θα κάνει με τη Ρωσία

Παράλληλα, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως σκέφτεται να προχωρήσει σε άρση ορισμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεχθεί συμφωνία για μείωση των πυρηνικών όπλων.

Oπως δήλωσε επιθυμεί τη «σημαντική μείωση» των οπλοστάσιων πυρηνικών όπλων των δύο κρατών, ΗΠΑ και Ρωσίας. «Εχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ας δούμε αν μπορούμε να συνάψουμε κάποιες καλές συμφωνίες με τη Ρωσία. Κατ' αρχήν, θεωρώ ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερα και να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό, πολύ σημαντικό βαθμό», τόνισε στην εφημερίδα.

Ο Τραμπ άσκησε επίσης κριτική στη Ρωσία για την ανάμειξή της στον εμφύλιο της Συρίας, περιγράφοντας το γεγονός ως "πολύ κακό πράγμα" το οποίο είχε οδηγήσει σε «τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση», ανέφεραν οι «The Times».

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα διορίσει τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ διαμεσολαβητή για να συνάψει συμφωνία ειρήνης στη Μέση Ανατολή, προέτρεψε τη Βρετανία να ασκήσει βέτο σε κάθε νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο ασκεί κριτική στο Ισραήλ, και επανέλαβε την κριτική του εναντίον του χειρισμού του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη διεθνή συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν.

Κατά τ' άλλα, εξήρε τη βασίλισσα Ελισάβετ και δήλωσε πρόθυμος να συνάψει εμπορική συμφωνά με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να γίνει γρήγορα και να γίνει σωστά. Καλό και για τις δύο πλευρές», είπε ο Τραμπ για τη συμφωνία, προσθέτοντας, «Θα συναντηθώ με την (πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι). Μου έχει ζητήσει συνάντηση και θα συναντηθούμε αμέσως μόλις μπω στον Λευκό Οίκο, και θα είναι, νομίζω ότι θα ολοκληρώσουμε κάτι πολύ γρήγορα».

Ο Τραμπ τόνισε ότι «το Brexit θα καταλήξει να είναι θαυμάσιο γεγονός» και χαιρέτισε την πτώση της λίρας γιατί βοήθησε να κάνει τα βρετανικά προϊόντα πιο ελκυστικά στο εξωτερικό, έγραψαν οι «The Times».



Πηγή: iefimerida.gr 


Νέα Δημοκρατία: Αρχιτέκτονας της διαπλοκής κ. Νίκος Παππάς




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με τη συνέντευξη του κ. Παππά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο αρχιτέκτονας της νέας διαπλοκής κ. Παππάς είναι εξ ορισμού ακατάλληλος για να κάνει υποδείξεις στον οποιονδήποτε.

Ο αποτυχημένος “Υπουργός - καναλάρχης” κ. Παππάς και οι παρατρεχάμενοί του είχαν αρνηθεί να φέρουν τα “πόθεν έσχες” τους στη Βουλή οι υπερθεματιστές του αντισυνταγματικού διαγωνισμού - παρωδία που έστησε.

Τότε δεν τον ενοχλούσε διότι ήθελε να στήσει καναλάρχες με τα λεφτά της Τράπεζας Αττικής και εγγυήσεις από βοσκοτόπια.

Αυτό φαίνεται ότι είχαν απαιτήσει από τον κ. Παππά οι καναλάρχες που τον συναντούσαν μπαίνοντας από την πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου.

Σήμερα παριστάνει τον αδέκαστο, αλλά δεν τον πιστεύει κανείς.

Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Παππάς.

Ανέλαβε να ελέγξει για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ το χώρο των Μ.Μ.Ε. και έσπασε τα μούτρα του αφήνοντας πίσω του μια ιστορία δυσωδίας και νέας διαπλοκής, που εξέθεσε τον ίδιο και το Κόμμα του και ταλαιπώρησε τη χώρα.

Τον συμβουλεύουμε να αποδεχτεί το στραπάτσο του και να ξεπεράσει τις εμμονές του.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη: Οι ιδιοκτήτες καναλιών πρέπει να καταθέσουν “πόθεν έσχες”.

Παράλληλα πρέπει να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο από το συνταγματικά προβλεπόμενο όργανο της Πολιτείας.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται και για τα δύο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η διαφάνεια είναι δύο έννοιες που δεν συναντήθηκαν ποτέ».


Ενστάσεις για το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης




Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ της, η Καθημερινή της Κυριακής,  το ΔΝΤ, κυρίως από την πλευρά των δανειστών, εκφράζει  νέες ενστάσεις για τον τρόπο χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να θέτουν θέμα μεγαλύτερων περικοπών σε συγκεκριμένα προνοιακά επιδόματα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το μέτρο στήριξης των ευάλωτων ομάδων το 2018, προσθέτοντας ένα ακόμα πρόσκομμα στη δύσκολη διαδικασία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η νέα εμπλοκή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, καθώς θεωρείτο ότι το ζήτημα είχε κλείσει με τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε 2 δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πιθανώς να κρύβουν παρεμβάσεις σε οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα αλλά και σε φοροαπαλλαγές, με στόχο να εξοικονομηθούν 200 210 εκατ ευρώ.

Για το τρέχον έτος πάντως, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει εντός του Ιανουαρίου με στόχο να καλυφθούν 700.000 δικαιούχοι.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η χρηματοδότηση του μέτρου σε πανελλαδική εμβέλεια θα χρηματοδοτείτο φέτος και τα επόμενα χρόνια από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Πηγή


Απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ «βλέπει» στον Τραμπ η CIA

Ο απερχόμενος διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ ο απερχόμενος διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν: αυτό λέει εμμέσως πλην σαφώς σε συνέντευξη-κόλαφο στο Fox News καλώντας τον νέο πρόεδρο να προσέχει τι λέει και τι πράττει συνολικά και ιδίως αναφορικά με την Ρωσία. 

Ο Τζον Μπρέναν δεν θεωρεί ότι ο Τραμπ κατανοεί τις ρωσικές δυνατότητες, προθέσεις και ενέργειες. Και προειδοποιεί ότι «ο αυθορμητισμός του δεν είναι κάτι που προστατεύει την εθνική ασφάλεια, και συνεπώς όταν μιλά ή αντιδρά πρέπει να είναι σίγουρο πως κατανοεί ότι οι επιπτώσεις και ο αντίκτυπος για τις ΗΠΑ μπορεί να είναι βαθύς».

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Fox News Sunday» ο απερχόμενος διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) χαρακτήρισε «εξωφρενικό» να εξισώνει ο Ντόναλντ Τραμπ τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με την ναζιστική Γερμανία.

Υπογράμμισε πως ήταν ευθύνη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να συμβουλεύσουν τον Τραμπ για τον μη τεκμηριωμένο ρωσικό φάκελο στοιχείων αναφορικά με τις δραστηριότητες του στη Ρωσία, και αναρωτήθηκε για το μήνυμα που στέλνει η έλλειψη εμπιστοσύνης του Τραμπ έναντι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Μπρέναν διαμήνυσε ότι ο Τραμπ θα πρέπει να είναι πολύ «προσεκτικός» και «πειθαρχημένος» ως προς τα όσα λέει δημόσια.

Υπογράμμισε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει ουσιαστική και πλήρη εκτίμηση για τις δυνατότητες, τις προθέσεις, αλλά και τις ενέργειες της Ρωσίας, σε αρκετές περιοχές του κόσμο

Και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι ο Τραμπ αντιλαμβάνεται με ακρίβεια τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να προχωρεί σε τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Παράλληλα τόνισε ότι ο Τραμπ θα πρέπει πρέπει να λάβει υπόψη του ότι δε γνωρίζει το συνολικό μέγεθος των συνεπειών από την άρση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας για να προσθέσει ότι ο Τραμπ θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικός αναφορικά με την «άφεση αμαρτιών» που θέλει να δώσει στη Ρωσία.

Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι ο «αυθορμητισμός» του Τραμπ δεν είναι κάτι που προστατεύει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και συνεπώς όταν μιλά ή αντιδρά πρέπει να είναι σίγουρο πως κατανοεί ότι οι επιπτώσεις και ο αντίκτυπος για τις ΗΠΑ μπορεί να είναι βαθύς».




Newsroom ΔΟΛ


Επίθεση χούλιγκαν σε τρόλεϊ στην Χ. Τρικούπη μετά τον αγώνα ΠΑΟ - ΑΕΚ



Ένα άτομο τραυματίστηκε στο πόδι από αιχμηρό αντικείμενο κατά τη διάρκεια επίθεσης χούλιγκαν σε επιβάτες τρόλεϊ στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

H επίθεση πραγματοποιήθηκε από ομάδα 30-40 ατόμων, επειδή νόμιζαν ότι μέσα στο τρόλεϊ βρίσκονταν οπαδοί του Παναθηναϊκού.

Η επίθεση έγινε ευτυχώς μπροστά σε μια ομάδα ανδρών της ομάδας ΟΠΚΕ της αστυνομίας που επενέβησαν και συνέλαβαν τρία άτομα χωρίς να πάρει έκταση το επεισόδιο.

Μετά τη λήξη του αγώνα ΠΑΟ – ΑΕΚ  70 με 80 οπαδοί του ΠΑΟ εκτόξευσαν μολότοφ στο ύψος της Λ. Αλεξάνδρας και Σπ. Τρικούπη, ακινητοποιώντας ένα ακόμα τρόλεϊ.





Αρτέμης Σώρρας: Ο κροίσος των 3 τρισ. $ χρωστάει στην εφορία 12.000 ευρώ



Εχει δύο χρόνια να υποβάλει φορολογική δήλωση και οι τόκοι καταθέσεών του είναι μόλις 93 ευρώ - Η επιχείρηση  με τον παιδότοπο που έκλεισε λόγω χρεών, τα δανεικά και αγύριστα και η οδός «Αγίου Αρτεμίου»

Θεριανό, ένα χωριό του Νομού Αχαΐας στα Βραχνέικα με μόλις 133 κατοίκους. Να, όμως, που ένας από αυτούς εμφανίζεται να είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο ίδιος, όντας διαχειριστής ενός συμβολαίου ύψους 3 τρισ. δολαρίων με το Αμερικανικό Δημόσιο. Ο λόγος φυσικά για τον Αρτέμη Σώρρα, ή απλώς Μάκη όπως τον ξέρουν οι ντόπιοι, ο οποίος προσφέρει 600 δισ. δολάρια για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων που χρωστούν σε ΔΟΥ και τράπεζες. 

Ωστόσο, η φορολογική εικόνα του είναι εντελώς διαφορετική. O ίδιος και η σύζυγός του, Βάια Ρουγκλίου, δεν έχουν καν καταθέσει φορολογική δήλωση τα δύο τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την τελευταία κατατεθειμένη φορολογία εισοδήματος του 2014 (χρήση 2013) εμφανίζει εισόδημα μόλις 20.000 ευρώ από εισαγωγή κεφαλαίων, δάνεια ή δωρεές. Αν και ισχυρίζεται ότι έχει κατατεθειμένα 600 δισ. δολάρια σε τράπεζα του Μόντρεαλ, δηλώνει στην Εφορία τόκους καταθέσεων μόλις 93 ευρώ και αυτά από τη σύζυγό του. 

 Τα δύο ακίνητα που έχει το ζεύγος είναι στο όνομα της συζύγου και συγκεκριμένα ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Πάτρας και μια βίλα 1.255 τ.μ. στο Θεριανό, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια είναι ακατοίκητη. Επίσης ο Αρτέμης Σώρρας εμφανίζεται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να χρωστάει στην Εφορία το ποσό των 12.000 ευρώ από επιχειρηματική του δραστηριότητα προ πολλών ετών, ενώ του έχει επιβληθεί απαγόρευση έκδοσης φορολογικής ενημερότητας από τον Δήμο Αθηναίων (από το 2014) και εκείνον του Αιγίου (από το 2016), προφανώς για οικονομικές του εκκρεμότητες. 


Απαγόρευση έκδοσης φορολογικής ενημερότητας έχει και η σύζυγός του και συγκεκριμένα από τον Δήμο Πατραίων, ενώ χρωστάει στην τοπική ΔΟΥ περίπου 5.500 ευρώ. Μάλιστα το 2012 υπέβαλε αίτηση -η οποία εγκρίθηκε- ώστε η μικρή τους κόρη να πάει σε παιδικό σταθμό μέσω ΕΣΠΑ, καθώς εμφάνιζαν να δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα αισθητά λιγότερο από τις 40.000 ευρώ που ήταν ένας από τους όρους ένταξης στο πρόγραμμα. Και όμως, αυτός ο άνδρας εμφανίζεται ως ο «Mr 600 δισ.» που θα λύσει διά παντός το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και όλων των Ελλήνων. 

Ο Αρτέμης Σώρρας μπορεί να υπολείπεται κάπως σε ύψος -σύμφωνα με επίσημα έγγραφα είναι 1.68- ωστόσο κατέχει πλεόνασμα πειθούς και θράσους, τόσο ώστε να μπορεί να πουλήσει ακόμη και πάγο σε Εσκιμώους. Και όταν ο ίδιος είναι ο αγοραστής, διαπραγματεύεται σκληρά. Ειδικά όταν ο πωλητής είναι ξένος. «Very expensive» είναι πάντα η πρώτη του απάντηση στην πρόταση του πωλητή. Πρώην συνέταιρός του υποστηρίζει ότι και τις περιβόητες μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής, τις οποίες ισχυρίζεται ότι τις κληρονόμησε από τη γιαγιά του, στην πραγματικότητα ο Σώρρας τις αγόρασε από μαγαζί στο Μοναστηράκι, πληρώνοντας μάλιστα αντί για 10 ευρώ τα μισά (κόστιζαν 2 ευρώ η μία). «Ο Αρτέμης αναζητά μύθους για να βγάλει χρήματα. Αλλά ακόμη και να μην τους βρει, μπορεί να τους δημιουργήσει», λέει χαρακτηριστικά πρώην συνέταιρός του. 

Ετσι ισχυρίζονται ότι την πάτησαν ορισμένοι στην Αχαΐα και αλλού, οι οποίοι τον κυνηγούν μέχρι σήμερα στα δικαστήρια, κατηγορώντας τον από τη μια ότι του έδωσαν δανεικά που αποδείχθηκαν αγύριστα, και από την άλλη ότι έγιναν συνέταιροι σε επιχειρήσεις, με εκείνον όμως να μην έχει βάλει ούτε ένα ευρώ, όπως επίσης ότι πούλησε ακόμη και το αυτοκίνητό τους για λογαριασμό τους χωρίς να τους δώσει το αντίτιμο. Για μια τέτοια υπόθεση το ζεύγος Σώρρα καταδικάστηκε πριν από μερικές ημέρες από το Τριμελές Εφετείο Πατρών σε φυλάκιση. Συγκεκριμένα, ο Αρτέμης Σώρρας σε φυλάκιση 23 μηνών και η σύζυγός του σε 24 για απόπειρα εκβίασης, συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση από κοινού σε βάρος του δικηγόρου και κουμπάρου τους. 

Μάλιστα ο Σώρρας φέρεται να ανέλαβε να πουλήσει ένα πολυτελές αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του κουμπάρου του, όμως δεν του έδωσε τα 45.000 ευρώ που εισέπραξε. Σε άλλη παρόμοια υπόθεση καταδικάστηκε πρωτόδικα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών σε 18 μήνες με τριετή αναστολή και κατ’ έφεση τον Ιούνιο του 2015 σε 12 μήνες με τριετή αναστολή. Είχε πουλήσει το αυτοκίνητο ενός επιχειρηματία εισπράττοντας το ποσό των 60.000 ευρώ, κρατώντας όμως για τον εαυτό του περίπου τα μισά. 


Πουλούσε πλακάκια 


Ο 50χρονος σήμερα Αρτέμης Σώρρας είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας αγροτών. Σύμφωνα με φίλους του, με τους οποίους σήμερα δεν ανταλλάσσει ούτε καλημέρα, δεν κατάφερε να τελειώσει ούτε το Δημοτικό. Στο πατρικό του, ένα λυόμενο στο Θεριανό, κατοικούν σήμερα οι υπέργηροι γονείς του. 

Ο Σώρρας έχει δύο αδελφές και έναν αδελφό. Η μία από τις δύο αδελφές του εργάζεται delivery, ενώ ο αδελφός του, ονόματι Γιώργος, ο οποίος είναι ίδιος ο Αρτέμης χωρίς το μουσάκι, έχει ενεργοποιηθεί στην τοπική οργάνωση «Ελλήνων Συνέλευσις», στην οποία μοιράζει φυλλάδια. Μία από τις πρώτες δουλειές που έκανε ο Αρτέμης Σώρρας ήταν για μικρό χρονικό διάστημα στο μαγαζί του θείου του που πουλούσε πλακάκια. Ο ίδιος ωστόσο είχε μεγαλύτερες βλέψεις για τον εαυτό του. «Μου έλεγε συχνά ότι θα καταφέρει να πάρει ένα ευρώ από κάθε Ελληνα. “Τι είναι να δώσει ένα ευρώ ο καθένας;”, έλεγε. Για εκείνον, όμως, θα ήταν 10 εκατομμύρια. Ηθελε χρήμα και δόξα», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο επί σειρά εννέα ετών και πιο στενός συνέταιρός του, Γρηγόρης Δώσης, έμπορος εξοπλισμού καταστημάτων, ενώ θυμάται την πρώτη τους γνωριμία: «Το 2000 ήρθε στο μαγαζί μου να ψωνίσει έπιπλα, συνολικής αξίας 4.000 ευρώ. Με πλήρωσε με μια επιταγή, η οποία ανέγραφε το όνομα ενός εφοπλιστή. Οταν όμως πέρασε το διάστημα και πήγα στην τράπεζα να εισπράξω τα χρήματα, η επιταγή ήταν ακάλυπτη. Επικοινώνησα με τον εφοπλιστή και δεν γνώριζε τίποτα. Τελικά (ο εφοπλιστής) μου έδωσε ο ίδιος τα χρήματα, ίσως για να αποφύγει να εμπλακεί το όνομά του σε κάποιο σκάνδαλο».



Αφησε φέσια ενοίκια 


Παρά τον περίεργο τρόπο γνωριμίας τους που θα έκανε οποιονδήποτε επιφυλακτικό, ο Δώσης άρχισε να αναπτύσσει φιλική σχέση με τον Αρτέμη Σώρρα και σύντομα έγιναν και συνέταιροι. Τον Μάρτιο του 2002 ο Σώρρας άνοιξε στην Πάτρα την Commercial Gate Α.Ε., μια εισαγωγική εταιρεία που πουλούσε μπετονιέρες και άλλα βαριά τροχοφόρα και μηχανήματα. Για την ακρίβεια η εταιρεία ήταν στο όνομα της συζύγου του, όπως συμβαίνει με όλες τις επιχειρήσεις του. Στη συγκεκριμένη εμφανιζόταν ως διευθυντής. Ο Δώσης ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος, αλλά, όπως υποστηρίζει ο επιχειρηματίας, ήταν απλώς η «βιτρίνα»: «Δεν έβαλα ούτε μία υπογραφή, δεν συμμετείχα ούτε σε ένα διοικητικό συμβούλιο. 


Ημουν κατ’ όνομα διευθύνων σύμβουλος. Το 2009, όταν είχα πειστεί για το ποιος πραγματικά είναι, τον κατήγγειλα στο ΣΔΟΕ και παραιτήθηκα. Οπως έμαθα, τον είχαν καταγγείλει και άλλοι για απάτες». Στη συγκεκριμένη εταιρεία μπήκε ακόμη ένας συνέταιρος, ο οποίος επίσης προσέφυγε δικαστικά κατά του ζεύγους Σώρρα κατηγορώντας το ότι δανείστηκε περισσότερα από 30.000 ευρώ και δεν τα επέστρεψε.
Για τη ΔΟΥ Πατρών η Commercial Gate Α.Ε. είναι επιχείρηση-φάντασμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έναρξη των εργασιών είναι φορολογικά ανύπαρκτη, καθώς δεν έχει υποβάλει ποτέ δηλώσεις ΦΠΑ, φόρους μισθωτών και δηλώσεις εισοδήματος και εμφανίζεται μέχρι σήμερα να οφείλει στο Δημόσιο 1.500 ευρώ. Ποσό αστείο για έναν μεγιστάνα, ο οποίος θα αρκούσε να βάλει το χέρι του τυχαία σε οποιαδήποτε τσέπη του, να βγάλει μερικά χαρτονομίσματα και να το πληρώσει. 

Μέσα όμως από την Commercial Gate A.E. o Σώρρας άρχισε να παρουσιάζεται ως επιχειρηματίας. Τι και αν δεν μπορούσε να καλύψει ούτε το ενοίκιο των 150 ευρώ; «Ηταν λίγο δύσκολος στη συνεργασία, ενώ είχα ακούσει ότι δεν έκανε καλές συναλλαγές. Τα πρώτα χρόνια έδινε το ενοίκιο, αλλά ορισμένες φορές με καθυστερήσεις και δυσκολίες. Του νοίκιασα το ακίνητο για την επιχείρησή του μέχρι το 2010, οπότε και τον έδιωξα. Μου άφησε χρέος από ενοίκια ύψους 4.500 ευρώ. Κατάφερα να πάρω μόνο τα 2.500 ευρώ και αυτά από έναν πλειστηριασμό που του έκανε κάποιος άλλος, στον οποίο επίσης χρώσταγε ο Μάκης», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο ιδιοκτήτης του ακινήτου κ. Μιχάλης Σιακαμπέτης. 


Από τις μπετονιέρες στους παιδότοπους 

Πριν όμως κλείσει η Commercial Gate Α.Ε., η οποία εξάλλου είχε σχεδόν μηδενικό κύκλο εργασιών, ο Αρτέμης Σώρρας είχε σκαρφιστεί την επόμενη επιχειρηματική του δραστηριότητα. Το 2007 η σύζυγός του έφτιαξε την εταιρεία Μπόινγκ Πλάνετ ΕΠΕ, με μοναδική εταίρο την ίδια. Ο Σώρρας εισήγαγε φουσκωτά παιχνίδια και στη συνέχεια αναζητούσε επιχειρηματίες που είχαν δικό τους χώρο προκειμένου να στήσουν μαζί έναν παιδότοπο. Κατάφερε να αποκτήσει ή να γίνει συνέταιρος σε τουλάχιστον έξι, τους τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, έναν στη Χαλκίδα και άλλον έναν στην Κέρκυρα. Λίγο πριν Σώρρας και Δώσης χωρίσουν τα τσανάκια τους συνεργάστηκαν στην κατασκευή δύο παιδότοπων. «Η συμφωνία ήταν να βάλουμε από τα μισά χρήματα και να είμαστε συνέταιροι στα κέρδη. Στην πραγματικότητα, όμως, εκείνος δεν έβαλε ποτέ χρήματα. Από αυτή την ιστορία έχασα 95.000 ευρώ», λέει ο Γρηγόρης Δώσης. Η Μπόινγκ Πλάνετ ΕΠΕ οφείλει μέχρι σήμερα στο Δημόσιο το ποσό των περίπου 4.000 ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος.Θύμα του Αρτέμη Σώρρα υποστηρίζει ότι έπεσε και ο κ. Σωτήρης Κουρμουζής, ιδιοκτήτης καφετέριας στην Πάτρα. 

Οταν οι δουλειές άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά, αποφάσισε να μετατρέψει την καφετέριά του σε παιδότοπο. «Γνώρισα τον Αρτέμη Σώρρα και συμφωνήσαμε να βάλω εγώ το ακίνητο και εκείνος να το διαμορφώσει σε παιδότοπο με δικά του έξοδα, που έφταναν περίπου τις 15.000 ευρώ. Μετά άρχισε να μου βάζει κάτι περίεργους όρους. Μου είχε φέρει να υπογράψω ένα συμφωνητικό το οποίο έγραφε ψέματα, δηλαδή ότι εκείνος πλήρωσε 480.000 ευρώ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι είχε χρεώσει 1.800 ευρώ μόνο τις βίδες. “Θα τα περάσουμε ως έξοδα”, μου έλεγε. Ποτέ, όμως, δεν τα είχε βάλει αυτά τα λεφτά. Εβαλε και έναν δικό του, αστυνομικό στο επάγγελμα, να κάθεται στο ταμείο για να το ελέγχει. Επαιρνε τις εισπράξεις λέγοντας ότι θα πληρώσει τους προμηθευτές, οι οποίοι όμως εμφανίστηκαν μετά και ζητούσαν τα λεφτά τους, αφού δεν είχαν πληρωθεί από τον Μάκη. 

Μετά ήθελε να γίνει διαχειριστής στο μαγαζί. Εφτασε στο σημείο να μου προτείνει να μου δώσει 20.000 ευρώ για να πάρει το μαγαζί, τονίζοντάς μου ότι είχα μεγάλα χρέη. Οταν αρνήθηκα, έφτασε στο σημείο να κάνει αγωγή διεκδικώντας το δικαστικά. Ο,τι δηλαδή κάνει με άλλους ανθρώπους που χρωστάνε στο Δημόσιο, στους οποίους προτείνει να τους πάρει το ακίνητο ακόμη και για ένα ευρώ και να το διαχειριστεί ο ίδιος, ώστε να μην κινδυνέψουν να το χάσουν λόγω χρεών από το κράτος. Και έτσι τους το αρπάζει», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Κουρμουζής, προσθέτοντας ότι με διάφορους τρόπους ο Σώρρας τού απέσπασε περίπου 200.000 ευρώ, ενώ στο τέλος ο ίδιος αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί του λόγω χρεών. Σήμερα είναι στα δικαστήρια με τη Βαΐα Ρουγκλίου-Σώρρα, η οποία εμφανίζεται σε όλες τις συναλλαγές. 

Η βίλα και η οδός Αγίου Αρτεμίου


Εκτός όμως από το χρήμα, ο Αρτέμης Σώρρας τρελαίνεται όπως φαίνεται και για δόξα. Με την οικογένειά του μένει σε ιδιόκτητο διαμέρισμα στο κέντρο της Πάτρας, ενώ έχει και βίλα στο χωριό του, το Θεριανό -άγνωστο πώς κατάφερε να την αποκτήσει. Και τα δύο ακίνητα είναι στο όνομα της γυναίκας του. Πρόκειται για ένα αρχοντικό 1.255 τ.μ. με μεγάλη αυλή, πισίνα, μέχρι και πηγάδι. 

Εκεί περνούσε τα καλοκαίρια του οργανώνοντας μπάρμπεκιου με φίλους. Μάλιστα νοίκιαζε τον χώρο για δεξιώσεις γάμου κ.ά. Στην πλαϊνή είσοδο της βίλας με σιδερένια κουμπιά είναι σχηματισμένα τα αρχικά Α.Σ. από το ονοματεπώνυμό του. Ο ίδιος φέρεται να κινητοποίησε τους κατοίκους του χωριού και άλλους πριν από χρόνια προκειμένου να μαζέψουν χρήματα και να φτιάξουν έναν ιερό ναό, στο όνομα του Αγίου Αρτεμίου. Στη συνέχεια μπήκε και η επιγραφή πάνω στον μαντρότοιχο της βίλας του με την ονομασία του δρόμου: Οδός Αγίου Αρτεμίου. 
Μία βίλα όμως που σήμερα εμφανίζεται εγκαταλειμμένη. Τα σίδερα έχουν σκουριάσει, ενώ τα αγριόχορτα έχουν πνίξει όλο τον κήπο, δείγμα ότι έχει να κατοικήσει άνθρωπος εκεί χρόνια. Και να σκεφτεί κανείς ότι απέναντι από τη βίλα υπάρχει μια μεγάλη αποθήκη όπου άνετα μπορεί κάποιος να διακρίνει σε αυτή τα φουσκωτά ή τις καρότσες από τα φορτηγά που πουλούσε ο Αρτέμης Σώρρας πριν εμφανιστεί στην επικαιρότητα και προτείνει να πληρώσει το χρέος της Ελλάδας και όλα όσα χρωστούν οι Ελληνες σε εφορίες και τράπεζες με τα 600 δισ. δολάρια. 



Υπόσχεται 20.000 ευρώ σε κάθε Ελληνα αν γίνει πρωθυπουργός 

του Φρίξου Δρακοντίδη

Ο άνθρωπος που εμφανίστηκε ως σωτήρας της Ελλάδας, με τα 600 δισ. δολάρια στελεχώνει με αιθέριες υπάρξεις τον πολιτικό φορέα του και ετοιμάζεται για τον εκλογικό στίβο ζητώντας ψήφους με το αζημίωτο

Ο Αρτέμης Σώρρας ετοιμάζεται να κατέβει στις εκλογές με το κόμμα που έχει στα σκαριά, ανοίγει γραφεία μέχρι και στην Κύπρο, ενώ συνολικά 280 παραρτήματα του πολιτικού φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις» έχουν στηθεί μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα, τουλάχιστον βάσει των ισχυρισμών των μελών του. Μάλιστα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών δηλώνουν πανέτοιμοι «να ανακτήσουν τη διαχείριση και τη διακυβέρνηση της πατρίδας».

 Ανακοινώνουν δε τη διεξαγωγή του πρώτου συνεδρίου τους για την εκλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν το κόμμα και τινάζουν την μπάνκα στον αέρα υποσχόμενοι...  «μια πρώτη άμεση ανακούφιση» ύψους 20.000 ευρώ σε κάθε Ελληνα πολίτη σε περίπτωση που τους δοθεί η ευκαιρία να κυβερνήσουν. Οι προεκλογικές υποσχέσεις, ωστόσο, δεν τελειώνουν εδώ.
Θα συστήσουν, λένε, επιτροπές ελέγχου για όσα πολιτικά πρόσωπα διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και θα δημιουργήσουν το δικό τους πιστωτικό ίδρυμα. Μάλιστα έχουν έτοιμο σχέδιο και για το Μεταναστευτικό... Θα δέχονται, λένε, πρόσφυγες και μετανάστες υπό προϋποθέσεις. Ολα τα παραπάνω ειπώθηκαν στον χώρο εργασίας των μελών του κινήματος το μεσημέρι της Πέμπτης στη Δάφνη. Ενας ολόκληρος όροφος περίπου 200 τ.μ. για τον οποίο πληρώνουν ενοίκιο μόλις 200 ευρώ. Γίνεται; 


«Ασφαλώς και γίνεται», απαντούν. Εξηγούν ότι τυγχάνουν προνομιακών εκπτώσεων και προσφορών από φίλους του κινήματος. Δίνουν όμως και το κατιτίς τους προς όφελος του κινήματος, που αντιστοιχεί σε συνδρομή 5 ευρώ τον μήνα έκαστος συν 10 ευρώ η εγγραφή με απόδειξη είσπραξης. Φθηνότερα δηλαδή και απ’ το τελευταίο συνοικιακό γυμναστήριο, με μοναδική εξαίρεση ότι στα γραφεία τους δεν υπάρχουν όργανα γυμναστικής, μόνο όρκοι αιώνιας πίστης στη «συμπαντική συνειδητότητα», τους οποίους δεν πρέπει να παραβείς γιατί «όλος ο κυτταρικός ιστός του σώματός σου θα διαλυθεί». Τυχόν επισκέψεις δημοσιογράφων πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού. 

Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ αντιμετωπίζονται με ευγένεια, αλλά και αρκετή δυσπιστία. «Δεν σε πειράζει να σε μαγνητοφωνούμε», είναι η πρώτη κουβέντα που θα ακούσεις προτού καθίσεις στο μεγάλο τραπέζι για να μάθεις ποιοι τέλος πάντων είναι αυτοί που με τόσο πάθος και πίστη τάσσονται στο πλευρό μιας τόσο αμφιλεγόμενης προσωπικότητας όπως ο Αρτέμης Σώρρας. Ωστόσο, περισσότερη εντύπωση προκαλεί το να ακούς από τα χείλη ενός 19χρονου μορφωμένου κοριτσιού ότι είναι κι αυτή ένα από τα εκατοντάδες μέλη του κινήματος που προσπαθούν να πείσουν τους υποψήφιους προς ένταξη ότι ο άνθρωπος που νοίκιαζε φουσκωτά παιχνίδια σε παιδότοπους προτού γίνει... σωτήρας έχει το know how για να βγει η χώρα από τα μνημόνια! «Αφυπνίστηκα», θα πει η νεαρή Νικολέτα Σαββίδου από την Κύπρο. Μαζί με τη μητέρα της συμμετέχουν στην οργάνωση δύο γραφείων στην Πάφο. 

«Εφτασε η ώρα για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί αυτά που μας ανήκουν», προσθέτει με περίσσια σιγουριά. Για τη Μαρία Δερδελάκου, η οποία μεταπήδησε στο κίνημα του Σώρρα προερχόμενη από τη Χρυσή Αυγή και εργάζεται ως τραπεζοκόμος σε νοσοκομεία, η απελευθέρωση της χώρας... είναι προ των πυλών. «Αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τα οικονομικά εργαλεία που θα ξεκλειδώσουν τα 600 δισ.», θα πει. Και το πιστεύει. Οπως το πιστεύουν και όλοι όσοι κάθονταν δίπλα της. «Στο χέρι μας είναι να τα πάρουμε», συμπληρώνει η Ελένη Γκίκα, ψυχοθεραπεύτρια και «τρία χρόνια στον αγώνα». Eχει αναλάβει το γραφείο του Καματερού που αριθμεί 50 μέλη.

Τα πράγματα σοβαρεύουν όταν στο τραπέζι πέφτει το θέμα της άγριας δολοφονημένης παιδοψυχιάτρου από τη Λαμία που, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν ενεργό μέλος του κινήματος. Το αποτρόπαιο έγκλημα διέπραξε, όπως ομολόγησε, ένας άλλος οπαδός του Σώρρα. «Αυτά ήταν προσωπικά μεταξύ τους. Δεν μας αγγίζουν», θα πουν, δίχως διάθεση να πάει η συζήτηση ένα βήμα παραπέρα. Πολύς ντόρος έχει γίνει και με τους περιβόητους όρκους του κινήματος που έγραψε ο ίδιος ο Αρτέμης Σώρρας και οι οποίοι  περιλαμβάνουν από πολέμαρχους και συμπαντική συνειδητότητα μέχρι... ενεργό ύδωρ. «Γιατί σας φαίνεται περίεργο;» θα αναρωτηθεί ο Ηλίας Καλλέργης, πρώην γκρουμ και μπάρμαν σε ξενοδοχείο. «Οι γιατροί δεν ορκίζονται στον όρκο του Ιπποκράτη; Πρόκειται για επικλήσεις. Για ιστορικές αναφορές στους προγόνους μας. Μα τόσο κακό είναι;».


Πηγή : protothema.gr