Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Συμβόλαιο θανάτου 100.000 για να «φάμε» τον δικηγόρο...




Σκιά στη δίκη για το σκάνδαλο Energa - Hellas Power ρίχνουν οι εξελίξεις στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, τον Νοέμβριο του 2014, έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ο 34χρονος Αλβανός Ολτι Ντούλτσε, που κρατείται για την αιματηρή επίθεση κατά του 62χρονου δικηγόρου, αναγνώρισε στο πρόσωπο βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση Energa - Hellas Power, το άτομο που «παρήγγειλε» τη δολοφονία Αντωνόπουλου, αντί αμοιβής δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Σε δύο συμπληρωματικές απολογίες του ενώπιον του 27ου τακτικού ανακριτή, τη 16η και 22α Νοεμβρίου, ο 34χρονος Αλβανός κρατούμενος ισχυρίστηκε ότι –μαζί με τον επίσης Αλβανό συνεργό του, Αλμπερτ Μπάκο – συνάντησαν τον «εντολέα» τους σε πλατεία της Κηφισιάς, όπου τους ανέθεσε το συμβόλαιο θανάτου. «Ηταν καλοντυμένος και φορούσε κουστούμι» φέρεται να κατέθεσε στον ανακριτή και συμπλήρωσε:

«Θα μας έδινε 100.000 ευρώ για να φάμε τον δικηγόρο». Η ένοπλη επίθεση εναντίον του νομικού εκπροσώπου του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και βασικού κατηγόρου των εκπροσώπων των εταιρειών Energa και Hellas Power έγινε στις 7.30 π.μ. της 3ης Νοεμβρίου, στην οδό Φειδίου στην Πεντέλη.

Ο 62χρονος έβγαινε από την αυλόπορτα του σπιτιού του κρατώντας τσαντάκι με 30.000 ευρώ, όταν οι δύο άνδρες που του είχαν στήσει ενέδρα, τον απείλησαν προτάσσοντας ο πρώτος ένα πιστόλι με σιγαστήρα και ο δεύτερος ένα καλάσνικοφ. Επειτα από διάλογο λίγων δευτερολέπτων, ο ένας από τους δράστες πυροβόλησε τον δικηγόρο στο πρόσωπο. Η σφαίρα πέρασε την κάτω γνάθο και αφού «διέσχισε» το κεφάλι του βγήκε από την κάτω πλευρά του τραχήλου χωρίς να βλάψει τον προμήκη μυελό για ελάχιστα εκατοστά.

Ο 62χρονος σωριάστηκε αιμόφυρτος στο έδαφος, ενώ οι δράστες άρπαξαν το τσαντάκι με τα χρήματα και διέφυγαν. Στο σημείο της επίθεσης η αστυνομία βρήκε ένα κάλυκα από σφαίρα διαμετρήματος 9 mm και 5 γόπες που στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ ελήφθησαν αποτυπώματα από όλη τη γύρω περιοχή. Κίνητρο της επίθεσης εναντίον του δικηγόρου θεωρήθηκε αρχικά η ληστεία. Μάλιστα, η ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής συνέλαβε ως δράστες δύο ομογενείς από το Καζαχστάν, που όμως στην πορεία της ανάκρισης διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν σχέση με το περιστατικό.

Ο Αντωνόπουλος, αντίστοιχα, από την πρώτη στιγμή υπέδειξε ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης βασικό κατηγορούμενο στο σκάνδαλο Energa - Hellas Power, με τον οποίο αντιδικούσε. Το διάστημα που ακολούθησε, η ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησε γενετικό αποτύπωμα του –ήδη σεσημασμένου– Ολτι Ντούλτσε, σε σταθερό σημείο έξω από το σπίτι του Αντωνόπουλου. Σε βάρος του ο ανακριτής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, το οποίο παρέμενε ανεκτέλεστο μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Την 31η Αυγούστου ο 34χρονος συνελήφθη στα σύνορα Σκοπίων - Βουλγαρίας, ενώ προσπαθούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα από την Αλβανία, όπου είχε καταφύγει. Στα μέσα Σεπτεμβρίου εκδόθηκε στη χώρα και στις 29 του ίδιου μηνός οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή. Στην απολογία του, ενώ αποδεχόταν τη συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου, εμφανιζόταν αναποφάσιστος ως προς το εάν θα αποκάλυπτε ή όχι την ταυτότητα του ηθικού αυτουργού της, αφήνοντας –ενδεχομένως– παράθυρο για συναλλαγή.

«Δεν επιθυμώ σε αυτή τη φάση να πω τίποτα περισσότερο σχετικά με το ποιος μας έβαλε να κάνουμε αυτή την ενέργεια» είχε καταθέσει. Μετά μερικές εβδομάδες και κατόπιν πιθανόν παρασκηνιακών διεργασιών, ο 34χρονος έδωσε νέα συμπληρωματική κατάθεση. Σε αυτή, φέρεται να περιέγραψε με σχετική λεπτομέρεια τη συνάντηση που είχαν με τον εντολέα τους στην Κηφισιά, αυτός και ο συνεργός του Αλμπερτ Μπάκο, πρωταγωνιστής της ένοπλης επίθεσης σε καφέ - μπαρ στο Μικρολίμανο, τον Νοέμβριο του 2014. «Στη συνάντηση ήταν τέσσερα - πέντε άτομα. Ο Μπάκο συνομίλησε με έναν από αυτούς, που φορούσε κουστούμι.

Οι άλλοι ήταν σωματοφύλακές του» κατέθεσε. Μάλιστα, δήλωσε διατεθειμένος να αναγνωρίσει τον άνδρα με το κουστούμι, εάν του επιδεικνυόταν φωτογραφία του.

Πράγματι, έξι μέρες αργότερα ο ανακριτής κάλεσε εκ νέου τον 34χρονο στο γραφείο του και του έδειξε φωτογραφίες ενός από τους βασικούς κατηγορουμένους στο σκάνδαλο Εnerga - Hellas Power. Στις φωτογραφίες ο 34χρονος αναγνώρισε τον άνδρα με το κουστούμι που είχαν συναντήσει στην Κηφισιά. Νομικοί κύκλοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τους ισχυρισμούς του 34χρονου Αλβανού και χαρακτηρίζουν τις απολογίες του «κατευθυνόμενες»: «Τα λεγόμενά του αντιβαίνουν τους κανόνες της λογικής» σημειώνουν...

Θρίλερ η αναζήτηση της 43χρονης γραμματέως της Energa

Σε θρίλερ εξελίσσεται η αναζήτηση της 43χρονης Μαρίας Σκλαβάκη 43 ετών, κατηγορούμενης στην υπόθεση Energa - Hellas Power. Τα ίχνη της χάθηκαν το Σάββατο 19 του μηνός και εκφράζονται υπόνοιες ότι διέφυγε στο εξωτερικό. Η 43χρονη εργαζόταν ως γραμματέας στην εταιρεία «Energa» και αντιμετωπίζει κατηγορίες για «ξέπλυμα» χρήματος κατ’ επάγγελμα. Η Σκλαβάκη αφαίρεσε από το πόδι της τη συσκευή γεωεντοπισμού –το γνωστό «βραχιολάκι»– και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση. Η 43χρονη ήταν ιδιοκτήτρια υπεράκτιας εταιρείας με έδρα την Κύπρο. Στους λογαριασμούς της offshore κατατέθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2012, 2,8 και 1,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στη συνέχεια, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς του συζύγου της. Ο τελευταίος φυγοδικεί στο εξωτερικό. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η 43χρονη ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα δεν υπεξαιρέθηκαν αλλά διατέθηκαν για αγοραπωλησίες ρεύματος. Οπως ωστόσο περιγράφουν παράγοντες της δίκης, τους ισχυρισμούς της διέψευσαν ο εκπρόσωπος της Energa, κατηγορούμενος Αριστείδης Φλώρος και συγγενικό της πρόσωπο που κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη. Εκφράζονται υπόνοιες ότι η 43χρονη έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Σύμφωνα μάλιστα με αστυνομικές «διαρροές», η κατηγορούμενη κινήθηκε με τη βοήθεια συνεργού της προς την Πάτρα. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών Energa και Hellas Power κατηγορούνται ότι ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, δεν κατέβαλλαν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία.



Γιάννης Σουλιώτης 
Έντυπη Καθημερινή


Για να κάνει την τρέλα του ο Τσίπρας πληρώνουμε την Νοτοπούλου 2.560€ μηναίως




ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ ΕΚΑΣ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Δεν έχει τελειωμό η ασυδοσία και η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες να υποφέρουν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να πίνει στην υγεία των κορόιδων που εξαπάτησαν και ήρθαν στην εξουσία.

Διαβάζουμε στο iefimerida.gr


Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η κυρία Νοτοπούλου διορίζεται από 23.11.2016 στη θέση της «Προϊσταμένης στο Γραφείο Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού» και θα αμείβεται με τις «κάθε είδους αποδοχές που αντιστοιχούν κάθε φορά στον 1ο βαθμό της κατηγορίας ειδικών θέσεων».

Οπως γράφει και το makpress.blogspot.gr, σύμφωνα με την εγκύκλιο 2/1015/ΔΕΠ (5-1-2016) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ο μισθός «ειδικών θέσεων 1ου βαθμού» διαμορφώνεται ως εξής (σελίδα 7 της εγκυκλίου):



Με τις διατάξεις της παρ. 7 ορίζεται ότι οι μηνιαίες αποδοχές των προϊσταμένων των ειδικών γραφείων της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, είναι ίσες με αυτές των υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων 1ου βαθμού. Δηλαδή ο βασικός μισθός τους ορίζεται στο ποσό των 1.960 € μηνιαίως, ενώ παράλληλα δικαιούνται και το επίδομα θέσης ευθύνης της υποπ. αγ της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 16 (600 €), δηλαδή συνολικά 2.560 ευρώ.

Σε αυτές προστίθενται οι αμοιβές για την πέραν του νομίμου ωραρίου εργασία και πιθανώς και «αποζημίωσης η οποία συνδέεται με την άσκηση ιδιαίτερων ή σημαντικών καθηκόντων (job based remuneration)».

Διαβάστε την εγκύκλιο με τις μισθολογικές διατάξεις ΕΔΩ


Μετράει τις πληγές της η Ζάκυνθος - Θρήνος για την απώλεια του 33χρονου, ζημιές σε όλο το νησί




Με το πρώτο φώς της ημέρας συνεργεία του Δήμου Ζακύνθου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου άρχισαν να καταγράφουν προσεκτικά τις ζημιές που άφησε πίσω της η χθεσινή νεροποντή που έπληξε την Ζάκυνθο.

Όλο το νησί θρηνεί τον άδικο χαμό του 33χρονου Γιώργου Ζουπάνου, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χθες στο Βανάτο και έχασε άδικα την ζωή του. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μια δυνατή μπόρα ξέσπασε στη Ζάκυνθο, δημιουργώντας εκ νέου προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο.

Αναλυτικότερα, στην περιοχή του Κρυονερίου, υπήρξε κατολίσθηση και πτώση βράχων που έκλεισαν το δρόμο ενώ ακόμα κατολίσθηση υπήρξε και στην περιοχή του Δημοτικού σταδίου Ζακύνθου όπου πέτρες και χώματα έφυγαν από λόφο της περιοχής και κατέληξαν στο δρόμο.

Επίσης, «φούσκωσε» και πάλι χείμαρρος και διεκόπη η κυκλοφορία στην γέφυρα «Ξιφίτα» στο δρόμο των Αμπελοκήπων. Στο σημείο από χθες το βράδυ βρίσκεται η τροχαία αλλά και συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, που προσπαθούσαν να καθαρίσουν τον χείμαρρο.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία της Ζακύνθου με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλου λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι του νησιού να μην μετακινούνται άσκοπα, ιδιαίτερα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Τέλος, το πρωί θα γίνει έκτακτη σύσκεψη στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, παρουσία του περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου που  επισκέπτεται εκτάκτως το νησί για τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία της Κυριακής.




Πηγή : imerisia.gr


Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για «εκατομμύρια ανθρώπων που ψήφισαν παράνομα»



Ο Ντόναλντ Τραμπ νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι κέρδισε και τη λαϊκή ψήφο στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου «εάν αφαιρεθούν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ψήφισαν παράνομα» χωρίς ωστόσο να παραθέσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό του.

Ο ισχυρισμός αυτός του Τραμπ, που έχει υπερβεί τον απαραίτητο αριθμό εκλογής των 270 ψήφων στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, γνωστοποιείται καθώς η Χίλαρι Κλίντον έχει πλειοψηφία στη λαϊκή ψήφο κατά 2 εκατομμύρια ψήφους, ενώ η διαφορά αυτή αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια ψήφους σε μεγάλες πολιτείες όπως η Καλιφόρνια.

Η νομική ομάδα της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συμφώνησε για τη συμμετοχή της στην καταμέτρηση των ψήφων στο Ουισκόνσιν, μετά την αποδοχή σχετικού αιτήματος από την εκλογική επιτροπή της πολιτείας, το οποίο είχε καταθέσει η προεδρική υποψήφια των Πρασίνων Τζιλ Στάιν. Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «γελοία».

«Πέρα από την σαρωτική νίκη μου στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, νίκησα και στη λαϊκή ψήφο εάν αφαιρεθούν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ψήφισαν παράνομα» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, καθώς οι δημοσιογράφοι ανέμεναν την αναχώρησή του από το θέρετρο του γκολφ (Mar-a-Lago Golf Resort) στη Φλόριντα, προκειμένου να επιστρέψει στην οικία του στη Νέα Υόρκη.

Η εκλογή του προέδρου στις ΗΠΑ, γίνεται επί τη βάσει του αριθμού των εκλεκτόρων που εξασφαλίζει ένας προεδρικός υποψήφιος ανά πολιτεία κι όχι από το συνολικό αριθμό των ψήφων σε παναμερικανικό επίπεδο. Ο Τραμπ κέρδισε περισσότερες από τις 270 ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων που απαιτούνται για την προεδρική εκλογή του. Τα τελικά αποτελέσματα στο Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, ενώ ο ίδιος, αναλαμβάνει τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

«Θα ήταν ευκολότερο για μένα να κερδίσω τη λεγόμενη λαϊκή ψήφο, σε σύγκριση με το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, καθώς θα χρειαζόταν να κάνω προεκλογική εκστρατεία σε τρεις ή τέσσερις πολιτείες κι όχι στις 15 πολιτείες τις οποίες και επισκέφτηκα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter.

Μερικές ώρες αργότερα, ο Τραμπ επανήλθε με νέα ανάρτησή του στο Twitter γράφοντας: «Σοβαρή εκλογική νοθεία στη Βιρτζίνια, το Νιου Χάμσαϊρ και την Καλιφόρνια. Γιατί λοιπόν τα ΜΜΕ δεν αναφέρονται σε αυτό; Σοβαρή προκατάληψη – Μεγάλο πρόβλημα». Εκπρόσωπος του Τραμπ, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό των εξελίξεων.




Πηγή : ethnos.gr


Αποδείξεις: Ανατροπή! Ποιοί πρέπει να κρατούν τις χάρτινες - Στο γιατρό μόνο με κάρτα!



Το πλαστικό χρήμα και η γενικευμένη χρήση του έρχεται πιο κοντά και αναμένεται αν όχι την 1 Ιανουαρίου, σίγουρα το πρώτο δίμηνο του 2017 να τεθεί σε ισχύ. Η προσέγγιση που έχει γίνει ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς είναι σημαντική και αναμένονται να μπουν και οι τελευταίες πινελιές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα καταρτιστεί αμέσως μετά την 5η Δεκεμβρίου και με σκοπό να ψηφιστεί ως το τέλος Δεκεμβρίου. Προς το παρόν φαίνεται πως δεν υπάρχουν εμπόδια ικανά να μεταθέσουν την κατάθεση του νομοσχεδίου για αργότερα και για έναν πρόσθετο λόγο. Αυτός είναι η εκτίμηση πως η εφαρμογή του θα συμβάλλει αποφασιστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και κυρίως στον περιορισμό των απωλειών από τη μη απόδοση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι συναλλαγές μεγαλύτερης αξίας των 500 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού συστήματος (με κάρτες, ηλεκτρονική τραπεζική κλπ). Στους πολίτες θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των καρτών που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το αφορολόγητο, αλλά συμμετοχή σε κληρώσεις δώρων.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιούν το 10% των αγορών τους με πλαστικό χρήμα για να διατηρούν ακέραιο το πόσο της μείωσης του φόρου. Αντίστοιχα, όσοι έχουν εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 θα πρέπει να πραγματοποιούν το 15% των δαπανών τους με πλαστικό χρήμα, ενώ για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ το ποσοστό θα πρέπει να φτάνει το 20%.

Αντιθέτως όσοι φορολογούμενοι δεν πραγματοποιούν τις απαιτούμενες δαπάνες με πλαστικό χρήμα θα πληρώνουν παραπάνω φόρους. Το πέναλτι μπορεί να φτάσει τα 2.100 ευρώ στην περίπτωση που κάποιος δεν κάνει καθόλου χρήση του πλαστικού χρήματος για αγορές και δεν ανήκει στις ομάδες που εξαιρούνται.

Ποιοί πρέπει να συγκεντρώνουν χάρτινες αποδείξεις

Όσοι πολίτες εξαιρεθούν, (οι ηλικιωμένοι και οι κάτοικοι ορεινών και απομακρυσμένων χωριών, οι υπάλληλοι τού υπουργείου Εξωτερικών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί υπηρετούν σε κρατικές υπηρεσίες που βρίσκονται στο εξωτερικό, όσοι υπηρετούν στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς επίσης και όσοι διαμένουν σε οίκους Ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι) από το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης του πλαστικού χρήματος, θα πρέπει για να κερδίσουν τα αφορολόγητα να συγκεντρώνουν τα ανάλογα ποσά με τις χάρτινες αποδείξεις.

Οι ιατρικές δαπάνες θα συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσού μείωσης φόρου, μόνο όταν έχουν εξοφληθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Το ίδιο θα ισχύει και για τις δαπάνες άλλων επαγγελμάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για φοροδιαφυγή.

Οι επαγγελματίες που δεν θα αποδέχονται πληρωμές μέσω καρτών θα πρέπει να το αναγράφουν σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Λοταρία

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών θα καθιερώσει λοταρία, προκειμένου να δώσει επιπρόσθετα κίνητρα στους καταναλωτές να κάνουν χρήση του πλαστικού χρήματος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, όσοι διενεργούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα θα συμμετέχουν σε κληρώσεις, με το σύνολο των διανεμόμενων χρηματικών ποσών και δώρων να μην ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι τυχεροί θα επιβραβεύονται τόσο με χρηματικά ποσά όσο και με δώρα, όπως για παράδειγμα ένα διαμέρισμα ή ένα αυτοκίνητο. Η διαδικασία και η συχνότητα των κληρώσεων, ο καθορισμός των χρηματικών ή και σε είδος βραβείων θα ξεκαθαριστούν με αποφάσεις που θα ληφθούν από τον υπουργό Οικονομικών.



Συντάκτης : Θανάσης Λυρτσογιάννης
Πηγή : newsit.gr


Η ίδρυση νέας ένωσης δίχασε τους δικαστές



Πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων για την ίδρυση της νέας δικαστικής ένωσης, την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, τα μισθολογικά, κ.λπ., έγινε το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), όπου δεν έλειψαν ενδοδικαστικές αιχμές και διαξιφισμοί, καθώς και πικρόχολα σχόλια κατά πολιτικών και ΜΜΕ, μολονότι τέθηκαν θεσμικά ζητήματα και προτάσεις εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

Με την πολιτική αντιπαράθεση σε χαμηλούς τόνους, συγκριτικά με παλαιότερες συνελεύσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής κάλεσε τους εισαγγελείς να αγωνιστούν κατά της διαφθοράς, τώρα που κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το σύστημα διαπλοκής, που εγκατέστησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διαρραγεί το ιερό τρίγωνο των οικονομικών συμφερόντων, των τραπεζών του πολιτικού προσωπικού και όσων λειτουργούσαν ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Οι εισαγγελείς διαβεβαίωσαν σε ψήφισμά τους για την αταλάντευτη προσήλωσή τους στην πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής, στην αυστηρή τιμωρία όσων την υποθάλπουν, προτρέποντας την πολιτεία γι’ αυτόν τον σκοπό να τους θωρακίσει και ενισχύσει με κάθε πρόσφορο μέσο.Αντίθετα η αντιπαράθεση ήταν οξεία σχετικά με τη νεοσυσταθείσα ένωση, τα ηλικιακά όρια, το μισθολόγιο που δημιουργεί «δικαστές δύο ταχυτήτων» κ.λπ., ενώ ο πρόεδρος της ΕΕΕ Δ. Ασπρογέρακας τόνισε ότι μόνο τυχαίες και αμελητέες δεν είναι οι επιθέσεις που δέχεται τελευταία η δικαιοσύνη και με ένταση από πολλές πλευρές, χαρακτηρίζοντας «επιεικώς απερίγραπτη» την κατάσταση στη δικαιοσύνη και την καθυστέρηση απονομής της.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Θάνου επισημαίνοντας τις υπερβολικές μισθολογικές μειώσεις που υπέστησαν οι δικαστικοί, έστρεψε τα πυρά της κατά ορισμένων πολιτικών, δημοσιογράφων, οικονομικών και άλλων παραγόντων, που προσπαθούν να διαταράξουν την ψυχική ηρεμία των δικαστικών λειτουργών όταν κάποιες ενέργειες δεν τους είναι αρεστές, υπεραμύνθηκε των πειθαρχικών της εξουσιών και χαρακτήρισε κακόπιστα τα σχόλια περί συναλλαγής, που έγιναν όταν η δικαστική ηγεσία συνάντησε τον πρωθυπουργό.

Υπεραμυνόμενη της αύξησης των ηλικιακών ορίων επισήμανε ότι, αφού αυξήθηκαν για όλους τους υπαλλήλους και τις ανεξάρτητες αρχές, στο 67ο έτος, για συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες στο 70ό, κ.λπ., οι δικαστικοί λειτουργοί που είχαν μία υπεροχή, περιέρχονται πλέον σε δυσμενή διάκριση, υποστηρίζοντας ότι το συνταγματικό όριο των 67 ετών μπήκε προς προστασία τους και όχι σε βάρος τους, ενώ άφησε αιχμές εναντίον όσων δεν σέβονται τους ιεραρχικά ανωτέρους.

Η απάντηση

Σκληρά απάντησε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Χρ. Σεβαστίδης υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση ορίων ηλικίας είναι ευθέως αντίθετη προς συνταγματική διάταξη, ότι η ίδρυση της νέας ένωσης δεν έρχεται να καλύψει κάποια πραγματική ανάγκη, ενώ τόνισε ότι η ενότητα του σώματος βάλλεται από ελάχιστους, με διασπαστικές διεργασίες.

Επέκρινε ως «κραυγαλέα αντιφατικό» τον τίτλο της νέας ένωσης, αφού θέλει ως μέλη όλους τους δικαστές, ενώ απέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι έπρεπε να επιλεγεί πρόεδρος της ΕΔΕ ανώτατος δικαστής ανεξαρτήτως αριθμού ψήφων, καθώς τέτοιες λογικές αντιστρατεύονται κάθε δημοκρατική αντίληψη και περιφρονούν τη βούληση χιλιάδων δικαστών και εισαγγελέων που ψήφισαν.
«Απορρίπτουμε τη χορήγηση ειδικού επιδόματος στους ανώτατους, με ταυτόχρονες μειώσεις των μισθών των υπολοίπων και δεν επιτρέπουμε τείχη και διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας», κατέληξε καταχειροκροτούμενος. 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Αιχμές από τον πρόεδρο του ΣτΕ

Σημαντικές προτάσεις κατατέθηκαν στη συνέλευση για επιτάχυνση της δικαιοσύνης και ενίσχυση της ανεξαρτησίας των λειτουργών της.

Η εισαγγελέας ΑΠ Ξ. Δημητρίου τόνισε ότι οι σχεδιαζόμενοι νέοι Κώδικες πρέπει να τολμήσουν για τα επόμενα 20 χρόνια να προχωρήσουν με μέτρα αποποινικοποίησης αδικημάτων, αποζημίωσης θυμάτων, κοινωφελούς εργασίας.



Ο πρόεδρος ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο διάσωσης του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους, επέκρινε τα ΜΜΕ για τον χειρισμό των διασκέψεων στην υπόθεση των αδειών, άφησε αιχμές και για τις αποφάσεις του ΣτΕ για το Μνημόνιο, το PSI κ.λπ. «Υπέστην πλήγματα, τελευταία δέχθηκα ανοίκειες επιθέσεις επ’ ευκαιρία συγκεκριμένης υπόθεσης». Eκανε αναδρομή σε γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος που τον απασχόλησαν με την ιδιότητα του προέδρου του ΣτΕ αναφέροντας: «Γιατί είχε γίνει αυτή η διάσκεψη γνωστή; Πώς είχε γίνει γνωστή; Διά της διαβολής... Δεν σας τα λέω για να δικαιώσω τον εαυτό μου. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε το μέτρο. Πολλές φορές υποσκάπτεται η ενότητα στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ο Τύπος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Είχαμε μια υπόθεση που αφορούσε τα Μέσα Ενημέρωσης. Εδώ είδατε τη μεγάλη δύναμη του Τύπου. Εμάς δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρασάλευτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια επίθεση κι αν μου γίνεται».




Αλ. Αυλωνίτης
Πηγή : ethnos.gr


Φρανσουά Φιγιόν: Ένας ιδιαίτερος δεξιός για την προεδρία της Γαλλίας




Μετρά ήδη 35 χρόνια στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, με λίγα λόγια είναι μέρος του συστήματος. Αν απέναντί του είχε τον Τραμπ, αυτό θα ήταν το βασικό του επιχείρημα για να τον αντιμετωπίσει στη μάχη για το Μέγαρο των Ηλυσίων. 

Ο λόγος για τον Φρανσουά Φιγιόν, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την πολιτική αλλαγή στη Γαλλία.

Ο Φιγιόν ήταν στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων για το χρίσμα. Και για να τηρηθεί πλέον η παράδοση που θέλει τις έρευνες να πέφτουν έξω, αναδείχθηκε στο φαβορί της Κεντροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του το 2017, αφήνοντας έξω τον τέως πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Κέρδισε στον β' γύρο τον Αλέν Ζιπέ με συντριπτικό ποσοστό: 67% έναντι μόλις 33% του τέως υπουργού.

Ο βρετανικός Guardian σπεύδει να θυμίσει στο κοινό του ότι ο Φιγιόν είναι ένας αμετανόητος θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ. Είναι ο πολιτικός που υπόσχεται ένα σοκ για τη Γαλλία, τουλάχιστον στην οικονομία. 

Και ας ήταν πρωθυπουργός του Σαρκοζί επί 5 δύσκολα (οικονομικά) έτη. Τώρα έρχεται να υποσχεθεί μειώσεις φόρων και δημοσίων δαπανών, περιορισμό του Δημοσίου και των προνομίων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο Φιγιόν διαπιστώνει ότι η χώρα έχει κάνει μια άνευ προηγουμένου συντηρητική στροφή. Ίσως, επομένως, είναι ο πλέον κατάλληλος να διεκδικήσει την ψήφο των συντηρητικών συμπατριωτών του: ευσεβής Καθολικός, δεν είχε χαρεί ιδιαίτερα με τη νομοθεσία για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών. Την είχε καταψηφίσει, ενώ το 1982 –νεαρός βουλευτής τότε- είχε αντίστοιχα καταψηφίσει την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

«Η οικογένεια δεν είναι το εργαστήριο για επικίνδυνους πειραματισμούς» δήλωσε σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση, για να εισπράξει το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Και αν ορισμένοι έσπευσαν να του υπενθυμίσουν (για να τον σπιλώσουν, προφανώς) ότι κάποτε είπε σε μια υπουργό ότι δεν θα προχωρήσει την καριέρα της, «επειδή είναι έγκυος», εκείνος ήταν ετοιμόλογος: «κακό χιούμορ, αδέξιο σχόλιο για το οποίο απολογήθηκα» είπε. Και το θέμα έκλεισε.

Ο Φιγιόν είναι και οπαδός των παραδοσιακών αξιών. Τάσσεται υπέρ της επιστροφής στα χρόνια που οι μαθητές φορούσαν στολή, ενώ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό όσους επιδίδονται σε αναλύσεις της γαλλικής ιστορίας, λες και την αμφισβητούν.

Αρκετοί εκτιμούν ότι η δημοτικότητά του «τσίμπησε» πριν από λίγους μήνες, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Vaincre le totalitarisme islamique. Το θέμα του ισλαμικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας είναι ασφαλώς το δυνατό σημείο, τόσο της κεντροδεξιάς όσο και της Μαρίν Λεπέν.

Άλλωστε, οι επιδόσεις της κυβέρνησης Ολάντ δεν ήταν καλές. Η χώρα μέτρησε 230 νεκρούς σε επιθέσεις μόνο το 2016.

Σε πρόσφατη ομιλία του ο Φιγιόν είπε ότι «το ριζοσπαστικό Ισλάμ διαφθείρει μερίδα των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας», σε μια ξεκάθαρη και ψύχραιμη προσπάθεια να διαχωρίσει τα πράγματα. Παράλληλα, υπόσχεται ριζικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει τις ιδιαιτερότητές του: τάσσεται κατά των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, διατηρεί καλή προσωπική σχέση με τον Πούτιν, ενώ δεν αποκλείει τη συνεργασία με τον Άσαντ στη Δαμασκό για να μπει τέλος στο Ισλαμικό Κράτος. 

Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν ο Φιγιόν θα αποδειχθεί το ανάχωμα που ψάχνει η Γαλλία για να σταματήσει την επέλαση της Μαρίν Λεπέν. Οι δημοσκοπήσεις την δίνουν σίγουρη για τον β' γύρο και η ίδια βλέπει αέρα Τραμπ στα πανιά της. 

Ο πολιτικός του λόγος και η προσήλωσή του σε παραδοσιακές γαλλικές αξίες, σαφώς βρίσκουν απήχηση σε τμήμα του εκλογικού σώματος που φλερτάρει με την Λεπέν.

Επιπλέον, έχει μια ακόμα ιδιαιτερότητα: δεν έχει εμπλοκή σε σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς, όπως άλλα στελέχη των κεντροδεξιών κυβερνήσεων (ακόμα και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ έχει ανοικτά μέτωπα με τη Δικαιοσύνη), επομένως η Λεπέν δεν θα βρει κάτι να του προσάψει.

Ούτε φυσικά υπάρχουν σκάνδαλα με συζύγους, πρώην συζύγους και ερωμένες. Ο Φιγιόν είναι παντρεμένος με την Πηνελόπη του από την Ουαλία, με την οποία έχει πέντε παιδιά και μετρά ήδη τρία εγγόνια. 

Παραμένει, όμως, κομμάτι του συστήματος. Η λέξη «σύστημα» πουλά τελευταία στους ψηφοφόρους. Ο Τραμπ έφτιαξε και μια ολόκληρη έκφραση: «Θα αποξηράνω τον βάλτο του Κογκρέσου» είπε στους Αμερικανούς, που βαρέθηκαν και εξοργίστηκαν με την κυβερνητική γραφειοκρατία της Ουάσινγκτον και τους έπεισε.

Κατά του συστήματος και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών φώναζε και ο Νάιτζελ Φάρατζ στους Βρετανούς (κουνώντας το διαβατήριο του Ηνωμένου Βασιλείου) και εκείνοι –οι Άγγλοι και οι Ουαλοί τουλάχιστον- έφεραν Brexit. 

Ο δρόμος μέχρι να στηθεί η γαλλική προεδρική κάλπη του Απριλίου 2017 είναι μακρύς. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις εξελίξεις στην ΕΕ, τις φωνές κατά του συστήματος που ακούγονται στην Ιταλία (έχει δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου 2016), στην Αυστρία (έχει προεδρικές εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου 2016), τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία (15 Μαρτίου 2017), αλλά και το νέο στίγμα πολιτικής που θα έχει δώσει τους πρώτους μήνες του 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ.



Aπόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ


Ανενόχλητοι αντιεξουσιαστές εισέβαλαν πριν από λίγο στο Εφετείο




Όπως γίνεται σχεδόν καθημερινά ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια όπου με μεγάλη άνεση αντιεξουσιαστές κάνουν ότι θέλουν όποτε το θέλουν ανενόχλητοι.

Πέντε η έξη αντιεξουσιαστές εισέβαλαν στον 7ο όροφο του Εφετείου όπου εκδικάζεται υπόθεση των πυρήνων της φωτιάς με κατηγορούμενους  Σακκά – Σεϊσίδη και χωρίς να τους σταματήσει κανένας.

Οι αντιεξουσιαστές έφτασαν ανενόχλητοι μέχρι τον 7ο όροφο του Εφετείου καθώς επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό, πέταξαν κροτίδες, φώναξαν συνθήματα υπέρ της αποφυλάκισης των Σακκά και Σεϊσίδη, και κατά του “τρομονόμου” και έφυγαν όπως ήρθαν ανενόχλητοι.

Στον ίδιο όροφο βρίσκονται και τα γραφεία των δικαστών και εισαγγελέων.


Οι Τούρκοι ρίχνουν βάρκες για να φέρουν καραβιές μετανάστες στα νησιά



Ο Ερντογάν προετοιμάζεται να υλοποιήσει τις απειλές του μετά τη ρήξη με την Ευρώπη και την ένταση στα Ελληνοτουρκικά

«Ετοιμάζεται για πόλεμο ο Ερντογάν; Τι κρύβουν οι αναφορές του στη Λωζάννη και μέχρι πού είναι αποφασισμένος να φτάσει;». Οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και στην κυβέρνηση. 

Μόνο που, όπως έχει γράψει ο Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής Σουν Τζου, «η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη». Αντί για στρατεύματα, ο Ερντογάν έχει «παρατάξει» στα μικρασιατικά παράλια δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, τους οποίους απειλεί να στείλει στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση υλοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πάγωμα των ενταξιακών σχέσεων με την Τουρκία! 

Ενδεικτικό της επιθετικής διάθεσης του Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι δεν δίστασε να στείλει τελεσίγραφο στην Ε.Ε. απειλώντας ότι, αν ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εκατομμύρια μετανάστες θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη. 

«Εμείς έχουμε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός μας, έχουμε δώσει 15 δισ. και η Ευρώπη δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν», ήταν η ευθεία απειλή που εξαπέλυσε ο κ. Ερντογάν, προκαλώντας ανατριχίλα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι προειδοποιήσεις του προέδρου της Τουρκίας ότι θα διατάξει τη μαζική επέλαση μεταναστών προς την ελληνική επικράτεια και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι απλώς λεκτικές υπερβολές. Το σενάριο της διοχέτευσης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα παίρνει σάρκα και οστά με παρότρυνση, αν όχι με ευθύνη και ενορχήστρωση της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτό που προκαλεί συναγερμό στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και στις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας είναι η πληροφορία ότι στα μικρασιατικά παράλια συγκεντρώνονται βάρκες και μηχανές οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να περάσουν στα ελληνικά νησιά νέα καραβάνια μεταναστών! Ο κίνδυνος να αυξηθεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση και τα προσφυγικά ρεύματα από την Τουρκία προς την Ελλάδα να ξαναφτάσουν τον αριθμό των περίπου 3.000 ανθρώπων την ημέρα προκαλεί ίλιγγο στους Ελληνες που έχουν αναλάβει τον χειρισμό της κρίσης. Η πληροφορία ότι οι διακινητές στην Τουρκία έχουν αγοράσει καινούριες βάρκες και έχουν προμηθευτεί εξωλέμβιες μηχανές για τα πλωτά με τα οποία θα διοχετεύουν τους μετανάστες στη νησιωτική Ελλάδα αξιολογείται ως πολύ σοβαρή από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Τον προβληματισμό και την αγωνία των αξιωματικών επιτείνει η αίσθηση ότι ο ΝΑΤΟϊκός στολίσκος που είχε αναπτυχθεί στο Αιγαίο για την επιτήρηση και τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης είναι θέμα χρόνου να αποσυρθεί από την περιοχή, αφού οι συμμαχικές χώρες εμφανίζονται απρόθυμες να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της επιχείρησης, που έτσι κι αλλιώς είχε πολύ φτωχά αποτελέσματα.

«Αν η Τουρκία ξανανοίξει πράγματι την κάνουλα των μεταναστών, θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα», μας λέει αξιωματικός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του.  Την προηγούμενη Πέμπτη, λίγες ώρες αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε ότι αν οι «28» υιοθετήσουν τη μη δεσμευτική πρόταση και αναστείλουν την εταιρική σχέση, τότε η Τουρκία θα στείλει τους μετανάστες στην Ευρώπη. «Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορά μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει να συμβεί αυτό», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε απειλητικά: «Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη». «Το καθεστώς Ερντογάν δεν χρειάζεται να μας απειλήσει με στρατιωτική κρίση», λέει σχολιάζοντας την κατάσταση διπλωματικός παράγοντας και προσθέτει: «Αρκεί να ανοίξουν λίγο τη στρόφιγγα με τους πρόσφυγες για να γονατίσουν όλα τα νησιά μας». 

Στην περίπτωση που οι απειλές της Αγκυρας πραγματοποιηθούν, «όλα τα ελληνοτουρκικά προβλήματα μπαίνουν εκ των πραγμάτων πάνω στο τραπέζι και ο Ερντογάν διευκολύνεται να σε αναγκάσει να οπισθοχωρήσεις ατάκτως», εκτιμά ο ίδιος έμπειρος διπλωμάτης. «Ο Ερντογάν έχει την κάνουλα και μπορεί να μας πνίξει με χιλιάδες μετανάστες», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ανώτατος στρατιω­τικός, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις δεν είναι ευοίωνες για την Αθήνα.

Η επερχόμενη «τέλεια καταιγίδα»

Ο φόβος για ένα σκηνοθετημένο επεισόδιο από τον απρόβλεπτο Ταγίπ Ερντογάν στοιχειώνει την ελληνική κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Πεντάγωνο επικρατεί αναβρασμός. Οι αρμόδιοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, οι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί επιτελείς προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν πού το πάει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Η μεγάλη ανησυχία είναι μήπως παράλληλα με την επιθετική ρητορική και τις απειλές ότι η Αγκυρα θα απαιτήσει την αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης, ώστε να προσαρτήσει εδάφη που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και σήμερα τα αντιμετωπίζει ως... αλύτρωτες πατρίδες, γίνονται κινήσεις πιθανής στρατιωτικής προπαρασκευής. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρακολουθεί τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά επιχειρώντας να μεταφράσει κινήσεις που θα μπορούσαν να προδώσουν ότι η... ομίχλη του πολέμου μεταφέρεται προς τα σύνορά μας. Από την αξιολόγηση των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων, δηλαδή κυρίως από τις παραβιάσεις που κάνουν τα τουρκικά μαχητικά, δεν προκύπτει τόσο σημαντική ποιοτική μεταβολή που να δικαιολογεί ότι η Αγκυρα σχεδιάζει να κλιμακώσει τεχνητά την ένταση στο Αιγαίο. 

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί μέσα σε μια «τέλεια καταιγίδα» που μπορεί να αφήσει πίσω της μόνο καταστροφές: Ο Ερντογάν απρόβλεπτος, ένα πληγωμένο θηρίο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του σαν σουλτάνο και τη χώρα του σαν αυτοκρατορία. Οι Αλβανοί και οι Σκοπιανοί έχουν αφηνιάσει, σαν τα αρπακτικά που έχουν μυρίσει πτώμα και ετοιμάζονται να το κατασπαράξουν. Οι άλλες γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, είναι κρυμμένες επιμελώς μέσα σε μια ουδετερότητα που δεν δημιουργεί προσδοκίες για κάτι καλό. Οι ευρωπαϊκές χώρες στον κόσμο τους. Η Λευκωσία είναι καχύποπτη με την Αθήνα, με τελευταίο επεισόδιο, που δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις, τη διασπορά φημών ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τους Τουρκοκύπριους στην Ελβετία. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε περίοδο μετάβασης που μπορεί να διαρκέσει μήνες και αυτό εγκυμονεί απροσδιόριστους κινδύνους για την Ελλάδα. Το παραλήρημα του Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης, από την οποία διαμορφώθηκαν τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό του ακροατήριο. Το γεγονός όμως ότι συνεχίζει και κλιμακώνει την επιθετική ρητορική του για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της Λωζάννης σημαίνει ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να μεγαλώσει την επικράτειά της θα έχει και εξωτερικές προεκτάσεις... Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι βασική επιδίωξη του τουρκικού καθεστώτος είναι να ενσωματώσει περιοχές όπως η Μοσούλη στο Ιράκ, αλλά και τμήμα της Συρίας όπου ζουν φιλικοί πληθυσμοί, όπως οι Τουρκμένοι που βρίσκονται στην περιοχή των σημερινών τουρκοσυριακών συνόρων, εκεί όπου η Τουρκική Αεροπορία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό τον Νοέμβριο του 2015. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επαναφέρει εδαφικές αξιώσεις για παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που περιλαμβάνουν εδάφη τα οποία σήμερα κατέχουν το Ιράκ και η Συρία, ζητώντας την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης με την οποία η Αγκυρα παραιτήθηκε από τις διεκδικήσεις της στις συγκεκριμένες περιοχές.

Αυτό που αποκαλύπτει ότι ο αναθεωρητικός σχεδιασμός του Ερντογάν δεν περιλαμβάνει μόνο τη Συρία και το Ιράκ είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει μιλήσει παραπάνω από μία φορά για τα νησιά του Αιγαίου. «Με τη Λωζάννη δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά όπου αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου θα ακουστείς απέναντι», έχει πει ο Τούρκος πρόεδρος, παραδεχόμενος ότι είναι έτοιμος να επωφεληθεί αν του παρουσιαστεί η ευκαιρία.

Η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στο «ορόσημο» του 2023, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, δείχνει ότι η νέα τουρκική πολιτική αμφισβητήσεων του σημερινού status quo δεν είναι συγκυριακή, αλλά περίοδος αναταραχής που θα διαρκέσει χρόνια και όχι λίγους μήνες. Ακολουθώντας μια ρεαλιστική πολιτική γραμμή, η ελληνική πλευρά απαντά ότι οι ισχυρισμοί Ερντογάν είναι απαράδεκτοι, παραλλήλως όμως ακολουθεί μια ήπια τακτική με σκοπό να μην αφιονίσει τον ανεξέλεγκτο πρόεδρο της Τουρκίας. 

«Η ατζέντα Ερντογάν δημιουργεί μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την Ελλάδα», τονίζει ανώτατος αξιωματικός και εξηγεί: «Μετά το πραξικόπημα χτύπησε τη ραχοκοκαλιά του τουρκικού κράτους, διαλύοντας τον πυρήνα της κρατικής μηχανής που ακολουθούσε δυτικά πρότυπα, γεγονός που δείχνει ότι πλέον δεν υπάρχουν σταθερές». 

Αφού κατέπνιξε το κίνημα ανατροπής του, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποστρατεύσει σχεδόν τους μισούς στρατηγούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, θεωρώντας ότι συμμετείχαν στο κίνημα των γκιουλενιστών. «Οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν είναι καλές», σημειώνει ο ίδιος επιτελής του Πενταγώνου, και παρατηρεί ότι «έχει σταματήσει η παραγωγή αυτών που αποκαλούσαμε “λευκοί Τούρκοι”», δηλαδή των κρατικών αξιωματούχων που λειτουργούσαν ακολουθώντας δυτικά πρότυπα. Το καινούριο στοιχείο, για το οποίο η Αθήνα δεν έχει διαμορφώσει ακόμη εναλλακτική στρατηγική, είναι ότι έχει καταρρεύσει η πολιτική της «εξημέρωσης του κτήνους» μέσω της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούσαν από την εποχή της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη. «Ολη η στρατηγική ασφάλειάς μας ήταν το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. Σήμερα, όμως, δεν γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσουν αυτοί οι δύο μηχανισμοί», προειδοποιεί άλλος αξιωματικός. 

Ο ρόλος Τραμπ

Ενα κρίσιμο ερώτημα σε αυτή τη συγκυρία είναι πώς θα λειτουργήσει ο αμερικανικός παράγοντας μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι μεγάλος. Ο νέος πρόεδρος της Αμερικής έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής του Ασαντ στην προεδρία της Συρίας, υπαναχωρεί από την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα για παραχώρηση αυτονομίας στους Κούρδους και εμφανίζεται υπέρμαχος της αναβάθμισης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Οσο κι αν ο Ερντογάν δυσαρεστείται από την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία, ικανοποιείται από τον παραγκωνισμό των Κούρδων και αποδέχεται με θέρμη τον ρόλο χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, τον οποίο φαίνεται ότι του επιφυλάσσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Για να λειτουργήσει ως προέκταση της αμερικανικής ομπρέλας, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να ζητήσει ανταλλάγματα σε περιοχές όπου η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα. 

Ετσι, όσο κι αν το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να μεταδώσει την εικόνα ότι η πρώτη επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ενθουσιώδης και σε κλίμα θερμό, η αλήθεια είναι ότι η εικόνα κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συμφέροντα εδώ. Η Ελλάδα δεν είναι στο μόνιτορ του Λευκού Οίκου παρά μόνο όταν ταυτίζεται με τη φιλοσοφία της Ουάσινγκτον σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη. Προφανώς οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για να παραμείνει η Ελλάδα ένας σταθερός σύμμαχός τους στην περιοχή, όμως η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας σε αυτή τη φάση δεν έχει προστιθέμενη αξία γι’ αυτούς», παρατηρεί αξιωματούχος με γνώση της πραγματικότητας στο κατεστημένο της Ουάσινγκτον, και προειδοποιεί: «Μόνο τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο να αυξήσουν οι Τούρκοι μπορούν να μας γονατίσουν οικονομικά».


Μάκης Πολλάτος
Πηγή : protothema.gr


Σκουρλέτης: Δεν θέλουμε το ΔΝΤ - Παπαδημητρίου: Εμείς το θέλουμε!


Με διγλωσσία εμφανίζονται κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύγχυση φαίνεται να προκαλεί το ΔΝΤ στην κυβέρνηση αφού κορυφαίοι υπουργοί της εκφράζουν διαφορετική, και μάλιστα αντίθετη, άποψη για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί χωρίς το ΔΝΤ» έλεγε ο Πάνος Σκουρλέτης, όταν νωρίτερα ο κ. Παπαδημητρίου ξεκαθάριζε πως «εμείς το θέλουμε εντός».

Η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «φαίνεται πως προϋποθέτει την υιοθέτηση τέτοιων θέσεων που θα είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, και ιδιαίτερα του κόσμου της εργασίας» δήλωνε την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, προσθέτοντας: «Νομίζω, λοιπόν, ότι η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί με τους ευρωπαίους εταίρους μας και χωρίς το ΔΝΤ».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου τόνιζε στο πρακτορείο Bloomberg ότι ήρθε η ώρα το ΔΝΤ να αποφασίσει για την Ελλάδα.

«Το ΔΝΤ έχει αλλάξει πολλές φορές την άποψή του. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε αν πράγματι θέλουν να είναι εντός ή εκτός. Νομίζω ότι θέλουν να συμμετάσχουν, και εμείς τους θέλουμε εντός» έλεγε ο κ. Παπαδημητρίου.

Στο σημείο αυτό, το αμερικανικό πρακτορείο έκανε αναφορά στις διαφωνίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ πάνω στο θέμα των εργασιακών, και ο κ. Παπαδημητρίου σημείωνε: «Είμαστε ανυποχώρητοι, γιατί τελικά αυτές οι μεταρρυθμίσεις (σ.σ. που προτείνει το ΔΝΤ) δεν ωφελούν την ανάπτυξη. Εάν δει κανείς τις προβλέψεις τους, πάντα κάνουν λάθος. Και εννοούμε μεγάλο λάθος. Παρ’ όλα αυτά, εάν το ΔΝΤ έχει ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία σε τόσες χώρες, είναι δύσκολο να αλλάξει άποψη».

«Στο τέλος πάντα υπάρχει μια συμφωνία» προσέθετε, ωστόσο, ο κ. Παπαδημητρίου. «Δεν είναι μια συμφωνία που αρέσει σε όλους, αλλά είναι μια συμφωνία, με την οποία μπορεί να ζήσει η κάθε πλευρά, με δεδομένες τις ανάγκες της» διευκρίνιζε.



Πηγή : tanea.gr


ΗΠΑ: Τρία τεμένη έλαβαν την ίδια απειλητική επιστολή από οπαδό του Ντόναλντ Τραμπ




Τρία τεμένη στην Καλιφόρνια έλαβαν τις τελευταίες ημέρες την ίδια επιστολή που περιείχε ισλαμοφοβικές απειλές και στην οποία ο άγνωστος αποστολέας διαβεβαίωνε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «θα καθαρίσει την Αμερική», γνωστοποίησε σήμερα η μεγαλύτερη οργάνωση Αμερικανών μουσουλμάνων.

Η επιστολή απευθύνεται στα «παιδιά του Σατανά» και σε αυτήν επισημαίνεται ότι ο μεγιστάνας «θα καθαρίσει την Αμερική και θα της δώσει πίσω τη λάμψη της». Επιπλέον περιέχει ισλαμοφοβικές ύβρεις ενώ εστάλη σε τρία τεμένη, με αποτέλεσμα τα στελέχη της οργάνωσης Cair στην Καλιφόρνια να ζητήσουν από τις αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας περιμετρικά των χώρων αυτών.

Η πρώτη επιστολή έφθασε την Πέμπτη στο ισλαμικό κέντρο Evergreen στο Σαν Χοσέ, στη βόρεια Καλιφόρνια και χθες Σάββατο δύο τεμένη στο Λονγκ Μπιτς και το Κλέρμοντ, κοντά στο Λος Άντζελες, ενημέρωσαν ότι έλαβαν επιστολές.

Η αστυνομία «πρέπει να διεξαγάγει έρευνα για αυτήν την ισλαμοφοβική εκστρατεία που στοχοθετεί χώρους λατρείας στην Καλιφόρνια θεωρώντας ότι πρόκειται για μια ενέργεια θρησκευτικού εκφοβισμού» δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της Cair στο Λος Άντζελες, ο Χουσάν Αϊλούς.

«Οι κυβερνώντες της πολιτείας μας πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια στην μισαλλοδοξία, που ολοένα και αυξάνεται, με στόχο τους μουσουλμάνους, η οποία οδηγεί σε τέτοιους είδους ενέργειες» συμπλήρωσε ο ίδιος, σε ένα δελτίο τύπου.

Το FBI έχει καταγράψει μια αύξηση 67% των αντιμουσουλμανικών ενεργειών το 2015.

Την ίδια ώρα η Cair διαπιστώνει «μια αύξηση των ενεργειών εναντίον των Αμερικανών μουσουλμάνων (αποτελούν το 1% του πληθυσμού) και άλλων μειονοτήτων μετά τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου» όπου επικράτησε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, zougla.gr


Ένωση Θάνου, ΜΜΕ και ανεξαρτησία Δικαιοσύνης στη Συνέλευση Εισαγγελέων



Ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Δικαιοσύνης, με αφορμή την ίδρυση της νέας Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, η αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστών, ο πόλεμος της κυβέρνησης με τα οικονομικά συμφέροντα, «που κορυφώνεται την περίοδο αυτή», ακόμη και η ... διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, αποτέλεσαν τη θεματική κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ.

Σε «ανοίκειες ανακοινώσεις δικαστικών ενώσεων, που θέλουν να εμπλέξουν ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», αλλά και συναφείς «εμπρηστικές δηλώσεις», ως προς την ίδρυση της νέας δικαστικής Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής.

«Την τελευταία περίοδο παρατηρούμε ορισμένα φαινόμενα που μας ανησυχούν ιδιαιτέρως, δεν αναφέρομαι ακόμη και σε ανοίκειες ανακοινώσεις δικαστικών ενώσεων, που θέλουν να εμπλέξουν ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση, καλή τη πίστη, τα παρακολουθεί και τα ακούει. Αναφέρομαι όμως σε εμπρηστικές ανακοινώσεις ενώσεων, ως προς το συνταγματικό δικαίωμα ελλήνων πολιτών να συγκροτούν ενώσεις». 

Ο υπουργός επανέλαβε πάντως μετ' επιτάσεως την ανάγκη προστασίας της ιδιότητας του δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού, που πλήττεται μέσα από τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει. 

«Οι δικαστές και εισαγγελείς για την κοινωνία είναι πάντα δικαστές και εισαγγελείς. Και αυτό πρέπει, πρώτα και κύρια, εσείς να το περιφρουρήσετε», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Κοντονής επέμεινε ιδιαίτερα στον κλιμακούμενο πόλεμο της κυβέρνησης με οικονομικά συμφέροντα. «Αυτή την περίοδο κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το σύστημα της διαπλοκής που ενδημεί επί χρόνια στη χώρα», ειπε χαρακτηριστικά. «Το σύστημα που εγκατέστησαν η κλεπτοκρατία και η πλουτοκρατία στη χώρα».

Και πρόσθεσε: «Σε σας, τους εισαγγελείς, δεν προσβλέπει μόνο η κυβέρνηση, αλλά πρώτα και κύρια η κοινωνία. Την αγώνα ενάντια στη διαφθορά πρέπει να τον δώσετε κύρια εσείς, οι εισαγγελείς. (...)

Τα οικονομικά συμφέροντα που οδήγησαν εδώ, δεν ήταν μόνα τους. Το ιερό τρίγωνο, οικονομικών συμφερόντων - τραπεζών - πολιτικού προσωπικού, που εύκολα συνέπραξε στην κατάσταση, με τα ΜΜΕ από κοντά, πρέπει να σπάσει και να διαρραγεί», υπογράμμισε.

«Ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν εκβιάζεται, δεν συναλλάσσεται. Δεν φοβόμαστε», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «άθλια δημοσιεύματα που νομίζουν ότι θα μας κάμψουν».  

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θεσμικά - οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τον εισαγγελικό κλάδο.

«Υποστήκατε εξωθεσμική μείωση, εν πολλοίς άδικη, μείωση των αποδοχών σας. Η κυβέρνηση το σταμάτησε, και έμπρακτα το απέδειξε με το αφορολόγητο του 25 % (...)», είπε, υποσχόμενος επαναφορά στα κανονικά επίπεδα.

Τα ΜΜΕ και οι πρόεδροι 

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης, απάντησαν σε δημοσιεύματα και ΜΜΕ, τόσο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νικόλαος Σακελλαρίου. 

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ενοχοποίησε τα ΜΜΕ για «τη διαταραχή της ψυχικής ηρεμίας δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών», έκανε λογο για προσωπική της στοχοποίηση, με ανακριβή στοιχεία, αλλά και "κακοπιστία" με την οποία περιεβλήθη η συνάντηση των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων με τον Πρωθυπουργό.

Εντύπωση προκάλεσε ότι η κυρία Θάνου δεν έκανε την ελάχιστη αναφορά στην ίδρυση - με δική της πρωτοβουλία - της νέας δικαστικής ένωσης που τόσο θόρυβο έχει προκαλέσει. 

Η πρόεδρος έδωσε πάντως προσωπική ερμηνεία του γιατί έθεσε το ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας στον Πρωθυπουργό. 

«Ετέθη γιατί όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και οι τραπεζικοί υπάλληλοι, έχουν αύξηση του ορίου ηλικίας στο 67ο έτος. (...) Πρόεδροι ανεξάρτητων αρχών, στο 70ό έτος, μέλη των αρχών στο 73ο έτος. (...) Είναι καταφανέστατο ότι οι δικαστικοί λειτουργοί υφίστανται δυσμενή διάκριση σε σχέση με όλους τους άλλους», υπογράμμισε κάνοντας αναφορά και στις αρχές περί ίσης μεταχείρισης (και ως προς την ηλικία) του ευρωπαϊκού δικαίου. 

Επανέλαβε δε τη θέση της για ηλικιακό όριο που έχει τεθεί από τον συνταγματικό νομοθέτη «για την προστασία των δικαστικών λειτουργών, κατά τρόπον ώστε για να μην μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τους παύει νωρίτερα».

Η κυρία Θάνου χαρακτήρισε «κακόπιστο» τον λόγο που διατυπώθηκε για τη σχετικά πρόσφατη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. «Οι σχετικές συναντήσεις θα έπρεπε να είναι κάτι ευκταίο και επιθυμητό, δεν κατανοώ και δεν δικαιολογώ φωνές που έσπευσαν να την κριτικάρουν και να τη χαρακτηρίσουν ως συναλλαγή. (...) Οι χαρακτηρισμοί αυτοί εκθέτουν αυτούς που τους εκστομίζουν».

Στον αντίποδα, η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση ήταν "εποικοδομητική", με ορατό αποτέλεσμα την άμεση αύξηση κατά 18, των εισαγγελέων όλων των βαθμίδων, και κατά 4, των θέσεων των αρεοπαγιτών. 

Την ενόχληση του για τις "ανοίκειες επιθέσεις" που δέχθηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών απο την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξέφρασε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Νικόλαος Σακελλαρίου. 

Ο πρόεδρος του ΣτΕ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του να συγκαλεί ή να ματαιώνει διασκέψεις, τονίζοντας : «δεν έχω εκχωρήσει σε κανέναν το δικαίωμα μου». 

«Δεν είναι δυνατό να λαμβάνω εντολές για το τι θα πράξω, δεν αισθάνθηκα υπηρέτης κανενός», «δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να μεταβληθεί σε θεραπαινίδα», ήταν ορισμένες από τις χαρακτηριστικές αποστροφές της ομιλίας του. 

Χριστόφορος Σεβαστίδης: «Η νέα Ενωση θα έχει ημερομηνία λήξης»

Οι τόνοι ανέβηκαν οταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, για να καταγγείλει εν πολλοίς τη νέα Ενωση, ως διασπαστική και ψευδεπίγραφη, που θα έχει "ημερομηνία λήξης".

Υπομονή ώστε «να δούμε πως θα πάει, τι έχει να προσφέρει αυτή η νέα Ενωση», συνέστησε ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας (ΕΕΕ) κ. Δημήτρης Ασπρογέρακας. 

Σε τόνους καταγγελτικούς, ο κ. Σεβαστίδης έκανε λόγο για «ανάγκη συσπείρωσης γύρω από τις ενώσεις, ως αναγκαίο αντίβαρο στις επιθέσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». 

Μίλησε για «ενότητα που βάλλεται και πολεμάται», αλλά και για «κινήσεις διασπαστικές», και δη από πρώην μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. 

«Η νέα Ενωση έχει σαφή, προσωπικά χαρακτηριστικά», εκτίμησε, προδικάζοντας την πορεία της : «θα έχει ημερομηνία λήξης».

Δεν δίστασε να πλήξει, μάλιστα, στα "σημεία" τους ισχυρισμούς των μελών της νέας ένωσης, διερωτώμενος πρωτίστως πως θα μπορούσε να είναι  στο προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ανώτατος δικαστικός, από τη στιγμή που δεν ήταν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές. 

«Αντιστρατεύονται κάθε δημοκρατική αντίληψη, αλλά και τη θέληση των μελών της ένωσης», επεσήμανε, χαρακτηρίζοντας «αντιενωση» τη νεα πρωτοβουλία, με ψευδεπίγραφα χαρακτηριστικά αφού - παρά την επωνυμία της - δέχεται ως μέλη δικαστικούς όλων των βαθμίδων στους κόλπους της. 

Ο κ. Σεβαστιδης εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο υπουργός κ. Κοντονής έβαλε τέλος στα σενάρια περί παράτασης της θητείας των δικαστών, ενώ είπε κατηγορηματικά "όχι" σε επίδομα ανώτατων δικαστικών, σε βάρος των κατώτερων βαθμίδων. 

Η Ενωση Εισαγγελέων και η σύγχυση ως προς τη λειτουργία των θεσμών

Επιδεικνύοντας σαφή συμβιβαστική διάθεση, ο «οικοδεσπότης» κ. Ασπρογέρακας προσπάθησε να διαφυλάξει ως φυσικό χώρο του εισαγγελικού χώρου την ΕΕΕ, με μέλη 550 εισαγγελείς, «μοναδικό πόλο συσπείρωσης των Εισαγγελέων», και «επιβαλλόμενη, ξεχωριστή εκπροσώπηση» του κλάδου, εξέφρασε ωστόσο ανοχή ως προς τη νέα κίνηση.

Ο ίδιος προχώρησε μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, προτείνοντας τη δημιουργία Ομοσπονδίας, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας θα εκπροσωπούνται όλες οι δικαστικές ενώσεις. 

Και εκείνος πάντως εξέφρασε τη δυσφορία του για τη «σύγχυση που επικρατεί στη χώρα ως προς τη λειτουργία των θεσμών, σύγχυση που δυσχεραίνει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». 

Επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά και το κύρος των δικαστών, κάνοντας παράλληλα λόγο για «συγκεκριμένες επιθέσεις από πολλές πλευρές, οι οποίες - με τη μορφή και ένταση των τελευταίων μηνών - δεν είναι αμελητέες. Κανείς όμως πολιτειακός θεσμός δεν μπορεί να επιτελέσει την αποστολή του χωρίς το κύρος των φορέων του», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Ασπρογέρακας, αναφέρθηκε σε διατάξεις που επιβουλεύονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, σε προτεινόμενες τροποποιήσεις, όπως η αναδιάρθρωση του οικείου Πειθαρχικού δικαίου, αλλά και σε μεταρρυθμίσεις, ενόψει και της  Συνταγματικής Αναθεώρησης, με κορυφαία αυτή για την ανάδειξη του εισαγγελέα Αρείου Πάγου, με σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου. 

Ο κ. Ασπρογέρακας ζήτησε τη λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας, με δοκιμαστική εφαρμογή στα τρία μεγαλύτερα πρωτοδικεία της χώρας, ενώ αναφερόμενος στις απαράδεκτες συνθήκες απονομής Δικαιοσύνης, κάλεσε τους αρμόδιους σε αυτοψία. 

Σε αναφορά του στα μισθολογικά, επέμεινε στην ισχύ του συνταγματικού, και όχι του ειδικού μισθολογίου, αναφερόμενος σε αριθμούς και παραδείγματα, όπως τη σύνταξη ύψους 
1.400 ευρώ του προέδρου του Αρείου Πάγου. 

Το "παρών" στις εργασίες της γενικής συνέλευσης έδωσαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, η τέως εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Μαρκής, επικεφαλής Εισαγγελιών της χώρας καθώς και πρόεδροι δικαστικών ενώσεων.



Ελευθερία Κόλλια

Newsroom ΔΟΛ


Κατά την γνώμη της κ. Φωτίου και μόνο έκλεισε η αξιολόγηση με τους θεσμούς

(Φωτογραφία:  Intime )


Πάντα κατά την γνώμη της και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία που να οριστικοποιούν και να επιβεβαιώνουν τα όσα λέει η κυριά Φωτίου διαβάζουμε στο in.gr

Φωτίου: Η αξιολόγηση έκλεισε επιτυχώς για την πρόνοια

«Κλείσαμε τη δεύτερη αξιολόγηση επιτυχώς κατά την άποψη μου» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ερωτηθείσα τι θα γίνει τελικά με τα προνοιακά επιδόματα και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Μάλιστα τόνισε ότι οι εταίροι απέσυραν την απαίτηση για κόψιμο προνοιακών επιδομάτων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ, εκτός από περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «οι εταίροι δέχθηκαν ότι θα καταβληθούν από τον προϋπολογισμό 760 εκατομμύρια για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και δεν απαιτείται κόψιμο κοινωνικών επιδομάτων για το 2017, εκτός από ορισμένων της τάξεως των 8 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως επικαλύπτονται πλήρως από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης». 

Η κυρία Φωτίου, τόνισε ότι η κάρτα σίτισης και το επίδομα ενοικίου, όπως όλα τα μέτρα του προγράμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενσωματώνονται πλέον στο ΚΕΑ, ενώ σημείωσε πως «δεν θα αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του». 

Σημείωσε ότι μετά την πιλοτική εφαρμογή του σε 30 Δήμους, έχουν εκπαιδευτεί υπάλληλοι σε ακόμη εκατό περιοχές.  

Χωρίς περικοπή επιδομάτων το ΚΕΑ


Αργότερα σε ενημέρωση η κυρία Φωτίου ανέφερε πως το υπουργείο Εργασίας, κατάφερε να διαγράψει την πρόβλεψη του Μνημονίου για περικοπές 0,5% του ΑΕΠ μέσα από επιδόματα πρόνοιας για την εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλλελεγγύης (ΚΕΑ). Μάλιστα, όπως τόνισε η υποχρέωση αυτή αφαιρέθηκε όχι μόνο για το 2017 αλλά και για το 2018. 

Τα 760 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν το ΚΕΑ το 2017, προέρχονται από το πλεόνασμα που επετεύχθη από την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, είπε.

Παραμένει βέβαια η δέσμευση για μεγάλη αναδιάρθρωση τόσο των οικογενειακών επιδομάτων, όσο και των επιδομάτων αναπηρίας, χωρίς όμως υποχρέωση για δημοσιονομικό όφελος από αυτές τις δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2017.

Θα ωφεληθούν 700.000 πολίτες

Από το Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα ωφεληθούν περίπου 700.000 πολίτες που ζουν στη φτώχεια και θα εμφορείται από καινοτομίες, όπως τη δυνατότητα του δικαιούχου για άμεση και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της πρόνοιας, ενώ ταυτόχρονα περισσότεροι από το 10% των δικαιούχων θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στην αγορά εργασίας, εξήγησε η κυρία Φωτίου. 


Παράλληλα, η επιλογή του ωφελούμενου θα γίνεται με βάση τα εισοδήματα των τελευταίων 6 μηνών κατά δήλωση του ίδιου, καθώς όπως σημείωσε η κ.Φωτίου «εμείς εμπιστευόμαστε τους πολίτες». 

Η πλατφόρμα του ΚΕΑ θα είναι συνδεδεμένη με όλα πληροφοριακά συστήματα και θα είναι πολύ εύκολο να συμπληρωθεί. Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης της θα γίνεται γνωστό στον αιτούμενο εάν δικαιούται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα.

Στο ΚΕΑ θα μεταφερθούν όλα τα υπάρχοντα επιδόματα των οποίων το κόστος συνολικά ξεπερνάει τα 8 εκατ. ευρώ για το 2017. 

Η κ.Φωτίου τόνισε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης «προχωράμε στην πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση με τον Εθνικό Μηχανισμό που θα έχει ως στόχο να μην υπάρχει πολίτης στις ομάδες που ασχολείται η Πρόνοια, που να θέλει να έχει πλήρη πληροφόρηση και αυτόνομη πρόσβαση στις υπηρεσίες της και να μην έχει». 

Για αυτόν το σκοπό θα δημιουργηθούν 254 Κέντρα σχεδόν σε όλους τους δήμους, τα οποία θα στελεχωθούν από 700 νέους υπαλλήλους που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Μέσα από τον «Εθνικό Μηχανισμό», που χαρακτηρίστηκε ως τομή για την Πρόνοια, θα ωφεληθούν άστεγοι, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, άποροι, ΡΟΜΑ και παιδιά. 

Ο «Εθνικός Μηχανισμός» θα έχει ενιαία πλατφόρμα που θα περιέχει τα δεδομένα για όλους. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια ενιαία αρχή πληρωμής και απονομής όλων των επιδομάτων.

Τέσσερα επιδόματα μεταφέρονται στο ΚΕΑ

Για το τρέχον έτος η κυρία Φωτίου αποκάλυψε ότι μόλις τέσσερα επιδόματα μεταφέρθηκαν από την αυτόνομη καταβολή στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για:

• Το επίδομα ένδειας το οποίο συνυπήρχε στον ίδιο κωδικό με το επίδομα φυσικών καταστροφών. Το τελευταίο μεταφέρεται στο υπουργείο Υποδομών, ενώ 2,8 εκατ. που αφορούσε το επίδομα ένδειας μεταφέρεται στο ΚΕΑ.

• Επίδομα για απροστάτευτα παιδιά. Για το 2016 ο προϋπολογισμός προέβλεπε 5,2 εκατ. ευρώ. Μεταφέρεται αυτοτελώς στο ΚΕΑ ως επιπλέον παροχή για τους δικαιούχους του ΚΕΑ και για το 2017 έχουν προβλεφθεί κεφάλαια ύψους 3,9 εκατ. ευρώ και 5,2 εκατ. ευρώ για το 2018.

• Το επίδομα κατά της σχολικής διαρροής. Δινόταν προκειμένου να παροτρυνθούν γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Εχει προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ και θα ενσωματωθεί στο ΚΕΑ. Αν δεν στέλνεις τα παιδιά σου στο σχολείο θα κόβεται το ΚΕΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Φωτίου.

• Ένα επίδομα που δινόταν μέσω ΟΑΕΔ σε 5.500 άνεργους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ που μεταφέρεται εξ' ολοκλήρου στο ΚΕΑ.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, μέσα στο 2017 υπάρχει δέσμευση για αναδιάρθρωση των πολιτικών για την οικογένεια και το παιδί, όσο και των πολιτικών για την αναπηρία. Σύμφωνα με το μνημόνιο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2017. Υπάρχει μάλιστα δέσμευση ως τον Σεπτέμβριο να τρέξει πιλοτικό πρόγραμμα σε ένα σημαντικό αριθμό κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας, με στόχο να αποσυνδεθεί η πιστοποίηση από την ιατροκεντρική προσέγγιση.

Για τα οικογενειακά επιδόματα, η κυρία Φωτίου αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά της, γιατί όπως είπε, απαιτείται χρόνος και ιδιαίτερος σχεδιασμός για τα θέματα. Ξεκαθάρισε όμως ότι θα συνδεθεί με το μεγάλο σχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή και θα ολοκληρωθεί πριν από την άνοιξη.