Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Η ίδρυση νέας ένωσης δίχασε τους δικαστές



Πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων για την ίδρυση της νέας δικαστικής ένωσης, την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, τα μισθολογικά, κ.λπ., έγινε το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), όπου δεν έλειψαν ενδοδικαστικές αιχμές και διαξιφισμοί, καθώς και πικρόχολα σχόλια κατά πολιτικών και ΜΜΕ, μολονότι τέθηκαν θεσμικά ζητήματα και προτάσεις εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

Με την πολιτική αντιπαράθεση σε χαμηλούς τόνους, συγκριτικά με παλαιότερες συνελεύσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής κάλεσε τους εισαγγελείς να αγωνιστούν κατά της διαφθοράς, τώρα που κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το σύστημα διαπλοκής, που εγκατέστησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διαρραγεί το ιερό τρίγωνο των οικονομικών συμφερόντων, των τραπεζών του πολιτικού προσωπικού και όσων λειτουργούσαν ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Οι εισαγγελείς διαβεβαίωσαν σε ψήφισμά τους για την αταλάντευτη προσήλωσή τους στην πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής, στην αυστηρή τιμωρία όσων την υποθάλπουν, προτρέποντας την πολιτεία γι’ αυτόν τον σκοπό να τους θωρακίσει και ενισχύσει με κάθε πρόσφορο μέσο.Αντίθετα η αντιπαράθεση ήταν οξεία σχετικά με τη νεοσυσταθείσα ένωση, τα ηλικιακά όρια, το μισθολόγιο που δημιουργεί «δικαστές δύο ταχυτήτων» κ.λπ., ενώ ο πρόεδρος της ΕΕΕ Δ. Ασπρογέρακας τόνισε ότι μόνο τυχαίες και αμελητέες δεν είναι οι επιθέσεις που δέχεται τελευταία η δικαιοσύνη και με ένταση από πολλές πλευρές, χαρακτηρίζοντας «επιεικώς απερίγραπτη» την κατάσταση στη δικαιοσύνη και την καθυστέρηση απονομής της.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Θάνου επισημαίνοντας τις υπερβολικές μισθολογικές μειώσεις που υπέστησαν οι δικαστικοί, έστρεψε τα πυρά της κατά ορισμένων πολιτικών, δημοσιογράφων, οικονομικών και άλλων παραγόντων, που προσπαθούν να διαταράξουν την ψυχική ηρεμία των δικαστικών λειτουργών όταν κάποιες ενέργειες δεν τους είναι αρεστές, υπεραμύνθηκε των πειθαρχικών της εξουσιών και χαρακτήρισε κακόπιστα τα σχόλια περί συναλλαγής, που έγιναν όταν η δικαστική ηγεσία συνάντησε τον πρωθυπουργό.

Υπεραμυνόμενη της αύξησης των ηλικιακών ορίων επισήμανε ότι, αφού αυξήθηκαν για όλους τους υπαλλήλους και τις ανεξάρτητες αρχές, στο 67ο έτος, για συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες στο 70ό, κ.λπ., οι δικαστικοί λειτουργοί που είχαν μία υπεροχή, περιέρχονται πλέον σε δυσμενή διάκριση, υποστηρίζοντας ότι το συνταγματικό όριο των 67 ετών μπήκε προς προστασία τους και όχι σε βάρος τους, ενώ άφησε αιχμές εναντίον όσων δεν σέβονται τους ιεραρχικά ανωτέρους.

Η απάντηση

Σκληρά απάντησε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Χρ. Σεβαστίδης υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση ορίων ηλικίας είναι ευθέως αντίθετη προς συνταγματική διάταξη, ότι η ίδρυση της νέας ένωσης δεν έρχεται να καλύψει κάποια πραγματική ανάγκη, ενώ τόνισε ότι η ενότητα του σώματος βάλλεται από ελάχιστους, με διασπαστικές διεργασίες.

Επέκρινε ως «κραυγαλέα αντιφατικό» τον τίτλο της νέας ένωσης, αφού θέλει ως μέλη όλους τους δικαστές, ενώ απέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι έπρεπε να επιλεγεί πρόεδρος της ΕΔΕ ανώτατος δικαστής ανεξαρτήτως αριθμού ψήφων, καθώς τέτοιες λογικές αντιστρατεύονται κάθε δημοκρατική αντίληψη και περιφρονούν τη βούληση χιλιάδων δικαστών και εισαγγελέων που ψήφισαν.
«Απορρίπτουμε τη χορήγηση ειδικού επιδόματος στους ανώτατους, με ταυτόχρονες μειώσεις των μισθών των υπολοίπων και δεν επιτρέπουμε τείχη και διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας», κατέληξε καταχειροκροτούμενος. 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Αιχμές από τον πρόεδρο του ΣτΕ

Σημαντικές προτάσεις κατατέθηκαν στη συνέλευση για επιτάχυνση της δικαιοσύνης και ενίσχυση της ανεξαρτησίας των λειτουργών της.

Η εισαγγελέας ΑΠ Ξ. Δημητρίου τόνισε ότι οι σχεδιαζόμενοι νέοι Κώδικες πρέπει να τολμήσουν για τα επόμενα 20 χρόνια να προχωρήσουν με μέτρα αποποινικοποίησης αδικημάτων, αποζημίωσης θυμάτων, κοινωφελούς εργασίας.



Ο πρόεδρος ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο διάσωσης του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους, επέκρινε τα ΜΜΕ για τον χειρισμό των διασκέψεων στην υπόθεση των αδειών, άφησε αιχμές και για τις αποφάσεις του ΣτΕ για το Μνημόνιο, το PSI κ.λπ. «Υπέστην πλήγματα, τελευταία δέχθηκα ανοίκειες επιθέσεις επ’ ευκαιρία συγκεκριμένης υπόθεσης». Eκανε αναδρομή σε γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος που τον απασχόλησαν με την ιδιότητα του προέδρου του ΣτΕ αναφέροντας: «Γιατί είχε γίνει αυτή η διάσκεψη γνωστή; Πώς είχε γίνει γνωστή; Διά της διαβολής... Δεν σας τα λέω για να δικαιώσω τον εαυτό μου. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε το μέτρο. Πολλές φορές υποσκάπτεται η ενότητα στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ο Τύπος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Είχαμε μια υπόθεση που αφορούσε τα Μέσα Ενημέρωσης. Εδώ είδατε τη μεγάλη δύναμη του Τύπου. Εμάς δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρασάλευτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια επίθεση κι αν μου γίνεται».




Αλ. Αυλωνίτης
Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου