Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Κατά την γνώμη της κ. Φωτίου και μόνο έκλεισε η αξιολόγηση με τους θεσμούς

(Φωτογραφία:  Intime )


Πάντα κατά την γνώμη της και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία που να οριστικοποιούν και να επιβεβαιώνουν τα όσα λέει η κυριά Φωτίου διαβάζουμε στο in.gr

Φωτίου: Η αξιολόγηση έκλεισε επιτυχώς για την πρόνοια

«Κλείσαμε τη δεύτερη αξιολόγηση επιτυχώς κατά την άποψη μου» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ερωτηθείσα τι θα γίνει τελικά με τα προνοιακά επιδόματα και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Μάλιστα τόνισε ότι οι εταίροι απέσυραν την απαίτηση για κόψιμο προνοιακών επιδομάτων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ, εκτός από περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «οι εταίροι δέχθηκαν ότι θα καταβληθούν από τον προϋπολογισμό 760 εκατομμύρια για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και δεν απαιτείται κόψιμο κοινωνικών επιδομάτων για το 2017, εκτός από ορισμένων της τάξεως των 8 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως επικαλύπτονται πλήρως από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης». 

Η κυρία Φωτίου, τόνισε ότι η κάρτα σίτισης και το επίδομα ενοικίου, όπως όλα τα μέτρα του προγράμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενσωματώνονται πλέον στο ΚΕΑ, ενώ σημείωσε πως «δεν θα αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του». 

Σημείωσε ότι μετά την πιλοτική εφαρμογή του σε 30 Δήμους, έχουν εκπαιδευτεί υπάλληλοι σε ακόμη εκατό περιοχές.  

Χωρίς περικοπή επιδομάτων το ΚΕΑ


Αργότερα σε ενημέρωση η κυρία Φωτίου ανέφερε πως το υπουργείο Εργασίας, κατάφερε να διαγράψει την πρόβλεψη του Μνημονίου για περικοπές 0,5% του ΑΕΠ μέσα από επιδόματα πρόνοιας για την εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλλελεγγύης (ΚΕΑ). Μάλιστα, όπως τόνισε η υποχρέωση αυτή αφαιρέθηκε όχι μόνο για το 2017 αλλά και για το 2018. 

Τα 760 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν το ΚΕΑ το 2017, προέρχονται από το πλεόνασμα που επετεύχθη από την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, είπε.

Παραμένει βέβαια η δέσμευση για μεγάλη αναδιάρθρωση τόσο των οικογενειακών επιδομάτων, όσο και των επιδομάτων αναπηρίας, χωρίς όμως υποχρέωση για δημοσιονομικό όφελος από αυτές τις δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2017.

Θα ωφεληθούν 700.000 πολίτες

Από το Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα ωφεληθούν περίπου 700.000 πολίτες που ζουν στη φτώχεια και θα εμφορείται από καινοτομίες, όπως τη δυνατότητα του δικαιούχου για άμεση και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της πρόνοιας, ενώ ταυτόχρονα περισσότεροι από το 10% των δικαιούχων θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στην αγορά εργασίας, εξήγησε η κυρία Φωτίου. 


Παράλληλα, η επιλογή του ωφελούμενου θα γίνεται με βάση τα εισοδήματα των τελευταίων 6 μηνών κατά δήλωση του ίδιου, καθώς όπως σημείωσε η κ.Φωτίου «εμείς εμπιστευόμαστε τους πολίτες». 

Η πλατφόρμα του ΚΕΑ θα είναι συνδεδεμένη με όλα πληροφοριακά συστήματα και θα είναι πολύ εύκολο να συμπληρωθεί. Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης της θα γίνεται γνωστό στον αιτούμενο εάν δικαιούται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα.

Στο ΚΕΑ θα μεταφερθούν όλα τα υπάρχοντα επιδόματα των οποίων το κόστος συνολικά ξεπερνάει τα 8 εκατ. ευρώ για το 2017. 

Η κ.Φωτίου τόνισε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης «προχωράμε στην πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση με τον Εθνικό Μηχανισμό που θα έχει ως στόχο να μην υπάρχει πολίτης στις ομάδες που ασχολείται η Πρόνοια, που να θέλει να έχει πλήρη πληροφόρηση και αυτόνομη πρόσβαση στις υπηρεσίες της και να μην έχει». 

Για αυτόν το σκοπό θα δημιουργηθούν 254 Κέντρα σχεδόν σε όλους τους δήμους, τα οποία θα στελεχωθούν από 700 νέους υπαλλήλους που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Μέσα από τον «Εθνικό Μηχανισμό», που χαρακτηρίστηκε ως τομή για την Πρόνοια, θα ωφεληθούν άστεγοι, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, άποροι, ΡΟΜΑ και παιδιά. 

Ο «Εθνικός Μηχανισμός» θα έχει ενιαία πλατφόρμα που θα περιέχει τα δεδομένα για όλους. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια ενιαία αρχή πληρωμής και απονομής όλων των επιδομάτων.

Τέσσερα επιδόματα μεταφέρονται στο ΚΕΑ

Για το τρέχον έτος η κυρία Φωτίου αποκάλυψε ότι μόλις τέσσερα επιδόματα μεταφέρθηκαν από την αυτόνομη καταβολή στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για:

• Το επίδομα ένδειας το οποίο συνυπήρχε στον ίδιο κωδικό με το επίδομα φυσικών καταστροφών. Το τελευταίο μεταφέρεται στο υπουργείο Υποδομών, ενώ 2,8 εκατ. που αφορούσε το επίδομα ένδειας μεταφέρεται στο ΚΕΑ.

• Επίδομα για απροστάτευτα παιδιά. Για το 2016 ο προϋπολογισμός προέβλεπε 5,2 εκατ. ευρώ. Μεταφέρεται αυτοτελώς στο ΚΕΑ ως επιπλέον παροχή για τους δικαιούχους του ΚΕΑ και για το 2017 έχουν προβλεφθεί κεφάλαια ύψους 3,9 εκατ. ευρώ και 5,2 εκατ. ευρώ για το 2018.

• Το επίδομα κατά της σχολικής διαρροής. Δινόταν προκειμένου να παροτρυνθούν γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Εχει προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ και θα ενσωματωθεί στο ΚΕΑ. Αν δεν στέλνεις τα παιδιά σου στο σχολείο θα κόβεται το ΚΕΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Φωτίου.

• Ένα επίδομα που δινόταν μέσω ΟΑΕΔ σε 5.500 άνεργους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ που μεταφέρεται εξ' ολοκλήρου στο ΚΕΑ.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, μέσα στο 2017 υπάρχει δέσμευση για αναδιάρθρωση των πολιτικών για την οικογένεια και το παιδί, όσο και των πολιτικών για την αναπηρία. Σύμφωνα με το μνημόνιο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2017. Υπάρχει μάλιστα δέσμευση ως τον Σεπτέμβριο να τρέξει πιλοτικό πρόγραμμα σε ένα σημαντικό αριθμό κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας, με στόχο να αποσυνδεθεί η πιστοποίηση από την ιατροκεντρική προσέγγιση.

Για τα οικογενειακά επιδόματα, η κυρία Φωτίου αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά της, γιατί όπως είπε, απαιτείται χρόνος και ιδιαίτερος σχεδιασμός για τα θέματα. Ξεκαθάρισε όμως ότι θα συνδεθεί με το μεγάλο σχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή και θα ολοκληρωθεί πριν από την άνοιξη.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου