Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Συγγενείς του Μαδούρο ένοχοι στις ΗΠΑ για υπόθεση ναρκωτικών




Δύο ανιψιοί της Πρώτης Κυρίας της Βενεζουέλας κρίθηκαν ένοχοι την Παρασκευή από τις δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης για διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, στόχος τους ήταν να αποκομίσουν μεγάλο χρηματικό ποσό για να βοηθήσουν την οικογένεια τους να παραμείνει στην εξουσία.

Ο 31χρονος Φρανκί Φρανσίσκο Φλόρες ντε Φρέιτες και ο 30χρονος Εφρέν Αντόνιο Κάμπο-Φλόρες –ανιψιοί της συζύγου του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες-, καταδικάστηκαν από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για απόπειρα εισαγωγής κοκαΐνης στις ΗΠΑ.

Η υπόθεση αποτελεί μια από τις πολλές στις οποίες οι αμερικάνικες διωκτικές αρχές έχουν εντοπίσει διασυνδέσεις ατόμων με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για διακίνηση ναρκωτικών.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2015 στην Αϊτή και οδηγήθηκαν στις ΗΠΑ έπειτα από επιχείρηση του αμερικάνικου Ειδικού Σώματος κατά των Ναρκωτικών (DEA).

Οι εισαγγελείς τόνισαν πως οι Φλόρες ντε Φρέιτες και Κάμπο-Φλόρες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν ένα χώρο στο αεροδρόμιο της Βενεζουέλας –που προορίζεται για χρήση από την προεδρία της χώρας– για να στείλουν 800 κιλά κοκαΐνης στις Ονδούρες για αποστολή στις ΗΠΑ. Οι δύο τους βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, τα ηχογραφημένα αρχεία από τις συναντήσεις τους με δύο πληροφοριοδότες της DEA υποδεικνύουν ότι οι δύο άνδρες επιθυμούσαν τα χρήματα από την διακίνηση των ναρκωτικών να χρησιμοποιηθούν για δράση ενάντια στα χρηματικά ποσά που, σύμφωνα με όσα πίστευαν οι ανιψιοί της πρώτης κυρίας της Βενεζουέλας, χορηγούσαν οι ΗΠΑ στην αντιπολίτευση της χώρας πριν τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μαδούρο έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά από αυτές τις εκλογές.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο ανδρών τόνισαν στο δικαστήριο ότι σχεδιάζουν να καταθέσουν έφεση κατά της απόφασης.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν προέβη άμεσα σε κάποιο σχόλιο για την απόφαση του δικαστηρίου. Τον Ιανουάριο η Σίλια Φλόρες είχε υποστηρίξει πως τα ανίψια της έπεσαν θύματα απαγωγής από τις αμερικάνικες αρχές.



Πηγή : tovima.gr


Κιλκίς: Συνελήφθη 42χρονος με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων



Συνελήφθη σε περιοχή του Κιλκίς 42χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος κρατούσε παράνομα 25χρονη ομοεθνή του, με σκοπό την οικονομική της εκμετάλλευση και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία, για τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων και του βιασμού.

Συνελήφθη σε περιοχή του Κιλκίς 42χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος κρατούσε παράνομα 25χρονη ομοεθνή του, με σκοπό την οικονομική της εκμετάλλευση και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία, για τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων και του βιασμού.

Όπως ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές αρχές ο 42χρονος τον Αύγουστο του 2016 κατάφερε να πείσει την 25χρονη - εκμεταλλευόμενος την κακή οικονομική κατάσταση της - να τον ακολουθήσει στην Ελλάδα και να διαμείνει μαζί του σε αγροτική περιοχή του Κιλκίς, με σκοπό να εργάζονται σε διάφορες αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

Όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση, όλο αυτό το διάστημα ο 42χρονος με τη βία κρατούσε παράνομα την 25χρονη, μέσα σε κοντέινερ που χρησιμοποιούσε για να μένει, ενώ κατακρατούσε και το σύνολο των χρημάτων που ήταν η αμοιβή της από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επίσης όπως κατήγγειλε η 25χρονη ο δράστης την είχε βιάσει επανειλημμένα.

Στην παθούσα παρασχέθηκε η απαιτούμενη αρωγή και προστασία. Ο συλληφθείς, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι διαμένει παράνομα στην χώρα, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κιλκίς.





Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, euro2day.gr


Όταν ο Λαλιώτης φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ



Ερωτηματικά για το πώς και γιατί ξαναβγήκε από την πολιτική… «ναφθαλίνη» το άλλοτε «θείο βρέφος» του ΠΑΣΟΚ - Επιτίθεται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, διαψεύδοντας ότι εισηγήθηκε στη Φώφη Γεννηματά τη διαγραφή του

Ποικίλες αντιδράσεις και πολλά ερωτηματικά προκαλεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και ευρύτερα στην πολιτική κονίστρα η απόπειρα επανεμφάνισης στο προσκήνιο που κάνει τις τελευταίες ημέρες ο Κώστας Λαλιώτης,  πάλαι ποτέ ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Αν και στους γνωρίζοντες το παρασκήνιο της Χαριλάου Τρικούπη ήταν γνωστό ότι ο κ. Λαλιώτης, ο οποίος επί δεκαετίες πρωταγωνιστούσε στα ΠΑΣΟΚικά πράγματα, αλλά αποσύρθηκε το 2003 όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τον έπαψε από γραμματέα του κόμματος, τον τελευταίο χρόνο διαδραμάτιζε ρόλο άτυπου μυστικοσυμβούλου της προέδρου του Κινήματος Φώφης Γεννηματά, δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν έντονες απορίες για τις συχνές δημόσιες παρεμβάσεις που κάνει τις τελευταίες ημέρες το άλλοτε «θείο βρέφος» του ΠΑΣΟΚ.

Οι παρεμβάσεις του αυτές, μάλιστα, συνδέονται με μια έντονη φημολογία που τον φέρει να επιδιώκει να στρέψει το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ο ίδιος εμφανίζεται να διαψεύδει, πλην, όμως, κατά έναν παράδοξο τρόπο οι διαψεύσεις του λειτουργούν εντέλει ενισχυτικά για τα σενάρια που κυκλοφορούν και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ο οποίος την ίδια ώρα βάλει κατά μέτωπον ενάντια στον τέως πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο που φέρεται να είναι εκείνος ο οποίος αντιμάχεται σθεναρά το ενδεχόμενο προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχής γενομένης από την εφημερίδα «Τα Νέα», η οποία το περασμένο Σάββατο δημοσίευσε πληροφορίες για συνάντηση του κ. Λαλιώτη με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν το «ιστορικό στέλεχος» να δρα στο παρασκήνιο υπέρ της προσέγγισης πουξεκίνησε με την υπερψήφιση από το ΠΑΣΟΚ των τροποποιήσεων στο «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες, παρά την έντονη διαφωνία του κ. Βενιζέλου.

Η συγκεκριμένη επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη συνδυάστηκε με δύο εντυπωσιακές κινήσεις που έγιναν εκ μέρους της κυβερνητικής ηγεσίας: Η πρώτη ήταν ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης πέρασε ένα πολύ… ήσυχο απόγευμα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που προσπάθησαν -μάλλον ανεπιτυχώς- ήταν να του αποσπάσουν ήταν δηλώσεις κατά του Ε. Βενιζέλου. Και το δεύτερο ήταν ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό καρατομήθηκαν οι περισσότεροι ΠΑΣΟΚογενείς υπουργοί (Μπόλαρης, Μάρδας, Τζάκρη) ή υποβαθμίστηκαν (Κουρουμπλής), ενώ δεν μπήκαν άλλοι που θεωρούνταν σίγουροι (Ξενογιαννακοπούλου).

Όλα αυτά πυροδότησαν πολλές συζητήσεις, οι οποίες φούντωσαν από τις παρεμβάσεις του κ. Λαλιώτη που μόνον ως διαψεύσεις δεν λειτούργησαν. Κατ' αυτόν τον τρόπο ερμηνεύεται μάλιστα και η νέα επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» -είχαν προηγηθεί άλλες δύο προς «Τα Νέα» για τις επαφές με τον κ. Σπίρτζη- με σκοπό αυτή τη φορά να διαψεύσει δημοσιεύματα που τον φέρουν να εισηγείται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τη διαγραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζει.

Στην εκτενή του απάντηση ο κ. Λαλιώτης χαρακτηρίζει μεν «αποκυήματα φαντασίας» τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα. Σπεύδει, όμως, να προσθέσει «εάν κάποιοι θέλουν να διαχωρίσουν τη θέση τους και να φύγουν είναι δικός τους λογαριασμός, έχοντας πάντα την απόλυτη ευθύνη των λόγων και των πράξεών τους», αποστροφή που αντί να καταλαγιάζει το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, το πυροδοτεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, αφήνει αιχμές για όσα στελέχη ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές καθώς, όπως λέει, «επιμένουν μέσα από έναν αέναο διαλυτικό κύκλο αποσκιρτήσεων, διαγραφών και διασπάσεων στην άγονη γραμμή των προσωποπαγών Σχηματισμών, των “μικροαρχηγικών” Κινήσεων, των Ομίλων προβληματισμού και δεξαμενών σκέψης, των θνησιγενών μορφωμάτων, των ατελέσφορων προσωπικών πρωτοβουλιών και των θεμιτών αλλά άμετρων φιλοδοξιών “αδικαίωτων” ηγετών», εκφράσεις που ερμηνεύονται ως απολύτως «φωτογραφικές» για τον κ. Βενιζέλο.
«Κατά τη γνώμη μου είναι κρίμα τόσα αξιόλογα πρόσωπα να αναλώνουν την ενέργειά τους και την αξία τους σε μοναχικά μονοπάτια, σε αδιέξοδους “μικρομεγαλισμούς”, σε απωθητικούς ναρκισσισμούς με όλες τις συνακόλουθες αυταπάτες», συμπληρώνει. Και για όσους ενδεχομένως να μην αντιλήφθηκαν εναντίον ποίου στρέφεται, το κάνει σαφέστερο συμπληρώνοντας: «Δεν έχω εισηγηθεί ποτέ είτε στη Φώφη Γεννηματά είτε σε κανέναν άλλον τη διαγραφή του οποιουδήποτε στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο τη διαγραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο αναντίστοιχο με την αλήθεια αλλά θα ήταν και ιστορικό παράδοξο. Είναι γνωστό σε όλους ότι κατά τη δύσκολη συγκυρία και την κρίσιμη καμπή του 1989 είχα καταλυτική συμμετοχή και καθοριστική συμβολή για να αναμιχθεί ενεργά με την πολιτική και για να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ και στην πρώτη γραμμή δράσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος». Ενώ υποδεικνύει στον τελευταίο ότι η θέση του ως μάχιμου και δημιουργικού πολιτικού βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, γι' αυτό έχει τιμηθεί πολλές φορές σε υψηλά και ύψιστα πολιτικά και κομματικά αξιώματα από το 1993 έως σήμερα.

Για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Λαλιώτης υποστηρίζει: «Οι θέσεις μου είναι διαχρονικά γνωστές, διαφανείς και σαφέστατες και συνδέονται άρρηκτα με μια ιστορική διαδρομή της Παράταξής μας. Η κατοχύρωση και ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Κεντροαριστεράς ως Δημοκρατικού και Προοδευτικού Πόλου συνδέεται άρρηκτα και αδιαπραγμάτευτα με τον αυτόνομο λόγο του, την αυτοδύναμη στρατηγική του και τον καταλυτικό διακριτό ρόλο του. Αυτό προϋποθέτει, οριστικά και αμετάκλητα, σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές οριοθετήσεις, σαφείς προγραμματικές θέσεις και αντιπαραθέσεις, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ. Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο με αυτή τη στρατηγική και με αυτόν τον πολιτικό σχεδιασμό το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά θα αποκτήσουν ξανά ευρύτατο και ζωτικό ιδεολογικό, κοινωνικό, πολιτικό και προγραμματικό χώρο», υπογραμμίζει.



Πηγή : protothema.gr


Ο λογαριασμός για το Πολυτεχνείο να πάει στον συνταξιούχο Τόσκα και τους γονείς των συλληφθέντων αντιεξουσιαστών





Κώστας Βουκελάτος

Για  πόσο ακόμα ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώνει το κόστος των καταστροφών;

Οι ζημιές στο Πολυτεχνείο είναι ακόμα ανυπολόγιστες, μέχρι και τα φανάρια έξω από το πολυτεχνείο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και χρησιμοποιηθεί για όπλα εναντίον των αστυνομικών.

Κάηκαν περίπτερα, αυτοκίνητα καταστράφηκαν καταστήματα βιοπαλαιστών και ο λογαριασμός σε ποιο θα πάει;

Ποιος είναι ο υπεύθυνος για όλη αυτή την κατάσταση εκτός από τους προστατευόμενους κακοποιούς αντιεξουσιαστές από τον υπουργό Τόσκα;

Ποιος θα πληρώσει τις ζημίες των ιδιωτών;

Είναι ντροπή για τον ίδιο τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του να φορτώνονται οι πολίτες τον λογαριασμό των εγκληματικών ενεργειών αντιεξουσιαστών που με την ανοχή τους και ειδικά του συνταξιούχου που έχει κάνει υπουργό προστασίας των αντιεξουσιαστών σπάνε καταστρέφουν και διαλύουν περιουσίες δημόσιες και ιδιωτών.

Για ποιο λόγο δεν μπορεί η Αστυνομία να περιφρουρήσει το Πολυτεχνείο, αποτρέποντας την κατάληψη του; 

Ο ένας πετάει τις ευθύνες στον άλλον και οι ευθύνες της αστυνομίας είναι τεράστιες αν και γίνεται  πραγματικά πάντα σάκος του μποξ για να ξεσπάνε οι προστατευόμενοι κακοποιοί.

Οι πρυτανικές αρχές που βρίσκονται σε τέτοιες καταστάσεις;

Οι φοιτητικές οργανώσεις που είναι να περιφρουρίσουν από κακοποιούς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα;

Η εισαγγελία έδωσε το πράσινο φως προχθές για επέμβαση αλλά η αστυνομία φοβόταν μην θρηνήσουμε νεκρούς λες και δεν ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με θρασύδειλους κυρίως παιδιά ανήλικα που τα χρησιμοποιούν όπως οι τζιχαντιστές οι παλιοί αντιεξουσιαστές για όπλα.

Μόλις τους συνελάμβαναν αμέσως θα έτρεμαν σαν ψάρια όπως γίνεται σε κάθε σύλληψη γιατί κάποια καθάρματα τους ποτίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν ανεξέλεγκτα.

Και μόνο για την προστασία αυτών των ανήλικων που χρησιμοποιούνται από τους αντιεξουσιαστές και θα έπρεπε η αστυνομία που γνωρίζει ποια είναι αυτά τα αποβράσματα, θα έπρεπε για να τα σώσει να βρει τους υπεύθυνους που τους ξέρει.

Το θέμα του ασύλου πρέπει να αναθεωρηθεί για να κάμψουν τις δήθεν αναστολές που έχουν δήθεν  οι πανεπιστημιακές αρχές που φοβούνται να δώσουν το οκ για να προστατέψουν τα πανεπιστήμια από τους κακοποιούς.

Η ευθύνη ανήκει και στους δύο και στην Πρυτανεία και στην Αστυνομία και εδικά στο υπουργείο προστασίας του πολίτη με υπεύθυνο τον Τόσκα. 

Το έπρεπε να διαπραχθεί κακούργημα ώστε να ειδοποιήσουν τον εισαγγελέα όπως λέει η αστυνομία είναι δικαιολογίες αισχρές; Λές και οι μολότωφ που φτιάχνονταν και εκτοξεύονταν μέσα από το Πολυτεχνείο δεν ήταν κακούργημα;;;;;;;;;;;;

Να ανατινάξουν οι κακοποιοί αντιεξουσιαστές το κτίριο πρέπει για να ενεργήσει η ΕΛ.ΑΣ.;

Μάλλον οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θέλουν κάτι να κάνουν αλλά είναι απελπισμένοι με τον συνταξιούχο που έχουν για υπουργό και φοβούνται να παρέμβουν μήπως πειράξουν τα παιδιά που κατά εντολή της κυβέρνησης δεν πρέπει να τα πειράξει κανένας γιατί έχουν μπαμπά και θείο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έρχεται η 6 Δεκεμβρίου και όσο δείχνει ανοχή το υπουργείο προστασίας του πολίτη σε αυτούς τους κακοποιούς και ειδικά στους αντιεξουσιαστές  και κάνουν κουμάντο και τους ξέρουν πάρα πολύ καλά όλους τότε θα έχουν περιπέτειες.

Όσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μαζεύουν τα παιδιά τους που η δράση των ίδιων τα έκαναν και αυτά σαν τα μούτρα τους τότε τα πράγματα θα είναι ανεξέλεγκτα.

Οι εντολές που δίνουν οι εισαγγελείς σε κάθε καταστροφή είναι αρκετές για να αποτρέψουν τους εγκληματίες και να συλληφθούν οι κακοποιοί όπως γινόταν πριν από δύο χρόνια και υπήρχε τιμωρία για την κουκούλα και το άσυλο είχε νόημα καθώς το περιφρουρούσαν και έκλειναν οι πόρτες αλλά όλα αυτά μέχρι να αναλάβει ο Τσίπρας και να ισχύει το καθεστώς ατιμωρησίας για τις κουκούλες ώστε να μπουν τα δικά τους παιδιά σε καθεστώς προστασίας.



Τα αποτελέσματα του να συνεχίζει να κυβερνά ο Τσίπρας : Bruegel αναπόφευκτο ένα τέταρτο Μνημόνιο για την Ελλάδα



Διαβάζουμε στο protothema.gr για τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει η κυβέρνηση Τσίπρα και όσο παραμένει στην εξουσία το κακό μεγαλώνει και η χώρα βυθίζεται τόσο που δύσκολα θα βγεί από τον πάτο!!!! 

Επικεφαλής ινστιτούτου Bruegel: Αναπόφευκτο ένα τέταρτο Μνημόνιο για την Ελλάδα

Η γραφειοκρατία διώχνει τις επενδύσεις από την Ελλάδα

Θα υπάρξει κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους αλλά αυτή δεν θα είναι αρκετή, δηλώνει ο Ζολτ Νταρβάς

Την άποψη ότι οι δρόμοι που ανοίγονται για τους πιστωτές μετά το 2018 όσον αφορά την Ελλάδα είναι είτε μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους είτε ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς.

«Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα. Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Κάτω από τέτοιους όρους, για μένα παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί απο τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο. Οι επιλογές είναι λοιπόν δύο: είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση είτε ένα τέταρο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό που περιμένω ότι θα συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετα΄για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα» δηλώνει ο κ. Νταρβάς στα ΝΕΑ.

Μιλώντας για τις επενδύσεις υποστηρίζει ότι αυτό που λειτουργεί αποτρεπτικά δεν είναι το ύψος του χρέους αλλά η υπερβολική γραφειοκρατία όπως αποτυπώνεται και στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο από την παρέμβαση Ομπάμα στο θέμα του χρέους ο κ. Νταρβάς δηλώνει ότι «φοβάμαι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα».

Εκτιμά τέλος ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη πρόοδος στο θέμα του χρέους μέχρι τις γερμανικές εκλογές  «πέραν ίσως κάποιων δημόσιων τοποθετήσεων ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το Μνημόνιο κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να συμφωνηθούν μέχρι το 2018».


Πολυτεχνείο: Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και επτά πλημμελήματα στους συλληφθέντες



Σύμφωνα με πληροφορίες ένας εκ των συλληφθέντων ζήτησε συγγνώμη, παραδεχόμενος ότι συμμετείχε στα επεισόδια 

Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και επτά πλημμελήματα άσκησε την Παρασκευή ο εισαγγελέας σε βάρος των 13 συλληφθέντων για τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο, μεταξύ των οποίων πέντε αλλοδαποί και τρεις ανήλικοι.

Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν είναι: έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή και κίνδυνος σε ξένα πράγματα (κακούργημα) καθώς και για προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικών βομβών με σκοπό τη χρήση τους από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή.

Μεταξύ άλλων, βαρύνονται και για πλημμελήματα όπως διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (ζημιές στο Πολυτεχνείο) επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικού, παρακώλυση συγκοινωνιών, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, παράνομη οπλοφορία οπλοχρησία, παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων και φωτοβολίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας εκ των συλληφθέντων ζήτησε συγγνώμη, παραδεχόμενος ότι συμμετείχε στα επεισόδια. Μία ανήλικη είπε ότι βρέθηκε σε λάθος τόπο σε λάθος χρόνο, ενώ οι τρεις κατηγορούμενοι από τη Συρία, που από το περασμένο καλοκαίρι έχουν πάρει δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας από την υπηρεσία ασύλου, δήλωσαν ότι ήταν περαστικοί από το σημείο, καθώς πήγαιναν σε σχολείο στην οδό Αχαρνών. Όλοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή.

Με σκληρή γλώσσα τοποθετήθηκε στο μεταξύ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΕΣΥ) αναφορικά με τα χθεσινά (Πέμπτη) επεισόδια στο Πολυτεχνείο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων υπογραμμίζει πως «οι αστυνομικοί δεν είναι δυνατό να είναι σάκοι του μποξ και η αστυνομία δεν είναι απορροφητήρας είτε της λαϊκής δυσαρέσκειας είτε των όποιων εγκληματικών σχεδίων και πολιτικών σκοπιμοτήτων». 




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr


Τα δίνει όλα η κυβέρνηση στους δανειστές -Γράφουν τη συμφωνία



Σβήνουν-γράφουν οι δανειστές το κείμενο για την δεύτερη αξιολόγηση και την συμφωνία με την ελληνική πλευρά.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών από την Παρασκευή έχουν ξεκινήσει να συντάσσουν το κείμενο της συμφωνίας, προκειμένου να τεθεί υπόψιν της ελληνικής πλευράς στα ραντεβού που θα έχουν το Σαββατοκύριακο. Από το κείμενο αυτό θα διαφανεί εάν θα υπάρξει συμφωνία με την ημερομηνία-ορόσημο του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να πιέζει ασφυκτικά.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή, δεν προγραμματίστηκε συνάντηση κυβέρνησης-δανειστών, κάτι που αποτέλεσε αίτημα των θεσμών για να γραφεί το κείμενο.

Αγκάθι το εργασιακό

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες που καταβάλλονται μεταξύ των θεσμών, είναι να συγκλίνουν στις απόψεις τους καθώς το ΔΝΤ, έχει περισσότερο σκληρή στάση σε θέματα όπως τα δημοσιονομικά μεγέθη και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Οπως φαίνεται οι απαιτήσεις των δανειστών για το εργασιακό προβληματίζει σφόδρα τα κυβερνητικά στελέχη ενώ αντίθετα, υπάρχει προσέγγιση τόσο στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού όσο και στο δημοσιονομικό κενό καθώς ο προϋπολογισμός, που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, θα ενσωματώνει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,8% του ΑΕΠ.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει για το επόμενο έτος.

Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, η επίτευξη Staff Level Agreement θα μπορούσε να οδηγήσει στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ακολούθως έναρξη συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα.

Δραματικό SOS Τσακαλώτου και έμμεση απειλή για εκλογές

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη Wall Steet Journal, εξέπεμψε δραματικό SOS καλώντας τους δανειστές να συμφωνήσουν τις επόμενες εβδομάδες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διαφορετικά θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία που υπάρχει για να μπει τέλος στην επταετή κρίση της Ελλάδας.

Προειδοποίησε μάλιστα πως η κωλυσιεργία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017, τονίζοντας πως οι επόμενες εβδομάδες παρέχουν μια σημαντική ευκαιρία στην ευρωζώνη για να δείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφύγει τα προβλήματά της.

«Αν κλοτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι "θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια" για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι άμεσες ενέργειες. Αν δεν υπάρχει συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος και κατέληξε: «Θα είναι πολύ κοντόφθαλμη επιλογή να σταματήσει η διαδικασία που μας βγάλει από το πρόγραμμα, εξέλιξη που είναι ορατή».



Πηγή: iefimerida.gr 


Ο Ομπάμα αποχαιρέτησε την Ε.Ε.



Το τελευταίο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη με την ιδιότητα του προέδρου ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, με την αναχώρησή του από το Βερολίνο. Στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Στο στρογγυλό τραπέζι γύρω από το οποίο κάθισαν οι ηγέτες, ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε θέση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι. Επρόκειτο άραγε για συμβολική απόπειρα διαμεσολάβησης ανάμεσα σε δύο στενούς συμμάχους που διαφωνούν για την πορεία της Ευρωζώνης; Είναι η αμερικανική συγκολλητική ισχύς ικανή να εγγυηθεί την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως συνέβαλε στη δημιουργία της; Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη δεν έχει την παραμικρή ένδειξη αν συζητήθηκαν τα ζητήματα αυτά, πολύ δε περισσότερο τι μπορεί να αποφασίστηκε. Ως εκ τούτου, αρκείται στην προχθεσινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι ένα από τα σπουδαία πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα του κόσμου».

Αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι η Δύση εξακολουθεί να προσδιορίζεται με τη βοήθεια του ρωσικού αντίπαλου δέους. «Oι ηγέτες συμφώνησαν ομόφωνα στη συνεχιζόμενη ανάγκη να εκπληρώσει η Ρωσία πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Μινσκ και στο ότι πρέπει να παραμείνουν οι σχετιζόμενες με την Ουκρανία κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, μέχρις ότου συμβεί αυτό», ανέφερε το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις απώλειες ζωών εξαιτίας των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, αλλά, όπως διευκρίνισε η Αγκελα Μέρκελ, δεν υπήρξε συζήτηση για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία σε σχέση με τους βομβαρδισμούς αυτούς.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την εκστρατεία απελευθέρωσης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, ενώ ενεθάρρυνε την ανταλλαγή πληροφοριών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Δημοκρατικές αξίες

Οι απορίες των Ευρωπαίων σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του διαδόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, απαντήθηκαν με δηλώσεις περί δημοκρατικών αξιών. «Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη και σε μια στιγμή μεγάλων αλλαγών, οι δημοκρατικές αξίες έχουν κάνει περισσότερα για την ελευθερία και την πρόοδο απ’ ό,τι οποιοδήποτε άλλο σύστημα στην ιστορία και θα εξακολουθούν να το πράττουν στο μέλλον», σημείωσε το ανακοινωθέν.

Το μεσημέρι, ο Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε για τη Λίμα του Περού, όπου επρόκειτο να παρευρεθεί σε σύνοδο κορυφής Ασιατών ηγετών και να συζητήσει, στα περιθώρια της συνόδου, με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.




Έντυπη Καθημερινή


Οι πρώτοι τρεις 'σκληροί' που διάλεξε ο Τραμπ στο υπ. Δικαιοσύνης και στην CIA




Το who is who του νέου υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς, του νέου διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Φλιν 

Τρεις συντηρητικούς πολιτικούς με σκληρές θέσεις για την μετανάστευση και την τρομοκρατία, επέλεξε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να ηγηθούν της κυβέρνησής του στους τομείς της εθνικής ασφάλειας και της επιβολής του νόμου.

Πρόκειται για τον γερουσιαστή Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος θα αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης, τον Μάικ Πομπέο που θα είναι ο νέος διευθυντής της CIA και τον υποστράτηγο εν αποστρατεία Μάικ Φλιν, ο οποίος θα έχει χρέη συμβούλου εθνικής ασφαλείας.

Οι τρεις επιλογές αυτές, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή με ανακοίνωση από την ομάδα μετάβασης του Τραμπ, γνωστοποιούνται καθώς ο Ρεπουμπλικάνος εκλεγμένος πρόεδρος συνεχίζει τις ζυμώσεις για να καταλήξει στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του, η οποία θα διαδεχθεί αυτήν του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την 20ή Ιανουαρίου. Και οι τρεις άνδρες δήλωσαν ότι αποδέχθηκαν την πρόταση του μεγιστάνα.

Τζεφ Σέσιονς: Η Γερουσία τον είχε "κόψει" λόγω ρατσιστικών δηλώσεων


Επιλέγοντας τον Σέσιονς για τον θώκο του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Τραμπ επιβράβευσε έναν σκληρό συντηρητικό πολιτικό, οι συχνά εμπρηστικές δηλώσεις του οποίου για το ζήτημα της μετανάστευσης είναι παρόμοιες με τις δικές του.

Ο Σέσιονς, ένας από τους πρώτους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα του Τραμπ για τον Λευκό Οίκο, εναντιώνεται σε οποιαδήποτε διαδικασία για τη νομιμοποίηση των παράτυπων μεταναστών κι υποστήριξε με ενθουσιασμό την προεκλογική υπόσχεση του μεγιστάνα ότι θα ανεγερθεί τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Ο γερουσιαστής επίσης καλούσε να επιβληθούν μέτρα για να καμφθεί η παράτυπη μετανάστευση, επιχειρηματολογώντας ότι μειώνει τους μισθούς για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ.

Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην Πολιτεία Αλαμπάμα και πρώην εισαγγελέας, ο 69χρονος Σέσιονς θεωρείται ότι θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία, παρότι υπήρξε μέλος της επί 19 χρόνια. Οι εις βάρος του κατηγορίες ότι είχε κάνει δηλώσεις ρατσιστικού χαρακτήρα είχαν οδηγήσει τη Γερουσία να απορρίψει τον διορισμό του σε θέση ομοσπονδιακού δικαστή το 1986.

Ωστόσο, το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους πλέον ενθουσιώδεις οπαδούς του Τραμπ μπορεί να τον βοηθήσει στη μάχη που θα χρειαστεί να δώσει στο Καπιτώλιο. Ο εκλεγμένος πρόεδρος εξάλλου έχει προσλάβει πολλά στελέχη του προσωπικού του Σέσιονς, όπως τον Στίβεν Μίλερ και τον Ρικ Ντίαρμπορν, και τους έχει αναθέσει πόστα στην ομάδα της μετάβασης που έχει σχηματίσει.

«Τον Τζεφ τον θαυμάζουν νομικοί και σχεδόν όλοι όσοι τον γνωρίζουν», υποστήριξε ο Τραμπ σε ανακοίνωση του.


Μάικ Φλιν: Απομάκρυνση από τη DIA


Ο Φλιν, απόστρατος ανώτατος αξιωματικός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων κι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τραμπ, είχε απομακρυνθεί από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (DIA) το 2014, εξέλιξη που είχε αποδοθεί στις απόψεις που εξέφραζε για τον τρόπο που θεωρούσε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές.

Αξιωματούχοι που έχουν συνεργαστεί με τον Φλιν επισημαίνουν ότι ανάμεσα στους λόγους που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του ήταν η έλλειψη διοικητικών ικανοτήτων και ο τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξουσία.

Ο Φλιν, βετεράνος στην υπηρεσία πληροφοριών των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, όπου υπηρέτησε επί τρεις δεκαετίες, ήταν αναπληρωτής διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών επί των ημερών του Ομπάμα.


Μάικ Πομπέο: Ιδρυτής εταιρίας αεροδιαστημικής με εργοστάσιο στο Μεξικό


Ο 52χρονος Πομπέο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Κάνσας, εκλεγμένος για τρίτη θητεία, θα ηγηθεί της CIA, μια επιλογή που για πολλούς αποτέλεσε έκπληξη.

Ο Πομπέο ήταν μέλος μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία ερεύνησε την επίθεση του 2012 εναντίον της διπλωματικής αποστολής στη Βεγγάζη της Λιβύης, όταν σκοτώθηκαν ο Αμερικανός πρεσβευτής και άλλοι τρεις πολίτες των ΗΠΑ. Είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ενδιαφερόταν περισσότερο να προστατέψει την υστεροφημία της τότε υπουργού Εξωτερικών, της Χίλαρι Κλίντον, παρά να ανακαλύψει τι είχε συμβεί.

Μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πομπέο είναι πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού ξηράς και ιδρυτής μιας εταιρείας αεροδιαστημικής στην Ουίτσιτα του Κάνσας. Κατά την πρώτη του εκστρατεία για να εκλεγεί στο Κογκρέσο είχε αντιμετωπίσει επικρίσεις διότι η εταιρεία του άνοιξε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό. Ο Πομπέο είχε αντιτείνει τότε ότι η κίνηση αυτή της εταιρείας του συνέβαλε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Όπως και ο Σέσιονς, ο Πομπέο θα χρειαστεί την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα διαθέτουν πλειοψηφία τουλάχιστον 51 εδρών όταν η Γερουσία συγκροτηθεί ξανά σε σώμα τον Ιανουάριο.

Ρόλος κλειδί για Ρόμνεϊ;

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ θα συναντηθεί το Σάββατο με τον Μιτ Ρόμνεϊ, έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος ωστόσο ενδέχεται να αναλάβει ρόλο-κλειδί στη νέα κυβέρνηση.

Ο Τραμπ σκοπεύει να συναντηθεί με πολλά στελέχη του κόμματος το Σαββατοκύριακο, όσο θα βρίσκεται στο Μπεντμίνστερ του Νιου Τζέρσι, όπου διατηρεί ένα γήπεδο γκολφ. Μεταξύ αυτών θα είναι και ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2012, στις οποίες ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Τον Μάρτιο ο 69χρονος Ρόμνεϊ χαρακτήρισε "τσαρλατάνο" και "απατεώνα" τον Τραμπ ενώ τέθηκε επικεφαλής του κινήματος εναντίον του, με στόχο να του κλείσει τον δρόμο για το χρίσμα του κόμματος.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρόμνεϊ θα μπορούσε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Τραμπ, ώστε να καθησυχάσει όσους αγωνιούν για την εξωτερική πολιτική που θα ασκήσει, με την τοποθέτηση ενός "σκληρού και σοβαρού" πολιτικού. Όμως το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτήν την πληροφορία, ούτε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη θέση για την οποία προορίζεται ο Ρόμνεϊ.
"Νομίζω ότι αυτή η συνάντηση σημαίνει (...) ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θέλει τους καλύτερους και τους λαμπρότερους, τους ανθρώπους που μπορούν να συμβάλουν με ιδέες και προτάσεις για τον τρόπο που μπορούμε να δώσουμε ώθηση στη χώρα και να εφαρμόσουμε το όραμά του", είπε ο Σον Σπάισερ, ένας εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο Τραμπ "θα συναντηθεί με ανθρώπους που τον στηρίζουν, με ανθρώπους που δεν τον στηρίζουν, με Ρεπουμπλικανούς, με Δημοκρατικούς, με ανεξάρτητους", συνέχισε. "Η συζήτηση με τον Μιτ Ρόμνεϊ είναι ακριβώς αυτό, μια ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών και απόψεων", τόνισε.

Νωρίτερα σήμερα ο Τραμπ συναντήθηκε με τον πρώην κυβερνήτη του Κάνσας Μάικ Χάκαμπι ο οποίος διεκδίκησε πέρσι το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αλλά αποχώρησε σύντομα από την κούρσα.





Πηγή: Reuters, iefimerida.gr


Προκλητικός ο Σόιμπλε: Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους



Το επιχείρημά του: «Έχουν, σε σχέση με το ΑΕΠ τους, σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις απ' ό,τι για παράδειγμα οι Γερμανοί» - Μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Ολοένα και πιο «άγριες» φαίνεται πως γίνονται οι προθέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα και σε ενδεχόμενη ρύθμιση-ελάφρυνση του χρέους της.

Μετά τον «πάγο» που έβαλε -δις- στον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος από την Αθήνα υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», ο χερ Σόιμπλε, μιλώντας στο 26ο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο της Φρανκφούρτης, στο οποίο συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, αλλά και οι επικεφαλής της Deutsche Bank και της Commerzbank, επανήλθε δριμύτερος. 

«Η περικοπή του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα. Η χώρα δεν θα έχει προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια» επέμεινε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Και προσέθεσε: «Δεν έχει κάνει ακόμη (σ.σ. η Ελλάδα) αρκετά με τις μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, το εργατικό δίκαιο και την εσωτερική αγορά, που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Αν γίνει διαγραφή χρέους, τότε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Με αυτό τον τρόπο δεν προσφέρουμε στην Ελλάδα καλή υπηρεσία».

Σαν να μην έφταναν αυτά, και σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Έχουν σε σχέση με το ΑΕΠ τους σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις απ' ό,τι για παράδειγμα οι Γερμανοί πολίτες». 

Το Reuters παρατηρεί ότι η Ελλάδα έχει «διασωθεί» τρεις φορές από την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά το τελευταίο πακέτο μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 86 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να τονωθεί και πάλι η οικονομία της χώρας, η οποία συρρικνώνεται διαρκώς την τελευταία επταετία. 

Το πρακτορείο μάλιστα κάνει και μια αναφορά στη θέση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που πήρε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αλλά και στη σφοδρή αντίθεση που εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.



Πηγή : protothema.gr


Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν για Κυπριακό, προσφυγικό






Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εν εξελίξει συνομιλίες στο Κυπριακό, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται. Συμφώνησαν δε, να ξαναμιλήσουν τις επόμενες ημέρες, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στο θέμα του προσφυγικού, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται, από τις ίδιες πηγές, να χαρακτήρισε αναγκαία την ευρω-τουρκική συμφωνία, ενώ δήλωσε στο συνομιλητή του πως στηρίζει το αίτημα της Άγκυρας να πάρει από την ΕΕ αυτά που δικαιούται.



Newsroom ΔΟΛ


Πορτογαλία: Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στους δρόμους - Διεκδικούν αύξηση απολαβών



Πολλές χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Λισαβόνας διεκδικώντας την αύξηση των μισθολογικών τους απολαβών, καθώς επίσης τη γενίκευση της εργασίας 35 ωρών την εβδομάδα, μια από τις υποσχέσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Πολλές χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Λισαβόνας διεκδικώντας την αύξηση των μισθολογικών τους απολαβών, καθώς επίσης τη γενίκευση της εργασίας 35 ωρών την εβδομάδα, μια από τις υποσχέσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Πυροσβέστες, καθηγητές, δημοτικοί υπάλληλοι, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας αψηφώντας τη βροχή που έπεφτε και συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο, φωνάζοντας το σύνθημα «αρκετά με το πάγωμα των μισθών, θέλουμε αυξήσεις!».

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών λιτότητας, την οποία εφάρμοσε η συντηρητική πρώην κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση διεθνούς βοήθειας, «οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν το 17,5% των εισοδημάτων τους» διαβεβαίωσε η Άνα Αβόιλα, επικεφαλής του Κοινού Μετώπου των Συνδικαλιστικών Ενώσεων του Δημόσιου Τομέα.

Βάζοντας τέλος στις περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα «δεν έδωσε κάτι σε κανέναν, επέστρεψε αυτό που είχε κλαπεί» επισήμανε η επικεφαλής αυτής της ένωσης που συνδέεται με το συνδικάτο CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα (PCP).
Αφού υπέστησαν το 2014 μειώσεις από 3,5% έως 10%, οι μισθοί των δημοσίων λειτουργών άνω των 1.500 ευρώ επανήλθαν στο προηγούμενο επίπεδό τους, ένα μέτρο που τα συνδικάτα κρίνουν, εντούτοις, ανεπαρκές. Ζητούν αύξηση των απολαβών τους της τάξης του 4%.

Επιπλέον αξιώνουν την εφαρμογή της εβδομάδας του 35ώρου, που επανήλθε τον Ιούλιο, στο σύνολο των εργαζομένων του δημοσίου τομέα.

Οι δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών τα σχολεία και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, υπολειτούργησαν σήμερα λόγω αυτής της ημέρας δράσης.



Πηγή: skai.gr


Γελάνε οι οίκοι ανοχής στον Πλανήτη γιατί το Υπουργείο ψάχνει τον αριθμό οίκων ανοχής στο Αγαθονήσι των 153 κατοίκων



Για…γέλια και για κλάματα είναι, οι καταστάσεις τις οποίες βιώνουν οι δήμαρχοι στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου όταν έρχονται σε επαφή με την Κεντρική Διοίκηση και, αρκετοί, είχαν την ευκαιρία να περιγράψουν κάποιες από τις… περιπέτειές τους στο ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ τις προηγούμενες ημέρες.

Εκείνος, όμως, που πραγματικά έκλεψε την παράσταση την περασμένη Κυριακή ήταν ο Δήμαρχος Αγαθονησίου Βαγγέλης Κόττορος.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος rodiaki.gr, ο κ. Κόττορος τόνισε ότι ο Δήμος των 153 κατοίκων και του ενός (1) διοικητικού υπαλλήλου, τον οποίο αναγκάζεται να βοηθάει και ο ίδιος ο δήμαρχος, δέχθηκε τηλεφώνημα από το αρμόδιο Υπουργείο που ζητεί να πληροφορηθεί πόσες άδειες…οίκων ανοχής έχει εκδώσει (!)

Ο δήμαρχος με τον υπάλληλο φυσικά, δεν το πήραν στα σοβαρά, αγνόησαν το…επιτακτικό αίτημα και συνέχισαν τη δουλειά τους αφού εξυπηρετούν τον κόσμο μόνοι τους. Σε λίγο διάστημα, όμως, το Υπουργείο επανήλθε, αυτή τη φορά πιο…επίσημα, με έγγραφό του, το οποίο επίσης αγνόησαν συνεχίζοντας τη δουλειά τους.

Στην τρίτη κρούση πια από το Υπουργείο, όπου παίρνουν και πάλι τηλέφωνο και λένε στον δήμαρχο ότι πρέπει να τους που πόσες είναι οι άδειες για οίκους ανοχής στο νησί γιατί βιάζονται αφού πρέπει…να κλείσουν τα στατιστικά τους, τότε ο κ. Κόττορος έδωσε στο κράτος την «πληρωμένη» απάντηση: «Παιδιά, περιμένετε, ακόμα…καταμετρώ τις άδειες»!




Δύο συλλήψεις για τη μεγάλη ληστεία στις αποθήκες του ΕΟΠΥΥ



Γιάννης Αθανασίου


Δύο άτομα ηλικίας 42 ετών συνελήφθησαν για την ληστεία που διαπράχθηκε βραδινές την 17η Οκτώβριου, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη.

Οι συλληφθέντες, μαζί με άγνωστο συνεργό τους, είχαν εισέλθει στο κτίριο όπου στεγάζονται οι αποθήκες του ΕΟΠΥΥ και με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν και δέσμευσαν το φύλακα αφαιρώντας μεγάλη ποσότητα φαρμάκων και κατόπιν διέφυγαν με το αυτοκίνητο του φύλακα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των αρμόδιων υπαλλήλων, η αξία των αφαιρεθέντων φαρμάκων που βρέθηκαν και αποδόθηκαν ξεπερνούσε το 1.300.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της ληστείας, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.



Σεισμός 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο το Κιλκίς



Είναι η τρίτη φορά μέσα σε εννέα ημέρες που γίνεται σεισμός μεγαλύτερος των 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ καθώς τα ξημερώματα του Σαββάτου οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο 18χλμ. δυτικά της πόλης της Μακεδονίας.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 1:22 τα ξημερώματα, είχε μικρό εστιακό βάθος - 4χλμ. - και έγινε αισθητός και στη Θεσσαλονίκη καθώς είχε και διάρκεια.