Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Απίστευτες καταγγελίες για «λαμόγια» και «διαπλοκή» στην Πυροσβεστική-Εμπλέκουν τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας




Απίστευτες καταγγελίες για διαπλοκή και «λαμόγια» κάνει αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά την παραίτηση του αρχηγού του Π.Σ. Ιωάννη Καρατζιά. 

Ο γ.γ Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, προσφεύγει εναντίον του, καθώς τον κατονομάζει, ενώ σε απολογία καλεί τον αρχιπυραγό ο Ν. Τόσκας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκης αναφέρει:

«Μετά και τη σημερινή επώνυμη συκοφαντική, αναληθή, εξυβριστική και περιέχουσα προσβολές κατά της προσωπικότητάς μου ανάρτηση του αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννη Ζάχου, σε ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είμαι υποχρεωμένος να καταφύγω στην ελληνική δικαιοσύνη εναντίον του για την προστασία της τιμής και της υπόληψής μου, αλλά και για την αποκατάσταση και ανάδειξη της αλήθειας».

Αυτό που εξόργισε τον κ. Καπάκη ήταν ότι ο αρχιπύραρχος Γιάννης Ζάχος, που υπηρετεί στο Αρχηγείο του Π.Σ. ως διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, έκανε σήμερα την επίμαχη ανάρτηση στο διαδίκτυο στην οποία υπερασπίζεται τον παραιτηθέντα αρχηγό, κάνει λόγο για διαπλοκή «πολιτικονομικοσυμβούλων του τέως υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ΓΓΠΠ, μη εξαιρουμένου και του αξιότιμου Γενικού Γραμματέα αυτής» και υπογραμμίζει ότι «τα λαμόγια βρίθουν», κάτι που τον προσβάλει προσωπικά.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος από αυτό το κείμενο φέρεται όμως και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, θα καλέσει σε γραπτή απολογία τον αρχιπύραρχο, ζητώντας του να αιτιολογήσει αυτά που ισχυρίζεται.

Σημειώνεται ότι ο παραιτηθείς αρχηγός του Π.Σ., μαζί με τον κ. Ζάχο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ζήτησαν και είχαν συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καρατζιάς, υπέβαλε χτες την παραίτησή του στον κ. Τόσκα, μετά την απόρριψη δύο εισηγήσεων για Προεδρικό Διάταγμα, που είχε καταθέσει για την βαθμολογική εξέλιξη των αξιωματικών και υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, ύστερα από αίτημα του αναπληρωτή υπουργού.

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματούχοι του υπουργείου, οι εισηγήσεις του αρχηγού δεν συμφωνούσαν με όσα είχε ζητήσει ο κ. Τόσκας, ο οποίος είχε τονίσει ότι ήθελε εναρμονισμό του βαθμολογίου στην Πυροσβεστική, με αυτό της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι συγκεκριμένες προτάσεις προκάλεσαν την αντίδραση από την πρώτη στιγμή και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη.

Το θέμα θα έχει συνέχεια και στη Βουλή, καθώς έχει υποβληθεί ερώτηση από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ έχουν ταχθεί υπέρ των θέσεων της Εκκλησίας



Ο κ. Καμμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο και σύμφωνα με ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα των θρησκευτικών.

Μετά τη σαφέστατη διαφοροποίησή του στην υπόθεση της αδειοδότησης του κουμπάρου του Καλογρίτσα, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος διαφοροποιείται και στο θέμα της κόντρας το υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Μάλιστα, ο κ. Καμμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον  Αρχιεπίσκοπο και σύμφωνα με ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα των θρησκευτικών και θα έχουν συνάντηση την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, στις 12:30, προ της τοποθέτησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Παιδείας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Δίνοντας και ένα δείγμα γραφής για τη στάση του κ. Καμμένου στην επίμαχη συζήτηση στη Βουλή οι ΑΝΕΛ αναφέρουν ότι με δημόσια τοποθέτησή τους έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών.


Πηγή : thetoc.gr


Ερευνα: Τι λένε οι Ευρωπαίοι για το Ισλάμ


Έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, που πραγματοποιήθηκε με δείγμα 18.000 πολιτών από 15 ευρωπαϊκές χώρες, είχε στόχο να περιγράψει και να διευκρινίσει τις τάσεις που κυριαρχούν στην Γηραιά Ήπειρο για το μεταναστευτικό. 

Μολονότι η κάθε απάντηση, όπως είναι φυσικό για μία τόσο μεγάλη ήπειρο, διαφέρει σημαντικά η μία από την άλλη, η γενική εικόνα είναι ωστόσο άκρως απογοητευτική εξαιτίας μίας γενικευμένης προκατάληψης για το Ισλάμ, που οι Ευρωπαίοι δεν φροντίζουν ούτε καν να κρύψουν. 

Έτσι, ένας μουσουλμάνος πρόσφυγας έχει 11 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτός απ’ ό,τι ένας χριστιανός, ακόμη κι όταν το προφίλ τους είναι ακριβώς το ίδιο.

«Ναι, μας εξέπληξαν οι υπάρχουσες αποκλίσεις κατά των μουσουλμάνων από τη μία χώρα στην άλλη, δεδομένων των διαφορών που διαπιστώνουμε στον πολιτικό διάλογο μέσα στις διάφορες και διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες», εξηγεί στον ισπανικό ιστότοπο Materia, ο επικεφαλής της έρευνας Γιενς Χάινμιλερ.

«Μολαταύτα, ανακαλύψαμε επίσης πως η κλίση προς τον αντι-ισλαμισμό είναι πολύ πιο έντονη σε εκείνους που τοποθετούνται στα δεξιά άκρα του πολιτικού φάσματος», επισημαίνει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. 

Με βάση τα ευρήματα, όσοι από τους συμμετέχοντες θεωρούν εαυτούς δεξιούς ανεβάζουν την διαφορά αυτή στην αποδοχή ενός μουσουλμάνου έναντι ενός χριστιανού μετανάστη, στις 14 μονάδες, από 7 μονάδες που είναι κατ’ αναλογίαν αυτή που δίνει ένας αριστερός.

Οι ερευνητές υπέβαλαν για μελέτη στους ερωτηθέντες 180.000 υποθετικά προφίλ προσφύγων με διαφορετικά κοινωνικά, δημογραφικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, με στόχο να εντοπίσουν ποια θα ήσαν τα κριτήρια για μία δυνητική απόρριψη ή αποδοχή παροχής πολιτικού ασύλου. 

Εξ αυτού προκύπτει ακόμη ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα: εκτός του ότι κάποιος αποκλείεται λόγω του απλού γεγονότος ότι είναι μουσουλμάνος, επίσης διαπιστώνεται και μία σαφής κοινωνικο-οικονομική προκατάληψη: ένας γιατρός έχει κατά 13 μονάδες περισσότερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτός από έναν άνεργο.

Ένα άλλο καθοριστικό στοιχείο αποτελεί η ανθρωπιστική πλευρά: εάν ο αιτών πολιτικό άσυλο έχει βασανισθεί (επιπλέον 11 μονάδες), ή καταδιώκεται για τις ιδέες του (15 μονάδες) είναι πολύ πιθανότερο να γίνει δεκτός. 

Στα αρνητικά του αιτήματός του θα μπορούσαν να προστεθούν η άγνοια της γλώσσας της χώρας υποδοχής: έχει κατά 12 μονάδες μικρότερες πιθανότητες να γίνει δεκτός.

«Εν γένει διαπιστώνουμε πως η επίδραση αυτών των γνωρισμάτων προσομοιάζουν αρκετά στις διάφορες υποομάδες. Αυτό εξυπονοεί πως υφίσταται μία συναίνεση—ανάμεσα σε αριστερούς και δεξιούς, νέους και μεγαλύτερους, υψηλού και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, πλούσιους και φτωχούς—για το ποιο είδος αιτούντος άσυλο προτιμούν», συνοψίζει στα καταληκτικά συμπεράσματά της η έρευνα, που δημοσιεύεται στο έγκυρο περιοδικό Science.

Μολονότι μεταξύ των διαφόρων χωρών μικρές λεπτομέρειες υπάρχουν, προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως στην συγκεκριμένη περίπτωση των Ισπανών, ο λαός της Ιβηρικής αποδεικνύεται πως είναι μακράν εκείνος που κολλά ετικέτες στους αιτούντες πολιτικό άσυλο. 

Στην Ισπανία προκύπτει πως το 24% του πληθυσμού θα αποδεχόταν όλους ανεξαρτήτων τους μετανάστες, έναντι του 9% , που είναι ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες της έρευνας (Αυστρία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Βρετανία), ενώ μακράν ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι Ιταλοί. 

Στον αντίποδα, μόνον το 4% των Ισπανών δηλώνει πως δεν θα δεχόταν κανέναν μετανάστη, έναντι ενός μέσου όρου 9% (που στην περίπτωση της Ουγγαρίας ανέρχεται στο 13% και της Βρετανίας στο 14%). 

Η διαφορά όμως από τα λόγια στα έργα διαφέρει, έτσι η Ισπανική κυβέρνηση έχει δεχθεί ως τώρα μόλις 500 από τους 17.000 πρόσφυγες που της αναλογούν βάσει της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την μετεγκατάστασή τους.

Για τον Χάινμιλερ, το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως μεγάλη μερίδα των Ευρωπαίων πολιτών διατηρεί συγκεκριμένα κριτήρια αποδοχής, όπως αυτά που εδράζονται στη θρησκεία, το επάγγελμα και τη γλώσσα, που αντίκεινται στα νόμιμα προαπαιτούμενα για το άσυλο.

«Δεν μπορούμε να ελπίζουμε πως η κοινή γνώμη, έτσι περίπλοκη και πολύμορφη που είναι, να αντικατροπτρίζει επακριβώς τα διεθνή νομικά ιδεώδη. Όμως τούτες οι προκαταλήψεις καταδεικνύουν μία αυξητική πρόκληση για τη λύση της τρέχουσας κρίσης με την ενσωμάτωση των αιτούντων άσυλο, δεδομένου ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες κι είναι δυνατόν να στερούνται των επιθυμητών επαγγελματικών δεξιοτήτων και της γλωσσικής επάρκειας», εξηγεί ο ίδιος.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr


Πυρά δικαστών και εισαγγελέων κατά κυβέρνησης για μειώσεις αποδοχών τους

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Κατά της κυβέρνησης στρέφονται έξι δικαστικές ενώσεις με αφορμή τις μειώσεις αποδοχών τους, με αιχμηρή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Την υπογράφουν οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, δικαστικών λειτουργών του ΣτΕ, διοικητικών δικαστών, εισαγγελέων Ελλάδος, δικαστικών λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αρνούνται να δεχτούν περαιτέρω περικοπές, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι, αν συμβεί αυτό, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Οι δικαστικές ενώσεις καταλογίζουν στην κυβέρνηση αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της και παραβίαση με τεχνάσματα των αποφάσεων που τους έχουν δικαιώσει.

«Προσπαθήσαμε κατ' επανάληψη να καταστήσουμε σαφές ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κατά το Σύνταγμα, δεν εξαντλείται σε βερμπαλιστικές δηλώσεις, αλλά συνιστά πλέγμα συγκεκριμένων θεσμικών εγγυήσεων για την άσκηση του δικαιοδοτικού έργου των δικαστικών λειτουργών, που αποτελεί λειτούργημα υψηλής ευθύνης. Προσπαθήσαμε ακόμη να αναδείξουμε τη ζωτική σημασία της ύπαρξης ανεξάρτητης δικαιοσύνης, τόσο για τους θεσμούς, τα δικαιώματα των πολιτών και τη δημοκρατία, όσο και για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση. Στις βάσεις αυτές στηρίξαμε και στηρίζουμε το δικαίωμα και συνάμα την υποχρέωσή μας να μη δεχθούμε την υποβάθμιση των συνθηκών της ζωής και της εργασίας μας σε σημείο τέτοιο που να διακυβεύεται άμεσα η δυνατότητα να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας. Στην ίδια βάση θεμελίωσε τις αποφάσεις του και το αρμόδιο δικαστήριο, αποτελούμενο κατά πλειοψηφία από μη δικαστές, στο οποίο προσφύγαμε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, μόνον όταν οι περικοπές των αποδοχών μας ξεπέρασαν το πιο πάνω όριο, και το οποίο έκρινε για το λόγο αυτό τις σχετικές ρυθμίσεις αντισυνταγματικές», σημειώνουν οι εν λόγω ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων.

Όπως τονίζουν, «η κυβέρνηση, αρνούμενη να κατανοήσει τη φύση και το σκοπό της δικαστικής λειτουργίας, επικαλείται "εξορθολογισμό-αποσυμπίεση" των ειδικών μισθολογίων και σχεδιάζει περαιτέρω μειώσεις των δικαστικών αποδοχών, καθώς και τη δημιουργία δικαστικών λειτουργών δύο ταχυτήτων, με επιδόματα σε όσους έχουν "θέσεις ευθύνης", παραγνωρίζοντας πλήρως το γεγονός ότι κάθε δικαστικός λειτουργός, που κρίνει για την ελευθερία, την περιουσία και την προστασία και αποτελεσματική άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, έχει θέση απόλυτης και ισότιμης ευθύνης, η οποία δεν μπορεί να διαχωρισθεί από την αντίστοιχη θέση των συναδέλφων του, ανεξάρτητα από το βαθμό τους ή την άσκηση από αυτούς διοικητικής φύσεως καθηκόντων».

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση αδιαφορεί για την εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων που έχουν ήδη εκδοθεί και τις οποίες παραβιάζει πολλαπλώς με μεθόδους και τεχνάσματα, πλήττοντας ανεπίτρεπτα το κύρος της δικαστικής λειτουργίας, ισότιμης προς τις άλλες δύο, αλλά και αθετώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και τις κατά καιρούς δηλώσεις της για ανεπιφύλακτο σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τις αποφάσεις της».



Newsroom ΔΟΛ


Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τη Νέα Δημοκρατία για τις τηλεοπτικές άδειες



Την κατέθεσαν τα μέλη της ΝΔ που συμμετέχουν μετέχουν στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας

Μηνυτήρια αναφορά κατάθεσαν πριν απο λίγο  τα μέλη της ΝΔ της επιτροπή θεσμών και διαφάνειας στον Άρειο πάγο κατά παντός υπευθύνου. 

Τη μήνυση κατέθεσαν τα μέλη της ΝΔ που συμμετέχουν μετέχουν στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. η μήνυση είναι κατά παντός υπευθύνου και αφορά για το ζήτημα των τηλεοπτικών άδειων συνολικά - διενέργεια διαγωνισμού πόθεν έσχες κλπ. και περιλαμβάνουν πολλά αδικήματα τα οποία οδηγούν σε κακουργήματα.


Μανώλης Γλέζος: Όποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας βλαστημεί.



Ο Μανώλης Γλέζος φιλοξενούμενος στο ραδιόφωνο του Αlpha αναφέρθηκε στο θέμα των αδειών και για το θέμα της εκκλησίας :

«Αυτές είναι οι συνέπειες της διαστρέβλωσης της ουσίας του Συντάγματος που δίδουν το έδαφος για να αναπτύσσεται το δέντρο της διαπλοκής. Αγνοούν την πραγματικότητα και η πραγματικότητα θα τους ανατρέψει. Δεν με ενδιαφέρει ποιανού χαλάω το κέφι. Την αλήθεια υπερασπίζομαι. Σε λίγο θα πουν απαγορεύουμε την έκδοση εφημερίδων γιατί έτσι το κράτος αποφασίζει. Εγώ έχω ζητήσει συγγνώμη στον ελληνικό λαό που έδωσα εμπιστοσύνη εκεί που δεν έπρεπε»

Ο κ. Γλέζος διερωτήθηκε: 

«Ποιος είναι αυτός που δίνει άδειες; Το Σύνταγμα άρθρο 1 παράγραφος 2 μιλάει για “λαϊκή κυριαρχία”. Άρα δεν δίνει κανείς άδεια...

Είναι αυτόνομο το δικαίωμα να εκφράζω τη γνώμη μου είτε έντυπα είτε με το ραδιόφωνο είτε με την τηλεόραση. Επειδή υπάρχει ''πρόβλημα'' συχνοτήτων… Οι συχνότητες είναι τέσσερις; Ποιος τεχνικός θα πει ότι είναι τέσσερις. Όταν υποδιαιρούμε το 100 σε 100 μονάδες και η κάθε μονάδα έχει 10 συχνότητες καταλαβαίνετε ότι ο αριθμός των συχνοτήτων είναι πολύ μεγάλος. Το θέμα ποιος δίδει την άδεια. »

Για το θέμα που δημιουργήθηκε με τις αποφάσεις του Φίλη για τα θρησκευτικά και για τα όσα είπε για τον ρόλο της εκκλησίας διαχρονικά ο κ. Γλέζος είπε : 

«Όποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας για τη δήθεν αδράνειά της στη διάρκεια της Κατοχής βλαστημεί.

Όταν ο Στρατηγός Σταυράκος, διοικητής στρατιωτικός των Αθηνών και της Αττικής, κάλεσε τους δημάρχους, τις αρχές και τους περιφερειάρχες να έρθουν στους Αμπελοκήπους για να παραδώσει τα κλειδιά της πόλης στους κατακτητές, ο Αρχιεπίσκοπος τότε αρνήθηκε και δήλωσε ότι η «Εκκλησία παρίσταται στην απελευθέρωση των λαών και όχι στη σκλαβιά τους».

Αυτή ήταν η πρώτη αντίσταση την ημέρα της κατοχής της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα. 

Ο ίδιος αρνήθηκε να ορκίσει την κυβέρνηση Τσολάκογλου και όταν τον κάλεσαν (οι Γερμανοί) να τελέσει δοξολογία για την κατοχή της Ελλάδος στους Γερμανούς αρνήθηκε. Γι’ αυτό τότε η Ιερά Σύνοδος δέχτηκε και ήρθε στην θέση του ο Δαμασκηνός που έπαιξε τη γνωστή βυζαντινή πολιτική.

Η πρώτη αντίσταση στην Ελλάδα έγινε από την Εκκλησία.

Είναι να κλαίει και να γελάει κανείς με αυτά που λέει ο κ. Φίλης...» 




Θα διαλύσει τα πάντα στην παιδεία ο Φίλης «Τέλος» οι απογευματινές δράσεις στα ιδιωτικά σχολεία



Διαβάζουμε στην Έντυπη Καθημερινή

Σε ουσιαστική κατάργηση των απογευματινών δράσεων που προσφέρουν τα ιδιωτικά σχολεία στους μαθητές τους –αθλητικές δραστηριότητες, όμιλοι δεξιοτήτων, χορός, θέατρο, projects, ενισχυτική διδασκαλία κ.ά.– οδηγεί η εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, η οποία εκδόθηκε χθες προς εφαρμογή της ρύθμισης που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή (άρθρο 28 του ν. 4415/2016). Η εγκύκλιος αναμένεται να προσβληθεί δικαστικώς από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων που προσβλέπει σε ακύρωση του νόμου. Από την πλευρά του, το υπουργείο αναφέρει ότι με το νέο καθεστώς ελέγχεται η αδήλωτη εργασία και προστατεύεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και η εργασιακή θέση των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο το υπουργείο μεταξύ άλλων ορίζει ότι «οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης υποχρεούνται να ελέγχουν το ωρολόγιο πρόγραμμα των ιδιωτικών σχολείων, τις παρεκκλίσεις του και τις πρόσθετες προαιρετικές δράσεις, καθώς και τα διοριστήρια των εκπαιδευτικών που απασχολούνται σε αυτά, προκειμένου να αποφευχθεί η κατά παράβαση του νόμου μείωση των ωρών απασχόλησης των εκπαιδευτικών και η αδήλωτη εργασία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, «με τη λήξη της διετίας, οι συμβάσεις μετατρέπονται αυτοδικαίως σε αορίστου χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση ο εκπαιδευτικός ουσιαστικά μονιμοποιείται, αφού η διαδικασία απομάκρυνσης περνάει από Υπηρεσιακό Συμβούλιο και σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ο προτεινόμενος για απόλυση εκπαιδευτικός υπηρετεί κανονικά στο σχολείο».

Επίσης, το σημείο στο οποίο εστιάζει ο Σύνδεσμος, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, είναι η αναφορά της εγκυκλίου ότι «το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας (με την παρέκκλιση) για τους μαθητές δεν μπορεί να υπερβεί τις 40 ώρες, πέραν του οποίου δύνανται να παρέχονται προαιρετικές για τους μαθητές σχολικές δράσεις». «Το υπουργείο προσπαθεί να καταργήσει τις “προαιρετικές δράσεις” των σχολείων, αφήνοντας συγκεχυμένο τον ορισμό τους και βάζοντας περιορισμούς που τις καθιστούν μη ανταγωνιστικές με τις ίδιες δράσεις όταν τις προσφέρουν δημόσια σχολεία ή άλλοι φορείς (αθλητικοί σύλλογοι, ωδεία, σχολές χορού κ.λπ.)», λέει ο Σύνδεσμος και ο πρόεδρός του μιλώντας στην «Κ» εξειδικεύει τη θέση του: «Το διδακτικό ωράριο του δασκάλου είναι 24 ώρες την εβδομάδα και του καθηγητή 23.

Ο νέος νόμος μας δίνει το δικαίωμα για παρέκκλιση του ωραρίου των μαθητών έως τις 40 ώρες την εβδομάδα. Για τις επιπλέον ώρες πρέπει να αξιοποιείται ο πρωινός εκπαιδευτικός. Ωστόσο την ίδια στιγμή ο νόμος λέει ότι το ωράριο του εκπαιδευτικού πρέπει να είναι το πολύ 30 ώρες. Εάν λοιπόν ο πρωινός εκπαιδευτικός έχει συμπληρώσει το ωράριό του, πώς θα γίνουν τα απογευματινά προγράμματα».

Και όπως τονίζει η ανακοίνωση του Συνδέσμου, «η εγκύκλιος επιβεβαιώνει τον Σύνδεσμο στην πρόβλεψη ότι το άρθρο 28 του νόμου 4415/2016 δεν είχε ως στόχο την εξασφάλιση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από δήθεν αναιτιολόγητες απολύσεις, όπως το υπουργείο ισχυριζόταν. Αποτελεί απλώς τη βάση που θα χρησιμοποιηθεί από τον υπουργό ώστε με αμφιλεγόμενες εγκυκλίους να ερμηνεύσει διασταλτικά τις προβλέψεις του νόμου για να δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία των σχολείων. Η εγκύκλιος απλώς αποκαλύπτει το μένος του υπουργού εναντίον των ιδιωτικών σχολείων και δημιουργεί συνθήκες (μονιμότητα προσωπικού, μη ανταγωνιστικότητα) που δεν μπορούν να αντέξουν στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία».


Σε 16 έτη θα φύγουν οι μετανάστες, λέει η Διεθνής Αμνηστία



Το απόλυτο χάος όσον αφορά τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα περιγράφει με μελανά χρώματα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία τονίζεται ότι για να απεγκλωβιστούν όσοι παραμένουν στη χώρα μας με τους σημερινούς ρυθμούς που οι ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα απαιτηθούν 16 χρόνια. Αναπάντητο, παράλληλα, παραμένει το ερώτημα πού ακριβώς βρίσκονται οι περίπου 8.000 πρόσφυγες που αναφέρονται επισήμως ως «εκτός δομών» και οι οποίοι εμφανίστηκαν στα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα ξαφνικά από τον περασμένο Ιούνιο (1.500 περίπου) και από τότε αυξάνονται διαρκώς για να φθάσουν χθες τα 7.950 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επισήμως ανακοινώνονται από το Συντονιστικό Οργανο για το  Προσφυγικό. Χθες η γερμανική εφημερίδα Βild σε άρθρο της αναφέρεται στους «εξαφανισμένους» πρόσφυγες, που φθάνουν τις 10.000 όπως αναφέρει. Αναρωτιέται αν «η  Ελλάδα προσέχει τα στοιχεία που αφορούν στους πρόσφυγες», αφήνοντας σαφείς αιχμές πως κάποιοι φεύγουν χωρίς έλεγχο από τη χώρα.

Ασάφεια

Την ίδια στιγμή, ο πρώην γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Οδυσσέας Βουδούρης χθες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους της παραίτησής του την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρθηκε διεξοδικά στο ίδιο θέμα κάνοντας λόγο για ασάφεια στους αριθμούς των προσφύγων που δίνονται από το επίσημο όργανο για το προσφυγικό. «Υπάρχει συστηματική προσπάθεια από την πλευρά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, να διογκώσει τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα » ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Για ποιο λόγο; Δεν προδίδουμε και κανένα φοβερό μυστικό λέγοντας ότι κάποιοι από αυτούς που εγκλωβίστηκαν στη χώρα, όταν έκλεισαν τα σύνορα, προσπαθούν να φύγουν με όποιον τρόπο μπορούν. Ακόμα και το τείχος του Βερολίνου κάποιοι κατάφερναν να το περάσουν».

Ως «αποθήκη ψυχών», χαρακτηρίζει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας την Ελλάδα. «Σχεδόν 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων ζει κάτω από άθλιες συνθήκες».

Η έκθεση αναφέρει ότι ενώ τα κράτη-μέλη έχουν δεσμευθεί να αναλάβουν 66.400 αιτούντες άσυλο (έως το τέλος του 2017), «έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2016 μόνο 3.734 αιτούντες άσυλο είχαν μεταφερθεί από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων υποδοχής για τις οποίες τα κράτη- μέλη έχουν δεσμευθεί ήταν μόνο 7.106 έως τις 30 Αυγούστου 2016».

Μαρτυρίες

Στην έκθεση αναφέρονται συγκεκριμένες μαρτυρίες προσφύγων όπως του 26χρονου Yousif Ajaj από τη Συρία στον καταυλισμό προσφύγων της Softex: «Κάθε ημέρα πεθαίνουμε 100 φορές. Ο αέρας δεν είναι καλός εδώ, το φαγητό δεν είναι καλό, υπάρχει μόλυνση. Ούτε τα ζώα δεν θα μπορούσαν να ζήσουν εδώ». Οπως τονίζεται στην έκθεση, «υπάρχει επείγουσα ανάγκη βελτίωσης του συστήματος ασύλου και υποδοχής στην Ελλάδα για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε αποτελεσματική προστασία σε όσους παγιδεύονται στη χώρα και αυτό είναι καθήκον των ελληνικών αρχών».

Ομως η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Πρόκειται για «λαμπρό παράδειγμα της συλλογικής αποτυχίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».




ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


Τι συνέβη όταν μια παρέα σκύλων συνάντησε έναν σκαντζόχοιρο;



Τυχερός μέσα στην ατυχία του στάθηκε ένας σκύλος στον Καναδά που...
κατάφερε να επιβιώσει μετά από… επίθεση που δέχτηκε από σκαντζόχοιρο, με αποτέλεσμα τα αγκάθια του να καρφωθούν παντού, ακόμη και στους πνεύμονες και την καρδιά του.


Η Mahalo ήταν έξω παίζοντας με δύο άλλα σκυλιά, τον Nestah και τον Soljah, όταν έπεσαν πάνω στον σκαντζόχοιρο.


Και τα τρία σκυλιά τρυπήθηκαν αλλά η Mahalo ήταν στην χειρότερη κατάσταση…

Το σκυλί χρειάστηκε να χειρουργηθεί για να αφαιρεθούν τα αγκάθια του ζώου. Τα έξοδα του χειρουργείου ξεπέρασαν τις 8 χιλιάδες δολάρια


Και το δεύτερο σκυλί, ο Nestah χρειάστηκε επίσης να χειρουργηθεί αν και ήταν σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από τη Mahalo.


Πιο τυχερός της παρέας, με διαφορά στάθηκε ο Soljah όπως αποδεικνύει και η φωτογραφία…






Σε πανικό ο Ν. Παππάς στην βουλή απολογείται φοβούμενος τις συνέπειες




Ο Ν. Παππάς υπερασπίζεται το έργο του γιατί δεν μπορεί να κάνει πλέον αλλιώς βλέποντας ότι πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων του.

Μάλιστα για να δείξει πυγμή επιτέθηκε κατά των Κοντομηνά, Βαρδινογιάννη, Αλαφούζου, φαίνεται ότι κάποιος του είπε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση αλλά καλύτερα να το πάρει αλλιώς γιατί όλο αυτό το τραγικό διεφθαρμένο παιχνίδι είναι επάνω και είναι ο αποκλειστικός ενορχηστρωτής.

Διαβάζουμε στο tovima.gr :

Παππάς για υπερθεματιστές: Είναι οριστικοί αλλά όχι αδειούχοι

Οριστικούς θεωρεί ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς τους υπερθεματιστές του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, όχι όμως και αδειούχους, αφού όπως δήλωσε στην Βουλή δεν είναι ακόμα κάτοχοι των αδειών. Πάντως, δήλωσε ότι «τα 246 εκ. ευρώ δεν είναι αέρας». Παράλληλα, επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση, εκτόξευσε «απειλές» κατά Κοντομηνά, Βαρδινογιάννη, Αλαφούζου λέγοντας ότι «η μέθοδος της τρομοκράτησης και πίεσης δημόσιων λειτουργών δεν περνάει και είναι ντροπή τους του Κοντομηνά, του Βαρδινογιάννη, του Αλαφούζου που νομίζουν ότι επειδή έχουν εκατομμύρια μπορούν να πιέζουν δημόσιους λειτουργούς».

«Όποιος θέλει κόντρα, εδώ, με την πολιτική ηγεσία», τόνισε. Ο κ. Παππάς, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των εκρηκτικών εξελίξεων που πυροδότησε ο διαγωνισμός για τις άδειες και οι αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση του υπερθεματιστή Καλογρίτσα, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις και εξηγήσεις για το θέμα του ελέγχου των πόθεν έσχες των υπερθεματιστών που διενεργήθηκε από την επιτροπή διαγωνισμού, παρότι προκλήθηκε από τον ερωτώντα βουλευτή του Ποταμιού Ι. Φωτήλα, ο οποίος του είπε ότι «ο έλεγχος που έγινε δεν ήταν ούτε του πόθεν ούτε του έσχες -μάλλον του αίσχους ήταν».

Μάλιστα τον ρώτησε ευθέως αν «θα αναλάβει προσωπικά την πολιτική ευθύνη για αυτό το φιάσκο», ενώ έθεσε και θέμα Μαντζουράνη, καλώντας τον κ. Παππά να διευκρινίσει με ποιο σκεπτικό επέλεξε η κυβέρνηση να την εκπροσωπεί ο άνθρωπος «που ομολόγησε ότι δωροδόκησε τον μακαρίτη Κουτσόγιωργα με 2 εκ. δολάρια» (υπόθεση Κοσκωτά) και αν αυτό συνάδει με το ήθος της «πρώτης φοράς» Αριστεράς. «Πρώτος δήλωσα ότι το τίμημα του διαγωνισμού ήταν απρόσμενα υψηλό και αυτό οφείλουμε να το πιστώσουμε σε εσάς. Όταν όμως το έλεγα πίστευα ότι μιλούσαμε για πραγματικά χρήματα κα όχι γίδια και βοσκοτόπια», πρόσθεσε ο κ. Φωτήλας, λέγοντας ότι πλέον έχει πέσει «φως στο σκοτάδι της νέας διαπλοκής».

Ο υπουργός Επικρατείας υπεραμύνθηκε του διαγωνισμού λέγοντας ότι «δεν έχε υπάρξει διαγωνισμός που να είχε τόσα επίπεδα ελέγχου», ενώ προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα όσα έχουν αποκαλυφθεί περί εγγυήσεων της πλευράς Καλογρίτσα με τα δανεικά βοσκοτόπια της Ιθάκης, επικαλέστηκε δημοσίευμα της «Καθημερινής» του 2014 που μιλούσε για την επίμαχη έκταση και την δυνατότητα ένταξής της στις μεγάλες επενδύσεις, κάτι όμως που δεν συνέβη, όπως αποσαφηνίστηκε λίγο αργότερα από τον τότε αρμόδιο για θέματα επενδύσεων υφυπουργό Ν. Μηταράκη, ο οποίος ζήτησε τον λόγο για να δηλώσει ότι «η συγκεκριμένη επένδυση ουδέποτε εισήχθη στην Επιτροπή Επενδύσεων και ως εκ τούτου δεν υπήρξε έγκριση για ένταξή της στο fast truck».

Ο κ. Παππάς δεν περιορίστηκε εκεί και με αφορμή την αναφορά του κ. Φωτήλα στον νομικό εκπρόσωπο που προσέλαβε το Δημόσιο στην υπόθεση των αδειών κ. Μαντζουράνη, έκανε λόγο για μέθοδο τρομοκράτησης και πίεσης των δημόσιων λειτουργών «που δοκιμάζουν κάποιοι με οικονομική επιφάνεια» με τηλεοπτικά δελτία που στήνουν. «Ουδείς θα βρει εξιλαστήρια θύματα στους δημόσιους λειτουργούς», είπε, ενώ επέμεινε πολλές φορές ότι «διαγωνισμός με τέτοιο έλεγχο δεν έχει ξαναγίνει». Αναφερθείς στο θέμα των πόθεν έσχες των υπερθεματιστών είπε στον ερωτώντα βουλευτή: «Κρατηθείτε με τα πόθεν έσχες άλλων υποψηφίων. Ένας δηλώνει ότι τις επόμενες δόσεις θα τις καταβάλλει από τα κέρδη». Αναφέρθηκε όμως και στην Τράπεζα Αττικής λέγοντας: «Κρατηθείτε και για την τράπεζα αττικής αυτά που βγάζουν μάτι είναι τα δάνεια της ΝΔ και του ΠαΣοΚ». Όσον αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη, αν και είπε ότι το ΣτΕ «έχει καταδείξει ότι το καθεστώς που κληρονομήσαμε παραβίαζε το Σύνταγμα». «Θα τηρήσουμε το Σύνταγμα και τους νόμους και τον διαγωνισμό θα ολοκληρώσουμε», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι «τελειώνει ο κύκλος της προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων» και διαβεβαιώνοντας ότι «ξέρουμε και προστατεύουμε το ήθος της Αριστεράς σε αντίθεση με άλλους».

Φόρτιση υπήρξε όταν ο κ. Φωτήλας του είπε ότι «τις περούκες που βρήκατε στην Αμερκή μην τις πετάξετε γιατί θα τις χρειαστείτε όταν θα φύγετε». «Στις μεταμφιέσεις εσείς είστε συνηθισμένος», του απάντησε ο κ. Παππάς, εκφράζοντας την λύπη του για το γεγονός ότι ο  βουλευτής του Ποταμιού επικαλείται ένα άθλιο γεγονός. «Ντροπή επιτέλους», ανέφερε.


ΑΣΦΑΛΙΣΗ Ο «κουμπαράς» του ΑΚΑΓΕ «έβγαλε στον αφρό» την τραγική κατάσταση των Ταμείων



Του Βασίλη Αγγελόπουλου 

Τα τεράστια προβλήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, με ελλείμματα που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ και δημιουργούν εικόνα κατάρρευσης, ήρθε να επικυρώσει η απέλπιδα προσπάθεια των διοικήσεων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ να λάβουν μέρος του ποσού που καταβάλλουν στο ΑΚΑΓΕ, για να περιορίσουν κάπως τις «μαύρες τρύπες» στα ταμεία τους.

Μόνο που το ΔΣ του ΙΚΑ καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης του Ιδρύματος και έτσι τα 200 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός δεν θα επιστραφούν από το ΑΚΑΓΕ και δεν θα αξιοποιηθούν για να περιοριστεί το «άνοιγμα» προς τον ΕΟΠΥΥ. 

Αντίθετα, το ΔΣ του ΟΑΕΕ ενέκρινε τη μεταφορά ποσού 150 εκατ ευρώ από το ΑΚΑΓΕ για να λάβει «τονωτική ένεση» στα έσοδά του και να καταφέρει να καταβάλλει χωρίς προβλήματα συντάξεις έως το τέλος του έτους. Σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ, το ΔΣ του Ιδρύματος απέρριψε χθες με οριακή πλειοψηφία (9 κατά – 7 υπέρ) την πρόταση της Διοίκησης. 

Καταψήφισαν οι τρεις εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, οι δύο εκπρόσωποι των συνταξιούχων, και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του υπουργείου Οικονομικών. Ο τελευταίος μάλιστα, καταψήφισε επειδή στην αίτηση δεν αναγραφόταν το ποσό που επρόκειτο να ζητηθεί για να εκταμιευτεί από τον «μικρό κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ. Σημειώνεται ότι στον κεντρικό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ έχουν συσσωρευτεί κεφάλαια ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ, τα οποία βάσει νόμου, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πριν από την 1.1.2019. Αντίθετα, στους δύο υπο – λογαριασμούς του ΑΚΑΓΕ υπάρχουν συνολικά κεφάλαια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. 

Σε αυτούς τους μικρότερους λογαριασμούς είχαν καταφύγει και στο παρελθόν οι διοικήσεις των Ταμείων, όταν αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, κάτι που επαναλήφθηκε και φέτος. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι τα επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). 

Σύμφωνα με αυτά το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών οργανισμών για το 2016 προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Μόνο οι οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ προς τον ΕΟΠΥΥ φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ είναι τα χρέη του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ το ΙΚΑ. Σε επιπλέον 3 δισ. ευρώ ανέρχεται το έλλειμμα από τη μη απονομή των συντάξεων. Στον… ατελείωτο κύκλο των ελλειμμάτων και των δανεικών, πρέπει να προστεθούν τα περίπου 7,1 δισ. ευρώ που χρωστά από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ σε ασφαλισμένους, ιδιώτες και τη γενική κυβέρνηση.




Πηγή : dikaiologitika.gr


Θεολόγοι: Παραιτηθείτε, κ. Φίλη




Ζητούν από τον Τσίπρα να αποσύρει τα νέα προγράμματα θρησκευτικών

Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη ζητεί η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) με αφορμή τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών. Ζητεί από τον Πρωθυπουργό να αποσύρει τη διάταξη και καταγγέλλει τον σύμβουλο του υπουργού κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου, τον οποίο κατονομάζει ως «εμπνευστή και συντονιστή των νέων αυτών Προγραμμάτων, ως υπεύθυνο ηθικό αυτουργό για όλες αυτές τις εξελίξεις».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ της ΠΕΘ επισημαίνει ότι «συμφωνεί απόλυτα με τις δηλώσεις (20.9.2016) του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ότι τα νέα προγράμματα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών (ΦΕΚ υπ' αριθ. 143575/Δ2 ΥΑ 13.09.2016), που βεβιασμένα επιβάλλει στα σχολεία ο υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης, "είναι απαράδεκτα, είναι επικίνδυνα, είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία, γενικότερα στην κοινωνία μας, και ρήξη μέσα στην Εκκλησία στις σχέσεις με την πολιτεία"».

Χαρακτηρίζει τα προγράμματα αυτά «πνευματοκτόνα» και εκθέτει τρεις λόγους: Κατ' αρχάς τα θεωρεί «αντισυνταγματικά, διότι δεν αναπτύσσουν την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση των μαθητών» - και μάλιστα επικρίνει γι' αυτό τον κ. Φίλη και τους περί αυτόν υπεύθυνους θεολόγοι του ΙΕΠ και του Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός».

Ως δεύτερος λόγος εμφανίζεται το ότι είναι «αντιπαιδαγωγικά», διότι η ύλη δεν ανταποκρίνεται στο πνευματικό επίπεδο των μαθητών, ενώ προκαλείται και «θρησκευτική σύγχυση».

Παράλληλα κρίνονται «αντορθόδοξα», σημειώνοντας η ΠΕΘ ότι «έχουν αφαιρεθεί, εσκεμμένα, από τη διδακτέα ύλη τα βασικότερα θέματα διδασκαλίας της ορθόδοξης πίστης», ενώ υπάρχει «παράλληλη απλή παράθεση σε βάρος πάντα, της ορθόδοξης πίστης, θεμάτων και στοιχείων, που αφορούν στην Ορθοδοξία, στις χριστιανικές ομολογίες και στις θρησκείες».

Η ΠΕΘ σημειώνει ότι, σύμφωνα με έγκυρες γνωμοδοτήσεις, έγκριτων νομικών, ως υπάλληλοι του κράτους «έχουν καθήκον άμα δε και δικαίωμα να τηρούν το Σύνταγμα και να μην εφαρμόζουν προδήλως (ολοφάνερα) αντισυνταγματικές και παράνομες αποφάσεις της διοίκησης».

Καταλήγοντας, η Ένωση των θεολόγων καλεί «τον ορθόδοξο χριστιανικό λαό να αφυπνιστεί και να αντιδράσει δυναμικά έναντι όλων αυτών που επιβουλεύονται την ορθόδοξη πνευματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των βαπτισμένων παιδιών του, αντιστεκόμενος έτσι, στο σχέδιο της πνευματικής τους γενοκτονίας και της ένταξή τους, σε μια μελλοντική εκκοσμικευμένη και ομογενοποιημένη πανθρησκεία».



Πηγή : tovima.gr


Τα επικρατέστερα σενάρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 -Ποιοι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πληρώσουν παραπάνω

Φωτογραφία: Eurokinissi/Κουτρομάνος Βασίλης

Σε νέες αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό να εισπράξει 1,1 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη πηγή.

Τα νέα σενάρια που εξετάζονται από το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνουν αλλαγές στις κλίμακες υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, με το ατελές όριο εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα να πέφτει από τα 90 g/km στα 85 g/km.

Άλλο ένα σενάριο που βρίσκεται σε συζητήσεις αφορά τη μείωση των τελών κυκλοφορίας για οχήματα μεγάλου κυβισμού και ηλικίας άνω των 15 ετών προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει πινακίδες να τις παραλάβουν εκ νέου.

Ωστοσο, σχεδόν βέβαιο είναι ότι το μεγαλύτερο... πλήγμα  θα δεχτούν όσοι έχουν στην κατοχή τους ΙΧ 9ετίας.

Στο σενάριο που δείχνει να επικρατεί, προβλέπεται επέκταση του συστήματος επιβολής των τελών που καθορίζεται με τους εκπεμπόμενους ρύπους. Όπως όλα δείχνουν σε αυτό το σύστημα θα συμπεριληφθούν τα αυτοκίνητα που έχουν πρώτη ημερομηνία αδείας την 1η Ιανουαρίου 2007 και μετά.

Συνοψίζοντας:

• Όποιος έχει αυτοκίνητο με ημερομηνία κυκλοφορίας προγενέστερη του 2007 θα πληρώνει τέλη με βάση τον κυβισμό.

• Όποιος έχει αυτοκίνητο με ημερομηνία κυκλοφορίας μεταγενέστερη του 2007 θα πληρώνει με βάση τις εκπομπές αερίων ρύπων.

Τι σημαίνει αυτό για το πορτοφόλι των ιδιοκτητών ΙΧ

Για τα Ι.Χ. με κυβισμό από 1.072 έως 1.357 κυβικά εκατοστά, γλυτώνουν έως 53 ευρώ οι οδηγοί με οχήματα που εκπέμπουν γύρω στα 90 γραμμάρια ρύπων (είναι εξαιρετικά σπάνια, αν όχι ανύπαρκτα, καθώς όλα αυτά τα οχήματα ανήκουν στην κατηγορία Euro4). Επιβαρύνονται οι οδηγοί τα οχήματα των οποίων εκπέμπουν πάνω από 120 γραμμάρια ρύπους. Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 10 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και τα 150 ευρώ για τα πιο ρυπογόνα οχήματα.

Για τα Ι.Χ. με κινητήρες από 1.358 έως 1.548 κ.εκ., επιβαρύνονται οι έχοντες όχημα που εκπέμπει πάνω από 140 γραμμάρια. Από τα 160 γραμμάρια και πάνω οι επιβαρύνσεις ξεπερνούν τα 140 ευρώ.
Από τα 1.549 έως τα 1.738 κ.εκ. το σημείο καμπής είναι τα 152 γραμμάρια. Πάνω από αυτό το όριο υπάρχουν επιβαρύνσεις.

Από τα 1.739 έως τα 1.928 κ.εκ. προκύπτουν ελαφρύνσεις ακόμη και για τα οχήματα που εκπέμπουν έως 160 γραμμάρια ρύπους. Από αυτό το όριο και πάνω υπάρχουν επιβαρύνσεις.

Στα οχήματα με κυβισμο από 1.929 έως 2.357 κ.εκ., οι ελαφρύνσεις είναι σημαντικές ακόμη και για αυτοκίνητα που εκπέμπουν πάνω από 200 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Το σημείο καμπής ορίζεται στα 227 γραμμάρια όριο, αρκετά αυξημένο.

Τεχνικά, η ενεργοποίηση του νέου συστήματος είναι εφικτή, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς στο σύστημα του υπουργείου Μεταφορών υπάρχουν τα στοιχεία για τις εκπομπές αερίων των οχημάτων που έχουν κυκλοφορήσει το διάστημα από το 2007 έως το 2010.

Τα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να πληρωθούν και εφέτος από τον Νοέμβριο έως και το τέλος Δεκεμβρίου.



Πηγή: iefimerida.gr 


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποκαταστήσει το ρόλο των Συμβουλίων στα Πανεπιστήμια



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, με τους Προέδρους και Αναπληρωτές Προέδρους των Συμβουλίων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της χώρας, προκειμένου να τους ευχαριστήσει για τη συμβολή τους στο σημαντικό αυτό θεσμό και την εν γένει προσφορά τους στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.



Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τους Προέδρους και με μέλη των Συμβουλίων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.  

Τους ευχαρίστησα για τη σημαντική συμβολή τους σε ένα θεσμό – τομή. Ένα θεσμό που συμβολίζει τον εκσυγχρονισμό, την ποιότητα και τη διαφάνεια στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. 

Συζήτησα μαζί τους για τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει, εδώ και ενάμιση χρόνο, από τις συνεχείς κυβερνητικές παλινωδίες και επιθέσεις. Επιθέσεις οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα τις πρόσφατες, μαζικές παραιτήσεις πολλών διακεκριμένων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο θεσμός των Συμβουλίων έτυχε πρωτοφανούς πολιτικής και ακαδημαϊκής συναίνεσης, όταν δημιουργήθηκε.

 Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση έχει στόχο την αποδυνάμωση και υποβάθμιση του θεσμού. 

Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να διώχνει ένα τόσο ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό, που ανιδιοτελώς προσφέρει στην αναβάθμιση και εξωστρέφεια του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Δεσμεύομαι, προσωπικά, ότι η αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποκαταστήσει το ρόλο των Συμβουλίων με όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις».




Μεγάλη αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ!



Ένα σημαντικό εύρημα από την δημοσκόπηση της  Marc για τον Alpha είναι η μεγάλη αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ η  Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει πολύ υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της που φθάνει στο 81,6%,  ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυσπειρώνεται χάνοντας σχεδόν ένας στους τρίτους που τον ψήφισαν πριν από έναν χρόνο, αφού μόνον το 36,8% εξ αυτών δηλώνουν ότι θα τον ξαναψήφιζαν αν στηνόταν κάλπες την επόμενη Κυριακή. 

Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του κυβερνώντος φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής, αφού το 24,2% εκφράζει προτίμηση προς την αποχή ή το λευκό, το 10,3% δηλώνει ότι είναι αναποφάσιστοι και το 28,7% φαίνεται να βρίσκει άλλη στέγη. Εξ αυτών το 6,7% στρέφεται προς τη ΝΔ, το 6,4% δηλώνει προτίμηση σε «άλλο κόμμα», ενώ επόμενοι, κατά σειρά προτίμησης, προορισμοί είναι η Χρυσή Αυγή, στην οποία στρέφεται το 3,6% και το ΚΚΕ με την Πλεύση Ελευθερίας, προς καθένα από τα οποία κατευθύνεται το 3,4% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.  

  




Πόρισμα ΤτΕ για Αττικής με 16 ονόματα



Δεκαέξι ονόματα δειγματοληπτικού ελέγχου “κακής” τιμολόγησης κινδύνου και “παρατυπίες” αναφορικά με την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, “παρελαύνουν” από τις 120 περίπου σελίδες του πορίσματος για την Αttica Bank που παρέδωσε χθες το βράδυ η Τράπεζα της Ελλάδος, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής

Την περίοδο Ιανουαρίου 2015 – Μαρτίου 2016 αφορά αποκλειστικά το πόρισμα για την Attica Bank που εκπόνησε η Τράπεζα της Ελλάδος από κοινού με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και το οποίο παραδόθηκε χθες το βράδυ, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Το πόρισμα αυτό που “ξετυλίγεται” σε 120 περίπου σελίδες αφορά καθαρά χρηματοδότηση επιχειρηματιών και όχι κομμάτων. Σχετική έκθεση περί χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων έχει προ μηνών κατατεθεί στην Επιτροπή. Περιλαμβάνει επίσης ευρήματα για τον τρόπο αύξησης κεφαλαίου που “ζημίωσαν” την Τράπεζα...

Tι περιέχει το πόρισμα

Συγκεκριμένα, το πόρισμα θίγει τρεις βασικούς τομείς που πρέπει να επιληφθούν στην Τράπεζα Αττικής, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα:

1. την αποκατάσταση της εταιρικής διακυβέρνησης
2. την ανάγκη εκσυγχρονισμού πληροφορικής και μηχανοργάνωσης (IT)
3. και, τον τρόπο γενικής τιμολόγησης κινδύνου .

Το τελευταίο που είναι και εξ ορισμού το πιο «καυτό» θέμα - εφόσον ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» με τα κόκκινα δάνεια-  ήταν αυτό που έφερε στην επιφάνεια και τη σχέση Καλογρίτσα με την Τράπεζα. Ομως δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο καναλάρχη κατασκευαστή.

Το πόρισμα αναφέρεται σε 16 συγκεκριμένα ονόματα, στο πλαίσιο  δειγματοληπτικού ελέγχου,  για λάθος τιμολόγηση κινδύνου. Ειδικότερα, δε , για υποτιμολόγηση. Δόθηκαν δηλαδή, δάνεια με επιτόκια κατώτερα των επιτοκίων της αγοράς εκείνης της περιόδου. Για αρκετά από αυτά υπάρχουν επαρκή καλύμματα και εγγυήσεις. Οχι όμως για όλα.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, η νέα διοίκηση Ρουμελιώτη – Πανταλάκη έλαβε απόφαση να μη δώσει κανενός είδους δάνειο εφεξής σε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης (ούτε και στον Καλογρίτσα ενόψει της δόσης που πρέπει να καταβάλλει).

Ενα άλλο σημαντικό θέμα που περιλαμβάνεται στις σελίδες του πορίσματος, αφορά παρατυπίες αναφορικά με την πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.  Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι ενώ δόθηκαν χρήματα για κεφάλαιο κίνησης, αυτά χρησιμοποιήθηκαν για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το Μάιο του 2015 η Τράπεζα έχασε ένα μεγάλο κομμάτι των καταθέσεων του ΤΣΜΕΔΕ το οποίο «έφυγε» από τις καταθέσεις για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.  Μειώθηκαν οι καταθέσεις δημοσίων οργανισμών και στο πρώτο τρίμηνο του έτους χάθηκαν 140 εκατ ευρώ. Περίπου 200 εκατ ευρώ «χάθηκαν» με την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης.....

Το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης λύθηκε μόλις προχθές με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, που πληρεί 100% τα κριτήρια του Νόμου και διοικείται από τραπεζικά στελέχη. Το ΤΣΜΕΔΕ , αν και μέτοχος κατά 57%, δεν συμμετέχει πλέον στο ΔΣ της Τράπεζας.

Τι απαντά η Τράπεζα

Το πόρισμα απαιτεί συνολική προσαρμογή. Η διοίκηση της Τράπεζας κατέστησε σαφές ότι αυτό αποτελεί ήδη προτεραιότητά της και θα κάνει ότι απαιτείται.

Τα ηγετικά στελέχη διευκρίνισαν πάντως ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία των μηχανισμών της Τράπεζας για μείωση των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων. Τα περισσότερα δάνεια είναι εντός των εγκεκριμένων ορίων και έχουν εγγραφεί σημαντικές προβλέψεις.

Βεβαίως, σημειώνουν, κάποια δάνεια, θα έπρεπε να έχουν τιμολογηθεί διαφορετικά. Ομως, η Τράπεζα Αττικής δεν είχε πίνακα αξιολόγησης κινδύνου με συγκεκριμένη κατάταξη (ratings) και αξιολογούσε την κάθε περίπτωση δανείου με μεμονωμένη αξιολόγηση.

Στις 30 Ιουνίου η συνολική δανειακή έκθεση της Τράπεζας (NPE’s) ήταν στο 58%,  ποσοστό που αντιστοιχεί σε επίπεδο κατά 4-5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το μέσο όρο των υπολοίπων τραπεζών.

Τα διοικητικά στελέχη της Τράπεζας διευκρινίζουν ότι δεν είναι όλα τα δάνεια χωρίς ασφαλή καλύμματα. Τα καλύμματα που έχουν ληφθεί αφορούν όλες τις θεμιτές τραπεζικές πρακτικές, όπως προσημειώσεις ακινήτων, μετοχές, απαιτήσεις από έργα, συμβάσεις έργων και υποσχετικές. Εγγυητικές με απόλυτο μετρητό κάλυμμα και με όλους τους κανόνες.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα δάνεια προς τον κ. Καλογρίτσα, πηγές της Τράπεζας ανέφεραν στο περιθώριο της προχθεσινής συνέλευσης, ότι τα δάνεια του επιχειρηματία είναι καλυμμένα, αν και το δάνειό του παρουσιάζει μεγάλο χρηματοδοτικό άνοιγμα για την Τράπεζα “στα όρια της…εξάντλησης”…..

“Στο εξής θα πρέπει να ξαναδούμε τον τρόπο αποπληρωμής των δανείων και αν αλλάξουμε τους όρους διαχείρισης και καθυστερήσεων των δανείων, μέσα από τις ίδιες τις συμβάσεις”. Ενδεικτικά, με τη φράση αυτή, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής, κ. Θεοδ. Πανταλάκης, θα επιχειρήσει να γυρίσει σελίδα στην Τράπεζα….

Το πόρισμα παρεδόθη στη Βουλή μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, κ. Σωκράτη Φάμελλο προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Η εν λόγω Επιτροπή διερευνά  θαλασσοδάνεια  τραπεζών σε κανάλια και κόμματα.



Πηγή : news247.gr


Δίνουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ στους δανειστές για τα 2,8 δισ. ευρώ



Με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου έξι ΔΕΚΟ περνούν στο νέο υπερταμείο: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ κ.ά) - Στη Βουλή σήμερα ο νόμος

Στο «παραλίγο» πριν χαθεί άλλο ένα ραντεβού με την έγκριση της δόσεως των 2,8 δισ. από το Euro Working Group, η κυβέρνηση φέρνει τελικά σήμερα -όπως όλα δείχνουν- ​στη Βουλή ​το νομοσχέδιο-σκούπα των 33 σελίδων με τα τελευταία από τα προαπαιτούμενα της α΄αξιολόγησης.

Αν και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου  αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη (δύο μέρες πριν την συνεδρίαση του Euro Working Group στις 29 Σεπτεμβρίου) εξελίσσεται μάλλον σε τυπική διαδικασία, χωρίς σασπένς για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την πανηγυρική και ευρεία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία κύρωση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, σειρά παίρνουν και μισή ντουζίνα ΔΕΚΟ («φιλέτα» οι περισσότερες) για μεταβίβαση στο υπό σύσταση υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας.

Με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου που διέρρευσε, έξι ΔΕΚΟ περνούν στο νέο υπερταμείο: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ κ.ά).

«Ό,τι πάει στο Ταμείο δεν σημαίνει πως θα πουληθεί. Ακόμα και αν δεν πουληθεί, θα αξιοποιηθεί και θα λειτουργεί υπό καλύτερο management, ενώ ο πολιτικός έλεγχος θα ανήκει στα αρμόδια υπουργεία» λένε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «λειαίνοντας» έτσι και τυχόν αντιδράσεις για την μεταβίβαση των εν λόγω κρατικών επιχειρήσεων.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται σειρά ρυθμίσεων για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της υποχρέωσης εφαρμογής του ευρωπαϊκού μοντέλουl. Πρόκειται για τις διατάξεις που είχαν τεθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται όμως και αλλαγές στο ασφαλιστικό όπως:

-υπαγωγή των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, και δεν είναι αγρότες, από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ

-ακριβαίνει η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, καθώς μειώνεται στο 2% η έκπτωση  ανά έτος.

-υπαγωγή αγροτών και νέων επιστημόνων με έως 5 χρόνια ασφαλιστικού βίου στο συντελεστή 6,9% ως προς την εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν επί του εισοδήματός τους από 1.1.2017 για τον ΕΟΠΥ

Για να κλείσει η λίστα με τα προαπαιτούμενα, υπάρχουν σειρά ακόμα παρεμβάσεων που όμως δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, όπως

- η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Υπερταμείου, θέμα το οποίο συζητείται με τους θεσμούς
-  η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό.
-  η μεταβίβαση του 5% που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
-  ο διπλασιασμός των ποσοτήτων που βγάζει η ΔΕΠΑ στις δημοπρασίες για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη χονδρική αγορά.
-  η ολοκλήρωση των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια του ΤΧΣ και των τραπεζών, διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί πιθανότατα τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, πρώτος σταθμός για την έγκριση αλλά και για την εκταμίευση της δόσης παραμένει η συνεδρίαση του EWG στις 29 Σεπτεμβρίου και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την τελική απόφαση εκταμίευσης της δόσης.



Πηγή : protothema.gr


Κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ! 9,6% μπροστά η ΝΔ



Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το σύνθημα του η Ελπίδα έρχεται αφού 8 στους 10 Έλληνες είναι απογοητευμένοι με την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα και χωρίς καμία ελπίδα.

Συντριπτική υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παράσταση νίκης με 64,9%

Με 7,5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας marc για τον Alpha.





Το ποσοστό της διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει περίπου στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες 9,6% αν γίνει αναγωγή των απαντήσεων χωρίς τον υπολογισμό πρόθεσης αποχής, λευκού και άκυρου με την Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει 28,4% και τον ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 18,8%.



Τεράστια είναι και η διαφορά στην παράσταση Νίκης με ποσοστό 64,9% έναντι μόλις 15,5%.





Χωρίς αναγωγή  προηγείται η ΝΔ με 22,3%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,8%, η Χρυσή Αυγή με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,8%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,7% η ΑΝΕΛ με 2,5%, η Ένωση Κεντρώων με 2,5%. 

Με τις απόψεις των πολιτικών μόλις το 14% των πολιτών ταυτίζεται με τον  Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 21% δηλώνει ότι ταυτίζεται με τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 39,5% όμως δηλώνει «κανένας ιδιαίτερα».