Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Πορτογαλέζα υπουργός: «Ο τρόπος με τον οποίο αυτή η κυβέρνηση και ο Βαρουφάκης διαχειρίστηκαν την κατάσταση προκάλεσε τεράστια ζημιά στην Ελλάδα»



«Ο τρόπος με τον οποίο αυτή η κυβέρνηση και ο Γιάνης Βαρουφάκης διαχειρίστηκαν την κατάσταση, το τι και το πώς ειπώθηκε, προκάλεσε τεράστια ζημιά στην Ελλάδα».

Ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στην διαπραγμάτευση του 2015 με τον Γ. Βαρουφάκη για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αποδίδει η πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.

Αναπληρώτρια υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο και υπουργός Οικονομικών μέχρι τις εκλογές του 2015, όταν ο συνασπισμός του Κοέλιο κέρδισε μεν τις εκλογές, αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, η Αλμπουκέρκε έχει βιώσει το ελληνικό δράμα από κοντά και ως αυτόπτης μάρτυρας των συνεδριάσεων του Eurogroup.

«Συνάντησα πέντε ή έξι Ελληνες υπουργούς Οικονομικών. Υπήρχε μια περίοδος που τα πράγματα βελτιώνονταν, η ύφεση επιβραδυνόταν και υπήρχε μια ελπίδα. Ομως, ξαφνικά έγιναν εκλογές και όλα ανατράπηκαν. Ο τρόπος με τον οποίο αυτή η κυβέρνηση και ο Γιάνης Βαρουφάκης διαχειρίστηκαν την κατάσταση, το τι και το πώς ειπώθηκε, προκάλεσε τεράστια ζημιά στην Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολο να χτίσεις την αξιοπιστία σου και πολύ εύκολο να την καταστρέψεις», λέει σε συνέντευξή της στην Καθημερινή.


Πηγή : thetoc.gr


Φθηνά την γλίτωσε ο Τσίπρας από αγανακτισμένο πολίτη κάνοντας το κέρινο ομοίωμα



Ενας από τους χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες που διαδηλώνουν στην ΔΕΘ πλησίασε τον Αλέξη Τσίπρα, ρωτώντας τον επίμονα γιατί δεν συνεργάστηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά οι άνδρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού έσπευσαν να τον ακινητοποιήσουν και τον έβγαλαν «σηκωτό» από τον χώρο.

Εκείνη την στιγμή που ο Τσίπρας και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς είχαν στηθεί μπροστά στους φωτογράφους και τις κάμερες, κάνοντας δηλώσεις, πριν κόψουν την κορδέλα για να εγκαινιάσουν το ρωσικό περίπτερο στην έκθεση.



Ο  Τσίπρας στην αρχή προσπάθησε να μείνει ατάραχος και στη συνέχεια γέλασε. «Στον φίλο μας θα εξηγήσω αργότερα, ήθελε να με ρωτήσει γιατί δεν συνεργάστηκα με τον Σαμαρά. Αυτά συμβαίνουν», είπε ο πρωθυπουργός για το περιστατικό.






Τσίπρας : Θυμήθηκα ότι είμαι μηχανικός! Ερώτηση : Το επάγγελμα το ξέρει ότι είσαι;



Άρχισε να μοιράζει τον σανό του δήθεν sukses story με το χαμόγελο του δεν μπα να λέτε εγώ δεν θα πέσω εύκολα.

Υποστήριξε ότι το έργο ξαναμπήκε στις ράγες και δήλωσε αισιόδοξος ότι ΘΑ ολοκληρωθεί κάποτε, το πότε ΘΑ ολοκληρωθεί το άφησε στο μέλλον.

Φυσικά επισκέφτηκε ένα έργο που η δικιά του η κυβέρνηση δεν θα 'άρχιζε ποτέ έτσι και ήταν στο δικό της χέρι να το ξεκινήσει και να το υλοποιήσει από την αρχή γιατί απλά δεν έχει την ικανότητα να ξεκινήσει τόσο μεγάλα έργα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε που θυμήθηκε ότι είναι μηχανικός ενώ το επάγγελμα το ίδιο το είχε ξεχάσει μπήκε σε ειδικό βαγονάκι για να συναντήσει τον μετροπόντικα και να δει πώς δουλεύει ο μηχανικός.


Μπακογιάννη: «την Ελλάδα περιμένουν πολύ δυσκολότερες ώρες από αυτές τις οποίες έχουμε ζήσει»



«Tην Ελλάδα περιμένουν πολύ δυσκολότερες ώρες από αυτές τις οποίες έχουμε ζήσει» εκτιμά η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ημερησία αναφερόμενη στην οικονομία.

Για την  χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών είπε η κυρία Μπακογιάννη ότι : «θα καταλήξει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση» 

Η κα Μπακογιάννη συνέχισε λέγοντας ότι «η μισή κυβέρνηση εύχεται το Συμβούλιο Επικρατείας να τους βγάλει από την δύσκολη θέση ακυρώνοντας τον διαγωνισμό για λόγους αντισυνταγματικότητας».

«Τα μηνύματα για την πραγματική οικονομία είναι δυστυχώς εξαιρετικά δυσάρεστα. Και διότι δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα και διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πολεμάει την επιχειρηματικότητα όπου την βρει, σε όλα τα επίπεδα. Η επιλογή της υπερφορολόγησης η οποία είναι κλασσική επιλογή της αριστεράς έχει εξοντώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις» υποστήριξε στην συνέντευξη της.

Αναφορά έκανε και για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη την άλλη εβδομάδα στην ΔΕΘ και για την κυβερνητική πρόταση που θα κάνει «πρόκειται για μια πρόταση ρεαλιστική και αναπτυξιακή που θα φέρει ξανά την ελπίδα και θα δείξει τον καινούριο δρόμο για την Ελλάδα. Ένα δρόμο ο οποίος δεν θα έχει καμία σχέση με τα περίφημα ψέματα «της Θεσσαλονίκης» και πρόσθεσε ότι «η δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, δείχνει πόσο μετρημένες και σοβαρές είναι οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη».






Δημοκρατία θα έχουμε στην Ελλάδα μόνο σε όσα συμφωνεί η κυβέρνηση



Κώστας Βουκελάτος

Την Γεροβασίλη την αμολάνε η τους φεύγει μόνη της και κάνει τέτοιες καθεστωτικές δηλώσεις;

Όλγα Γεροβασίλη: Δικαίωμά μας να υποδεικνύουμε στα κανάλια τις ειδήσεις

Είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες δηλώσεις; Κανένας από την κυβέρνηση δεν τις έβαλε ακόμα τις φωνές;

Επιμένει η Γεροβασίλη  για το πώς θα έπρεπε οι τηλεοπτικοί σταθμοί να καλύψουν τη... φιέστα της κυβέρνησης στο Ζάππειο και κανένας από το καθεστώς δεν έχει βγεί να την βάλει στην θέση της.

Δεν καταδικάζει κανένας από την κυβέρνηση απλά γιατί οι δηλώσεις αυτές είναι θέσεις και απόψεις του Τσίπρα και της κυβέρνησης του τύπου "Δημοκρατία θα έχουμε μόνο σε όσα συμφωνούμε εμείς"

Ποιος το περίμενε ότι θα γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις για να υποδείξουν στα ΜΜΕ τι θα λένε και τι θα μεταδίδουν και όσο τους αφήνουν ανεξέλεγκτους τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα γίνουν και χειρότερα.

Δεν φτάνουν μόνο οι καταδικαστικές δηλώσεις χρειάζεται πλέον ξεσηκωμός γιατί το καθεστώς δεν καταλαβαίνει με γραπτές καταδικαστικές δηλώσεις είναι καθεστώς πάει και τελείωσε το δήλωσε και σήμερα στην ΔΕΘ ο Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς "ΘΑ κάνω απολογισμό του έργου μας κάθε χρόνο μέχρι το 2019" του ανύπαρκτου έργου του δηλαδή και με απλά λόγια μας είπε ότι είναι γαντζωμένος στην  εξουσία σας αρέσει δεν σας αρέσει και αυτό σημαίνει ότι έχουμε πλέξει άσχημα με απατεώνες καθεστωτικούς.

Κατά την Γεροβασίλη λοιπόν με εντολές της κυβέρνησης είναι «δικαίωμα και υποχρέωση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία» να επισημαίνει στα κανάλια πώς θα ενημερώνουν τους πολίτες «ειδικά όταν θεωρεί ότι η πρακτική αυτή υποκρύπτει σκοπιμότητα».

Κάποιος να δώσει ένα τέλος σε αυτό το θέατρο του παραλόγου γιατί μετά θα το φυσάμε και δεν θα κρυώνει.




Απίστευτο: Η Tesla θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και την διώχνουν…



Ακόμα μία μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη, θέλει να δημιουργήσει η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η μεγάλη ζήτηση των αυτοκινήτων της, η οποία έχει κορυφωθεί με το νέο πιο οικονομικό αυτοκίνητό της το Model 3 (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ), αλλά και η έλευση του νέου SUV (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ),  έχει αυξήσει τις ανάγκες παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη η εταιρεία έχει λάβει 325.000 παραγγελίες για το Model 3.

Πέρσι η Tesla εγκαινίασε στην πόλη Tilburg της Ολλανδίας τη δεύτερη γραμμή παραγωγής στην Ευρώπη. Με αυτή την τεράστια μονάδα η παραγωγή στην Ευρώπη έφτασε τα 450 αυτοκίνητα την εβδομάδα, από τα 200. Όμως δεν φτάνουν…

Το τρίτο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων, αλλά και μπαταριών (δεύτερη ανεξάρτητη μονάδα) είναι μονόδρομος, με τους Αμερικανούς να αναζητούν την κατάλληλη τοποθεσία. Μέσα στις υποψήφιες χώρες λοιπόν είναι και η Ελλάδα, η οποία γεωπολιτικά μειώνει κατά πολύ τα κόστη μεταφοράς.

Σημειώστε πως δεν είναι η πρώτη φορα που η Tesla κοιτάει προς Ελλάδα. Σε ομιλία του σε επενδυτικό συνέδριο ο δικηγόρος Σωτήρης Μπρέγιαννος, αποκάλυψε πως είχαν έρθει επαφή με την εταιρεία του στελέχη της Tesla για να διερευνήσουν την προϋπόθεση να φτιαχτεί η δεύτερη μονάδα στη χώρα μας. Μάλιστα αποκάλυψε πως άνθρωποι της Tesla είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα για τα σχετικά, το 2012.

Οι Αμερικανοί τότε, συνάντησαν μία ιδιαίτερα απρόθυμη συμπεριφορά από τους Κρατικούς λειτουργούς, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν άπραγοι και στη συνέχεια να επιλεγεί η Ολλανδία.

Κυρίως η γραφειοκρατία (περιβαλλοντικές εγκρίσεις κλπ) αλλά και η απροθυμία των τότε ιθυνόντων να συζητήσουν μία σειρά από κινήσεις για να καταστεί η επένδυση πιο συμφέρουσα για την εταιρεία, γκρέμισε την όποια διάθεση είχαν οι της Tesla για εν Ελλάδι επενδύσεις.

Κάτι ανάλογο συναντούν και σήμερα, που έβαλαν ξανά στο επενδυτικό τους κάδρο τη χώρα μας, με τον κίνδυνο να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία να είναι κάτι από περισσότερο ορατός…

Και όλα αυτά ενώ Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας, που πρόσφατα διεκδίκησε και τηλεοπτική άδεια, ετοιμάζεται να φέρει τα αυτοκίνητα της Tesla στην Ελλάδα…



Τάκης Τρακουσέλλης 
Πηγή : newsauto.gr


Στα... κάγκελα οι συνδικαλιστές αστυνομικοί: «Είμαστε έτοιμοι για όλα». Τι ζητούν από την κυβέρνηση


Στα… κάγκελα βρίσκονται οι συνδικαλιστές αστυνομικοί που κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην τήρηση των υπέρ τους δικαστικών αποφάσεων και για τις επερχόμενες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Συνδικαλιστικές ενώσεις προαναγγέλλουν από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται στο πλαίσιο προγραμματισμένων κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ, νέες αιφνιδιαστικές ακτιβιστικές ενέργειες διαμαρτυρίας, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Υπενθυμίζεται ότι οι συνδικαλιστές αστυνομικοί είχαν αιφνιδιάσει προ λίγων μηνών τους συναδέλφους τους κάνοντας κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Η έσχατη μορφή αντίδρασης –όπως λένε- θα είναι η προσφυγή τους στα Πρωτοδικεία, τα οποία εντός 15 ημερών θα πρέπει να εκδώσουν διαταγές κατάσχεσης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας αναφέρουν ενδεικτικά πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για επιστροφή στους μισθούς που λάμβαναν το καλοκαίρι του 2012 έχει κοινοποιηθεί στα Πρωτοδικεία. Μπορούν να απευθυνθούν στο αρμόδιο υπουργείο και να λάβουν αναλυτικά τον προϋπολογισμό των χρημάτων που τους οφείλονται από τις περικοπές που είχαν γίνει στους μισθούς τους και στη συνέχεια με την διαταγή να προβούν σε κατασχέσεις δημόσιου υλικού. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει, πριν από χρόνια, από καθαριστές του Δήμου Πειραιά, οι οποίοι αφαιρούσαν είδη γραφείου μέσα από το δημαρχείο.

«Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται. Αν ένας πολίτης δεν το κάνει, θα πάει αστυνομικός και θα τον συλλάβει με την αυτόφωρη διαδικασία, για να πληρώσει και αν δεν το κάνει να πάει και φυλακή. Όχι όταν ένας πολίτης κερδίζει μία απόφαση το κράτος να σφυρίζει ανέμελα και όταν το κράτος προσφεύγει και δικαιώνεται να πηγαίνει και να κάνει πλειστηριασμούς», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος. Στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μηνύσεων σε βάρος υπουργών, στην περίπτωση που δεν εκτελέσει την απόφαση του ΣτΕ. Παράλληλα, οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν απευθυνθεί σε άλλα εργατικά συνδικάτα προκειμένου να αγωνιστούν μαζί για τα κοινά τους προβλήματα, καθώς –όπως λένε- «η εποχή του ‘καναπέ’ και των συνδικαλιστών μόνο έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί».

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, εκφράζοντας μία μεγάλη μερίδα των ένστολων συναδέλφων του, δείχνει την δυσαρέσκειά τους και εξηγεί:

«Η σημερινή κυβέρνηση πριν ένα χρόνο, πριν γίνει κυβέρνηση, μας έλεγε τα αντίθετα από αυτά που θέλει να πράξει σήμερα, όσον αφορά για τις αποφάσεις του ΣτΕ έλεγε ότι από κάθε κυβέρνηση πρέπει να είναι σεβαστές και άμεσα εφαρμοστέες. Τώρα από τον θώκο της κυβέρνησης λέει ότι φέρνει καινούργια πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια κάτι που δεν αναφέρεται καθόλου στην απόφαση του ΣτΕ. Το ίδιο το είδαμε και στην αναδιοργάνωση της αστυνομίας, ενώ εκεί που η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε έναν νόμο, του Δένδια, τον 4249, τότε με λόγια μέσα στη Βουλή και με πράξεις, θυμηθείτε όταν έκλεισε το ΑΤ Ακροπόλεως την αντίδρασή τους, έλεγε ότι ήταν ένας κατάπτυστος νόμος που είναι εναντίον της ασφάλειας του πολίτη, σήμερα κάνει ακριβώς το αντίθετο».



Πηγή : huffingtonpost.gr


Βίντεο από την έφοδο αντιεξουσιαστών στα γραφεία ακροδεξιών στον Αγ.Παντελεήμονα



Στη δημοσιότητα δόθηκε ένα βίντεο από την επίθεση αντιεξουσιαστών την περασμένη Δευτέρα στα γραφεία της εθνικιστικής οργάνωσης Λ.ΕΠ.ΕΝ. 

Τα γραφεία της Λαϊκής Ελληνικής Πατριωτικής Ένωσης, το αρκτικόλεξο της οποίας παραπέμπει ευθέως στο όνομα του Γάλλου ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λεπέν, άνοιξαν πρόσφατα στον Άγιο Παντελεήμονα.

Στο βίντεο οι αντιεξουσιαστές φαίνονται να μπαίνουν από τη ανοιχτή πόρτα της πολυκατοικίας και να ανεβαίνουν ως τον δεύτερο όπου βρίσκονταν τα γραφεία. Εκεί με... βαριοπούλες προσπαθούν να κατεδαφίσουν τον τοίχο.




Πηγή : newsit.gr


ΙΕΚ Όλγας για το πώς πρέπει να λένε τα κανάλια τις ειδήσεις



Σε εξέλιξη ο πολιτικός πόλεμος ανάμεσα σε Μαξίμου και ΝΔ μετά την ερντογανικής έμπνευσης απαίτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου για την κάλυψη της φιέστας για την ευρωμεσογειακή σύνοδο στο Ζάππειο

Πρωτόγνωρες για την δημοκρατική λειτουργία και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιογραφικής αυτονομίας συμπεριφορές επιμένει να επιδεικνύει η κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας με προκλητικό τρόπο τις προθέσεις της για έλεγχο της ενημέρωσης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, που ξεκίνησε το θέμα χθες επιτιθέμενη στα κανάλια γιατί δεν μετέδωσαν, ως θα ήθελε το Μαξίμου, τη , χαμηλού τελικά πολιτικού ενδιαφέροντος, φιέστα για την λεγόμενη ευρωμεσογειακή σύνοδο στο Ζάππειο, επανήλθε στις αιτιάσεις της σήμερα το πρωί και με ύφος εμπνεόμενο από ανάλογες συμπεριφορές τύπου Ερντογάν, εμφάνισε ως... δικαίωμα της κυβέρνησης να παρεμβαίνει στα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ, η οποία είχε επικρίνει την κυρία Γεροβασίλη για την αρχική δήλωσή της το βράδυ της Παρασκευής.

Στη νέα δήλωσή της, το πρωί του Σαββάτου, η κυρία Γεροβασίλη υποστηρίζει ανερυθρίαστα ότι “το αυτονόητο δικαίωμα του Ελληνικού λαού στην ενημέρωση για τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως η χθεσινή Σύνοδος Προέδρων και Πρωθυπουργών στο Ζάππειο, καταπατήθηκε απ΄ την επιλογή των ιδιωτικών καναλιών να προβάλλουν ή να αποκρύπτουν ότι νομίζουν.

Στη Δημοκρατία είναι δικαίωμα και υποχρέωση της κυβέρνησης να το επισημαίνει δημόσια, ειδικά όταν θεωρεί ότι η πρακτική αυτή υποκρύπτει σκοπιμότητα”.

Επιτιθέμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση η κυρία Γεροβασίλη σημειώνει ότι “η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν εξέπληξε κανέναν καθώς έσπευσε να στηρίξει μια πρακτική επιλεκτικής πληροφόρησης. Λειτούργησε ακόμη μια φορά σαν γραφείο τύπου των καναλιών. Καλώς για τις μικροπολιτικές της επιδιώξεις, κάκιστα όμως για τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα. Μάλλον έχει διαβάσει τον Όργουελ ανάποδα. Προφανώς, στενοχωρήθηκε από την επιτυχία της Ελληνικής κυβέρνησης και την διεθνή απήχηση της χθεσινής Συνόδου. Τα βαθύτατα αντιδημοκρατικά τους χαρακτηριστικά ακόμη μια φορά ξεχειλίζουν μέσα απ’ την άθλια, προκλητική ανακοίνωσή τους. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να διαφύγει απ΄ την ιδεολογική της μήτρα και αποκαλύπτεται καθημερινά”.

Σημειώνεται ότι χθες η ΝΔ είχε χαρακτηρίσει “ντροπή για τη Δημοκρατία” και “οργουελική” την αρχική δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, επισημαίνοντας ότι “η εκπρόσωπος του κ. Τσίπρα με μια πρωτοφανή ανακοίνωση που έρχεται από τις πιο σκοτεινές εποχές της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, εγκαλεί τα ιδιωτικά κανάλια. Το επόμενο στάδιο είναι να ζητήσει οι συσκέψεις για τα δελτία ειδήσεων να γίνονται στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου!”.


Πηγή : protothema.gr


Πρώτη δήλωση Τσίπρα με απλά λόγια "Είμαι γατζωμένος στην εξουσία θέλετε δεν θέλετε"



Δεν περίμενε κανένας ότι ο Τσίπρας θα είχε ίχνος αξιοπρέπειας για να κάνει την αυτοκριτική του και έτσι η πρώτη δήλωση του ήταν "ΘΑ κάνω απολογισμό του έργου μας κάθε χρόνο μέχρι το 2019"

Με λίγα λόγια μας "απείλησε" πώς με θέλετε δεν με θέλετε εγώ έχω γαντζωθεί από την εξουσία και δεν με κουνάει τίποτα.

ΘΑ έρχομαι στη Διεθνή Έκθεση να κάνω απολογισμό του κυβερνητικού έργου κάθε χρόνο μέχρι το 2019, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, παραπέμποντας στις δηλώσεις του ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Είναι η πρώτη δήλωση του Τσίπρα που δεν ΘΑ πραγματοποιήσει όπως δηλαδή έκανε και με τις περσινές, απλά γιατί δεν είναι στο χέρι του να μείνει στην εξουσία θα τον προλάβουν οι εξελίξεις τις ανίκανης και άθλιας πολιτικής που έχει ακολουθήσει αυτόν τον ενάμιση χρόνο που διαλύει ότι ήταν όρθιο.




Ο Τσαβούσογλου πιέζει την ΕΕ για βίζα και ανθρωπιστική βοήθεια



Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να επιταχύνει τη χορήγηση της υπεσχημένης ανθρωπιστικής βοήθειας για τα 3 εκατ. των προσφύγων από τη Συρία που ζουν στην Τουρκία, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με ευρωπαίους αξιωματούχους στην Άγκυρα. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρέπει να συμφωνηθεί επίσης με την ΕΕ ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με την Τουρκία στο ζήτημα της βίζας, διαβεβαίωσε από την πλευρά της η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ τόνισε ότι πρέπει να ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία για τη μάχη κατά του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). 

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα τη συμβολή της Άγκυρας στον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που αποπλέουν από τις ακτές της προς την Ευρώπη.

Αναφορά και στο Κυπριακό

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, στην οποία συμμετείχε και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, η Μογκερίνι αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. Η ΕΕ και η Τουρκία έχουν «κοινό ενδιαφέρον» για την επίλυση του Κυπριακού, επισήμανε η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης. 



Newsroom ΔΟΛ




«Λερναία Υδρα» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές




Με το ένα χέρι δίνει και με το άλλο παίρνει το κράτος από την αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται συνεπεία των πολλαπλών φόρων αλλά και της αδυναμίας του Δημοσίου να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του ανήλθαν τον Ιούλιο στα 5,53 δισ. ευρώ (εάν συνυπολογισθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οφειλές προσεγγίζουν τα 6,9 δισ. ευρώ), μειωμένα κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου σε σύγκριση με τις οφειλές του Ιουνίου 2016.

Ωστόσο, τον Ιούλιο «έπεσαν» στην αγορά περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα χρέη του Δημοσίου θα έπρεπε από 5,9 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο να μειωθούν όχι στα 5,53 δισ. ευρώ αλλά στα 4,8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το προαναφερθέν διάστημα δημιουργήθηκαν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ νέα χρέη.

Ενδεχομένως το ποσό των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν να είναι μεγαλύτερο, δεδομένου ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πίστωνε χρήματα (από την πρώτη υποδόση που είχε λάβει η Ελλάδα από τους πιστωτές της χώρας) στους φορείς του Δημοσίου για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούσαν καινούργιες, οι οποίες δεν εξυπηρετήθηκαν.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο τα ποσά που χορηγήθηκαν εκτιμάται ότι έφθασαν το 1,6 δισ. ευρώ, αλλά όπως και τον Ιούλιο τα νέα χρέη του Δημοσίου διογκώθηκαν.

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τις εκθέσεις των φορέων για το τι οφειλές πλήρωσαν. Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση, στο πλαίσιο του ελέγχου της διαδικασίας αποπληρωμής των χρεών. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε εκταμιεύσει 1,8 δισ. ευρώ (από τα οποία πιστώθηκαν 1,6 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου) για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Επίσης, από τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ έχει προβλεφθεί κονδύλι 1,7 δισ. ευρώ για την εξόφληση των κρατικών χρεών. Για να εισρεύσουν και αυτά τα κεφάλαια πρέπει να ικανοποιηθούν δύο προϋποθέσεις:

1. Να ολοκληρωθούν τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα που είναι συνδεδεμένα με την εκταμίευση της υποδόσης.

2. Να έχει εξοφληθεί το 80% των κονδυλίων που διατέθηκαν με την προηγούμενη υποδόση. Δηλαδή να έχει φθάσει στην αγορά 1,44 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τον Ιούνιο για τον σκοπό αυτό. Το προαπαιτούμενο αυτό φαίνεται να έχει εκπληρωθεί.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

• Από τα 6,9 δισ. ευρώ τα 5,5 δισ. είναι οι οφειλές του κράτους σε προμηθευτές και τα υπόλοιπα 1,13 δισ. ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων. Ειδικότερα:

• Τα 3,02 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης εκ των οποίων το 1,85 δισ. ευρώ είναι του ΕΟΠΥΥ.

• Το 1,11 δισ. ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων, οι οποίες είναι ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με τον Ιούνιο.

• Τα 371 εκατ. ευρώ είναι χρέη των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• Τα 338 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλές των νομικών προσώπων.

• Τα 677 εκατ. ευρώ είναι χρέη υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων τους, και

• Το 1,35 δισ. ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. 

Από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων το 1,031 δισ. αφορά άμεσους φόρους, ενώ τα 160 εκατ. έμμεσους.



Έντυπη Καθημερινή


Αυτή είναι η Διακήρυξη των Αθηνών



Την σαφή δέσμευση των ηγετών στην ευρωπαϊκή ενότητα, όπως διατυπώνεται στην Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε στην σημερινή «Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ» επισημαίνουν, κυβερνητικοί κύκλοι ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός.

Σημειώνεται, ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι άλλοι ηγέτες που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο, τόνισαν επανειλημμένα ότι αυτή δεν έχει τον χαρακτήρα μιας ομαδοποίησης χωρών εντός της Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά, εξίσου, ως ιδιαίτερα θετική την αναφορά στην Διακήρυξη για «ένα όραμα για την Ευρώπη» το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί την δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Εξίσου σημαντικό σημείο της Διακήρυξης, είναι η αναφορά ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να οικοδομηθεί με την προοπτική της Μεσογείου -νοουμένης συνολικά- ως μιας περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Στην Διακήρυξη των Αθηνών, τονίζεται, επίσης ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, θετικό σημείο της Διακήρυξης αποτελεί η αναφορά στην επανεκκίνηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ, καθώς και η αναφορά στην αναγκαιότητα των δεσμών με τις χώρες της Αφρικής, που θεωρούνται απαραίτητοι για την κοινή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.

Στην Διακήρυξη τονίζεται ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα, οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του "Πακέτου Γιούνκερ", καθώς επίσης και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη - μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στην Διακήρυξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα -με πρώτο εκείνο της ανεργίας- που αφορούν την νεολαία στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης, στην Διακήρυξη γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει, να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.

Στην Διακήρυξη των Αθηνών υπάρχει, τέλος, πρόταση για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η ΕΕ.

Το κείμενο ολοκληρώνεται με την απόφαση ότι η δεύτερη Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία.

Ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης, στα ελληνικά 

Εμείς, οι ηγέτες των Κρατών και Κυβερνήσεων της Δημοκρατίας της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συναντηθήκαμε στην Αθήνα με στόχο να ενισχύσουμε τη συνεργασία και να συμβάλουμε στο διάλογο για το μέλλον της Ε.Ε. 

Υπογραμμίζουμε την ισχυρή δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή ενότητα και την ακλόνητη πεποίθησή μας ότι μέσω της συνεργασίας, οι χώρες μας θα είναι ισχυρότερες και οι Ευρωπαίοι πολίτες σε καλύτερη θέση να ελέγξουν το μέλλον τους. 

Σεβόμαστε τη βούληση των Βρετανών, που εκφράστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Η γνωστοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε τη Βρετανία ως στενό συνεργάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται νέα ώθηση για να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπα τα κράτη-μέλη, να υπερασπίσει τις αξίες της ελευθερίας της, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, καθώς και της ανοχής και της αλληλεγγύης. 

Αυτό το όραμα για την Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα μέτρα που θα συμβάλουν στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και θα βελτιώνουν τη ζωή τους, θα ενισχύσουν τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Ευρώπης, θα βελτιώσουν τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και θα εξασφαλίσουν τη δημοκρατική τους ευθύνη. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πολιτισμός και η Παιδεία θα πρέπει να βρίσκονται στην «καρδιά» των ευρωπαϊκών δράσεων. 

Επιπλέον, πιστεύουμε ακράδαντα ότι, προς το συμφέρον της Ευρώπης ως σύνολο, το κοινό ευρωπαϊκό μας έργο πρέπει να χτιστεί πάνω στην προοπτική ότι η Μεσόγειος είναι μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. 

Πιστεύουμε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου πρέπει να θέσει την πολιτική βάση για αυτό το νέο όραμα, τις απαραίτητες προτεραιότητες για το μέλλον, καθώς και μια ατζέντα με συγκεκριμένες δράσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι χώρες μας προτείνουν τις ακόλουθες προτεραιότητες και τα μέτρα:

1.    Διασφάλιση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών και των εδαφών της και να αναγνωρίσει την υποχρέωσή της να ανταποκρίνεται σε κρίσεις και να εργάζεται για την ειρήνη και την σταθερότητα του περιβάλλοντός μας και του κόσμου, υποστηρίζοντας μια πολιτική Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής και σε πλήρη συμμόρφωση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και τα κοινά μας μέσα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, πάντα μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης.
Ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, καθώς και του απαραβίαστου των συνόρων πρέπει να παραμείνουν θεμελιώδεις αρχές για την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα  ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την κατάσταση της Κύπρου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. πρέπει: 
-Να διασφαλίσει την προστασία των εξωτερικών της συνόρων, μέσα από συστηματικούς ελέγχους, τις απαραίτητες τεχνολογίες, τη διασύνδεση των σχετικών βάσεων δεδομένων και την αποτελεσματική σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής μέχρι το τέλος του χρόνου. 
-Να  ενισχύσει αποφασιστικά τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, προσφέροντας τα απαραίτητα εργαλεία, ιδιαίτερα στους τομείς της αστυνόμευσης και της δικαιοσύνης, καθώς και την ανάπτυξη συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του ριζοσπαστισμού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί -μεταξύ άλλων- και με την προώθηση πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την επένδυση, την αναγέννηση, το σχεδιασμό και τις απαραίτητες πολιτικές για τις ευρωπαϊκές αστικές πόλεις. 

Η ανταλλαγή πληροφοριών πρέπει να ενισχυθεί, ιδιαίτερα με τη δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας για πολυμερή ανταλλαγή σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα ενισχύσει, επίσης, τη συνεργασία με τους εταίρους της Μεσογείου. 
-Να ενεργοποιήσει εκ νέου την Κοινή Πολιτική Ασφαλείας και Ασφάλειας, εναρμονισμένη με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη στρατηγική καθοδήγηση και να κλιμακώσουμε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη λύση διενέξεων και αντιμετώπισης κρίσεων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα μαθήματα που έχουμε ήδη πάρει. 
-Να αναπτύξουμε τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνατότητες και την αμυντική βιομηχανία με σκοπό την κατάκτηση της στρατηγικής αυτονομίας, ιδίως μέσω ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος και ενός ταμείου για την ασφάλεια και την άμυνα, και σταδιακά να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό σχεδιασμό και να αναπτύξουμε τη δυνατότητα για ευρωπαϊκές αποστολές και δράσεις στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (KΠΑΑ). Πρέπει να γίνεται πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Συνθήκης της Λισαβόνας. 

2.    Ενίσχυση της συνεργασίας στη Μεσόγειο και με τις Αφρικανικές χώρες 

Οι συνεργασίες μας με Μεσογειακές και Αφρικανικές χώρες είναι απαραίτητες για την κοινή μας ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία. 
Η Ε.Ε. πρέπει: 

-Να αυξήσει τη συνεργασία και την χρηματοδότηση, με στόχο να συνδράμει στις προσπάθειες των εταίρων μας και να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους, να πολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση και να προωθήσουν την οικονομική τους ανάπτυξη. 
-Πιο συγκεκριμένα, να ανανεωθεί η εξωτερική διάσταση της Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής και να μετατραπεί  σε εξωτερική ευρωπαϊκή και αναπτυξιακή δράση.  Σε αυτή τη βάση, και λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο δράσης της Βαλέτα και άλλα σχετικά νομοθετικά πλαίσια, οι προσπάθειες για την εφαρμογή του νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης για τη μετανάστευση και την ολοκλήρωση συμφωνιών με χώρες προέλευσης και διέλευσης πρέπει να επιταχυνθούν και να χρηματοδοτηθούν επαρκώς. 
-Να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση κρίσεων και για να συνδράμει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της. 

3.  Προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ευρώπη

Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. 
Χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες επενδύσεις για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να προστατεύσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο και να προετοιμάσουμε το μέλλον των οικονομιών μας. 

Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουμε την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και βιώσιμης ανάπτυξης της Ευρώπης, που θα βασίζεται σε μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα τιμών και μια άκρως ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία αγορών, που θα στοχεύει στην πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο.  

Πιο συγκεκριμένα η Ευρώπη πρέπει: 

-Να ενθαρρύνει τις επενδύσεις διπλασιάζοντας την χρηματοπιστωτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (Σχέδιο Γιούνκερ), εστιάζοντας σε προτεραιότητες όπως η ψηφιακή οικονομία, τα ενεργειακά έργα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα –μεταξύ των οποίων ενεργειακή διασύνδεση με τις μεταφορές, τις υποδομές καθώς και την έρευνα και την εκπαίδευση. 
-Τα προβλήματα της συμφόρησης, όπου υπάρχουν, πρέπει να αντιμετωπιστούν με στόχο να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να ευνοηθεί η οικονομική ανάπτυξη για το καλό όλων των πολιτών. 
-Πρέπει να υποστηριχθεί με ευρωπαϊκές πολιτικές που θα ενισχύουν τη χρηματοδότηση και την επένδυση, μεταξύ των οποίων και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης και κίνητρα για επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς και πολιτικές και κανονισμοί για την ενιαία ψηφιακή αγορά, την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή ένωση και μια βιομηχανική στρατηγική.  
-Να προωθεί την απασχόληση και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες με αποφασιστικότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο να βελτιώσουμε τη λειτουργία των αγορών, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. 
-Επίσης, πρέπει να προωθούνται επενδυτικά σχέδια για τα κράτη-μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας και διασυνοριακά προγράμματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που ενισχύουν την καινοτομία και την ενοποίηση της αγοράς. 
-Να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός καθώς και φορολογικού ντάμπινγκ. 
-Να πολεμήσουμε κατά του κοινωνικού ντάμπινγκ, αντιμετωπίζοντας θέματα που σχετίζονται με τις απάτες, τις καταχρήσεις και την καταστρατήγηση των κανόνων. 
Πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για να αυξηθεί η ανάπτυξη, η σύγκλιση και η σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ. 
Η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας του Παρισιού COP21 από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της πρέπει να επιταχυνθεί  ώστε να καταστούν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας και να αρχίσει να ισχύει. 

4.    Ενδυνάμωση προγραμμάτων για τους νέους 

Χρειαζόμαστε πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διευκολύνουμε την κινητικότητα, καθώς και την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία για τους νέους ανθρώπους. Η Ευρώπη πρέπει, συγκεκριμένα, να επεκτείνει και να εντείνει την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων και να διευρύνει το πρόγραμμα Erasmus. 

5.    Αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης 

Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η ορθή διαχείριση των αιτημάτων ασύλου και μεταναστευτικής πολιτικής αποτελούν κομβικές προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Θα πρέπει να βασίζεται στην διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά. 
Ένα περιεκτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής πρέπει να περιλαμβάνει 
-Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου πιο αποτελεσματικού και πιο συγκεντρωμένου, το οποίο θα δημιουργηθεί με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου με βάση τις αρχές της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης, ιδιαίτερα προς τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. 
-Την ενίσχυση της απόσπασης προσωπικού προς την Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο για την ενίσχυση των συστημάτων επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου στα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής. Την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης, η οποία συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας με στόχο να συνεχιστεί η πρόληψη της τραγικής απώλειας ζωής και να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο. 
- Να αναπτύξουμε την μεταναστευτική μας πολιτική,  με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την ίδρυση ισχυρών πλαισίων για την επανεισδοχή και τις επιστροφές, την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και των δυνατοτήτων κινητικότητας και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνομης μετανάστευσης.
Υποστηρίζουμε τη σταθερότητα στην ηγεσία σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. 
Συμφωνούμε να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης καθώς και την καλύτερη συνεργασία στη Μεσόγειο. 

Η δεύτερη Σύνοδος των Μεσογειακών Κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία. 


ΝΔ: «Ντροπή για τη Δημοκρατία η δήλωση Γεροβασίλη»




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τη δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη με την οποία επέκρινε τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, που δεν διέκοψαν το πρόγραμμα τους για να δείξουν τη Σύνοδο του Νότου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η αποψινή δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη αποτελεί όνειδος για τη θέση Κυβερνητικού Εκπροσώπου και ντροπή για τη Δημοκρατία. 

Η Εκπρόσωπος του κ. Τσίπρα με μια πρωτοφανή ανακοίνωση που έρχεται από τις πιο σκοτεινές εποχές της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, εγκαλεί τα ιδιωτικά κανάλια γιατί δεν έκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν απευθείας το γεγονός που εκείνη έκρινε ότι όφειλαν να μεταδώσουν! 

Το επόμενο στάδιο είναι να ζητήσει οι συσκέψεις για τα δελτία ειδήσεων να γίνονται στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε ο ελληνικός λαός να έχει "την ενημέρωση που πρέπει"! 

Η αποψινή οργουελιανή δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη, προφανώς κατ' εντολήν Τσίπρα, αποκαλύπτει με ξεκάθαρο τρόπο πια, τι είχαν και έχουν στο μυαλό τους με τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες! 

Καλούμε και τα υπόλοιπα Κόμματα και τις δημοσιογραφικές ενώσεις να καταδικάσουν τις ολοκληρωτικές πρακτικές της Κυβέρνησης.

Για να μπει τέλος στον κατήφορο, στον οποίο έχει σπρώξει τη χώρα και τη Δημοκρατία η Κυβέρνηση Τσίπρα»


Ειδικός φρουρός σκότωσε ομογενή από το Καζακστάν στην Καλλιθέα




Το περιστατικό σημειώθηκε στις έξι το απόγευμα της Παρασκευής στην οδό Ιφιγενείας 33 στην Καλλιθέα όταν οι δύο άνδρες που ήταν ένοικοι της ίδιας πολυκατοικίας διαπληκτίστηκαν μεταξύ τους , με αποτέλεσμα ο αστυνομικός ειδικός φρουρός να βγάλει το όπλο και να τραυματίσει θανάσιμα τον 30χρονο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο ομογενής είχε κάνει χθες κάποια εκδήλωση στο σπίτι του και ο αστυνομικός είχε καταγγείλει τον γείτονά του στην άμεση δράση για διατάραξη κοινής ησυχίας. Οι αστυνομικοί που πήγαν στο σημείο έκαναν συστάσεις στον 30χρονο με αποτέλεσμα αυτός να πάει σήμερα στο διαμέρισμα του ειδικού φρουρού για να ζητήσει τον λόγο.

Ο ομογενής τον γρονθοκόπησε τον αστυνομικό και πάνω στον καυγά ο αστυνομικός τον πυροβόλησε μια φορά στα πλευρά τραυματίζοντας τον θανάσιμα.

Ο αστυνομικός συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος γιατί φέρει τραύματα.

Ο ειδικός φρουρός υπηρετούσε στο Α.Τ. Συντάγματος 

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.