Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016
Αυτή είναι η Διακήρυξη των Αθηνών
Την σαφή δέσμευση των ηγετών στην ευρωπαϊκή ενότητα, όπως διατυπώνεται στην Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε στην σημερινή «Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ» επισημαίνουν, κυβερνητικοί κύκλοι ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός.
Σημειώνεται, ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι άλλοι ηγέτες που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο, τόνισαν επανειλημμένα ότι αυτή δεν έχει τον χαρακτήρα μιας ομαδοποίησης χωρών εντός της Ε.Ε.
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά, εξίσου, ως ιδιαίτερα θετική την αναφορά στην Διακήρυξη για «ένα όραμα για την Ευρώπη» το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί την δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών.
Εξίσου σημαντικό σημείο της Διακήρυξης, είναι η αναφορά ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να οικοδομηθεί με την προοπτική της Μεσογείου -νοουμένης συνολικά- ως μιας περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.
Στην Διακήρυξη των Αθηνών, τονίζεται, επίσης ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, θετικό σημείο της Διακήρυξης αποτελεί η αναφορά στην επανεκκίνηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ, καθώς και η αναφορά στην αναγκαιότητα των δεσμών με τις χώρες της Αφρικής, που θεωρούνται απαραίτητοι για την κοινή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.
Στην Διακήρυξη τονίζεται ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα, οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του "Πακέτου Γιούνκερ", καθώς επίσης και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη - μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στην Διακήρυξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα -με πρώτο εκείνο της ανεργίας- που αφορούν την νεολαία στην Ευρώπη.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης, στην Διακήρυξη γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει, να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.
Στην Διακήρυξη των Αθηνών υπάρχει, τέλος, πρόταση για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η ΕΕ.
Το κείμενο ολοκληρώνεται με την απόφαση ότι η δεύτερη Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία.
Ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης, στα ελληνικά
Εμείς, οι ηγέτες των Κρατών και Κυβερνήσεων της Δημοκρατίας της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συναντηθήκαμε στην Αθήνα με στόχο να ενισχύσουμε τη συνεργασία και να συμβάλουμε στο διάλογο για το μέλλον της Ε.Ε.
Υπογραμμίζουμε την ισχυρή δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή ενότητα και την ακλόνητη πεποίθησή μας ότι μέσω της συνεργασίας, οι χώρες μας θα είναι ισχυρότερες και οι Ευρωπαίοι πολίτες σε καλύτερη θέση να ελέγξουν το μέλλον τους.
Σεβόμαστε τη βούληση των Βρετανών, που εκφράστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Η γνωστοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε τη Βρετανία ως στενό συνεργάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται νέα ώθηση για να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπα τα κράτη-μέλη, να υπερασπίσει τις αξίες της ελευθερίας της, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, καθώς και της ανοχής και της αλληλεγγύης.
Αυτό το όραμα για την Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα μέτρα που θα συμβάλουν στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και θα βελτιώνουν τη ζωή τους, θα ενισχύσουν τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Ευρώπης, θα βελτιώσουν τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και θα εξασφαλίσουν τη δημοκρατική τους ευθύνη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πολιτισμός και η Παιδεία θα πρέπει να βρίσκονται στην «καρδιά» των ευρωπαϊκών δράσεων.
Επιπλέον, πιστεύουμε ακράδαντα ότι, προς το συμφέρον της Ευρώπης ως σύνολο, το κοινό ευρωπαϊκό μας έργο πρέπει να χτιστεί πάνω στην προοπτική ότι η Μεσόγειος είναι μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.
Πιστεύουμε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου πρέπει να θέσει την πολιτική βάση για αυτό το νέο όραμα, τις απαραίτητες προτεραιότητες για το μέλλον, καθώς και μια ατζέντα με συγκεκριμένες δράσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι χώρες μας προτείνουν τις ακόλουθες προτεραιότητες και τα μέτρα:
1. Διασφάλιση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών και των εδαφών της και να αναγνωρίσει την υποχρέωσή της να ανταποκρίνεται σε κρίσεις και να εργάζεται για την ειρήνη και την σταθερότητα του περιβάλλοντός μας και του κόσμου, υποστηρίζοντας μια πολιτική Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής και σε πλήρη συμμόρφωση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και τα κοινά μας μέσα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, πάντα μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης.
Ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, καθώς και του απαραβίαστου των συνόρων πρέπει να παραμείνουν θεμελιώδεις αρχές για την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την κατάσταση της Κύπρου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. πρέπει:
-Να διασφαλίσει την προστασία των εξωτερικών της συνόρων, μέσα από συστηματικούς ελέγχους, τις απαραίτητες τεχνολογίες, τη διασύνδεση των σχετικών βάσεων δεδομένων και την αποτελεσματική σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής μέχρι το τέλος του χρόνου.
-Να ενισχύσει αποφασιστικά τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, προσφέροντας τα απαραίτητα εργαλεία, ιδιαίτερα στους τομείς της αστυνόμευσης και της δικαιοσύνης, καθώς και την ανάπτυξη συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του ριζοσπαστισμού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί -μεταξύ άλλων- και με την προώθηση πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την επένδυση, την αναγέννηση, το σχεδιασμό και τις απαραίτητες πολιτικές για τις ευρωπαϊκές αστικές πόλεις.
Η ανταλλαγή πληροφοριών πρέπει να ενισχυθεί, ιδιαίτερα με τη δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας για πολυμερή ανταλλαγή σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα ενισχύσει, επίσης, τη συνεργασία με τους εταίρους της Μεσογείου.
-Να ενεργοποιήσει εκ νέου την Κοινή Πολιτική Ασφαλείας και Ασφάλειας, εναρμονισμένη με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη στρατηγική καθοδήγηση και να κλιμακώσουμε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη λύση διενέξεων και αντιμετώπισης κρίσεων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα μαθήματα που έχουμε ήδη πάρει.
-Να αναπτύξουμε τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνατότητες και την αμυντική βιομηχανία με σκοπό την κατάκτηση της στρατηγικής αυτονομίας, ιδίως μέσω ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος και ενός ταμείου για την ασφάλεια και την άμυνα, και σταδιακά να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό σχεδιασμό και να αναπτύξουμε τη δυνατότητα για ευρωπαϊκές αποστολές και δράσεις στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (KΠΑΑ). Πρέπει να γίνεται πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Συνθήκης της Λισαβόνας.
2. Ενίσχυση της συνεργασίας στη Μεσόγειο και με τις Αφρικανικές χώρες
Οι συνεργασίες μας με Μεσογειακές και Αφρικανικές χώρες είναι απαραίτητες για την κοινή μας ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.
Η Ε.Ε. πρέπει:
-Να αυξήσει τη συνεργασία και την χρηματοδότηση, με στόχο να συνδράμει στις προσπάθειες των εταίρων μας και να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους, να πολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση και να προωθήσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.
-Πιο συγκεκριμένα, να ανανεωθεί η εξωτερική διάσταση της Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής και να μετατραπεί σε εξωτερική ευρωπαϊκή και αναπτυξιακή δράση. Σε αυτή τη βάση, και λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο δράσης της Βαλέτα και άλλα σχετικά νομοθετικά πλαίσια, οι προσπάθειες για την εφαρμογή του νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης για τη μετανάστευση και την ολοκλήρωση συμφωνιών με χώρες προέλευσης και διέλευσης πρέπει να επιταχυνθούν και να χρηματοδοτηθούν επαρκώς.
-Να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση κρίσεων και για να συνδράμει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της.
3. Προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ευρώπη
Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες επενδύσεις για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να προστατεύσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο και να προετοιμάσουμε το μέλλον των οικονομιών μας.
Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουμε την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και βιώσιμης ανάπτυξης της Ευρώπης, που θα βασίζεται σε μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα τιμών και μια άκρως ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία αγορών, που θα στοχεύει στην πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο.
Πιο συγκεκριμένα η Ευρώπη πρέπει:
-Να ενθαρρύνει τις επενδύσεις διπλασιάζοντας την χρηματοπιστωτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (Σχέδιο Γιούνκερ), εστιάζοντας σε προτεραιότητες όπως η ψηφιακή οικονομία, τα ενεργειακά έργα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα –μεταξύ των οποίων ενεργειακή διασύνδεση με τις μεταφορές, τις υποδομές καθώς και την έρευνα και την εκπαίδευση.
-Τα προβλήματα της συμφόρησης, όπου υπάρχουν, πρέπει να αντιμετωπιστούν με στόχο να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να ευνοηθεί η οικονομική ανάπτυξη για το καλό όλων των πολιτών.
-Πρέπει να υποστηριχθεί με ευρωπαϊκές πολιτικές που θα ενισχύουν τη χρηματοδότηση και την επένδυση, μεταξύ των οποίων και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης και κίνητρα για επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς και πολιτικές και κανονισμοί για την ενιαία ψηφιακή αγορά, την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή ένωση και μια βιομηχανική στρατηγική.
-Να προωθεί την απασχόληση και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες με αποφασιστικότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο να βελτιώσουμε τη λειτουργία των αγορών, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.
-Επίσης, πρέπει να προωθούνται επενδυτικά σχέδια για τα κράτη-μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας και διασυνοριακά προγράμματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που ενισχύουν την καινοτομία και την ενοποίηση της αγοράς.
-Να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός καθώς και φορολογικού ντάμπινγκ.
-Να πολεμήσουμε κατά του κοινωνικού ντάμπινγκ, αντιμετωπίζοντας θέματα που σχετίζονται με τις απάτες, τις καταχρήσεις και την καταστρατήγηση των κανόνων.
Πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για να αυξηθεί η ανάπτυξη, η σύγκλιση και η σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.
Η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας του Παρισιού COP21 από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να καταστούν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας και να αρχίσει να ισχύει.
4. Ενδυνάμωση προγραμμάτων για τους νέους
Χρειαζόμαστε πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διευκολύνουμε την κινητικότητα, καθώς και την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία για τους νέους ανθρώπους. Η Ευρώπη πρέπει, συγκεκριμένα, να επεκτείνει και να εντείνει την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων και να διευρύνει το πρόγραμμα Erasmus.
5. Αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης
Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η ορθή διαχείριση των αιτημάτων ασύλου και μεταναστευτικής πολιτικής αποτελούν κομβικές προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Θα πρέπει να βασίζεται στην διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά.
Ένα περιεκτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής πρέπει να περιλαμβάνει
-Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου πιο αποτελεσματικού και πιο συγκεντρωμένου, το οποίο θα δημιουργηθεί με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου με βάση τις αρχές της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης, ιδιαίτερα προς τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
-Την ενίσχυση της απόσπασης προσωπικού προς την Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο για την ενίσχυση των συστημάτων επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου στα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής. Την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης, η οποία συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας με στόχο να συνεχιστεί η πρόληψη της τραγικής απώλειας ζωής και να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο.
- Να αναπτύξουμε την μεταναστευτική μας πολιτική, με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την ίδρυση ισχυρών πλαισίων για την επανεισδοχή και τις επιστροφές, την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και των δυνατοτήτων κινητικότητας και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνομης μετανάστευσης.
Υποστηρίζουμε τη σταθερότητα στην ηγεσία σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Συμφωνούμε να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης καθώς και την καλύτερη συνεργασία στη Μεσόγειο.
Η δεύτερη Σύνοδος των Μεσογειακών Κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου