Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Τους σκότωσε γιατί του χρωστούσαν 0,2 ευρώ




Τραγωδία στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές στην Ινδία όπου ένας μπακάλης σκότωσε ζευγάρι που είχε ψωνίσει 'βερεσέ' από το μαγαζί του

Ένας μπακάλης σκότωσε με τσεκούρι ένα ζευγάρι Ινδών στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές, στη βόρεια Ινδία, επειδή αρνήθηκαν να του αποπληρώσουν ένα χρέος ύψους περίπου 20 λεπτών του ευρώ.

Το ζευγάρι, που ανήκε στην κάστα των Ντάλιτ (των "Ανέγγιχτων") πήγαινε στη δουλειά του νωρίς σήμερα το πρωί όταν ο ιδιοκτήτης του παντοπωλείου τους ζήτησε να πληρώσουν το χρέος τους, ύψους 15 ρουπιών (περίπου 20 λεπτά).

"Ο έμπορος τους ζήτησε τα χρήματα κι εκείνοι τον παρακάλεσαν να πληρώσουν αργότερα. Έγινε έξαλλος από τον θυμό του και τους επιτέθηκε με τσεκούρι" είπε ο αστυνομικός Αρούν Κούμαρ, που έχει αναλάβει την έρευνα.

Τα θύματα είχαν ψωνίσει βερεσέ από το κατάστημα του δράστη την περασμένη εβδομάδα και υποσχέθηκαν να του δώσουν τα χρήματα σε λίγες ημέρες, διευκρίνισε ο Κούμαρ.

Ο μπακάλης συνελήφθη και οι αστυνομικοί εντόπισαν το όπλο που χρησιμοποίησε για το φονικό.

Εκατοντάδες άνθρωποι δολοφονούνται κάθε χρόνο στην Ινδία για ασήμαντες αφορμές. Στο Νέο Δελχί, σχεδόν το 15% των φόνων που διαπράχθηκαν το 2014 έγιναν χωρίς κίνητρο. Την ίδια χρονιά, σε όλη τη χώρα δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.



Πηγή : news247.gr


Καταιγίδα τροπολογιών στη Βουλή και άγρια κόντρα με Κατρούγκαλο για ΕΚΑΣ



Πανδαιμόνιο πάλι στη Βουλή με τις κυβερνητικές τροπολογίες. Αγριος καυγάς Κατρούγκαλου - Φωτήλα και για τις νέες ρυθμίσεις για το ΕΚΑΣ.

Πανδαιμόνιο προκλήθηκε και πάλι στη Βουλή όπου η κυβέρνηση κατέθεσε σωρεία άσχετων τροπολογιών ανάμεσά τους και εκείνη που περιλαμβάνει τα «αντισταθμιστικά» για το  ΕΚΑΣ που κόπηκε σε χιλιάδες συνταξιούχους.    

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας για να  υποστηρίξει την τροπολογία για το ΕΚΑΣ η οποία όμως δεν είχε κατατεθεί ( έως εκείνη τη στιγμή) στο Κοινοβούλιο.

Το γεγονός αυτό αλλά και ο καταιγισμός των ρυθμίσεων που κατατέθηκαν την ύστατη στιγμή πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου Δικαιοσύνης προκάλεσαν σφοδρές ενστάσεις από την αντιπολίτευση.

Κατρούγκαλος προς αντιπολίτευση Αν δεν ψηφίσετε τα ισοδύναμα θα είστε υπόλογοι    

Προσπαθώντας να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονταν, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας τους βουλευτές της ότι αν δεν ψηφίσουν τα ισοδύναμα μέτρα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ (η τροπολογία είχε στο μεταξύ κατατεθεί) θα είναι υπόλογοι. Ολα αυτά χτυπώντας το χέρι του στο έδρανο. 

Ακολούθησε πανδαιμόνιο.

«Ντροπή σου» φώναζαν όρθιοι βουλευτές προς τον υπουργό ο οποίος αντέτεινε ότι όποιος δεν υπερασπίζεται τους φτωχούς είναι αήθης.

Έξαλλος ο Ιάσωνας Φωτήλας (Ποτάμι) καταλόγισε στον κ. Κατρούγκαλο ότι έχει πρόβλημα ιατρικό και πρέπει να το δεί ή ότι το ψέμα έχει γίνει δεύτερη φύση του.

«Προχωράτε σε αναδιανομή της φτώχειας που εσείς έχετε προκαλέσει» σχολίασε ο Κώστας Τζαβάρας αν και  η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία των ισοδυνάμων για την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Και ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου (Δημοκρατική Συμπαράταξη) κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει συγνώμη.

Τελικά η κυβέρνηση απέσυρε δύο μόνο από τις δέκα τροπολογίες και συγκεκριμένα την τροπολογία για την ενίσχυση δήμων και ΝΠΔΔ με κοινωνικά προγράμματα και την τροπολογία για την παραχώρηση έκτασης στον φαληρικό όρμο στην περιφέρεια Αττικής.


του Αντώνη Γαλανόπουλου
Πηγή : thetoc.gr


Η Μπακογιάννη έβαλε στην θέση του τον Τσακαλώτο



Με ανάρτηση στα social media η  Ντόρα Μπακογιάννη, αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής από τη ΝΔ και επειδή ακούστηκαν διάφορα που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα.

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας, μιλώντας με τον Ε. Τσακαλώτο του είπα: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συγκριθούμε για τις οικογενειακές μας ιστορίες επί Χούντας. Τίποτα άλλο», έγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη




Πακέτο - βόμβα σε δικαστή του «Noor One» - Περιείχε βίδες και ξυραφάκια




Σε ελεγχόμενη έκρηξη του βιβλίου μέσα σε φάκελο που έστειλαν, αργά το μεσημέρι, άγνωστοι στην οικία δικαστικού στον Υμηττό, προχώρησαν, πριν από λίγο, πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Ο δικαστικός που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ασχοληθεί με την πολύκροτη υπόθεση του Noor One, θεώρησε ύποπτο τον φάκελο με το βιβλίο και αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί και πυροτεχνουργοί του ΤΕΕΜ, που διαπίστωσαν ότι μέσα στο βιβλίο υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός και έτσι προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη. Oπως διαπίστωσαν περιείχε αυτοσχέδιες κροτίδες με ξυραφάκια, βίδες και μπουλόνια, σε έναν μηχανισμό που θύμιζε αντίστοιχη αυτοσχέδια βόμβα που είχε σταλεί στις αρχές Ιουνίου στην πρόεδρο Εφετών Ισιδώρα Πόγκα.

Η απόπειρα κατά του δικαστικού, έρχεται λίγες μέρες μετά το κείμενο ηγετικού μέλους της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», το οποίο προειδοποιούσε για επιθέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί ήδη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ σημειώνεται ότι έως αυτή την ώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.



Πηγή : imerisia.gr


Ετοιμάστε την κυρία Τασία να υποδεχτεί νέους λαθρομετανάστες επενδυτές



Διαβάζουμε στο protothema.gr

Η Άγκυρα ανακάλεσε τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιά

Η «απόσυρση» έχει να κάνει με τον «έλεγχο» όλων των Τούρκων κρατικών υπαλλήλων ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν - «Από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπάρχει αλλαγή στάσης στην εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ» λένε Τούρκοι διπλωμάτες

Δεν υπάρχει εμπλοκή στη συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία για το προσφυγικό  διαβεβαιώνουν Τούρκοι διπλωμάτες σχολιάζοντας την ανάκληση όλων των αξιωματούχων-συνδέσμων που είχε τοποθετήσει η Τουρκία στα ελληνικά νησιά προκειμένου να ελέγχεται η διαδικασία επαναπροώθησης των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν σε ελληνικό έδαφος από τα τουρκικά παράλια. 

Υπηρεσιακό στέλεχος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, με την οποία επικοινώνησε το www.protothema.gr, επιβεβαίωσε ότι πράγματι όλοι οι Τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ε.Ε με την Τουρκία ανακλήθηκαν εσπευσμένα. Όπως όμως εξήγησε η Τουρκάλα διπλωμάτης, η «απόσυρση» των «συνδέσμων» έχει να κάνει με την ανάκληση στην Τουρκία όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου να «αναφερθούν» στις κρατικές υπηρεσίες. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά το πραξικόπημα και αφορά όλους τους Τούρκους κρατικούς υπαλλήλους χωρίς εξαιρέσεις.

Στις 21 Ιουλίου οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι οι Τούρκοι παρατηρητές θα έπρεπε να επιστρέψουν άμεσα στη βάση τους κάτι που έγινε την ίδια κιόλας ημέρα. Στην ενημέρωση που ζήτησε η ελληνική πλευρά έλαβε την απάντηση ότι σύντομα θα τοποθετηθούν νέοι παρατηρητές.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί νέοι αξιωματούχοι «σύνδεσμοι», η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για τις επαναπροωθήσεις δεν έχει σταματήσει με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. «Δεν υπάρχει αλλαγή στην ευρωτουρκική συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας» τόνισε η Τουρκάλα διπλωμάτης μιλώντας στο www.protothema.gr και πρόσθεσε: «Η ανάκληση των liaison officers δεν έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, αν η Ελλάδα ζητήσει να επιστρέψουν πρόσφυγες στην Τουρκία, αυτό θα γίνει. 

Επιχειρώντας να διαψεύσει ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας στο προσφυγικό η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα στέλνει το μήνυμα ότι ο λόγος που δεν λειτουργεί η ευρωτουρκική συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην τουρκική επικράτεια δεν έχει να κάνει με την Τουρκία.  


Προβληματισμός στην Αθήνα

Αν και η Ελλάδα δεν κάνει λόγο επίσημα για υπαναχώρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας, υπάρχει σίγουρα αγωνία για το κατά πόσο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το «πρωτόκολλο» που συνομολογήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η Ελληνική Αστυνομία έχει υποβάλει προς τις τουρκικές αρχές αρκετά αιτήματα για επανεισδοχή με το καθεστώς που ίσχυε πριν από τη συμφωνία, για τα οποία όμως δεν έχει λάβει απάντηση.

Μάλιστα κάποιοι στην Αθήνα αναρωτιούνται για το κατά πόσο θα γίνει πράγματι η αντικατάσταση των αξιωματούχων. 

Η τουρκική πλευρά πάντως, όπως προκύπτει από την αποκωδικοποίηση των δηλώσεων της Τουρκάλας διπλωμάτη, επιρρίπτει αλλού ευθύνες για την μη εφαρμογή της συμφωνίας και παραλλήλως επαναβεβαιώνει ότι η Άγκυρα θα βρει τον τρόπο να εφαρμόζει την συμφωνία και να ολοκληρώνει την διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία των παρανόμως εισελθόντων στην Ελλάδα, ακόμη και χωρίς την παρουσία Τούρκων «συνδέσμων», των λεγόμενων liaison officers δηλαδή, στα ελληνικά νησιά. 

Ερντογάν: Είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για την στάση της ΕΕ στη συμφωνία

Πάντως, την Τρίτη 26 Ιουλίου ο Ερντογάν επιτέθηκε έξαλλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί δεν τηρεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Με συνέντευξη που παραχώρησε, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς, καθώς έχουν δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρούν. Η Τουρκία, συνέχισε, έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τρία εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ δεν έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ, παρά μόνο συμβολικά ποσά, 1-2 δισεκατομμύρια, ενώ του έχουν υποσχεθεί τρία δισεκατομμύρια ευρώ. «Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους οι Ευρωπαίοι;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.

Όταν ερωτήθηκε από ποιόν περιμένει τη χρηματοδότηση, επισημαίνει ότι πρόκειται για υποχρέωση που έχει αναλάβει συνολικά η ΕΕ, και αναφέρει: «Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ήδη υπήρξε μια στήριξη 400 εκατομμυρίων. Ποιός τα πήρε; Το ελληνικό κράτος. Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη βοήθεια για το δικό μας κράτος, αλλά για τους πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στην Τουρκία. Και δεν έχουμε πρόβλημα με το αν μας έδωσαν ή όχι αυτά τα χρήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους Σύρους και τους Ιρακινούς πρόσφυγες», υπογράμμισε και έκανε λόγο για ηθικό ζήτημα των Ευρωπαίων που κλείνουν τα σύνορά τους, διερωτώμενος τί θα συνέβαινε αν η Τουρκία επέτρεπε να φύγουν οι πρόσφυγες που φιλοξενεί.

Αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, όμως, ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν την τελευταία εβδομάδα οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου. 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, την τελευταία εβδομάδα, λίγα μόλις 24ωρα μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις μεταφοράς προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου, παρουσίασαν σημαντικότατη αύξηση, ενώ ο αριθμός των ατόμων που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ειδικά κέντρα φιλοξενίας, σχεδόν δεκαπλασιάστηκε.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 18 Ιουλίου έως και τις 25 Ιουλίου, διασώθηκαν 475 πρόσφυγες και μετανάστες, σε 11 επιχειρήσεις διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν τόσο από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, όσο και από τις διεθνείς δυνάμεις. Κατά την επέμβαση των δυνάμεων διάσωσης, συνελήφθησαν πέντε διακινητές και κατασχέθηκαν τρία φουσκωτά σκάφη και ένα πλοίο, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά.



Παραδέχεται το ΔΝΤ ότι απέτυχε να πιέσει για ελάφρυνση του χρέους το 2010



Αυτοκριτική για τα λάθη του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και αποκαλύψεις για το παρασκήνιο και τις «πιέσεις» που οδήγησαν στο πρώτο μνημόνιο και «επέβαλαν» τη συμμετοχή του Ταμείου σε αυτό περιλαμβάνει η αποκαλυπτική έκθεση του ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office – ΙEO) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αποτυχία του Ταμείου να πετύχει ελάφρυνση χρέους στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας το 2010 παρά το ότι πολλά στελέχη του θεωρούσαν το στοιχείο αυτό κρίσιμο για την επιτυχία του προγράμματος. 

«Δεν υπήρξε σοβαρή προσπάθεια να διατυπωθεί πειστική οδός για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα, πέρα από το πρόγραμμα της επίσημης χρηματοδότησης, της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε το Εσωτερικό Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.

Λαγκάρντ: Το πρόγραμμα υπονομεύτηκε

Η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση σχολιάζει η Κρ.Λαγκάρντ, χωρίς να αρνείται ότι έγιναν λάθη από το Ταμείο, ενώ παραδέχεται ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα κατά παρέκκλιση του κανονισμού του, έγινε λόγω πολιτικής αναγκαιότητας και μετά από πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε η ευρωζώνη «να αγοράσει χρόνο» και να φτιάξει άμυνα.

Αν και παραδέχεται ότι «οι αρχικοί οικονομικοί στόχοι αποδείχθηκαν υπερβολικά φιλόδοξοι» η επικεφαλής του Ταμείου επιλέγει να ρίξει το κύριο μέρος της ευθύνης για την αποτυχία του πρώτου προγράμματος στην ίδια την Ελλάδα, καθώς, -όπως υποστηρίζει- σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι συνέβη στις άλλες μνημονιακές χώρες, «το πρόγραμμα υπονομεύτηκε από επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις, αντιστάσεις από κατεστημένα συμφέροντα και σοβαρά προβλήματα εφαρμογής που οδήγησαν σε πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου συρρίκνωση της παραγωγής». 

Κατά παρέκκλιση των κανόνων η συμμετοχή του ΔΝΤ

Η κατ' εξαίρεση χρηματοδότηση από το Ταμείο του ελληνικού Προγράμματος, παρόλο που εκτιμούσε ότι το Δημόσιο Χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, έγινε προκειμένου να αποσοβηθεί ο υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στις συνθήκες και τις πολιτικές αναγκαιότητες που επέβαλαν το να χρηματοδοτήσει το Ταμείο το πρόγραμμα αλλάζοντας τον ίδιο του τον κανονισμό (που προέβλεπε ότι πρέπει να εξασφαλίζεται βιωσιμότητα χρέους).

«Το Μάιο του 2010, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε μια απόφαση να παράσχει κατ’ εξαίρεση πρόσβαση σε χρηματοδότηση (exceptional access financing) στην Ελλάδα χωρίς να επιδιώξει μια προληπτική αναδιάρθρωση χρέους, αν και το δημόσιο χρέος της είχε κριθεί μη βιώσιμο με υψηλό βαθμό πιθανότητας», αναφέρεται και προστίθεται:

«Ο κίνδυνος μετάστασης ήταν ένας σημαντικός προβληματισμός στη λήψη της απόφασης αυτής. Υπήρξε επιφανειακή εφαρμογή της πολιτικής του ΔΝΤ στην κατ’ εξαίρεση πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου, η οποία απαιτεί την έγκαιρη συμμετοχή του Συμβουλίου».

Αφού η έκθεση σημειώνει ότι οι κρίσιμες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς ουσιαστική εμπλοκή του Εκτελεστικού Συμβουλίου αποφαίνεται ότι «η έγκαιρη και ενεργητική εμπλοκή του Συμβουλίου μπορεί να είχε ή να μην είχε οδηγήσει σε μια διαφορετική απόφαση, αλλά θα είχε ενισχύσει την νομιμότητα της όποιας απόφασης».

Η έκθεση δείχνει ότι το ΔΝΤ «προσαρμόστηκε» στις απαιτήσεις των ευρωπαίων που δεν ήθελαν να «αγγίξουν» το χρέος. Έτσι, «το ΔΝΤ έχασε την χαρακτηριστική του ευελιξία ως διαχειριστής κρίσεων. Κει επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματευόταν εκ μέρους του Eurogroup, το σχήμα της τρόικας υπέβαλε από την αρχή σε πολιτικές πιέσεις τις τεχνικές κρίσεις του προσωπικού του ΔΝΤ».

Η Έκθεση υποστηρίζει πάντως ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους το 2012 (με το γνωστό PSI), καθώς και την αναχρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους από τους επίσημους πιστωτές της και το ΔΝΤ. Επαναλαμβάνει δε την έκκληση του Ταμείου για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Επίσης, με δεδομένη την εμπειρία από τη συμμετοχή του στην τρόικα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας του Ταμείου με τις περιφερειακές συμφωνίες χρηματοδότησης.

Λαγκάρντ: Μοναδική περίπτωση η Ελλάδα

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζοντας την έρευνα, διαχωρίζει τα τρία επιτυχημένα προγράμματα (Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου) από αυτό της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση».

«Η Ελλάδα έθεσε πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις. Με απαράμιλλη διεθνή στήριξη, η χώρα προχώρησε σε μία αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή» υπογραμμίζει σε δήλωσή της. 

«Ωστόσο» προσθέτει «η χώρα επλήγη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις.» 

» Τα παραπάνω οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, αφήνοντας τον φόβο του Grexit να επικρεμάται. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματος».

Η Κρ.Λαγκάρντ αναγνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος δεν είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα (και με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης) οι αρχικές προβλέψεις για την ιδιοκτησία του προγράμματος και την ανάπτυξη να αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες.

«Παρά ταύτα η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής, τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης» τόνισε.

Η επικεφαλής του Ταμείου χαρακτηρίζει πρωτοφανή την κρίση στην ευρωζώνη μιλώντας για πολύ υψηλή πιθανότητα «μετάδοσης» δεδομένης της έλλειψης «τείχους προστασίας». Γι’ αυτό άλλωστε και δηλώνει ότι τα προγράμματα στα οποία συμμετείχε το ΔΝΤ πέτυχαν να «αγοράσουν χρόνο» για να χτιστούν αυτά τα τείχη και να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στις αγορές τρεις από τις τέσσερις χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος).

Η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχεται επίσης ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές υποτιμήθηκαν αρχικά (αλλά αργότερα διορθώθηκαν) και ότι η ανάκαμψη από την κρίση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο επίπεδο ήταν πιο αδύναμες απ’ όσο αναμένονταν.

Όπως υποστηρίζει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ήδη έχουν γίνει αλλαγές με βάση τα διδάγματα από το 2010-2011. Σε αυτά περιλαμβάνει τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις, τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και το μεγαλύτερο ρεαλισμό για το ρυθμό των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Ακόμη, σημειώνει πως ενισχύθηκε το πλαίσιο για τις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους, ενώ σε ότι αφορά τη λειτουργία της «τρόικας» (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ) αναφέρεται σε εργασία που είναι σε εξέλιξη ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά της.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως αναφέρει το Euro2day.gr, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν αποδέχεται την μια από τις πέντε συστάσεις της ανεξάρτητης επιτροπής, αυτής που ζητά «το Εκτελεστικό Συμβούλιο και τη Διοίκηση να αναπτύξει διαδικασίες για να ελαχιστοποιήσει το περιθώριο πολιτικών παρεμβάσεων στην τεχνική ανάλυση του ΔΝΤ».

Όπως δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ «στηρίζω την αρχή η τεχνική ανάλυση του ΔΝΤ να παραμείνει ανεξάρτητη. Ωστόσο δεν δέχομαι την «υπόθεση» της σύστασης την οποία το IEO απέτυχε να τεκμηριώσει στην έκθεση και γι’ αυτό δεν βλέπω την ανάγκη να αναπτυχθούν νέες διαδικασίες».

Αντίθετα υιοθετεί:

• Την σύσταση να ενισχυθούν οι διαδικασίες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και τη Διοίκηση για να εξασφαλιστεί ότι οι συμφωνηθείσες πολιτικές ακολουθούνται και δεν αλλάζουν χωρίς προσεκτική μελέτη. Όπως δηλώνει η διαδικασία γύρω από την οποία δημιουργήθηκαν οι συστημικές εξαιρέσεις έλαβε χώρα υπό εξαιρετικές συνθήκες και δεσμεύεται να χειριστεί καλύτερα ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον αν προκύψει «έκτακτη ανάγκη» όπως αυτή του Μαίου του 2010 (οπότε η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα.

• Το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει πως οι κατευθυντήριες γραμμές του σχεδιασμού του προγράμματος εφαρμόζονται σε μέλη νομισματικών ενώσεων.

• Το ΔΝΤ να καθιερώσει μια πολιτική για τη συνεργασία με περιφερειακές χρηματοδοτικές ρυθμίσεις.

• Το Εκτελεστικό Συμβούλιο και η Διοίκηση θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για τη λογοδοσία και τη διαφάνεια και το ρόλο της ανεξάρτητης αξιολόγησης για την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης.


Newsroom ΔΟΛ



Δείτε ποια κανάλια και εφημερίδες έκλεισε ο Ερντογάν



Βλέπει παντού εχθρούς - Συλλήψεις «αντιφρονούντων» δημοσιογράφων - Την ανησυχία της εξέφρασαν οι ΗΠΑ - Δημόσιες τουαλέτες θα γίνει το πατρικό του Γκιουλέν

Παρελθόν αποτελεί από την Τετάρτη το μεγαθήριο που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και περιλάμβανε μέσα και ομίλους μέσων ενημέρωσης που ήταν άμεσα ή έμμεσα φιλικά στο τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Με προεδρικό διάταγμα, η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε 3 πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων είναι το πρακτορείο Τζιχάν, 16 τηλεοπτικά κανάλια, 45 εφημερίδες, από τις οποίες οι 9 είναι εθνικές, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 15 περιοδικά και 29 εκδοτικούς οίκους.

Μεταξύ των εφημερίδων που έκλεισαν είναι και η «Ταράφ».

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα πρακτορεία ειδήσεων Cihan, Muhabir haber και Sem haber, καθώς και οι τηλεοπτικοί σταθμοί: Barış, Bugün, Can Erzincan, Dünya, Hira, Irmak, Kanal 124, Kanaltürk, MC TV, Mehtap, Merkür, Samanyolu Haber, Samanyolu TV, SRT, Tuna Shopping, Yumurcak.

Τα ραδιόφωνα που διατάχθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας, είναι: Aksaray Mavi, Aktüel, Berfin, Burç, Cihan, Dünya, Esra, Haber Radyo Ege, Herkül, Jest, Kanaltürk Radyo, Radyo 59, Radyo Aile Rehberi, Bamteli, Cihan, Fıkıh, Küre, Mehtap, Nur, Şimşek, Samanyolu Haber, Umut, Yağmur.

Τέλος, ανάμεσα στις 45 εφημερίδες συγκαταλέγονται οι Bugün, Millet, Meydan, Özgür Düşünce, Taraf, Yarına Bakış, Yeni Hayat, Zaman, Today's zaman.

Σημειώνεται ότι οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης κατά 47 πρώην εργαζομένων της εφημερίδας Zaman. Μάλιστα προσήχθησαν οι Αλί Μπουλάτς και Μουμτζαζέρ Τούρκονε, πολύ γνωστά ονόματα που αρθρογραφούσαν στην συγκεκριμένη εφημερίδα.

Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση είχε διορίσει επιτροπεία στην εν λόγω εφημερίδα, η οποία με το σημερινό διάταγμα έκλεισε οριστικά.

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αποτάσσονται πάνω από 2.400 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, αναφέροντας ότι 726 αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων και 1.684 στρατιώτες απομακρύνθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNN Turk, μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος έχουν τεθεί υπό κράτηση περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10.000 είναι στρατιώτες, ενώ συνολικά σε 8.113 ανθρώπους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες κι αναμένεται να δικαστούν.

Ωστόσο, παρά τις χιλιάδες συλλήψεις και καρατομήσεις, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες συλλήψεις» διευκρινίζοντας ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν «ολοκληρωθεί». 

ΗΠΑ: Ανησυχητική τάση οι συλλήψεις δημοσιογράφων


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατανοούν την ανάγκη της Τουρκίας να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης πρόσωπα που ενέχονται στην πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά οι συλλήψεις κι άλλων δημοσιογράφων συνιστούν μια ανησυχητική τάση στη χώρα, που αποθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο, ανέφερε για το ζήτημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το θεωρούμε... μια ανησυχητική τάση στην Τουρκία, όπου επίσημοι φορείς, οι αστυνομικοί και οι δικαστικοί, χρησιμοποιούνται για να αποθαρρύνουν τον θεμιτό πολιτικό διάλογο», επισήμανε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι. 

Ο Ερντογάν μετατρέπει το πατρικό του Γκιουλέν σε... δημόσιες τουαλέτες


Όλα αυτά λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πως ο Ερντογάν μετατρέπει το πατρικό του Γκιουλέν σε δημόσιες τουαλέτες!

Ο συγγραφέας, κληρικός και πολιτικός Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει σήμερα στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μία μονοκατοικία στο τουρκικό χωριό Κορουτζούκ, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Ερζερούμ.

Μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, εκατοντάδες βιβλία που έχει γράψει ο αυτοεξόριστος κληρικός και πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν έχουν «πεταχθεί» από τους ιδιοκτήτες τους σε ποτάμια ή ριχθεί στην πυρά, σε μία προσπάθεια των Τούρκων πολιτών να αποδείξουν την αφοσίωσή τους στον Τούρκο πρόεδρο και να εκφράσουν το μίσος του για τους εχθρούς του. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Beyaz Gazete, o οποίος υποστηρίζει την Κυβέρνηση, η μετατροπή του πατρικού σπιτιού του κ. Γκιουλέν σε τουαλέτες θα γίνει κατόπιν απαίτησης των κατοίκων του χωριού. Μαθαίνοντας το νέο από μία πηγή του, ο δημοσιογράφος Latif Simsek πίστεψε αρχικά ότι επρόκειτο για αστείο. Στη συνέχεια όμως, ο ρεπόρτερ της εφημερίδας κάλεσε τον Δήμαρχο του Ερζερούμ, που επιβεβαίωσε την πληροφορία.




Πηγή : protothema.gr




Συνελήφθη ο Αλγερινός πρόσφυγας που είχε διαφύγει από ψυχιατρική κλινική στη Βρέμη



Στα χέρια των Αρχών ο νεαρός Αλγερινός που είχε φύγει από ψυχιατρική κλινική. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε στη Γερμανίδα καγκελάριο ο Μπαράκ Ομπάμα

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας συνέλαβε σήμερα έναν δεκαεννιάχρονο Αλγερινό πρόσφυγα ο οποίος είχε διαφύγει από μια ψυχιατρική κλινική χθες φωνάζοντας, "Θα σας τινάξω στον αέρα!", σύμφωνα με γραπτή δήλωση της αστυνομίας.

Ο νεαρός συνελήφθη στον κύριο σταθμό τραίνων της Βρέμης μετά από πολύωρη δίωξη που είχε οδηγήσει στην εκκένωση ενός εμπορικού κέντρου στην πόλη, σύμφωνα με την αστυνομία στο γειτονικό ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε δηλώσει ότι ενώ ο νεαρός πρόσφυγας είχε κάνει δηλώσεις συμπάθειας για τον ένοπλο άντρα που σκότωσε εννιά άτομα στο Μόναχο και για το Ισλαμικό Κράτος, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι είχε είτε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης είτε σχέσεις με την τρομοκρατική ομάδα.

Τα συλλυπητήρια του Ομπάμα στη Μέρκελ για τις επιθέσεις στη Γερμανία

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σήμερα για να τις εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τις πρόσφατες τρομοκρατικές και βίαιες επιθέσεις στη νότια Γερμανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα προσέφερε στη Γερμανία την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τις επιθέσεις, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζήτησαν επίσης και την κατάσταση στην Ουκρανία και επανέλαβαν "την επείγουσα σημασία να τεθεί διαρκές τέλος στη βία στην ανατολική Ουκρανία".



news247.gr (Με πληροφορίες από ΑΠΕ)


Συνελήφθη αρχηγικό μέλος της αντιεξουσιαστικής ομάδας "Ρουβίκωνας"





Τη σύλληψη αρχηγικού μέλους της αντιεξουσιαστικής ομάδας "Ρουβίκωνας" η ΕΛΑΣ. 

Το εν λόγω πρόσωπο κατηγορείται ότι συμμετείχε σε χθεσινή εξόρμηση της ομάδας εναντίον της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα   ενώ στη συνέχεια ανέλαβαν την ευθύνη της πράξης τους, με ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας, ενώ ο συλληφθείς πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. 




Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος απο Τσίπρα : Ταξίδια χωρίς όριο δαπανών για τους συνοδούς του πρωθυπουργού



Για τους άλλους κάρτα σίτισης και πολύ τους είναι, αφού τους πήρε τα λεφτά o Τσίπρας για τον ίδιο και την κουστωδία του ισχύει και με τροπολογία το χαλάστε χωρίς μέτρο τα λεφτά του δημοσίου και στείλετε τον λογαριασμό στους πολίτες.

Διαβάζουμε στο in.gr

Με τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, καταργείται το όριο κρατικών δαπανών για τους συνοδούς σε ταξίδια του πρωθυπουργού, του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών Οικονομικών, Εξωτερικών και Αμυνας.

Σύμφωνα με αυτήν «εξαιρούνται από τον περιορισμό του ανώτατου ορίου των εξήντα (60) επιτρεπόμενων, κατ' έτος, ημερών μετακίνησης εκτός έδρας οι συνοδοί ασφαλείας και τα μέλη αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

»Επίσης, ορίζεται ότι, τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών στο εξωτερικό, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου».

Όπως σημειώνεται, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μπορεί να εκτιμήσει το πραγματικό κόστος της τροπολογίας, αφού «εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός ατόμων που συνοδεύουν τις αποστολές, συχνότητα μετακινήσεων, κ.λπ.) και θα αντιμετωπίζεται από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού».

Η τροπολογία που εισήχθη εκπρόθεσμα, λίγη ώρα πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος επισήμανε: «Δεν είναι ότι δεν σέβεται τα κόμματα, αλλά δεν σέβεται το ίδιο το Κοινοβούλιο, διότι αυτό που έγινε προ ολίγου, δηλαδή να κατατεθεί μία τροπολογία στις 15.10 η ώρα για το προσωπικό που συνοδεύει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας και τα ξενοδοχεία που θα διαμένουν, είναι εντελώς απαράδεκτο. Υπάρχει κανένα επείγον ταξίδι και πρέπει να γίνει απόψε;»

Στελέχη της ΝΔ συνέδεσαν το επείγον της τροπολογίας με το ταξίδι που πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός στην Πάρο για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου. Η τελετή των εγκαινίων έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 την Παρασκευή και το «παρών» θα δώσει και ο υπουργός Υποδομών Χρ.Σπίρτζης.


  1.  Καρφιτσωμένο Tweet
    Ο πάει στην Πάρο για εγκαίνια και παίρνει μαζί του 54 άτομα, για 3 μέρες δωρεάν.Περνάνε τώρα τροπολογία για να τα πληρώσουμε εμείς
  1. Εδώ Ουγκάντα!Μολις ψήφισαν τροπολογία για χωρις όριο οι δαπάνες συνοδών Π/Θ κ ΥΠ Αμυνας!Τυχαια στην Παρο πάνε για εγκαίνια κ (ΠΣΚ) 54 άτομα!


Ακολούθησε μπαράζ αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες του twitter να δημιουργούν το hashtag #kinima_twn_54 , το οποίο βρίσκεται στην κορυφή των trends.