Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Καταστροφή στα μαστιχόδεντρα στη Χίο: Μάχη να ελεγχθεί η φωτιά πριν νυχτώσει



Στη μάχη συμμετέχουν 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 40 εθελοντές και 6 ελικόπτερα - Έχουν εκκενωθεί τα χωριά Λιθί, Μεστά και Ελάτα - 90% η καταστροφή των Μαστιχόδεντρων σε Ελάτα, Βέσσα, Λιθί

Τεράστια δασική πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 03.30 ξημερώματα Δευτέρας στη νότια Χίο, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί για να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από την περιοχή της Ελάτας και του Λιθίου και γρήγορα εξελίχθηκε σε πύρινο μέτωπο με διάφορες κατευθύνσεις, νέα προς νότια στα Μεστά και ένα αντίστοιχο προς Ολύμπους και Πυργί που βρίσκεται σε πλήρη ύφεση. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση πριν βραδιάσει.

«Είμαστε αισιόδοξοι, δεν υπήρξαν ζημιές στους οικισμούς θα τα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις», είπε ο κ. Κάρμαντζης.







Αυτή τη στιγμή στη Χίο, από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο, 40 εθελοντές, 21 υδροφόρες, 2 χωματουργικά μηχανήματα και 6 ελικόπτερα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική τέσσερα αεροσκάφη ενισχύουν το δύσκολο έργο, ενώ ήδη αναχώρησαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, τρία είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς, ένα από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, ένα δεύτερο από Βέσσα προς Αρμόλια και ένα τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί.

Ο δήμαρχος Εμμανουήλ Βουρνούς που βρίσκεται στο πύρινο μέτωπο από τις 03:00 τα ξημερώματα δηλώνει στο protothema.gr. «Δεν μπορούμε να πούμε πως η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο. Το σημαντικό είναι πως ο άνεμος έχει κοπάσει και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ορατός κίνδυνος για κατοικίες. Εχει εκκενωθεί απο τις 6 το πρωί το χωριό Ελάτα και οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι, αλλά όλοι δίνουμε μάχη για να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά». 

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος υπάρχουν πολλές εστίες φωτιάς και ειναι ορατός ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.  «Όλα εξαρτώνται απο τον άνεμο», πρόσθεσε ο κ. Βουρνούς.

90% η καταστροφή των Μαστιχόδεντρων σε Ελάτα, Βέσσα, Λιθί

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των Μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρoέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπος η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

«Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρωί της Τρίτης θα δούμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Τούμπος.


Ο Αποστόλου στη Χίο

Αύριο Τρίτη θα μεταβεί στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά. Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.


Πηγή : protothema.gr



Αλλαγές τελευταίες στιγμής στον ΕΝΦΙΑ για να μην τους πάρουν με τις πέτρες





Δεν φτάνει που δεν καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ όπως υπόσχονταν προεκλογικά ο Τσίπρας.

Αντίθετα τον φέρνουν πολύ αυξημένο και για να μην φάνε πέτρες από τους αγανακτισμένους στα όρια τους πολίτες αποσύρουν και καταργούν τελευταία στιγμή διατάξεις σκάνδαλο μήπως βρεθεί να πληρώσει κάποιος που έχει ακόμα να πληρώνει.

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ του Γιώργου Παλαιτσάκη στο dikaiologitika.gr :

Κατήργησαν τη διάταξη για την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε αγροτεμάχια, αγρούς βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου - Απέσυραν επίσης τις υπό ψήφιση διατάξεις για μη εφαρμογή των εκπτώσεων και των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε όσους φορολογούμενους είχαν μεν χαμηλά συνολικά ετήσια εισοδήματα το 2015 αλλά είχαν σχετικά υψηλά ποσά εισοδημάτων από τόκους. - Ανέβαλαν για ένα μήνα τη διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών για να προλάβουν τυχόν άλλα λάθη και μετέθεσαν επίσης κατά ένα μήνα τη χρονική περίοδο αποπληρωμής:

Την μη επιβολή συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα αγροτεμάχια, τους αγρούς, τους βοσκοτόπους και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα αποφάσισε, εκτάκτως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. 

Όπως διαπιστώθηκε, τυχόν εφαρμογή των διατάξεων αυτών θα είχε ως συνέπεια να επιβαρυνθούν αδίκως με υπέρμετρα υψηλά ποσά συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και λοιποί ιδιοκτήτες γης, να προκληθεί ένα τεράστιο αλαλούμ, λόγω αδυναμίας διόρθωσης των λαθών που θα είχαν γίνει στον υπολογισμό του φόρου, και να "κολλήσει" η όλη διαδικασία είσπραξης του ΕΝ.Φ.Ι.Α.! 

Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να αποσύρει από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων τις διατάξεις με τις οποίες επρόκειτο να καταργηθούν οι απαλλαγές και οι εξαιρέσεις από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όσους φορολογούμενους είχαν μεν χαμηλά συνολικά ετήσια εισοδήματα το 2015 αλλά ταυτόχρονα είχαν σχετικά υψηλά ποσά εισοδημάτων από τόκους, καθώς έκρινε ότι τα πρόσθετα έσοδα που θα προέκυπταν δεν ήταν πολλά ενώ το κόστος εφαρμογής της διάταξης αυτής, λόγω απαιτήσεων για ειδικές διασταυρώσεις φορολογικών δεδομένων, θα ήταν δυσανάλογα υψηλό. 

Σύμφωνα εξάλλου με τα όσα αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να "τεσταριστεί" το σύστημα υπολογισμού της εκκαθάρισης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να αποφευχθούν τυχόν άλλα λάθη που θα προκαλούσαν χάος και έντονες αντιδράσεις από τους φορολογούμενους, η έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2016 θα καθυστερήσει τελικά για ένα μήνα, δηλαδή δεν θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο αλλά τον Αύγουστο. 

Η εξόφληση του φόρου θα οριστεί όμως και πάλι σε 5 μηνιαίες δόσεις, στο χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017. Τι κρύβεται πίσω από την υπαναχώρηση για τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. των αγροτεμαχίων Αντιλαμβανόμενη ότι τα ποσά του συνολικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα προέκυπταν φέτος για πάνω 700.000 φορολογούμενους θα ήταν εξωπραγματικά εάν εφαρμόζονταν οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 50 του ν. 4389/2016 για την υπαγωγή στον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. και των εκτάσεων γης εκτός σχεδίου που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα και φοβούμενη, ταυτόχρονα, τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έσπευσε άρον άρον, λίγο πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το 2016, να πάρει πίσω τις συγκεκριμένες διατάξεις. 

Η ανάκληση των διατάξεων για την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων έγινε σε συνεννόηση με τους δανειστές, οι οποίοι συμφώνησαν. Κυβέρνηση και δανειστές έκριναν ότι συμφέρει να μην εφαρμοστεί η διάταξη αυτή που θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις στην έγκαιρη είσπραξη του φόρου και να χαθούν τα επιπλέον έσοδα που θα απέδιδε τα οποία τελικά δεν αναμενόταν να είναι  και πολλά. Το συμπέρασμα ότι θα προέκυπταν εξωπραγματικοί φόροι για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και λοιπούς ιδιοκτήτες γης, αν εφαρμοζόταν η συγκεκριμένη διάταξη, προέκυψε από το γεγονός ότι τα στοιχεία που είχαν καταχωρηθεί στο Ε9 δεν ήταν επαρκή για να υπολογιστεί ορθά και με ακρίβεια η φορολογητέα αξία των εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεων γης. 

Επιπλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αναγκάζονταν για πολλές περιοχές της χώρας να χρησιμοποιήσουν και αυθαίρετες τιμές, προερχόμενες από τα περίφημα «συγκριτικά στοιχεία» τα οποία είχαν στη διάθεσή τους οι Δ.Ο.Υ. για να προσδιορίζουν τις φορολογητέες αξίες σε συμβόλαια μεταβιβάσεων εκτάσεων γης, προκειμένου να εισπράττουν φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. 

Επίσης, οι αντικειμενικές αξίες γης που θα αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ήταν εξωπραγματικά υψηλές σε σύγκριση με τα πραγματικά δεδομένα, καθώς είχαν καθοριστεί το 2008 και από τότε δεν είχαν υποστεί καμία νέα αναπροσαρμογή, ώστε να συμβαδίζουν με τα πολύ πιο χαμηλά επίπεδα των πραγματικών αγοραίων τιμών. Εξαιτίας όλων αυτών των δεδομένων, οι πιθανότητες να εκδοθούν εκκαθαριστικά ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2016 με αποτυπωμένες εξωπραγματικές φορολογητέες αξίες αγροτεμαχίων, αγρών, βοσκοτόπων και λοιπών εκτάσεων εκτός σχεδίων και με υπέρογκα καταλογισθέντα ποσά ΕΝ.Φ.Ι.Α. ήταν πολύ μεγάλες, αν εφαρμοζόταν η διάταξη για την υπαγωγή των εκτάσεων αυτών στον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. 

Η δε κατακραυγή εκατομμυρίων πολιτών για την κυβέρνηση της … Αριστεράς θα ήταν πρωτοφανής σε μια τέτοια περίπτωση. Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην προσπάθειά της να «κουκουλώσει» το όλο μπάχαλο το οποίο θα δημιουργείτο, επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες της αποτυχίας της στους ίδιους τους πολίτες, κατηγορώντας τους ουσιαστικά ότι εξαιτίας των δικών τους λαθών στη συμπλήρωση του Ε9 ήταν αδύνατο να γίνει σωστά ο υπολογισμός του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων! Η άρον άρον υπαναχώρηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών από τις αρχικές προθέσεις για φορολόγηση των αγροτεμαχίων, των αγρών, των βοσκοτόπων και των λοιπών εκτάσεων γης εκτός σχεδίου και η προσπάθειά της να επιρρίψει τις ευθύνες στους ίδιους τους πολίτες για τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα εκδίδονταν αποτυπώθηκε σε μια λιτή ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, στην οποία αναφέρεται ότι: «Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους». 

Απέσυραν τις νέες εξαιρέσεις από τις … εξαιρέσεις Ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να αποσύρει τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων με τις οποίες προβλέπεται ότι: 

α) Παύουν να δικαιούνται έκπτωση 50% επί του οφειλόμενου ΕΝ.Φ.Ι.Α. όσοι πληρούν τα προβλεπόμενα από τους προηγούμενους νόμους εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την έκπτωση αυτή, αλλά το 2015 απέκτησαν εισοδήματα από τόκους μεγαλύτερα των 300 ευρώ. 

β) Παύουν να δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες καθώς και οι οικογένειες με μέλη που είναι ανάπηρα τουλάχιστον κατά 80%, οι οποίες πληρούν τα προβλεπόμενα από τους προηγούμενους νόμους εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά το 2015 απέκτησαν εισοδήματα από τόκους μεγαλύτερα των 600 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, στην ίδια ανακοίνωση που εξέδωσε για να γνωστοποιήσει τη μη επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε ότι: «Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους». Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να μεταθέσει για ένα μήνα αργότερα το χρόνο έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκειμένου να αποφύγει τυχόν άλλα λάθη στα οποία θα είχαν υποπέσει οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. αν πιέζονταν να εκδώσουν τα εκκαθαριστικά εντός των επομένων 5 ημερών, έως το τέλος Ιουλίου. 

Έτσι, με βάση το νεώτερο χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2016 θα εκδοθούν τον Αύγουστο αλλά η περίοδος εξόφλησης του φόρου θα έχει και πάλι διάρκεια 5 μηνών. Δηλαδή, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2016 θα μπορεί να αποπληρωθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, εξ των οποίων η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017, και όχι Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2016, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.


Απειλεί τις ΗΠΑ η Τουρκία για τον Γκιουλέν



Με αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις εάν δεν προχωρήσουν οι ΗΠΑ στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν προειδοποιεί η Τουρκία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα έχει συναντήσεις για το ζήτημα με Αμερικανούς αξιωματούχους σε επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. 

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου ήλθαν σε συνέντευξή του στο δίκτυο Haberturk TV.

Η Τουρκία υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή πως ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια από το 1999, είναι υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και έχει αφήσει υπόνοιες για ενορχήστρωση του πραξικοπήματος από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει πως η Άγκυρα πρέπει πρώτα να παράσχει ξεκάθαρες αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν και κατόπιν η αίτηση έκδοσης -που επισήμως ακόμη δεν έχει κατατεθεί- θα εξεταστεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Δικηγόροι επισημαίνει πως ενδεχόμενη διαδικασία έκδοσης μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε παράλληλα τη Δευτέρα ότι θα μετακινηθούν και ορισμένοι πρεσβευτές, εν μέσω του πογκρόμ διαρκείας σε όλο τον κρατικό μηχανισμό και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, συλλάβει ή θέσει υπό έρευνα περισσότερους από 60.000 στρατιώτες, αστυνομικούς, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.




Newsroom ΔΟΛ


Ένας χρόνος φυλακή και πρόστιμο για τα νεκρά και καμένα σκυλιά




Καταδικάστηκε ο 37χρονος συμβασιούχος υπάλληλος του κυνοκομείου Σερρών

Με φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ τιμωρήθηκε από το Πλημμελειοδικείο Σερρών, ο 37χρονος που χτύπησε μέχρι θανάτου και έκαψε δύο σκυλιά, τα οποία φιλοξενούνταν στο δημοτικό κυνοκομείο Σερρών.

Ο συμβασιούχος υπάλληλος του κυνοκομείου δικάστηκε το μεσημέρι με την αυτόφωρη διαδικασία. Η επιβληθείσα ποινή είναι με αναστολή. Εξάλλου, σε βάρος του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ, ήτοι 30.000 για κάθε ζώο.

Προανακριτικά φέρεται να ισχυρίστηκε ότι τα δύο άτυχα τετράποδα του επιτέθηκαν, όταν πήγε να τα ταΐσει.


Πηγή : newsbeast.gr


Για τις καταστροφές στο ΑΠΘ στείλτε τον λογαριασμό προσωπικά στο Τσίπρα



Τρεις εβδομάδες αδράνειας της κυβέρνησης των πρυτανικών αρχών και της αστυνομίας άφησαν ανεξέλεγκτα κακοποιά στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα να καταστρέφουν δημόσια περιουσία.

Τρεις εβδομάδες επερωτήσεις βουλευτών, ανησυχία πανεπιστημιακών και φωνές πολιτών δεν ήταν αρκετές να ενεργοποιήσουν την κυβέρνηση να διώξει και να συλλάβει τα δικά της παιδιά.

Παρακάτω στο ρεπορτάζ από το protothema.gr και στο Thestival.gr διαβάζουμε και βλέπουμε τις καταστροφές στο ΑΠΘ τις οποίες η κυβέρνηση θα χρεώσει σε εμάς τους πολίτες για να καλύψει τα δικά της παιδιά.

Τον λογαριασμό στον Τσίπρα και στον Τόσκα λοιπόν αφού θέλουν να καλύπτουν προκλητικά εγκληματικές ενέργειες και όχι στους πολίτες.

Το ρεπορτάζ :

Παραβιάστηκαν και καταστράφηκαν πόρτες, ενώ γράφτηκαν με μπογιές και ασφαλτόπισσα, συνθήματα σε τοίχους και τζάμια

Τις φθορές που υποστεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, μετρούν πλέον οι πρυτανικές αρχές μετά την αποχώρηση των μελών "No Border Camp", που είχαν κατασκηνώσει στο εκπαιδευτικό ίδρυμα για 10 ημέρες.

Από χθες το βράδυ άρχισε η σταδιακή αποχώρηση των καταληψιών, ενώ μέχρι σήμερα το πρωί είχαν μείνει λίγα άτομα τα οποία ξεστήνανε και αυτά τις σκηνές που είχαν απομείνει. 

''Αυτό που ζήσαμε στο Αριστοτέλειο αυτές τις ημέρες είναι ότι μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, μέσα στο κέντρο της πόλης, τελούσε σε μια ομηρία και είχε μεταβληθεί σε ένα γκέτο, το οποίο είχε τους δικούς του νόμους και κανόνες, τους δικούς του μηχανισμούς επιτροπής με συνεχείς απειλές του τύπου ανοίξτε και θα τα σπάσουμε", δήλωσε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Γιώργιος Δέλλιος, ο οποίος στη συνέχεια ανέφερε μια προς μια τις ζημιές που πραγματοποίησαν τα μέλη του "No Border Camp" στους χώρους του Πανεπιστημίου. 

Σύμφωνα να με το κοσμήτορα παραβιάστηκαν και καταστράφηκαν αρκετές πόρτες, ενώ γράφτηκαν με μπογιές και ασφαλτόπισσα, συνθήματα σε τοίχους και τζάμια. Διακοσμήμενοι με γκράφιτι όμως είναι μετά τη δεκαήμερη παρουσία των μελών της "No Border Camp" και χώροι του Χημικού και του βιολογικού.



Το μέγεθος της καταστροφής

Η κοσμητεία της Νομικής και του Οικονομικού του ΑΠΘ μετά την επίσκεψη του στους χώρους του κτιρίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις ζημίες που έχουν υποστεί οι χώροι των κτιριακών εγκαταστάσεών της. «Αργά χθες τη νύχτα κατέστη δυνατή η είσοδος στο κατειλημμένο επί δεκαήμερο, από τους συμμέτοχους του αυτοαποκαλούμενου No Border Camp, μέρος του κτηρίου της Νομικής Σχολής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του ΑΠΘ''', αναφέρει η κοσμητεία και στη συνέχεια της ανακοίνωσης απαριθμούν μια προς μια τις ζημιές. Η πρώτη καταγραφή αναδεικνύει τις ακόλουθες φθορές

-Παραβίαση της διπλής βόρειας κεντρικής θύρας εισόδου.

-Παραβίαση της εισόδου του θυρωρείου του 1ου ορόφου, από όπου είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως τα κλειδιά των χώρων του κτηρίου.

-Παραβίαση των κλειδαριών (λουκέτων) των δύο (2) θυρών του διαδρόμου των αιθουσών διδασκαλίας του 3ου ορόφου.

-Παραβίαση και καταστροφή των οκτώ (8) θυρών των τεσσάρων (4) αιθουσών διδασκαλίας (1, 2, 3 και 4) του 1ου ορόφου. Στο διάδρομο των αιθουσών διδασκαλίας του 1ου ορόφου βρέθηκε μεγάλο κομμάτι πέτρας, δεμένης με σκοινί. Πολλά μεγάλα κομμάτια σπασμένης πέτρας συνέλεξε το συνεργείο καθαριότητας και από το χώρο μεταξύ Νομικής και Φιλοσοφικής καθώς και από τον χώρο γύρω από τα κτήρια της Σχολής Θετικών Επιστημών.

-Παραβίαση και καταστροφή της πόρτας του μη λειτουργούντος συγκροτήματος WC του 2ου ορόφου. Παρεμβολή στο σύστημα υδροδότησης των WC του 1ου ορόφου, προκειμένου να διοχετεύεται νερό στο χώρο των μαγειρείων των κατασκηνωτών μπροστά από τη Νομική Σχολή.

-Παραβίαση και ολοσχερής καταστροφή της πόρτας ασφαλείας της αίθουσας τελετών και γενικών συνελεύσεων των Σχολών (αρ. 319) του 3ου ορόφου, από όπου ξεκρεμάστηκαν οι προσωπογραφίες εκλιπόντων καθηγητών των Σχολών. Επίσης αποσυνδέθηκαν αρκετές μικροφωνικές εγκαταστάσεις καθώς και το προβολικό μηχάνημα της οροφής.
-
Παραβίαση της πόρτας του γραφείου του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών δίπλα στην αίθουσα Πολυμέσων του 4ου ορόφου, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορεί να διαπιστωθεί αν λείπουν πράγματα και εξοπλισμός.

- Παραβίαση και ολοσχερής καταστροφή της καινούριας πόρτας ασφαλείας του 4ου ορόφου προς την ταράτσα του κτηρίου. Από την ταράτσα του κτηρίου κλάπηκαν 30 περίπου ρολά ασφαλτόπανου της εργολάβου εταιρίας που είχε αναλάβει το έργο στεγανοποίησης της ταράτσας.

-Αναγραφή συνθημάτων σε πάρα πολλά σημεία, όπως στα φουαγιέ του 1ου και 3ου ορόφου, στα WC του 1ου ορόφου, στα εσωτερικά κλιμακοστάσια του κτηρίου, στις ξύλινες επενδύσεις και στους υαλοπίνακες, στον διάδρομο των αιθουσών διδασκαλίας του 1ου ορόφου, στις εσωτερικές επενδύσεις των ανελκυστήρων του κεντρικού κλιμακοστασίου, σε χώρους του 4ου ορόφου, μεταξύ των οποίων και μέσα στο παραβιασμένο γραφείο του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, στις πόρτες και στους τοίχους της ταράτσας, σε ορισμένους εξωτερικούς τοίχους περιμετρικά της Σχολής καθώς και στη μετόπη του κτηρίου στο ύψος της ταράτσας σε αρκετά σημεία.

-Αναγραφή εκτεταμένων graffiti, ορισμένων με ασφαλτόπισσα (που καθιστά ιδιαιτέρως δυσχερή και δαπανηρή τη διαγραφή τους), σε διάφορα μέρη (εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους, υαλοπίνακες) και σε ολόκληρη τη μεγάλη επιφάνεια του δυτικού εξωτερικού τοίχου των αμφιθεάτρων της σχολής (με ασφαλτόπισσα) καθώς και στο μαρμάρινο πάτωμα μπροστά από την εξωτερική είσοδο των αμφιθεάτρων.

Η στρατιωτική τύπου οργάνωση και οι εντυπωσιακοί οικονομικοί πόροι

Παράλληλα όπως αναφέρει η κοσμητεία της Νομικής και του Οικονομικού του ΑΠΘ, οι καταληψίες είχαν είχαν εγκαταστήσει μαγειρείο κάτω από τα παράθυρα των αιθουσών διδασκαλίας του 1ου ορόφου, χρησιμοποιούσαν τις τουαλέτες όλων των συγκροτημάτων του 1ου, 2ου και 3ου ορόφου και κοιμόντουσαν μέσα στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων και τελετών της Σχολής. 

''Ακόμη είναι φανερό ότι οι καταληψίες γνώριζαν πολύ καλά τους χώρους του κτηρίου, εκτελούσαν μεθοδικά συγκεκριμένο σχέδιο με τις κινήσεις τους, για κάθε μια από τις οποίες διέθεταν κατάλληλο εξοπλισμό (ψαλίδια, κόφτες, λοστούς και λοιπά εργαλεία διάρρηξης), είχαν στρατιωτικού τύπου οργάνωση και πειθαρχία και εντυπωσιακούς οικονομικούς πόρους (εξέδρες, σκαλωσιές, ντουζιέρες, χημικές τουαλέτες, καθημερινή τροφοδοσία με φορτηγά, ελληνικά και ξένα, καθημερινές μεταφορές με μεγάλο αριθμό λεωφορείων)'',αναφέρει η κοσμητεία σε κάποιο σημείο της ανακοίνωση της, ενώ σε κάποιο άλλο τονίζει: ''Κατά την αποχώρησή τους οι καταληψίες αποδύθηκαν σε προσπάθεια «εξωραϊσμού» των ενεργειών τους, με σφουγγάρισμα και επιχείρηση απομάκρυνσης των σκουπιδιών. 

Ωστόσο, ακόμη και τώρα υπάρχουν εγκατεστημένα στα πάρκα του ΑΠΘ πάνω από 30 αντίσκηνα με αρκετό κόσμο''.

Δείτε φωτογραφίες από την ιστοσελίδα thestival.gr










ΝΔ: Συνένοχος ο Τσίπρας, αν δεν συναινέσει στην σύσταση εξεταστικής

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αν ο πρωθυπουργός δεν συμφωνήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στα capital controls, στο τρίτο Μνημόνιο, και για το «plan X», τότε θα ομολογήσει συμμετοχή και συνενοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος στην έναρξη της συζήτησης επί της πρότασης της ΝΔ. Η συζήτηση αρχίζει αύριο, Τρίτη, στη Βουλή.

Ο κ. Κουμουτσάκος επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής για μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της συζήτησης και υπενθύμισε ότι η ΝΔ συναίνεσε για τη σύσταση της εξεταστικής που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως τώρα είναι υποχρέωση του κ. Τσίπρα να συναινέσει.

«Όσες φορές μίλησε γι' αυτό, κατέφυγε σε διαφορετικούς και αντιφατικούς ισχυρισμούς. Αν δεν συμφωνήσει, θα ομολογήσει συμμετοχή και συνενοχή και πως επιδιώκει συγκάλυψη, κάτι που η ΝΔ δεν θα επιτρέψει. Η αναζήτησή της αλήθειας δεν θα σταματήσει» επισήμανε ο κ. Κουμουτσακος, ενώ αναφερόμενος στην ψηφοφορία στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, για τον εκλογικό νόμο ο εκπρόσωπος της ΝΔ μίλησε για ήττα του πρωθυπουργού.

«Τώρα, μετά την ήττα, όλα δείχνουν ότι θα καταφύγει στον διχασμό και στην χωρίς όριο λασπολογία. Πήραμε μια γεύση με τα άθλια υπονοούμενα για την Φώφη Γεννηματά» συνέχισε. Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και τη συνταγματική αναθεώρηση και το ίδιο το Σύνταγμα». Υπογράμμισε ότι η ΝΔ έχει αναπτύξει τους άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης που χρειάζεται η χώρα και σημείωσε με έμφαση ότι χρειάζεται ριζική και όχι αποσπασματική αναθεώρηση.

«Έτσι διαμορφώνονται οι πραγματικοί όροι της νέας μεταπολίτευσης. Όχι με μπαλώματα σκοπιμοτήτων. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι κατεξοχήν συναινετική διαδικασία και επιχειρεί να τη μεταβάλει σε εργαλείο πόλωσης και διχασμού. Σκοπός του πως δεν θα μείνει ο ίδιος δια βίου στην αντιπολίτευση» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

Για τον χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών είπε ότι «με αυτή την κυβέρνηση με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της και με τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει χάνοντας κοινοβουλευτικές μάχες, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί». 

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν ονόματα πιθανών υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, τα χαρακτήρισε άκαιρα.

«Είναι καλοδεχούμενος ο ενθουσιασμός και η βούληση για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Πιστοποιεί τη δυναμική που αναπτύσσει η ΝΔ. Θα υπάρξει αξιολόγηση για εκείνους που θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια και τα κριτήρια θα είναι πολύ αυστηρά. Πρακτικές αυτοπροβολής και βεβαιότητες συμμετοχής αξιολογούνται αρνητικά» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε πως «το βασικό και κύριο ζητούμενο είναι η απεμπλοκή της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής. Σε αυτό το στάδιο δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω, μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα».

Επιπλέον, για τον ΕΝΦΙΑ μίλησε για φορολογική και εισοδηματική σφαγή των ελληνικών νοικοκυριών. «Βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε τον λαό λέγοντας ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Τον αυξάνει 800 εκατ. ευρώ. Έρχονται εκκαθαριστικά ύψους 4,1 δισ. και όχι 3,3 δισ. που ήταν πέρυσι» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Τουρκία, ο Μεγάλος Ασθενής του ΝΑΤΟ



Στις πρώτες δηλώσεις του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την απόπειρα πραξικοπήματος «ουρανόπεμπτο δώρο», που προσέφερε την ευκαιρία για ριζική εκκαθάριση του στρατεύματος από τον «ιό» του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας υπήρξε ανελέητη. O Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε σαρωτικό κύμα εκκαθαρίσεων όχι μόνο στο στρατό, αλλά σε όλη την κλίμακα του κρατικού μηχανισμού, συλλαμβάνοντας ή θέτοντας σε διαθεσιμότητα δεκάδες χιλιάδες δικαστές, αστυνομικούς και εκπαιδευτικούς, βάσει καταλόγων προγραφών, που προφανώς προϋπήρχαν του στρατιωτικού κινήματος.

Η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έδωσε τη δυνατότητα στον Τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να κυβερνούν με διατάγματα και να παρακάμπτουν τις συνήθεις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Βεβαίως, δύσκολα μπορεί να επικρίνει κανείς την κυβέρνηση μιας χώρας που μόλις βγήκε από ένα αιματηρό στρατιωτικό κίνημα, με περισσότερους από 300 νεκρούς, για την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης επί τρεις μήνες. Η Γαλλία έπραξε το ίδιο τον Νοέμβριο του 2015 έπειτα από μια τρομοκρατική επίθεση και θα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι τον Ιανουάριο του 2017.

Ωστόσο, η πλούσια προϊστορία αυταρχικών μέτρων του Ερντογάν δικαιολογεί τη μέγιστη καχυποψία.

Ο στόχος

Προσπαθώντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες δεν θα τεθούν υπό αμφισβήτηση και ότι μοναδικός στόχος του είναι το «παράλληλο κράτος». Για την εμπλοκή του δικτύου Γκιουλέν στο πραξικόπημα δεν αμφιβάλλουν ούτε οι επικριτές του Ερντογάν. Αντιπολιτευόμενα έντυπα, όπως η Hurriyet, κατονόμασαν ως μέλη του δικτύου Γκιουλέν στρατιωτικούς που έπαιξαν ρόλο-κλειδί στο αποτυχημένο κίνημα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο ταξίαρχος Ντισλί και ο αντισυνταγματάρχης Τουρκάν, που συνέλαβαν τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Ακάρ, ο ταξίαρχος Αϊντογκτντού, που κατέβασε τα τεθωρακισμένα στη γέφυρα του Βοσπόρου και οι φρουροί των αρχηγών Αεροπορίας, Ναυτικού και Στρατοχωροφυλακής, οι οποίοι συνέλαβαν τους αξιωματικούς που υποτίθεται ότι φρουρούσαν. Ολα δείχνουν ότι το πραξικόπημα υπήρξε προϊόν συνέργειας του δικτύου Γκιουλέν, υπολειμμάτων του κεμαλικού «βαθέος κράτους» και τυχοδιωκτών αξιωματικών.

Αξιοσημείωτη εξέλιξη αποτελεί η αμέριστη υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ (Γκρίζοι Λύκοι) στον Ερντογάν. Ο ηγέτης του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υποστήριξε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την πρόταση για επαναφορά της θανατικής ποινής. Η πιθανότητα ανάδυσης μιας συντηρητικής-εθνικιστικής συμμαχίας του κυβερνώντος ΑΚΡ με το ΜΗΡ (συμμαχίας που θα μπορούσε να στηρίξει το σχέδιο Ερντογάν για ισχυρό προεδρικό πολίτευμα) φαίνεται ισχυρή και καθόλου καθησυχαστική για τους γείτονες της Τουρκίας.

Οι κεμαλιστές

Σε λεπτή θέση βρίσκεται το κεμαλικό CHP. Παρότι καταδίκασε από την πρώτη στιγμή το πραξικόπημα, είναι υποχρεωμένο, λόγω των παραδοσιακών σχέσεών του με τη στρατοκρατία, να δίνει εξετάσεις νομιμοφροσύνης. Πάντως, το CHP έχει αναγγείλει διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για απόψε, με βασικό σύνθημα την υποστήριξη της δημοκρατίας και υπόρρητο μήνυμα ότι δεν δίνει λευκή επιταγή.

Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλες πληγές που άνοιξε το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν θα κλείσουν εύκολα. Πρώτη φορά στην ιστορία του νεώτερου τουρκικού κράτους, ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον άοπλων Τούρκων πολιτών στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα (προφανώς, οι Κούρδοι δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον απολογισμό). Επιπλέον, πρώτη φορά στρατός άνοιξε πυρ εναντίον στρατού, ελικόπτερο των στασιαστών κατερρίφθη από F-16 των νομιμοφρόνων, ενώ το κοινοβούλιο, τα αρχηγεία της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) και της Αστυνομίας, όπως και το προεδρικό μέγαρο, βομβαρδίστηκαν.

Με το ένα τρίτο των στρατηγών, πτεράρχων και ναυάρχων του στη φυλακή, ο τουρκικός στρατός έχει κλονιστεί βαθύτατα. Τεράστια ερωτήματα εγείρει η επιβεβαιωμένη, πλέον, αποκάλυψη ότι η ΜΙΤ έμαθε για κινήσεις πραξικοπήματος στις 3 μ.μ. της Παρασκευής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ειδοποιήθηκε στις 4 μ.μ., αλλά ο Ερντογάν το έμαθε μόλις στις 8 μ.μ., από τον... γαμπρό του, υπουργό Ενέργειας. Ολα αυτά δίνουν την εικόνα μιας Τουρκίας στο όριο του «αποτυχημένου κράτους», μια χώρα που κινδυνεύει να επιστρέψει στον ρόλο του Μεγάλου Ασθενούς της Ευρώπης.

Οι κραδασμοί

Στο μεταξύ, το αποτυχημένο πραξικόπημα προκαλεί έντονους κραδασμούς στις σχέσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον. Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, τη νύχτα της Τετάρτης, ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάμειξης «ξένων χωρών» στο στρατιωτικό κίνημα, χωρίς να τις κατονομάσει. Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε «δείξει» τις ΗΠΑ, επικαλούμενος το γεγονός ότι φιλοξενούν από το 1999 στην Πενσιλβάνια τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Πέραν από το τουρκικό αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν, αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων αποτελεί το γεγονός ότι η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ στις επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πραξικόπημα, ενώ μετά την αποτυχία του, ο διοικητής της, πτέραρχος Μπεκίρ Ερκάν Βαν, ζήτησε (αλλά δεν έλαβε) άσυλο στις ΗΠΑ.

Δυσφορία στην Αγκυρα προκάλεσε και το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον άργησε να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης (ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε σχετική δήλωση γύρω στις 2 π.μ. του Σαββάτου, τέσσερις ώρες μετά την ανοιχτή εκδήλωση του πραξικοπήματος), δημιουργώντας την εντύπωση ότι περίμενε να δει πού θα γείρει η πλάστιγγα. Πάντως ουδείς ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος έχει διατυπώσει ευθέως υπόνοιες για αμερικανικό δάκτυλο, ενώ δεν μπορεί να λησμονήσει κανείς, ούτε βέβαια ο Ταγίπ Ερντογάν, ότι ήταν το CNN Turk που του έδωσε τη δυνατότητα να απευθυνθεί στον κόσμο και να τον καλέσει να κατέβει στους δρόμους όταν ακόμη η υπόθεση κάθε άλλο παρά είχε κριθεί.

Η στροφή

Αρκετοί αναλυτές πιθανολογούν μια κάποια στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προς τη Ρωσία και το Ιράν, δύο χώρες που καταδίκασαν το πραξικόπημα από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, ιρανικά και αραβικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ήταν η ρωσική υπηρεσία Πληροφοριών (FSB) εκείνη που ειδοποίησε τη ΜΙΤ για περίεργες κινήσεις στο τουρκικό στράτευμα, έχοντας υποκλέψει επικοινωνίες μέσω της ρωσικής βάσης στη Λαττάκεια της Συρίας. Ερντογάν και Πούτιν θα συναντηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, για να συνεχίσουν τη διαδικασία ομαλοποίησης που εγκαινιάστηκε πριν από το πραξικόπημα, με τη «συγγνώμη» του Ερντογάν για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα συροτουρκικά σύνορα.

Η σύλληψη των δύο Τούρκων πιλότων που κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος, λόγω υποψιών ότι σχετίζονται με το δίκτυο Γκιουλέν, προφανώς θα βοηθήσει τη συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν, όπου σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ενδέχεται να νεκραναστηθεί και ο περίφημος τουρκικός αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι ελιγμοί

Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ότι οι ελιγμοί στην εξωτερική πολιτική του Ερντογάν θα ξεπεράσουν τα όρια της άσκησης πίεσης στην Ουάσιγκτον για να φτάσουν σε μια ρήξη, που θα έθετε σε αμφισβήτηση τις παραδοσιακές διεθνείς συμμαχίες της και τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ. Αλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να δώσει την άδεια στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν εκ νέου τη βάση του Ιντσιρλίκ, μετά τη σύλληψη των πραξικοπηματιών, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν εννοεί να τραβήξει το σκοινί ώς τα άκρα. Ωστόσο, η κατάσταση στην Τουρκία είναι άκρως ασταθής και κάθε κατηγορηματική πρόβλεψη παρακινδυνευμένη.




Έντυπη Καθημερινή


Έκρηξη σε ξενοδοχείο στη Βουλιαγμένη




Πανικό σκόρπισαν οι άγνωστοι σε υπαλλήλους και πελάτες του ξενοδοχείου στη Βουλιαγμένη τα ξημερώματα λίγα λεπτά μετά τις πέντε.

Στις 05:10 πυροδοτήθηκε ο εκρηκτικός – εμπρηστικός μηχανισμός που είχαν τοποθετήσει η δράστες στην πλαϊνή πόρτα του ξενοδοχείου που βρίσκεται στην οδό Λιτούς στη Βουλιαγμένη.

Ευτυχώς την ώρα εκείνη δεν υπήρχε κανείς στο σημείο και έτσι δεν σημειώθηκε τραυματισμός.

Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά που προκάλεσε υλικές ζημιές στην πλαϊνή είσοδο.

Στο σημείο έσπευσαν αμέσως άνδρες της Πυροσβεστικής που προχώρησαν σε κατάσβεση, αλλά και άνδρες της Αστυνομίας που ερευνούν την υπόθεση.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θ. ΠΑΝΟΥ
Πηγή : newsit.gr


Δείτε πώς κατασκευάζεται ένα F-18 - Εντυπωσιακό βίντεο



To F / A-18 Super Hornet ειναι πράγματι ενα απίστευτο μαχητικό αεροσκάφος.

Το πολλαπλού ρόλου μαχητικό μπορει να εκτελεί διάφορες αποστολές παράλληλα (και απο αεροπλανοφόρα) κι έχει κορυφαία ταχύτητα Mach 1,8 (1190 μίλι/ώρα ή 1915 χλμ/ώρα στα 40.000 πόδια ή 12.190 m). Μπορεί επίσης να φέρει μια μεγάλη γκάμα από βόμβες και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, που συμπληρώνονται από ένα κανόνι 20 χιλιοστών. Διαβάστε ΕΔΩ την αλήθεια για το F18 και το φράγμα του ήχου!

Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό απ'ολα ειναι να το παρακολουθεί κανείς κατα την διάρκεια της κατασκευής του. Το παρακάτω βίντεο, από το The Boeing Store, παρουσιάζει το F18 Super Hornet από την αρχή μέχρι το τέλος σε μόνο 4 λεπτά!

Δείτε το εντυπωσιακό timelapse video




Πηγή : onalert.gr


Οχι στην αποφυλάκιση Τσοχατζόπουλου



Αρνητική απάντησε έδωσε, ομόφωνα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλε χθες ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.    

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος μόλις άκουσε  την απόφαση του δικαστηρίου στην αίτησή του για αναστολή εκτέλεσης ποινής, ευχαρίστησε τους Εφέτες διότι δέχτηκαν να συζητήσουν την έφεση του και συνέχισε λέγοντας : «Θέλω να σας εξηγήσω πως ζητάω την αποφυλάκισή μου διότι τα δικά μου όρια προσωπικής αντοχής έχουν εξαντληθεί...Δεχθήκατε να αγνοήσετε κάποια δεδομένα, έναν άνθρωπο που σας λέει "ως εδώ". Εγώ αδυνατώ από εδώ και πέρα να σταθώ στο Δικαστήριο...Δεκτή η απόφαση σας, σεβαστή, σας ευχαριστώ πολύ!»    

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέριψε την πρόταση της εισαγγελέα της έδρας με σκεπτικό πως ο πρώην υπουργός Άμυνας είναι ύποπτος τέλεσης διάπραξης νέων αδικημάτων. 

Η εισαγγελέας κ.Δημητριαδου είπε ότι το δικαστήριο πρέπει να λάβει υπόψη του πως ο κ.Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση: «συμμετείχε σε μια οργάνωση με ένα περίπλοκο δίκτυο εξωχώριων εταιριών και τραπεζικών λογαριασμών και αν βγει από τη φυλακή είναι πιθανό να διαπράξει νέο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Η επιβολή περιορισμών όρων δεν κρίνεται επαρκής».     

Οποιαδήποτε προβλήματα υγείας του πρώην υπουργού μπορούν να αντιμετωπιστούν εντός της φυλακής. 

Ο συνήγορος του Τσοχατζόπουλου Λεωνίδας Κότσαλης είπε : « Ο εντολέας μου έχει λογαριασμούς και ακίνητα δεσμευμένους και είναι υπό τη στενή παρακολούθηση των αρμόδιων άρχων...ζει με τη σύνταξη του...».

Ο Γιάννης Παγορόπουλος επίσης συνήγορος του Τσοχατζόπουλου είπε πως για άλλους κρατούμενους που δεν έχουν την ηλικία του πρώην υπουργού, η Δικαιοσύνη έχει διατάξει την αποφυλάκιση τους και έχουν τεθεί σε κάτ' οίκον περιορισμό» και αναρωτήθηκε : «Θα είναι καλύτερα να φύγει αύριο με ένα φέρετρο από την φυλακή;» 




Γερμανία: Σύρος πρόσφυγας ο βομβιστής που σκοτώθηκε έξω από εστιατόριο



Ένας 27χρονος σύρος πρόσφυγας, του οποίου η αίτηση ασύλου στη Γερμανία είχε απορριφθεί πριν από ένα χρόνο, ήταν ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης στην πόλη Ανσμπαχ της Γερμανίας, ο οποίος και σκοτώθηκε, τραυματίζοντας ακόμη 12 άτομα.

Ο Σύρος είχε μαζί του σακίδιο με τη βόμβα, η οποία εξερράγη πολύ κοντά στο σημείο όπου διεξαγόταν υπαίθριο φεστιβάλ μουσικής, είπε αξιωματούχος της Βαυαρίας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν είπε ότι ο νεαρός άντρας είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας προηγουμένως και είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.

Είχε φτάσει στη Γερμανία πριν από δύο χρόνια και η αίτηση ασύλου που είχε καταθέσει είχε απορριφθεί ένα χρόνο πριν. Του είχε δοθεί προσωρινή άδεια παραμονής, δεδομένης της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία καθώς και ένα διαμέρισμα στην πόλη Ανσμπαχ όπου και διέμενε.

«Δεν ξέρω εάν ήθελε να αυτοκτονήσει ή εάν είχε πρόθεση να σκοτώσει κι άλλους» είπε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι όσων ζουν στη χώρα.

Ο υπουργός τόνισε, πάντως, ότι η βόμβα που είχε στο σακίδιό του ήταν αρκετή για να σκοτώσει και να τραυματίσει πολλά άτομα.

Ο κ. Χέρμαν πρόσθεσε ότι προφανώς δεν του είχε επιτραπεί η είσοδος στο φεστιβάλ της Άνσμπαχ λίγο πριν την έκρηξη. 

Ο χώρος του φεστιβάλ εκκενώθηκε από τα 2.500 άτομα που το παρακολουθούσαν, ενώ ειδικοί προσπαθούν να ερευνήσουν το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποίησε ο δράστης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τους 12 τραυματίες, οι τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αν και αρχικά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για διαρροή γκαζιού, ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε λίγο αργότερα ότι πρόκειται για έκρηξη στο εστιατόριο-καφέ Eugens Weinstube επί της οδού Pfarrstrasse.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά επίθεση που σημειώνεται στη Γερμανία, προτού ακόμη η χώρα συνέλθει από την επίθεση της περασμένης Παρασκευής σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου, με δράστη έναν 18χρονο ιρανικής καταγωγής γερμανό πολίτη, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εννέα ατόμων.



Newsroom ΔΟΛ


Τουρκία: Ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και βιασμούς μετά το πραξικόπημα καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία




Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχει συγκεντρώσει «αξιόπιστα στοιχεία» για περιπτώσεις βασανιστηρίων κατά κρατουμένων στα κέντρα κράτησης στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική αστυνομία στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κρατεί ανθρώπους σε επώδυνες στάσεις για χρονικές περιόδους που μπορεί να φτάσουν και στις 48 ώρες», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει στέρηση τροφής και νερού , καθώς και φαρμάκων, εξύβριση και απειλές και στις σοβαρότερες περιπτώσεις ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και βιασμούς κατά των κρατουμένων.

«Οι πληροφορίες για ξυλοδαρμούς και βιασμούς κατά την κράτηση είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, ιδιαίτερα δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δηλώνει ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Τζον Νταλχούιζεν.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι ορισμένοι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο ούτε μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις κατηγορίες που τους αφορούν.

Δύο δικηγόροι της Άγκυρας έχουν καταγγείλει στην Διεθνή Αμνηστία ότι αξιωματικοί του στρατού έχουν «βιαστεί με γκλομπς» από την αστυνομία.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων να επισκεφθεί «επειγόντως» την Τουρκία για «να εποπτεύσει τις συνθήκες κράτησης».

Οι καταγγελίες της οργάνωσης διαψεύσθηκαν από ανώτατο τούρκο αξιωματούχο. «Η ιδέα σύμφωνα με την οποία η Τουρκία, χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν σέβεται τον νόμο είναι παράλογη(...)», είπε.

«Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς και ενθαρρύνουμε τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δώσουν αντικειμενικές αναφορές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, περισσότερα από 13.000 άτομα τέθηκαν υπό κράτησιν μετά τα γεγονότα της 15ης και 16ης Ιουλίου και περισσότερα από 5.800 κρατούνται, ανάμεσά τους 3.718 στρατιώτες και 123 στρατηγοί.



Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP, kathimerini.gr


Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια στα θέματα του Συντάγματος




Μείζον πολιτικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίζει τη συνταγματική αναθεώρηση η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο και τονίζει ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε και τις παθογένειες της μεταπολίτευσης».

Σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή ή τον λαό, η πρώην υπουργός παρατηρεί ότι «υπάρχουν θετικά και αρνητικά και στα δύο ενδεχόμενα, τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε» και συμπληρώνει ότι η ΝΔ «έχει δημοκρατικές διαδικασίες και η πλειοψηφία θα αποφασίσει».

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι «το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει τους τρόπους αναθεωρήσεώς του», διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι «παιχνίδια στα θέματα του Συντάγματος η ΝΔ δεν θα επιτρέψει».

Η κ. Μπακογιάνη κάνει λόγο για πολιτική ήττα της κυβέρνησης -με αφορμή το γεγονός ότι η απλή αναλογική δεν ψηφίστηκε με 200 ψήφους και προαναγγέλλει ότι η ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές θα επιδιώξει συναινέσεις και ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος από αυτό που ισχύει σήμερα, το οποίο όμως θα δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης.



Πηγή : naftemporiki.gr


Αδειάζουν τους λογαριασμούς πολιτών για να μαζέψουν 5 δις




Διαβάζουμε στο newsbomb.gr

Στο «σφυρί» 31 ακίνητα οφειλετών, εκ των οποίων τα 18 βγαίνουν σε πλειστηριασμό την ερχόμενη Τετάρτη

Σε εξέλιξη η εισπρακτική επίθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων με χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν εξαπολύσει τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, καθώς θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εισπράξουν 5 δισ. ευρώ.

Περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων φεύγουν κάθε ημέρα από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενώ περίπου 600 είναι τα κατασχετήρια που στέλνονται καθημερινά από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).

Την ίδια ώρα το Δημόσιο ετοιμάζεται να βγάλει στο «σφυρί» 31 ακίνητα οφειλετών, εκ των οποίων τα 18 βγαίνουν σε πλειστηριασμό την ερχόμενη Τετάρτη.

Μεταξύ αυτών με βάση δημοσίευμα της Ημερησίας, περιλαμβάνονται και τα ακίνητα στο Κολωνάκι της εταιρείας ενδυμάτων Καρούζος, η οποία έβαλε λουκέτο το 2014. Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας τα ληξιπρόθεσμα χρέη να έχουν εκτοξευτεί στα 90 δισ. ευρώ έχει επιστρατεύσει το «όπλο» των κατασχέσεων τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, για να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους μέσω των κατασχέσεων και των ρυθμίσεων εισπράχθηκαν 1,957 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα εκ των οποίων 1,26 δισ. ευρώ προέρχεται από παλιές οφειλές και 697 εκατ. ευρώ από νέα χρέη που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους.

Η εκτέλεση κατασχέσεων από την αρχή του έτους έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο εκτελέστηκαν περισσότερες από 30.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με εντολές των εφοριών. Οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους», από τη στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τα κατασχετήρια μπορεί να φθάνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς στις τράπεζες αλλά τα έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο δεν είναι τα αναμενόμενα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οφειλετών τα κατασχετήρια γυρίζουν πίσω με μηδενικές εισπράξεις, αφού στους λογαριασμούς δεν υπάρχουν καταθέσεις ή προστατεύονται από το ακατάσχετο.

Πάντως οι τράπεζες με το που λάβουν ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων που χρωστούν στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και στη συνέχεια «σηκώνουν» καταθέσεις που μπορεί να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αποταμιεύσεις. Ο ίδιος ο οφειλέτης δεν γνωρίζει τίποτα για τη διαδικασία και το μαθαίνει όταν πάει στην τράπεζα.

Επειδή οι κατασχέσεις αφορούν ακόμη και μικρά ποσά της τάξης των 100 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών έχει καλέσει τους φορολογουμένους να δηλώσουν στο TAXIS τον τραπεζικό λογαριασμό που μπορούν να προστατεύσουν από την κατάσχεση. 

Ταχύτερη η Επίλυση Διαφορών

Ανεβάζει ταχύτητες η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία προσφεύγουν οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν αποφάσεις επιβολής φόρων ή προστίμων της φορολογικής διοίκησης. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους ο ρυθμός εξέτασης των φορολογικών υποθέσεων διπλασιάστηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την αποδοτικότητα της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών δείχνουν ότι για πρώτη φορά από το 2011 και μετά, η υπηρεσία κατάφερε τον Ιούνιο να διεκπεραιώσει το 95,33% των υποθέσεων που έπρεπε να εξετάσει για να μην απορριφθούν στη βάση παρέλευσης προθεσμίας, έναντι ποσοστού 49,7% τον περασμένο Ιανουάριο.

Πέρυσι, σχεδόν εννέα στις δέκα υποθέσεις απορρίπτονταν απλώς και μόνο επειδή δεν εξετάζονταν ποτέ. Περνούσε η προθεσμία και έβγαινε απορριπτική απόφαση, εξαιτίας ακριβώς της παρέλευσης του χρόνου εξέτασης της υπόθεσης.

Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιανουάριο, η ΔΕΔ διεκπεραίωσε το 49,7% των υποθέσεων που είχε ανοιχτές, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε σε 95,33% τον Ιούνιο. Περισσότερες από εννιά στις δέκα υποθέσεις εξετάστηκαν, άσχετα αν απορρίφθηκαν ή έγιναν δεκτά τα αιτήματα των φορολογουμένων, όταν τον Ιανουάριο περισσότερες από μία στις δύο υποθέσεις απορρίπτονταν απλώς και μόνο επειδή περνούσε η προθεσμία εξέτασής τους.

Απορριπτικές αποφάσεις

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών είναι απορριπτικές. Από τις 592 υποθέσεις οι οποίες εξετάστηκαν τον Ιούνιο, οι 451 απορρίφθηκαν αλλά υπάρχουν και 105 οι οποίες έγιναν δεκτές. Οι υπόλοιπες υποθέσεις εντάχθηκαν σε διάφορες κατηγορίες (μερικώς δεκτές, θετικές, τεκμαιρόμενες). Σε επίπεδο εξαμήνου, ο στόχος ο οποίος είχε τεθεί αφορούσε εξέταση του 60% των υποθέσεων. Έκλεισε στο 65,5%.