Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Απέτυχε παταγωδώς ο Τσακαλώτος να στηρίξει Ισπανία-Πορτογαλία στο Eurogroup -Εφαγαν πρόστιμα




Η ελληνική κυβέρνηση διαφήμιζε το πρωί της Δευτέρας, 11 Ιουλίου, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε οδηγίες για «σθεναρή υποστήριξη» στην Ισπανία και την Πορτογαλία κατά την συνεδρίαση του Eurogroup που θα επακολουθούσε.

Συνέβη ακριβώς το αντίθετο: Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Ecofin) κίνησαν σήμερα, Τρίτη, για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος, μία διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας λόγω υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Οι υπουργοί Οικονομικών διαπίστωσαν πως η Ισπανία και η Πορτογαλία «δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα" για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους, με αποτέλεσμα να τεθεί σε λειτουργία μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους».

Ετσι, η πρωθυπουργική εντολή προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν ευοδώθηκε αφού οι εταίροι-δανειστές στοιχήθηκαν όλοι πίσω από την ίδια γραμμή: στις χώρες που δανείζονται πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες και οι συμφωνίες.

Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά επιθυμούσε να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο, αφού και η ίδια φοβάται ότι στη νέα αξιολόγηση του προγράμματος που θα γίνει και στην Ελλάδα θα επιβληθούν μέτρα σε περίπτωση υπερβολικών ελλειμμάτων.

Πρόστιμα στους απείθαρχους

Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. να εκκινήσει η διαδικασία κυρώσεων κατά των δύο χωρών λόγω των υψηλών τους ελλειμμάτων, ανοίγει όπως μεταδίδει το Reuters, τον δρόμο ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισηγηθεί πιθανά πρόστιμα μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

Με βάση την εισήγηση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσουν τα ελλείμματά τους κατά τη διετία 2014, 2015.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις που είχε δώσει ο πρωθυπουργός, προσπάθησε να ταχθεί κατά της επιβολής κυρώσεων στις δύο χώρες, ενώ σε ανάλογο - καίτοι σαφώς πιο χλιαρό - κλίμα κινήθηκαν και οι ομόλογοί του της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ωστόσο, τελικά επικράτησε και πάλι η σκληρή γραμμή των εταίρων, η οποία και επικυρώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin.

Συμπέρασμα: το περίφημο «μέτωπο του Νότου» αργεί ακόμη πολύ.

Γιατί επιβάλλονται κυρώσεις σε Ισπανία-Πορτογαλία

Η Κομισιόν είχε δώσει εντολή για κυρώσεις εναντίον της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, από τις 7 Ιουλίου, διαπιστώνοντας ότι η Μαδρίτη έχει έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2015  5,1% του ΑΕΠ ενώ θα έπρεπε να έχει 4,2%.

Επίσης, η Λισαβόνα έχει έλλειμμα 4,4% ενώ θα έπρεπε να έχει 2,7%, όπως είχε συμφωνηθεί.

Η διαδικασία επιβολής προστίμων που επικύρωσε το Ecofin ανοίγει τον δρόμο σε κυρώσεις οι οποίες θα επιβληθούν στις δύο χώρες οι οποίες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Η Ισπανία δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη, περίπου ένα μήνα μετά τις εκλογές, ενώ η Πορτογαλία, η οποία κυβερνάται από μια συμμαχία της Αριστεράς, αρνείται να «πληρώσει» για την ανακεφαλαιοποίηση μιας μόνο μεγάλης τράπεζας, της Banco Internacional do Funchal S.A. (Banif), που προκάλεσε ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους και είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οχι μεγάλα πρόστιμα

Ωστόσο, οι κεφαλές του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Μισέλ Σαπέν επέμειναν ότι δεν πρόκειται για «κυρώσεις», προφανώς για να απαλύνουν τις εντυπώσεις.
Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα έχουν περιθώριο δέκα ημερών για να υπολογίσουν τι έγινε με τους προϋπολογισμούς τους και να διεκδικήσουν κάποια χάρη από τις Βρυξέλλες. Από την πλευρά της η Κομισιόν έχει περιθώριο 20 ημερών για να καθορίσει τις κυρώσεις οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από 0-0,2 του ΑΕΠ των δύο χωρών.

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup φάνηκαν όλοι στην ίδια γραμμή: δεν υπάρχει περίπτωση για μια χώρα να μη σέβεται τους κανόνες και τις συμφωνίες αλλά, από την άλλη, δεν υπάρχει θέμα πολύ σκληρών κυρώσεων. «Δεν πρέπει να επιβάλλουμε στην Πορτογαλία υπερβολική πειθαρχία» δήλωσε ο γάλλος Μισέλ Σαπέν.



Πηγή: iefimerida.gr 


Σέρρες: Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε 66χρονο που σκότωσε με φτυάρι το σκυλί της γειτόνισσας




Το σκυλί της γειτόνισσάς του κατηγορείται ότι σκότωσε, χτυπώντας το με φτυάρι, ένας 66χρονος σε χωριό των Σερρών. 

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε χθες το βράδυ, όταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, το άτυχο τετράποδο εισήλθε στην αυλή του 66χρονου, η οποία δεν ήταν περιφραγμένη.

Όπως κατήγγειλε η 34χρονη ιδιοκτήτρια του σκυλιού, ο άνδρας χτύπησε επανειλημμένα το ζώο με φτυάρι, με αποτέλεσμα να το τραυματίσει θανάσιμα. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και λίγο αργότερα ο 66χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Σερρών.

Το μεσημέρι οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σερρών με την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ, όπως προβλέπεται σ' αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από την ποινική διαδικασία, σε βάρος του κατηγορούμενου ως δράστη αναμένεται να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ. 

Για τις 21 Ιουλίου ορίστηκε η δίκη του και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Όπως έγινε γνωστό, το άτυχο τετράποδο ήταν ένα ημίαιμο λυκόσκυλο. Ο 66χρονος, σύμφωνα με την καταγγελία της 34χρονης ιδιοκτήτριας, φέρεται ότι χτύπησε κατ' επανάληψη το ζώο με φτυάρι, όταν αυτό μπήκε στην μη περιφραγμένη αυλή του σπιτιού του. Ο ίδιος, προανακριτικά, φαίνεται να υποστήριξε ότι το σκυλί κινήθηκε επιθετικά προς τα οικόσιτα πτηνά και αιγοπρόβατα που κατέχει και βρίσκονταν στο σημείο.





Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr 


Προϊσταμένη ΚΕΠΑ στην Κοζάνη κάνει δικιά της διάγνωση για τον διαβήτη τύπου Ι






Κώστας Βουκελάτος

Έχει καταλύσει φαίνεται το προνοιακό κράτος αφού ανεξέλεγκτοι προϊστάμενοι σε ευπαθείς ομάδες ΑΜΕΑ αποφασίζουν παράνομα και καταχρηστικά για παθήσεις που αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες κάνοντας δικιά τους παγκόσμια διάγνωση.

Όλοι οι διαβητικοί και οι γιατροί ειδικά οι ενδοκρινολόγοι καθώς και το υπουργείο εργασίας και το υπουργείο υγείας γνωρίζουν ότι ο διαβήτης τύπου Ι είναι για ΧΡΟΝΙΑ αυτοάνοση πάθηση και για τον λόγω αυτό χαρακτηρίζονται ως ΑΜΕΑ οι πάσχοντες δίνοντας του το κράτος με νόμο 50% αναπηρία.

Στην Κοζάνη όμως δεν ισχύουν ούτε οι νόμοι, ούτε οι γνωματεύσεις γιατρών παγκοσμίως, ούτε οι αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας και Υγείας και η έτσι προϊσταμένη της διεύθυνσης αναπηρίας και ιατρικής εργασίας Ελένη Σ. Νιαρχάκου αποφάσισε μόνη της αδιαφορώντας για τη  παγκόσμια γνωμάτευση καθώς και για την πιστοποίηση που είναι νόμος ότι η πάθηση του διαβήτη τύπου Ι ΔΕΝ χαρακτηρίζεται χρόνια όπως όλα τα αυτοάνοσα!!!!




Εάν είναι έτσι και είναι όπως δείχνει το έγγραφο, σίγουρα η κυρία Νιαρχάκου μάλλον έχει βρει την θεραπεία της ασθένειας, η ξέρει κάτι παραπάνω και δεν μας το λέει!!! Το κρύβει από τους πάσχοντες! Έχει βρει το θαύμα που θα κάνει την αυτοάνοση χρόνια πάθηση ΜΗ ΧΡΟΝΙΑ;;;;;;;;;;


Όπως και να έχει η σοβαρότερη στην εποχή μας είναι προσόν δεν ξέρω πώς αναλαμβάνουν προϊστάμενοι σε τόσο ευαίσθητους τομείς αλλά καλό θα ήταν να είναι προσεκτικοί σε ότι λένε και γράφουν γιατί θίγουν ευαίσθητες ευπαθείς ομάδες με την ανεπάρκεια τους και την αδιαφορία τους. 

Εκτός και εάν υπάρχει ρατσισμός εναντίον αυτών των ομάδων και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους πληγώσουν πολλά μπορεί να βάλεις με το μυαλό σου.

Λίγη σοβαρότητα κύριες και κύριοι στα άτομα με ειδικές ανάγκες και διορθώστε τις αυθαίρετες χωρίς σοβαρότητα αποφάσεις σας.


Την καταγγελία μας την έκανε διαβητικός τύπου Ι!!!


Η Υποβάθμιση του Ελληνικού στο μεγαλείο της!




Της Νάντιας Γρινιεζάκη


Το καλοκαίρι του 2016 και ο πρώτος καύσωνας μας  χτύπησαν την πόρτα για τα καλά !

Όσοι έμειναν στο κλεινόν άστυ , ένιωσαν με όλες τους τις αισθήσεις τι θα πει καλοκαίρι στην πρωτεύουσα! Φέτος όμως ήταν και κάτι το διαφορετικό για όσους κινήθηκαν προς τα νότια προάστια αφού το προσφυγικό του 2016 δεν κάνει διακρίσεις στις εποχές! 

Καύσωνας για τους Έλληνες-καύσωνας και για τους μετανάστες που έχουν εδραιωθεί στο πρώην αερολιμένα Αθηνών  και έχουν ήδη δημιουργήσει την δικό τους «χωριό» , το δικό τους «πλούτο» και το δικό τους «γκέτο»! Περνώντας μία βόλτα από το Ελληνικό ή γυρνώντας από εκεί, θέλοντας ή μη από την απίστευτη κίνηση που δημιουργείται την ώρα επιστροφής από τις παραλίες, μπορεί κανείς να παρατηρήσει με κάθε λεπτομέρεια το τι συμβαίνει πίσω από το σκουριασμένο και τρύπιο συρματόπλεγμα του κάποτε κρατικού αερολιμένα και στάση του εγχώριου και μη jet –set.! 

Όλα στο Ελληνικό δεν θυμίζουν τίποτα ούτε από τα προηγούμενα και μοναχικά χρόνια που έζησε το αεροδρόμιο. Παιδιά, γυναίκες και άνδρες διάσπαρτοι  σε όλους τους χώρους που έχουν «ονομάσει» κουζίνα, πλυσταριό, supermarket , μπαρ ,παιδική χαρά ή καφενείο μόνο για άνδρες. Μια παραγγούπολη που δε σταματά εκεί φυσικά αλλά επεκτείνεται και στις διπλανές περιοχές . Κάποτε η Γλυφάδα , ο Άγιος Κοσμάς , η Μαρίνα Ζέας  ήταν το νούμερο ένας καλοκαιρινός προορισμός για μπάνιο ή καλοκαιρινή βραδινή διασκέδαση! Τώρα όλα αλλάζουν εικόνα..! Στο τραμ ήταν μόνο νεαρά παιδιά που κατέβαιναν για διασκέδαση, ενώ τώρα είναι γεμάτο με καραβοτσακισμένους ανθρώπους γεμάτα καλάθια στα χέρια για να πλύνουν τα υπάρχοντά τους στη θάλασσα και ξανά πάλι στις σκουριασμένες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου-που όταν πέφτει το σκοτάδι κανείς δεν ελέγχει το τι συμβαίνει εκεί μέσα . 

Οι παραλίες ήταν γεμάτες  φουσκωτά παιχνίδια και κουβαδάκια, τώρα έχουν απλωμένα ρούχα , σκουπίδια και  λιγοστά ελληνόπουλα που ρωτούν γιατί αυτοί οι άνθρωποι βουτούν στο νερό με τα ρούχα τους!





Κατανάλωση τροφών με μέτριες ποσότητες ζάχαρης δεν δυσχεραίνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.



Στο παρελθόν οι διατροφικές συστάσεις προς τους ασθενείς με διαβήτη ήταν πολύ περιοριστικές όσον αφορά την πρόσληψη υδατανθράκων. Οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη αποκλείονταν. Αυτό προκαλούσε αισθήματα ενοχής στους διαβητικούς, όταν «παραβίαζαν τους κανόνες». Η ποικιλία στον τρόπο διατροφής και η περιστασιακή απόλαυση κάποιου γλυκού αποθαρρυνόταν, σε σημείο να θεωρείται σχεδόν ως «αμαρτία». Αυτό όμως κρίνεται πια ως μια ξεπερασμένη και ακατάλληλη προσέγγιση. Η συμπερίληψη τροφών με μέτριες ποσότητες ζάχαρης δεν έχει διαπιστωθεί ότι δυσχεραίνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Από μόνος του, ο διαβήτης δεν απαιτεί την άκαμπτη τήρηση ενός χρονοδιαγράμματος γευμάτων με επιλεγμένες τροφές, ιδιαίτερα αν λαμβάνετε προγευματική ινσουλίνη είτε με ενέσεις είτε με αντλία έγχυσης, αν και τα τακτικά γεύματα και η παρακολούθηση των ποσοτήτων των υδατανθράκων έχουν τη σημασία τους. Πολλοί διαβητικοί ζουν τη ζωή τους με πληρότητα και ποικιλία, απολαμβάνουν το φαγητό τους, και όμως κατορθώνουν να ελέγχουν αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τις τροφές με υδατάνθρακες και την επιρροή τους στο σάκχαρό σας, τόσο καλύτερα θα ελέγχετε το διαβήτη σας. Σε αυτό το κεφάλαιο θα βρείτε πλούσια στοιχεία για το σάκχαρο του αίματος και διάφορες τροφές. Τις γενικές αρχές της υγιεινής διατροφής θα τις μάθετε από το διαιτολόγο σας.

Είναι σημαντικό να προσέχετε τι τρώτε, ακόμη και αν δεν είστε διαβητικός. Να θυμάστε όμως ότι δεν πρέπει να βλέπετε την τροφή σαν φάρμακο. Η τροφή πρέπει να έχει ωραία όψη και γεύση. Τα γεύματα πρέπει να είναι πηγή ευχαρίστησης: να απολαμβάνουμε το φαγητό και να αισθανόμαστε ικανοποίηση στο τέλος του γεύματος. Αν επικεντρωθείτε στις τροφές που είναι «καλές για σας», αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο, δεν θα αντλείτε καμία απόλαυση. Πολύ περισσότερα θα αποκομίσετε αν έχετε τη δυνατότητα να συζητήσετε ποιες τροφές μπορείτε να τρώτε με ένα διαιτολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να καταρτίσετε ένα πρόγραμμα γευμάτων, βασισμένο στις ώρες γευμάτων, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις της οικογένειάς σας.

«Τι επιτρέπεται να τρώω;» «Τι πρέπει να αποφεύγω;» Τέτοιες απορίες έχουν κατά κανόνα όσοι έχουν μόλις διαγνωστεί με διαβήτη. Το πιο σύνηθες σχόλιο μετά την πρώτη επίσκεψη σε διαιτολόγο είναι: «Ευτυχώς, μπορώ να τρώω τις περισσότερες τροφές που έτρωγα προτού πάθω διαβήτη.» Οι διατροφικές συμβουλές πρέπει από την αρχή να απευθύνονται σε ολόκληρη την οικογένεια. Σε φινλανδική έρευνα σε μικρά παιδιά με διαβήτη τύπου 1, όλα τα μέλη των οικογενειών αύξησαν την κατανάλωσή τους σε αποβουτυρωμένο γάλα, καθώς και σε τυριά και αλλαντικά χαμηλών λιπαρών. Επίσης έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.



Πηγή : lifescan.gr


Τιμωρείται φορολογικά η οικογένεια με παιδιά στην Ελλάδα




Οι οικογένειες με παιδιά τιμωρούνται φορολογικά στην Ελλάδα, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει εκ νέου έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επικαλείται στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, σε ανάλυση που εμπεριέχεται στην έκθεση προόδου που συνέταξε το ΔΝΤ για την οικονομία της Ιταλίας υπάρχει πίνακας που συγκρίνει τα φορολογικά βάρη που επωμίζεται ένα ζευγάρι εργαζομένων χωρίς παιδιά, σε σύγκριση με ένα έγγαμο ζευγάρι με παιδιά, στα κράτη μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως οι επιβαρύνσεις για μια μέση οικογένεια ενός μισθωτού με δύο παιδιά στην Ελλάδα ήταν το 2015 κατά 45,5% μεγαλύτερες των επιβαρύνσεων ενός ζευγαριού χωρίς παιδιά.

Ακολουθούν, η Ιρλανδία όπως οι επιβαρύνσεις για μια οικογένεια με δύο παιδιά ήταν το 2015 αυξημένες κατά 41,3% σε σχέση με ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, η Σουηδία (38,6%), η Βρετανία (33,1%), η Ολλανδία (28,9%), η Φινλανδία (26,5%), η Ιταλία (24,8%), η Νορβηγία (21%), η Ισπανία (18,8%), η Δανία (14,2%), η Ισλανδία (13,1%), η Πορτογαλία (12,8%), η Αυστρία (11,7%), το Βέλγιο (9,1%)και η Σλοβενία (8,1%).



Αντιθέτως στη Γερμανία οι επιβαρύνσεις για μια μέση οικογένεια ενός μισθωτού με δύο παιδιά ήταν το 2015 κατά 15,7% μικρότερες σε σχέση με τις επιβαρύνσεις ενός ζευγαριού χωρίς παιδιά.

Το στοιχείο αυτό δείχνει πως η φορολογική πολιτική για την οικογένεια στην Ελλάδα δεν επιδιώκει τη δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους με βάση το εισόδημα και τη σύνθεση της οικογένειας.

Αν συνέβαινε αυτό, τότε για το πιο αντιπροσωπευτικό νοικοκυριό, δηλαδή εκείνο του ζευγαριού με δύο παιδιά, θα έπρεπε να δίνονταν απαλλαγές και εκπτώσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχει το νοικοκυριό αυτό μεγαλύτερη επιβάρυνση συγκριτικά με άλλα νοικοκυριά, χωρίς παιδιά.


Θανάσης Κουκάκης 
Πηγή : cnn.gr


Έφηβος κάνει «ρόμπα» και στέλνει αδιάβαστο για τα Αρχαία Ελληνικά on air στην Βουλή τον Νίκο Φίλη



Ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης γνωστός πολέμιος της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών αμέσως φρόντισε να αποδώσει στον βουλευτή της Βουλής των Εφήβων ιδεολογικά ελατήρια, την ώρα που ο έφηβος βουλευτής Δωδεκανήσου ανέφερε ότι η καλή χρήση των Νέων Ελληνικών προϋποθέτει καλή γνώση της γλώσσας που αποτελεί και ρίζα της, που δεν είναι άλλη από τα Αρχαία Ελληνικά.

Ο Νίκος Φίλης σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τα επιχειρήματα του εφήβου του απάντησε:

«Δεν είναι λογικό στην πρώτη γυμνασίου να διδάσκονται περισσότερα Αρχαία από ό,τι Νέα Ελληνικά» επεσήμανε κ. Φίλης, προσθέτοντας ότι «αν κάποιος δεν γνωρίζει καλά τα Αρχαία Ελληνικά, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μιλήσει καλά ελληνικά».

Ο νεαρός βουλευτής της Βουλής των Εφήβων Γιώργος Μπακάλης απευθυνόμενος από τα έδρανα της Βουλής δευτερολόγησε αναφέροντας με την σειρά του τα ακόλουθα στον κ. Φίλη: 

«Όπως ένα φυτό δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τις ρίζες του, έτσι και τα Νέα Ελληνικά δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τα Αρχαία».

Το νεαρό ακροατήριο εν συνεχεία ξέσπασε σε θερμά χειροκροτήματα για την ικανότητα του Γιώργου να στριμώξει φανερά τον Υπουργό Παιδείας. 

Και για του λόγου το αληθές παρακολουθήστε το απόσπασμα: 



Πηγή : newsit.com.cy


Μυτιλήνη: Τον μαχαίρωσε για τα λίγα ευρώ που είχε στην τσέπη του - Η επίθεση και η σύλληψη του δράστη!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI


Ο δράστης έβγαλε μαχαίρι και επιτέθηκε στον 24χρονο - Στο κέντρο υγείας του νησιού ο αιμόφυρτος τραυματίας...

Ένας 27χρονος Μαροκινός μετανάστης που επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε 24χρονο ομοεθνή του, επίσης μετανάστη, συνελήφθη χθες (11-07-2016) στο hot spot της Μόριας. Σκοπός του 27χρονου -σύμφωνα με τη σχηματισθείσα σε βάρος του, κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για απόπειρα ληστείας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων - ήταν να πάρει από τον 24χρονο τα λίγα χρήματα που είχε. Το τελευταίο 48ωρο πληθαίνουν σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου οι συλλήψεις μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να φύγουν με προορισμό την ηπειρωτική Ελλάδα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία και προμηθεύονται προφανώς από κυκλώματα διακίνησης τέτοιων εγγράφων που λειτουργεί στα νησιά.

Μόνο το τελευταίο 24ωρό στη Μυτιλήνη, συνελήφθησαν μία 29χρονη υπήκοος Δομινικανής Δημοκρατίας, ένας 32χρονος από τη Συρία, ένας 25χρονος Πακιστανός και μία 22χρονη Νιγηριανή, όλοι τους στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης γιατί επέδειξαν κατά τον έλεγχο στους αστυνομικούς ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, ήταν πλαστά.



Πηγή : newsit.gr


Ο Τσίπρας μάς έκανε ρεζίλι! Δείτε πώς εμφανίστηκε και στην Κίνα και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ!



Αφού πρώτα λάνσαρε το look χωρίς γραβάτα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε τώρα να προωθήσει και το ξηλωμένο σακάκι!

Δεν ξέρουμε αν ήταν κάποια προσπάθεια να κάνει τους υπόλοιπους ηγέτες του κόσμου να συνειδητοποιήσουν τι περνούν οι Έλληνες, ωστόσο ο πρωθυπουργός κατέφερε να γίνει θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» της Συνόδου, αλλά και στα social media.


Την αφορμή μάλιστα την έδωσε ο ίδιος, καθώς εμφανίστηκε στη Βαρσοβία με ξηλωμένο σακάκι!

Αδιάψευστος μάρτυρας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, ο φωτογραφικός φακός! Δεν ήταν και δύσκολο βέβαια να «πιάσει» το κλικ τη στιλιστική απροσεξία του Τσίπρα, καθώς η φόδρα κοντεύει να αγγίξει… πάτωμα!

Και θα μπορούσε να έχει κάποιο ελαφρυντικό, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε την προηγούμενη Τρίτη στη συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό ή με το ίσιο σακάκι, ή με ίδιο… σκίσιμο στο σακάκι!

Μπορεί βέβαια και το κακό να είχε αρχίσει από την Κίνα! Ε μέχρι τη Βαρσοβία επιδεινώθηκε η κατάσταση!






Πηγή : newsbomb.gr


Χαλάρωση των capital controls με 7 βήματα - Ανάληψη μετρητών 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες



Επτά συν ένα μέτρα ανακοίνωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας σε ό,τι αφορά την ελαστικοποίηση των capital controls, χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Οπως αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας, χθες, υποβλήθηκε στους Θεσμούς πρόταση με νέα μέτρα απελευθέρωσης από τους περιορισμούς, τα οποία συνοδεύονται από σχετική τεκμηρίωση και στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών.

Ενδεικτικά, τα νέα μέτρα χαλάρωσης περιλαμβάνουν:

• Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).
• Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
• Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
• Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Στόχος η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό, καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλει σημαντικά η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν:
• Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
• Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
• Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Μετά από παρέμβαση της ΤτΕ, οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής POS όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.ά., γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή, αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι προμήθειες που εισπράττουν οι ελληνικές τράπεζες από τη χρήση POS μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 1,1% του ποσού της εκάστοτε συναλλαγής αγορών έναντι αντίστοιχων μεσοσταθμικών τιμών χρεώσεων της τάξης του 1,8% στις ΗΠΑ και 1,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών αυτών ουσιαστικά καρπώνονται οι διεθνείς φορείς εκκαθάρισης των καρτών και όχι οι ίδιες οι τράπεζες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η ΤτΕ ως προς τη συμμόρφωση των τραπεζών στις νομοθετικές διατάξεις του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων, προέκυψε πως οι διοικήσεις και το προσωπικό των τραπεζών επέδειξαν τη δέουσα επιμέλεια για την εναρμόνιση των λειτουργιών τους με το κανονιστικό πλαίσιο.

Προβλέψεις για ανάκαμψη το β' 6μηνο

Τους πρώτους μήνες του 2016 η οικονομική δραστηριότητα επηρεάστηκε αρνητικά από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, η οποία αρχικά αναμενόταν να ολοκληρωθεί το δ΄ τρίμηνο του 2015. Τα παραπάνω, μαζί με την αρνητική μεταφερόμενη επίδραση από το 2015, οδήγησαν στην κάμψη του ΑΕΠ για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ανάκα?ψη της οικονο?ικής δραστηριότητας που ξεκινά από το δεύτερο εξά?ηνο του 2016 και συνεχίζεται τα έτη 2017 και 2018. O κ. Στουρνάρας είπε πως υπάρχει νομική βάση για την ελάφρυνση του χρέους και πως δεν ζητάμε χάρη. Επίσης είπε πως δεν ήταν σωστό το γεγονός ότι η ελάφρυνση του χρέους συνδέθηκε με τις γερμανικές εκλογές.

Μίλησε για ανάγκη διαφοροποίησης του μείγματος πολιτικής με χαλάρωση της λιτότητας και αύξησης των διαρθρωτικών αλλαγών με έμφαση τις ιδιωτικοποιήσεις. Ανταλλαγή λιτότητας με μεταρρυθμίσεις, είπε ο κ. Στουρνάρας, και σημείωσε πως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους αποτελεί το καλώς έχειν και στην δεύτερη αξιολόγηση. Βλέπει συμμετοχή της χώρας στο QE στο τέλος του 2016. Από τη συμμετοχή αυτή θα ωφεληθούν έως και 500 εκατ. ευρώ οι τράπεζες, οι οποίες είναι εξαιρετικά καλά ανακεφαλαιοποιημένες.

«Διασκέδασε» τους φόβους για τις ελληνικές τράπεζες από τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις στην Ιταλία, υποβάθμισε μερικώς τους υπολογισμούς για την ελληνική οικονομία από το Brexit και άσκησε, εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στα τεκταινόμενα της προηγούμενης χρονιάς σε ό,τι αφορά τον Γιάνη Βαρουφάκη.



Πηγή : imerisia.gr


Στη Βουλή η μήνυση για το διαγωνισμό ΚΕΕΛΠΝΟ




Τη μήνυση είχαν καταθέσει οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Τζαβάρας κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σχετικά με το διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών ΜΕΘ.

Η προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε μετά τη μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, κατά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Σε αυτή αναφερόταν η δέσμευση των αιτήσεων και δικαιολογητικών των περίπου 2.800 υποψηφίων ιατρών και νοσηλευτών, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας από τα όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πλέον η Βουλή είναι αρμόδια για το σκέλος που αφορά στους δύο υπουργούς, ενώ η έρευνα συνεχίζεται αναφορικά με τα μη πολιτικά πρόσωπα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.


Πηγή : neww247.gr


Σεισμός από τις νέες αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ για στρατό στους δρόμους

Φωτογραφία: Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC


Οι νέες αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το plan X και την εμπλοκή του στρατού για την τήρηση της τάξης στην Ελλάδα, προκαλούν έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ο συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, μιλώντας στην Καθημερινή, παραδέχθηκε ότι είχε βαθύτατες ανησυχίες ως προς την εμπλοκή του στρατού, σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα και πως η χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούσε κίνδυνο αυταρχικής στροφής στην Ελλάδα.

«Μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος», δήλωσε, αλλά ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Αμυνας δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της ομάδας του.

Οι νέες αποκαλύψεις του καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τέξας και βασικού συντάκτη του Plan X για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ. Ο Γ. Κουμουτσάκος έσπευσε να τονίσει πως για πρώτη φορά μετά την πτώση της Χούντας, κυβέρνηση σκέφτηκε να βγάλει στρατό στους δρόμους.

Οι νέες αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ

«Ο Γιάνης μου ζήτησε να βοηθήσω στον συντονισμό μίας ομάδας που θα μελετούσε το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου. Είχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού», είπε στην Καθημερινή ο καθηγητής, που δήλωσε επίσης ότι δεν λυπάται που δεν ενεργοποιήθηκε το Plan X. Οταν ερωτήθηκε γιατί, απάντησε «Δεν είναι η θέση μου να κρίνω τις αποφάσεις τις ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Γκαλμπρεϊθ ολοκλήρωσε την μελέτη του περί Grexit στις αρχές Μαΐου του 2015, οπότε και παρουσίασε στον Γιάνη Βαρουφάκη το πόρισμά του. «Εξ όσων γνωρίζω, το πόρισμα εκείνο ήταν το τέλος της άσκησης. Δεν συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό και δεν έλαβα γνώση για το περιεχόμενο περαιτέρω συζητήσεων επί του θέματος», δήλωσε.

Πάντως ο Τζέιμς Γκαλμπρεϊθ διαψεύδει ότι ο κ. Βαρουφάκης απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κατ’ εντολή του Αλέξη Τσίπρα – κάτι που ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε υποστηρίξει τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξή του.

ΝΔ: Ωρα για εξεταστική

Με μια ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση, η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου της Γ. Κουμουτσάκου σχολίασε τις νέες αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το περίφημο «plan X» που σχεδίαζαν με τον Γ. Βαρουφάκη, κατόπιν εντολής Τσίπρα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, για σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το «plan Χ» κ. Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην εφημερίδα «Καθημερινή», τόνισε: «Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το ‘’plan Χ’’, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ακόμα και την εμπλοκή του Στρατού και τις ‘’οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες του εγχειρήματος’’, όπως τώρα παραδέχεται ένας από τους βασικούς συντάκτες του σχεδίου, επιβάλλουν στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσουν, άμεσα, πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις».

Επεσήμανε δε πως οι αποκαλύψεις αυτές «επιβάλλουν προπάντων την αποδοχή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και ουσιαστικές απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούμε».

Ο Γ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε μάλιστα ότι ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα και ο κ. Καμμένος μιλούσε μπροστά του για ’’δημοκρατικό Στρατό και δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις’’ που ‘’διασφαλίζουν την σταθερότητα στο εσωτερικό’’.

«Για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας κάποιοι σχεδίαζαν και πάντως δεν απέκλειαν ακόμα και την παρουσία του Στρατού στους δρόμους. Μετά από όλα αυτά υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να μην απαιτεί να μάθει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την σκοτεινή περίοδο;» κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.




Πηγή:  iefimerida.gr 


Οξεία κριτική στον Φίλη για τις θέσεις του από έφηβους βουλευτές

(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Τα Αρχαία Ελληνικά θεωρούνται «νεκρή γλώσσα» από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ο οποίος εκτιμά περισσότερο τη διδασκαλία της «ζωντανής γλώσσας» των Νέων Ελληνικών, ενώ ταυτόχρονα προαναγγέλλει μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

«Δεν μπορεί η σεξουαλική ενημέρωση να απουσιάζει από τα σχολεία» σχολίασε σήμερα, Δευτέρα, στη Βουλή μιλώντας στους μαθητές λυκείου έφηβους «βουλευτές», που βρέθηκαν στο κοινοβούλιο.

Στα παραπάνω, ο υπουργός Παιδείας πρόσθεσε μια δόση «εξεταστικού», καθώς δήλωσε ότι το σύστημα εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα αλλάξει, αλλά κατόπιν διαλόγου.

Είχε προηγηθεί όμως η οξεία κριτική που δέχτηκε από νεαρούς «βουλευτές» για την πολιτική του στα θέματα παιδείας.

Οι νέοι διαφώνησαν με την περικοπή των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στα γυμνάσια, ενώ δήλωσαν πως το μάθημα αυτό αποτελεί βάση για τη σωστή γνώση των νεοελληνικών. Κάποιοι ανάμεσά τους δε υποστήριξαν ακόμη ότι η πρωινή προσευχή και οι παρελάσεις πρέπει να διατηρηθούν και πως τα Θρησκευτικά αποτελούν «εθνικό κεφάλαιο».

Ο υπουργός Παιδείας συνέκρινε τη διδασκαλία των Αρχαίων με εκείνη της Νεοελληνικής Γλώσσας, την οποία χαρακτήρισε «ζωντανή γλώσσα», τη στιγμή κατά την οποία δίνεται μάχη παγκοσμίως για να υποστηριχθεί η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και των αντίστοιχων πανεπιστημιακών εδρών.

Ωστόσο, τελικά αποποιήθηκε... ευθυνών και δήλωσε ότι τις αποφάσεις για τις αλλαγές δεν τις λαμβάνει ο υπουργός, που έχει απλώς ρόλο επικυρωτικό, αλλά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έπειτα από «εμπεριστατωμένη μελέτη και έρευνα».

Πάντως, για το θέμα της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας εξέφρασε την προσωπική του γνώμη, η οποία είναι πως τα Αρχαία Ελληνικά πρέπει να διδαχθούν είτε από πρωτότυπο στο Λύκειο είτε από μετάφραση στο Γυμνάσιο.

Λιγότερες εξετάσεις στα Γυμνάσια

Για να αντιστρέψει δε το κλίμα και τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το θέμα, επανέλαβε τη θέση του για λιγότερες εξετάσεις στα Γυμνάσια.

«Δεν θέλουμε να υπάρχει στο σχολείο, στο Γυμνάσιο ιδιαίτερα, μια αντίληψη ότι τα παιδιά συμμετέχουν απλώς για να δώσουν εξετάσεις. Θέλουμε να έχει μεγαλύτερο χρόνο η διάρκεια του σχολικού έτους, να έχουμε τετράμηνα και όχι τρίμηνα και στο τέλος κάθε τάξης στο Γυμνάσιο να μη δίνονται δώδεκα και δεκαπέντε μαθήματα στην τελική εξέταση, αλλά αυτά που θα εκτιμήσουμε ότι είναι τα πιο βασικά για τη λειτουργία του σχολείου» δήλωσε ο κ. Φίλης.

Κατάλοιπο του Μεταξά οι παρελάσεις

Στην περίπτωση των παρελάσεων ο υπουργός Παιδείας είπε πως αποτελούν πολιτική της δικτατορίας Μεταξά, ενώ για τα Θρησκευτικά ζήτησε σχολείο «ουδετερόθρησκο»...

«Σχετικά με το ζήτημα το οποίο θέσατε, των παρελάσεων. Ξέρετε πότε εφαρμόστηκαν οι μαθητικές παρελάσεις στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι είναι από παλιά; Είναι από το 1937. Τότε στη χώρα μας είχαμε δικτατορία Μεταξά και οι παρελάσεις εφαρμόστηκαν για τον εθνικό φρονηματισμό των ελληνοπαίδων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

«Μα, θα μου πείτε ότι μετά πέρασαν πολλά χρόνια» διαπίστωσε μόνος του. «Το δέχομαι. Να ξέρουμε, όμως, ότι αυτές οι παρελάσεις δεν αποτελούσαν ποτέ εξ αρχής ούτε μετά στοιχείο της εθνικής ταυτότητας του παιδιού και του νεοέλληνα. Ήταν ένα στοιχείο φρονηματισμού, όπως λεγόταν. Μετά, ξέρετε τι σημαίνει παρέλαση: να πάνε τα παιδιά να τα δουν οι γονείς τους. Εντάξει, να παρελάσουν και αυτά» συνέχισε.

Σχολείο «ουδετερόθρησκο»

Για τα Θρησκευτικά, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι έχει ληφθεί απόφαση, έπειτα από διάλογο πενταετίας και με την Εκκλησία και με άλλους θεωρητικούς κύκλους, για το πώς θα διδάσκεται το μάθημα στο σχολείο.

«Δεν θέλουμε να είναι κατηχητικό. Γιατί; Το κατηχητικό σημαίνει ότι πηγαίνει μέσα ο δάσκαλος, ο θεολόγος, για να κάνει κάποιον χριστιανό. Θα βαθμολογείται αυτό; Δηλαδή, θα βαθμολογούμε αν κάποιος είναι καλός ή κακός χριστιανός;» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

«Θέλουμε ένα σχολείο που να είναι ουδετερόθρησκο, να μην παρεμβαίνει στη συνείδηση των παιδιών, να τους δίνει γνώσεις για το θρησκευτικό φαινόμενο και, βεβαίως, να τους δίνει περισσότερα και πληρέστερα τα ζητήματα που αφορούν την ορθόδοξη θρησκεία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος στη χώρα μας είναι ορθόδοξοι» συμπλήρωσε.

Για το αν οι σύλλογοι διδασκόντων θα αποφασίζουν για την πρωινή προσευχή ο κ. Φίλης διευκρίνισε ότι την ευθύνη για να μην είναι υποχρεωτική η προσευχή στα σχολεία την έχει, επίσης, το υπουργείο.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους συλλόγους των διδασκόντων, όπως είπατε, να διχάζονται. Εμείς θα την πάρουμε την ευθύνη. Η ευθύνη θα είναι: Δεν υποχρεώνουμε να γίνονται το πρωί προσευχές στα σχολεία. Αν, όμως, θελήσουν κάποιοι, αυτό είναι άλλη ιστορία. Δεν απαγορεύουμε» δήλωσε.

Περί παραπαιδείας

Ο υπουργός Παιδείας δέχτηκε μια ερώτηση από έφηβη βουλευτή στην Κύπρο για την παραπαιδεία και στην οποία απάντησε ότι μια παράμετρος για την αντιμετώπισή της είναι οι λιγότερες εξετάσεις και συνακόλουθα η ύπαρξη ποιοτικού χρόνου και όχι ποσοτικού.

Άλλη μία παράμετρος για την αντιμετώπιση της παραπαιδείας είναι κατά τον υπουργό «ο απεγκλωβισμός από μία κοινωνική αντίληψη σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουμε ως πολίτες με αξία και δικαιώματα αν δεν πάμε στο πανεπιστήμιο. Αυτό είναι λάθος» τόνισε ο κ. Φίλης.

Ακολουθώντας δε με συνέπεια την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων (ξεκίνησαν πρώτοι την πολιτική του γερμανικού μοντέλου της «διττής εκπαίδευσης» και της προσπάθειας να στραφεί μεγαλύτερος αριθμός νέων προς την τεχνική εκπαίδευση όπου και πολλοί θα θητεύουν νωρίς σε επιχειρήσεις), σημείωσε: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι τελειώνοντας το Λύκειο να προχωρήσει κανείς και σε άλλες εκπαιδευτικές επιλογές. Η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση στη χώρα μας είναι υποβαθμισμένες. Η προσπάθειά μας είναι να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτήν, προκειμένου τα παιδιά, μέσα από μία ολόπλευρη μόρφωση και όχι από μια πρώιμη επιλογή, να μπορέσουν να οδηγηθούν σε σωστές επιλογές και τεχνικής εκπαίδευσης ανώτερης και ανώτατης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι, εάν για συγκεκριμένους ιστορικούς λόγους η προσπάθεια των ανθρώπων να πάνε στα πανεπιστήμια συναρτάται όχι μόνο με την αγάπη προς τη μόρφωση, αλλά και με την προσπάθεια να ανέβουν κοινωνικά, αυτή η πραγματικότητα σήμερα έχει αλλάξει».

Νέος τύπος ειδικού σχολείου

Τέλος, προανήγγειλε νέο τύπου σχολείου για την ειδική εκπαίδευση απαντώντας σε ερώτηση που του έκανε έφηβη βουλευτής, μαθήτρια ειδικού σχολείου της Πρότυπης Βιοτεχνικής Μονάδας ΟΑΕΔ Λακκιάς, η οποία διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι το πτυχίο της δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα. Όπως είπε, ο νέος τύπος σχολείου θα ονομάζεται Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο και θα λειτουργεί υπό ενιαία διεύθυνση με τέσσερα χρόνια γυμνάσιο και τέσσερα χρόνια λύκειο, ενώ οι απόφοιτοί του θα έχουν ίσα δικαιώματα με τους αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων.




Μάρνυ Παπαματθαίου
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ