Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

56η στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα μεταξύ 61 χωρών! Έχουμε ακόμα μέχρι να βγούμε εκτός λίστας!


Κατά έξι θέσεις σε σχέση από το 2015  υποχώρησε η Ελλάδα στην παγκόσμια επετηρίδα ανταγωνιστικότητας του 2016, που καταρτίζει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη του Μάνατζμεντ (IMD), με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 56η θέση μεταξύ 61 χωρών.
Λίγο ακόμα και δεν θα υπάρχουμε σαν χώρα στην λίστα.
Η χωρά μας σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στη συνολική κατάταξη, μετά από εκείνη του Καζακστάν, που υποχώρησε κατά 13 θέσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), εθνικού εκπροσώπου του IMD, «capital controls, πολιτική αβεβαιότητα, κυβερνητική αναβλητικότητα, αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και έλλειμμα διεθνούς αξιοπιστίας, είναι οι βασικοί παράγοντες που φέρνουν την Ελλάδα σε όρους ανταγωνιστικότητας πάνω μόνον από την ευρισκόμενη σε κοινωνική αναταραχή Βραζιλία, την Ουκρανία που βιώνει εμπόλεμη κατάσταση και τη Βενεζουέλα, η οποία πωλεί τα αποθέματά της σε χρυσό για να εισάγει είδη πρώτης ανάγκης».
Η χώρα μας υποχώρησε και κατά 14 θέσεις στον δείκτη επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας
Για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας αξιολογούνται περισσότεροι από 340 δείκτες σε τέσσερις κατηγορίες: «Οικονομική Αποδοτικότητα», «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και «Υποδομές».
Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η Ελλάδα κατατάχθηκε 58η, διατηρώντας την ίδια θέση με την προηγούμενη χρονιά. 
Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα υποχώρησε κατά δύο (2) θέσεις, καταλαμβάνοντας την 59η και σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 61 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα.
Σημαντική υποχώρηση καταγράφεται στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας»: η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 57η από την 43η θέση που κατείχε το 2013, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 14 θέσεις. Στην κατηγορία των «Υποδομών», τέλος, σημειώθηκε επίσης επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας κατά τρεις θέσεις: συγκεκριμένα από την 35η θέση του 2014, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 38η, οπισθοδρομώντας και επιστρέφοντας περίπου στη θέση που είχε το 2013.
Η σημαντική επιδείνωση που σημειώθηκε στην κατηγορία της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» κατά 14 ολόκληρες θέσεις το 2015 σε σχέση με το 2014, στην οποία αποδίδεται και η υποχώρηση της Ελλάδας στη συνολική κατάταξη, οφείλεται -σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ- στην πιστωτική ασφυξία και την έλλειψη ρευστότητας των εγχώριων επιχειρήσεων κατά το 2015, όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς δείκτες: η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση (61η) στους δείκτες χρηματοοικονομικού κινδύνου και λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ενώ, σημείωσε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση (60η θέση στις 61 χώρες) στο δείκτη διαθεσιμότητας πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις.
Επιπλέον, η χαμηλή αξιοπιστία της χώρας μας έχει επηρεάσει την εικόνα («image») της Ελλάδας στο εξωτερικό (60η θέση - προτελευταία) γεγονός που αντανακλάται στη δυσκολία των μεταποιητικών επιχειρήσεων να εξάγουν τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές.


Το Πεκίνο βουλιάζει έως και 11 εκατοστά τον χρόνο!



Το Πεκίνο, που είναι ήδη διάσημο για το «νέφος» ρύπανσης στην ατμόσφαιρά του, φαίνεται πως αντιμετωπίζει και μια τελείως διαφορετική απειλή, όχι εναέρια αλλά υπόγεια: βυθίζεται κατά τόπους έως 11 εκατοστά τον χρόνο.

Αυτό αποκαλύπτει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα από Κινέζους και άλλους επιστήμονες, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Remote Sensing» (Τηλεπισκόπηση) και βασίζεται σε μετρήσεις από δορυφορικά ραντάρ, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.

Η σταδιακή καταβύθιση της κινεζικής πρωτεύουσας αποδίδεται στην υπερβολική άντληση των υπογείων υδάτων, που έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της επιφανείας.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ορισμένες ζωτικές υποδομές, όπως οι σιδηρόδρομοι υψηλής ταχύτητας αλλά και υψηλά κτίρια, μπορεί να αντιμετωπίσουν κινδύνους στο μέλλον.

Η καταβύθιση του εδάφους δεν είναι ομοιόμορφη και το γεωλογικό φαινόμενο είναι πιο έντονο στο επιχειρηματικό κέντρο της πόλης, όπου φθάνει έως τα 11 εκατοστά ετησίως.

Το Πεκίνο, μια μεγαλούπολη άνω των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται σε μια ξηρή πεδιάδα, που όμως διαθέτει υπόγεια ύδατα. Η μαζική άντληση υδάτων με γεωτρήσεις ρίχνει συνεχώς το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα και συμπαρασύρει την επιφάνεια του εδάφους προς τα κάτω.

Και άλλες μεγαλουπόλεις αντιμετωπίζουν παρόμοια, αν όχι χειρότερα, προβλήματα λόγω υπεράντλησης των υπογείων υδάτων. Η Πόλη του Μεξικού βυθίζεται έως 28 εκατοστά το χρόνο, περίπου ανάλογος είναι ο ρυθμός στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, ενώ η Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης υποχωρεί έως 12 εκατοστά.



Πηγή : news.gr


Εκτροχιάστηκε τρενάκι σε λούνα παρκ



Έντεκα άτομα διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων τα 9 παιδιά. Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει παρόμοιο ατύχημα στον ίδιο χώρο.

Εννέα παιδιά και δυο ενήλικες τραυματίστηκαν και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, μετά από τον εκτροχιασμό ενός rollercoaster στο λούνα παρκ M+D , στο Strathclyde Country Park,  στην πόλη Μάδεργουέλ της Σκωτίας.

Το ατύχημα έγινε κατά τη διάρκεια της διαδρομής που αποκαλείται «τσουνάμι» και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πάρκου η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το rollercoaster, κατά τη διάρκεια της διαδρομής μπορεί να φτάσει τα 65 μίλια την ώρα.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για σκηνικό τρόμου και μιλάνε για σκηνές βγαλμένες απο ταινία θρίλερ.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει ατύχημα, στο ίδιο θεματικό πάρκο!

Τον Ιούλιο του 2011, εννέα άνθρωποι χρειάστηκε να διασωθούν όταν το ίδιο rollecoaster, παρουσίασε μηχανική βλάβη.

Τον φετινό Μάρτιο οκτώ άνθρωποι "κόλλησαν" στο rollercoaster "Tornado" 20 πόδια πάνω από το έδαφος και χρειάστηκε η συνδρομή των αρχών για τον απεγκλωβισμό τους.




Πηγή : antenna.gr


Φοροέλεγχους στο σπίτι με παρουσία δικαστικού λειτουργού προωθεί η κυβέρνηση



Διαβάζουμε στο euro2day.gr



Έλενα Λάσκαρη 

Νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή προβλέπει τη δημοσιοποίηση και όσων χρωστούν σε Ταμεία. Πώς θα γίνονται οι επανέλεγχοι. Ποια είναι τα πρόστιμα για «πειραγμένες» ταμειακές. Πώς θα υπολογίζεται ο φόρος σε εισαγόμενα Ι.Χ. Ερχεται φόρος και στα θερμαινόμενα τσιγάρα.

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι όσοι χρωστούν πολλούς φόρους στο δημόσιο, σύντομα θα δουν το όνομά τους μαζί με το ύψος της οφειλής στο διαδίκτυο. Ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει αποστείλει χιλιάδες σχετικά ειδοποιητήρια, παρέχοντας προθεσμία έως το τέλος του μήνα σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Με διατάξεις νομοσχεδίου τις οποίες ετοίμασε το οικονομικό επιτελείο και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Τρύφωνα Αλεξιάδη για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα, στο κάδρο της διαπόμπευσης μπαίνουν και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και ευρύτερα όλοι οι οφειλέτες του δημοσίου με χρέη άνω των 300.000 ευρώ.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου άλλωστε έρχονται αλλαγές στους επανελέγχους, τροποποιείται ισχύουσα διάταξη για τη δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στα σπίτια των φορολογουμένων (ισχύει από το 2013), ανοίγει ο δρόμος για επιβολή προστίμων σε όσους έχουν πειράξει τις ταμειακές τους μηχανές και επιβάλλεται φόρος στα θερμαινόμενα τσιγάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει:

1. Μαύρες λίστες. Καθίσταται υποχρεωτική η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία και των ασφαλιστικών οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Εάν οι οφειλές προς το δημόσιο υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ αλλά οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μικρότερες των 300.000 ευρώ, τότε θα δημοσιοποιούνται μόνο οι πρώτες και το αντίστροφο.

2. Φοροέλεγχοι στο σπίτι. Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι για το επιτρεπτό του επιτόπιου φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογούμενου απαιτείται για την είσοδο, πέραν της εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα (η οποία προβλέπεται ήδη), και παρουσία δικαστικού λειτουργού.

3. Επανέλεγχοι. Αποσαφηνίζεται ότι για τη διενέργεια επανελέγχου, τα νέα στοιχεία απαιτείται να είναι σε κάθε περίπτωση επιβαρυντικά και όχι στοιχεία που θα μειώνουν τη φορολογική οφειλή η οποία προσδιορίστηκε κατά τον αρχικό έλεγχο. Παράλληλα τροποποιείται η διαδικασία η οποία ακολουθείται για την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου στον φορολογούμενο.

4. Παροχή πληροφοριών για φορολογούμενους σε τρίτους. Προβλέπεται ρητά η δυνατότητα χορήγησης στοιχείων και πληροφοριών των φορολογούμενων για τον καθορισμό διατροφής ανιόντων και κατιόντων καθώς και σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και σε υπαλλήλους του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης καθώς και στα πρόσωπα και τα όργανα που διενεργούν ελέγχους δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Εισάγονται όμως αυστηρές κυρώσεις για την παραβίαση της διαφύλαξης του απορρήτου των στοιχείων και πληροφοριών της Φορολογικής Διοίκησης από τους υπαλλήλους που υποχρεούνται να το τηρούν.

5. Πειραγμένες ταμειακές. Προβλέπεται η επιβολή προστίμων για τη με οποιοδήποτε τρόπο επέμβαση στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) για την έκδοση στοιχείων λιανικής χωρίς τη χρήση ή με τη χρήση μη εγκεκριμένου ΦΗΜ και για την έκδοση δελτίων και αποδείξεων από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών-Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης. Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται για παραβάσεις από 1-1-2016 και εφεξής.

6. Θερμαινόμενα τσιγάρα. Για λόγους ίσης μεταχείρισης με τα κλασικά τσιγάρα προβλέπεται και η επιβολή ενός νέου φόρου -σε ένα προϊόν το οποίο δεν έχει λανσαριστεί ακόμα στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για το θερμαινόμενο τσιγάρο, στο οποίο ο καπνός ο οποίος θα χρησιμοποιείται θα επιβαρύνεται με φόρο 156,7 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους μείγματος καπνού.

7. Εισαγόμενα αυτοκίνητα. Για την επιβολή των τελών κυκλοφορίας λαμβάνεται υπόψη η πρώτη ταξινόμηση ενός οχήματος στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ. Με τον τρόπο αυτόν παύει να ισχύει διακριτική μεταχείριση, σε βάρος των οχημάτων που εισάγονται στην Ελλάδα μεταχειρισμένα με πρώτη ταξινόμηση σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. και του ΕΟΧ, ενώ εισάγεται και αντικειμενικότερο κριτήριο ως προς την παλαιότητα ενός οχήματος.

8. Τέλος τα πρόστιμα για καθυστερημένη δήλωση γάμου. Δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο κατά την υποβολή δήλωσης μεταβολής ως προς τα προσωπικά στοιχεία φορολογούμενων φυσικών προσώπων, όπως ημερομηνία γάμου, διάστασης, θανάτου κ.λπ., τα οποία ούτως ή άλλως δηλώνονται προκειμένου ο φορολογούμενος να προβεί σε συναλλαγή με τη Φορολογική Διοίκηση. Επιπλέον αυξάνεται από δέκα σε τριάντα ημέρες, η προθεσμία εντός της οποίας ο φορολογούμενος υποχρεούται να δηλώνει στη Φορολογική Διοίκηση μεταβολές στις πληροφορίες που δηλώθηκαν κατά την εγγραφή του.

9. Διευκόλυνση ελέγχων. Ήδη στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπεται ρητά η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης στην περίπτωση ελέγχου από το γραφείο, να ζητά από τον φορολογούμενο την προσκόμιση των βιβλίων, στοιχείων και λογιστικών αρχείων. Με νέα διάταξη δίνεται η δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να καθορίζει με απόφασή του ενδεδειγμένες ελεγκτικές επαληθεύσεις καθώς και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται από τον έλεγχο, με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου.

10. Ηλεκτρονικό τελωνείο. Η επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών από τελωνειακές υπηρεσίες στους δικαιούχους είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, με εντολή μεταφοράς με διαβίβαση ηλεκτρονικού αρχείου στην Τράπεζα της Ελλάδος το οποίο φέρει ηλεκτρονική υπογραφή.


Πηγή : euro2day.gr


Μεταφορά έδρας εξετάζουν οι έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου



Τα αμυντικά αντανακλαστικά των εγκατεστημένων στο Σίτι του Λονδίνου Ελλήνων εφοπλιστών ενεργοποιεί το Brexit και ουκ ολίγοι «ξεσκονίζουν» τα εδώ και καιρό έτοιμα εναλλακτικά σχέδια, ακόμη και για μεταφορά της έδρας τους εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι τα πλάνα θα ενεργοποιηθούν κιόλας. 

Σύμφωνα με Τα Νέα, προς το παρόν το εφοπλιστικό λόμπι τηρεί στάση αναμονής, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ωστόσο η έξοδος δεν θα συμβεί παρά μόνο αν μια παρατεταμένη αβεβαιότητα θέσει υπό αμφισβήτηση τον κυρίαρχο ρόλο του Σίτι ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου και πρωτεύουσας της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Οι άλλες παγκόσμιες ναυτιλιακές σειρήνες κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποδομήσουν την εικόνα αυτή. Επί μήνες παλαιά και νέα ναυτιλιακά κέντρα, από τη Σιγκαπούρη, το Βανκούβερ, το Ντουμπάι και το Μονακό έως τη Λεμεσό, τη Βαλέτα, τη Στοκχόλμη και το Ρότερνταμ, αποδύονται σε αγώνα δρόμου για να προσελκύσουν τους λεγόμενους London Greeks στα εδάφη τους, με κίνητρο τους ολοένα και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Τώρα, ο αγώνας αυτός θα ενταθεί. Τα κίνητρα που θα προσφέρουν τα παραπάνω κέντρα στους Ελληνες του Λονδίνου για τη μετεγκατάσταση των ναυτιλιακών τους εταιρειών αναμένεται να γίνουν πιο πλουσιοπάροχα και η ναυμαχία για τις ελληνικές ναυτιλιακές θα κορυφωθεί.

Τα πάντα επομένως θα κριθούν από την απάντηση του ίδιου του Σίτι στις άλλες σειρήνες και από τα κίνητρα που θα δώσει η κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να αποφύγει μια ιστορικών διαστάσεων έξοδο ελλήνων εφοπλιστών από το Λονδίνο.

Οσοι πάντως προσδοκούν ο Πειραιάς να ωφεληθεί από μια τυχόν έξοδο του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου από το Λονδίνο, μάλλον θα απογοητευθούν. Αφενός, παρά το πρόσφατο προσκλητήριο Τσίπρα μέσα από τα Ποσειδώνια προς τους εφοπλιστές να επενδύσουν στην Ελλάδα, η χώρα δεν βρίσκεται στα ραντάρ των London Greeks αφού η εμπιστοσύνη απουσιάζει προς το εγχώριο οικονομικό και πολιτικό σύστημα (ύφεση, capital controls, αδυναμία εξόδου στις αγορές κ.λπ.). 

Αφετέρου, ακόμη και οι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα εφοπλιστές σκέφτονται πλέον την έξοδό τους εξαιτίας της επιμονής της Κομισιόν να αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο των ναυτιλιακών εταιρειών.



Πηγή : tovima.gr


Από τις αποδοκιμασίες στον ηγέτη των podemos φαινότανε ότι δεν θα πάνε καλά οι εκλογές!



Στο εκλογικό τμήμα που προσήλθε για να ψηφίσει ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ήρθε αντιμέτωπος με πολλούς ψηφοφόρους που τον αποδοκιμάζουν άγρια.

Ο λόγος ήταν που ο Ιγκλέσιας παρέκαμψε τη μακριά ουρά για να ψηφίσει με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι που ήταν στημένοι στην ουρά ώρα να τον αποδοκιμάζουν άγρια: «Ο καθένας στη σειρά του» φώναζαν στον Ιγκλέσιας έντονα και αγριεμένα κάνοντας τον ηγέτη των Podemos να πάρει την πρώτη κρυάδα για το βραδινό αποτέλεσμα.

Τελικά κύριε Ιγκλέσιας οι κακές παρέες με τον ΣΥΡΙΖΑ  και το κακό παράδειγμα κυβέρνησης Τσίπρα δεν προδιαγράφουν το μέλλον σας στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας λαμπρό!


Όλη νύχτα θα καίει ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια



Δύο είναι τα κύρια και πιο επικίνδυνα μέτωπα. Το Νοτιοδυτικό που κινείται προς Μαγούλα και το Ανατολικό που κινείται προς Πάρνηθα με ό,τι αυτό συνεπάγεται... ξυπνώντας μνήμες του 2007

Εντελώς ανεξέλεγκτη συνεχίζει να εξαπλώνεται η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια που ξέσπασε χθες αργά το βράδυ έξω από τη Στεφάνη. Στο σημείο εξακολουθούν να πνέουν εξαιρετικά έντονοι άνεμοι με αποτέλεσμα τα πύρινα μέτωπα να εξαπλώνονται διαρκώς και από σημείο σε σημείο μέσα στο παρθένο πευκοδάσος, δημιουργώντας μία πελώρια περίμετρο.

Τα δύο κύρια μέτωπα είναι το Νοτιοδυτικό που έχει εξαπλωθεί ψηλά προ ένα εξαιρετικά δύσβατο έως απρόσιτο σημείο ακόμη και από τα πεζοπόρα τμήματα, με αποτέλεσμα μόλις πάψουν οι ρίψεις νερού από αέρος το μέτωπο αυτό αναγκαστικά να μείνει εντελώς ακάλυπτο και με κατεύθυνση την Μαγούλα και την Μάνδρα.

Το άλλο μέτωπο στο οποίο μοιραία έχουν επικεντρωθεί οι περισσότερες πεζές και εποχούμενες δυνάμεις είναι το Ανατολικό που έχει κατεύθυνση την Πάρνηθα και εκεί βέβαια το στοίχημα και η αγωνία των επικεφαλής της Πυροσβεστικής είναι να μην αναβιώσει η Αττική τις μνήμες του 2007 όταν και πάλι από τα Δερβενοχώρια ισοπεδώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του Δρυμού της Πάρνηθας...

Σύμμαχοι στις Πυροσβεστικές δυνάμεις στέκονται ο Στρατός και η Περιφέρεια που με βαρέα σκαπτικά μηχανήματα προσπαθούν εγκαίρως να ανοίξουν ζώνες πυρασφάλειας και Δυτικά και Ανατολικά.

Συνολικά, στο σημείο επιχειρούν 115 άντρες της Πυροσβεστικής με 56 οχήματα, 38 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 6 αεροσκάφη τύπου καναντέρ και 2 ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι το πρωί λίγο κόντεψαν οι υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς να οδηγήσουν σε τραγωδία, όταν canadair CL-215 της Π.Α. Αμέσως μετά τη ρίψη νερού στο πύρινο μέτωπο, εμφάνισε αιφνίδια βλάβη και φωτιά στον αριστερό κινητήρα και το πλήρωμα αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στα Νοτιοδυτικά της πυρκαγιάς, μέσα στο δάσος και κοντά στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής.

Εκεί, καθαρά συμπτωματικά βρίσκονταν κοντά ομάδα διασωστών μαζί με τον επικεφαλής τους, που έσπευσαν να βοηθήσουν τους πιλότους, οι οποίοι τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά και ασθενοφόρα του μετέφεραν στο 251 ΓΝΑ.


Θοδωρής Παναγιωτίδης
Πηγή : news247.gr


Ευ. Τσακαλώτος: Το Brexit μπορεί να μας κάνει ζημιά



Στη σκιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Το απόγευμα εγκρίνονται οι Θέσεις για το συνέδριο του Σεπτεμβρίου. Τα πέντε σημεία που προβάλλουν οι «53». Το μήνυμα του Γιάννη Δραγασάκη.

Στη σκιά του Brexit συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με "κλείσιμο" από τον Αλέξη Τσίπρα και ψηφοφορία για την πολιτική απόφαση.

Το στίγμα της ανησυχίας για την "επόμενη ημέρα" στην ΕΕ χωρίς τη Μ. Βρετανία στους κόλπους της έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του, το Brexit δημιουργεί ένα ασαφές περιβάλλον που θα επηρεάσει και τη χώρα μας ("θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά"), καθώς η οικονομία της εξαρτάται από την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.  Επιπλέον, η απομάκρυνση των λαών της Ευρώπης από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα, επιτείνει αυτή την αστάθεια.

Σημείωσε δε, ότι συμφωνεί με τη διαπίστωση του Αλέξη Τσίπρα πως το ζητούμενο δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη αλλά δικαιότερη Ευρώπη.

Σε ο,τι αφορά τα αμιγώς καθ´ημάς, ο υπουργός Οικονομικών προκάλεσε αίσθηση με τη θέση που εξέφρασε, ότι πρέπει να καταλήξουμε τι ακριβώς επιζητούμε στις διαπραγματεύσεις ώστε να έχουμε καθαρούς στόχους. "Περισσότερο κράτος, κοινωνικό κράτος;", ανέφερε ως παράδειγμα εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης που θα έχει στο επίκεντρο τα εργασιακά.

Ο ίδιος πάντως, ζήτησε "να είμαστε πιο αριστεροί στα επίδικα θέματα".

Δραγασάκης: "Μέσα από αλλαγές και διόρθωση λαθών"

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι η αριστερή κυβερνησιμότητα δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι δεδομένο: "δεν είναι απλώς ένα πλοίο έτοιμο που μπαίνει στη θάλασσα για να ταξιδέψει αλλά κάτι που δημιουργείται εν πλω, μέσα από αλλαγές και διόρθωση λαθών".

Για άλλη μια φορά δε, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάγκη να γίνει "ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς" και όχι στις τάσεις.

Οι 5 διαφωνίες των "53"

Η ψηφοφορία για το κείμενο των Θέσεων πάνω στις οποίες θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (στα τέλη Σεπτεμβρίου) αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς η "ομάδα των 53" κατέθεσε πέντε σημεία για να ενταχθούν σ´αυτό.

Τα εξής:

- Το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει επιβληθεί και πρέπει να αλλάξει.

- Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι προβληματική με βάση το διεθνές δίκαιο και τις προβλέψεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

- Να θεσμοθετηθεί ανώτατη θητεία 10 ετών για βουλευτές και ευρωβουλευτές.

- Να κλείσει κάθε παράθυρο για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

- Να απαληφθεί από το κείμενο των Θέσεων η ιδιαίτερα θετική παράγραφος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Σ´αυτη την παράγραφο αναφέρεται ότι ο κ.Παυλόπουλος επελέγη για το ύπατο αξίωμα επειδή, μεταξύ άλλων, τήρησε κριτική στάση στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και στον περιορισμό της λαϊκης κυριαρχίας, ενώ κινείται θετικά στο πλαίσιο του πολιτειακού ρόλου του.


Πηγή : euro2day.gr


Γιατί δεν παρεμβαίνει η δικαιοσύνη στις καταλήψεις ξενοδοχείων της Αθήνας από αλληλέγγυους;



Τον τελευταίο καιρό ομάδες ατόμων βρίσκουν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που είναι σφραγισμένα και με ειδικά εργαλεία σπάνε παράνομα και ανενόχλητοι τα λουκέτα. 

Μετά μεταφέρουν παράνομα και νύχτα τους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, δημιουργούν ομάδες περιφρούρησης γύρω από το κτίριο, μέχρι και γραφείο Τύπου στήνουν και μετά εμφανίζονται ΜΚΟ από το εξωτερικό αναλαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση των παράνομων καταλήψεων και ότι άλλο συμβαίνει μέσα στα κτίρια και όλα αυτά ενώ τα γνωρίζει το κράτος δεν επεμβαίνει.

Ερωτηθείς ο υπουργός δικαιοσύνης κύριος Παρασκευόπουλος γιατί δεν παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη στις καταλήψεις ξενοδοχείων στην Αθήνα από αλληλέγγυους προκειμένου να στεγαστούν πρόσφυγες και λαθρομετανάστες είπε : 


«Η δικαιοσύνη δεν παρεμβαίνει γιατί είναι αναρμόδια. Οι αρμόδιοι να παρέμβουν, αν γίνεται μία παράνομη πράξη είναι οι διωκτικές αρχές, η αστυνομία. Η δικαιοσύνη δεν έχει αστυνόμους για να κάνουν παρεμβάσεις. Και επίσης ακόμη και η εισαγγελία, όταν υπάρχει μια παράνομη πράξη που πρέπει να παρέμβει ενεργεί χωρίς υποδείξεις και εντολές από την κυβέρνηση, η οποία δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης όπως βεβαίως δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στο έργο της αστυνομίας».




Καναντέρ ηλικίας 45 ετών! – «Δεν σηκώνονται με πάνω από 38°C, πετούν για λίγες ώρες"



Tο πρόβλημα των «γερασμένων» εναέριων μέσων πυρόσβεσης ήρθε στην επιφάνεια με την αναγκαστική προσγείωση καναντέρ κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης την Πέμπτη στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας.

Το καναντέρ CL-215 που προσγειώθηκε από πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας σε χωράφια νότια του χωριού Στεφάνη Βοιωτίας, είναι ηλικίας 45 ετών.

Οι δύο χειριστές χαμήλωσαν ύψος, άδειασαν τη δεξαμενή νερού πάνω από την εστία της φωτιάς και επιχείρησαν να σηκώσουν ξανά το αεροσκάφος, το οποίο, ωστόσο, υπέστη βλάβη και δεν ανέβαινε υψόμετρο. Οι πιλότοι βρίσκονταν κυριολεκτικά πάνω από τις φλόγες όταν αποφάσισαν να επιχειρήσουν αναγκαστική προσγείωση σε χωράφι κοντά στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, κατά τη διάρκεια της οποίας ξερίζωσαν δέντρα χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν. Πυροσβέστες έφτασαν αμέσως στο σημείο, όπως και ένα ασθενοφόρο, που τους προσέφερε τις πρώτες βοήθειες.

Το Π.Σ. διαθέτει εννιά καναντέρ CL-215, τα οποία κατασκευάστηκαν στις αρχές τις δεκαετίας του ’70. Ένα από αυτά έπεσε χθες, ενώ το ίδιο είχε γίνει πέρυσι με αεροσκάφος ίδιου τύπου σε επιχείρηση κατάσβεσης στη Λακωνία.

Αξιωματικοί του Π.Σ. διευκρινίζουν ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν μπορούν να απογειωθούν όταν η θερμοκρασία στο αεροδρόμιο ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να γίνεται πολλές φορές μεταστάθμευσή τους για να επιχειρήσουν σε περιοχές με χαμηλότερη θερμοκρασία. Σύνηθες είναι, επίσης, να σηκώνονται το πρωί και μετά από λίγες ώρες να εμφανίζουν βλάβη που επιβάλλει την προσγείωσή τους. Την κατάσταση σώζουν σε έναν βαθμό τα τέσσερα καναντέρ CL-415, τα οποία είναι νεότερης τεχνολογίας.

Στο σύνολό τους τα αεροσκάφη του Π.Σ. και τα νοικιασμένα ελικόπτερα επιχειρούσαν όλη την ημέρα χθες στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 22.40 το βράδυ του Σαββάτου σε πευκοδάσος κοντά στο χωριό Στεφάνη με τους κατοίκους να υποψιάζονται εμπρησμό. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έδωσαν γρήγορα έκταση στο μέτωπο, που μέχρι αργά χθες το βράδυ μαίνονταν, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

«Ήμασταν τυχεροί που έσβησε η πυρκαγιά στη Χαλκιδική και έτσι μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στα Δερβενοχώρια. Αν υπήρχε διάσπαση των δυνάμεων θα είχαμε πρόβλημα. Αυτό φοβόμαστε και για το υπόλοιπο της καλοκαιρινής περιόδου διότι ο στόλος μας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Το μεγάλο πρόβλημα στα Δερβενοχώρια είναι ότι η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή, στην οποία δεν υπήρχε η παραμικρή πρόληψη και δημιουργία δασικών δρόμων. Έτσι, δεν έχουν πρόσβαση τα πεζοπόρα τμήματά μας. Μπουλντόζες του Στρατού και της περιφέρειας μαζί με οχήματα της Πυροσβεστικής προσπαθούν να ανοίξουν δασικούς δρόμους. Είμαστε αισιόδοξοι», λέει ανώτατος αξιωματικός του Π.Σ.


Πηγή : huffingtonpost.gr


Οργή της ΝΔ για τις μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ! "Άντρο αναρχικών το κέντρο"



Άγνωστα άτομα επιτέθηκαν για ακόμη μία φορά με βόμβες μολότοφ και πέτρες, στις 3:30 τα ξημερώματα, εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τονίζει πως όλα γίνονται με την ανοχή της Κυβέρνησης.

Η διμοιρία των ΜΑΤ βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου όταν σημειώθηκε η νέα επίθεση με μολότοφ. Στη συνέχεια οι άγνωστοι απομακρύνθηκαν τρέχοντας.

Από την επίθεση δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, αλλά ούτε έγινε προσαγωγή. Η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Ευθύνες της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της επιτίθεται τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προσωπικά.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το κέντρο της Αθήνας με την ανοχή της Κυβέρνησης έχει μετατραπεί σε άντρο των αναρχικών. Οι βόμβες μολότοφ, η καταστροφή λεωφορείων και τρόλεϊ, οι επιθέσεις σε κατοίκους, είναι καθημερινά φαινόμενα.

Η ασφάλεια των πολιτών έχει υποβαθμιστεί. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας για τα οποία ο κ. Τσίπρας, αποκομμένος από την καθημερινότητα των πολιτών, αδιαφορεί προκλητικά.

Καλούμε την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να αναλάβει τις ευθύνες της και να δημιουργήσει το στοιχειώδες αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που δοκιμάζονται».


Πηγή : newsit.gr


Nίκη Ραχόι, τρίτοι οι Podemos




Aνατροπή και αποτυχία των δημοσκοπήσεων στις ισπανικές εκλογές που έγιναν στην σκιά του Brexit. Η ισπανική κάλπη έδωσε νίκη στο Λαϊκό Κόμμα, τρίτοι οι Podemos.

Aνατροπή και αποτυχία των δημοσκοπήσεων στις ισπανικές εκλογές που έγιναν στην σκιά του Brexit. Η ισπανική κάλπη έδωσε νίκη στο Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αλλά χωρίς αυτοδυναμία και έφερε τρίτο το κόμμα των Podemos παρά τη συμμαχία τους με την Ενωμένη Αριστερά, μια αναπάντεχη αποτυχία για τον Πάμπλο Ιγκλέσιας που εξέφρασε την απογοήτευσή του.  

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, αλλά και τα δύο exit polls, που έφερναν το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας στη δεύτερη θέση, διαψεύστηκαν παταγωδώς, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) διατήρησε τη δεύτερη θέση, αυξάνοντας ελάχιστα το ποσοστό του.  

  Η ισπανική Δεξιά κέρδισε τις εκλογές με 33%, αυξάνοντας τη δύναμή της κατά 4 μονάδες, χωρίς όμως και πάλι, όπως τον περασμένο Δεκέμβριο, να κατακτά την αυτοδυναμία. Το Σοσιαλιστικό κόμμα διατηρεί τη δεύτερη θέση και οι Unidos Podemos κατατάσσονται τρίτοι. 

Σημειώνεται ότι οι Podemos με την Ενωμένη Αριστερά στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου είχαν και οι δύο μαζί 24,2%, ενώ αυτή τη φορά κυμάνθηκαν χαμηλότερα και από το ποσοστό αυτό. 

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα έλαβε συνολικά 137 έδρες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μετά την καταμέτρηση 100% των ψήφων, αλλά υστερεί στην απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγει 85 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη. Ο συνασπισμός Unidos Podemos λαμβάνει 71 έδρες και ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 32 έδρες.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανέβασε τις έδρες του σε 137 έναντι 123 το Δεκέμβριο δεν διαθέτει όμως την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών. Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84%. Ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι το κεντρο-δεξιό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές και συνεπώς διεκδικεί το δικαίωμα να κυβερνήσει. Ετοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το PP δηλώνει το νεόκοπο φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos του Αλμπερτ Ριβέρα.Τα δύο κόμματα θα μπορούσαν έπειτα από διεργασίες να εξασφαλίσουν άλλες έξι έδρες από περιφερειακά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια Νησιά.

Με καταμετρημένο το 100% της ισπανικής επικράτειας: 

Λαϊκό Κόμμα (PP): 33% (137 έδρες)

Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE): 22,69% (85 έδρες)

Unidos Podemos: 21,11% (71 έδρες)

Ciudadanos (Πολίτες): 13,03% (32 έδρες)

Το αποτέλεσμα του περασμένου Δεκεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι, στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου του 2015, το Λαϊκό Κόμμα με 28,72% είχε 123 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 22,01% 90 βουλευτές, οι Podemos με 20,66% 69 βουλευτές, οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 13,93% 40 βουλευτές και η Ενωμένη Αριστερά 3,67% και δύο έδρες.

Τι δηλώνουν οι επικεφαλής των κομμάτων

«Ήταν δύσκολη περίοδος, αλλά το κόμμα μας ήταν αποφασισμένο», τόνισε ο νικητής Μ. Ραχόι λίγο πριν τη 1:30 ώρα Ελλάδας. 

Σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών, ο επικεφαλής των Podemos που δεν κατάφεραν τελικά να πάρουν την δεύτερη θέση, όπως τους έφερναν οι δημοσκοπήσεις και τα exit poll, παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα «δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικά». Δήλωσε μάλιστα ανήσυχος που το συντηρητικό μπλοκ αύξησε τη δύναμή του. 

Ο πρόεδρος του PSOE Π. Σάντσεθ δήλωσε πως το κόμμα του θα αξιοποιήσει το αποτέλεσμα υπέρ του λαού.

Ποιά κυβέρνηση;

Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στην επόμενη ημέρα και στο πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς η Ισπανία βρίσκεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου. 

Τα σενάρια που θα βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων από το πρωί της Δευτέρας θα είναι είτε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού Δεξιάς - Σοσιαλιστών, είτε κυβέρνηση μειοψηφίας του Μ. Ραχόι, με τους Σοσιαλιστές και τους Πολίτες να δίνουν ψήφο ανοχής. 

Για την επίτευξη αυτοδυναμίας απαιτούνται 176 έδρες στην ισπανική Βουλή των 350.


Πηγή : thetoc.gr