Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Η Σκωτία κρατά στο τραπέζι «κάλπη απόσχισης», ανοίγει διαύλους με την ΕΕ



Δεν μειώνει την πίεση στο Λονδίνο το Εδιμβούργο μετά το δημοψήφισμα που έβγαλε Brexit, με την σκωτσέζικη κυβέρνηση να επιμένει πως νέο δημοψήφισμα για απόσχιση της Σκωτίας με σκοπό την αυτόνομη είσοδο στην ΕΕ «βρίσκεται σαφώς στο τραπέζι». 

Η επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης ανέφερε το Σάββατο ότι το Εδιμβούργο θα επιδιώξει άμεσες συνομιλίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Στην Σκωτία, όπως και στη Βόρεια Ιρλανδία, είχε επικρατήσει το «Μένουμε» στο δημοψήφισμα που έφερε το Brexit. Η διάσταση, που είχε προβλεφθεί πριν την κάλπη, είχε εγείρει ανησυχίες για δεύτερο γύρο επιδιώξεων της Σκωτίας για δημοψήφισμα απόσχισης, μετά την διαδικασία του 2014.

H Νίκολα Στάρτζεον, πρώτη υπουργός της κυβέρνησης της Σκωτίας, ανέφερε μετά την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού της συμβουλίου το μεσημέρι του Σαββάτου πως «δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία είναι σαφέστατα στο τραπέζι». 

«Θα ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί η ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας» είπε, λέγοντας πως θα συσταθεί τις επόμενες ημέρες σχετική επιτροπή. 

Δείχνοντας πως στοχεύει στη διάνοιξη διαύλων με τις Βρυξέλλες, η Στάρτζεον ανέφερε πως «θα επιδιώξουμε να μπούμε σε άμεσες συνομιλίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».



Newsroom ΔΟΛ


Σλοβακία: Υπογραφές για δημοψήφισμα εξόδου από την Ε.Ε. συλλέγει η ακροδεξιά




Το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Σλοβακίας ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάλλει για υπογραφές μια αίτηση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, μετά την ψήφο της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση.

Ο σλοβακικός νόμος απαιτεί η αίτηση να συγκεντρώσει 350.000 υπογραφές σ' αυτή τη χώρα των 5,4 εκατ. κατοίκων για να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι νομικά δεσμευτικά.

«Οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισαν να αρνηθούν τις προσταγές από τις Βρυξέλλες. Είναι καιρός για τη Σλοβακία να εγκαταλείψει κι αυτή τον βυθιζόμενο Ευρωπαϊκό 'Τιτανικό'», αναφέρει στον ισότοπό του το ακροδεξιό κόμμα.




Πηγή : kathimerini.gr


«Σφαγή» στα εργασιακά προμηνύει ο Κατρούγκαλος! Φαίνεται έχουν υποσχεθεί τα πάντα στο ΔΝΤ



Όσο ο λαός δεν αντιδρά στο χειρότερο ξέσκισμα των τελευταίων έξη χρόνων, τόσα και άλλα τόσα και χειρότερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρκεί να παραμείνει στην εξουσία ξεπουλώντας και διαλύοντας εργασιακές σχέσεις, λαό και οικονομία.

Έχουν ορκιστεί στην Τρόικα ότι θα κάνουν τα πάντα, ίσως έχουν υπογράψει κρυφά και τα πάντα έρχεται η Σφαγή του Φθινοπώρου για τους Έλληνες εργαζόμενους και για την Ελληνική οικονομία που θα δεχτεί το τελειωτικό κτύπημα.

Στο ίδιο έργο θεατές θα είναι για ακόμα μια φορά οι Έλληνες πολίτες με τις περιβόητες «κόκκινες γραμμές» του κυρίου Κατρούγκαλου, αυτή τη φορά στο θέμα των εργασιακών που θα συζητηθεί το φθινόπωρου.

Διαβάζουμε στο newsbomb.gr παρακολουθώντας τις ευρωπαϊκές εξελίξεις ανησυχούμε για τις δικές μας που είναι πολύ κοντά και το Φθινόπωρο θα κτυπάμε όλοι το κεφάλι μας που ορισμένοι λίγοι εξαπατημένοι και παραπλανημένοι από ψέματα έφεραν αυτό το μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στην εξουσία για να μην αφήσει τίποτα όρθιο.

Ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ έχει σκληρές απαιτήσεις στο θέμα των εργασιακών, ενόψει των διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θέλει αίμα».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφος είπε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ, μιλώντας όπως και για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για κόκκινες γραμμές που τελικά δεν τηρήθηκαν

«Εμείς αίμα στα εργασιακά δεν πρόκειται να δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στον REAL FM και συνέχισε: «Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε οποιαδήποτε παραχώρηση στο ΔΝΤ, αν αυτό συνεπάγεται υποχώρηση σε αυτές τις βασικές θεμελιακές μας αποφάσεις και δεσμεύσεις να προστατέψουμε το εισόδημα των εργαζομένων»

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό σημείωσε ότι θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί η κυβέρνηση θέλει «να είναι αντικείμενο της συλλογικής διαπραγμάτευσης» και πρόσθεσε ότι «η συνταγή του ΔΝΤ είναι η πλήρης φτωχοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα»

Απαντώντας στην ερώτηση αν οι συνταξιούχοι θα επιστρέψουν το ΕΚΑΣ του Ιουνίου απάντησε ότι «όσοι το έχουν πάρει ενώ δεν το δικαιούνται θα πρέπει να το επιστρέψουν».





Το σοκ του Brexit έσβησε 2 τρισ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές



Νέα Υόρκη: Ένα από τα δραματικότερα 24ωρα στη μετά Lehman Brothers εποχή φαίνεται ότι πέρασαν τα διεθνή χρηματιστήρια με το κλείσιμο της κάλπης που έβγαλε Brexit: Οι χρηματιστηριακοί δείκτες, που βάφονταν κόκκινοι από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, υπολογίζεται ότι έχασαν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ η στερλίνα υπέστη σφυροκόπημα που την οδήγησε στο ναδίρ τριών δεκαετιών.

Το βράδυ της Παρασκευής, όταν είχε κλείσει και η Γουόλ Στριτ μετά τη θυελλώδη ημέρα, μία ματιά στο βαθύ κόκκινο των χρηματιστηριακών δεικτών αρκούσε για να δείξει την έκταση του σοκ: To Tόκιο (Nikkei) είχε πέσει 7,9%, το Χονγκ Κονγκ 3%, η Φρανκφούρτη (DAX30) 6,8%, το Μιλάνο (MIB) 12,5%, το Παρίσι (CAC40) 8,04% και στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones είχε πέσει 3,4%, ο S&P 3,6% και ο Nasdaq 4,1%. 

Στο ίδιο το Λονδίνο, ο FTSE100 έκλεισε με πτώση 3,15% (κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε αγγίξει και το -7%) ενώ ο FTSE250, με βρετανικές εταιρείες που δραστηριοπούνται κυρίως στο εσωτερικό, έκλεισε χαμηλότερα κατά 7,2%.  Για τη Νέα Υόρκη, ήταν η χειρότερη συνεδρίαση στο δεκάμηνο. 

Υπολογίζεται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μεταξύ άλλων το Reuters, πως τα παραπάνω αναλογούν σε διαγραφή 2 τρισ. δολαρίων από τις αγορές. 

Η στερλίνα πέρασε αυτό που ο Guardian χαρακτηρίζει την «χειρότερη ημέρα ξεπουλήματος στην πρόσφατη ιστορία της», κλείνοντας από το 1,5 δολ. στο 1,368 δολ. (κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχε αγγίξει και το 1,33 δολ.). 

Το σοκ συνεχίστηκε με την κίνηση της Moody's να υποβαθμίσει σε αρνητικές τις προοπτικές της βρετανικής αξιολόγησης, την οποία ακολούθησε και ανάλογη προειδοποίηση από την S&P.




Πηγή: news.in.gr



Βρετανία: Πάνω από ένα εκατομμύριο οι υπογραφές για νέο δημοψήφισμα




Περισσότερες από 1.000.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία των Βρετανών για τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Μάλιστα το μεγάλο ενδιαφέρον των Βρετανών πολιτών έριξε προσωρινά το σύστημα και η εφαρμογή είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το κοινοβούλιο οφείλει να εξετάσει μια αίτηση από τη στιγμή που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές. Ωστόσο, η εξέταση αυτή έχει τη μορφή μιας συζήτησης και δεν δεσμεύει για διεξαγωγή ψηφοφορίας ή λήψη κάποιας απόφασης, ενώ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η εν λόγω κίνηση ξεκίνησε μετά από την απόπειρα συγκέντρωσης υπογραφών από την πλευρά των κατοίκων του Λονδίνου προκειμένου να ζητήσουν από τον δήμαρχο της πόλης να κηρύξει την ανεξαρτησία της βρετανικής πρωτεύουσας και να αξιώσει την ένταξή της στην Ε.Ε.



Πηγή : kathimerini.gr


Η Ευρώπη χάνεται και ο Τσίπρας κοιτάει τον εκλογικό νόμο μήπως επιβιώσει και εύχεται να διαλυθεί η Ευρώπη




Ο Τσίπρας νομίζει ότι οι χώρες της Ευρώπης και η Ελλάδα είναι παιχνίδι και πιόνια στην σκακιέρα του και αντί να ασχολείται πώς να δυναμώσει την οικονομική υπεροχή της χώρας βοηθώντας και ενισχύοντας τον ιδιωτικό τομέα ασχολείται με τον εκλογικό νόμο μήπως σώσει τον κ....ο του ο οποίος δεν σώζεται με τίποτα.

Κάνει δηλώσεις χωρίς τον ξενοδόχο και χωρίς σοβαρότητα εκθέτοντας και πάλι την χώρα μας για τα όσα τολμάει να ξεστομίσει ασόβαρος όπως πάντα ακόμα και τέτοιες κρίσιμες στιγμές.

Νομίζει ότι μπορεί κάτι να κερδίσει με αυτή την κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά είναι ο πλέον ακατάλληλος για να τοποθετείται σε τόσο σοβαρά θέματα και ο πλέον ακατάλληλος για να ακούσει κάποιος και να πάρει σοβαρά τα όσα λέει.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Ολομέτωπη επίθεση στην Ευρώπη για το Brexit - Προειδοποίησε ότι οι ισπανικές εκλογές μπορεί να είναι ο πυροκροτητής εξελίξεων 

«Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μάλιστα το σύνθημα «πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία ψήφου» ,καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της ΚΕ.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη βουλή η σχετική πρόταση νόμου. Θα προβλέπεται μεταξύ άλλων, δικαίωμα ψήφου για όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός σε μια καταρχήν ανάλυση των εξελίξεων μετά το δημοψήφισμα στην Αγγλία τόνισε την ανάγκη για μια καλύτερη Ευρώπη, είπε ότι η ΕΕ απειλείται από τα δεξιά και όχι από την αριστερά, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει και σχετικές πρωτοβουλίες, κάτι που όπως είπε συζήτησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Υπογράμμισε ότι «σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού που βρίσκουν γόνιμο έδαφος στις συνθήκες που δημιούργησαν η λιτότητα και η ασυδοσία των αγορών».

Επίσης, αποκάλυψε ότι μίλησε χθες με τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις ισπανικές εκλογές, ενώ τόνισε ότι μια νίκη της αριστεράς στη χώρα αυτή μπορεί να γίνει πυροκροτητής των εξελίξεων.

Αναφερόμενος στο θέμα του εκλογικού νόμου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μετά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, «φαίνεται ότι προκύπτει καταρχήν η συμφωνία όλων, εκτός της ΝΔ, για την κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών αλλά και για την παροχή δικαιώματος ψήφου σε όσους έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους».
Έχει έρθει η ώρα λοιπόν να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των κοινωνικών κινημάτων και της αριστεράς, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα να δικαιωθούν όλοι όσοι αγωνίστηκαν για ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πράξει το ιστορικό του χρέος και θα μείνει πιστός στις δεσμεύσεις του και πέρα, σημείωσε, «όλοι θα κληθούν να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί».

Στην μακρά ανάλυσή του για τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα στην Αγγλία, ο πρωθυπουργός είπε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν καθοριστικά τη πορεία και το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της.

Ο ιστορικός χρόνος, πρόσθεσε, είναι πυκνός, διαγράφει εξελίξεις με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν συνηθίσει να αντιδρούν.

Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι ότι η Ευρώπη σήμερα βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας και των καθυστερήσεων της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας κρίσης που έχει τις ρίζες της στο οικονομικό πεδίο, όμως σήμερα είναι σαφές ότι εξελίσσεται σε κρίση πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «στρατηγική κρίση», αλλά όπως είπε δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς τα προμηνύματα της είχαν έρθει εδώ και καιρό με την άνοδο των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων στην Αυστρία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και αλλού.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια Ένωση που «αντί να βαθαίνει την ενοποίηση, προκαλεί τάσεις ευρωσκεπτικισμού και δίνει επιχειρήματα για να ξεδιπλώσουν την επικίνδυνη ρητορική τους, οι κάθε λογής δημαγωγοί και μισαλλόδοξοι, που από κομπάρσοι της ιστορίας γίνονται ξαφνικά πρωταγωνιστές».

Υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την ενωμένη Ευρώπη, ένα όραμα όχι για λιγότερη Ευρώπη, ούτε για περισσότερο αυταρχική και συγκεντρωτική Ευρώπη, αλλά για ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη. Για μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική.

Αναφερόμενος στη ΝΔ και την ευρωπαϊκή δεξιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η ΝΔ ψάχνει ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές στις τάξεις μας, ξεχνά ποιους έχει συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Δεξιά. Γιατί ο κίνδυνος της αποσύνθεσης της Ευρώπης έρχεται από τα δεξιά. Και η Αριστερά μαζί με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις είναι οι μόνες που μπορούν να ανασχέσουν αυτή την πορεία και να αλλάξουν την Ευρώπη».

Για αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, και είμαστε οι καταλληλότεροι στην Ευρώπη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης προς όλες τις κατευθύνσεις για να πάνε τα πράγματα αλλιώς. Και όπως τόνισε, δεν θα είμαστε μόνοι σε αυτή τη προσπάθεια, γιατί ήδη πληθαίνουν οι φωνές εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις της δικής μας πολιτικής οικογένειας - της ευρωπαϊκής αριστεράς - για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη.

Στις συνθήκες αυτές, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε την θέση του για την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει ένα νέο σχέδιο για την 21ο αιώνα τονίζοντας ότι μέρα με τη μέρα, μέσα από κόπο και προσπάθεια οικοδομούμε το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης και υλοποιούμε - έχοντας γνώση των περιορισμών και των δυσκολιών - τον πολιτικό μας σχεδιασμό. Ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την αριστερά του 21ου αιώνα, τώρα που η Ευρώπη βιώνει μια βαθύτατη - όχι μόνο οικονομική, αλλά πλέον - πολιτική κρίση.

Αναθεώρηση Συντάγματος

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει το σχέδιό του για την Συνταγματική αναθεώρηση, διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς θα καταθέσουμε με ευθύνη αλλά και συνέπεια τις προτάσεις μας για ώριμες δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα της χώρας».

Διότι, σημείωσε, από την εμπειρία των σύγχρονων κινημάτων όπως οι Πλατείες των Αγανακτισμένων μέχρι και την δική μας πλέον εμπειρία από τη διακυβέρνηση, έχουμε επεξεργαστεί μια σειρά παρεμβάσεων που θα θωρακίσουν περαιτέρω τη δημοκρατία αλλά και θα αναβαθμίζουν τη λαϊκή συμμετοχή και τον έλεγχο, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη για την επαναθεμελίωση του κράτους. Ενός κράτους που, όπως είπε, οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση τους.

Και αυτή η προσπάθεια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «είναι ύψιστης σημασίας για να μπει ένα τέλος σε παθογένειες δεκαετιών που πλήττουν βάναυσα το δημόσιο συμφέρον. Και αναφέρομαι:

Στην προσπάθεια μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στη μάχη που δίνουμε ενάντια στη διαφθορά και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.
Στη μάχη για να τελειώνουμε μια και καλή με τη διαπλοκή και τους φορείς της.
Στη σύγκρουση με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που αποτελεί ένα διπλό τραύμα».

Για το συνέδριο

Αναφερόμενος στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτό το Συνέδριο θα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα Συνέδρια αριστερού κόμματος στην Ελλάδα.

Διότι, πρόσθεσε, τα ερωτήματα που τίθενται τόσο από την ανάγνωση του Σχεδίου των Θέσεων όσο όμως και από την ευρύτερη κατάσταση των πραγμάτων, έχουν χαρακτήρα ξεκάθαρα στρατηγικό. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε ο προσυνεδριακός διάλογος να είναι πλούσιος και οι διαδικασίες πραγματικά ανοιχτές προς την κοινωνία και τις ιδέες της.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει την ευθύνη και τη δυνατότητα να παράξει σχέδιο και στρατηγική που θα καταστήσουν την αριστερά ηγεμονική δύναμη στην Ελλάδα, αλλά και πρωτοπόρο δύναμη στην Ευρώπη. Και για να συμβεί αυτό το κόμμα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις. Δηλαδή:

Να γίνει ένα κόμμα ανοιχτό, καινοτόμο και δημιουργικό.
Να γίνει ένα κόμμα μαζικό και μαχητικό στους κοινωνικούς χώρους και τις γειτονιές.
Να στηρίζει την κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα να ασκεί πολύτιμή κριτική εκεί που κρίνει.
Να γίνει ένα κόμμα της νέας γενιάς.


Αφού το λέει ο Μάρδας: Καμία σύνδεση Brexit με Grexit





Αφού το λέει ο Μάρδας Ε τελείωσε!!!

Ο άνθρωπος που έβλεπε στα πρόσωπα και στις τσέπες των λαθρομεταναστών που σφάζονται και μαχαιρώνονται σήμερα στα hot spot τους μελλοντικούς επενδυτές της χώρας, μας καθησυχάζει με την σοβαρότητα που τον διακρίνει.

Διαβάζουμε τις δηλώσεις Μάρδα στο ρεπορτάζ του news247.gr και κοιμόμαστε ήσυχοι πλέον τα βράδια.

Δεν υπάρχει η παραμικρή σύνδεση μεταξύ Brexit και Grexit, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, διαψεύδοντας δημοσίευμα του Guardian το οποίο επικαλούμενο δηλώσεις Έλληνα υπουργού έκανε λόγο για ανησυχία Grexit. "H έξοδος της Βρετανίας αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι κάποια χώρα - μέλος", τόνισε

Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας,έσπευσε να διαψεύσει δημοσίευμα του Guardian στο οποίο φέρεται να μιλά Έλληνας υπουργός ο οποίος εκτιμά πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα φέρει πιθανή αναζωπύρωση του κινδύνου για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον μπορεί το Brexit να αποδειχθεί ευνοϊκό για την Ελλάδα, αφού θα ενισχυθεί το αίσθημα ενότητας της ευρωζώνης, στο βαθύτερο μέλλον όμως οι συνέπειες θα είναι διαφορετικές.

"Βραχυπρόθεσμα, το Brexit μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, επειδή οι σύμμαχοί μας θα θέλουν τη σταθεροποίηση και να δείξουν αλληλεγγύη. Όμως μακροπρόθεσμα δεν θα βοηθήσει. Η προοπτική του Grexit θα αυξηθεί", είπε ο υπουργός, που δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμα.

Από τη πλευρά του, ο κ.Μάρδας,  τόνισε πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ Brexit και Grexit καθώς η έξοδος της Βρετανίας αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι κάποια χώρα - μέλος και συμπλήρωσε πως "δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη λογική σύνδεσης".

"Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στην Ευρωζώνη, ενδεχομένως να είχαμε κάτι που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε", πρόσθεσε. "Από τη στιγμή που δεν ανήκει ούτε στη συνθήκη του Σένγκεν, τότε δεν υπάρχει καμία σύγκριση", είπε.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του Brexit στην Ελλάδα, ο κ. Μάρδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει μία συμφωνία σύνδεσης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, για την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά.


Δικαστικό «όχι» σε ρύθμιση οφειλών για ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων



«Ο οφειλέτης ενήργησε με ενδεχόμενο δόλο "απολαμβάνοντας" μεγάλο αριθμό δανείων αν και γνώριζε πως ο υπερδανεισμός του θα τον οδηγούσε σε αδυναμία πληρωμών, οι δε τραπεζικοί υπάλληλοι που του χορήγησαν τόσο υψηλά δάνεια θα πρέπει να ελεγχθούν για κακουργηματική απιστία».

Με αυτό το σκεπτικό το Ειρηνοδικείο Νεάπολης Κρήτης απέρριψε ως καταχρηστική, αίτηση ζευγαριού που ζητούσε να υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Το ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων, με ένα ανήλικο παιδί, έλαβε σταδιακά από το 2008 έως και το 2011 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, που συνολικά ανέρχονται σε 544 χιλιάδες ευρώ. Οι οφειλές τους, σύμφωνα με την αίτηση τους, είναι στο ποσό των 532 χιλιάδων ευρώ και τα συνολικά μηνιαία εισοδήματα τους ανέρχονται σε 3.300 με προσδιοριζόμενο από τους ίδιους μηνιαίο κόστος βιοτικών αναγκών τα 2.500 ευρώ. Για τη δανειοδότηση τους, η τράπεζα υποθήκευσε το μοναδικό περιουσιακό τους στοιχείο, δηλαδή μία μεζονέτα εμβαδού 290 τετραγωνικών μέτρων που έκτισαν σε οικόπεδο 650 τετραγωνικών, αξίας, σύμφωνα με τους αιτούντες, 150 χιλιάδων ευρώ. Οι αιτούντες ζήτησαν από το δικαστήριο ρύθμιση των χρεών τους με εξαίρεση της πρώτης -και μοναδικής- κατοικίας τους.
Με την απόφαση του (αριθμός 9/2016), ο Ειρηνοδίκης Νεαπόλεως όχι μόνο θεωρεί «ότι οι αιτούντες, δεν επέδειξαν συμπεριφορά συνετού καταναλωτή, διότι ήδη από τον χρόνο λήψης των ως άνω δανείων, το 2008, διέβλεπαν ως ενδεχόμενη την αδυναμία της αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους στο μέλλον, καθόσον το μοναδικό αξιόλογο αλλά και σταθερό οικογενειακό εισόδημα ήταν ο μισθός των», αλλά τους καταλογίζει υπαιτιότητα που «είχε τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου, καθόσον προέβλεψαν το αποτέλεσμα της αδυναμίας πληρωμής των χρεών των, ως πιθανό και το αποδέχθηκαν».

Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση του, ο Ειρηνοδίκης θεωρεί πως οι αιτούντες επέλεξαν συνειδητά «την "εύκολη" λύση της υπερχρέωσης, προκειμένου να κατασκευάσουν μία νεόδμητη υπερπολυτελή οικία, υπερβολικών διαστάσεων για τα δεδομένα μίας τυπικής τριμελούς οικογένειας, που σαφώς δεν ανταποκρινόταν στα μέτρα των οικονομικών δυνατοτήτων τους».

Σύμφωνα με την απόφαση, ο νόμος για τα υπερχεωμένα νοικοκυριά απευθύνεται στο «σύνηθες πρότυπο του οφειλέτη», δηλαδή «αυτό του μικροοφειλέτη- στις περισσότερες περιπτώσεις με πενιχρά εισοδήματα, με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία και έλλειψη συναλλακτικής εμπειρίας και όχι η προστασία καταναλωτών με πολύ μεγάλη δανειακή επιβάρυνση, η οποία κείται εκτός κάθε λογικής "συνετού" και υπεύθυνου εκ μέρους του δανειολήπτη δανεισμού».

Με την απόφαση του το δικαστήριο ασχολείται και με την συμπεριφορά των αρμοδίων υπαλλήλων της τράπεζας θεωρώντας πως ενήργησαν «κατά παράβαση των κανόνων της επιμελούς διαχείρισης στην σύναψη τραπεζικών δανείων για τη χρηματοδότηση των αιτούντων, χωρίς να πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις και χωρίς να ελέγξουν την πιστοληπτική ικανότητα των χρηματοδοτούμενων και να εξασφαλίσουν την περιουσία των με αξιόχρεες εγγυήσεις βλάπτοντας την περιουσία των, παραβιάζοντας προφανώς την υποχρέωση να προβαίνουν στον λεγόμενο "…υπεύθυνο δανεισμό…"».

Έτσι, αφού τονίζει πως «το Δικαστήριο έχει υπόνοιες» διάπραξης του αδικήματος της απιστίας ο ειρηνοδίκης διατάσσει να αποσταλεί ο φάκελος των οικονομικών στοιχείων και των δανειακών συμβάσεων του ζευγαριού στον εισαγγελέα, προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση και να αποφανθεί αν πρέπει να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος των υπαλλήλων της πιστώτριας τράπεζας.



Πηγή : ethnos.gr


Χρυσόγονος: Προ των πυλών το Grexit αν το 2018 η Ελλάδα δεν βγει στις αγορές




Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί πώς η απόφαση των Βρετανών να βγουν από την ΕΕ επηρεάζει την Αθήνα 

Το Brexit θα προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους στην Ελλάδα, με απρόβλεπτες συνέπειες, εκτιμά ο Κώστας Χρυσόγονος.

Ερωτηθείς αν η απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ συνδέεται με ενδεχόμενο Grexit, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αν το 2018 η Ελλάδα δεν βγει στις αγορές τότε ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την χώρα μας και το Grexit θα είναι προ των πυλών».

«Η Βρετανία είναι ένα ακυβέρνητο καράβι σε τρικυμία μετά την απόφαση που πήρε ο λαός για Brexit, μια απόφαση μη αναμενόμενη και άσχημη», σχολίασε ακόμη ο κ. Χρυσόγονος, μιλώντας στο «Ε».



Πηγή : protothema.gr


Μαχαίρωσαν αστυνομικό σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων



Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε λίγο μετά τις 20:00 ένας αστυνομικός από έναν 24χρονο πρόσφυγα σε κέντρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ευτυχώς ελαφρά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όλα έγιναν στην είσοδο του κέντρου φιλοξενίας την ώρα που πενήντα πρόσφυγες επέστρεφαν από τη Θεσσαλονίκη όπου είχαν υποβάλει αιτήματα ασύλου.

Μια γυναίκα αισθάνθηκε αδιαθεσία και σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν οι αυτόπτες μάρτυρες, ο αστυνομικός κάλεσε σε βοήθεια τον γιατρό του κέντρου φιλοξενίας.

Τότε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο 24χρόνος έβγαλε ένα μικρό σουγιά από την τσέπη του και τραυμάτισε στο πρόσωπο τον αστυνομικό. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο κέντρο φιλοξενίας ακινητοποίησαν τον 24 χρόνο και μετέφεραν στο νοσοκομείο τον αστυνομικό όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε τραυματιστεί στο πηγούνι και αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επέστρεψε στο σπίτι του.

Πάντως ο πρόσφυγας δεν διευκρίνισε τον λόγο που επιτέθηκε στον αστυνομικό, ενώ όταν αρχικά συνελήφθη δήλωσε στους αστυνομικούς ότι είναι ανήλικος.



Μίνα Καραμήτρου
Πηγή : CNN.gr




Γαλλία: Εκτέλεσαν δύο άνδρες και τραυμάτισαν μια 14χρονη




Πυροβολισμοί με δύο νεκρούς και ένα κορίτσι σε κρίσιμη κατάσταση σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Μασσαλία της νότιας Γαλλίας.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, δύο άνδρες είναι νεκροί όταν δέχθηκαν πυρά από Καλάσνικοφ κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, οι δύο άνδρες ήταν 30 ετών ενώ το κορίτσι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση είναι 14.


Η σκοτεινή πλευρά στις αδερφότητες - Φρικιαστικά καψόνια σε φοιτητή



Ανατριχιαστική μαρτυρία του φοιτητή Terrance Bennett που υποστηρίζει ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια σε τελετή μύησης.

Ο ξυλοδαρμός του και ο θάνατος ενός άλλου φοιτητή αποτελούν το αντικείμενο ενός νέου ντοκιμαντέρ, εκθέτοντας τη σκοτεινή πλευρά στις αδερφότητες. Ο Terrance Bennett υποστηρίζει πως ξυλοκοπήθηκε άγρια με κουπιά το 2014. "Έφτασα σε σημείο να πεθάνω" θυμάται ο φοιτητής του Johnson & Wales University στο ντοκιμαντέρ.


Ο νεαρός μηνύει πλέον την αδερφότητα Tau Kappa Epsilon, αναφέροντας ότι τον πήραν όμηρο και του έδεσαν τα μάτια. "Όσο περνούσε η ώρα, άρχισα να χάνω τα ρούχα μου. Με χτύπησαν τόσο άσχημα που σκεφτόμουν πως δεν θα καταφέρω να ζήσω". Ξύπνησε μετά από λίγες ημέρες σε ένα νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι φοιτητές της αδερφότητας Tau Kappa Epsilon τον έδεσαν, ούρησαν επάνω του, έσβηναν τσιγάρα επάνω του, δεν τον άφηναν να κοιμηθεί, του πετούσαν αυγά και σάπια τρόφιμα, τον ανάγκαζαν να κάνει ασκήσεις και να φάει ωμά κρεμμύδια.


Στο ντοκιμαντέρ αναφέρεται πως τουλάχιστον 23 φοιτητές έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 8 χρόνια. Ένας από αυτούς ήταν ο Harrison Kowiak που πέθανε από τραυματισμό στο κεφάλι ενώ ήταν 19 ετών και φοιτούσε στο Lenoir-Rhyne University.





Πηγή: Dailymail, newsit.gr


Πρόταση μομφής κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν από βουλευτές των Εργατικών



Αμφισβητείται και ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν μετά την «ψυχρολουσία» του Brexit. Δύο μέλη των Εργατικών υπέβαλαν πρόταση μομφής κατά του αρχηγού τους, η οποία παραπέμπεται προς συζήτηση τη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εφόσον η πρόταση μομφής υποστηριχθεί θα ακολουθήσει την Τρίτη μυστική ψηφοφορία που μπορεί με τη σειρά της να ανοίξει το δρόμο για αλλαγή ηγεσίας.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται μπαράζ επικρίσεων ότι στήριξε το «Μένουμε» με «μισή καρδιά» και απέτυχε να κρατήσει τους ψηφοφόρους των Εργατικών μακριά από το στρατόπεδο του Brexit.

Την πρόταση μομφής κατέθεσαν οι βουλευτές Μάργκαρετ Χοτζ και Αν Κόφεϊ.

«Ένας ηγέτης πρέπει να μπορεί να επικοινωνήσει ένα μήνυμα και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε αυτό το μήνυμα, και πιστεύω ότι απέτυχε και στα δύο κατά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να είναι πλέον ο ηγέτης του κόμματος» δήλωσε στο Reuters η Αν Κόφεϊ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε ψηφίσει «όχι» στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 1975, αλλά τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ψηφοφορία της 23ης Ιουνίου.

«Αυτό που είδαμε χθες ήταν κύματα ψηφοφόρων των Εργατικών να μην ψηφίζουν Εργατικούς. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν μπορούσε να συνδεθεί με τους ανθρώπους που έπρεπε να προσελκύσουμε» δήλωσε από πλευράς η Μάργκαρετ Χοτζ μιλώντας στο δίκτυο Sky News.

Εναντίον του Κόρμπιν και ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης των Εργατικών Τόνι Μπλερ, ο οποίος δήλωσε ότι η ηγεσία των Εργατικών τήρησε «αρκετά χλιαρή» στάση στη διάρκεια της εκστρατείας. «Δεν κινητοποιήσαμε τους υποστηρικτές μας, ώστε αυτοί να κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης ή του καθεστώτος» τόνισε.

Πάντως, υπάρχουν και αρκετοί υποστηρικτές του Κόρμπιν. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κιθ Βαζ είπε σε συνέντευξή τους ότι δεν πιστεύει πως θα έπρεπε να υπάρξει «αμφισβήτηση της ηγεσίας» στους Εργατικούς.





Πηγή : tovima.gr


Μαρινόπουλος: Μονόδρομος 'προστασία' και κούρεμα



Πυρετώδεις προσπάθειες ενάντια στο χρόνο για να διασωθεί η εταιρία, καθώς σχηματίζονται πλέον ουρές για έκδοση διαταγών πληρωμής. Άμεση η ανάγκη ένταξης σε άρθρο εξυγίανσης για να αποφευχθεί η κατάρρευση. Το σχέδιο εμπλοκής της Σκλαβενίτης και οι δυσκολίες του εγχειρήματος.

Πυρετώδεις προσπάθειες, τις οποίες παρακολουθεί από πολύ κοντά και η κυβέρνηση, διεξάγονται σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, προκειμένου να αποδεχτεί η Σκλαβενίτης ρόλο στρατηγικού επενδυτή, σε συνδυασμό με την ένταξη της Μαρινόπουλος σε άρθρο αναδιάρθρωσης/εξυγίανσης, το γνωστό ως 106Β και να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση του πάλαι ποτέ κραταιού λιανεμπορικού ομίλου.

Κι αυτό καθώς οι διαταγές πληρωμής και οι αναγκαστικές εκτελέσεις λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, απειλώντας να μπλοκάρουν την λειτουργία της εταιρίας που απασχολεί περίπου 13.000 εργαζόμενους.

Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας είναι ο διακανονισμός των υποχρεώσεων προς Δημόσιο και Ταμεία, η αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων, αλλά και ο περιορισμός των απαιτήσεων των προμηθευτών, με κούρεμα που σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί θα πρέπει να είναι κατ' ελάχιστο της τάξεως του 40%.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πλευρά Σκλαβενίτη αποδέχεται τη στρατηγική σημασία του εγχειρήματος, ευρύτερα για την αγορά, κι εμφανίζεται πρόθυμη να εμπλακεί, δεδομένου ότι ως ένα βαθμό γνωρίζει πλέον την εταιρία και «από μέσα», (λόγω του προηγούμενου deal που ακυρώθηκε από τις εξελίξεις.

Ωστόσο, προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα καθιστούν το εγχείρημα βιώσιμο και οικονομικά συμφέρον, προκειμένου να μην κινδυνεύσει ο όμιλος Σκλαβενίτη πλέον από το βάρος των υποχρεώσεων που θα δημιουργηθούν.

Το βασικό σενάριο που τελεί υπό επεξεργασία, περιλαμβάνει προς ώρας τη συμμετοχή της Σκλαβενίτης με ποσοστό 75% στη νέα εταιρία, (που θα αφορά πρακτικά όλη τη δραστηριότητα της Μαρινόπουλος στο συγκεκριμένο τομέα του λιανεμπορίου) ενώ ποσοστό 25% θα διατηρήσει η πλευρά της Μαρινόπουλος.

Η εισροή νέων κεφαλαίων από την Σκλαβενίτης τοποθετείται σε 75 εκατ. ευρώ και ακόμη 50 εκατ. ευρώ σε βάθος 2-3 ετών.

Οι υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος θα μετατραπούν σε μακροπρόθεσμα 20ετή δάνεια, με balloon (η εξόφληση θα ξεκινήσει μετά από 6 χρόνια και θα αφορά το 30% σταδιακά, ενώ το υπόλοιπο 70% θα εξοφληθεί στη λήξη).

Περίπου 370 εκατ. θα είναι ο νέος χαμηλότοκος δανεισμός (οι πληροφορίες μιλούν για επιτόκιο της τάξεως του 1%) επίσης με 20ετή διάρκεια και τους ίδιους όρους αποπληρωμής.

Στο σκέλος της εξυγίανσης του παθητικού της εταιρίας, προβλέπεται «εθελοντικό» κούρεμα των εμπορικών πιστωτών, οι συνολικές υποχρεώσεις προς τους οποίους υπολογίζονται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ, σε ένα ποσοστό που σύμφωνα με το σχέδιο υπολογίζεται σε 40%.

Ακόμη θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των υποχρεώσεων σε μισθώματα, για ακίνητα που χρησιμοποιεί ο όμιλος Μαρινόπουλου (ορισμένες πηγές τα ανεβάζουν σε 150-200 εκατ. ευρώ) με ετεροχρονισμό των πληρωμών, τουλάχιστον για μια τριετία και αναπροσαρμογή προς τα κάτω των μισθωμάτων.

Τέλος βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμιστούν και οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο και Ταμεία, οι οποίες υπολογίζονται μεταξύ 105 και 110 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα 15ετίας, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία θα πρέπει πέρα από τα συμφωνήσουν μεταξύ τους οι τράπεζες, η Σκλαβενίτης και ο όμιλος Μαρινόπουλου, να αποδεχτούν και οι εμπορικοί πιστωτές το κούρεμα των απαιτήσεων τους. Θα πρέπει δηλαδή να δώσει τη συγκατάθεση της η πλειονότητα των πιστωτών σε ποσοστό που να ξεπερνά το 60%, ίσως και το 70%. Γεγονός που δεν είναι εύκολο, παρότι σταδιακά διαμορφώνεται πλέον η πεποίθηση στην αγορά ότι οι εναλλακτικές θα είναι πολύ χειρότερες.

Ένα ακόμη από τα «αγκάθια» της υπόθεσης, αναφέρουν πηγές από το χρηματοοικονομικό χώρο που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αφορά το κεφάλαιο που απαιτείται για την διατήρηση της Μαρινόπουλος σε λειτουργία στο μεσοδιάστημα, καθώς υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 15-20 εκατομμύρια, ανά μήνα λειτουργίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες στο α εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένεται ότι θα προκύψει αρνητικό EBITDA της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Είναι δε προφανές ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν όροι που θα επιτρέπουν στην Σκλαβενίτης να απαγκιστρωθεί από μια συμφωνία ανάλογα με την πορεία του due dilligence και την επαλήθευση των δεδομένων με τα οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το FNB Daily, το οποίο έχει σήμερα εκτενές ρεπορτάζ για το σχέδιο διάσωσης, θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνει αναχρηματοδότηση των τριών τελευταίων δόσεων (Δεκέμβριος 2016 με Ιούνιο-Δεκέμβριο του 2017) του κοινού ομολογιακού δανείου του Σκλαβενίτη ύψους 56 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας και χωρίς την υποχρέωση τήρησης «covenant». Ακόμη στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η νέα χρηματοδότηση θα χορηγηθεί με την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης και τη δέσμευση του 85% του συνόλου των υποχρεώσεων σε προμηθευτές και ότι από τη στιγμή που η αποπληρωμή γίνεται με βάση την υπογεγραμμένη από αυτούς συμφωνία εξυγίανσης δεσμεύονται στην εθελοντική μείωση των απαιτήσεών τους και παραιτούνται τυχόν άλλων απαιτήσεων ανεξάρτητα από το πώς θα καταλήξει η διαδικασία του άρθρου 106Β.

Από την πλευρά της η Μαρινόπουλος, ανεπισήμως διέρρεε σήμερα ότι το σχέδιο που συζητείται αποτελεί «σενάριο».

Η διατύπωση είναι εν μέρει αληθής, καθώς οι επαφές μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, απέχουν από το να έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία. Είναι ως εκ τούτου πολύ πιθανόν να προκύψουν διαφοροποιήσεις, στις βασικές «συντεταγμένες» που καταγράφηκαν ανωτέρω, ακόμη και στο θετικό ενδεχόμενο μιας συμφωνίας.

Απολύτως έγκυρες πηγές πάντως διαβεβαιώνουν ότι αυτές είναι οι βασικές προδιαγραφές της μόνης «λύσης» που βρίσκεται σε αυτή τη φάση στο τραπέζι, ενώ παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι κάθε μέρα πού χάνεται χωρίς να συμφωνηθεί βιώσιμη λύση, η οποία να έχει «οικονομικό νόημα», φέρνει και πιο κοντά πολύ πιο δυσάρεστες καταστάσεις, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πιστωτές και την ευρύτερη αγορά




Γιώργος Παπανικολάου 
Πηγή : euro2day.gr


ΗΠΑ: Με διψήφιο ποσοστό προηγείται του Τραμπ η Χίλαρι Κλίντον



Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Χίλαρι Κλίντον ανέκτησε διψήφιο προβάδισμα επί του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και μεταδόθηκε χθες Παρασκευή.

Η έρευνα (20ή-23η Ιουνίου) κατέδειξε ότι το 46,6% των Αμερικανών που είναι πιθανό να πάνε να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της Κλίντον και το 33,3% υπέρ του Τραμπ. Ένα 20,1% δεν τάχθηκε υπέρ κανενός από τα δύο αυτά πρόσωπα.

Ο Τραμπ είχε δει για λίγο τη δημοτικότητά του να ενισχύεται, έπειτα από το μακελειό της 12ης Ιουνίου στο Ορλάντο της Φλόριντας, όταν επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα απαγορεύσει συλλήβδην στους μουσουλμάνους την είσοδο στη χώρα εάν εκλεγεί πρόεδρος. Τότε το προβάδισμα της Κλίντον είχε μειωθεί στις 9 εκατοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο η άνοδος του ποσοστού του Τραμπ φαίνεται ότι ήταν προσωρινή μόνο, αντίθετα με την αύξηση του ποσοστού του στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων πέρυσι, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας.

Το προβάδισμα της Κλίντον, που ανέρχεται σε 13,3 εκατοστιαίες μονάδες, είναι σχεδόν το ίδιο με εκείνο που διατηρούσε πριν από την επίθεση στο Ορλάντο.

Η υποχώρηση του ποσοστού του Τραμπ καταγράφηκε την ώρα που ο υποψήφιος πασχίζει να δείξει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί την εκστρατεία της Κλίντον, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη τάξη μεγέθους και ιδιωτικών συνεισφορών στη χρηματοδότησή της.

Στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των δύο εκστρατειών που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν πως ο Τραμπ στις αρχές Ιουνίου διέθετε μόλις 1,3 εκατομμύριο δολάρια, ενώ η Κλίντον 42 εκατ. δολάρια.

Ο Τραμπ προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες των συμμάχων του, υποστηρίζοντας πως μπορεί να αντλήσει χρήματα από την «άπειρη» προσωπική του περιουσία εάν χρειαστεί, ενώ παράλληλα εντείνει τις προσπάθειες να συγκεντρώσει χρήματα σε διάφορες εκδηλώσεις και μέσω του Διαδικτύου.

Η δημοσκόπηση της Ipsos διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου και συμπεριέλαβε συνεντεύξεις 1.201 πιθανών ψηφοφόρων και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, zougla.gr


Μετά την καταιγίδα,τι: 11 κορυφαίοι αναλυτές προβλέπουν



Την «επόμενη μέρα» μετά το Brexit ανιχνεύουν 11 κορυφαίοι αναλυτές

Πριν χαράξει στην ηπειρωτική Ευρώπη, το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό: Η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων επέλεξε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ετσι αρχίζει το Politico το άρθρο-ανάλυση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που συγκλονίζει ολόκληρο τον κόσμο. Η ιστοσελίδα ζήτησε από συγγραφείς, πολιτικούς σχολιαστές και ειδικούς μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος.

Κίνδυνος μετάδοσης

Η ψηφοφορία της Πέμπτης είναι μόνο η αρχή ενός μακρού και αβέβαιου διαζυγίου, εκτιμά ο Mark Leonard συν-ιδρυτής και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Οι Ηγέτες της ΕΕ πρέπει αντί να ασχοληθούν με τις διαδικασίες της ολοκλήρωσης της Ευρώπης, να εργαστούν σκληρά για να κρατήσουν ενωμένη την υπόλοιπη Ευρώπη. Κι αυτό γιατί οι διαδικασίες ολοκλήρωσης θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια αντίθετη αντίδραση από τις χώρες-μέλη που έχουν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ή που αντιδρούν στην σκληρή γραμμή ενός γαλλογερμανικού άξονα, όπως η Πολωνία, προσθέτει.

Κατά τον Mark Leonard η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για να κρατήσει ζωντανούς τους δεσμούς με τη Βρετανία, σε εκείνους τους τομείς που αποφέρουν οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Η βρετανική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να επιδιώξει να καθησυχάσει τις αγορές για να μετριαστεί ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος. Αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν την υιοθέτηση μονομερών κινήσεων που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περισσότερο την ΕΕ , ενώ μόλις εκλεγεί ο διάδοχος του Κάμερον, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει ένα υπάρχον μοντέλο εταιρικής σχέσης, αντί να προσπαθήσει να χαράξει μια εντελώς νέα σχέση, καταλήγει.

Ιστορική αλλά επικίνδυνη απόφαση

Αντίο Μεγάλη Βρετανία, καλώς όρισες Μικρή Αγγλία, λέει ο Josef Joffe, εκδότης της Die Zeit και συνεργάτης στο Hoover Institution στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Τώρα η Σκωτία θα μπορούσε να ψηφίσει να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, το ίδιο θα μπορούσε να κάνει η Βόρεια Ιρλανδία. Το έθνος που καθόρισε η μοίρα της Ευρώπης για 400 χρόνια μοιάζει να γίνεται μια Αυστρία-απομεινάρι της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

Σκεφτείτε μια μικρή Βρετανία, με γραφικά μικρά χωριά και ιδιόμορφες συνήθειες, όπως τη χλιαρή μπίρα, αλλά χωρίς να παίζει κάποιον ρόλο, σημειώνει ο Josef Joffe για να προσθέσει: Απλά φανταστείτε μια μικρή Βρετανία το 1939. Ο Χίτλερ θα επέλαυνε πάνω της και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Joffe μάλιστα παρομοιάζει την χθεσινή ψηφοφορία με εκείνη που ανέδειξε τον Χίτλερ στην ηγεσία της Γερμανίας, σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ακόμη χειρότερο γιατί «οι Γερμανοί δεν ήξεραν τι αγόραζαν» ενώ οι Βρετανοί κοίταξαν το μέλλον κατάματα και επέλεξαν τον αυτοϋποβιβασμό τους.

Η Ιστορία δεν θα είναι φιλική προς το 52% που αγκιστρώθηκε στο παλιό μεγαλείο, αλλά ούτε προς τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τις κυβερνήσεις, που ανταποκρίνονται σε κάθε δείγμα λαϊκής δυσαρέσκειας με την αρπαγή ακόμη ενός κομματιού εθνικής κυριαρχίας. Το Brexit φωνάζει: Έχετε πάει ήδη πολύ μακριά, μην σκεφτείτε καν για περισσότερη ολοκλήρωση τώρα. Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τη Βρετανία αγκυροβολημένη. Εάν όχι, η ΕΕ θα συρρικνωθεί σε ένα ασήμαντο φυλάκιο της Ευρασίας. Θα μπορούσε να διαλυθεί αυτός ο εφιάλτης; Αγαπητοί Βρετανοί, παρακαλούμε να ψηφίσετε και πάλι - για το καλό σας, και της Ευρώπης, καταλήγει ο εκδότης της Die Zeit

Η Βρετανία είναι πια δύσκολο αν κυβερνηθεί

Στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις των επόμενων μηνών αναφέρεται το σχόλιο της Mary Ann Sieghart, αρθρογράφος των Times, του Economist και του Independent.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έπαιξε ένα μεγάλο στοίχημα για την πολιτική ζωή του και το έχασε. Τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποστεί τις μακροχρόνιες συνέπειες τις προσπάθειας του Κάμερον να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο υποσχόμενος το δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

Η χώρα μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, δύο χρόνια μετά τις προηγούμενες κάλπες υπό τηυν πρωθυπουργία κάποιου άλλου συντηρητικού πολιτικού και ίσως να υπάρξει και μια αποχώρηση της Σκωτίας από τη χώρα. Το κίνητρο πολλών Βρετανών που ψήφισαν έξοδο ήταν η επιθυμία τους να μειώσουν τη μετανάστευση. Ολα αυτά καθιστούν τη Βρετανία μια χώρα που δεν είναι εύκολο αν κυβερνηθεί.

Εχασαν οι πολιτικές ελίτ

Ο Ivan Krastev πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών στη Σόφια, σχολιάζει ότι το βρετανικό δημοψήφισμα μπορεί να συγκριθεί με την επανένωση της Γερμανίας, με την διαφορά ότι το Brexit είναι το αντίθετο της επανένωσης.

Μια περίοδος που άρχισε το 1945 τελείωσε σήμερα. Μένει να διασαφηνιστεί πόσο... ηνωμένο θα μείνει το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Οι ελίτ δεν έχουν πλέον τον έλεγχο. Ο κόσμος δεν επηρεάστηκε από το γεγονός ότι 9 στους 10 οικονομολόγους εξέφρασαν την ανάγκη η Βρετανία να μείνει στην Ε.Ε. ούτε το γεγονός ότι 9 στις 10 celebrities έγιναν οι cheerleaders του στρατοπέδου του Bremain. Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε βραχυπρόθεσμα είναι αναστάτωση, φασαρία και ένα κύμα από δημοψηφίσματα σε όλη την Ευρώπη καθώς θα παρατηρηθεί μια νέα εθνικοποίηση της Ευρωπαϊκής πολιτικής. 

Η ξενοφοβία κερδίσει πολιτικούς πόντους

Ο Daniel Trilling αρθρογράφος του περιοδικού New Humanist και συγγραφέας ενός νέου βιβλίου για την μετανάστευση στη Βρετανία ασκεί σκληρή κριτική για τις πολιτικές των Συντηρητικών και των Εργατικών τα τελευταία 15 χρόνια, ο οποίοι προσπάθησαν να προσεταιρισθούν την εργατική τάξη λέγοντάς τους ότι τα προβλήματά της οφείλονται στην μετανάστευση και δίνοντας υποσχέσεις ότι να την μειώσουν. Μέρος της εκστρατείας για το δημοψήφισμα αναλώθηκε στους μισθούς και στο πώς θα ελεγχθεί η ελεύθερη διακίνηση στην Ε.Ε. εν καιρώ λιτότητας.

Ο ιός της ξενοφοβίας διαπέρασε όλη την εκστρατεία. Από τον ισχυρισμό ότι 74 εκατομμύρια Τούρκοι είναι έτοιμοι να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έως τις απόψεις του κόμματος Ukip για το προσφυγικό. Βρεθήκαμε μπροστά στο μίσος και σε μια καυστική πολιτική αντιπαράθεση. Την περασμένη χρονιά οι πρόσφυγες που πνίγονταν στη Μεσόγειο περιγράφονταν ως κατσαρίδες από την πιο γνωστή λαϊκίστικη εφημερίδα της Βρετανίας. Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα φταίει; Η ξενοφοβία δεν είναι η πλήρης δικαιολογία γι' αυτά που συμβαίνουν, αλλά ούτε μπορεί να παραβλεφθεί. Η αριστερά πρέπει να δώσει μια εναλλακτική και να το κάνει γρήγορα. 

Οι εθνικές κυβερνήσεις θα στραφούν κατά των Βρυξελλών

Ο Charles Grant διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, τονίζει ότι με το Brexit γη Ευρώπη περνά από την ολοκλήρωση στην αποσύνθεση. Οι κεντρώες ελίτ που κυβερνούν τις περισσότερες χώρες βρίσκονται σε κατάσταση αμύνης. Ξέρουν ότι δεν είναι μόνο οι Βρετανοί λαϊκιστές που έχουν κερδίσει έδαφος.

Συνήθως η Κομισιόν πιέζει για λύσεις σε κρίσεις με όλο και περισσότερο «Ευρωπαϊκές» λύσεις. Ομως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δηλώσει πρόσφατα: «Βλέπουμε κυβερνήσεις και κόμματα να πηδούν πάνω – κάτω απαιτώντας όλο και περισσότερη Ευρώπη. Αν θέλετε οι λαοί να απορρίψουν μαζικά την Ευρώπη, συνεχίστε στον ίδιο σκοπό».

Η γραμμή Τουσκ θα επικρατήσει. Ούτε οι Γερμανοί ούτε οι Γάλλοι δεν είναι ενθουσιώδεις για μια νέα συνθήκη της Ε.Ε. και για βήματα ομοσπονδιοποίησης. Οι κυβερνήσεις θα θελήσουν να κρατήσουν σφικτά τον έλεγχο των Ευρωπαϊκών θεσμών. Δεν θα αφήσουν τις Βρυξέλλες να καθορίσουν την ατζέντα. 

Οι νεόπτωχοι έφεραν το Brexit

Η Dawn Foster, αρθρογράφος για πολιτικά ζητήματα στον Guardian, τη London Review of Book, τον Independent και τους Times, θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα έπρεπε να εκπλήξει.

Τονίζει ότι είχε επισκεφτεί πόλεις όπως το Redcar, το Swansea, το Sunderland και το Newport, όχι για να κάνει ρεπορτάζ για το δημοψήφισμα αλλά για την φτώχεια των κατοίκων τους. Ηταν πόλεις με ισχυρή βιομηχανία, σταθερές θέσεις εργασίας, καριέρες, σπίτια και κοινότητες. Τώρα με την κατάρρευση των ανθρακωρυχείων, της βιομηχανίας και της χαλυβουργίας, οι δουλειές σπανίζουν και είναι ασταθείς, όταν και αν υπάρχουν. Οταν οι πολιτικοί της Βρετανίας έλεγαν ότι η οικονομία ανακάμπτει, αυτοί οι άνθρωποι δεν έβλεπαν καμία βελτίωση.

Το σύνθημα της εκστρατείας του Brexit «Πάρτε τον έλεγχο» ήταν έξυπνο και υποσχόταν στους ανθρώπους που θεωρούσαν ότι δεν έχουν επιλογές, ότι θα μπορούν να έχουν περισσότερο έλεγχο στις ζωές τους. 

Η παλιά Ευρώπη επιστρέφει στη διχόνοια

Ο Carl Bildt πρώην πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας, σημειώνει ότι σύντομα θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι συνέπειες της ψήφου των βρετανών και χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα το πιο σοβαρό γεγονός στην Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Αίσχους.

Με την ολοκλήρωση η Ευρώπη κατάφερνε να ξεπερνά τις παλιές αντιθέσεις και να σταθεροποιεί τη δημοκρατία. Τώρα που η αίγλη της Ευρώπης έχει χαθεί, ο κίνδυνος να επιστρέψει σε μοντέλα διχασμού δεν θα έπρεπε να παραβλέπονται. Αυτό που θέλουμε τώρα είναι πολιτική δεινότητα. 

Η Ευρώπη ξεφτίζει

Ποτέ μην κάνεις μια ερώτηση αν δεν είσαι σίγουρος για την απάντηση που θα πάρεις, σχολιάζει η ισπανίδα δικηγόρος και πρώην υπουργός εξωτερικών Ana Palacio, αναφερόμενη στις πολιτικές επιλογές του Ντέιβιντ Κάμερον και καταγράφει το αποτέλεσμα της τακτικής του να κερδίσει τις εκλογές του 2015 με ένα εγωιστικό στοίχημα: Κέρδισε 13 μήνες στην πρωθυπουργία τις οποίες ανάλωσε στο καταστροφικό και διχαστικό δημοψήφισμα.

Η Βρετανία βρίσκεται πια σε αχαρτογράφητα ύδατα και η διαπραγμάτευση για την έξοδο θα γίνει σε μια εποχή που Γερμανία και Γαλλία θα έχουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Την ερχόμενη Κυριακή οι εκλογές στην Ισπανία είναι αμφίβολο αλλά όχι αδύνατο να δώσουν μια κυβέρνηση με επικεφαλής τους Podemos και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεκαθαριστεί αν τις πολιτικές πρωτοβουλίες θα τις έχουν οι οι δανειστές ή οι δανειζόμενες χώρες. Είναι μια στιγμή ενδοσκόπησης για την Ευρώπη. Το δημοψήφισμα ήταν μια διαμάχη ανάμεσα στην κοινή λογική και το πάθος, το οποίο πέτυχε μια μεγάλη νίκη. Για να αποφύγει η Ευρώπη το ξέφτισμα χρειάζεται ξεκάθαρα μια πειστική αφήγηση που δεν θα απευθύνεται μόνο στην λογική των ανθρώπων αλλά και στις καρδιές τους. 

Μην τιμωρήσετε τη Βρετανία

Ο Christian Odendahl επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, σχολιάζει ότι η Γερμανία έχει δύο στόχους πλέον: να ενισχύσει την Ευρώπη και να διασφαλίσει ότι η Βρετανία θα παραμείνει εταίρος της Ε.Ε. μια αποστολή που είναι ευαίσθητη γι' αυτούς που θα την αναλάβουν στο Βερολίνο να την φέρουν εις πέρας. Αφενός η ενίσχυση σημαίνει ισχυρότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη με την Ε.Ε. να προσφέρει οικονομικά οφέλη στους πολίτες της. Η Γερμανία να γίνει πιο ρεαλιστική, εγκαταλείποντας τις εμμονές της για ισορροπημένους προϋπολογισμούς και να βοηθήσει την ΕΚΤ στην ενδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης. Η παροχή προστασίας σημαίνει ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιταλία δεν θα κάνουν δικά τους δημοψηφίσματα. Ομως η Αγκελα Μέρκελ δεν θεωρείται πιθανό ότι θα υποκύψει στον πειρασμό να κάνει δύσκολο το διαζύγιο με τη Βρετανία. Το να τιμωρήσει μια χώρα που αποχωρεί θα ενισχύσει την ευρωσκεπτικιστική φωτιά. Η Γερμανία πρέπει να χτίσει μια ρεαλιστική εταιρική σχέση με τη Βρετανία.  

Η Ευρώπη έχασε τη μετριοπαθή Ευρωσκεπτικιστική φωνή της

Ο Cas Mudde καθηγητής στη Σχολή Δημοσίων και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Οσλο, θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί μια χρήσιμη απόδειξη ότι η Ε.Ε. είναι διασπασμένη, η ελίτ της έχει χάσει την επαφή της με τους λαούς, οι οποίοι πλέον έχουν βρει την δική τους φωνή. Ομως πάρα το γεγονός ότι τα λαϊκίστικα κόμμα στην Ευρώπη είναι Ευρωσκεπτικιστικά, πολλά εξακολουθούν να ζητούν την μεταρρύθμιση της Ευρώπης. Λαϊκίστικα κόμματα όπως οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν διεύρυνση και βάθεμα της κοινωνικής Ευρώπης. Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία και το Βελγικό Φλαμανδικό Κόμμα, θέλουν μια ελάχιστα ενωμένη «Ευρώπη των Εθνών» που θα έχει να κάνει με ζητήματα ασφαλείας. Οι λαϊκιστές της Αριστεράς που φοβούνται διάλυση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και οι λαϊκιστές της δεξιάς που φοβούνται ότι θα υπάρξει μια κλιμάκωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είναι νευρικοί. 




Πηγή : thetoc.gr