Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Μουζάλας: Το 50% στα νησιά είναι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα




Των προσπαθειών της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την παραμονή μεταναστών και προσφύγων "εγκλωβισμένων" στα νησιά, υπεραμύνθηκε εκ νέου σήμερα από τη Βουλή ο κ. Ι.Μουζάλας, σημειώνοντας πάντως για ακόμα μία φορά πως υπάρχουν προβλήματα των οποίων η λύση παραπέμπεται για το μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Τάσσου, στο πλαίσιο της οποίας ειπώθηκε ότι οι συνθήκες στα χοτ σποτ στα νησιά είναι απαράδεκτες και χρειάζεται προσοχή για να μην γίνουν εκρηκτικές, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής αφού είπε πως είναι σωστές οι παρατηρήσεις του ερωτώντος βουλευτή, έσπευσε να μνημονεύσει ρηθέν του ιστορικού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Χαρ. Φλωράκη σύμφωνα με το οποίο, "μαζί με τα βρώμικα νερά δεν πρέπει να πετάμε και το παιδί.

Κι εσείς αυτό κάνετε, όχι από πρόθεση", πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι δεν δέχεται την ολοκληρωτική κριτική των κυβερνητικών ενεργειών. Και συνέχισε: "Στα νησιά δεν υπάρχει υπερπληθυσμός μεταναστών και προσφύγων. Αυτή τη στιγμή συνολικά μιλάμε για οκτώ χιλιάδες που παραμένουν μέχρι να διευκρινιστεί αν δικαιούνται άσυλο. Αν κριθεί πως δικαιούνται, θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα, και αν όχι, βάσει της πρόσφατης συμφωνίας θα επιστραφούν στην Τουρκία". Συμπλήρωσε πάντως ότι εξ αυτών, το 50% είναι παράτυπου μετανάστες.

Με αφορμή σχετικές επισημάνσεις του κ. Τάσσου, ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχθηκε πως δεν έχει επιλυθεί το θέμα με τα ασυνόδευτα παιδιά στα νησιά (στόχος, όπως είπε, είναι να λυθεί το ζήτημα "μέσα στον Ιούλιο"), και σημείωσε πως πράγματι υπάρχουν εντάσεις εξαιτίας της διάψευσης των προσδοκιών που είχαν πολλοί όταν έρχονταν στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, ή και επεισόδια με αιτία τη δράση "μικρομαφιών" που δημιουργούνται μεταξύ των μεταναστών και για υποθέσεις ναρκωτικών.

Στην παρατήρηση του ερωτώντος βουλευτή περί καθυστερήσεων στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως από τις 30 την ημέρα που ήταν ο αριθμός των περιπτώσεων που εξετάζονταν πριν από λίγο καιρό, αυτή την περίοδο είναι 70/ημέρα και στόχος είναι να φθάσουν τις 150 ανά ημέρα.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας συμφώνησε με την επισήμανση του κ. Τάσσου πως πέραν όλων των άλλων, η κατάσταση έχει ενεργοποιήσει ρατσιστικές και ναζιστικές οργανώσεις. "Μέριμνά μας είναι η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ακροδεξιάς. Δεν υπάρχει "αθωότητα" από εκείνη την πλευρά. Θα παλέψουμε το φαινόμενο πολύ σκληρά. Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε τέτοιες κινήσεις", σχολίασε ο κ. Μουζάλας.



Πηγή : kathimerini.gr


Νέες συμβάσεις "γαλέρας" με καθαρίστριες στο υπ. Εργασίας



Με τροπολογία που αφορά και τους εργαζομένους στη φύλαξη

Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι το κάνουν για λόγους «κοινωνικής δικαιοσύνης» - Θα τους δίνουν 400 ευρώ για 6ωρη απασχόληση

Nέες προσλήψεις ατόμων για καθαριότητα και φύλαξη με ειδικές συμβάσεις - τύπου γαλέρας - προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε την Τετάρτη στο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με την τροπολογία όλες οι υπηρεσίες του υπ. Εργασίας, τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται από αυτό μπορούν με υπουργική απόφαση - κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων - για τις ανάγκες καθαριότητας και φύλαξης των κτιρίων ευθύνης τους να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών μέχρι τις 31.12.2017.

Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι πρόκειται για μια πρόχειρη λύση μέχρι να προσδιοριστούν οι ανάγκες του υπουργείου υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον παρακάμπτει τους εργολάβους που άφηναν ανασφάλιστες τις καθαρίστριες.

Η τροπολογία ορίζει ανώτατο όριο της χρηματικής αντιπαροχής κάθε ατομικής σύμβασης τη συνολική ανά φυσικό πρόσωπο ετήσια αμοιβή που θα ελάμβανε ένας μόνιμος υπάλληλος του αντίστοιχου κλάδου στον ίδιον φορέα που έχει προσληφθεί προσφάτως, συμπεριλαμβανομένων και των εργοδοτικών εισφορών.

Οι συμβάσεις που συνεχίζουν να υπογράφονται εδώ και ένα χρόνο προβλέπουν συνδυασμό τριών καθεστώτων εργασίας σε συσκευασία ενός - κοινώς αχταρμάς. Δηλαδή η αμοιβή των υπαλλήλων θα βασίζεται στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, αλλά οι υπάλληλοι θα πληρώνονται με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών που σημαίνει φόρος 20% και απόδοση ΦΠΑ αλλά θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ αντί στον ΟΑΕΕ. Ο καθαρός μισθός που μένει στο πορτοφόλι είναι 400 έως 450 ευρώ για 6ωρη απασχόληση. Οι συμβάσεις δεν προβλέπουν επιδόματα, ωράριο και άδειες ενώ αναγράφεται ρητά ότι το σύνολο της μικτής αμοιβής δε θα υπερβαίνει το μισθό που ελάμβανε ο απασχολούμενος όταν εργαζόταν υπό τον ιδιώτη εργολάβο σε συνεργείο καθαρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι καθαρίστριες του υπουργείου Εργασίας είχαν μείνει για μήνες απλήρωτες καθώς  η πάρεδρος είχε αρχικά αρνηθεί να εγκρίνει εντάλματα πληρωμής, χαρακτηρίζοντας τις συμβάσεις ως μη σύννομες. 

Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας η ρύθμιση επιβάλλεται για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς τα ποσά που λάμβαναν οι απασχολούμενοι στην καθαριότητα και τη φύλαξη από τις εταιρείες που τους απασχολούσαν ήταν δυσανάλογα των υπηρεσιών που παρείχαν και του ωραρίου εργασίας τους. Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι η σύναψη ατομικών συμβάσεων προσφέρει εξοικονόμηση πόρων στο υπουργείο και τους φορείς του, καθώς το ποσό που καταβαλλόταν στα συμβεβλημένα νομικά πρόσωπα ως αμοιβή ήταν σημαντικά μεγαλύτερο. Στην ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου πάντως, προβλέπεται δαπάνη, η οποία δεν προσδιορίζεται και η οποία θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό των φορέων του υπουργείου Εργασίας.

Στις διατάξεις της ρύθμισης εμπίπτουν:

α) οι απασχολούμενοι ή όσοι απασχολούνταν στην φύλαξη των φορέων του υπουργείου Εργασίας, βάσει οποιασδήποτε έννομης σχέσης ή σύμβασης που έχει συναφθεί είτε απευθείας με τους φορείς του υπουργείου, είτε με τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, στα οποία είχε ανατεθεί η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας ή φύλαξης στους συγκεκριμένους φορείς

β) όσοι είχαν συνάψει συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου ή απασχολούνταν σε εταιρείες, στις οποίες είχε ανατεθεί η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας των κτιρίων των κεντρικών, των αποκεντρωμένων και όλων εν γένει των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων.


Πηγή : protothema.gr


Οι Βρετανοί ξεφορτώνονται τις λίρες: Ουρές στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος στην Αγγλία



Υπό τον φόβο να κερδίσει το Brexit στο δημοψήφισμα, χιλιάδες Βρετανοί έσπευσαν σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος προκειμένου να «ξεφορτωθούν» τις λίρες Αγγλίας και να προμηθευτούν ξένα νομίσματα.

Εκτιμήσεις αναλυτών, σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει τον δρόμο της εξόδου από την ΕΕ, αναφέρουν πως η αγγλική λίρα θα υποτιμηθεί τουλάχιστον κατά 20%, γεγονός που οδήγησε τους Βρετανούς στα ανταλλακτήρια. Ενδεικτικό είναι πως οι πωλήσεις συναλλάγματος την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 74% συγκριτικά με τα επίπεδα της περσινής χρονιάς. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι μεγάλες ουρές που σχηματίζονταν έξω από τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος θύμιζαν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 όταν οι Ελληνες εξαιτίας των capital controls πολιορκούσαν τα ATΜ των τραπεζών. 

«Ο κόσμος φοβάται το αύριο» δήλωσε στους FT ταμίας σε γραφείο ανταλλαγής συναλλάγματος, υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες καλούνται να εξυπηρετήσουν πολλούς περισσότερους πελάτες, με τους πιο πολλούς να ζητούν να ανταλλάξουν στερλίνες για ευρώ.

Η 31χρονη Σουμάγια, που δουλεύει σε τράπεζα, δήλωσε ότι θα ανταλλάξει «αρκετές χιλιάδες λίρες» με δολάρια και ευρώ γιατί ήταν πεπεισμένη ότι η κοινή γνώμη τασσόταν υπέρ του Brexit. «Προστατεύω τα χρήματά μου. Θα τα βάλω κάτω από το στρώμα μέχρι την Παρασκευή» δήλωσε χαρακτηριστικά.





Πηγή: iefimerida.gr 


Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης




Ομιλία στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου συζητήθηκε η έκθεση: «Οι πρόσφυγες σε κίνδυνο στην Ελλάδα», της Ολλανδής βουλευτού Tineke Strik.

H Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «η έκθεση δεν αναφέρει την απίστευτη αλληλεγγύη χιλιάδων απλών, βασανισμένων από την κρίση, Ελλήνων, να σπεύδουν στις ακτές, ή ακόμα και μέσα στη θάλασσα, για να σώσουν γυναίκες και παιδιά. Το ότι οικογένειες με άνεργα παιδιά προσφέρουν καταφύγιο σε πρόσφυγες και τρόφιμα σε οργανώσεις που φροντίζουν μετανάστες. Επίσης δεν αναφέρεται στους άνεργους Έλληνες γιατρούς και νοσοκόμες που προσφέρουν δωρεάν ιατρική φροντίδα» και σημείωσε ότι «πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποια από τα κράτη μέλη. Κάποιες χώρες αρνήθηκαν ακόμη και την μετεγκατάσταση κάποιων εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, κάποιοι άλλοι προτείνουν να μετατρέψουμε τουριστικά νησιά σε νήσους  «Έλις» και άλλοι μας συμβουλεύουν πάνω στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων ξεχνώντας ότι χωρίς την Ελλάδα πολύ πιθανόν θα μιλούσαν Περσικά ή Αραβικά».

Ακολουθεί η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη:

Η παρούσα Έκθεση είναι εξαιρετικά λεπτομερής στη περιγραφή των αδυναμιών τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία και ανήκει.

Σχετικά με την Ελλάδα, για παράδειγμα:

Αναφέρει τις αδυναμίες στο σύστημα παροχής ασύλου. Τις, συχνά, σκληρές ή και ακόμα απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Τους κινδύνους για τα παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες. Τον κίνδυνο επιστροφής των ατόμων στην Τουρκία με διαδικασίες ασύμβατες ως προς το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Τους άτυπους και συνάμα άθλιους καταυλισμούς στα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ, κ.α.

Θα μπορούσα να συνεχίσω κάνοντας τις δικές μου προσθήκες στη λίστα με τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους. Αυτό που ωστόσο η έκθεση δεν αναφέρει είναι η απίστευτη αλληλεγγύη χιλιάδων απλών, βασανισμένων από την κρίση, Ελλήνων, να σπεύδουν στις ακτές, ή ακόμα και μέσα στη θάλασσα, για να σώσουν γυναίκες και παιδιά. Το ότι οικογένειες με άνεργα παιδιά προσφέρουν καταφύγιο σε πρόσφυγες και τρόφιμα σε οργανώσεις που φροντίζουν μετανάστες. Επίσης δεν αναφέρεται στους άνεργους Έλληνες γιατρούς και νοσοκόμες που προσφέρουν δωρεάν ιατρική φροντίδα.

Πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποια από τα κράτη μέλη. Κάποιες χώρες αρνήθηκαν ακόμη και την μετεγκατάσταση κάποιων εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, κάποιοι άλλοι προτείνουν να μετατρέψουμε τουριστικά νησιά σε νήσους  «Έλις» και άλλοι μας συμβουλεύουν πάνω στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων ξεχνώντας ότι χωρίς την Ελλάδα πολύ πιθανόν θα μιλούσαν Περσικά ή Αραβικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει η Έκθεση, απέτυχε να παράσχει επαρκή βοήθεια στην Ελλάδα ή να εξασφαλίσει ότι το βάρος της ευθύνης θα κατανεμηθεί μεταξύ των κρατών μελών.

Είναι, ως εκ τούτου, καιρός για την Ε.Ε και τα κράτη μέλη της να αναλάβουν τις ευθύνες τους· Η χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να κάνει μόνη της ό,τι οι υπόλοιποι 27 δεν μπορούν. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για το πιο ιστορικό κράτος στα σύνορά της, το οποίο αναλαμβάνει να σηκώσει και πάλι το μεγαλύτερο βάρος, της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Επίσης η βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στη διάκριση μεταναστών και προσφύγων που πρέπει να εφαρμόσει η Ευρώπη και στην συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας στην οποία όπως είπε ασκούν κριτική  κράτη μέλη. «Δεν βλέπω άλλη πρόταση στο τραπέζι» τόνισε και συμπλήρωσε: «είναι υποκριτικό να ζητάτε από την Ελλάδα να σηκώσει το βάρος μόνη της, εξαιτίας της θέσης της στο χάρτη».    


Προειδοποίηση για το δηλητηριώδες λεοντόψαρο στη Μεσόγειο



Δημοφιλές έκθεμα τροπικών ενυδρείων, το δυνητικά θανατηφόρο και άκρως επεκτατικό λεοντόψαρο έχει περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο και απειλεί με σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα αλλά και την αλιεία, προειδοποιεί διεθνής οργανισμός.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία εκδίδει την επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, αναφέρει ότι επιβεβαίωσε την παρουσία του λεοντόψαρου Pterois miles στην στην Κύπρο και την Τουρκία, απέναντι από το Καστελλόριζο.

Η προειδοποίηση έρχεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για την επέλαση του ξενόφερτου είδους στα νερά της Ρόδου.

Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη για κολυμβητές και ψαράδες, καθώς τα αγκάθια του λεοντόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδη για όποιον τρυπηθεί και έχουν προκαλέσει θανάτους.

Το P.miles προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και εθεάθη για πρώτη φορά στη Μεσόγειο στον Κόλπο της Χάιφας στο Ισραήλ το 1991. Τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει η IUCN, το αγκαθωτό ψάρι έχει επεκταθεί «με θεαματικό τρόπο» και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και την Καραϊβική, όπου πλέον θεωρείται μείζων οικολογική απειλή.

Το σαρκοφάγο και άκρως επιθετικό ψάρι μπορεί δυνητικά να ανατρέψει την ισορροπία των οικοσυστημάτων παίρνοντας τη θέση των ροφών και άλλων θηρευτών στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Μπορεί επίσης να μειώσει τους πληθυσμούς φυτοφάγων ψαριών και να αυξήσει έτσι σε υπερβολικό βαθμό την ανάπτυξη των φυκιών. Μια τέτοια αλλαγή μπορεί με τη σειρά της «να προσελκύσει κι άλλα εισβάλλοντα είδη λόγω εξασθένισης της τοπικής χλωρίδας και πανίδας» προειδοποιεί ο Δρ Κάρλος Χιμένες, θαλάσσιος βιολόγος του Ινστιτούτου Κύπρου.

Εκτιμά επίσης ότι «το είδος αυτό θα μπορούσε να έχει βαριές επιπτώσεις και στις τοπικές οικονομίες», επηρεάζοντας τους πληθυσμούς ροφών και άλλων αλιευμάτων.

Στις ΗΠΑ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ενθαρρύνει το κυνήγι και την κατανάλωση του λεοντόψαρου ως εδώδιμου εμπορικό είδους, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να φρενάρει την εξάπλωσή του.

Το κρέας του λέγεται ότι είναι νόστιμο σαν του ροφού, αρκεί να έχει καθαριστεί κατάλληλα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.




Βαγγέλης Πρατικάκης
Πηγή : verianet.gr


Θεοδωράκης: Παράλογο το μπόνους των 50 εδρών



Αναφορικά με την πρόταση του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του 3% για είσοδο στη Βουλή και ζήτησε σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.

«Παράλογο» χαρακτήρισε το μπόνους των 50 εδρών ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον Antenna,  σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, μία μέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της», ενώ εξέφρασε την καχυποψία του για το χρόνο που επιλέχθηκε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, σημείωσε ωστόσο ότι, η παράταξή του θα προσέλθει στο διάλογο.

Αναφορικά με την πρόταση του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του 3% για είσοδο στη Βουλή και ζήτησε σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ενώ και αιτιολογώντας σημείωσε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι κοντά στο λαό.

Σχετικά με το μπόνους, χαρακτήρισε τις 50 έδρες «παράλογο» μπόνους, όμως τάχθηκε υπέρ του αναλογικού μπόνους, δηλαδή, αν το πρώτο κόμμα ξεπεράσει το 40%, για κάθε 2% να παίρνει δύο έδρες και οι υπόλοιπες έδρες που περισσεύουν μοιράζονται στα υπόλοιπα κόμματα. Ζήτησε επίσης, τη δυνατότητα ψήφου από τους Έλληνες του εξωτερικού.

Σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά του Ποταμιού στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τις δημοσκοπήσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι, οι περισσότεροι ερωτηθέντες κλείνουν το τηλέφωνο στις δημοσκοπήσεις, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το Ποτάμι δεν έχει τελειώσει από την ελληνική κοινωνία».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπατάλη και κακοδιαχείριση και αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχουν ήδη αρχίσει με τους δανειστές για τα εργασιακά, είπε «όχι» στις ομαδικές απολύσεις και το lock out, όχι στην κατάργηση των επιδομάτων, αλλά εξέταση των δικαιούχων. 

«Εμείς είμαστε σταθεροί και οι άλλοι στριφογυρνάνε», απάντησε ερωτηθείς με ποιο κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί Το Ποτάμι. Αναφέρθηκε σε στροφή Τσίπρα, που από την Αριστερά πήγε στο κέντρο, κατηγόρησε την ΝΔ για πολλά από αυτά που συμβαίνουν στη χώρα και όρισε Το Ποτάμι ως τη «σταθερή μεταρρυθμιστική δύναμη».



Πηγή : thetoc.gr


Ρέγκλινγκ: 100 δισ. σας κόστισε ο Βαρουφάκης



Συνέντευξη στο ΣΚΑΪ παραχώρησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως δεν είναι δική του θέση να σχολιάσει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν καθοριστεί και υπογράμμισε πως η Αθήνα θα πρέπει να πορευθεί στον συμφωνημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ακόμη  σχολιάζει το κόστος της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, της περιόδου Βαρουφάκη,  το οποίο εκτιμάται στα 100 δισ. ευρώ.

- Κύριε Ρέγκλινγκ χθες ανακοινώσατε την εκταμίευση των 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, Τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να πάρει τα υπόλοιπα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ;

- Όλο αυτό είναι ένα μέρος των 86 δισεκατομμυρίων που συμφωνήθηκαν το περυσινό καλοκαίρι. Τους τελευταίους δύο μήνες του περασμένου έτους εκταμιεύσαμε από τον ESM 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό που συνέβη χθες είναι ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρώθηκε και αυτό κάνει εφικτό το να εκταμιεύσουμε 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ. 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ εκταμιεύτηκαν χθες. Χθες ουσιαστικά κάναμε την εκταμίευση και ήρθαν τα χρήματα στην Αθήνα. Και αυτό σημαίνει ότι 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν μείνει για την δεύτερη δόση της πρώτης αξιολόγησης. Γι' αυτό προχωράμε στα επόμενα προαπαιτούμενα και ελπίζουμε ότι τα χρήματα μπορούν να εκταμιευτούν τέλος Σεπτεμβρίου, αυτό είναι το σχέδιο. Και φυσικά θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση και πριν το τέλος του έτους άλλα 6 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα αλλά γι' αυτά θα πρέπει να καταλήξουμε στη δεύτερη αξιολόγηση. Όλο αυτό προχωρά με σταδιακά βήματα. Υπήρξαν καθυστερήσεις στο παρελθόν, μερικές φορές χρειάστηκε περισσότερος χρόνος. Γιατί δεν εκταμιεύουμε αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και τις προσαρμογές. Και έτσι προχωράμε με αυτό το ρυθμό. Συνεχώς ελέγχουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

- Ποιος έχει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις;

- Δεν νομίζω ότι είναι πολύ παραγωγικό να γίνεται ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών, γι' αυτό και δεν θέλω να αναμειχθώ. Όπως το βλέπω από την δική μου πλευρά έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα και πολύπλοκα θέματα. Για παράδειγμα, για να κάνουμε την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι δύσκολο για όλες τις χώρες, σε όλο τον κόσμο. Γιατί έχουμε να κάνουμε με κεκτημένα δικαιώματα και πρέπει να το προσαρμόσεις γιατί η σταθερότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος συνήθως δεν είναι διασφαλισμένη, γι' αυτό πρέπει να γίνουν αλλαγές. Αυτό ακόμη και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο. Είναι και πολιτικά δύσκολο αλλά και τεχνικά πολύπλοκο να το κάνουμε σωστά, να το κάνουμε με ένα δίκαιο τρόπο. Αυτά τα θέματα λοιπόν είναι πολύ δύσκολα και είναι σωστό να δίνουμε τον χρόνο που χρειάζεται για να φτάσουμε σε μία λύση που να είναι σωστή, αποτελεσματική και δίκαιη. Υπάρχουν ένα σωρό από δύσκολα θέματα, εκτός από την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, οι κατάλληλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και αυτό χρειάζεται χρόνο. Επίσης, υπάρχουν ορισμένα σημεία όπου η ιδιοκτησία του προγράμματος και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι παντού ισχυρή όπως το βλέπει ο υπουργός Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος, και ο πρωθυπουργός. Τις ιδιωτικοποιήσεις δεν τις υποστηρίζουν πολλοί.

- Αναφέρεστε σε υπουργούς που δεν τις υποστηρίζουν;

- Φαίνεται στις δημόσιες δηλώσεις υπουργών που δεν είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.

- Εννοείτε τον κ. Σπίρτζη.

- Αλλά είναι μέρος του συμφωνημένου προγράμματος, έχει υπογραφεί από τον πρωθυπουργό. Γίνεται και είναι σημαντικό μέρος του προγράμματος. Θεωρώ ότι η δημιουργία του ταμείου κρατικοποιήσεων είναι ένα σημαντικό βήμα. Ήταν μέρος του προγράμματος που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, Τσίπρα, τον περασμένο Ιούλιο. Τώρα έχει γίνει και θεωρώ ότι είναι σημαντικό για να κάνουμε την οικονομία ισχυρή. Το είδαμε αυτό με το λιμάνι του Πειραιά, με τους Κινέζους επένδυσαν μερικά χρόνια πριν, η απόδοση του λιμανιού βελτιώθηκε και το εμπόριο στο λιμάνι του Πειραιά αυξήθηκε κατακόρυφα. Και αυτό είναι πολύ καλό για την ελληνική οικονομία. Όχι μόνο για το λιμάνι και τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί. Έχει πολλές επιδράσεις. Περισσότερα κοντέινερ περνάνε από το λιμάνι του Πειραιά και μπαίνουν στα φορτηγά που πάνε στα τρένα. Η υπόλοιπη ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από αυτό και ο Πειραιάς μπορεί να γίνει σημαντικός σταθμός. Γι' αυτό θεωρώ ότι είναι ένα καλό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η ιδιωτικοποίηση.

- Κύριε Ρέγκλινγκ, ανάμεσα στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις είναι και  η εργασιακή μεταρρύθμιση. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει τόσο πρόθυμη να προχωρήσει σε αλλαγές, που θα επηρεάσουν τον κατώτατο μισθό ή να προχωρήσει σε αλλαγές που θα επηρεάσουν γενικότερα τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Ποια είναι τα περιθώρια αυτής της διαπραγμάτευσης;

-  Έχετε δίκιο, αυτό είναι στην ατζέντα για τους επόμενους δυο μήνες, και πάλι είναι σε μια ευαίσθητη πολιτικά περιοχή και επίσης είναι πολύ δύσκολο να γίνει τεχνικά. Αλλά και πάλι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα. Ξέρουμε ότι και η Γαλλία κάνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η Ιταλία το έκανε πέρυσι. Αυτό είναι πάντα πολύ δύσκολο. Γίνανε πολλές διαδηλώσεις εναντίον αυτού του νόμου  στη Γαλλία. Γι' αυτό είναι σχεδόν φυσιολογικό γιατί αυτά τα θέματα προκαλούν αντιδράσεις. Υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα, αλλά η εμπειρία δείχνει πόσο σημαντικό είναι να το κάνεις σωστά. Γιατί οι χώρες που κάνουν μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, η δική μου χώρα η Γερμανία έκανε πριν 10 χρόνια, τα αποτελέσματα είναι πολύ πειστικά. Η ανεργία στη Γερμανία έπεσε αυτά τα 10 χρόνια στο μισό, ακριβώς λόγω αυτών των μεταρρυθμίσεων στην εργασία. Στην Ιταλία βλέπουμε τώρα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Σε ότι αφορά στη δημιουργία απασχόλησης, ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης που έγινε πριν 1-2 χρόνια. Συνεπώς ενθαρρύνω την ελληνική κυβέρνηση να δει αυτά τα παραδείγματα και να δράσει. Οι συμβουλές που δίνονται από τους θεσμούς είναι καλές. Είναι απαραίτητο να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα, αλλά αποδέχομαι ότι πολιτκά  αυτό είναι πολύ δύσκολο, όπως και τεχνικά, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

- Σε ότι αφορά στους φόρους τώρα, πολλοί λένε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο λόγω του ύψους της φορολογίας. Συμφωνείτε με αυτήν την αύξηση των φόρων στην Ελλάδα και τίνος ευθύνη ήταν; Γιατί η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι αυτα τα μέτρα μας επιβλήθηκαν, η άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι το μείγμα των μέτρων ήταν επιλογή της κυβέρνησης.

- Δε χρειάζεται να κατηγορηθεί κάποιος.

- Νομίζετε όμως ότι θα λειτουργήσει;

- Οι οικονομολόγοι γνωρίζουμε πως η δημοσιονομική εξυγείναση που γίνεται μέσα από περικοπές δαπανών είναι πιο φιλική προς την ανάπτυξη από την εξυγείανση που επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης των φόρων. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε μεγάλες εξοικονομήσεις που επιτυγχάνονται μέσω των φόρων, και όταν κανείς δει τις αυξήσεις των φόρων αυτές δε γίνονται με διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα ήταν και πάλι πιο αποτελεσματικό, αλλά ανεβάζοντας τα ποσοστά. Αυτός δεν είναι ο ιδανικός τρόπος. Αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζω από άλλες χώρες  που πέρασαν κρίση, ότι συχνά αυτό είναι το αναπόφευκτο πρώτο βήμα γιατί οι εναλλακτικές, δηλαδή η περικοπή δαπανών, είναι πολύ πιο δύσκολη.

-Είμαστε ακόμη στο πρώτο βήμα μετά από τόσα χρόνια;

-Δεν έχει τελειώσει ακόμη και φαίνεται ότι παραμένει ακόμη δύσκολο να υπάρξει μια συμφωνία πάνω στο θέμα της περικοπής δαπανών που θα ήταν μία πιο παραγωγική εναλλακτική, αλλά, μην κάνετε λάθος, και οι άνθρωποι που επηρεάζονται από τις περικοπές δαπανών δεν είναι ευχαριστημένοι. Άρα υπάρχει κι εκεί αντίδραση. Αλλά, η κυβέρνηση έχει δύο τρόπους. Το ΔΝΤ το έχει κάνει πολύ σαφές, κι εγώ μοιράζομαι αυτήν την άποψη, πως αν ανεβάσεις πολύ τους φόρους, αυτό θα έχει συνέπειες στην ανάπτυξη. Άρα η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι σαφώς καλύτερη λύση, αλλά και αυτό κρίθηκε πως ήταν πολύ δύσκολο.

- Ας προχωρήσουμε στο θέμα του πλεονάσματος κ. Ρέγκλινγκ. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από το ΔΝΤ, από την κυβέρνηση, από την κεντρική τράπεζα,  για χαμηλότερα πλεονάσματα από αυτά που αποφασίστηκαν πρόσφατα. Φανήκατε αδιάλλακτος σε αυτό το θέμα σε χθεσινή σας δήλωση. Γιατί αυτό; Είναι γιατί επειδή πιστεύετε ότι αυτό το σχέδιο στο οποίο έχετε συμφωνήσει είναι βιώσιμο;

- Η διάρκεια δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά για να φτάσουμε σε τέτοια πλεονάσματα  το 2018 ήταν θεμέλιος λίθος της συμφωνίας του πρωθυπουργού Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους τον περασμένο Ιούλιο. Δεν είναι δικό μου θέμα να το αμφισβητήσω αυτό. Απλά είπα ότι δεν περιμένω αυτό να αλλάξει, γιατί θυμάμαι πολύ καλά τις δύσκολες αυτές διαπραγματεύσεις. Και δεν βλέπω καμία κίνηση προκειμένου να αλλάξει αυτό. Επίσης, σήμερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι είναι δεσμευμένη σε αυτό, γιατί θέλει να είναι αξιόπιστη και προσηλωμένη στην συμφωνία. Ίσως γι' αυτό να θεωρείτε ότι εγώ εμφανίζομαι μη ευέλικτος. Απλώς βλέπω τι δηλώνεται και τι πολιτικά έχει συμφωνηθεί και τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Και δεν βλέπω καμία κίνηση απομάκρυνσης από αυτό. Ούτε από την ελληνική κυβέρνηση.

-Ξέρετε όμως,  κύριε Ρέγκλινγκ, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, μία θολή συμφωνία για το χρέος από την άλλη... όλο αυτό ακούγεται σαν ευχή παρά σαν ένα ρεαλιστικό σχέδιο. Πολλοί εδώ πιστεύουν πως ίσως να θέλατε μία προσωρινή συμφωνία, έτσι ώστε η Ελλάδα να είναι εκτός πλάνου αυτό το καλοκαίρι λόγω Brexit κλπ...

-Αυτή είναι μία περίεργη περιγραφή του τι συνέβη. Δε θα χαρακτήριζα τη συμφωνία μας στο Eurogroup θολή. Μην ξεχνάτε ότι χθες εκταμιεύθηκαν 7,5 δις και σε αυτό δεν υπάρχει τίποτα θολό. Όλο αυτό είναι βασισμένο στην συμφωνία αυτού του Eurogroup, κομμάτι της οποίας ήταν και το χρέος, στο οποίο κάναμε τεράστια πρόοδο. Υπήρξε συμφωνία για το τι πρέπει να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και υπήρξε ισχυρή δέσμευση από το Eurogroup ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται βοήθεια και επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αν χρειάζονται και εφόσον συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει τίποτα θολό σε αυτό.

-Το ΔΝΤ αμφιβάλλει για το αν υπάρχει καν συμφωνία...

-Μόλις άκουσα το ΔΝΤ στο συνέδριο σήμερα το πρωί. Είναι μέρος αυτής της συμφωνίας, ήμουν κι εγώ σε αυτή τη συνάντηση, οπότε το θυμάμαι καθαρά. Το ΔΝΤ έχει σε ένα θέμα μία διαφορετική άποψη. Έχουμε συμφωνήσει σε πολλά άλλα θέματα τα τελευταία χρόνια. Έχουμε συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αντιμετωπίσουμε το ελληνικό πρόβλημα χρέους. Έχουμε συμφωνήσει στις βασικές αρχές, πώς δηλαδή θα επιτύχουμε μείωση του ελληνικού χρέους κι αυτό είναι πολύ καλό. Στο χρόνο έχουμε μια διαφορετική άποψη. Το ΔΝΤ θέλει το ελληνικό πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στο καταστατικό του, είναι λογικό, ενώ εμείς πιστεύουμε ότι το καταστατικό του ΔΝΤ είναι μεν πολύ καλό και έχει αποδειχθεί σε πολλές χώρες, όμως δεν ανταποκρίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Δεν είναι το κατάλληλο πλαίσιο γι αυτήν την περίπτωση. Γιατί οι δικοί μας θεσμοί παρέχουν χρηματοδότηση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι έκανε το ΔΝΤ. Συνήθως το ΔΝΤ έχει να κάνει με ιδιώτες πιστωτές που θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους από μία χώρα το συντομότερο δυνατό αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Αυτές οι χώρες όμως δεν έχουν άλλη επίσημη πηγή χρηματοδότησης. Εδώ στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Εμείς σήμερα έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας το μισό ελληνικό χρέος. Είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές στον κόσμο. Δίνουμε χρήματα με προνομιακούς όρους, τα επιτόκια σήμερα είναι κάτω του 1%. Θα είμαστε εδώ για πολλά χρόνια και για αυτό η κανονική λειτουργία του ΔΝΤ εκτός Ευρώπης, ότι δηλαδή πρέπει πολύ γρήγορα να επιτυγχάνεται βιωσιμότητα του χρέους δε χρειάζεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Αυτό που χρειάζεται είναι μία δέσμευση από την Ευρώπη να βοηθά την Ελλάδα όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Αυτή η δέσμευση έγινε το Μάιο,  υπήρχε ήδη και αυτό αξίζει πολλά. Γιατί σημαίνει πώς όλη αυτήν την χρονική περίοδο, που είναι δύσκολο να έχεις σιγουριά γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις, υπάρχει μία δέσμευση για ευελιξία. Θα είμαστε εκεί να βοηθήσουμε, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι ευρωπαίοι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερα από όσα χρειάζονται. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από τους φορολογούμενους στη βόρεια Ευρώπη.

- Τελευταία ερώτηση, πώς νιώθετε για αυτή τη μεταστροφή της ελληνικής κυβέρνησης. Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα για το κόστος της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, της περιόδου Βαρουφάκη. Ποια είναι η άποψή σας; Ποιο ήταν το κόστος στην ελληνική οικονομία;

-Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το υπολογίσει κανείς. Γνωρίζω ότι η ΤτΕ έχει υπολογίσει ένα ποσό ύψους 80 δις ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Θα μπορούσε κανείς να σταθεί και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πριν αλλάξει η κυβέρνηση, η εκτίμηση του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2014, είναι δημοσιοποιημένη, μιλούσε για ανάπτυξη στην Ελλάδα 2,5% το 2015 και 3,5% το 2016. Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%. Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος. Έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει  περισσότερο από 100 δις ευρώ. Όπως είπα δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος, αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο.

-Συνεπώς ανακουφιστήκατε όταν η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόταν το περασμένο καλοκαίρι.

-Ως δημοκράτης, πρέπει να ζήσω με οποιαδήποτε απόφαση των πολιτών. Η αλλαγή των κυβερνήσεων είναι κάτι κανονικό στις δημοκρατίες, αλλά σαφώς εκείνη την περίοδο, δεν υπήρχε καλή συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση -και ειδικά τον τότε υπουργό οικονομικών, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Τα πράγματα χάλασαν, οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν κι αυτό δεν ήταν προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας.





Αντιεπιστημονικά «κριτήρια» σε επιτροπή του ΕΟΠΥΥ- Επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος όχι!



Περιορισμούς χωρίς επιστημονικά κριτήρια έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ στη χορήγηση των φαρμάκων για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, περιορισμούς που, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός γραμματέας της ΕΠΕ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος , «δεν περιλαμβάνονται ούτε στις εγκριτικές μελέτες της νόσου»!

Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση (ΙΠΙ) είναι χρόνια, μη αναστρέψιμη, τελικά θανατηφόρος πνευμονική νόσος με διάμεση επιβίωση που εκτιμάται στα 3-5 έτη μετά τη διάγνωση. H επίπτωση της ΙΠΙ αυξάνεται με την ηλικία. Στην Ελλάδα, η εκτιμώμενη επίπτωση της νόσου είναι 1-5 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, και ο εκτιμώμενος επιπολασμός της νόσου είναι 4-18 περιστατικά ανά 100.000. Η νόσος είναι σπάνια σε άτομα κάτω των 50 ετών, ενώ είναι συχνότερη στους άνδρες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υποφέρουν περί τους 250 ανθρώπους το κόστος της θεραπείας των οποίων είναι 1500 ευρώ έκαστος τον μήνα.

Ο ΕΟΠΥΥ παρέχει την θεραπεία στους πιο σοβαρά πάσχοντες (που δυστυχώς οδεύουν ταχύτερα προς το μοιραίο) και όχι στους πιο ελαφρά πάσχοντες που έχουν να ωφεληθούν πολύ περισσότερα!

Τα κριτήρια, που είναι ακριβώς αντίθετα από τις εισηγήσεις της ΕΠΕ, "έχουν προφανώς λογιστικό χαρακτήρα και έχουν σαν αποτέλεσμα περίπου 50 από τους συνολικά 250 πάσχοντες που λαμβάνουν θεραπεία στη χώρα μας, να μην έχουν πρόσβαση σε σημαντικές για αυτούς θεραπείες", αναφέρει ο καθηγητής.

Πιο συγκεκριμένα, από τη λήψη της αγωγής αποκλείονται οι έχοντες ήπια και πολύ βαριά μορφή της νόσου, παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη λήψη αγωγής μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τους ασθενείς, καθώς καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου, ενώ βελτιώνει σημαντικά και την ποιότητα της ζωής τους.  Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης! Της κρίσης αξιών, εννοώ!





Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Αβραμόπουλος: Τα κοινά εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα θα προστατεύονται αποτελεσματικά



Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα εμπρός, έχουμε περισσότερη Ευρώπη σήμερα, περισσότερη αλληλεγγύη, δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα εμπρός, έχουμε περισσότερη Ευρώπη σήμερα, περισσότερη αλληλεγγύη, δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη χθεσινή επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πάνω στη πρόταση της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Τα κοινά εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορά μας θα προστατεύονται αποτελεσματικά, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και υπογράμμισε πως «διασφαλίσαμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ενεργούμε συλλογικά όταν υπάρχει "επείγουσα ανάγκη" στα εξωτερικά μας σύνορα».

«Κάτι τέτοιο φαινόταν αδύνατο πριν από μερικά χρόνια, ότι μέσα σε 6 μήνες μόνο θα συμφωνούσαμε σε κάτι τόσο φιλόδοξο –και όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν με τη πρότασή μας» ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος, σημειώνοντας πως «δίνουμε ευρωπαϊκή λύση σ' ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

«Δημιουργήσαμε έναν ισχυρό Οργανισμό, καθιστώντας υποχρεωτική τη στελέχωσή του με επαρκή αριθμό συνοροφυλάκων, καθώς και την ενίσχυσή του με τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό» τόνισε και προσέθεσε: «Διασφαλίσαμε την τοποθέτηση liaison officers στα κράτη-μέλη και τη διενέργεια αξιολογήσεων ευπάθειας. Αυτά θα μας επιτρέψουν να συνεργαζόμαστε καλύτερα με τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να αποτρέπουμε πιο αποτελεσματικά τις κρίσεις».

«Όταν ένα κράτος-μέλος αρνείται ρητά να συνεργαστεί, υπάρχει η πρόβλεψη μιας διαδικασίας σύνδεσης με τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν» διευκρίνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διατήρηση του όρου «Ακτοφυλακή» στο όνομα του νέου οργανισμού, κάνοντας λόγο για συμβολική σημασία. «Τόσο ο πρόεδρος Γιούνκερ όσο και εγώ προσωπικά επιμείναμε ώστε να μην περιοριστεί ο τίτλος μόνο σε "Συνοριοφυλακή"», σημείωσε και προσέθεσε πως «αυτό είναι κυρίως σημαντικό για τη χώρα μας για να τιμηθεί το έργο και η αυτοθυσία των μελών της Ακτοφυλακής, που φυλάνε κάτω από αντίξοες συνθήκες τα Ευρωπαϊκά σύνορα σώζοντας ζωές. Δίπλα τους έχουν έρθει συνάδελφοί τους από όλα τα κράτη-μέλη, όπως έχουν σταλεί να συνδράμουν και την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό από εδώ και πέρα θα καταστεί καθημερινή πραγματικότητα: θα αποτελεί υποχρέωση όλων των κρατών-μελών να συνδράμουν όποια χώρα ζητήσει βοήθεια».






Πηγή: skai.gr


Αυτοκριτική Μητσοτάκη για τη Νέα Δημοκρατία στο Economist - Ποιό είναι το χρέος του κόμματος


«Χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας λέγοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από μόνη της δεν είναι αρκετή για να εξισορροπήσει την υφεσιακή επίπτωση των μέτρων που συμφωνήθηκαν. Όσοι το υποστηρίζουν πρόσθεσε "δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία". Συνεχίζοντας ανέφερε ότι "κάποιοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση μεταλλάχθηκε σε όψιμο υπέρμαχο των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Είναι σαν να ισχυρίζονται ότι έγινε ευρωπαϊστής ο Nigel Farage! Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μια πρόσκαιρη εκτροπή από τη λεωφόρο του λαϊκισμού που η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει. Μια μανούβρα πολιτικής επιβίωσης και παραμονής στην εξουσία".

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στο παρελθόν όλα τα κόμματα υπέκυψαν στον λαϊκισμό και πρόσθεσε ότι δεν εξαιρεί ούτε τη ΝΔ. Σημείωσε όμως ότι στο εξής το διαζύγιο της ΝΔ με τον λαϊκισμό είναι μόνιμο. Σήμερα από τη ΝΔ λέγονται όσα γίνονται και όσα δεν γίνονται δεν λέγονται.

Μίλησε για την ανάγκη για μία νέα συμφωνία με τους εταίρους καθώς όπως είπε οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% είναι ανέφικτος. 'Ασκησε δε κριτική και στους εταίρους που δέχθηκαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που βασίζεται στην αύξηση των φόρων, αφού εξασφαλίστηκαν με την επιβολή του κόφτη. Προέβλεψε πάντως ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν θα επιτευχθούν.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην δική του πρόταση για την "Συμφωνία Αλήθειας, το κοινωνικό Συμβόλαιο ειλικρίνειας και συνέπειας με τους πολίτες που δεν είναι πολιτική τακτική. Είναι αναγκαιότητα». Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι «μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Μπορούμε να πετύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορούμε να δώσουμε και πάλι ελπίδα σε όσους δεν περιμένουν τίποτε πια από την πολιτική».

Μίλησε για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζοντας: «Χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Στην Ελλάδα ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στο καμίνι της διακυβέρνησης και έλιωσε στα εξ ων συνετέθη. Έχουμε μπροστά μας μια διπλή πρόκληση: Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη όσων απέρριψαν τα παραδοσιακά Κόμματα εξουσίας, αλλά διαψεύστηκαν και απογοητεύτηκαν από τα καινούργια. Να αφυπνίσουμε και να εμπνεύσουμε εκατομμύρια συμπολίτες μας που απείχαν από τις εκλογές αφήνοντας τους υπόλοιπους να αποφασίζουν. Αυτό θα το επιτύχουμε εφόσον είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, τεκμηριωμένοι στις εξαγγελίες μας και συνεπείς αλλά κυρίως αποτελεσματικοί στις πράξεις μας».

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι "ο λογαριασμός που πληρώνουμε σήμερα είναι λογαριασμός ενός ποδηλάτη που σταμάτησε να ποδηλατεί στον ανήφορο. Μιας οικονομίας που σταμάτησε να δουλεύει, με αποτέλεσμα να βρεθούμε πάλι σε ύφεση και να γιγαντωθούν ξανά τα γνωστά συναφή προβλήματα της εξυπηρέτησης του χρέους, της απώλειας πρόσβασης στις αγορές, της ρευστότητας της ιδιωτικής οικονομίας».

Υπογράμμισε δε ότι η μεγαλύτερη ζημιά είναι η απώλεια αξιοπιστίας και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης πολιτών και επενδυτών στις προοπτικές της χώρας. "Η ζημία δεν περιορίζεται μόνο στα όσα συνέβησαν αλλά επεκτείνεται και στις πολιτικές που συμφωνήθηκαν. Δεν αφορά μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει μετά από 6 χρόνια κρίσης τη δυνατότητα για μια φυγή προς τα εμπρός. Ανέφερε χαρακτηριστικά: "Πιστεύω ακράδαντα ότι με τις κατάλληλες πολιτικές, με την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών, μπορούμε να επιτύχουμε ανάπτυξη 4% το χρόνο - κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία».

Ακολούθως ανέπτυξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα: Κάποια προέκυψαν ως απόρροια της κρίσης. Αλλά είναι τα δώρα που ο Θεός της Ελλάδας τόσο απλόχερα μας πρόσφερε. Αναφέρω ενδεικτικά:


Εκπαιδευμένο, υψηλής ποιότητας, εργατικό δυναμικό

Πρωτογενώς ισοσκελισμένο δημόσιο προϋπολογισμό

Κομβική γεωγραφική θέση, τόσο γεωστρατηγικά, όσο και ως κόμβο του διαμετακομιστικού εμπορίου και των δικτύων μεταφοράς ενέργειας

Μία αγορά εργασίας απαλλαγμένη από τις ακαμψίες του παρελθόντος

Ανταγωνιστικό μισθολογικό κόστος

Ελκυστικές αποτιμήσεις πάγιων και άυλων αξιών

Ευκαιρίες αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και κλάδων μέσω της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου κάλλους.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει και το πλεονέκτημα να διαθέτει τομείς συγκριτικού πλεονεκτήματος (αγροδιατροφικός, τουριστικός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) με τόσο ισχυρά τοπικά χαρακτηριστικά ώστε να μην απειλούνται από ενδεχόμενες εξελίξεις στην τεχνολογία».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία: «Εύχομαι πραγματικά μια ψήφος υπέρ της παραμονής να δώσει την ευκαιρία στην Ευρώπη για μια ειλικρινή αυτοκριτική. Χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ευρωπαϊκό πολιτικό αφήγημα. Ένα αφήγημα που θα εμπνεύσει τους ευρωπαίους πολίτες και θα τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ένωσης. Ένα αφήγημα που θα επανασυνδέσει την ευρωπαϊκή μεσαία τάξη με την πολιτική». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ευρώπη απειλείται από ένα κύμα λαϊκισμού και ξενοφοβίας. Σημείωσε ότι το κύμα του λαϊκισμού χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που την τελευταία στιγμή πέρυσι άλλαξε γραμμή και αποσόβησε τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ με κόστος όμως μεγάλο για την οικονομία.



Πηγή : newsit.gr


Στις κάλπες οι Βρετανοί για το ιστορικό δημοψήφισμα



Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί για το ιστορικό δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή μη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 07:00 (09:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 22:00 (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος), ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 46 εκατ. πολίτες θα ψηφίσουν.

Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του. Εκείνο του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, όπως και εκείνο του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.

Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο, δύο ώρες αργότερα. Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave».

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό, μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του Remain.

Δεν θα υπάρξουν exit polls

Όπως και το 2014 με το δημοψήφισμα στη Σκωτία και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόκειται να διενεργήσουν τα κλασικά exit polls για το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή το περιθώριο λάθους, για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλο.

Το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Ποιος ψηφίζει;

Στο δημοψήφισμα συμμετέχουν όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ψηφίζουν επίσης και οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες του Γιβραλτάρ. Ήτοι συνολικά 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες της Ε.Ε. που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν το προνόμιο της ψήφου.Το δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερα από 15 χρόνια.

Μια προσφυγή που είχε γίνει στη Δικαιοσύνη ώστε να μπορούν να ψηφίσουν και οι Βρετανοί οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό για περισσότερα χρόνια από 15 απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάιο.

Ποιο είναι το ερώτημα που τίθεται;

Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;».


Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση προτιμήθηκε έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.

Επισημαίνεται ότι στην Ουαλία, τα ψηφοδέλτια θα είναι εγγεγραμμένα και στα αγγλικά και στα ουαλικά.



Πηγή : naftemporiki.gr


Ο Καμμένος πρότεινε χορήγηση διπλώματος στα 17 και έφαγε... άκυρο!




Πρόταση για απόκτηση διπλώματος οδήγησης στα 17 έτη κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, η πρόταση του οποίου έπεσε στον «τοίχο» της αρμόδιας υφυπουργού Μεταφορών, Μαρίνας Χρυσοεβελώνη.
 .
«Το όριο ηλικίας για την απόκτηση διπλώματος πρέπει να κατέβει από τα 18 στα 17 χρόνια, υπό την προϋπόθεση, ότι τον ανήλικο οδηγό θα συνοδεύει, στο αυτοκίνητο, ενήλικος κάτοχος διπλώματος οδήγησης», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Για το θέμα στη συνέχεια τοποθετήθηκε και η υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη η οποία προανήγγειλε αλλαγές στον ΚΟΚ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Μεταφορών υπάρχουν δυσκολίες στην πρόταση του Πάνου Καμμένου, ωστόσο όπως είπε, «Προσεγγίζουμε θετικά την πρόταση του κυρίου Καμμένου που στηρίζεται στο λεγόμενο Βρετανικό μοντέλο». 

Η ίδια μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM είπε μετά την συζήτηση στη Βουλή, «Άκουσα την πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε την τροποποίηση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει την ηλικία», είπε και πρόσθεσε, «Έγινε μια συζήτηση στη Βουλή και διατυπώθηκαν ορισμένες θέσεις και προτάσεις. Από εκεί και πέρα, θα το επεξεργαστούμε. Θα εξετάσουμε τι ισχύει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Θετική στις παραπάνω προτάσεις ήταν η αντίδραση και της αντιπολίτευσης, η ΝΔ μέσω του Νότη Μηταράκη και το Ποτάμι μέσω του Σπύρου Λυκούδη συμφώνησαν στη χορήγηση διπλώματος από τα 17 έτη ενώ η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ πρότεινε το όριο ηλικίας να μειωθεί στα 16.


Πηγή : newsbomb.gr


Κίνα: Οι φύλακες-άγγελοι των σκύλων



Ένα δίποδο φύλακα-άγγελο είχαν πάνω από 1.000 σκυλιά στην Κίνα, τα οποία απελευθερώθηκαν από έναν ακτιβιστή και την ομάδα του πριν σφαγιαστούν για το αμφιλεγόμενο φεστιβάλ κατανάλωσης σκύλου Yulin.


Ο Αμερικανός ακτιβιστής Μάρκ Τσίνγκ ταξίδεψε στο Yulin πριν την έναρξη του φεστιβάλ και άρχισε το έργο διάσωσης των ταλαιπωρημένων ζώων. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, ο Τσίνγκ και η ομάδα του είχαν καταφέρει να διασώσουν πάνω από 1.000 σκυλιά από έξι διαφορετικά σφαγεία. Πώς τα κατάφεραν; Ορισμένες φορές προσποιείτο ότι ήταν αγοραστής και στη συνέχεια έστελνε τα ταλαιπωρημένα ζώα στις ΗΠΑ. Άλλες κατάφερνε να πείσει τους ιδιοκτήτες των σφαγείων να αλλάξουν… μυαλά και να ξεκινήσουν νέες επιχειρηματικές δράσεις, με τη βοήθεια του Τσίνγκ.  


Υπολογίζεται ότι 10 έως 20 εκατομμύρια σκυλιά θανατώνονται για το κρέας τους κάθε χρόνο στην Κίνα. Η βάρβαρη αυτή παράδοση είναι τουλάχιστον 500 ετών και οι ντόπιοι πιστεύουν ότι καταναλώνοντας κρέας σκύλου μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη ζέστη του καλοκαιριού. 








Πηγή : ethnos.gr


Κυριάκος προς Τσίπρα: Θα σας γίνουν μπούμερανγκ τα θεσμικά τερτίπια με τον εκλογικό νόμο



«Η εμπιστοσύνη κερδίζεται μόνο αν οι πολιτικοί μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας αντί να καταφεύγουν σε δήθεν θεσμικές παρεμβάσεις που μόνο σκοπό έχουν τη διαχείριση της επερχόμενης εκλογικής ήττας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο συνέδριο του Economist

Eμμεσο, πλην σαφές προειδοποιητικό μήνυμα προς την κυβερνητική ηγεσία ότι τα θεσμικά τερτίπια με τον εκλογικό νόμο θα γίνουν μπούμερανγκ έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα (στις 18.00) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.    

«Οι μεγάλες θεσμικές παραβάσεις απαιτούν μία σοβαρή προϋπόθεση: Να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την επίτευξη εφήμερων κομματικών κερδών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα του συνεδρίου του Economist. 

«Σε όσους επιχειρήσουν να πράξουν ακριβώς αυτό θα έδινα μια συμβουλή: Η κοινωνία είναι πολύ υποψιασμένη και μπορεί να διαγνώσει αμέσως τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες», είπε αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έκανε ακόμη πιο συγκεκριμένη την προειδοποίησή του προς την κυβέρνηση, συμπληρώνοντας:

«Εξάλλου, το πιο σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Και η εμπιστοσύνη κερδίζεται μόνο αν οι πολιτικοί μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας αντί να καταφεύγουν σε δήθεν θεσμικές παρεμβάσεις που μόνο σκοπό έχουν τη διαχείριση της επερχόμενης εκλογικής ήττας».

Με αυτή ακριβώς την προσέγγιση, κατά πληροφορίες, θα περάσει ο κ. Μητσοτάκης το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου. Και, όπως αναφέρουν πηγές από τη Συγγρού, θα επαναλάβει προς τον κ. Τσίπρα τη διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς θεωρεί ότι δεν ο πολιτικά κατάλληλος χρόνος για να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα. 

Πεποίθηση άλλωστε της γαλάζιας ηγεσίας είναι ότι, όπως καταγράφεται σε όλες οι δημοσκοπήσεις οι συσχετισμοί δυνάμεων στην κοινωνία έχουν αλλάξει και όποτε και αν γίνουν οι εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ. Γι΄ αυτό υποστηρίζουν ότι οι φημολογούμενες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση έχουν ως μοναδικό στόχο να στερήσουν την αυτοδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προσεχείς κάλπες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα ότι το κόμμα του τάσσεται κατά των αλλαγών του εκλογικού συστήματος που οδηγούν σε ακυβερνησία και θα καταψηφίσει τις κυβερνητικές προτάσεις, με εξαίρεση, ίσως, την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Στοίχημα, πάντως, για την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί να μην απομονωθεί από τα άλλα κόμματα και να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση που κάνουν πολλά στελέχη της ότι δεν θα επιτευχθεί πλειοψηφία των 200 βουλευτών για να ισχύουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση οι όποιες αλλαγές προωθήσει, εν τέλει η κυβέρνηση. 

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τον εκλογικό νόμο που δεν θέλει να αλλάξει, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει ότι μπορεί με γρήγορους ρυθμούς η παρούσα Βουλή να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε η επόμενη να είναι Αναθεωρητική και να ολοκληρώσει με τη νέα πλειοψηφία που θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός τις αλλαγές στο Σύνταγμα που όλοι θεωρούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν.




Γρηγόρης Τζιοβάρας
Πηγή : protothema.gr


Βόμβα σε σπίτι γνωστού επιχειρηματία στη Βουλιαγμένη



Γύρω στις 03:45 τα ξημερώματα εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στην είσοδο σπιτιού, στη Βουλιαγμένη. Το σπίτι ανήκει σε πολύ γνωστού επιχειρηματία, που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης. 

Από την έκρηξη σημειώθηκαν -ευτυχώς- μόνο υλικές ζημιές και όχι τραυματισμοί, ο επιχειρηματίας και η οικογένειά του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα της έκρηξης. 

Στην περιοχή βρίσκονται άντρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) οι οποίοι ερευνούν για στοιχεία.




Φθηνή ρευστότητα από ΕΚΤ στις τράπεζες



Την επαναφορά του waiver για τις εγχώριες τράπεζες, από την Τετάρτη 29 Ιουνίου, αποφάσισε χθες το Δ.Σ. της ΕΚΤ. Ετσι, τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται και πάλι δεκτά ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. Αντίθετα, σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η επαναφορά του waiver αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, ωστόσο πρόκειται για «επιτυχία» που δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Με τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ, η χώρα ουσιαστικά επανήλθε στο καθεστώς που βρισκόταν στις αρχές Ιανουαρίου 2015, δηλαδή πριν από την περίφημη «διαπραγμάτευση» του 2015, που έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν από τον εξοστρακισμό της από την Ευρώπη και, τελικά, στην ταπεινωτική υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Το waiver ήταν σε ισχύ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε και η ΕΚΤ αποφάσισε να το αναστείλει, εξαιτίας της επιμονής της νέας κυβέρνησης, τότε, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να μην αναγνωρίζει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας, να αποκλείει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να αρχίζει η πολύμηνη διαπραγμάτευση για την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας.

Τον Ιανουάριο του 2015, η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) είχε διαμορφωθεί στα 5,2 δισ. ευρώ, για να εκτιναχτεί στα 60 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2015, λόγω της απόσυρσης του waiver και της μετάπτωσης όλης της χρηματοδότησης που είχε χορηγηθεί στις εγχώριες τράπεζες σε ELA. Πέντε μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2015, το ELA έφτασε στο υψηλότερο σημείο, στα 90,9 δισ. ευρώ, με τις καταθέσεις να καταρρέουν στα 120,8 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2003!

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, έτσι θα γίνουν και πάλι δεκτά ως εγγυήσεις ελληνικοί τίτλοι, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και έντοκα γραμμάτια 14 δισ. ευρώ. Το ουσιαστικό όφελος για τις εγχώριες τράπεζες θα είναι κοντά στα 10 δισ. ευρώ, καθώς η ΕΚΤ επιβάλλει haircut από 40% έως 45% επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων που προσφέρουν οι τράπεζες ως εγγυήσεις. Δεν αποκλείεται το haircut για την κανονική χρηματοδότηση να κυμανθεί χαμηλότερα. Σε κάθε πορεία το ELA από 68,1 δισ. που είναι περίπου σήμερα θα περιοριστεί στα 58,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πλέον το κόστος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 0%, ενώ το ELA παρέχεται με πρόσθετο επιτόκιο 1,5%. Ετσι, το όφελος για τις εγχώριες τράπεζες από τη μείωση του κόστους του χρήματος εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι πέραν του waiver απαιτούνται δύο ακόμα σημαντικά βήματα για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών στο τραπεζικό σύστημα. Η μείωση του haircut και η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε ό,τι αφορά το haircut, όπως αναφέραμε σήμερα, διαμορφώνεται για τις εγχώριες τράπεζες από 40% έως 45%. Υστερα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επαναφορά του waiver, η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην επαναφορά του haircut στο 20% με 25%, όσο δηλαδή ήταν στις αρχές του 2015. Αυτό είναι πιθανόν να συμβεί σύντομα, ακόμα και μέχρι το τέλος Ιουλίου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και σίγουρα η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας την περασμένη Τρίτη στην Ευρωβουλή, υπογράμμισε ότι για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
Έντυπη Καθημερινή