Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Διαβήτης: Πώς επηρεάζει την όραση, κάθε πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος

Διαβήτης: Πώς επηρεάζει την όραση, κάθε πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος



Ο διαβήτης μπορεί να προσβάλει διάφορα σημεία του ματιού, ένα από τα οποία είναι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας που αντιστοιχεί στον βυθό του ματιού.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η προσβολή των μικρών (τριχοειδών) αγγείων του αμφιβληστροειδούς.

Πρόκειται για πάθηση που αφορά όλους τους διαβητικούς ασθενείς, είτε κάνουν χρήση ινσουλίνης και είναι νεαρής ηλικίας είτε όχι και εμφανίζουν την πάθηση σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο διαβητικός ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι είναι απαραίτητο να ρυθμίζει σωστά το σάκχαρό του, καθώς το απορρυθμισμένο σάκχαρο προωθεί με γρηγορότερους ρυθμούς τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Παράλληλα, πρέπει ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, την υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) αν υπάρχει και να περιορίζει το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Διαβήτης: Πώς επηρεάζει την όραση, κάθε πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος



Κάθε πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος

-1 φορά τον χρόνο πρέπει να ελέγχονται τα μάτια, ανεξάρτητα από την ηλικία.

-2 φορές τον χρόνο, αν υπάρχει ιστορικό διαβήτη.

-1 φορά το εξάμηνο ή συχνότερα μετά τα 45 χρόνια, όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.



Πήγη : newsitamea.gr


Απίστευτη απόφαση : Απαγόρευση εισόδου για ΜΜΕ στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών



«Δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους, προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες», αναφέρει η κυβέρνηση.

Σε μια πρωτοφανή απόσταση προχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας η κυβέρνηση επιβάλλοντας «φραγμό» στην ενημέρωση για την κατάσταση που δημιουργείται στα hot spots και στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.    

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα δεν θα χορηγούνται πλέον άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους προκειμένου να εισέρχονται σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

«Κατόπιν συνεννόησης με τους συντονιστές των Κέντρων Υποδοχής τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους, προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες,  μέχρι νεωτέρας.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Ηταν αίτημα των συντονιστές & εργαζόμενων λέει τώρα το υπουργείο 

Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε αίσθηση και σε νεώτερη ανακοίνωση αποδίδεται η απόφαση σε αίτημα των ίδιων των συντονιστών των κέντρων προκειμένου να κάνουν αναπόσπαστοι το έργο τους. 

«Την παρούσα στιγμή, τα κέντρα καλούνται να διαχειρισθούν με τον καλύτερο, δυνατό τρόπο μια ανθρωπιστική κρίση, που αφορά καταρχήν  όσους έχουν εισέλθει στη χώρα. Οι απασχολούμενοι στα κέντρα  καλούνται καθημερινά να διαχειρισθούν έναν συνεχώς αυξανόμενο και μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι πρέπει να φιλοξενηθούν σε κέντρα, όπου πρέπει να τους παραχθούν τα μέσα για τη βραχύχρονη επιβίωσή τους στη χώρα, να διαφυλαχθούν από επιτήδειους που καραδοκούν, αλλά να καθησυχασθεί η δική τους

Κατά δεύτερον, μέριμνα των συντονιστών των κέντρων, αλλά και όσων εργάζονται σε αυτά είναι η κατά το δυνατόν διασφάλιση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών».

Καθώς οι εργαζόμενοι στα κέντρα είναι ιδιαιτέρως επιβαρημένοι από την κρίση, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζήτησαν να παραμείνουν για εύλογο χρονικό διάστημα απερίσπαστοι στο έργο τους. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν να μην εισέρχονται εκπρόσωποι των ΜΜΕ, οργανώσεων, αλλά και ερευνητές Πανεπιστημίων στα κέντρα, καταλήγει το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι σύντομα θα παρασχεθεί οργανωμένη δυνατότητα πρόσβασης.

( Διατηρήσαμε την ορθογραφία της επίσημης ανακοίνωσης)  

Φτιάχνουν νέα κέντρα φιλοξενίας...παντού    

Η απουσία «εικόνων» δεν μπορεί να κρύψει το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται σε ολόκληρη τη χώρα και η κυβέρνηση τρέχει να καλύψει με νέους πρόχειρους καταυλισμούς προσφύγων.

Μόνο στην Αττική σύμφωνα με τα επίσημη στοιχεία βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες με τους περισσότερους να παραμένουν στις εγκαταστάσεις του λιμανιού στον Πειραιά αναμένοντας τη δημιουργία ενός ακόμη πρόχειρου καταυλισμού στο Ιλιον.  


Πηγή : thetoc.gr


Μητσοτάκης: Ανίκανη η κυβέρνηση να διαχειριστεί το προσφυγικό - οι προτάσεις της ΝΔ



Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά της συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεως του κόμματος για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δήλωσε πως η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και πως η μέχρι τώρα στάση της δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως για αυτό η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τα εξής:

Πρώτον: Ακόμα και μέσα στην ημέρα να αξιοποιήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες βασικές δομές σίτισης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δεύτερον: Να ετοιμάσει, μέσα σε μία εβδομάδα, όλους τους απαραίτητους φυλασσόμενους, ανοιχτούς, αλλά και κλειστούς χώρους, προσωρινής διαμονής με σωστή γεωγραφική κατανομή στην Επικράτεια.

Τρίτον: Να εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Τέταρτον: Να διασφαλίσει ότι η Νατοϊκή δύναμη θα κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Δηλαδή να συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με την FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.

Πέμπτο: Να αξιοποιήσει τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους και να ζητήσει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Έκτο: Να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας και για τη στήριξη του τουριστικού της προϊόντος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε επίσης ότι στις σημερινές δραματικές συνθήκες η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είναι επιβεβλημένη.

«Η κρίση και η αντιμετώπισή της απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όχι βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές, που βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περαιτέρω την αξιοπιστία της. Είναι νωπές, άλλωστε, οι μνήμες από την τραγική διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού. Δεν θα επιτρέψουμε νέα ολέθρια λάθη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.




Τόση αγάπη! Σκύλος δεν αφήνει το αυτιστικό παιδί μόνο του ούτε στο νοσοκομείο!!!

Τόση αγάπη! Σκύλος δεν αφήνει το αυτιστικό παιδί μόνο του ούτε στο νοσοκομείο


Ο 9χρονος James Isaac είναι ένα αυτιστικό παιδί. Επικοινωνεί με την οικογενειά του με το βλέμμα και τις κινήσεις.

Όμως από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή του ο Mahe, ένα ειδικά εκπαιδευμένο Λαμπραντόρ για να τον κρατάει ήρεμο και ασφαλή, όλα άλλαξαν για το αγόρι και τους δικούς του.

O Μahe είναι το alter ego του James και το δέσιμο που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους είναι μοναδικό. Μάλιστα όταν ο μικρός χρειάστηκε να εισαχθεί στο Wellington Hospital προκειμένου να κάνει μαγνητική τομογραφία ώστε να διερευνηθούν τα αίτια των κρίσεων που παθαίνει, στο πλευρό του ήταν συνεχώς ο Mahe. Ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο 9χρονος να παραμείνει ακίνητος ώστε να κάνει τη γενική αναισθησία πριν την εξέταση.

Τόση αγάπη! Σκύλος δεν αφήνει το αυτιστικό παιδί μόνο του ούτε στο νοσοκομείο


Σύμφωνα με τη Michelle, τη μητέρα του μικρού, ο σκύλος  έδειχνε πραγματικά ανήσυχος για το φίλο του ενώ όταν μπήκε στον αξονικό τομογράφο, πήγε δίπλα της και με τον τρόπο του προσπαθούσε να την παρηγορήσει. « Η ζωή μας άλλαξε ριζικά με το Mahe. Πριν δεν μπορούσαμε να πάμε ούτε για καφέ αφού ο James γινόταν πολύ νευρικός και ήθελε να φύγει αμέσως αλλά όταν πήραμε τον Mahe, καθόταν και μας περίμενε να τελειώσουμε».

O Mahe χρειάστηκε ειδική εκπαίδευση έξι μηνών για να μπορέσει να γίνει συνοδός αυτιστικού παιδιού.

Photo:LOUISE GOOSSENS,CCDHB/ SUPPLIED



 Πηγή : newsitamea.gr


"Ο χειμώνας δεν μας ταιριάζει", το λέει κι η επιστήμη



Αν είσαι από τους ανθρώπους που αγαπούν τον χειμώνα, τότε αυτή η μελέτη ενδεχομένως να σε βρει εντελώς αντίθετο. Ωστόσο, αν είσαι από τους ανθρώπους που δεν τα πάνε καλά με τις χαμηλές θερμοκρασίες και νομίζεις πως "ο χειμώνας φταίει για όλα", μάλλον η επιστήμη είναι με το μέρος σου και σε επιβεβαιώνει πως ένας μουντός καιρός μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη σου και τη συγκέντρωσή σου.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης και σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, ένας συννεφιασμένος καιρός μπορεί, ειδικότερα, να μας αποσυντονίσει.

Σύνθημα από "εσωτερικό ρολόι"

Η ερευνητική ομάδα, για να εξετάσει την επίδραση του καιρού στους ανθρώπινους εγκεφάλους, διεξήγαγε ένα πείραμα, με τη συμμετοχή 28 εθελοντών. Οι συμμετέχοντες καλούνταν σε ένα εργαστήριο, σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια ενός έτους, για τεσσερισήμισι ημέρες κάθε φορά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο εργαστήριο, όπου καλούνταν για να βρίσκονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον, οι συμμετέχοντες στερούνταν τον ύπνο τις πρώτες 42 ώρες και στη συνέχεια υποβάλλονταν σε διάφορα τεστ προσοχής και μνήμης σε υπολογιστή, ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα των εγκεφάλων τους.

"Ο χειμώνας μπορεί αφήνει τα μυαλά μας να περιπλανώνται και να μην συγκεντρώνονται τόσο εύκολα"

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι άνθρωποι εκτελούσαν καλύτερα τα τεστ προσοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν -ανεξαρτήτως εποχής- σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτό υποδηλώνει πως το σώμα παίρνει το σύνθημα για να λειτουργήσει καλύτερα από ένα εσωτερικό ρολόι και όχι εξωτερικά από το φως του ηλίου. 

Οι ερευνητές, όπως σημειώνεται στη Daily Mail, λένε πως το ρολόι του σώματός μας παρακολουθεί τις εποχές, ακόμη και όταν το φως της ημέρας είναι περιορισμένο.

Ο χειμώνας θαμπώνει τις αισθήσεις μας

Η ερευνητική ομάδα, μεταξύ άλλων, γράφει στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, όπου δημοσιεύτηκε μία πρώτη έκδοση της μελέτης: “Οι αντιδράσεις του εγκεφάλου στα δύο καθήκοντα διέφεραν σημαντικά μεταξύ των εποχών, αλλά η φάση αυτών των ετήσιων ρυθμών ήταν εντυπωσιακά διαφορετική, υποδηλώνοντας μια σύνθετη επίδραση της εποχής στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου". 

Το σώμα παίρνει το σύνθημα για να λειτουργήσει καλύτερα από ένα εσωτερικό ρολόι και όχι εξωτερικά από το φως του ηλίου

Στα τεστ προσοχής, οι μέγιστες και ελάχιστες αντιδράσεις παρατηρήθηκαν την εποχή του θερινού και του χειμερινού ηλιοστασίου αντίστοιχα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η "μνήμη εργασίας" (την ικανότητα αποθήκευσης περιορισμένων πληροφοριών για σύντομο χρονικό διάστημα) από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται στα καλύτερά της, κατά τη φθινοπωρινή ισημερία, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, ο χειμώνας μπορεί να θαμπώσει τις αισθήσεις μας και είναι δυνατόν να αφήσει τα μυαλά μας να περιπλανώνται και να μην συγκεντρώνονται τόσο εύκολα. Φαίνεται λοιπόν πως οι εγκέφαλοί μας είναι σε θέση να προσανατολίζονται καλύτερα και δίνουν να περισσότερη προσοχή, όταν οι μέρες είναι μεγαλύτερες.


Πηγή : pathfinder.gr


Το ακούσαμε και αυτό! "Η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από τους μετανάστες" εκτιμά ο Νίκος Ξυδάκης




«Κάποιες χώρες της ΕΕ που έχουν διαφοροποιηθεί από τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής δεν μπορούν να απολαμβάνουν οφέλη χωρίς να μοιράζονται τα βάρη είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Νίκο Ευαγγελάτο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης. Ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι βούληση αρκετών κρατών – μελών της ΕΕ είναι να βαδίσουν σε κοινές λύσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι  δεν έχει ξεκινήσει η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Εκτίμησε επίσης πως μεσοπρόθεσμα μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα από μετανάστες που θα θελήσουν να ενσωματωθούν στην χώρα μας.

Είπε ότι έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία από πρόσφυγες που ήθελαν να επιστρέψουν.

Σε ό,τι αφορά την ένταση στις σχέσεις Τσίπρα – Ψυχάρη και τις μυστικές συναντήσεις μεταξύ τους, θύμισε πρώην πρωθυπουργούς που βρέθηκαν στο στόχαστρο της διαπλοκής από το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα.



Πηγή : parapolitika.gr


Η Ελλάδα, ένα μικρό καΐκι στον φουρτουνιασμένο ωκεανό: Το τέλος είναι αναπόφευκτο;


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Σε τρεις μήνες η Ελλάδα εισέρχεται στο έβδομο έτος τής άνευ προηγουμένου κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας και τους πολίτες. 

Σπάμε αρνητικά ρεκόρ το ένα μετά το άλλο και, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το μέλλον, ιδιαίτερα για τους νέους, είναι μαύρο και άραχνο. Και η τελευταία ελπίδα έχει πεθάνει. 

Παρότι τα προβλήματα μας τα δημιούργησαν οι πολιτικοί, που ρέπουν στην πλειοψηφία τους προς τη διαφθορά, επειδή έχουμε συνηθίσει να αναζητούμε πάντα τους «εξωτερικούς εχθρούς» και επειδή πολλοί ασκούνται στο άθλημα της συνωμοσιολογίας, αναπτύχθηκε μεταξύ των Ελλήνων πολιτών μία «σχέση μίσους» με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ. 

Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια περίεργη και ανεξήγητη κάλυψη του ρόλου και των ευθυνών των Ευρωπαίων εταίρων, και οι λόγοι είναι προφανείς. 

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το 1981 μέχρι σήμερα, μας έπρηξαν με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με την Ευρώπη των λαών και των πολιτισμών, με τους συμμάχους που θα μας προστατεύσουν από κάθε νόσο και… βλακεία. 

Αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει τίποτα απ’ όλα αυτά και ότι οι Ευρωπαίοι είναι μεγαλύτεροι τοκογλύφοι από τους υπόλοιπους δανειστές. Απλά, όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ακόμα και τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης, που άλλα μας υποσχέθηκε και άλλα έκανε, τρέμουν να πουν την αλήθεια στον λαό, διότι στην ουσία θα καταρρεύσει όλη αυτή η φιλο-ευρωπαϊκή πολιτική τους, που ξεκίνησε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μετά τη δικτατορία. Τα πράγματα πρέπει να λέγονται με τ’ όνομά τους: • Η Ελλάδα είναι σιδηροδέσμια αυτήν τη στιγμή και οι δανειστές ελέγχουν τα πάντα. 

Μην «αγοράζετε» τα παραμύθια για ανεξάρτητες και υπερήφανες πολιτικές των πολιτικών μας. 

• Η παρουσία του ΔΝΤ, ιδιαίτερα στο τελευταίο ελληνικό πρόγραμμα, είναι έντονα αρνητική. Δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει στη λεγόμενη «πολιτική λύση», και όσο περνά ο καιρός και η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, τα αιτήματά του Ταμείου θα αυξάνονται. Είναι εύκολη η απάντηση στο γιατί: Εκαναν λάθη και δεν πρόκειται να τα επαναλάβουν, οπότε θα είναι ιδιαίτερα σκληροί στις διαπραγματεύσεις. 

• Το σύνολο των απαιτήσεων του Ταμείου θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε κατάρρευση, διότι -ό,τι και να λένε οι κομματικοί- έχει και η υποταγή τα όριά της, όπως εκμυστηρεύθηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο πρωθυπουργός αποδεχθεί τα αιτήματα του ΔΝΤ, θα ψάχνει τους βουλευτές του με το φανάρι του Διογένη… Οσο παραμένει στο σκηνικό το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί να γίνουν δεκτές όλες οι απαιτήσεις και οι «ανησυχίες» του, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η κατάσταση των πολιτών. Θα γίνει ακόμα χειρότερη. Από τη στιγμή που οι αξιωματούχοι του Ταμείου πολιτεύονται βάσει του καταστατικού τους, χωρίς την παραμικρή ευαισθησία, η χώρα και οι πολίτες δεν έχουμε καμία τύχη. 

Αν ζούσε ο Πικάσο και του ζητούσαμε να περιγράψει με το πινέλο του την κατάσταση της χώρας, είμαι βέβαιος πως θα παρουσίαζε την Ελλάδα σαν ένα μικρό καΐκι σε έναν φουρτουνιασμένο Ατλαντικό, όπου το τέλος θα ήταν αναπόφευκτο.



Πηγή: mignatiou.com


Στο 0,3% η ύφεση το 2015



Στο 0,3% διαμορφώθηκε η ύφεση το 2015, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τα οποία αναθεωρήθηκε η προηγούμενη εκτίμησή της, που έδειχνε ύφεση 0,7%.

Οπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,8% στο δ’ τρίμηνο του 2015, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,9%, γεγονός το οποίο οδήγησε και στην βελτίωση της συνολικής εκτίμησης για την ύφεση του 2015.

Στο περσινό δ΄ τρίμηνο,  η κατανάλωση υποχώρησε κατά 0,1%, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να μειώνεται κατά 0,9% και την κατανάλωση του Δημοσίου να αυξάνεται κατά 2,8%.

Οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 14,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2014, οι εξαγωγές κατά 8,8% και οι εισαγωγές κατά 12,5% .

Τα νέα στοιχεία φέρνουν την ύφεση του 2015 πιο κοντά στην πρόβλεψη του υπουργείο Οικονομικών (έβλεπε μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ). Στο πλαίσιο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αναφορικά με τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού του 2016.



Πηγή : kathimerini.gr


Χωρίς Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικό την Τρίτη το πρωί



Στάση εργασίας πραγματοποιούν την Τρίτη οι εργαζόμενοι του Μετρό, του Τραμ και του Ηλεκτρικού, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί. 

Η κίνηση των εργαζομένων έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ενέργειες της διοίκησης που συντηρούν και επιτείνουν τη δυσλειτουργία της Εταιρείας. 

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι έχει δημιουργηθεί «ένας στενά κομματικός και ευνοιοκρατικός διοικητικός μηχανισμός, που συνδέεται με συγκεκριμένα συμπλέγματα προσώπων που περιφρονούν κάθε ορθή διοικητική πρακτική και διαδικασία». 




Μέρκελ: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα




Ευθύνες στην Αυστρία καταλόγισε η καγκελάριος για το προσφυγικό πρόβλημα. «Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου», τόνισε. Αποκάλυψε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον Αλ. Τσίπρα. Δεν υπάρχει plan B για τη Γερμανία στο προσφυγικό. Θετικός ο ρόλος του ΝΑΤΟ.

Μέρκελ: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα», τόνισε κατ' επανάληψη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και τόνισε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει. Καταλόγισε δε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα, η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Πρέπει να συναντηθούμε στις 7 Μαρτίου για να δούμε αυτό το θέμα, διότι δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ για να εγκαταλείψουμε μετά μια χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη και στη Σένγκεν και έχει πολλά προβλήματα -και θεωρώ ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη τώρα 50.000 θέσεις στέγασης, αυτό δεν το κατάφεραν και δεν είναι καλό, αλλά αυτή τη χώρα δεν μπορούμε τώρα να την εγκαταλείψουμε (...)

Ακριβώς για να μην είναι η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και κανένας να μην τη βοηθά, θα συζητήσουμε την επόμενη Δευτέρα για αυτό το θέμα και όπως είπα, είμαι με την Ελλάδα σε στενότατη επαφή», για να τονίσει: «Ακριβώς αυτό είναι που φοβάμαι, όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, πρέπει ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου».

Αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα, συνέχισε η καγκελάριος σύμφωνα με το ΑΠΕ, «συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Η Αυστρία

«Δεν είναι καλό να μη συμπεριλαμβάνεις μια χώρα», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις αποφάσεις των χωρών κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού, και σημείωσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ απέρριψε την υπόθεση ότι αυτές οι χώρες λύνουν το πρόβλημα της Γερμανίας. Χαρακτήρισε δε «τεράστιο βήμα» της Τουρκίας την απόφαση «να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι ο σωστός.

«Το πρόβλημα είναι ότι έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα. Δεν είναι καλό, όταν δεν συμπεριλαμβάνεις μια χώρα. Και την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν. Διασφαλίστηκαν τα σύνορα από την ΠΓΔΜ, αλλά δεν έγινε συζήτηση με την Ελλάδα, για το αν η Ελλάδα θέλει από την δική της πλευρά να διασφαλίσει τα σύνορά της, διότι έχει βεβαίως μια συγκεκριμένη ευθύνη στο πλαίσιο του συστήματος Σένγκεν», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Όπως με το ευρώ

«Τα κράτη-μέλη του ευρώ των τελευταίο χρόνο δεν πάλεψαν ως το τέλος -και σε αυτό εμείς ήμασταν οι πιο αυστηροί-, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο και μόνο για να τη ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα», είπε χαρακτηριστικά. Η καγκελάριος άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο «οι χώρες αυτές να έδρασαν από απόγνωση, επειδή όλα προχωρούν πολύ αργά» και διευκρίνισε ότι η θέση της Γερμανίας είναι διαφορετική: «Η γερμανική ευθύνη πρέπει να είναι τέτοια που να μην λύνει το πρόβλημα σε βάρος μιας χώρας, αλλά με όλες τις χώρες. Έτσι κάναμε με την κρίση του ευρώ και έτσι πρέπει να κάνουμε και με την προσφυγική κρίση», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση μήπως οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους λύνουν στην πραγματικότητα το πρόβλημα της Γερμανίας, σημείωσε: «Όχι, αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα. Συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Η συνεργασία με Τουρκία και το ΝΑΤΟ

«Όλοι υπέγραψαν ότι θέλουν να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να δώσουμε προτεραιότητα στο σχέδιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Αλλά πολλοί δεν πιστεύουν σε αυτόν τον δρόμο. Και εάν προσεγγίζουμε κάτι έτσι, τότε πράγματι δεν θα πετύχει», συνέχισε η καγκελάριος και υπογράμμισε επανειλημμένα ότι θεωρεί τον δρόμο του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας και της αποστολής του ΝΑΤΟ τον ενδεδειγμένο -ακόμη και αν κάποιοι θεωρούν ότι προχωρά πολύ αργά- για τον οποίο και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά ειδικά στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης του Αιγαίου, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η Τουρκία «υποχρεώθηκε σε πραγματική διαφάνεια», διότι τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εντοπίζουν πού είναι τα φουσκωτά και τότε θα εξετάζεται τι μπορεί να κάνει και η τουρκική ακτοφυλακή, αν πρέπει να στηριχθεί και πώς μπορεί να βοηθήσει η FRONTEX. «Όλα αυτά θα γίνουν πολύ πιο διαφανή. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα της Τουρκίας, να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ζητά από την Τουρκία να συνάψει μαζί της μια συμφωνία, λέγοντάς της ταυτόχρονα ότι δεν πιστεύει σε αυτήν και θα κάνει «τα δικά της».

Η Ουγγαρία

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Γερμανία βρίσκεται σήμερα σε ρόλο ικέτη, η κυρία Μέρκελ απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά και επισήμανε ότι δεν έχει η ίδια τον πρώτο ρόλο, αλλά όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν υπεύθυνο ρόλο.

Αναφερόμενη πάντως στην Ουγγαρία και στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι απορρίπτει απερίφραστα, από θέση αρχής, αυτή τη συμπεριφορά, όταν πρόκειται για τους 1.294 πρόσφυγες που αναλογούν στη χώρα. «Εγώ, επειδή η Γερμανία είναι μια ισχυρή χώρα, η μεγαλύτερη οικονομία και έχει εδώ μια ευθύνη, θα επιδιώξω τη συλλογικότητα με όλους», διευκρίνισε και απέκλεισε το ενδεχόμενο στο τέλος η Γερμανία να μείνει μόνη στο θέμα της ανακατανομής των προσφύγων, «εφόσον λειτουργήσει η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και η Τουρκία συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί».

Η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν διαθέτει «Σχέδιο Β» για εθνικές λύσεις στη Γερμανία, καθώς θεωρεί ότι ο δρόμος που έχει αποφασίσει είναι ο σωστός. «Αν τη Δευτέρα δεν πετύχουμε -είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική σύνοδος-, τότε έχουμε την 18η την επομένη. Και τη Δευτέρα δεν θα έχουμε ακόμη την τέλεια επιχείρηση του ΝΑΤΟ και την τέλεια συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή, αλλά το πολύ τις πρώτες εντυπώσεις. Και ούτε θα έχει μηδενιστεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα. Αλλά πιστεύω σε έναν δρόμο και αγωνίζομαι για αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος θα πετύχει.

«Δεν είναι καθόλου η ώρα για σκεφτόμαστε εναλλακτικές και για αυτό δεν χρειάζεται, ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση, όπου έρχονται πολύ λίγοι πρόσφυγες και αυτοί που έρχονται καταγράφονται. Πιστεύω ότι ο άλλος δρόμος θα πετύχει και ότι αξίζει απολύτως. Στην ερώτηση αν αξίζει να συνεχίσω να εργάζομαι για αυτόν τον δρόμο λέω ξεκάθαρα ναι», τόνισε, για να προσθέσει: «Δεν έχω Σχέδιο Β. Εργάζομαι για κάτι άλλο».

Αναφερόμενη στην ευθύνη των πολιτικών σε αυτή την κρίση, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι δεν μπορούν να περιγράφουν απλώς μια κατάσταση, σαν κοινωνιολόγοι ή δημοσιογράφοι, αλλά έχουν καθήκον «μέσα από δύσκολες συνθήκες να οικοδομήσουν κάτι λογικό».

Αυτό είναι που με οδηγεί και αυτό θα είναι το καθήκον των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, συνέχισε, για να καταλήξει: «Δεν είσαι πολιτικός απλώς για να περιγράφεις τον κόσμο και να τον βρίσκεις καταστροφικό. Κάποια πράγματα προχωρούν αργά, υπάρχουν στην Ευρώπη αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά η υποχρέωσή μου είναι να κάνω το παν ώστε αυτή η Ευρώπη να βρει έναν κοινό δρόμο».


Πηγή : euro2day.gr


Πτώση 0,1% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Δεκέμβριο




Μείωση κατά 0,1% σηµείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών, κατά το µήνα Δεκέµβριο 2015, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεµβρίου 2014 και σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεµβρίου 2015 σηµείωσε αύξηση κατά 22,9%.

Ο γενικός δείκτης όγκου, κατά το µήνα Δεκέµβριο 2015, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεµβρίου 2014, σηµείωσε αύξηση κατά 0,4% και σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεµβρίου 2015 σηµείωσε αύξηση κατά 22,4%.

Ο εποχικά διορθωµένος (ως προς την επίδραση εποχικών γεγονότων, π.χ. έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κλπ) γενικός δείκτης κύκλου εργασιών, κατά το µήνα Δεκέµβριο 2015, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεµβρίου 2015 σηµείωσε αύξηση κατά 1,9%.

Ο εποχικά διορθωµένος γενικός δείκτης όγκου, κατά το µήνα Δεκέµβριο 2015, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεµβρίου 2015 σηµείωσε αύξηση κατά 1,7%.


Πηγή : tovima.gr



Νταντά αποκεφάλισε το παιδί που φύλαγε




Ένας σταθμός του Μετρό στη Ρωσία έκλεισε καθώς μια μαυροφορεμένη γυναίκα κρατούσε το κεφάλι αποκεφαλισμένου παιδιού 3-4 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ φώναζε "Allahu Akbar" ενώ απειλούσε να αυτοκτονήσει.

Σύμφωνα με το LifeNews, το θύμα ήταν κορίτσι ονόματι Nastya M, μετά το φόνο η γυναίκα δολοφόνος πήγε στο μετρό και σταμάτησε έναν αστυνομικό όπου αφού έβγαλε το κεφάλι του παιδιού από μια τσάντα άρχισε να φωνάζει ότι το σκότωσε!

Η γυναίκα, που ονομάζεται Γκουλτσέχρα Μπομποκούλοβα, 39 ετών, συνελήφθη κοντά σε σταθμό του μοσχοβίτικου μετρό με το κεφάλι σε πλαστική τσάντα.

Η γυναίκα ήταν η νταντά του κοριτσιού που είχε υπό τη φροντίδα της ενώ πυρπόλησε και το διαμέρισμά του παιδιού μόλις το σκότωσε, το ακέφαλο σώμα του παιδιού έφερε ίχνη βίαιου θανάτου, και το σώμα του χωρίς το κεφάλι το οποίο είχε πάρει μαζί της η νταντά βρέθηκε σε διαμέρισμα του βορειο-δυτικού τμήματος της Μόσχας. 

Η νταντά, κατάγεται από χώρα της κεντρικής Ασίας, γεννημένη το 1977.

Η γυναίκα θα περάσει από ψυχιατρικό έλεγχο. Η αστυνομία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.


ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ






Χωρίς σχέδιο έβαλαν τον στρατό να στήσει άρον - άρον σκηνές στο Πάρκο Τρίτση



Έχει ξεφύγει η κατάσταση και έχει γίνει πλέον τραγική.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

Στήνουν σκηνές για 800-1000 άτομα είπε στο protothema.gr ο δήμαρχος του Ίλιον - Θα μείνουν εκεί για ένα μήνα - Μετέφεραν χθες σκηνές και στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό

Πράξη φαίνεται ότι γίνονται άμεσα όσα προανήγγειλε την Κυριακή ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας ότι, δηλαδή, θα μοιραστούν πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την επικράτεια αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση.

Με 25.000 μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένους σε διάφορα σημεία όλης της χώρας η κυβέρνηση πανικόβλητη αναζητεί και χρησιμοποιεί όσους ανοιχτούς χώρους ή χώρους με υποτυπώδεις υποδομές μπορεί να βρει προκειμένου να τους τοποθετήσει.

Η τελευταία λύση που έγινε γνωστή μόλις το πρωί της Δευτέρας είναι η εγκατάσταση καταυλισμού προσφύγων στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον.

«Είναι στο νότιο μέρος του πάρκου, στον περιβάλλοντα χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου. Μας ενημέρωσαν χθες το βράδυ, συγκαλέσαμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και θέσαμε τις προϋποθέσεις» είπε στο protothema.gr ο κ. Ζενέτος.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr ο στρατός ανέλαβε να στήσει σκηνές από την Κυριακή και στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και συγκεκριμένα στο γήπεδο του μπέιζμπολ

Σύμφωνα με τον κ. Ζενέτο ο στρατός θα πρέπει να διαμορφώσει και τον περιβάλλοντα χώρα στο πάρκο Τρίτση προκειμένου εκεί να στηθεί ο νέος καταυλισμός προσφύγων μέσα στην Αττική.

Θα υπάρχουν εκτός από σκηνές, τουαλέτες, μαγειρεία, ιατρεία και χώροι διοικητικής υποστήριξης εξήγησε ο ειδικός συνεργάτης του ΑΣΔΑ Ανδρέας Μποζίκης που εξήγησε ότι δεν θα λειτουργήσει ως στρατόπεδο αλλά ως χώρος φιλοξενίας αν και θα υπάρχει ένας φράχτης.

Μας ενημέρωσαν Σάββατο βράδυ από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δήλωσε η αντιδήμαρχος Ιλίου Παναγιώτα Μηλιώνη που αποκάλυψε ότι μας το ζήτησαν για ένα μήνα.

«Δεν υπάρχουν υποδομές αυτή τη στιγμή. Ποιος μας διασφαλίζει ότι θα είναι μόνο 1.000 άτομα» αναρωτιούνται οι κάτοικοι της περιοχής.





Όσκαρ 2016: Ο Michael Paleodimos είναι ο Έλληνας που κέρδισε το Όσκαρ!



Με άρωμα Ελλάδας τα Όσκαρ 2016. O Έλληνoαυστραλός φωτογράφος, σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας Michael Paleodimos είναι μέλος της ομάδας της ταινίας STUTTERER που κέρδισε το Όσκαρ Ταινίας Μικρού Μήκους. 

Ο Michael Paleodimos είναι μια κλασική περίπτωση αισιόδοξου και δημιουργικού ανθρώπου που άφησε την ασφάλεια της πατρίδας και της ζωής που του παρέχει για μια νέα ζωή στο εξωτερικό. Από τα εργαστήρια της κλινικής βιοχημείας πέρασε στη φωτογραφία και τελευταία υπήρξε μέλος μιας ομάδας που έφτιαξε μια low budget indie ταινία μικρού μήκους, η οποία κέρδισε βραβεία σε πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου και έφτασε να είναι νικήτρια του φετινού Όσκαρ στην αντίστοιχη κατηγορία.

Και όπως ήταν αναμενόμενο ο Michael Paleodimos είναι ο Έλληνας που μας κάνει όλους περήφανους...




Πηγή : tlife.gr


ΝΔ: Όλοι οι Έλληνες περιμένουν την απολογία του μοιραίου πρωθυπουργού




Απαντώντας στις ανακοινώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου και του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση :

«Την ώρα που η χώρα καταστρέφεται, στην αρχή με κλειστές τράπεζες και τώρα με κλειστά σύνορα, όλοι οι Έλληνες περιμένουν την απολογία της μοιραίας παρέας εξουσίας και του μοιραίου πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Για τις δραματικές εξελίξεις στο προσφυγικό, τη νεκρή οικονομία, τον πρωτοφανή αυταρχισμό και το σκληρό κομματικό Κράτος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συγγρού και προσθέτει: «Αυτά τα μεγάλα και σοβαρά απασχολούν σήμερα τους Έλληνες. Όχι κάποιο απλήρωτο τιμολόγιο του 2010. Πέραν τούτου ουδέν».


Στο μικροσκόπιο πλοίο με όπλα στα Χανιά



Μεγάλη κινητοποίηση των αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη στα Χανιά από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου για τον έλεγχο εμπορικού πλοίου στο οποίο έγινε έφοδος από άνδρες του Λιμενικού και ενώ έπλεε ανοιχτά του κόλπου της Κισσάμου, στα βορειοδυτικά της Κρήτης.

Οι λιμενικές αρχές είχαν την πληροφορία για παράνομο φορτίο όπλων και πυρομαχικών που μετέφερε το πλοίο και με συντονισμένες ενέργειες κομάντος έκαναν ρεσάλτο αναγκάζοντας τον καπετάνιο και το 11μελές πλήρωμα να αλλάξουν πορεία και να κατευθυνθούν στο λιμάνι της Σούδας. 

Στο λιμάνι κλήθηκε ειδικό γερανοφόρο όχημα για να ξεφορτωθούν τα 6 κοντέινερ που μετέφερε το πλοίο (εκ των οποίων, δύο τα... ύποπτα), αλλά και δυο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για την ανεύρεση εκρηκτικών υλών ή άλλου παράνομου φορτίου, ενώ οι έρευνες πραγματοποιούνται με την παρουσία εισαγγελέα. Στο λιμάνι της Σούδας κλήθηκε και όχημα της πυροσβεστικής για λόγους ασφαλείας. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο καπετάνιος του πλοίου ισχυρίστηκε πως το πλοίο μεταφέρει κυνηγετικά όπλα με νόμιμα παραστατικά. Από τον έλεγχο του πρώτου κοντέινερ ο ισχυρισμός επιβεβαιώθηκε καθώς βρέθηκαν όντως κυνηγετικά όπλα που αντιστοιχούν στα σχετικά παραστατικά. Ωστόσο οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται και στα υπόλοιπα κοντέινερ που μεταφέρει το πλοίο, ενώ ανακοινώσεις αναμένονται αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου. 

Το φορτηγό πλοίο με την ονομασία «TRADER» και σημαία Τόγκο, είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία με προορισμό τη Μάλτα. Προς το παρόν ο καπετάνιος και το 11μελές πλήρωμα (όλοι αλλοδαποί: έξι από τη Συρία, τέσσερις από την Ινδία και ένας από τον Λίβανο) βρίσκονται υπό κράτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα στο πλοίο. 


Μάριος Διονέλλης
Πηγή : efsyn.gr


Το 5% των Ελλήνων θα καλύψει το κενό..



Την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όλους όσοι δηλώνουν ατομικό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ ετησίως μετέφεραν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού, τόσο του 2016 όσο και της κρίσιμης διετίας 2017-2018, θα κληθεί να καλύψει το... 5% των Ελλήνων φορολογουμένων, δηλαδή λιγότερα από 500.000 άτομα σε σύνολο περίπου 8 εκατ. φορολογουμένων. Η κυβέρνηση θέλει να δράσει και στο φορολογικό –όπως θέλει να κάνει και στο ασφαλιστικό– πολιτικά σκεπτόμενη: εκτιμά ότι είναι προτιμότερο να φορτώσεις πρόσθετα βάρη στους πολύ λίγους (ακόμη και αν είναι ήδη υπερφορτωμένοι) παρά στους πολλούς. Παραβλέπει όμως ότι οι λίγες εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που δηλώνουν τα μεγαλύτερα εισοδήματα ήδη πληρώνουν πάνω από το 60% του συνολικού φόρου εισοδήματος.

Το σχέδιο

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η «Κ». Για κάθε 10 ευρώ φόρο εισοδήματος που εισπράττει η χώρα, τα 6 ευρώ προέρχονται από το 4%-5% του συνολικού πληθυσμού και τα υπόλοιπα 4 από το... 95% του συνόλου των φορολογουμένων. Από τα 8 εκατ. των φορολογουμένων, τα 5 εκατ. πληρώνουν από... τίποτα έως 25 ευρώ τον μήνα ως φόρο εισοδήματος. Το σχέδιο φορολόγησης των εισοδημάτων του 2016 που συζητήθηκε προ ημερών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, προβλέπει:

1. Αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με αύξηση όμως των φορολογικών συντελεστών.

2. Αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και διατήρηση των φορολογικών βαρών στα ίδια επίπεδα για τα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Η αύξηση για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ αναμένεται να γίνει με τη θέσπιση δύο επιπλέον κλιμακίων τόσο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους όσο και για τους επιτηδευματίες. Προγραμματίζεται συντελεστής τουλάχιστον 37% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 30.000 - 32.000 έως τις 42.000 ευρώ και θέσπιση ανώτατου συντελεστή 50% για τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Αυτή η πολιτική, εφόσον προχωρήσει, θα έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότερα βάρη στους πολύ λίγους. Τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων είναι αποκαλυπτικά: Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να έχει στα αρχεία του 8 εκατ. φορολογούμενους, από αυτούς όμως:

1. Τα 3 εκατ. δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ. Πρόκειται κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ που προβλέπει η κλίμακα.

2. Το 1,86 εκατ. καταβάλλει ποσά της τάξεως των 100 - 300 ευρώ ετησίως, δηλαδή από 8,5 έως 25 ευρώ τον μήνα. Σε αυτή την ομάδα πληθυσμού συναντώνται εισοδηματίες που δηλώνουν από ενοίκια μόλις 1.000 ευρώ τον χρόνο (σ.σ. συνολικά σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πάνω από 600.000 άτομα), το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών (σ.σ. οι περισσότεροι δηλώνουν εισοδήματα έως 2.500 ευρώ τον χρόνο). Υπάρχουν και τουλάχιστον 130.000 επιτηδευματίες που δηλώνουν εισοδήματα έως 1.000 ευρώ, γι’ αυτούς όμως ο λογαριασμός ανεβαίνει λόγω του τέλους επιτηδεύματος που ανέρχεται στα 650 ευρώ τον χρόνο είτε υπάρχει εισόδημα είτε δεν υπάρχει.

3. Περίπου 1,4 εκατ. πληρώνουν ποσά της τάξεως των 300 - 1.000 ευρώ. Είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με τις αποδοχές των 10.000 - 15.000 ευρώ, εισοδηματίες με αποδοχές από 5.000 έως 10.000 ευρώ και λίγοι αγρότες (περίπου 12.800 σε σύνολο άνω των 430.000) που δηλώνουν εισοδήματα από 12.000 - 15.000 ευρώ.

Στο παρελθόν
Αν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2011 (εισοδήματα του 2010) θα διαπιστώσει ότι και τότε επικρατούσε περίπου η ίδια κατάσταση. Δηλώσεις το 2011 έκαναν 8,28 εκατ. φορολογούμενοι. Από αυτούς όμως περίπου 6,7 εκατ., ή το 80% του συνόλου, πλήρωναν το πολύ 50 ευρώ τον μήνα στην εφορία (μάλιστα κοντά στα 6 εκατ. δεν πλήρωναν τίποτα καθώς το αφορολόγητο ίσχυε για όλες τις ομάδες φορολογουμένων).

Το 2012-2013, έγινε η μεγάλη «μεταρρύθμιση» με στόχο –υποτίθεται– τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Θεσπίστηκε το τέλος επιτηδεύματος και υποχρεώθηκαν αγρότες, εισοδηματίες και επιτηδευματίες να πληρώνουν φόρο από το 1ο ευρώ (11% για εισοδηματίες, 13% για αγρότες και 26% για επαγγελματίες). Επίσης εκτοξεύτηκαν τα τεκμήρια για τα σπίτια και τα αυτοκίνητα, ενώ θεσπίστηκε και το τεκμήριο... ύπαρξης (3.500 ευρώ για εργένη και 5.000 ευρώ για ζευγάρι).

Τι προκύπτει από τα στοιχεία; Μπορεί μεν να περιορίστηκε ο αριθμός των μηδενικών εκκαθαριστικών (σ.σ. εκατοντάδες χιλιάδες έπεσαν και στην τσιμπίδα των τεκμηρίων), περιορίστηκαν όμως δραματικά και τα δηλωθέντα εισοδήματα. Και λόγω ύφεσης αλλά και λόγω φοροδιαφυγής, τα δηλωθέντα εισοδήματα από τα 104 δισ. ευρώ που ήταν το 2011, κατέρρευσαν στα 74 δισ. ευρώ το 2015. Δηλαδή, μέσα σε μια τετραετία, χάθηκε φορολογητέα ύλη 30 δισ. ευρώ.

Φορολογώντας εισοδήματα 74 δισ. ευρώ μέσα στο 2015, το Δημόσιο κατάφερε να εισπράξει από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων μόλις 7,8 δισ. ευρώ, 1,6 δισ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά με το 2010 παρά την εκτόξευση των συντελεστών.

Αυτό σημαίνει ότι θα αρκούσε στην Ελλάδα να επιβάλει έναν οριζόντιο συντελεστή της τάξεως του 10%-11% σε όλα τα εισοδήματα για να συγκεντρώσει ακριβώς τα ίδια χρήματα. Στην πράξη βέβαια δεν γίνεται αυτό. Στην πράξη, μεγάλο μέρος των φορολογουμένων (περίπου 3 εκατ.) δεν πληρώνουν καθόλου φόρο λόγω του αφορολογήτου, όλοι οι αγρότες φορολογούνται για ένα τμήμα του συνολικού τους εισοδήματος και οι επιτηδευματίες φορολογούνται για ένα «εικονικό» τμήμα του εισοδήματός τους.



Οι νικητές των ΟΣΚΑΡ



Με τα φαβορί να επιβεβαιώνονται εν μέρει, το «Mad Max» να «σαρώνει» με 6 αγαλματίδια, τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου να παίρνει το βραβείο σκηνοθεσίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο να τα καταφέρνει επιτέλους, ολοκληρώθηκε η φετινή, 88η, απονομή των βραβείων Όσκαρ!

Τα φώτα στο «Dolby Theatre» του Λος Άντζελες άναψαν από νωρίς, σε μία μεγάλη σε διάρκεια τελετή, γεμάτη πολιτικά μηνύματα, αλλά και ατάκες για το μποϊκοτάζ που άσκησαν οι μαύροι ηθοποιοί οι οποίοι δεν είχαν φέτος καμία υποψηφιότητα.

Τα περισσότερα Όσκαρ, έξι συνολικά, συγκέντρωσε η ταινία «Mad Max: Fury Road» (Μακιγιάζ, Κοστουμιών, Σκηνογραφίας, Μοντάζ, Ηχητικού Μοντάζ, Ηχητικού Μιξάζ), ενώ ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου ήταν ο νικητής του Όσκαρ Σκηνοθεσίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά για την «Επιστροφή» (πέρυσι με το «Birdman»). To Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας απέσπασε το «Spotlight».

Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που τον ήθελαν νικητή, μετά τις τόσες φορές που έχει φτάσει στην «πηγή» αλλά νερό δεν έχει πιει, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο πήρε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου («Επιστροφή»). Το αντίστοιχο γυναικείο βραβείο κατέκτησε η Μπρι Λάρσον.

Ανατροπή και έκπληξη σημειώθηκε στον Β’ Ανδρικό Ρόλο καθώς ο Σιλβέστερ Σταλόνε έχασε από τον Μαρκ Ράιλανς (Η Γέφυρα των Κατασκόπων), ενώ τα προγνωστικά έπεσαν διάνα στον Β’ Γυναικείο Ρόλο, που κέρδισε η Αλίσια Βικάντερ.

Τα Όσκαρ Σεναρίου κέρδισαν οι ταινίες «Spotlight» (Πρωτότυπου Σεναρίου) και το «Μεγάλο Σορτάρισμα» (Διασκευασμένου Σεναρίου), το βραβείο ντοκιμαντέρ πήγε σε εκείνο για την αδικοχαμένη Έιμι Γουάινχαουζ («Amy» του Ασίφ Καπάντια) και το Ξενόγλωσσης Ταινίας στο «Ο Γιος του Σαούλ» από την Ουγγαρία.

Τέλος, στην κατηγορία της μουσικής γράφτηκε ιστορία, αφού το Όσκαρ πήρε ο θρυλικός συνθέτης Ένιο Μορικόνε, το πρώτο της καριέρας του, που στα 87 του έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής Όσκαρ, ενώ το τραγούδι του Σαμ Σμιθ για την ταινία «Spectre», το «Writing's on the Wall» κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού, νικώντας την Λέιντι Γκάγκα.

Τα βραβεία αναλυτικά

Καλύτερη ταινία
«Spotlight»

Σκηνοθεσία
Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου για το «The Revenant»

A' Ανδρικός Ρόλος
Λεονάρντο Ντι Κάπριο για το «The Revenant»

Α' Γυναικείος Ρόλος
Μπρι Λάρσον για το «Room»

B' Ανδρικός Ρόλος 
Μαρκ Ράιλανς για το «H Γέφυρα των Κατασκόπων»

Β' Γυναικείος Ρόλος
Αλίσια Βικάντερ για το «The Danish Girl»

Κοστούμια
Τζένι Μπίβαν για το «Mad Max: Fury Road»

Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους
«Amy: Το Κορίτσι Πίσω από το Όνομα» του Ασίφ Καπάντια

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους
«A Girl in the River: The Price of Forgiveness»

Μακιγιάζ και Κομμώσεων
«Mad Max: Fury Road»

Τραγούδι
«Writing's On The Wall», Τζίμι Νέιπς και Σαμ Σμιθ (Spectre)

Κινούμενων Σχεδίων
«Τα Μυαλά που Κουβαλάς» (Inside Out)

Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους
«Bear Story» (Historia De Un Oso)

Μοντάζ Ήχου
«Mad Max: Fury Road»

Μοντάζ
«Mad Max: Fury Road»

Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης
«Mad Max: Fury Road»

Φωτογραφίας 
Εμανουέλ Λουμπέζκι για το «The Revenant»

Ηχητικού Μιξάζ 
«Mad Max: Fury Road»

Ξενόγλωσση Ταινία
«Son of Saul»

Αυθεντικό Σάουντρακ
Ένιο Μορικόνε για το «The Hateful Eight»

Οπτικά Εφέ
«Ex Machina»

Διασκευασμένο σενάριο
«The Big Short»

Αυθεντικό σενάριο
«Spotlight»


Πηγή : star.gr


Αρχίζει σήμερα η επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία




Αρχίζει σήμερα η επιχείρηση επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία, ενώ ξεκινούν και οι διαδικασίες για fast track επαναπροωθήσεις της Frontex.

Με λεωφορεία θα ξεκινήσουν 308 παράτυποι μετανάστες που κρατούνται στη διεύθυνση αλλοδαπών στον Ταύρο οι οποίοι θα μεταφερθούν στους Κήπους του Έβρου και θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές. Το ίδιο μέτρο της απέλασης θα εφαρμόζεται  και για τους λαθρομετάναστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Στο μεταξύ ξεκινούν και οι διαδικασίες για fast track επαναπροωθήσεις της Frontex και οι επιτελείς ελπίζουν η Τουρκία να μην κάνει πάλι πίσω και να συνεχίσει αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο.

.