Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Έρχονται σαρωτικές διασταυρώσεις στα προνοιακά επιδόματα



Έρχονται σαρωτικές διασταυρώσεις στα προνοιακά επιδόματα Τα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται από το επόμενο διάστημα σε συντομότερο χρονικό διάστημα αφού η συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων επιταχύνεται και θα γίνεται πλέον από την ΗΔΙΚΑ και όχι από τους δήμους που ίσχυε εως τώρα.

 Όμως ο έλεγχος των στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ φέρνει και εξονυχιστικές διασταυρώσεις για περιπτώσεις δικαιούχων που παρατύπως λαμβάνουν τα επιδόματα Ειδικότερα σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης που κατατέθηκε στην βουλή η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ) πλέον θα συλλέγει τα στοιχεία όλων των κοινωνικών επιδομάτων προνοιακού χαρακτήρα, που χορηγούνται από Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. 

Οι Φορείς θα πρέπει να αποστέλλουν έως την 10η ημέρα κάθε μήνα στην ΗΔΙΚΑ σε ηλεκτρονική μορφή απολογιστικό αρχείο καταβολής προνοιακών παροχών. Εως τώρα οι δήμοι έστελναν κάθε δίμηνο τα απαραίτητα στοιχεία για την καταβολή των επιδομάτων. Στο αρχείο θα περιέχονται αναλυτικώς ανά δικαιούχο και επίδομα τα ποσά των επιδομάτων, που χορηγήθηκαν τον προηγούμενο μήνα. 

Επιπλέον, στο Αρχείο Καταβολής Προνοιακών Επιδομάτων περιέχονται όλα τα αναγκαία στοιχεία ταυτοποίησης, ήτοι ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, φύλο, ημερομηνία γέννησης, είδος προνοιακής παροχής, ποσό παροχής, χρονικό διάστημα, που αφορά το χορηγούμενο επίδομα και ημερομηνία χορήγησης επιδόματος. Ετσι με την διαδικασία αυτή γίνεται συντομότερος ο χρόνος που απαιτείται για την καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους με στόχο από μελλοντικό χρόνονα γίνει μηνιαία η πληρωμή τους. 

Παράλληλα όμως ο επιδιωκόμενος σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η συλλογή στοιχείων των χορηγούμενων κοινωνικών επιδομάτων προνοιακού χαρακτήρα, προκειμένου να επιτευχθεί πλήρως η εποπτεία και ο συντονισμός από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η χορήγηση προνοιακών παροχών, που αποσκοπεί στην κάλυψη του κινδύνου της φτώχειας και πραγματοποιείται με βάση τις αρχές της πρόνοιας και της εθνικής αλληλεγγύης, χρήζει πλήρους εποπτείας για την χάραξη και εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης.




Πηγή : dikaiologitika.gr



Δύο συλλήψεις στις Βρυξέλλες - Ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα την Πρωτοχρονιά!



Οι δύο άντρες είχαν σχεδιάσει τρομοκρατική επίθεση την νύχτα της Παραμονής - Βρέθηκε υλικό προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους αλλά όχι όπλα ή εκρηκτικά - Κλειστή η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για εορταστικές εκδηλώσεις υπό το φόβο χτυπήματος - Εγκαινιάζεται την Πρωτοχρονιά στη Χάγη το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο

Δύο ύποπτοι για τρομοκρατία συνελήφθησαν σήμερα το πρωί από τις αρχές των Βρυξελλών, ανακοίνωσε το η Εισαγγελία του Βελγίου. 

Τα δύο άτομα σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά των Βρυξελλών κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την αλλαγή του χρόνου. «Η έρευνά μας αποκάλυψε σοβαρές απειλές μιας επίθεσης σε συμβολικά σημεία στις Βρυξέλλες κατά τους εορτασμούς για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», ανέφερε σε δήλωσή της η εισαγγελία.

Στη διάρκεια κατ΄οίκον ερευνών στις Βρυξέλλες και σε μια γειτονική επαρχία καθώς και στη Λιέγη, την Κυριακή και τη Δευτέρα, συνολικά έξι άνθρωποι συνελήφθησαν για ανακρίσεις αλλά τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η αστυνομία βρήκε στρατιωτικά ρούχα και υλικό προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους αλλά καθόλου όπλα ή εκρηκτικά. Όπως ανακοίνωσε η βελγική Εισαγγελία,  οι δύο συλληφθέντες δεν είχαν καμία σχέση με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. 

Σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο "RTBF", o ένας από τους δύο συλληφθέντες διηύθυνε έναν τρομοκρατικό πυρήνα.

Εν τω μεταξύ, ο «κόκκινος συναγερμός» που έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, όχι μόνο δεν έχει λήξει, αλλά καθημερινά εντείνεται, καθώς νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μετά το πολυήμερο «lock down» στις Βρυξέλλες στις αρχές του μήνα, ήταν η Βιέννη την περίοδο των Χριστουγέννων που βρέθηκε στο επίκεντρο, ενώ μόλις χθες, μετά από 18 ημέρες, χαλάρωσε κατά μία βαθμίδα τα μέτρα ασφαλείας η Γενεύη. 

Για πρώτη φορά, η Κόκκινη Πλατεία στη Ρωσία θα είναι κλειστή για το κοινό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, η Σκότλαντ Γιαρντ προειδοποιεί ότι οι βρετανικές πόλεις στα περίχωρα του Λονδίνου είναι ευάλωτες σε ένοπλες επιθέσεις τζιχαντιστών καθώς υπάρχει έλλειψη ένοπλων αστυνομικών. Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, οι μεγάλες πόλεις είναι απροετοίμαστες σε περίπτωση που ισλαμιστές τρομοκράτες εξαπολύσουν επιθέσεις όπως στο Παρίσι. 

Στη Ρωσία, οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν για λόγους ασφαλείας την Κόκκινη Πλατεία την 31η Δεκεμβρίου, με το δημοτικό συμβούλιο της Μόσχας να προβάλει την δικαιολογία ότι θα γυριστεί εκεί μία ταινία. Ο δήμος της Μόσχας προκειμένου να μην προκαλέσει πανικό στους πολίτες ανακοίνωσε ότι η Κόκκινη Πλατεία, θα κλείσει για το κοινό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για τις ανάγκες γυρίσματος μιας κινηματογραφικής ταινίας. Όταν όμως ενημερώθηκε η εταιρεία παραγωγής αντέδρασε έντονα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ουδέποτε σχεδίαζε να γυρίσει εκεί την ταινία. Η απόφαση των ρωσικών αρχών λήφθηκε όταν η αστυνομία της Βιέννης ανακοίνωσε ότι δέχτηκε προειδοποίηση από τις μυστικές υπηρεσίας «φιλικής» χώρας για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα σε ευρωπαϊκές πόλεις στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Με την Γηραιά Ήπειρο να βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, η Ευρώπη αποκτά σε λίγα 24ωρα το δικό της Αντιτρομοκρατικό Κέντρο. Την 1η Ιανουαρίου εγκαινιάζεται στη Χάγη το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο (ECTC) της Europol με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και τον εντοπισμό υπόπτων και δραστών. Το κέντρο αυτό θα αντλεί πληροφορίες από το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, δηλαδή της βάσης δεδομένων της φύλαξης των συνόρων στην οποία καταγράφονται ύποπτοι αλλά και δράστες. Στο στόχαστρο της νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκεται η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας για την οποία θα συγκεντρώνονται πολύτιμες πληροφορίες σε μία νέα βάση δεδομένων. Στους στόχους βρίσκεται, ωστόσο, και το εμπόριο όπλων. Οι αστυνομικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι πολλοί τρομοκράτες έχουν στην διάθεσή τους όπλα όπως, πιστόλια και χειροβομβίδες, τα οποία περνούν στη Δυτική Ευρώπη μέσω Βαλκανίων.


Πηγή : protothema.gr


Οι δανειστές θέλουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνουν χωρίς έλεος





Γιάννης Αθανασίου

Με μελανά χρώματα παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών Σάββας Ρομπόλης το χάος του ασφαλιστικού και το αδιέξοδο με τη μείωση των συντάξεων την ώρα που οι δανειστές απαιτούν και νέο τσεκούρεμα!

Η κυβέρνηση μπορεί να μας κοροϊδεύει και να διαρρηγνύει τα ιμάτια της πως δεν πρόκειται να γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά όλα αυτά είναι επικοινωνιακά κόλπα και ξέρει και η ίδια ότι λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο και λέει ψέματα εξαπατώντας ασύστολα τον ελληνικό λαό κατά την προσφιλή της τακτική.

Ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης, υποστήριξε σήμερα στο Mega πως το αποθεματικό κεφάλαιο του ασφαλιστικού είναι 16 δισ., ευρώ. 

Τι σημαίνει αυτό; 
Πως αρκεί μόνον για τις συντάξεις των επόμενων έξι μηνών!


Τι ζητά η Τρόικα;

Ο Σάββας Ρομπόλης ισχυρίζεται πως οι δανειστές ζητούν 500 ευρώ συντάξεις για όσους δουλεύουν 20 χρόνια (!!!) και μείωση κατά 12 με 13% των συντάξεων πάνω από 800 ευρώ!

Ο κύριος Ρομπόλης είπε ότι αν επιμείνουν οι δανειστές για εξοικονόμηση 2,2 δισ., ευρώ από μείωση των συντάξεων, τότε οι συντάξεις από 800 ευρώ και πάνω θα μειωθούν γύρω στο 12-13% δηλαδή κατά 100 ευρώ και η τάση είναι να φτάσουν οι συντάξεις στα 600 ευρώ.

Σκεφτείτε ότι τα 5 τελευταία χρόνια μια σύνταξη των 1.500€ έχει φτάσει πλέον σήμερα στα 800€ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά τις πιέσεις της τρόικας ώστε να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα θα φτάσουν στα 600€ φτωχοποιώντας περισσότερο των ελληνικό λαό.

Ο Σάββας Ρομπόλης ξεκαθάρισε ότι : «το ασφαλιστικό δεν σώζεται». Γιατί; : Γιατί υπάρχουν μόνον 3,5 εκατ., εργαζόμενοι έναντι 7 εκατ., μη οικονομικά ενεργών!

Και με το τελευταίο που είπε καθάρισε την συνέντευξή : Tο 25% του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών και οι μελέτες δείχνουν ότι από το 2044 και μετά, ο ένας στους δύο πολίτες θα υπερβαίνει αυτήν την ηλικία!




Τραγωδία στην Κρήτη με 4χρονη – Πέθανε μετά από επέμβαση ρουτίνας



Σοκ στο πανελλήνιο προκαλεί η είδηση του θανάτου μίας 4χρονης από τη Νεάπολη Λασιθίου, μετά από επέμβαση ρουτίνας σε νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το παιδί εισήχθη σε κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση και να αφαιρεθούν «κρεατάκια».

Ωστόσο, παρουσίασε επιπλοκές και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, εξέπνευσε.
Τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του παιδιού αναμένεται να δώσει η νεκροψία-νεκροτομή.




Πηγή 


To πετρέλαιο καταρρέει αλλά εμείς πληρώνουμε βενζίνη σε τιμές... Αγγλίας!



Μέχρι το καύσιμο να φτάσει στην αντλία του πρατηρίου η τιμή του έχει «φουσκώσει» πάνω από 60% στην χώρα μας - Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά 40% ενώ της βενζίνης μόνο κατά 9%

Έχει μετατραπεί σε δημοσιογραφικό κλισέ να γράφουμε γιατί δεν αισθάνεται ο καταναλωτής τις μειωμένες τιμές τις βενζίνης και του πετρελαίου όταν οι διεθνείς τιμές δείχνουν εικόνα κατάρρευσης  από το 2014. Η απάντηση είναι εξής μία: φόροι. Μέχρι το καύσιμο να φτάσει στην αντλία του πρατηρίου η τιμή του έχει “φουσκώσει” πάνω από 60%. Έτσι, αν και το αργό έχει υποστεί συρρίκνωση της αξίας του κατά 40%, από πέρσι, το πετρέλαιο κίνησης και η βενζίνη έχει υποχωρήσει κατά… 9% περίπου. Αυτό εξηγεί γιατί δεν έχει τονωθεί η ζήτηση και αποτελεί μήνυμα προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη που επιθυμεί να αυξήσει τον φόρο στα καύσιμα κίνησης, με το σκεπτικό ότι με τις χαμηλές τιμές θα φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία. 

Το συμπέρασμα; Η επιβολή φόρων -και στα καύσιμα- οδηγεί τους Έλληνες καταναλωτές, που έχουν τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη, να αγοράζουν σχεδόν σε…. τιμές Αγγλίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η μάχη κρίνεται με διαφορά…. λίγων λεπτών, με την  Ελλάδα να κατέχει την 5η θέση στην ΕΕ με την ακριβότερη βενζίνη, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Δανία, με τη μέση τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα παραμένει υψηλά στα 1,39,60 ευρώ, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει , χάνοντας την πρωτιά για λίγα λεπτά. Στην Ολλανδία η τιμή της αμόλυβδης κινείται στα 1,4630 ευρώ το λίτρο, την πιο φθηνή έχει η αγορά της Πολωνίας στα 0,984 ευρώ το λίτρο.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με  το Δεκέμβριο του 2014  η τιμή της βενζίνης έχει μειωθεί από τα περίπου 1,44 ευρώ στα 1,38 ευρώ το λίτρο κατά 6%, του πετρελαίου κίνησης περίπου 8% από 1,19 ευρώ στα 1,065 ευρώ, ενώ  του πετρελαίου θέρμανσης περίπου κατά 16% από τα 0,937 λεπτά στα περίπου 80 λεπτά. Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε αποκλιμάκωση της τιμής στη  βενζίνη, η τιμή της οποίας αναμένεται να πέσει κάτω από 1,30 ευρώ το λίτρο. 

Η τιμή διυλιστηρίου διαμορφώνεται κάθε μέρα, καθώς είναι ανάλογες με το αποτέλεσμα της μεταβολής των διεθνών τιμών διύλισης των πετρελαιοειδών προϊόντων για την περιοχή της Μεσογείου, άμεσα συνδεδεμένες με την λεγόμενη τιμή Platts Μεσογείου. Έτσι, οι διακυμάνσεις των λιανικών τιμών των υγρών καυσίμων ακολουθούν με μεγάλη ακρίβεια τις διακυμάνσεις των παραπάνω τιμών, όπου περιλαμβάνουν κυρίως την πορεία του Μπρεντ. Έτσι, κάθε μέρα βγαίνει ένα τιμολόγιο για τα διαλυστήρια. Στη συνέχεια προστίθενται οι φόροι-τέλη, όπου στη βενζίνη είναι αντιστοιχεί στο 1 ευρώ το λίτρο και μετά το περιθώριο κέρδους των εταιριών εμπορίας και πρατηρίων που «αγγίζει» τα 8-10 λεπτά.  Τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων περιλαμβάνουν τη μεταφορά, την ασφάλιση, την αποθήκευση, τη διανομή στα πρατήρια καυσίμων καθώς και την πώληση στους καταναλωτές.   Στο πετρέλαιο θέρμανσης οι φόροι είναι περί τα 0,40 λεπτά.Να σημειωθεί ότι στη διαμόρφωση της τιμής διαδραματίζει και η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, δηλαδή όσο υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, τόσο αυξάνεται το κόστος του καυσίμου διότι είναι συνδεδεμένο με το αμερικανικό νόμισμα. 

Για παράδειγμα, αν η τιμή διύλισης για τη βενζίνη είναι 0,512 το λίτρο τότε με τους φόρους, αυξάνεται κατά 0,9796 το λίτρο και με το περιθώριο κατά 0,0992ευρώ. Άρα, η τελική τιμή στην αντλία είναι 1,59 ευρώ το λίτρο. Επομένως, οι φόροι είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που δεν μπορεί να γίνει αισθητή η μείωση στην τιμή λιανικής, που ξεπερνούν το 60% στη διαμόρφωση της τιμής.


Πηγή : protothema.gr


Αναγκαστική στάση πληρωμών έκαναν οι Έλληνες δεν πλήρωσαν φόρους 1,45 δισ τον Νοέμβριο




Νέα έκρηξη στα ληξιπρόθεσμα χρέη καταγράφηκε τον Νοέμβριο, συνεπεία της αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις πολλαπλές φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1,45 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν ίδιο με την υστέρηση που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015.

Από την αρχή του έτους μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου δεν έχουν καταβληθεί φόροι ύψους 11,83 δισ. ευρώ, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι οφειλές των προηγούμενων ετών το ποσό φθάνει στα αστρονομικά επίπεδα των 83,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, με βάση τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, το εισπράξιμο ποσό, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ανέρχεται περίπου στα 9 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, πρωτογενές πλεόνασμα 4,3 δισ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην αδυναμία πληρωμής από πλευράς Δημοσίου των προμηθευτών του. Δηλαδή στο προαναφερθέν διάστημα οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 3,07 δισ. ευρώ. Η μείωση ωστόσο των δαπανών δεν ήταν αποτέλεσμα του περιορισμού του «κράτους» αλλά της μη καταβολής των οφειλομένων. Τα δε έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζουν υστέρηση της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

1. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 41 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,363 δισ. ευρώ. Η απόκλιση σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο οφείλεται στην υστέρηση των εσόδων από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs), ύψους 1,867 δισ. ευρώ. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,585 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 103 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016, ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 45 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

2. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ του τακτικού προϋπολογισμού κατά 2,340 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.829 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 402 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 722 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 1,7%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 87 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 130 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 26 εκατ. ευρώ για εκλογικές δαπάνες.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 3,696 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 734 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.




Λεβέντης : «Αν κάνω τη βλακώδη συναλλαγή και δώσω ψήφο στον κύριο Τσίπρα, θα έχω καταρρακώσει τα οράματα της νεολαίας που μας ψήφισε»




Λεβέντης : 

Ο Καραμανλής κινεί τα νήματα στη συγκρότηση οικουμενικής

«Αν πει στον Καμμένο να βγει από την κυβέρνηση, θα το κάνει»

«Αν κάνω τη βλακώδη συναλλαγή και δώσω ψήφο στον κύριο Τσίπρα, θα έχω καταρρακώσει τα οράματα της νεολαίας που μας ψήφισε» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, απορρίπτοντας έτσι τα σενάρια για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν εμφανίστηκε, όμως αρνητικός για κυβέρνηση που θα συμμετέχει και η ΝΔ, λέγοντας ότι «μια τέτοια κυβέρνηση έχει νόημα αν συμμετάσχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων», γιατί, όπως ανέφερε, «το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι δεν είναι σοβαρά κόμματα και μόνο υβρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Εξέφρασε την προτίμησή του «να εκλεγεί αρχηγός στη ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης», γιατί, όπως υποστήριξε, ο Κώστας Καραμανλής που τον στηρίζει -και διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τον Πάνο Καμμένο- ευνοεί μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετάσχει η ΝΔ του κ. Μεϊμαράκη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, αν ο Κώστας Καραμανλής πει στον Πάνο Καμμένο να βγει από την κυβέρνηση για να διευκολύνει τις εξελίξεις και να μπει στην κυβέρνηση η ΝΔ, εκείνος θα το πράξει.

Σχολιάζοντας τις θέσεις Λεβέντη, η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, είπε: «Ο κύριος Καμμένος διατηρεί σχέσεις με τον κύριο Καραμανλή, γιατί είχαν συνεργαστεί στην κυβέρνηση του, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες υποδείξεις από τον κ. Καραμανλή προς τον κ Καμμένο».

Αλλά και αργότερα, μιλώντας στον Alpha 989, o κ. Λεβέντης εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός θέλει οικουμενική, αλλά δεν θέλουν στελέχη δίπλα του.

«Οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Το διαζύγιο είναι σε πλήρη εξέλιξη.»


Πηγή : tovima.gr


Stratfor: Πιθανό να καταρρεύσει η ελληνική κυβέρνηση το 2016



Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα: την πολιτική αστάθεια και την κοινωνική αναταραχή, σημειώνει το ινστιτούτο Stratfor σε έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομική πορεία το 2016.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το Stratfor, η ελληνική οικονομία θα καταγράψει για ακόμη μία χρονιά αμελητέα ανάπτυξη και εξαιρετικά υψηλή ανεργία. Αυτό θα οδηγήσει σε επανειλημμένες διαμαρτυρίες και συχνές συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της θα αναγκάσει τη Βουλή να επιβραδύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί, επειδή ο Αλ. Τσίπρας κατέχει μόνο μια πολύ μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, οπότε ακόμη και αν έπεφτε, θα υπήρχε αντικατάστασή της από μια τεχνοκρατική κυβέρνηση συνασπισμού που θα εξακολουθούσε να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις.

Το 2016, η κύρια απειλή  για την Ελλάδα θα είναι κοινωνική αναταραχή, και όχι η αποπληρωμή του χρέους, συνεχίζει στην ανάλυσή του το Stratfor. Μια επανάληψη της κρίσης του 2015 φαίνεται απίθανη, διότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα πιεστικές προθεσμίες για την εξόφληση του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου από την ευρωζώνη είναι χαμηλότερη από ό, τι το 2015. 

Αλλά η επιμονή της Γερμανίας και της αντίστασης στην Ελλάδα θα κάνουν κάθε διαδικασία αξιολόγησης "έντονη" και οι διαπραγματεύσεις για την πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα καθυστερήσει μέχρι τα τέλη του 2016. 

"Δεν περιμένουμε να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη το 2016, αλλά τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν σύντομα. Η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, αρχικά των πολιτών, αλλά και των πολιτικών, θα οδηγήσουν την Ελλάδα για ακόμη μία φορά στη σύγκρουση με τους πιστωτές της" καταλήγει στην ανάλυσή του το Stratfor.




Πηγή : capital.gr


Φρικτές αποκαλύψεις για τον παιδόφιλο της Καλλιθέας - Μέσω εφαρμογής παγιδεύουν ανήλικους μαθητές - Ανάστατοι οι γονείς


Αλωνίζουν οι παιδεραστές στο διαδίκτυο, κυρίως σε διάσημη ελεύθερη εφαρμογή που επιτρέπει στο χρήστη δωρεάν επικοινωνία είτε τηλεφωνική, είτε μέσω ομάδων ανταλλαγής μηνυμάτων και φωτογραφιών που έχουν δημιουργήσει οι χρήστες της εφαρμογής.

Η αποκαλύψη για το νέο πεδίο δράσης των παιδεραστών ήρθε έπειτα από τη σύλληψη ενός 50χρονου από το Τμήμα Ανήλικων της Ασφάλειας Αττικής, οποίος μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής είχε εντοπίσει ανήλικα αγόρια, στα οποία έστελνε σεξουαλικά μηνύματα, εμφανιζόμενος ως 20χρονος άνδρας.

Έπειτα από αυτή την αποκαλύψη στην υπόθεση ενεπλάκη και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία πραγματοποιεί 24ωρες διαδικτυακές περιπολίες στην συγκεκριμένη εφαρμογή, προκειμένου να εντοπίσει παιδόφιλους που προσπαθούν να παγιδεύσουν ανυποψίαστους ανηλίκους μαθητές.

Όσον αφορά στο 50χρονο, συνελήφθη στην Καλλιθέα την στιγμή που έβγαινε από το σπίτι του μαζί με έναν 15χρονο στον οποίο λίγο νωρίτερα είχε προβεί σε ασελγείς πράξεις μέσα στο διαμέρισμα του.

Όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί του τμήματος Ανηλίκων, ο 50χρονος έδινε χρηματική αμοιβή στο 15χρονο ύψους 30 ευρώ την φορά, προκειμένου να πηγαίνουν μαζί στο διαμέρισμα του παιδεραστή.

Επίσης η έρευνα αποκάλυψε πως ο αγαπημένος χώρος του 50χρονου δεν ήταν άλλος από την συγκεκριμένη εφαρμογή ελεύθερης επικοινωνίας, όπου είναι μόδα πια μαθητές σχολείων να δημιουργούν ομάδες, προκειμένου να έχουν άμεση επικοινωνία με τους συμμαθητές τους και τους φίλους του.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε και ο 50χρονος και όχι μόνο αυτός, προκειμένου να προσελκύσει, με ψεύτικο βέβαια προφίλ, ανηλίκους μαθητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 50χρονος δεν είναι ο μοναδικός που μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής ρίχνει “δίχτυα”, για να παγιδεύσει ανήλικα. Υπάρχουν περιπτώσεις ενηλίκων που εντοπίστηκαν και κατέβηκαν τα προφίλ τους καθώς αντήλλασαν μηνύματα σεξουαλικού περιεχόμενου με ανήλικους μαθητές, προκειμένου να τους προσεγγίσουν και στη συνέχεια να συναντηθούν μαζί τους.

Άλλωστε η μητέρα του 15χρονου, που έπεσε θύμα του σεσημασμένου παιδεραστή, ανακάλυψε έντρομη τα μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου που αντήλλασσε ο γιος της με το 50χρονο, μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής.



Τέλος οι αστυνομικοί του τμήματος Ανηλίκων ανακάλυψαν στα δυο κινητά τηλέφωνα που είχε στην κατοχή του ο δράστης, συνεχείς επικοινωνίες με ανήλικα στην συγκεκριμένη εφαρμογή, ενώ ο ίδιος φαίνεται να συμμετείχε σε τουλάχιστον τρεις ομάδες ανηλίκων, χωρίς βέβαια να αναφέρει την πραγματική του ηλικία.




Θεοδόσης Πάνου
Πηγή : newsit.gr


Έληξε η ομηρία των παιδιών στους Ταγαράδες – Θρίλερ όλη τη νύχτα – Όλα ξεκίνησαν από έναν καυγά




Ένα θρίλερ εξελίχθηκε τη νύχτα στην περιοχή Ταγαράδες της Θεσσαλονίκης. Ένας άνδρας είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι και κρατούσε ομήρους τα παιδιά του ηλικίας τεσσάρων και έξι ετών και απειλεί.

Ο άνδρας ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι. Το σπίτι είχε ζωστεί από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ ειδικός διαπραγματευτής προσπαθούσε όλη τη νύχτα να πείσει τον άνδρα να παραδοθεί.

Όλα φαίνεται ότι ξεκίνησαν από έναν καυγά. Ο άνδρας είναι σε διάσταση με τη σύζυγό του. Χθες το απόγευμα πήγε να δει τα παιδιά του και υπήρξε έντονη λογομαχία. Σύμφωνα με μαρτυρίες χειροδίκησε κατά της γυναίκας και στη συνέχεια την έβγαλε έξω από το σπίτι. Κλείδωσε, όπως λένε μάρτυρες πόρτες και παράθυρα και άρχισε να απειλεί.

Αμέσως έσπευσαν στο σημείο αστυνομικοί και από εκείνη την ώρα ξεκίνησε η ομηρία των δύο μικρών παιδιών.Ευτυχώς ο ειδικός διαπραγματευτής της αστυνομίας κατάφερε λίγο μετά τις επτά τα ξημερώματα να πείσει τον άνδρα να παραδοθεί. Τα δύο παιδιά είναι καλά στην υγεία τους.


Πηγή : newsit.gr


Ρήγας: Προσωπικές οι απόψεις Καμμένου για στράτευση των γυναικών




Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στη στράτευση των γυναικών, όσο και στα στρατιωτικά λύκεια εξέφρασε ο γραμματέας του κόμματος. 

Ο Παναγιώτης Ρήγας είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα καθοριστεί στο κυβερνητικό συμβούλιο και πρόσθεσε: 

«Δεν πρέπει να δίνουμε τόση έκταση στις προσωπικές απόψεις που εξέφρασε ο κύριος Καμμένος και δεν θα πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν τόσο μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, να χρησιμοποιούν τις δηλώσεις αυτές για να δημιουργήσουν ζήτημα από το πουθενά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία του κόμματός του με τους ΑΝΕΛ τιμά την προσπάθεια που γίνεται να βγει η χώρα από την κρίση και να ανατραπούν τα κακώς κείμενα που δημιουργούν προβλήματα στο ελληνικό κράτος, για τα οποία την ευθύνη φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Προφανώς, σημείωσε, σε επιμέρους θέματα τα δύο κόμματα έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, δεν προσπαθήσαμε ποτέ να το κρύψουμε αυτό.

Για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ασφαλιστικό, ο κ. Ρήγας απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. 

Στη συνέντευξή του στον Σκάι, επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις περικοπές συντάξεων και τόνισε: 

«Εμείς θα δώσουμε λύση στο ασφαλιστικό, παρόλο που δεν ευθυνόμαστε για τα προβλήματά του, γιατί θεωρούμε ευθύνη μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που θα τους δίνει ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί την συμμετοχή του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη μπορεί αλλά και οφείλει να λύνει μόνη της τα προβλήματά της. Θεωρώ λανθασμένη επιλογή την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Το Ταμείο αυτή τη στιγμή , πρόσθεσε, ναι μεν μιλάει για την απομείωση του χρέους αλλά ταυτόχρονα πιέζει για την εφαρμογή σκληρών μέτρων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Ως προς τα μέτωπα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα ο κ. Ρήγας σημείωσε:

«Αμέσως μετά τις γιορτές θα υπάρξει μία σειρά νομοσχεδίων με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας:

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα επιδοτεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με αιχμές τους τομείς της νέας τεχνολογίας και της καινοτομίας, η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΜ σε αναπτυξιακό ταμείο, το νομοσχέδιο για τα καπνικά, το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας πετρελαίου.

Θα προχωρήσουμε επίσης στην εφαρμογή του νέου νόμου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, που αν και έχει ψηφιστεί στη Βουλή μπλοκάρεται από την αντιπολίτευση. 

Επιδιώκουμε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης αλλά είμαστε αποφασισμένοι να επιστρατεύσουμε και νομικά μέσα αν χρειαστεί.

Ο νόμος για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες πρέπει να εφαρμοστεί γιατί θα βάλει μία τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αλλά θα έχει και θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

Τέλος, επειδή εμείς δεν κρύβουμε λίστες σε συρτάρια - η λίστα του κ. Φαλτσιανί βρίσκεται ήδη στις εισαγγελικές αρχές- νομίζω πως στο άμεσο μέλλον θα δούμε αποτελέσματα και σε αυτό το επίπεδο».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr


ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε 13η σύνταξη και έχει κάνει 13 περικοπές συντάξεων



Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει η ΝΔ και να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, η ψήφιση του οποίου στη βουλή θα είναι το πρώτο κρας τεστ για το νέο πρόεδρο του κόμματος

Το ασφαλιστικό θα είναι η πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη που θα έχει να δώσει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τίθεται κανένα ζήτημα ψήφισης της μεταρρύθμισης που θα φέρει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις γιορτές, κάτι άλλωστε για το οποίο έχουν δεσμευτεί κατά την εσωκομματική αναμέτρηση όλοι οι υποψήφιοι και φυσικά οι δύο εναπομείναντες διεκδικητές της αρχηγίας της ΝΔ, οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο στη ΝΔ προετοιμάζονται ώστε να προλάβουν την κυβέρνηση, καθώς εκτιμούν ότι το μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να ρίξει τις ευθύνες για τις περικοπές των συντάξεων στην αντιπολίτευση και πρώτα από όλους στη ΝΔ, εξ’ αιτίας της άρνησής της να συναινέσει στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.
Ήδη από χτες, μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων, όταν και έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου θα πρέπει να ετοιμάσει σε συνεργασία με την τρόικα το σχετικό νομοσχέδιο η αντίδραση της Συγγρού ήταν χαρακτηριστική. Η ΝΔ επιχειρεί να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης παραπέμποντας στις εγκεκριμένες από τον προϋπολογισμό περικοπές ύψους 1,7 δις ευρώ και κάνει λόγο για συνολικές περικοπές συντάξεων 3,2 δις για τις οποίες, σύμφωνα με τη ΝΔ, έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Μάλιστα το σλόγκαν που επικρατεί στη ΝΔ αυτή την περίοδο είναι πως «η κυβέρνηση έταζε 13η σύνταξη και προχώρησε σε 13 μειώσεις συντάξεων», σε μια προσπάθεια της ΝΔ να πλήξει την αξιοπιστία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και να αντιπαρέλθει την κριτική που της ασκείται από την κυβέρνηση ότι επί των δικών της κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ έχουν επέλθει 12 μειώσεις συντάξεων την τελευταία 5ετία.
Μάλιστα από τη Συγγρού εκδόθηκε και σχετικό non paper προς ενημέρωση των στελεχών του κόμματος όπου αναφέρει τις 13 παρεμβάσεις της κυβέρνησης που οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων με την επισήμανση ότι «αυτή είναι η σκληρή αλήθεια και ο ελληνικός λαός πρέπει να τη γνωρίζει».
Συγκεκριμένα η ΝΔ αναφέρει:

1.    Αναδρομική οριζόντια μείωση κύριων συντάξεων με την επιβολή πρόσθετης εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ ύψους 2% (Ν.4334/2015)
2.    Αναδρομική οριζόντια μείωση επικουρικών συντάξεων με την επιβολή πρόσθετης εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ ύψους 6% (Ν.4334/2015)
3.    Μείωση των κατώτατων συντάξεων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα (Ν.4334/2015, Ν.4336/2015)
4.    Μεταβολή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στη βάση των Ν.3863/2010 και Ν.3865/2010, που οδηγεί σε μικρότερα ποσά συντάξεων για περισσότερους συνταξιούχους (Ν.4334/2015, Ν.4336/2015, N. 4337/2015)
5.    Κατάργηση των προβλεπόμενων αυξήσεων των συντάξεων μέχρι την 31-12-2021 (Ν.4334/2015, Ν.4336/2015)
6.    Κατάργηση της σύνταξης των 260 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες (Ν.4331/2015, Ν.4337/2015)
7.    Μείωση των ποσών των πρόωρων συντάξεων κατά 10% για τους συνταξιούχους ιδιωτικού τομέα (Ν.4336/2015)
8.    Μείωση των ποσών των πρόωρων συντάξεων κατά 10% για τους συνταξιούχους δημοσίου τομέα (Ν.4336/2015, Ν. 4337/2015)
9.    Κατάργηση δυνατότητας συμψηφισμού συντάξεων με οφειλές ποσού έως 25.000 ευρώ (Ν.4331/2015, Ν.4337/2015)
10.  Ολοκλήρωση της ένταξης όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ για την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (Ν.4334/2015, Ν.4336/2015) και ρητή στο νόμο πρόβλεψη περί εφαρμογής της νομοθεσίας του ΕΤΕΑ
11.  Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με χιλιάδες υποψήφιους  συνταξιούχους να επιβαρύνονται με 10 και πλέον έτη μέχρι να συνταξιοδοτηθούν (Ν.4336/2015)
12.  Πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 (Ν.4336/2015). Κατάργηση του ΕΚΑΣ κατά 20% από το Μάρτιο του 2016
13.  Τριπλασιασμός των εισφορών του ΟΓΑ και αύξηση στις εισφορές των λοιπών ταμείων (εναρμόνιση των εισφορών προς τη δομή των εισφορών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), (Ν.4336/2015)

Πάντως το θέμα της καταψήφισης του ασφαλιστικού από τη ΝΔ φαίνεται να κλείνει και τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, καθώς κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων προέδρων ουσιαστικά η άποψη που επικράτησε και υιοθετήθηκε από όλες τις πλευρές είναι ο πλήρης και κάθετος διαχωρισμός από τα νομοσχέδια που αφορούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά και αυξήσεων φόρων σε εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.

Μάλιστα τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δεσμευτεί συγκεκριμένα τόσο για την καταψήφιση τέτοιων νομοσχεδίων όπως αυτό του ασφαλιστικού αλλά και έχουν αποκλείσει το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης.

Ωστόσο το θέμα δεν φαίνεται τόσο απλό αν η κυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη στη βουλή καθώς δεν είναι ακόμα σαφές αν η ΝΔ θα επιθυμούσε μια νέα προσφυγή σε εθνικές κάλπες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αν και σε κάθε περίπτωση την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει ο Αλέξης Τσίπρας.



Θοδωρής Λαπαναΐτης
Πηγή : news247.gr



Υποχρεωτική εκπαίδευση 14 ετών προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας



Υποχρεωτική εκπαίδευση 14 ετών σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Φίλης, θα είναι υποχρεωτική η διετής παρακολούθηση μαθημάτων προσχολικής αγωγής ενώ θα αλλάξει και η δομή του λυκείου και της συνακόλουθης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, ο κ. Φίλης προανήγγειλε και την αναμόρφωση της ειδικής αγωγής μέσω του συστήματος της συνεκαπαίδευσης, καθιέρωση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου παντού, αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα και στο περιεχόμενο σπουδών του γενικού και επαγγελματικού λυκείου. 
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να προχωρήσει και σε τολμηρό ανασχεδιασμό πανεπιστημίων, σχολών και τμημάτων, καθώς και δημοκρατική ρύθμιση των μεταπτυχιακών σπουδών. 
Κεντρικό θέμα η απελευθέρωση του λυκείου από τις εξετάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ – ΤΕΙ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Λιάκος, στην τοποθέτησή του, εξέφρασε την άποψη ότι το σημαντικότερο θέμα θα αποτελέσει η απελευθέρωση του λυκείου από τις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Η απελευθέρωση από το ζυγό των εξετάσεων θέτει το κρίσιμο ζήτημα της ριζικής αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών στο δημοτικό και στο λύκειο, που θα βάλει στο κέντρο την ενεργοποίηση και έρευνα των μαθητών, την παρατήρηση, την κριτική σκέψη και τις θεματικές προσεγγίσεις, τη βιβλιογραφική αναζήτηση, τις ερευνητικές εργασίες, το διάλογο και το επιχείρημα μέσα στη τάξη, που θα τους απαλλάξει από τον κατακερματισμό των επί μέρους μαθημάτων, θα απαλλάξει από την τυραννία του αναλυτικού προγράμματος, θα επιτρέψει τη συνεργασία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς» επισήμανε.
Επί τάπητος και ένα δίκτυο πρότυπων δράσεων

Ακόμη, στους βασικούς προβληματισμούς της επιτροπής θα είναι η δημιουργία ενός δικτύου πρότυπων δράσεων, «που θα κάνει το σχολείο πολιτισμικό κέντρο με κυριολεκτικά ολοήμερη και εβδομαδιαία λειτουργία, με μια πλούσια προσφορά δράσεων και προγραμμάτων», αλλά και η εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

Η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου αποτελείται από 36 μέλη, τα οποία «θα καταπιαστούν με συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά με συνολική στόχευση» όπως ανέφερε ο κ. Λιάκος.

Τις επόμενες ημέρες θα συγκληθούν επιτροπές και ομάδες εργασίας, ενώ ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα του εθνικού διαλόγου (http://dialogos.minedu.gov.gr), στην οποία ήδη υπάρχουν 190 εγγραφές και 17 προτάσεις από χρήστες. Στις δραστηριότητες της  επιτροπής διαλόγου περιλαμβάνονται και δημόσιες συζητήσεις σε εβδομαδιαία βάση, ειδικές ημερίδες, εργασία των επιτροπών.
Το χρονοδιάγραμμα

Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα συνταχθούν προτάσεις από την επιτροπή, τον Μάρτιο οι προτάσεις αυτές θα τεθούν σε διαβούλευση και θα συναχθούν συμπεράσματα.

Παράλληλα, η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα προχωρεί τον δικό της προγραμματισμό, με διακομματική συνεννόηση.

Στο τέλος Απριλίου θα συνταχθεί η Έκθεση για τις προτεραιότητες των αλλαγών στην εκπαίδευση, από την οποία θα προκύψουν και οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ο Τσίπρας θέλει Λεβέντη για να μην πέσει! Ο Λεβέντης θα πέσει στην παγίδα;




«Είναι ένα κόμμα που έχει θέσεις ενδιαφέρουσες, δεν έχει σχέση με το παρελθόν» λέει ο Δημήτρης Μάρδας - «Έδινε 30-35 χρόνια μάχη, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων» είπε χθες ο Αλέκος Φλαμπουράρης - Πώς απαντά επισήμως η Ένωση Κεντρώων

Εντείνεται το «φλερτ» του Μαξίμου με την Ένωση Κεντρώων, καθώς, με δηλώσεις τους, υπουργοί δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει κοντά της το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που επιχειρείται προσέγγιση του κ. Λεβέντη από κυβερνητικά στελέχη.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια είχε επιχειρήσει ο Αλέκος Φλαμπουράρης αμέσως μετά τις εκλογές, όταν, σε επικοινωνία του με στέλεχος της Ένωσης Κεντρώων, συζήτησε τα εννέα σημεία που η Ενωση Κεντρώων είχε αποστείλει στον πρωθυπουργό ως όρο για συνεργασία.

Το κυβερνητικό «φλερτ» στον Βασίλη Λεβέντη, μετά τον Αλέκο Φλαμπουράρη, συνέχισε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας. 

«Είναι ένα κόμμα που δεν έχει σχέση με το παρελθόν. Είναι ένα κόμμα που έχει κάποιες θέσεις ενδιαφέρουσες» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Μάρδας και διευκρίνισε ότι το ζήτημα έχει να κάνει με τα θεσμικά όργανα της κυβέρνησης και τον ίδιο τoν πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας επίσης στον Σκάι, ανέφερε: «Επιδιώκουμε το διάλογο, όπως και με την κοινωνία, και δεν είναι προσπάθεια να κερδίσουμε κάποιο βουλευτή». 

Μάλιστα, εξήρε την στάση του Βασίλη Λεβέντη, λέγοντας: «Έδινε 30 με 35 χρόνια μάχη, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων και μπήκε τελικά στη Βουλή».

Ωστόσο, από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων, το κυβερνητικό «φλερτ» δεν δείχνει να... περνάει, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Καρράς, το ερμήνευσε ως «αγωνία της κυβέρνησης».

«Το φλερτ του κ. Φλαμπουράρη στην Ένωση Κεντρώων δείχνει την αγωνία της κυβέρνησης. Εμείς δεν νομίζουμε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να συζητήσουμε τέτοια πράγματα. Το Μνημόνιο είναι ψηφισμένο. Έχει χρονοδιαγράμματα και θα εφαρμοστεί» τόνισε ο κ. Καρράς, μιλώντας στο Mega.

Επανέλαβε, δε, την πάγια θέση του κόμματος για οικουμενική κυβέρνηση, εξηγώντας ότι θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι ιδεοληψίες.


Πηγή