Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Το ΣτΕ αναθεωρεί αποζημίωση 800.000 ευρώ - Πόσο κοστίζει μια ζωή στην Ελλάδα της κρίσης



Το 2000 ένας νεαρός που περνούσε με τη βέσπα του έξω από στρατόπεδο στο Σχιστό δέχθηκε μια αδέσποτη σφαίρα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του

Ένα βράδυ του Ιουλίου του 2000, δύο ώρες περίπου μετά τα μεσάνυχτα, ένας 22χρονος φοιτητής των ΤΕΙ επέστρεφε με τη βέσπα του από την Ελευσίνα στο σπίτι του στη Νίκαια, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ. Μια αδέσποτη σφαίρα από πολεμικό όπλο τύπου G3-A3, έξω από το στρατόπεδο Στεφανάκη στη λεωφόρο Σχιστού στον Σκαραμαγκά, του αφαίρεσε τη ζωή.

Η σφαίρα έφυγε από το όπλο του 33χρονου επιλοχία Πυροβολικού της 180 Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων (HAWK), ο οποίος εκείνη τη μοιραία νύχτα εκτελούσε καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας στρατοπέδου.

Εκείνη την τραγική νύχτα της 24ης προς 25η Ιουλίου 2000, ο επιλοχίας (εθελοντής μακράς θητείας) Γ.Δ. ήταν αξιωματικός υπηρεσίας στο στρατόπεδο Στεφανάκη στο Σχιστό και ο λοχίας Γ.Κ. εκτελούσε καθήκοντα αρχιφύλακα φρουράς στρατοπέδου και περιπόλου.

Ο σκοπός της κεντρικής πύλης του στρατοπέδου, 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ειδοποίησε τον αξιωματικό υπηρεσίας ότι από τη βορειοδυτική πλευρά του στρατοπέδου ακούστηκαν σφυρίγματα.

Ενημερώθηκε ο Γ.Κ. για το συμβάν και αμέσως πήγε στη σκοπιά από την οποία είχαν ακουστεί τα σφυρίγματα. Δεν διαπιστώθηκε κάτι το ύποπτο και ενημέρωσε τον Γ.Δ. 

Ωστόσο, ο αξιωματικός υπηρεσίας πήρε το όπλο του, τύπου G3-A3, τοποθέτησε γεμιστήρα 18 φυσιγγίων, από τα οποία τα δύο πρώτα ήταν αβολίδωτα, και μαζί με τον Γ.Κ. κατευθύνθηκαν προς τη βορειοδυτική πλευρά του στρατοπέδου που είχαν ακουστεί τα σφυρίγματα.

Και οι δύο άνδρες, καλυπτόμενοι πίσω από δένδρα, παρακολουθούσαν την περιοχή, χωρίς τελικά να αντιληφθούν κάτι ύποπτο.

Στη 01.50 ο αρχιφύλακας έφυγε για να κάνει αλλαγή στους σκοπούς και σε 15 λεπτά επέστρεψε.

Ξαφνικά στις 02.10 ο Γ.Δ., και ενώ δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή τους κάτι το ύποπτο, κατευθύνθηκε προς το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου που βρίσκεται παράλληλα προς τη νέα λεωφόρο Σχιστού. Εκεί φώναξε δύο φορές «Αλτ, τις ει;», χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Τότε όπλισε το G3-A3 και πάτησε τη σκανδάλη για να πυροδοτηθούν τα δύο αβολίδωτα φυσίγγια που ήταν στον γεμιστήρα, αλλά το όπλο παρουσίασε και τις δύο φορές εμπλοκή.

Τότε ζήτησε το όπλο του λοχία το οποίο και αυτό ήταν G3-A3 και επειδή δεν πυροδοτήθηκαν τα δύο πρώτα αβολίδωτα φυσίγγια, όπλισε και πυροδότησε κρατώντας το όπλο προς την κατεύθυνση του δρόμου.

 Από τις σφαίρες έσπασαν κλαδιά δένδρων έξω από το στρατόπεδο, ενώ άρχισε να φωνάζει δυνατά αν υπάρχει κάποιος έξω από το στρατόπεδο.

Δεν έλαβε καμία απάντηση και παρ’ όλα αυτά άρχισε να πυροβολεί και πάλι προς την κατεύθυνση του δρόμου.

Μόλις σταμάτησε το «κροτάλισμα» του G3-A3, από την πλευρά της λεωφόρου Σχιστού ακούστηκε μια δυνατή κραυγή πόνου.

Ηταν του 22χρονου φοιτητή Οινολογίας του ΤΕΙ ο οποίος εκείνη την άτυχη στιγμή περνούσε με τη βέσπα του έξω από το στρατόπεδο πηγαίνοντας σπίτι του.

 Όταν ο άτυχος φοιτητής ήταν στο φανάρι στη συμβολή της παλαιάς με τη νέα λεωφόρο Σχιστού και σε απόσταση 170 μέτρων από το στρατόπεδο δέχθηκε τα πυρά από το όπλο του αξιωματικού υπηρεσίας, τα οποία του αφαίρεσαν τη ζωή.

Από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο ο επιλοχίας Γ.Δ. καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών (πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών) για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για οπλοχρησία.

Μετά την καταδίκη του από το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέπεσε του βαθμού του, υποβιβάστηκε σε απλό στρατιώτη και τελικά απολύθηκε.

Ο εργάτης σε ανώνυμη εταιρεία πατέρας του άτυχου φοιτητή, η καθαρίστρια σπιτιών και γραφείων μητέρα του, καθώς και τα δύο αδέλφια του προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια διεκδικώντας χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης από τον απροσδόκητο θάνατο του γιου και αδελφού τους. 

Οι γονείς ζήτησαν να τους επιδικαστεί το ποσό των 1.399.920 ευρώ (699.960 ο καθένας) και τα δύο αδέλφια το ποσό των 799.920 ευρώ (399.960 έκαστος). Η οικογένεια του φοιτητή υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας και είχαν όλοι μεταξύ τους ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό.

Τα διοικητικά δικαστήρια σε πρώτο και δεύτερο βαθμό επιδίκασαν από 300.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους δύο γονείς και από 100.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δύο αδέλφια (συνολικά 800.000 ευρώ) συν τους νόμιμους τόκους.

Το Ελληνικό Δημόσιο, όμως, είχε αντίθετη άποψη και κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης που επιδίκαζε το επίμαχο ποσό των 800.000 ευρώ.

Το Δημόσιο υποστήριξε ότι το ποσό είναι υπέρμετρα υψηλό και αντίθετο στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και ότι η χρηματική ικανοποίηση δεν μπορεί να έχει τον χαρακτήρα κύρωσης ή ανταπόδοσης της επίμεμπτης συμπεριφοράς των οργάνων του Δημοσίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η αποζημίωση είναι μεγάλη υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας και τις οικονομικές δυνατότητες του Δημοσίου και πρέπει να προσδιοριστεί εκ νέου το ύψος της χρηματικής ικανοποίησης (προς τα κάτω) που πρέπει να επιδικαστεί στους συγγενείς του άτυχου φοιτητή.

Ετσι ανέπεμψε την υπόθεση και πάλι στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για να καθορίσει το ποσό της χρηματικής ικανοποίησης.



Πηγή : protothema.gr


Δύσκολες ώρες για τον Μεϊμαράκη - "Έχασε" την αδερφή του




Βαρύ πένθος στην οικογένεια του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ

"Μαύρες" γιορτές για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς η οικογένειά του υπέστη ένα ισχυρό "χτύπημα" από τον θάνατο της αδερφής του. 

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου, στις 11:00, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.



Πηγή : parapolitika.gr


Το πολιτικό unfair του Μητσοτάκη ενώ γνώριζε τον λόγο απουσίας του Μειμαράκη




Κώστας Βουκελάτος

Η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας γνώριζε γιατί δεν ήταν στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του συμφώνου συμβίωσης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Όλοι γνώριζαν την θέση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το σύμφωνο συμβίωσης, όπως γνώριζαν ότι θα το ψήφιζε εάν ήταν παρών στην βουλή.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν προσήλθε στη ψηφοφορία για το Σύμφωνο Συμβίωσης επειδή έπρεπε να συνοδεύσει την αδερφή του στο νοσοκομείο. Και αυτό είναι κάτι που γνώριζε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Βαγγέλης  Μεϊμαράκης έχει μία μικρότερη αδελφή, η οποία αντιμετωπίζει βαρύ και χρόνιο πρόβλημα υγείας. Είναι χήρα και μητέρα δύο παιδιών, τα οποία, εκ των πραγμάτων, μεγαλώνουν υπό τη μέριμνα και την επίβλεψη του θείου τους. Το απόγευμα της ψηφοφορίας για το σύμφωνο συμβίωσης, η αδερφή του κ. Μεϊμαράκη  παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση της υγείας.

 Άν μπορούσε να προσέλθει στη Βουλή θα ψήφιζε υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης. Το είπε άλλωστε και ο ίδιος το βράδυ της Τετάρτης κατά τη συνέντευξη του προς τη Σία Κοσιώνη, στον ΣΚΑΙ, απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Είναι γνωστή η θέση μου, ξέρουν οι πάντες ότι θα ψήφιζα αυτή τη συγκεκριμένη διάταξη. Μη μου κάνει μάθημα αυτός που έλειπε από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως προτίμησε για να δείξει και καλά ότι θα είναι σοβαρότερος πρόεδρος της Ν.Δ. από τον Μεϊμαράκη να κάνει ότι δεν ήξερε τον λόγο απουσίας  και να εκθειάσει τον εαυτό του που ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης ενώ ο άλλος δεν το έκανε και ενώ γνώριζε ότι κτυπούσε τον αντίπαλο του κάτω από την μέση γιατί του ήταν γνωστός ο σοβαρός λόγος απουσίας του.

Ο κύριος Μητσοτάκης γνώριζε λοιπόν ότι  την ώρα της ψηφοφορίας, συνόδευε την αδελφή του ο Μεϊμαράκης  στο νοσοκομείο, υπό καθεστώς έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Ο ίδιος ο  Μεϊμαράκης δεν θεώρησε πρέπουσα τη δημοσιοποίηση του λόγου απουσίας του από τη Βουλή, ωστόσο, όπως εξηγούν από το περιβάλλον του, ο κ. Μητσοτάκης ήταν απολύτως ενήμερος της κατάστασης.

 Ο Μητσοτάκης είπε στην συνέντευξη του: «Προσωπικά ψήφισα το Σύμφωνο Συμβίωσης και θεωρώ αν θέλεις να είσαι ηγέτης πρέπει να έχεις το θάρρος της γνώμης σου, δεν μπορείς να κρύβεσαι» ένας άδικος υπαινιγμός για την απουσία του κ. Μεϊμαράκη από την ονομαστική ψηφοφορία της Τρίτης και ενώ ήξερε πάρα πολύ καλά τον σοβαρό λόγο απουσίας του.

Συνεργάτες του κύριου Μεϊμαράκη  δήλωναν αμέσως μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη «Το σχόλιό του για την απουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη υπερβαίνει τα όρια του πολιτικού unfair. O Κυριάκος γνώριζε το σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα και πού ακριβώς έπρεπε να είναι ο Βαγγέλης…»

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία δήλωση διόρθωσης αυτού του πολιτικού unfair από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε συνέντευξη του στον Αθήνα 9,84 που του δόθηκε η ευκαιρία να διορθώσει προτίμησε απλά να δηλώσει : «Θα αποφύγω οποιοδήποτε προσωπικό χαρακτηρισμό και δεν θα ανεβάσω τους τόνους. Απαντώ πολιτικά διότι θέλω να διασφαλίσω ένα πολιτισμένο κλίμα. Προσωπικό μου στοίχημα ήταν να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν στρογγύλεψα τις πολιτικές μου θέσεις και δεν συντάχθηκα με δημοσκοπικά ρεύματα».

Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε γιατί αυτό δεν δείχνει πολιτικό θάρρος.




Γιατί ο Χριστός γεννήθηκε το 4 π.Χ. και είναι βέβαιο ότι δεν ήταν 25 Δεκεμβρίου...



Αρχικά, οι Χριστιανοί δεν γιόρταζαν τη γέννηση του Ιησού. Από τις πηγές φαίνεται ότι η γέννησή του, μάλλον έγινε το φθινόπωρο και όχι τον χειμώνα. Περίπου τον δεύτερο αιώνα έγινε μια προσπάθεια να οριστεί η πιθανή ημερομηνία γέννησης. Τα πρώτα χρόνια, τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν μαζί με τα Θεοφάνια, δηλαδή στις 6 Ιανουαρίου. Από τον 4ο αιώνα, όμως, η γέννηση του Χριστού διαχωρίστηκε από τα Θεοφάνια και γιορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου. 

Ο λόγος της αλλαγής ημερομηνίας ήταν να «χτυπηθεί» η μέρα λατρείας του Ανίκητου Ηλίου, που ήταν σημαντική για τους ειδωλολάτρες. Ίδια εποχή εορτάζονταν και τα σατουρνάλια, αφιερωμένα στον Κρόνο και τα γενέθλια του Μίθρα, που τιμούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες. Για πρώτη φορά, τα Χριστούγεννα εορτάστηκαν στις 25 Δεκεμβρίου, το 354 μ.Χ. 

Ο εορτασμός εμφανίζεται στο εορτολόγιο της Ρώμης και αργότερα καθιερώθηκε στην Αντιόχεια και στην Κωνσταντινούπολη. Πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι μάλλον υπολογίστηκε λάθος και η γέννηση του Χριστού, η οποία είναι τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Αυτό το αποδέχονται και οι θεολόγοι, καθώς γνωρίζουν ότι η ακριβής ημερομηνία γέννησης είναι ήσσονος σημασίας για τη θρησκεία. Το 750 μ.Χ. ήταν ένα έτος ορόσημο.... 



Ο Άγιος Βονιφάτιος αντικατέστησε την παγανιστική λατρεία της βελανιδιάς με το έλατο, το οποίο έγινε και το δέντρο των Χριστουγέννων. Για τον στολισμό των δέντρων χρειάστηκε, όμως, να περάσουν σχεδόν 5 αιώνες. Το πρώτο στολισμένο δέντρο εμφανίστηκε το 1539 και στα κλαδιά του είχε είδη ρουχισμού και άλλα χρήσιμα είδη για τους φτωχούς. 

Σύμφωνα με αναφορές, ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος. Αργότερα, ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου θα επεκταθεί από τη Γερμανία στην Πολωνία και στη Βρετανία. Το 1816 καταγράφηκε το πρώτο στόλισμα δέντρου στη Βιέννη. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1833, μέσω του Όθωνα και των Βαυαρών, στολίστηκε δέντρο και στην Ελλάδα και στο Ναύπλιο. Οι κάτοικοι σχημάτιζαν τεράστιες ουρές για να θαυμάσουν το νέο έθιμο. 

Το παράδειγμα του Όθωνα ακολούθησαν οι αυλικοί του και αργότερα τους μιμήθηκαν οι μεγαλοαστοί και οι υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις. Έτσι, μπήκε σε όλα τα σαλόνια, φτωχά ή πλούσια. Άλλωστε, από έλατα στην Ελλάδα άλλο τίποτα. 

Κάτι που, κατά την άποψη των χριστιανών, έδινε την ιδέα της αναγέννησης του κόσμου μέσω του χριστιανισμού, που ήθελε να δώσει μια νέα διάσταση στα πράγματα, ξεπερνώντας τις αρχαίες θρησκείες.... 




Πηγή 




Τα Χριστούγεννα που οι Έλληνες στρατιώτες μοιράστηκαν το συσσίτιο τους με τους Ιταλούς αιχμαλώτους. Μετά όμως τραγούδησαν: «Στην Αθήνα τρώνε γάλους και στο μέτωπο Ιταλούς»...



«Στην Αθήνα τρώνε γάλους και στο μέτωπο Ιταλούς». Αυτό ήταν το αστείο που έλεγαν οι στρατιώτες μεταξύ τους τα Χριστούγεννα του ’40. Εκείνες οι γιορτές βρήκαν τους Έλληνες ανήσυχους για την έκβαση του πολέμου. Οι στρατιώτες ήταν μακριά από την οικογένειά τους στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου. Ο πόλεμος είχε ξεσπάσει δύο μήνες πριν και η Ελλάδα πολεμούσε με όλη της τη δύναμη τους Ιταλούς. Όλοι γιόρταζαν συγκρατημένα και προσεύχονταν για τη νίκη.... 



Βομβαρδισμοί, τσουχτερό κρύο, ψείρες και πείνα μάστιζαν τους στρατιώτες. Το πυροβολικό συνέχιζε τη δράση του και οι στρατιωτικές μονάδες προήλαυναν ασταμάτητες στην Ήπειρο. Λίγες μέρες πριν είχαν καταλάβει το Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα και το Πόγραδετς. Παραμονή Χριστουγέννων κατέλαβαν και τη Χειμάρρα και ο αγώνας καλά κρατούσε. Τα εξώφυλλα των εφημερίδων ήταν διθυραμβικά για τις νίκες στο μέτωπο. ... 



Παρά τις κακουχίες, οι φαντάροι πέρασαν την ημέρα των Χριστουγέννων με ανεβασμένη διάθεση. Είχαν καταφέρει να αναγκάσουν τους Ιταλούς σε υποχώρηση, υπερασπίστηκαν την πατρίδα και είχαν λίγες απώλειες. Στις 25 Δεκεμβρίου βρήκαν την ευκαιρία να χαλαρώσουν, αλλά στη γιορτή τα τραγούδια δεν ήταν τα συνηθισμένα. Ο Μουσολίνι ή αλλιώς ο Ντούτσε, είχε την «τιμητική» του, στα σατυρικά τραγούδια. Ιερείς έψαλλαν τη Θεία Λειτουργία και φυσικά, η ευχή ήταν η Ελλάδα να κερδίσει τον πόλεμο. Ωστόσο ήταν μια χριστιανική γιορτή. Η γιορτή της αγάπης και οι Έλληνες έφαγαν μαζί με τους Ιταλούς αιχμαλώτους. Αυτούς που είχαν έρθει για να κάνουν περίπατο μέχρι την Αθήνα. Περίεργο για τα ήθη του πολέμου, αλλά οι Έλληνες δεν τους μισούσαν και μοιράστηκαν το συσσίτιο μαζί τους. Οι στρατιώτες έλαβαν τρόφιμα και δώρα από τα σπίτια τους. Το πιο πολύτιμο φυσικά ήταν η αλληλογραφία από την οικογένεια και την αγαπημένη τους. Μπορεί να ήταν ζωντανοί, αλλά κάθε γράμμα στο μέτωπο ήταν πολύτιμο, γιατί κατά βάθος όλοι ήξεραν πως κάθε γράμμα μπορεί να ήταν το τελευταίο.



Πηγή : mixanitouxronou.gr


Πανικός στην Πατησίων – Ινδός αυνανιζόταν μέσα στο τρόλεϊ



Πολυπολιτισμική αηδία, προπαραμονή των 

Χριστουγέννων..προκάλεσε ένας ανώμαλος Ινδός μέσα σε τρόλεϊ που είχε μέσα και γυναίκες με μικρά παιδιά που είχαν κατέβει για τα εορταστικά ψώνια στο κέντρο της Αθήνας.

Τρόμος προκλήθηκε αργά το απόγευμα στην Πατησίων, μέσα σε ένα τρόλεϊ με τους επιβάτες να αρχίζουν να ουρλιάζουν και τον οδηγό να καλεί την Άμεση Δράση.

Όλα ξεκίνησαν όταν μέσα στο τρόλεϊ επιβιβάστηκε ένας άντρας από την Ινδία.

Ο άντρας κάθισε στις πίσω θέσεις και χωρίς καμία ντροπή, ξεκούμπωσε το παντελόνι του και άρχισε να αυνανίζεται μπροστά σε όλους τους επιβάτες.

Έγινε αντιληπτός αρχικά από μία γυναίκα που άρχισε να φωνάζει για βοήθεια. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο οδηγός και κάλεσε την Άμεση Δράση. Ωστόσο, παρά τον χαμό μέσα στο τρόλεϊ, ο Ινδός δεν σταμάτησε να αυνανίζεται.

Ευτυχώς άμεσα έφτασε στο σημείο πλήρωμα περιπολικού της Άμεσης Δράσης, οι οποίοι συνέλαβαν τον ασυγκράτητο άντρα.


newsit.gr


Καταδίκη 4 μηνών σε μάνα που έκλεψε τρόφιμα αξίας 30 ευρώ για να ταΐσει τo παιδί της





Μακαρόνια, βούτυρο και μπισκότα την έβαλαν σε μπελάδες.

Η αυστηρότητα του νόμου εξαντλήθηκε και με το παραπάνω στην περίπτωση μιας φτωχής κι αδύναμης γυναίκας η οποία… έκλεψε για να φάει!

 Σύρθηκε στα δικαστήρια και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 μηνών επειδή έκλεψε τρόφιμα αξίας 30 ευρώ. Πρόκειται για ένα απίστευτο γεγονός που έχει σοκάρει όσους το γνωρίζουν ενώ προκάλεσε έντονες συζητήσεις και απορίες στους κόλπους των δικηγόρων αφού τα δικηγορικά πηγαδάκια στο Δικαστικό Μέγαρο βοούν στην κυριολεξία για την περίπτωση της ταλαίπωρης γυναίκας.

Όπως γράφει το dete.gr, όλα ξεκίνησαν πριν από δέκα μέρες περίπου, στο κέντρο της Πάτρας.
Η συγκεκριμένη Πατρινή και μητέρα ενός μικρού παιδιού έχει μείνει άνεργη ενώ έχει εγκαταλειφθεί από τον σύζυγό της.
Προσπαθεί να επιβιώσει μόνη της χωρίς πηγές εσόδων παρά μόνο την βοήθεια που της προσφέρουν γείτονές της και ορισμένοι μακρινοί συγγενείς της. Τη μέρα που συνέβησαν όλα λοιπόν, προφανώς δεν άντεξε στην ανέχεια και αποφάσισε να διαπράξει την κλοπή.

Επί πολλές ώρες στεκόταν έξω από σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Πάτρας και ζητιάνευε με το παιδί ανά χείρας. Κάποια στιγμή αποφάσισε να μπει στο κατάστημα. Μετά από λίγα λεπτά βγήκε έξω αλλά χτύπησε ο συναγερμός. Η ίδια είχε κρύψει στο μπουφάν της ορισμένα τρόφιμα. Μακαρόνια, βούτυρο, μπισκότα. Προφανώς πάνω στην απόγνωσή της ξέχασε ότι θα χτυπούσε ο συναγερμός και ότι μέσα σε λίγα λεπτά είχε πέσει στα χέρια των αστυνομικών.

Η γυναίκα, που είχε πέσει στα γόνατα και κλαίγοντας εκλιπαρούσε να μην την τιμωρήσουν, οδηγήθηκε στα κρατητήρια της ασφάλειας, αλλά παρέμεινε στο γραφείο του αξιωματικού μαζί με το παιδί. Οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και παραπέμφθηκε με την Αυτόφωρη διαδικασία για να δικαστεί αμέσως.

Και μάλιστα δεν έλειψαν οι δικηγορικές φωνές που έλεγαν ότι θα έπρεπε, παρά το αδιαμφισβήτητο αδίκημα, η υπόθεση να παραπεμφθεί για αργότερα και η γυναίκα να αφεθεί ελεύθερη. Αντ’ αυτού οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ενώ αφιλοκερδώς γνωστός Πατρινός δικηγόρος προσφέρθηκε να αναλάβει την υπεράσπισή της.

Παρ’ όλα αυτά, το δικαστήριο την κήρυξε ένοχη και μάλιστα της επέβαλε ποινή φυλάκισης ύψους 4 μηνών, την ανώτερη δηλαδή ποινή για κλοπή τέτοιας αξίας (δηλαδή για 30 ευρώ) όπως μας εξήγησε δικηγόρος.



Πηγή : newsbeast.gr


Στα χέρια της Αστυνομίας η 12μελή σπείρα Αλβανών που βασάνιζε ηλικιωμένους Έλληνες μέσα σπίτια τους..



Ηλικιωμένοι στο έλεος σαδιστών ληστών..Τους απειλούσαν και τους χτυπούσαν ανελέητα για να τους αποσπάσουν ακόμα και το τελευταίο ευρώ.

Δωδεκαμελή εγκληματική οργάνωση, που αποτελείτο από Αλβανούς και λήστευε κυρίως ηλικιωμένους μέσα στα σπίτια τους, εξάρθρωσαν αστυνομικοί τηςΥποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.

 Η 12μελής σπείρα των σαδιστών Αλβανών ληστών... βασάνιζε τα θύματά της, προκειμένου να τα ληστέψει και είχε δράσει σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στην Αττική, στην Αχαΐα, στην Εύβοια και στην Κορινθία, εξάρθρωσε η Ασφάλεια Πατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη συλληφθεί επτά άτομα, όλοι υπήκοοι Αλβανίας, ενώ άλλα δύο μέλη της σπείρας, επίσης, Αλβανοί υπήκοοι, βρίσκονται ήδη στις φυλακές, εκτίοντας ποινές για άλλες υποθέσεις.
Επίσης άλλοι τρεις κατάφεραν και διέφυγαν στην Αλβανία.
Μάλιστα, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της σπείρας.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών έχουν ήδη εξιχνιάσει 13 υποθέσεις και έχουν βρει 35.000 ευρώ και πολλά τιμαλφή, που προέρχονται από τις ληστείες, ενώ το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέλη της σπείρας ήταν χωρισμένα σε δύο ομάδες. Ειδικότερα, η πρώτη ομάδα εισέβαλλε σε σπίτια, αφού προηγουμένως είχαν πληροφορηθεί, πως οι ένοικοί τους ήταν ευκατάστατοι. Η δεύτερη ομάδα δρούσε κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές, θεωρώντας ότι θα ήταν δύσκολος ο εντοπισμός τους από την Αστυνομία.

Χαρακτηριστικό της δράσης των μελών της σπείρας ήταν πως κτυπούσαν τα θύματά τους, ακόμα και αν ήσαν ηλικιωμένοι, ώστε να τους παραδώσουν χρήματα και τιμαλφή. Πάντως, οι έρευνες των αστυνομικών της Ασφάλειας Πατρών συνεχίζονται, διότι δεν αποκλείουν να εμπλέκονται και άλλα άτομα στις ληστείες.

Πρόκειται για καίριο χτύπημα της Αστυνομίας σε μία από τις πιο ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν στην Ελλάδα τον τελευταίο ένα χρόνο και αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο των ηλικιωμένων.


Πηγή : eglimatikotita.gr


Σάραντον: Η Ελλάδα έχει επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί



«Μου είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος απ' όσο της αναλογεί και δε νομίζω ότι αυτό είναι δίκαιο. Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί ένας τρόπος να υπάρξει πιο αποτελεσματική συνεργασία»,δήλωσε η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, βγαίνοντας από το γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού, όπου έχουν εγκατασταθεί προσωρινά 450 πρόσφυγες.

«Μου είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος απ' όσο της αναλογεί και δε νομίζω ότι αυτό είναι δίκαιο. Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί ένας τρόπος να υπάρξει πιο αποτελεσματική συνεργασία». Αυτό δήλωσε η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, βγαίνοντας από το γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού, όπου έχουν εγκατασταθεί προσωρινά 450 πρόσφυγες.


«Δεν είμαι εδώ για να λύσω το θέμα», τόνισε η ηθοποιός και πρόσθεσε: «Για μένα, το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι ελληνικές οργανώσεις και οι άνθρωποι που έρχονται να βοηθήσουν -και από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο- κατάφεραν, κάνοντας μεγάλη προσπάθεια, να σώσουν αυτούς τους ανθρώπους. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και πιστεύω ότι κάνουν το καλύτερο που μπορούν».

Με την επιστροφή της, αύριο, στις ΗΠΑ, η ηθοποιός, υπογράμμισε ότι, ως Αμερικανίδα πολίτης, θα προσπαθήσει να καταστήσει σαφές ότι «πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση και όχι πολιτικό ζήτημα». «Οι Αμερικανοί πολίτες, θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό και ότι είναι και εκείνοι άνθρωποι», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί και την Τουρκία, για να δει από κοντά και τα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων εκεί.

Η κ. Σάραντον, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφθεί και τη Λέσβο για να δει από κοντά τις συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα, έφτασε σήμερα αργά το μεσημέρι στο Ελληνικό μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Η Αμερικανίδα ηθοποιός παρέμεινε στο χώρο περίπου μία ώρα, κατά την οποία μίλησε με τους πρόσφυγες, είδε την κουζίνα, τα συσσίτια και τα ιατρεία. «Κάναμε μια πολύ βαθιά και φιλική κουβέντα, στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει σε μια ώρα, αλλά ήταν συνέχεια της κουβέντας που είχαμε στη Μυτιλήνη», είπε από τη μεριά του ο κ. Μουζάλας.




Πηγή: skai.gr


Η Ν.Δ. έπιασε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή οι πολίτες όμως γυρνούν την πλάτη στα κόμματα




Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει δημοκοπικά αλλά το σημαντικότερο μήνυμα της δημοσκόπησης είναι ότι οι πολίτες γυρνάνε την πλάτη στα κόμματα.

Η real news σε δημοσκόπηση της MRB που φιλοξενεί εκτός απο την δύναμη των κομμάτων δείχνει και την απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα πράγματα στη χώρα μας αλλά και έντονη δυσαρέσκεια για τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων εξουσίας 

Η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι πλέον  αλλά και τα δύο κόμματα μαζί μαζεύουν αθροιστικά μόλις το 33,3% των προτιμήσεων των πολιτών.ο

Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής (εντός παρένθεσης χωρίς λευκό, άκυρο, αποχή):

ΣΥΡΙΖΑ: 17% (20,6%)
ΝΔ: 16,3% (19,8%)
Χρυσή Αυγή: 5% (6,1%)
ΠΑΣΟΚ: 4,2% (5,1%)
ΚΚΕ: 4,9% (6%)
Ποτάμι: 2,3% (2,8%)
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,5% (3,1%)
Ένωση Κεντρώων: 2,7% (3,3%)
Λαϊκή Ενότητα: 2,3% (2,8%)


Το 81,4% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει άσχημη την πορεία της χώρας το 2016, και τουλάχιστον το 40,5% αρνείται να επιλέξει κάποιον πολιτικό σχηματισμό σε ενδεχόμενες νέες εκλογές.

Το 74,6% χαρακτηρίζει αρνητική την πορεία της κυβέρνησης, έναντι 20,3% που την αξιολογεί ως θετική. Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (47,6%) αξιολογούν αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης.

Αρνητικά μηνύματα στέλνουν οι πολίτες και στην αξιωματική αντιπολίτευση, με το 52,3% να εκτιμά ότι η ΝΔ μετά την εκλογή νέου αρχηγού δεν θα μπορέσει να αποτελέσει σοβαρή εναλλακτική λύση, σε αντίθεση με το 43,3% που απαντά θετικά. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 86,3% θεωρούν ότι το κόμμα τους μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική κυβερνητική λύση.

Η πλειοψηφία των πολιτών, το 62,9% εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας στη διάρκεια του 2016 θα είναι σημαντικά χειρότερη/ ελαφρά χειρότερη.

Όσον αφορά στην προσωπική οικονομική κατάσταση το 2016, το 51,2% εκτιμά ότι θα είναι σημαντικά χειρότερη η ελαφρά χειρότερη.





Τα ΤΕΙ γίνονται Πανεπιστήμια από «το παράθυρο»



Αρχίζει αύριο ο Εθνικός Διάλογος για την παιδεία

Νέα αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με αναβάθμιση όσων ΤΕΙ κριθούν κατάλληλα σε Πανεπιστήμια αλλά και υποβάθμιση όσων δεν έχουν τα προσόντα ή ακόμα και την απορρόφησή τους σε σχολές τύπου ΙΕΚ προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας βάζει «μαχαίρι» στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων προωθείται ένα σχέδιο για την «Αθηνά νο 2», με ανασχεδιασμό του  «χάρτη» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η νέα χαρτογράφηση θα περιλαμβάνει, τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή την ενοποίηση του Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Την ίδια ώρα πάντως τα ΤΕΙ  που καλούνται να ενοποιηθούν με τα χωρίς χρήματα Πανεπιστήμια, βρίσκονται σε δεινή κατάσταση λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, η οποία ξεπέρασε σε περικοπή το 75% των προϋπολογισμών του 2010. 

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ τονίζουν: «Τη στιγμή που τα ιδρύματά μας αγωνίζονται να επιβιώσουν σε αυτό το δύσκολο χρηματοδοτικό περιβάλλον, η Κυβέρνηση μας καλεί σε διάλογο για την Παιδεία, με εκπροσώπηση για τα ΤΕΙ ενός μόνο ατόμου»!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχεδιασμός  δεν θα έχει ως στόχο τη γεωγραφική ανακατανομή των ιδρυμάτων, αλλά την αναβάθμιση όσων τμημάτων ΤΕΙ κριθούν κατάλληλα σε κανονικά πανεπιστημιακά τμήματα.  Από την άλλη πλευρά  θα υποβιβαστούν όσα τμήματα,  δεν  έχουν μεγάλο αριθμό σπουδαστών και ελλιπείς υποδομές.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν ακόμα να δοθεί η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών και να μετονομασθούν τα ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια. Και όλες αυτές οι αλλαγές συζητούνται εκτός πλαισίου του Εθνικού Διαλόγου που ξεκινά αύριο.  

Εν όψει της επίσημης έναρξης του Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία, τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τόνισε: «Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα και σύνθετα, ώστε δεν αντιμετωπίζονται με εκ των προτέρων έτοιμες λύσεις. Ο εθνικός διάλογος για την παιδεία πρέπει να διερευνήσει και να καταγράψει τα προβλήματα, να διαμεσολαβήσει την εμπειρία μέσα από την επιστημονική γνώση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και να υποβάλει μια έκθεση με τα πορίσματα του διαλόγου στην πολιτική ηγεσία τον προσεχή Απρίλιο. Η διαδικασία του διαλόγου έχει τρείς πυλώνες. Την Εθνική Επιτροπή Διαλόγου, την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και το ΕΣΥΠ. Στη διαβούλευση επίσης θα συμμετέχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής».

Ο κ. Φίλης δίνοντας στη δημοσιότητα τον σχετικό ιστότοπο κάλεσε τους πάντες να πάρουν μέρος στον διάλογο.

Ο διάλογος έχει ορίζοντα τον Απρίλιο του 2016, οπότε θα πρέπει να έχει ετοιμασθεί η έκθεση με τα πορίσματά του προκειμένου να υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία. Η διαδικασία του διαλόγου έχει τρείς πυλώνες. Την Εθνική Επιτροπή Διαλόγου, την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και το ΕΣΥΠ.

Η πρώτη συνάντηση εργασίας θα γίνει τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου. Θα είναι η πρώτη από τις τρεις συναντήσεις ολομέλειας έως τον Απρίλιο. Θα δημιουργηθούν ειδικές επιτροπές για ειδικά θέματα, με τη συμμετοχή ειδικών. Οι επιτροπές αυτές αφενός θα συγκεντρώσουν την εμπειρία των συντελεστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφετέρου θα συνεργαστούν με επιστήμονες της εκπαίδευσης για τα ζητήματα αυτά. Ο στόχος είναι σύμφωνα με τον υπουργό τον Σεπτέμβριο να υπάρχει ένα πλάνο τεσσάρων χρόνων για την παιδεία, το οποίο θα είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου που θα ξεκινήσει για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.  

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Διαλόγου:

- Η διαδικασία θα ξεκινά με την καταγραφή όλων των ζητημάτων και των προβλημάτων που διέπουν και τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης με στόχο μέχρι τον Απρίλιο, να εξευρεθούν οι «αναγκαίες και ρεαλιστικές» λύσεις.

- Μετά και την τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

- Το προσχέδιο της Επιτροπής θα είναι έτοιμο έως τα τέλη Μαρτίου και το οποίο θα τεθεί σε συζήτηση

- Το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, θα συνταχθεί η έκθεση με τις προτεραιότητες των αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα, η οποία θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων τον Απρίλιο.

Παράλληλα με το Διάλογο:

- Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, οι οποίες θα εργαστούν πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.

- Θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα Διαλόγου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ΥΠΕΠΘ, στην οποία πολίτες, εκπαιδευτικοί κτλ. θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους. Η πλατφόρμα θα περιέχει και τα πορίσματα των προηγούμενων διαλόγων για την εκπαίδευση από προηγούμενες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο θα διεξαχθούν δημόσιες παρεμβάσεις-συζητήσεις-εκδηλώσεις


Η ατζέντα των βασικών θεματικών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων



Όπως ανακοίνωσε ο Προεδρεύων της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστας Γαβρόγλου, η ατζέντα των βασικών θεματικών – όπως προέκυψαν από τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης- θα είναι οι εξής:

1. Δημοκρατικές αξίες (βία, ρατσισμός, διαφορετικότητα, εκπαίδευση μειονοτήτων, αειφορία εκπαιδευτικών μονάδων, αυτοδιοίκητο διαφόρων βαθμίδων, κοινωνική μέριμνα, πρόσβαση σε πολιτισμικά δρώμενα).

2. Οικονομικά της εκπαίδευσης (τρόποι θεσμοθετημένης αύξησης του ποσοστού επιχορήγησης στην εκπαίδευση, διαφορετικά χρηματοδοτικά σχήματα, δυνατότητες μείωσης εξόδων, «πράσινα» σχολεία, αξιοποίηση περιουσίας, πολιτική προσλήψεων, οικολογικό αποτύπωμα των εκπαιδευτικών μονάδων).

3. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών μονάδων και εκπαιδευτικού προσωπικού.

4. Νέες τεχνολογίες, διδακτική πρακτική, ψηφιακός εγγραμματισμός.

5. Ενιαίος χώρος ανωτάτης εκπαίδευσης και έρευνας.

6. Λύκειο - παραπαιδεία - εισαγωγή στα ΑΕΙ. Μετεγγραφές.

7. Είδη και δομή των διαφορετικών σχολικών μονάδων και του σχολικού δικτύου ανά περιοχή.

8. Διοίκηση Εκπαίδευσης και αποκέντρωσή της.

9. Διασύνδεση των εκπαιδευτικών δομών με την παραγωγή, με την αγορά εργασίας.

10. Προοπτικές για νέους επιστήμονες. Συγκεκριμένα μέτρα.

11. Ρόλος Κοινωφελών Ιδρυμάτων, ΜΚΟ και άλλων οργανισμών για την εκπαίδευση και την έρευνα.

12. Συνεχής και διά βίου εκπαίδευση.


Πηγή : protothema.gr



Απόφαση Τόσκα για τους όρους εξόδου και επανεισόδου νόμιμων αλλοδαπών





Οι όροι εξόδου από την Ελλάδα, αλλά και επιστροφής αλλοδαπών, οι οποίοι βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα, καθορίζεται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, για το έτος 2016.
Η απόφαση αυτή έχει σκοπό τη διευκόλυνση των αλλοδαπών που έχουν όλες τις προϋποθέσεις νόμιμης διαμονής στη χώρα και θέλουν να επισκέπτονται τις πατρίδες τους για το χρονικό διάστημα από 1/1/2016 έως 31/12/2016.
Κατά τη διάρκεια ισχύος της απόφασης αυτής, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους αλλοδαπούς, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, να επισκεφθούν τη χώρα τους και να επανέλθουν περισσότερες από μία φορές.
Επιπλέον, επιτρέπεται η επανείσοδος τους στην Ελλάδα, εφόσον είχαν αναχωρήσει από τη χώρα τους δύο τελευταίους μήνες του έτους 2015 (Νοέμβριο -Δεκέμβριος) και η βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών είναι σε ισχύ.
Οι αλλοδαποί, που αιτούνται την επανείσοδο τους στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν:
  • Διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο αναγνωρισμένο από την Ελλάδα, σε ισχύ.
  • Βεβαίωση ότι έχουν καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αρχική χορήγηση ή ανανέωση άδειας διαμονής, και
  • Ειδική Βεβαίωση νόμιμης διαμονής.
H δυνατότητα εξόδου και επανεισόδου δεν παρέχεται στους κατόχους ειδικής βεβαίωσης νόμιμης διαμονής, που αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΗΠΑ: Οι Αρχές ετοιμάζονται να απελάσουν εκατοντάδες οικογένειες μεταναστών



Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχεδιάζει να απελάσει εκατοντάδες οικογένειες μεταναστών από την κεντρική Αμερική, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, γεγονός που πυροδοτεί έντονες επικρίσεις από υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

Εν μέσω της ραγδαίας αύξησης ασυνόδευτων παιδιών και οικογενειών από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, πηγές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι γίνονται προετοιμασίες για τη σύλληψη και την απέλαση, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου, των οικογενειών που έχει ήδη αποφασιστεί να επαναπατριστούν.

Την είδηση ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (Department of Homeland Security, DHS) εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα The Washington Post προχθές Τετάρτη. 

Το σχέδιο αυτό θεωρείται «αμφιλεγόμενο» εντός της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα και δεν έχει λάβει οριστικό πράσινο φως, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, περιλαμβανομένης της Ουάσινγκτον Ποστ.

Ωστόσο πηγές στην αμερικάνικη κυβέρνηση οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν επιβεβαίωσαν ότι η εκστρατεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement, ICE) θα σηματοδοτήσει μια μετατόπιση από τη στοχοθέτηση προσώπων στη στοχοθέτηση οικογενειών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Εκπρόσωπος της Χίλαρι Κλίντον, που διατηρεί το προβάδισμα μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016, είπε ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε έντονες «ανησυχίες για τα δημοσιεύματα αυτά» και πρόσθεσε ότι έχει «ζωτική σημασία» να αντιμετωπιστούν «δίκαια» οι μετανάστες και «η χώρα μας να προσφέρει καταφύγιο σε όλους όσοι το χρειάζονται».

Εκπρόσωπος της ICE, που ερωτήθηκε γιατί η υπηρεσία βάζει πλέον στο στόχαστρο οικογένειες, απάντησε ότι θα δοθεί έμφαση σε πρόσωπα που απειλούν την εθνική ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών και την ασφάλεια των συνόρων «αφ' εαυτών ή μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους».

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο πλησιέστερος αντίπαλος της Κλίντον στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ότι «η χώρα μας ήταν πάντα ένας φάρος ελπίδας, ένα καταφύγιο για τους καταπιεσμένους... πρέπει να λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες που ζητούν καταφύγιο εδώ, όχι να διώξουμε» τους ανθρώπους αυτούς.

Ακόμη ένας αντίπαλος της Κλίντον στην κούρσα για το χρίσμα, ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ Μάρτιν Ο' Μάλεϊ, χαρακτήρισε «λάθος» το σχέδιο κλιμάκωσης των συλλήψεων και των απελάσεων «προσφύγων από την Κεντρική Αμερική που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον θάνατο».

Πολλοί υπήκοοι χωρών της Κεντρικής Αμερικής που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ λένε ότι οι κυβερνήσεις τους δεν είναι σε θέση να τους προστατεύσουν, ειδικά από τη βία των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προηγείται στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, είχε προκαλέσει κατακραυγή όταν είχε κατηγορήσει τον Ιούνιο το Μεξικό ότι στέλνει «βιαστές κι εγκληματίες» στις ΗΠΑ και είχε χαρακτηρίσει τους μετανάστες «μολυσματική ασθένεια».

Αντιδρώντας στα δημοσιεύματα περί μαζικών απελάσεων, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Ουάου, χάρη στην πίεση που άσκησα, θα αρχίσουν απελάσεις μεγάλης κλίμακας. Καιρός είναι!».

Υπέρ των απελάσεων τάχθηκε επίσης ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας και Κυβερνητικών Υποθέσεων. 

«Η πρωταρχική λύση για να αμβλυνθεί η συνεχιζόμενη κρίση είναι να εξαλειφθεί το κίνητρο που προκύπτει από το γεγονός ότι επιτρέπεται στο 95,6% των ανθρώπων να παραμένει στις ΗΠΑ», μέσω μιας «ταχείας» και «ανθρωπιστικής» διαδικασίας «επιστροφής τους στις πατρίδες τους», είπε ο Τζόνσον.

Το DHS φέρεται ότι έχει καταστήσει προτεραιότητά του την απέλαση προσώπων χωρίς άδεια παραμονής που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα, αλλά θέλει επίσης να προχωρήσει στον επαναπατρισμό ανθρώπων από την κεντρική Αμερική που έφθασαν στη χώρα πρόσφατα.

Ο Φρανκ Σάρι, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης America's Voice, η οποία τάσσεται υπέρ της μετανάστευσης, δήλωσε ότι τα σχέδια αυτά μπορεί να αποδειχθούν «πολιτικός εφιάλτης για τους Δημοκρατικούς».

Πολλές από τις οικογένειες που έχουν φθάσει παράτυπα στο έδαφος των ΗΠΑ από κράτη στην κεντρική Αμερική μετά το 2014 έφυγαν για να σωθούν από το κύμα βίας που σαρώνει την περιοχή.

Τουλάχιστον 12.500 μετανάστες συνελήφθησαν «οικογενειακώς» στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 173% συγκρινόμενος με τους αντίστοιχους μήνες του 2014. Σε ό,τι αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους η αύξηση ήταν 106% (10.588 συλλήψεις).

Πέρυσι η ICE επαναπροώθησε στα σύνορα 235.413 ανθρώπους, κατά επίσημα στοιχεία.




Πηγή : real.gr




Έκαψαν αντίτυπα του Κορανίου και λεηλάτησαν μουσουλμανική αίθουσα στην Κορσική



Παρέμβαση του πρωθυπουργού της χώρας για τις επιθέσεις σε χώρο λατρείας Μουσουλμάνων στην Κορσική και εκδηλώσεις μίσους με αντιαραβικά συνθήματα

Περίπου 250-300 άνθρωποι εισέβαλαν, αργά το απόγευμα των Χριστουγέννων, σε μια λαϊκή συνοικία στο Αιάκειο της Κορσικής, οπου το βράδυ της Πέμπτης είχαν τραυματιστεί δύο πυροσβέστες και ένας αστυνομικός, έκαψαν αντίτυπα του Κορανίου και λεηλάτησαν μια μουσουλμανική αίθουσα προσευχής, φωνάζοντας αντιαραβικά συνθήματα.

"Κορσική: μετά την απαράδεκτη επίθεση στους πυροσβέστες, απαράδεκτη βεβήλωση ενός μουσουλμανικού χώρου προσευχής. Σεβασμός στον νόμο της δημοκρατίας", έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς καταγγέλοντας τα επεισόδια.

Νωρίς το απόγευμα των Χριστουγέννων, περίπου 600 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Αιάκειο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους πυροσβέστες και τον αστυνομικό που έπεσαν σε "ενέδρα πολλών κουκουλοφόρων νεαρών", σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Αν και η κινητοποίηση ήταν ειρηνική, σχεδόν οι μισοί από τους συγκεντρωμένους αποφάσισαν να ανέβουν μέχρι τους Κήπους του Αυτοκράτορα, τη λαϊκή συνοικία όπου σημειώθηκαν οι ταραχές την Πέμπτη.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Αράμπι φόρα" (σ.σ. "Έξω οι Άραβες"), παρά την παρουσία αστυνομικών που προσπάθησαν να διατηρήσουν την τάξη, επιχείρησαν να βρουν τους δράστες της χθεσινής επίθεσης. Μια μουσουλμανική αίθουσα προσευχής λεηλατήθηκε από μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που προσπάθησαν επίσης να κάψουν, χωρίς να το καταφέρουν, διάφορα βιβλία μεταξύ των οποίων και αντίτυπα του Κορανίου.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο ενάντια στην Ισλαμοφοβία του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Πίστης (CFCM) καταδίκασε επίσης τα επεισόδια αυτά που μάλιστα σημειώθηκαν σε μια "ημέρα προσευχής τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους χριστιανούς" αφού τα φετινά Χριστούγεννα γιορτάστηκαν ακριβώς μετά το Μουλέντ, τη μουσουλμανική γιορτή για τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ.



Πηγή: ΑΠΕ, news247