Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Απογοητευμένο το 86% των Ελλήνων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και την πορεία της χώρας




Απαξίωση του Κοινοβουλίου, φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και συντηρητική στροφή. Αυτά είναι τα αποτελέσματα έρευνας η οποία δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής από το παρατηρητήριο κοινωνικο-πολιτικών αλλαγών qed Ελλάδα 2.0. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ποιοτική ανάλυση των τάσεων της κοινωνίας τα ευρήματα δείχνουν ότι 9 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση ενώ όπως σημειώνεται αν και τον περασμένο Μάρτιο η αντίληψη αυτή είχε βελτιωθεί πλέον έχει επανέλθει στα διαχρονικά της επίπεδα.

Το 86% των πολιτών είναι απογοητευμένο με 8 στους δέκα να δηλώνει ότι δεν περιμένει η νέα χρονιά να είναι καλύτερη για τους ίδιους. Το 58% το πιστεύει ότι ακόμη και όταν η κρίση τελειώσει τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν με το 52% να επιθυμεί να υπάρξει ανακούφιση από τη φτώχεια ακόμη και με έξοδο από το ευρώ με το 22% να είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη ακόμη κι αν οι συνθήκες χειροτερεύσουν ενώ το 26% είναι αναποφάσιστο. 8 στους δέκα θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι αρνητική απέναντί τους.

Αίσθηση προκαλούν επίσης τα εξής ευρήματα:

- To 40% συμφωνεί ότι η άμβλωση θα έπρεπε να είναι παράνομη όταν η ζωή της γυναίκας δεν απειλείται 
- Το 47% ότι η θανατική ποινή θα πρέπει να είναι μία επιλογή για τα σοβαρότερα εγκλήματα 
- Το 61% ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι κάτι το φυσιολογικό.

Όπως σημειώνεται στο Βήμα της Κυριακής, πιο συντηρητική στην έρευνα εμφανίζεται η νεολαία.




Πρώτος και με μεγάλη διαφορά ο Μειμαράκης στις τελευταίες δημοσκοπήσεις



Ευάγγελο Μεϊμαράκη πρώτο και με διαφορά και Απόστολο Τζιτζικώστα δεύτερο βλέπουν οι δημοσκοπήσεις για την εσωκομματική μάχη στη Ν.Δ. Στην τρίτη θέση φέρουν οι έρευνες τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τέταρτο τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», καταγράφει μεγάλο προβάδισμα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη σε όσους δηλώνουν σήμερα ψηφοφόροι της Ν.Δ. 

Συγκεκριμένα η πρόθεση ψήφου στον κ. Μεϊμαράκη καταγράφεται στο 48% και ακολουθούν Απ. Τζιτζικώστας με 21%, Κυρ. Μητσοτάκης με 18% και Αδ. Γεωργιάδης με 8%. 

Σε δημοσκόπηση που διενήργησε η MRB για τη «Realnews» εμφανίζει τον κ. Μεϊμαράκη να προηγείται με 47,5% στους πολίτες που ψήφισαν Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο και να ακολουθεί ο κ. Τζιτζικώστας με 19,9%, στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης με 16,4% και στην τέταρτη ο Αδ. Γεωργιάδης με 10,1%. 





Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητά την κατάργηση των ΜΑΤ



Για “αναίτια επίθεση των ΜΑΤ” κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αναφερόμενη σε επεισόδιο που σημειώθηκε στη χθεσινή πορεία  αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έγινε στο κέντρο της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: “Καταγγέλλουμε την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ απέναντι στους 4 συναγωνιστές, του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και τη σύλληψη δύο εξ αυτών. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση και την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία. Επίσης απαιτούμε να διαταχθεί έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι άνδρες των ΜΑΤ που διέπραξαν το ξυλοδαρμό”.

Στην ανακοίνωσή της η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αναφέρει ακόμη: “Είναι ανεπίτρεπτο να συνεχίζουν να υπάρχουν δυνάμεις (ΜΑΤ) που μόνη τους δουλειά είναι η καταστολή των κοινωνικών αγώνων και η τρομοκράτηση του λαού. Επιπλέον η πολιτική ευθύνη σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, την εξάλειψη ακροδεξιών θυλάκων εντός αυτής καθώς και της αλλαγή της λειτουργίας της, βαραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση που, όπως προχώρησε στη κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ , πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και για την ομάδα ΜΑΤ. Απαιτούμε την κατάργηση των δυνάμεων ΜΑΤ, καθώς και όλων όσων έχουν συγκροτηθεί για να καταστέλλουν τους λαϊκούς αγώνες και την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας”.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης επισημαίνει ακόμη ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται “στο πλάι των προσφύγων και των μεταναστών εξασφαλίζοντας ότι θα ταξιδεύουν και θα ζουν με αξιοπρεπείς συνθήκες, παλεύοντας να πέσει ο φράχτης του Έβρου και να ανοίξουν ασφαλείς δίοδοι".

Χθες συνελήφθησαν στη συμβολή των οδών Εγνατία και Μητροπολίτου Γενναδίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά από επεισόδιο που έλαβε χώρα μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ δύο άτομα.

Το επεισόδιο συνέβη καθώς τα άτομα κατευθύνονταν προς το Άγαλμα Βενιζέλου όπου είναι σε εξέλιξη συγκέντρωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη.

Από το επεισόδιο προκλήθηκαν και τρεις τραυματισμοί, δύο γυναικών και ενός άνδρα.





Η Αθήνα «υπενθυμίζει» στον προκλητικό Τσέχο πρόεδρο: Είστε στην ΕΕ χάρη και στην Ελλάδα



Ο πρόεδρος της Τσεχίας είπε ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας» και είχε δηλώσει...

«εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν σε Grexit»

Η Τσεχία είναι κράτος – μέλος της ΕΕ χάρη και στην Ελλάδα, σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, περί Grexit.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρόεδρος της Τσεχίας, μιλώντας στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR, στις 15 Δεκεμβρίου, είχε δηλώσει ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας».

Είχε δηλώσει, δε, ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».


Πηγή


Κίνδυνος θάνατος για τα ελληνικά άρματα μάχης! Η Τουρκία εξόπλισε UAV με αντιαρματικά!ΒΙΝΤΕΟ



Σε εξοπλισμό με αντιαρματικά βλήματα σε μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) ,προχώρησε η Τουρκία. Πρόκειται για εξέλιξη εξαιρετικά σοβαρή σ΄ ότι έχει να κάνει με το αρματικό δυναμικό της Ελλάδας. Το αντιαρματικό βλήμα αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία Roketsan, εντάσσοντας την Τουρκία στην πεντάδα των χωρών που έχουν παγοσμίως προχωρήσει στον εξοπλισμό UAV.

Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και μόλις τη περασμένη Πέμπτη όπως θα δείτε στο βίντεο παρουσιάστηκε .

Συμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι Τούρκοι το ΤΒ2 Μπαϊρακτάρ μπορούν να πλήξουν άρμα μάχης από απόσταση 8 χιλιομέτρων!

Η Τουρκία ζητούσε επίμονα από τις ΗΠΑ οπλισμένα UAV,αλλά η Ουάσινγκτον δεν δέχτηκε να της τα πουλήσει. Η Άγκυρα προχώρησε λοιπόν στην “εγχώρια” λύση κι απ΄ ότι φαίνεται πέτυχε. Στην Αθήνα έχει πάρει κάποιος χαμπάρι τι ακριβώς συμβαίνει; Δυστυχώς δεν το νομίζουμε.
                                                                       
Το βέβαιο είναι ότι μ΄ αυτή την ανάπυξη τεχνολογίας η Τουρκία απειλεί ευθέως και με ελάχιστο ρίσκο όλα τα άρματα μάχης του ελληνικού στρατού. Τα πιο σύγχρονα εκ των οποίων θυμίζουμε δεν έχουν ακόμη …βλήματα!







Πηγή : onalert.gr


Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες οδήγησης





Από το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, επιστρέφονται, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μετά το πέρας της προηγούμενης σχετικής απόφασης μέχρι και σήμερα, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

Για την επιστροφή τους δεν απαιτείται η άμεση καταβολή του διοικητικού προστίμου, για την είσπραξη του οποίου θα ακολουθείται η τακτική διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κ.Ο.Κ..
Στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις (επιδοθείσες ή μη) που εκδόθηκαν κατ' εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. («Επιβολή διοικητικών μέτρων») για παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και σήμερα (18/12).

Από την εν λόγω απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων που αφορούν σε οδήγηση υπό την επήρεια μέθης ή με ταχύτητα μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης, παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη, κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων και κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές εκτελούνται κανονικά.




Έπιασαν δικαστικό λειτουργό για εμπόριο ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη!



Συνελήφθη χθες το απόγευμα μετά από αξιοποίηση πληροφοριών ο 55χρονος δικαστικός λειτουργός, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο συλληφθείς χρησιμοποιώντας ως βάση για τη διακίνηση ναρκωτικών το σπίτι του, το οποίο λειτουργούσε και ως έδρα της νόμιμης επαγγελματικής του δραστηριότητας, εμπορευόταν ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης, καθώς και ναρκωτικά χάπια.

Στην κατοχή του και σε έρευνες που έγιναν στο σπίτι του και στο αυτοκίνητό του που χρησιμοποιούσε για τη μεταφορά των ναρκωτικών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Ποσότητα κοκαΐνης συνολικού βάρους 105,2 γραμμ.
• Ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους 111,1 γραμμ.
• Ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους 12,7 γραμμ.
• Ναρκωτικά δισκία.
• Ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.
• Μία σφραγίδα.
• Χειρόγραφες σημειώσεις.
• Πέντε κινητά τηλέφωνα.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.




Πηγή: ΕΛ.ΑΣ., thestival


Ναρκοπέδιο τα "κόκκινα" δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων






Του Βασίλη Γεώργα

Τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το επόμενο ναρκοπέδιο, μετά τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, που καλείται να διανύσει η κυβέρνηση στις επόμενες 25 μέρες. Αφορά την τύχη πάνω από 170.000 επιχειρήσεων με 350.000 εργαζόμενους και δάνεια σε καθυστέρηση που ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ που μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ οφειλών άνω των 70 δισ. ευρώ. Οι περιορισμένες σε αξία εγγυήσεις προς τις τράπεζες που δε μεγάλο βαθμό στηρίζονται σε υποθήκες μικρών εργασιακών χώρων ή και της πρώτης κατοικίας και των εξοχικών των ίδιων των επιχειρηματιών, διαφοροποιεί σημαντικά την πολυπληθέστερη αυτή κατηγορία δανειοληπτών από εκείνη των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να περιορίσει τις κοινωνικές επιπτώσεις και να αποτρέψει μαζικά λουκέτα και πλειστηριασμούς ακινήτων και υποδομών στην αγορά. Επιπρόσθετο πρόβλημα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι και ο μεγάλος αριθμός των τρίτων εγγυητών -πέραν του επιχειρηματία- που συναντάται στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων και αφορά μέλη της οικογένειας του, φιλικά πρόσωπα, συνεργάτες κ.ά., οι οποίοι με το άνοιγμα της αγοράς των "κόκκινων" δανείων θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων δεδομένου ότι ο εγγυητής του δανείου ευθύνεται για όλο το ποσό που έχει εγγυηθεί ξεχωριστά από τον κυρίως οφειλέτη.

Θεωρείται πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να πετύχει την οριζόντια εξαίρεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το θεσμικό πλαίσιο πώλησης των δανείων σε funds όπως έχει δηλώσει ότι επιδιώκει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ωστόσο θα εκμεταλλευτεί το μορατόριουμ που εξασφάλισε με τους δανειστές μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε να διαπραγματευτεί ένα πλαίσιο βαθμιαίας "προστασίας" με συγκεκριμένα κριτήρια για την πώληση τέτοιων δανείων και κυρίως για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Αυτή τη στιγμή το μορατόριουμ ισχύει συνολικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 250 εργαζόμενους που για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας συμπεριλαμβάνει και "μεγάλες", επί της ουσίας πάνω τους ακουμπά το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος των επιχειρηματικών δανείων. Εκτιμάται ωστόσο ότι το πλαίσιο διαχείρισης που θα προτείνει η κυβέρνηση θα αφορά ως επί το πλείστον τις μικρότερες εταιρείες, ήτοι εκείνες που θεωρούνται "πολύ μικρές" και με βάση τον ευρωπαϊκό ορισμό έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ και λιγότερους από 10 εργαζόμενους και ενδεχομένως τις "μικρές" με τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ και μέχρι 50 εργαζόμενους.

Πέραν των ορίων που επιχειρείται να τεθούν για την πώληση δανείων τέτοιων επιχειρήσεων, βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι το θεσμικό πλαίσιο του "Νόμου Δένδια", ο οποίος στην πράξη δεν έχει λειτουργήσει καθώς μόλις 19 επιχειρήσεις τον έχουν αξιοποιήσει μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο συγκεκριμένος νόμος θα τροποποιηθεί ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές οι κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθούν οι αλλαγές.

Ο νόμος Δένδια αφορά μέχρι σήμερα επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τα υπερήμερα δάνειά τους με τις τράπεζες αλλά και σε συνδυασμό με τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να "κουρεύει" τόκους και προσαυξήσεις και στις τράπεζες να διαγράφουν  οφειλές έως και 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Χρονικά τα περιθώρια υπαγωγής στον συγκεκριμένο νόμο ρύθμισης οφειλών εξαντλούνται στις 31 Μαρτίου του 2016. 



Πηγή : capital.gr


Αεροπλάνο προσέκρουσε σε πυλώνα φωτισμού




Ένα ασυνήθιστο ατύχημα είχε Airbus 321 h Condor, γερμανική αεροπορική εταιρεία charter πτήσεων.

Κατά την τροχοδρόμησή του στο αεροδρόμιο Schönefeld του Βερολίνου, και ενώ κινούνταν με το ειδικό όχημα που το ρυμουλκούσε, το αεροσκάφος συγκρούστηκε με πυλώνα φωτισμού της πίστας.

Συγκεκριμένα, το πτερύγιο του 321 παρέσυρε τον πυλώνα, ο οποίος καταπλάκωσε και διέρρηξε το μπροστινό μέρος της ατράκτου, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στον χώρο του πιλοτηρίου. Το κόστος επισκευής μάλιστα ξεπερνά τα 95 εκ. ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε αγοραστεί μόλις πριν έναν χρόνο.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο που βρισκόταν μέσα στο αεροσκάφος.



Πηγή


Γιγαντιαία «επιχείρηση» σε εξέλιξη - 22 συλλήψεις και αστυνομικός στο κύκλωμα των ναρκωτικών




Σε 22 συλλήψεις, μεταξύ τους και ένας αστυνομικός, έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η αστυνομία, στο πλαίσιο εξάρθρωσης κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών στις φύλακες και στα δυτικά προάστια της Αττικής.

Η αστυνομική επιχείρηση είναι σε πλήρη εξέλιξη και κατηγορίες έχουν απαγγελθεί εναντίον ακόμα 21 ασύλληπτων ατόμων, ενώ συνολικά στη δράση του κυκλώματος πιστεύεται ότι εμπλέκονται περίπου 130 άτομα. 

Ο συλληφθείς αστυνομικός κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, καθώς φέρεται να συνομιλούσε με ένα από τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος, παρέχοντας πληροφορίες, η σοβαρότητα των οποίων εξετάζεται.

Ένα από τα αρχηγικά μέλη που συνελήφθη στην Κρήτη ήταν συνεργός του Μάριαν Κόλα, γνωστού από την απόδραση των Φυλακών των Τρικάλων, ο οποίος σκοτώθηκε το καλοκαίρι του 2013 μετά από ενέδρα της Αστυνομίας στη βόρεια Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, στην Αττική, εντοπίσθηκε ένα εργαστήριο τυποποίησης και νόθευσης ναρκωτικών, όπου κατασχέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου ένα κιλό ηρωίνης και έξι κιλά χασίς.



Πηγή


To απόλυτο σοκ: Νέα μέτρα 6-7 δισ. ζητούν οι δανειστές - Θεωρούν «τρύπιο» τον προϋπολογισμό



Αμφισβητούν την απόδοση μέτρων όπως φόροι στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ή τον φόρο στο κρασί και εκτιμούν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% - Τα 3 δισ. για το 2016 και άλλα τόσα μέχρι το 2018

«Τρύπιο» προϋπολογισμό, με ουτοπικές προβλέψεις εσόδων και άγνωστο ύψος δαπανών, θεωρούν οι δανειστές πως κατέθεσε η κυβέρνηση και  ζητούν την λήψη πρόσθετων μέτρων 3 δισ. ευρώ για το 2016 και έως 6 ή 7 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι το 2018!

Και όλα αυτά, ενώ συνεχίζεται το θρίλερ με την δόση του 1 δισ. ευρώ αφού, παρότι αποσύρθηκε το νομοσχέδιο με το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, ο ESM δεν συνεδρίασε ακόμη για να εγκρίνει την καταβολή της δόσης, αναμένοντας να δημοσιευτούν πρώτα στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και τα τελευταία προαπαιτούμενα (δηλαδή κάτι «λεπτομέρειες για τις δαπάνες Υγείας).

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους των δανειστών, η κυβέρνηση κατέθεσε τον νέο προϋπολογισμό χωρίς να έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας των ελεγκτών, οι οποίοι διαπιστώνουν όμως «τρύπα» της τάξεως των 2-3 δισ. ευρώ (ή 1,5% του ΑΕΠ). Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόλις επιστρέψουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου στην Αθήνα (στις 18 Ιανουαρίου πιθανότατα) θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει και συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2016, ενώ εκκρεμεί ακόμα η κατάθεση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος οικονομικής πολιτικής για τα έτη 2016 έως 2019.

Εκτός του ότι αμφισβητούν την απόδοση μέτρων που περιέλαβε η κυβέρνηση (πχ φόροι στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ή τον φόρο στο κρασί αντί για την επιβολή ΦΠΑ σητν εκπαίδευση που αρχικά σχεδίαζε η κυβέρνηση) επιπλέον εκτιμούν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδέν ανάπτυξη, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν και επιπλέον μέτρα που –συνυπολογίζοντας και τη συμφωνία για περικοπές 1,8 δισ. από συντάξεις- ανεβαίνουν στα 3 δισ. για το 2016.

Επιπλέον η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταθέσει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2018, το οποίο ήδη έχει συμφωνηθεί ότι περιλαμβάνει και επιπρόσθετα «κρυφά» μέτρα («απροσδιόριστα» όπως αναφέρεται στη νέα συμφωνία) ύψους 2,9 δισ. ευρώ έως το 2018.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ βρίσκεται κυριολεκτικά "στον αέρα" καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις δαπάνες που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ακόμα την σχετική απόφαση και η υποχρέωση της χώρας -σύμφωνα με απόφαση του EuroWorking Group- ήταν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να εκδοθούν και να δημιοσιευτούν στο ΦΕΚ όλες οι αποφάσεις για τα προαπαιτούμενα, κάτι που όμως δεν έχει γίνει.

Το πρόβλημα πρέπει να έχει λυθεί μέχρι την Δευτέρα, ενόψει της συνεδρίασης του ESM που θα δώσει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος λόγω των αργιών να μην προλάβει να εγκριθεί η δόση και, αν δεν γίνει  μέχρι την 31η Δεκεβρίου, να μεταφερθεί πλέον για την άνοιξη του 2016.




Σχεδιάζαν απόδραση απο τις φυλακές Τρικάλων



Kινηματογραφική απόδραση μέσω τούνελ σχεδίαζαν κρατούμενοι στις φυλακές Τρικάλων, αφού σε έρευνα που έκαναν σήμερα το μεσημέρι σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε κελί στη Γ2 Πτέρυγα των βαρυποινιτών εντοπίστηκε μια τρύπα διαστάσεων 30Χ40 εκατοστών και βάθους περίπου ενός μέτρου.

Για τη διάνοιξη, οι κρατούμενοι χρησιμοποίησαν αυτοσχέδια εργαλεία, κοπίδια και σίδερα που είχαν αποκολλήσει από παράθυρα, ενώ για να μην γίνουν αντιληπτοί σκέπαζαν την τρύπα -που είχε διανοιχθεί δίπλα από το κρεβάτι- με κάλυμμα που ήταν βαμμένο στο ίδιο χρώμα με το δάπεδο.

Οι αρχές δεν έχουν καταλήξει ποιος ήταν ο αρχικός εμπνευστής του σχεδίου, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι "ένοικοι" του κελιού δεν είναι απαραίτητο να ήταν οι ίδιοι που έσκαβαν, αλλά μπορεί να "ανέχονταν" την εκσκαφή από άλλους κρατούμενους.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή στο κελι κρατείτο ένας βαρυποινίτης πακιστανικής καταγωγής, είχαν όμως μεταχθεί πρόσφατα και άλλοι κρατούμενοι, ενώ πριν από μια εβδομάδα είχε μεταχθεί σε άλλες φυλακές αλβανικής καταγωγής βαρυποινίτης ο οποίος φέρεται να είχε σχέση με την υπόθεση του τούνελ της Κέρκυρας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται να είχε στη διάθεσή του πληροφορίες για σχέδιο απόδρασης εδώ και ενάμιση μήνα, γι' αυτό άλλωστε γίνονταν συνεχείς αιφνιδιαστικοί έφοδοι σε κάποια από τα κελιά της Γ' πτερυγας, με τη σημερινή να βγάζει... λαβράκι.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε έρευνα για ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, σημειώνοντας σε ανακοίνωση του:

"Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη φυλακή Τρικάλων από σωφρονιστικούς υπαλλήλους διαπιστώθηκε στο πάτωμα ενός κελιού της πτέρυγας Γ2 ένα άνοιγμα. Χάρη στην ετοιμότητα και στις έγκαιρες ενέργειες του προσωπικού της φυλακής και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κάθε κίνδυνος πιθανής απόδρασης είχε αντιμετωπιστεί σε προηγούμενο χρόνο με τις δέουσες ενέργειες . Πάντως, τυχόν ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες διερευνώνται".

Στη συγκεκριμένη πτέρυγα των φυλακών Τρικάλων κρατούνται πολλοί βαρυποινίτες, Γεωργιανοί "εγκέφαλοι" σπείρας διακίνησης ναρκωτικών και εκβιαστών, ενώ πρόκειται για τις φυλακές όπου το 2013 έγινε η απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού με ελικόπτερο και τρεις εβδομάδες αργότερα η στρατιωτικού τύπου επίθεση κατά την οποία απέδρασαν 11 Αλβανοί κρατούμενοι και τραυματίστηκαν 2 εξωτερικοί φρουροί.




Ομπάμα: Θα εξοντώσουμε το Ισλαμικό Κράτος



«Δύσκολο να εντοπιστούν "μοναχικοί λύκοι"», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - «Ο πρόεδρος Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει», πρόσθεσε στην ετήσια συνέντευξη Τύπου πριν τα Χριστούγεννα

Κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου πριν τα Χριστούγεννα από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στην προβολή της ταινίας Star Wars χαρακτηρίζοντάς την με το γνωστό χιούμορ του πιο «σημαντικό γεγονός» από τις δηλώσεις του.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για την μεταρρύθμιση της υγείας από την οποία έχουν ωφεληθεί περίπου έξι εκατ. Αμερικανών, ενώ μίλησε για τη συμφωνία σχετικά με το κλίμα, αλλά και για τη διαδικασία αποκατάστασης σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα.

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για το 2015, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η πιο σημαντική δουλειά είναι να διατηρηθεί η Αμερική ασφαλής, επισημαίνοντας πως το Ισλαμικό Κράτος σημειώνει απώλειες σε Συρία και Ιράκ και προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές θα δυσκολευτούν να ενισχύσουν την προπαγάνδα τους. Τόνισε δε, ότι δεν υπήρξε ποτέ πιο αισιόδοξος για μία νέα χρόνια, από όσο είναι φέτος για το 2016.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη φονική επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο, δήλωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις εργάζονται σκληρά για να αποτρέψουν ανάλογα «χτυπήματα».
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την τρομοκρατία στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν «μοναχικοί λύκοι», ή ζευγάρια τρομοκρατών, όπως στην περίπτωση του Σαν Μπερναρντίνο. 

«Δεν μπορείς εύκολα να εντοπίσεις τον επόμενο που θα πυροβολήσει. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα ώστε να μοιραζόμαστε πληροφορίες με ξένες χώρες κι έπειτα από την τραγωδία στο Παρίσι έχει ενισχυθεί η συνεργασία μας με άλλες χώρες», εξήγησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είναι σημαντικό να διαχωριστούν αναρτήσεις που είναι δημοσιευμένες στα κοινωνικά δίκτυα και τα μηνύματα που ανταλλάσσονται μέσω application και οι αρμόδιες αρχές ερευνούν όλα τα παραπάνω. Αλλά αν υπάρχει ιδιωτική επικοινωνία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι δύσκολο να εντοπιστεί ένας ύποπτος τρομοκράτης. Αλλά καμία κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να διαβάσει κάθε μήνυμα που έχει αναρτηθεί. Ας μην ξεχάσουμε ότι πριν λίγα χρόνια η κυβέρνηση είχε θεωρηθεί ότι ήταν ένας “Μεγάλος Αδελφός”. Ωστόσο πρέπει να ζυγίσουμε τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Τόνισε, πάντως, πως οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχίσουν να πλήττουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους «πιο σκληρά από πότε».

Πιο σίγουρος εμφανίστηκε σε σχετική ερώτηση για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, στην οποία απάντησε: «Θα εξοντώσουμε το Ισλαμικό Κράτος και θα το κάνουμε πιέζοντάς τους, κόβοντας την παροχή χρημάτων, καταστρέφοντας τις υποδομές τους. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά θα τους τρέψουμε σε φυγή».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «σε κάθε μάχη, υπάρχει πάντα κίνδυνος και οι ικανότητες του ΙΚ να παρεισφρήσουν σε ξένες χώρες με ανθρώπους που είχαν πολεμήσει σε Ιράκ και Συρία θα συνεχίσουν να αποτελούν κίνδυνο για λίγο καιρό ακόμα».

Σε ερώτηση σχετικά με το Γκουαντάναμο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως το κλείσιμό του είναι μέρος της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής της κυβέρνησης, ενώ δεσμεύθηκε πως οι έγκλειστοι θα μειωθούν σε λιγότερους από 100 τους πρώτους μήνες του 2016. Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως το Γκουαντάναμο αποτελεί ένα από κλειδιά για το Ισλαμικό Κράτος ώστε να προσηλυτίζονται νέοι μαχητές.

Όσο για το συριακό ζήτημα, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ αποφάσισε να σκοτώσει ανθρώπους παρά να πει «ναι» στην πολιτική μετάβαση και ως συνέπεια εκτιμούμε ότι δε μπορεί να υπάρξει ειρήνη και τέλος στον εμφύλιο πόλεμο αν δεν υπάρχει κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του λαού. Στόχος είναι η κατάπαυση του πυρός και αυτή θα είναι δύσκολη διαδικασία αλλά δεν υπάρχει άλλη «παράκαμψη», είπε και τόνισε ότι ο πρόεδρος της Συρίας πρέπει να αποχωρήσει για να σταματήσει η αιματοχυσία. 

«Εχει χάσει την αξιοπιστία του στα μάτια του λαού», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον Μπασάρ αλ-Άσαντ και συμπλήρωσε πως «τώρα έχουμε την ευκαιρία για πολιτική μετάβαση, ώστε να διατηρηθεί το συριακό κράτος, να ξεκινήσει η εκεχειρία και να εστιάσουμε στο Ισλαμικό Κράτος». Την ίδια στιγμή, επισήμανε πως όσο παραμένει στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος, δε θα υπάρξει σταθερότητα στη Συρία.

Σχετικά με τις εκλογές του 2016, ο Ομπάμα δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως «θα έχουμε έναν υπέροχο, ισχυρό υποψήφιο των Δημοκρατικών. Πιστεύω ότι ο υποψήφιος αυτός θα νικήσει, πιστεύω ότι θα έχω έναν Δημοκρατικό διάδοχο. Θα στηρίξω τον Δημοκρατικό υποψήφιο γιατί θέλει το όραμα για την Αμερική να συνεχίσει».

Τις δηλώσεις του διέκοψε ο ήχος κλήσης από κινητό τηλέφωνο και ο Ομπάμα χαριτολογώντας ζήτησε από τον κάτοχό του να το κλείσει, λέγοντας «μην ντρέπεσαι, αναγνωρίζεις τον ήχο του τηλεφώνου σου, απλώς σταμάτα το». 

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ομπάμα θα μεταβεί στο Σαν Μπερναρντίνο για να συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων από τη φονική επίθεση στο κέντρο για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Μετά την επίσκεψή του στην Καλιφόρνια πρόκειται να ταξιδέψει με την οικογένειά του για τη Χαβάη όπου θα περάσει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, ωστόσο ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου είπε στους δημοσιογράφους: «Φεύγω για να δω το Star Wars».


Πηγή : protothema.gr



«Αγκάθια» για Ολυμπιακό, βατός όμιλος για Παναθηναϊκό





Σχηματίστηκε το παζλ του Top-16 με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Πολύ δύσκολος ο όμιλος των «ερυθρόλευκων» με Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, σαφώς καλύτερα τα πράγματα για τους «πράσινους».

Και η Ευρωλίγκα τώρα αρχίζει! Το... ζέσταμα, η κανονική περίοδος δηλαδή, ολοκληρώθηκε και πλέον οι 16 ομάδες ανάμεσά τους ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός μπαίνουν στο κυρίως πιάτο, εκεί που ουσιαστικά θα αρχίσει να κρίνεται το αν η ευρωπαϊκή χρονιά είναι επιτυχημένη ή αποτυχημένη.

Μετά και την τελευταία αγωνιστική, ο μεν Ολυμπιακός ως επικεφαλής του 6ου ομίλου θα αντιμετωπίσει τις ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπάμπεργκ, Χίμκι, Ζαλγκίρις, Λαμποράλ,  ο δε Παναθηναϊκός που προκρίθηκε ως 3ος από την πρώτη φάση θα βρει στο δρόμο του τη Φενέρ, τη Λοκομοτίβ, την Εφές, τη Νταρουσάφακα, τον Ερυθρό Αστέρα, τη Μάλαγα και την Τσεντεβίτα

Με μια πρώτη ματιά, αν και ο Ολυμπιακός τερμάτισε πρώτος στον όμιλό του, θα έχει σαφώς δυσκολότερο έργο. Πέραν των δεδομένων μεγάλων ομάδων που του προέκυψαν (ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ που λογικά θα μεταμορφωθεί), έχει τη Χίμκι που διαθέτει ποιότητα, τη Λαμποράλ του Γιάννη Μπουρούση με μια δύσκολη έδρα σαν τη Βιτόρια και ακολουθούν οι Μπάμπεργκ, Ζαλγκίρις που ανήκουν στο τρίτο «ράφι» του ομίλου.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως στον 6ο όμιλο θα υπάρξουν πολλαπλοί ισπανικοί «εμφύλιοι», αφού σ' αυτόν θα είναι οι τρεις ισπανικές ομάδες και στον 5ο όμιλο άλλοι τόσοι τουρκικοί, καθώς προέκυψαν τρεις ομάδες από την γείτονα χώρα.

Ο Παναθηναϊκός είναι σαφώς πιο τυχερός, καθώς η μεν Λοκομοτίβ δεν είναι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ ή ΤΣΣΚΑ, έστω κι αν ήταν η μεγάλη αποκάλυψη της πρώτης φάσης. Επίσης, με εξαίρεση τη Φενέρ, δεν έχει κανένα μεγάλο φαβορί στο δρόμο του, καθώς άπαντες πήγαν στο δρόμο του Ολυμπιακού.

Με μια πρώτη ματιά, η Φενέρ κατά βάση και η Εφές σε δεύτερο πλάνο είναι οι δυσκολότεροι αντίπαλοι για τους «πράσινους» και ακολουθεί η Μάλαγα με την «καυτή» έδρα. Από 'κει και πέρα, Ερυθρός Αστέρας, Τσεντεβίτα και Νταρουσάφακα είναι ομάδες που ανήκουν στο τρίτο «ράφι».

Σίγουρα, για τον Ολυμπιακό ο δρόμος θα είναι πολύ πιο «στρωτός», εφόσον προκριθεί και καταφέρει να πλασαριστεί σε μια από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου. Στα πλέι οφ θα έχει σαφώς ευκολότερο έργο από τον Παναθηναϊκό που εφόσον περάσει θα 'χει να αντιμετωπίσει μεγαθήρια στα ματς που θα κρίνουν την πρόκριση στο φάιναλ φορ.

Το Τοp-16 ξεκινάει στις 29 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 8 Απριλίου. Από κάθε όμιλο προκρίνονται οι τέσσερις πρώτοι, με τους δύο πρώτους του κάθε ομίλου να έχουν και το αβαντάζ έδρας στα πλέι οφ.

5ος ΟΜΙΛΟΣ (Ομιλος του Παναθηναϊκού)

Φενέρμπαχτσε
Εφές
Παναθηναϊκός
Νταρουσάφακα
Λοκομοτίβ
Μάλαγα
Ερυθρός Αστέρας
Τσεντεβίτα

Διαβάστε ΕΔΩ την ανάλυση του ομίλου του Παναθηναϊκού για την πρόβλεψη για την κατάταξη

6ος ΟΜΙΛΟΣ (Ομιλος του Ολυμπιακού)

Ολυμπιακός
Μπαρτσελόνα
Ρεάλ
Χίμκι
Μπάμπεργκ
Λαμποράλ
ΤΣΣΚΑ
Ζαλγκίρις

Διαβάστε ΕΔΩ την ανάλυση του ομίλου του Ολυμπιακού και την πρόβλεψη για την κατάταξη

Διαβάστε ΕΔΩ για τους αντιπάλους του Αρη και του ΠΑΟΚ στο Eurocup




Πηγή : gazzetta.gr 


Δημοσκόπηση: Το 90% των Ελλήνων βλέπει "πιο βαρύ" το 2016



Το 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι το νέο έτος θα φέρει χειρότερα μέτρα από όσα έχουν ήδη εφαρμοσθεί και το 84,5% ότι είναι απογοητευμένοι με τις έως τώρα κυβερνητικές επιδόσεις, όπως έδειξε η έρευνα του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. 
Σύμφωνα με την έρευνα, οικουμενική κυβέρνηση / ευρύτερης συνεργασίας "προτείνει" το 51% στην κυβέρνηση σε περίπτωση που χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 
"Μετακίνηση προς το κέντρο" συμβουλεύει το 41% τη ΝΔ. Θετική η πλειοψηφία στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.
Εκτίμηση αισιοδοξίας 
Το 66,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του (σίγουρα ή μάλλον) θα χειροτερεύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό μόλις ελαφρά μειωμένο από το 70,5% της αντίστοιχης έρευνας του Νοεμβρίου.
Άλλωστε αυτό το αποτέλεσμα είναι συμβατό με το γεγονός ότι κατά 77,5% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα πράγματα (στη / για τη χώρα και τους πολίτες) κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Μάλιστα αυτή την απάντηση έδωσαν περισσότεροι από τους μισούς (57%) οι ερωτηθέντες - ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά είναι σχεδόν αμετάβλητα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της έρευνας του Νοεμβρίου.
Όπως μετέδωσε το ΣΚΑΪ, στο ίδιο πλαίσιο το συντριπτικό 84,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο με τις έως τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης  και μάλιστα μη ικανοποιημένο δηλώνει το 67% των ερωτηθέντων που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δήλωσαν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, το 85,5% "βλέπει" δυσκολότερα μέτρα μέσα στο νέο έτος από όσα έχουν ήδη εφαρμοσθεί, ειδικά δε από τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εκτίμηση έκανε το 75,5%.
Στο ερώτημα κατά πόσο κινδυνεύει η κυβέρνηση να απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω των μέτρων που καλείται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, οι απαντήσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό 39% δηλώνει ότι εκτιμά πως πράγματι κινδυνεύει η κυβέρνηση να χάσει βουλευτές (και ένα 12,5% ότι δεν γνωρίζει / δεν απαντά) με το προβάδισμα (48,5%) τελικά να δίνεται στο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση. Ενισχυμένο το αντίστοιχο ποσοστό στους ερωτηθέντες – ψηφοφόρους  του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνει στο 56%.
Σε περίπτωση πάντως που επαληθευόταν το σενάριο απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας το 51,5% του συνόλου θεωρεί ότι η καλύτερη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα θα ήταν να  προχωρήσει στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης / ευρύτερης συνεργασίας. Ακόμη πιο κοντά σε αυτή την επιλογή οι ερωτηθέντες – ψηφοφόροι της ΝΔ (67,5%) από εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ (41%). Περαιτέρω το 21% του όλου προκρίνει την αναζήτηση στήριξης από άλλες πολιτικές δυνάμεις στην παρούσα Βουλή ενώ το 18,5% προτιμά την προσφυγή Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές.
Εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ
Το 44% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τη ΝΔ ενώ (μόλις;) το 30% εκτιμά ότι η ΝΔ πρέπει να παραμείνει ως έχει. Μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος τα ποσοστά αλλάζουν και την προτίμησή του στη ΝΔ με την παρούσα της μορφή δηλώνει το 57%, σε σχέση με το 29,5% που εκτιμά ότι το η καλύτερη εξέλιξη για την ακροδεξιά είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στο εγγύς μέλλον. 
Αναφορικά με το χώρο στον οποίον πρέπει να κινηθεί πολιτικά η ΝΔ, το 41% του συνόλου αλλά και το 41,5% των ψηφοφόρων του γαλάζιου κόμματος θεωρούν ότι πρέπει να συντελεσθεί μία μετακίνηση προς το κέντρο  ενώ την παραμονή του κόμματος πολιτικά στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα προτιμά το 27 και38,5% αντίστοιχα.
Μετανάστευση
Λανθασμένη θεωρεί την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα του μεταναστευτικού το 62,5% (23% απήντησε ότι ακολουθείται ορθή πολιτική). Απολύτως μοιρασμένοι οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ που ερωτήθηκαν, στο 44  και 42,5% αντίστοιχα. 
Συγκρίνοντας τους χειρισμούς μεταξύ της παρούσας και των προηγούμενων κυβερνήσεων πάντως οι διαφορές δεν είναι μεγάλες στο σύνολο, αφού "χειρότερα" απήντησε το 39,5% των ερωτηθέντων την ώρα που το 24,5% δε βλέπει διαφορά και το 25,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση τα πάει καλύτερα. Εκτίμηση που στο 50,5% ενστερνίζονται οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ. 
Σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών
Για το σημαντικό αυτό ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα, οι μισοί των ερωτηθέντων (55,5%) απάντησαν ότι συμφωνούν απόλυτα ή μάλλον συμφωνούν με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο ένα υψηλό ποσοστό 31,5% δηλώνει απόλυτα ή μάλλον αντίθετο. 
Στον απόηχο όσων συνέβησαν κατά την ψήφιση επί της αρχής του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η έρευνα καταγράφει ότι οι πλέον θετικοί είναι οι ψηφοφόροι του Ποταμιού (80%), του ΚΚΕ (77%), της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (75%), εν συνεχεία του ΣΥΡΙΖΑ (66%), ακολουθούν με 43,5% οι ψηφοφόροι της ΝΔ και 34% της Ένωσης Κεντρώων. 28,5% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ απήντησε θετικά αλλά και το 23% των ερωτηθέντων - ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.
Ηλικιακά και από απόψεως μορφωτικού επιπέδου η έρευνα καταγράφει ότι όσο νεώτεροι αλλά και με υψηλότερη μόρφωση οι ερωτηθέντες τόσο θετικότεροι είναι στη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Πηγή : capital.gr


Εκλογές ΝΔ - Μεϊμαράκης: Καμία περίπτωση συνεργασίας και με τον Τσίπρα



Απάντηση στις πληροφορίες περί συνομιλιών Τσίπρα-Καραμανλή και στα σενάρια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, έδωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Αν η χώρα πήγαινε στα βράχια και ο κ. Τσίπρας ήθελε να παίρνει τη γνώμη του κ. Καραμανλή, καλώς έκανε. Και αν ο κ. Καραμανλής τον επηρέασε, ακόμα καλύτερα για τη χώρα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας και συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα. Δεν τη θέλει και ο κ. Τσίπρας. Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται αδύναμος και θέλει συγκυβέρνηση, να βγει και να το πει. Όταν φύγει, θα δούμε τι θα κάνουμε μετά» ανέφερε ουποψήφιος πρόεδρο της ΝΔ μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM.

Στο ερώτημα για το τι θα πράξει στο δεύτερο γύρο, εάν δεν είναι ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είπε πως «θα πάρω θέση και θέλω να τονίσω ότι με βάση το καταστατικό οπωσδήποτε πρέπει να γίνει ο δεύτερος γύρος, εάν κάποιος δεν υπερβεί το 50%. 

Και μεγάλη να είναι η διαφορά, και πρώτος να είμαι, θα επιδιώξω τον δεύτερο γύρο και αν ο δεύτερος έχει αποχωρήσει. Και να μη θέλουν, πρέπει να γίνει, γιατί το λέει το καταστατικό».






Βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τον παιδοκτόνο της Κυνουρίας




Ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς κανένα ελαφρυντικό, επέβαλε αργά σήμερα το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο της Τρίπολης, στον 76χρονο πατέρα, που ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο του 2014, πυροβόλησε και σκότωσε τον 39χρονο γιο του στην αυλή του σπιτιού τους, στην Μελιγού Κυνουρίας και στην συνέχεια τον μετέφερε δίπλα στην χωματερή του Άστρους, μέσα στον ξεροπόταμο κι έβαλε φωτιά προσπαθώντας να σβήσει τα ίχνη του.

Το δικαστήριο, έκρινε ενόχους και τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους, επίσης χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, που ζήτησαν οι δικηγόροι υπεράσπισης.

Συγκεκριμένα, το Κακουργιοδικείο Τρίπολης, ύστερα από τετράωρη σύσκεψη, έκανε δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως, τόσο ως προς την ενοχή των κατηγορουμένων όσο και ως προς τις ποινές που επεβλήθησαν. Έτσι, στον ηλικιωμένο πατέρα του θύματος, εκτός από τα ισόβια για την δολοφονία του 39χρονου γυμναστή, επεβλήθη και ποινή ενός έτους για οπλοχρησία και δύο έτη για εμπρησμό.

Στην γυναίκα του και μητέρα του θύματος, επεβλήθη ποινή καθείρξεως δέκα ετών, με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που θα ασκήσουν οι δικηγόροι υπεράσπισης.

Στον αδελφό του ηλικιωμένου δολοφόνου, το δικαστήριο επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης και δυο χρόνια για τον εμπρησμό, ενώ στην γυναίκα του επεβλήθη ποινή φυλάκισης δύο ετών. Να σημειωθεί ότι οι δύο τελευταίοι κατοικούν στο εξωτερικό.

Η μητέρα του θύματος με την ανακοίνωση της απόφασης ξέσπασε κι άρχισε να φωνάζει πως είναι αθώα. «Είμαι αθώα, είμαι μάνα. Δεν μπορώ να ζήσω στο σπίτι μου, θα πάω φυλακή», φώναζε η ηλικιωμένη, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν στο σπίτι όταν έγινε το φονικό, ενώ ο 76χρονος παιδοκτόνος άκουσε την απόφαση σιωπηλός.




Ρέντσι: Αγαπητή Aνγκελα, μην μας λέτε ότι δίνετε το αίμα σας για την ΕΕ



Ένταση στις Βρυξέλλες για την τραπεζική ένωση

Ιταλο-γερμανική ένταση επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με επίκεντρο το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης και ειδικότερα την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. «Αγαπητή Άνγκελα, μην μας λέτε ότι δίνετε το αίμα σας για την ΕΕ» φέρεται να είπε ο Ματέο Ρέντσι στην Γερμανίδα καγκελάριο σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera -κάνονας αναφορά και στην παραχώρηση των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων σε εταιρεία γερμανικών συμφερόντων.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Ματέο Ρέντσι ανέφερε πάντως ότι δεν υπήρξε κάποια επίθεση εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά διατύπωση εύλογων ερωτήσεων.

«Σήμερα είχαμε δύο συζητήσεις ουσιαστικής σημασίας. Είπα στην καγκελάριο Μέρκελ πως όταν η Γερμανία παρουσιάζεται ως δωρητής αίματος, στα μάτια της Ευρώπης δεν εμφανίζεται ακριβώς έτσι: το ότι κάνει κανείς εύλογες ερωτήσεις δεν σημαίνει ότι είναι εχθρός της Γερμανίας» είπε ο Ρέντσι για να προσθέσει μιλώντας στους δημοσιογράφους πως «δεν πρέπει αντιθέτως ούτε να φανεί κανείς υποτελής, όπως μπορεί, ίσως, να μοιάσαμε στο παρελθόν».

Επικαλούμενη πηγές από την Σύνοδο Κορυφής, η Corriere della Sera γράφει ότι υπήρξε ζωηρή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Ματέο Ρέντσι και Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση -και ειδικότερα το ζήτημα του πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, τρίτου και τελευταίου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης μετά την τραπεζική εποπτεία στην ΕΕ και το σύστημα επίλυσης τραπεζικών κρίσεων.

Η Ιταλία, όπως και άλλες χώρες, επιθυμεί να γίνουν γρήγορα βήματα προς επίλυση του ζητήματος, όμως το Βερολίνο είναι αντίθετο στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

«Ο Ρέντσι ζήτησε εξηγήσεις από τη Μέρκελ για την στάση του Βερολίνου ενώπιον μίας Ευρώπης που, όπως είπε, έχει χάσει θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικότητα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ» γράφει η Corriere προσθέτοντας ότι την ιταλική  θέση στήριξαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι ηγέτες Πορτογαλίας και Βουλγαρίας.


Πηγή : tovima.gr



Ολυμπιακός - Αναντολού Εφές 68-81



Ο Ολυμπιακός δεν είχε ενέργεια και φρεσκάδα, ηττήθηκε από την Αναντολού Εφές με 69-82 και πήρε στον όμιλο του Top 16 την Λαμποράλ Κούτσα. Πολύ καλύτεροι οι Τούρκοι νίκησαν δίκαια.

Η Αναντολού Εφές νίκησε δίκαια (68-81) τον Ολυμπιακό κι έτσι οι Πειραιώτες πήραν μαζί τους την Λαμποράλ Κούτσα αφήνοντας στη 2η θέση τους Τούρκους.
Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός ήταν αρκετά άστοχος (8/21δ., 3/12τρ.) και το κυριότερο δεν έβγαζε φρεσκάδα στο παρκέ. Οι απουσίες των Σπανούλη, Λοτζέσκι και Αγραβάνη είχαν περιορίσει πολύ το rotation και όλα αυτά τα στοιχεία τα εκμεταλλεύτηκε η Εφές προηγούμενη σταθερά με διψήφια διαφορά πόντων.
Στην επανάληψη δεν άλλαξαν τα ποσοστά των φιλοξενούμενων με αποτέλεσμα η προσπάθεια των «ερυθρόλευκων» για να επιστρέψουν να μην έχει αντίκρισμα.
ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Ολυμπιακός δεν έβγαλε ενέργεια στο παρκέ σε αντίθεση με την Εφές. Οι Τούρκοι ήταν καλύτεροι στα δίποντα (44%-50%), στα τρίποντα (33%-43%), στα ριμπάουντ (33-42) και ασίστ (14-20).
ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Ντάριο Σάριτς σε 20:46 είχε 13 πόντους (4/7δ., 1/1τρ., 2/2β.), 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, ένα λάθος κι ένα κόψιμο (ranking 21).
ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Τα 2/2 των σέντερ του Ολυμπιακού, Ο Μιλουτίνοφ είχε 2 πόντους (1/2δ.) και μόλις ένα ριμπάουντ ενώ ο Τζέιμς είχε επίσης 2 πόντους (1/3δ., 0/1τρ.), 3 ριμπάουντ και 2 λάθη. Αμφότεροι είχαν ranking -1.  

ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Με το σκορ στο 65-53 ο Μάντζαρης έκανε λάθος πάσα και ακολούθησε καλάθι του Σάριτς με το οποίο «έσβησαν» οι όποιες ελπίδες για νίκη του Ολυμπιακού υπήρχαν.
ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Ο Ολυμπιακός φυσικά την άνετη πρόκριση και την κατάκτηση της πρώτης θέσης.
Η Αναντολού Εφές ττα 10 εύστοχα τρίποντα και τα 42 ριμπάουντ
ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Οι γηπεδούχοι την απουσία ενέργειας.
Η Εφές δεν έχει κάτι που να μη θέλει να θυμάται.
Τα δεκάλεπτα: 10-21, 29-40, 54-64, 68-81


Πηγή :  gazzetta.gr 


Το ΥΠΟΙΚ ξεκινάει κατασχέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών



Σε μαζικές κατασχέσεις και με διαδικασίες-εξπρές προχωρά το υπουργείο Οικονομικών για τους οφειλέτες μεγάλων ποσών στην Εφορία. 

Ο αυτοματοποιημένος τρόπος, με τον οποίο θα γίνουν οι κατασχέσεις και ο οποίος συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου, περιγράφεται στο ΦΕΚ, στο οποίο δημοσιεύτηκε.  Αφορά όλους όσοι χρωστούν φόρους υψηλότερους των 70.000 ευρώ και η κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών θα γίνεται σε τέσσερα στάδια:


  1. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ δημιουργεί ηλεκτρονική λίστα στην οποία αποτυπώνονται όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες (εκτός ρύθμισης) οφειλές άνω των 70.000 ευρώ και την αποστέλλει μαζικά σε όλες τις τράπεζες. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο, με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή πράξης διοικητικού οργάνου. 
  2. Οι τράπεζες θα διασταυρώνουν τα στοιχεία των πελατών και εντός δύο ημερών θα  επιστρέφουν τη λίστα στη ΔΗΛΕΔ έχοντας δεσμεύσει ήδη τα ποσά των καταθέσεων των πελατών τους. Εξαιρούνται οι ακατάσχετοι λογαριασμοί.  Το μέτρο της δέσμευσης παρέχει το δικαίωμα στη Φορολογική Διοίκηση να ικανοποιεί κατά προτεραιότητα έναντι μεταγενέστερων της δέσμευσης αποκτηθέντων δικαιωμάτων τρίτων, τις απαιτήσεις της από τις δεσμευθείσες χρηματικές απαιτήσεις, με επίσπευση των προβλεπόμενων διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.
  3. Την ίδια μέρα η ΔΕΛΕΔ θα αναρτά τα στοιχεία των φορολογούμενων, οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα μεγάλες οφειλές και καταθέσεις με βάση τις απαντήσεις των τραπεζών, στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα taxis στο οποίο έχουν πρόσβαση τα τμήματα δικαστικού κάθε μηχανισμού της ΓΓΔΕ με αρμοδιότητα είσπραξης (ΔΟΥ, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ κ.λπ.), ώστε η δέσμευση να μετουσιωθεί σε κατάσχεση. Σημειώνεται ότι ο  νόμος ορίζει περιθώριο πέντε ημερών για να ολοκληρωθεί -με ηλεκτρονικό κατασχετήριο- η διαδικασία.


Ποιες καταθέσεις γλιτώνουν από την κατάσχεση

Η δέσμευση δεν θα εφαρμόζεται: 

α) για χρηματικά ποσά που εμπίπτουν στα ακατάσχετα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, 

β) για ποσά που καταβάλλονται με χρέωση των τηρούμενων, από τον οφειλέτη, λογαριασμών σε αντίστοιχη πίστωση λογαριασμών του Δημοσίου για την εκπλήρωση φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεών του προς αυτό, 

γ) για ποσά που προορίζονται για την έκδοση τραπεζικών επιταγών σε διαταγή Ελληνικού Δημοσίου.



Πηγή: iefimerida.gr