Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Ναρκοπέδιο τα "κόκκινα" δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων






Του Βασίλη Γεώργα

Τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το επόμενο ναρκοπέδιο, μετά τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, που καλείται να διανύσει η κυβέρνηση στις επόμενες 25 μέρες. Αφορά την τύχη πάνω από 170.000 επιχειρήσεων με 350.000 εργαζόμενους και δάνεια σε καθυστέρηση που ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ που μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ οφειλών άνω των 70 δισ. ευρώ. Οι περιορισμένες σε αξία εγγυήσεις προς τις τράπεζες που δε μεγάλο βαθμό στηρίζονται σε υποθήκες μικρών εργασιακών χώρων ή και της πρώτης κατοικίας και των εξοχικών των ίδιων των επιχειρηματιών, διαφοροποιεί σημαντικά την πολυπληθέστερη αυτή κατηγορία δανειοληπτών από εκείνη των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να περιορίσει τις κοινωνικές επιπτώσεις και να αποτρέψει μαζικά λουκέτα και πλειστηριασμούς ακινήτων και υποδομών στην αγορά. Επιπρόσθετο πρόβλημα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι και ο μεγάλος αριθμός των τρίτων εγγυητών -πέραν του επιχειρηματία- που συναντάται στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων και αφορά μέλη της οικογένειας του, φιλικά πρόσωπα, συνεργάτες κ.ά., οι οποίοι με το άνοιγμα της αγοράς των "κόκκινων" δανείων θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων δεδομένου ότι ο εγγυητής του δανείου ευθύνεται για όλο το ποσό που έχει εγγυηθεί ξεχωριστά από τον κυρίως οφειλέτη.

Θεωρείται πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να πετύχει την οριζόντια εξαίρεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το θεσμικό πλαίσιο πώλησης των δανείων σε funds όπως έχει δηλώσει ότι επιδιώκει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ωστόσο θα εκμεταλλευτεί το μορατόριουμ που εξασφάλισε με τους δανειστές μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε να διαπραγματευτεί ένα πλαίσιο βαθμιαίας "προστασίας" με συγκεκριμένα κριτήρια για την πώληση τέτοιων δανείων και κυρίως για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Αυτή τη στιγμή το μορατόριουμ ισχύει συνολικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 250 εργαζόμενους που για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας συμπεριλαμβάνει και "μεγάλες", επί της ουσίας πάνω τους ακουμπά το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος των επιχειρηματικών δανείων. Εκτιμάται ωστόσο ότι το πλαίσιο διαχείρισης που θα προτείνει η κυβέρνηση θα αφορά ως επί το πλείστον τις μικρότερες εταιρείες, ήτοι εκείνες που θεωρούνται "πολύ μικρές" και με βάση τον ευρωπαϊκό ορισμό έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ και λιγότερους από 10 εργαζόμενους και ενδεχομένως τις "μικρές" με τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ και μέχρι 50 εργαζόμενους.

Πέραν των ορίων που επιχειρείται να τεθούν για την πώληση δανείων τέτοιων επιχειρήσεων, βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι το θεσμικό πλαίσιο του "Νόμου Δένδια", ο οποίος στην πράξη δεν έχει λειτουργήσει καθώς μόλις 19 επιχειρήσεις τον έχουν αξιοποιήσει μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο συγκεκριμένος νόμος θα τροποποιηθεί ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές οι κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθούν οι αλλαγές.

Ο νόμος Δένδια αφορά μέχρι σήμερα επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τα υπερήμερα δάνειά τους με τις τράπεζες αλλά και σε συνδυασμό με τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να "κουρεύει" τόκους και προσαυξήσεις και στις τράπεζες να διαγράφουν  οφειλές έως και 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Χρονικά τα περιθώρια υπαγωγής στον συγκεκριμένο νόμο ρύθμισης οφειλών εξαντλούνται στις 31 Μαρτίου του 2016. 



Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου