Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο που επέζησε από βομβαρδισμούς και καταιγίδες



Κάθε Χριστούγεννα εδώ και 95 χρόνια βγαίνει από τις κούτες, στολίζεται και τοποθετείται σε περίοπτη θέση στο σπίτι της οικογένειας Άστον στη Βρετανία. Το μικρό χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει καταφέρει να γλιτώσει από τις βόμβες του Χίτλερ και από φονικές καταιγίδες. 

Το τεχνητό έλατο χρονολογείται το 1920 και έχει στολιστεί από δύο γενιές, αποτελώντας πλέον οικογενειακό κειμήλιο.

«Είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας και είμαι τόσο ευτυχισμένη που το έχουμε» λέει η 61χρονη Κέι Αστον. «Είναι συγκλονιστικό το πως το δέντρο έχει μείνει ίδιο για περίπου 100 χρόνια, όταν τα πάντα γύρω μας έχουν αλλάξει τόσο πολύ».

Το δέντρο είχε αγοραστεί από την γιαγιά της Κέι, Ελίζαμπεθ Νέιλορ το 1920, χρονιά που γέννησε τον πρώτο της γιο. Το παιδί πέθανε σε ηλικία 19 ετών και από τότε το δέντρο κάθε χρόνο στολίζεται στη μνήμη του.

Το οικογενειακό αυτό κειμήλιο έχει επιζήσει από βομβαρδισμούς, πλημμύρες και φονικές καταιγίδες και εξακολουθεί να κοσμεί το σπίτι της οικογένειας κάθε Χριστούγεννα




Newsroom ΔΟΛ


Συμβουλές για αποφυγή διαδικτυακής απάτης δίνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος




Για αναδυόμενο παράθυρο (pop up window) που εμφανίζεται κατά την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο και αναφέρει ότι η συσκευή τους έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό ενημερώνει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών (smartphones, tablets κλπ) η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προς αποφυγή εξαπάτησής τους.

Συγκεκριμένα, το αναδυόμενο αυτό παράθυρο αναγράφει ότι «από έλεγχο που διενεργήθηκε από πρόγραμμα antivirus , βρέθηκε ότι κατά τις τελευταίες 7 ημέρες η συσκευή είναι μολυσμένη από ιούς και spyware» και προτρέπει τον χρήστη να προβεί στη λήψη σχετικής εφαρμογής προστασίας, μέσω υπερσυνδέσμου, προκειμένου να απαλλαγεί από το κακόβουλο λογισμικό.

Μέσω του υπερσυνδέσμου αυτού, ο χρήστης οδηγείται σε ιστοσελίδα που τον καλεί να καταχωρήσει τον αριθμό της τηλεφωνικής του σύνδεσης για να κάνει συνδρομή, εξάμηνης διάρκειας, σε υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης, με μηνιαία χρέωση ύψους 24,60 ευρώ, μέσω της λήψης γραπτών μηνυμάτων από πενταψήφιους αριθμούς (τύπου 54ΧΧΧ), προκειμένου στο εξής η συσκευή του να προστατεύεται από την προσβολή κακόβουλου λογισμικού.

Για να διαγραφεί ο χρήστης από τις εν λόγω υπηρεσίες υψηλής χρέωσης, θα πρέπει να αποστείλει μήνυμα με τη λέξη «STOP» σε συγκεκριμένο πενταψήφιο αριθμό που υποχρεωτικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα τής εκάστοτε εταιρείας.

Ήδη διενεργείται αυτεπάγγελτη αστυνομική έρευνα για τη διαδικτυακή αυτή απάτη και το προανακριτικό υλικό που θα συγκεντρωθεί θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους πολίτες να μην καταχωρούν τον προσωπικό αριθμό τηλεφώνου τους σε διαδικτυακούς τόπους, εάν προηγουμένως δεν έχουν διαβάσει τους όρους και το κόστος παροχής υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για να καταγγείλουν τις σε βάρος τους αντίστοιχες πράξεις ή για να λάβουν οδηγίες, τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88, με e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα iOS-Android: CYBERKID ή μέσω Twitter στη «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalert.

Μπορούν επίσης να επισκεφθούν τον «Οδηγό του Πολίτη» στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), προκειμένου να αντλήσουν περαιτέρω συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησής τους.


Πηγή 


Κουτζαμάνη: Να τηρηθεί απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης



Έκκληση προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από κάθε παρέμβαση, απηύθυνε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των Εισαγγελέων.
Η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου αναφερόμενη στις συνταγματικές διατάξεις για τη διάκριση των εξουσιών αλλά και την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας, μίλησε επικαλούμενη εμπειρία ετών για τους τρόπους που κατά καιρούς επιλέγονται προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης.
Νομοθετικές παρεμβάσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση της δικαιοσύνης, απειλές κατά δικαστών, εύνοια υπέρ συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, δημόσιες δηλώσεις για τον τρόπο χειρισμού ορισμένων υποθέσεων ήταν μερικές από τις αναφορές της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ως παραδείγματα παρεμβάσεων.
Ομως, όπως τόνισε η κυρία Κουτζαμάνη «αν οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν θελήσουν, δεν υπάρχει ισχυρή δύναμη που μπορεί να τους στερήσει από την άσκηση των καθηκόντων τους».
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε στο ρόλο των εισαγγελέων, τη συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου τους και τόνισε ότι οι εισαγγελείς κατά το νόμο είναι απολύτως ανεξάρτητοι και δεν επιτρέπεται να δέχονται εντολές από οποιονδήποτε που διευθύνει τα δικαστήρια ακόμα και από τον εκάστοτε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με περίσκεψη νομοθετική μεταβολή που θα δημιουργούσε όπως είπε προβλήματα στο μέλλον αν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο των εισαγγελικών λειτουργών. ( Αναφέρεται σε διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης με την οποία δίδονται για πρώτη φορά πειθαρχικές εξουσίες στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου).
Σε ό,τι αφορά τη θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης η Εισαγγελέας ανέφερε ότι ο ρόλος του «είναι να εποπτεύει τη λειτουργία της δικαιοσύνης».
Για το ρόλο και τη συνεισφορά των εισαγγελέων στο κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία μίλησε ο Πρόεδρος της Ενώσεως των Εισαγγελέων Κωνσταντίνος Τζαβέλας επικρίνοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που έκανε λόγο στη Βουλή περί δικαστικών πραξικοπημάτων.
«Η δήλωση αυτή, ανέφερε ο κ. Τζαβέλας, ασαφής και αόριστη, επιτυγχάνει μόνο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τη νομιμότητα της δράσης των οργάνων της δικαστικής εξουσίας».
Επίσης εξέφρασε την αντίθεση του στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών, τονίζοντας τους κινδύνους για πράξεις αντεκδίκησης από κάποιους που θεωρούν ότι θίγονται από δικαστικές ενέργειες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της δικαιοσύνης και των εισαγγελιών κάνοντας ειδική αναφορά στην έλλειψη υποδομών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της ανυπαρξίας κατάλληλων αιθουσών για τη διεξαγωγή δικών με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο «δεν επεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης, ούτε επιτρέπει παρεμβάσεις από οποιονδήποτε».
Πρόσθεσε δε απαντώντας στις αιτιάσεις του Προέδρου της Ενώσεως Εισαγγελέων Κων. Τζαβέλα για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης περί  «δικαστικών πραξικοπημάτων», ανέφερε ότι « ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής ΝΔ Χαρ. Αθανασίου αναφέρθηκε στις παραλείψεις ικανών δικαστικών λειτουργών κατά τις πρόσφατες προαγωγές για την ηγεσία της δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι παραλείφθηκαν συνολικά 47 ανώτατοι δικαστικοί και κάλεσε την κυβέρνηση να μην αλλάξει το σύστημα αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων ενώ κάλεσε τον κ. Παπαγγελόπουλο να κατονομάσει τους «πραξικοπηματίες».

Πηγή : kathimerini.gr


Προειδοποιητικές βολές ρωσικού πολεμικού πλοίου κατά τουρκικού αλιευτικού στο Αιγαίο




Προειδοποιητικές βολές εκτόξευσε ρωσικό πολεμικό πλοίο Smetlivy κατά τουρκικού αλιευτικού σκάφους στο Αιγαίο Πέλαγος, για να αποφευχθεί η μεταξύ τους σύγκρουση.
Τη σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το αλιευτικό δεν απάντησε στα σήματα ασυρμάτου του ρωσικού αντιτορπιλικού, το οποίο βρισκόταν αρόδου και πλησίασε επικίνδυνα σε απόσταση 600 μέτρων.
Το περιστατικό σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λήμνου σε διεθνή ύδατα. Αμέσως μετά τις βολές το αλιευτικό σκάφος άλλαξε πορεία περνώντας σε απόσταση 500 μέτρων από το πλοίο Smetlivy.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας στη Μόσχα για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία του.
Στρατιωτικές πηγές από την Ελλάδα επεσήμαναν ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα ως εκ τούτου το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει καμία ανάμειξη στο συμβάν. Σύμφωνα μάλιστα με όσα έχουν γίνει γνωστά εκτιμούν ότι το επεισόδιο οφείλεται σε κακή συνεννόηση ανάμεσα στα δύο πλοία. Εμπειροι αξιωματικοί έλεγαν ότι η επικοινωνία ανάμεσα σε δύο πλοία σε διεθνή ύδατα γίνεται μέσω καναλιού στην αγγλική γλώσσα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το περιστατικό να οφείλεται σε αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στα δύο σκάφη.
Τα νεύρα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τεντωμένα καθώς η Τουρκία και η Ρωσία διέρχονται τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφότου, στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Από τότε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.




Παπαγγελόπουλος αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης : Χρυσή εφεδρεία ο Καραμανλής



Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στη Real News εξέφρασε την πρόθεσή του να καταργήσει άμεσα τη διάταξη που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013 από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, βάσει της οποίας τραπεζικές διοικήσεις δεν θα υποστούν έλεγχο και κυρώσεις για δάνεια που έχουν χορηγήσει στα κόμματα.

Επισημαίνει πως η διάταξη είναι αντισυνταγματική, αλλά ποινικά κανείς δεν μπορεί να διωχθεί, αφού η κατάργησή της δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.

Επίσης τονίζει ότι «είναι αυτονόητο ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα προχωρήσουν στην είσπραξη των δανείων που έχουν χορηγήσει, καθώς διαφορετικά μπορεί να κατηγορηθούν για κακουργηματικό αδίκημα».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι τρία πρόσωπα που «είναι εγγύηση για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας σε εποχή κρίσης και για την ασφάλεια της χώρας».

Χαρακτηρίζει, δε, τον Κώστα Καραμανλή ως «πρόεδρο της καρδιάς όλων των Νεοδημοκρατών», αλλά και «χρυσή εφεδρεία της χώρας».


Πηγή : ysterografa.gr


Χριστούγεννα με πανσέληνο για πρώτη φορά από το 1977





Ξεχωριστά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα καθώς έπειτα από 38 ολόκληρα χρόνια θα εορταστούν υπό το φως της πανσελήνου.

Σύμφωνα με τη NASA, η τελευταία φορά που η γέννηση του Θεανθρώπου εορτάστηκε με ολόγιομο φεγγάρι ήταν το 1977, ενώ δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι το 2034.

Η χρονιά που φεύγει σημαδεύτηκε άλλωστε από αρκετά εντυπωσιακά σεληνιακά φαινόμενα, με αποκορύφωμα τη σούπερ Σελήνη στις 20 Μαρτίου, όταν το φεγγάρι πλησίασε πολύ τη Γη (στο λεγόμενο περίγειο), κάτι που όμως λόγω της Νέας Σελήνης δεν ήταν ορατό, και απλώς "μπλόκαρε" σχεδόν τον μισό Ήλιο προκαλώντας μερική έκλειψη.




Frontex: Ήμασταν έτοιμοι από τον Οκτώβριο, η Ελλάδα καθυστερούσε



Ο γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργάνου που συντονίζει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, δηλώνει ότι υπήρχαν έτοιμοι διαθέσιμοι συνοριοφύλακες να σταλούν στην Ελλάδα, «αλλά καθυστερούσαμε γιατί δεν είχαν ορίσει ακόμη οι Έλληνες επικεφαλής των ομάδων»

«Από τον Οκτώβριο είχαμε διαθέσιμους συνοριοφύλακες από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. έτοιμους να σταλούν στην Ελλάδα, αλλά καθυστερούσαμε γιατί δεν είχαν ορίσει ακόμη οι Έλληνες επικεφαλής των ομάδων».

Αυτό δηλώνει κατηγορηματικά στην Καθημερινή της Κυριακής ο γενικός διευθυντής του Frontex, του ευρωπαϊκού οργάνου που συντονίζει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Ο γενικός διευθυντής Φαμπρίς Λεγκερί σημειώνει ότι αυτή την εβδομάδα τελικά διατέθηκαν 19 Έλληνες και λείπουν ακόμη 12.

Όπως τονίζει ο επιπλέον, το υπό κατάρτιση σχέδιο του ευρωπαϊκού οργανισμού εστιάζει κυρίως στην καταγραφή προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.
Για την ώρα, 448 στελέχη του Frontex αναμένεται να σταλούν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο μετά το ελληνικό αίτημα.

Παράλληλα, ο κ. Λεγκερί δηλώνει ότι τουλάχιστον 50 στελέχη του Frontex θα μεταβούν στην Ειδομένη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς το πρωί της Κυριακής σε συνέντευξη του στο Mega, σχετικά με τη δήλωση του κ. Λεγκερί, απάντησε ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει εγκαίρως τη συνδρομή της Frontex για μεγάλο αριθμό συνοριοφυλακών, αλλά εστάλησαν οι μισοί στα ελληνικά νησιά.


Πηγή : protothema.gr


Οι Έλληνες δέχονται κατά μέσο όρο περισσότερη ακτινοβολία από ιατρικές εξετάσεις





Αν και γενικά η συνολική επιβάρυνση του ελληνικού πληθυσμού από ιοντίζουσες ακτινοβολίες κινείται στα μέσα ευρωπαϊκά και παγκόσμια επίπεδα, ειδικότερα όσον αφορά τις ιατρικές εξετάσεις, η επιβάρυνση του μέσου Έλληνα είναι υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, κυρίως λόγω συχνών αξονικών τομογραφιών.

Συγκεκριμένα, η μέση ενεργός δόση ανά άτομο του ελληνικού πληθυσμού από τις εξετάσεις ακτινολογίας είναι 1,7 mSv -με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τις αξονικές τομογραφίες (1,47 mSv)- ενώ η αντίστοιχη τιμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 1,05 mSv. Στις εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής στην Ελλάδα η μέση ενεργός δόση είναι 0,1 mSv/άτομο (με το μεγαλύτερο ποσοστό συνεισφοράς να προέρχεται από το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου), ενώ οι αντίστοιχες τιμές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι 0,06 mSv/άτομο και 0,12 mSv/άτομο.

Συνολικά η μέση ετήσια ενεργός δόση ανά άτομο του ελληνικού πληθυσμού από το σύνολο των ιατρικών εξετάσεων εκτιμάται σε 1,8 mSv (μιλισίβερτ). Η δόση αυτή εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε πιθανότητα για εμφάνιση νεοπλασιών 0,01% ανά έτος. Άρα, στη διάρκεια 50 ετών, το ποσοστό κινδύνου για καρκίνο εξαιτίας της έκθεσης σε ιατρικές ακτινοβολίες διαμορφώνεται στο 0,5% (συνολικά, το ποσοστό καρκινογένεσης είναι 25% από όλους τους παράγοντες κινδύνου).

Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάσθηκαν σε σημερινή εκδήλωση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), της αρμόδιας αρχής ακτινοπροστασίας στη χώρα. Η ΕΕΑΕ έχει πραγματοποιήσει για πρώτη φορά μια ολιστική εκτίμηση της ακτινικής επιβάρυνσης του ελληνικού πληθυσμού από τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες, με κύριο στόχο τη βελτιστοποίηση του συστήματος ακτινοπροστασίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, παγκοσμίως το 20% περίπου της συλλογικής δόσης ακτινοβολίας του πληθυσμού από όλες τις φυσικές και τεχνητές πηγές ακτινοβολιών προέρχεται από τις ιατρικές εφαρμογές, οι οποίες αποτελούν την κύρια πηγή έκθεσης του πληθυσμού σε ανθρωπογενείς (τεχνητά παραγόμενες) ακτινοβολίες. Το ποσοστό αυτό είναι 50% στις προηγμένες χώρες.

Ειδικότερα, στον ιατρικό τομέα, ο άνθρωπος δέχεται ακτινοβολία, όταν υποβάλλεται σε ακτινολογικές διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ. αξονικές τομογραφίες, ακτινογραφίες, μαστογραφίες), σε διαγνωστικές εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής (π.χ. σπινθηρογραφήματα, καρδιολογικές δυναμικές μελέτες, τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων PET/CT) και σε επεμβατικές ακτινολογικές διαδικασίες (αγγειοχειρουργικές και καρδιολογικές επεμβάσεις, αγγειοπλαστικές, τοποθέτηση βηματοδοτών). Επιπρόσθετα, κατά τις θεραπευτικές διαδικασίες (ακτινοθεραπεία και θεραπείες πυρηνικής ιατρικής) οι ασθενείς, ιδίως οι καρκινοπαθείς, εκτίθενται σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας

Ο αριθμός των σχετικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν το 2014 στην Ελλάδα, ήσαν: Ακτινογραφίες, 4.200.000, Αξονικές τομογραφίες, 1.500.000, Μαστογραφίες 740.000, Πυρηνική ιατρική 218.000, Επεμβατικές πρακτικές 72.000 και Ακτινοσκοπήσεις 17.500. Ειδικότερα, έγιναν:

- Ακτινογραφίες και μαστογραφίες: 447 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους, λιγότερες από τις αντίστοιχες τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη.

- Ακτινοσκοπήσεις: δύο εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους, σε αντιστοιχία με τις ευρωπαϊκές χώρες.

- Αξονικές τομογραφίες: 135 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους. Η Ελλάδα έχει την έβδομη θέση μεταξύ 36 χωρών της Ευρώπης.

- Επεμβατικές πρακτικές: Επτά ανά 1.000 κατοίκους, συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες τιμές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

- Σπινθηρογραφήματα: 20 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους (μειωμένες κατά 15% μεταξύ 2009-2014), λίγο μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες τιμές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι ενεργές δόσεις (σε mSv) για μερικές από τις συνηθέστερες εξετάσεις και φαίνεται ποιές επιβαρύνουν με μεγαλύτερη ακτινοβολία: Αξονική τομογραφία θώρακος 9, Αξονική τομογραφία άνω - κάτω κοιλίας 18, Αξονική τομογραφία εγκεφάλου 2,4

Ακτινογραφία θώρακος <0,1, Ακτινογραφία οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) 1, Ακτινογραφία αυχένα (ΑΜΣΣ) 0,06, Ακτινογραφία κρανίου 0,03, Ακτινογραφία άνω ή κάτω άκρων 0,001, Ακτινογραφία λεκάνης-ισχίων 0,29, Κυστεογραφία (ΙVU) 3, Μαστογραφία 0,3, Στεφανιογραφία 14, Αγγειοπλαστική Στεφανιαίων (PTCA) 31, Εμφύτευση βηματοδότη 4 και απινιδωτή 17, Σπινθηρογράφημα οστών με Tc-99m 3,8, Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με κόπωση με Tc-99 (ΜΙΒΙ) 2,5, Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με κόπωση με Tl-201 15 και PET/CT 6,6.

Όσον αφορά τις φυσικές πηγές ακτινοβολίας, η μέση ετήσια ενεργή δόση για τον ελληνικό πληθυσμό είναι 2,7 mSv, η οποία προέρχεται από το ραδόνιο (1,7), τα οικοδομικά υλικά (0,5), την κοσμική ακτινοβολία (0,3), την εσωτερική ακτινοβόληση (0,2) και τους εξωτερικούς χώρους (0,1).



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr


Η Ντόρα Μπακογιάννη κατάφερε να εκνευρίσει με μία μόνο λέξη τον Αλ. Τσίπρα





Η οίηση του κ. Τσίπρα



Η Ντόρα Μπακογιάννη κατάφερε να εκνευρίσει με μία μόνο λέξη τον Αλ. Τσίπρα στην ερώτηση που έκανε προς τον Πρωθυπουργό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η αλήθεια είναι ότι ως εκείνη την ώρα η κυρία Μπακογιάννη ήταν αυτή που είχε εκνευριστεί με τον κ. Τσίπρα επειδή δεν της απαντούσε ούτε μία από τις ερωτήσεις που του έθεσε για το μείζον πολιτικό και οικονομικό θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και την εκνεύρισε περισσότερο γιατί ο Πρωθυπουργός διάβαζε τα πάντα από ένα κείμενο ανακατεύοντας τα χαρτιά του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πάλαι ποτέ ενθουσιώδεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άκουγαν και αυτοί να τους αναφέρει αριθμούς και ποσά μάλλον βαριεστημένα αφού σπανίως χειροκροτούσαν. Οταν ανέβηκε (για δευτερολογία) η Ντόρα στο βήμα της Βουλής (και όχι από το έδρανό της), είπε τη λέξη που εξόργισε τον κ. Τσίπρα.

Ποια είναι αυτή; «Οίηση». Στο λεξικό του Μπαμπινιώτη (που μάλλον θα διάβασε ο Πρωθυπουργός) η λέξη οίηση σημαίνει όταν κάποιος «έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, έπαρση, αλαζονεία» αλλά και «άτομο μικρών δυνατοτήτων αλλά με μεγάλη έπαρση». Και τι νομίζετε ότι της απάντησε ο Πρωθυπουργός;

Οτι είχε προετοιμάσει από την προηγούμενη ημέρα τη δευτερολογία της, προσθέτοντας μάλιστα και τη λέξη «οίηση».


Πηγή : Βηματοδότης


Όλα για το κράτος : Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο




Τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή. Η ψήφισή του αναμένεται το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου το Eurogroup της Τετάρτης να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ και να ανοίξει ο δρόμος για την αξιολόγηση.

Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο αποσυνδέεται ο μισθός από το βαθμό και ορίζονται τα νέα μισθολογικά κλιμάκια για τους υπαλλήλους ανάλογα με την κατηγορία της εκπαίδευσής τους. 

Έτσι, για τους υπαλλήλους με κατηγορία εκπαίδευσης ΠΕ και ΤΕ προβλέπονται 19 μισθολογικά κλιμάκια εξέλιξης, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ καθιερώνονται 13 μισθολογικά κλιμάκια.

Για κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ενός έτους, ο υπάλληλος θα κερδίζει δύο κλιμάκια, ενώ για κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών συναφούς αντικειμένου με την εργασία του θα κερδίζει 6 κλιμάκια.

Ο βασικός μισθός για υπαλλήλους ΥΕ καθορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ σε 780 ευρώ επί συντελεστή 1,10 (858 ευρώ), για ΤΕ 780 ευρώ με συντελεστή 1,33 (1.037 ευρώ) και για ΠΕ 780 ευρώ επί 1,40 (1.092 ευρώ).

Η οικογενειακή παροχή για ανήλικα τέκνα ή ανίκανα να εργαστούν και με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, ή για παιδιά που σπουδάζουν και δεν έχουν ξεπεράσει το 24o έτος της ηλικίας τους καθορίζεται σε 50 ευρώ για το ένα τέκνο, 70 ευρώ συνολικά για τα δύο τέκνα, 120 ευρώ συνολικά για τα τρία τέκνα, 170 ευρώ για τα τέσσερα τέκνα και επιπρόσθετα 70 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον τέκνο.

Για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές προβλέπεται επιπλέον αμοιβή 100 ευρώ.

Το επίδομα θέσης ευθύνης καθορίζεται σε 1.400 ευρώ για γενικούς γραμματείς υπουργείων, σε 1.150 ευρώ για αναπληρωτές γενικούς γραμματείς ή ειδικούς γραμματείς υπουργείων, σε 1.000 ευρώ για προϊσταμένους γενικών διευθύνσεων, σε 450 ευρώ για προϊσταμένους Διευθύνσεων και προϊσταμένους πολιτικών γραφείων μελών της κυβέρνησης, σε 350 ευρώ για προϊσταμένους υποδιευθύνσεων και 290 ευρώ για προϊσταμένους τμημάτων.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) στη δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Το όριο των δαπανών αυτών πάνω από τo οποίo θα εφαρμόζεται claw back θα είναι 570 εκατ. ευρώ για το 2016, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το 2018.

Ρυθμίζονται, επίσης, θέματα προστασίας της αμπελουργίας και του όρου τοπικού οίνου και θεσπίζεται πρόστιμο από 1.000 έως 30.000 ευρώ για τα οινολογικά εργαστήρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Επίσης, κυρώνονται μια σειρά συμφωνίες που αφορούν τροποποιήσεις συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων. Επιπλέον, περιλαμβάνονται διατάξεις για το ΕΣΠΑ, για τη διαδικασία χρηματοδότησης ερευνητικών φορέων και για το ΤΑΙΠΕΔ.








Μπουρούντι: Μάζευαν "γαζωμένα" πτώματα από τους δρόμους! ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ




Τους 90 φτάνουν οι νεκροί από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν προχθές Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, όπως ανακοίνωσε χθες ο στρατός της χώρας. Πρόκειται για το χειρότερο ξέσπασμα βίας στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Μάιο. ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ.

Εκρήξεις και πυρά όπλων αντηχούσαν σε όλη τη Μπουζουμπούρα σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας της Παρασκευής. Σύμφωνα με κατοίκους, οι αρχές μάζευαν πτώματα διάτρητα από σφαίρες από τους δρόμους.

Η κατάσταση στην πόλη χθες ήταν ήρεμη, ωστόσο οι φωτογραφίες που δημοσιεύουν τα διεθνή πρακτορεία είναι φρικιαστικές.

Προσοχή, οι εικόνες είναι πολύ σκληρές




Η αρχή του μακελειού

Ο εκπρόσωπος του στρατού συνταγματάρχης Γκασπάρ Μπαρατουζά δήλωσε ότι ένοπλοι επιτέθηκαν σε τρεις εγκαταστάσεις του στρατού στη Μπουζουμπούρα, δίνοντας το έναυσμα για μια ημέρα αλλεπάλληλων συγκρούσεων στην πόλη. Ο Μπαρατουζά είπε ότι 79 από τους δράστες των επιθέσεων σκοτώθηκαν και άλλοι 45 συνελήφθησαν. Τέσσερις αστυνομικοί και τέσσερις στρατιώτες επίσης έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες της αστυνομίας και του στρατού είναι 21, διευκρίνισε ο ίδιος.


«Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τέλειωσαν πλέον», πρόσθεσε ο Μπαρατουζά, σημειώνοντας ότι οι αρχές κατέσχεσαν τουλάχιστον 97 όπλα και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.

Οι ταραχές στο Μπουρούντι, που ξέσπασαν τον Απρίλιο, όταν ο πρόεδρος Πιερ Ενκουρουζίζα ανακοίνωσε τα σχέδιά του να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο αξίωμα, έχουν θορυβήσει τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών της περιοχής, η οποία παραμένει ασταθής, δύο δεκαετίες μετά τη γενοκτονία στη γειτονική Ρουάντα.


Τις αιματηρές προχθεσινές συγκρούσεις καταδίκασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που φοβάται, όπως και άλλες δυτικές κυβερνήσεις, πως η χώρα της κεντρικής Αφρικής υπάρχει κίνδυνος να ολισθήσει ξανά σε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των διαφορετικών φυλών της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημερώθηκε για τις εξελίξεις την Παρασκευή. Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον Δεκέμβριο, σημείωσε πως το 15μελές όργανο των ΗΕ είναι έτοιμο να εξετάσει τη λήψη «περαιτέρω μέτρων».

Η αστυνομία δεν έδωσε στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών των επιθέσεων. Ένας από τους στρατηγούς που είχαν συμμετάσχει στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος δήλωσε ότι η οργάνωσή του έχει ακόμη στόχο να ανατρέψει τον πρόεδρο.


Σύμφωνα με κατοίκους, ορισμένα από τα θύματα σκοτώθηκαν αφού συνελήφθησαν από την αστυνομία σε έρευνες πόρτα-πόρτα. Η αστυνομία διέψευσε τις καταγγελίες αυτές.

Όμως όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες και καταγράφεται σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, κείτονταν σε δρόμους σοροί με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα.

Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας μπήκαν στη συνοικία Ενγιακαμπίγκα, «μάζεψαν όλους τους νεαρούς και μεσήλικες άνδρες, τους πήραν και τους σκότωσαν μακριά από τα σπίτια τους», κατήγγειλε ένας κάτοικος της.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας αντιθέτως δήλωσε πως δεν υπήρξαν «παράπλευρες απώλειες» στις συγκρούσεις της Παρασκευής.

Πολλές από τις σορούς φέρονται να ετάφησαν σε ομαδικούς τάφους από τις αρχές, σύμφωνα με ορισμένες πηγές για να «εμποδιστεί η εξάπλωση επιδημιών».

Η εταιρεία Kenya Airways, η οποία ανέστειλε τις πτήσεις της προς το Μπουρούντι την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι θα τις επαναλάβει σήμερα Κυριακή.

Μέχρι τώρα, η σύγκρουση στο Μπουρούντι έχει πολιτικά κίνητρα. Αλλά τόσο δυτικές κυβερνήσεις, όπως και κυβερνήσεις χωρών της περιοχής, ανησυχούν ότι εάν η βία παραταθεί, θα ξανανοίξουν οι πληγές του 12ετούς εμφυλίου (1993-2006), στον οποίο οργανώσεις ανταρτών από τη φυλή Χούτου —επικεφαλής της μιας από αυτές ήταν ο Ενκουρουζίζα— πολεμούσαν εναντίον ενός στρατού του οποίου ηγείτο τότε η μειονότητα των Τούτσι. Η Ρουάντα έχει την ίδια εθνοτική σύνθεση.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, newsit.gr
Φωτό: Reuters


Διαβήτης: Με ποια πάθηση των δοντιών συνδέεται




Ο διαβήτης και η παχυσαρκία εξακολουθούν να έχουν υψηλές τιμές στον σύγχρονο δυτικό κόσμο και η σύνδεση μεταξύ του διαβήτη, της κακής διατροφής και της απώλειας δοντιών ήταν εμφανής στην μελέτη που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

“Η ουλίτιδα μπορεί επίσης να περιπλέξει το διαβήτη και να τον καταστήσει πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί (...) Περίπου το ήμισυ των ενηλίκων έχουν ασθένεια των ούλων και η εμφάνισή της είναι ακόμη υψηλότερη μεταξύ των διαβητικών”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Wu.

Και διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες με διαβήτη χάνουν περίπου διπλάσια δόντια σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς διαβήτη. Αν και η σχέση μεταξύ διαβήτη και η απώλειας δοντιών δεν είναι απολύτως σαφής, ο δρ Wu υποστηρίζει ότι ο διαβήτης αυξάνει τις πιθανότητες της κακής υγείας των δοντιών και η κακή υγεία των δοντιών με την σειρά της επιδεινώνεται μεταξύ των διαβητικών. Ο δρ Wu μάλιστα συνιστά στην Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία να δώσει οδηγίες στους γιατρούς της ώστε να παραπέμπουν τους ασθενείς τους και σε έναν οδοντίατρο, εκτός των άλλων.

Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για  βλάβη στα ούλα.

Ο Δρ Wu εξηγεί πως “η φροντίδα των ποδιών και των ματιών είναι στην κορυφή της ατζέντας των διαβητικών ατόμων, αλλά η οδοντιατρική περίθαλψη δεν είναι. Οι διαβητικοί πρέπει να έχουν τακτική οδοντιατρική περίθαλψη”. Σε αυτό συμφωνεί και η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι διαβητικοί έχουν 34% λιγότερες πιθανότητες να έχουν τουλάχιστον 21 υγιή δόντια σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς διαβήτη.




Πηγή : nysepost.com


Τέλη κυκλοφορίας ανά... χιλιόμετρο: 250€ το χρόνο η επιβάρυνση – Οι μεγάλοι χαμένοι και οι κερδισμένοι




Τρόπο να γεμίσει τα κρατικά ταμεία και να μειώσει ταυτόχρονα τα τέλη κυκλοφορίας στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα φαίνεται πως έχει βρει η κυβέρνηση. Προτίθεται, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ημερησίας του Σαββάτου, να βάλει έκτακτο φόρο στα καύσιμα. Αυτό όμως αναμένεται να επιβαρύνει όλους όσους πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

Μάλλον για να μην του χρεωθεί... αλαλούμ ανάλογο με εκείνο που επικράτησε πριν από λίγο καιρό με τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ανοίγει από τώρα τη συζήτηση για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017!

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου είναι να μετατεθεί το κόστος στη χρήση του αυτοκινήτου και όχι στην ιδιοκτησία, ώστε ο ιδιοκτήτης να πληρώνει αναλογικά τέλη αλλά και να επιστρέφουν στην κυκλοφορία αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα τέλη και είχαν καταθέσει τις πινακίδες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μείωση των τελών κυκλοφορίας έως και 50%, με ισοδύναμο την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο Τρύφων Αλεξιάδης υποστηρίζει ότι η μείωση που θα προκύψει στα τέλη κυκλοφορίας θα φέρει αύξηση 3-5 λεπτών ανά λίτρο καυσίμου. Αλλά οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι διαφορετικές, καθώς εκτιμάται ότι η επιβάρυνση στον καταναλωτή θα είναι από 10 έως και 15 λεπτά και με την προϋπόθεση πως η τιμή βενζίνης και πετρελαίου θα μείνει στα τωρινά χαμηλά επίπεδα.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Η μείωση έως και 50% των τελών κυκλοφορίας θα αφορά κυρίως στα αυτοκίνητα άνω των 2 λίτρων. Στα αυτοκίνητα μικρότερου κυβισμού, η μείωση στα τέλη κυκλοφορίας θα είναι μικρότερη και ενώ το κόστος μετακίνησης θα αυξηθεί σημαντικά. Εξάλλου, περίπου 1 με 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού θα πληρώσουν μεν χαμηλότερα τέλη αλλά αυτή θα... εξανεμιστεί αφού θα αυξηθεί το κόστος χρήσης μέσω της αύξησης των καυσίμων.

Οι οδηγοί που θα κάνουν, σε ετήσια βάση, μέχρι 10.000 χιλιόμετρα ή λιγότερα, δεν θα έχουν σημαντική επιβάρυνση. Αντίθετα, δεν θα ισχύει το ίδιο για όσους κάνουν από 20.000 χιλιόμετρα και πάνω. Ειδικά για τις εταιρίες που απασχολούν πωλητές, οι οποίοι καλύπτουν και την επαρχία και κάνουν περισσότερα από 50.000 χιλιόμετρα το χρόνο


Κερδισμένοι είναι όσοι έχουν αυτοκίνητα μεσαίου ή μεγάλου κυβισμού αλλά δεν κάνουν περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα το χρόνο αλλά και εκείνοι που με αυτοκίνητα άνω των 2 λίτρων. Εκτιμάται ότι το κράτος θα βάλει στα ταμεία του 200 με 250 ευρώ κατά μέσο όρο από κάθε ιδιοκτήτη μικρομεσαίου αυτοκινήτου από την αύξηση της έμμεσης φορολόγησης στα καύσιμα.

Χαμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες μικρού ή μεσαίου κυβισμού αυτοκινήτων, που κάνουν 15.000 χιλιόμετρα το χρόνο και θα δουν το κόστος των καυσίμων να αυξάνεται κατά 250 ευρώ.

Παραδείγματα

Τρία παραδείγματα για τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο μοντέλο των τελών που σχεδιάζει η κυβέρνηση με τις εξής παραδοχές: Ετήσια χιλιόμετρα 20.000, σημερινή τιμή βενζίνης 1,4 ευρώ, πετρελαίου 1,1 ευρώ και μείωση τελών κατά 50% σε όλα τα ΙΧ ανεξαιρέτως κυβισμού.

- Αυτοκίνητο με βενζινοκινητήρα 1.400 κ.εκ. που καταναλώνει κατά μέσο όρο 8 λίτρα καυσίμου απαιτεί (για 20.000 χλμ.) 1.600 λίτρα καυσίμου ετησίως. Με τα σημερινά δεδομένα ο ιδιοκτήτης του επιβαρύνεται με 2.480 ευρώ (2.240 κόστος καυσίμου και 240 ευρώ τέλη κυκλοφορίας). Με τον νέο τρόπο θα επιβαρυνθεί με 2.320 ευρώ (με 5 λεπτά ανά λίτρο, βάσει κυβερνητικών ισχυρισμών) ή με 2.480 ευρώ που θεωρείται ότι θα είναι η τελική επιβάρυνση (η βενζίνη θα πετάξει από το 1,4 στο 1,55 ευρώ/λίτρο) συν 120 ευρώ τέλη. Συνολικά 2.600 ευρώ ή 120 ευρώ επιπλέον σε σχέση με σήμερα.



- Αυτοκίνητο με πετρελαιοκινητήρα 1.600 κ.εκ. που καταναλώνει κατά μέσο όσο 6 λίτρα καυσίμου απαιτεί (20.000 χλμ.) ετησίως 1.200 λίτρα. Σήμερα ο ιδιοκτήτης του επιβαρύνεται με 1.320 ευρώ κόστος καυσίμου και 265 ευρώ τέλη κυκλοφορίας (μ.ο.), συνολικά 1.585 ευρώ. Με την αύξηση στον ειδικό φόρο που σχεδιάζεται η τιμή του καυσίμου θα ανέβει στο 1,25 ευρώ, συμπαρασύροντας το ετήσιο κόστος καυσίμων στα 1.500 ευρώ. Οπότε η συνολική ετήσια επιβάρυνσης (μείον τα μειωμένα τέλη κατά 50%) θα είναι 1.632,5 ευρώ. Επιβάρυνση 47,5 ευρώ

- Αυτοκίνητο με βενζινοκινητήρα 2 λίτρων που καταναλώνει κατά μέσο όρο 12 λίτρα απαιτεί (20.000 χλμ.) ετησίως 2.400 λίτρα καυσίμου. Συνολικό ετήσιο κόστος 3.990 ευρώ (3.360 ευρώ καύσιμο και 630 τέλη). Με τις αλλαγές το κόστος καυσίμου θα ανέβει στα 3.720 ευρώ και τα τέλη θα μειωθούν στα 315 ευρώ με την συνολική επιβάρυνση να φθάνει τα 4.035 ευρώ (+45 ευρώ). Είναι προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση, μόνο εάν κάποιος διανύσει κάτω από 10.000 χλμ. ετησίως, θα έχει κάποιο όφελος.



Πηγή: imerisia.gr


Χρέος 13,88 δισ. στα Ταμεία! Φόβοι πως η "μαύρη τρύπα" θα κάνει... μόνιμες τις περικοπές στις συντάξεις!



Ενώ το υπουργείο Εργασίας κάνει... παζάρια για τα νέα μέτρα με την τρόικα, με στόχο να βρει 1,8 δισ. ευρώ το 2016 μέσα και από μειώσεις συντάξεων, η μαύρη τρύπα των 13,88 δισ. ευρώ που αποκαλύπτεται μέσα από τα οικονομικά στοιχεία των Ταμείων τινάζει τα πάντα στον αέρα! Δείχνει ακόμα πως οι περικοπές μοιάζουν... δεδομένες για την πλευρά των δανειστών τουλάχιστον, έστω και αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στόχος της είναι να αποφευχθούν τουλάχιστον στις κύριες συντάξεις.

Η ανατομία... της "μαύρης τρύπας" των Ταμείων

Το 1 δισ. ευρώ από την τρύπα των 13,88 δισ. προέρχεται από τα καθυστερούμενα εφάπαξ, κύριες και επικουρικές συντάξεις που οφείλουν τα Ταμεία σε 330.000 ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση και περιμένουν είτε την προσωρινή σύνταξη είτε την οριστική με τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών.



Τα υπόλοιπα 12,88 δισ. είναι η... κρυφή μαύρη τρύπα των συντάξεων και προέρχεται από τις εσωτερικές υποχρεώσεις των Ταμείων (δηλαδή τι χρωστά ο ένας στον άλλο). Αυτή η "μαύρη τρύπα" προκαλεί ανησυχία για τις σχεδιαζόμενες περικοπές, καθώς επίσης και για τα επόμενα έτη.

Πως δημιουργήθηκε

Το κρυφό έλλειμμα δημιουργήθηκε επειδή τα Ταμεία εισέπρατταν για χρόνια, ωστόσο δεν απέδιδαν στο σύνολό τους τις εισφορές προς άλλους φορείς, ούτως ώστε να χρηματοδοτούν με αυτόν τον τρόπο τις ταμειακές τους ανάγκες.

Πρακτικά, για να καλύψουν τα ταμειακά τους ελλείμματα δημιουργούσαν νέες τρύπες, ανεβάζοντας διαρκώς το λογαριασμό του εσωτερικού χρέους και κυρίως μετατρέποντας υγιείς φορείς σε ελλειμματικούς μην αποδίδοντας τις οφειλόμενες εισφορές!

Στο τέλος Οκτωβρίου 2015, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, το κρυφό χρέος στα Ταμεία έφτανε τα 13,88 δισ. ευρώ και αν επρόκειτο να πληρωθεί για να ξεχρεωθεί, θα έπρεπε να σταματήσουν την καταβολή συντάξεων για 6 μήνες ή να ρευστοποιήσουν όλη την κινητή τους περιουσία που ανέρχεται στα 14,4 δισ. ευρώ!

Στα στοιχεία αυτά μάλιστα στηρίζεται και η πίεση που ασκούν οι δανειστές, ζητώντας νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με μόνιμες ρήτρες αυτόματων περικοπών από το 2016 και για τα επόμενα χρόνια, ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο και απαλλαγμένο από ταμειακά ελλείμματα.

"Κορωνίδα" το ΙΚΑ

Τη... μερίδα του λέοντος από το κρυφό χρέος των 13,88 δισ. ευρώ την έχει το ΙΚΑ, καθώς το σύνολο των υποχρεώσεών του προς άλλους φορείς από εισφορές που εισπράττει και δεν αποδίδει για να έχει να πληρώνει τις συντάξεις ανέρχονταν στο τέλος Οκτωβρίου στα 11,26 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό δεν μπορεί να αποπληρωθεί γιατί δεν υπάρχει, πλην όμως η μη πληρωμή του ισοδυναμεί με διόγκωση των ελλειμμάτων των άλλων φορέων.

Η τρύπα των 11,26 δισ. ευρώ δεν δημιουργήθηκε βέβαια σήμερα αλλά έρχεται από το παρελθόν, αφού το ΙΚΑ αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει τα ταμειακά του ελλείμματα παρακρατώντας τις εισφορές που θα έπρεπε να αποδίδει στον ΕΟΠΥΥ, στον ΟΑΕΔ και σε άλλους φορείς (ΟΑΕΕ) από τη συμμετοχή του στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση.

Το... ασημένιο μετάλλιο στη λίστα του κρυφού χρέους έρχεται ο ΟΑΕΕ, αφού χρωστά 1,35 δισ. ευρώ σε άλλους κρατικούς φορείς και κυρίως στον ΕΟΠΥΥ. καθώς και σε αυτό το Ταμείο οι κρατήσεις που γίνονται στις συντάξεις για την ασθένεια δεν αποδίδονται στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, αλλά πηγαίνουν για την πληρωμή συντάξεων.

Αντί δηλαδή ο ΟΑΕΕ να πληρώνει εξ ολοκλήρου τις παροχές από τα δικά του έσοδα, παρακρατά τα έσοδα άλλων φορέων, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται τα ελλείμματα και κυρίως να αυξάνονται μήνα με το μήνα!

Τρίτος στη λίστα είναι ο φορέας πρόνοιας του Δημοσίου, δηλαδή το Ταμείο που χορηγεί εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους. Χρωστά 623 εκατ. ευρώ, ποσό που οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα καθυστερούμενα εφάπαξ 50.000 υπαλλήλων οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά και δεν έχουν πάρει ακόμη το βοήθημα.

Τα 13,88 δισ. ευρώ είναι μέος του συνολικού ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων και η λύση που εξετάζεται από την πλευρά των δανειστών (σ.σ. προβλέπεται άλλωστε και στο νέο μνημόνιο) είναι η θέσπιση μόνιμης ρήτρας που θα ενεργοποιεί αυτόματα τις μειώσεις συντάξεων για να πέφτουν τα ελλίμματα.




Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, newsit.gr




Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό



Η Ευρωπαϊκη Ακτοφυλακή θα μπορεί να παρεμβαίνει στην πρόληψη καταστάσεων κρίσης, αλλά και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρεί ελλιπή τη φύλαξη των συνόρων χωρίς σχετικό αίτημα από κράτος-μέλος αποκαλύπτει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων

Η Ελλάδα (όπως και άλλες χώρες) δεν ήταν έτοιμη στην αρχή να αντιμετωπίσει το προσφυγικό παρατηρεί ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο πάντως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια επιτάχυνση των προσπαθειών. «Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Όλα τα hotspots πρέπει θα πρέπει να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν και οι μετεγκαταστάσεις να επιταχυνθούν» συμπληρώνει ο κ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.

Αναφερόμενος στο σχέδιο για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής λέει ότι «θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα (σ.σ. από τη Frontex) με σεβασμό φυσικά στο υφιστάμενο πλαίσιο της Συνθήκης και στην κρατική κυριαρχία των μελών της Ένωσης».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο η νέα υπηρεσία, η οποία θα στελεχώνεται «και από τα εθνικά σώματα που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των συνόρων», θα μπορεί ακόμη να παρεμβαίνει στην πρόληψη καταστάσεων κρίσης, αλλά και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρεί ελλιπή τη φύλαξη των συνόρων χωρίς σχετικό αίτημα από κράτος-μέλος. 

«Αυτό που θα ισχύει για τα εξωτερικά σύνορα στην ιταλική ή πολωνική πλευρά θα ισχύει και για την ελληνική» συνεχίζει, υποστηρίζοντας ότι «επί της ουσίας δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν». 

«Όλοι γνωρίζουν ότι μερική ή ολική κατάργηση της Σένγκεν σημαίνει ενταφιασμός της ευρωπαϊκής ιδέας. Γιατί αν άρουμε τη Σένγκεν έστω και προσωρινά, έστω και για λίγο, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στον πλανήτη ότι η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της. Υπάρχουν βέβαια εκείνοι οι οποίοι δεν πιστεύουν στις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης και ψάχνουν την ευκαιρία για να αποσυναρμολογήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» υπογραμμίζει.



Πηγή : protothema.gr


Όλα τα δάνεια στο σφυρί - Εξαιρούνται ως 15/2 δάνεια για πρώτη κατοικία





Στη δημιουργία αγοράς για τα κόκκινα δάνεια χωρίς κανένα τραπεζικό απόρρητο και με τη συμμετοχή τραπεζών, funds, εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και εταιρειών μεταβίβασης απαιτήσεων, οδηγεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που καλείται να ψηφίσει την Τρίτη το ελληνικό κοινοβούλιο με βάση το πολυνομοσχέδιο για τα 13 προαπαιτούμενα.  
Όλες οι κατηγορίες δανείων θα μπορούν να βγουν στο σφυρί από τις τράπεζες, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα πώλησης ενήμερων δανείων υπό την προϋπόθεση δάνεια του ίδιου δανειολήπτη να έχουν "κοκκινίσει". Τίθεται όμωςπροσωρινή εξαίρεση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για τα δάνεια τα οποία έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, τα καταναλωτικά, επιχειρηματικά των μικρών επιχειρήσεων και τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ο λόγος που προβάλλεται για την προσωρινή εξαίρεση είναι να διορθωθούν τυχόν παραλήψεις στην πρώτη φάση εφαρμογής του νόμου. Στη συνέχεια θα μπορούν να πωλούνται και τα παραπάνω δάνεια, ενώ μέχρι τότε θα μπορούν να βγαίνουν στο σφυρί όλα τα υπόλοιπα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια και οι πιστώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων.
Στην αιτιολογική έκθεση (δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία") αναφέρεται ότι η δημιουργία αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι ωφέλιμη τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους οφειλέτες. Οι τράπεζες θα μπορούν να ενισχύουν άμεσα τη ρευστότητά τους εισπράττοντας ένα τμήμα της αμοιβής τους, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα εισέπραττε με αναγκαστική εκτέλεση και σε κάθε περίπτωση θα το εισέπραττε αργότερα. Ο δανειολήπτης θα μπορεί να λάβει από τον αγοραστή του δανείου πολύ ευνοϊκότερες προτάσεις ρύθμισης, διότι ο εκδοχέας θα έχει αγοράσει την απαίτηση σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής της αξίας, και επομένως μια πρόταση που θα ήταν ζημιογόνος για την τράπεζα, θα είναι κερδοφόρος από τον εκδοχέα.
Με βάση το νομοσχέδιο οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στις αγοραπωλησίες δανείων ή στη διαχείριση, θα πρέπει να εδρεύουν στον  Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και να ιδρύουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Προβλέπεται ότι θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την ΤτΕ η οποία εν συνεχεία θα εξειδικεύσει το πλαίσιο. Θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν νέα δάνεια προς αναδιάρθρωση των υφιστάμενων. Υποχρεούνται να "αποκαλύπτουν" τους μετόχους τους και ειδικά όσους έχουν πάνω από 10% του μετοχικού κεφαλαίου.
Αναλυτικά σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην Αιτιολογική έκθεση και το νομοσχέδιο:
*Από το πλαίσιο εφαρμογής του νόμου, εξαιρούνται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2015, όλες οι απαιτήσεις από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις που έχουν χορηγηθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται από τη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και από δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Πρακτικά θα μπορούν να πωλούνται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου μόνο τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων και τα στεγαστικά δάνεια χωρίς υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.
Η προσωρινή αυτή εξαίρεση, δίνεται σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, προκειμένου να δοθεί χρόνος ώστε να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στην πράξη και να διορθωθούν με τον κατάλληλο νομοθετικό καθορισμό του εφαρμοστικού πλαισίου, πριν την εφαρμογή της ρύθμισης και στις ανωτέρω κατηγορίες δανείων.
 
*Η διαχείριση δανείων και η μεταβίβαση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πραγματοποιείται μόνο από ανώνυμες εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και οι οποίες υποχρεωτικά εγκαθίστανται στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος. Οι εταιρείες αυτές είναι πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα (funds) και Eεταιρείες Mεταβίβασης Aπαιτήσεων .
*Δικαίωμα να πωλούν και να μεταβιβάζουν απαιτήσεις, έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την ΤτΕ, τα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών, οι εταιρείες ειδικού σκοπού και οι εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων. Τα δάνεια μπορούν να πωλούνται σε πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα και στα νομικά πρόσωπα που παίρνουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα για τη διαχείριση δανείων. Μεταξύ των παραπάνω επιτρέπονται οι μεταβιβάσεις απαιτήσεων από συμβάσεις απαιτήσεων κάθε μορφής δανείων και πιστώσεων τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.
 
*Η άδεια των εταιρειών χορηγείται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Είναι απαραίτητη η πιστοποίηση της ταυτότητας των άμεσων και έμμεσων μετόχων, και όσων έχουν ποσοστό άνω του 10%. Πιστοποίηση προβλέπεται και για τους συμβούλους της εταιρείας.
*Οι εταιρείες θα έχουν δυνατότητα να δώσουν δάνεια με σκοπό την αναχρηματοδότηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετά από άδεια της ΤτΕ.
*Οι εταιρείες θα υποβάλουν εμπεριστατωμένη έκθεση στην ΤτΕ με την οποία θα περιγράφουν τις βασικές αρχές και τις μεθόδους που θα εφαρμόζουν κατά τη διαχείριση των απαιτήσεων.
*Παρέχεται η δυνατότητα στις εταιρείες να προχωρούν σε άρση τραπεζικού απορρήτου των δανειοληπτών, στο μέτρο που αυτή είναι αναγκαία για την διαχείριση. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η άρση κρίθηκε απαραίτητη γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της εταιρείας να διεκπεραιώσει τη διαχείριση. Τίθενται όρια τόσο στην άρση όσο και στην ανακοίνωση προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη, τα οποία ωστόσο επιτρέπονται στο βαθμό που είναι αναγκαία για τους σκοπούς της διαχείρισης.
*Στο νόμο υπάρχει ειδική διάταξη που διευκρινίζει ότι οι ρυθμίσεις του Κώδικα Δεοντολογίας και η ειδική μέριμνα που προβλέπεται για τα στεγαστικά δάνεια ευπαθών ομάδων που έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη, θα εφαρμόζονται και στην περίπτωση που τα δάνειά τους πουληθούν.
*Προβλέπεται ειδική αναφορά για τους δανειολήπτες που εντάσσονται στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Κώδικα Δεοντολογίας και τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη (ν3869/2010)
*Για την αδειοδότηση, είναι απαραίτητη η θεμελίωση της αξιοπιστίας όσον αφορά στην καταλληλότητα των στελεχών και την κεφαλαιακή επάρκεια. Οι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση γνωστοποιούνται στην ΤτΕ.
*Η ΤτΕ θα εξειδικεύσει τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας στις εταιρείες διαχείρισης.
*Οι εταιρείες που εξαγοράζουν δανειακές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση εγκεκριμένου σχεδίου τερματισμού δραστηριότητας προβλέπεται δυνατότητα μείωσης του κεφαλαίου τους.
 
*Στο σφυρί θα μπορούν να βγουν μόνο μη εξυπηρετούμενα δάνεια (άνω των 90 ημερών), ενώ επιτρέπεται να πουληθούν και ενήμερα δάνεια του ίδιου οφειλέτη που έχει παράλληλα και "κόκκινα δάνεια".
*Η σύμβαση διαχείρισης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη νομική και λογιστική παρακολούθηση, την είσπραξη, τις διαπραγματεύσεις με τους οφειλέτες, τη σύναψη συμβάσεων συμβιβασμού, ή ρυθμίσεων διακανονισμού σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, καθώς και κάθε άλλη πράξη διαχείρισης που επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Οι δανειολήπτες απαγορεύεται να πληρώνουν αμοιβή διαχείρισης στην εταιρεία. Η ΤτΕ θα εκδώσει απόφαση με την οποία θα εξειδικεύσει περαιτέρω το ελάχιστο περιεχόμενη της σύμβασης ανάθεσης διαχείρισης. Οι συμβάσεις υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο από την ΤτΕ, ο οποίος δεν υποκαθιστά την δικαστική κρίση.
*Οι εταιρείες διαχείρισης νομιμοποιούνται ως μη δικαιούχοι διάδικοι να εγείρουν εξωδικαστικά ή ενώπιον δικαστηρίων, κάθε ένδικο βοήθημα και να προβαίνουν σε κάθε άλλη δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των απαιτήσεων καθώς και να συμμετέχουν ή να κινούν προπτωχευτικές διαδικασίες, διαδικασίες εξυγίανσης, πτωχευτικές διαδικασίες και διαδικασίες διευθέτησης οφειλών. Για την περίπτωση διεξαγωγής δίκης από την εταιρεία ως μη δικαιούχο διάδικο, επεκτείνεται το δεδικασμένο ώστε να ισχύει υπέρ και κατά του κυρίου της απαίτησης.
*Οι εταιρείες διαχείρισης θα μπορούν να προσλαμβάνουν Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές ή αντίστοιχες εταιρείες που λειτουργούν σε κράτος μέλος της Ε.Ε ή του Ευρωπαίκού Οικονομικού Χώρου.
 
* Τα δάνεια που μεταβιβάζονται μπορεί να είναι είτε μεμονωμένα είτε να αντιστοιχούν σε ομάδες απαιτήσεων. Σε περίπτωση των ομάδων απαιτήσεων δεν εφαρμόζεται το άρθρο 479 ΑΚ για την ευθύνη αποκτώντος περιουσία ή επιχείρηση. Σε ομάδα απαιτήσεων κατά του ίδιου δανειολήπτη μπορούν να περιλαμβάνονται και εξυπηρετούμενα δάνεια.
* Δώδεκα μήνες πριν την πώληση του δανείου, θα πρέπει να προταθεί στον δανειολήπτη και τον εγγυητή η ρύθμιση του δανείου, προκειμένου να  μην αιφνιδιαστεί ο δανειολήπτης. Προβλέπεται επίσης διάστημα 12 μηνών ανάμεσα στην πρόσκληση του δανμειολήπτη για ρύθμιση και στην πώληση του δανείου του.  Δεν προβλέπεται πρόσκληση ρύθμισης για επίδικες ή επιδικασθείσες απαιτήσεις ούτε για τους δανειολήπτες που κρίνονται μη συνεργάσιμοι.
*Η τράπεζα καθίσταται αντίκλητος στον εκδοχέα ώστε να μην δυσχεραίνεται η επίδοση εγγράφων στον οφειλέτη.
*Προβλέπεται ρητά ότι απαγορεύεται η χειροτέρευση της θέσης του οφειλέτη και του εγγυητή ως αποτέλεσμα της πώλησης του δανείου του. Εξασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό ότι οι δανειολήπτες διατηρούν όλα τα δικαιώματα τους καθώς και τις δικονομικές και ουσιαστικές ενστάσεις τους, από τη στιγμή που το δάνειό τους πωλείται από τράπεζα σε εταιρεία.

Του Βασίλη Γεώργα
Πηγή : capital.gr


Η απάντηση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ για το επεισόδιο με τον καστανά στη Θεσσαλονίκη




«ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ»

Μετά από τις διαστάσεις που πήρε το επεισόδιο με τον καστανά στη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έδωσαν τη δική τους απάντηση για το συμβάν.

Από την Παρασκευή το βράδυ, όταν και έγινε γνωστό το περιστατικό που συνέβη στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, το θέμα πήρε έκταση στα social media, με αρκετούς χρήστες να ασκούν κριτική στους αστυνομικούς για τη στάση τους.

Συγκεκριμένα, στο σημείο έφτασαν επτά αστυνομικοί, έπειτα από καταγγελία ότι υπήρχε πλανόδιος πωλητής χωρίς άδεια. Ο ίδιος αντέδρασε έντονα και λόγω της ηλικίας του έχασε τις αισθήσεις του.

Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους τονίζουν ότι ουσιαστικά έκαναν τη δουλειά τους, ενώ με ανακοίνωσή τους στη σελίδα ΔΙΑΣ in Action στο Facebook απαντούν σε εκείνους που τους επικρίνουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, έγινε ένα επεισόδιο που πήρε μεγάλη έκταση και βρήκε την ευκαιρία ο καθένας να αποδείξει την (χωρίς κόστος) ευαισθησία του.

Στην πλατεία Αριστοτέλους λοιπόν υπήρχε ένας πλανόδιος πωλητής που πουλούσε κάστανα. Έγινε μια καταγγελία ότι ο συγκεκριμένος δεν είχε άδεια και στάλθηκε εκεί μια Ομάδα ΔΙ.ΑΣ να ελέγξει αν αυτό ισχύει. Τελικά η καταγγελία είχε βάση. Ο παράτυπος ηλικιωμένος συμπολίτης μας άρχισε να φωνάζει και να ωρύεται, μέχρι που μετά από λίγο λιποθύμησε και δέχθηκε τις Ά βοήθειες από ασθενοφόρο που κάλεσαν οι αστυνομικοί.

Σήμερα παρατηρούμε την αγανάκτηση πολλών, όχι κατά εκείνου που παραβιάζει τους νόμους και τους κανόνες... αλλά εναντίων εκείνων που έχουν υποχρέωση να τους επιβάλουν.
Να δούμε λοιπόν μερικά δεδομένα:

1) Οι αστυνομικοί πήγαν εκεί έπειτα από καταγγελία συμπολίτη μας. Για όσους δεν γνωρίζουν αυτό σημαίνει ότι "χρεώθηκαν" ένα σήμα, και είναι υπόλογοι για την έκβαση του την οποία πρέπει να αιτιολογήσουν στην ημερήσια αναφορά τους.

2) Όταν έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν προφανώς ότι ο συγκεκριμένος πωλητής δεν είχε την απαιτούμενη άδεια. Όπως είχαν υποχρέωση τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να τους ακολουθήσει στο τμήμα και ότι τα παράνομα προϊόντα πρέπει να κατασχεθούν.

3) Τότε εκείνος γνωρίζοντας ότι θα έχει κυρώσεις, άρχισε να φωνάζει αρχικά (για να μαζευτεί κόσμος) και μετά λιποθύμησε προφανώς από το άγχος του.

4) Οι αστυνομικοί παρά την αντίδραση του στον έλεγχο (που σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα αποτελεί αδίκημα), διατήρησαν την ψυχραιμία τους και μάλιστα κάλεσαν ασθενοφόρο ώστε να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια σε όποιο βαθμό ήταν αυτή αναγκαία.

Τώρα λοιπόν όλοι οι αυτόβουλοι κριτές επικρίνουν τους αστυνομικούς επειδή:
α) Ασχολήθηκαν.
Ξεχνάνε όμως ότι είχαν υποχρέωση αφού υπήρχε καταγγελία.

β) Δεν ασχολούνται με πιο σοβαρά εγκλήματα.
Ξεχνάνε όμως ότι η ύπαρξη μεγαλύτερων ίσως παραβάσεων, δεν δικαιολογεί τις μικρότερες.

γ) Ήταν πολλοί.. 7 αστυνομικοί για ένα καστανά;
Ξεχνάμε όμως ότι εκτός από τον καστανά, υπήρχε γύρω κι ένα σύνολο κόσμου που (όπως έχει γίνει στο παρελθόν) θα μπορούσε να μετατραπεί σε όχλο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο αστυνομικός οφείλει να επιβάλει αυτό που η συλλογική θέληση του λαού μας, εκφρασμένη μέσα από την νομοθετική διαδικασία των αντιπροσώπων του έχει καταρτίσει. Από όσο έχει δείξει η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ, η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών εφαρμόζει τον νόμο το ΙΔΙΟ, προς ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ και προς ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ. Ακόμα και όταν αυτό έχει προσωπικό κόστος όπως πχ στην περίπτωση του αστυνομικού που έλεγξε τον πρώην υπουργό.

Η δικαιοσύνη είναι που ΠΡΕΠΕΙ να αποφασίζει και να δείχνει την επιείκεια όπου χρειάζεται και όχι ο αστυνομικός».



Πηγή: iefimerida.gr