Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Πηγές χρηματοδότησης του ISIS..Από απαγωγές και λαθρεμπόριο μέχρι δωρεές και αγοραπωλησία ανθρώπινων οργάνων.





της Ναταλίας Γρίβα, Διεθνολόγου

Η τρομοκρατική, ισλαμική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS, ISIL, Daesh) έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερα χρηματοδοτούμενη τρομοκρατική οργάνωση. 
Αυτό ακριβώς δήλωσε και ο David S. Cohen, υφυπουργός Οικονομικών για θέματα Τρομοκρατίας και Οικονομικών Πληροφοριών της Αμερικής τον περασμένο Οκτώβριο. 

Η συγκεκριμένη ανάλυση στοχεύει στο να εξηγήσει τους τρόπους κατά τους οποίους καταφέρνει η οργάνωση αυτή να απολαμβάνει υπέρογκα ποσά, με τα οποία χρηματοδοτεί τις επιθέσεις της στην ευρύτερη περιοχή του Λεβάντε αλλά και εκτός αυτής.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, σύμφωνα με τους οποίους προσκομίζει έσοδα το ISIS.

Από απαγωγές και λαθρεμπόριο μέχρι δωρεές και αγοραπωλησία ανθρώπινων οργάνων.

Πετρέλαιο: Η εξαγωγή και πώληση πετρελαίου έχει αποτελέσει μια ισχυρή πηγή χρηματοδότησης της οργάνωσης. Το ISIS έχει καταλάβει μεγάλο εδαφικό ποσοστό της Συρίας και του Ιράκ, όπου βρίσκονται κοιτάσματα πετρελαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλες χώρες μπορούν  να αποτρέψουν εξαγωγές πετρελαίου μεγάλης κλίμακας, το οποίο προέρχεται από τα εδάφη , ελεγχόμενα από το Ισλαμικό Κράτος. Η δυσκολία της αποτροπής όμως, έγκειται στο γεγονός, ότι οι συναλλαγές διεξάγονται μέσω της μαύρης αγοράς, η οποία ανθεί κατά μήκος των εδαφών αυτών αλλά και των γύρω χωρών.


Η τρομοκρατική οργάνωση συνήθως διυλίζει το πετρέλαιο σε μικρές, κινητές μονάδες και στη συνέχεια τα στέλνει στα τουρκικά σύνορα μέσω φορτηγών, όπου οι έμποροι το αγοράζουν με χρήματα ή με ανταλλαγή αντικειμένων. Επειδή όμως, η συναλλαγή είναι παράνομη η τιμή του πετρελαίου είναι συνήθως χαμηλή και κυμαινόμενη. Οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν υπηρεσίες και εφαρμογές κινητών τηλεφώνων για να συντονίσουν τις συναλλάγες/ανταλλαγές. Μερικοί έμποροι μπορούν ακόμα και να μεταπωλούν το συγκεκριμένο πετρέλαιο στο καθεστώς του Bashar al –Assad, το οποίο μάχεται με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου έχουν μειωθεί αρκετά έπειτα των αεροπορικών επιθέσεων που διεξαγάγουν η Αμερική και άλλες δυνάμεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και φυσικού αερίου της περιοχής, σύμφωνα με μια έκθεση από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου τον Απρίλιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης προσπαθήσει να εντοπίσουν και να στοχεύσουν μεσίτες πετρελαίου και παράλληλα ενθαρρύνουν την Τουρκία να πατάξει το λαθρεμπόριο στα σύνορα της.
Φορολογία: Το Ισλαμικό Κράτος, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω καταλαμβάνει μεγάλες εδαφικές εκτάσεις στη Συρία και στο Ιράκ. Αυτό του δίνει την ευχέρεια να επιβάλλει φόρους στους ανθρώπους, οι οποίοι διαμένουν στις περιοχές αυτές. Μερικοί εκ των φόρων είναι παρόμοιοι με αυτούς ενός κανονικού κράτου, ενώ άλλοι είναι περισσότερο ως εκβιασμός.
Το Ισλαμικό Κράτος επιβάλλει φόρους σε πράγματα συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων που πωλούνται, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και το νερό (όταν λειτουργούν σε ορισμένες περιοχές, λειτουργούν για 1 ώρα τη μέρα). Φόροι επιβάλλονται και στις αναλήψεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, τους μισθούς των εργαζομένων, φορτηγά τα οποία εισέρχονται στις ελεγχόμενες περιοχές και γενικότερα σε μη μουσουλμανικές κοινότητες. Μια έκθεση από την Thomson Reuters εκτιμά ότι αυτό το σύστημα του εκβιασμού και της φορολογίας μπορεί να δημιουργήσει έσοδα ύψους $ 360 εκατομμύρια ετησίως για την τρομοκρατική οργάνωση.
Οι κάτοικοι των περιοχών περιγράφουν αυτό το σύστημα ως «δύο επιπέδων», όπου οι μαχητές της οργάνωσης και οι οικογένειές του απολαμβάνουν μια πληθώρα προνομιών, όπως δωρεάν υπηρεσίες, στέγασης και ιατρικής περίθαλψης, ενώ άλλοι φορολογούνται βαρέως.



Απαγωγές για λύτρα: Μια έκθεση του ΟΗΕ από το 2014 εκτιμά ότι η τρομοκρατική οργάνωση είχε αποκομίσει 35 εκ.$ – 45 εκ.$ το προηγούμενο έτος μόνο μέσω απαγωγών για λύτρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν την εισροή χρημάτων από αυτή την πηγή καθιστώντας παράνομη την πληρωμή λύτρων σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Η πολιτική αυτή αν και ακούγεται σκληρή, στοχεύει στην αποθάρρυνση των τρομοκρατών να επιλέγουν ως ομήρους άτομα από τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία.
Παράλληλα όμως, ένα σημαντικό ποσό εσόδων προέρχονται και από απαγωγές στις τοπικές κοινότητες, οι οποίες δεν γίνονται γνωστές στον διεθνή Τύπο.
Πλούσιοι «χορηγοί»: Παρά το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν χρηματοδοτείται κυρίως από πλούσιους χορηγούς όπως άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά οι εισφορές αυτές είναι ακόμα μια σημαντική πηγή εσόδων.
Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έλαβε μέχρι $ 40 εκατομμύρια το 2013-2014 από επιχειρηματίες, πλούσιες οικογένειες και άλλους «χορηγούς»  στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πολλές από αυτές τις ελίτ επέλεξαν να χρηματοδοτήσουν το Ισλαμικό Κράτος, λόγω του φόβου και εχθρότητας για το Ιράν και τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Μια έκθεση από το Brookings Institution,το 2013 παρουσίασε ότι οι «χορηγοί» στο Κουβέιτ είχαν διοχετεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ομάδες ανταρτών της Συρίας.

Αρχαιοκαπηλία: Καθώς το Ισλαμικό Κράτος έχει κερδίσει έδαφος, έχει υπό τον έλεγχό του μουσεία, ιδιωτικές συλλογές και αρχαιολογικά μνημεία, όπως το μεγάλο παλάτι του βασιλιά των Ασσυρίων Ashurnasirpal II. Αυτό έδωσε στην τρομοκρατική οργάνωση ένα μεγάλο αριθμό έργων τέχνης και ιστορικών αντικειμένων. Νωρίτερα αυτό το έτος, η ομάδα είχε τουλάχιστον 4.500 πολιτιστικά μνημεία υπό τον έλεγχό της, σύμφωνα με την Financial Action Task Force.
Μερικές από αυτές τις αρχαιότητες καταστράφηκαν, αλλά οι άλλοι μεταπωληθήκαν με σκοπό το κέρδο εισρέοντας στις αγορές της Τουρκίας και της Ιορδανίας, και από εκεί στην Ευρώπη και σε άλλες προηγμένες χώρες. Εκτιμήσεις των ΗΠΑ κοστολογούν το λαθρεμπορίο αρχαιοτήτων σε περισσότερα από $ 100 εκατομμύρια το χρόνο.
Τράπεζες του Ιράκ: Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει υπολογίσει ότι το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά από την κατάσχεση υποκαταστημάτων των κρατικών τραπεζών στο βόρειο και δυτικό Ιράκ το 2014.
Πωλήσεις λεηλατηθέντων ιδιοκτησιών: Λόγω της κατοχής ιρακινού εδάφους, η οργάνωση έχει αποκτήσει αμερικανικά οχήματα, όπλα και πυρομαχικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να μεταπωληθούν. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί και μεταπώληση άλλων προϊόντων όπως έπιπλα, γεννήτριες, ηλεκτρικά καλώδια, αυτοκίνητα.
Μεσιτεία: Το Ισλαμικό Κράτος ενοικιάζει, κάνει δημοπρασίες των περιουσιών των ανθρώπων που είτε έχουν σκοτωθεί είτε έχουν φύγει από τις κατεχόμενες περιοχές. Οποιοσδήποτε αποτέλεσε εχθρό της οργάνωσης κατασχέθηκε η περιουσία του (ιρακινός στρατός, αστυνομία, πολιτικοί, αξιωματούχοι της κυβέρνησης, δικαστές και δημόσιοι λειτουργοί).
Dark Web: Δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των συνεργατών -τρομοκρατικές οργανώσεις παρακλάδια συνδεδεμένες με το Ισλαμικό Κράτος- μεταφέροντας Bitcoins σε παγκόσμια κλίμακα. Παράλληλη χρηματοδότηση από υποστηρικτές της οργάνωσης. Επιτυγχάνεται ασφαλής μεταφορά χρημάτων με τη χρήση της εφαρμογής “Dark Wallet” (σκοτεινό πορτοφόλι) για να σταλούν άμεσα Bitcoins αξίας εκατομμυρίων δολλαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο ή οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη.
Ξένοι μαχητές: Κάποιοι επίδοξοι τζιχαντιστές που προέρχονται από προηγμένες χώρες και ταξιδεύουν προς τα κατεχόμενα εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ, φέρουν μαζί τους αρκετά χρήματα. Αν και αυτή η πηγή εσόδων αποτελεί ίσως την πιο μικρή σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Γεωργία: Το Ισλαμικό κράτος ελέγχει σήμερα μερικές από τις πιο εύφορες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, οι οποίες παράγουν μεγάλες ποσότητες σιταριού και κριθαριού. Σύμφωνα με την Thomson Reuters, εάν οι εν λόγω καλλιέργειες πωλήθηκαν σε μια έκπτωση 50 τοις εκατό στη μαύρη αγορά, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα από 200$ εκατομμύρια σε ετήσια έσοδα για το Ισλαμικό Κράτος.
Φυσικοί πόροι: Οι εδαφικές κατεχόμενες περιοχές είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους όπως το φωσφορικό άλας και το θείο. Η Thomson Reuters εκτιμά ότι τα αποθεματα φωσφόρου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έσοδα 50 εκατομμυρίων δολλαρίων το χρόνο, ενώ το θειικό οξύ και το φωσφορικό οξύ μπορεί να δημιουργήσει 300 εκατομμύρια δολλάρια.
Δουλεμπόριο/Human Trafficking: Πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την πρακτική της πώλησης των γυναικών και των κοριτσιών για γάμο ή για σεξουαλική δουλεία, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών από τις μειονότητες μειονότητες των περιοχών, Yahidi.
Επίσης ως πηγή χρηματοδότησης της οργάνωσης θεωρείται και η αγοραπωλησία ανθρώπινων οργάνων.

Τα έξοδα της οργάνωσης:
Η τρομοκρατική οργάνωση έχει και άλλες δαπάνες εκτός από το κόστος για τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων. Λειτουργεί σχολεία, θρησκευτική αστυνομία, κουζίνες και ισλαμικό δικαστικό σύστημα. Πληρώνει τους μαχητές της 400$ το μήνα, μεγαλύτερο ποσό από αυτό που προσφέρει η ιρακινή κυβέρνηση στο προσωπικό της. Το Ισλαμικό Κράτος καθορίζει και εγκρίνει ετήσιους προϋπολογισμούς, και διαθέτει Γενικό Διευθυντή Οικονομικών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των λογαριασμών. Επίσης, έχει δημιουργήσει μια κεντρική τράπεζα και ακόμη προγραμματίζει να κόβει δικό της νόμισμα – αν και στην πράξη η οργάνωση χρησιμοποιεί γενικά τοπικό νόμισμα, όπως το ιρακινό Δηνάριο και την τουρκική λίρα.

Σχολείο: Η τρομοκρατική οργάνωση λειτουργεί σχολεία, όπου παρέχει στρατιωτική και θρησκευτική εκπαίδευση στα παιδιά. Οι μαθητές εκπαιδεύονται στο χειρισμό και στην αναγνώριση όπλων, πυρομαχικών και γενικών στρατιωτικών γνώσεων. Παράλληλα, μαθαίνουν την παρερμηνευμένη εκδοχή της  θρησκείας τους και τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ). Παράλληλα, μέσω του σχολείου ασκείται προπαγάνδα κατά τον Δυτικό Κόσμο των «απίστων».

Πηγή: www.medintelligence.org, eglimatikotita


Το μεγάλο κόλπο με βίλες βορείων και νοτίων προαστίων, Πούλαγαν αέρα



Το 1994 έκλεψε ομόλογα αξίας 990.000.000 εκατομμυρίων δραχμών (περίπου 3 εκατ. ευρώ) από την Εθνική Τράπεζα. Σήμερα ο 64χρονος πρώην
τραπεζικός, εξπέρ στην απάτη, πούλησε... τέσσερις φορές την ίδια βίλα στο Ψυχικό, και άλλη μία στη Βούλα, συμμετέχοντας σε κύκλωμα που εξαπατούσε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων, αποκομίζοντας πάνω από 700.000 ευρώ. Παρότι συνελήφθησαν πέντε μέλη της σπείρας (τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες), ο 64χρονος «φαντομάς» και ένας 53χρονος συνεργός του αναζητούνται.
Τα μέλη της σπείρας απατεώνων και κυρίως μία 45χρονη γυναίκα, εντόπιζε πολυτελείς οικίες προς πώληση, οι οποίες ανήκαν κυρίως σε απόδημους Έλληνες. Στη συνέχεια προσέγγιζε μεσίτες ή ιδιοκτήτες και τους έπειθε να αναλάβει τη μεσιτεία ή την εκπροσώπησή τους, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό προσωπικές πληροφορίες και πρόσβαση σε ιδιωτικά και δημόσια έγραφα (αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας, πληρεξούσια, τοπογραφικά, ταυτότητες). Έπειτα κανόνιζε ραντεβού με τους υποψήφιους αγοραστές και για να ενισχύσει τη φερεγγυότητα της απέναντι τους, παρουσίαζε ως ιδιοκτήτες των ακινήτων κάποια από τα μέλη της σπείρας, χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες με τα στοιχεία των πραγματικών ιδιοκτητών.

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία ενός υποψήφιου αγοραστή κατοικίας στο Ψυχικό, που είχε δώσει 8.600 ευρώ ως προκαταβολή και τα μέλη του κυκλώματος ζήτησαν άλλα 8.000 ευρώ για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αγοραπωλησίας. Αντελήφθη την απάτη όταν μπήκε στο Taxis και διαπίστωσε ότι είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Απευθύνθηκε σε αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Ψυχικού, οι οποίοι σε προκαθορισμένο ραντεβού παραλαβής των χρημάτων, συνέλαβαν τα πέντε μέλη του κυκλώματος. Ο 64χρονος μεγαλοαπατεώνας είχε εμφανιστεί ως ιδιοκτήτης πολυτελούς κατοικίας στην οδό Κισσάβου στο Ψυχικό, την οποία κατάφερε να... πουλήσει σε εταιρείας real estate αποκομίζοντας 550.000 ευρώ, ενώ επιχείρησε να το κάνει άλλες τρεις φορές παίρνοντας προκαταβολές ύψους 86.000 ευρώ. Γι άλλο ακίνητο στη Βούλα πήραν προκαταβολή 80.000 ευρώ.

Σε βάρος όλων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της απάτης κατά συναυτουργία, της πλαστογραφίας και της ψευδούς βεβαίωσης καθώς και για παράβαση του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.

Ποιος είναι ο 64χρονος απατεώνας

Την άνοιξη του 1994 ενεπλάκη στη μεγάλη υπόθεση κλοπής ομολόγων από την Εθνική Τράπεζα. Η κλοπή των 99 εντόκων γραμματίων αξίας 990.000.000 εκατομμυρίων δραχμών (περίπου 3 εκατ. ευρώ) αποκαλύφθηκε στις 13 Μαΐου του 1994, ύστερα από έλεγχο που έγινε στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας. Τα ομόλογα που είχαν κλαπεί ήταν ένα μέρος μιας παρτίδας 250 δισ. δρχ. (περίπου 750 εκατ. ευρώ) που είχε παραλάβει η Εθνική Τράπεζα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, διοργανωτής της κλοπής των ομολόγων ήταν ο 64χρονος σήμερα απατεώνας, ο οποίος είχε εμφανιστεί με το ψευδώνυμο «Ευστράτιος Ρίζος» και δήλωνε... κτηματομεσίτης. Στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας δικηγόρου και μιας οικονομολόγου προχώρησαν σε διάφορες τράπεζες στην προεξόφληση των ομολόγων. Στην υπόθεση ενεπλάκη και ένας 62χρονος πρώην ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων της Αθήνας, ο οποίος φέρεται να παρέλαβε ένα μεγάλος μέρος των χρημάτων που προέρχονταν από την εξόφληση των ομολόγων.

Ο 64χρονος συνελήφθη για την υπόθεση της κλοπής των ομολόγων στις 8 Ιουνίου του 1995. Όπως ανέφεραν αστυνομικοί που συμμετείχαν τότε στη σύλληψή του, «είχε στο αυτοκίνητό του περίπου 30 εκατ. δρχ. και μας πρότεινε να τα πάρουμε για να τον αφήσουμε ελεύθερο». Στις 4 Ιουλίου του 1995 απέδρασε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, ενώ οδηγείτο στον ανακριτή στα κτίρια της Σχολής Ευελπίδων...

Τότε στο Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφαλείας Αττικής συνεστήθη μια ολιγομελής ομάδα αναζήτησής του, στην οποία υπεύθυνος ήταν ο χαμηλόβαθμος τότε αξιωματικός κ. Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος σήμερα είναι προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η έρευνα για τη σύλληψή του είχε επεκταθεί και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας όπου διέμενε ανά χρονικά διαστήματα. Τελικά συνελήφθη στις 17 Νοεμβρίου του 1996 κοντά στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βούλα, όταν ο κ. Σφακιανάκης είχε κρυφτεί με προτεταμένο το όπλο του κάτω από το αυτοκίνητο του καταζητουμένου. Μαζί με τον Σταύρο Παναγιωτόπουλο είχαν συλληφθεί ένας αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών, ένας δημοτικός σύμβουλος της Βάρης και ένας χρυσοχόος. Τους είχε εμφανιστεί, είπαν, ως Μανώλης Ρίζος, κτηματομεσίτης. Για αυτές τις ποινικές εμπλοκές καταδικάστηκε το 1997 σε πολυετή κάθειρξη. Ο 64χρονος αποφυλακίστηκε το 2006, αφού εξέτισε ένα μέρος της ποινής του. Ωστόσο, στις 25 Μαΐου του 2007, λίγο καιρό μετά την αποφυλάκισή του ενεπλάκη πάλι σε απάτη.


του Παναγιώτη Σπυρόπουλου
Πηγή : thetoc.gr


Αβραμόπουλος: Αυτή είναι η στιγμή για τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΒΙΝΤΕΟ)



Tη δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών πρότεινε ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών
Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

"Αυτή είναι η στιγμή για να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός, να θέσουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών (European Ιntelligence Agency)", μετά το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο (European Counter Terrorism Centre) που δημιουργήθηκε στη Europol κατόπιν των επιθέσεων στο Charlie Hebdo, δήλωσε ο κύριος Αβραμόπουλος,

Ο Επίτροπος κάλεσε περαιτέρω τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια.

"Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας με αλληλεγγύη και συμπόνια. Η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι μεγάλης σημασίας" ανέφερε και συμπλήρωσε πως σήμερα αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως το PNR, οι έλεγχοι στα σύνορα και τα πυροβόλα όπλα.



Πηγή : skai.gr


Σε εξέλιξη η ομηρία στο Μαλί τρεις οι νεκροί



Σε εξέλιξη η ομηρία στο πολυτελές ξενοδοχείο της αλυσίδας Radisson στο Μπαμάκο, την πρωτεύουσα του Μάλι.

Οι ένοπλοι τζιχαντιστές, οι οποίοι σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας κρατούν δεκάδες ομήρους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται γάλλοι πολίτες συνεχίζουν την ομηρία.

Ο υπουργός Ασφαλείας επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ομήρων, ενώ δύο ακόμη άνδρες της ασφάλειας του ξενοδοχείου έχουν τραυματιστεί.  

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου Radisson Blu, 124 επισκέπτες και 12 υπάλληλοι φέρεται να βρίσκονται ακόμα μέσα στο ξενοδοχείο.

Οι δύο τζιχαντιστές φέρονται να έφθασαν στο ξενοδοχείο με όχημα το οποίο έφερε πινακίδες διπλωματικού σώματος. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του Στρατού, κατά την οποία έχουν ελευθερωθεί μέχρι στιγμής 80 όμηροι, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Από τους ξένους ομήρους που κρατούνται, έχουν απελευθερωθεί μεταξύ άλλων: 20 Ινδοί, 12 Γάλλοι, επτά Αλγερινοί, έξι Αμερικανοί, έξι Τούρκοι, τέσσερις Κινέζοι, δύο Γερμανόι και ένας πολίτης της Γουινέας.

Η Γαλλία και ο ΟΗΕ έχουν στείλει δυνάμεις στο σημείο. Περίπου 40 μέλη των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μία μικρή ομάδα ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ βοηθά στις προσπάθειες διάσωσης των ομήρων.

Το ξενοδοχείο «Radisson Blu hotel» βρίσκεται δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας σε μία συνοικία όπου υπάρχουν υπουργεία και πρεσβείες.

Το ξενοδοχείο αριθμεί συνολικά 190 δωμάτια και αυτήν την περίοδο έχει πληρότητα 90%.




Πανούσης: «Δείχνει» κυβερνητικά στελέχη για χυδαίους υπαινιγμούς και διαρροές



«Δεν έχω πολιτικά μέσα, δεν χρησιμοποιώ και πλάγια μέσα για να επηρεάσω κανέναν. Περιμένω τη Δικαιοσύνη και μπράβο τους με τον τρόπο που λειτουργούν» είπε ο πρώην υπουργός - «Αν έχω κάνει λάθος να τιμωρηθώ, αν δεν έχω κάνει όμως, να τιμωρηθούν οι άλλοι»

«Δεν έχω πολιτικά μέσα, δεν χρησιμοποιώ και πλάγια μέσα για να επηρεάσω κανέναν. Περιμένω τη Δικαιοσύνη και μπράβο τους με τον τρόπο που λειτουργούν» δήλωσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του στον Άρειο Πάγο, ενώ, παράλληλα, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που είδαν το φως της δημοσιότητας, τόνισε ότι «υπάρχει μια υποψία αναντιστοιχίας, ανάμεσα στα ακούσματα -αυτοί που άκουγαν, δεν άκουγα εγώ- στα έγγραφα και στις δημοσιογραφικές διαρροές».

Μεταξύ των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών περιλαμβάνεται συνομιλία μεταξύ του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Λάμπρου και μέλους της τρομοκρατικης οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς», που «φιλοξενούνται» στις φυλακές Κορυδαλλού.



Ακόμη, ο κ. Πανούσης έκανε λόγο ότι τον κατηγορούν ή υπαινίσσονται  σε βάρος του «διάφορα πράγματα, καμιά φορά και με χυδαίο τρόπο».

Η σημερινή, δεύτερη κατά σειρά κατάθεση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη  Γιάννη Πανούση στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Δασούλα. Πάντως, η κατάθεσή του κ. Πανούση ολοκληρώθηκε.

Κατά την έξοδό του από το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου, ο κ. Πανούσης προέβη στην κάτωθι δήλωση: «Ως πολίτης, ως άνθρωπος και ως νομικός νιώθω υπερήφανος για τη Δικαιοσύνη της χώρας. Είναι ώρα της Δικαιοσύνης, δεν είναι η ώρα της πολιτικής. Ολοκλήρωσα την κατάθεσή μου σχετικά με αυτά που είχα αναφέρει, γιατί, όπως ξέρετε, δεν έχω κάνει μήνυση ή έγκληση, αναφορά έκανα. Μέσα σε ένα κλίμα αμεροληψίας, ακεραιότητας, διότι εγώ όταν λέω πιστεύω στους Θεσμούς, έχω μια σωκρατική αντίληψη, αν έχω κάνει λάθος να τιμωρηθώ, αν δεν έχω κάνει όμως, να τιμωρηθούν οι άλλοι».

«Άρχισε αυτή η διαδικασία, ακολούθησε η κυβέρνηση, να τα πάω στον εισαγγελέα και από εκεί και πέρα, μετά απο μένα, ας έρθουν όλοι αυτοί που με κατηγορούν ή που υπαινίσσονται διάφορα πράγματα -καμιά φορά και με χυδαίο τρόπο- να πουν τη δική τους εκδοχή. Όποια απάντηση κι αν έρθει και απόφαση παρθεί από τη Δικαιοσύνη, από μένα είναι εξ αρχής δεκτή, αποδεκτή και σεβαστή. Δεν έχω πολιτικά μέσα, δεν χρησιμοποιώ και πλάγια μέσα για να επηρεάσω κανέναν. Περιμένω τη Δικαιοσύνη και μπράβο τους με τον τρόπο που λειτουργούν» είπε ακόμη.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν πρότεινε μάρτυρες, ο κ. Πανούσης απάντησε: «Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση, μάρτυρες προτείνεις όταν κάνεις μήνυση ή έγκληση».

Δημοσιογράφος: Για τις κασέτες;

Πανούσης: Δεν είναι έτσι το πράγμα, επειδή η δεύτερη μηνυτήρα αναφορά των υπουργών θα συζητηθεί. Υπάρχει μια υποψία αναντιστοιχίας, ανάμεσα στα ακούσματα -αυτοί που άκουγαν, δεν άκουγα εγώ- στα έγγραφα και στις δημοσιογραφικές διαρροές.

Ο μόνος τρόπος για να είμαστε αξιόπιστοι είναι να κάτσει το ένα πλάι στο άλλο, τι ακριβώς και με ποιον τρόπο και με ποια νομιμότητα ακούγανε αυτοί που ακούγανε, καταγράφανε αυτοί αυτοί που καταγράφανε, τι αντιστοιχία έχουν με αυτά που κατέθεσα -που μου τα δώσανε, δεν τα παρήγαγα μόνος μου- και τι σχέση έχουν με τις διαρροές.

Απλώς θέτω ένα ερώτημα λογικής, αν θέλετε το αποδέχεστε: Εγώ δεν διαρρέω, η Δικαιοσύνη δεν διαρρέει, ποιος διαρρέει; Ποιος άλλος έχει τα έγγραφα και μπορεί να τα διαρρέει με τον δικό του τρόπο, ακριβώς για να στοιχειοθετήσει τη μηνυτήρια αναφορά περί διαρροής;

Δημοσιογράφος: Εσείς έχετε την απάντηση;

Πανούσης: Μέσα μου, ως εγκληματολόγος, την έχω.



Πηγή : protothema.gr



Παρίσι - Κομάντο για την κόλαση στο Μπατακλάν: Αγνοούσαμε τα θύματα, κυνηγούσαμε τους τρομοκράτες



Σαν μια "κόλαση στη γη" περιγράφει τις σκηνές που είδε να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του ο επικεφαλής επίλεκτης ομάδας που έκανε έφοδο στο Μπατακλάν. Ο Jeremy περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές κατά την εισβολή τους στον συναυλιακό χώρο.

Η ομάδα του, όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στο NBC News, αντίκρισε δεκάδες πτώματα σκορπισμένα στο πάτωμα. Έπρεπε να αγνοήσουν τις απεγνωσμένες κραυγές για βοήθεια των θυμάτων και να κυνηγήσουν τους τζιχαντιστές. "Πολλοί άνθρωποι μας ζήτησαν να τους βοηθήσουμε επειδή είχαν τραυματιστεί και αιμορραγούσαν. Έπρεπε να πούμε όχι. Έπρεπε να βρούμε πρώτα τους τρομοκράτες", σημείωσε ο Jeremy, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε αίμα παντού.

"Ήταν πολύ δύσκολο για τα παιδιά, τους άντρες της ομάδας". Η επίλεκτη ομάδα BRI βρήκε δύο τζιχαντιστές σε ένα δωμάτιο στον πάνω όροφο. Βρίσκονταν πίσω από μια ξύλινη πόρτα. Διαπίστωσαν ότι είχαν πιάσει ομήρους. Ένας τρίτος τζιχαντιστής είχε πεθάνει. Ανατινάχθηκε αφού πυροβολήθηκε από αστυνομικό. Οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, που ισχυρίζονταν ότι είναι στρατιώτες του χαλιφάτου, απαίτησαν από την ομάδα του Jeremy να μείνουν πίσω. Είπαν ότι ήθελαν να διαπραγματευτούν.


Ήταν πολύ επικίνδυνο να εισβάλουν στο δωμάτιο και έτσι ο Jeremy έδωσε τον αριθμό ενός εκ των τζιχαντιστών σε διαπραγματευτή της αστυνομίας. Ήξερε ότι ήταν απλά μια τακτική καθυστέρησης ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν για την αναπόφευκτη επίθεση από την ομάδα του. Όλα τα αιτήματά τους ήταν το "κλασικό πολιτικό τελεσίγραφο" για τις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Με τους ομήρους να βρίσκονται σε κίνδυνο και τα θύματα να έχουν ανάγκη από ιατρική φροντίδα, οι κομάντος μπήκεαν στο δωμάτιο. Δέχτηκαν πυρά, με τους τζιχαντιστές να ρίχνουν βροχή από σφαίρες με τα καλάσνικοφ. Ένας από τους άντρες της ομάδας χτυπήθηκε στο χέρι και έπεσε στο έδαφος, αλλά όπως είχαν συμφωνήσει πριν την έφοδο στο Μπατακλάν, τον άφησαν πίσω και συνέχισαν.

"Δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε τη φροντίδα του. Δεν είχαμε την πολυτέλεια να σταματήσουμε. Η ομάδα BRI δεν μπορούσε ακόμα να ανοίξει πυρ εξαιτίας των 20 ομήρων αλλά συνέχισαν με σταθερές κινήσεις να κινούνται προς το μέρος τους για να στριμώξουν τους τρομοκράτες. Πυροδότησαν τα γιλέκα αυτοκτονίας τους, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς.

O Jeremy δυσκολεύεται να κοιμηθεί μετά την τρομακτική επιδρομή, καθώς η τρομακτική εικόνα των σκορπισμένων πτωμάτων τον στοιχειώνει τις νύχτες. Ωστόσο, η ομάδα BRI βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή και συμμετείχε στην πολιορκία της Τετάρτης στο Saint-Denis. Στο θέατρο Μπατακλάν έχασαν τη ζωή τους 89 άνθρωποι, αλλά χωρίς την προσεκτική δράση των κομάντος, θα είχαμε θρηνήσει ακόμα περισσότερα θύματα.



Πηγή: Dailymail, newsit


Παναγούλης: Ο Τσίπρας και η αυλή του δεν μπορούν να με διαγράψουν



Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αρχηγικό κόμμα - Ο Τσίπρας πέταξε το πρόγραμμα στο καλάθι των αχρήστων, εγώ το υπερασπίστηκα - Αντιδημοκρατικός ο τρόπος διαγραφής μου, επισημαίνει ο Στάθης Παναγούλης

Για τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, μίλησε την Παρασκευή ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής του κόμματος Στάθης Παναγούλης, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει χθες.

«O τρόπος διαγραφής μου είναι αντιδημοκρατικός, αντίθετος με την επιταγή του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ελευθερία συνείδησης-ψήφου του βουλευτή και αναρωτιέμαι αν λειτουργούν τα κομματικά όργανα στο ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως έγινε και ο ΣΥΡΙΖΑ καθαρά αρχηγικό κόμμα και σήκωσε άλλο φλάμπουρο», σημείωσε ο κ. Παναγούλης.

Σχολιάζοντας, ειδικότερα, την απόφαση του κ. Τσιπρα υπογράμμισε: «Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να με διέγραψε, δυστυχώς όμως γι΄ αυτόν και την αυλή του στο Μαξίμου, δεν μπορεί να διαγράψει τους πολύχρονους αγώνες μου σε δύσκολους καιρούς όταν άλλοι απουσίαζαν».
Μιλώντας για την απόφασή του ανέφερε πως δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να υπερασπιστεί το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «ενώ ο κ. Τσίπρας το πέταξε στο καλάθι των αχρήστων, διαγράφοντάς το δυστυχώς με τις πράξεις του».

Τέλος, αναφέρθηκε στον τι προτίθεται να πράξει, καθιστώντας σαφές πως δεν σκέφτεται να παραιτηθεί: «Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω τον αγώνα μου, μέσα και έξω από τη Βουλή,     υπερασπιζόμενος όλες εκείνες τις κατηγορίες των πολιτών, οι οποίοι  καθημερινά υφίστανται το μεθοδικό μαρτύριο της εξοντωτικής λιτότητας εις βάρος των πολλών, ενώ κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να πλουτίζουν ακόμη και εν μέσω κρίσης».

Όπως υπογράμμισε, θα στηρίξει νομοθετήματα -αν υπάρξουν- από την παρούσα κυβέρνηση «στην κατεύθυνση των συμφερόντων του Λαού μας».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παναγούλη:

«O τρόπος διαγραφής μου είναι αντιδημοκρατικός, αντίθετος με την επιταγή του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ελευθερία συνείδησης-ψήφου  του βουλευτή και αναρωτιέμαι αν λειτουργούν τα κομματικά όργανα στο ΣΥΡΙΖΑ  ή μήπως έγινε και ο ΣΥΡΙΖΑ καθαρά αρχηγικό κόμμα και σήκωσε άλλο φλάμπουρο.

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να με διέγραψε, δυστυχώς όμως γι΄ αυτόν και την αυλή του στο Μαξίμου, δεν μπορεί να διαγράψει τους πολύχρονους αγώνες μου σε δύσκολους καιρούς όταν άλλοι απουσίαζαν.

Προσωπικά δεν έκανα τίποτα άλλο, παρά να  υπερασπιστώ  το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Τσίπρας το πέταξε στο καλάθι των αχρήστων, διαγράφοντάς το δυστυχώς με τις πράξεις του.

Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω τον αγώνα μου, μέσα και έξω από τη Βουλή,     υπερασπιζόμενος όλες εκείνες τις κατηγορίες των πολιτών, οι οποίοι  καθημερινά υφίστανται το μεθοδικό μαρτύριο της εξοντωτικής λιτότητας εις βάρος των πολλών, ενώ κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να πλουτίζουν  ακόμη και εν μέσω κρίσης.

Είναι αυτονόητο, ότι θα στηρίξω νομοθετήματα (αν υπάρξουν) από την παρούσα κυβέρνηση στην κατεύθυνση των συμφερόντων του Λαού μας».


Πηγή


Προϋπολογισμός 2016: Στο 0,7% η ύφεση



Σημαντική βελτίωση παρουσίασε η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες του έτους σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, με αποτέλεσμα να καταγράψει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 έναντι εκτιμήσεων για ύφεση 2,3%. Για το 2016 προβλέπεται ύφεση 0,7% έναντι ύφεσης 1,3% που προέβλεπε το προσχέδιο του προυπολογισμού.

Αυτό προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του νέου προυπολογισμού που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε ανακοίνωση του με αφορμή τα μεγέθη του νέου προυπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι:

«Στο διάστημα που μεσολάβησε από την κατάθεση του προσχεδίου μέχρι το τελικό σχέδιο, υπήρξε μια σημαντική θετική εξέλιξη: η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την οικονομική μεγέθυνση των ετών 2015 και 2016. Με την αυστηρή έννοια, δεν υπήρξε ύφεση το 2015, αφού το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο. Σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου για ύφεση -2,3% το 2015 αυτό συνιστά εντυπωσιακή βελτίωση. Η ελληνική οικονομία άντεξε διαψεύδοντας τα σενάρια καταστροφής. Η βελτίωση των προβλέψεων για το 2016 είναι μικρότερη αλλά διόλου ασήμαντη. Από το -1,3% κατά τη σύνταξη του προσχεδίου βρίσκεται πλέον -0,7% με αρκετά συντηρητικές εκτιμήσεις»

Οι εξελίξεις αυτές - σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών - έδωσαν έναν μικρό δημοσιονομικό χώρο που επέτρεψε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
«Τη μείωση του βάρους των δημοσιονομικών παρεμβάσεων κατά περίπου 500 εκατ. Η ετήσια απόδοση των μέτρων, από 6,2 δισ. στο προσχέδιο έπεσε στα 5,7 δισ. στο τελικό σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα αποσπάσει 500 εκατ. λιγότερα από την ιδιωτική οικονομία.

• Την αύξηση των πιστώσεων προς τα νοσοκομεία κατά άλλα 150 εκατ. πλέον των 150 εκατ. που είχαν εξασφαλιστεί από το προσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. περισσότερα σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό.

• Την αύξηση των επιστροφών φόρων κατά 180 εκατ. περιορίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτες.

Επιπλέον, ο φετινός προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόβλεψη για έσοδα 150 εκατ. από την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα που θα εξασφαλίζει δικαιότερη κατανομή των βαρών. Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα».

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών «δεν έχουν προϋπολογιστεί έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση της εισπραξιμότητας, και παρόμοια «διαχειριστικά» μέτρα που είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν. Όποια επιπλέον έσοδα προκύψουν από τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, θα αποτελέσουν κέρδος για το σύνολο των πολιτών».

Αναλυτικότερα τα έσοδα του προυπολογσιμού το 2016 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 53,527 δισ. ευρώ έναντι 53,091 διςσ. ευρώ φέτος, ενώ οι δαπάνες του θα ανέλθουν στα 55,751 δισ. ευρώ έναντι 55,664 δισ. ευρώ φέτος.

Το 2015 αναμένεται να σημειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ ενώ για το 2016 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ.
Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 25,4% έναντι 26,5% του ΑΕΠ το 2014 και να παραμείνει στάσιμη το 2016 στο ίδιο επίπεδο.
Ψηφίζεται 5 Δεκεμβρίου
Νωρίτερα, στη Βουλή και στον πρόεδρο του Σώματος Νίκο Βούτση, κατέθεσε τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2016, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, η επεξεργασία του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την ερχόμενη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερεις συνεδριάσεις.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του θα αρχίσει την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη, και θα ολοκληρωθεί έπειτα από πέντε συνεδριάσεις με την ψήφισή του, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία.



Πηγή : ethnos.gr


Υπό κατάληψη η πρυτανεία του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Παντείου



Κατάληψη πραγματοποιείται και στο κτίριο διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας αλλά και στην Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών ενώ πανό αλληλεγγύης προς στους συλληφθέντες φοιτητές που συμμετείχαν στα επεισόδια του Μιλάνου έχουν υψωθεί στα ΤΕΦΑΑ, στην Ιατρική και την ΑΣΟΕΕ

Κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποιούν από το πρωί τα  «Αυτόνομα Σχήματα ΑΠΘ», επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πέντε φοιτητές, που συνελήφθησαν την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στην Αγία Παρασκευή , κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος από τις ιταλικές Αρχές, για συμμετοχή σε επεισόδια, που είχαν γίνει στο Μιλάνο την 1η Μαΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της διεθνούς Έκθεσης EXPO.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι Ιταλοί φοιτητές οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος τους άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους.

Τα «Αυτόνομα Σχήματα ΑΠΘ» ζητούν να «μπλοκάρουμε την έκδοση των πέντε αγωνιζόμενων φοιτητών», ενώ επισημαίνουν πως από τότε που καθιερώθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης «είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται για συμμετοχή σε διαδήλωση, γεγονός που συμβάλλει στην αναβάθμιση της καταστολής των κινημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
 
Η κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ αναμένεται να λήξει μετά το μεσημέρι. Στο μεταξύ, οι προγραμματισμένες για σήμερα ορκωμοσίες πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αλληλεγγύης στους 5 Ιταλούς φοιτητές την ερχόμενη Τρίτη προγραμματίζεται συγκέντρωση στο ιταλικό προξενείο και το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, πορεία στους δρόμους της πόλης με σημείο εκκίνησης την Καμάρα.

Την ίδια ώρα κατάληψη πραγματοποιείται στη διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας,  στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, στην πρυτανεία Παντείου αλλά και στην Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Επίσης υψώθηκαν σχετικά πανό με συνθήματα αλληλεγγύης προς τους πέντε φοιτητές στα ΤΕΦΑA Αθηνών, στο κτίριο της Ιατρικής Αθηνών στο Γουδί αλλά και στην είσοδο της ΑΣΟΕΕ.


Πηγή : protothema.gr


Γυναίκα καμικάζι: Party animal, με πολλούς συντρόφους και «κολλημένη» στο Facebook



Ποτέ δεν διάβαζε το Κοράνι, λέει ο αδερφός για τη Hasna που ανατινάχτηκε στο Σεν Ντενί.

«Party animal». Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζουν γνωστοί της την πρώτη καμικάζι αυτοκτονίας στην Ευρώπη, τη γυναίκα που ανατινάχθηκε στο Σεν Ντενί έχοντας στο πλάι της τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη, τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.

Το όνομά της ήταν Hasna Ait Boulahcen, ήταν 26 ετών και δεν θύμιζε σε τίποτε τις γυναίκες μουσουλμάνες, που ντρέπονται ακόμα και να δείξουν το πρόσωπό τους. Η Hasna ήταν μία νέα γυναίκα που αγαπούσε το αλκοόλ, το τσιγάρο, τους άντρες και δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τη θρησκεία της.


Ο αδερφός της Youssouf Ait Boulahcen μιλώντας σε ξένα ΜΜΕ είπε πως η κοπέλα δεν ενδιαφερόταν καθόλου για θρησκευτικά ζητήματα, δεν είχε διαβάσει ποτέ το Κοράνι και άρχισε να φοράει μουσουλμανικά ρούχα και να καλύπτει το σώμα και το πρόσωπό της μόλις 30 μέρες πριν τη μάχη στο Σεν Ντενί.

«Ζούσε στον δικό της κόσμο. Συνέχεια μιλούσε στο τηλέφωνο και ασχολούνταν με το Facebook και το WhatsApp. Της έλεγα να συμμορφωθεί αλλά ποτέ δεν άκουγε, πάντα αγνοούσε τις συμβουλές μου και μου έλεγε πως δεν είμαι ο πατέρας της για να της λέω τι να κάνει» λέει ο Youssouf. Περιέγραψε δε τη σχέση του με την αδερφή του ως προβληματική: «Συνέχεια κριτίκαρε τους πάντες. Δεν δεχόταν να ντυθεί πιο σεμνά. Την Κυριακή την είχα πάρει τηλέφωνο να δω τι γίνεται και ακουγόταν πολύ περίεργα λες και δεν ήθελε να ζει!». Ο αδερφός της τότε ανησύχησε και πήγε να τη βρει αλλά εκείνη δεν εμφανίστηκε ποτέ, ούτε απάντησε στο κουδούνι.Τότε εκείνος έφυγε και η αδερφή του λίγο μετά τον πήρε τηλέφωνο. «Ημουν θυμωμένος και της είπα να μην με ξαναπάρει τηλέφωνο που με ανάγκασε να πάω μέχρι εκεί και δεν εμφανίστηκε» θυμάται ο Youssouf. Αυτή έμελλε να ήταν και η τελευταία επαφή τους...

Η διήγηση του Youssouf συνεχίστηκε: «Τα παιδικά της χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Ποτέ κανείς δεν της έδωσε αγάπη, αντίθετα ήταν θύμα κακομεταχείρισης και απόρριψης. Οταν ήταν 5 ετών η οικογένειά της την εγκατέλειψε και την παρέδωσε σε ανάδοχους γονείς. Τότε η ζωή της βελτιώθηκε πολύ και έμοιαζε να έχει βρει την ευτυχία. Όλα χάλασαν πάλι στην εφηβεία. Αρχισε να κάνει κακές παρέες και να ζει έκλυτο βίο. Ποτέ δεν είμασταν ιδιαίτερα αγαπημένοι, καθώς μεγαλώσαμε χωριστά αλλά προσπαθούσα να τη συνετίσω».



Η οικογένεια της Hasna έφτασε στη Γαλλία το 1973και βρήκε σπίτι στο Παρίσι. Η Hasna γεννήθηκε το 1989 στο Clichy-la-Garenne, μία γειτονιά κοντά στο Σεν Ντενί όπου ανατινάχτηκε.

Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρή και τότε δόθηκε για υιοθεσία.
Ενας γείτονάς της είπε για εκείνη ότι ήταν ένα «party animal» που συνέχεια πήγαινε για clubbing. Επίσης σύμφωνα με μαρτυρίες γνωστών, της άρεσε συνέχεια να καπνίζει αλλά και να αλλάζει ερωτικούς συντρόφους, χωρίς ποτέ να κάνει μία σοβαρή σχέση.

Ενας άλλος φίλος της είπε ότι της άρεσε ο δυτικός τρόπος ζωής και δεν φορούσε ποτέ hijab, ούτε πήγαινε σε τζαμί. Επίσης δεν ασχολούνταν με ειδήσεις, ούτε μίλαγε ποτέ για όσα γίνονται στη Μέση Ανατολή. Πολλοί τη φώναζαν «cowgirl» γιατί της άρεσε να φοράει καουμπόικα καπέλα.



Πηγή


Ειδομένη: «Ασφυξία» στον καταυλισμό, εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες



«Ασφυξία» έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί.

Χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες στην ουδέτερη ζώνη της μεθορίου, στο ύψος του μεθοριακού σιδηροδρομικού σταθμού, με την προσδοκία να τους επιτρέψει η αστυνομία της ΠΓΔΜ να περάσουν τα σύνορα.

Τελικά, τα ξημερώματα, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μεγάλος αριθμός προσφύγων κατάφερε να περάσει στην γειτονική χώρα μέσα από τα χωράφια.

Συνολικά, 3.000 εγκλωβίστηκαν μετά την απόφαση των Σκοπίων να κλείσουν τα σύνορα και άλλοι 5.000 έφτασαν τη νύχτα με λεωφορεία από Καβάλα και Αθήνα.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η Ειδομένη θυμίζει την «Κόλαση» του Δάντη
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι νωρίς το πρωί της Παρασκευής (στις 6), έχουν περάσει στην ΠΓΔΜ 4.000 πρόσφυγες των τριών εθνικοτήτων (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί).

«Στον καταυλισμό αυτή τη στιγμή δεν "πέφτει καρφίτσα" αφού έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 5.000 πρόσφυγες. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Μοιράσαμε κουβέρτες, φαγητό και ανοίξαμε άλλες δύο μεγάλες σκηνές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης» αναφέρει ο κ.Βούλγαρης προσθέτοντας ότι ζητάμε από τον κόσμο να μην προσπαθεί να περάσει τα σύνορα από άλλα σημεία της ουδέτερης ζώνης.

Τι λέει η τοπική κοινωνία

«Στην Ειδομένη, η κατάσταση είναι τραγική και δυστυχώς γίνεται χειρότερη καθημερινά» είπε στον Αθήνα 9.84, ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης. «Έρχονται συνεχώς λεωφορεία και αφήνουν κόσμο ο οποίος έχει κατασκηνώσει επάνω στις γραμμές του τρένου. Άλλοι βρίσκονται στον κάμπο με φοβερό κρύο και υγρασία δίπλα από το ποτάμι. Αυτή την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες άτομα ακριβώς επάνω στην συνοριογραμμή. Από την άλλη πλευρά, τα Σκόπια έχουν φέρει στρατό για να ελέγχει την κατάσταση και δημιουργούν την υποδομή για την κατασκευή του φράκτη».

«Αυτή την στιγμή η εικόνα είναι ότι 500 μετανάστες βρίσκονται επάνω στις γραμμές και δεν επιτρέπουν ούτε την διέλευση των άλλων προς τα Σκόπια. Ασκούν βέτο λέγοντας αν δεν περάσουμε εμείς δεν περνά κανείς. Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα καθώς όλο το βράδυ έρχονταν λεωφορεία μεταφέροντας ανθρώπους και τώρα στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί κάπου 8.000 άτομα» είπε η πρόεδρος της τοπικής κοινότητα, Ξανθούλα Σουπλή.

«Ο καταυλισμός δεν μπορεί να καλύψει τόσο κόσμο και πολλοί έχουν καταπατήσει τα σπαρμένα χωράφια. Εμείς ως τοπική κοινωνία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πλέον και η λύση πρέπει να προέλθει από την κυβέρνηση. Ερχόντουσαν όλο το βράδυ, μπήκαν στο χωριό, πήγαν σε σπίτια και κτυπούσαν πόρτες ζητώντας φαγητό και τουαλέτα. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκες αλλά και ο κόσμος εδώ έχει τρομοκρατηθεί. Είμαστε ένα χωριό 100 κατοίκων και η Ειδομένη είναι ο δέκτης όλων των ροών από τα νησιά».

Έκκληση προς την κυβέρνηση

Με ανακοίνωσή της η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, καλεί την ελληνική και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανοίξουν ξανά τα σύνορα και τους πολίτες, να συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν στην ανθρωπιστική κρίση.

«Μέχρι να δοθεί λύση στην κρίση που έχει δημιουργηθεί από το κλείσιμο των συνόρων, είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα η άμεση δημιουργία υποδομών για τη διαμονή και διανυκτέρευση του πληθυσμού αυτού, ο οποίος θα στοιβάζεται στην συνοριακή περιοχή, μέσα στο κρύο ή τη βροχή. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς πρέπει να αναλάβουν την σχετική ευθύνη» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η Ευρώπη, η οποία έχει εμπλακεί άμεσα και έμμεσα στις συρράξεις που συμβαίνουν στις χώρες της Ασίας, οφείλει τώρα περισσότερο από ποτέ να σταματήσει να αδρανεί, να δείξει το πρόσωπο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και να αγκαλιάσει τους ανθρώπους αυτούς που κυνηγημένοι από τις πολεμικές εισβολές και τις εμφύλιες συρράξεις, δεν έχουν πού αλλού να πάνε» καταλήγει.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών μετά το crash test του πολυνομοσχεδίου και οι κοινοβουλευτικές μάχες εν όψει



Εύθραυστη φαντάζει για μια ακόμη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία μετά τις απώλειες που μέτρησε κατά το crash test της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή με το θέμα κυρίως των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών να οδηγεί σε διαρροές τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Μετά την απόφαση του Στάθη Παναγούλη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από την ψηφοφορία και την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τον Νίκο Νικολόπουλο- μέλος της ΚΟ των ΑΝΕΛ- η κυβέρνηση μένει με 153 βουλευτές και ενώ έχει μπροστά της να λύσει και τους γρίφους του ασφαλιστικού και να φέρει στη Βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο που θα δοκιμάσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων.

Αμέσως μετά τις επιλογές που έκαναν οι δύο βουλευτές αμφότεροι οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ενημέρωσαν το προεδρείο της Βουλής πως οι κκ Παναγούλης και Νικολόπουλος διαγράφονται από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Ο κ.Παναγούλης είναι και πρώτος βουλευτής που διαγράφεται από ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- με τον πρωθυπουργό να ακολουθεί την τακτική της fast track διαγραφής στα πρότυπα των «αστικών κομμάτων».

Τόσο ο κ.Παναγούλης όσο και ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ ως πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κ.Νικολόπουλος είναι οι δύο πρώτοι ανεξάρτητοι βουλευτές της νέας Βουλής.

Βέβαια στην επιστολή με την οποία ο κ.Παναγούλης επιχειρηματολογεί επί της απόφασής του να απέχει από την ψηφοφορία δηλώνει πως θα συνεχίζει να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «σε κάθε προσπάθειά του να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπειά του και τα χαμένα του δικαιώματα» σε ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη στάση που θα κρατήσει σε μελλοντικές ψηφοφορίες.

Σημειώνεται πως ο κ.Τσίπρας δεν τοποθετήθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο ενώ την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει και για το ταξίδι του στην Τουρκία αλλά δεν αποκλείεται να σχολιάσει και τις εξελίξεις κατά την ψηφοφορία.

Αυτό πάντως που ακόμη δεν έχει μάλλον αξιολογηθεί επαρκώς είναι η παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη το πρωί της Πέμπτης. Σίγουρα «αριθμητικά» δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση -αφού η παραίτηση αφορούσε το βουλευτικό αξίωμα και τη θέση του παίρνει ο αναπλ. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Σημαίνει όμως πολλά σε επίπεδο ανάγνωσης του αναβρασμού που υπάρχει εντός του κόμματος κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Βουλευτές και στελέχη του κόμματος δέχονται από μέλη και ψηφοφόρους σφοδρή κριτική για το θέμα, η οποία μάλιστα εκφράζεται σε πολλά επίπεδα, κινηματικά ή ακόμη και στο πεζοδρόμιο όπως πχ στον εορτασμό του Πολυτεχνείου με το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία να δέχεται γιουχάισμα και κόσμο να φωνάζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «βγάζει τον κόσμο στου δρόμους». Στο πρόσωπο του Σακελλαρίδη που αποχώρησε με τρόπο που συνάδει βέβαια στις αρχές δεοντολογίας του κόμματος-διαφωνώ και παραδίδω την έδρα- ταυτίζονται αρκετά ακόμη στελέχη που δυσφορούν με τις κυβερνητικές υποχωρήσεις και επιλογές και το ερώτημα φυσικά είναι πόσο θα αντέξουν.


Πηγή : huffingtonpost.gr


Η Λευκάδα μετατοπίστηκε 36 εκατοστά μετά τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ



Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ μετατόπισε το νησί προς τον Νότο και αυτή η συμπεριφορά έχει προκαλέσει έκπληξη ακόμα και στους ειδικούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα 6,1 Ρίχτερ του σεισμού προκάλεσαν μετακίνηση του νησιού της Λευκάδας κατά 36 εκατοστά!

Όπως σημειώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς, το νησί μετατοπίστηκε προς τα νότια.

Τα 36 εκατοστά της μετακίνησης της Λευκάδας λόγω του σεισμού είναι «μια από τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις που έχουν σημειωθεί στον ελλαδικό χώρο», λέει ο κ. Γκανάς.

Πρόκειται για μια μεγάλη μετακίνηση που εξέπληξε ακόμα και εμάς τους επιστήμονες, εξηγεί μιλώντας στο «Έθνος» ο σεισμολόγος.  


Επίθεση τζιχαντιστών στο ξενοδοχείο Radisson στο Μάλι.Φόβοι για 170 ομήρους



Tζιχαντιστές επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Radisson στο Μάλι, κρατούν 170 ομήρους. Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς, ακούγονται εκρήξεις.

Ο τρόμος ξαναχτυπά λίγες μόλις μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Τζιχαντιστές, δέκα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες,  επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Radisson στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό και κρατούν 170 ομήρους, όπως δήλωσαν στο Reuters πηγή από τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι τρομοκράτες είναι 10 και είναι όλοι οπλισμένοι.

«Πολύ νωρίς το πρωί σημειώθηκαν πυροβολισμοί. Προφανώς πρόκειται για μια προσπάθεια να κρατήσουν ομήρους. Η αστυνομία είναι εκεί και έχει αποκλείσει την περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος της ασφάλειας.

Σύμφωνα με το AFP, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς. Η κατάσταση ομηρίας συνεχίζεται ενώ έχουν ακουστεί και εκρήξεις.


Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε στο πρακτορείο ότι η επίθεση έγινε στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου, το οποίο φιλοξενεί πολλούς ξένους. «Τζιχαντιστές πυροβολούν στους διάδρομους», είπε.

Αυτόπτες μάρτυρες ανεβάζουν στο Twitter την κατάσταση που επικρατεί. «Ολα συμβαίνουν στον 7ο όροφο. Τζιχαντιστές πυροβολούν στον διάδρομο».


Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι ένοπλοι φώναζαν, Allahu Akbar, δηλαδή «ο Θεός είναι μεγάλος».

Το γαλλικό ραδιόφωνο RFI ανέφερε ότι οι ένοπλοι εισήλθαν στο ξενοδοχείο με διπλωματικά αυτοκίνητα.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μάλι επιβεβαίωσε την επίθεση και ζήτησε από όλους τους πολίτες των ΗΠΑ στο Μπαμακό να μείνουν στα σπίτια τους.

Τι ανακοίνωσε η εταιρεία

Η εταιρεία Rezidor στην οποία ανήκει η αλυσίδα ξενοδοχείων αναφέρει σε Δελτίο Τύπου ότι "σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει δύο δράστες κρατούν ομήρους 140 πελάτες και 30 υπαλλήλους". "Πολύ νωρίς το πρωί σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Προφανώς έγινε προσπάθεια να συλληφθούν όμηροι. Η αστυνομία βρίσκεται επί τόπου κι έχει αποκλείσει την περιοχή", δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας.

Η ηγεσία του Μάλι συγκάλεσε σύσκεψη διαχείρισης κρίσεων.

Ξενοδοχείο των ξένων αποστολών

Το ξενοδοχείο το οποίο διαθέτει 190 κλίνες, βρίσκεται δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας σε μία συνοικία όπου υπάρχουν υπουργεία και πρεσβείες. Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι "έχει ενημερωθεί για μία επιχείρηση με ανταλλαγή πυρών στο Radisson Hotel, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη" και κάλεσε τους πολίτες της να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους. Αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή είπαν ότι η αστυνομία έχει περικυκλώσει το ξενοδοχείο κι έχει αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη συγκεκριμένη συνοικία.

Μία ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πέντε νεκρούς τον περασμένο Μάρτιο σε εστιατόριο του Μπαμακό, όπου συχνάζουν ξένοι.

Ο γαλλικός στρατός εκδίωξε του τρομοκράτες από το βόρειο Μάλι το 2012. Το βόρειο Μάλι είχε καταληφθεί από ισλαμιστές μαχητές - ορισμένοι με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα - για το μεγαλύτερο μέρος του 2012.

Παρόλο που εκδιώχθηκαν από την γαλλική στρατιωτική επιχείρηση, η σποραδική βία συνεχίζεται. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που η πρωτεύουσα του Μπαμακό έχει δει μία τρομοκρατική επίθεση, όπως η σημερινή.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι γαλλικές δυνάμεις προέβησαν το 2014 – και για μία ακόμη φορά - στο βομβαρδισμό στρατιωτικών θέσεων ισλαμιστών ανταρτών δυτικά της πόλης Τιμπουκτού στο βόρειο Μάλι. Ο Φρανσουά Ολάντ στις 11 Ιανουαρίου 2013 ανακοίνωσε την ανάπτυξη γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στο Μάλι.




Πηγή : thetoc.gr


Μία ακόμη κυβερνητική δέσμευση πάει περίπατο



Περίπατο πάει μια ακόμη κυβερνητική δέσμευση. Αν και μέχρι πριν ένα μήνα ο υπουργός διαβεβαίωνε ότι η αύξηση θα είναι 0,10 ευρώ και δεν θα αυξηθούν οι κάρτες, η αύξηση τελικά θα είναι διπλάσια και πιθανότατα θα αυξηθεί και το κόστος για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Αντί του 1,30 ευρώ το εισιτήριο για όλα τα μέσα θα πάει στο 1,40 ευρώ από το 1,20 ευρώ που είναι σήμερα και αυτό όχι λόγω του ΦΠΑ που αυξάνεται αλλά γιατί με την τιμή στο 1,30 ευρώ θα έπρεπε το μειωμένο εισιτήριο να πάει στο 0,65 ευρώ και έτσι θα υπήρχε πρόβλημα με τα... κέρματα! Αυτή είναι η απίστευτη δικαιολογία για την διπλάσια αύξηση.

Παράλληλα και ενώ το υπουργείο διαβεβαίωνε ως 21/10 ότι θα κρατήσει σταθερή την τιμή των μηνιαίων καρτών για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες που δεν έχουν άλλο μέσο μετακίνησης, από χθες ο κ. Σπίρτζης άλλαξε τακτική και λέει ότι θα δώσει μάχη με την τρόικα... Αφήνει δηλαδή διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν κατά 16% και οι μηνιαίες κάρτες.



Πηγή : newsit.gr


Εικόνες από την παραλία των Εγκρεμνών που «εξαφανίστηκε» μετά το σεισμό



Βράχοι αποκολλήθηκαν από την ισχυρή δόνηση και έπεσαν στη θάλασσα, καλύπτοντας την παραλία







Σε τίποτα δεν θυμίζει την εντυπωσιακή παραλία των Εγκρεμνών, το τοπίο που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών που ταρακούνησε τη Λευκάδα την Τρίτη. Μία ημέρα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου η εικόνα της παραλίας έχει αλλάξει δραματικά. Βράχοι αποκολλήθηκαν από την ισχυρή δόνηση και έπεσαν στη θάλασσα, καλύπτοντας την παραλία, που έχει πια σχεδόν «εξαφανιστεί».





Πηγή : tovima.gr


Κοζάνη: Διέρρηξαν σπίτι μπροστά στα μάτια αστυνομικών




Μπροστά στα έκπληκτα μάτια περαστικών σε μια γειτονιά της Κοζάνης, που ξύπνησαν για να πάνε στις δουλειές τους το πρωί της Πέμπτης, δυο νεαροί προσπαθούσαν απορροφημένοι να παραβιάσουν την κεντρική είσοδο της οικίας μιας 40χρονης γειτόνισσας

Οι δυο Έλληνες δράστες ηλικίας 20 και 18 χρόνων συνέχισαν απτόητοι την προσπάθειά τους, παρά τα βλέμματα των παρευρισκόμενων, αγνοώντας μάλιστα και τους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που είχαν φτάσει στο σημείο.

Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν κατσαβίδια και άλλα εργαλεία διάρρηξης τα οποία κατασχέθηκαν και προσήχθησαν στην Ασφάλεια, όπου ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες κλοπές. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής με την οποία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.



Πηγή: skai.gr


Αποσύρεται η δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το ΕΜΣΤ




Η δωρεά των τριών εκατομμυρίων ευρώ του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) αποσύρεται, επειδή δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα.
Δεκαοκτώ μήνες μετά τη συμφωνία με τη διοίκηση του ΕΜΣΤ, το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε και η ισχύουσα συμφωνία ακυρώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν»,  το Ίδρυμα θα εξετάσει εκ νέου σχετικό αίτημα, εφόσον κατατεθεί από το ΕΜΣΤ.

Θυμίζουμε ότι το Ίδρυμα Νιάρχος είχε εγκρίνει τη δωρεά των τριών εκατομμυρίων ευρώ τον Απρίλιο του 2014, με σκοπό την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής του κτηρίου του Μουσείου, στο πρώην εργοστάσιο Φιξ.
ΕΜΣΤ

Από την πλευρά του, το ΕΜΣΤ - με ανακοίνωσή του - ενημερώνει πως, το τελευταίο διάστημα, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος με την υπέρβαση των δυσκολιών, που οφείλονταν σε εκκρεμότητες διοικητικές και οικονομικές. Με την συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχώρησαν πρόσφατα η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου και του κονδυλίου για την προσωρινή παραλαβή του νέου κτηρίου, που είναι προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της δωρεάς του «Ιδρύματος Σ. Νιάρχος» και οποιασδήποτε άλλης δωρεάς ή χορηγίας ήθελε προκύψει.

Στο μεταξύ, εκπονήθηκε νέα Μουσειολογική Μελέτη (επί της οποίας βασίζεται η νέα Μουσειογραφική Μελέτη), που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εγκρίσεων, ούτως ώστε - σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα - να υποβληθεί στο Συμβούλιο Μουσείων. Επιπλέον, η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου επιτρέπει πλέον την διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ του απαραίτητου προσωπικού για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία του νέου Μουσείου, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα.


Το Μουσείο, μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας που οφείλονταν στην αναγκαιότητα επίλυσης πολλών και ποικίλων προβλημάτων, βρίσκεται σήμερα σε μία πολύ δημιουργική φάση, η οποία θα ανακοινωθεί λεπτομερώς με Συνέντευξη Τύπου.

Για τον λόγο αυτό και επειδή το ΕΜΣΤ είναι ένα συλλογικό όραμα, που μας αφορά όλους και δεν μπορεί η πρόοδός του να μην χαροποιεί όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, κρίνουμε σκόπιμο πριν γίνουν οι όποιες ανακοινώσεις και δημιουργηθούν ανακριβείς εντυπώσεις και απογοήτευση, να διασταυρώνονται οι πληροφορίες με το Μουσείο και τους εν γένει αρμοδίους, να διερευνώνται διεξοδικά οι λόγοι αναγκαιότητας υποβολής του όποιου νέου αιτήματος για δωρεά στο «Ίδρυμα Σ. Νιάρχος», η οποία οφείλεται σε τυπικές και χρονικές διαδικασίες και σχετίζεται με τις ενέργειες που γίνονται για το άνοιγμα του Μουσείου, το συντομότερο δυνατόν.



Πηγή : naftemporiki.gr


Μεϊμαράκης προς Τσίπρα: Τι έγινε το σύνθημα κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη;



Επίθεση κατά της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ

Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, εξαπέλυσε στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για τα προεκλογικά ψέματα περί προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Τι έγινε το σύνθημα του κ. Τσίπρα κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. «Τι έγιναν τα όσα έλεγε στην έκθεση της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός που δεσμευόταν ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός​ πρώτης κατοικίας; Απλά ήταν ψέματα για να υφαρπάξουν τον ψήφο των πολιτών. Και τώρα οι βουλευτές της πλειοψηφίας έχουν πρόβλημα συνείδησης. Με τι συνείδηση θα κοιμηθούν οι βουλευτές την ημέρα που θα γίνει ο πρώτος πλειστηριασμός;», ανέφερε.

Δεν δίστασε μάλιστα να κάνει λόγο για νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» προειδοποιώντας ότι με το νομοσχέδιο αυτό «χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν για πρώτη φορά να χάσουν τα σπίτια τους». Και υπενθύμισε την σκληρή αντιπολίτευση που ασκούσε το κόμμα της πλειοψηφίας επί των ημερών της διακυβέρνησης ΝΔ, η οποία δεν τόλμησε να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. «Εμείς ποτέ στα χρόνια της κρίσης δεν αφήσαμε να γίνει πλειστηριασμός, γιατί αυτός είναι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, η νεοφιλελεύθερη Αριστερά που πετσόκοψε συντάξεις και πάει να τις κάνει φιλοδώρημα, που αύξησε τον ΦΠΑ, μείωσε το επίδομα στο πετρέλαιο και ακύρωσε τις 100 δόσεις», είπε.

Τώρα, σε αντίθεση με όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, «ανοίγει την κερκόπορτα για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, που γίνεται εφιάλτης για τα νοικοκυριά και βγάζει από τα σπίτια τους δανειολήπτες που βγάζουν πάνω από 8.000 ευρώ το χρόνο», σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης, συμπληρώνοντας: «Δεύτερη φορά Αριστερά, πρώτη φορά σπίτια στο σφυρί»!

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανικανότητα, ανευθυνότητα και ανεπάρκεια». «Υποσχόταν σεισάχθεια και καλούσε τους πολίτες να μην πληρώσουν», υπενθύμισε, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «από το ΄΄όχι΄΄ σε όλα κατέληξε στο ΄΄ναι΄΄ σε όλα». Τα πυρά του κ. Μεϊμαράκη αφορούσαν και το ειδικό τέλος 0,5 λεπτών που επιβάλλεται σε κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, διερωτώμενος γιατί η κυβέρνηση δεν επιλέγει να χτυπήσει τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο, ενώ για το θέμα του κρασιού είπε ότι «στο προηγούμενο νομοσχέδιο βάλανε στο στόχαστρο την μπύρα, σε αυτό το κρασί». Όσον αφορά τα νέα τέλη κυκλοφορίας τα χαρακτήρισε «νέο χαράτσι Τσίπρα» που μάλιστα δεν υπήρχε στο τρίτο μνημόνιο.

«Ποια συμφέροντα τελικά εξυπηρετείτε;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Έρχεται ο πιο βαρύς χειμώνας, ο χειμώνας της νεοφιλελεύθερης Αριστεράς», προκαλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και τις παρατάξεις που κυβερνούσαν την χώρα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 για όσα έλεγε και έπραξε τότε.

«Αυτά τα μέτρα που φέρνετε σήμερα είναι δικά σας. Είναι μέτρα Τσίπρα-Καμμένου», ανέφερε, ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας είπε: «Εγώ όμως δεν θα παρέμβω στα εσωκομματικά σας, όπως κάνατε εσείς που λέγατε στους βουλευτές μας να μην ψηφίσουν τα μέτρα», αλλά «με τι συνείδηση θα ψηφίσετε την πρώτη κατοικία;». «Κοιτάξτε να λύσετε εσείς τα εσωκομματικά σας και αφήστε τη ΝΔ η οποία την Δευτέρα θα είναι πιο ενωμένη από ποτέ για να ασκήσει τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.



Πηγή