Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΝΔ: Μόνοι κερδισμένοι από τις 100 δόσεις οι μεγαλοοφειλέτες




Πυρά εναντίον της κυβέρνησης εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. "Πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που γοητεύτηκαν από τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα και έσπευσαν να ενταχθούν στη "ρύθμιση των 100 δόσεων” αιφνιδιάζονται για ακόμη μια φορά”, τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευσης. Όπως επισημαίνει, στην ανακοίνωσή της:

-Για φορολογουμένους με οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, αυξάνεται το επιτόκιο από το 3% που ισχύει σήμερα, στο 5%, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσό των μηνιαίων δόσεων που καταβάλλουν.

-Για φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα, με χαμηλότερες οφειλές έως 5.000 ευρώ, για να μην αυξηθεί το επιτόκιο στο 5% θα πρέπει να συντρέχουν, σωρευτικά, τρεις προϋποθέσεις: Να μην ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους να είναι έως 150.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

-Επιπλέον, πολλοί φορολογούμενοι θα κληθούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες δόσεις (π.χ. 80 αντί 100) καταβάλλοντας υψηλότερο ποσό ανά μήνα. Έτσι πολλοί δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τη ρύθμισή τους, ενώ το Κράτος θα δει τα έσοδά του να πέφτουν.

"Τελικά, από την πολυδιαφημισμένη "ρύθμιση των 100 δόσεων”, οι μόνοι που βολεύτηκαν, που εξακολουθούν "να πίνουν στην υγεία των κορόιδων” και "δοξάζουν” τον κ. Τσίπρα είναι οι γνωστοί μεγαλοοφειλέτες, που είδαν τις οφειλές τους να "κουρεύονται” από τον κ. Τσίπρα σε μια νύχτα. Αυτές είναι οι ρυθμίσεις του κ. Τσίπρα. Χαριστικές για τους έχοντες, ανεπαρκείς για τους αδύναμους”, σημειώνει η γαλάζια παράταξη.


Δ. Γκατσ.

Πηγή : capital.gr




Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε στις ΗΠΑ ένας από τους ήρωες του τρένου στη Γαλλία




Ο Σπένσερ Στόουν, ένας από τους ανθρώπους που σταμάτησαν έγκαιρα τον ένοπλο στο τρένο της Thalys προς Παρίσι, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια.

Ο άνδρας δέχθηκε μαχαιριές στο στήθος το βράδυ της Τετάρτης, επιβεβαίωσε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στο NBC.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο άνδρας νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

«Είναι ζωντανός και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση αυτή τη στιγμή» είπε εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας. «Δεν έχουμε πληροφορίες για τα γεγονότα που προηγήθηκαν του συμβάντος» σημείωσε.

Ο 25χρονος Στόουν, μαζί με άλλους δύο Αμερικανούς και έναν βρετανό πολίτη εξουδετέρωσαν τον ένοπλο Αγιοούμπ Ελ-Χαζάνι, μαροκινής καταγωγής, ο οποίος ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση σε τρένο.

Ο Στόουν είχε τραυματιστεί στην επίθεση και εγχειρίστηκε στο χέρι, ενώ τιμήθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ μαζί με τους φίλους του Άλεκ Σκαρλάτο και Άντονι Σάντλερ.



Πηγή : in.gr


Σερβία: Διπλωματικός πόλεμος με την Αλβανία για τα επεισόδια με το πούλμαν της Εθνικής



Μετά την άρνηση του πρέσβη της Αλβανίας να παραλάβει τη νότα διαμαρτυρίας για τον πετροπόλεμο στο πούλμαν της Εθνικής Σερβίας, ο Βούτσιτς αποφάσισε ότι δεν θα υπάρχει καμία επικοινωνία για έξι μήνες με τον επιτετραμένο της Αλβανίας στο Βελιγράδι

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα ότι τους επόμενους έξι μήνες δεν υπάρξει διπλωματική επικοινωνία με τον πρέσβη της Αλβανίας στο Βελιγράδι, Ιλίρ Μπότσκα, επειδή αρνήθηκε να παραλάβει τη νότα διαμαρτυρίας για το χθεσινό επεισόδιο στα Τίρανα ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα των εθνικών ομάδων Αλβανίας – Σερβίας στο Ελμπασάν.

Το λεωφορείο που μετέφερε τους Σέρβους παίκτες από το αεροδρόμιο των Τιράνων στο ξενοδοχείο, όπου διαμένουν δέχθηκε επίθεση με πέτρες. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, αντιδρώντας στο επεισόδιο κάλεσε τον πρέσβη της Αλβανίας Ιλίρ Μπότσκα για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας.

Ο Αλβανός πρέσβης, ωστόσο, αρνήθηκε να μεταβεί στο σερβικό υπουργείο Εξωτερικών με τη δικαιολογία ότι «δεν συνέβη κανένα επεισόδιο κατά της εθνικής αποστολής ποδοσφαίρου της Σερβίας».

Ο κ. Βούτσιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είπε ότι η Αλβανία έχει δικαίωμα να αντιδρά με τον τρόπο αυτό και ότι η Σερβία μπορεί να απαντήσει με δύο τρόπους, ή να κηρύξει τον πρέσβη της Αλβανίας «persona non grata» ή κανένας αξιωματούχος της Σερβίας να μην συναντηθεί μαζί του τους επόμενους έξι μήνες.

«Τους επόμενους έξι μήνες δεν θα μπορεί να έρθει σε μένα, ούτε σε άλλον αξιωματούχο. Τέτοια αντιδιπλωματική συμπεριφορά δεν μπορώ να την κατανοήσω» είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

«Η απόφασή του δεν είναι να διαταράξουμε τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», ανέφερε.

Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, ο οποίος δέχθηκε σήμερα Σέρβους φοιτητές, τόνισε ότι και ο ίδιος θα δεχθεί Αλβανούς φοιτητές και ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται.



Πηγή : protothema.gr



Πεθαίνει η υγεία δίνουν τρεις μήνες ζωής... στις ΜΕΘ!



Προσωρινή λύση βρέθηκε στο θέμα που είχε προκύψει με τη λήξη των διετών συμβάσεων 190 νοσηλευτών και 40 γιατρών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που είχαν διατεθεί στην πλειονοτητά τους για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς υπήρχε κίνδυνος να κλείσουν 120 κρεβάτια ΜΕΘ.

Με απόφασή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρατείνει τη συνέχιση της αμοιβής των εν λόγω νοσηλευτών και γιατρών μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη νέα προκήρυξη, επανατοποθετώντας στις θέσεις τους όλους τους νοσηλευτές και γιατρούς, των οποίων οι συμβάσεις είχαν εκπνεύσει από την αρχή του Οκτώβρη.

Επειδή το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την παράταση των συμβάσεων, το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει άμεσα σε συμβάσεις μίσθωσης έργου με δελτίο παροχής υπηρεσιών για διάστημα 3 μηνών. Οι παραπάνω συμβάσεις θα αφορούν τα ίδια άτομα καθώς θα ζητηθεί να διαθέτουν διετή εμπειρία. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί οριστικά το πρόβλημα και με στόχο να ανοίξουν κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες ώστε να προκηρυχθούν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, 500 θέσεις (100 γιατροί και 400 νοσηλευτές), ενώ στην κατανομή 2500 θέσεων μόνιμου προσωπικού, που θα προχωρήσει μέσα στο 2015, θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τη στήριξη των ΜΕΘ.

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξεύρεση της λύσης και την επαναλειτουργία των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, υποστηρίζοντας ωστόσο την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης, κάτι που, όπως αναφέρει, θα επιτευχθεί μόνο με την πρόσληψη μονίμων νοσηλευτών.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr


Πέντε χιλιάδες υπάλληλοι ΝΠΙΔ τσέπωναν “χρυσούς” μισθούς! - “Βαφτίστηκαν”... γενικοί γραμματείς!





Μισθό γενικού γραμματέα υπουργείου είχαν εξασφαλίσει κατηγορίες υπαλλήλων σε ΝΠΙΔ, μέσω διατάξεων που περνούσαν σε διάφορα άλλου αντικειμένου νομοσχέδια.

Αυτό ανακάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, όταν οι συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων αντέδρασαν – μαζί με ορισμένους δημάρχους, ο μισθός των οποίων συναρτάται ποσοστιαία με αυτόν του γενικού γραμματέα υπουργείου - στο προωθούμενο νομοσχέδιο για μείωση των μισθών του πολιτικού προσωπικού (υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς φορέων του Δημοσίου).

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο ενημέρωσης την Πέμπτη για τις επικείμενες πρωτοβουλίες του υπουργείου, πρόκειται για περίπου 5.000 υπαλλήλους, κυρίως επιστημονικών ειδικοτήτων, οι οποίοι είχαν συνδέσει το μισθό τους με αυτόν του γενικού γραμματέα που ανέρχεται σε 2.800 ευρώ καθαρά.

«Θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη ότι θα αποσυνδεθεί» σημείωσε ο κ. Βερναρδάκης, λέγοντας πως θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο με το οποίο θα μειωθούν κατά περίπου 20% με 25% οι μισθοί του πολιτικού προσωπικού και θα εφαρμοστεί φορολόγηση του συνόλου των αποδοχών των βουλευτών, που θα επιφέρει μία έμμεση μείωση κατά 25%.

Το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα, αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση ενός άλλου νομοσχεδίου το οποίο εντάσσεται και στα προαπαιτούμενα και αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων, τη δημιουργία μητρώου για την πλήρωση των πολιτικών επιτελικών θέσεων (διοικητές Οργανισμών, γενικοί γραμματείς κ.ά.), καθώς και τις αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο ώστε να μην επιστρέφουν επίορκοι για βαριά παραπτώματα στο Δημόσιο.

Ένα άλλο από τα προαπαιτούμενα είναι και η εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο. Εκεί, όπως διευκρίνισε ο κ. Βερναρδάκης τον πρώτο λόγο έχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συνεπικουρούμενο από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Θα υπάρξει, πάντως, αποδέσμευση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο και θα ενσωματωθούν τα όποια επιδόματα στο βασικό μισθό. Όπως έχει συμφωνηθεί θα περιοριστούν τα ειδικά μισθολόγια – από 20 που είναι σήμερα, θα μειωθούν σε 10 ή 12. «Υπήρξαν κατηγορίες ερευνητών, ειδικών επιστημόνων σε αυτά που τώρα θα ενσωματωθούν στο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών» είπε.

Με το νομοσχέδιο του μισθολογίου θα καταργηθούν και οι προσωπικές διαφορές, που αφορούν περί τους 90.000 υπαλλήλους. Αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά με ορίζοντα το 2021 και συνεπάγεται στην πράξη πως οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα λαμβάνουν αύξηση, ανεξαρτήτως εάν προάγονται μέχρι να φτάσουν στα επίπεδα υπαλλήλων άλλων φορέων της ίδιας ειδικότητας.

Παράλληλα, ο κ. Βερναρδάκης τρέχει και το νομοσχέδιο για την εθελοντική κινητικότητα στο Δημόσιο, το οποίο θα είναι έτοιμο όπως είπε προς το τέλος του χρόνου. Στόχος είναι να διασυνδεθούν ηλεκτρονικά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και μέσω του συστήματος αυτού να υπάρχει καθημερινή και αυτόματη ενημέρωση για τις τυχόν ανάγκες κάποιου φορέα.

«Το νοσοκομείο των Γρεβενών θα λέει ζητάω οδηγό και θα ανάβει ένα λαμπάκι» υπήρξε η σχηματική περιγραφή του. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι, που διαθέτουν τα προσόντα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη της θέσης. Δεν απέκλεισε επίσης να δοθούν και κίνητρα στους υπαλλήλους, χωρίς να έχουν πάντως αποτυπωθεί ακόμη ποια θα είναι αυτά.

Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να καταρτιστούν οργανογράμματα για όλο το Δημόσιο, από υπουργεία – που ήδη έχουν ολοκληρωθεί – εποπτευόμενους φορείς, μέχρι το στρατό, την αστυνομία, τους δήμους, αλλά και τους χώρους της εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων.

Από τα οργανογράμματα θα προκύπτουν οι ελλείψεις προσωπικού ή τυχόν πλεονάζον προσωπικό, ενώ όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός η κατάρτιση των οργανογραμμάτων θα στηριχθεί σε υποδείγματα και θα γίνει έλεγχος, ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα ο φορέας να δηλώνει περισσότερες θέσεις από τις απαιτούμενες.

«Όποιος θέλει να καλύπτει τις ανάγκες του, πρέπει να έχει οργανόγραμμα. Αν δεν το κάνει δεν θα μπορεί να μπει στην κινητικότητα» τόνισε ο κ. Βερναρδάκης. Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότεροι υποψήφιοι για κάποια θέση, ο κάθε φορέας με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ θα επιλέγει τον καταλληλότερο (βάσει κοινωνικών κριτηρίων, προσόντων κ.λπ.).

Με τον τρόπο αυτό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, εάν δεν καλυφθούν κάποιες θέσεις από τη λεγόμενη «εσωτερική αγορά», θα προχωρήσουν προσλήψεις προσωπικού. Με τη διαφορά – τόνισε – πως θα γίνεται πολιτική προσλήψεων. «Θα προκηρύσσονται συγκεκριμένες θέσεις για συγκεκριμένο φορέα και τόπο απασχόλησης» πρόσθεσε, λέγοντας πως θα δοθεί τέλος σε οριζόντιες προσλήψεις π.χ. μηχανικών για διάφορους φορείς που στη συνέχεια διαγκωνίζονται μέσω πελατειακών σχέσεων για να μην βρεθούν στο… Καστελόριζο.

Ετοιμάζει ειδικά για το νομοσχέδιο αυτό και μία καινοτομία. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη διαδικασία διαβούλευσης (στο opengov). Ανεβάζουμε σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο και ζητάμε απόψεις». Ως πιλοτική, λοιπόν, εφαρμογή στη διαβούλευση δεν θα αναρτηθεί το νομοσχέδιο για την κινητικότητα.

«Θα θέσουμε σε διαβούλευση το γενικό περίγραμμα όσων σκεφτόμαστε, αλλά όχι στεγνές διατάξεις νόμου. Θα πάμε να μαζέψουμε ιδέες, προτάσεις, απορίες. Θα έρθουμε σε επαφή με φορείς. Και μετά θα πάμε στη σύνταξη του νομοσχεδίου» ανέφερε. Στη συνέχεια το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα τεθεί ολοκληρωμένο πλέον σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Βερναρδάκης επανέλαβε, τέλος, πως ειδικά στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας θα υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών αποσπάσεων, προκειμένου με μία- δύο υπογραφές να γίνονται αντί των σημερινών προβλεπομένων, που απαιτούν να περνάνε από τους εκατέρωθεν φορείς και στη συνέχεια από όλη την ιεραρχία των υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.

Διαδικασίες, που έχουν ως αποτέλεσμα οι αποσπάσεις να καθυστερούν για μήνες και οι φορείς οι οποίοι αιτούνται το προσωπικό να μένουν υποστελεχωμένοι.

Με δεδομένη την μνημονιακή αναλογία για προσλήψεις και αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε πως για το 2015 απομένουν περί τις 2.000 προσλήψεις από τις 15.000, που επιτρέπονταν, και αυτές θα αναζητηθεί εάν μπορούν πρωτίστως να καλυφθούν από τους αδιόριστους του ΑΣΕΠ, με το οποίο είναι σε ανοιχτή επικοινωνία.



Πηγή: tanea.gr, newsit.gr


Αποτρελάθηκε και καβάλησε το «καλάμι» ο Λεβέντης: «Από 3,5% θα γίνουμε 23,5%»




Ο Βασίλης Λεβέντης με την χθεσινή του ομιλία στην Ολομέλεια επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα που δεν του απάντησε στην επιστολή του, αλλά και σε όλο το πολιτικό σύστημα για την στάση του.

Τα  κύρια σημεία της ομιλίας του:

-Θα καταφέρω να ανεβάσω την Ενωση Κεντρώων στο 23,5%

-Επι πέντε χρόνια σκίζατε μνημόνια. Και σε μια νυχτα υπογράψατε μνημόνια. Δεν οφειλετε μια συγνώμη σε αυτούς που είχαν πιστέψει σε εσάς;

-Δεν τολμησατε καν να μιλήσε για απλή αναλογική, κε Τσίπρα. Στους 100 Ελληνες εκπροσωπειτε τους 22 αν υπολογισουμε την αποχη.

-Σας απέστειλα κ. Τσίπρα μία επιστολή με εννέα σημεία - προϋποθέσεις, προκειμένου η Ένωση Κεντρώων να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χωρίς να ζητούμε θέσεις και υπουργεία.

Δεν έλαβα απάντηση, συνεπώς δεν παρέχουμε πρόταση εμπιστοσύνης.

-Σε ΚΚΕ: Με είπατε λαγό. Ξέρουμε ποιος έκανε κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη.

-Κανείς εδώ στη Βουλή δεν χειροκροτεί τα καλά, χειροκροτεί μόνο τον αρχηγό του.


Πηγή


Οι Βρυξέλλες φλέγονται λόγω λιτότητας!!!!



Οι Βρυξέλλες καίγονται καθώς περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία κατά τη διάρκεια πορείας ενάντια στα μέτρα λιτότητας της ΕΕ.

Βίαιη τροπή έλαβε η μαζική διαδήλωση εναντίον της λιτότητας στις Βρυξέλλες.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική των περικοπών.

Μερίδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες στους αστυνομικούς, που απάντησαν με αντλίες νερού προκειμένου να τους διασπάσουν.

Περισσότεροι από 80.000 διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τριών μεγάλων συνδικάτων.

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση στηρίζει τους επιχειρηματίες σε βάρος των εργαζομένων.

«Πρώτα από όλα, αυτή η κυβέρνηση κλείνει ένα χρόνο στην εξουσία και θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι τα μέτρα που πήρε υπέρ του κεφαλαίου και εναντίον των εργαζομένων. Τα μέτρα αυτά ήταν απολύτως άδικα», τόνισε ένας εκπρόσωπος των συνδικάτων.

«Κάθε μέρα βλέπω τα προβλήματα και το τίμημα που πληρώνουν οι άνεργοι.

Η επιβίωση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη», δήλωσε μια διαδηλώτρια.

Οι περικοπές στο κράτος πρόνοιας και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι κάποια από τα κυβερνητικά μέτρα που αποτελούν casus belli για τα συνδικάτα.









Πηγή : eglimatikotita.gr



Νέο Ασφαλιστικό: Μόνιμος μηχανισμός περικοπών σε συντάξεις και όρια ηλικίας




Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Την κατάσταση που επικρατεί στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και συγκεκριμένα στα Ασφαλιστικά Ταμεία περιγράφηκε στην πρώτη ημέρα του 31ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ)

Ο Προέδρος της ΠΟΠΟΚΠ κ. Αντωνης Κουρουκλής ανέφερε κατά το άνοιγμα του συνεδρίου για τις επιπτώσεις του μνημονίου στην Κοινωνική Ασφάλιση και το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας όπου όπως είπε φέρνει μόνιμο μηχανισμό περικοπών και αύξησης ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση αλλά και ουσιαστικά την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παράλληλα έκανε ειδική μνεία στην σύνδεση εισφορών και συντάξεων όπου φέρνει καθορισμένες εισφορές αλλά όχι καθορισμένες παροχές. Στα στοιχεία για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που παρουσίασε ο κ. Κουρουκλής μίλησε γι απάνω από 300.000 εκκρεμείς αιτήσεις που είναι στην αναμονή για απόφαση απονομής σύνταξης με τον ΟΓΑ να έχει στα συρτάρια του πάνω από 30.000 αιτήσεις.

Παράλληλα επιβεβαίωσε σχετικό ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr για πάνω από 270.000 αιτήσεις απονομής κύριων, επικουρικών συντάξεων σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και εφάπαξ του Δημοσίου, που βρίσκονται στην αναμονή (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο για τις συντάξεις)

Στο ΙΚΑ, έχουν διαπιστωθεί ότι παραμένουν ανεκτέλεστες περίπου 80.000 αποφάσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης και άλλες 70.000 αποφάσεις για επικουρική. Για τις συντάξεις γήρατος, ο χρόνος αναμονής ανέρχεται σε 12 – 14 μήνες και για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης αυξάνεται στους 22 – 24 μήνες. Στον ΟΑΕΕ βρίσκονται στην αναμονή περίπου 21.000 αιτήσεις, από τις οποίες για 9.500 έχει ήδη γίνει χρήση χορήγησης της προσωρινής σύνταξης. Υπάρχουν επίσης, άλλες 4.000 αιτήσεις που αφορούν παρατάσεις αναπηρίας, 3.000 αιτήσεις για μεταβιβάσεις σύνταξης λόγω θανάτου και 3.000 αιτήσεις για χορήγηση επιδομάτων.

Ο μέσος όρος έκδοσης απονομής των συντάξεων αυτών στο Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται στους 12 μήνες για τις συντάξεις γήρατος και ανεβαίνει στους 20 μήνες για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Με δεδομένο ότι σήμερα, η μηνιαία δαπάνη για συντάξεις στον ΟΑΕΕ φτάνει τα 265 εκατ. ευρώ. Έτσι όμως προχωράει η ροή απονομής των συντάξεων, περίπου 4.000 αιτήσεις εκδίδονται κάθε μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τα αναδρομικά που πρέπει να δοθούν, η συνταξιοδοτική δαπάνη αυξάνεται κατά 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως Στο ΕΤΕΑ υπάρχουν στην αναμονή πάνω από 64.000 επικουρικές συντάξεις, από τις οποίες στις μισές των περιπτώσεων η έκδοσή τους καθυστερεί επειδή δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση από τον κύριο φορέα ασφάλισης. Από τα έως τώρα στοιχεία του Ταμείου προκύπτει ότι μέχρι και τον Αύγουστο είχε καταφέρει να κρατήσει το έλλειμμα στα επίπεδα των 55 εκατ. ευρώ, όταν το 2014 την αντίστοιχη περίοδο το έλλειμμα ήταν στα 406 εκατ. ευρώ και το 2013 σταα 386 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα έχουν ανέλθει στο οκτάμηνο στα 1,86 δισ. ευρώ και οι δαπάνες στα 1,91 δισ. ευρώ. Βέβαια τα έσοδα έχουν ενισχυθεί με 70 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ και 50 εκατ. ευρώ από μεταφορά περιουσίας από το ΕΤΑΤ. Το ΕΤΕΑ εάν χρειαστεί μπορεί να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα που βρίσκονται σε εμπορικές τράπεζες και στο κοινό κεφάλαιο και τα οποία ανέρχονται στο 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η περιουσία του ταμείου ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ. Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) υπάρχουν 20.000 αιτήσεις εφάπαξ, για τις οποίες η σχετική απόφαση έχει εκδοθεί η σχετική πράξη, ενώ άλλες 10.000 αιτήσεις είναι ακόμα στην αναμονή. Όμως καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει οριστικοποιηθεί γιατί δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια για να καταβληθούν τα εφάπαξ στους δικαιούχους.

Το ΤΠΔΥ διαθέτει αποθεματικά ύψους 180 εκατ. ευρώ, αλλά για να δοθούν όλα τα ποσά στους δικαιούχους απαιτούνται περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Κουρουκλής και στα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ όπου διαπιστώνονται οφειλές ύψους 7,8 δισ ευρώ όπου τα 2,47 δισ ευρώ αφορούν ιδιώτες παρόχους υγείας και τα 5,4 δισ ευρώ νοσοκομεία και δημόσιες δομές υγείας. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία αυτή την στιγμή οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ 1,76 δισ ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Κουρουκλή αν δεν αποδοθούν άμεσα 900 εκατ ευρώ υπάρχει κίνδυνος για στάση πληρωμών και προς τους ασφαλισμένους Οσο αφορά τους καταργημένους οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας ΟΕΚ και ΟΕΕ έκανε γνωστό ότι 327,2 εκατ ευρώ που εισέπραξε το ΙΚΑ από εισφορές ασφαλισμένων δεν αποδόθηκαν ποτέ στον ΟΑΕΔ που πλέον έχει την αρμοδιότητα των υπηρεσιών του Οργανισμού ενώ το 2015 δεν έχει λάβει ούτε ευρώ Για τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού ο κ. Κουρουκλής εστίασε στην απαξίωση του προγράμματος αφού φέτος οι δικαιούχοι ανήλθαν σε 150.000 ενώ το 2011 τελευταία χρονιά υλοποιήσης από τον ΟΕΕ οι δικαιούχοι έφταναν του 570.000 . Επίσης έκανε γνωστό ότι η απορροφητικότητα του προγράμματος φτάνει μόλις το 20%



Πηγή : dikaiologitika.gr




Μεϊμαράκης: Φέρτε τον νόμο για τους ολιγάρχες αν έχετε κότσια - Ποιοι είναι; Φαντάσματα είναι;


Ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα έκανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας στο κλείσιμο της ομιλίας του ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε όσα υποσχόταν ο κ.Τσίπρα τον Γενάρη και πόσα τελικά πράττει τώρα και έχει προγραμματίσει να ψηφίσει, ενώ υπεραμύνθηκε της γραμμής της ΝΔ και της ιστορίας της.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ.Μεϊμαράκης:
  • Πριν 8 μήνες κ.Τσίπρα διαβάζατε άλλες προγραμματικές δηλώσεις τον Φλεβάρη του 2015. Καμία σχέση με όσα μας είπατε τώρα. Εγώ θα τις καταθέσω για να είναι πρόχειρες.
  • Η πολιτική απάτη με τον κ.Καμμένο αποκαλύφθηκε. Δεν ανταποκρίνεται σε τίποτα σε όσα λέγατε. Καμία εμπιστοσύνη δεν εμπνέεται πια. Την ίδια ώρα με σας ατυχώς κατέθεσε ο υπουργός σας το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αποκάλυπτε επιστροφή στην ύφεση.
  • Το 2014 είχαμε θετικό ρυθμό, επιστρέφουμε σε ύφεση. Τώρα διογκώνεται η ύφεση. Επιστρέφουμε σε πρωτογενή ελλείμματα.
  • Τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας ξεπερνούν τα 6,5 δισ.ευρώ.
  • Επενδύετε στον καιροσκοπισμό. Πολιτικό καιροσκοπισμό. Για ότι κάνατε μέχρι σήμερα. Τώρα τελείωσαν οι αντιμνημονιακές κορώνες. Γίνεται μνημονιακότερος των τροικανών. Δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε τους πάντες για πάντα, όπως λέγατε.
  • Έρχεται βαρύς χειμώνας. Ο πιο βαρύς από όσους έχουν περάσει. Οσα λέγαμε ισχύουν.
  • Πάθατε μετάλλαξη όταν υπογράψατε το μνημόνιο. Μετά τις εκλογές παρατήσατε όσα λέγατε με τον Καμμένο πριν.
  • Ζωντανέψατε τον εφιάλτη του Grexit. Οι κίνδυνοι είναι μπροστά μας δημιουργήθηκαν από την πρώτη σας διακυβέρνηση. Βιαστήκατε για να προλάβετε τον ΦΠΑ στα νησιά, στους αγρότες. Αποδεικνύετε ότι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και άλλος μετά.
  • Αυξάνονται όλοι οι φόροι πια. Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου, αυξηθηκε στο 23% το ΦΠΑ, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, αυξήθηκε ο ΦΠΑ στα νησιά, ο φόρος για τα ενοίκια και αναστέλλεται προσωρινά η αύξηση ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Άρα κι αυτός αυξάνεται.
  • Η αναστολή δεν είναι λύση. Δεσμευτείτε εδώ και τώρα ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό. Σας είπαμε ότι οι δεσμεύσεις για τον ΟΓΑ και τη φορολόγηση των αγροτών δεν γίνονται δεκτές ως έχουν.
  • Οφείλετε να ακούσετε τους ανέργους, τις γυναίκες, τους αγρότες. 
  • Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στις συνέπειες του πρώτου 8μηνου σας. Τον Γενάρη ζούσαν καλύτερα οι πολίτες.
  • Το ανθρώπινο δυναμικό στον χώρο της υγείας κρατούν όρθιο το σύστημα. Έχει αρχίσει να αποτελεί είδηση ότι πληρώνονται οι εφημερίες, οι οφειλές στους φαρμακοποιούς.
  • Εμείς κοιτάμε όλους τους Ελληνες στα μάτια, γιατί ότι τους είπαμε να το κάναμε.
  • Είμαστε απέναντι σε συνέπειες της ανεύθυνης πολιτικής του Ιανουαρίου. Η Ν.Δ. θα σταθεί με συνέπεια και ευθύνη στις ανάγκες της χώρας. Το αποδείξαμε υπεύθυνα. Σύσσωμη η ΚΟ σας έδωσε εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης και όχι για να υπογράψετε ό,τι να ναι. Τα μέτρα είναι δικά σας. Αν είχατε αποδεχτεί από Γενάρη το mail τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Αντί να γίνετε εθνικός ηγέτης ξαναγίνατε κομματάρχης και γυρίσατε για να κάνετε εκλογές.
  • Στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές λέμε όμως ότι μας βρίσκετε απέναντί σας σε νέα μέτρα σε νέες περικοπές. Δεν θα τα ψηφίσουμε.
  • Είναι ανάγκη να ανοίξει το πακέτο Γιούνκερ που μας έχετε ζαλίσει. Αλλά ανησυχούμε γιατί ακόμα και τώρα συνεχίζουν τα αντιφατικά μηνύματα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.
  • Ποτέ Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε τόση στήριξη, αλλά αντί για εθνικός ηγέτης γίνατε κομματάρχης.
  • Στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά όχι τις νέες περικοπές. Σχεδόν καθημερινά ένας υπουργός ανοίγει την πόρτα για επενδύσεις και έρχεται ένας άλλος και την κλείνει.
  • Πάτε να ζητήσετε επενδύσεις στις ΗΠΑ και λέτε ότι κάποιοι για να το πετύχουν αυτό πρέπει να πληρώσουν κάτω από το τραπέζι. Είναι έγκλημα. Εφτά μήνες μας κυβερνάτε γιατί δεν το φτιάχνετε;
  • Είμαστε μαζί σας στο θέμα του χρέους. Η βιωσιμότητά του επιδεινώθηκε τους 8 μήνες του ΣΥΡΙΖΑ, γυρίσαμε στα ελλείμματα.
  • Για το χρέος δεν καταφέρατε τίποτα παραπάνω απ' ότι προέβλεπε το Eurogroup Νοεμβρίου του 2012. Μόνος σας κ. Τσίπρα ακυρώσατε την ελάφρυνση του χρέους. Στον ΟΗΕ δεν τα συζητούν αυτά τα κράτη.
  • Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι συγκρούστηκε για να στηρίξει την αγροτική παραγωγή. Η μόνη σας επιτυχία είναι ότι χάσατε τεράστιους πόρους, τώρα προχωράτε στην υπερφορολόγηση χωρίς την ψήφο της ΝΔ.
  • Σας άκουσα να λέτε για τους κακούς ολιγάρχες. Σας καλώ να πείτε ονόματα και διευθύνσεις. Φέρτε τον νόμο κ.Παππά, περάστε τον. Φέρτε τον αν έχετε τα κότσια. Η Ελλαδίτσα είναι μικρή χώρα και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ο βρώμικος πόλεμος δεν θα γίνει αναπάντητος. Η λάσπη δεν θα μείνει αναπάντητη. Θα βεβαιώσετε ότι κανείς από τη Ν.Δ. δεν μετέχει σε σκάνδαλα. Ποιοι είναι; Φαντάσματα είναι;
  • Λέτε ότι θα αλλάξετε τις διοικήσεις των τραπεζών. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού λέει γι αυτό. Πάλι αδιάβαστος, πάτε παντού αδιάβαστος.
  • Έρχεστε στις προγραμματικές να εξαπατήστε τους δικούς σας βουλευτές ότι θα αλλάξετε τις διοικήσεις στις τράπεζες. Έχετε υπογράψει το προσχέδιο που λέει ότι τα μέλη του δ.σ. των τραπεζών θα ορίζονται χωρίς κρατική παρέμβαση.
  • Χαίρομαι που αντιγράφοντας τις δικές μας αρχές μιλήσατε για την ανάγκη ανταγωνιστικότητα και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
  • Στην Παιδεία, δεν μπορεί να ξεκινάει η χρονιά με κενά, δεν μπορεί να στοχοποιείται η αριστεία. Μην τολμήσετε αλλαγές βιβλίων. Αν γράφουν αυτά που λέει ο υπουργός Παιδείας για την γενοκτονία των Ποντίων. Μην τολμήσετε.
  • ​Ο μύθος που φτιάξατε τελείωσε τον Ιανουάριο. Απαιτούμε να μπουν σε πλήρη εφαρμογή τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και το σχέδιο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
  • Ζητάμε να ανακαλέσει ο κ. Τσίρπας τη δήλωσή του για άγνοια, σε ό,τι αφορά την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων. Ζητάμε από τη Βουλή να μην εγκαταλείψει τα δικαιώματά μας, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
  • ​Για τα Σκόπια ισχύει η απόφαση του Βουκουρεστίου. Όσα ακούσαμε από την κυβέρνηση για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, δεν μας καθησυχάζουν. Δεν είναι να λύση να κλείνει η κυβέρνηση την Αμυγδαλέζα και να να στοιβάζει τους μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας. Ζητούμε να μη γίνει ούτε βήμα πίσω, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στο Ιόνιο, ούτε πουθενά. Ελαφρότητα υπάρχει για το μεταναστευτικό.
  • Να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Να βρούμε ρυθμίσεις για να μην γίνονται εκλογές κάθε έξι μήνες. Να αναθεωρηθεί το άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές. Φέρτε τη συνταγματική αναθεώρηση να τη συζητήσουμε. 
  • Μάθαμε οι εφοριακοί να τα βλέπουν όλοι στα σπίτια, όχι να πηγαίνουν στα πανηγύρια στους φουκαράδες. Μόνο τους φουκαράδες κυνηγάτε, τους άλλους τους χαϊδεύετε και λέτε ότι δήθεν σας κυνηγάνε οι ολιγάρχες.
  • Εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, απορρίπτουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Εκφράζουμε τη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, με κοινωνικό πρόσωπο, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Εσείς τι εκφράζετε ακριβώς; Ψήφο εμπιστοσύνης για εφαρμογή για εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων; Όλα αυτά τα μέτρα είναι αριστερά;
  • Ψηφίστε και υπογράψτε με τον Καμμένο όσα συμφωνήσατε. ​Θα στηρίζουμε τα θετικά αλλά λέμε «όχι» στις πολιτικές που επιβαρύνουν την ιδιωτική οικονομία, «όχι» στον κρατισμό, «όχι» στην ανευθυνότητα. 


Πηγή:  iefimerida.gr


Φιλοσοφική: 40 άτομα εναντίον 1 καθηγήτριας





Ομάδα 40 ατόμων επιτέθηκε χτες Τρίτη στην καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθήνας κ. Ελένη Μαντζουράνη, ενόψει μιας ποινικής δίκης που θα γίνει τη Δευτέρα και στην οποία η καθηγήτρια είναι μάρτυρας.

Λεπτομερέστερα, η ομάδα των εισβολέων:

· διέκοψε βίαια το σεμιναριακό μάθημα που γινόταν στο γραφείο της κ. Μαντζουράνη, καθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας, στον 4ο όροφο της Φιλοσοφικής, στην Πανεπιστημιούπολη, ώρα 10.30 το πρωί

· έβρισε σκαιότατα την καθηγήτρια

· την απείλησε και προσπάθησε να την εκφοβίσει με φράσεις όπως «ξέρουμε πού μένεις και θα σε ακολουθούμε από δω και μπρος αν πας να καταθέσεις»,

· γέμισε τους τοίχους του γραφείου της και τη σχολής με συνθήματα

· έριξε προκηρύξεις με διάφορες κατηγορίες εναντίον της καθηγήτριας και άλλες με τις θέσεις τους για τη δίκη.

Η καθηγήτρια κράτησε την ψυχραιμία της και υποστηρίχτηκε αρχικά από κάποιο περαστικό συνάδελφό της και, τρία τέταρτα μετά, από την κοσμήτορα της σχολής κ. Καραμαλέγκου. Αφού έβρισαν και τους δύο αυτούς καθηγητές, οι εισβολείς αποχώρησαν ανενόχλητοι.

Η κ. Μαντζουράνη είχε καταθέσει προανακριτικά το 2013 για μια απεργία διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου, η οποία είχε κριθεί παράνομη και καταχρηστική, αλλά οι διοικητικοί τη συνέχισαν. Η δίκη για τη μη συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση θα γίνει τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Η κ. Μαντζουράνη περιλαμβάνεται μεταξύ των μαρτύρων.



Πηγή : http://m.athensvoice.gr/


«Κλειδώνουν» οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ



Έως και 13% το «ψαλίδι»

Στο στόχαστρο και οι κύριες συντάξεις των 800 ευρώ γιατί οι μειώσεις αφορούν το σύνολο του ποσού (κύριας και επικουρικής) - Σε τρία χρόνια δεν θα υπάρχει σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ - Στο 55% το ποσοστό της αναπλήρωσης στο μέλλον - Την ερχόμενη Πέμπτη το πόρισμα της επιτροπής σοφών

Οι προβλέψεις του  ΔΝΤ που αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών δαπανών στην Ελλάδα, οι δηλώσεις Κατρούγκαλου ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μη μειωθούν οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ και το αναμενόμενο πόρισμα της επιτροπής σοφών που θα προβλέπει νέο σύστημα υπολογισμού συντάξεων με χαμηλή αναπλήρωση συνθέτουν ένα ζοφερό τοπίο για την τύχη  τόσο των νυν όσο και των μελλοντικών συνταξιούχων.

Οι μειώσεις θα επιβληθούν στο σύνολο του ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα θιγούν και οι κύριες συντάξεις ύψους 800 ευρώ . Το «μαχαίρι» σχεδιάζεται να μπει κλιμακωτά στις σημερινές συντάξεις  για να μην σηκώσουν μόνο οι μελλοντικοί  συνταξιούχοι το αβάσταχτο βάρος των αλλαγών.

Η απόφαση για το « βάθος» το μαχαιριού (έχει γίνει επεξεργασία σεναρίων για μειώσεις έως 13%) θα ληφθεί όταν ολοκληρωθεί η ποσοτικοποίηση των αλλαγών με  στόχο να καλυφθεί η δέσμευση για εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ το 2016 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες καθώς και 1,6 δισ. για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των ταμείων.

Οι ειδικοί στην ασφάλιση υποστηρίζουν ότι με τις συνεχείς περικοπές σε τρία χρόνια δε θα υπάρχει σύνταξη (κύρια και επικουρική) άνω των 1000 ευρώ.

Οσο για το νέο σύστημα υπολογισμού συντάξεων με βάση το σουηδικό μοντέλο και ενιαίους κανόνες εισφορών παροχών  θα οδηγήσει σε εξόντωση τη μελλοντική γενιά συνταξιούχων αφού ποσοστό αναπλήρωσης δε θα υπερβαίνει το 55% (κύρια και επικουρική) από 70% που είναι σήμερα.

Το πόρισμα της επιτροπής σοφών το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη θα περιγράφει το νέο μοντέλο , επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής μεταβατικής περιόδου για τους παλιούς ασφαλισμένους καθώς και διατήρησης διαφορετικών καθεστώτων εκεί που υπάρχουν ιδιαιτερότητες ακόμα και αν τα ταμεία συγχωνευτούν σε ένα ενιαίο φορέα.

Ειδικότερα έγινε μνεία για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που έχουν καταβάλει για πολλά χρόνια υψηλές εισφορές συγκριτικά με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Το νέο μοντέλο θα προβλέπει την καθιέρωση εθνικής σύνταξης και συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης για τους νέους συνταξιούχους, καθώς και ένα διπλό σύστημα με εθνική και αναλογική σύνταξη για τους ήδη συνταξιούχους.( πρόταση Κατρούγκαλου) .Το πόρισμα της επιτροπής θα περιλαμβάνει και στοιχεία από την πρόταση του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριου ο οποίος εισηγείται το νέο σύστημα να ισχύσει για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1992.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου εργασίας με τη συμβολή της εθνικής αναλογιστικής αρχής και ομάδας τεχνοκρατών που θα ορίσουν οι θεσμοί , θα ποσοτικοποιήσουν στη συνέχεια το νέο σύστημα ώστε να κουμπώνει με τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι τα χρονικά περιθώρια για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι ασφυκτικά  καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στο Νοέμβριο.


Πηγή : protothema.gr


Παρέμβαση Αυγενάκη: «Να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία περιπτώσεων διαφθοράς στον κλάδο της δημόσιας Υγείας»



Μετά τις καταγγελίες του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη για το πάρτι διαφθοράς στην υγεία ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης ζητάει να δοθούν στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία διαφθοράς που επικαλείται ο αναπληρωτής υπουργός.

Το δελτίο τύπου του Βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη αναφέρει :

Να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία των περιπτώσεων διαφθοράς στις οποίες αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, ενώ παράλληλα ερωτά τι έκανε ο κ. Ξάνθος -όταν βρισκόταν στη θέση του Κου Πολάκη- για τις καταγγελίες περί «πάρτυ διαφθοράς στην Υγεία».

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε σε σύστημα διαφθοράς στο χώρο της υγείας, καθώς και στη βούλησή του για την εξυγίανση του συστήματος προμήθειας υλικών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.»

Ειδικότερα, αναφερόμενος σε παραδείγματα σπατάλης του δημόσιου χρήματος, ο κ. Π. Πολάκης είπε πως «πληρωνόταν ένα υλικό μέχρι 5.000 ευρώ, 6.500 ευρώ διατίθενται για τη συντήρηση ασθενοφόρων, η σίτιση αγγίζει το τετραπλάσιο του ποσού που διατίθενται από πεντάστερα ξενοδοχεία, τα επιθέματα κοστίζουν από 12 εκατ. το 2014, 54 εκατ. το 2015, άλλα υλικά που πριν από τρία χρόνια κόστισαν 18 εκατ., τώρα κοστίζουν 54 εκατ., η δαπάνη για γυαλιά από 40 εκατ. αυξήθηκε στα 47 εκατ., ενώ άλλη δαπάνη (περιτονιακή διήθηση) από 3 εκατ. αυξήθηκε σε 28 εκατ. το 2014.»

Ο κ. Λ. Αυγενάκης ερωτά δε τι έκανε ο σημερινός Υπουργός κ. Α. Ξανθός τους τελευταίους οκτώ (8) μήνες από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς που κατήγγειλε ο κ. Πολάκης και πως αλήθεια βρίσκονται στο ίδιο Υπουργείο όταν δημόσια ο κ. Πολάκης διαπιστώνει και ο κ. Ξανθός, είτε δεν είδε, είτε απέφυγε να δει αυτές τις σπατάλες.

Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής υπογραμμίζει ότι «ο χώρος της υγείας εξακολουθεί να μαστίζεται από τις δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και από ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Παράλληλα, οι γενικές τοποθετήσεις για την ύπαρξη περιπτώσεων διαφθοράς δίχως την αντίστοιχη ανάπτυξη πρωτοβουλιών και συγκεκριμένων δράσεων αντιμετώπισής τους δεν προσφέρει το παραμικρό στη δημόσια υγεία και στους πολίτες. Οι δε προκηρύξεις θέσεων που είχαν ήδη ανακοινωθεί από το 2014 εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα.»

Τέλος ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά «να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τις περιπτώσεις διαφθοράς, καθώς και για την επιβάρυνση που, κατά τις δηλώσεις σας, αυτό επέφερε στο δημόσιο ταμείο». Επιπλέον ζητά ερωτά σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την εξυγίανση του συστήματος προμήθειας υλικών και τον έλεγχο των δαπανών, ποιος ο προγραμματισμός για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ποια είναι η λύση που προτείνεται για το θέμα των επικουρικών ιατρών, πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την επιστροφή των επίορκων ιατρών στις θέσεις τους (νόμος Κατρούγκαλου) δίχως προηγούμενη διερεύνηση του θέματος και σχετική απόφαση του αρμοδίου οργάνου, καθώς και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την διαφανή λειτουργία του συστήματος προμήθειας υλικών και τη μείωση της γραφειοκρατίας με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.




Παυλόπουλος: «Η Μακεδονία είναι και θα παραμείνει ελληνική»



«Η επέτειος του Δήμου Ελασσόνας δείχνει σ’ εμάς, τους Έλληνες, τον δρόμο της ενότητας. Και, συνακόλουθα, του εθνικού χρέους υπέρβασης κάθε διχόνοιας καθώς και κάθε μικρόψυχης πολιτικής, κομματικής ή άλλης σχετικής διαφοράς, ιδίως όταν καλούμεθα να επιτύχουμε κρίσιμους εθνικούς στόχους» υπογράμμισε σήμερα κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Ελασσόνας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ενώ παράλληλα, βρήκε για μία ακόμη φορά την ευκαιρία να στείλει μήνυμα προς πάντα ενδιαφερόμενο υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «η Μακεδονία είναι και θα παραμείνει ελληνική». Αναφορά που έκανε, ορμώμενος από το γεγονός ότι η απελευθέρωση της Ελασσόνας επέτρεψε στην συνέχεια, την ανακατάληψη των στενών του Σαρανταπόρου και -μετά την απελευθέρωσή της- την εκ νέου απόδοση του συνόλου της Μακεδονίας  στον Εθνικό Κορμό. «Όσοι αμφισβητούν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, γελοιοποιούνται με τους ασυνάρτητους ισχυρισμούς τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πριν απ’ όλα, τόνισε, η επέτειος αυτή μας παρακινεί να τιμούμε τους πρώτους νεκρούς -μαζί μ’ εκείνους της Στρατιάς της Ηπείρου που, την ίδια μέρα, κατέλαβαν το Γρίμποβο κοντά στην Άρτα-  κατά τον ιερό αγώνα για την απελευθέρωση των τότε υπόδουλων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ελληνικών εδαφών.

Πέραν τούτου, προσέθεσε, η ως άνω επέτειος δείχνει σ’ εμάς, τους Έλληνες, τον δρόμο της ενότητας.  Θυμίζοντάς μας, ταυτοχρόνως, ότι η μακραίωνη και ένδοξη Ιστορία μας έχει αποδείξει ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα και πολύ πιο σημαντικά απ’ όσα θα μπορούσαν να μας διχάσουν.

Μάλιστα με αφορμή το σχόλιο του δημάρχου για την ευρωπαϊκή θέση της χώρας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη που είναι ο φυσικός της δρόμος και θα την οδηγήσει στο ξέφωτο του μέλλοντος. Ωστόσο προσέθεσε ότι θα πρέπει όλοι οι λαοί  της Ευρώπης να παλέψουν για να αποκαταστήσουν τις αρχές και τις αξίες της γιατί χωρίς αυτές η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Πολλώ μάλλον, όπως παρατήρησε, που αυτές οι αρχές και οι αξίες δεν είναι άλλες από αυτές της ελληνικής δημοκρατίας και του ελληνικού πολιτισμού. «Εμείς μπολιάσαμε την Ευρώπη. Σε αυτό πρέπει να μείνουμε και να διεκδικήσουμε μέσα στην Ευρώπη τη θέση που μας ανήκει αλλά παλεύοντας για τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού» επεσήμανε.

Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι η  απελευθέρωση της Ελασσόνας επέτρεψε στην συνέχεια, την ανακατάληψη των στενών του Σαρανταπόρου και -μετά την απελευθέρωσή της- την εκ νέου απόδοση του συνόλου της Μακεδονίας στον Εθνικό Κορμό. «Της Μακεδονίας που, ως κοιτίδα του Πολιτισμού και της Ανδρείας των Ελλήνων, ήταν, είναι και θα παραμείνει Ελληνική», υπογράμμισε εμφατικά και προσέθεσε:

«Όπως τόνισα και κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, οι μεν κιβδηλοποιοί και παραχαράκτες της ιστορίας, οι οποίοι τολμούν ν’ αμφισβητούν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, γελοιοποιούνται με τους ασυνάρτητους ισχυρισμούς τους.  Εκείνοι δε οι οποίοι, στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, τους παρακολουθούν αδιάφοροι –και πολύ περισσότερο «συμπαθούντες»- εκτίθενται ανεπανορθώτως ως, άμεσοι ή έμμεσοι, συνεργοί στο ανοσιούργημα του βιασμού της ιστορίας.  Το οποίο, σημειωτέον, δεν υπόκειται σε πολιτική ή άλλη παραγραφή.»

Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά για την τιμή που του επεφύλαξε ο Δήμος Ελασσόνας και διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων του για να αρθεί στο ανάλογο ύψος αυτής της τιμής.

Ο δήμαρχος Ελασσόνας παρέδωσε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης καθώς και το σύμβολο της πόλης.

Ακολούθως ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε τη Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας και εν συνεχεία θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που παρατίθεται προς τιμή του από τον δήμαρχο Ελασσόνας.


Πηγή


Θεοδωράκης: «Δεν μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις»



«Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε «ναι» και στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Τόσο απλό». Με τη φράση αυτή, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκλεισε την ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τόνισε: «Θα συνιστούσα στον κ. Τσίπρα να μαζέψει λίγο ορισμένα στελέχη του. Έκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι, ως προϊόν της διαπλοκής και τώρα που τα εξώφυλλα αλλά και οι αποφάσεις ορισμένων υπουργών σας μαρτυρούν ποιοι έχουν επιλεκτικές σχέσεις με τη διαπλοκή, τώρα άλλαξαν τροπάριο και μιλούν για ¨ακροδεξιό Ποτάμι¨. Χθες υπήρξε μια ανακοίνωση του γραφείου σας που είναι μνημείο ανευθυνότητας και γκεμπελισμού. Πάρτε το αλλιώς γιατί θα βρείτε».
Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι στόχος του κόμματός του είναι να αλλάξει το παλιό σύστημα, όχι να γίνει μέρος του. «Θα παραμείνουμε το ίδιο ξεροκέφαλοι ως προς τις ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν. Έχουμε ανάγκη τις εξαιρέσεις του παλιού αλλά δεν έχουμε ανάγκη το παλιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι προτείνει το Ποτάμι
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέπτυξε ένα σύνολο προτάσεων ανά κυβερνητικό τομέα για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να βγει το ταχύτερο από την κρίση. Ανάμεσα σ’ αυτές είναι:
  • η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει να είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή, για να αναθεωρηθούν τα άρθρα «περί ευθύνης υπουργών» και ασυλίας βουλευτών έτσι ώστε τα αδικήματα που διαπράττουν οι υπουργοί και οι βουλευτές να τιμωρούνται όπως και των υπόλοιπων πολιτών
  • σύσταση επιτροπής επαϊόντων και όχι κομματικών στελεχών που μέσα σε έξι μήνες θα εκπονήσει ένα σχέδιο για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. «Σύνταγμα, κανονισμός της Βουλής και εκλογικός νόμος μαζί», με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών
  • συγκρότηση μικρής κυβερνητικής ομάδας, 20 ατόμων, με κατάργηση υφυπουργών και σημαντική μείωση των γενικών και ειδικών γραμματέων,
  • μείωση της γραφειοκρατίας
  • απομάκρυνση διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών
  • φορολογικές διευκολύνσεις για να πέσει η ανεργία σε 5 χρόνια
  • ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος
  • μηδενική φορολογία των νέων αγροτών για 3 χρόνια
  • πρότυπα σχολεία σε φτωχές περιοχές
  • πραγματοποίηση ελέγχων παντού

Πηγή : ethnos.gr


Η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε στον Λεβέντη για τα περί «γκαντεμιάς»



Την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη προκάλεσε η δήλωση του Βασίλη Λεβέντη ότι δεν θέλει το γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη γιατί τον θεωρεί «γκαντέμη» και «γρουσούζη».

Όπως σημειώνει ο Βηματοδότης, η Ντόρα χρησιμοποιούσε πολλές φορές το γραφείο του πατέρα της στη Βουλή (έβλεπε εκεί κόσμο) και δεν την ενόχλησε, όπως λέει, που το έδωσαν στον κ. Λεβέντη. Την ενόχλησε όμως η δήλωση Λεβέντη.

Έτσι μπήκε στον κόπο να του απαντήσει: «Σου εύχομαι, Πρόεδρε Λεβέντη, Πρόεδρε της Ενωσης Κεντρώων, να αποκτήσεις κάποια στιγμή την γκαντεμιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην ηλικία, στη διαύγειά του και στην αναγνώριση όλων όσων έχει προσφέρει στον τόπο του».

Επειτα από αυτό, ο κ. Λεβέντης επέμεινε στο αίτημά του να αλλάξει γραφείο και έστειλε σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Το γραφείο που δόθηκε στον Β.Λεβέντη θεωρείται από τα καλύτερα που υπάρχουν στη Βουλή: μεγάλο, ευήλιο, με με προθάλαμο και, κυρίως, στο ισόγειο.

Αλλά ο Β. Λεβέντης δεν το θέλει και για έναν άλλο λόγο: Επειδή παίρνει... χάπια. Όπως λέει, λόγω των χαπιών που λαμβάνει (για θέματα υγείας) χρειάζεται συχνά τουαλέτα και το γραφείο που του έδωσαν δεν διαθέτει δική του τουαλέτα. Συγκεκριμένα, η τουαλέτα βρίσκεται περίπου 20 μέτρα έξω από το γραφείο που του έχουν παραχωρήσει.

Πάντως, το θέμα πήρε διαστάσεις, καθώς οι βουλευτές της ΝΔ ανακάλυψαν ότι δόθηκε και ένα δεύτερο, εξόχως προνομιακό γραφείο, για το κόμμα του κ. Λεβέντη.

Πρόκειται για το γραφείο που βρίσκεται στο ισόγειο, έξω από τα κυβερνητικά γραφεία, δίπλα από το καφενείο της Βουλής, και το είχε χρησιμοποιήσει η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο κ. Λεβέντης ανταπέδωσε τα «πυρά», στέλνοντας νέα επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής (και σκέφτεται, όπως λέει, να την αποστείλει και στον πρωθυπουργό) με την οποία αποκαλύπτει περί τους 1.000 συμβούλους που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλους 850 που έχει η ΝΔ και ζητεί την απόσυρσή τους. Πού τους βρήκε και πώς υπολόγισε τον αριθμό τους, ουδείς γνωρίζει. Ο ίδιος σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν χρήματα, ισοδύναμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.



Πηγή


100 δόσεις: Αύξηση των ποσών και λιγότερες δόσεις – Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση




- Τι πρέπει να κάνουν μέχρι 14 Οκτωβρίου οι οφειλέτες για να μην πληρώσουν επιπλέον χρήματα

- Αύξηση στα επιτόκια φέρνει αυξήσεις ως 30 ευρώ/μήνα ή ακόμη και τριπλασιασμό αν μειωθούν οι δόσεις

- Πότε οι δόσεις, παρά τη ρύθμιση, μειώνονται και αυξάνονται τα ποσά που πρέπει να πληρώσουν όσοι έχουν χρέη σε Δημόσιο - Ταμεία

Μεγάλο κίνδυνο να χάσουν τη ρύθμιση, να πληρώσουν επιπλέον επιτόκιο και να αναγκαστούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά κάθε μήνα στην εφορία αντιμετωπίζουν 1.100.000 πολίτες που μπήκαν σε ρύθμιση των οφειλών τους. Οι αλλαγές είναι πολλές και τα περιθώρια ελάχιστα. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου και θα φανούν στη δόση που θα πρέπει να καταβάλουν οι οφειλέτες με καταληκτική ημερομηνία ως τις 30 Νοεμβρίου.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο επιτόκιο που πλέον διαμορφώνεται στο 5,05% κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν ακόμη και όσοι έχουν ελάχιστο εισόδημα, κάτω από 10.000 ευρώ/χρόνο και οφειλές μικρότερες από 5.000 ευρώ.

Για να πετύχουν να εξαιρεθούν από το επιτόκιο όσοι έχουν χρέη ως 5.000 έχουν μόλις επτά μέρες στη διάθεσή τους.

Θα πρέπει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου να να πάνε στο Ταμείο τους με τα εκκαθαριστικά της εφορίας και να αποδείξουν ότι χρωστούν τα μισά και πλέον από τα εισοδήματα που δήλωσαν και δεν έχουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ. Θα πρέπει δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει κύρια οφειλή χωρίς τις προσαυξήσεις ως 5.000 ευρώ, να αποδείξει βάσει εκκαθαριστικού ότι το εισόδημά του είναι μέχρι 9.999,99 ευρώ και τα ακίνητα που έχει δηλώσει στο Ε9 (αν έχει) δεν είναι πάνω από 150.000 ευρώ. Διαφορετικά οι δόσεις δεν θα είναι άτοκες αλλά έντοκες με 5,05% και με μηνιαία επιβάρυνση ως 11,36 ευρώ.

Δεν είναι όμως μονάχα το επιτόκιο. Ανάλογα με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε οφειλέτη (και αυτό δεν αφορά μονάχα όσους έχουν μεγάλες οφειλές, αλλά όλους) τα Ταμεία και οι διευθυντές των εφοριών, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν και μάλιστα αυτεπάγγελτα, τον αριθμό των δόσεων κατεβάζοντας έναν οφειλέτη από τις 100 στις 72 ή και στις 50 δόσεις.
Αυτό σημαίνει ότι με μια αλλαγή, μια μείωση δηλαδή στις δόσεις, μπορεί να επιφέρει ακόμη και διπλασιασμό του ποσού που πρέπει να πληρώσει ο οφειλέτης κάθε μήνα. Αν δηλαδή κάποιος πέσει από τις 100 δόσεις στις 50 τότε θα πρέπει να υπολογίσει το διπλάσιο ποσό με επιπλέον επιτόκιο 5,05%. Το ΙΚΑ εξέδωσε ήδη την πρώτη εγκύκλιο, που θα αποτελέσει πιλότο για όλα τα Ταμεία.


Πηγή : newsit.gr


Με 155 «ναι» η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση




Μόνη της η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα του μνημονίου, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι δεν ψηφίζουν φόρους και περικοπές σε συντάξεις. Τι είπαν οι υπουργοί της κυβέρνησης. Η κόντρα Μεϊμαράκη - Τσίπρα για το χρέος.
Με 155 «ναι» η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
 Advertisement
Ελαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από τους 155 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας την τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων.

Δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης σύσσωμοι οι βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΧΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κέντρου. Ειδικότερα, σε σύνολο 299 βουλευτών που ψήφισαν, «όχι» είπαν οι 144 - απών ήταν ο Νίκος Δένδιας.

Ωστόσο, το μήνυμα που απορρέει από τις τοποθετήσεις στη Βουλή είναι ότι η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει μόνη της το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους, ήτοι τους νέους φόρους και τις περικοπές στις συντάξεις, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και ουσιαστικής στήριξης στην προσπάθεια που ξεκινά και υπογράμμισε ότι στο τέλος της τετραετίας μπορούμε να έχουμε βγει από την κρίση. Στόχος μας είναι η έξοδος στις αγορές στις αρχές του 2017, σημείωσε ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση και απουσία στρατηγικής.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα σκληρά μέτρα ύψους 6,5 δισ. που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι αποκαλύφθηκε η προεκλογική πολιτική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν θα ψηφίσει νέους φόρους αλλά και τις περικοπές που έρχονται στις συντάξεις.

Η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Σε εμάς, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μην αναζητάτε ούτε πρόθυμες εφεδρείες ούτε αφελείς συνενόχους. Να το καταστήσουμε σαφές: Εσείς έχετε την ευθύνη. Εσείς διαπραγματευτήκατε. Και εσείς θα κριθείτε», τόνισε.

O Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για επιχείρηση συστηματικής λοιδορίας του Ποταμιού και ξεκαθάρισε ότι δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης. Αφησε παράθυρο να ψηφίσει κάποια νομοθετήματα, τονίζοντας ότι «στα λίγα καλά θα λέμε ναι, στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας».

Οι υπουργοί

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε κατά την ομιλία του στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων ότι μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη, υπό προϋποθέσεις από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 ενώ έκανε λόγο για ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα 100 δισ. στην πενταετία.

Στην ομιλία του, ο υπουργός οικονομίας Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι μπαίνουν 4,5 δισ. στην οικονομία σε τρεις μήνες, ενώ εκτίμησε ότι φέτος η ύφεση μπορεί να είναι μικρότερη των προβλέψεων, στο -1,5%.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε ότι το δημόσιο θα πληρώσει φέτος οφειλές 3,5 δισ. ευρώ ενώ περιέγραψε τους τρεις άξονες της μακροοικονομικής πολιτικής.

Ο υπουργός υποδομών, μεταφορών και δικτύων Χ. Σπίρτζης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τα μεγάλα έργα.

Ο αναπληρωτής υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, με νέο σύστημα αξιολόγησης και κινητικότητας.

Η αντιπαράθεση Τσίπρα - Μεϊμαράκη για το χρέος

Ο πρωθυπουργός παρενέβη μετά την ομιλία του επικεφαλής της ΝΔ κάνοντας λόγο για προεκλογική ομιλία. Ο κ. Μεϊμαράκης με τη σειρά του εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι ανακατεύεται στα εσωκομματικά της ΝΔ τονίζοντας ότι "θα είμαστε συγκροτημένο κόμμα όποιος και αν είναι αρχηγός". Ο κ. Τσίπρας σε δευτερολογία του, υπογράμμισε ότι έκανε πολιτικό σχόλιο και δεν είχε σκοπό να σχολιάσει τα εσωκομματικά της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για εθνικό ατόπημα από την αναφορά Μεϊμαράκη στο θέμα του χρέους. «Για κακή σας τύχη η τοποθέτησή σας έρχεται λίγες ώρες μετά την ομιλία Ολαντ στο ευρωκοινοβούλιο που ανάγει σε μείζον θέμα το ζήτημα του χρέους. Με ποιον είστε;» αναρωτήθηκε.

Απαντώντας ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε ότι συμφωνεί στο να ανοίξει το θέμα του χρέους δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φόρτωσε επιπλέον 90 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος. «Είπα εγώ να μην ανοίξει η συζήτηση για το χρέος; Τι πάθατε και πεταχτήκατε;», σημείωσε.

«Εμείς συμφωνούμε, πάμε μαζί να δούμε πώς θα γίνει η διαχείριση του χρέους. Δεν είδα όμως να μας καλείτε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Εμείς σας λέμε ότι με την ύφεση που υπάρχει και τα ελλείμματα που δημιουργήσατε, το χρέος πρέπει να το δούμε. Εμείς είπαμε να πάμε μαζί και δεν μας θέλετε, δεν μας καλείτε», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΝΔ.


Πηγή : euro2day,gr


Ράνια Αντωνοπούλου: 100.000 άνεργοι σε επιδοτούμενα προγράμματα



Την ένταξη 100.000 ανέργων σε επιδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης τους επόμενους έξι μήνες και άλλων 150.000 σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας από τον ερχόμενο Μάρτιο και έως το τέλος του 2016, εξήγγειλε μιλώντας από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου.

Η κ. Αντωνοπούλου πρόσθεσε, ότι ήδη υλοποιούνται προγράμματα για 100.000 ωφελούμενους, ενώ απέδωσε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, «στις προσπάθειες να διορθωθούν τα λάθη που είχαν γίνει κατά το παρελθόν».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, η πολιτική της κυβέρνησης για την κατάρτιση και την επανένταξη, βασίζεται στη σύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, στην αντιμετώπιση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, (π.χ. γυναίκες, άνεργοι με χαμηλά τυπικά προσόντα κ.ά.), καθώς και στην κοινωνική ένταξη των νέων που βρίσκονται εκτός αγοράς και εκπαίδευσης.

Η κ. Αντωνοπούλου προανήγγειλε επίσης, ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας, και ειδικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων επιστημόνων που αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό.


Πηγή


Καταψήφισε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία



Με το βλέμμα στους εσωκομματικούς τους αντιπάλους ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για πολιτική απάτη και για αλαζονεία, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης υποστήριξε πως: «Έρχεται πολύ βαρύς Χειμώνας, ο πιο βαρύς που έχει περάσει. Βιαστήκατε να κάνετε εκλογές για να προλάβετε την φοροκαταιγίδα, για να προλάβετε τους νέους φόρους στα νησιά, στους αγρότες κλπ., να προλάβετε τις περικοπές. Αποδεικνύεται ότι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και άλλος μετά τις εκλογές. Από την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου άρχισε να λέει άλλα. Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου, ο ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία, η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος για τα ενοίκια και ανεστάλη προσωρινά ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Μην μας λέτε ότι ψάχνετε ισοδύναμα, δεσμευτείτε εδώ ότι αυτό το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί».

Σε υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε να στέλνει τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα: «Αντί να γίνετε εθνικός ηγέτης γίνατε κομματάρχης και οδηγήσατε την χώρα σε εκλογές» είπε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ενώ δίνοντας το αντιπολιτευτικό του στίγμα είπε: «Εμείς στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για να υπάρξουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σε νέα μέτρα και νέους φόρους, δεν θα τα ψηφίσουμε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι στις ΗΠΑ μίλησε εναντίον της χώρας -για τα θέματα διαφθοράς- και ότι δεν ήταν θέμα μετάφρασης.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους, προκαλώντας την απάντηση του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ανέφερε ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση αναιρεί τη δυνατότητα για αναδιάρθρωσή του, αντίθετα με όσα δημοσίως διακηρύσσει.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προχωρά στη μείωση των αγροτικών συντάξεων και στην αύξηση των φόρων, τονίζοντας «χωρίς την ψήφο της ΝΔ, μόνο των ΑΝΕΛ». Τον προκάλεσε να κατονομάσει τους ολιγάρχες και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά, να φέρει το νόμο.

Κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό ότι πηγαίνει παντού απροετοίμαστος και ότι «δεν έχει διαβάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσαν οι υπουργοί του».

«Εσείς προκαλέσατε φυγή καταθέσεων, εσείς προκαλέσατε capital controls, εσείς προκαλέσατε την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση και τώρα εξαπατάτε τους δικούς σας βουλευτές λέγοντας ότι τώρα θα αλλάξετε τις διοικήσεις των τραπεζών» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και ακολούθως διάβασε το σχετικό εδάφιο της συμφωνίας με τους δανειστές όπου αναφέρεται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα διορίζονται χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στην Παιδεία καλώντας την κυβέρνηση να ξεφύγει από τις ιδεοληψίες της. «Δεν μπορεί να ξεκινά η σχολική χρονιά με δεκάδες σχολεία κλειστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της ΝΔ: «Εμείς διαθέτουμε ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με τη ΝΔ, εκφράζουμε την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που έχει σαν κέντρο τον άνθρωπο. Εμείς πιστεύουμε στο μικρό και επιτελικό κράτος με μικρότερους φόρους».

Κλείνοντας είπε ο κ Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Προχωρήστε και ψηφίστε μόνοι σας ότι υπογράψατε, εμείς λέμε όχι στον κρατισμό και στις πολιτικές που προσβάλουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι στους φόρους όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».


Πηγή


Σάλος με δηλώσεις Ιταλού ιερέα: Τα παιδιά προκαλούν τους παιδόφιλους




«Την παιδοφιλία την κατανοώ, την ομοφυλοφιλία όχι», δήλωσε ο κληρικός Τζίνο Φλάιμ

Με απόλυτη βεβαιότητα και απαντώντας σε δημοσιογράφο του ιταλικού τηλεοπτικού σταθμού La7 ο ιερέας Τζίνο Φλάιμ, καταδίκασε την ομοφυλοφιλία, αλλά όχι την… παιδοφιλία!

«Εγώ την παιδοφιλία μπορώ να την κατανοήσω, την ομοφυλοφιλία δεν ξέρω», δήλωσε ο ιερέας στην κάμερα τηλεοπτικής εκπομπής προκαλώντας σοκ σε παρουσιαστή, καλεσμένους και κοινό.

«Η ομοφυλοφιλία είναι μία ασθένεια. Έχω υπάρξει σε σχολεία και τα παιδιά τα γνωρίζω. Δυστυχώς τα παιδιά αναζητούν την τρυφερότητα που δεν έχουν στο σπίτι τους. Κι ίσως βρίσκουν κάποιον ιερέα, ο οποίος μπορεί να ενδώσει. Και το καταλαβαίνω αυτό», είπε ο κληρικός ανερυθρίαστα.
Ερωτηθείς από την έκπληκτη δημοσιογράφο αν υποστηρίζει ότι τα παιδιά φταίνε για την παιδοφιλία, απάντησε: «Εν μέρει ναι».

Άμεση ήταν η αντίδραση της εκκλησίας του Τρέντο όπου λειτουργεί ο κληρικός, που καλεί τον Τζίνο Φλαίμ να ανακαλέσει και τον απαλλάσσει από τα καθήκοντά του.

Λίγες ώρες μετά το βίντεο-σοκ ο ιερέας συνέχισε να προκαλεί καθώς σε συνέντευξή του στην Repubblica διερωτήθηκε: «Μα τι είπα που ήταν τόσο σοβαρό;».

Σε ερώτηση αν δικαιολογεί τους παιδόφιλους ιερείς απάντησε πως τους κατανοεί, αλλά δεν τους δικαιολογεί.

«Υπάρχουν ορισμένα παιδιά που αναζητούν την τρυφερότητα και δεν την βρίσκουν στην οικογένεια, επομένως την ψάχνουν αλλού. Αυτό είπα και το επαναλαμβάνω. Εδώ “την πατάνε” οι εκπαιδευτές. Αυτό ισχύει για όλους, όχι μόνο για τους ιερείς. Αν οι εκπαιδευτές δεν είναι όπως θα έπρεπε τότε είναι οι πρώτοι παιδόφιλοι. Με κάποια παιδιά οι εκπαιδευτές είναι οι πρώτοι που “την πατάνε”. Αλλά δεν τους δικαιολογώ», συμπλήρωσε.

Όσο για τους παιδόφιλους ιερείς σχολίασε πως «μπορεί να υπάρχει κάποιος κληρικός παιδόφιλος, αλλά δεν τον δικαιολογώ. Η παιδοφιλία είναι ασθένεια. Θα έπρεπε να μιλήσουν με έναν γιατρό. Αν κάποιος ιερέας είναι παιδόφιλος πρέπει να απομακρυνθεί».



Πηγή : protothema.gr


Τσίπρας: «Η Ν.Δ. δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση»



Η ψήφιση των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το νέο ορόσημο για την κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η γραμματεία της κυβέρνησης έχουν θέσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι αύριο προς τα υπουργεία που εμπλέκονται νομοθετικά με τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, προκειμένου να έχουν ολοκληρώσει τις εκθέσεις και προτάσεις τους.

Αύριο θα αποφασιστεί και το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης στη Βουλή της νέας δέσμης μέτρων, που αναμένεται ότι θα έρθει σε ένα νομοσχέδιο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε (Ρ/Σ ΒΗΜΑ) ότι τα μέτρα «θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί περίπου στις 15 Οκτωβρίου» και ότι οι απαραίτητες διαδικασίες θα πρέπει να είναι γρήγορες.

Ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τόνισε ότι «πρώτος στόχος είναι εντός του επόμενου μήνα να έχει λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά τη σαφή θέση που διατυπώθηκε από τους εκπροσώπους τους ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μάλιστα, ιδιαίτερα για τη Ν.Δ. ανέφερε ότι «δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση» και εξέφρασε την άποψη πως η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων «χρησιμοποιήθηκε ως αρένα εσωκομματικού αγώνα», ενώ κατήγγειλε ως υποκριτική τη στάση υπέρ της συναίνεσης που είχε υιοθετήσει προεκλογικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στα επιμέρους θέματα, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία στο PSI και στην υλοποίηση μιας πολιτικής «που συρρίκνωσε την ελληνική οικονομία κατά 25% και εκτίναξε την ανεργία στο 27%». Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές παρέπεμψε στην απόφαση των δανειστών να προκαλέσουν ασφυξία στην ελληνική οικονομία κλείνοντας τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, παρέκαμψε τα capital controls και αναφέρθηκε στη διάθεση περισσότερων των 40 δισ. χωρίς να διευθετηθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, στρέφοντας τα βέλη του προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Είπε, ειδικότερα, ότι ανέμενε από τις «αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις» να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για συμπόρευση στα θέματα που βρίσκονται ανοιχτά προς διαπραγμάτευση και ιδιαίτερα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την προσπάθεια διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, τη διαμόρφωση του νέου Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, το θέα των «κόκκινων» δανείων. «Αντ’ αυτού εξακολουθούν να παίζουν την ουρά της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε, για να προσθέσει ότι αυτό γίνεται «τη στιγμή που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τα λάθη της και έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της για τη στρατηγική διαχείριση της κρίσης».

Ως άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τη διεύρυνση των κοινωνικών παροχών, τη στήριξη του συστήματος υγείας, την προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας, την ενίσχυση της Δικαιοσύνης, την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, τη διεύρυνση των φορολογικών ελέγχων, την ψήφιση των νομοσχεδίων για τη λαθρεμπορία καυσίμων και καπνικών προϊόντων, τον διάλογο για τη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση.


Πηγή : kathimerini.gr