Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Είναι εξοργιστικό να εξαρτάται η δουλειά σου από ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους




Χωρίς ένσημα

του Αλέξη Παπαχελά

Είναι εξοργιστικό να εξαρτάται η δουλειά σου και το αν θα την έχεις από ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους. Ακουγα τους παλαιότερους που έλεγαν ότι είναι πολύ βασικό να έχει κολλήσει ένσημα κάποιος προτού αναλάβει μια υπεύθυνη δημόσια θέση. Εχουν δίκιο.

Σήμερα μας κυβερνούν, ως επί το πλείστον, άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει αγορά, πιάτσα. Ποτέ δεν αξιολογήθηκαν, ποτέ δεν ένιωσαν τον κίνδυνο της απόλυσης. Το σχολείο και το πανεπιστήμιο ήταν χώρος πολιτικής δράσης. Το «κίνημα» έγινε επάγγελμα και οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφονται κινούνται στο περιβάλλον μιας σίγουρης θέσης στο Δημόσιο ή το Πανεπιστήμιο. Γι’ αυτούς προέχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές και το τι θα πει ο «χώρος». Το αν χάνουν από μία απόφασή τους τη δουλειά δέκα ή εκατό άνθρωποι λίγο τους αφορά.

Προσωπικά κατάλαβα πλήρως το μεγαλείο της ασχετοσύνης τους με την υπόθεση των capital controls. Οι άνθρωποι που γνώριζαν εξήγησαν σε όλους τους αρμοδίους τις επιπτώσεις τους. Συνάντησαν άρνηση ή αδυναμία κατανόησης. Οι κυβερνώντες πίστευαν ότι κανείς δεν θα επηρεασθεί, με το περίφημο επιχείρημα «και ποιος έχει τη δυνατότητα να τραβάει τόσα μετρητά τον μήνα. Σίγουρα όχι κάποιος από τους ψηφοφόρους μας». Ολα περνούν μέσα από την πολιτική. Υπάρχει απέχθεια για νούμερα, για τεχνοκρατικές αναλύσεις. Το πιο ανησυχητικό; Το μυαλό τους δεν μπορούσε να συλλάβει την καταστροφή που θα επέφεραν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους εξαγωγείς, στις τράπεζες, παντού.

Θέλω να είμαι δίκαιος. Αυτό που περιγράφω δεν συμβαίνει τώρα για πρώτη φορά. Και άλλες κυβερνήσεις είχαν υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους οι οποίοι έκαναν καριέρα πηγαίνοντας πολύ γρήγορα από τα αμφιθέατρα στα κομματικά γραφεία, χωρίς να περάσουν ποτέ από το «πεζοδρόμιο». Απλώς τώρα υπάρχει η ιδεολογική εμμονή, το –σχεδόν– μίσος για το επιχειρείν και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Εχουμε σε υπεύθυνες θέσεις πολιτικούς και κομματικά στελέχη που θεωρούν ότι οι περισσότεροι θα έπρεπε να εργάζονται για το Δημόσιο και οι υπόλοιποι να φορολογούνται αφόρητα για να μπορεί το σύστημα να στέκεται όρθιο. Η κοινωνία στην απόγνωσή της τους εμπιστεύθηκε. Στο τέλος της ημέρας, όμως, ο κόσμος θέλει δουλειές, δουλειές, δουλειές. Και επειδή βλέπει ότι αποκλείεται να διορίσει ποτέ τα παιδιά του στο Δημόσιο, θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι ανάπτυξη με πολιτικούς σαν τους σημερινούς δεν πρόκειται να έλθει ποτέ. Αυτή την ώρα, το πιο πειστικό αφήγημα που θα άκουγε ο Ελληνας πολίτης θα ήταν αυτό ενός αυτοδημιούργητου, μη «βρώμικου», μη κρατικοδίαιτου επιχειρηματία, που θα εξηγούσε πώς ξεκίνησε ο ίδιος από το μηδέν και θα έπειθε ότι και η χώρα μπορεί να κάνει το ίδιο. Οι Ελληνες δεν δίνουν δεκάρα για κόμματα και ιδεολογίες, δουλειές θέλουν για τους ίδιους και τα παιδιά τους.


Έντυπη Καθημερινή




Γελάνε και τα τασάκια της ΚΕΔΚΕ!! Απίστευτη δήλωση Τασίας: Εμένα θα με γράψει η Ιστορία



Με ειρωνείες απάντησε στην αγωνία των δημάρχων, που έχουν «βουλιάξει» από μετανάστες, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής - Τους τα «έψαλε» κι ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλόπουλου, και του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Θοδωρή Δρίτσα. Επί τάπητος τέθηκε το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, το λόγο έλαβαν οι δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, λόγω της αυξημένης ροής μεταναστών, αλλά κι ο δήμαρχος Παιονίας, ο οποίος έχει κληθεί να αντεπεξέλθει στη συνεχή έλευση προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων.

Όλοι οι δήμαρχοι τόνισαν πως το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό κι όχι μόνο ελληνικό, όμως, σημείωσαν πως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει στρατηγική και συντονισμός, γιατί το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω. Η πλειοψηφία των δημάρχων, ακόμη, υπογράμμισε πως πολλές φορές το κράτος ήταν απόν και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις χωρίς να λάβουν καμία απολύτως βοήθεια ή ενημέρωση από τον κρατικό μηχανισμό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Τα αίματα, εντούτοις, στη συνεδρίαση «άναψαν», όταν ο λόγος εδόθη στον δήμαρχο της Κω, Γεώργιο Κυρίτση.

«Δε δέχομαι το νησί της Κω να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Διεκδικούμε βιώσιμες λύσεις. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει μόνη της το πρόβλημα και την Ευρώπη; Οι ψευδαισθήσεις των τελευταίων μηνών οδήγησαν σε ένα τρίτο μνημόνιο, πιο επώδυνο από τα άλλα», δήλωσε στην ομιλία του ο κ. Κυρίτσης, ερχόμενος, εν συνεχεία, σε αντιπαράθεση με τον κ. Δρίτσα και την κυρία Χριστοδουλοπούλου. Οι κατηγορίες του κ. Κυρίτση για σκόπιμους και λάθος χειρισμούς προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των δύο υπουργών με τον δήμαρχο Κω να λέει πως δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, έλυσε πρόσκαιρα το πρόβλημα.

«Κάθε χώρα έχει σύνορα είχε πει πρόσφατα σε συνέντευξή του ο κ. Πανούσης», ήταν τα λόγια του κ. Κυρίτση, που εξόργισαν τον κ. Δρίτσα, ο οποίος του απάντησε σε έντονους τόνους τα εξής: «Τα προστατεύουμε και δεν κινδυνεύουν. Καλό είναι τέτοιες τοποθετήσεις να μη γίνονται ούτε δημόσια ούτε ιδιωτικά».

Η αντιπαράθεση, ωστόσο, δεν έληξε εκεί, αλλά συνεχίστηκε, όταν έπειτα από τις τοποθετήσεις όλων των δημάρχων, ο λόγος εδόθη εκ νέου στην κυρία Χριστοδουλοπούλου, η οποία μαζί με τον κ. Δρίτσα τα «έψαλαν» στους δημάρχους, λέγοντας σε έναν εξ αυτών πως «αυτό που έχω κάνει θα το γράψει η Ιστορία, είτε αρνητικά είτε θετικά. Για εσάς δε νομίζω να γράψει τίποτα»!

Πιο αναλυτικά, η αναπληρώτρια υπουργός, στη δεύτερη τοποθέτησή της κι έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσε στο πρόσωπό της ο δήμαρχος Κω, ενημερώνοντας ως προς τον σχεδιασμό και τη χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ρωτήσουμε τον κύριο Κυρίτση εάν θα κάνουμε κέντρα υποδοχής, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είστε μια απίστευτη ψεύτρα», της απάντησε από την πλευρά του ο κ. Κυρίτσης ενώ ο διάλογος που ακολούθησε είναι ενδεικτικός του τεταμένου κλίματος της συνεδρίασης.

Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Κάντε μου μήνυση, γίνεστε περίγελος»

Γ. Κυρίτσης: «Ελάτε στην Κω, δεν τολμάτε»

Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Δεν θέλω διάλογο μαζί σας. Όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση ξέρει τον ρόλο σας»

Γ. Κυρίτσης: «Τον δικό σας ρόλο έχουν καταλάβει. Μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί ότι έχετε απέλθει»

Η νέα ένταση έληξε με παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη. Συνεχίζοντας τη δεύτερη τοποθέτησή της η κυρία Χριστοδουλοπούλου «απολογήθηκε» εξαπολύοντας πυρά προς όλους τους δημάρχους και λέγοντας: «Στην ουσία είμαι αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών. Βάλαμε το "μεταναστευτικής πολιτικής" αλλά ο ρόλος μου είναι συγκεκριμένος. Δεν είπα ότι θα φτιάξω κέντρα υποδοχής σε όλα τα νησιά αλλά μόνο σε εκείνα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Δεν είπα ότι θα κάνω ένα και στη Μύκονο».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Δρίτσας, ο οποίος υπερασπιζόμενος την κυρία Χριστοδουλοπούλου, υπογράμμισε: «Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Όταν λέω μέχρι εκεί μπορούμε, δεν είναι γιατί ο υπουργός κάνει διακοπές στη Μύκονο. Εγώ σας συμπονάω».

Από τα πυρά της κυρίας Χριστοδουλοπούλου, πάντως, δεν ξέφυγε ούτε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, ο οποίος κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων κι απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του είπε πως «όλα τα προβλήματα των νησιών έρχονται σε εμένα». «Όταν μαζεύτηκαν 6.000, γιατί έκλεισαν τα Σκόπια τα σύνορά τους και τελικά έφυγαν, άφησαν πίσω τους ένα βομβαρδισμένο τοπίο», σχολίασε, ακόμη, σχετικά με τις καταστάσεις που βιώνει καθημερινά ο Δήμος του, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχουν όρια παράνομου και το υπουργείο πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος».

«Είμαστε στα άκρα και μας πετάτε στην άκρη. Ντροπή! Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Με πήραν ξαφνικά να μου πουν ότι C-130 φέρνει 10.000 κονσέρβες και να τις μεταφέρω. Όλα τα μαθαίνω από τα κανάλια», κατήγγειλε, επίσης, ο κ. Γκουντενούδης, κατηγορώντας την κυρία Χριστοδουλοπούλου, όταν η υπουργός έλαβε εκ νέου το λόγο, ότι «θέλουμε να σας πάρουμε τηλέφωνο και δεν το σηκώνετε».

«Σας παρακαλώ, ούτε σας ξέρω ούτε το τηλέφωνό σας έχω», του απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός. Προς το τέλος της ομιλίας της, μάλιστα, απευθυνόμενη σε δήμαρχο που κριτίκαρε τη δουλειά της η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε: «Αυτό που έχω κάνει θα το γράψει η Ιστορία, είτε αρνητικά είτε θετικά. Για εσάς δε νομίζω να γράψει τίποτα».

Και πάλι, εντούτοις, η ένταση δεν έληξε εκεί, καθότι πολλοί δήμαρχοι συνέχισαν να αντιδρούν και να τα «ψάλλουν» κι εκείνοι στους υπουργούς, με τον κ. Δρίτσα να τους λέει: «Μιλάτε καλύτερα δεν σας προσέβαλα».

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως έπειτα από την επεισοδιακή συνεδρίαση, αντιπροσωπεία της Αυτοδιοίκησης που αποτελείτο από το προεδρείο της ΚΕΔΕ και δημάρχους από νησιωτικούς και παραμεθόριους δήμους της χώρας, έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ενημερώθηκε για τα προβλήματα που δημιουργεί στους νησιωτικούς και παραμεθόριους δήμους, που αποτελούν χώρους πρώτης υποδοχής, η μεγάλη εισροή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών κι επανέλαβε την ανάγκη άμεσης σύγκλησης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό ζήτημα στο πλαίσιο της ΕΕ σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη κι ιδίως με την Ύπατη Αρμοστεία.


Πηγή : protothema.gr


Άκυρη η απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ




Την απόφαση επί της αίτησης που είχε υποβάλει τον Απρίλιο η Ελληνικός Χρυσός κατά του υπουργού ΠΑΠΕΝ και στελεχών του υπουργείου για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Το ΣτΕ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, έκανε δεκτή, με την απόφαση 3191, την αίτηση κατά του υπουργείου της Ελληνικός Χρυσός, δηλαδή, σύμφωνα με ερμηνείες νομικών κύκλων, αναγνωρίζει ότι πράγματι το αρμόδιο υπουργείο επέδειξε κωλυσιεργία ως προς την έγκριση των προσαρτημάτων των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χαλκού, χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου που είχε καταθέσει η εταιρεία.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τα προσαρτήματα των τεχνικών μελετών που κατά τον κ. Σκουρλέτη η Ελληνικός Χρυσός δεν προσκόμισε, οδηγώντας τον ΥΠΑΠΕΝ να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαιοσύνη δέχεται την αίτηση ακύρωσης και αναθέτει την υπόθεση στη Διοίκηση προς νέα νόμιμη κρίση κατά την εκφορά της οποίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απαντήσεις της αιτούσας- δηλαδή της Ελληνικός Χρυσός- ότι δεν είναι δυνατή η αλλαγή των τεχνικών μεθόδων. Αλλά και ότι η επιστροφή φακέλου -κάτι που έκανε ο τέως ΥΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης- προβλέπεται μόνο εάν εντοπιστούν ανακρίβειες ή ανεπάρκειες και όχι επειδή άλλαξε η πολιτική θεώρηση της νέας κυβέρνησης.

Το ιστορικό

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014, η εταιρεία υπέβαλε, όπως ήταν υποχρεωμένη, τα δύο επίμαχα προσαρτήματα που το ΥΠΑΠΕΝ αναφέρει στην απόφασή του ότι απουσιάζουν και γι’ αυτό προχώρησε στην ανάκληση των τεχνικών μελετών.

Ωστόσο, η διοίκηση του ΥΠΑΠΕΝ δεν τα ενέκρινε, ως ορίζει ο νόμος σε 60 ημέρες, με αποτέλεσμα η Ελληνικός Χρυσός να προσφύγει στο ΣτΕ, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης κατά του υπουργείου για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών. Τέσσερις ημέρες, μετά την προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός στο ΣτΕ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που ήταν τότε υπουργός ΠΑΠΕΝ επέστρεψε τα προσαρτήματα στην εταιρεία για "συμπλήρωση και διόρθωση ελλείψεων”. Ανάμεσα στις ελλείψεις αυτές, σύμφωνα με το ΥΠΑΠΕΝ, ήταν το γεγονός ότι η εταιρεία δεν πραγματοποίησε το πρόγραμμα δοκιμών σε ημιβιομηχανική μονάδα στην περιοχή που βρίσκεται το έργο, αλλά το υλοποίησε σε ερευνητικό κέντρο της Φινλανδίας.

Πλέον, όμως, η έγκριση από το ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσε η εταιρεία απορρίπτει τον ισχυρισμό της διοίκησης του ΥΠΑΠΕΝ. Ότι, δηλαδή, η Ελληνικός Χρυσός θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές στην Ελλάδα.



Πηγή :  iefimerida.gr 


Μεϊμαράκης: Μικρός και λίγος ο Τσίπρας – Εμείς τον στηρίζαμε και αυτός μας έσκαβε τον λάκκο


Ξεκινάμε τον αγώνα για να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και πρόσθεσε ότι καλούμε τους Έλληνες πολίτες να εμπιστευθούν ξανά την ΝΔ για την κυβέρνηση.

«Στηρίζομαι πάρα πολύ στο ότι οι βουλευτές θα δώσουν την μάχη στο νόμο τους και ότι θα πειθαρχήσουν και θα πάνε συντεταγμένα με ενιαίο πολιτικό λόγο, γιατί είναι ώρα μάχης και στην μάχη πειθαρχούμε», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι το κόμμα έχει και πρόγραμμα και πρόταση διακυβέρνησης που θα την παρουσιάσει ολοκληρωμένη στην ΔΕΘ. Επίσης, ανέφερε ότι όλοι οι βουλευτές θα είναι ξανά στην πρώτη γραμμή της μάχης και θα είναι ξανά στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ο κ. Μειμαράκης κατηγόρησε τον κ. Τσιπρα ότι περιφρονεί το Σύνταγμα, ότι βρίσκεται σε πανικό και ότι φάνηκε μικρός και λίγος, όπως ειπε αφού ενώ η ΝΔ στα δύσκολα τον στήριζε εκείνος της έσκαβε τον λάκκο.

Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε την διεξαγωγή δυο ντιμπέιτ τουλάχιστον όπως ειπε με τον Αλέξη Τσιπρα και παρουσιάζοντας το σύνθημα της ΝΔ για την προεκλογική περίοδο είπε ότι είναιτο «Ξεκινάμε».

Επίσης ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση της ΝΔ στην Ρηγίλλης «για να επιστρέψουμε στις ρίζες μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή : newsit.gr



Άγριος καυγάς μεταξύ δημάρχου Κω και Χριστοδουλοπούλου: 'Είστε απίστευτη ψεύτρα'. 'Κι εσείς περίγελος'



Άναψαν τα αίματα στην χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό. Απίστευτοι διάλογοι μεταξύ δημάρχου της Κω και της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τασίας Χριστοδουλοπούλου

Έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιας για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του δημάρχου της Κω, Γιώργου Κυρίτση, υπήρξε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκε το μεταναστευτικό.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου κατηγόρησε τον δήμαρχο της Κω ότι δεν συνεργάζεται, και εκείνος από την πλευρά του την κατηγόρησε ότι είναι η υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που κάλυπταν το γεγονός, ο διάλογος μεταξύ των δύο φέρεται να είναι ο εξής:

Η κα Χριστοδουλοπούλου, μετά την τοποθέτηση όλων των δημάρχων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αυξημένη ροή μεταναστών και έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσε στο πρόσωπό της ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, ενημερώνοντας ως προς τον σχεδιασμό και τη χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ρωτήσουμε τον κύριο Κυρίτση εάν θα κάνουμε κέντρα υποδοχής, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είστε μια απίστευτη ψεύτρα», απάντησε ο κ. Κυρίτσης ενώ ο διάλογος που ακολούθησε είναι ενδεικτικός του τεταμένου κλίματος της συνεδρίασης.

Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Κάντε μου μήνυση, γίνεστε περίγελος»

Γ. Κυρίτσης: «Ελάτε στην Κω, δεν τολμάτε»

Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Δεν θέλω διάλογο μαζί σας. Όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση ξέρει τον ρόλο σας»

Γ. Κυρίτσης: «Τον δικό σας ρόλο έχουν καταλάβει. Μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί ότι έχετε απέλθει»
Η νέα ένταση έληξε με παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργου Πατούλη. Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, η κα Χριστοδουλοπούλου «απολογήθηκε» εξαπολύοντας πυρά προς όλους τους δημάρχους και λέγοντας: «Στην ουσία είμαι αναπληρώτρια υπουργός εσωτερικών. Βάλαμε το “μεταναστευτικής πολιτικής” αλλά ο ρόλος μου είναι συγκεκριμένος. Δεν είπα ότι θα φτιάξω κέντρα υποδοχής σε όλα τα νησιά αλλά μόνο σε εκείνα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Δεν είπα ότι θα κάνω και στη Μύκονο».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Δρίτσας απαντώντας στις κατηγορίες των δημάρχων ότι δεν υπήρχε επικοινωνία και ενημέρωση. Υπερασπιζόμενος την κα Χριστοδουλοπούλου, υπογράμμισε: «Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Όταν λέω μέχρι εκεί μπορούμε, δεν είναι γιατί ο υπουργός κάνει διακοπές στη Μύκονο. Εγώ σας συμπονάω».

Από τα πυρά της κας Χριστοδουλοπούλου δεν ξέφυγε ούτε ο δήμαρχος Παιονίας, ο οποίος την κατηγόρησε λέγοντας τα εξής: «Θέλουμε να σας πάρουμε τηλέφωνο και δεν το σηκώνετε.»

«Σας παρακαλώ, ούτε σας ξέρω ούτε το τηλέφωνό σας έχω», απάντησε η κα Χριστοδουλοπούλου.
Η ένταση συνεχίστηκε στη συνεδρίαση με πολλούς δημάρχους να αντιδρούν και τον κ. Δρίτσα να τους λέει: «Μιλάτε καλύτερα δεν σας προσέβαλα».

Προς το τέλος της ομιλίας της, απευθυνόμενη σε δήμαρχο που κριτίκαρε τη δουλειά της η Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε: «Αυτό που έχω κάνει θα το γράψει η ιστορία, είτε αρνητικά είτε θετικά. Για εσάς δε νομίζω να γράψει τίποτα».

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του δημάρχου Κω, Γιώργου Κυρίτση, για το μεταναστευτικό στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Αναλυτικά:

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, για τη στήριξη που παρείχαν στο Δήμο Κω.
Ήταν πολύ σημαντική για μας αυτή η στήριξη, ιδιαίτερα όταν κάποιοι επιχείρησαν να μας μεταφέρουν δικές τους ευθύνες, να μας στοχοποιήσουν και να μας τρομοκρατήσουν για το γεγονός ότι δεν δεχόμαστε να μετατρέψουμε το νησί μας σε αποθήκη ψυχών και διεκδικούσαμε βιώσιμες, άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις.
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών είναι πλέον ανεξέλεγκτη.
Η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι ήταν απροετοίμαστη.
Είναι δυνατό να πιστεύει κανείς ότι η λύση στο πρόβλημα είναι οι μειοψηφικές ιδεοληψίες κάποιων που δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε τη διάκριση και τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ πρόσφυγα και παράνομου μετανάστη;
Είναι δυνατό η Ελλάδα να πιστεύει ότι μπορεί να διαχειριστεί μόνη της το πρόβλημα;
Είναι δυνατόν να πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει τη στάση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό; Είδαμε που οδήγησαν αυτές οι ψευδαισθήσεις, σε ένα τρίτο και πιο επώδυνο μνημόνιο.
Η Ευρώπη ουσιαστικά αρνείται να δεχθεί την αναλογική κατανομή ενός αριθμού προσφύγων που πρότεινε ο αρμόδιος επίτροπος , ο κ. Αβραμόπουλος. Και μιλάμε για έναν αριθμό μόλις 40.000 όταν στην Ελλάδα μόνο έχουν μπει μόνο 150.000 από την αρχή του χρόνου, οι οποίοι φυσικά δεν είναι όλοι πρόσφυγες.
Η Γαλλία όταν άρχισαν να μπαίνουν από την Ιταλία, παράνομοι μετανάστες, ανέπτυξε δυνάμεις στα σύνορα. Εμπόδισε την είσοδο τους και όποιοι μπήκαν από τα δάση, συνελήφθησαν και με την εφαρμογή της συνθήκης Δουβλίνο, τους έστειλαν πίσω στη χώρα πρώτης εισόδου ( δηλαδή στην Ιταλία).
Η Αγγλία δεν θέλησε να δεχθεί ούτε τους ελάχιστους που είχαν μαζευτεί στη σήραγγα της Μάγχης και μεταχειρίστηκε και βία. Σκηνές που δεν έχουμε ξαναδεί. Παράλληλα φρουρεί με ακταιωρούς το θαλάσσιο πέρασμα της Μάγχης.
Η Ουγγαρία υψώνει φράχτη και κλείνει τη δίοδο από τα Βαλκάνια. Βέλγιο, Ισπανία, Πολωνία, Τσεχία και άλλες χώρες, αρνούνται να υπάρξει αναλογική κατανομή προσφύγων, διαφωνούν με το σχέδιο Αβραμόπουλου.
Τελευταία εξέλιξη: Γαλλία και Αγγλία, μέσω των υπουργών εσωτερικών τους, υπέγραψαν συμφωνία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Το 80% αυτής της συμφωνίας αναφέρεται σε μέτρα προστασίας και φρούρησης των συνόρων τους και μόνο ένα μικρό μέρος σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους;
Δύο μόνο επισημάνσεις θα κάνω σε σχέση με αυτούς τους κινδύνους.

α) Αν τα Σκόπια κλείσουν τα σύνορα και αυτό που είδαμε τις τελευταίες ημέρες γίνει μόνιμη κατάσταση; Αν κλείσει η διέλευση από τα Βαλκάνια, μέσω Ουγγαρίας; Πόσοι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα;

β) Αν αρχίσουν οι άλλες χώρες, όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, να κάνουν εφαρμογή της συνθήκης Δουβλίνο και να μας τους ξαναστέλνουν πίσω, τότε τι θα συμβεί;
Για να καλυφθεί η ανυπαρξία του Κράτους στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά, κάποιοι προσπάθησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους στην αυτοδιοίκηση, κάποιοι προσπαθούν να δραπετεύσουν από το πρόβλημα , μεταθέτοντας τις ευθύνες τους στους νησιωτικούς δήμους.

-Φταίει μήπως ο Δήμος Κω για το γεγονός ότι η διαδικασία της ταυτοποίησης δεν μπορεί, αποδεδειγμένα πλέον να γίνει στην Κω; Δεν τους το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, ότι δεν υπάρχουν ούτε υποδομές αλλά ούτε και προσωπικό και ότι με το ρυθμό που έρχονται πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, το πρόβλημα είναι μη διαχειρίσιμο;
-Φταίει ο Δήμος της Κω για την υγειονομική βόμβα του Κάπτεν Ηλίας ή η ανευθυνότητα κάποιων που δημιούργησαν αυτή την υγειονομική βόμβα μέσα στην πόλη της Κω, έφτιαξαν μια αποθήκη ψυχών, έκαναν το νησί μας πόλο έλξης για τους παράνομους μετανάστες και τους άφησαν εκεί χωρίς φαγητό και χωρίς υγειονομική παρακολούθηση;
-Φταίει ο Δήμος της Κω για την πολιτική ανοιχτών συνόρων ή για την ακρίβεια κατάλυσης των θαλάσσιων συνόρων μας, που έχουν μετατρέψει τη θαλάσσια περιοχή της Κω σε παράδεισο των διακινητών και των κυκλωμάτων
δουλεμπόρων; Ο ίδιος ο κ. Πανούσης είπε προχθές ότι τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται και ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πολιτική αποτροπής στο μεταναστευτικό.
- Φταίει ο Δήμος της Κω που η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει απορροφήσει 460,7 εκ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα από την Ε.Ε για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού; Που δεν έχει ακόμα οριστεί η αρμόδια αρχή για την διαχείριση και κατανομή σε δράσεις αυτών των χρημάτων;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

στην Ελλάδα, με τους σημερινούς ρυθμούς και την κατάσταση που επικρατεί θα μπουν πάνω από 300.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες το 2015.

Πόσους αντέχουμε ως χώρα;

Πόσους αντέχουν η Κως, η Λέσβος, η Σάμος, η Λέρος, το Φαρμακονήσι

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη.

Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Στην Κω αλλά και στα άλλα νησιά δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση.

Τελεία και παύλα. Έχει αποδειχθεί στην πράξη.

Η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι μία μεθόδευση για να κρατούν εγκλωβισμένους, όσο το δυνατόν περισσότερο, τους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά.
Δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχουν ούτε υποδομές ούτε προσωπικό. Στην Κω ταυτοποιούνται 100-150 την ημέρα, αν δεν υπάρξει πρόβλημα στο σύστημα, και έρχονται 700-1000.
Δεν υπάρχουν ούτε ηλεκτρονικές υποδομές, ούτε χώροι αλλά ούτε και προσωπικό.
Και επειδή κάποιοι μιλούν γενικώς και αορίστως περί ενίσχυσης της Δωδεκανήσου με 250 αστυνομικούς, να μάθετε ποια είναι η αλήθεια.
Από τους 250 αστυνομικούς, που υποτίθεται θα έρχονταν σε όλα τα Δωδεκάνησα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, μόνο 16 εκδήλωσαν επιθυμία να έρθουν.
Από την πρώτη στιγμή προτείναμε, με επιμονή και συνέπεια, την άμεση μετακίνηση παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα.
Εκεί που μπορούν να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής.
Αυτή ήταν άλλωστε και μία από τις αποφάσεις της κυβέρνησης στη σύσκεψη που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στο Μαξίμου, οι οποίες ουδέποτε εφαρμόστηκαν.
Στην Κω δεν μπορεί να υπάρξει κέντρο υποδοχής , όπως το εννοούν κάποιοι.
Γιατί δεν συντρέχει και δεν τηρείται καμία από τις προϋποθέσεις.
Γιατί Κράτος, Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ύπατη Αρμοστεία δεν δίνουν καμία από τις εγγυήσεις που ζητάμε.
Γιατί με 1.000 αφίξεις καθημερινά, σύντομα το κέντρο αυτό ( μέσα σε 15 μέρες) θα έχει 10.000 και πλέον παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες.
Δείτε τι συμβαίνει στη Μυτιλήνη.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αστυνομικές Αρχές ζητούν να κλείσει το κέντρο της Μόριας στη Μυτιλήνη. Με εξεγέρσεις , φωτιές, συγκρούσεις.
Στην Κω του τουρισμού δεν μπορούν να δημιουργηθούν τέτοιες δομές.
Κάποιοι μας φέρνουν ως παράδειγμα το κέντρο υποδοχής στην Ορεστιάδα. Είναι δυνατόν να συγκρίνουν την Κω του τουρισμού με την Ορεστιάδα;
Το Κέντρο Υποδοχής στην Κω:

-Θα μετατραπεί σε γκέτο και μόνιμο καταυλισμό. Σε χρόνο ρεκόρ θα έχει 10-15.000 παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες.
-Θα γκετοποιήσει την ευρύτερη περιοχή στην οποία θα λειτουργεί.
-Δεν θα πληροί καμία προϋπόθεση από αυτές που θέσαμε.
-Δεν θα μπορεί να γίνει ταυτοποίηση, δεν θα υπάρχει υγειονομική κάλυψη, θα ξεσπάσουν συγκρούσεις. Δεν μπορείς να κρατάς 10.000 ανθρώπους κλεισμένους και περιορισμένους για μέρες, χωρίς να συμβεί κάτι τέτοιο.
-Θα λειτουργήσει ως κράχτης για όσους περιμένουν απέναντι, θα το χρησιμοποιούν ως asset οι δουλέμποροι και τα κυκλώματα.
-Θα οδηγήσει, πολύ σύντομα, σε έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Κω, την οποία θα πληρώσει ακριβά ο τουρισμός μας.

Καμία περιοχή της Κω δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Κανένας δεν μας δίνει τις εγγυήσεις που ζητάμε γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν ούτε εγγυήσεις αλλά ούτε και προϋποθέσεις.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη.
Η μόνη ρεαλιστική λύση, σε ότι αφορά την άμεση διαχείριση είναι η λύση του πλοίου.
Μόνιμα το πλοίο στην Κω, πλοία και στα άλλα νησιά. Εκεί θα γίνεται η διαδικασία της ταυτοποίησης ή στην ηπειρωτική χώρα. Με το πλοίο θα γίνεται η άμεση μεταφορά προσφύγων και παράνομων μεταναστών.
Δεν συναινούμε στη δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής στην Κω.
Δεν συναινούμε στην καταστροφή του νησιού μας.
Δεν είμαστε ρατσιστές. Όπου μπορούμε και με τα λίγα μέσα που έχουμε, βοηθάμε τους πρόσφυγες και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες. Τις ανάγκες σίτισης όλων αυτών των ανθρώπων στην Κω τις κάλυπταν οι απλοί πολίτες, η Ένωση Ξενοδόχων και οι επαγγελματίες του νησιού.
Επιμένουμε στην αστυνόμευση των θαλάσσιων συνόρων μας. Είναι βέβαιο ότι η Πολιτεία θα αναγκαστεί, εκ των πραγμάτων και από τις εξελίξεις, να πάρει σύντομα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ζητάμε ενίσχυση με ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας. Δεν θα δεχθούμε εικόνες όπως της Μυτιλήνης, με μαχαιρώματα και συγκρούσεις στο λιμάνι.
Ο Δήμαρχος Κω και η δημοτική αρχή, για όσους δεν το ξέρουν, δεν τρομοκρατούνται από συκοφαντικές επιθέσεις.
Ο Δήμος Κω θα συνεχίσει να έχει καθαρή και δυνατή φωνή, επιχειρήματα και προτάσεις που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί.
Από εκεί και πέρα, η ΚΕΔΕ, ως το ανώτατο συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης νομιμοποιείται και οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
Να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Ποιες είναι αυτές:

-Διαχωρισμός των προσφύγων, που τίθενται υπό ειδικό καθεστώς προστασίας, από τους παράνομους μετανάστες. Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να επαναπροωθούνται.
Δεν είναι όλοι Σύριοι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Στην Τουρκία έχει στηθεί μια φάμπρικα με πλαστά διαβατήρια και έγγραφα που εμφανίζουν όλους τους παράνομους μετανάστες ως Σύριους. Και πιθανότατα ανάμεσα τους να βρίσκονται και ακραία στοιχεία.
Άρα, πόροι για την επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών στις χώρες από τις οποίες ήρθαν και πίεση στην Τουρκία για να αποδεχθεί τη συμφωνία επανεισδοχής που υπέγραψε το 2011.
-Ενιαίο σύστημα ασύλου, με διαχείριση των αιτήσεων ασύλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αιτήσεις που θα κατατίθενται είτε σε ειδικά κέντρα σε τρίτες χώρες είτε ηλεκτρονικά. Για να μην πληρώνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι τους δουλέμπορους για να έρθουν στην Ευρώπη και να μην διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Για να ταξιδεύουν κανονικά. Για να έρχονται μόνο οι πρόσφυγες.
Αυτές είναι πρωτοβουλίες και προτάσεις που αξίζει να υιοθετήσει και να αναδείξει η ΚΕΔΕ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Εύχομαι όλα όσα είπα να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού.
Μίλησα και μιλάω πάντα με στοιχεία.
Καταθέτω προτάσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες, επισημαίνω υπαρκτούς κινδύνους.
Όσοι πιστεύουν ότι τα νησιά του Αιγαίου μπορούν να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, δεν είναι μόνο ανεύθυνοι είναι και επικίνδυνοι.


Πηγή: aftodioikis.gr, dimokratiki.gr, kostoday.com


Νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για μικρομεσαίους επιχειρηματίες




Τρία νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο Σεπτέμβριο σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας.

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι οι τομείς που δίνεται προτεραιότητα.

Οι νέες δράσεις των τομεακών προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ΕΠΑνΕΚ -κίνηση και "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη", του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020 για τις οποίες, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας, προβλέπεται προδημοσίευση προκήρυξης το Σεπτέμβριος 2015 αναλυτικά είναι οι εξής:

- Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Στόχος του προγράμματος είναι ο εκσυγχρονισμός, η ποιοτική αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών των υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, του στρατηγικού τομέα προτεραιότητας του τουρισμού, ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους στην εσωτερική και διεθνή τουριστική αγορά.

Δικαιούχοι θα είναι υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον στρατηγικό τομέα του τουρισμού.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός θα ανέρχεται από 30.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ με το ποσοστό ενίσχυσης να αφορά στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Επιλέξιμες ενέργειες; είναι: Εκσυγχρονισμός και ποιοτική αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας / ύδατος. Παρεμβάσεις εμπλουτισμού του προσφερόμενου προϊόντος με νέες υπηρεσίες (επέκταση σε εναλλακτικές μορφές, παρεμβάσεις για ΑΜΕΑ, κλπ). Πιστοποιήσεις υποδομών και υπηρεσιών. Προβολή -- προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους. Αμοιβές συμβούλων και μισθολογικό κόστος υφιστάμενου ή νέου προσωπικού

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται συνολικά σε 50 εκατ. ευρώ (σε 2 κύκλους 25 εκ. ευρώ έκαστος) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Ο εκτιμώμενος αριθμός τελικών ωφελούμενων υπολογίζεται σε 600 με 700 τουριστικές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ανάλογα με τους προϋπολογισμούς των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων)

- Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών, άνεργων ή ελεύθερων επαγγελματιών για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης κατά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας ή θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως ατομικές επιχειρήσεις, σε δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά τους.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός είναι από 5.000 έως 25.000 ευρώ (100% ενίσχυση )

Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες: ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού κ.α.

Ειδικότερα οι επιλέξιμες δαπάνες θα αφορούν σε επαγγελματικό εξοπλισμό, λειτουργικό κόστος (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας), δαπάνες προβολής και δικτύωσης, κόστος μισθωτής εργασίας (σε περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου) , αμοιβές τρίτων, και γενικό εξοπλισμό

Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 50 εκατ. ευρώ, σε δύο κύκλους των 25 εκατ. ευρώ (1ος κύκλος το 2015 και 2ος κύκλος το 2016) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και με ρήτρα ευελιξίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Ο εκτιμώμενος αριθμός τελικών ωφελούμενων υπολογίζεται σε 2.800 πτυχιούχους ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις νέες θέσεις εργασίας από όσους προσληφθούν.

- Νεοφυής Επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, νέων, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης με την πρόσληψη τουλάχιστον ενός ατόμου.

Δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα άνω των 25 ετών που κατά την υποβολή της αίτησης είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και τα εισοδηματικά κριτήρια θα τεθούν στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός είναι έως 50.000 ευρώ (100% ενίσχυση).

Οι ενισχυόμενες δραστηριότητες θα αφορούν στους παρακάτω τομείς προτεραιότητας: αγροδιατροφή, ενέργεια, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, εφοδιαστική αλυσίδα, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), υγεία - φάρμακα, υλικά - κατασκευές.

Ειδικότερα: παραγωγικός εξοπλισμός, λειτουργικό κόστος (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας), δαπάνες προβολής και δικτύωσης, κόστος μισθωτής εργασίας (στην περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου), αμοιβές τρίτων και γενικός εξοπλισμός.

Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 120 εκατ. ευρώ, σε δύο κύκλους των 60 εκατ. ευρώ (1ος κύκλος το 2015 και 2ος κύκλος το 2016), με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και με ρήτρα ευελιξίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Ο εκτιμώμενος αριθμός τελικών ωφελούμενων υπολογίζεται σε 2500 νέες επιχειρήσεις και 4500 νέες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι και για τα τρία προγράμματα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η προδημοσίευση προκήρυξης θα γίνει φέτος το Σεπτέμβριο, η προκήρυξη και οι υποβολές προτάσεων του Α' κύκλου από το Δεκέμβριος του 2015 μέχρι το Μάρτιο του 2016, οι εντάξεις του Α' κύκλου και έναρξη υλοποίησης τον Ιούνιος 2016 και η ολοκλήρωση των επενδύσεων πρέπει να γίνει σε 24 μήνες από την έναρξη.



Πηγή : tovima.gr



Αυτά είναι καταστροφικά νέα : Λαφαζάνης στο CNBC: Δεν θα διστάσουμε για Grexit



Δεν διστάζει να μιλήσει για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Εάν είναι απαραίτητο για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, δεν θα διστάσουμε να αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη και να επανέλθουμε σε εθνικό νόμισμα. Δεν νομίζω ότι αυτές οι ενέργειες θα είναι κόλαση για την Ελλάδα, όπως διατείνονται οι προπαγανδιστές της Ευρωζώνης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το εάν η θέση του αυτή προσομοιάζει με εκείνη του Β. Σόιμπλε, ο κ. Λαφαζάνης απαντά: «Δεν γνωρίζω αν ο Σόιμπλε υποστηρίζει πλέον το Grexit. Ωστόσο, βοήθησε θα πάρει μορφή η δανειακή σύμβαση. Οι περισσότερες από τις αντικοινωνικές προτάσεις του περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο».

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας οριοθετεί ως πρώτη του προτεραιότητα τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από το μνημόνιο και να ακυρωθούν όλα τα μέτρα λιτότητας ενώ τονίζει ότι «οι αρχές της Λαϊκής Ενότητας περιλαμβάνουν το τέλος της εθνικής υποτέλειας και την ανάγκη να ακολουθηθεί μια νέα ανεξάρτητη, κυρίαρχη και προοδευτική πορεία».
Όπως γράφει το άρθρο, σε αυτή την πορεία περιλαμβάνεται η επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από το 2010, η εθνικοποίηση των τραπεζών και των ιδιωτικών μονοπωλίων.

Κατά τον κ. Λαφαζάνη, «η Λαϊκή Ενότητα επιθυμεί να ακολουθήσει τις καλύτερες προγραμματικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Επιθυμούμε να παραμείνουμε στις πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις» ενώ αναφέρει πως στόχος του είναι να υπάρξει μια οικονομία που θα στηρίζεται και θα ελέγχεται από τα συνδικάτα, τα εργατικά συμβούλια, τους συνεταιρισμούς των δήμων και των κοινοτήτων.

«Ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε όλες τις ουσιαστικές και θεμελιώδεις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδέχθηκε τη δανειακή σύμβαση που περιλαμβάνει καταστροφικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, είναι το τελικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία», υπογραμμίζει ο κ. Λαφαζάνης.


Πηγή : ethnos.gr


Ιστορικό επιθετικής συμπεριφοράς προς συναδέλφους είχε ο μακελάρης της Βιρτζίνια


Συγκλονίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη ο τρόπος της εκτέλεσης αλλά και οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως μετά τη διπλή δολοφονία σε απευθείας σύνδεση με θύματα μια δημοσιογράφο και έναν κάμεραμαν στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι νεκροί είναι η 24χρονη δημοσιογράφος Αλισον Πάρκερ και ο 27χρονος καμεραμάν Ανταμ Γουόρντ του WDBJ7, συνεργαζόμενου καναλιού του δικτύου του CBS στο Ροανόκε της Βιρτζίνια.

Από τα πυρά τραυματίστηκε και η γυναίκα που έδινε εκείνη την ώρα συνέντευξη. Πρόκεται για την Βίκι Γκάρντνερ, διευθύνουσα σύμβουλο του τοπικού εμπορικού επιμελητηρίου.

Η πρωτόγνωρη τραγωδία ολοκληρώθηκε με την αυτοκτονία του δράστη Βέστερ Λι Φλάναγκαν, ενός 41χρονου δημοσιογράφου και πρώην συνάδελφο των θυμάτων, ο οποίος μάλιστα μετά την διπλή δολοφονία με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και με ένα 13σέλιδο μανιφέστο που απέστειλε μέσω fax στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News προσπαθούσε να αιτιολογήσει τις πράξεις του παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα ρατσισμού.

Όπως έγινε μάλιστα γνωστό, ο δράστης και αυτόχειρας είχε ανεβάσει χθες ένα εξάλεπτο βίντεο με τη δουλειά του ως ρεπόρτερ και παρουσιαστής ειδήσεων. Μάλιστα, σε ένα από τα ρεπορτάζ του βίντεο, (με τίτλο RESUME FINAL 032113) διακρίνεται να κρατά ένα υποπυροβόλο Ούζι.


Αυτό το βίντεο, την επιστολή αλλά και τις προσπάθειες του Φλάναγκαν να επικοινωνήσει μέσω των social media σκανάρουν τώρα οι αρχές, θεωρώντας ότι μπορεί να αποτελούν ενδείξεις - κλειδιά στην αναζήτηση των κινήτρων για το πρωτοφανές μακελειό που συγκλονίζει τις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Ο συγγραφέας του μανιφέστου δηλώνει ότι βασανιζόταν από «διακρίσεις, σεξουαλική παρενόχληση και καψόνια στη δουλειά». Σύμφωνα με το ABC, ισχυρίζεται ότι δεχόταν επιθέσεις από μαύρους άνδρες και από λευκές γυναίκες και αφηγείται ότι ήταν θύμα επιθέσεων επειδή «είναι ένας μαύρος, ομοφυλόφιλος άνδρας».
Στο κείμενο, που φέρεται ότι έχει γραφεί από τον «Μπράις Γουίλιαμς» -το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε στη δουλειά του ο Βέστερ Λι Φλάναγκαν- υποστηρίζει ότι σ' αυτό το συναίσθημα εξοστρακισμού προστέθηκε έντονη οργή μετά τη σφαγή στο Τσάρλεστον, τον Ιούνιο.
«Αυτό που με οδήγησε να χάσω τον έλεγχο ήταν οι δολοφονίες στην εκκλησία» γράφει, αναφερόμενος στη σφαγή της 17ης Ιουνίου, όταν ένας νεαρός υπέρμαχος της ανωτερότητας των λευκών άνοιξε πυρ και σκότωσε εννέα πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για να μελετήσουν τη Βίβλο.

Επιθετική συμπεριφορά
Κι ενώ τα κίνητρα του δράστη και αυτόχειρα εξακολουθούν να αναζητούνται, ένα εσωτερικό σημείωμα στον τηλεοπτικό σταθμό Virginia TV, όπου εργαζόταν για ένα διάστημα ο δράστης και αυτόχειρας, το οποίο έχει στην κατοχή της και δημοσιεύει σήμερα η ιστοσελίδα της εφημερίδας Guardian, ισχυρίζεται ότι πρώην προϊστάμενος του Φλάναγκαν του είχε συστήσει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, μετά τα συνεχή παράπονα που έκαναν σε βάρος του οι τότε συνάδελφοί του.

Συγκεκριμένα, ο 41χρονος είχε δεχτεί επίπληξη από τον προϊστάμενό του, Νταν Ντένισον, μετά από παράπονα συναδέλφων του ότι είχε επιτεθεί σε συνάδελφο αλλά και για «απρεπή γλώσσα» και «επιθετική γλώσσα σώματος» ενώ εργαζόταν ως ρεπόρτερ.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως ο Φλάναγκαν είχε δεχτεί την σύσταση να δεχτεί ιατρική βοήθεια ως προϋπόθεση να συνεχίσει να εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό. «Δεν είμαι σίγουρος αν θα συμμορφωθεί», γράφει ο Ντένισον στο εσωτερικό σημείωμα. Τρεις μήνες αργότερα απολύθηκε.


Πηγή : ethnos.gr




Ντόρα Μπακογιάννη: «Εγκληματική η θέση Τσίπρα "ή εγώ ή κανείς"»



«Σημαίνει ή εγώ ή νέες εκλογές. Αυτό είναι το νέο ήθος, η νέα αντίληψη;»

Εγκλημα χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη τη θέση που εξέφρασε χθες στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες και σύμφωνα με την οποία δεν θα δεχτεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος.

Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Mega η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι η θέση ή εγώ ή κανείς, σημαίνει ή εγώ ή νέες εκλογές. «Αυτό είναι το νέο ήθος, η νέα αντίληψη;», αναρωτήθηκε και είπε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έλλειψη ευθύνης ενός πρωθυπουργού από αυτή τη θέση συμπληρώντας πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε μπροστά σε δυσκολίες και η Ελλάδα πήγαινε σε άτακτη χρεοκοπία, «η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι υβριζόμενα μέχρι πρότινος κρατήσαν την Ελλάδα στην Ευρώπη και πήραν και την ευθύνη της ψήφου τους».

Η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας δυσκολεύτηκε χθες να εξηγήσει γιατί θέλει τις εκλογές αλλά κατέληξε ότι έχει εσωκομματικό πρόβλημα ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή κατάσταση με δυο μήνες capital controls.

«Ποιος πολιτικός σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου θα έλεγε έχω χώρα σε capital controls, έφερα μνημόνιο μου το ψήφισε η αντιοπολίτευση, το υπέγραψα, θα το εφαρμόσω αλλά δεν το πιστεύω και όλα αυτά με άνεση σαν να μιλούσε στο σαλόνι του σπιτιού του και να μην αφορούσαν 11 εκατομμύρια Έλληνες, είναι πρωτοφανή πράγματα», σημείωσε.

Στη συνέχεια η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 36% «όταν υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα, σήμερα έχει υπογράψει μνημόνιο, δεν έχει συνομιλητή, δεν ξέρει σε ποιον απευθύνεται και την σοβαρότητα και αξιοπιστία που πληρώσαμε εμείς, σήμερα έχουμε το πλεονέκτημα να μπορούμε να την επικαλεστούμε».

Επισήμανε ότι η ΝΔ θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με όλους και εξέφρασε την προσωπική της άποψη ότι «αν θα μπορούσαμε να είχαμε ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι το καλύτερο δυνατό» καθώς εκτιμά ότι δεν μπορεί ένα κόμμα να τα κάνει μόνο του και πως «την αλαζονεία του Τσίπρα την είχαμε και εμείς παλιά αλλά μάθαμε από τα λάθη μας».

Προέβλεψε μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές, θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση και «σε χρόνο dt θα γίνει πάλι αντιμνημονιακός».

Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη είπε ότι έχει συσπειρώσει τους πάντες και είναι «εξαιρετικός», «κιμπάρης» και «ντόμπρος» αλλά και ότι «δεν προκαλεί αρνητικά αντανακλαστικά», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει μια κριτική ότι καμία φορά λέει καμιά κουβέντα παραπάνω και είναι λίγο λαϊκός", ωστόσο "ένας δεν έχει βρεθεί να τον κατηγορήσει ότι δεν σου λέει αυτό που σκέφτεται».

Για την διαπραγματευτική προσπάθεια του πρωθυπουργού υπογράμμισε πως «αν είναι να διαπραγματεύομαι επτά μήνες και να καταλήξω εκεί κάποιο λάκκο έχει η φάβα» και υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα κρίνεις, πολιτικός κακός προθέσεων δεν υπάρχει».

«Προσήλθαν πιστεύοντας ειλικρινά ότι θα αλλάξουν την Ευρώπη, τους το είπαμε, δεν θέλανε να μας ακούσουν, σήμερα ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει 40 δισ. ευρώ», κατέληξε.





Αντίστροφη μέτρηση για υπηρεσιακή κυβέρνηση



Ζήτημα ωρών είναι, πλέον, η ορκωμοσία της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού, εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης και τη διάλυση της Βουλής, ενόψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι η μη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών εξακολουθεί να προκαλεί τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τα βέλη να φτάνουν και στον περίβολο του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έχει ουσιαστικά «δεμένα» τα χέρια του, με δεδομένη την άρνηση τόσο του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου να συμμετέχουν. «Δεν αφορούν σε τίποτα οι συζητήσεις για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Πάμε γρήγορα στις εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου, για να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της, για να πάμε με σταθερότητα στο αύριο», επεσήμανε χθες ο κ. Καμμένος, καθιστώντας σαφή την πρόθεση των δύο εταίρων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την επιμονή της αντιπολίτευσης, δεν προτίθεται, υπό αυτές τις συνθήκες, να συγκαλέσει ένα συμβούλιο εκ των προτέρων υπονομευμένο. Αντιθέτως, αμέσως μετά την κατάθεση της διερευνητικής εντολής από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη (ώρα 13.00), ο κ. Παυλόπουλος θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και, εφόσον επιβεβαιωθεί η άρνηση συμμετοχής κάποιων εξ αυτών, θα ανακοινώσει επισήμως τη στάση ενός εκάστου και την απόφαση ορισμού, βάσει Συντάγματος, της κ. Βασιλικής Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, στην οποία θα μετέχουν οι Αντ. Μανιτάκης (Εσωτερικών), Π. Μολυβιάτης (Εξωτερικών), Γ. Χουλιαράκης (Οικονομικών) και Δημ. Παπαγγελόπουλος (Δικαιοσύνης), θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και η πρώτη της πράξη θα είναι η απόφαση διάλυσης της Βουλής.

Ως προς τη διαχείριση που επιλέγει ο κ. Παυλόπουλος, με αυτήν φέρεται να συμφωνεί και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, στο βιβλίο του «Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου», όπου και σημειώνει: «Είναι αδιευκρίνιστο αν αυτή η πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς των κομμάτων και η διαβούλευση που ακολουθεί γίνεται με τον καθένα χωριστά ή “εν συμβουλίω”. Νομίζω ότι και το γράμμα και η τελολογία της σχετικής διάταξης δεν αποκλείουν ούτε τη μία ούτε την άλλη λύση, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία και τη ρυθμιστική επιλογή του αρχηγού του κράτους... η διαφάνεια των σχετικών επαφών διασφαλίζεται από αυτό το ίδιο το αποτέλεσμά τους, που θα είναι είτε ο σχηματισμός εκλογικής κυβέρνησης, η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη νέων εκλογών».

Ν.Δ.: αμφισβήτηση Θάνου

Ποικίλες, πάντως, αντιδράσεις προκάλεσε χθεσινή ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη της Ν.Δ. και βουλευτή Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος θεώρησε παράτυπη την επιλογή της κ. Θάνου και χαρακτήρισε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου ως «ειδικού σκοπού για να υπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Η ένταση της δήλωσης προκάλεσε την αποστασιοποίηση πολλών στελεχών ακόμη και εντός Συγγρού, ενώ ήδη από το πρωί χθες ο κ. Νικ. Κακλαμάνης είχε λάβει αποστάσεις από την επικριτική γραμμή του κόμματος.


Πηγή : kathimerini.gr


Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας είναι ανόητος. Είναι σαν τον Σίσυφο. Στη θέση του, θα σταματούσα να σπρώχνω την πέτρα



Συνέντευξη εφ' όλης σε ραδιόφωνο της Αυστραλίας, έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα. Τι σχολίασε για τη Λαϊκή Ενότητα. Πρόθεση να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, με στόχο να μετατραπεί σε κόμμα.

Για όλους και για όλα μίλησε σε νέα συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναφέρθηκε στην άρνησή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στις δομικές διαφορές που έχει με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
"Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Αντί να εμπλακώ σε μια προεκλογική καμπάνια που είναι λυπηρή και άκαρπη, θα παραμείνω πολιτικά ενεργός και ίσως περισσότερο από ό,τι τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσπαθώντας να στήσω ένα ευρωπαϊκό δίκτυο".

Ανέφερε μάλιστα με έμφαση: "Πιστεύω ότι πρέπει να στοχεύσουμε σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που θα εξελιχθεί σε πανευρωπαικό κόμμα".


Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του κόμματος σχολίασε πως άλλαξε τελείως ρότα για να υιοθετήσει "μια πολιτική χωρίς λογική" και να τονίσει ως επιμένει πως η συμφωνία με τους δανειστές δεν έπρεπε να υπογραφεί αφού εκτιμά πως "σε μερικούς μήνες το καράβι θα πέσει στα βράχια πάλι".

Μάλιστα παρομοίασε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Σίσυφο που σπρώχνει την πέτρα στην κορυφή του λόφου προσθέτοντας ότι ο ίδιος ως παιδί θεωρούσε ανόητο τον Σίσυφο "γιατί εγώ απλά θα σταματούσα να σπρώχνω την πέτρα".

Για τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη εξέφρασε τη συμπάθειά του "αλλά δεν θα ενταχθώ εκεί, γιατί έχουμε δομικές διαφορές".

Εκτίμησε, δε, ότι η Βουλή που θα προκύψει δεν μπορεί ελπίζει να σχηματιστεί πλειοψηφία για ένα λογικό και προοδευτικό πρόγραμμα.

Πηγή : news247.gr