Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Άκυρη η απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ




Την απόφαση επί της αίτησης που είχε υποβάλει τον Απρίλιο η Ελληνικός Χρυσός κατά του υπουργού ΠΑΠΕΝ και στελεχών του υπουργείου για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Το ΣτΕ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, έκανε δεκτή, με την απόφαση 3191, την αίτηση κατά του υπουργείου της Ελληνικός Χρυσός, δηλαδή, σύμφωνα με ερμηνείες νομικών κύκλων, αναγνωρίζει ότι πράγματι το αρμόδιο υπουργείο επέδειξε κωλυσιεργία ως προς την έγκριση των προσαρτημάτων των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χαλκού, χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου που είχε καταθέσει η εταιρεία.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τα προσαρτήματα των τεχνικών μελετών που κατά τον κ. Σκουρλέτη η Ελληνικός Χρυσός δεν προσκόμισε, οδηγώντας τον ΥΠΑΠΕΝ να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαιοσύνη δέχεται την αίτηση ακύρωσης και αναθέτει την υπόθεση στη Διοίκηση προς νέα νόμιμη κρίση κατά την εκφορά της οποίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απαντήσεις της αιτούσας- δηλαδή της Ελληνικός Χρυσός- ότι δεν είναι δυνατή η αλλαγή των τεχνικών μεθόδων. Αλλά και ότι η επιστροφή φακέλου -κάτι που έκανε ο τέως ΥΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης- προβλέπεται μόνο εάν εντοπιστούν ανακρίβειες ή ανεπάρκειες και όχι επειδή άλλαξε η πολιτική θεώρηση της νέας κυβέρνησης.

Το ιστορικό

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014, η εταιρεία υπέβαλε, όπως ήταν υποχρεωμένη, τα δύο επίμαχα προσαρτήματα που το ΥΠΑΠΕΝ αναφέρει στην απόφασή του ότι απουσιάζουν και γι’ αυτό προχώρησε στην ανάκληση των τεχνικών μελετών.

Ωστόσο, η διοίκηση του ΥΠΑΠΕΝ δεν τα ενέκρινε, ως ορίζει ο νόμος σε 60 ημέρες, με αποτέλεσμα η Ελληνικός Χρυσός να προσφύγει στο ΣτΕ, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης κατά του υπουργείου για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών. Τέσσερις ημέρες, μετά την προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός στο ΣτΕ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που ήταν τότε υπουργός ΠΑΠΕΝ επέστρεψε τα προσαρτήματα στην εταιρεία για "συμπλήρωση και διόρθωση ελλείψεων”. Ανάμεσα στις ελλείψεις αυτές, σύμφωνα με το ΥΠΑΠΕΝ, ήταν το γεγονός ότι η εταιρεία δεν πραγματοποίησε το πρόγραμμα δοκιμών σε ημιβιομηχανική μονάδα στην περιοχή που βρίσκεται το έργο, αλλά το υλοποίησε σε ερευνητικό κέντρο της Φινλανδίας.

Πλέον, όμως, η έγκριση από το ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσε η εταιρεία απορρίπτει τον ισχυρισμό της διοίκησης του ΥΠΑΠΕΝ. Ότι, δηλαδή, η Ελληνικός Χρυσός θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές στην Ελλάδα.



Πηγή :  iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου