Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Την άρση ασυλίας του Αλέξη Μητρόπουλου ζητά ο εισαγγελέας



Το αίτημα του εισαγγελέα Διαφθοράς αφορά την υπόθεση του 1.000.000 ευρώ

Εγγραφο στον Αρειο Πάγο για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Μητρόπουλου έστειλε ο εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Ιωάννης Δραγάτσης.

Το αίτημα αφορά στην υπόθεση είσπραξης και μη έκδοση απόδειξης για συναλλαγή ύψους 1.000.000 δολαρίων από τον εργατολόγο.

Η υπό διερεύνηση υπόθεση, έχει ιστορία δεκατεσσάρων χρόνων και έγινε γνωστή από δύο συνεργάτες του Αλέξη Μητρόπουλου οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη διότι ο συνεργάτης τους δεν τους απέδωσε  το μέρος της αμοιβής που τους αναλογούσε.


Πηγή : tovima.gr


Έργα και ημέρες του κόμματος των τυχοδιωκτών! Βούτσης: Αν δεν κυβερνάμε, θα καταψηφίσουμε μέτρα του μνημονίου




διαβάσαμε σε άρθρο του thetoc.gr

Ως κυβέρνηση ψήφισε τα μέτρα, αν όμως γίνει αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κάποια από αυτά θα τα καταψηφίσει. Απίστευτη δήλωση Βούτση για το μνημόνιο.

«Αν δεν τύχουμε μίας νέας έγκρισης (σ.σ. από τον λαό) δεν είναι απαραίτητο να μετέχουμε στην υλοποίηση του προγράμματος που ψηφίσαμε, αλλά μπορούμε να στηρίξουμε ή να ψηφίζουμε συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί» δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

Θα απολογηθούμε επειδή δεν μένουμε με 117 να κυβερνάμε;

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένος να πάει σε εκλογές και υπογράμμισε: «Το είχαμε πει ότι αν δεν έχουμε ούτε 120 στην ψηφοφορία στις 13 Αυγούστου, θα πάμε σε εκλογές. Εξαντλήθηκε ο κύκλος των δυνατοτήτων μας. Είχαμε προειδοποιήσει γι' αυτό και χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας είχε πει "θα προχωρήσουμε μαζί ή δεν θα προχωρήσουμε καθόλου". Είχαμε έξι αναρτημένα νομοσχέδια και σοβαρές διατάξεις, τα οποία δεν μπορούσαμε πλέον να νομοθετήσουμε και να τα περάσουμε».


«Εφόσον δεν επετεύχθη το 120, η απόφαση για εκλογές ήρθε αυτόματα. Επί της ουσίας η απόφαση και κυρίως το ζήτημα της συμφωνίας ελήφθη από τους ίδιους τους οποίους έριξαν την κυβέρνηση της Αριστεράς. Θα απολογηθούμε επειδή δεν μένουμε με 117 να κυβερνάμε; Δεν θα αρκούσε το να διερευνηθεί από τη δική μας πλευρά η δυνατότητα διαμόρφωσης μίας νέας πλειοψηφίας. Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η κίνηση και δείχνει σεβασμό. Θα πρέπει τώρα να ξέρει ο κόσμος ότι μέρος της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι η τήρηση των βασικών θεμάτων που συμφωνήσαμε» πρόσθεσε.

Με ποιους θα συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς με ποιους θα συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης είπε ότι η απάντηση θα ανιχνευθεί στο αποτέλεσμα των εκλογών και διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας συζητά τη συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας.

«Θα δούμε τις σταθερές γύρω από τις οποίες θα κινηθούμε, υπάρχει διάθεση να αξιοποιηθεί το νεότερο στελεχικό δυναμικό, που σε κρίσιμη περίοδο έδωσε το δικό του στίγμα. Θα προσπαθήσουμε να είναι μία συνεκτική και με σαφή κατεύθυνση Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα γίνει ένα συλλογικό όργανο κατά το καταστατικό, όπου θα παρουσιαστεί η κεντρική ιδέα, οι άξονες και οι στόχοι του εκλογικού κυβερνητικού προγράμματος. Όσοι συμφωνήσουν σε αυτό, θα έχουν θέση και στο ψηφοδέλτιο».

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η Αριστερά καλείται να λύσει κορυφαία προβλήματα διακυβέρνησης και δεν πρέπει να κυριαρχήσει ο αλληλοσπαραγμός. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και αρκετοί σύντροφοι το ξέχασαν αυτό, αλλά δεν θα μας βάλουν σε μία ομηρία αυτοακύρωσης» είπε χαρακτηριστρικά.


Μεϊμαράκης: «Ο Τσίπρας κάνει τις εκλογές για να φύγει»



Την εκτίμησή του ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί λύση μέχρι την Παρασκευή επανέλαβε ο πρόεδρος ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τις εκλογές για να φύγει.

Ο κ. Μεϊμαράκης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, ακόμη και μέχρι την Παρασκευή μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Υπάρχουν δυνάμεις, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε που ψήφισε μνημόνιο, ο κ. Καμμένος που ψήφισε το μνημόνιο και οι δημοκρατικές δυνάμεις που μπορούν να δώσουν κυβέρνηση στον τόπο.

Επανέλαβε ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές που δεν έχουν εξηγηθεί και δήλωσε αντίθετος στις διαδικασίες εξπρές.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε επίσης ότι «τη Δευτέρα μετά τις εκλογές πώς θα είναι η Βουλή; Λέει ο κ. Τσίπρας 'θα είμαι εγώ πρώτος', εγώ πιστεύω ότι θα είμαστε εμείς πρώτοι, 'θα συνεργαστώ με ένα κόμμα πάλι, αν οι ΑΝΕΛ είναι στη Βουλή, θα συνεργαστώ με τους ΑΝΕΛ, αλλά θα έχω πετύχει πρώτον να περιορίσω τους αντάρτες τους δικούς μου, τους δαίμονες που ο ίδιος κατασκεύασα δηλαδή και συνεργάστηκα, και θα έχω αλλάξει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου'. Κι εγώ αναρωτιέμαι: Γι΄αυτό θα γίνουν εκλογές; Γιατί δεν κάνουν μια πρόταση μομφής στην κ. Κωνσταντοπούλου;».

Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση έπρεπε να πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης ή να υπάρχει πρόταση δυσπιστίας ώστε να καταγραφεί ότι έχασε την εμπιστοσύνη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμησή του ότι ο Αλέξης Τσίπρας "κάνει τις εκλογές για να φύγει", τον προσκάλεσε σε διάλογο, ζητώντας τού να εξηγήσει γιατί πάμε σε εκλογές, καθώς και "αν έχει δεσμευτεί στο Eurogroup για ουρές μέτρων".

Ο κ. Μεϊμαράκης επικρίνοντας τη στάση στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών είπε:

«Δεν επιτρέπεται ο Πρωθυπουργός να λέει ότι δεν θέλει να με δει κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών. Δεν επιτρέπεται να λέει ότι δεν θέλει να δει τον κ. Λαφαζάνη. Δεν επιτρέπεται να διαρρέει ότι δεν θα έρθει στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Προειδοποίησε ότι «το Grexit παραμένει ανοιχτό», λέγοντας για τον Αλέξη Τσίπρα: «Και δεν ξέρω μήπως μας πηγαίνει στο Grexit διαμέσου εκλογών για να σκάσει στα χέρια άλλου».


Πηγή 


Απανθρακωμένος άνδρας βρέθηκε μετά απο πυρκαγιά σε εργοστάσιο της Σίνδου



Απανθρακωμένος βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ένας άντρας περίπου 40 ετών, μετά την κατάσβεστη πυρκαγιάς σε αποθήκη εταιρείας χρωμάτων, στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αναμένεται να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων του. Επί τόπου παραμένουν 5 πυροσβεστικά οχήματα με 14 άνδρες, για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς.

Η πυρκαγιά προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση της αρμόδιας υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Δήμου Δέλτα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, θα προχωρήσει σε έλεγχο ρύπων.

"Θα παρακολουθήσουμε τις επόμενες μέρες, εάν τυχόν οι ρύποι αυξάνονται, μέσω του σταθμού εναέριων ρύπων Σίνδου και Διαβατών, ώστε να προστατευθεί απόλυτα η δημόσια υγεία. Επίσης, ζητήσαμε ήδη από την Περιφέρεια να γίνουν εκ νέου έλεγχοι για το κατά πόσο οι αποθήκες της ΒΙΠΕ που έχουν εύφλεκτα ή επικίνδυνα ή τοξικά υλικά τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους" δήλωσε ο δήμαρχος κ. Μ. Φωτόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της πυρκαγιάς με κλιμάκιο της υπηρεσίας Περιβάλλοντος.



Πηγή


Αναστέλλει η Γερμανία το Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύρους πρόσφυγες




ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ

Αναστέλλει τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ η Γερμανία και ανοίγει τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες σταματώντας τις επαναπροωθήσεις στις χώρες πρώτης απογραφής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Οι Σύροι που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία μπορούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στις γερμανικές αρχές χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψουν στη χώρα μέσα της οποίας εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την διαδικτυακή πλατφόρμα πληροφόρησης για ζητήματα ασύλου Asylum Information Database (Aida), το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) εξέδωσε εσωτερικές οδηγίες για την αναστολή ισχύος των διαδικασιών που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύρους πρόσφυγες,

Βάσει των οδηγιών, που φέρουν ημερομηνία 21 Αυγούστου 2015, ακυρώνονται οι διαδικασίες του Δουβλίνου ΙΙ (κάνοντας χρήση της ρήτρας κυριαρχίας που προβλέπει η ίδια συνθήκη) που είχαν δρομολογηθεί για τους Σύρους πρόσφυγες προκειμένου η Γερμανία να καταστεί το κράτος-μέλος που θα είναι υπεύθυνο για την απεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, ενώ ταυτόχρονα ανακαλούνται οι εντολές αναγκαστικής επαναπροώθησης σε άλλες χώρες που έχουν ήδη εκδοθεί.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ απηύθυναν έκκληση για ενιαία απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση με την εφαρμογή ενιαίου συστήματος χορήγησης ασύλου, με τον Γάλλο πρόεδρο να ζητά εκ νέου ίση κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο και τη Γερμανίδα καγκελάριο να υπογραμμίζει ότι πρέπει να ιδρυθούν από φέτος τα κέντρα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα.


Πηγή


Βρετανία: Φυλάκιση και κατάσχεση μισθών για τους παράνομους μετανάστες




ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

Μετανάστες που εργάζονται στη Βρετανία παράνομα θα αντιμετωπίσουν φυλάκιση και κατάσχεση των απολαβών τους με νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα.
Αντιδρώντας στην απότομη αύξηση σε προσπάθειες μεταναστών να περάσουν στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης από την Γαλλία, η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον τόνο των αντιμεταναστευτικών της δηλώσεων, καθώς βρίσκεται υπό πίεση να δείξει ότι κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει τη κρίση.

Η Νατάσα Μπουσάρ, δήμαρχος της Καλαί, πόλης-λιμανιού στη βόρεια Γαλλία όπου έχουν κατασκηνώσει χιλιάδες μετανάστες που ελπίζουν να περάσουν απέναντι στη Βρετανία, έχει δηλώσει ότι το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της γειτονικής χώρας και οι χαλαροί έλεγχοι ταυτότητας καθιστούν τη Βρετανία μαγνήτη για παράτυπους μετανάστες.

"'Οποιος νομίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εύκολη λύση θα πρέπει να ξέρει αναμφίβολα ότι αν είστε εδώ παράνομα, θα λάβουμε μέτρα να σας εμποδίσουμε από το να εργαστείτε, να νοικιάσετε διαμέρισμα, να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό ή να αποκτήσετε άδεια οδήγησης", είπε ο υπουργός Μετανάστευσης Τζέιμς Μπρόκενσερ. "Θα συνεχίσουμε να καταπολεμάμε την παρανομία και να χτίζουμε ένα μεταναστευτικό σύστημα που δουλεύει προς το βέλτιστο όφελος των Βρετανών και όσων υπακούουν στους κανονισμούς", πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα εισαγάγει νέους νόμους όταν τελειώσει η καλοκαιρινή διακοπή της Βουλής τον Σεπτέμβριο οι οποίοι θα τιμωρούν την παράνομη εργασία με ποινές φυλάκισης έως και έξι μήνες καθώς και χρηματικές ποινές χωρίς ανώτατο όριο. Οι απολαβές των παράνομα απασχολούμενων θα μπορούν να κατάσχονται, είπε.

Με τα νεα μέτρα, η κυβέρνηση είπε ότι θα καταστεί πιό εύκολο να ασκηθεί δίωξη σε εργοδότες που εν γνώσει τους απασχολούν εργαζόμενους χωρίς άδεια εργασίας για τη Βρετανία, και να αυξήσει το μέγιστο όριο φυλάκισης από δύο σε πέντε χρόνια.


Πηγή : imerisia.gr


Νέα επιστολή - απόρριψη Στουρνάρα στη Ζωή



Την πρόθεσή του να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση να παρευρεθεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής την οποία συγκαλεί σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, γνωστοποιεί με επιστολή του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει καλέσει σήμερα για εξέταση τον κεντρικό τραπεζίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με την υπόθεση Siemens τον Γιάννη Στουρνάρα.
Η συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 14:00 με θέμα: «Εξέταση του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, πρώην Υπουργού Οικονομικών και νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με το σχέδιο Συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens».
Στην πρόσφατη διάσκεψη προέδρων η κ. Κωνσταντοπούλου είχε αναφέρει για το θέμα αυτό λέγοντας: «Δεν θα κλείσει αυτή η Βουλή χωρίς να ξανακληθεί και να τεθεί προ της ευθύνης του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι υποχρέωσή του να προσέλθει. Καλείται ως μάρτυρας. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ο πρόεδρός της έχει καθήκοντα και εξουσίες ανακριτικές, επομένως ελπίζω οι άλλες διαρροές που διαβάζαμε ότι είναι σε διακοπές και δεν θα έρθει να είναι απλώς μια κακόγουστη φάρσα».
Στην απαντητική του επιστολή, που δημοσιεύει η imerisia.gr, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει ότι δεν μπορεί να ακυρώσει μια σειρά από προγραμματισμένες συναντήσεις του και μάλιστα την τελευταία στιγμή ενώ υπενθυμίζει ότι είχε δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες μέσα στον Ιούλιο κατά τις οποίες θα μπορούσε να πάει στη Βουλή, ωστόσο, με ευθύνη της Προέδρου δεν τηρήθηκε κανένα χρονοδιάγραμμα.

Δηλώνει τέλος ότι αμέσως μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι στη διάθεση της νέας Βουλής να πάει να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή.

Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Ευχαριστώ για την πρόσκληση που αποστείλατε με τηλεομοιοτυπία (fax) στο γραφείο μου την Κυριακή 23 Αυγούστου 2015 για να παραστώ στις 25 Αυγούστου 2015 στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου.
Το επιβαρυμένο πρόγραμμά μου δεν μου επιτρέπει δυστυχώς να παρευρεθώ, δεδομένου ότι η σχετική πρόσκληση εστάλη μόλις μία εργάσιμη ημέρα πριν από τη συνεδρίαση, και δεν είναι συνακολούθως δυνατή η ακύρωση ή ο επαναπροσδιορισμός μιας σειράς από προγραμματισμένες συναντήσεις.
Εξάλλου, με προηγούμενες επιστολές μου (19 και 25 Ιουνίου 2015), τις οποίες σας επισυνάπτω, σας είχα γνωστοποιήσει ικανό αριθμό ημερομηνιών - τουλάχιστον επτά - μέσα στον Ιούλιο, κατά τις οποίες ήμουν διαθέσιμος να προσέλθω σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής, αλλά δεν έλαβα σχετική πρόσκληση.
Επιπλέον, είναι κοινώς γνωστό και προκύπτει και από τις έως τώρα συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης και την κατ' ουσία δρομολόγηση της προεκλογικής περιόδου, ότι στις συνεδριάσεις αυτές δεν μετέχει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών τους, ώστε να έχει νόημα η δική μου παρουσία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου.
Είναι αυτονόητο ότι είμαι στη διάθεση της Βουλής μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και τον σχηματισμό Κυβέρνησης και βεβαίως μετά από συνεννόηση του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής και του Γραφείου μου, για καλύτερο συντονισμό προκειμένου να βρεθούν αμοιβαίως πρόσφορες ημερομηνίες.


Με εκτίμηση,

Γιάννης Στουρνάρας



Πηγή : ethnos.gr


Εύποροι μπαταχτσήδες που φεσώνουν τη ΔΕΗ



Από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις: Ιδιοκτήτης βίλας 500 τ.μ. στη Νέα Ερυθραία με πισίνα, ενταγμένος στο... κοινωνικό τιμολόγιο!

Στο «e-δίχτυ» της ΔΕΗ οι μπαταχτσήδες καταναλωτές.

Το κόκκινο έχουν αγγίξει τα χρέη προς της ΔΕΗ και όπως δείχνουν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις το μέγιστο πρόβλημα για την εταιρεία είναι οι έχοντες, που όμως δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που κάνει εδώ και ένα μήνα η ΔΕΗ στα στοιχεία των πελατών της έχουν προκύψει λαβράκια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας εύπορος επιχειρηματίας, με βίλα στη Νέα Ερυθραία και πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, ο οποίος χρωστά στη ΔΕΗ 20.000 ευρώ αλλά η επιχείρηση δεν μπορεί να του κόψει το ρεύμα διότι εμφανίζεται ως...  δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Μερικές από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις, όπως παρατίθενται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Τα Νέα, είναι οι εξής:

-Ιδιοκτήτης βίλας 500 τ.μ. στη Νέα Ερυθραία με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, χρωστά εδώ και ένα χρόνο 20.000 ευρώ στη ΔΕΗ, αλλά εμφανίζεται ως δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

-Έτσι, η ΔΕΗ δεν μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος, καθώς προστατεύεται από το ειδικό καθεστώς.

-Ιδιοκτήτης βίλας στο Παλαιό Ψυχικό, γόνος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, χρωστά στη ΔΕΗ 20.000 ευρώ για πάνω από χρόνο.

-Επιχειρηματίας, πρώην παράγοντας του ποδοσφαίρου με βίλα στο Βαρνάβα, ενταγμένος στο κοινωνικό τιμολόγιο, έβαλε μέσα τη ΔΕΗ 34.000 ευρώ και μετακόμισε σε άλλη εταιρεία, συνεχίζοντας φυσικά να χρωστάει.

-Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα και σύμφωνα με την ΔΕΗ μόλις τους εντόπισε και τους έκοψε το ρεύμα οι περισσότεροι έτρεξαν να κάνουν διακανονισμό και να πληρώσουν.

Τα ξενοδοχεία

Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για τα ξενοδοχεία. Στη Ρόδο 50 από τα πιο μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα έχουν οφειλές στην ΔΕΗ πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ. Όταν στελέχη της ΔΕΗ τους έκαναν κρούση, τα 45 υπέγραψαν άμεσα διακανονισμό. Εξ αυτών πέντε με έξι δεν τήρησαν το διακανονισμό, ενώ πέντε δεν προσήλθαν καθόλου να κάνουν ρύθμιση.

Όταν η ΔΕΗ έδωσε στον ΔΕΔΔΗΕ εντολές αποκοπής για 11 ξενοδοχειακούς πελάτες με αθροιστικές οφειλές 1,4 εκατ. ευρώ, ο ένας πλήρωσε την οφειλή του αμέσως μόλις εμφανίστηκε το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ μετά από μία ώρα έκαναν το ίδιο και οι άλλοι 10.



Πηγή


Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Κλείσιμο με πτώση 10,54%




Δραματική πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να «βυθίζεται» στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου του 2012, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, εν μέσω κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές και της αβεβαιότητας που προκαλούν οι πρόωρες εκλογές.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε, εκτός των πολιτικών εξελίξεων, από τις μεγάλες απώλειες που καταγράφουν οι διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, τις οποίες προκαλούν η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών και η υποχώρηση των εμπορευμάτων.

Τα ισχυρότερα «πυρά» των πωλητών δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 22,67%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται μόλις στα 3,123 δισ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 568,38 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 10,54%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου 2012 (566,79 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 562,87 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 11,40%.

Από τις αρχές του έτους ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 31,20%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 4,126 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 39,047 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 136.134.806 τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,77%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 7,12%.

Με πτώση έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-26,53%), της Εθνικής (-23,67%), της Alpha Bank (-21,74%), της Eurobank (-19,05%), της ΔΕΗ (-17,91%), του ΟΤΕ (-17,28%), της Folli Follie (-16,67%), της Ελλάκτωρ (-16,15%), της ΕΥΔΑΠ (-14,48%) και της Τιτάν (-12,57%).

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των τραπεζών (-22,67%), των τηλεπικοινωνιών (-17,28%), του εμπορίου (-16,57%), της υγείας (-14,40%) και των κατασκευών (-12,49%).

Ανοδικά κινήθηκαν 12 μετοχές, 92 πτωτικά και 11 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Δρομέας +27,43%, Καθημερινή +20,00%, ΑΝΕΚ (πο΄96) +18,88%, Λεβεντέρης (π) +9,52% και Μύλοι Λούλη +8,07%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Πειραιώς -26,53%, J&P Άβαξ -25,64%, Εθνική -23,67%, Attica Bank -23,08% και Creta Farm-21,74%.


Πηγή : imerisia.gr



Βίντεο με την επίθεση του δράστη στη βεντέτα των Χανίων



Απόπειρα ανθρωποκτονίας διαπράχθηκε τη Δευτέρα το πρωί, με δράστη έναν 25χρονο και θύμα έναν 24χρονο, αμφότερους από τα Χανιά.

Ο νεαρός μπήκε σε καφετέρια σε περιοχή του παλιού λιμανιού των Χανίων, επί της οδού Καλλεργών, και πυροβόλησε τον 24χρονο τέσσερις φορές από μικρή απόσταση με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του.

Ο δράστης, που γνωριζόταν με το θύμα από παλιά, μετά την πράξη του διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Ωστόσο, άμεσα κινητοποιήθηκε η αστυνομία η οποία, με τα στοιχεία που διέθετε, τον εντόπισε και τον συνέλαβε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης βρισκόταν στην καφετέρια χωρίς ο 24χρονος να τον έχει προσέξει. Στη συνέχεια, αποχώρησε και ύστερα από λίγο επέστρεψε, κρατώντας το όπλο με το οποίο πυροβόλησε το θύμα.

Η υπόθεση φαίνεται πως αποτελεί συνέχεια σε ένα έγκλημα που είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία πριν μερικά χρόνια, με πρωταγωνιστές τους πατεράδες των δυο νεαρών.

Ο 25χρονος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του, και υπεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Στο νοσοκομείο βρίσκονται και οι συγγενείς του ενώ οι αρχές έχουν λάβει μέτρα ώστε να υπάρξει περιφρούρηση για τυχόν επεισόδια μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.



Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, ενώ ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.


Πηγή


Η Τασία δεν θα είναι ούτε υποψήφια μετά την ανεπάρκεια της να ελέγξει τους λαθρομετανάστες



Κλίμα διάλυσης στους παλιούς αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ

Η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο σύζυγός της αν. υπουργός Ναυτιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα είναι ούτε υποψήφιοι, υπό το βάρος του νέου μνημονίου και του μεταναστευτικού

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ όπου, όπως φαίνεται, επικρατεί κλίμα διάλυσης.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του γραμματέα του κόμματος, κ. Τάσου Κορωνάκη, θα ακολουθήσουν δύο ακόμα ηχηρές αποχωρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο σύζυγός της, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα είναι ούτε υποψήφιοι υπό το βάρος του νέου μνημονίου και του μεταναστευτικού.


Πηγή : protothema.gr


Σε νευρική κρίση ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ




Αναταράξεις με τα ψηφοδέλτια - Διαφώνησε και παραιτήθηκε ο γραμματέας του κόμματος Τ. Κορωνάκης

Η ανασύνταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα για τον Αλέξη Τσίπρα τουλάχιστον μέχρι να καταλαγιάσουν οι πρώτες αναταράξεις από τη διάσπαση του κόμματος. Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μια δύσκολη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης υπέβαλλε την παραίτηση του στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου προβάλλοντας μια καθαρή διαφωνία με την επίσημη θέση του κόμματος.

Ο κ. Κορωνάκης ανήκε στον στενό πυρήνα των συνομιλητών του κ. Τσίπρα και είναι μέλος της ομάδας των 53, οι οποίοι παρά την κριτική τους στάση σε διάφορα ζητήματα συναπαρτίζουν την προεδρική πλειοψηφία.

Οι διαφωνίες του, όπως τις παρέθεσε στην επιστολή του, είναι οι εξής: «Το τελευταίο διάστημα έχω εκφράσει τις διαφωνίες μου στα όργανα τόσο για τη γραμμή με την οποία κινούμαστε όσο και για την υποτίμηση της λειτουργίας του κόμματος».

«Από την πρώτη στιγμή, προσπάθησα να πείσω πως ο μόνος τρόπος για να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα μετά τον πρωτοφανή και απολύτως πραγματικό εκβιασμό και την ήττα της διαπραγματευτικής μας τακτικής καθώς και βασικών υποθέσεων του σχεδίου μας ήταν η προσφυγή στα μέλη του κόμματος.Η απόφαση για εκλογές χωρίς καμία ουσιαστική εσωκομματική διαδικασία αγνόησε την τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, συνεχίζοντας την υποτίμηση του κόμματος και στερώντας τη δυνατότητα για στοιχειώδη συζήτηση στις οργανώσεις».

«Η επίσπευση των εκλογών σε συνδυασμό με το περιεχόμενο του διαγγέλματος του συντρόφου πρωθυπουργού δημιουργούν την εντύπωση της αποδοχής του μνημονίου και της άρσης της λαϊκής κυριαρχίας όχι ως αποτελέσματος ενός στυγνού εκβιασμού που μπορεί να επανέλθει, αλλά ως ενός νέου δεδομένου με το οποίο αναγκαζόμαστε να συμπορευτούμε».

«Πέρα από τις ευθύνες όλων μας, σημαντική ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις φέρουν και οι δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας που προχώρησαν σαν έτοιμοι από καιρό σε αυτή τη σύγκρουση, πολλές φορές με ανοίκειες για το χώρο μας συμπεριφορές, οριστικοποιώντας τελικά τη διάσπαση».

Στην Κουμουνδούρου είναι γνωστό ότι υπάρχει δυσφορία πολλών στελεχών για την επίσπευση των εξελίξεων χωρίς  να ρωτηθεί το κόμμα και να γίνει συζήτηση στις οργανώσεις. Λέγεται μάλιστα ότι η ομάδα των 53 έχει τριχοτομηθεί εξαιτίας του μνημονίου και των εκλογών.

Αυτή η εύθραυστη κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται και μέσα από τις δηλώσεις βουλευτών ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι, όπως της βουλευτού Λάρισας Ηρώς Διώτη («Δεν θα συμμετέχω στις λίστες των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένω πολιτικά και κοινωνικά ενεργή, γιατί οι αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη δε σταματούν») και του βουλευτή Λασιθίου Κώστα Δερμιτζάκη («Είναι αδύνατον για μένα να συμμετέχω στο κοινοβούλιο, να ψηφίζω μνημονιακούς νόμους και να υπηρετώ πολιτικές που οδηγούν την Πατρίδα και το λαό μας στην καταστροφή και σε μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση»). Επίσης, λέγεται ότι σκέπτονται να μην θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Θεόδωρος Δρίτσας.

Όλα αυτά δυσκολεύουν και τους χειρισμούς με τις λίστες των υποψηφίων, καθώς έχει δημιουργηθεί μια άτυπη επετηρίδα επιλαχόντων βουλευτών από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η οποία πλέον δεν μπορεί να αγονηθεί. Τι θα γίνει όμως με τις θέσεις βουλευτών που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με πολλές χιλιάδες ψήφους, όπως πχ. ο Γιάνης Βαρουφάκης ή η Ζωή Κωνσταντοπούλου; Θα αναζητηθούν νέα πρόσωπα, ενδεχομένως από άλλους χώρους (π.χ Φώτης Κουβέλης) αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει την εκλογική συνεργασία με άλλα κόμματα; Οι κενές έδρες που έχει να προσφέρει το κόμμα με βάση τα ποσοστά της προηγούμενης αναμέτρησης είναι περίπου 40, για κάποιες από αυτές όμως θα προτιμηθούν εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης (πχ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, Τρύφων Αλεξιάδης, Χρήστος Σπίρτζης, κ.α)

Ολα αυτά τα οργανωτικά ζητήματα όπως και το προγραμματικό πλαίσιο με το οποίο θα δώσει την εκλογική μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο, που θα συνεδριάσει η πανελλαδικής συνδιάσκεψης, με συμμετοχή των μελών της ΚΕ, των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και θα αποφασίσει το εκλογικό - κυβερνητικό πρόγραμμα. Ως τότε θα συνεδριάσουν και οι επιτροπές προετοιμασίας του εκλογικού αγώνα (πρόγραμμα-επικοινωνία-ψηφοδέλτια- οργανωτικό).

Ο κ. Τσίπρας με την στροφή στην πολιτική του δεν χάνει συμμάχους μόνο στο εσωτερικό αλλά και στην Ευρώπη. Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, δεν στηρίζει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη Λαϊκή Ενότητα. Μάλιστα, την Δευτέρα, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο μιλούν «για μια ευρωπαϊκή διεθνιστική συνάντηση κορυφής για ένα σχέδιο Β. Μια τέτοια συνάντηση, σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, θα μπορούσε να συσπειρώσει τις δυνάμεις της «άλλης Αριστεράς» που θέλουν να αλλάξουν την σημερινή Ευρώπη και να ανοίξει την συζήτηση για ένα εναλλακτικό σχέδιο που, χωρίς να το καθιστά αυτοσκοπό, θα μπορούσε να καταλήξει και στην ρήξη με το ευρώ εάν οι ηγέτες και οι θεσμοί εμμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους έναντι οποιασδήποτε αμφισβήτησης των πολιτικών λιτότητας και άρνησης της δημοκρατίας».

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός αντιπαρέρχεται τα χτυπήματα από το εσωτερικό του κόμματος, από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και μιλώντας στην Πολιτική Γραμματείας ζήτησε να μην μετατραπεί η εκλογική μάχη σε εμφύλιο της Αριστεράς. Τόνισε ότι εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καθαρή εντολή τετραετίας και απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις συστημικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος.

Η θέση του ωστόσο θα χρειαστεί να αποφασαφηνιστεί περαιτέρω καθώς πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προβάλλει το αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης σε αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη δόμηση της Ευρώπης, αλλά και με το εγχώριο συστημικό μπλοκ. Η επόμενη κυβέρνηση όμως θα κληθεί να εφαρμόσει πρώτα από όλα το μνημόνιο, και αυτή η διχοστασία θεωρείται προβληματική ακόμα και από στελέχη του κόμματος του. Ιδίως αν συνδυάζεται με τη δήλωση που έκανε ο Νίκος Βούτσης, την ίδια ημέρα στον Σκαι: «Αν δεν τύχουμε μίας νέας έγκρισης από το λαό δεν είναι απαραίτητο να μετέχουμε στην υλοποίηση του προγράμματος που ψηφίσαμε, αλλά μπορούμε να στηρίξουμε ή να ψηφίζουμε συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί».

Στον λαό επαφίεται και ο κ. Τσίπρας. «Ο ελληνικός λαός να κρίνει αν σωστά παλέψαμε στη σκληρή διαπραγμάτευση τους τελευταίους μήνες. Αν σωστά στο τέλος επιλέξαμε να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε μια μαζική οικονομική καταστροφή. Αν υπάρχει κάποιος άλλος που θα μπορούσε στις δεδομένες συνθήκες και συσχετισμούς να φέρει μια καλύτερη συμφωνία», είπε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.  



Πηγή : tovima.gr


Βενιζέλος: Δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου


Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τη φυσιογνωμία που θα παρουσιάσει, από την αξιοπιστία του, και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να προσέξουμε από την άποψη αυτή πώς διαμορφώνουμε τη φυσιογνωμία μας, δηλώνει ο πρώην αρχηγός του κόμματος.
Βενιζέλος: Δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου - Υπονόμευσε την προσπάθεια
"Ο κ. Παπανδρέου δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Έκανε ένα κόμμα τον Ιανουάριο του 2015 προσωπικό, το οποίο υπονόμευσε την προσπάθειά μας", δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Βήμα Fm, ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρωθυπουργός, δεδομένου ότι ανταποκρίθηκε κατ' αρχάς θετικά στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά.

"Υπάρχουν οι αποφάσεις του συνεδρίου μας, του Ιουνίου. Τα θέματα αυτά δεν τα χειρίζομαι εγώ. Δεν ασχολούμαι με το θέμα αυτό, δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο. Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τη φυσιογνωμία που θα παρουσιάσει, από την αξιοπιστία του, και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να προσέξουμε από την άποψη αυτή πώς διαμορφώνουμε τη φυσιογνωμία μας φυσικά, αλλά η νέα ηγεσία έχει την ευθύνη των χειρισμών και των επιλογών", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Για το ΠΑΣΟΚ είπε: "Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας από τους δύο πρωταγωνιστές των εκλογών, θα έλεγα εγώ. Βεβαίως (μπορεί να είναι). Και πρέπει να είναι. Ρυθμιστής είναι μια μεγάλη λέξη, η οποία ενέχει κάποιο στοιχείο εξουσίας. Θα έλεγα ότι περισσότερο πρέπει να λειτουργήσει ως εγγυητής και καταλύτης για μια λύση, η οποία είναι μία και μοναδική. Η χώρα μπορεί να πορευτεί, πολύ περισσότερο τώρα που πήγαμε πίσω και που χάσαμε πόντους, μόνο με μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας και συσπείρωσης, μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων".

"Το σωστό είναι να μετέχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα και τα δύο μεγάλα κόμματα, εάν υποθέσουμε ότι παραμένουν τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Θα δούμε το εκλογικό αποτέλεσμα, μπορεί να μας εκπλήξει, μπορεί να υπάρξει ένας επιμερισμός, μια πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων, θα δούμε. Δεν ξέρω", είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: enikos.gr


Μπακογιάννη: Οι Έλληνες άλαλοι παρακολουθούν τον καυγά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ 1 και τον ΣΥΡΙΖΑ 2




Μετά από τρεις ώρες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, υπό την προεδρία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ: «Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται, η ανασφάλεια φουντώνει, ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και θα κλείσουν σε τρεις μέρες δύο μήνες από τα capital controls, οι Έλληνες άλαλοι παρακολουθούν τον καυγά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ 1 και τον ΣΥΡΙΖΑ 2», ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής. Σε ερώτηση πώς της φάνηκε που μετείχε ξανά σε κομματικό όργανο, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε πως συγκινήθηκε. «Είναι χαρά μου να ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την πανστρατιά όλων των στελεχών» ανέφερε.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνοντας πως σε αυτήν την πραγματικά εξαιρετικά κρίσιμη διεθνή οικονομική συγκυρία, «η Ελλάδα δεν θα πάει μπροστά με τα πειράματα της δραχμής, ή με πολιτικούς που είναι σε βέρτιγκο και σε σύγχυση».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η χώρα μας θα πάει μπροστά με την Ευρώπη και με κοινή λογική. Ενόψει των εκλογών, είπε επίσης ότι η ΝΔ αγωνίζεται για τη νίκη, και όσοι βγάζουν πρόωρα συμπεράσματα είναι πολύ πιθανό να διαψευστούν, καθώς, συμπλήρωσε, «τα ψέματα ΣΥΡΙΖΑ κοστίζουν στους Έλληνες φορολογούμενους και εμείς θα μιλήσουμε με ξεκάθαρες προγραμματικές θέσεις που θα δίνουν ελπίδα».

Αισιόδοξος ενόψει των εκλογών εμφανίστηκε σε δηλώσεις του και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Η ΝΔ, με πρωτοφανή συσπείρωση θα δώσει με επιτυχία και αισιοδοξία τον εκλογικό αγώνα, με στόχο να είναι πρώτο κόμμα και να πάρει το μπόνους των 50 εδρών», δήλωσε.

«Ο λαός δεν θα επιλέξει τον άπειρο και λίγο κ. Τσίπρα, να διαχειριστεί άλλη μια φορά μια τόσο δύσκολη συγκυρία», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.




Πηγή






Le Monde για Ελλάδα: Εννέα προγράμματα λιτότητας




Με τον τίτλο "Στην Ελλάδα, εννέα προγράμματα λιτότητας, τρία πακέτα βοήθειας και μια παραίτηση", η γαλλική εφημερίδα Le Monde παραθέτει  "ένα διαδραστικό χρονολόγιο για την οικονομική κρίση που ξέσπασε μετά την ανακάλυψη, το 2009 από τον Γιώργο Παπανδρέου, 'μαγειρεμένων' δημόσιων λογαριασμών έως την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα, περνώντας μέσα από τα εννέα προγράμματα λιτότητας", όπως γράφει.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετά την ψήφιση του 9ου προγράμματος λιτότητας τον Ιούλιο και την εκταμίευση δανείου 86 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την 20ή Αυγούστου την παραίτησή του και της κυβέρνησής του, προκαλώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

20ή Αυγούστου 2015: ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραιτείται

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες μπορεί να διεξαχθούν την 20ή Σεπτεμβρίου. Μια μεταβατική κυβέρνηση αναμένεται να σχηματιστεί ενόψει των εκλογών. Στο τέλος μιας πολύπλοκης διαδικασίας, καθώς η παραίτηση ανακοινώνεται σε διάστημα λιγότερο των 12 μηνών από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στα άλλα κόμματα τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

11η Αυγούστου 2015: Η Ελλάδα και το Eurogroup καταλήγουν σε συμφωνία

Μετά την εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας την 13η Ιουλίου, η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφωνούν στις τεχνικές λεπτομέρειες ενός τρίτου πακέτου βοήθειας ύψους σχεδόν 85 δισεκ. ευρώ για την προσεχή τριετία – που πρέπει να επικυρωθεί από το Eurogroup. Ο συμβιβασμός αυτός, που επιτρέπει στην Αθήνα να παραμείνει στην ευρωζώνη με τη δέσμευση να εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας τέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων την 16η Ιουλίου. Το νέο πρόγραμμα λιτότητας επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση την υιοθέτηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε μετά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου ότι "αναλαμβάνει την ευθύνη ενός κειμένου στο οποίο δεν πιστεύει αλλά το υπογράφει για να αποτραπεί η καταστροφή της χώρας".

16η Ιουλίου 2015: Η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει το ένατο πακέτο μέτρων

Το ίδιο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου προεδρεύει ο πρωθυπουργός, τάχθηκε κατά του προγράμματος λιτότητας. Αρκετοί από τους βουλευτές του (μαζί με βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή) το καταψήφισαν, αλλά το κοινοβούλιο στο σύνολό του, κατά πλειοψηφία (κυρίως με τις ψήφους της δεξιάς και των σοσιαλιστών) υιοθέτησε στις 16 Ιουλίου ένα 9ο πρόγραμμα λιτότητας με 229 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 6 αποχές.

Το νέο πρόγραμμα λιτότητας περιλαμβάνει κυρίως:
* μεταρρύθμιση του ΦΠΑ για τον "εξορθολογισμό" των συντελεστών,
* μέτρα για τη βελτίωση της "βιωσιμότητας" του συνταξιοδοτικού συστήματος ενόψει μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης του,
* την εφαρμογή μέτρων σχεδόν αυτόματων περικοπών στις δαπάνες σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης.

5η Ιουλίου 2015: Το 61% των Ελλήνων τάσσεται κατά της πρότασης των πιστωτών

Ο ελληνικός λαός κλήθηκε να αποφανθεί για το πρόγραμμα λιτότητας που πρότειναν οι πιστωτές. Οι πολίτες ακολούθησαν την προτροπή του πρωθυπουργού και ψήφισαν με ποσοστό 61,31% "όχι".
Ο Τσίπρας στάθμισε το μέλλον της κυβέρνησής του, παρά ταύτα ο Γιάνης Βαρουφάκης – υπουργός Οικονομικών – παραιτείται "για να βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί όπως εκείνος προτίθεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος".

26η Ιουνίου 2015: Μετά το τελεσίγραφο των πιστωτών, ο Τσίπρας ανακοινώνει το δημοψήφισμα και κλείνει τις τράπεζες

Ύστερα από μήνες συνομιλιών, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της λαμβάνουν δραματική τροπή, ενώ πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία της 30ής Ιουνίου, της ημέρας που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει μια δόση στο ΔΝΤ γιατί διαφορετικά θα βρεθεί σε στάση πληρωμών. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση αρνείται τους όρους που τής έχουν τεθεί, οι Ευρωπαίοι στέλνουν τελεσίγραφο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφασίζει να ζητήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα την 5η Ιουλίου προκειμένου ο λαός να αποφανθεί επί της ευρωπαϊκής πρότασης και ζητεί από τους πολίτες να την καταψηφίσουν. Η κυβέρνηση κλείνει προσωρινά τις τράπεζες για να αποτρέψει τη μαζική ροή κεφαλαίων.

26η Ιανουαρίου 2015: Νικητής των εκλογών το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας στην εξουσία

Στο τέλος μιας εκστρατείας που κατήγγειλε τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν από την τρόικα, ο συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρχίζει ένα μπρα ντε φερ με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ με στόχο την χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους και την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης του διεθνούς πακέτου βοήθειας ώστε να επιτραπεί στην Αθήνα να τηρήσει την προσεχή καταβολή των δόσεών της.

Ιανουάριος 2013: Ένα 8ο πρόγραμμα λιτότητας 2,5 δισεκ. ευρώ

Η κυβέρνηση Σαμαρά ψηφίζει νέο νόμο που προβλέπει κυρίως:
* αύξηση της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελμάτων & αύξηση της φορολογίας για τους εργαζόμενους που κερδίζουν περισσότερα από 21.000 ευρώ ετησίως,
* φορολόγηση των εφοπλιστών για πρώτη φορά από το 1953.
Ο νόμος αυτός, που επικρίθηκε ιδιαίτερα με την κατηγορία ότι "στραγγαλίζει τη μεσαία τάξη", επιτρέπει στο ελληνικό δημόσιο να αποδεσμεύσει 2,5 δισεκ. ευρώ για το 2013.

26η Νοεμβρίου 2012: Νέο πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους κατά 40 δισεκ. ευρώ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφωνούν σε μια μείωση κατά 40 δισεκ. ευρώ του ελληνικού χρέους και στην δεκαετή αναβολή της καταβολής των επιτοκίων. Το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, έναντι 120% που απαιτείτο από το ΔΝΤ αρχικά. Ο φόβος τότε ήταν μήπως το χρέος έφθανε το 190% του ΑΕΠ το 2014 (έφτασε το 177% στα τέλη του 2014).

7η Νοεμβρίου 2012: 7ο πρόγραμμα μέτρων λιτότητας 18 δισεκ. ευρώ

Η συντηρητική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ζητεί τη ψήφιση από το κοινοβούλιο του έκτου προγράμματος λιτότητας από την έναρξη της κρίσης. Η τρόικα απαιτεί την εφαρμογή του προγράμματος αυτού για την αποδέσμευση βοήθειας περίπου 30 δισεκ. ευρώ από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει κυρίως:
* αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη,
* μείωση ορισμένων συντάξεων,
* τη μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα,
* απορρύθμιση των αγορών εργασίας και υπηρεσιών.

17η Ιουνίου 2012: Ο Αντώνης Σαμαράς σχηματίζει συνασπισμό με την αριστερά

Τρία χρόνια αφότου άφησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, το κόμμα της δεξιάς, η Νέα Δημοκρατία, επέστρεψε στην εξουσία μετά τη νίκη του στις εκλογές. Ο νέος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχηματίζει συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ και το μικρό αριστερό κόμμα ΔΗΜΑΡ. Υποστηρίζοντας μια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου λιτότητας που επιβλήθηκε από τους διεθνείς πιστωτές, ο Σαμαράς δείχνει τελικά μάλλον συνεργάσιμος μαζί τους. Υπόσχεται ότι η Ελλάδα θα ξαναγίνει από το 2014 μια "κανονική χώρα" και αποκλείει οποιοδήποτε νέο διεθνές πακέτο διεθνούς βοήθειας.

21η Φεβρουαρίου 2012: Δεύτερο πακέτο διεθνούς βοήθειας ύψους 237 δισεκ. ευρώ και η μείωση κατά το ήμισυ του χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα

Οι υπεύθυνοι της ευρωζώνης υιοθετούν οριστικά ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ύψους 237 δισεκ. ευρώ. Εκτός από τα δάνεια αυτά, το πρόγραμμα προβλέπει τη απομείωση κατά το ήμισυ της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές, τράπεζες και επενδυτικά ταμεία, δηλαδή 107 δισεκ.

13η Φεβρουαρίου 2012: 6ο πρόγραμμα λιτότητας 350 εκατομμυρίων

Ο Λουκάς Παπαδήμος ζητεί την ψήφιση ενός νέου προγράμματος λιτότητας για να καλύψει τρύπα του προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ, η μη κάλυψη του οποίου απειλεί τη χώρα με στάση πληρωμών. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν κυρίως:
* μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού,
* κατάργηση 15.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα,
* νέα μείωση συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων,
* μείωση του προϋπολογισμού της κοινωνικής ασφάλισης και του στρατού,
* ιδιωτικοποιήσεις τεσσάρων κρατικών επιχειρήσεων
Όπως και σε προηγούμενα προγράμματα λιτότητας, η ψήφιση των μέτρων αυτών προκαλεί μαζικές διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή των Ελλήνων.

Νοέμβριος 2011: Ο Παπανδρέου ανακοινώνει δημοψήφισμα, αλλά αποσύρει την πρότασή του και παραιτείται

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάνει την έκπληξη την 31η Οκτωβρίου ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ευρωπαϊκή συμφωνία για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα έναν αυστηρότερο έλεγχο της τρόικας στη δημοσιονομική πολιτική. Αντιμέτωπος με επικρίσεις, διεθνείς και στους κόλπους την κυβέρνησής του, ο Γιώργος Παπανδρέου συμφωνεί να αποσύρει την πρόταση του και να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στη συνέχεια παραιτείται. Ένας τεχνοκράτης, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.

27η Οκτωβρίου 2011: Μείωση ενός μέρους του χρέους και νέο πρόγραμμα βοήθειας

Στο τέλος μιας νέας μαραθώνιας συνόδου κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες καταλήγουν σε συμφωνία με τις τράπεζες για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι τράπεζες πιστωτές της χώρας. Οι απαιτήσεις μειώνονται κατά 50% (ή 100 δισεκ. ευρώ επί συνολικού χρέους των 350 δισεκ. ευρώ) και 30 δισεκ. διατίθενται στις τράπεζες.

Νέα διεθνή δάνεια ύψους 100 δισεκ. ευρώ χορηγούνται επίσης στην Αθήνα (σε αντικατάσταση του προγράμματος των 109 δισεκ. ευρώ που αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2011). Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί αυστηρότερους ελέγχους στη δημοσιονομική πολιτική της: έντονες επικρίσεις στη χώρα για την "απώλεια της δημοσιονομικής κυριαρχίας".

21η Σεπτεμβρίου 2011: 5ο πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει νέα δημοσιονομική λιτότητα για να απελευθερώσει την έκτη δόση του πρώτου διεθνούς πακέτου βοήθειας του 2010. Μέτρα που πλήττουν τους συνταξιούχους, τους δημοσίους υπαλλήλους και η φορολόγηση αναμένεται να εξοικονομήσουν άλλα 7,5 δισεκ. ευρώ:
* μείωση κατά 20% των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ,
* 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι τίθενται σε "καθεστώς εφεδρείας",
* το αφορολόγητο όριο μειώθηκε από 8.000 στα 5.000 ευρώ ετησίως,
* νέος φόρος στα ακίνητα,
* νέες ιδιωτικοποιήσεις.

20ή Ιουλίου του 2011: Σχέδιο δεύτερου προγράμματος βοήθειας

Ένα μήνα μετά το τρίτο πρόγραμμα λιτότητας, η τρόικα – ΔΝΤ, ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – αναγκάζεται να καταρτίσει ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης 158 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 109 δισεκ. σε δάνεια που κατανέμονται μεταξύ του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ιούνιος 2011: Ένα 4ο πρόγραμμα λιτότητας 28,4 δισεκ. ευρώ

Το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθετεί ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις ένα νέο σχέδιο λιτότητας 28,4 δισεκ. ευρώ για τέσσερα χρόνια που υπαγορεύτηκε από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντάλλαγμα την καταβολή της πέμπτης δόσης του προγράμματος διάσωσης:
* το αφορολόγητο όριο μειώνεται στα 8.000 ευρώ ετησίως,
* φόρος 450 ευρώ ετησίως στους αυτοαπασχολούμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών,
* νέες αυξήσεις του ΦΠΑ και φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης,
* αυστηρότερα κριτήρια για τις κοινωνικές παροχές, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας, και μείωση ορισμένων επικουρικών συντάξεων για 9 δημοσίους υπαλλήλους στους 10.
* δυνατότητα απομάκρυνσης εργαζομένων σε δημόσιους οργανισμούς που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν,
* μαζικές ιδιωτικοποιήσεις (λιμάνια αεροδρόμια, ταχυδρομείο, ενέργεια, τράπεζες, ΟΠΑΠ), για την αποδέσμευση επιπλέον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2015.
Η ψήφιση των μέτρων αυτών, στα τέλη Ιουνίου του 2011, προκαλεί μαζικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα και σκηνές βίας κατά του προγράμματος αυτού που κρίνεται "άδικο".

6η Μαΐου 2010: Τρίτο πακέτο μέτρων λιτότητας για την εξοικονόμηση 30 δισεκ. ευρώ

Σε αντάλλαγμα για το διεθνές πακέτο βοήθειας, η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχίζει ένα μεγάλο πρόγραμμα εξοικονόμησης 30 δισεκ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας κυρίως:
* η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης (από τα 60 έτη για τις γυναίκες και τα 65 για τους άνδρες) στο εξής συνδέεται με το μέσο προσδόκιμο ζωής και τη διάρκεια των εισφορών που αυξάνεται από τα 37 στα 40 έτη μέχρι το 2015,
* παράταση στο πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα,
* κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους που κέρδιζαν περισσότερα από 3.000 ευρώ το μήνα,
* μείωση 8% των μέσων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων,
* κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους, κάτι που εξισορροπείτο από το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους,
* νέα αύξηση κατά δύο μονάδες του ΦΠΑ, από 21 σε 23%,
* αύξηση κατά 10% των φόρων σε καύσιμα, αλκοόλ και τον καπνό,
* απελευθέρωση των αγορών μεταφορών και ενέργειας,
* δυνατότητα για τις επιχειρήσεις να απολύουν περισσότερο από το 2% του προσωπικού τους μηνιαίως, ένα μέτρο που μέχρι τότε απαγορευόταν.
Η μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ αναβλήθηκε για το 2014.

2η Μαΐου 2010: Ένα πρώτο πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ

Έπειτα από μήνες επιφυλακτικότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ελλάδα συμφωνούν στις 2 Μαΐου 2010 σε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια, εκ των οποίων τα 80 δισεκ. βαρύνουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και 30 δισεκ. δανειοδοτούνται από το ΔΝΤ. Δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με 750 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει τα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

3η Μαρτίου 2010: Ένα δεύτερο πρόγραμμα λιτότητας 4,8 δισεκ. ευρώ

Υπό την πίεση των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων, η κυβέρνηση Παπανδρέου παρουσιάζει ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας για την αποδέσμευση 4,8 δισεκ. ευρώ. Ειδικότερα, προβλέπει:
* αύξηση κατά δύο μονάδες του ΦΠΑ,
* αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά (+20%), τον καπνό (+63%), τα καύσιμα και τα είδη πολυτελείας,
* πάγωμα των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα,
* περικοπές κατά 60% του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 30% του 13ου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

2009: Με την άνοδο στην εξουσία, ο σοσιαλιστής Γ. Παπανδρέου ανακαλύπτει χαλκευμένα δημοσιονομικά στοιχεία και εισάγει μέτρα λιτότητας

Με την άνοδό του στην εξουσία, ο σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου συνειδητοποιεί το μέγεθος του ελλείμματος της χώρας που είχε αποκρύψει η δεξιά, η οποία κυβερνούσε επί πέντε χρόνια. Ενώ η βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μειώνεται από τους οίκους αξιολόγησης, ο Παπανδρέου αποσύρει το πρόγραμμά του για την ανάκαμψη της οικονομίας ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ και παρουσιάζει πακέτο μέτρων λιτότητας για να περιορίσει το έλλειμμα από 12,7 στο 3% του ΑΕΠ πριν από το 2013:
* μείωση κατά 10% των λειτουργικών εξόδων του κράτους,
* πάγωμα στις προσλήψεις και τους μισθούς άνω των 2.000 ευρώ στον δημόσιο τομέα,
* φορολόγηση των μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους,
* μείωση των διοικητικών συμβουλίων των δημόσιων επιχειρήσεων και των μισθών τους,
* φορολόγηση των μπόνους στελεχών ιδιωτικών τραπεζών με συντελεστή 90%,
* επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας
* ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εκτάσεων.
"Πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να πάρουμε αποφάσεις που δεν είχαν ληφθεί εδώ και δέκα χρόνια", είχε εξηγήσει τότε ο Γιώργος Παπανδρέου.



Πηγή : real.gr