Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Σε νευρική κρίση ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ




Αναταράξεις με τα ψηφοδέλτια - Διαφώνησε και παραιτήθηκε ο γραμματέας του κόμματος Τ. Κορωνάκης

Η ανασύνταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα για τον Αλέξη Τσίπρα τουλάχιστον μέχρι να καταλαγιάσουν οι πρώτες αναταράξεις από τη διάσπαση του κόμματος. Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μια δύσκολη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης υπέβαλλε την παραίτηση του στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου προβάλλοντας μια καθαρή διαφωνία με την επίσημη θέση του κόμματος.

Ο κ. Κορωνάκης ανήκε στον στενό πυρήνα των συνομιλητών του κ. Τσίπρα και είναι μέλος της ομάδας των 53, οι οποίοι παρά την κριτική τους στάση σε διάφορα ζητήματα συναπαρτίζουν την προεδρική πλειοψηφία.

Οι διαφωνίες του, όπως τις παρέθεσε στην επιστολή του, είναι οι εξής: «Το τελευταίο διάστημα έχω εκφράσει τις διαφωνίες μου στα όργανα τόσο για τη γραμμή με την οποία κινούμαστε όσο και για την υποτίμηση της λειτουργίας του κόμματος».

«Από την πρώτη στιγμή, προσπάθησα να πείσω πως ο μόνος τρόπος για να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα μετά τον πρωτοφανή και απολύτως πραγματικό εκβιασμό και την ήττα της διαπραγματευτικής μας τακτικής καθώς και βασικών υποθέσεων του σχεδίου μας ήταν η προσφυγή στα μέλη του κόμματος.Η απόφαση για εκλογές χωρίς καμία ουσιαστική εσωκομματική διαδικασία αγνόησε την τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, συνεχίζοντας την υποτίμηση του κόμματος και στερώντας τη δυνατότητα για στοιχειώδη συζήτηση στις οργανώσεις».

«Η επίσπευση των εκλογών σε συνδυασμό με το περιεχόμενο του διαγγέλματος του συντρόφου πρωθυπουργού δημιουργούν την εντύπωση της αποδοχής του μνημονίου και της άρσης της λαϊκής κυριαρχίας όχι ως αποτελέσματος ενός στυγνού εκβιασμού που μπορεί να επανέλθει, αλλά ως ενός νέου δεδομένου με το οποίο αναγκαζόμαστε να συμπορευτούμε».

«Πέρα από τις ευθύνες όλων μας, σημαντική ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις φέρουν και οι δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας που προχώρησαν σαν έτοιμοι από καιρό σε αυτή τη σύγκρουση, πολλές φορές με ανοίκειες για το χώρο μας συμπεριφορές, οριστικοποιώντας τελικά τη διάσπαση».

Στην Κουμουνδούρου είναι γνωστό ότι υπάρχει δυσφορία πολλών στελεχών για την επίσπευση των εξελίξεων χωρίς  να ρωτηθεί το κόμμα και να γίνει συζήτηση στις οργανώσεις. Λέγεται μάλιστα ότι η ομάδα των 53 έχει τριχοτομηθεί εξαιτίας του μνημονίου και των εκλογών.

Αυτή η εύθραυστη κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται και μέσα από τις δηλώσεις βουλευτών ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι, όπως της βουλευτού Λάρισας Ηρώς Διώτη («Δεν θα συμμετέχω στις λίστες των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένω πολιτικά και κοινωνικά ενεργή, γιατί οι αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη δε σταματούν») και του βουλευτή Λασιθίου Κώστα Δερμιτζάκη («Είναι αδύνατον για μένα να συμμετέχω στο κοινοβούλιο, να ψηφίζω μνημονιακούς νόμους και να υπηρετώ πολιτικές που οδηγούν την Πατρίδα και το λαό μας στην καταστροφή και σε μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση»). Επίσης, λέγεται ότι σκέπτονται να μην θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Θεόδωρος Δρίτσας.

Όλα αυτά δυσκολεύουν και τους χειρισμούς με τις λίστες των υποψηφίων, καθώς έχει δημιουργηθεί μια άτυπη επετηρίδα επιλαχόντων βουλευτών από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η οποία πλέον δεν μπορεί να αγονηθεί. Τι θα γίνει όμως με τις θέσεις βουλευτών που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με πολλές χιλιάδες ψήφους, όπως πχ. ο Γιάνης Βαρουφάκης ή η Ζωή Κωνσταντοπούλου; Θα αναζητηθούν νέα πρόσωπα, ενδεχομένως από άλλους χώρους (π.χ Φώτης Κουβέλης) αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει την εκλογική συνεργασία με άλλα κόμματα; Οι κενές έδρες που έχει να προσφέρει το κόμμα με βάση τα ποσοστά της προηγούμενης αναμέτρησης είναι περίπου 40, για κάποιες από αυτές όμως θα προτιμηθούν εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης (πχ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, Τρύφων Αλεξιάδης, Χρήστος Σπίρτζης, κ.α)

Ολα αυτά τα οργανωτικά ζητήματα όπως και το προγραμματικό πλαίσιο με το οποίο θα δώσει την εκλογική μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο, που θα συνεδριάσει η πανελλαδικής συνδιάσκεψης, με συμμετοχή των μελών της ΚΕ, των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και θα αποφασίσει το εκλογικό - κυβερνητικό πρόγραμμα. Ως τότε θα συνεδριάσουν και οι επιτροπές προετοιμασίας του εκλογικού αγώνα (πρόγραμμα-επικοινωνία-ψηφοδέλτια- οργανωτικό).

Ο κ. Τσίπρας με την στροφή στην πολιτική του δεν χάνει συμμάχους μόνο στο εσωτερικό αλλά και στην Ευρώπη. Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, δεν στηρίζει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη Λαϊκή Ενότητα. Μάλιστα, την Δευτέρα, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο μιλούν «για μια ευρωπαϊκή διεθνιστική συνάντηση κορυφής για ένα σχέδιο Β. Μια τέτοια συνάντηση, σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, θα μπορούσε να συσπειρώσει τις δυνάμεις της «άλλης Αριστεράς» που θέλουν να αλλάξουν την σημερινή Ευρώπη και να ανοίξει την συζήτηση για ένα εναλλακτικό σχέδιο που, χωρίς να το καθιστά αυτοσκοπό, θα μπορούσε να καταλήξει και στην ρήξη με το ευρώ εάν οι ηγέτες και οι θεσμοί εμμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους έναντι οποιασδήποτε αμφισβήτησης των πολιτικών λιτότητας και άρνησης της δημοκρατίας».

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός αντιπαρέρχεται τα χτυπήματα από το εσωτερικό του κόμματος, από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και μιλώντας στην Πολιτική Γραμματείας ζήτησε να μην μετατραπεί η εκλογική μάχη σε εμφύλιο της Αριστεράς. Τόνισε ότι εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καθαρή εντολή τετραετίας και απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις συστημικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος.

Η θέση του ωστόσο θα χρειαστεί να αποφασαφηνιστεί περαιτέρω καθώς πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προβάλλει το αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης σε αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη δόμηση της Ευρώπης, αλλά και με το εγχώριο συστημικό μπλοκ. Η επόμενη κυβέρνηση όμως θα κληθεί να εφαρμόσει πρώτα από όλα το μνημόνιο, και αυτή η διχοστασία θεωρείται προβληματική ακόμα και από στελέχη του κόμματος του. Ιδίως αν συνδυάζεται με τη δήλωση που έκανε ο Νίκος Βούτσης, την ίδια ημέρα στον Σκαι: «Αν δεν τύχουμε μίας νέας έγκρισης από το λαό δεν είναι απαραίτητο να μετέχουμε στην υλοποίηση του προγράμματος που ψηφίσαμε, αλλά μπορούμε να στηρίξουμε ή να ψηφίζουμε συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί».

Στον λαό επαφίεται και ο κ. Τσίπρας. «Ο ελληνικός λαός να κρίνει αν σωστά παλέψαμε στη σκληρή διαπραγμάτευση τους τελευταίους μήνες. Αν σωστά στο τέλος επιλέξαμε να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε μια μαζική οικονομική καταστροφή. Αν υπάρχει κάποιος άλλος που θα μπορούσε στις δεδομένες συνθήκες και συσχετισμούς να φέρει μια καλύτερη συμφωνία», είπε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.  



Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου