Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Σύλληψη 21χρονου για παιδική πορνογραφία




Η σύλληψη έγινε σε ξενοδοχείο της Ηλείας μετά από επιχείρηση στην οποία συμμετείχε και η Εuropol.

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου, σε βάρος 21χρονου, ο οποίος συνελήφθη σε ξενοδοχείο της Ηλείας, σχημάτισε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που σε συνεργασία με τις Αρχές της Εuropol, συμμετείχε σε παγκόσμια επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Pacifier», για την πάταξη του φαινομένου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, διεξήχθη έρευνα στο δίκτυο TOR για τον εντοπισμό χρηστών, οι οποίοι εμπλέκονται σε κατοχή και διαμοιρασμό υλικού πορνογραφίας ανηλίκων. Συγκεκριμένα, σε ειδική πλατφόρμα «hidden service» του εν λόγω δικτύου, η οποία κατασχέθηκε από τις αρχές των Η.Π.Α, εντοπίστηκε αποκλειστικά περιεχόμενο με σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Το υλικό που κατασχέθηκε, αναλύθηκε από τις Υπηρεσίες του F.B.I και την Europol, με σκοπό να προκύψουν, τόσο οι διαχειριστές των Υπηρεσιών αυτών, όσο και οι χρήστες-μέλη.

Από τις έρευνες προέκυψαν ηλεκτρονικά ίχνη και εντός της Ελλάδας, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε σχετικό βούλευμα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγε άμεσα ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και ταυτοποίησε ηλεκτρονικό ίχνος σε σύνδεση διαδικτύου του 21χρονου.

Κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη χθες στην οικία του 21χρονου σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και παρουσία δικαστικού λειτουργού, πραγματοποίησε έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκε και κατασχέθηκε εσωτερικός σκληρός δίσκος σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή που ανήκε στον 21χρονο. Ο δράστης διέμενε και εργαζόταν προσωρινά σε ξενοδοχείο σε περιοχή της Ηλείας, όπου μετέβη άλλο κλιμάκιο αστυνομικών. Από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του 21χρονου, εντοπίστηκε ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής του, που περιείχε πλήθος αρχείων με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, πράξη για την οποία ο 21χρονος συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Εσωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητό μέσο αποθήκευσης, τύπου USB.

Oλα τα πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται, καθώς το ψηφιακό υλικό θα διερευνηθεί από εξειδικευμένους αξιωματικούς, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τόπος προέλευσης και η ταυτότητα των θυμάτων.

Ο 21χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.


Πηγή: skai.gr


Έγκλημα στην Ύδρα: Αυτοί είναι οι επτά Γεωργιανοί



Οι μισοί από τους συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στην εισαγγελία Πειραιά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να απολογηθούν

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των απολογιών των πρώτων τεσσάρων εκ των επτά συλληφθέντων της σκληρής σπείρας των Γεωργιανών κακοποιών που κατηγορούνται για την άγρια ληστεία στην Ύδρα που οδήγησε στο θάνατο γνωστού εστιάτορα.



Τα στοιχεία των επτά Γεωργιανών έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Αστυνομία. Αναλυτικά πρόκειται γαι τους:

Α) TSETSKHLADZE ALEKSANDRE του MERABI και της MARINA που γεννήθηκε το 1988 στη Γεωργία

 

B) UGULAVA GRIGOLI του IBAN και της DOLLORES που γεννήθηκε το 1980 στη Γεωργία
 

Γ) SHAKHMAZOV IGOR του MURADI και της ANI που γεννήθηκε το 1985 στη Γεωργία
 

Δ) SOROZANISHVILI SOSO του IMEDI και της LALI που γεννήθηκε το 1986 στη Γεωργία

 

Ε) BURDULI LASHA του GIUI και της NAZO που γεννήθηκε το 1979 στη Γεωργία
 

Στ) DZINCHARASE MALHAZ του IURA και της SUZANA που γεννήθηκε το 1973 στη Γεωργία
 

Ζ)  KATZADJE  IRAKLI του JEMALI και της MANANA που γεννήθηκε το 1981 στη Γεωργία
 

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων, καθώς και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476228, 210-6476229, 210-6476232 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Οι μισοί από τους συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στην εισαγγελία Πειραιά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να απολογηθούν. Η κατηγορία που βαρύνει τους συλληφθέντες οι οποίοι πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σε δύο ομάδες σήμερα και αύριο Παρασκευή είναι ανθρωποκτονία και ληστεία κατά συναυτουργία.


«Κλείδωσαν» οι εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου





Για την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου «κλείδωσε» η ημερoμηνία των πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το Mega.

Λίγο μετά τις πέντε και μισή το απόγευμα ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και αναμένεται τις επόμενες ώρες διάγγελμα από τον πρωθυπουργό. Κατά πληροφορίες, αμέσως μετά θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και τον Κάρολο Παπούλια.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα μπαράζ συσκέψεων στο Μαξίμου και στη Βουλή με στενούς του συνεργάτες, μέλη της κυβέρνησης αλλά και κομματικά στελέχη.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήταν σίγουρη, ωστόσο παρέμενε ανοιχτό το εάν θα επιλεγεί η διαδικασία εξπρές για εκλογές τον Σεπτέμβριο ή εάν θα προτιμηθεί η χώρα να οδηγηθεί σε κάλπες τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, στη Βουλή προσήλθε λίγο μετά τις πέντε και μισή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα έχει σύσκεψη με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Επίσης, αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.


Πηγή : ethnos.gr


Βίντεο άγριου ξυλοδαρμού υπόπτου από αστυνομικούς στην Κύπρο κάνει τον γύρο του διαδικτύου



Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει βίντεο, που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Τετάρτης στο διαδίκτυο, στο οποίο εμφανίζονται αστυνομικοί να χτυπούν άγρια κρατούμενο, μέσα σε κελί αστυνομικού σταθμού, με ρόπαλο, να τον

ψεκάζουν με σπρέι και να τον κλωτσούν.

Το περιστατικό συνέβη στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2014, αλλά το βίντεο δημοσιοποιήθηκε τώρα.

Οι εικόνες καταγράφτηκαν από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του αστυνομικού σταθμού Πόλης Χρυσοχούς.

Όπως μεταδίδει ο Ant1 Κύπρου, λίγο πριν τις 11 το βράδυ δύο αστυνομικοί πλησιάζουν τα κάγκελα του κελιού όπου βρίσκεται ο κρατούμενος και συνομιλούν για μερικά δευτερόλεπτα μαζί του. Ακολούθως ο ένας κάνει χρήση σπρέι εναντίον του κρατούμενου ο οποίος απομακρύνεται από τα κάγκελα.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί μπαίνουν στο κελί και ο ένας με το γκλοπ χτυπά τον ύποπτο για περισσότερο από ένα λεπτό.

Εμφανίζονται επίσης να χτυπούν τον ύποπτο και με κλωτσιές ενώ ο ένας σε δύο περιπτώσεις μιλά στο κινητό του τηλέφωνο.

Από το απόγευμα της Τετάρτης οπότε και αναρτήθηκε το βίντεο σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου, Ιωνάς Νικολάου, όσο και ο Αρχηγός της αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου ζήτησαν άμεση ενημέρωση. Τον φάκελο στο γραφείο του αναμένει ο Ιωνάς Νικολάου για να λάβει αποφάσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πριν το περιστατικό προηγήθηκε πάλη του κρατούμενου με αστυνομικούς, ενώ ο κρατούμενος είχε τραυματίσει και έναν από τους αστυνομικούς με σουγιά.

Ολόκληρο το βίντεο όπως ανέβηκε στο διαδίκτυο




Πηγή : bloko.gr


1.000 αποφυλακίσεις μόνο από τον Κορυδαλλό με τον νόμο Παρασκευόπουλου, τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ για την ασφάλεια των πολιτών




Από τις αρχές Μαΐου και από την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 4322/2015, ή του νόμου Παρασκευόπουλου όπως έχει γίνει γνωστός, έχει γίνει σταδιακά μια αποσυμφόρηση των φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο σημερινός πληθυσμός κρατουμένων ανέρχεται σε περίπου 1.200, ενώ στο διάστημα αυτό, πήραν το χαρτί της αποφυλάκισης μόνο από

το συγκεκριμένο σωφρονιστικο κατάστημα περίπου 1.000 πρώην  έγκλειστοι.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας που μίλησαν στο bloko.gr, υποστηρίζουν ότι η μαζική έξοδος ενέχει τον κίνδυνο της αναθέρμανσης των εισβολών στα σπίτια. Ένα είδος και μορφή εγκλήματος που είχε περιοριστεί αισθητά μετά τις απανωτές εξαρθρώσεις συμμοριών από τις υπηρεσίες της Ασφάλειας.

Θέλοντας δε να εξειδικεύσουν ακόμη περισσότερο την πηγή της ανησυχίας τους, τόνισαν ότι με τα capital controls πολύς κόσμος πλέον έχει κάνει ανάληψη από τις τραπεζικές καταθέσεις και τα χρήματα αυτά οι περισσότεροι τα έχουν "προφυλαγμένα" κάπου μέσα στο σπίτι τους. Με την έξοδο καταλήγουν, ενός τόσο μεγάλου αριθμού ποινικών, θεωρούν πολύ πιθανόν ότι θα ξανανοίξει και μάλιστα με συχνή "αναγνωσιμότητα" το κεφάλαιο αυτό.


Πηγή : bloko.gr


Αυτογκόλ Παρασκευόπουλου: Δείτε την υπογραφή του στο νόμο που αποφυλάκισε τους φονιάδες της Ύδρας (Εικόνες)






Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις των μάχιμων αστυνομικών που αναγκάζονται να συλλαμβάνουν ξανά και ξανά τους ίδιους κακοποιούς, οι οποίοι αποφυλακίζονται και επιστρέφουν αμέσως στην ενεργό δράση.

Ενώ στην απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλά για μυθεύματα, παραδέχεται ότι οι αποφυλακίσεις των Γεωργιανών που συνελήφθησαν με τα αποφυλακιστήρια στην τσέπη έγιναν με το «δικό» του νόμο 4322/2015 - Πώς καταρρίπτεται η προσπάθεια παραπλάνησης.

Μπορεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με δελτίο Τύπου να επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του protothema.gr για την αποφυλάκιση των δυο ληστών δολοφόνων του εστιάτορα στην Ύδρα, μιλάει όμως για μυθεύματα σε ό,τι έχει να κάνει με τις διατάξεις που εκμεταλλεύθηκαν οι δυο Γεωργιανοί, καθώς υποστηρίζει πως προϋπήρχαν του νόμου 4322 που φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.

Όμως η πραγματικότητα εκθέτει τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς στο άρθρο 12 του δικού του νόμου,  που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Απριλίου του 2015 με τίτλο «Έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης» αναφέρεται ξεκάθαρα πως όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί μέχρι δέκα χρόνια κάθειρξης αποφυλακίζονται εάν έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους και μάλιστα με οποιονδήποτε τρόπο!

Με άπλα λόγια οι δυο Γεωργιανοί που είχαν καταδικαστεί σε δέκα χρόνια το 2012, τον Ιούλιο του 2015 αποφυλακίστηκαν από το νόμο που φέρει την υπογραφεί του Νίκου Παρασκευόπουλου.  Συγκεκριμένα ο νόμος 4322/2015 αναφέρει:
«Κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη, απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο τα δύο πέμπτα της ποινής»,  επισημαίνοντας βέβαια πως: «Όσοι απολύονται, κατ’ εφαρμογή της παρούσας διάταξης, αν υποπέσουν, μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκισή τους, σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη και καταδικαστούν αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία έχουν απολυθεί υπό όρο».

Στον ίδιο νόμο όσοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μεγαλύτερη των 10 ετών: «Κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των  δέκα έτη, απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης ποινής που τους επιβλήθηκε».






Πηγή : protothema.gr


Σε κατάσταση πολιορκίας η Κως..Επεισόδια λαθρομεταναστών με αστυνομικούς και πολίτες.. (Βίντεο)



Επεισόδια ανάμεσα σε λαθρομετανάστες και αστυνομικούς, τη στιγμή που εξοργισμένοι Κάτοικοι εισβάλουν σε σύσκεψη στο Επαρχείο.........

 Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Κω, με δεκάδες λαθρομετανάστες να «πολιορκούν»  το αστυνομικό τμήμα του νησιού και να κλείνουν δρόμους, ζητώντας να τους δοθούν τα χαρτιά τους και εξοργισμένους κατοίκους να διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί τους εν μέσω της τουριστικής περιόδου και να εισβάλουν στο Επαρχείο του νησιού.

Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν το πρωί έξω από το αστυνομικό τμήμα, τείνουν να γίνουν άγρια καθημερινότητα για το νησί του Ιπποκράτη με λαθρομετανάστες να συγκεντρώνονται έξω από το ΑΤ και να αποκλείουν μέσα σε αυτό τους αστυνομικούς που υπηρετούν εκεί ζητώντας να επιταχυνθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους.

Στη συνέχεια έκλεισαν τον δρόμο με ορισμένους να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία.

Για τέτοιες καταστάσεις εξάλλου έχουν μιλήσει και οι ίδιοι αστυνομικοί με τη συγκλονιστική αναφορά προς τον εισαγγελέα στην οποία ούτε λίγο-ούτε πολύ προειδοποιούν ότι θα θρηνήσουμε ζωές αν δεν υπάρξει άμεση λύση στο πρόβλημα.

Η αστυνομική δύναμη που έχει μείνει στο νησί καθώς οι διμοιρίες των ΜΑΤ επέστρεψαν στην Αθήνα προσπάθησαν με ασπίδες και γκλομπς να τους απωθήσουν.

Στη συνέχεια προκλήθηκε νέο κομφούζιο, όταν οι διαμαρτυρόμενοι λαθρομετανάστες έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, κλείνοντας το δρόμο και φωνάζοντας συνθήματα.

Χρειάστηκε εκ νέου η επέμβαση αστυνομικής δύναμης για να τους βγάλουν απ’ τον δρόμο και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Μάλιστα, οι διαμαρτυρόμενοι λαθρομετανάστες πέταξαν μπουκάλια με νερό που κρατούσαν εναντίον των αστυνομικών την ώρα που επιχείρησαν να τους σταματήσουν.




Πηγή : protothema.gr



Πενταμελής Ελληνική οικογένεια ανέργων ζητά στέγη για το χειμώνα..Δυστυχώς δεν είναι λαθρομετανάστες και δεν ενδιαφέρεται κανείς..




Ένα «καταφύγιο» για τον χειμώνα που έρχεται ψάχνει απεγνωσμένα μια άπορη οικογένεια από την Ηλεία, η οποία έχει χτυπηθεί βάναυσα από την κρίση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει μια στέγη.

Ο Χαράλαμπος Αβράμης, 38 ετών, από την τοπική κοινότητα Κλινδιά της δημοτικής ενότητας Ωλένης το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της ανεργίας και ζητά από τις αρμόδιες αρχές μια λύση για να μπορέσει να βρει μια στέγη για τα τρία του παιδιά και την σύζυγό του.

Ο άνεργος οικογενειάρχης θα πρέπει μέχρι τον επόμενο μήνα, να εγκαταλείψει το σπίτι στο οποίο φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια καθώς οι ιδιοκτήτες του, θα το χρησιμοποιήσουν για ανακαίνιση προκειμένου να μείνουν οι ίδιοι στο χώρο.

Όπως καταγγέλλει ο 38χρονος, παρά τις εκκλήσεις του στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Πύργου και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας μέχρι τώρα βρίσκει κλειστές πόρτες, καθώς δεν μπορεί να αποκτήσει το λυόμενο που θέλει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του.

«Δεν έχω χρήματα να νοικιάσω και ζητώ μόνο ένα λυόμενο για να μπορέσω να στεγάσω την οικογένειά μου τώρα που θα πρέπει να φύγω από αυτό το σπίτι. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με μεγάλες δυσκολίες», αναφέρει ο Χαράλαμπος Αβράμης στην τοπική εφημερίδα Πατρίς.

Οι συνθήκες στις οποίες προσπαθεί να επιβιώσει το φτωχό νοικοκυριό είναι ούτως ή άλλως άθλιες, ωστόσο ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι δραματικός. Μέχρι σήμερα, είχαν ένα κεραμίδι να βάλουν το κεφάλι τους από κάτω και τα μικρά παιδιά του ζούσαν αξιοπρεπώς παρά τις αντιξοότητες.

Πλέον, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη αφού θα μείνουν χωρίς σπίτι ενώ στην περιοχή της Ηλείας δεν υπάρχουν προοπτικές, ούτε για την ανεύρεση εργασίας ούτε για να μπορέσει να βρει εκεί ένα άλλο κατάλυμα.

Τα τρία παιδιά του Χαράλαμπου και της συζύγου του Άννας, ηλικίας μόλις 9, 6 και 4 ετών αντίστοιχα, πολλές φορές μένουν νηστικά, καθώς για αρκετές ημέρες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τρόφιμα.
Τα 750 ευρώ που λαμβάνει κάθε τρίμηνο ο άνεργος πατέρας ως πολυτεκνικό επίδομα, δεν φτάνουν να καλύψει ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

«Είμαι άνεργος και εγώ και η γυναίκα μου και ζούμε με 750 ευρώ ανά τρίμηνο που παίρνουμε επίδομα πολύτεκνου. Δεν έχουν τα παιδιά να φάνε μερικές μέρες καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν.

Ο θείος μου είναι συνταξιούχος και τώρα θα έλθει με την οικογένειά του να μείνει στο σπίτι το οποίο μου είχε παραχωρήσει προσωρινά για να μένω. Δεν έχουμε που να πάμε. Μόνο ένα λυόμενο ζητάμε για να μπορέσουμε να μείνουμε. Έρχεται χειμώνας. Που θα πάω να μείνω;
Θα πρέπει σε είκοσι μέρες να φύγω από το σπίτι», αναφέρει ο Χαράλαμπος που τρέμει από φόβο για τις δύσκολες ημέρες που τους περιμένουν.

Προσπάθειες για την ανεύρεση ενός λυομένου για τη οικογένεια έχει κάνει και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κλινδιά, Σπύρος Γκάτσης, αλλά τον ενημέρωσαν πως δεν το δικαιούται αν δεν είναι σεισμοπαθής ή πλημμυροπαθής.

800 οικογένειες αναξιοπαθούντων

Περισσότερες από 800 είναι οι οικογένειες αναξιοπαθούντων στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου που λαμβάνουν οικονομική και υλική υποστήριξη από το τοπικό Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου προκειμένου να τα βγάλουν πέρα.

Δικαιούχοι που εξυπηρετούνται από τη δομή είναι οι οικογένειες του δήμου Πύργου που η οικονομική κρίση τις έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του δήμου Πύργου, κ. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, την θεάρεστη προσπάθεια του Κοινωνικού Παντοπωλείου στηρίζουν μεταξύ άλλων η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας αλλά και γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες η αντιδήμαρχος μαζί με την κοινωνική λειτουργό του Κοινωνικού Παντοπωλείου, παρέδωσαν στην πλειοψηφία των δικαιούχων τρόφιμα ενόψει Δεκαπενταύγουστου ενώ από χθες λειτουργεί κανονικά προς εξυπηρέτηση των πολιτών που χρήζουν βοήθειας και στήριξης.



Πηγή : on-news.gr


Φαρμακοποιοί: Στα δικαστήρια αν αλλάξει το πλαίσιο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς



Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών αναφέρει ότι προτίθεται να κινηθεί δικαστικά, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εναντίον οποιασδήποτε απόφασης επιτρέψει κατοχή πλειοψηφικού φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.

Το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος συζητήθηκε στο ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στο άνοιγμα, όμως, όπως αναφέρουν, η συζήτηση έχει ανοίξει για ένα πιο σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας των φαρμακείων, με επικρατέστερο το «γερμανικό», όπου το πλειοψηφικό πακέτο θα κατέχουν φαρμακοποιοί.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μόνο το 3% από τα 150.000 φαρμακεία των χωρών της ΕΕ ανήκουν σε αλυσίδες, ενώ σε 12 χώρες της ευρωζώνης φαρμακοποιοί η συνεταιρισμοί αυτών κατέχουν φαρμακείο.

Ο ΠΦΣ αναφέρει πως αποκλειστικό δικαίωμα να κατέχουν φαρμακείο έχουν οι φαρμακοποιοί ή συνεταιρισμοί τους, σε Αυστρία, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Ισπανία, Γερμανία. Στη Γερμανία, επισημαίνουν, κάθε φαρμακοποιός μπορεί να κατέχει και δύο «παραρτήματα» του φαρμακείου του, αλλά στον ίδιο δήμο.

Σε χώρες όπως Αγγλία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία Πολωνία, Πορτογαλία, ισχύει ότι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να έχει φαρμακείο, αλλά με διευθυντή ή τη συμμετοχή φαρμακοποιού. Σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Εσθονία (όπου το 80% των φαρμακείων ανήκει σε δύο μεγάλες αλυσίδες), οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να κατέχει φαρμακείο, ενώ υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες χώρες για φαρμακευτικές εταιρείες και γιατρούς.

Ο ΠΦΣ θεωρεί ως νομικό του όπλο την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2009 περί ιδιοκτησίας-διαχείρισης Φαρμακείων Κρατών-Μελών ΕΕ (υποθέσεις Γερμανίας και Ιταλίας). Σε αυτήν κρίνεται ότι η απαγόρευση μεν που επιβάλλεται σε μη φαρμακοποιούς να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται φαρμακείο ή να αποκτούν μερίδια συμμετοχής σε εταιρίες εκμεταλλεύσεως φαρμακείων συνιστά περιορισμό στην ελευθερία εγκαταστάσεως και στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, ωστόσο ο περιορισμός αυτός μπορεί να δικαιολογηθεί από τον σκοπό που συνίσταται στην εγγύηση του ασφαλούς και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμού του πληθυσμού με φάρμακα.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτούν η διανομή των φαρμάκων να γίνεται από φαρμακοποιούς που απολαμβάνουν πραγματικής επαγγελματικής ανεξαρτησίας και ένα κράτος μέλος μπορεί στο πλαίσιο του περιθωρίου ευθύνης που διαθέτει, να θεωρήσει ότι η εκμετάλλευση φαρμακείου από μη φαρμακοποιό ενδέχεται να αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ειδικότερα για την ασφάλεια και την ποιότητα της λιανικής διανομής φαρμάκων.

Επίσης, αναφέρει ο ΠΦΣ, η απόφαση θεωρεί ότι η εξάρτηση των φαρμακοποιών ως μισθωτών από τον έχοντα την εκμετάλλευση του φαρμακείου θα περιόριζε τη δυνατότητα τους να αντιταχθουν στις οδηγίες του έχοντος την εκμετάλλευση.

Ο ΠΦΣ υποστηρίζει ότι η ύπαρξη φαρμακείων που ανήκουν σε μη φαρμακοποιούς, και «ειδικά εκείνων που ανήκουν σε αλυσίδες φαρμακείων», «καταπνίγει τον οποιονδήποτε ανταγωνισμό, καθώς γεννά φαινόμενα καρτέλ και χειραγώγησης τιμών προϊόντων σε βάρος των πολιτών», προκαλεί προβλήματα δημόσιας υγείας «αφού οι αλυσίδες σε αντίθεση με τα ανεξάρτητα φαρμακεία προσανατολίζονται στη μαζική πώληση τύπου σούπερ-μάρκετ, κάτι που στα φάρμακα (συνταγογραφούμενα ή μη) οδηγεί σε πολυφαρμακία».

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι έτσι ασκείται πίεση για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, «κάτι πολύ επικίνδυνο για χώρες με οικονομικά αδύναμα ασφαλιστικά συστήματα όπως η Ελλάδα με τον ΕΟΠΥΥ».

Υπογραμμίζουν επίσης ότι οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας, καθώς οι όποιες νέες θέσεις εργασίας θα είναι λιγότερες από όσες χαθούν εξαιτίας του κλεισίματος πολλών μικρότερων φαρμακείων, ενώ την ίδια ώρα κλείνουν το επάγγελμα σε νέους φαρμακοποιούς που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οικονομικά τις μεγάλες αλυσίδες.

Όσον αφορά τις συνέπειες για τους πολίτες, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πως οι αλυσίδες ανοίγουν φαρμακείο μόνο σε σημεία εμπορικού ενδιαφέροντος, ενώ «τιμολογικά τρικ» θα επιφέρουν αυξήσεις τιμών.



Newsroom ΔΟΛ


Τρεις νεαροί συνελήφθησαν για ασέλγεια και ληστεία σε βάρος 37χρονης



Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τρεις δράστες επιβίβασαν την 37χρονη από συνοικία της Δυτικής Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τη μετέφεραν με Ι.Χ. αυτοκίνητο σε δασική περιοχή.

Τρεις νεαροί, ηλικίας 19, 20 και 21 ετών, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενοι πως ασέλγησαν σε βάρος μιας 37χρονης εκδιδόμενης και τη λήστεψαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τρεις δράστες επιβίβασαν την 37χρονη από συνοικία της Δυτικής Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τη μετέφεραν με Ι.Χ. αυτοκίνητο σε δασική περιοχή.

Με απειλές σε βάρος της προέβησαν σε ασελγείς πράξεις και συνουσία παρά τη θέλησή της, ενώ στη συνέχεια τής αφαίρεσαν 230 ευρώ και την εγκατέλειψαν στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών.


Πηγή: skai.gr


Βίντεο: Πολυτελές σκάφος βούλιαξε στη Μύκονο



Μπροστά σε ένα διαφορετικό θέαμα βρέθηκαν οι παραθεριστές στη Μύκονο όταν ένα πολυτελές σκάφος άρχισε να βυθίζεται στα καταγάλανα νερά του νησιού, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν τραυματίες

Για άγνωστους, μέχρι στιγμής, λόγους το πολυτελές σκάφος άρχισε σιγά-σιγά να βυθίζεται. Αμέσως έσπευσαν γύρω του σκάφη του Λιμενικού προκειμένου να παραλάβουν τους διασωθέντες.

Το σκάφος βυθίστηκε ανάμεσα σε δύο από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, την Ψαρού και τον Πλατύ Γιαλό.




Το μεσημέρι θα ξέρουμε την ημερομηνία των εκλογών. Σύσκεψη στο Μαξίμου



Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σύσκεψη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 14:00, ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις ως προς τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο πρωθυπουργός κλίνει προς το να οδηγήσει τη χώρα άμεσα στις κάλπες με πιθανότερη ημερομηνία την 20ή Σεπτεμβρίου.

Με την άποψη αυτή τάσσονται, με δηλώσεις τους, αρκετά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Παρασκευόπουλος, αλλά και ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι στην Αθήνα επιστρέφει εκτάκτως ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης που απουσίαζε για ολιγοήμερες διακοπές, ενώ χθες το βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στην περίπτωση που ισχύσουν οι παραπάνω πληροφορίες τότε ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του, ίσως και το απόγευμα, θα ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την ημερομηνία των εκλογών. Υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα αναλάβει πιθανότατα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Το σενάριο που δείχνει να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες  και στο οποίο φαίνεται ότι έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός είναι αυτό των εκλογών-εξπρές το αργότερο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, με τον Αλέξη Τσίρπα να υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του μέσα στις επόμενες ώρες.

Ολοένα και πλησιάζει προς επιβεβαίωση το σενάριο για προσφυγή στις κάλπες, με πληροφορίες να κάνουν λόγο μέχρι και για παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα σήμερα, ο οποίος εικάζεται πως θα επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο και θα προχωρήσει σε διάλυση της Βουλής, προκειμένου να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο που κυκλοφορούν από το πρωί, δεν αποκλείεται να υπάρξει και διάγγελμα του πρωθυπουργού εντός της ημέρας, κάτι που ίσως γίνει μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης που εγκρίθηκε επισήμως χθες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στα ΝΕΑ, η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θεωρείται πλέον ειλημμένη, ενώ την εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά ενισχύουν στοχευμένες κινήσεις (απάντηση στον Παν.Λαφαζάνη, η επιστολή στον Μ.Σουλτς, μήνυμα στη Fraport) στις οποίες προχώρησε μέσα σε λίγες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο σχεδιασμός για πρόωρες εκλογές επιβεβαιώθηκε σε κλειστή σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στον «πρωινό καφέ», δεδομένης της δημόσιας παραδοχής της Αριστερής Πλατφόρμας ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών θα ανακοινωθεί αφού πρώτα διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που σχετίζονται αφενός με την υλοποίηση της συμφωνίας και την ψήφιση των προαπαιτούμενων πριν από την πρώτη αξιολόγηση και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και αφετέρου με την οριστική επίλυση των προβλημάτων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, στόχος του Μαξίμου φέρεται να είναι να στηθούν οι κάλπες ει δυνατόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με παραπλήσιο ρεπορτάζ της Καθημερινής ο Τσίπρας ζητεί από χθες τις απόψεις των κυβερνητικών στελεχών για την κίνηση των εκλογών και εξετάζει τα υπέρ και τα κατά που έχουν οι δύο βασικές εναλλακτικές της άμεσης προσφυγής στις κάλπες ή της μετάθεσής τους για τον Οκτώβριο.   Όσοι εισηγούνται την άμεση προσφυγή στις κάλπες φέρονται να επισημαίνουν πως έχει διαγνωσθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η μετάθεση του χρόνου των εκλογών ουσιαστικά σημαίνει παράταση της αστάθειας. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να φτάσει στις κάλπες πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητές στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα οι επιπτώσεις από την έναρξη εφαρμογής του νέου προγράμματος και, κυρίως, η φορολογική επιβάρυνση.   Αναφορικά με το εσωκομματικό τοπίο, θεωρούν ότι η ταχεία προκήρυξη εκλογών θα περιορίσει τις δυνατότητες οργάνωσης ενός νέου κόμματος από την εσωκομματική αντιπολίτευση και την Αριστερή Πλατφόρμα την οποία οι εκλογές εξπρές θα βρουν σχετικά απροετοίμαστη.

Το σενάριο της 11ης Οκτωβρίου

Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο σενάριο που συγκεντρώνει, αυτή τη στιγμή, λιγότερες πιθανότητες είναι ο πρωθυπουργός να αποφασίσει το κλείσιμο της Βουλής προκειμένου να περάσει μέσα από τα θερινά τμήματα τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου και να προκηρύξει τις εκλογές για τις 11 Οκτωβρίου.

Αντιδρά η Αριστερή Πλατφόρμα

Την αντίθεσή της με το ενδεχόμενο των εκλογών-εξπρές εκφράζει η Αριστερή Πλατφόρμα. «Η κυβέρνηση, με την επίθεσή της στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι προφανές ότι στο μόνο που αποβλέπει είναι να βρει διάτρητα άλλοθι για άμεσες εκλογές-εξπρές», αναφέρουν σε ανεπίσημο σημείωμά τους κύκλοι της Αριστερής Πλατφόρμας.



Πηγή


Τα νησιά «βουλιάζουν» και Τασία-Φλαμπουράρης κάνουν στημένη «φιέστα» τύπου κιμ γιονγκ ουν με προσφυγόπουλα



Στημένο σκηνικό ενώ δεκάδες χιλιάδες μετανάστες κι άλλοι τόσοι Έλληνες βασανίζονται

Εικόνες τεχνητής ευτυχίας για προπαγάνδα από το Βοτανικό που θυμίζουν σκοτεινές εποχές - Στη Μυτιλήνη σχεδόν 8.000 μετανάστες εγκλωβισμένοι στο νησί - Χάος σε Κω, Λέρο, Κάλυμνο

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες μετανάστες κι άλλοι τόσοι Έλληνες βασανίζονται, η κυβέρνηση στέλνει εικόνες τεχνητής ευτυχίας από τον Βοτανικό!



Κι όμως, ενώ η κατάσταση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα γίνεται κάθε ημέρα και πιο τραγική, η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου άνοιξε την Τετάρτη τον Ελαιώνα για τους δημοσιογράφους και έχοντας στο πλευρό της τον Αλέκο Φλαμπουράρη αλλά και τον Γιάννη Πανούση, έδωσε ένα σόου ντροπής, παρουσιάζοντας εικόνες με προσφυγόπουλα που ζωγράφιζαν ανέμελα στο κέντρο Φιλοξενίας μεταναστών.


Τα πλάνα από τον παιδότοπο του καταυλισμού, στον οποίο αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει και δωρεάν wi-fi για τους μετανάστες, έρχονταν την ώρα που εικόνες ντροπής από την χώρα μας κάνουν τον γύρο του κόσμου και ενώ η Λέσβος εκπέμπει SOS, με 7.500 μετανάστες να είναι «εγκλωβισμένοι» στο νησί.


Και μπορεί ο ΟΗΕ να κάλεσε τη Δευτέρα την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να την κατηγόρησε για έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης, ωστόσο, η κυρία Χριστοδουλοπούλου και ο κ. Φλαμπουράρης εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη δουλειά που έγινε στον Βοτανικό αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού γενικότερα.

Φλαμπουράρης: «Τι θέλετε να τους βουλιάξουμε;»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Φλαμπουράρης έκανε λόγο για «έμπρακτη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και για μικρο δείγμα πως η Ελλάδα και οι Έλληνες μπορούν να ανταποκριθούν σε ανθρωπιστικές ανάγκες, πάρα την κρίση που βιώνουν».

«Όλο αυτό είναι ένα μικρό δείγμα του πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε. Το πρόβλημα δε λύνεται γιατί είναι μεγάλο και σοβαρό. Όλα τα κόμματα να συνεισφέρουν και τα καλούμε να καταθέσουν προτάσεις», είπε και πρόσθεσε: «"Όχι" στην πολεμική των ΜΜΕ. Είναι ένα πρώτο βήμα».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να προχωρήσει και να αποδεχτεί την πρόταση Παυλόπουλου για κοινή σύσκεψη ΟΗΕ, ΕΕ κι άλλων φορέων. Όπως τόνισε, «αν δε δοθούν ουσιαστικές κι ειρηνικές λύσεις το πρόβλημα θα παραμείνει ανοιχτή πληγή για όλο τον κόσμο».

Σε ερώτηση γιατί το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν πήγε τελικά -όπως αναμενόταν το βράδυ της Τετάρτης- στη Θεσσαλονίκη κι για το αν υπήρξε εμπλοκή με Σκόπια ο κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε πως δεν υπήρξε καμία εμπλοκή και έκανε λόγο για «ράδιο-αρβύλα».

«Τι είναι αυτά που λέτε. Είναι ράδιο-αρβύλα. Το καράβι δεν ήταν να πάει στη Θεσσαλονίκη. Έρχεται εδώ διότι είναι 150 με 170 πρόσφυγες μέσα οι οποίοι δεν έχουν πιστοποιηθεί και πρέπει να πιστοποιηθούν στο κέντρο αλλοδαπών. Δε μπορούν να πάνε στη Θεσσαλονίκη και να γυρίσουν πίσω με τα ποδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα των χιλιάδων μεταναστών στο Αιγαίο, όταν στον Ελαιώνα οι υποδομές επαρκούν για τη φιλοξενία εκατοντάδων, ο κ. Φλαμπουράρης δεν απάντησε επί της ουσίας κι αρκέστηκε στο: «Τι θέλετε να τους βουλιάξουμε;».

«Όταν έρχονται 5.000 την ημέρα αναλογιστείτε κι εσείς κι όποιος άλλος θέλει ποια είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος. Εμείς κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν ούτως ώστε αυτή η ανθρωπιστική κρίση να περάσει πολύ απαλά και για τους ανθρώπους που την υφίστανται και για την ελληνική κοινωνία. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που δεν αναγνωρίζω και θέλω να το τονίσω είναι η συνεχής κομματική αξιοποίηση από την πλευρά των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία δεν έχουν κάνει καμία πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Απλά καθημερινά και συνεχώς κάνουν κριτική και ζητάνε την παραίτηση της υπουργού. Είδατε κανέναν εδώ σήμερα; Ο αγώνας που δίνουμε είναι πολύ μεγάλος και θέλουμε συμπαράσταση κι όχι πολεμική. Η πολεμική που γίνεται είναι unfair», πρόσθεσε.

Χριστοδουλοπούλου: Υπόδειγμα το κέντρο στον Βοτανικό

Την ίδια ώρα, η Τασία Χριστοδουλοπούλου μίλησε για το έργο, λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας και συνεργασίας πολλών υπουργείων, τονίζοντας παράλληλα πως είναι υπόδειγμα και για αλλά κέντρα φιλοξενίας.

«Είναι ένα παράδειγμα να δουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ότι οι προσπάθειες μας καρποφόρησαν και είμαστε σε καλό δρόμο, ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή στον Βοτανικό φιλοξενούνται 250 μετανάστες.

«Είναι ένα μικρό βήμα, πρώτο βήμα για ένα τεράστιο πρόβλημα που η ίδια η ΕΕ δε θέλει να καταλάβει και να αντιμετωπίσει ενιαία τα αιτία που το προκαλούν», ανέφερε λίγο αργότερα η αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία βρέθηκε στο κέντρο Φιλοξενίας την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την κυρία Φωτίου, μέχρι σήμερα οι προηγούμενες κυβερνήσεις έβαζαν το προσφυγικό κάτω από το τραπέζι.

«Περάσαμε ανυπέρβλητα εμπόδια κι είχαμε απίστευτη συνεργασία του κρατικού μηχανισμού. Η πραγματικότητα του βοτανικού ήταν εξαιρετικά δύσκολη και τα καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να μεταδώσετε», πρόσθεσε.

Ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να μην κάνουν ερωτήσεις και να αφήσουν ήσυχους τους πρόσφυγες


Πάντως, αφού η κυρία Χριστοδουλοπούλου και ο κ. Φλαμπουράρης έκαναν τις δηλώσεις τους και όταν οι δημοσιογράφοι ζήτησαν να κάνουν μερικές ερωτήσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα, εκείνοι τους είπαν ότι πρέπει να σεβαστούν την επιθυμία των προσφύγων και των μεταναστών και να τους αφήσουν στην ησυχία τους.

Σήμερα δεν έχετε έρθει εδώ για να κάνετε ερωτήσεις, είπαν σε δημοσιογράφους
και τους ζήτησαν να προβάλλουν στο εξής τα πράγματα «όπως είναι» και όχι με τρόπο που δίνει λάθος εικόνα για την χώρα μας στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για το θέμα σε μία εβδομάδα.


Η Χριστοδουλοπούλου ομολογεί πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο


Ωστόσο, όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν την κυρία Χριστοδουλοπούλου αναφορικά με το τι θα γίνει με τους μετανάστες, αφού το Κέντρο Φιλοξενίας αποτελεί ουσιαστικά μια προσωρινή λύση, εκείνη προχώρησε σε μια ομολογία, αποκαλύπτοντας πως «έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο».

«Έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Έχω απαντήσει ήδη ότι το προσφυγικό θα αποτελέσει αιχμή της προεκλογικής καμπάνιας για την αντιπολίτευση. Δεν είναι θέμα αν μπορώ να το διαχειριστώ εγώ το ζήτημα, άλλα ολόκληρη η Ευρώπη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν προτάσεις παρά το γεγονός ότι εμείς τα έχουμε καλέσει να μας φέρουν. Λυπάμαι για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.


Αποδοκίμασαν Φωτίου και Χριστοδουλοπούλου


Πάντως, και σε αυτή την επίσκεψή της στο κέντρο Φιλοξενίας στον Ελαιώνα, η κυρία Χριστοδουλοπούλου ήρθε αντιμέτωπη με την οργή κατοίκων της περιοχής οι οποίοι την προπηλάκισαν.

Τις αποδοκιμασίες των πολιτών δέχθηκε, όμως, και η Θεανώ Φωτίου.


Αξίζει να σημειωθεί, πάντως πως με επιστολή του στον υπουργό Επικράτειας Αλέκο Φλαμπουράρη ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ζητά προγραμματική συμφωνία μεταξύ του δήμου Αθηναίων και της Πολιτείας, στην οποία θα προσδιορίζονται οι όροι παραχώρησης της περιοχής του Ελαιώνα.

Όπως αναφέρει, «όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μέσα σε ένα ιδιαιτέρως δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον και ενεργώντας συχνά στα όρια των αρμοδιοτήτων τους, οι υπηρεσίες του δήμου μας έχουν ενεργήσει με αποφασιστικότητα, προκειμένου να αξιοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο, απέναντι στη διαρκώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση».















Πηγή : protothema.gr


Δεν θα δοθεί νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών



Καμία νέα παράταση δεν θα δοθεί στις φορολογικές δηλώσεις, τονίζει την Τετάρτη με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Με αφορμή αιτήματα για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι ικανοποιητικός και έχει ήδη υποβληθεί, το 84% των δηλώσεων.

Όπως τονίζεται έχουν ήδη δοθεί παρατάσεις που κάλυψαν υπαρκτές ανάγκες.

Αν και από το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζονται πλήρως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους πολίτες και ειδικά στους λογιστές, από καθυστερήσεις, παραλείψεις και καθυστερημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες εντούτοις τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τις καταληκτικές ημερομηνίες της Πέμπτης 20.8.2015 για τα νομικά πρόσωπα και της Τετάρτης 26.8.2015 για τα φυσικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης συνεπάγεται κυρώσεις για τους φορολογουμένους όπως:

- Πρόστιμο 100 € (σε περίπτωση μη τήρησης βιβλίων).

- Προσαύξηση φόρου 0,73% για κάθε μήνα, στο ποσό του φόρου.


Πηγή : tanea.gr


Μητσοτάκης και Αθανασίου κατά Παρασκευόπουλου για την υπόθεση της Ύδρας



Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζητεί την άμεση παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης. Η απάντηση του κ. Παρασκευόπουλου.

Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκαλεί ο λεγόμενος «νόμος Παρασκευόπουλου» (4322/2015) με αφορμή το έγκλημα στην Ύδρα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει ότι χωρίς το νόμο οι Γεωργιανοί που φέρονται να εμπλέκονται στο έγκλημα δεν θα είχαν αποφυλακιστεί πρόωρα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα ζήτησε την άμεση παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, δηλώνοντας ότι «το δεδομένο ότι διαπράξαντες την ειδεχθή ληστεία μετά φόνου στην Ύδρα είχαν αποφυλακιστεί προ ολίγων εβδομάδων εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, εγείρει ξεκάθαρα ζήτημα πολιτικής ευθύνης».

«Στη σχετική συζήτηση στη Βουλή είχαμε αναδείξει τα προβλήματα των ευεργετικών προς τους εγκληματίες διατάξεων του νόμου εστιάζοντας στους ισοβίτες τρομοκράτες και ιδιαίτερα στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού. Δυστυχώς αποδείχτηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ότι η πρόωρη αποφυλάκιση καταδίκων του ποινικού δικαίου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Αν δεν είχε ψηφιστεί ο νόμος Παρασκευόπουλου οι εγκληματίες θα ήταν ακόμη στη φυλακή και το έγκλημα δεν θα είχε διαπραχθεί» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι «ο νόμος Παρασκευόπουλου έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου να αποφυλακιστούν».

«Δυστυχώς, η ιδεοληψία επικράτησε της λογικής και της σύνεσης. Υπό το πρόσχημα του ψευδεπίγραφου ανθρωπισμού αποφυλακίστηκαν πρόωρα καταδικασθέντες για ειδεχθή κακουργήματα χωρίς έστω την παραμικρή απόδειξη σωφρονισμού» προσθέτει ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας ότι για τη ΝΔ «προέχει η ασφάλεια των πολιτών και όχι η διευκόλυνση των εγκληματιών. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο».

Η απάντηση Παρασκευόπουλου

Απαντώντας, ο υπουργός δηλώνει ότι «όσοι, όπως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτουν ζητήματα πολιτικής ευθύνης, απαιτείται να το πράττουν οι ίδιοι με υπευθυνότητα διαφορετικά υπηρετούν το λαϊκισμό και νομιμοποιούν τον κιτρινισμό.»

«Δυστυχώς, αν και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., ο κ. Κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ότι δεν έχει καν διαβάσει νόμο που θέσπισε προσφάτως η Βουλή. Αν διάβαζε το περιεχόμενό του, θα είχε διαπιστώσει ότι οι απολύσεις που σχετίζονται με το πρόσφατο έγκλημα στην Ύδρα δεν στηρίζονταν σε καινοτομίες, αλλά σε ρυθμίσεις προϋπάρχουσες και επαναλαμβανόμενες» δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος επανερχόμενος στο θέμα μετά από προηγούμενη δήλωσή του.

«Φαίνεται ότι κάποιο επιτελείο έχει αποφασίσει στο μέλλον να συσχετίζει όλες τις απολύσεις κρατουμένων, ιδίως μάλιστα αν συνδέονται με υποτροπή, με τον πρόσφατο νόμο 4322/2015, αδιαφορώντας για την αλήθεια. Ο κιτρινισμός όμως δεν θα πείσει» καταλήγει ο κ. Παρασκευόπουλος.


Πηγή: skai.gr


Αλόννησος: Λουόμενος βρήκε νάρκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου



Αντιαρματική νάρκη ξηράς εντοπίστηκε στο νησάκι της Κυρά Παναγιάς της Αλοννήσου, σε βάθος 3,5 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η νάρκη εντοπίστηκε από λουόμενο ο οποίος την βιντεοσκόπησε και ενημέρωσε το Λιμεναρχείο της Αλοννήσου. Αμέσως κλήθηκαν ειδικοί προκειμένου να εξετάσουν το εύρημα και να το εξουδετερώσουν.

Το απόγευμα της Τετάρτης, έφθασαν στο νησί τέσσερις πυροτεχνουργοί του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι πρόκειται να μεταβούν στη θαλάσσια περιοχή όπου βρέθηκε η νάρκη, προκειμένου να την εξουδετερώσουν.

Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι πρόκειται για νάρκη ξηράς, η οποία εικάζεται ότι έπεσε στη θάλασσα από κάποιο καΐκι, στη διάρκεια της φόρτωσης πυρομαχικών, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το εύρημα αποτέλεσε το θέμα συζήτησης των κατοίκων της Αλοννήσου, οι οποίοι ανέτρεξαν σε μνήμες του παρελθόντος, αναζητώντας εξήγηση για το πώς βρέθηκε η νάρκη τόσα χρόνια μετά σε θαλάσσια περιοχή της Κυρά Παναγιάς.


Πηγή : tanea.gr


Βίντεο-ντοκουμέντο: Τουρκική ακταιωρός "συνοδεύει" φουσκωτό με πρόσφυγες




Η τουρκική ακταιωρός πλησιάζει το σκάφος με τους μετανάστες, κάνει έναν κύκλο γύρω από αυτό και στη συνέχεια αποχωρεί προς τις τουρκικές ακτές.
Βίντεο-ντοκουμέντο: Τουρκική ακταιωρός
Βίντεο-ντοκουμέντο κατέγραψε ο εικονολήπτης της ΕΡΤ, Γιώργος Παπαδόπουλος, στη Μυτιλήνη, στο οποίο φαίνεται καθαρά μία τουρκική ακταιωρός που πλησιάζει φουσκωτό σκάφος γεμάτο με πρόσφυγες, που πλέει προς τη βόρεια ακτή της Λέσβου.

Η εικόνα αυτή καταγράφηκε περίπου πριν από ένα μήνα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Εφταλούς, που βρίσκεται στη βόρεια Λέσβο, και της απέναντι μικρασιατικής ακτής.

Η τουρκική ακταιωρός πλησιάζει το σκάφος με τους μετανάστες, κάνει έναν κύκλο γύρω από αυτό και στη συνέχεια αποχωρεί προς τις τουρκικές ακτές, αφήνοντας το φουσκωτό ανενόχλητο να πλεύσει προς τις ακτές της Λέσβου.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας υποστηρίζει ότι στο διάστημα μεταξύ 17ης Ιουλίου και 17ης Αυγούστου η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε στο Αιγαίο 18.300 μετανάστες.





Ο κύβος ερρίφθη για εκλογές


Με την απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να θεωρείται, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ειλημμένη, ο προσδιορισμός του χρόνου πραγματοποίησής τους και του τρόπου με τον οποίο θα οδεύσουμε προς τις κάλπες είναι το ζήτημα επί του οποίου αναμένεται η απάντηση που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα δώσει.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να επιμένουν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο το ζήτημα των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης είναι το κυρίαρχο στις συναντήσεις που ο πρωθυπουργός έχει με κυβερνητικά στελέχη και σειρά είχε χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Τσίπρας ζητεί τις εισηγήσεις των κυβερνητικών στελεχών και τις απόψεις τους, ωστόσο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις και εμφανίζεται να εξετάζει τα υπέρ και τα κατά που έχουν οι δύο βασικές εναλλακτικές: η άμεση προσφυγή στις κάλπες ή η μετάθεση του χρόνου εκλογών για τον Οκτώβριο.

Μεταξύ των υπουργών και των στελεχών του επιτελείου του Μαξίμου, εκείνοι που εισηγούνται την άμεση προσφυγή στις κάλπες, ει δυνατόν ακόμη και στις 20 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις 27, επισημαίνουν πως έχει διαγνωσθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η μετάθεση του χρόνου των εκλογών ουσιαστικά σημαίνει παράταση της αστάθειας. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να φτάσει στις κάλπες πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητές στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα οι επιπτώσεις από την έναρξη εφαρμογής του νέου προγράμματος και, κυρίως, η φορολογική επιβάρυνση. Αναφορικά με το εσωκομματικό τοπίο, θεωρούν ότι η ταχεία προκήρυξη εκλογών θα περιορίσει τις δυνατότητες οργάνωσης ενός νέου κόμματος από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Στον αντίποδα, εκείνοι που επιθυμούν τη μετάθεση του χρόνου εκλογών και υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν πριν από τις 11 Οκτωβρίου υποστηρίζουν ότι εάν γίνουν μετά την πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα έχει διαμορφώσει κλίμα εμπιστοσύνης έναντι των εταίρων για την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη νέα συμφωνία και θα μπορεί να πάει στις εκλογές έχοντας εξασφαλίσει δεσμεύσεις σχετικά με το χρέος. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο ενδιάμεσος χρόνος μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια προσπάθεια να «επουλωθούν» εσωκομματικές πληγές και να μειωθεί στο ελάχιστο, μέσα από μια διαδικασία διαλόγου, ο αριθμός των στελεχών που θα επέλεγαν να αποχωρήσουν από το κόμμα και να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε εμμέσως χθες ότι η απόφαση για εκλογές είναι ειλημμένη, καθώς, όπως τόνισε (ΣΚΑΪ), «υπάρχουν ορατά θέματα, δεν το κρύβουμε. Θέματα τα οποία έχουν να κάνουν και με τη σταθερότητα της κυβέρνησης και με το κατά πόσον αυτή είναι σε θέση να εξασφαλίσει την περαιτέρω ομαλή κοινοβουλευτική και κυβερνητική διαδικασία». Πάντως, το ρήγμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αδύνατο να κλείσει. Η κ. Γεροβασίλη απέδωσε στην Αριστερή Πλατφόρμα «απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς», με αφορμή δήλωση του κ. Παν. Λαφαζάνη (Ρ/Σ REAL) ότι ο ίδιος και οι προσκείμενοι στην Πλατφόρμα βουλευτές δεν θα συναινέσουν στην υλοποίηση του τρίτου μνημονίου. Μάλιστα, αφού αναφέρθηκε σε «μνημονιακή μεταστροφή της κυβέρνησης», μίλησε για «τρικ, τεχνάσματα και μεθοδεύσεις» και πρόσθεσε ότι «οι άρον άρον εκλογές-εξπρές υποδηλώνουν αντιδημοκρατική νοοτροπία». Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Καλύβης, που πρόσκειται στην Πλατφόρμα, ζήτησε χθες να συνεδριάσουν άμεσα τα κομματικά όργανα και να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την πρακτική διαρροών για πιθανολογούμενες εκλογές και μιλώντας για πρακτική που εάν συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε de facto διάσπαση.



Πηγή : kathimerini.gr


Στον Πειραιά φτάνει το πρωί το «Ελ.Βενιζέλος»



Στο λιμάνι του Πειραιά και όχι της Θεσσαλονίκης θα καταπλεύσει τελικά το πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» που μεταφέρει 2.500 μετανάστες από Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Λέσβο.

Το πλοίο απέπλευσε το πρωί της Τετάρτης από την Κω και το απόγευμα έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, από όπου παρέλαβε τους τελευταίους πρόσφυγες. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να καταπλεύσει απόψε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από όπου με ΚΤΕΛ οι μετανάστες θα μεταφέρονταν στην Ειδομένη, για να διασχίσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν την πορεία τους στο εξωτερικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται Το Βήμα, επειδή οι 150 από τους 2.450 μετανάστες πρέπει να περάσουν από το Τμήμα Αλλοδαπών στον Πειραιά για τη διακρίβωση στοιχείων, αποφασίστηκε το πλοίο να πάει απευθείας στον Πειραιά, χωρίς ενδιάμεση στάση στη Θεσσαλονίκη.

Κατ' άλλες πληροφορίες του Βήματος ο λόγος της αλλαγής αυτής είναι διπλωματικός. Όπως ανέφερε πολύ καλά πληροφορημένη πηγή, αν η Ελλάδα εμφάνιζε μονομιάς χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, θα μπορούσε να προκληθεί ακόμη και διπλωματικό επεισόδιο ή να αποφασίσουν τα Σκόπια να κλείσουν τα σύνορά τους.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχώρησε στις 10 το βράδυ της Τετάρτης από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Μέσα βρίσκονται περίπου 1.800 σύροι πρόσφυγες από την Κω και 708 σύροι πρόσφυγες από την Μυτιλήνη.

Στη Λέσβο παραμένουν περισσότεροι από 8.000: Πρόκειται για 750 κρατούμενους στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, 1.250 που περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής, 2.000 που μένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 4.000 ελεύθερους που ζουν στο κέντρο της πόλης εγκλωβισμένοι λόγω έλλειψης εισιτηρίων και 1.250 που έφτασαν σήμερα στο νησί από τα τουρκικά παράλια και μόλις ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής τους.

Απειλήθηκαν επεισόδια

Λίγο πριν από την αναχώρηση του πλοίου, απειλήθηκαν επεισόδια μέσα στο πλοίο από ομάδα περίπου 300 Σύρων, που διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή πορείας του πλοίου προς τον Πειραιά κινήθηκαν προς το πλήρωμα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη ρεσεψιόν του καραβιού. Τελικά η δημιουργία επεισοδίων αποφεύχθηκε μετά την παρέμβαση ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.

Στον Πειραιά, το «Ελ. Βενιζέλος» αναμένεται να φτάσει την Πέμπτη, περίπου στις 11 το πρωί.

Πάντως, στη Θεσσαλονίκη έγινε άτυπη σύσκεψη υπό την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την άφιξη των μεταναστών.

Σε αυτή πήραν μέρος: εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο εκπρόσωπος του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, Βασίλη Μωυσίδη, ο λιμενάρχης του ΟΛΘ, Ν.Κλιάκας, ο διοικητής της 4η ΥΠΕ, Στρατής Πλωμαρίτης, ο πρόεδρος του Λιμένα Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Παντής, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το στέλεχος της Αλληλεγγύης, Βασίλης Τσατσάνης.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ