Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Δείτε τι απάντησε για το κούρεμα καταθέσεων ο Μάρδας





Η απάντηση του υπουργού όταν ερωτήθηκε αν θα ζητηθεί καταθέτες και ομολογιούχους να δώσουν κάτι

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων μίλησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τα έσοδα, Δημήτρης Μάρδας στα Παραπολιτικά 90,1.

Ερωτηθείς αν θα ζητηθεί καταθέτες και ομολογιούχους να δώσουν κάτι, είπε:

«Δεν ξέρω κάτι τέτοιο και τι έχουν στο μυαλό τους οι τράπεζες και η ΕΕ. Υπάρχει και μια οδηγία της ΕΕ που προβλέπει κάποια πράγματα. Αυτό το θέμα δεν το έχουμε συζητήσει εκεί που θα έπρεπε να το έχουμε συζητήσει δηλαδή στα αρμόδια όργανα. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να λυθούν τα προβλήματα και δεν είναι η μόνη λύση για να αποκατασταθεί η ρευστότητα». Όσες φορές ρωτήθηκε ο κ. Μάρδας να απαντήσει ευθέως το απέφυγε αφήνοντάς το ανοικτό.

Οσον αφορά τις κλειστές τράπεζες δήλωσε: «Δουλέψαμε και χθες αυτό το θέμα. Είχαμε σκοπό να εκδώσουμε μια νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλά λόγω των εξελίξεων θεωρήσαμε σκόπιμο να επεκτείνουμε το παλαιό καθεστώς. Από την Πέμπτη θα εκδοθεί νέα ΠΝΠ όπου έχουν προβλεφθεί νέες υπηρεσίες που θα παρέχονται εκ μερους των τραπεζών. Το σύστημα θα ομαλοποιηθεί σταδιακά. Δεν γίνεται από την μια ημέρα στην άλλη. Το πιο απλό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πρωτόγνωρη.  Δεν μπορούμε προς το παρόν να λύσουμε το θέμα με τους συνταξιούχους που έχουν πάρει λιγότερα χρήματα από τους υπόλοιπους πολίτες".

Στο ερώτημα πως πάνε τα έσοδα του Δημοσίου είπε: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κάνουμε για να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Τα έσοδα δεν μειώθηκαν στον βαθμό που περιμέναμε λόγω των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εμείς επιδιώκουμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στον χρόνο που πρέπει. Συμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα θα πληρώσουμε κανονικά».

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών για τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών σχετικά με το «κούρεμα» καταθέσεων

«Σχετικά με την ερμηνεία δηλώσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, σε ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα το πρωί, διευκρινίζεται το εξής « Σε κανένα αρμόδιο κυβερνητικό όργανο δεν έχει ουδέποτε συζητηθεί καν το ενδεχόμενο «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων. Άρα οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού για το θέμα είναι αυθαίρετη».


Πηγή : protothema.gr


Στυλίδα : Μάνα βρήκε τον γιο της κρεμασμένο




Κρεμάστηκε 45χρονος επαγγελματίας στη Στυλίδα, όπου τον βρήκε η μητέρα του κρεμασμένο σε μια ελιά. Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία. Το τραγικό συμβάν έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας σε αγρόκτημα που είχε ο 45χρονος στην ευρύτερη περιοχή της Στυλίδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο αυτόχειρας πήγε στο κτήμα για να κλείσει τη γεώτρηση. Οι ώρες περνούσαν και δεν επέστρεψε, ενώ δεν απαντούσε ούτε και στο κινητό.

Η μητέρα του ανησύχησε και μαζί με έναν θείο του άρχισαν να τον αναζητούν.

Δυστυχώς όταν έφτασαν στο κτήμα πάγωσαν βλέποντάς τον κρεμασμένο σε μια ελιά.
Ο 45χρονος διατηρούσε εμπορικό κατάστημα στη Στυλίδα, ήταν αγαπητός σε όλους και σύμφωνα με πληροφορίες δεν άφησε κάποιο σημείωμα.


Πηγή: lamiareport.gr



Σόιμπλε: Χωρίς πρόγραμμα δε θα βοηθήσουμε την Ελλάδα





Περιμένουμε να δούμε τις θέσεις της Αθήνας, είπε ο Ντάισελμπλουμ. Δεν θέλουμε το Grexit, δηλώνει ο Μοσκοβισί. Χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει βοήθεια, είπε ο Σόιμπλε.

Τις προτάσεις της Αθήνας θέτουν ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η συζήτηση οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερη την έλλειψη εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο γερμανός Β. Σόιμπλε δήλωσε πως σέβεται το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, αλλά "αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρόγραμμα, επομένως δεν έχουμε δυνατότητες να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωζώνης". Σημείωσε ακόμη ότι γενικά η Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά πρώτα "περιμένουμε να ακούσουμε την ελληνική κυβέρνηση".

Eρωτηθείς για τη δυνατότητα διαγραφής χρέους, που υποστηρίζεται από τη γαλλική πλευρά, ο Σόιμπλε είπε το εξής:

«Όποιος γνωρίζει τις συνθήκες της Ε.Ε., ξέρει ότι μία διαγραφή χρέους εμπίπτει στις απαγορεύσης διάσωσης της Ε.Ε.», είπε ο Β. Σόιμπλε παραπέμποντας στο άρθρο 125 της συνθήκης της Λισσαβόνας.

Ντάισελμπλουμ: Να δούμε τι θα πει ο νέος υπουργός

Ο πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε πως «δεδομένης της κατάστασης πρέπει να ακούσουμε τι πιστεύει η Αθήνα και πώς βλέπει τη διέξοδο. Θα δω πριν το Eurogroup τον νέο υπουργό Οικονομικών και θα δούμε μετά που βρισκόμαστε».

«Δεν αφορά πρόσωπα αλλά το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα. Το «όχι» σημαίνει ότι οι προηγούμενες προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές. Θα δούμε τις νέες θέσεις της ελληνικής πλευράς» συμπλήρωσε.

«Θα δούμε τι έχει να πει η ελληνική πλευρά, ποιες προτάσεις θα βάλει στο τραπέζι», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.«Ελπίζω να φτάσουμε σε λύση».

Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε το Grexit

Αυτό το Eurogroup δεν αφορά το θέμα του χρέους, αφορά το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, ξεκαθάρισε ο Πιέρ Μοσκοβισί . «Πρέπει σήμερα να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση για να αποφύγουμε το Grexit».Το διακύβευμα σήμερα είναι αν μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα εγκαίρως, τόνισε.

Δεν το θέλουμε, η Κομισιόν είναι έτοιμη να δουλέψει για να χτίσουμε το νέο πρόγραμμα.Πρέπει να μιλήσει ο Ευ. Τσακαλώτος, να δούμε πως θέλει να προχωρήσει. Γνωρίζω ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης. Πρέπει να δούμε τις προτάσεις που θα κατατεθούν.Αν οι προτάσεις είναι ισχυρές θα δούμε πως θα προχωρήσουμε.


Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνης


Η Ελλάδα είναι στην άλλη πλευρά του λόφου πλέον, πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που έχει χάσει, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ.

Μία βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο υπέρτατο πολιτικό επίπεδο, τόνισε. Σεβόμαστε πλήρως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν και είμαστε απογοητευμένοι. Δεν άλλαξε τίποτα στην Ελλάδα.

Το δημοψήφισμα δεν άλλαξε την οικονομία της Ελλάδας. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι κόκκινη γραμμή, πρόσθεσε.

Ντομπρόφσκις: Δεν μπορεί να αποκλειστεί το Grexit

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσες προκλήσεις. Η πρόοδος της προηγούμενης χρονιάς χάθηκε. Τώρα χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη στρατηγική για την επόμενη ημέρα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Πολλά θα εξαρτηθούν στο ποιες μεταρρυθμίσεις θα εισηγηθεί η Αθήνα, αν θα είναι ένα πλήρες πακέτο, υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των 19 δημοκρατιών.

«Δεν είναι στόχος μας το Grexit. Δουλεύουμε για το σενάριο της συμφωνίας αλλά αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με ένα πλήρες πακέτο δεν μπορεί να αποκλειστεί», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα είναι σε ελεύθερη πτώση και γι' αυτό δεν υπάρχει πολύ χρόνος.

O Mαλτέζος υπουργός έδωσε 50-50 πιθανότητες να μείνει ή να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.

Ο Λιθουανός είπε ότι η χώρα του δεν καταλαβαίνει τους Έλληνες.

Ο υπουργός από το Λουξεμβούργο τόνισε ότι το Grexit εξαρτάται από το τι θα φέρουν οι Έλληνες στο τραπέζι. "Είναι αντιφατικό να λες όχι στο πακέτο αλλά ναι στο ευρώ".


Πηγή : thetoc.gr


O Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν ενδιαφέρεται για την αρχηγία στη Νέα Δημοκρατία




Την απόφαση να μην εμπλακεί στις εσωτερικές διεργασίες της Νέας Δημοκρατίας και να μην διεκδικήσει τη θέση του αρχηγού του κόμματος μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά, έλαβε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, βάζοντας τέλος σε κάθε σενάριο διαδοχής που ενέπλεκε το όνομά του.

Οι συνεργάτες του αναφέρουν πως ο ρόλος του είναι περισσότερο από σημαντικός αυτές τις ώρες στην Ευρώπη. Επιπλέον δεν θέλει να εμπλακεί σε διαδικασίες, που εκ των πραγμάτων θα προκαλούσαν ανούσιες προσωπικές τριβές. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο, ότι ο Επίτροπος θα πάρει ξεκάθαρη θέση για το μέλλον της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, θυμίζοντας ότι έχει από μήνες προτείνει την μεταβατική αρχηγία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον οποίον ήταν και παραμένει σε συνεχή επικοινωνία. Οι ίδιοι παράγοντες υπενθυμίζουν ότι όλα αυτά τα χρόνια ο κύριος Αβραμόπουλος προβάλλει ως ισχυρός ενωτικός παράγοντας στον ευρύτερο παραταξιακό χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναχώρησε σήμερα από τις Βρυξέλλες για το Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει το Κολλέγιο των Επιτρόπων και θα έχει ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα.


Πηγή : koolnews.gr



Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού λέει ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου



Στην αποσαφήνιση πως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού προχώρησε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένια.

«Ένα κούρεμα δεν είναι ταμπού για το Λουξεμβούργο από την άποψη ότι τα πάντα μπορούν να συζητηθούν», δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, μόνον όμως εάν η Αθήνα δεσμευτεί σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

«Θα πρέπει να συζητηθεί σε ένα συνολικό πακέτο. Αν παρουσιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι 18 εταίροι να προχωρήσουν σε κούρεμα και η Ελλάδα απλά να κάνει αυτό που θέλει, τότε αυτό δεν είναι αποδεκτό», ξεκαθάρισε ο Γκραμένια.

Newsroom ΔΟΛ


Σφίγγει τη θηλιά ο Ντράγκι! ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΠΕΜΠΤΗ



Κλείνει ακόμα περισσότερο τη στρόφιγγα ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καθώς χθες η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης προχώρησε σε αύξηση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που προσφέρονται ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του ELA.

Ουσιαστικά η ΕΚΤ με την απόφασή της στέλνει τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά να κλείσει εδώ και τώρα συμφωνία. Το ποσοστό του «κουρέματος» δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα άλλες πληροφορίες να κάνουν λόγο «για μικρό haircut της τάξης του 5% με 10%» και άλλες πηγές να αναφέρουν ότι πρόκειται «για αρκετά βαθύ ''κούρεμα'' στα επίπεδα του 20%».
Τραπεζικές πηγές υπολογίζουν την πρόσθετη επιβάρυνση για τις ελληνικές τράπεζες στα 4-8 δισ. ευρώ και σημειώνουν ότι το απόθεμα των εγγυήσεων που διαθέτει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ύψους 18 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζονται καθησυχαστικές σε ό,τι αφορά τα ημερήσια όρια ανάληψης από τα ΑΤΜ, δηλαδή τα 60 ευρώ. Ωστόσο παραδέχονται πως στις σημερινές συνθήκες ακόμα και ένα μικρό «κούρεμα» στερεί πολύτιμη ρευστότητα από τις τράπεζες.
Το όριο του ELA
Η ΕΚΤ χθες διατήρησε στα ίδια επίπεδα το όριο του ELA, δηλαδή στα 89 δισ. ευρώ, ενώ αύριο Τετάρτη και αφού θα έχουν κατατεθεί οι ελληνικές προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι, με τα νέα δεδομένα στο τραπέζι.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφάσισε στις 26 του Ιουνίου του 2015, μετά τη συζήτηση μιας πρότασης από την Τράπεζα της Ελλάδος.
O ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εγγυήσεων (collateral). Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εξασφαλίσεις που χρησιμοποιούν στον ELA βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε συνδεδεμένα με την κυβέρνηση περιουσιακά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αναπροσαρμόσει το ''κούρεμα'' (haircut) στα collateral που είναι αποδεκτά από την ΤτΕ για τον ELA.
Το ΔΣ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για τη στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το ΔΣ είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του».
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, χθες ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από τουλάχιστον δύο μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ (συνολικά τα μέλη είναι 19, όσοι και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών-μελών), τα οποία ζητούσαν μετ' επιτάσεως η ΕΚΤ να ακολουθήσει τους κανόνες που τη διέπουν και να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα», καθώς η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας μας είναι junk (σκουπίδι).
Σήμερα το μέσο haircut για τον δανεισμό από τον ELA ανέρχεται σε περίπου 35% (για τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου η μέση απομείωση αξίας αγγίζει το 25% και για τα υπόλοιπα ενέχυρα, όπως δάνεια, κρατικά ομόλογα, έντοκα κ.ά., κυμαίνεται περίπου στο 45%).
Μια αύξηση κατά 10%, δηλαδή κατά μέσο όρο στο 45%, θα μπορούσε να είναι ανεκτή, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, και με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα κινούνταν στην κατεύθυνση για υπογραφή συμφωνίας.
Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ως εγγυήσεις στον ELA ομόλογα με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ, πρόγραμμα Αλογοσκούφη), ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά), τα οποία υπόκεινται σε «κούρεμα» της τάξης του 35% ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους (διάρκεια, ύψος, εγγυήσεις).
Ως ενέχυρα δίδονται και τα «κουρεμένα» ομόλογα του Δημοσίου μετά το PSI που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους (στο σύνολο περίπου 5 δισ. ευρώ), τα οποία έχουν μεταφερθεί στον ELA μετά την απόφαση της EKT να άρει το waiver.
Αυτοί οι τίτλοι υπόκεινται σε haircut 10% έναντι της αγοραίας αξίας τους, οι οποίοι διαπραγματεύονται με τιμή 50 (η τιμή αναφοράς των ομολόγων είναι οι 100 μονάδες), άρα το ουσιαστικό «κούρεμα» είναι της τάξης του 50%. Στον ELA υπάρχουν ως ενέχυρα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου ύψους 3,5 δισ. ευρώ.


Εφη Καραγεώργου


Πηγή


Άρχισε ο χορός των διαδόχων στη Νέα Δημοκρατία




Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία του κόμματος, οι επίδοξοι μνηστήρες για την αρχηγία της ΝΔ ένας - ένας ανοίγουν τα χαρτιά τους.

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις και στο εσωτερικό της ΝΔ μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος και την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά.

Σήμερα τρεις από τους επίδοξους μνηστήρες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την προεδρία του κόμματος.

Ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι όλοι μπορούν να είναι υποψήφιοι και σε ό,τι αφορά τον ίδιο, θέλει να σκεφτεί κάποια πράγματα και να εξετάσει τις παραμέτρους πριν πάρει τις αποφάσεις του.

«Παρών» στη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος δήλωσε, με γραπτή ανακοίνωσή του και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

«Ο μεγάλος χώρος της πατριωτικής, δημοκρατικής και δημιουργικής παράταξης δεν κατάφερε να πείσει και κυρίως δεν κατάφερε να παρουσιάσει πειστική πρόταση. Οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ανάταξη του, προτάσσοντας πάντοτε το συμφέρον της χώρας και το καλύτερο αύριο των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Σε αυτήν την διεκδίκηση βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή» ανέφερε.

Από την πλευρά το Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Βήμα FM για την επόμενη μέρα της ΝΔ και το αν θα συμπεριληφθεί κι ο ίδιος στην κούρσα της διαδοχής του Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ότι «Εάν η πολιτική πρόταση της ΝΔ με καλύπτει θα μπορούσα να το σκεφτώ, αν θα την εκφράσω».


«Το μεγάλο ζήτημα επιμένω ότι είναι η ταυτότητα και το μέλλον της Κεντροδεξιάς σήμερα», είπε ο κ. Δένδιας για να καταλήξει: «αποδειχθήκαμε ανεπαρκείς να υπερασπίσουμε στο δημοψήφισμα την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Τέλος, τόνισε ότι η απόφαση του κ. Σαμαρά τον τιμά «αλλά πρέπει να συζητήσουμε και τι πήγε στραβά», ενώ χαρακτήρισε «ορθή» τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού μετά το δημοψήφισμα με την αντικατάσταση του κ. Βαρουφάκη και την προσπάθεια για συμφωνία».

Κλειστά χαρτιά από Κυριάκο και Ντόρα
Κλειστά κρατά μέχρι αυτήν την ώρα η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή της επικοινωνία με τον Α. Σαμαρά είχε ζητήσει την παραίτησή του λέγοντας ότι και η ίδια θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της ηγεσίας. Από τη στάση της κας. Μπακογιάννη θα εξαρτηθεί και η υποψηφιότητα ή μη του Κυριάκου Μητσοτάκη. 


Πηγή : thetoc.gr


Συμφωνία θέλουμε; "Πόλεμο" για δημοψήφισμα και χρέος στον Σουλτς κηρύσσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου



Να ενημερώσει τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για το ζήτημα του χρέους αλλά και να απόσχει από δηλώσεις που δεν καταδεικνύουν σεβασμό στην δημοκρατική απόφαση των Ελλήνων, μέσα από το δημοψήφισμα, θα ζητήσει με επιστολή της προς τον Μάρτιν Σουλτς η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως ενημέρωσε, σε νεότερη δήλωσή της, η κ. Κωνσταντοπούλου θα αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία θα ζητεί από τον κ. Σουλτς αφενός να «απόσχει από περαιτέρω δηλώσεις, οι οποίες δεν καταδεικνύουν σεβασμό στην δημοκρατική απόφαση και στην ετυμηγορία μέσα από μια διαδικασία λαϊκής κυριαρχίας, όπως το χθεσινό δημοψήφισμα, αφετέρου να συνδράμει αποφασιστικά στην ενημέρωση όλων των μελών του Ευρωκοινοβουλίου - που συνεδριάζει σε Ολομέλεια στο Στρασβούργο - σε σχέση με το ζήτημα του χρέους, την έλλειψη της βιωσιμότητας που συνομολογείται πια από το ΔΝΤ και σε σχέση με τις ακραίες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και των κατοίκων της Ελλάδας από τις πολιτικές των Μνημονίων και των προγραμμάτων διάσωσης».

Όπως τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, η αρμοδιότητα του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι αυτή που ανελήφθη από τον κ. Σουλτς κατά τις προηγούμενες ημέρες, δεν είναι η αρμοδιότητα της υποστύλωσης μιας πολιτικής που παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η αρμοδιότητα του Ευρωκοινοβουλίου είναι αρμοδιότητα ελέγχου της εφαρμογής από τις εκτελεστικές εξουσίες των διατάξεων που εγγυώνται την ευημερία των λαών και ταυτόχρονα ελέγχου της θωράκισης όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών που είναι κατοχυρωμένες στις ευρωπαϊκές συνθήκες.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, thebest.gr



Η Σύνοδος που κρίνει το Grexit



Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η σχέση της Αθήνας με τους εταίρους και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δύο εικοσιτετράωρα μετά το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νέες προτάσεις στο σημερινό Eurogroup, όπου θα εκπροσωπηθεί μετά την παραίτηση Βαρουφάκη από τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο, και στη συνέχεια μέσω του κ. Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης. Ομως, προτίθεται να κινηθεί σε παραλλαγές «με εκπτώσεις» της γνωστής πρότασης Γιουνκέρ, που σύμφωνα με πηγές από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες, δεν μπορεί πλέον να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, ενώ η κ. Μέρκελ την χαρακτήρισε «γενναιόδωρη». Αντιθέτως, με εξαίρεση ίσως το Παρίσι, σε όλα τα άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα κερδίζει έδαφος η άποψη ότι όχι μόνον μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση δεν αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή, αλλά και ότι το κόστος ενός νέου προγράμματος διάσωσης θα είναι τόσο μεγάλο, που θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ομαλής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, έντεκα ημέρες μετά την απόφασή του να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και να προκηρύξει δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει σήμερα στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να επιτύχει αυτό που δεν κατάφερε κατά τους πρώτους πέντε μήνες διακυβέρνησης της χώρας: μια συμφωνία. Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί είναι κάθε άλλο παρά ευνοϊκό. Η ανάγκη άμεσης παροχής ρευστότητας στη χώρα είναι ασφυκτική, ενώ οι εταίροι έχουν διατυπώσει σε όλους τους τόνους τη δυσφορία τους για τις επιλογές της κυβερνητικής ηγεσίας.

Ο κ. Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλούνται να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και στο Eurogroup, αντίστοιχα, τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός έχει στις αποσκευές του αυτό που ζήτησε ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, και μένει να φανεί πόση αξία αυτό θα έχει στην πραγματική διαπραγμάτευση. Εχει, επιπλέον, τη δέσμευση των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, πλην του κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Εχει, τέλος, την πρόταση επί της οποίας η Αθήνα θα επιδιώξει συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή είναι η τελευταία πρόταση που παρουσίασε από την πλευρά των εταίρων ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με ορισμένες βελτιώσεις που θα ζητήσει η Αθήνα. Ειδικότερα, η κυβέρνηση από την πρόταση αυτή δεν δέχεται: την άμεση κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αντιπροτείνοντας να γίνει σταδιακά έως το 2019. Την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, της οποίας επίσης ζητεί τη χρονική μετάθεση. Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 30% στα νησιά, την οποία να υπενθυμίσουμε ότι έχει θέσει ως αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή» ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ. Δεν δέχεται, επίσης, την αύξηση της προκαταβολής φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%. Ζητεί να μετατεθεί σε βάθος χρόνου η κατάργηση προνομίων των αγροτών. Ζητεί μετάθεση για το 2016 της μείωσης των αμυντικών δαπανών. Ζητεί, επίσης, μετάθεση χρονική της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, όπως και κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019. Τέλος, ζητεί σταδιακή εφαρμογή της πρόβλεψης για μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20%. Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε για διετές πρόγραμμα με τον ESM. Σημειώνεται, τέλος, ότι παρά την αποπομπή του κ. Γ. Βαρουφάκη, συνεχίζονται οι «επιθετικές» δηλώσεις κατά Ευρωπαίων αξιωματούχων και των θεσμών. Μάλιστα, χθες, η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς «ατυχείς και όχι προσήκουσες».

Έντυπη Καθημερινή


Η μάχη των Βρυξελλών για το μέλλον της Ελλάδας



Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα και τους ευρωπαίους ηγέτες να περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας στη χώρα μας συνέρχεται στις 2 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες το Eurogroup, ενώ στις 7 συγκαλείται η έκτακτη σύνοδος κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο.

Με βάση τις ελληνικές προτάσεις οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

«To Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας», επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα.

«Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Παρίσι, άφησαν ανοιχτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα «σοβαρές και συγκεκριμένες» προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει «αυστηρούς όρους», παρόμοιους που εκείνους τους οποίους περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες, παρότι η Ελλάδα απέρριψε αυτούς τους όρους στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις δεν θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο διατηρεί στάση αναμονής.

Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να μιλήσει για την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Σφίγγει τη θηλιά ο Ντράγκι
Αμετάβλητος διατηρήθηκε ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε από την απόφαση να «προσαρμοστεί» η αξία των ενεχύρων που αποδέχεται η ΕΚΤ, στην τηλεδιάσκεψη των τραπεζιτών.
εξέλιξη αυτή είχε αποφευχθεί τις τελευταίες εβδομάδες και έρχεται μία μόλις ημέρα μετά το δημοψήφισμα. Το ύψος του «κουρέματος» δεν είναι γνωστό και οι πληροφορίες θέλουν να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, ακόμη κι έτσι εντείνονται τα προβλήματα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες που δίνουν ομόλογα για να πάρουν ρευστότητα από την ΕΚΤ πλέον θα παίρνουν λιγότερα χρήματα. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα συνεδριάσει ξανά την Τετάρτη, μετά τη Σύνοδο.


Πηγή : ethnos.gr