Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Telegraph σοκ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει χρεοκοπία ισλανδικού τύπου -Τι περιλαμβάνει το σχέδιο



Η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ετοιμάσει σχέδιο για μια χρεοκοπία της Ελλάδας ακολουθώντας το μοντέλο της Ισλανδίας που θα περιλαμβάνει εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και κάμποσα άλλα μέτρα.

Τις πληροφορίες μεταφέρει ο δημοσιογράφος της βρετανικής Telegraph, Ambrose Evans-Pritschard ο οποίος επικαλείται πηγές μέσα από το κόμμα. Σύμφωνα με αυτές, τα μέτρα που θα απαιτηθούν θα είναι έλεγχος κεφαλαίων και η δημιουργία μιας φερέγγυας κεντρικής τράπεζας υπό ένα νέο οικονομικό σύστημα. Όσο για το παράλληλο νόμισμα, μπορεί στη θεωρία να φαίνεται λειτουργικό και πιθανό, ωστόσο αυτό το σχέδιο ενδέχεται να μην ακολουθηθεί όσο η Ελλάδα είναι μέλος του ευρώ, επομένως αυτομάτως αυτό μπορεί να σημαίνει την ταχεία υιοθέτηση, από πλευράς της Ελλάδας, ενός άλλου νομίσματος. Τουτέστιν: επιστροφή στη δραχμή.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, αυτά τα εμπιστευτικά πλάνα έχουν πάει από χέρι σε χέρι μέσα στο Σαββατοκύριακο και υποστηρίζονται από 30 βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, όπως και από άλλες σκληροπυρηνικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αναφέρει, είναι κατανοητό πως το εθνικινιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ είναι υπέρ της σκλήρυνσης της στάσης προς τους δανειστές – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν θα μας στραγγαλίσουν

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει σχέση με το συγκεκριμένο σχέδιο τόνιζε χαρακτηριστικά: «Όλο αυτό ξεπερνάει την Αριστερή Πλατφόρμα. Μιλάμε για σοβαρά δεδομένα και νούμερα. Είμαστε τρομοκρατημένοι από την πιθανότητα μιας παράδοσης. Δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας θα στραγγαλιστούμε μέχρι θανάτου από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Η πολεμική θέση

Ο Pritchard σημειώνει πως αυτή η πολεμική θέση δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι για τον Αλέξη Τσίπρα να έχει με το μέρος του το σύνολο του κόμματός του, σε περίπτωση που ξεπεράσει τις «κόκκινες» γραμμές στα «καυτά» θέματα των συντάξεων, της διαγραφής χρέους, της λιτότητας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, όμως, ενισχύει και τη διαπραγματευτική θέση του έναντι των δανειστών, λέγοντας τους ευθέως πως δεν πρέπει να τον πιέσουν κι άλλο. Την ίδια στιγμή οι ημερομηνίες είναι πλέον δεσμευτικές και ενόψει τις 30ης Ιουνίου και της πληρωμής προς το ΔΝΤ, ο υπουργός Εσωτερικών έχει ζητήσει από τους πάντες να μεταφέρουν τα μετρητά τους στην κεντρική τράπεζα. «Ακόμη και αυτό, όμως, δύσκολα θα αποτρέψει τη χρεοκοπία, αν δεν υπάρξει συμφωνία», αναφέρει το άρθρο.

Η σύσκεψη στην Μπρατισλάβα

Η Telegraph θυμίζει πως την προηγούμενη Πέμπτη, οι δανειστές σε μια συνάντηση στην Μπρατισλάβα, εξέτασαν για πρώτη φορά με τέτοια επίταση ένα Plan B που περιλαμβάνει την ελληνική χρεοκοπία. Στην πραγματικότητα, όπως αποκάλυψε ένας εκ των συμμετεχόντων, ήταν η εξέταση του χειρότερου δυνατού σεναρίου, έτσι ώστε άπαντες να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.

Το ισλανδικό μοντέλο

Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει εξετάσει το ισλανδικό μοντέλο θεωρώντας ότι ήταν ένα success story. «Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εθνικοποιηθούν αμέσως, παράλληλα με τη δημιουργία μιας ''bad bank''. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στην ανάληψη χρημάτων», λέει ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «φυσικά ξέρουμε πως οι τράπεζες θα αντιδράσουν και θα υπάρξουν πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί πως είμαστε μια κυρίαρχη δύναμη». Τη στιγμή που τα χρήματα το τελευταίο διάστημα κάνουν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, το φαινόμενο μπορεί να οδηγηθεί σε ένα bank run. Όπως λέει ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Όσα περισσότερα χρήματα φεύγουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι το Grexit», ενώ ένας άλλος λέει πως είναι «ένα ατού για την Ελλάδα».

Κατά των ελίτ

Όπως αναφέρει ο Pritchard, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ισχυρό ιδεολογικό κίνητρο να χτυπήσει τις οικονομικές ελίτ. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρεί πως οι τράπεζες είναι το νευραλγικό κέντρο των ολιγαρχών που κυριάρχησαν στην Ελλάδα περισσότερο από μισό αιώνα. Έτσι, οδηγώντας τα ιδρύματα σε χρεοκοπία, θα προσδώσει κοινωνικο-ιδεολογική κάλυψη, σε αυτό που θα μοιάζει με επανάσταση.

Τι συνέβη στην Ιρλανδία

Όσο για το τι ακριβώς συνέβη στην Ιρλανδία, το άρθρο υπενθυμίζει πως η χώρα το 2008 πήρε πάνω της τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες και κήρυξε χρεοκοπία έναντι των ξένων δανειστών του, ενώ χάθηκαν χρήματα Βρετανών και Ολλανδών καταθετών. Η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα βάζοντας την Ισλανδία στη μαύρη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία – εκεί όπου βρίσκεται και η Αλ Κάιντα. Οι νέες τράπεζες κράτησαν τα παλιά τους ονόματα, αλλά στην πραγματικότητα είχαν εντελώς διαφορετική μορφή. Επιβλήθηκαν έλεγχοι κεφαλαίων, όλες οι διοικήσεις των τραπεζών άλλαξαν, ενώ κάποια μέλη των παλαιών διοικήσεων συνελήφθησαν. Η Ισλανδία, συν τω χρόνω, ανέκαμψε και εμφάνισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Μέρος της θεραπείας ήταν η υποτίμηση του νομίσματος κατά 50%. Έκτοτε το κρόνα έχει ελάχιστα ενισχυθεί έναντι του ευρώ.

Οι διαφορές


Ωστόσο, η Ισλανδία έχει μια πολύ διαφορετική κοινωνική και οικονομική δομή. Η γρήγορη σταθεροποίηση ήταν δυνατή μόνο και μόνο επειδή το ΔΝΤ και οι σκανδιναβικές χώρες παρενέβησαν με ένα πακέτο διάσωσης πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάτι που η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιώσει από το ΔΝΤ. Τη στιγμή, μάλιστα, που πολλοί στην Αθήνα ζητούν το κεφάλι του Τόμσεν κατηγορώντας τον ότι συνεργάζεται με τους ολιγάρχες και τώρα ζητάει περαιτέρω μειώσεις.

Για να καταλήξει το άρθρο: «Ο Τσίπρας αντιμετωπίζει μια κρίσιμη επιλογή. Εάν δεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών, θα χάσει ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματός του και θα πρέπει να στηριχθεί στα συστημικά κόμματα για να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το 1930 στο Εργατικό Κόμμα της Μ. Βρετανίας».



Πηγή: iefimerida.gr



Έλληνες το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο




Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα αλλά το ειδικό βάρος των επιστημόνων της είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μέγεθός της. Αν και πληθυσμιακά οι Έλληνες αποτελούν λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες το ποσοστό των Ελλήνων πλησιάζει το 3%. Όμως, από αυτούς, μόνο ένας στους επτά (14%) έζησε ή ζει στην Ελλάδα, ενώ όλοι οι άλλοι στο εξωτερικό (86%), όπου αρκετοί γεννήθηκαν, ενώ ακόμη περισσότεροι έφυγαν ως μετανάστες.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε το Σάββατο στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα, ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ειδικός σε θέματα στατιστικής.
Δίνοντας την πρώτη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του καθηγητή του Δημήτρη Τριχόπουλου, με θέμα «Η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων – μια μετα-ανάλυση», ο κ. Ιωαννίδης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τους συνολικά 672 επιστήμονες με ελληνικά ονόματα, οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα της βάσης Google Scholar.
Κατά μέσο όρο, οι 672 Έλληνες επιστήμονες έχουν πάρει 17 χιλιάδες αναφορές ο καθένας τους στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία. Από τους 672, οι 33 έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ οι υπόλοιποι έχουν σχεδόν όλοι φύγει από την Ελλάδα.
Στον ευρύτερο επιστημονικό χώρο, υπάρχουν πάνω από 20 εκατομμύρια συγγραφείς που έχουν κάνει τουλάχιστον μια επιστημονική δημοσίευση. Τα ελληνικά ονόματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του συνόλου (δηλαδή 200 χιλιάδες), ενώ μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων, είτε εν ζωή, είτε όχι, το ποσοστό των ελληνικών ονομάτων πλησιάζει το 3%. Ο αρχαιότερος Έλληνας επιστήμονας είναι ο Αριστοτέλης, ο οποίος, αν και τόσο παλαιός, συνεχίζει να αναφέρεται συχνά στη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία.
Πού βρίσκονται οι περισσότεροι
Από τους 672 κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες, μόνο οι 95 (το 14%) βρίσκονται στην Ελλάδα. Περισσότεροι από τους μισούς (376 άτομα ή το 56%) ζουν στις ΗΠΑ και ακολουθούν ως χώρες διαμονής και εργασίας το Ηνωμένο Βασίλειο (60 επιστήμονες ή το 9%), ο Καναδάς (31), η Γερμανία (24), η Γαλλία (20), η Ελβετία (19), η Αυστραλία (17), η Κύπρος (9) και άλλες χώρες (21). Η περιοχή σε όλο τον κόσμο με τον μεγαλύτερο αριθμό κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων είναι η Καλιφόρνια (74 άτομα) και ακολουθούν η Μασαχουσέτη (64), η Νέα Υόρκη (62), η λοιπή Ελλάδα πλην Αθηνών (48), η Αθήνα (47), το Λονδίνο (31), το Τέξας (21), η Πενσιλβάνια (21), το «δίδυμο» Οξφόρδης-Κέμπριτζ (19), το Κονέκτικατ (17) και το Ιλινόις (15).
Από τους 40 επιστήμονες με τον μεγαλύτερο συνολικό αριθμό αναφορών που ζουν ακόμα, μόνο ένας βρίσκεται κυρίως στην Ελλάδα, ενώ οι 34 (ποσοστό 85%) βρίσκονται στις ΗΠΑ. Σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται στην Ελλάδα, τις περισσότερες φορές έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος του έργου τους σε άλλες χώρες.
Ποιοι ήταν και πού πέθαναν οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες Από τους 33 νεκρούς κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες (μεταξύ των οποίων ο Δ. Τριχόπουλος), οι 12 είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό από ελληνικές οικογένειες, οι οποίες είχαν ήδη μεταναστεύσει πριν γεννηθούν εκείνοι. Οι υπόλοιποι μετανάστευσαν οι ίδιοι από την Ελλάδα.
Όσον αφορά τον θάνατό τους, οι 28 πέθαναν μακριά από την Ελλάδα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο Ι. Ιωαννίδης, κυρίως από νεκρολογίες:
• Ο μεγαλύτερος μυκητιολόγος Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος πέθανε στο Όστιν του Τέξας. • Ο Χαράλαμπος «Ρόκο» Αλιπράντης, που έκανε σημαντικές συνεισφορές στην οικονομική θεωρία και στα αναλυτικά μαθηματικά, πέθανε στο Γουέστ Λαφαγιέτ της Ιντιάνα. • Ο βιοχημικός του Χάρβαρντ Χάρι Αντωνιάδης, ο οποίος ανακάλυψε ότι αυξητικοί παράγοντες και ογκογονίδια είναι το ίδιο πράγμα, πέθανε στο Νιούπορτ της Μασαχουσέτης. • Ο Κρις Αργύρης, ο ιδρυτής της επιστήμης της Οργανωσιακής Μάθησης (Organizational Learning), πέθανε στο Γουέσλεϊ της Μασαχουσέτης. • Ο Γιάννης Αργύρης, που ανακάλυψε τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, πάνω στην οποία στηρίζονται οι υπολογιστικοί κώδικες της σύγχρονης μηχανικής, πέθανε στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας.
• Ο νευροψυχίατρος Γιώργος Μπαρτζώκης, που πρότεινε τη θεωρία εκφύλισης της μυελίνης για παθήσεις του εγκεφάλου, πέθανε στο Λος Άντζελες. • O Γιάννης Μπατσάκης, ο κορυφαίος παθολογοανατόμος πάνω στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, πέθανε στο Χιούστον του Τέξας. • Ο κορυφαίος θεωρητικός μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή πέθανε στο Μόναχο της Γερμανίας. • O Κορνήλιος Καστοριάδης, από τους σημαντικότερους σύγχρονους στοχαστές της πολιτικής φιλοσοφίας, πέθανε στο Παρίσι. • O Γιώργος Κοτζιάς, που βρήκε την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία για τον παρκινσονισμό, την L-Dopa, πέθανε στη Νέα Υόρκη. • O Μιχαήλ Δερτούζος, ο καθηγητής του ΜΙΤ που συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να χρησιμοποιούμε ευρύτατα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σήμερα, πέθανε στη Βοστώνη. • Ο ανοσολόγος Ντίνος Διαλυνάς πέθανε στην Καλιφόρνια. • Ο Ανδρέας Δημαρόγκωνας, από τους σημαντικότερους ειδικούς στο μηχανολογικό σχεδιασμό και στις ταλαντώσεις, πέθανε στο Σεν Λιούις του Μισούρι. • Ο Ντίνος Γαζής, κορυφαίος ερευνητής της IBM και πρωτοπόρος στην μοντελοποίηση της ροής κυκλοφορίας, πέθανε στο Κάτοναχ της Νέας Υόρκης.
• Ο Νικόλας Γεωργάνας, από τους σημαντικότερους ερευνητές στα συστήματα πολυμέσων, πέθανε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. • Ο Νικόλας Γονατάς, κορυφαίος νευροπαθολόγος που ίδρυσε το τμήμα νευροπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, πέθανε στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια. • Ο Πάρις Χρήστος Κανελλάκης, κορυφαίος ερευνητής στην πληροφορική, πέθανε πολύ νέος, μόλις 42 ετών, μαζί με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του, σε συντριβή αεροπλάνου στη οροσειρά των  Άνδεων στην Κολομβία. • O Αντώνης Μαρμάρου, κορυφαίος ερευνητής στη σημασία και ρύθμιση της ενδοκρανιακής πίεσης σε νευροχειρουργικούς ασθενείς, πέθανε στο Κρόζιερ της Βιρτζίνια. • O φυσικομαθηματικός Νικόλας Μητρόπουλος (Metropolis), o δημιουργός των πρώτων μεγάλων ηλεκτρονικών υπολογιστών (ΜΑΝΙΑC), της πρώτης ατομικής βόμβας και των εξαιρετικά σημαντικών υπολογιστικών αλγόριθμων «Μόντε Κάρλο», πέθανε στο Λος Άλαμος του Νέου Μεξικό.
• Ο Δημήτρης Μιχαλάς, κορυφαίος αστροφυσικός και αυθεντία στις ατμόσφαιρες των άστρων και στη ραδιοαστρονομία, πέθανε στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικό. • Ο Κλαρκ Μουστάκας, ιδρυτής της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, πέθανε στο Φάρμιγκτον Χιλς του Μίσιγκαν. • Ο Δημήτριος Παπαχατζόπουλος, εφευρέτης των λιποσωμιακών φαρμάκων, πέθανε στο Σαν Φρανσίσκο. • O Γεώργιος Παπανικολάου, εφευρέτης του «Τεστ Παπ» για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, πέθανε στο Μαϊάμι της Φλόριδα. • O Αθανάσιος Παπούλης, ο γίγαντας των εφαρμοσμένων μαθηματικών, πέθανε στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. • Ο Νίκος Πουλαντζάς, ο σημαντικότερος δομικός μαρξιστής πολιτικός φιλόσοφος, πέθανε στο Παρίσι.
• Ο Πέτρος Σιφναίος, ένας από τους σημαντικότερους ψυχοθεραπευτές και αυτός που επινόησε τον όρο «αλεξιθυμία», πέθανε στο Μπέλμοντ της Μασαχουσέτης. • Ο Αναστάσιος (Τας) Βενετσανόπουλος, κορυφαίος επιστήμονας στα πολυμέσα και στη θεωρία του δικτυακού σήματος και της επεξεργασίας εικόνας, πέθανε στο Τορόντο του Καναδά. • Ο Γιάννης Βλησίδης, μέλος της λεγόμενης «συμμορίας των τεσσάρων», που έγραψε το κλασικό έργο πάνω στην ανάπτυξη λογισμικού, πέθανε 44 ετών από καρκίνο του εγκεφάλου στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. • Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, κορυφαίος στα μαθηματικά των ανισοτήτων στην μηχανική, πέθανε στη διάρκεια διακοπών στο Λουτράκι.
• Ο Ιωάννης Βαρδουλάκης, κορυφαίος επιστήμονας στο χώρο της γεωμηχανικής, έπεσε την ώρα που έκοβε κάποιο δέντρο έξω από το σπίτι του στην Αθήνα. • Η Μαρία Πέτρου, κορυφαία επιστήμονας στην επεξεργασία σήματος και στη ρομποτική, πέθανε από καρκίνο τρία χρόνια μετά την επιστροφή της από την Αγγλία στη Θεσσαλονίκη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, «θα πρέπει να εξετάσουμε αν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σαν χώρα και σαν κοινωνία τους άλλους 639 που είναι ακόμα ζωντανοί, αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι ο ελληνισμός θα αναδείξει και πολλές χιλιάδες άλλους κορυφαίους επιστήμονες στο μέλλον».
Ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντικό πως η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε μόνο χώρες που διάλεξαν δύο επιστήμονες ανάμεσα στους έξι σπουδαιότερους του έθνους τους: Τον Γεώργιο Παπανικολάου και τον Αριστοτέλη (οι άλλες είναι οι Κροατία, Ιταλία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία). Από την άλλη, όμως, ο κ. Ιωαννίδης επεσήμανε ότι το ποσοστό του ΑΕΠ που η Ελλάδα δαπανά για έρευνα και τεχνολογία, είναι μόλις 0,6%, έναντι περίπου 4% που δαπανούν χώρες όπως το Ισραήλ και η Φινλανδία. Ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι «μια αξιοθαύμαστη μειοψηφία επιστημόνων παραμένει ακόμα στην Ελλάδα και βρίσκονται οι περισσότεροι σε κατάσταση διωγμού. Είναι ο συνεχής, απηνής, αμείλιχτος, ανελέητος διωγμός που κατατρέχει ανέκαθεν όποιον πιστεύει στην αριστεία και στην ουσιαστική προσφορά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι επιστήμονες αυτοί δεν μπορούν να επηρεάσουν το ελληνικό γίγνεσθαι, παρόλο που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η Ελλάδα έχει ακόμα τη δυνατότητα να γίνει μία από τις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου, αν αξιοποιήσει το ταλέντο και τις δεξιότητες σοβαρών επιστημόνων και αν εστιάσει αυστηρά στην αξιοκρατία και στην αριστεία. Ενώ έχουμε εμπλακεί σε προκλητικά ασαφείς και ατελέσφορες συζητήσεις για το 0,25% της ουσίας, μπροστά στα μάτια μας χάνονται οι πραγματικές δυνάμεις της χώρας, οι νέοι και χαρισματικοί άνθρωποι που φεύγουν γιατί δεν αντέχουν την αλαζονεία της τοπικής μετριοκρατίας».


Πηγή : athensvoice.gr


Την Τρίτη συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Επαφές Τσίπρα με Γεννηματά, Θεοδωράκη



Συνεδριάζει αύριο, Τρίτη, στις 13.00 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που Ελλάδα και δανειστς βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση των συζητήσεων για το ελληνικό ζήτημα.

Νωρίτερα, στις 10.00, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση στο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, και στις 11.30 θα ακολουθήσει συνάντησή του με τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πανούσης: Πού ζουν; Στη Βόρεια Κορέα;- Η επόμενη βόμβα αντιεξουσιαστών θα μπει στο σπίτι του Τσίπρα



Με μια οργισμένη συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, επιτίθεται σε όσους εντός του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν την στάση του έναντι των αντιεξουσιαστών και ζητά από τον Πρωθυπουργό να λύσει το πρόβλημα όσων θεωρούν ότι στη χώρα εγκαθιδρύθηκε «λαϊκό κίνημα» όπου δεν υπάρχει Αστυνομία και Στρατός.

Αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ιδεολογήματα ο Γιάννης Πανούσης προειδοποιεί: «Δεν θα μπορέσει αλλιώς να κυβερνήσει ο Τσίπρας. Είχα πει πριν από τέσσερα- πέντε χρόνια, κάνοντας μια ανάλυση της κατάστασης- ακόμα ο Τσίπρας ήταν αντιπολίτευση- ότι η επόμενη βόμβα των αντιεξουσιαστών θα μπει στο σπίτι του. Και το εννοώ ακόμα».

Οπως εξηγεί «όλοι αυτοί οι τύποι- οι οποίοι έχουν διάφορα στοιχεία εγκληματοειδή, λούμπεν κλπ, που καλύπτονται πίσω από διάφορες ετικέτες μορφωμάτων χωρίς όνομα- τη στιγμή που θα δουν ότι “προδίδονται” ή δεν τους ακολουθεί η κυβερνητική γραμμή, θα αντιδράσουν βίαια. Συνεπώς αν δεν κόψει πρώτος ο Τσίπρας το κομμάτι που είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει συνθήκες σηψαιμίας».

Γιατί μου επιτίθενται από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης ερωτάται γιατί τα βάζει μαζί του μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Διότι τα στοιχεία που επικαλούνται ως αρνητικά είναι στοιχεία που δεν διασταύρωσαν, δεν ρώτησαν και στηρίζονται σε κάποια ιδεολογήματα, βασικό των οποίων είναι ότι η Αστυνομία δεν χρειάζεται όταν έχεις μια λαϊκή κυβέρνηση, όταν έχεις “λαϊκό κίνημα”- όπως το εννοούν...σαν δηλαδή στις 25 Ιανουαρίου να έχει γίνει μια λαϊκή επανάσταση όπου τα διάφορα μορφώματα, οι επιτροπές αγώνα κλπ πήραν την εξουσία...».

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, αυτό «είναι μια αντίληψη που μοιάζει να αγνοεί τις θεσμικές λειτουργίες, ότι υπάρχει ένα δικαστήριο, υπάρχει μια Αστυνομία, μια δημόσια διοίκηση, ένας Στρατός». Και προσθέτει: «Θεωρούν ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο σε ένα καπιταλιστικό καθεστώς σε μια δεξιά κυβέρνηση και δεν υπάρχουν σε μια χώρα που έχει κυβερνώσα Αριστερά».

Πολιτική συγγένεια

Παράλληλα, εκτιμά ότι οι αντιεξουσιαστές και οι καταληψίες «αναδιπλώνονται για να αντεπιτεθούν», ενώ εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για να φορά πολιτικά ρούχα και καταφέρεται εναντίον της σχετικής ανακοίνωσης της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ: «Κάπου στέλνουν ένα μήνυμα...Λένε οι αντιεξουσιαστές “όταν μπήκαμε στα Προπύλαια, μεγάλη νίκη του κινήματος, να διώξουμε τον Πανούση”. Λένε οι τύποι που εκμεταλλεύονταν τους μετανάστες, οι δουλέμποροι, “σε τέσσερις μήνες θα έχουμε διώξει τον Πανούση εσωκομματικά”- αυτά είναι καταγεγραμμένα, δεν έχουν βγει από το μυαλό μου. Βγαίνει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ προχθές και επιβεβαιώνει και λέει να φύγει ο Πανούσης, Βγαίνει δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μια αφίσα στα Εξάρχεια με εμένα φωτογραφία και γράφει “κοίτα πώς άλλαξε ο Δένδιας”. Και μετά βγαίνει και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Αισθάνεται κανείς μια χρονική και πολιτική συγγένεια».

Βολές κατά Κωνσταντοπούλου

Ο κ. Πανούσης εμμένει στο ζήτημα της κ. Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι «μου έκανε μια ανάλυση ότι η Βουλή είναι ανώτερη από την αστυνομία- δεν έχω καμιά αμφιβολία εγώ γι' αυτό. Με τις τελευταίες όμως λέξεις ότι “αυτοκλήτως προχωράω στην αναμόρφωση του πολιτεύματος” είναι σαν να λέει ότι η Αστυνομία δεν χρειάζεται, εγώ είμαι υπεύθυνος της αστυνομοκρατίας και αυτή θέλει να προστατεύσει τη δημοκρατία από την Αστυνομία. Δηλαδή όλοι αυτοί θέλουν να φύγει η Αστυνομία... με αυτό η κ. Κωνσταντοπούλου κάπου έδωσε μια αναφορά. Και θέλει λίγο προσοχή»(...) Έχουμε Σύνταγμα. Έχουμε νόμους. Έχουμε θεσμούς. Τα κινήματα βοηθούν σε αυτά. Ούτε κυβερνούν αντιπολιτευτικά, ούτε λειτουργούν αντικοινωνικά στο όνομα της απόλυτης και ανεξέλεγκτης ελευθερίας του οποιουδήποτε».

Πού ζουν; Στη Βόρεια Κορέα;

Ο Γ. Πανούσης αναρωτιέται τι σημαίνει «να κυβερνάς αριστερά»: «Τι πάει να πει αριστερή Δικαιοσύνη; Τι πάει να πει αριστερή Αστυνομία; Τι πάει να πει αριστερό πανεπιστήμιο; Πού ζουν αυτοί; Στη Βόρεια Κορέα;».

Μάλιστα, αναφερόμενος σε όσους θεωρούν τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ «εχθρούς», διερωτάται: «Είμαστε σε μια σοβιετική χώρα όπου υπάρχει ένα κόμμα που συλλαμβάνονται και ανακρίνονται; Πού ζούμε; Δεν ζούμε με τους θεσμούς;».

Και ο κ. Πανούσης καταλήγει αιχμηρά:

«Η θεωρία ότι όλοι είναι εχθροί μας είναι φοβική θεωρία, είναι αμήχανη θεωρία, θεωρία εσωτερικής ανασφάλειας του 36%-ποιο 36%; Το 6%, γιατί το 30% είναι διάφοροι απογοητευμένοι που πήγαν και ψήφισαν. Το 36% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαροί. Το 64% είναι εχθροί. Τα μίντια, η Δικαιοσύνη, η Αστυνομία, όλοι είναι εχθροί. Αυτά να τελειώνουν».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Έρχεται το περιουσιολόγιο μέσα στον Ιούλιο για όλους τους Έλληνες – Ότι δεν δηλωθεί θα κατάσχεται



Σχεδόν όλα είναι έτοιμα για την καθιέρωση του περιουσιολογίου στην Ελλάδα, το οποίο θα κληθούν να υποβάλουν μέσα στον Ιούλιο όλοι οι φορολογούμενοι της χώρας.

Σύμφωνα με αυτό όλοι θα κληθούν να δηλώσουν τα πάντα έως και το... τελευταίο τους ευρώ. Ακίνητα, χρήματα σε τράπεζες αλλά και σε θυρίδες ή στο σπίτι, κοσμήματα, πίνακες αξίας, και οτιδήποτε άλλο έχει αξία. Ακόμη και απαιτήσεις από δάνεια προς τρίτους.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ιστότοπου protothema.gr ότι δεν έχει δηλωθεί θα κατάσχεται υπέρ του δημοσίου με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του μέτρου, μετά τη συμπλήρωση της σχετικής λίστας θα αποκαλυφθούν κρυμμένα αδήλωτα εισοδήματα είτε σε μορφή ρευστού είτε σε μορφή αγορών που έχουν γίνει και έτσι οι κάτοχοί τους θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο.

Θα γλυτώσουν μόνον όσοι αποδείξουν την πηγή της προέλευσης των χρημάτων τους και φυσικά έχουν φορολογηθεί γι αυτά.

Συμπληρώνοντας το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, οι 6.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν ακόμα και σε ερωτήσεις που δεν περιλαμβάνονταν ούτε στο πιο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο «πόθεν έσχες».

Η κυβέρνηση, όταν πλέον όλοι οι πολίτες έχουν δηλώσει την περιουσία τους δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή απώλεια περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.

Στο νέο περιουσιολόγιο θα αποτυπώνονται όλες οι μεταβολές που δηλώνει στην περιουσία του ο φορολογούμενος, αλλά θα διασταυρώνονται online και με στοιχεία που θα διαβιβάζουν και οι ίδιες οι τράπεζες ή το Κτηματολόγιο και άλλοι φορείς στην Εφορία.

Έτσι, κάθε κίνηση των πολιτών θα καταγράφεται και θα ελέγχεται, δημιουργώντας μια τεράστια βάση δεδομένων που θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Μάλιστα, ειδική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών έχει ετοιμάσει ήδη τη φόρμα με τις βασικές ερωτήσεις για το νέο περιουσιολόγιο. Με βάση τα πρώτα σχέδια που καταρτίστηκαν, η «ανάκριση» κατά τη συμπλήρωσή του θα είναι πιο σκληρή και από εκείνη του «πόθεν έσχες».

Σε αντίθεση με την κλασική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, την οποία συμπληρώνουν κάθε χρόνο σχεδόν 1.000.000 υπόχρεοι, για το νέο περιουσιολόγιο δεν θα απαιτείται η αναγραφή στοιχείων συγγενών (εξ αίματος ή εξ αγχιστείας), αφού κάθε πολίτης θα υποβάλλει υποχρεωτικά τη δική του ατομική δήλωση.


Πηγή : Koolnews.gr


Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει τους διαβητικούς από την κατάθλιψη



Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως κατάθλιψης στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ιδίως όταν περιέχει ξηρούς καρπούς, αναφέρουν Ισπανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές από 11 ισπανικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία παρακολούθησαν επί 5,4 χρόνια την πορεία της υγείας 3.923 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 55 έως 80 ετών, που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια επειδή είχαν διάφορους παράγοντες κινδύνου.

Το 51% των εθελοντών έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ πολλοί άλλοι ήταν καπνιστές ή είχαν αυξημένα επίπεδα λιπιδίων (λ.χ. χοληστερόλης) στο αίμα.

Οι εθελοντές χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες, με βάση ισάριθμα διαιτολόγια. Τα δύο από αυτά βασίζονταν στις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, ενώ το τρίτο ήταν ένα λίγων λιπαρών διαιτολόγιο.

Το ένα από τα μεσογειακά διαιτολόγια ήταν εμπλουτισμένο με 30 γραμμάρια ανάμικτων ξηρών καρπών την ημέρα (15 γραμμάρια καρύδια, 7,5 γραμμάρια φουντούκια και 7,5 γραμμάρια αμύγδαλα).

Στη διάρκεια της τριετίας, 224 από τους εθελοντές διαγνώσθηκαν με κατάθλιψη.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, και οι δύο τύποι μεσογειακής διατροφής μείωναν τον κίνδυνο κατάθλιψης, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να θεωρηθεί η επίδρασή τους στατιστικά σημαντική.

Εντούτοις, η εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς μεσογειακή διατροφή φάνηκε να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης στους πάσχοντες από διαβήτη: η μείωση έφτανε το 41% και θεωρήθηκε στατιστικά σημαντική από τους ερευνητές.

Η κατάθλιψη προσβάλλει 151 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κοστίζει πολλά χρόνια υγιούς ζωής στους πάσχοντες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «BMC Medicine».



Πηγή : Web Only


Νέο "ΕΑΜ" θέλει ο Μίκης Θεοδωράκης! Λάβρος κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ - Πηγή: Eurokinissi



Λάβρος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί πως γίνεται τμήμα της αμαρτωλής Βουλής, ο Μίκης Θεοδωράκης σε ένα μακροσκελέστατο κείμενο ζητά να δημιουργηθεί ένα νέο ΕΑΜ και καλεί την κυβέρνηση να γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και να συνεργαστεί με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο λαός "βλέπει ξαφνικά τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταβάλλεται σε τμήμα αυτής της αμαρτωλής Βουλής, γεγονός που τον πάγωσε, τον απογοήτευσε και από τότε δεν ξαναείδαμε καμιά συγκέντρωση", αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης στο κείμενο του, που γράφτηκε πριν από το ναυάγιο της Κυριακής στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και ανέβηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης επαναλαμβάνει τη θέση του πως "δεν υπάρχει λύση μέσα από το σύστημα", το οποίο είναι "τόσο δυνατό, που μπορεί να σε μεταβάλει σε όργανο των δικών του επιδιώξεων όπως γίνεται σήμερα κάτω από την απειλή οικονομικής ασφυξίας. Για να σωθεί λοιπόν ο Λαός μας χρειάζεται μια υπεύθυνη πολιτική με στρατηγικό στόχο την κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Και το κυριότερο: η κύρια δύναμη για να σωθεί ο Λαός είναι ο ίδιος ο Λαός. Εφ’ όσον οι πρωτοπόρες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις τον διαφωτίσουν, για να τον πείσουν για τη βεβαιότητα της νίκης που θα πρέπει να βασίζεται:

Πρώτον: στην οργάνωσή του μέσα σε ένα Ενιαίο Πατριωτικό και Ταξικό Μέτωπο, όπως εκείνο του ΕΑΜ.

Δεύτερον: στην εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου και

Τρίτον: σε νέες συμμαχίες με Κράτη που θα μας αντιμετωπίζουν ισότιμα και όχι εχθρικά, όπως γίνεται από το 1821 με τους άσπονδους φίλους μας, που μας αντιμετωπίζουν σαν αποικία τους και βρίσκονται πίσω από όλες τις μεγάλες εθνικές μας καταστροφές".

Το κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη

Αν και μου είναι πολύ δύσκολο, αναγκάζομαι να παρέμβω, γιατί διαπιστώνω ότι δεν ακούστηκε από καμιά πλευρά κάτι πολύ σοβαρό (σε σχέση με την απόρριψη της πρότασης Τσίπρα και της ανταπάντησης των Ευρωπαίων με ένα κείμενο με νέα μέτρα, προσβλητικό και γι’ αυτό απαράδεκτο): Εννοώ το ιδεολογικό στοιχείο που κατά τη γνώμη μου είναι κυρίαρχο στη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη σημερινή Κυβέρνηση, που διαλαλεί με υπερηφάνεια ότι είναι Αριστερή.

Κι αυτό γιατί σήμερα ζούμε μια νέα περίοδο αντικομμουνιστικής υστερίας με επί κεφαλής το ΝΑΤΟ και τα σχέδιά του για την μεταβολή της Ουκρανίας σε μια βάση στρατηγικής σημασίας με σκοπό να την χρησιμοποιήσει σαν εφαλτήριο σε μια προσεχή επίθεση κατά της Ρωσίας του Πούτιν, δηλαδή του υπ’ αριθμόν ένα εχθρού της. Θα μου πείτε ίσως, «τι σχέση έχει η σημερινή Ρωσία με τον κομμουνισμό». Η απάντηση είναι, ότι ανεξάρτητα από το πολιτικό και το οικονομικό σύστημα της σημερινής Ρωσίας, οι Δυτικές δυνάμεις φοβούνται ότι στο βάθος ο ρωσικός λαός κρύβει μέσα του τα κυρίαρχα στοιχεία της κομμουνιστικής εποχής. Κι ανάμεσα σ’ αυτά, τον φόβο για τον επιθετικό αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που τον υποχρεώνει να δαπανά ένα μεγάλο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού για την άμυνά του με αιχμή το πυρηνικό οπλοστάσιο που δημιουργήθηκε στη σοβιετική περίοδο και που οι σημερινοί κυβερνήτες όχι μόνο το διατηρούν άθικτο αλλά το βελτιώνουν, ώστε να παραμένει ισάξιο εν όχι ισχυρότερο από την πυρηνική δύναμη των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Πριν λίγο καιρό ο αιώνιος Κίσινγκερ είπε σε μια ομιλία του ότι «μόνο με έναν πόλεμο στο Ιράν θα αναγκάσουμε τους Ρώσους να βγουν από το καβούκι τους για να το προστατέψουν στρατιωτικά, γεγονός που θα μας βοηθήσει να χρησιμοποιήσουμε το νέο πυρηνικό μας όπλο και να τους εξοντώσουμε».

Σ’ αυτό το επίπεδο, δηλαδή μιας μεγάλης πολεμικής σύρραξης, λειτουργούν σήμερα τα υψηλά στρατιωτικά και πολιτικά επιτελεία των δυτικών και όλα τα υπόλοιπα θέματα όπως αυτό της οικονομίας που μας ταλανίζει (και ειδικά μιας μικρής οικονομίας όπως η δική μας), είναι γι’ αυτούς δευτερευούσης σημασίας.

Άλλωστε, ο Πρόεδρος Μπους αποκάλυψε ανοιχτά τους εχθρούς των ΗΠΑ που θα πρέπει να εξοντωθούν μετά την Σερβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Στον κατάλογο αναφέρονται κατά σειρά α) η Συρία, β) η βόρειος Κορέα, γ) το Ιράν, δ) η Κίνα και τέλος ε) η Ρωσία. Σήμερα πραγματοποιείται η εξόντωση της Συρίας, άρα θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι το πρόγραμμα εξόντωσης του Μπους δεν ήταν απλά λόγια, αφού σήμερα με την Συρία επιβεβαιώνεται ότι εξέφραζε το σχέδιο των ΗΠΑ για την κατάκτηση της διεθνούς ηγεμονίας.

Αυτή τη στιγμή που γράφω αυτές τις σειρές, σίγουρα τα ανώτατα όργανα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι σκυμμένα επάνω στους χάρτες προετοιμάζοντας σχολαστικά τα επόμενα βήματα. Αν η Ρωσία ήταν μια νέο-καπιταλιστική χώρα, όπως πιστεύουν μερικοί, τότε γιατί απειλούν ακόμα και με θάνατο όποιον Έλληνα Πρωθυπουργό επιδιώκει οποιουδήποτε είδους σχέση μαζί της, ακόμα και μόνο οικονομική, όπως έγινε και γίνεται με τους αγωγούς πετρελαίων;

Φυσικά τα σχέδια εξόντωσης ολόκληρων λαών, όπως έγινε με την Σερβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τώρα τη Συρία, συνδέονται άμεσα με τις πολεμικές βιομηχανίες των πλούσιων χωρών του ΝΑΤΟ και κυρίως των ΗΠΑ, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην συσσώρευση κολοσσιαίων κερδών και στην άνοδο του επιπέδου ζωής των λαών τους.

Εκείνο όμως που με ανησυχεί περισσότερο, είναι η «εισβολή» των Αμερικανών και των Ευρωπαίων συμμάχων τους στην Ουκρανία, γιατί με αυτήν επιδιώκεται να μεταφερθεί η πολεμική σύγκρουση στα σύνορα της Ρωσίας. Τι θα γίνει άρα γε, εάν ο ουκρανικός στρατός με την εκπαίδευση και τον οπλισμό των ΗΠΑ επιτεθεί στην Κριμαία είτε ακόμα και στην ίδια τη Ρωσία με πρόσχημα την προσπάθεια των Ρωσόφιλων κατοίκων που μάχονται για την αυτονομία τους και βρίσκονται στα σύνορα με τη Ρωσία;

Μήπως η προπαγάνδα ότι στην ένοπλη άμυνα των Ρωσόφιλων κατοίκων συμμετέχουν και Ρώσοι στρατιώτες, δεν δείχνει ολοφάνερα ότι ψάχνουν να βρουν το πρόσχημα για μια ενδεχόμενη επίθεση κατά της ίδιας της Ρωσίας;

Η γνώμη μου είναι ότι οι Αμερικανοί που επιδιώκουν την πλανητική κυριαρχία, βιάζονται, ίσως γιατί βλέπουν ότι η Ρωσία και η Κίνα αναπτύσσουν με γρήγορους ρυθμούς το αμυντικό τους οπλοστάσιο, οπότε αύριο-μεθαύριο θα είναι αργά για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους για την παγκόσμια κυριαρχία τους.

Νομίζω ότι μόνο έτσι, με την ανάλυση αυτή, εξηγείται η τόσο μεγάλη αντίθεσή τους σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη και πάνω απ’ όλα σε κάθε πολιτική ιδεολογία που βάζει εμπόδια στα σχέδιά τους.
Όπως και σε κάθε κόμμα και κάθε Λαό που τολμά να προβάλει τον αντι-αμερικανισμό του. Και φυσικά πρώτα και κύρια στον Κομμουνισμό και στην Αριστερά.

Ήδη ο Ελληνικός Λαός πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως εχθρός, δεδομένου ότι έδειξε την αντίθεσή του στις δυνάμεις του Πολέμου και ιδιαίτερα σε όλες τις περιπτώσεις που οι δυνάμεις αυτές προσπαθούσαν με πολεμικά μέσα να εξοντώσουν έναν ολόκληρο Λαό. Όταν οι Ευρωπαίοι τους χειροκροτούσαν, ο Ελληνικός Λαός φανέρωνε την αντίθεσή του με μαζικές συγκεντρώσεις. Έδειχνε χωρίς φόβο ότι είναι στο πλευρό των θυμάτων καταδικάζοντας τους θύτες. Δηλαδή τους Αμερικανούς, τους Άγγλους, τους Γάλλους, τους Γερμανούς και κάθε Ευρωπαίο που έπαιρνε μέρος στη σφαγή παιδιών, γυναικών και γενικά ολόκληρων Λαών που επέλεγαν να εξοντώσουν.

Αν θεωρήσουμε την ιδεολογία των υπευθύνων για την εξόντωση των Λαών ως Αντιδραστική-Δεξιά, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε όσους Έλληνες τους αντιστρατεύονται και τους καταδικάζουν, ως Προοδευτικούς - Αριστερούς.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, το μέγεθος της πρόκλησης που εισπράττουν αυτά τα τσακάλια, όταν ένας Λαός - εχθρός όπως ο δικός μας έχει επί πλέον το θράσος να επιλέγει ως Κυβέρνηση ένα κόμμα που δηλώνει Αριστερό και η προϊστορία του είναι κομμουνιστική!

Στην περίπτωση αυτή η πρόκληση είναι μεγάλη και ο κίνδυνος για μια ενδεχόμενη μίμηση από άλλους λαούς της Ευρώπης ανατριχιαστικός, ειδικά για τις ηγεσίες της Ευρώπης, που αποτελούν την κυρίαρχη δύναμη μέσα σε όλους τους θεσμούς (πολιτικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς). Και φυσικά και για την ηγεσία των ΗΠΑ, που με όργανο το ΔΝΤ αποφάσισαν να μας εξοντώσουν και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ευρώπη και ΗΠΑ θα προσπαθήσουν αυτή η εξόντωση να είναι τελειωτική.

Όλα αυτά με είχαν κάνει να χαρακτηρίσω «τυχοδιωκτική» την κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας από ένα κόμμα της Αριστεράς, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η υποστήριξη δυνάμεων και μέσων που να μας προφυλάξουν από τη βέβαιη σαρωτική επίθεση των δυνάμεων εκείνων, που δεν διστάζουν να εξοντώνουν ολόκληρους Λαούς.

Στην περίπτωσή μας, επειδή είμαστε χώρα-μέλος της Ευρώπης, δεν θα χρησιμοποιήσουν το όπλο του πολέμου αλλά τη μέθοδο της οικονομικής ασφυξίας. Πράγμα που επιχειρούν να κάνουν αυτή τη στιγμή με τις τελευταίες προτάσεις των θεσμών, στο πλαίσιο των Μνημονίων.

Με άλλα λόγια, αντί για τον γρήγορο θάνατο με τον πόλεμο, επιλέγουν τον αργό θάνατο με όπλο την οικονομία και την ολοκληρωτική κατεδάφιση των εθνικών μας στηριγμάτων: Του εμπορίου, της παραγωγής, της υγείας, της παιδείας και φυσικά και του πολιτισμού.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει πλέον να υιοθετήσουμε μια νέα πολιτική, σε επίπεδο εθνικό, προκειμένου να σωθούμε από τη λαίλαπα που έρχεται. Και προ παντός χωρίς αυταπάτες για την πραγματική φύση όλων αυτών, που πίσω από τα καλά λόγια, τα χαμόγελα και τους ευγενείς τρόπους κρατάνε το στιλέτο για να χτυπήσουν ανελέητα, μιας και ανήκουν στη συνομοταξία των δυνάμεων του Χάους, που έχουν ήδη ξεκινήσει το δρόμο της ολοκληρωτικής καταστροφής του Ανθρώπου όπως τον διαμόρφωσε η Ζωή μέσα απ’ τους αιώνες.

Και για να ρθούμε στα δικά μας, θεωρώ ότι οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ήταν ορθή η θέση της ΣΠΙΘΑΣ, ότι δεν υπάρχει λύση μέσα από το Σύστημα. Και ότι το Σύστημα είναι τόσο δυνατό, που μπορεί να σε μεταβάλει σε όργανο των δικών του επιδιώξεων όπως γίνεται σήμερα κάτω από την απειλή οικονομικής ασφυξίας. Για να σωθεί λοιπόν ο Λαός μας χρειάζεται μια υπεύθυνη πολιτική με στρατηγικό στόχο την κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Και το κυριότερο: η κύρια δύναμη για να σωθεί ο Λαός είναι ο ίδιος ο Λαός. Εφ’ όσον οι πρωτοπόρες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις τον διαφωτίσουν, για να τον πείσουν για τη βεβαιότητα της νίκης που θα πρέπει να βασίζεται:

Πρώτον: στην οργάνωσή του μέσα σε ένα Ενιαίο Πατριωτικό και Ταξικό Μέτωπο, όπως εκείνο του ΕΑΜ.
Δεύτερον: στην εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου και
Τρίτον: σε νέες συμμαχίες με Κράτη που θα μας αντιμετωπίζουν ισότιμα και όχι εχθρικά, όπως γίνεται από το 1821 με τους άσπονδους φίλους μας, που μας αντιμετωπίζουν σαν αποικία τους και βρίσκονται πίσω από όλες τις μεγάλες εθνικές μας καταστροφές.

Με τα κράτη αυτά και συγκεκριμένα με τη Ρωσία και την Κίνα, θα μας συνδέσουν κοινά συμφέροντα, όταν με το σύστημα των κοινοπραξιών τους προτείνουμε να συνεκμεταλλευτούμε το σύνολο του εθνικού μας πλούτου. Στην πραγματικότητα η εκμετάλλευση αυτή θα είναι για τη χώρα μας η κύρια αναπτυξιακή μας πολιτική, που θα μας οδηγήσει στην οικονομική μας αυτονομία, που αποτελεί το θεμέλιο της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Εθνικής Αναγέννησης.

Ο στόχος για την κατάκτηση της Ουδετερότητας της χώρας με σκοπό να γίνει πόλος παγκόσμιας Ειρήνης και Πολιτισμού, θα μας βοηθήσει να εξισορροπήσουμε τις σχέσεις μας ανάμεσα στην Ευρώπη των Λαών και του Δυτικού Πολιτισμού και στα Κράτη της Ανατολής με τα οποία η συμμαχία μας θα είναι κυρίως οικονομική αλλά συνάμα και πολιτιστική. Να μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έλαμψε όταν ο Πολιτισμός της μπόρεσε να αφομοιώσει ισοδύναμα τον Δυτικό και τον Ανατολικό Πολιτισμό δημιουργώντας τον δικό της Ελληνικό Πολιτισμό, που -ιδιαίτερα ο Αρχαίος- δεν ξεπεράστηκε ποτέ από κανένα αλλά παρέμεινε κύριος Φάρος μέσα στον Παγκόσμιο Πολιτισμό.

Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε αυτές τις αλήθειες, αν και για μια στιγμή συνεργάστηκε μαζί μας στο Μέτωπο ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. Όμως δεν προβληματίστηκε με την πρωτοφανή ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της 12ης Φεβρουαρίου με τις υπογραφές των εκπροσώπων του Μετώπου (Γλέζου, Κασιμάτη, Θεοδωράκη). Τι μας έδειχναν αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας; Δεν αποδείκνυαν τάχα ότι ο Λαός πίστεψε ότι την άλλη μέρα θα σχηματιζόταν η ηγεσία του Παλλαϊκού Μετώπου, που θα τον έκανε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων, γυρίζοντας την πλάτη σε μια αμαρτωλή Βουλή, που η Τρόικα την είχε καταντήσει όργανό της για να προσδίδει δημοκρατική νομιμότητα στις παράνομες ενέργειες των παράνομων Μνημονίων, με στόχο το γονάτισμα του Λαού μας;

Και ενώ αυτές ήταν οι προσδοκίες του Λαού, βλέπει ξαφνικά τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταβάλλεται σε τμήμα αυτής της αμαρτωλής Βουλής, γεγονός που τον πάγωσε, τον απογοήτευσε και από τότε δεν ξαναείδαμε καμιά συγκέντρωση κι ας φωνάζει ο Μανώλης Γλέζος από τις Βρυξέλλες να βγει ο Λαός στους δρόμους και στις πλατείες για να υποστηρίξει, τι; Μια αριστερή κυβέρνηση που προσπαθεί μέσα από το Σύστημα και το όργανό του, την Ελληνική Βουλή, να μην τολμά να καταργήσει τα Μνημόνια αλλά αντίθετα να ολισθαίνει στην αυταπάτη ότι μπορεί με χαμόγελα να αλλάξει τη στάση των εγκεφάλων των Μνημονίων με μόνο επιχείρημα και στήριγμα τη νωπή εντολή του 36% του Ελληνικού Λαού. Παραβλέποντας τελείως ότι ο τότε εκλεγμένος εκπρόσωπος του Ελληνικού Λαού, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει υπογράψει την παράδοση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και όλου του πλούτου της χώρας σ’ αυτούς τους εγκεφάλους των Μνημονίων, που είναι φυσικό να μας αντιμετωπίζουν όπως άλλοτε οι αποικιοκράτες τις αποικίες τους.

Αυτούς ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι με την καλλιέργεια προσωπικών σχέσεων θα τους κάνει να παραιτηθούν από το δικαίωμα να επιβάλλουν στον Λαό μας τους όρους που θέλουν; Δικαίωμα που οι ίδιοι εμείς (δηλαδή οι πολιτικοί μας) τους έχουμε προσφέρει και που ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα το καταργήσει με τον πρώτο Νόμο που θα φέρει στη Βουλή.

Όλα αυτά σε συνάφεια με την γεωστρατηγική του ΝΑΤΟ όπως την αναλύσαμε προηγουμένως, είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα προς τα πίσω, ενώ παράλληλα τα χτυπήματα εναντίον του Λαού μας θα γίνουν πολύ περισσότερο οδυνηρά από ό,τι ζήσαμε ως τώρα, βυθίζοντας τον Λαό μας σε μια καταστροφική αδυναμία και μεταθέτοντας την προσπάθεια για την τελική νίκη σε σκοτεινό μέλλον.

10.VI.2015, 

Μίκης Θεοδωράκης


Πηγή : newsit.gr



Νέα πλαφόν συνταγογράφησης ανά γιατρό και ειδικότητα





της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκαν σήμερα τα νέα όρια συνταγογράφησης ανά ειδικότητα και περιοχή, καθώς και οι στόχοι χορήγησης γενοσήμων ανά γιατρό, όπως τα άλλαγε η νέα ηγεσία του ΥΥΚΑ.

Η απόφαση προβλέπει τα εξής:

-Καθορίζονται ανά ιατρό οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων. Οι στόχοι έχουν προκύψει από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης του έτους 2014, με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας.

-Σε περίπτωση σημαντικής και επανειλημμένης υστέρησης από το στόχο, δηλαδή μη επίτευξη του στόχου κατά 5% ανά μήνα για τρείς συνεχόμενους μήνες, ο ιατρός καλείται από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσει την συνταγογράφησή του.

-Οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι κατά την εκτέλεση συνταγών να ακολουθούν την διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 46, παρ. β ́ του Νόμου 4316/2014.
Στις ανωτέρω διατάξεις υπάγονται και τα σκευάσματα που έχουν απολέσει το καθεστώς προστασίας τους και έχουν λιανική τιμή ίση ή μικρότερη από το μέσο όρο της λιανικής τιμής γενοσήμων σκευασμάτων ίδιας δραστικής, μορφής περιεκτικότητας και συσκευασίας με αναγωγή στη μηνιαία θεραπεία.

-Με την ίδια απόφαση, καθορίζονται τα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη κάθε γιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την περιφερειακή ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και το μήνα του έτους (εποχικότητα).
Τα όρια αυτά έχουν προκύψει από την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων από την έκδοση των συνταγών του προηγούμενου έτους σε ολόκληρη την επικράτεια, ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, την Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει και την επισκεψιμότητα για τον αντίστοιχο μήνα του έτους.

-Ως επανειλημμένη υπέρβαση ορίζεται η υπέρβαση των ορίων που αναφέρονται στην παρούσα υπουργική απόφαση, σε ποσοστό άνω του 20% αθροιστικά για τρεις συνεχόμενους μήνες.

Εξαιρείται η συνταγογράφησή που αφορά:

-χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση),
-καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς),
-ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος),
-μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων,
-καρκινοπαθείς,
-πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία,
-πάσχοντες από κυστική ίνωση και
-ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Εξαιρούνται, επίσης, τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους, τα φάρμακα των οποίων τη χρήση προεγκρίσει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του.
Τέλος εξαιρούνται τα φάρμακα για τα οποία θα τεθεί κλειστός προϋπολογισμός καθώς και τα φάρμακα για τα οποία θα επιτευχθούν συμφερότερες τιμές αποζημίωσης μέσω της Επιτροπής ∆ιαπραγμάτευσης.



Πηγή : iatropedia.gr


Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον 800 γιατρών για δωροδοκία






Παπαδάκου Γιάννα

Από τη φαρμακευτική εταιρεία Bayer Hellas - Η μέθοδος της δωροδοκίας

Μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας 800 ελλήνων γιατρών αποκάλυψε η εισαγγελία διαφθοράς μετά από επισταμένη έρευνα από τους εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Ιωάννη Σέβη.

Η δωροδοκία έγινε στο διάστημα 2005 - 2008 ως δράστες εμφανίζονται στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας Bayer Hellas οι οποίοι υποκινούσαν τους γιατρούς να συνταγογραφούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα της εταιρείας, ακόμα και σε περιπτώσεις που μπορούσαν να επιλεγούν άλλα σκευάσματα καλύτερης απόδοσης.

Το ποσό των δωροδοκιών ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ και οι διώξεις που ασκήθηκαν από τους εισαγγελείς διαφθοράς είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν τα εγκλήματα της ενεργητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας κατ εξακολούθηση σε ενεργητική δωροδοκία κατά συναυτουργία και κατ εξακολούθηση.


Η μέθοδος της δωροδοκίας

Σημαντικά στοιχεία για τη «συνταγή» της δωροδοκίας  των γιατρών σε όλη τη χώρα έφτασαν στην εισαγγελία διαφθοράς από την αντίστοιχη εισαγγελία της Κολωνίας μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα έρχονταν σε επαφή με τους έλληνες γιατρούς τους έπειθαν να προτάσσουν τα προϊόντα τους και κατέθεταν σε λογαριασμούς στη χώρα μας στο όνομά τους τα χρηματικά ποσά με τα οποία τους δωροδοκούσαν.

Για να καλύπτουν την κυκλοφορία του μαύρου χρήματος χρησιμοποιούσαν δύο εταιρείες οι οποίες εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια. Η μία από αυτές είναι διαφημιστική και ως δικαιολογία της πληρωμής χρησιμοποιούσε την προβολή διαφημιστικών υπηρεσιών.

Οι γιατροί τα έπαιρναν μαύρα χωρίς παραστατικά, αλλά προκαλεί αίσθηση και αποτροπιασμό το γεγονός ότι στη δικογραφία καταγράφεται ότι σε μία περίπτωση φαρμάκου οι δωροδοκούμενοι συνταγογραφούσαν φάρμακα σε ενέσιμη μορφή παρότι υπήρχαν σκευάσματα νεώτερης γενιάς, τα οποία μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών και ήταν σε μορφή χαπιών.

Η έρευνα συνεχίζεται αυτή τη φορά από το ΣΔΟΕ, ενώ οι εισαγγελίες από πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα ερευνούν το αν το κύκλωμα των γιατρών επεκτείνεται και πέραν των 800, αφού αυτό δείχνουν τα στοιχεία που έχουν φτάσει από την εισαγγελία διαφθοράς της Κολωνίας.



Πηγή : tovima.gr


Παυλόπουλος: Θα φτάσω στα όρια των αρμοδιοτήτων μου για να μείνουμε στο ευρώ


Διατεθειμένος να φτάσει «στα όρια των αρμοδιοτήτων του» προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος ζήτησε από την πλευρά του «πατριωτικές λύσεις».

«Η εντολή του λαού είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη γιατί αυτά είναι αλληλένδετα» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Κι αυτό είναι κάτι το οποίο με δεσμεύει και εμένα. Και θα κάνω ό,τι μου αναλογεί εντός και εκτός Ελλάδος» είπε.

«Γνωρίζω τα όρια των αρμοδιοτήτων μου, αλλά θα φθάσω στα όρια αυτά γιατί αυτός είναι ο ρόλος μου» δήλωσε, και πρόσθεσε ότι «ο ρόλος του Προέδρου εξαρτάται από την εντολή του ελληνικού λαού και την σύνθεση της Βουλής».

Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητά του ότι η «Ευρώπη αναλογίζεται και τις δικές της ευθύνες σ΄αυτήν την προσπάθεια, γιατί η λύση που πρέπει να προκύψει θα πρέπει να είναι λύση, η οποία ανταποκρίνεται στις δικές μας υποχρεώσεις αλλά και στην προοπτική που πρέπει να έχει η χώρα, για να μπορέσει να φύγει απ΄αυτήν την εφιαλτική περίοδο στην οποία έχει περάσει».

«Θα προχωρήσουμε ενωμένες όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις» είπε, και παρατήρησε ότι «το να υπάρχουν πολιτικές διαφορές είναι το λίπασμα που τρέφει το δέντρο της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά του για συνάντηση.  «Πρέπει να δώσουμε πατριωτικές λύσεις και όχι κομματικές σε αυτή την υπόθεση.  Ξέρω, βέβαια, τους περιορισμούς που έχουν τεθεί μετά την Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά πιστεύω ότι ένας άνθρωπος σαν και σας, που έχετε θητεύσει δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, θα πρέπει να έχετε μια συμβολή μεγάλη έστω και με τον λόγο σας σ΄αυτές τις  πατριωτικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Ο κ. Θεοδωράκης κατέληξε λέγοντας ότι «η Βουλή που σας επέλεξε με τόσο μεγάλη πλειοψηφία νομίζω ότι είναι Βουλή που μπορεί να δώσει λύσεις ευρωπαϊκής κατεύθυνσης».

Για να λάβει την απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι « η εντολή του ελληνικού λαού είναι να προχωρήσουμε στην Ευρώπη. Και αυτό το μήνυμα το στέλνουμε και προς τους εταίρους μας και τους δανειστές μας».


Newsroom ΔΟΛ


Μαζικό «ξεπούλημα» στο Χρηματιστήριο μετά το ναυάγιο - Βουτιά 5% του Γ.Δ



«Ξεπούλημα» είναι το λιγότερο ο όρος που χαρακτηρίζει τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, στον απόηχο της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των δανειστών στις Βρυξέλλες.

Οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου κατέγραψαν μεγάλες απώλειες στον απόηχο των χθεσινών άκαρπων διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές ο δείκτης των οποίων κάποια στιγμή υποχωρούσε πάνω από 11%.

Την τελευταία ώρα οι μεγάλες αρχικές απώλειες των τιμών των μετοχών, οι οποίες ξεπερνούσαν το 7%, περιορίζονται αρκετά.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 14:30, διαμορφώνεται στις 738,10 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,69%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 717,10 μονάδες (-7,41%).
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 54,81 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,98%.

Απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν oι μετοχές της Πειραιώς (-12,65%), της Εθνικής (-11,81%), της Τέρνα Ενεργειακή (-7,01%) της Folli Follie (-6,67%) και της Alpha Bank (-6,60%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-10,35%), του Εμπορίου (-6,41%)και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-5,73%).
Ανοδικά κινούνται 15 μετοχές, 86 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.



Πηγή : imerisia.gr



ΗΠΑ: Δύο παιδιά ακρωτηριάστηκαν από επιθέσεις καρχαριών



Δύο τραγικά περιστατικά, σημειώθηκαν σε παραλία της Βόρειας Καρολίνας, με διαφορά λίγης ώρας μεταξύ τους. Θύματα είναι δύο έφηβοι που «έπεσαν» στα σαγόνια των καρχαριών, και βγήκαν μεν ζωντανοί αλλά ακρωτηριασμένοι.

Αρχικά, ένας καρχαρίας επιτέθηκε σε δεκατριάχρονο κορίτσι, που από το δάγκωμα του έχασε το ένα του χέρι. Η άτυχη κοπέλα κινδυνεύει επίσης να χάσει και το αριστερό της πόδι. Λίγο αργότερα, 3χλμ μακριά από το σημείο της πρώτης επίθεσης, ένα 16χρονο αγόρι έχασε το χέρι του, πάλι από τα δόντια καρχαρία.

Αξιοσημείωτο είναι, πως παρά τις επιθέσεις καρχαριών που παραλίγο να κοστίσουν τη ζωή των παιδιών,  οι παραλίες παραμένουν ανοιχτές, καθώς απλά έχει εκδοθεί προειδοποίηση από τον δήμο για τους πολίτες να μην μπαίνουν στο νερό, μέχρι να διαπιστωθεί η έκταση του κινδύνου.




Πηγή : topnews.gr



Spiegel: Η Μέρκελ πρέπει να «διώξει» τον Σόιμπλε από τις διαπραγματεύσεις




«ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΦΕΝΤΙΚΟ»

Να βάλει στο περιθώριο τον υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα «ζητά» από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το γερμανικό περιοδικό Spiegel με σημερινό του δημοσίευμα

Το περιοδικό κάνει μία αναδρρομή στο 1990 και τη συνθήκη επανένωσης του Βερολίνου, κάτι το οποίο όπως επισημαίνει «πρέπει να ανασύρει στη μνήμη του ο κ.Σόιμπλε, καθώς κόστισε στη Γερμανία μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια».

«Είχε συνάψει μία συμφωνία με μία χώρα που έχει το ίδιο νόμισμα με τν Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας, και παρά το γεγονός ότι όλες οι παράμετροι ήταν αντίθετες, ωστόσο εισηγήθηκε αυτό το νόμισμα. Η χώρα ήταν για πάνω από δέκα χρόνια βυθισμένη στη διαφθορά και ήταν κάθε άλλο παρά ανταγωνιστική. Ηταν χρεοκοπημένη», τονίζει το Spiegel.

Και συμπληρώνει: «Παρόλα αυτά ο Σόιμπλε υπέγραψε. Και μετά ήρθαν οι πανηγυρισμοί. Η χώρα μετονομάστηκε σε DDR (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας), η σύμβαση ονομάστηκε Συνθήκη Επανένωσης και σε όλη τη χώρα δεν υπήρχε αμφιβολία ότι αυτή η πράξη ήταν αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λειτουργεί με την ίδια ζωντάνια για τη διάσπαση της Ευρώπης, όπως και για την επανένωση της Γερμανίας πριν από 25 χρόνια»

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ήταν η Ελλάδα του σήμερα. Η χώρα οικονομικά ήταν στο τέλος της. Ωστόσο, αντί να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση της ενότητας στην Ευρώπη, ο Σόιμπλε προετοιμάζει στο Υπουργείο του σχέδια για Grexut και προσπαθεί να πείσει και άλλους ευρωπαίους εταίρους να κάνουν το ίδιο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμπεριφέρεται σαν αρχηγός. Το μήνημά του: Η Ελλάδα πρέπει να παραδοθεί», προσθέτει μεταξύ άλλων το περιοδικό.

Και καταλήγει: Θα ήταν ωραίο αν ο Σόιμπλε θυμηθεί τι έκανε πριν από 25 χρόνια. Αν δεν το κάνει, θα ήταν καλύτερο η Άνγκελα Μέρκελ να τον αποσύρει πραγματικά -όπως άλλωστε φημολογείται- από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. Έτσι, η Μέρκελ θα αναδειχθεί σε ό,τι κατά το παρελθόν έχει αρνηθεί: ότι είναι η μεγαλύτερη οραματίστρια της Ευρώπης»


Πηγή : ethnos.gr


Αυτές είναι οι νέες προτάσεις της Ελλάδας



Τις νέες προτάσεις της ελληνική κυβέρνησης που κατατέθηκαν το Σαββατοκύριακο στους θεσμούς αποκαλύπτει η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Στο 8σέλιδο κείμενό της, ελληνική πλευρά δέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 και 2% για το 2016 με δημοσιονομικό κενό να προκύπτει 1,1% του ΑΕΠ για το 2015 (1,995 δισ.) και 2% του ΑΕΠ για το 2016 (3.583 δισ.).

Το μεγαλύτερο κομμάτι από του δημοσιονομικού κενού θα καλυφθεί από τον αναμορφωμένο ΦΠΑ, ο οποίος αναμένεται να φέρει έσοδα 1.4 δισ. τον χρόνο.

Παρακάτω είναι τα μέτρα και τα έσοδα που θα προκύψουν σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσίασε η ελληνική πλευρά.

ΜΕΤΡΑ

ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ 2015 1195 εκ (1.1% του ΑΕΠ ) και για το 2016 3.583 ( 2% το ΑΕΠ)

1. Έκτακτη εισφορά 12% σε εταιρείες που έχουν κέρδη πάνω από 1 εκ. Υπολογίζονται έσοδα 600 εκ. για το 2015 και 600 εκ. για το 2016

2. Αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 26% στο 29%, που θα φέρει έσοδα το 450 εκ το 2016

3. Αύξηση στο φόρο αλληλεγγύης με κέρδη 220 εκ. το 2015, και για το 2016 250 εκ.

4. Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες για το 2016, ύψους 200 εκ. ευρώ

5. Φόρος στην τηλεοπτική διαφήμιση με κέρδη για το 2015 100 εκ. και για το 2016 100 εκ.

6. Φόρος στον ηλεκτρονικό τζόγο (e- gaming) υπολογίζοντας κέρδη για το 2015 35 εκ. και για το 2016 225 εκ.

7. Διοικητική επίλυση των διαφορών σχετικά με τη φορολογία ακινήτων των τελευταίων χρόνων υπολογίζοντας κέρδη. για το 2015 50 εκ. και για το 2016 50 εκ. Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και φόρος ακίνητης περιουσίας.

8. Τεχνικός έλεγχος οχημάτων ( ΚΤΕΟ) υπολογίζονται έσοδα για τo 2015 72 εκ. και για το 2016 50 εκ.

9. Ανασφάλιστα οχήματα υπολογίζονται έσοδα για το 2015 51 εκ. και για το 2016 40 εκ.

10. Αύξηση του φόρου πολυτελείας συμπεριλαμβάνοντας σκάφη αναψυχής υπολογίζοντας έσοδα για το 2015 47 εκ και για το 2016 47 εκ.

11. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ υπολογίζονται έσοδα για το 2015 680 εκ και για το 2016 1360 εκ.

12. Περιορισμός στην πρόωρη συνταξιοδότηση υπολογίζονται έσοδα για το 2016 71 εκ.

13. Επιστροφή από την φαρμακευτική δαπάνη (rebate) υπολογίζονται έσοδα για το 2015 140 εκ και για το 2016 140 εκ.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2015 1625 εκ. ( 0.91% του ΑΕΠ ) και για το 2016 2.361 εκ. ( 1.31% του ΑΕΠ)

1. Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων υπολογίζονται έσοδα για το 2015 75 εκ. και για το 2016 300 εκ.

2. Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπολογίζονται έσοδα για το 2015 200 εκ. και για το 2016 500 εκ.

3. Πάταξη φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ υπολογίζονται έσοδα για το 2015 50 εκ και για το 2016 700 εκ.

4. Έσοδα από ηλεκτρονικό τζόγο ( e-gaming) υπολογίζονται έσοδα για το 2015 160 και για το 2016 361 εκ.

5. Εφαρμογή κανόνων της ΕΕ για το περιβάλλον και την γεωργία υπολογίζονται έσοδα για το 2015 276 εκ.

6. Τριγωνικές συναλλαγές υπολογίζονται έσοδα για το 2015 24 εκ.

7. Προμήθειες και τηλεοπτικές άδειες υπολογίζονται έσοδα για το 2015 340 εκ.

8. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις υπολογίζονται έσοδα για το 2015 500 εκ. και για το 2016 500 εκ.




Πηγή: skai.gr






Αριθμός κυκλοφορίας για... άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια στη Λέρο



Ποια είναι τα βασικά σημεία του κανονισμού..


Επειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού καταρτίστηκε ο «κανονισμός αγοραίων επιβατηγών ζώων» .

Αριθμό κυκλοφορίας και ασφάλεια για ατυχήματα αστικής ευθύνης θα πρέπει να αποκτήσουν πλέον τα άλογα τα γαϊδούρια και τα μουλάρια στη Λέρο!

Ειδικότερα, έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού καταρτίστηκε ο «κανονισμός αγοραίων επιβατηγών ζώων», ο οποίος αναλύει διεξοδικά τον τρόπο που θα πρέπει να εκδίδεται η άδεια κυκλοφορίας τους, η άδεια ικανότητας ημιόνου και τους κανόνες κυκλοφορίας και μεταχείρισης των ζώων.

Η μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων με ζώα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της Λέρου δεδομένης και της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους της, γνωρίζει δε ακόμη και σήμερα αξιόλογη ανάπτυξη, ιδίως λόγω της επιθυμίας των επισκεπτών του νησιού να βιώσουν το παραδοσιακό αυτό τρόπο διάβασης των γραφικών καλντεριμιών του νησιού.

Τα βασικότερα σημεία του κανονισμού που συνέταξε ο δήμος είναι τα εξής:

• Επιβατηγά ζώα αποτελούν τα άλογα, οι όνοι και οι ημίονοι.

• Κάθε επιβατηγό ζώο το οποίο μισθώνεται για τη μεταφορά των επιβατών (αγοραίο), χρήζει άδεια κυκλοφορίας, η οποία χορηγείται από υπάλληλο του Δήμου Λέρου. Η άδεια κυκλοφορίας εκδίδεται στο όνομα του κατόχου του ζώου και αναγράφει τον αριθμό μητρώου του ζώου, το έτος και το μήνα γέννησης του ζώου καθώς και το ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και αριθμό φορολογικού μητρώου του κατόχου και του κυρίου του. Στην άδεια επικολλάται φωτογραφία του κατόχου.

• Για κάθε ζώο, το οποίο αδειοδοτείται τηρείται από ειδική υπηρεσία του Δήμου, την οποία ορίζει ο Δήμαρχος, ειδικός φάκελος.

• Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κυκλοφορίας αγοραίου επιβατηγού ζώου αποτελούν σωρευτικά οι εξής:

Α) Το ζώο πρέπει να έχει συμπληρωμένο το 3ο έτος της ηλικίας του.

Β) Το ζώο πρέπει να είναι κατάλληλο από άποψη υγείας για τη χρήση που προορίζεται, τόσο για το ίδιο όσο και για τους επιβάτες.

Γ) Ο κάτοχος του ζώου και φορέας της άδειας κυκλοφορίας πρέπει να διαθέτει τα νόμιμα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματός του.

• Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 300, 200 και 60 ευρώ, ανάλογα με την κάθε παράβαση.

• Κάθε ημιονηγός αγοραίου επιβατηγού ζώου υποχρεούται να φέρει άδεια ικανότητας ημιονηγού η οποία χορηγείται με διάρκεια ενός έτους από ειδικά προς τούτο εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Δήμου Λέρου.

• Για να χορηγηθεί άδεια ικανότητας ημιονηγού, ο ενδιαφερόμενος πρέπει:

α) Να έχει συμπληρωμένο το 18ο έτος της ηλικίας του και

β) Να είναι σωματικά και ψυχικά σε θέση να ασκήσει την εν λόγω δραστηριότητα.

• Στην οπλή κάθε ζώου που αδειοδοτείται σημαδεύεται ο αριθμός κυκλοφορίας του.

• Κάθε ζώο που αδειοδοτείται υποβάλλεται το αργότερο ανά εξάμηνο σε κτηνιατρική επιθεώρηση, προκειμένου να ελεγχθεί η ικανότητα και καταλληλότητά του για την χρήση, για την οποία είναι προορισμένο.

• Ο κάτοχος κάθε ζώου υποχρεούται να μεριμνά πάραυτα για τον καθαρισμό των οδών και των εν γένει κοινόχρηστων χώρων από τα περιττώματα του ζώου του, για την αποφυγή των οσμών που προέρχονται από αυτό και για την διατήρηση της υγιεινής στους παραπάνω χώρους, στον βαθμό που διακινδυνεύεται από την παρουσία του εκάστοτε ζώου. Για κάθε παράβαση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου ο κάτοχος του ρυπογόνου ζώου και ο ημιονηγός τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 200,00Euro.

Αν βεβαιωθούν τρεις τέτοιες παραβάσεις σε χρονικό διάστημα ενός έτους, ο παραβάτης κάτοχος τιμωρείται με 10ήμερη προσωρινή αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του ρυπογόνου ζώου και ο ημιονηγός με 10ήμερη προσωρινή αφαίρεση της άδειας ικανότητας ημιονηγού. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του ημιονηγού και νέας υποτροπής του, αφαιρείται η άδεια ικανότητας ημιονηγού για έξι (6) μήνες.

● Ο κάτοχος κάθε ζώου πρέπει για κάθε αγοραίο επιβατηγό ζώο του να είναι εφοδιασμένος με ασφάλεια αστικής ευθύνης από ατυχήματα κατά τη διάρκεια της διαμετακόμισης η οποία να καλύπτει τόσο τις τυχόν υλικές ζημιές που θα προκληθούν και τα έξοδα νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης απεριορίστως, όσο και τις ευθύνες από πρόκληση ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης μέχρι τουλάχιστον του ποσού 1.000.000Euro.

Τα αγοραία επιβατηγά ζώα ακολουθούν προκαθορισμένες διαδρομές τόσο κατά την περιήγησή τους με επιβάτες, όσο και κατά την μεταφορά τους προς και από τους στάβλους τους. Οι διαδρομές αυτές προσδιορίζονται με ειδική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

● Κάθε ημιονηγός δύναται να έχει ευθύνη μέχρι 6 ζώων κατ' ανώτατο όριο στο σταθμό εργασίας του και μέχρι 3 ζώων κατ' ανώτατο όριο σε κάθε διαδρομή μεταφοράς επιβατών, συμπεριλαμβανομένου και του ζώου, στο οποίο ενδεχομένως επιβαίνει ο ίδιος. Η διακίνηση των ζώων χωρίς τη συνοδεία ημιονηγού απαγορεύεται.



Πηγή : eglimatikotita.gr


Χορεύοντας ζεϊμπέκικο αυτοκτόνησε ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.



Δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον χωρισμό του από την αρραβωνιαστικιά του και αυτοπυροβολήθηκε μπροστά στους εμβρόντητους πελάτες του μπαρ

Τέλος στη ζωή του με το υπηρεσιακό του περίστροφο έβαλε ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής μπροστά στα έντρομα μάτια των θαμώνων ενός μπαρ στο Μενίδι.

Ο 28χρονος είχε πάει στο μπαρ με τον ξάδελφό του για να ξεχαστεί από τον χωρισμό του με την αρραβωνιαστικιά του. Κάποια στιγμή ζήτησε από τον dj ένα συγκεκριμένο ζεϊμπέκικο για να χορέψει και με το που ξεκίνησε έβγαλε το πιστόλι του και αυτοπυροβολήθηκε.

Συνάδελφοί του ανέφεραν ότι είχε πάρει βαριά τον χωρισμό και ότι και η μητέρα του αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά δεν πίστευαν ότι θα έφτανε σε τέτοιο σημείο.

Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Αττικό νοσοκομείο περίπου στις 4 τα ξημερώματα, όπου λίγο αργότερα άφησε την τελευταία πνοή του.



Πηγή : protothema.gr


Λιποτάκτησε βορειοκορεάτης στρατιώτης


Την πρόθεσή του να λιποτακτήσει εξέφρασε ένας νεαρός στρατιώτης από τη Βόρεια Κορέα που έφτασε σε ένα απομακρυσμένο νοτιοκορεάτικο φυλάκιο της επαρχίας Γκανγκουόν στο κεντρικό τμήμα της χερσονήσου. Ο στρατιώτης συνελήφθη ενώ οι αξιωματούχοι πραγματοποιούν ελέγχους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας της χώρας, ο έφηβος στρατιώτης διέσχισε τη ναρκοθετημένη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, κάτι που απέφυγαν οι περισσότεροι από τους χίλιους στρατιώτες της Βόρειας Κορέας που έχουν λιποτακτήσει. Οι περισσότεροι λιποτάκτες όπως λένε διέρχονται μέσω Κίνας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι ο βορειοκορεατικός στρατός τοποθέτησε νάρκες σε κάποια τμήματα των συνόρων φέτος, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τους λιποτάκτες, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.



Πηγή


Το στρατήγημα του κ. Τσίπρα και το τέρας της κρίσης



Καρακούσης Αντώνης

Θα φέρει μια δύσκολη συμφωνία και θα κινδυνεύσει να χάσει βουλευτές

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός, αποκαμωμένος από τις μακρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και το τελεσίγραφο που τις συνόδευε, μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο έσπευσε, χωρίς δεύτερη σκέψη, στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, όπου γιορταζόταν η επαναλειτουργία και επανασύσταση της κρατικής Τηλεόρασης, δύο χρόνια μετά το περιβόητο «μαύρο».

Ο Πρωθυπουργός θέλησε να βρεθεί ανάμεσα στους εργαζομένους, να απολαύσει μαζί με τον Λάμπη Ταγματάρχη τα επινίκια μιας συμβολικής και ουσιαστικής γι' αυτόν πολιτικής μάχης, αλλά κυρίως να επιβεβαιώσει την «εμπιστοσύνη του λαού» στο πρόσωπό του.

Οπως λένε όσοι τον συναναστρέφονται, ο Πρωθυπουργός τα δίνει όλα για αυτό το απόθεμα πολιτικού κεφαλαίου που έχει δημιουργήσει πριν και μετά τις εκλογές, θέλει πάση θυσία να το διατηρήσει ανέπαφο, καθώς πιστεύει ότι είναι το πλεονέκτημά του έναντι των πληγωμένων και φθαρμένων από τη μακρόχρονη οικονομική κρίση αντιπάλων του.

Απόθεμα εμπιστοσύνης
Στο όνομα υπεράσπισης των συμφερόντων λαού και της ανακατανομής των βαρών υπέρ των ασθενεστέρων υποτίθεται ότι έχει φέρει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους δανειστές σε οριακό σημείο, εξοπλισμένος με αυτή την εντύπωση προετοιμάζει την όποια στροφή στην οικονομική πολιτική, με την «εμπιστοσύνη του λαού» θα αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά προβλήματα, με τη διαρκή επιβεβαίωσή της θα επιχειρήσει ακόμη και την ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εν μέσω θέρους αν οι βουλευτές του δεν πεισθούν για την αναγκαιότητα μιας επώδυνης συμφωνίας.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας φροντίζει πάνω απ' όλα τον μύθο του αγαπητού από τον λαό ηγέτη.
Και η ανασύσταση και επαναλειτουργία της ΕΡΤ διά του συμβολισμού της προσέφερε ευκαιρία πρώτη.
Ετσι ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης έπεσε σε ανοιχτές και μεγάλες αγκαλιές, μοίρασε χειραψίες και χαμόγελα χαράς, μετέφερε στο πανελλήνιο εικόνες θετικές, θέλησε να ξαναδείξει, ακόμη και πριν από τις δύσκολες αποφάσεις, ότι είναι με τον λαό και με εκείνους που υποφέρουν. Προς την αυτή κατεύθυνση κατέτειναν άλλωστε προηγούμενες εκδηλώσεις, όπως η υποδοχή των καθαριστριών στο Μέγαρο Μαξίμου και τα νομοθετήματα Κατρούγκαλου για την επαναπρόσληψη των διωγμένων από την προηγούμενη κυβέρνηση σχολικών φυλάκων, εκπαιδευτικών και άλλων.

Ουσιαστικά θέλησε να αποκρούσει τις πολλές πλέον αμφισβητήσεις και τις μουρμούρες που τείνουν να επικρατήσουν στην ελληνική κοινωνία, η οποία συμπιέζεται πολλαπλώς και ασφυκτικά στην κυριολεξία από τη μακρά και ατελέσφορη έως τώρα διαπραγμάτευση. Και ακόμη να βεβαιώσει τους εταίρους και τους δανειστές ότι παρά τις διαφορές μόνο αυτός μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική ειρήνη και τη μεταρρύθμιση.

Επιπλέον με την παρουσία του στην ΕΡΤ μετέδωσε στους πάντες ότι έχει το δικό του κάστρο πια, τη δική του βάση μεταφοράς σημάτων και μηνυμάτων, το όχημα επικοινωνίας και προπαγάνδας, όπως χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις φανέρωσαν οι πρώτες εικόνες της νέας κρατικής Τηλεόρασης.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το επόμενο διάστημα, είτε επιτύχει μικρής ή μεγάλης διάρκειας συμφωνία, είτε ακόμη κι αν οδηγηθεί σε ρήξη με την Ευρώπη, θα χρειασθεί αυτό το «απόθεμα εμπιστοσύνης». Ο ίδιος θα προτιμούσε παράταση του τρέχοντος προγράμματος κατά εννέα μήνες, ώστε να έχει τον χρόνο ακριβώς για να εμπεδωθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τον λαό και να στηθούν οι βάσεις της νέας εξουσίας, που θα επέτρεπαν τη μακροημέρευσή της. Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα αντιλαμβάνονται τη στόχευση.

Τρέχει και δεν φθάνει
Ο Πρωθυπουργός σε πρώτη φάση θέλει να ελέγξει τις εξελίξεις στον στρατηγικής σημασίας τομέα της ενέργειας, ο οποίος επιτρέπει αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και διευρύνει το διπλωματικό κεφάλαιο της νέας εξουσίας. Αντίστοιχο ενδιαφέρον αλλά με εσωτερική στόχευση έχει ο κατασκευαστικός τομέας. Η ομάδα του κ. Τσίπρα θέλει για προφανείς λόγους να δημιουργήσει τον δικό της κύκλο στη ζώνη των δημοσίων έργων. Και βεβαίως επιδιώκει μια ηγεμονική σχέση με τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία στην αριστερή μυθολογία κατέχουν πολύ υψηλή θέση.

Το στρατήγημα του κ. Τσίπρα ήταν απλό στη σύλληψή του. Ηθελε να κλείσει με το μικρότερο δυνατό κόστος μια συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές, η οποία θα επέτρεπε την ελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας από την τανάλια της ρευστότητας και θα έδινε στον ίδιο τη δυνατότητα να επιβεβαιώνει τον φιλολαϊκό χαρακτήρα της κυβέρνησής του. Ταυτόχρονα με τις πρωτοβουλίες στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και των μέσων ενημέρωσης πίστευε ότι θα επιτύγχανε την εμπέδωση της νέας εξουσίας και θα επιβεβαίωνε την πολιτική ηγεμονία της.

Κατά τα φαινόμενα όμως το στρατήγημα απεδείχθη πολύ φιλόδοξο και για ορισμένους αφελές. Υποτίμησαν οι εμπνευστές του τον βαθμό εξάρτησης της χώρας, όπως και τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει έναντι των προγραμμάτων διάσωσης και βεβαίως παρανόησαν τους κανόνες λειτουργίας της ευρωζώνης, τις σχέσεις αλληλεξάρτησης των εμπλεκομένων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, τον ευρύ και διασυνδεδεμένο κόσμο των αγορών, τις δομές εν τέλει του διεθνούς οικονομικού συστήματος.

Εχασαν ο κ. Τσίπρας και όσοι τον συνοδεύουν χρόνο και δυνάμεις, παρασύρθηκαν σε μια μακρά και ατελέσφορη διαπραγμάτευση, πίστεψαν ότι η Ευρώπη θα υποχωρήσει μπρος στο υποτιθέμενο βάρος των ελληνικών επιχειρημάτων και έτσι βρέθηκαν εξαντλημένοι στο τέλος της διαπραγμάτευσης, χωρίς λεφτά, με την οικονομία στεγνή και τους πολίτες να αγωνιούν για την επόμενη μέρα.

Τώρα η κυβέρνηση τρέχει και δεν φθάνει. Σπεύδει να πάρει τη μόνη πρόταση που είναι στο τραπέζι, διακινδυνεύοντας τη συνοχή της και αυτή ακόμη την εξουσία. Οταν με το καλό έλθει η συμφωνία, το πιθανότερο είναι να βρει απέναντί της πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον λαό εξαντλημένο και εχθρικό σε μέτρα που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζε ως αντιλαϊκά, καθώς έτσι ήταν εκπαιδευμένος, πρωτίστως από τη νέα Αριστερά του κ. Τσίπρα.

Εξελίξεις

Σαμαράς και Βενιζέλος προσβλέπουν σε ανασύσταση του πολιτικού χάρτη
Χωρίς αμφιβολία ο Πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει μεγάλες πολιτικές δυσκολίες στην ψήφιση των νέων μέτρων. Δεν είναι απίθανο να χρειασθεί τη βοήθεια των αντιπάλων του, που μέχρι πρότινος ελεεινολογούσε επειδή δήθεν απέφυγαν ή δεν είχαν το κουράγιο να κάνουν σκληρή διαπραγμάτευση.

Θα είναι ό,τι χειρότερο για τον κ. Τσίπρα. Και ίσως η στιγμή που η λάμψη του θα αρχίσει να χάνεται.

Οπως όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να αποφύγει το αδιέξοδο που βίωσαν και οι προκάτοχοί του ερχόμενοι αντιμέτωποι με το τέρας της βαθιάς ελληνικής κρίσης. Για να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά ότι η ελληνική κρίση δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη, όπως πολλοί νομίζουν.

Απαιτεί και θα απαιτήσει επίπονες προσπάθειες, πολλές θυσίες και το πιθανότερο θα καταπιεί κάμποσες κυβερνήσεις ακόμη.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι παράγοντες της πολιτικής ζωής αναμένουν εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς, που νιώθει δικαιωμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων, προτάσσει την εθνική συνεννόηση και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μεταδίδει με νόημα ότι «είναι καιρός για μεγάλα πράγματα» υπονοώντας νέους σχηματισμούς και γενική αναδιοργάνωση του πολιτικού συστήματος, υπό το βάρος προφανώς του επερχόμενου κλονισμού και της πιθανής αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ.


TO BHMA



Διαλύεται το Πανεπιστήμιο «Ελευθέρας» στις καταλήψεις των ΑΕΙ




ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Οι φοιτητές πλέον θα μπορούν να κάνουν όσο θέλουν καταλήψεις χωρίς καμία επίπτωση

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ουσιαστικά παρέχει... ελευθέρας στις καταλήψεις ΑΕΙ, ενώ παράλληλα βάζει φρένο στα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα! Στην πράξη, το δίδυμο Αριστείδη Μπαλτά - Τάσου Κουράκη συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο της οπισθοχώρησης των ΑΕΙ προς τη δεκαετία του 1980. Τότε, τα πρώτα χρόνια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας δεν υπήρχαν αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ενώ με τον νόμο-πλαίσιο του 1982 κατέληξε «νόμος να είναι το δίκαιο του... φοιτητοπατέρα».

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται πάνω από ένα μήνα η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καταργoύνται οι παράγραφοι 6 και 7 του άρθρου 33 του ν.4009/2011. Ιδού τι λένε οι δύο παράγραφοι: Η παρ. 6 ορίζει ότι «παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες και γίνεται με απόφαση του πρύτανη, ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της σχολής». Και η παρ. 7: «Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του πτυχίου».

Τι θα ισχύσει εάν ψηφισθεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας; Το άρθρο 10 αναφέρει ότι «οι λεπτομέρειες παράτασης εξαμήνου ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος». Δηλαδή, ο Εσωτερικός Κανονισμός θα λέει πόσο μπορεί να παραταθεί ένα εξάμηνο. Με βάση την πανεπιστημιακή πραγματικότητα το συμπέρασμα είναι ότι οι φοιτητές μπορούν να κάνουν όσο θέλουν καταλήψεις, καθώς είτε θα μπορούν να γίνονται οι εξετάσεις χωρίς να έχουν γίνει τα μαθήματα είτε θα παρατείνεται το εξάμηνο αορίστως για να μη χαθεί. Και εάν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ελπίζει ότι «οι φοιτητές έχουν ωριμάσει» όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου, πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι ελάχιστοι πανεπιστημιακοί θα ψηφίσουν υπέρ του αντιλαϊκού μέτρου της απώλειας του εξαμήνου για ένα μάθημα, έχοντας την πίεση των φοιτητών και των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων. «Θα γίνονται καταλήψεις, θα χάνονται μαθήματα, και μετά αζημίως θα παρατείνεται το εξάμηνο όσο χρειαστεί για να αναπληρωθούν υποτίθεται οι χαμένες ώρες. Δηλαδή, οι σπουδές στην υπηρεσία των καταλήψεων και των χαμένων ωρών» ανέφερε χθες η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παν. Αθηνών Βάσω Κιντή.

Την ίδια στιγμή, στον αέρα βρίσκονται τα δεκάδες μεταπτυχιακά προγράμματα που γίνονται στα αγγλικά και αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τα ΑΕΙ καθώς έχουν δίδακτρα. Και αυτό διότι με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο καταργούνται οι σχολές μεταπτυχιακών σπουδών στα ΑΕΙ, που προβλέφθηκαν με τον νόμο 4009/2011 αλλά ουδέποτε λειτούργησαν. Ομως, πανεπιστημιακοί θορυβήθηκαν διότι οι νομικές υπηρεσίες ΑΕΙ που «ξεσκόνισαν» το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ανέφεραν ότι το σχετικό άρθρο 80 του νόμου 4009 προστέθηκε με το άρθρο 5 παράγραφος 7 του ν. 4076/2012 (επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου) το οποίο ορίζει ότι «από τη δημοσίευση του παρόντος, τμήματα των ΑΕΙ δύνανται να οργανώνουν αυτοδύναμα ή να συνδιοργανώνουν μεταξύ τους προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών με γλώσσα διδασκαλίας, εν όλω ή εν μέρει, κατ’ εξαίρεση, ξένη γλώσσα».

Ουσιαστικά τα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά βρίσκονται στον αέρα, μέχρι το υπουργείο Παιδείας να ξεκαθαρίσει ακριβώς τη θέση του για το θέμα. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα μέχρι να ψηφισθεί το νομοσχέδιο, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξουν αλλαγές. Ενδεικτικά, η πρώτη συζήτηση των βουλευτών του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μαραθώνια και υπήρξαν πολλές ενστάσεις για διάφορα ζητήματα. Και αυτό παρότι κάποιοι λένε ότι όλα είναι μέλι-γάλα.



Καθημερινή


Σούλτς προς Τσίπρα: Θα σε “σταυρώσουν” όσοι σε αποθέωσαν




Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Προειδοποίησε δε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό και για τις δύο πλευρές και απήθυνε έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα «να πιάσει το χέρι που του απλώνει η Ευρώπη».

«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι την επόμενη εβδομάδα και σας λέω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός διότι είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί. Η 'Αγγγελα Μέρκελ δεν είναι φίλη μου. Αλλά μίλησα σήμερα τηλεφωνικώς μαζί της και θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, διότι ούτε η καγκελάριος θέλει την καταστροφή (...). Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Το Grexit θα ήταν πάρα πολύ κακό και για τις δύο πλευρές. Είναι λάθος η άποψη ότι η Ελλάδα θα γινόταν πιο ανταγωνιστική εκτός Ευρωζώνης. Αντιθέτως, θα υπέφερε πάρα πολύ (...). Εκ πρώτης όψεως η Γερμανία μάλλον δεν θα είχε ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό πρόβλημα με ένα Grexit, αλλά η Ευρωζώνη δεν αποτελείται μόνο από την Γερμανία και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία θα είχαν άμεσες συνέπειες (...). Το Grexit θα αποτελούσε κίνδυνο και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο κ. Σουλτς στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, και ανέφερε ότι και οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας εξέφρασαν την ανησυχία τους κατά την πρόσφατη Σύνοδο της G-7.

«Η Ελλάδα πρέπει επιτελους να δεχθεί το χέρι που της απλώνει η Ευρώπη», τόνισε ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης και συμπλήρωσε ότι στην πολιτική δεν αρκεί να λες «φτάνει πια», αλλά πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και «το να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ είναι πιο συνετό από ό,τι ένα Grexit».

Ο κ. Σουλτς δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» από την σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας, «διότι δεν δέχονται το χέρι που τους έχουμε απλώσει», αλλά αναγνώρισε ότι «αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία μόνο έξι μήνες και η κρίση προκλήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Έκανε δε λόγο για πλούσιους Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους. «Οι πιο πλούσιοι Έλληνες έβγαλαν 120 δισεκατομμύρια στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης, μεταξύ άλλων και σε ελβετικές τράπεζες, αλλά πρέπει να πούμε και ότι κι εμείς στην Ευρώπη δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ελάχιστης φορολόγησης, διότι θέτουν βέτο τα κράτη-μέλη. Για αυτό δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που οι πλούσιοι βγάζουν τα λεφτά τους έξω και οι μικροί πληρώνουν. Και η συμπάθειά μου ανήκει στον ελληνικό λαό που πληρώνει τον λογαριασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι «μπορεί να μην έχει σοβαρές επιπτώσεις, αλλά μπορεί να έχουμε και μια οικονομική καταστροφή», για να προσθέσει: «Δεν θέλω να θέσουμε την οικονομική επιτυχία της Γερμανίας και της Ευρώπης σε κίνδυνο λόγω μιας λανθασμένης απόφασης και για αυτό, όσο σκληρό και αν ακούγεται, θα προσπαθήσω να διαπραγματευτώ ως το τελευταίο δευτερόπλεπτο για να αποτρέψω αυτή την τραγωδία».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι και οι δύο πλευρές έχουν την ευθύνη τους. «Θεωρητικά, ένα Grexit είναι πιθανό. Αν (ο πρωθυπουργος) φερθεί τόσο ανεύθυνα και οδηγήσει τη χώρα του στην καταστροφή, θα είναι δική του ευθύνη, όχι δική μας. Του είπα και του ιδίου πριν από λίγες μέρες: 'Ανήκεις στην κατηγορία πολιτικών που οι ίδιοι άνθρωποι που σε αποθέωναν κατά την εκλογή σου, στο τέλος θα σε σταυρώσουν'. Διότι οι απλοί άνθρωποι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στον Τσίπρα και τώρα βιώνουν το να καθορίζουν την συζήτηση οι κορυφαίοι ιδεολόγοι στην κυβέρνηση, που τους είναι πιο σημαντικό να έχουν δίκιο στο κόμμα τους παρά το μέλλον της χώρας», ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Να είσαι ρεαλιστής, δέξου το χέρι που σου απλώνουμε και μετά θα φροντίσουμε για ανάπτυξη και απασχόληση στη χώρα σου», για να τονίσει ότι δεν θέλει «ο γερμανός φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό για τους έλληνες φοροφυγάδες».

Επιπλέον, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η Ελλάδα, αν δεν παραμείνει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, «να γίνει ένας απρόβλεπτος εταίρος, και να πέσει στην αγκαλιά της Κίνας και της Ρωσίας».

Στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ο οποίος δεν έχει υπερψηφίσει τα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε ότι εάν υπάρξει ουσιώδης αλλαγή του ελληνικού προγράμματος, θα πρέπει να συνεδριάσει η ολομέλεια της γερμανικής Βουλής, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα καταψηφίσει και πάλι και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει και τις προσωπικές του ευθύνες.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την 'Αγγελα Μέρκελ να έχει διαφορετική άποψη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση, ο κ. Σουλτς έκανε λόγο για «καθαρή γραμμή» της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία, όπως είπε, επεξεργάστηκαν από κοινού Μέρκελ, Σόιμπλε και SPD.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει ως τώρα το παν για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και η εντύπωσή μου είναι ότι θα κάνει και πάλι το παν», δήλωσε, ενώ ο κ. Μπόσμπαχ τόνισε ότι «και οι δύο θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στην Ευρωζώνη», αλλά «ίσως έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την προοπτική επιτυχίας όλων των προσπαθειών. Ίσως σε αυτό ο Σόιμπλε να είναι πιο επιφυλακτικός από ό,τι η Μέρκελ. Προσέχει πολύ ώστε να τηρούνται οι νόμοι και οι συνθήκες και κεντρικό σημείο κατά την εισαγωγή του ευρώ ήταν ότι είμαστε νομισματική ένωση, όχι ένωση μεταφοράς χρέους (...). Ο Σόιμπλε είναι πραγματικός υπηρέτης του κράτους και θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η ρήξη με την Α. Μέρκελ», δήλωσε.

Ολοκληρώνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι είτε με Grexit είτε χωρίς, «χωρίς ανάπτυξη και χωρίς επενδύσεις, αυτή η χώρα δεν θα σταθεί ποτέ στα πόδια της» και συμβούλευσε «να κλείσουμε τώρα την συμφωνία για την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος και μετά επιτέλους να συζητήσουμε για το πώς θα έρθουν επενδύσεις, πώς θα δημιουργηθεί ανάπτυξη και πώς θα δημιουργήσουμε απασχόληση».

Ανέφερε μάλιστα ότι το Σάββατο είχε μακρά συνομιλία με τον κ. Τσίπρα, για να υπογραμμίσει: «Με όλο τον σεβασμό για την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται πολιτικά στο κόμμα του (...) πιστεύω ότι με τον κ. Τσίπρα θα φτάναμε σε μια λογική λύση. Και πρέπει τώρα να σκεφτεί πολύ προσεκτικά τι θα κάνει».

Υποστήριξε δε ότι η πλευρά των θεσμών έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλα ανοίγματα προς την Αθήνα και τώρα «είναι στο χέρι του κ.Τσίπρα να φροντίσει να μπει τέλος σε αυτόν τον τρόμο ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα, να την φέρουμε και πάλι στα πόδια της".



Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr