Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Υιός Πανούση σε Διαμαντόπουλο: Γίνε Άρης να ΠΟ(Υ)ΣΤΑΡΕΙΣ



Η αντιπαράθεση Πανούση – Διαμαντόπουλου παίρνει... οικογενειακές διαστάσεις. Ο γιος του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση, Απόστολος, χαρακτηρίζει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ “τρελό του χωριού”. 






Με ανάρτηρή του στο Facebook ο Απόστολος Πανούσης απαντά στην κριτική του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, για τον οποίο είχε πει πως “έχει ακροδεξιά ρητορεία”.

Ο υιός Πανούσης έγραψε: «Γίνε “Aρης Να ΠΟ(Υ)ΣΤΑΡΕΙΣ…Ο «ΤΡΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ» ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ…Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ…»



Πηγή : newsit.gr


Η στιγμή της επίθεσης με το λιοντάρι έτοιμο να κατασπαράξει την μοντέρ του «Game Of Thrones»



Τα μοιραία δευτερόλεπτα πριν το λιοντάρι κατασπαράξει την 29χρονη Katherine Chapell, μέσα στο αυτοκίνητο της, σε πάρκο του Γιοχάνεσμπουργκ, κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός ενός άνδρα. O Ben Govender, όπως είναι τ'όνομά του, θέλησε να απαθανατίσει τη στιγμή που δύο λιοντάρια πλησίασαν ένα αυτοκίνητο (της Chapell). Δενμπορούσε να φανταστεί όμως, τι θα ακολουθούσε. Η λέαινα επιτέθηκε από το ανοιχτό παράθυρο στην Chapell και την δάγκωσε θανάσιμα στον ώμο της. Αυτό που είδε ο Ben, θα τον στοιχειώνει σε όλη του τη ζωή.

Η στιγμή που η θηλύκια λέαινα δαγκώνει την άτυχη κοπέλα


Η Αμερικανίδα τουρίστρια, μοντέρ στο επάγγελμα, έχασε τη ζωή της, με τρόπο τραγικό. «Ήμουν τρομοκρατημένος! Μετά την πρώτη επίθεση, η λέαινα υποχώρησε από το αυτοκίνητο και από το στόμα της έτρεχε το αίμα, μέχρι τα πόδια της! Όλοι πιστέψαμε ότι δεν της άρεσε η ανθρώπινη σάρκα που δάγκωσε, αλλά η λέαινα, όπως κάποιος που δεν έμεινε ικανοποιημένος από τον εαυτό του σε έναν αγώνα, επέστρεψε και επιτέθηκε ξανά! Οι δύο φύλακες του πάρκου έτρεξαν προς το μέρος μας και τα λιοντάρια απομακρύνθηκαν. Είδα τη λέαινα να κρατά στο στόμα της, τον ώμο της άτυχης κοπέλας! Ήταν πολύ αργά για να τη σώσουμε!», είπε ο Ben. Το επάγγελμα του είναι μηχανικός και ζει στην περιοχή. Επισκέφτηκε το πάρκο, μαζί με την μητέρα του και την αδερφή του για να ξεναγήσει δύο φίλους του, από την Ινδία.

«Αποφασίσαμε να δείξουμε στους φίλους μας, λιοντάρια στο φυσικό τους χώρο! Ξαφνικά σταμάτησε το αμάξι με την κοπέλα,  μπροστά μας. Και ο οδηγός κατέβασε το παράθυρό του. Το ίδιο έκανε και η συνοδηγός. Το αρσενικό λιοντάρι δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για την παρουσία του αμαξιού και η λέαινα δεν φάνηκε να ενοχλείται. Σηκώθηκε πολύ νωχελικά και τέντωσε το σώμα της. Τότε, χωρίς καμία προειδοποίηση στάθηκε μπροστά στο παράθυρο. Εκείνη τη στιγμή, η επιβάτις ήταν πρόσωπο με πρόσωπο με ένα από τα πιο άγρια και θαυμάσια ζώα. Ξαφνικά η λέαινα, έκανε βουτιά στο κάθισμα του συνεπιβάτη. Ο οδηγός δεν είχε περιθώρια να προλάβει να κλείσει το παράθυρο. Το λιοντάρι ήταν τόσο δυνατό, τόσο γρήγορο, που όλα έγιναν μέσα σε δύο λεπτά!».


Η φωτογραφία που είχε τραβήξει η ίδια με τα λιοντάρια λίγο πριν την τραγική κατάληξη





Τι απαντά ο Πούτιν σε δημοσιογραφική ερώτηση για ενδεχόμενη ρωσική οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα



Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ιταλική Corriere della Sera, με αφορμή την επίσκεψη του στο Μιλάνο τις επόμενες ημέρες, αναφέρεται και στην Ελλάδα. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να δώσει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα έβγαινε από το ευρώ, ο Ρώσος ηγέτης απαντά: «Αναπτύσσουμε σχέσεις με την Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ ή εντός Ευρωζώνης.

 Έχουμε ιστορικές σχέσεις με αυτή τη χώρα, πολύ στενή και καλή συνεργασία, αλλά αποτελεί κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού αν θα παραμείνει εντός συγκεκριμένων ενώσεων ή ζωνών. Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον, γι’ αυτό οι όποιες εικασίες τώρα θα ήταν λανθασμένες και αντιπαραγωγικές τόσο για την ευρωπαϊκή οικονομία όσο και για την ελληνική».
Και συμπλήρωσε: «Για μια οικονομία όπως η ελληνική, υπάρχουν δυσκολίες που επέφεραν οι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες.

Επειδή δεν μπορούν να υποτιμήσουν τη δραχμή, είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με το ευρώ». Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε την ίδια στιγμή τα οφέλη που έχει η Ελλάδα από την παραμονή της στο ευρώ, όπως το ότι λαμβάνει δάνεια με ευνοϊκούς όρους, έχει χρηματοδοτική στήριξη και έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας της Ευρώπης, επισήμανε όμως ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα είναι επιβλαβής και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε πως «η απόφαση της Αθήνας (για "πακετοποίηση" των δόσεων του ΔΝΤ) δεν θα οδηγήσει σε χρεοκοπία». Στη διάρκεια ομιλίας του σε ένα τραπεζικό συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη, ο Σιλουάνοφ τόνισε ότι «από κοινού με την ΕΕ, η Ελλάδα χρειάζεται να βρει τον κατάλληλο βηματισμό που θα την οδηγήσει σε εξυπηρέτηση των δόσεων της, και από την άλλη πλευρά, να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις».


Πηγή : koutipandoras.gr


Σουλτς: Ο Τσίπρας παίζει παιχνίδια



O πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κατηγορεί τώρα τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις - Δυσαρέσκεια Γερμανών κυβερνητικών βουλευτών για την Ελλάδα

Αφού αποκάλυψε ότι οι Έλληνες και συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση του «σπάνε τα νεύρα», ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτ κατηγορεί τώρα τον Αλέξη Τσίπρα ότι  καθυστερεί  τις διαπραγματεύσεις και «παίζει παιχνίδια».

Σε νέα συνέντευξή του  στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse και όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο κ. Σουλτς έκανε νέα, αυστηρή παρέμβαση για την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας την κατηγορηματική απόρριψη από τον Έλληνα πρωθυπουργό της πρότασης των θεσμών για επίλυση του ελληνικού προβλήματος, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά πως ο κ. Τσίπρας «παίζει παιχνίδια» και καθυστερεί τις διαδικασίες, όσον αφορά στην εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα.

Ο κ. Σουλτς υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε πολλές υποχωρήσεις και κατηγορεί μερίδα της ελληνικής κυβέρνησης για ιδεολογικά «γινάτια».

Χθες, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου ZDF με παρουσιάστρια την Μέιμπριτ Ίλνερ, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης τάχθηκε κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο, δεν δίστασε να εκφράσει τον εκνευρισμό που του έχει προκαλέσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, την οποία και κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της.

Στην εφημερίδα Passauer Neue Presse μίλησε, πάντως, και ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ ο οποίος τόνισε ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν έχει μόνο οικονομική αλλά και πολιτική διάσταση.

«Αν δεν παραμείνει η χώρα στο ευρώ», επεσήμανε ο κ. Κράμερ και πρόσθεσε πως «σε 10 χρόνια θα αναρωτιόμαστε όλοι μας γιατί δεν μπορέσαμε να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα».

Την «υπομονή» όμως με την Ελλάδα την εξαρτά από «την ετοιμότητά της για μεταρρυθμίσεις και μείωση του επιπέδου των κοινωνικών παροχών», που είναι, όπως υποστηρίζει, υψηλότερο συγκριτικά με μια σειρά από χώρες που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα.

Δυσαρέσκεια κυβερνητικών βουλευτών για την Ελλάδα


Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές στους κόλπους των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών που εκφράζουν πλέον δημόσια την αντίθεση τους στην παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα. Η άρνησή τους αφορά στο τρέχον πρόγραμμα και πολύ περισσότερο ένα τρίτο δανειακό πακέτο.

Σε εκτενές άρθρο του περιοδικού Der Spiegel υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της τελευταίας ψηφοφορίας που αφορούσε την χρονική παράταση του δευτέρου πακέτου για την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, 118 μέλη από τα 311 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή περισσότεροι από το ένα τρίτο των βουλευτών των δύο χριστιανικών κομμάτων, είχαν ονομαστικά δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ ενός τρίτου πακέτου.

Σε αυτούς που αρνούνται πρόσθετη βοήθεια περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο μέλη του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τα μεσαία στρώματα, στην οποία ανήκουν περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές, ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, αλλά και ο πρόεδρος της επιτροπής για θέματα Οικονομίας Πέτερ Ράμσαουερ.


Πηγή : protothema.gr


24ωρη προειδοποιητική απεργία φαρμακοποιών



Σε 24ωρη προειδοποιητική, όπως την χαρακτήρισαν, απεργία προχωρούν οι φαρμακοποιοί την Τετάρτη 10 Ιουνίου, προκειμένου να εκδηλώσουν την ισχυρή αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο πώλησης Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) σε σούπερ μάρκετ.

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί "είναι στα χαρακώματα" για το ζήτημα αυτό με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Κωνσταντίνο Λουράντο να επιτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ και σε σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της τους φαρμακοποιούς.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής δεν απέκλεισε, μιλώντας στο Mega, ένα μέρος των ΜΗΣΥΦΑ να πάει ενδεχομένως στα σούπερ μάρκετ.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ακόμη και πως η κυβέρνηση έχει βάλει και σε αυτήν την περίπτωση όρους.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου η συμμετοχή στα φάρμακα θα μειωθεί στο 15%, από το 25-30%.


Πηγή



Βενιζέλος: Αποχωρώ από το κόμμα, όχι από την πολιτική




Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε εκ νέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή και τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Βενιζέλος αποχαιρέτισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι αποχωρεί από την προεδρία του κόμματος, αλλά όχι από την πολιτική.

Για τη χθεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή είπε ότι ο κ. Τσίπρας «παρουσίασε και πάλι τη φαντασίωσή του ότι ενσαρκώνει τον έναν από τους δυο πόλους της ευρωπαϊκής πολιτικής αντιπαράθεσης».

«Τη φαντασίωσή του ότι οι κυβερνήσεις των 18 και πλέον κρατών της ζώνης του ευρώ είναι ο πόλος της αδιέξοδης λιτότητας και μόνος του αυτός, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εκφράζει την εναλλακτική προοδευτική πολιτική. Εννοεί προφανώς σε άμεση συνεργασία με τον πρόεδρο Ομπάμα και με τον πρόεδρο Πούτιν. Δεν αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί τώρα μόνη της, να έχει απέναντί της τις κυβερνήσεις όλων των άλλων κρατών μελών και όλων των πολιτικών ταυτοτήτων και αποχρώσεων. Κατά βάθος και τη φίλη του κ. Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ και τον Ρέντσι και τον Γκάμπριελ και τον Σουλτς», συνέχισε.

«Η ρήξη δεν είναι ρητορική άσκηση της αντιπολίτευσης, αλλά επώδυνη ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης. Από την άλλη μεριά, η όποια συμφωνία δεν είναι απλός συμβιβασμός έντιμος, επώδυνος, ρεαλιστικός. Είναι προσχώρηση στη δική μας στρατηγική. 'Αρα παραδοχή μιας πολιτικής απάτης ή για κάποιους, μιας πολιτικής αυταπάτης» επισήμανε.

«'Ακουσα τον κ. Τσίπρα με προσοχή χτες. Δεν επανέλαβε τίποτε σε σχέση με εκλογές και δημοψήφισμα. Αλλά δυστυχώς οι Κάννες του κ. Τσίπρα έχουν γίνει με διαφορετικό, πιο απλό, πιο γρήγορο τρόπο. Με συνοπτικές διαδικασίες καθώς του είπαν «αν θέλεις να κάνεις δημοψήφισμα, κάντο τώρα. Αλλά να ξέρεις ότι το ερώτημα είναι πάντα ναι ή όχι στο ευρώ».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «τερατογένεση» τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σημείωσε: «Εχουμε στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας έναν υπουργό που προτείνει να δώσουμε το 30% των ενεργειακών πόρων της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες και να μεταφέρουμε μια βάση στην Κάρπαθο. Δηλαδή ένα φεστιβάλ ανευθυνότητας και επιπολαιότητας με κάποιους που παίζουν εν ου παικτοίς. Η κυβέρνηση της τερατογένεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει έναν κοινό παρονομαστή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία περίεργη αιμομεικτική σχέση που βασίζεται στην εθνικολαϊκιστική πολιτική»

«Η εθνικιστική υπερδεξιά βρίσκεται για πρώτη φορά στα αριστερά, της πρώτης φοράς αριστερά και λειτουργεί ως θεματοφύλακας της εθνικολαϊκιστικής αντιμνημονιακής πολιτικής. Έχουν μπερδευτεί. Έχουν μπερδευτεί και έχουν αλλάξει θέση κι έτσι ο κ. Καμμένος έχει βρεθεί στα αριστερά του κ. Τσίπρα να τον παρατηρεί, να τον επιπλήττει και να τον κανοναρχεί. Και εδώ εντάσσεται και η ψευτοηγεμονική διείσδυση στο χώρο της Δεξιάς, με εντυπώσεις συνεργασίας ερήμην πιστεύω των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση. Κανείς δε σκέφτεται ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το τραγικό και ανυπόφορο δίλημμα «ή αφήνεις τη χώρα να καταστραφεί ή παίρνεις αντιδημοφιλείς αποφάσεις».«Θα βρεθεί στο δίλημμα αυτό σε λίγο ο κ. Τσίπρας και όλη η κυβέρνησή του και όλη η Κοινοβουλευτική του Ομάδα και του εύχομαι από καρδιάς να αντέξει όπως εμείς και να κάνει τη σωστή επιλογή», τόνισε.

«Ευνούχισε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου»

Ο κ.Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση και κατά του Γιώργου Παπανδρέου τον οποίο κατηγόρησε ότι οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε «πολιτικό ευνουχισμό». Μάλιστα, οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν θερμά, όταν ανέφερε ότι στελέχη που ανέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου «μοστράρουν» σήμερα ως υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σχολίασε «η Παναρίτη τους μάρανε…».

Τόνισε επίσης, ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του κόμματος, επειδή η χώρα και η παράταξη βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ανέλαβε πλήρως την προσωπική ευθύνη που του αναλογεί, αλλά σημείωσε ότι πλήρωσε μεγάλο πολιτικό κόστος από την «ηθική και πολιτική καταιγίδα» της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου.

Του ζητήθηκαν ευθύνες για τη δεκαετία του 1980 που ήταν στο Πανεπιστήμιο και όχι στην κυβέρνηση, για τον Κώστα Σημίτη ενώ δεν ανήκε στον στενό πυρήνα των συνεργατών του, με εξαίρεση ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ επί Γιώργου Παπανδρέου τον αντιμετώπισαν ως «αναγκαίο κακό» και εσωκομματικό του αντίπαλο.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, μεγάλο χτύπημα δέχθηκε η δημοκρατική παράταξη με την προσπάθεια ανακοπής της δυναμικής της Ελιάς στις ευρωεκλογές. Τεράστια ήταν η ζημιά και από την «αμφιθυμία» του ΠΑΣΟΚ, επειδή άλλοι εμφανίζονταν σαν «σωματοφύλακες του Μνημονίου» και άλλοι σαν «θεματοφύλακες του αυθεντικού ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε, η κρίση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο ιδεολογικοπολιτική, αλλά και «κρίση ηθικής εμβληματικών προσώπων της παράταξης και κρίση προσωπικών στρατηγικών».
«Αποχωρώ από το κόμμα, όχι από την πολιτική»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκινημένος αποχαιρέτισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι αποχωρεί από την προεδρία του κόμματος, αλλά όχι από την πολιτική.

«Φίλες, φίλοι,αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποχωρώ από την πολιτική. Οχι από την ευθύνη μου. Οχι από τον αγώνα για τη χώρα. Οχι από τη σχέση με τους πολίτες. Οχι από τη σχέση με την Ιστορία. Η υπεράσπιση έργου και θέσεων είναι εθνικό καθήκον αλήθειας.

Υπερβαίνει οποιοδήποτε κομματικό καθήκον, που έχω εκπληρώσει στο ακέραιο», είπε ο κ.Βενιζέλος
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι «οφείλει να λάβει κρίσιμες, ρεαλιστικές και διορατικές αποφάσεις, χωρίς ψευδαισθήσεις για μια απλή επιστροφή στο παρελθόν.

Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Αλλά ούτε και να παραδοθούμε στο σενάριο της αδιατάρακτης εθνικολαϊκιστικής ηγεμονίας των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».
Απευθύνθηκε από καρδιάς στα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, καθώς αποχωρεί από τη θέση του προέδρου, ενώ αναφέρθηκε και στη δική του διαδρομή.

«Σας είμαι πραγματικά ευγνώμων για τη μεγάλη τιμή και τη μεγάλη εμπιστοσύνη. Προέρχομαι όπως ξέρετε από την Κοινωνία των Πολιτών, από το Πανεπιστήμιο, από την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Στρατεύτηκα στο ΠΑΣΟΚ σε ώρες ανάγκης. Στάθηκα δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, όταν πολλοί τον εγκατέλειπαν και με υποδέχτηκε με αγάπη το ΠΑΣΟΚ τις ώρες της ανάγκης. Αλλά αντιμετωπίστηκα επιφυλακτικά έως και εχθρικά τις ώρες των εσωκομματικών κατανομών ρόλων και εξουσίας. Εκλέχτηκα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπό συνθήκες κρίσης», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Δεν ξέρω αν θα γινόταν ποτέ αυτό υπό κανονικές συνθήκες… Ή μάλλον, η εμπειρία του 2007 με κάνει να πιστεύω ότι δεν θα γινόταν ποτέ υπό κανονικές συνθήκες ενός ηγεμονικού, πλειοψηφικού ΠΑΣΟΚ πάνω στο ρεύμα της εξουσίας. Θεωρώ ακόμη μεγαλύτερη τιμή το γεγονός ότι μου δώσατε την πρώτη θέση στο μέτωπο μιας μάχης δύσκολης και ασύμμετρης. Οι δυο προηγούμενοι πρόεδροι μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου έγιναν πρωθυπουργοί, κυβέρνησαν τον τόπο. Θεωρώ ότι αυτό που κλήθηκα να διαχειριστώ, είναι ιστορικά σημαντικότερο. Το έκανα μαζί σας και σας ευχαριστώ».

Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει την άλλη Κυριακή 14 Ιουνίου από τη βάση του κόμματος. Χαρακτήρισε αισιόδοξο το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός στελεχών έτοιμων να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά παρατήρησε ότι το συνέδριο δεν δίνει «λευκές επιταγές» και τους κάλεσε να παρουσιάσουν ολοκληρωμένες προτάσεις.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ανέφερε τα εξής: «Αγαπητές και αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, εύχομαι στην Παράταξη να βρει το δρόμο της. Εύχομαι η αποχώρησή μου να λειτουργήσει ως κίνητρο ενεργοποίησης και ανανέωσης, ως κίνητρο ανάδειξης μιας νέας γενιάς στελεχών χωρίς τα βάρη του παρελθόντος. Εύχομαι η πατρίδα μας να μην μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Εύχομαι οι πολίτες να κατανοήσουν αναδρομικά αυτό που κάναμε, όχι μέσα από το βίωμα μιας καταστροφής, αλλά επειδή όλοι θα έχουν προσχωρήσει τελικά στην πολιτική μας.

Εύχομαι όλες και όλοι σας να νιώσετε ότι άξιζε και αξίζει τον κόπο αυτό που κάνουμε. Καλή τύχη».
Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος είχε αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τους Γραμματείς των Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Πέρασε από το κέντρο Τύπου και έβγαλε αναμνηστική φωτογραφία με δημοσιογράφους που καλύπτουν το συνέδριο.


Πηγή : ethnos.gr


Η αγορά σε απόγνωση συγκλονιστικά στοιχεία: Εβαλαν «λουκέτο» 7.000 επιχειρήσεις




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ

Τραγικός είναι ο απολογισμός στην αγορά και τον χώρο των επιχειρήσεων από την παρατεταμένη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που διαρκεί στη χώρα μας τους τελευταίους οκτώ μήνες.
Στην «Η» μιλούν επικεφαλής των φορέων εκπροσώπησης των βιομηχάνων, εμπόρων, εξαγωγέων, μικρομεσαίων επιχειρηματιών, βιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι παραθέτουν με αριθμούς και περιστατικά την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί το παραγωγικό κομμάτι της χώρας. Η κατάσταση έχει ιδιαίτερα επιδεινωθεί με τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Η αγορά από τον Οκτώβριο του 2014 (οπότε και σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις) μέχρι και σήμερα (όπου δεν υπάρχει συμφωνία) υποφέρει και μία νέα γενιά «λουκέτων» και απολυμένων έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες στρατιές... των κλειστών επιχειρήσεων και ανέργων.


Εξαγωγές

Μια διαφορετική εικόνα, όμως, δίνει η πρόεδρος του ΠΣΕ Χ. Σακελλαρίδη, όπου όπως φαίνεται οι εξαγωγείς διασώζονται:   Κατά την περίοδο Οκτώβριος 2014 - Μάρτιος 2015, καταγράφεται μία συνεχής αύξηση των εξαγωγών, που εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών αγγίζει το 11% (10,77%).
Αύξηση 3,4% (σε σχέση με την περίοδο Οκτώβριος 2013- Μάρτιος 2014) προκύπτει αν συνυπολογιστούν και τα πετρελαιοειδή, παρά τις μειώσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, λέει η κ. Σακελλαρίδη κι εξηγεί τους λόγους: «Συνοπτικά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου προσέδωσε δυναμική στις ελληνικές εξαγωγές και στα δύο τελευταία οικονομικά τρίμηνα, εξήχθησαν από την Ελλάδα προϊόντα συνολικής αξίας 13,42 δισ. ευρώ (έναντι 12,9 δισ. ευρώ στην περίοδο Οκτώβριος 2013 - Μάρτιος 2014. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι κινητήριος δύναμη των εξαγωγών ήταν η ζήτηση από τις χώρες της Ε.Ε., που πλέον απορροφούν το 66,2% της αξίας των ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων (εκτός πετρελαιοειδών)».

                                 Γ. Καββαθάς

Λουκέτα

Τα κλεισίματα επιχειρήσεων έκαναν ξανά την εμφάνισή τους, αφού πολλοί επιχειρηματίες δεν άντεξαν αυτή τη δύσκολη περίοδο: «Περισσότερες από 3.500 επιχειρήσεις έχουν διαγραφεί αυτή την περίοδο από τα μητρώα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας», αποκαλύπτει με απογοήτευση ο κ. Μίχαλος και συνεχίζει ανησυχώντας: «Ωστόσο, ανάλογος αριθμός επιχειρήσεων έχει διαγραφεί και από τα άλλα επιμελητήρια της χώρας, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα γενιά ανέργων που συνεχώς θα διογκώνεται αν δεν υπάρξει άμεσα στο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς».

                                Β. Κορκίδης

Για δραματική επιβεβαίωση των προβλέψεων της ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο ο κ. Καββαθάς: «Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η εκτίμηση της ΓΣΕΒΕΕ ότι η ανάκαμψη που επιτεύχθηκε την προηγούμενη χρονιά ήταν εύθραυστη και σε μεγάλο βαθμό αποτελούσε σύμπτωμα ανάσχεσης της πτωτικής υφεσιακής πορείας της οικονομίας, χωρίς ενδείξεις για αναπτυξιακό δυναμισμό. Οι εξελίξεις δε διέψευσαν αυτήν τη θεώρηση» και παραθέτει τα στοιχεία: «Με βάση την ανάλυση της μελέτης του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η οποία διεξήχθη το Φεβρουάριο του 2015, αναμένονταν περίπου 8.500 λουκέτα σε επιχειρήσεις για το 2015, γεγονός που συνεπάγεται 20.000 απώλειες θέσεων εργασίας. Ωστόσο, μέσα στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται αυτές οι εκτιμήσεις κρίνονται συντηρητικές και μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε προς το αρνητικότερο τις προβλέψεις του οικονομικού κλίματος», υπογραμμίζει προβλέποντας χειρότερες μέρες.

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015, 5.341 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ η συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται σε 59 λουκέτα την ημέρα», λέει με τη σειρά του ο κ. Κορκίδης και γίνεται πιο παραστατικός: «Τέλη Ιουνίου του 2015 εκτιμάται ότι τα συνολικά λουκέτα θα ξεπεράσουν τα 8.500. Κατ’ αντιστοιχία, κάθε 24 ώρες χάνονται 613 θέσεις εργασίας».

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ

Χρεοκοπεί μια νέα γενιά επιχειρήσεων

Με αυτά τα δεδομένα οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να εκπονήσουν επιχειρηματικά σχέδια.
«Μια νέα γενιά επιχειρήσεων χρεοκοπεί», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, ενώ η κ. Σακελλαρίδη υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις αναστέλλουν επενδυτικές ενέργειες: «Για παράδειγμα, έχουν παγώσει ‘λανσαρίσματα’ νέων προϊόντων, εγχώριες επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες, καθώς και εισαγωγών επαρκών πρώτων υλών για την εκτέλεση παραγγελιών, εν αναμονή της τελικής έκβασης των διαπραγματεύσεων». Και ο κ. Καββαθάς συμφωνεί: «Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις που σημειώνουν κάποια δυναμική και εξωστρέφεια τείνουν να καθυστερούν την εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων, να μη δραστηριοποιούνται σε νέους τομείς και να μη προβαίνουν σε νέες επενδύσεις. Από την άλλη οι επιχειρήσεις που προσπαθούσαν να επιβιώσουν αναστέλλουν κάθε σχεδιασμό για αναδιάρθρωση, έρευνα νέων αγορών, γεγονός που τροφοδοτεί το φαύλο κύκλο στασιμότητας».


Πηγή : imerisia.gr


Reuters: O Γιούνκερ αρνήθηκε τηλεφώνημα του Τσίπρα




Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί του Σαββάτου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά εκείνος δεν δέχθηκε - Σύμφωνα με τους FT ο κ. Τσίπρας ζήτησε συνάντηση αλλά ο Γιούνκερ αρνήθηκε

Την ώρα που πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν πως δεν έχει ακόμη οριστεί νέο ραντεβού Τσίπρα -Γιούνκερ, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επειδή η Αθήνα δεν έχει ακόμη αποστείλει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως είχε δεσμευθεί, με προθεσμία την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία για τις 11 το πρωί του Σαββάτου (12 ώρα Ελλάδας) με τον κ. Γιούνκερ, ωστόσο, ο πρόεδρος τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν το δέχθηκε.

Επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ, το Reuters αναφέρει ότι ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε να μιλήσει με τον κ. Τσίπρα επειδή δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις και διότι οι προτάσεις, τις οποίες η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ότι θα στείλει την Πέμπτη, δεν έχουν φτάσει ακόμη.

«Δεν έχει υπάρξει καμία νέα εξέλιξη, οπότε δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε», ανέφερε στο πρακτορείο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος θέλησε, ωστόσο, να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο σημείο αυτό το Reuters τονίζει στο σημείο αυτό ότι ο κ. Τσίπρας επρόκειτο να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί ξανά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ωστόσο, τελικά το ραντεβού δεν έγινε. Αντιθέτως, σημειώνει το πρακτορείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε το «παράλογους» όρους που περιλαμβάνει το σχέδιο των δανειστών και επέλεξε να μην πληρώσει τη δόση -όπως όφειλε να κάνει χθες- στο ΔΝΤ.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην ελληνική Βουλή, υπογραμμίζοντας πως ήταν «προκλητική» καθώς και ότι με αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στόχο να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου στην άρνησή του να αποδεχθεί τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές.

«Ο Τσίπρας ισορρόπησε ανάμεσα στην αγανάκτηση και τη σιγουριά ότι μια συμφωνία είναι "πιο κοντά από ποτέ" για να μείνει η χώρα του στο ευρώ», αναφέρει το πρακτορείο, ενώ παραθέτει ξανά τις δηλώσεις του αξιωματούχου της ΕΕ ο οποίος τονίζει πως στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι «εν μέρει είναι θέατρο», αλλά «δεν χρειάζεται να έχουμε ρόλο σε κάθε σκηνή του δράματος».

Ο Γιούνκερ αρνήθηκε να συναντήσει τον Τσίπρα, λένε οι Financial Times


Την ίδια ώρα, σε άρθρο του στους FT ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ αναφέρει πως ο
ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να τον δεχθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίγκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει ενοχληθεί από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή, με κορυφαίο στέλεχος των G7 να δηλώνει στην εφημερίδα ότι μετά από αυτήν την ομιλία ο κ. Γιούνκερ πιστεύει ότι δεν έχει και πολλά να πει με τον κ. Τσίπρα.

«Εάν δεν αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα, δεν υπάρχει λόγος να συναντηθούν», φέρεται να δήλωσε η ίδια πηγή στους Financial Times.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, αυτό που ενόχλησε τον κ. Γιούνκερ είναι η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «η πρόταση των θεσμών ήταν μία ατυχής στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και σύντομα θα την αποσύρουν οι ίδιοι άνθρωποι που την κατέθεσαν».

Παράλληλα, η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν μείνει έκπληκτοι τόσο από την απόλυτη απόρριψη της πρότασής τους από τον κ. Τσίπρα όσο και από την απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρώσει το ΔΝΤ, αν και της το επιτρέπουν οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση του κ. Γιούνκερ να μην συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, μάλλον γυρίζει τη διαπραγμάτευση αρκετές εβδομάδες πίσω, σε μία στιγμή που τουλάχιστον η πλευρά των πιστωτών θεωρούσε ότι υπάρχει πρόοδος.

Δεν έχει οριστεί ακόμη νέα συνάντηση


Νωρίτερα το Σάββατο, πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά επισήμαιναν πως ούτως ή άλλως οι δυο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της συνάντησης κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλησε σήμερα να προβεί σε οιοδήποτε επίσημο σχόλιο για τη χθεσινή συζήτηση επί της διαπραγμάτευσης στη Βουλή, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι -ως είθισται- δεν σχολιάζει εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ωστόσο, κύκλοι προσκείμενοι στα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών αντιμετώπισαν σε γενικές γραμμές με θετικό τρόπο τόσο τους χαμηλούς τόνους, όσο και το κλίμα συναίνεσης που -όπως σημείωσαν- χαρακτήρισαν τη χθεσινή συζήτηση στην Αθήνα. Εκτίμησαν δε πως υπάρχει έδαφος για συνέχιση των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά, με στόχο την αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως τις 18 Ιουνίου, ούτως ώστε αυτή να εγκριθεί από το Eurogroup που συγκαλείται τη συγκεκριμένη ημέρα και παράλληλα η Αθήνα να έχει χρόνο να νομοθετήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και φυσικά να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελικής δόσης.



Πηγή : protothema.gr


Προκαλεί ξανά η Bild: Το τρελό 100ετές πρόγραμμα και το «αράχνιασμα» των συνταξιούχων



Προκλητική για μία ακόμη φορά απέναντι στην Ελλάδα εμφανίζεται η γερμανική εφημερίδα Bild σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το τρελό 100ετές πρόγραμμα των Ελλήνων» και στο οποίο σχολιάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζει το χρέος η χώρα.

Σε σκίτσο της στην ηλεκτρονική της έκδοση, φαίνονται δύο συνταξιούχοι να κάθονται σε ένα καφενείο και να περνούν το χρόνο τους αραχτοί και χαμογελαστοι, ενώ ιστοί αράχνης έχουν σχηματιστεί ανάμεσα σε εκείνους και το τραπεζάκι του καφενείου.
Από το λαιμό των δύο ηλικιωμένων που μοιάζουν εκπληκτικά στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Αλέξη Τσίπρα κρέμονται δύο ταμπέλες. Η μία στα αριστερά γράφει «Ελεύθερος από το χρέος» και άλλη στα δεξιά «Καταβλήθηκε».

«Οι Έλληνες συνεχίζουν την πορεία της σύγκρουσης», σχολιάζει το κείμενο και αναλύει τον αγώνα για τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ, επισημαίνει και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ στη Βουλή, εκεί όπου «επανέλαβε τα μηνύματα για τις μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουν ανακούφιση στον ελληνικό λαό».



Πηγή : ethnos.gr


Συνελήφθη εκπαιδευτής σχολής οδηγών για απάτη




Συνελήφθη εκπαιδευτής σχολής υποψηφίων οδηγών για απάτη, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη. H διερεύνηση της υπόθεσης από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία 24χρονου υποψηφίου για απόκτηση άδειας οδήγησης, σύμφωνα με την οποία ο 42χρονος εκπαιδευτής απαιτούσε το ποσό των 120 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι προορίζεται για χρηματισμό των εξεταστών.

Σε προγραμματισμένη συνάντηση που έγινε στο Χολαργό Αττικής, λίγο πριν από την πρακτική εξέτασή του, ο 24χρονος παρέδωσε στον 42χρονο το προσημειωμένο ποσό. Τότε αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που επιτηρούσαν το χώρο, επενέβησαν άμεσα και συνέλαβαν τον εκπαιδευτή, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το προσημειωμένο ποσό.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.



Πηγή


ΗΠΑ: Επταετής φυλάκιση σε άνδρα που προσπάθησε να ενταχθεί στο ΙΚ



Ένας άνδρας από το Όστιν του Τέξας καταδικάστηκε χθες σε σχεδόν επτά χρόνια φυλάκισης για την απόπειρα του να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο 24χρονος Μάικλ Γουλφ καταδικάστηκε σε 82 μήνες φυλάκισης από τον δικαστή Σαμ Σπαρκς στο Όστιν.
Τον περασμένο Ιούνιο, είχε ομολογήσει ότι προσπάθησε να προμηθεύσει υλική υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος, έπειτα από την σύλληψη του σε μέρος επιχείρησης του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI).

Ο Γουλφ σχεδίαζε να ταξιδέψει στην Ευρώπη, όπου προγραμμάτιζε να συναντήσει έναν μυστικό πράκτορα του FBI που πίστευε πως θα τον βοηθούσε να ταξιδέψει μέσα από την Τουρκία και έπειτα μέσα από την Συρία για να λάβει μέρος στην ένοπλη μάχη των τζιχαντιστών. Συνελήφθη όμως στο Διεθνές Αεροδρόμιο Bush στο Χιούστον, καθώς ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί στην πτήση του για να ξεκινήσει το ταξίδι του.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή


Απαγόρευσαν τις εισαγωγές λαχανικών από την Αλβανία τα Σκόπια




Την απαγόρευση των εισαγωγών λαχανικών από την Αλβανία αποφάσισε η ΠΓΔΜ, προκαλώντας την αντίδραση των Τιράνων, που κάνουν λόγο για μονομερή ενέργεια που δεν συμβάλλει στις διμερείς σχέσεις.

Ο Αλβανός υπουργός Γεωργίας Έντμοντ Παναρίτι έστειλε επιστολή στον Σκοπιανό ομόλογό του, Μιχαήλ Τσβετκόφ, στην οποία μεταξύ άλλων δηλώνει ότι «το πνεύμα της συνεργασίας θα πρέπει να υπάρχει με την άρση των εμπορικών φραγμών, την ενημέρωση και τον συνεχή διάλογο μεταξύ των πλευρών».

«Τέτοιες μονομερείς ενέργειες», προσθέτει, «δεν συμβάλλουν στις διμερείς σχέσεις».
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής και επίσημη εξήγηση για τα αίτια της απόφασης των αρχών της ΠΓΔΜ.


Πηγή


Η αρχή του τέλους της παντοκρατορίας του Σουλτάνου Ερντογάν και του κόμματος AKP;



Οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, προβάλλουν ως μία πιθανή αρχή του τέλους της απόλυτης κυριαρχίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του προέδρου πλέον της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ύστερα από 12 χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης με αυτοδύναμες κυβερνήσεις και 330 βουλευτές από την τελευταία μάχη θεωρείται ως ισχυρό ενδεχόμενο να αρχίσει η μείωση της παντοδυναμίας του κυβερνώντος κόμματος.

Η νίκη μπορεί να θεωρείται σχεδόν βέβαιη, αλλά εξίσου βέβαιη θεωρείται και η πτώση των ποσοστών.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) φιλοδοξεί για πρώτη φορά να σπάσει το φράγμα του 10%, που απαιτείται για να εισέλθει στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Εξ’ άλλου, οι προϋποθέσεις υφίστανται αφού ο συμπρόεδρος του κόμματος Σελαχατίν Ντεμίρτας, που ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου απέσπασε το 9,8% των ψήφων.

Μέχρι σήμερα το υψηλό όριο επέτρεπε στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να επωφελείται από την αδυναμία των φιλοκουρδικών παρατάξεων και άλλων μικρότερων κομμάτων, αφού ο εκλογικός νόμος έδινε πλεονέκτημα στο πρώτο κόμμα.

Επιβαρυντικό δεδομένο για το κυβερνών κόμμα είναι και η πορεία της τουρκικής οικονομίας, που ακολουθεί μία φθίνουσα πορεία. Στα χρόνια του Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν η ανάπτυξη κυμαινόταν από 4% έως και 10%. Το 2014 υποχώρησε στο 2,9% ενώ τους πρώτους μήνες του 2015 είναι μηδενική. Κατασκευές και κατανάλωση κινούνται σε υποτονικούς ρυθμούς κάνοντας αίφνης την οικονομία πεδίο αντιπαράθεσης του προεκλογικού αγώνα με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε θέση άμυνας.

Κυρίαρχο θέμα είναι και αυτό της Συρίας, με πολλαπλές παρενέργειες για την Τουρκία, τόσο όσον αφορά στην ασφάλεια της χώρας όσο και εξαιτίας του έντονου προσφυγικού ρεύματος.
Η χώρα έχει υποδεχθεί ήδη 1,8 εκατομμύριο μετανάστες. Όσον αφορά στο πολιτικό επίπεδο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ορκισμένος αντίπαλος του Μπασάρ αλ Άσαντ, μία τακτική, που για πολλούς στην Τουρκία θεωρείται ως πολύ επιθετική κι ίσως επικίνδυνη για την ασφάλεια με δεδομένη την ισχυροποίηση των τζιχαντιστών.

Για τα πιθανότερα μετεκλογικά σενάρια μίλησε στο euronews ο πολιτικός αναλυτής Αντίλ Γκιούρ.

euronews: Ποια είναι η τελευταία εικόνα που έχετε από την Τουρκία λίγο πριν τις εκλογές;

Adil Gür: Την Τουρκία απασχολούν αρκετά ζητήματα το τελευταίο διάστημα. Πρώτα απ‘όλα: το φιλοκουρδικό κόμμα θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο; Δεύτερον, η Τουρκία θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή θα δούμε κυβερνητικές συμμαχίες όπως τη δεκαετία του 90’;Εμείς τους 3-4 τελευταίους μήνες με βάση τις δημοσκοπήσεις λέμε ότι σε αυτές τις εκλογές ακόμα και μισή μονάδα θα είναι σημαντική.

Κοιτώντας τις δημοσκοπήσεις δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συμμαχίας. Πιστεύω ότι το βράδυ των εκλογών, μέχρι την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, μέχρι να δούμε ποιος θα καταλάβει και την τελευταία έδρα στη Βουλή, θα συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε γι’ αυτό.

euronews: Στις τελευταίες εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν με βάση την εθνική ταυτότητα. Το ίδιο θα γίνει και τώρα; Με ποιους προβληματισμούς προσέρχονται οι ψηφοφόροι στις κάλπες;

Adil Gür: Υπάρχουν αρκετές ανησυχίες. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ψηφίζουν με βάση τις ιδεολογικές τους ανησυχίες. Θεωρούν ότι το κόμμα αντιπροσωπεύει την εθνότητα τους και ταιριάζει στην ιδεολογία τους. Οι ψηφοφόροι του Εθνικιστικού Κινήματος ψηφίζουν σύμφωνα με τα εθνικιστικά αντανακλαστικά τους. Όσο ανεβαίνει το φιλοκουρδικό κόμμα, ανεβαίνουν, όπως είναι αναμενόμενο και οι εθνικιστές. Αυτή είναι μία κοινωνιολογική περίπτωση που συναντάμε και αλλού στον κόσμο. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επίσης ψηφίζουν για ιδεολογικούς λόγους. Ενεργούν με βάση την αντίθεση τους στο κυβερνών AKP. Ωστόσο, πολύ λίγοι ψηφοφόροι του κόμματος του Ερντογάν ψηφίζουν για ιδεολογικούς λόγους. Οι περισσότεροι λένε, ψηφίζω γιατί είμαι ευχαριστημένος στην καθημερινότητα μου. Είμαι ικανοποιημένος με τις υπηρεσίες του κράτους και θα συνεχίσω να ψηφίζω αυτό το κόμμα. Γενικά οι ψηφοφόροι δεν έχουν ένα μόνο λόγο για να ψηφίσουν ένα κόμμα. Υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίζουν σύμφωνα με οικονομικές ανησυχίες άλλοι με ιδεολογικές ανησυχίες.

Αλλά στην Τουρκία, ο βασικός παράγοντας που καθορίζει την έκβαση των εκλογών, που καθορίζει ποιο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση είναι πάντα η οικονομία. Η ικανοποίηση για την καθημερινότητα. Οι άνθρωποι αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως, πως θα πληρώσωτο ενοίκιο μου στο τέλος του μήνα, πως θα πληρώσω τα δίδακτρα του σχολείου των παιδιών ή πως θα πληρώσω την πιστωτική μου κάρτα ή ποιος θα με φροντίσει όταν γεράσω.

euronews: Με βάση αυτή την εικόνα, θα υπάρξει μία σταθερή κυβέρνηση; Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών;

Adil Gür: Η πόλωση είναι μεγάλη τα τελευταια χρόνια. Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα για τους αντιπάλους του. Τέτοια γλώσσα αποφεύγει κανείς ακόμα και σε καυγάδες στο δρόμο. Από εκεί προκύπτει η πόλωση. Η πιθανότητα οι ηγέτες να ενωθούν είναι πολύ απομακρυσμένη. Παράλληλα, αν το κυβερνών κόμμα δεν έχει ισχυρή πλειοψηφία, είναι πολύ δύσκολο να μείνει στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια χώρα όπως η Τουρκία, όπου υπάρχει το κουρδικό ζήτημα, ο εμφύλιος στη Συρία, καθώς και άλλες σημαντικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Γι’ αυτό το λόγο, μπορώ να σας πω ως ένας άνθρωπος που ακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία εδώ και πολύ καιρό, θα έχουμε είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά όχι με ευρεία πλειοψηφία, είτε θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας. Και νομίζω ότι θα ξαναπάμε στις κάλπες σχετικά σύντομα.


Πηγή


Ερευνα της αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα των «ληστών του Διστόμου»



Επιχείρηση σε διαμέρισμα στην περιοχή του Νέου Κόσμου πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου η Αντιτρομοκρατική.

Το σπίτι σχετίζεται με τους «ληστές του Διστόμου», οι οποίοι πριν μια εβδομάδα έπεσαν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ., στο κρησφύγετό τους στη Νέα Αγχίαλο Βόλου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο διαμέρισμα δεν βρέθηκε οπλισμός, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για χώρο ο οποίος πιθανότατα δεν αποτελούσε «γιάφκα».


Πηγή


Eπέστρεψε στην Αθήνα ο κλεμμένος Ερμής



Η γλυπτή κεφαλή του Ερμή, ένα μοναδικό έργο τέχνης βρέθηκε στο στόχαστρο του «κυκλώματος Μπεκίνα» και το οποίο κινδύνευσε να δημοπρατηθεί πριν μερικούς μήνες από τον οίκο Bonhmas, επαναπατρίστηκε στη χώρα μας από το Λονδίνο όπου φυλασσόταν.Σύμφωνα με το Έθνος, τις προηγούμενες ημέρες διατέθηκαν τα απαιτούμενα χρήματα μετάβασης αρχαιολόγου στη βρετανική πρωτεύουσα και έτσι πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του αρχαίου.

Η κεφαλή, έργο ρωμαϊκής εποχής, αποτελεί αντίγραφο του ενός σπουδαίου έργου της κλασικής περιόδου, του Ερμή Προπυλαίου του Αλκαμένη, το οποίο ήταν στημένο στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων στην Ακρόπολη των Αθηνών.

Το «κύκλωμα Μπεκίνα», με πλοκάμια σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ιαπωνία και Βρετανία, απασχολεί εδώ και χρόνια τις αρχές.

Στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας εμπλέκονται συντηρητές αρχαιοτήτων, τυμβωρύχοι, ιστορικοί τέχνης, καθώς επίσης ανυποψίαστοι συλλέκτες και μεγάλα μουσεία σε όλο τον κόσμο.


Πηγή


Ο Βαρουφάκης ζητά από τη Μέρκελ να απευθύνει ομιλία στους Έλληνες!




«Δεν πρόκειται να υπογράψουμε συμφωνία που δεν θα δίνει λύση στο πρόβλημα του χρέους»

Κάλεσμα στην Άνγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί την Ελλάδα και να εκφωνήσει ομιλία στους Έλληνες κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης!

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα γνώμης Project Syndicate, o υπουργός Οικονομικών κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και θυμίζει την «Ομιλία Ελπίδας» του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζέιμς Μπάιρνς στη μεταπολεμική Γερμανία το 1946, που συμβόλισε την απόφαση των ΗΠΑ να την στηρίξουν κι όχι να την συρρικνώσουν.

«Αυτή η απόφαση έδωσε σε ένα έθνος τη δυνατότητα να φανταστεί την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και να επιστρέψει στην κανονικότητα. Επτά δεκαετίες αργότερα, είναι η χώρα μου που χρειάζεται μια τέτοια ευκαιρία και έχει ανάγκη από ελπίδα» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για ηθικολογικές αντιρρήσεις που στερούν από την Ελλάδα την απαραίτητη ώθηση για την επίτευξη της δικής της αναγέννησης και προσθέτει: «Ζητείται μεγαλύτερη λιτότητα από μια οικονομία που βρίσκεται ήδη γονατισμένη, λόγω της πιο επαχθούς δόσης λιτότητας που οποιαδήποτε χώρα έχει ποτέ αντέξει σε καιρό ειρήνης. Καμία προσφορά ελάφρυνσης του χρέους. Κανένα σχέδιο για την ενίσχυση των επενδύσεων. Και βεβαίως καμία ακόμα "Ομιλία Ελπίδας" για αυτό τον πεσμένο λαό».

Καλώντας την Άνγκελα Μέρκελ να εκφωνήσει μια τέτοια ομιλία στους Έλληνες «στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή οποιαδήποτε ελληνική πόλη της επιλογής της», ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι μια «Ομιλία Ελπίδας» από τη γερμανίδα καγκελάριο δεν θα έπρεπε κατ’ ανάγκη να είναι τεχνική: «Θα πρέπει απλά να σηματοδοτεί μια αλλαγή στη θάλασσα, ένα διάλειμμα από τα τελευταία πέντε χρόνια με την προσθήκη νέων δανείων στο ήδη μη βιώσιμο χρέος».

«Η ελπίδα ήταν η δύναμη του καλού για την μεταπολεμική Ευρώπη, και μπορεί να είναι η δύναμη για την θετική μεταμόρφωση τώρα. Μια ομιλία από την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα ήταν ένα σπουδαίο βήμα για να προχωρήσει» καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

«Δεν πρόκειται να υπογράψουμε συμφωνία που δεν θα δίνει λύση στο πρόβλημα του χρέους»

Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στο βρετανικό Sky News, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει διορία μέχρι τις 30 Ιουνίου «γιατί τότε λήγει η παράταση του προγράμματός μας» και δήλωσε βέβαιος για τελική συμφωνία με τους δανειστές «που θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρώπη».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κρίση ρευστότητας των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα είναι «το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε», ενώ υπογράμμισε ότι αυτή η κρίση δημιουργήθηκε από τους Ευρωπαίους πολιτικούς για να έρθει σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η πρόταση των δανειστών είναι τελεσίγραφο, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Όχι, δεν είναι τελεσίγραφο. Είναι μια σειρά από προτάσεις από την άλλη πλευρά».

Αναφερόμενος στη δόση του ΔΝΤ που ήταν να πληρωθεί σήμερα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Παρότι δεν απελευθερώθηκαν οι δόσεις από τους δανειστές…Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να “εξαγάγουμε” κάθε γραμμάριο ρευστότητας από κάθε “ίνα” του κρατικού μηχανισμού για να είμαστε συνεπείς σε αυτές τις πληρωμές. Αλλά κάποια στιγμή, και δεν σκοπεύω να εικάσω πότε θα είναι αυτή η στιγμή, θα δοθεί σούπερ προτεραιότητα στους μισθούς και τις συντάξεις. Πληρώνουμε όσα μπορούμε».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης ερωτηθείς γιατί δεν είναι στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις, είπε: «Έχω ένα υπουργείο Οικονομικών να διοικήσω και οι υπουργοί Οικονομικών μιλούν με υπουργούς Οικονομικών, αυτό είναι το πρωτόκολλο. Αν ήταν εκεί ο κ. Σόιμπλε θα ήμουν και εγώ».



Πηγή


Ο Καμμένος δηλώνει ότι τα μέτρα θα είναι σκληρά , αλλά στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής! Ποιος έδωσε τέτοια εντολή;



Σε έντονο ύφος ήταν η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου στη Βουλή αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων να έχει έντονες στιχομυθίες με βουλευτές της ΝΔ.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστήριξε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί νέο μνημόνιο, αλλά αντίθετα σηματοδοτεί την απελευθέρωση της Ελλάδας από τα μνημόνια, ενώ παραδέχθηκε πως σε αυτήν περιλαμβάνονται και σημεία που διαμορφώθηκαν μετά από διαπραγμάτευση και με πολύ κόπο, “σκληρά μέτρα”, όπως ανέφερε, όμως βρίσκονται και αυτά εντός των ορίων της λαϊκής εντολής της κυβέρνησης και τόνισε πως η πρόταση πρέπει να στηριχθεί από όλους, να γίνει από πρόταση της κυβέρνησης, εθνική πρόταση.

"Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση αυτή μέχρι να επιτελεστεί η λαϊκή εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός. Δεν θα φύγουμε ούτε ένα σίγμα από τα όρια που έθεσε. Η συμφωνία θα έχει μια εθνική γραμμή που θα λέει τέλος στην εξαθλίωση του λαού, στη λιτότητα, για να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Δεν θα φύγουμε ούτε ένα σίγμα από αυτά τα όρια", διεμήνυσε.

Τα αίματα άναψαν πάντως όταν ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για νομοσχέδια που έρχονταν έτοιμα από τους δανειστές. Οι αντιδράσεις από την πτέρυγα των βουλευτών της ΝΔ ήταν έντονες, με τη φωνή του Άδωνι Γεωργιάδη να ακούγεται πιο δυνατά από όλες και τον υπουργό Άμυνας να σχολιάζει, με μία χειρονομία: “Στα τέσσερα εσείς, στα τέσσερα...”.

Στη δευτερολογία του. ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν μία κατά και μία υπέρ του μνημονίου, και τελικά μετέτρεψε το κόμμα του σε συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ, ενώ τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ ήταν συνεπές στην πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια το εγκατέλειψε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του Ποταμιού, ο κ. Καμμένος αναρωτήθηκε "ποιόν λέτε ακροδεξιό; Είμαι εγώ ακροδεξιός; Είναι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ"; Και συνέχισε: "Ακροδεξιοί είναι αυτοί που ήταν συνεργάτες του Παπαντωνίου και του Σημίτη, ανοίξτε το διαδίκτυο, βάλτε "Παπαντωνίου Θεοδωράκης", "Σημίτης Θεοδωράκης" και θα βρείτε εκατοντάδες φωτογραφίες".

Σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί του αν η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη, ο κ. Καμμένος σημείωσε: "Καταθέστε τώρα πρόταση μομφής να δούμε ποιός έχει τη δεδηλωμένη" και συμπλήρωσε ότι "προσέξτε γιατί πολλές φορές τα αιτήματα για εκλογές γίνονται δεκτά".


Πηγή



Η "ακτινογραφία" της... διαφορετικής ομιλίας Τσίπρα και η εμπλοκή με τους δανειστές - "Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία" τόνισε ο πρωθυπουργός


Με ένα τελείως διαφορετικό προφίλ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις, όπου ουσιαστικά ουδείς έγινε σοφότερος για το πόσο μακριά ή κοντά βρίσκεται η συμφωνία με τους Θεσμούς.

Για πολλούς αυτή η συνεδρίαση της Βουλής προκαλεί ερωτήματα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ήρεμος, απέφυγε τις εντάσεις και τις προστριβές και είχε ένα ύφος που κανείς δεν μπορεί να το ερμηνεύσει. Μάλιστα, παρά το γεγονός πως λίγη ώρα πριν την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή, διέρρεαν πως υπάρχει σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από το Brussels Group, κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό αν και εξακολουθεί και υπάρχει σαν ενδεχόμενο στα "συρτάρια" της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Επομένως μετά το τέλος της συνεδρίασης πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας με την αλλαγή της στάσης του, έδειχνε πως έχει έτοιμη τη συμφωνία με τους δανειστές και απλά ήθελε να βολιδοσκοπήσει την εσωτερική κατάσταση, ενώ επίσης πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού το απόλυτο αδιέξοδο που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού.

Ο πρωθυπουργός και στις τρεις ομιλίες του, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας και μάλιστα δήλωσε πως παρά τη δυσάρεστη έκπληξη των τελευταίων ημερών με την πρόταση των δανειστών, αυτή τη στιγμή η συμφωνία βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Παραδέχθηκε επίσης πως εξεπλάγην δυσάρεστα με την πρόταση των δανειστών, ενώ λίγα λεπτά μετά από τη συγκεκριμένη τοποθέτησή του, κυβερνητικός αξιωματούχος αποκάλυπτε πως ο κ. Τσίπρας είχε προειδοποιήσει τον Γιούνκερ πως δεν θα πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ, χωρίς λύση που να εγγυάται τη χρηματοδότηση της χώρας.

"Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις", ανέφερε. Όπως ξεκαθάρισε η μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης είναι η ελληνική πρόταση και η Ελλάδα χρειάζεται μία συνολική λύση που θα περιλαμβάνει και λύση για το χρέος και όχι υποσχέσεις.

Έστειλε για άλλη μία φορά μήνυμα στους δανειστές, λέγοντας πως η εξέλιξη αυτής της μάχης της διαπραγμάτευσης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως είναι βαθιά νυχτωμένοι πως μία τιμωρία της Ελλάδας θα επηρεάσει μόνο την χώρα. Μάλιστα, αναφέρθηκε πως μία τιμωρία στην Ελλάδα θα επηρεάσει πρωτίστως τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Ξεκαθάρισε σε πολλά σημεία της ομιλίας του πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει τρίτο μνημόνιο και έστειλε μήνυμα στο εξωτερικό πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει και τη λύση με αναδιάρθρωση του χρέους.

Στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαντήσουν εάν αποδέχονται ή απορρίπτουν την πρόταση των θεσμών και υπογράμμισε πως "όσοι δουλεύουν για να υποτάξουν έναν λαό θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα» υπογράμμισε. Μάλιστα, στην τριτολογία του μετά από τις τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε πως βγάζει το συμπέρασμα πως κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν δέχεται τις προτάσεις των Θεσμών.



Πηγή : newsit.gr