Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές θα «τελειώσουν» έναν ήδη χρεοκοπημένο λαό



Όταν ο Μάρλο Μπράντο στο «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, έλεγε το ιστορικό ...
«I'm going to make him an offer he can't refuse» («Θα του κάνω μία προσφορά που δεν θα μπορεί να αρνηθεί») ενσωμάτωνε σε μία ιστορική έκφραση την πλήρη έννοια του στυγνού, μαφιόζικου εκβιασμού. Η απάντηση θα ήταν θετική, ειδάλλως θάνατος.


Λίγες ώρες μετά την κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ίδια ακριβώς φράση επανέρχεται στο μυαλό όλων με το δίλημμα από την πλευρά των πιστωτών να είναι σαφές και τελεσίγραφο. Ή πλήρης υποταγή της Ελλάδος και εξανδραποδισμός ολόκληρης της κοινωνίας ή χάος και εξοστρακισμός.

Το σοκ των μέτρων έρχεται να διαλύσει -τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας- τις ελπίδες για μία συμφωνία μεταξύ εταίρων και εντός των κοινοτικών πλαισίων που είχαν διαμορφωθεί μετά την πενταμερή της Δευτέρας. Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι συνεχίζεται με τον πλέον αναίσχυντο τρόπο το παιχνίδι του «καλού και του κακού μπάτσου» σε βάρος όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Ο μόνιμα «σκληρός» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επικουρούμενος από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν διαφέρουν πολύ ως προς τις απαιτήσεις τους και την αντίληψη που έχουν για το ελληνικό ζήτημα, από την Άνγκελα Μέρκελ που σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα «καίγεται» για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα «με οποιοδήποτε κόστος», τον Μάριο Ντράγκι που επιτείνει την δημοσιονομική ασφυξία μέσα από την ΕΚΤ στην Ελλάδα, σε πλήρη υλοποίηση του σχεδιασμού του Βερολίνου, ώστε να παραδοθεί άνευ όρων η χώρα, ή τον «σοσιαλιστή» Φρανσουά Ολάντ, που έχει προσδέσει τη δεύτερη οικονομία της Ευρώπης στο άρμα της Γερμανίας, τρέφοντας φρούδες ελπίδες ότι θα γλιτώσει η Γαλλία από τη λαίλαπα της βερολινέζικης λιτότητας.

Μπορεί οι απαιτήσεις των δανειστών να εντάσσονται στο πλαίσιο μίας μαξιμαλιστικής διαπραγματευτικής γραμμής, ώστε να «σπάσουν» και οι ύστατες κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για περαιτέρω υποχωρήσεις.

Μπορεί πάλι, να επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα και την επανάληψη ενός σεναρίου Παπαδήμου για οικουμενική κυβέρνηση με επικεφαλής κάποιον τεχνοκράτη, ώστε να περάσουν «αναίμακτα» οι μεταρρυθμίσεις, επιβεβαιώνοντας σε αυτή την περίπτωση τις καταγγελίες της Κουμουνδούρου για υπόγειες μεθοδεύσεις για «αριστερή παρένθεση».


Η επιλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τους ευρωπαίους ηγέτες της πενταμερούς, για να ανακοινώσει το πακέτο των επαχθέστερων μέτρων, που έχει περάσει ως «φιλέλληνας» από την αντίπερα όχθη, ίσως  να ήταν σημειολογική με στόχο να εξαλείψει κάθε ελπίδα της ελληνικής πλευράς για έναν «έντιμο συμβιβασμό» από τον ίδιο τον «καλό» της διαπραγμάτευσης σε ρόλο κομιστή κακών μαντάτων.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να θέλουν να ξεριζώσουν εν τη γενέσει του το σπόρο της εναλλακτικής οδού που ευαγγελίζεται εδώ και δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό το φόβο των διαρκώς αυξανόμενων δυνάμεων της κεντροαριστεράς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αμφισβητούν την «μοναδική αλήθεια» και την αυθεντία της λιτότητας και απειλούν τα κεκτημένα των δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην Ισπανία οι Podemos έστειλαν απειλητικό μήνυμα με την «κατάληψη» των δύο μεγαλύτερων δήμων της χώρας σε μία εκλογική αναμέτρηση που θύμισε τις περιφερειακές εκλογές της Ελλάδας, πριν την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ. Στην Πορτογαλία προηγούνται οι σοσιαλιστές με σαφή ρητορική κατά της λιτότητας, ενώ στην Ιταλία ο Ματέο Ρέντσι βλέπει έντονη κινητικότητα στα αριστερά του κόμματός του. Την ίδια ώρα στη Γαλλία ο Ολάντ έρχεται αντιμέτωπος με έντονους επικριτές του μέσα από το κόμμα του που χαράσσουν δική τους γραμμή απομακρυσμένη από τη «θέσφατη» λιτότητα. Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας, αποκηρύσσοντας τη λιτότητα αποτέλεσε την έκπληξη των βρετανικών εκλογών, ενώ το ιρλανδικό Σιν Φέιν κερδίζει καθημερινά έδαφος.

Λάθη μπορεί να έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, που κατηγορήθηκε ότι έγνεφε καταφατικά σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών με βασικούς αποδέκτες των αλλεπάλληλων υφεσιακών μέτρων τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Γιατί ακόμα και τα συνεχόμενα «ναι» δεν οδήγησαν πουθενά αλλού, παρά νέο κύκλο λιτότητας και ύφεσης.

Όποια και αν είναι ωστόσο η αλήθεια, το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων και μεταρρυθμίσεων για την επομένη της συμφωνίας καθιστά τον στυγνό εκβιασμό αυταπόδεικτο και υπογραμμίζει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι στόχος των «εταίρων» δεν είναι μία συμφωνία με οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά μία αποικιοκρατικού τύπου υποδούλωση ενός «εταίρου», χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την πρόοδο την οποία κραδαίνουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν οι πιστωτές της χώρας.


  • Οι δανειστές στην πρότασή τους ζητούν περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ και κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015. Ζητούν επιπλέον να παραμείνει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τυχόν μη εφαρμογή της να αντικατασταθεί με ισοδύναμα. Παράλληλα, η πρόταση των δανειστών προβλέπει πως η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη από τον Ιούλιο, με στόχο να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.


Οι τεράστιες μειώσεις που ζητούν οι δανειστές στις συντάξεις, οι οποίες με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αναμένεται να διαμορφωθούν κοντά στα 300 ευρώ καθιστούν πρακτικά αδύνατη την επιβίωση των συνταξιούχων και θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση που υπήρχε παράλληλα εκ βάθρων αναπροσαρμογή των τιμών όλων των προϊόντων και υπηρεσιών στα νέα οικονομικά δεδομένα.


  • Οι δανειστές ζητούν την υπαγωγή των τιμολογίων της ΔΕΗ στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ, τον οποίον καθορίζουν στο 23%, αφήνοντας στον «χαμηλό» του 11% μόνο φάρμακα και τρόφιμα. Με αυτή την απαίτηση ουσιαστικά αυτοδιαψεύδονται οι ευρωπαϊκές «κορώνες» για να πληρώσουν όσοι έχουν μείνει στο απυρόβλητο πέντε χρόνια, καθώς τη λυπητερή θα κληθούν να πληρώσουν για μία ακόμη φορά άπαντες και περισσότερο από όλους τα συνήθη υποζύγια.


Τα νοικοκυριά θα δουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ να εκτοξεύονται, ενώ οι καταναλωτές θα βρεθούν εκ των πραγμάτων προ ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα κληθούν να ενσωματώσουν τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι αυξήσεις στην τελική τιμή αναμένεται να ξεπεράσουν το 10%.

Την ίδια ώρα η όποια βιομηχανία και βιοτεχνία έχει απομείνει στη χώρα μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και οικονομικής κρίσης, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το λουκέτο, καθώς οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα αποτελέσουν «χαριστική βολή» στη λειτουργία τους.


  • Οι δανειστές ζητούν επιπλέον την αύξηση του ΦΠΑ των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 11%.


Το μέτρο αυτό θα βυθίσει ακόμα περισσότερο στο σπιράλ της ύφεσης την οικονομία, καθώς βάλλεται για μία ακόμη φορά η μοναδική βιομηχανία που έχει τις προοπτικές και τα εχέγγυα να αποτελέσει την ατμομηχανή ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Το μέτρο εφόσον εφαρμοστεί, θα αποτελέσει από κοινού με την συνολική ακρίβεια αποτρεπτικό παράγοντα για τα εκατομμύρια τουριστών να επισκεφθούν τη χώρα.

Η αστάθεια και οι εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και τις χώρες του Μαγκρέμπ, μαζί με την ελληνική ακρίβεια θα αφήσουν μοναδικό «παίχτη» στον προσοδοφόρο χώρο του τουρισμού την Τουρκία, η οποία θα «παίζει» εκτός συναγωνισμού με ΦΠΑ στην εστίαση και τη διαμονή σταθερά στο 8%. Με λίγα λόγια οι «εταίροι» με τις αιτιάσεις τους εξασφαλίζουν ότι η ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει να σηκώσει επ' ουδενί κεφάλι, λειτουργώντας - εκούσια ή ακούσια - προς όφελος μίας χώρας εκτός ευρωπαϊκής και νομισματικής ένωσης.


  • Η έλλειψη οιασδήποτε αναφοράς σε αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο άπαντες παραδέχονται ότι δεν είναι βιώσιμο, αποδεικνύει ότι οι «εταίροι» δεν ενδιαφέρονται για εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, καθώς ακόμα και στο σενάριο της πλήρους εφαρμογής των εξωπραγματικών μέτρων, όλα τα χρήματα και οι επίπονες περικοπές του λαού θα διοχετεύονται για μία ακόμη φορά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.


Το χρέος θα συνεχίσει να σκαρφαλώνει σε δυσθεώρητα επίπεδα την ώρα που το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί έτι περαιτέρω (έχει ήδη μειωθεί κατά 25%) και η εξυπηρέτησή του θα συνεχίσει να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, κάτι το οποίο δεν γίνεται να μην γνωρίζουν οι «επαΐοντες» των Βρυξελλών, του Βερολίνου και του Παρισιού.


Πηγή : newsbeast.gr



Γκάνα: Περίπου 90 νεκροί από την έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων



Έκρηξη σε πρατήριο βενζίνης στην Άκρα, την πρωτεύουσα της Γκάνας, στοίχισε χθες το βράδυ τη ζωή σε περίπου 90 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είχαν ζητήσει εκεί καταφύγιο για να προστατευθούν από την καταρρακτώδη βροχή, ανακοίνωσε σήμερα η Πυροσβεστική.

Την έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά που ξέσπασε σε κοντινό χώρο στάθμευσης φορτηγών και επεκτάθηκε στο πρατήριο βενζίνης και σε άλλα κτίρια, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Πρινς Μπίλι Άναγκλεϊτ.

Η έκρηξη μετέτρεψε το βενζινάδικο σε ερείπια. "Οι άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο στο πρατήριο της εταιρείας GOIL δεν είχαν καμιά ελπίδα να ξεφύγουν", δήλωσε ο Άναγκλεϊτ.

Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τη φωτιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετείχαν στη διάσωση παγιδευμένων στα ερείπια, δήλωσε ο δήμαρχος της Άκρα, Όκο Βαντερπούιτζε.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πυρκαγιά ξεκίνησε από ατύχημα, δήλωσε ο Άναγκλεϊτ.

Δεκάδες οχήματα κάηκαν και η πυρκαγιά φαίνεται πως επεκτάθηκε σε ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες που ήταν σταθμευμένο κοντά στο πρατήριο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγές στα νοσοκομεία της περιοχής δήλωσαν ότι ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, το συγκεκριμένο πρατήριο βενζίνης ήταν από μέρες μόνιμα γεμάτο κόσμο που προσπαθούσε να προφυλαχθεί από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

"Πρόκειται για μια καταστροφή", δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Τζον Ντραμάνι Μαχάμα, ο οποίος μετέβη επιτόπου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Άλλο τι θέλεις και άλλο τι θα γίνει κύριε Σκουρλέτη: Δεν θα υπάρξει συμφωνία που θα προσθέτει νέα βάρη στο λαό



Δεν έχει υπάρξει και δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία που θα προσθέτει έστω και ένα μέτρο σε βάρος των εργαζομένων και των πολιτών, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Παράλληλα έκανε λόγο για έναν ακήρυχτο πραγματικό πόλεμο που γίνεται στην Ευρώπη, και κάλεσε το ΚΚΕ να μην τηρεί στάση Πόντιου Πιλάτου, ούτε να παραμένει σε άλλη εποχή, αλλά να ξεκαθαρίσει με ποια πλευρά θα ταχθεί.

Αφορμή των δηλώσεων του κ. Σκουρλέτη, αποτέλεσαν οι επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Χρήστου Καρτσώτη και Αθανάσιου Βάρναλη για εργασιακά θέματα και για το πρόσφατο ατύχημα με τους 4 νεκρούς στα ΕΛΠΕ.

Από την πλευρά τους, οι δύο βουλευτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι συνεχίζει και υπηρετεί την ίδια βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ που σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

«Δεν μπορεί κανείς να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Ο πόλεμος που διεξάγεται αυτές τις ώρες είναι μεγάλος. Συγκεντρώνονται δυο αντιλήψεις, δύο σχέδια για την Ευρώπη. Το έφερε έτσι η ζωή, αυτή η κυβέρνηση να αμφισβητεί τον σύγχρονο νεοφιλευθερισμό, να είναι ευθύνη αυτής της κυβέρνησης να το κάνει, και ο καθένας μας, όχι μόνο πρέπει να επιλέξει με ποια πλευρά είναι, αλλά και το πώς πολιτεύεται», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

«Αυτό που υπηρετείται και εσείς είναι ένα σύστημα που έχει θύματα. Εμείς είμαστε ενάντια σε αυτή τη βαρβαρότητα που εσείς θέλετε να εξανθρωπίσετε. Εκεί στεκόμαστε. Μας καλείτε να υπερασπίσουμε το σύστημα αυτού του παραμυθιού, να είμαστε με αυτούς που εσείς υπερασπίζεστε και οι οποίοι υπηρετούν το κέρδος σε βάρος των εργαζομένων. Όχι, εμείς θα είμαστε με την πλευρά των εργαζομένων», απάντησε από την πλευρά του ο Χρήστος Κατσώτης.
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εργασίας: «Αυτά που λέει η κυβέρνηση και τα πιστεύει και τα εφαρμόζει. Διαφορετικά δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση, που βλέπετε με τι σκληρούς όρους διεξάγεται. Υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος που είναι όμως πραγματικός, που δεν γίνεται με στρατεύματα στα σύνορα, αλλά με όλους τους όρους και όλα τα μέσα που διαθέτει ο σύγχρονος καπιταλισμός. Δεν έχετε το δικαίωμα να έχετε τη στάση του παρατηρητή σε αυτόν τον πόλεμο. Ταχθείτε με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας».

Στον κ. Σκουρλέτη απάντησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθανάσιος Βάρδαλης: «Είναι ξεκάθαρο με ποια πλευρά είναι το ΚΚΕ. Είναι με την μεριά των εργαζομένων, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Να δούμε εσείς με ποια πλευρά θα πάτε. Λέτε θα σεβαστείτε τους κανόνες της ΕΕ, δηλαδή την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Λέτε συζητάτε σκληρά με τους θεσμούς και ότι τα μέτρα που ζητάνε, είναι σκληρά. Σε λίγο θα δούμε με ποια πλευρά θα πάτε».

«Προτρέχετε. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία που δεν θα αλλάζει τους κανόνες της ΕΕ και θα προσθέτει έστω και ένα ακόμα μέτρο σε βάρος των εργαζομένων και των πολιτών», ανταπάντησε ο κ Σκουρλέτης και προσέθεσε: «Η θέση των εργαζομένων επιδεινώθηκε. Αυτά γίνανε σε άλλες εποχές. Χρειάζονται καθημερινοί αγώνες ακόμα και στους υπάρχοντες κανόνες της ΕΕ. Σημασία έχει ο αγώνας να είναι καθημερινός».

Και ο κ. Σκουρλέτης κατέληξε τονίζοντας: «Είναι ανάγκη, και πρέπει, να κάνετε άλματα στο προσανατολισμό σας και όχι να παραμένετε σε άλλη εποχή. Επιβάλλονται οι καθημερινοί αγώνες ακόμα και μέσα στους υπάρχοντες κανόνες. Σήμερα οι εργαζόμενοι χρειάζονται προφύλαξη των εισοδημάτων τους και των εργασιακών τους σχέσεων. Σήμερα χρειάζονται ένα νόμο που θα αποκαθιστά τις συλλογικές συμβάσεις και σε κλαδικό επίπεδο και στο επίπεδο των επιχειρήσεων».


Πηγή





Νέα πολιτική για το φάρμακο με μείωση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας



Ξεκινάει την Πέμπτη η αντίστροφη μέτρηση στην πολιτική του φαρμάκου με μείωση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο υπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, με ύπουλο τρόπο, αυξήθηκε η συμμετοχή των πολιτών αγγίζοντας μεσοσταθμικά το 30% και συνολικά τα 622 εκατ. ευρώ.

«Διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά με την φαρμακοβιομηχανία και βρέθηκε ένας κοινός τόπος», με στόχο το φάρμακο να είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες, τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Επίσης ο υπουργός είπε ότι η συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών θα «παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα κατάχρησης και σπατάλης». Επίσης θα αλλάξει το πλαίσιο των εκπτώσεων και -όπως είπε ο υπουργός- θα εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό σύστημα redate με βάση τον όγκο πωλήσεων για δικαιότερη κατανομή των βαρών στις εταιρείες.

«Προχωράμε σε ένα σύστημα διαφανές, αναλογικό, δίκαιο, προβλέψιμο, το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ και από την εφαρμογή του οποίου θα εξοικονομηθούν επιπλέον 160 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός.

Όσο για τα ακριβά φάρμακα, θα προχωρήσει σε κλειστό προϋπολογισμό, ξεκινώντας από τα φάρμακα για την ηπατίτιδα με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τη διανομή αυτών στους αδύναμους.

Ανακοίνωσε, επίσης, τη λειτουργία επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ με στόχο τν μείωση του κόστους, ενώ εξήγγειλε μέτρα για ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.


Πηγή : tanea.gr


Bike Cities: Ποδηλατικές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας από τη Στέγη



Τα τελευταία χρόνια το ποδήλατο έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα μέσα μεταφοράς. Έτσι, η Ποδηλατική Εβδομάδα (10-16 Ιουνίου) δεν θα μπορούσε να λείψει από το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων της έκθεσης «Παράξενες Πόλεις: Αθήνα» (Strange Cities: Athens) που παρουσιάζεται στη Διπλάρειο Σχολή από το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η δράση έχει τίτλο «Bike Cities» και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το περιοδικό MBike. Οι ποδηλατικές βόλτες ξεκινούν από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και οδηγούν τους συμμετέχοντες στη Διπλάρειο, μέσα από σοκάκια της Αθήνας και τρεις διαφορετικές θεματικές διαδρομές.

Διασχίζοντας αγαπημένα σημεία της πόλης, όπως ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Πλάκα, το ιστορικό κέντρο και η συνοικία του Ψυρρή, οι συμμετέχοντες καταλήγουν στην Πλατεία Θεάτρου για να περιηγηθούν στα έργα της έκθεσης «Strange Cities» αλλά και της έκθεσης «Παράξενα Ποδήλατα», η οποία φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του κτηρίου.

Στην έκθεση, vintage ποδήλατα δίνουν το στίγμα μιας άλλης εποχής, όταν το ποδήλατο αποτελούσε σημαντικό μέσο μετακίνησης εντός και εκτός πόλης. Η έκθεση ανοίγει τις πόρτες της την Τετάρτη 10 Ιουνίου και εκτός των ποδηλάτων, θα φιλοξενήσει και αντίστοιχο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Στον ίδιο χώρο, τρία ποδηλατικά εργαστήρια θα φιλοξενηθούν για να δώσουν στους παρευρισκόμενους χρήσιμες πληροφορίες και τεχνικές συμβουλές για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου στην πόλη.

Πληροφορίες

Bike Cities: Από τις 10 έως τις 16 Ιουνίου 2015 (Καθημερινές μία διαδρομή στις 18:00, Σαββατοκύριακα δύο διαδρομές στις 11:30 και στις 18:00).
Διάρκεια διαδρομής: 1 ώρα περίπου
Σημείο συνάντησης: Αρχή Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Προορισμός: Πλατεία Θεάτρου 3, Διπλάρειος Σχολή

Δείτε εδώ τις διαδρομές και τους όρους συμμετοχής

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά διαδρομή:25

Δηλώσεις συμμετοχής: αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στο bikecities@onassis.gr, αναφέροντας ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας και την επιθυμητή ημέρα και ώρα συμμετοχής.

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

* Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος στη δράση με τα δικά τους ποδήλατα και θα πρέπει να έχουν μαζί τους λουκέτο ασφαλείας, προκειμένου να κάνουν χρήση των ειδικών θέσεων στάθμευσης που θα βρίσκονται μέσα στη Διπλάρειο.

Έκθεση «Παράξενα Ποδήλατα»: Από τις 10 έως τις 16 Ιουνίου 2015 (Καθημερινά, 12:00-21:00, Ισόγειο Διπλαρείου Σχολής, Πλατεία Θεάτρου 3).

Είσοδος: Δωρεάν

Ποδηλατικό Εργαστήριο: Ένα workshop για τα πλεονεκτήματα της - σωστής - χρήσης του ποδηλάτου. Γιατί ποδήλατο στην πόλη και πώς το επιλέγουμε; Βασικές αρχές ασφαλούς οδήγησης και πρακτικές συμβουλές, πιθανά τεχνικά προβλήματα και οι λύσεις τους, η σημασία του σέρβις στην καθημερινή ασφάλεια αλλά και τα απαραίτητα αξεσουάρ και πώς τα επιλέγουμε.

Πότε: Τετάρτη 10/06, Σάββατο 13/06 και Κυριακή 14/06 στις 19:30
Διάρκεια: 50’

Σημείο πραγματοποίησης δράσης: Ισόγειο Διπλαρείου Σχολής, Πλατεία Θεάτρου 3

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

*Οι συμμετέχοντες που θα βρεθούν στο χώρο με το ποδήλατό τους θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν επί τόπου συμβουλές για απλά τεχνικά θέματα που τους απασχολούν.




Πηγή


Δίωξη σε χρήστη του Facebook που θα βοηθούσε γυναίκα να αυτοκτονήσει



Δικογραφία σε βάρος χρήστη του διαδικτύου για συμμετοχή σε αυτοκτονία, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο ωστόσο δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., ο κατηγορούμενος υπέδειξε σε Ελληνίδα που εξέφρασε την επιθυμία να αυτοκτονήσει σε αναρτήσεις της στο facebook, να χρησιμοποιήσει πιστόλι και προθυμοποιήθηκε να της το εξασφαλίσει.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία που έγινε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από άλλον χρήστη του διαδικτύου. Σύμφωνα με την καταγγελία, άτομο που αλληλογραφούσε με την Ελληνίδα στο facebook τής πρότεινε να την βοηθήσει να αυτοκτονήσει με πυροβόλο όπλο.

Για τα καταγγελλόμενα ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, απ' όπου παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και η χορήγηση των απαραίτητων στοιχείων, από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και τους αρμόδιους παρόχους του διαδικτύου.

Από την αστυνομική, ψηφιακή - διαδικτυακή έρευνα προέκυψε ότι τα ηλεκτρονικά ίχνη του χρήστη του διαδικτύου αντιστοιχούσαν σε πάροχο διαδικτύου που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον εντοπίστηκε η Ελληνίδα που εκδήλωσε την πρόθεση να αυτοκτονήσει και διασφαλίσθηκε η σωματική της ακεραιότητα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να εξετασθεί το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος δικαστικής συνδρομής για τον εντοπισμό του κατηγορούμενου από τις βρετανικές αρχές.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Βουλή: Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση αύριο για τη διαπραγμάτευση



Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στη Βουλή, ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

  1. Aύριο στις 18.00, ενημέρωση του Κοινοβουλίου για τη διαπραγμάτευση



Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για την πρόθεσή της να ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι «η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι».
Εν τω μεταξύ, σήμερα, σε άρθρο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνεται ρήξη και στάση πληρωμών.

Στο κείμενο, που υπογράφεται από τον Ιορδάνη Κ. Λιάρο, αναφέρεται ότι «οι εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων αποδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι λεγόμενοι "θεσμοί" επιδιώκουν συμφωνία – ολετήρα για τον ελληνικό λαό και τη χώρα, αμετακίνητοι στη λογική του νεοφιλελεύθερου μοντέλου λιτότητας».

Ακόμη, τονίζεται πως αποδεικνύεται ότι «οι "εταίροι" και δανειστές δεν ενδιαφέρονται καν για ένα έντιμο συμβιβασμό και επιδιώκουν να μας οδηγήσουν σε πλήρη υποταγή».
«Πλέον, η ρήξη έχει καταστεί η αναγκαία λύση. Η λύση, λοιπόν, είναι στάση πληρωμών προς τους δανειστές και ρήξη αλλά με προετοιμασία και καλά ενημερωμένο το λαό, ο οποίος θα βρίσκεται στο προσκήνιο», συμπληρώνεται.


Πηγή


Σταμάτησαν την ανάπλαση στον Βοτανικό για τους δήθεν Κορμοράνους και φορτώνουν με σκουπίδια τώρα το Ελληνικό



Υπερασπίζονται την θέση τους 
Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για την έκταση του Ελληνικού, ο
υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε:

«Η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη που έγινε κατόπιν συνεργασίας του αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου Καπάταη με τους δημάρχους της περιοχής, για παραχώρηση έκτασης 12 στρεμμάτων για διαχείριση απορριμμάτων 4 όμορων δήμων, είναι απόλυτα σύμφωνη και συμβατή με όλο τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό που παρουσιάσαμε.

Ο νέος ΕΣΔΑ προβλέπει - σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας - ότι ήπιες και μη οχλούσες χρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων, που δεν έχουν καμία σχέση με ΧΥΤΑ και με ΧΥΤΥ, άνετα μπορούν να γίνουν σε χώρους μέσα στους δήμους. Παρόλο που το υπουργείο μας δεν έχει δικαιοδοσία να χωροθετεί χώρους διαχείρισης απορριμμάτων, αφού είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκτάσεις όπως αυτή του πρώην αεροδρομίου είναι κατάλληλες για τέτοιες χωροθετήσεις». 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σοκ: 10 χρόνια επισκεύαζε μόνη της τα δόντια με… κόλλα στιγμής




Φοβόταν τόσο πολύ τον οδοντίατρο που… αυτοσχεδίαζε μόνη της στο στόμα της χρησιμοποιώντας… κόλλα στιγμής!

Ο λόγος για μία 48χρονη γυναίκα από το Μάντσεστερ που δεν ήθελε να επισκεφθεί τον οδοντίατρο και εδώ και μία δεκαετία επισκεύαζε τα δόντια της μόνη της, χρησιμοποιώντας κόλλα στιγμής.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η Βρετανίδα ανέπτυξε φοβία με τον οδοντογιατρό όταν η μητέρα της διαγνώστηκε με καρκίνο του φάρυγγα, ύστερα από την εξαγωγή ενός δοντιού.

Στο μυαλό της μικρής τότε Angie, η ασθένεια που της στέρησε την αγαπημένη της μητέρα συνδέθηκε με την οδοντιατρική καρέκλα και έκτοτε απέφευγε μανιωδώς οποιουδήποτε είδους εξέταση στο στόμα της.

Όμως, οι τοξικές χημικές ουσίες που περιέχει η κόλλα προκάλεσαν τη διάβρωση του 90% του οστού της άνω σιαγόνας της, με αποτέλεσμα να πρέπει στο τέλος να δώσει τις οικονομίες μίας ολόκληρης ζωής για να σώσει ότι είχε απομείνει από το χαμόγελό της.


Πηγή 



Συνελήφθησαν 44 ιταλοί πολιτικοί και επιχειρηματίες..Κατηγορούνται για παράνομη εκμετάλλευση των κέντρων φιλοξενίας λαθρομεταναστών




Σαράντα τέσσερις πολιτικοί και επιχειρηματίες του δήμου και της περιφέρειας της Ρώμης συνελήφθησαν σήμερα με την κατηγορία της παράνομης εκμετάλλευσης των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών.

Σύμφωνα με την κατηγορία, είχε στηθεί ένα σύστημα το οποίο βασιζόταν σε συνεχή χρηματισμό και αποσκοπούσε στην εξασφάλιση των εργολαβιών για την διαχείριση των χώρων φιλοξενίας λαθρομεταναστών και προσφύγων.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι ανήκουν τόσο στην κεντροαριστερά όσο και στην κεντροδεξιά, κατηγορούνται μεταξύ άλλων για διαφθορά, συμμετοχή σε οργάνωση μαφιόζικου τύπου, χρηματικό εκβιασμό, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Μια πρώτη επιχείρηση της αστυνομίας με εντολή των εισαγγελέων για την ίδια υπόθεση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο η δικαιοσύνη έχει στα χέρια της στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η «μαφία της Ρώμης» (όπως ονομάστηκε το εκτεταμένο αυτό δίκτυο παράνομων συμφερόντων) συνήθιζε να καταβάλλει τουλάχιστο 30.000 ευρώ σε προέδρους δημοτικών διαμερισμάτων για να εξασφαλίζει προσοδοφόρες εργολαβίες.

Παράλληλα ερευνώνται πολλές αναθέσεις έργων για να κατασκευασθούν πίστες ποδηλασίας από συνεταιρισμούς για τους οποίους υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ανήκαν στο δίκτυο της «Mafia Capitale» (Μαφία της Πρωτεύουσας).



Πηγή : newsbeast.gr


Μανιφέστο Λαφαζάνη: Ξεχάστε αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια! - Η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται!




"Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια" τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συνεδρίασε προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη σχετικά με τη σύναψη σύμβασης με τα ΕΛΤΑ για τη μεταφορά και επίδοση των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ ΑΕ.

Τη σημασία που έχει ότι η ΔΕΗ - ένας οργανισμός όπου το Δημόσιο έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο, όπως είπε "να μην το ξεχνάμε αυτό"-, συνάπτει συμβάσεις θετικές για την ίδια την επιχείρηση, αλλά και για την ελληνική κοινωνία, επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης. Επίσης, σημείωσε ως θετικό τό ότι τον διαγωνισμό κέρδισε "με το σπαθί του", ένας άλλος δημόσιος οργανισμός, τα ΕΛΤΑ.

Εξάλλου, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι "πρέπει να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος, που είναι δυσβάσταχτο για την ελληνική οικονομία" και σημεώσε ότι υπάρχει επενδυτική κινητικότητα στον τομέα της ενέργειας

Επιπλέον, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε ότι "η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται" και ότι καταβαλεται μεγαλη προσπάθεια για να δουλέψει καλύτερα προς όφελος των καταναλωτών. Επίσης, όπως σημείωσε "δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ μέσω του ΦΠΑ".

Όπως επισήμανε τυχόν συμφωνία που θα κάνει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς, θα είναι συμβατή με το προγραμμά μας και δεν θα επιφέρει νέα βάρη στους πολίτες.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την μονάδα της Πτολεμαϊδας, καθώς είναι απαραίτητη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Κατανοούμε, σημείωσε, τις αντιδράσεις αλλά παίρνουμε υπ' όψιν και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, και κάνουμε προσπάθεια για μείωση του κόστους, κάτι που δεν είναι εύκολο λόγω των συμβάσεων που υπάρχουν.



Πηγή : newsit.gr


Καθένας με τον πόνο του! Ο Ανθιμος καλεί σε αγρυπνία τους πιστούς ενόψει του... «Thessaloniki Pride»



Σε αγρυπνία καλεί η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τους πιστούς ενόψει του 4ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας "Thessaloniki Pride 2015", που θα πραγματοποιηθεί, στις 19 και 20 Ιουνίου, στην πόλη.

Σε ανακοίνωσή του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος τονίζει πως με λύπη και ανησυχία η Ιερά Μητρόπολη είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει πάλι τη "δυσάρεστη, απαράδεκτη και αξιοκατάκριτη παρουσία των ομοφυλοφίλων".

Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως θα πρέπει οι πολίτες να απομακρύνουν τα παιδιά τους και τους εαυτούς τους από "τέτοιες ανόσιες και αφύσικες εκδηλώσεις", ενώ οι πιστοί καλούνται σε βραδινή αγρυπνία.

H αγρυπνία θα τελεστεί την Πέμπτη, 18 Ιουνίου, από τις 9 το βράδυ έως τη 1 τα ξημερώματα, στον ιερό ναό Παναγίας της Αχειροποιήτου.


Πηγή : imerisia.gr


ΕΛΣΤΑΤ: Αμετάβλητη στο 25,6% η ανεργία τον Μάρτιο



Αμετάβλητη στο 25,6% παρέμεινε η ανεργία τον Μάρτιο σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο του 2015 ανήλθε σε 25,6% έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 26,9% τον Μάρτιο του 2014 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 25,6% τον Φεβρουάριο του 2015.

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάρτιο του 2015 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.518.858 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.211.507 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.368.392 άτομα.

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 14.056 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2014 (αύξηση 0,4%) και μειώθηκαν κατά 16.092 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2015 (μείωση 0,5%).

Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 79.395 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2014 (μείωση 6,2%) και κατά 4.283 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2015 (μείωση 0,4%). Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 13.891 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2014 (αύξηση 0,4%) και κατά 16.751 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2015 (αύξηση 0,5%).

Η ανεργία στους άνδρες ανήλθε στο 22,7% και στις γυναίκες στο 29,3%. Στους νέους ηλικίας 15- 24 ετών η ανεργία ανήλθε στο 49,7%. Σε επίπεδο περιφέρειας η  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας είχε τη μεγαλύτερη ανεργία το Μάρτιο, καθώς κυμάνθηκε στο 27,2%.



Πηγή : tanea.gr


Επί τα χείρω αναθεωρεί τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ





Αναιμική ανάπτυξη, μόλις 0,1% το 2015, προβλέπει για την Ελλάδα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη στην εξαμηνιαία έκθεσή του, στην οποία αναθεωρεί επί τα χείρω όλες τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία.

Η απειλή, ωστόσο, που επικρέμεται πάνω σε όλες τις προβλέψεις είναι «το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να μην καταλήξει σε μια ικανοποιητική συνεργασία με τους δανειστές της», κάτι που θα οδηγούσε «σε σημαντική περιστολή της παραγωγής και του εισοδήματος των νοικοκυριών», επισημαίνει ο Οργανισμός. Το στοίχημα για την ελληνική οικονομία παραμένει η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οποιαδήποτε αποτυχία θα πλήξει την ανάπτυξη, που εκτιμάται οριακή για το 2015 και στο 2,3% για το 2016. Πρόκειται για προβλέψεις πολύ κατώτερες αυτών που είχε κάνει ο ΟΟΣΑ στην προηγούμενη έκθεσή του τον Νοέμβριο, με βάση τις οποίες το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν κατά 2,3% το 2015 και 3,3% το 2016, ενώ η Ε.Ε. προβλέπει ανάπτυξη 0,5% φέτος και 2,9% το 2016. Οι στόχοι για τις επενδύσεις και την ενίσχυση της κατανάλωσης, εκτιμά ο ΟΟΣΑ, υπονομεύονται από τις πιστωτικές συνθήκες και τη χαμηλή εμπιστοσύνη στην οικονομία, ενώ τα κέρδη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, δεν είναι αρκετά για να ωθήσουν τις εξαγωγές, εάν δεν συνοδευθούν από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την άρση των εμποδίων στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Η ανεργία, αν και σε καθοδική πορεία, θα επιμείνει σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 25,7% το 2015 και στο 24,7% το 2016 (έναντι 25,2% και 24,1% της προηγούμενης πρόβλεψης) και ο αποπληθωρισμός θα συνεχίσει και το 2015, για να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016.

Το χρέος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 180% του ΑΕΠ το 2015 και 178,1% το 2016 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 174,3% και 171,4% αντίστοιχα) και η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει σε ένα πολύ χαμηλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα - ως έλλειμμα του προϋπολογισμού - της τάξης του -3,4% και -2,8% του ΑΕΠ το 2015 και 2016 αντίστοιχα. Κομβικό σημείο αποτελεί η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και της ικανότητας συλλογής φόρων, προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση των εσόδων του κράτους, ενώ αναπόφευκτες θεωρούνται και οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, όπως η μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, προκειμένου να συγκρατηθούν οι δαπάνες.

Η ανάκαμψη των επενδύσεων εξαρτάται άμεσα από την αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και την επιτάχυνση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. Η καλύτερη πρόσβαση στις πιστώσεις είναι καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, προοπτική που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, συνδέεται άμεσα με τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι σημαντικό μέρος των «κόκκινων» δανείων μπορεί να ανακτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα, που χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλή μόχλευση. Ο εξορθολογισμός των διαδικασιών πλειστηριασμού και η υιοθέτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος. Περαιτέρω η μείωση των κανονιστικών διατάξεων στη βιομηχανία, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια και τις μεταφορές, μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα, τις εξαγωγές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενισχύοντας περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα.



Έντυπη Καθημερινή


Στον Κορυδαλλό μέχρι τον Σεπτέμβριο η δίκη της Χρυσής Αυγής



Σε διπλανές αίθουσες η δίκη για τη ΧΑ και για τους Πυρήνες

Σε δυο διαφορετικές αίθουσες του Κορυδαλλού, οι οποίες όμως γειτνιάζουν επικίνδυνα -καθώς χωρίζονται από ένα τοίχο- θα εκδικάζονται τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο οι υποθέσεις για την Χρυσή Αυγή και για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε σήμερα στο δικαστήριο η πρόεδρός του κ. Μαρία Λεπενιώτη. Και όλα αυτά μετά τα όσα είχαν λάβει χώρα στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου -στις 15 Μαΐου- όταν κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση των Πυρήνων της Φωτιάς σχεδόν εισέβαλαν στη δικαστική αίθουσα, όπου διενεργείται η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και φώναξαν το σύνθημα «φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες», ενώ πέταξαν μπουκάλια σε δημοσιογράφους.

Η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ξεκίνησε σήμερα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, με μόλις 18 από τους 68 κατηγορούμενους να είναι παρόντες στο δικαστήριο.

Παρόντες κατά τη σημερινή συνεδρίαση -την 5η κατά σειρά- είναι μόνο οι κατηγορούμενοι βουλευτές Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Μιχάηλ Αρβανίτης και Στάθης Μπούκουρας, ενώ απουσιάζει η ηγετική ομάδα της ΧΑ.

Με την έναρξη της δίκης η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε πως σε ό,τι αφορά στο θέμα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα, η σχετική απόφαση ανήκει αποκλειστικά στη διοίκηση του Εφετείου.

Όπως ανέφερε η κυρία Λεπενιώτη, μετά την τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου η ίδια υπέβαλε δυο αιτήσεις στον προϊστάμενο της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου κ. Δ. Μόκκα περί μεταφοράς της αίθουσας στο Εφετείο. Ωστόσο, η θέση ήταν απορριπτική. Στην συνέχεια η κυρία Λεπενιώτη, όπως η ίδια ανακοίνωσε, υπέβαλε αίτηση στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας κατά τη διεξαγωγή της δίκης. Και αυτό διότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Όπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος, «αν δεν γίνει αυτό θα πρέπει εμείς να δικάζουμε μία φορά το μήνα». Ακόμη, η κυρία Λεπενιώτη τόνισε ότι υπέβαλλε αίτημα στον κ. Μόκκα και για το θέμα διεξαγωγής των εξετάσεων των μαθητών καθώς δίπλα από τις φυλακές Κορυδαλλού υπάρχουν σχολεία και διενεργούνται αυτή τη περίοδο εξετάσεις.

«Μετά απ' όλα αυτά για το μεσοδιάστημα -από τώρα μέχρι και το Σεπτέμβριο- το θέμα αυτό αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο τον κ. Μόκκα. Ο,τιδήποτε άλλο που αφορά στην αίθουσα αρμόδιος αποκλειστικά και μόνο είναι ο κ. Μόκκας. Δουλειά δικιά μας είναι να δικάσουμε και η διεξαγωγή της δίκης απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα», είπε.

Πολιτική αγωγή

Στη συνέχεια και μετά από σχετική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, το δικαστήριο επέτρεψε να παραστούν ως πολιτική αγωγή εκτός από τον πατέρα του Παύλου Φύσσα, η μητέρα αλλά και η αδελφή του 34χρονου μουσικού.

Αναφορικά με τα αιτήματα που έχουν υποβάλει ο Νίκος Μιχαλολιάκος, η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια αλλά και οι βουλευτές Αντώνης Γρέγος, Μιχάλης Αρβανίτης και Δημήτρης Κουκούτσης για αντικατάστασης των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί το δικαστήριο επιφυλάχθηκε ενώ η εισαγγελέας πρότεινε να κριθεί το θέμα σε άλλο χρόνο.

Μιχαήλ Αρβανίτης: Μας απέδωσαν ευθύνη με εντολές της εξουσίας

Για παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης ώστε να αποδοθεί συλλογική ευθύνη στα μέλη της Χρυσής Αυγής, έκανε λόγο στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος βουλευτής της Χ.Α., Μιχαήλ Αρβανίτης.

Λαμβάνοντας τον λόγο ανέφερε ότι θα πρέπει να αρθεί ο περιοριστικός όρος που του έχει επιβληθεί για απαγορεύση συμμετοχής του σε δημόσιες εκδηλώσεις, ως αντισυνταγματικός και παράνομος. Ανέφερε επιπλέον πως αν «προδικασία είχε γίνει σωστά» τότε ο Γιώργος Ρουπακιάς που κατηγορείται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα θα έπρεπε να δικαστεί από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Μ. Αρβανίτης: Πιστεύω ότι η εισαγγελική πρόταση κάνει στενή ερμηνεία του νόμου... Στην περίπτωση τη δική μου, μου στερήθηκε ο λόγος. Αυτό δεν προβλέπεται από καμία διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Πρόεδρος: Ποιος λόγος σας στερήθηκε;

Μ. Αρβανίτης: Μου απαγορεύθηκε η συμμετοχή μου σε δημόσιοα εκδήλωση... Είναι αντισυνατγματική αυτή η διάταξη, παραβιάζει την ελευθερία του λόγου. Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτές τις ενστάσεις εάν από την αρχή δεν είχε ληφθεί ως δεδομένο η εξατομίκευση της ενοχής. Κατόπιν εντολής της τότε εξουσίας - αποδειδεγμένης εντολής - αποδόθηκε συλλογική ευθύνη. Το δικαστήριό σας αν είχε γίνει σωστά η προδικασία, θα έπρεπε να κυρήξει εαυτόν αναρμόδιο ειδικά για τον Γ. Ρουπακιά που θα έπρεπε να κριθεί από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Πρόεδρος: Αυτό είναι άλλο κεφάλαιο...

Μ. Αρβανίτης: Δεν θα έπρεπε να ταχθούμε ενώπιον του δικαστηρίου σας αν είχε γίνει σωστά η προδικασία.

Αυτή την ώρα η διαδικασία συνεχίζεται με τις αντιρρήσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης κατά των παραστάσεων πολιτικής αγωγής που δηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο δικαστήριο.



Πηγή : protothema.gr


Αίγυπτος: Για το θάνατο διαδηλωτών το 2011 ξαναδικάζεται ο Μουμπάρακ




Την επανεκδίκαση της υπόθεσης σε βάρος του Χόσνι Μουμπάρακ για το θάνατο διαδηλωτών το 2011 αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, μετά από έφεση της εισαγγελίας.

Ο πρώην ηγέτης της Αιγύπτου είχε απαλλαχθεί τελικά από την κατηγορία σε δεύτερο βαθμό, μετά την αρχική του καταδίκη σε φυλάκιση.

To Ανώτατο Δικαστήριο του Καΐρου αποδέχθηκε την Πέμπτη την έφεση της εισαγγελίας εναντίον της απόφασης του Νοεμβρίου του 2014, με την οποία ο Μουμπάρακ είχε απαλλαχθεί.

Η νέα δίκη προγραμματίστηκε να ξεκινήσει στις 5 Νοεμβρίου. Ο Μουμπάρακ είχε αρχικά καταδικαστεί και φυλακιστεί για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης εναντίον του, με σχεδόν 800 νεκρούς, αλλά στη συνέχεια το εφετείο τον είχε απαλλάξει.

Ο 87χρονος πρώην ηγέτης έχει επίσης καταδικαστεί για ξεχωριστή κατηγορία, που αφορά υποθέσεις διαφθοράς, αλλά νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Κάιρο



Πηγή


Ραγδαίες εξελίξεις - Στην Αθήνα ο Αλ. Τσίπρας - Συγκαλεί κυβερνητικό συμβούλιο



Παπαστάθης Αργύρης

Νέα συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες - Ήταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση, θα συνεχιστεί η εντατική δουλειά, ανακοίνωσε η Κομισιόν - «Η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ μεγάλη» ανέφερε αξιωματούχος των Βρυξελλών

Νέα παράταση παίρνει το θρίλερ της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί που τον συνόδευαν στις Βρυξέλλες επιστρέφουν σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα και ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει άμεσα κυβερνητικό συμβούλιο με θέμα τις προτάσεις των δανειστών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για συμφωνία με τους εταίρους.

Η συνάντηση της Παρασκευής στις Βρυξέλλες

Νέα συνάντηση θα πραγματοποιήσουν σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναζητώντας μία λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Στην αυριανή συνάντηση θα είναι και πάλι παρών ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ευρωκοινοβούλιο στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν. «Κοιμήθηκα τρεις ώρες μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τον ελληνα πρωθυπουργό» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να αποχωρήσεις προκειμένου να προετοιμαστεί για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Με ανακοίνωσή της η Κομισιόν μετά το πέρας της χθεσινής, πρώτης συνάντησης, ανακοίνωσε τα εξής: «Ηταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών, στη βάση διαφόρων προτάσεων. Συμφωνήθηκε ότι θα συναντηθούν εκ νέου. Θα συνεχιστεί η εντατική δουλειά».

«Η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ μεγάλη» ανέφερε αξιωματούχος των Βρυξελλών το πρωί της Πέμπτης στο «tovima.gr» μετά το ραντεβού Τσίπρα-Γιούνκερ την Τετάρτη.

«Δεν είναι καλά τα πράγματα» πρόσθεσε ο ίδιος μετά τις χθεσινές επαφές, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι προσπάθειες και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.



Πηγή : tovima.gr


Τα Ιόνια Νησιά εκπέμπουν σήμα κινδύνου στο υπουργείο Υγείας



της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Με μεγάλες ελλείψεις στην δημόσια περίθαλψη ζουν οι κάτοικοι των Ιονίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων. Αύριο μάλιστα διοργάνωσαν Ημέρα Αγώνα για διεκδίκηση προσλήψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Μετά την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ορίστηκε η Πέμπτη 4 Ιουνίου ως Ημέρα Αγώνα για την Δημόσια Υγεία στα Ιόνια Νησιά.

Αύριο λοιπόν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11:30 έως το τέλος του ωραρίου. Στις 12 το μεσημέρι, εξάλλου, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις μπροστά στα κτίρια των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Στόχος την δράσης είναι "η ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ καθώς και η δημόσια δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία για όλους".

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν άμεσες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων σε γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καθώς και στην επανασύσταση της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αλλά και η οικονομική ενίσχυση των επικουρικών γιατρών.



Πηγή : iatropedia.gr


Στην Ιαπωνία σκέφτονται να βάλουν τουαλέτα και πόσιμο νερό στα ασανσέρ



O πρόσφατος ισχυρότατος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, μπορεί να μην προκάλεσε καταστροφές στο Τόκιο, ωστόσο, ανέδειξε ένα σοβαρότατο και αρκετά προφανές πρόβλημα: σταμάτησαν την ώρα της δόνησης περίπου 20.000 ανελκυστήρες. Αρκετοί έμειναν κλεισμένοι στον θάλαμο για πάνω από μία ώρα έως ότου έρθει η βοήθεια.

Και πώς θα τα βγάλει πέρα ο παγιδευμένος κόσμος; Οι Ιάπωνες σκέφτονται τη λύση: αξιωματούχοι του υπουργείου Υποδομών συναντήθηκαν με εκπροσώπους των εταιρειών κατασκευής ανελκυστήρων προκειμένου να εξετάσουν το εξής σχέδιο: την τοποθέτηση φορητών τουαλετών, όπως και πόσιμου νερού στους θαλάμους.



Newsroom ΔΟΛ


Μηλιός : Όριο αναλήψεων έως 300€, το ποσό είναι αρκετό για το 95% των Ελλήνων


Ο κ. Μηλιός μιλώντας στην εκπομπή του Mega Online δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επιτέλους να πατήσει σε μία βάρκα, ενώ για όσα δήλωσε περί ορίου αναλήψεων στα 300 ευρώ ημερησίως, διευκρίνισε πως αυτά συμβαίνουν μόνο σε περιπτώσεις bank run και αυτό δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα.
Μάλιστα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως η φυγή καταθέσεων είναι ήπια σε σχέση με τον πόλεμο που γίνεται στην κυβέρνηση, μιλώντας στην εκπομπή Online με την Όλγα Τρέμη και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Ο κ. Μηλιός είχε πει ότι έπρεπε να είχε ελεγχθεί η φυγή καταθέσεων από τις Τράπεζες, λέγοντας ότι αν είχε τεθεί όριο αναλήψεων στα 300 ευρώ, αυτό το ποσό είναι αρκετό για το 95% των Ελλήνων, δηλαδή να παίρνουν 300 ευρώ την ημέρα από τις Τράπεζες.

Παράλληλα, εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί έλεγχος εκροής κεφαλαίων, ενώ αναφερόμενος στις πληρωμές της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε πως “εάν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός”.

Ο Γιάννης Μηλιός, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του "Κόκκινου Δικτύου" στη Θεσσαλονίκη με θέμα "η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στην κυβέρνηση καθυστέρηση πληρωμών της χώρας προς τους δανειστές τώρα, ως "μηχανισμό εκβιασμού".



Πηγή : newsit.gr


Η Ελλάδα μονοπώλησε το ενδιαφέρον και στον Λευκό Οίκο


Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, μετά το... ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ.

Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο MEGA, δεν αποκλείεται να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τους ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως την Άγκελα Μέρκελ.

Ήδη, ο Τζακ Λιου είχε επικοινωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της για την Ελλάδα και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Όπως προέκυψε από την πενταμερή συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας, στο Βερολίνο, φαίνεται ότι η Ελλάδα θα υπογράψει μερική συμφωνία ή προσυμφωνία, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παραμένει στο σκηνικό, χωρίς όμως να συμμετέχει με χρήματα.



Πηγή 


Βγήκαν τα… μαχαίρια στην Εξεταστική για τα Μνημόνια



Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το πρώτο μνημόνιο, ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης, υποστηρίζοντας ότι έγινε παραβίαση της δημοκρατικής αρχής του πολιτεύματος.

Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της Ελλάδος στα μνημόνια, ο κ. Κασιμάτης, έδωσε έμφαση στην νομιμότητα των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, χαρακτηρίζοντας άκυρα και το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, καθώς δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής όπως προβλέπεται για τις διεθνείς συμβάσεις.

Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών αν θα πρέπει και η επικείμενη συμφωνία να περάσει με τον ίδιο τρόπο από τη Βουλή, ο κ. Κασιμάτης απάντησε χαρακτηριστικά:

«Για να είναι έγκυρη και νόμιμη θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένη και σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 36 του συντάγματος, ενώ αν προβλέπει αρμοδιότητες ελέγχου από τους δανειστές θα πρέπει να επικυρωθεί από τα 2/3 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δηλαδή πάνω από 180 βουλευτές».

« Από τη στιγμή που ένα μνημόνιο υπογράφεται, είναι διεθνής σύμβαση. Οι συμβάσεις είναι άκυρες όταν δεν εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα, δηλαδή το κοινοβούλιο. Και μάλιστα αφού οι προηγούμενες συμβάσεις παρέδιδαν και κυριαρχικά δικαιώματα έπρεπε να κυρωθούν με τα 2/3 της βουλής», συμπλήρωσε ο κ. Κασιμάτης.

Ο κ. Κασιμάτης επέμεινε ότι «υπάρχει στο μνημόνιο ρητή παραίτηση δικαιωμάτων εθνικής κυριαρχίας», τόνισε ότι ποτέ δεν είχε υπογραφεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν, και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο κ. Κασιμάτης μίλησε ακόμα για αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμπε η τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, και για έλλειμμα ενημέρωσης που υπήρχε σε ότι αφορούσε τις διαπραγματεύσεις.

«Δεν έγινε ενημέρωση γιατί δανειστήκαμε από το ΔΝΤ και όχι από τις αγορές. Δεν ήξερε κανείς για διαπραγματεύσεις και συμφωνίες.

Την ίδια εποχή υπήρξε ένα συνονθύλευμα αντιφατικών δηλώσεων», ανέφερε ενώ υποστήριξε ότι παραπλανητικά χαρακτήρισαν τη δανειακή σύμβαση ως πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ ήταν οικονομικής πολιτικής».

Την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Κασιμάτη ότι υπήρχε δόλος και ότι «δεν υπογράφεται μια τέτοια συμφωνία ακόμα και με το πιστόλι στο κρόταφο.

«Είστε ο πρώτος που μιλάτε για εσχάτη προδοσία. Διαπράττει και ο κ. Τσίπρας το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας που ζητάει χρήματα;» σχολίασε ο κ. Λοβέρδος.

Ο κ. Κασιμάτης απάντησε ότι δεν ξέρει τη συμφωνία και θα περιμένει πρώτα να τη δει και πρόσθεσε ότι «η παράνομη υπογραφή, δεν έχει σχέση με τα λεφτά αλλά με την παραχώρηση της κυριαρχίας ενός κράτους».

Ο κ Λοβέρδος τον κατηγόρησε ότι μεροληπτεί και ότι κρίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά.



Πηγή: topontiki.gr






Μείωση μισθών από τους νέους συντελεστές στην έκτακτη εισφορά – Ολες οι κλίμακες



Από σχετικά χαμηλά θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στην κλίμακα της έκτακτης εισφοράς, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έβγαιναν τα... κουκιά. Όσο για εκείνους που δηλώνουν... κάτι παραπάνω στην εφορία, θα... ανταμειφθούν με "χαράτσι" μεγαλύτερο ακόμα κι από πέρυσι!

Στα εισοδήματα από 12.001 ως 20.000 ευρώ ο συντελεστής θα παραμείνει 0,7%. Από 20.001 ως 30.000 ευρώ, θα παραμείνει 1,4%. Από τις 30.001 ως τις 50.000 ευρώ, ο συντελεστής θα πάει από το 1,4% στο 2%, επιστρέφοντας, δηλαδή στα πρότερα επίπεδα. Κι από εκεί και πάνω αρχίζει το... πανηγύρι.

Από τις 50.001 ως τις 100.000 ευρώ, ο συντελεστής θα πάει από το 2,1% στο 4% ενώ μέχρι το Δεκέμβριο ο συντελεστής ήταν 3%, από τις 100.000 ως τις 500.000 ευρώ- πρόκειται για νέο κλιμάκιο- η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται όχι με 2,8% αλλά με 6% ενώ ο συντελεστής μέχρι το Δεκέμβριο ήταν 4%.

Όπως μετέδωσε το Mega, για όσους έχουν ακόμα μεγαλύτερο εισόδημα ο συντελεστής θα είναι 8% αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για συμβολική κίνηση, με δεδομένο ότι ελάχιστοι είναι οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τέτοια εισοδήματα. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, είναι ζήτημα εάν 280 φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, στα οποία θα επιβληθεί ο νέος συντελεστής 8%.

Το... κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η νέα κλίμακα θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες επιβαρύνσεις στις κρατήσεις φόρου θα φανούν αμέσως μετά από τη ψήφιση των σχετικών διατάξεων και ο τελικός λογαριασμός θα έρθει με την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2016.

Στο χειρότερο σενάριο, οι κρατήσεις φόρου θα είναι "διπλές" στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, έτσι ώστε να καλυφθεί και το πρώτο εξάμηνο.

Η νέα κλίμακα της έκτακτης εισφοράς

12.001- 20.000 ευρώ: 0,7%
20.001- 30.000 ευρώ: 1,4%
30.001- 50.000 ευρώ: 1,4% ==> 2% (επαναφορά στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2014)
50.001- 100.000 ευρώ: 2,1% ==> 4% (3% ως το Δεκέμβριο του 2014)
100.001- 500.000 ευρώ: 2,8% ==> 6% ((4% ως το Δεκέμβριο του 2014)
500.001 ευρώ και πάνω: 2,8% ==> 8% (νέο κλιμάκιο)


Πηγή: iefimerida.gr


Αδυνατεί να πληρώσει την εγγύηση ο Ν. Μιχαηλίδης


Tο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας ενέκρινε σήμερα με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά το αίτημα του Ντίνου Μιχαηλίδη, 78 ετών, για αποφυλάκισή του λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός παραμένει στις φυλακές του Αυλώνα στη Πελοπόννησο, μαζί με τον γιο του Μιχάλη, διότι αδυνατεί όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ συγγενικό του πρόσωπο, να καταβάλει την επιβληθείσα από το δικαστήριο, ως έναν από τους όρους αποφυλάκισης, εγγύηση ύψους 700.000 ευρώ.

Ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, που εκπροσώπησε τον Ντίνο Μιχαηλίδη σήμερα στο Εφετείο Αναστολών, χαρακτήρισε «δώρο άδωρο» την απόφαση της αποφυλάκισής του, αναφέροντας ότι με το υπέρογκο ποσό των 700.000 ευρώ, το οποίο «η οικογένεια αδυνατεί να καταβάλει», στην ουσία καταργείται η θετική απόφαση του Εφετείου που αναγνωρίζει μεν ότι ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει πράγματι σοβαρό πρόβλημα της υγείας του, η οποία διαρκώς επιδεινώνεται, αλλά τον ξαναστέλνει στη φυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η οικογένεια δια των δικηγόρων της θα καταθέσει εκ νέου στο Εφετείο Αναστολών αίτημα μείωσης της εγγυοδοσίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποφυλάκιση του Ντίνου Μιχαηλίδη, και η παραμονή του σε σπίτι στην Αθήνα, με απαγόρευση εξόδου από την χώρα, και υποχρέωση εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα την 1η και 15η κάθε μηνός.

«Η κατάσταση της υγείας του συνεχώς χειροτερεύει», ανέφερε συγγενικό πρόσωπο του πρώην υπουργού, αναφέροντας ενδεικτικά προβλήματα καρδιάς, όρασης, και ψυχολογικών παραγόντων. Η σοβαρότητα της κατάστασής του, συμπλήρωσε, επιβεβαιώνεται και από ιατρικές βεβαιώσεις, έγγραφες και προφορικές.

Η εισαγγελέας είχε κάνει δεκτά τα αιτήματα των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη για αποφυλάκισή τους. Του πρώτου για λόγους υγείας, του δεύτερου για λόγους ψυχολογικών προβλημάτων που επιβαρύνουν την οικογένειά του, ιδίως τα ανήλικα παιδιά του, εξαιτίας της φυλάκισής του.

Το αίτημα για τον πατέρα Μιχαηλίδη έγινε αποδεκτό. Για τον γιο, απορρίφθηκε.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2015 οι Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης από 15 χρόνια έκαστος, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα, από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας.

Είχαν κριθεί ένοχοι για εγκληματική δραστηριότητα, στην υπόθεση με τις μίζες για το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ήδη εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών έχοντας βρεθεί ένοχος για τον ίδιο λόγο, δηλαδή εκείνον του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Εναντίον αυτής της πρωτόδικης απόφασης, έχει ασκηθεί έφεση από τους συνηγόρους των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη, που όμως δεν είναι γνωστό πότε θα εκδικαστεί.



ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Τουρκία: Πυροβολισμοί με ένα νεκρό σε λεωφορείο της προεκλογικής εκστρατείας του φιλοκουρδικού κόμματος



Το λεωφορείο δέχτηκε πολλά πυρά και σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες των αστυνομικών αρχών ο οδηγός σκοτώθηκε από πυροβόλο, όπως μεταδόθηκε

Άγνωστοι άνοιξαν πυρ σήμερα εναντίον ενός μικρού λεωφορείου της προεκλογικής εκστρατείας του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, σκοτώνοντας τον οδηγό, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τρεις μέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέσυραν νεκρό τον οδηγό του λεωφορείου, περίπου 200 μέτρα μπροστά από το όχημα πάνω στον αυτοκινητόδρομο, γύρω από την πόλη Καρλίοβα, 70 χλμ. νοτιοανατολικά της επαρχίας Μπινγκιόλ, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Το λεωφορείο δέχτηκε πολλά πυρά και σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες των αστυνομικών αρχών ο οδηγός σκοτώθηκε από πυροβόλο, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το HDP δέχεται επίθεση κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, με ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις σε γραφεία του κόμματος του σε δύο νότιες τουρκικές πόλεις στα μέσα Μαΐου να τραυματίζουν έξι ανθρώπους. Αξιωματούχοι του HDP έχουν αναφέρει δεκάδες επιθέσεις εναντίον του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο.



Πηγή : protothema.gr


Επικίνδυνα και «Τυφλά» αεροδρόμια στο Αιγαίο ζημιά στο τουρισμό– Δεν γίνονται βραδινές πτήσεις



Με τη βοήθεια των ελεγκτών προσεγγίζουν τα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της μη συντήρησης των απαραίτητων ραδιοβοηθημάτων.

Χωρίς βραδινές πτήσεις είναι από την Κυριακή η Μυτιλήνη, ενώ σειρά παίρνουν η Κως, η Σκιάθος και η Σαντορίνη. Αιτία του προβλήματος είναι η λήξη του πιστοποιητικού ασφαλείας των ραδιοβοηθημάτων.

Το πρόβλημα ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή από την Μυτιλήνη, όταν παρά την ακύρωση της απεργίας των εργαζομένων, ματαιώθηκε η βραδινή πτήση στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Λέσβου.

Ο πρόεδρος των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, Σπύρος Ρολλάκης, εξήγησε μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM τη χρησιμότητα των ραδιοβοηθημάτων.

«Σε όλα τα αεροδρόμια υπάρχουν τα ραδιοβοηθήματα, τα οποία είναι ένα όργανο που δίνει τις διάφορες γωνίες από ένα σημείο και μετά για να προσεγγίσει το αεροπλάνο και να μπει στο διάδρομο για να προσγειωθεί».

Ο ίδιος περιέγραψε ότι επί του παρόντος, «τα αεροσκάφη προσεγγίζουν τα αεροδρόμια με τη βοήθεια των ελεγκτών, κάτι που είναι αδύνατο κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Περιγράφοντας την κατάτασταση στην οποία βρίσκεται η Μυτιλήνη από την περασμένη Κυριακή, σημείωσε:

«Τα ραδιοβοηθήματα δεν είναι εκτός ενεργείας, δεν έχει χαλάσει, απλά δεν έχει γίνει το τεστ που πρέπει να γίνεται βάσει κανονισμών την ανάλογη χρονική περίοδο. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένας μήνας παράταση, τέλειωσε και η παράταση. Δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη που έχει τεθεί εκτός ενεργείας, μέχρι να γίνει το τεστ, το οποίο κάνει ένα αεροπλανάκι των ΗΠΑ και είναι αυτή τη στιγμή στη Γαλλία και δεν έχει επισκευαστεί ακόμα. Ακούγεται ότι θα είναι έτοιμο στις 15-20 Ιουνίου, δεν ξέρω κι εγώ συγκεκριμένα».

Ο κ.Ρολλάκης επισήμανε ότι μετά τη Μυτιλήνη, σειρά έχει τις επόμενες μέρες το αεροδρόμιο της Σκιάθου, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα ανάλογα προβλήματα θα αντιμετωπίζουν η Σκιάθος, η Σαντορίνη και η Κως.

Το πρόβλημα επιβεβαιώνει και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ αποδίδει τα αίτιά του στην έλλειψη διαθέσιμων πόρων.

Η Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας διαθέτει δύο αεροπλάνα ειδικά μετασκευασμένα, ώστε να υλοποιούν ελέγχους για τις ενδείξεις των ραδιοβοηθημάτων. Ωστόσο, τα αεροσκάφη αυτά παραμένουν καθηλωμένα λόγω έλλειψης πόρων.

Το κόστος που απαιτείται να καταβληθεί για το μεν πρώτο αεροσκάφος είναι 35.000 ευρώ, ενώ για το δεύτερο 70.000 ευρώ. Το σχετικό κονδύλι εξασφαλίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.


Πηγή : antenna.gr




Βάζουν φωτιά οι απαιτήσεις των δανειστών



Φωτιά στην επιδιωκόμενη συμφωνία έβαλαν χθες το βράδυ οι απαιτήσεις των δανειστών που μετέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα κατά τη μακρά συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Το σχέδιο των εταίρων περιελάμβανε μέτρα-σοκ και δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.

Φωτιά στην επιδιωκόμενη συμφωνία έβαλαν χθες το βράδυ οι απαιτήσεις των δανειστών που μετέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη χθεσινοβραδινή επίπονη και καθοριστική συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
Το χθεσινοβραδινό μάλιστα τετ α τετ των Γιούνκερ και Τσίπρα εξελίχθηκε σε ολονύχτιο θρίλερ, καθώς ακολούθησε δείπνο εργασίας με τη συμμετοχή των κ. Ντάισελμπλουμ, Βίζερ αλλά και των κ. Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Ευ. Τσακαλώτου, Γ. Σακελλαρίδη και Σπ. Σαγιά - οι δε διαπραγματεύσεις έφτασαν, όπως φαίνεται, στο κρισιμότερο «σταυροδρόμι», αφού, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, η συνάντηση εργασίας θα επαναληφθεί με την ίδια σύνθεση στην ίδια αίθουσα της Κομισιόν ξανά αύριο, ώστε αμφότερες οι πλευρές να ξεπεράσουν τις διαφωνίες που εμποδίζουν την άμεση λύση στο ελληνικό ζήτημα.


Πηγή : ethnos.gr