Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Κάποιοι ματιάζουν τις προσπάθειες του Συνδέσμου 74΄



του Γιάννη Αθανασίου

Χαριτολογώντας, πρώτο θύμα των αρνητικών ενεργειών που δέχεται από ορισμένους η νέα συνάντηση του Συνδέσμου 74΄την Δευτέρα 18 Μαΐου στο θέατρο Χατζηχρήστου είναι ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιος  Βουκελάτος και ιδρυτικό μέλος της παράταξης.


Ένα προγραμματισμένο τσεκ απ στο νοσοκομείο Λαϊκό όπου πηγαίνει πάντα λόγω της  παλιάς φιλίας του με  Διευθυντή Παθολογικής κλινικής κύριο τον  έστειλε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό για αποκατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας και διπλό bypass.



Παρά το σοβαρό χειρουργείο η κατάσταση της υγείας του κύριου Βουκελάτου είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και στα 80 του χρόνια δεν έχει κανένα λειτουργικό πρόβλημα και οι εξετάσεις είναι πάρα πολύ καλές.


Σε συζήτηση που είχε με φίλο του πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου Μητσοτάκη ο οποίος τον είχε επισκεφθεί,  εξέφρασε την λύπη του που δεν θα μπορέσει να είναι παρών στην κρίσιμη αυτή συνάντηση για το μέλλον της παράταξης και ο πρώην υπουργός του είπε ότι σε μάτιασαν Βουκελάτο γιατί είχες να πεις πολλά αλλά θα τα πεις στην επόμενη συνάντηση σας γιατί την Δευτέρα πιστεύω να είναι μόνο η αρχή.


Η εγχείρηση θα γίνει μέσα στην εβδομάδα και χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς του Ωνασείου ως χειρουργείο ρουτίνας με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στην μετεγχειρητική πορεία του ασθενή ο οποίος θα πάρει εξιτήριο σε μία εβδομάδα μετά την επέμβαση.


Ευχόμαστε γρήγορα περαστικά σε έναν από τους μπαρουτοκαπνισμένους όπως τους αποκάλεσε ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος.


Δόθηκε η εντολή πληρωμής των 750 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ


Δόθηκε από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών η εντολή για την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών η εντολή για την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ ύψους 750 εκατ. ευρώ που λήγει αύριο Τετάρτη

Η εντολή δίνεται την ώρα που το Eurogroup βρίσκεται σε εξέλιξη και ενώ νωρίτερα είχαν διατυπωθεί απόψεις στην κυβέρνηση να μην καταβληθεί η δόση αν δεν υπήρxε σήμα από την πλευρά των δανειστών που θα μπορούσε να ανοίξει τη στρόφιγγα ρευστότητας.


Πηγή 


Προφυλακίστηκε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης που κατηγορείται για "μαύρο εξοπλιστικό χρήμα"


Προφυλακίστηκε μετά από την απολογία του ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης που είχε συλληφθεί την περασμένη Τετάρτη ,κατηγορούμενος για δωροδοκία και διακίνηση μαύρου χρήματος. Ο απόστρατος εκρατείτο στην Γενική Αστνομική Διεύθυνση Αττικής από την ημέρα της σύλληψής του και σήμερα το πρωί απολογήθηκε. Οι διακστικές αρχές αποφάσισαν την προφυλάκισή του.

Στην απολογία του ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στην συνεργασία που είχε με τον επιχειρηματία Πάνο Ευσταθίου, ο οποίος έχει εμπλακεί σε ύποπτες υποθέσεις εξοπλισμών.

Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης είχε διατελέσει στενός συνεργάτης του εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά την αμέσως μετά από την εκλογική νίκη της ΝΔ το 2004. Από την θέση αυτή είχε γνώση και άποψη για τα περισσότερα από τα εξοπλιστικά προγράμματα που “κληρονόμησε” τότε η ΝΔ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα πιο σημαντικά απ΄αυτά ήταν τα άρματα μάχης Leopard και βέβαια το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων.

Η σύλληψή του θεωρείται από πολλούς σημαντική εξέλιξη στην διερεύνηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που κρίνονται ύποπτα.


Πηγή : onalert.gr


Ιωαννίδης για Άδωνι: "Πότε ήταν αυτός στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ;"




Μόνο.... ωραίο δεν βρήκε ο Σάκης Ιωαννίδης, το βίντεο με τον Άδωνι Γεωργιάδη να δίνει το ρυθμό σε εκδήλωση της ΔΑΠ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου φωνάζοντας "και α και ου και ΔΑΠ - ΝΔΦΚ" παρακίνησε τους σπουδαστές να φωνάξουν όλοι μαζί.

Ο επικεφαλής της γαλάζιας νεολαίας, σχολιάζοντας το συγκεκιμένο βίντεο αναρωτήθηκε "πότε ήταν αυτός στη ΔΑΠ;". Η... αντιπάθεια εξάλλου του επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ, προς το πρόσωπο του Άδωνι Γεωργιάδη, έχει εκφραστεί και στο παρελθόν, όταν σε κοινή συνεδρίαση των οργάνων της ΝΔ, είχε πει πως "δεν γίνεται υπουργοί να προκαλούν με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες" αναφερόμενος στην ατάκα του Άδωνι για την "δόξα από τις απολύσεις σε σχέση με τον Τόμσεν" .

Για να ξέρετε πάντως επειδή η ΝΔ, έχει πάντα τα εσωκομματικά της , ο Άδωνις κλήθηκε στην Θεσσαλονίκη, από τον Γιώργο Ασημακόπουλο, πάλαι ποτέ υποψήφιο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και αντίπαλο του... Σάκη Ιωαννίδη.

ΑΞΙΖΕΙ: Για να ξέρετε ο Ιωαννίδης έγινε έξαλλος και με την ατάκα "αυτά είναι τα ωραία" που είπε κάποιος γαλάζιος φοιτητής, όταν άκουσε για ... πολύ δεξιά συνθήματα, καθώς ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, είναι της κεντροδεξιάς σχολής και όχι της δεξιάς.


Πηγή : parapolitika.gr


Η Θεωρία του Κικέρωνα και το πόσο δίκιο είχε..





Μάρκος Τύλλιος Κικέρων..

Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων (Marcus Tullius Cicero, 3 Ιανουαρίου 106 π.Χ. - 7 Δεκεμβρίου 43 π.Χ.), γνωστός και ως Κικέρων, ήταν Ρωμαίος φιλόσοφος, πολιτικός, δικηγόρος, ρήτορας, ύπατος και συνταγματολόγος.

Καταγόταν από πλούσια οικογένεια και θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους ρήτορες και πεζογράφους..

Γεννήθηκε στην έπαυλη της οικογενείας του στο Αρπίνο. Μορφώθηκε στη Ρώμη με δασκάλους τον γραμματικό Λεύκιο Αίλιο (Πραικονίνο Στίλωνα), τον Απολλώνιο Μόλωνα, έναν από τους μεγαλύτερους ρήτορες της Σχολής της Ρόδου...

 τον αρχηγό της αποκαλούμενης τετάρτης ακαδημίας Λαρισαίο Φίλωνα, τον επικούρειο Φαίδρο
και τον στωικό Διόδοτο.

Παράλληλα, παρακολουθούσε τις αγορεύσεις των μεγάλων ρητόρων της εποχής...

Με το τέλος του πολέμου συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφία και τους Νόμους.

Η Θεωρία του Κικέρωνα:
Ο πτωχός, εργάζεται.
Ο πλούσιος, τον εκμεταλλεύεται.
Ο στρατιώτης, προστατεύει και τους δυό.
Ο φορολογούμενος, πληρώνει και για τους τρεις.
Ο απατεώνας, εκμεταλλεύεται και τους τέσσερεις.
Ο μεθύστακας, πίνει στην υγεία και των πέντε.
Ο τραπεζίτης, εξαπατάει και τους έξι.
Ο δικηγόρος, αγορεύει ξεγελώντας και τους επτά.
Ο γιατρός, σκοτώνει και τους οκτώ.
Ο νεκροθάφτης, θάβει και τους εννέα.
Ο πολιτικός, ζει σε βάρος και των δέκα.

Επιβεβαίωση: Ο κόσμος δεν έχει αλλάξει εδώ και δυό χιλιάδες χρόνια !...

Γι αυτό και ο Πόπλιος Οβίδιος έγραψε: Bene qui latuit,bene vixit δηλαδή όποιος κάνει το κορόιδο ζει ωραία!!!


Πηγή : eglimatikotita.gr


Νέα επιτυχία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που πρόλαβε εγκαίρως 27χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει


Στην αποτροπή άλλης μίας πρόθεσης αυτοκτονίας, η οποία εκδηλώθηκε από ένας 27χρονο άνδρα, προχώρησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας Cyber Alert, ενημερώθηκε χθες ότι χρήστης κοινωνικού δικτύου, εκδήλωσε την πρόσθεσή του να αυτοκτονήσει

Ακολούθησε ενδελεχής διαδικτυακή - αστυνομική έρευνα και μετά από αλληλογραφία με την αρμόδια εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, ταυτοποιήθηκε γεωγραφικά η περιοχή όπου βρισκόταν ο 27χρονος και ενημερώθηκε αμέσως το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Ο 27χρονος εντοπίστηκε εγκαίρως, στο πλαίσιο επισταμένων ερευνών στην ευρύτερη περιοχή και χάρη στην άμεση επέμβαση των αστυνομικών, διασφαλίστηκε η σωματική του ακεραιότητα.

Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε για την υπόθεση, θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.


Πηγή: newsbeast.gr


Ρατσιστική συμπεριφορά Πιλότου : Αυτιστικό κορίτσι υποχρεώθηκε να κατέβει από πτήση της United Airlines


Ενα ζευγάρι Αμερικανών και η αυτιστική έφηβη κόρη τους, οι οποίοι ταξίδευαν με τις United Airlines από το Χιούστον στο Πόρτλαντ, υποχρεώθηκαν να κατέβουν από το αεροπλάνο. Ο πιλότος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση, επειδή η παρουσία του παιδιού δεν τον έκανε να «αισθάνεται άνετα». Σε κατάσταση σοκ, η οικογένεια ετοιμάζεται να καταθέτει μήνυση.

Ολα άρχισαν όταν η μητέρα του 15χρονου κοριτσιού παρατήρησε ότι η κόρη της δεν είχε φάει τίποτα. Αν και η νεαρή κοπέλα ήταν ήρεμη, η μητέρα της γνώριζε ότι υπήρχε κίνδυνος στη συνέχεια να αναστατωθεί. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KOIN του Πόρτλαντ, ζήτησε από το πλήρωμα μία μερίδα ζεστό φαγητό.

Το μοναδικό ζεστό φαγητό ωστόσο ήταν αποκλειστικά για τους πελάτες της πρώτης θέσης και η αεροσυνοδός ενημέρωσε τη μητέρα ότι δεν μπορούσε να κάνει καμία εξαίρεση – έστω και αν η μητέρα ήταν διατεθειμένη να το πληρώσει. Μη έχοντας άλλη επιλογή, η μητέρα αναγκάστηκε να εξηγήσει πως εάν η κόρη της δεν φάει, ενδέχεται να γίνει επιθετική, οπότε η αεροσυνοδός της έφερε φαγητό.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε ότι θα έκανε αναγκαστική προσγείωση, εξαιτίας ενός επιβάτη, «στις τελευταίες θέσεις του αεροπλάνου, ο οποίος είχε θέματα συμπεριφοράς». Αμέσως μετά την προσγείωση, αστυνομικοί και ιατρικό προσωπικό ανέβηκαν στο αεροσκάφος για να ενημερώσουν την οικογένεια ότι πρέπει να αποβιβαστεί.

Αν και οι υπόλοιποι επιβάτες φώναζαν να αφήσουν το κορίτσι στην ησυχία του, όπως δήλωσε η μητέρα στο KOIN, η οικογένεια αναγκάστηκε τελικά να αποβιβαστεί. Σε ανακοίνωσή της στη συνέχεια, η αεροπορική εταιρεία υποστήριξε ότι «το πλήρωμα πήρε την καλύτερη απόφαση για την ασφάλεια και την άνεση όλων των πελατών».





Πηγή : in.gr


Αμβλώσεις και δικαιώματα αγέννητου παιδιού



Γράφει η Ζαχαρούλα Γκριέλα. Δικηγόρος

Η έκτρωση ή άμβλωση είναι η διακοπή μιας αδιατάρακτης ενδομητρίου κυήσεως ενός ή περισσοτέρων εμβρύων, που διενεργείται σε πρώιμη ηλικία κυήσεως  και συγκεκριμένα σε ηλικία μικρότερη από 24 εβδ. και οδηγεί σε αφαίρεση του εμβρύου  από τη  μήτρα της μητέρας του με συνέπεια τον θάνατο του κυήματος. Η άμβλωση προκαλείται τεχνητά με χημικές, χειρουργικές ή άλλες μεθόδους. Το  όριο των 24 εβδομάδων καθορίστηκε διεθνώς  με βάση την ελάχιστη ηλικία κυήσεως, που επιτρέπει σε ένα έμβρυο που θα γεννηθεί, να είναι βιώσιμο.
Οι ηθικές και νομικές πτυχές της άμβλωσης αποτελούν αντικείμενο έντονης συζήτησης που διχάζει το σύγχρονο κόσμο. Το κύριο ζήτημα είναι κατά πόσο το έμβρυο μπορεί να χαρακτηριστεί ως άνθρωπος και ως εκ τούτου η έκτρωση ως ανθρωποκτονία. Ταυτόχρονα τίθεται και το ζήτημα της αυτοδιάθεσης της εγκύου γυναίκας, το δικαίωμά της να διαθέτει το σώμα της όπως αυτή νομίζει.
Στην Ελλάδα η έκτρωση αποτελούσε για πολλά χρόνια ποινικό αδίκημα, αδίκημα δηλαδή που προβλεπόταν και τιμωρείτο από τον Π.Κ., τόσο για τη γυναίκα όσο και γι’αυτόν που την πραγματοποιούσε. Τη δεκαετία του 1970 με την εκδήλωση του φεμινιστικού κινήματος από τη μία πλευρά και με την απελευθέρωση του σεξ από την άλλη, παρουσιάστηκε ραγδαία αύξηση των αμβλώσεων. Κάτω από αυτή την πίεση και με το δεδομένο ότι ποτέ δεν πρόκειται να μηδενιστεί εντελώς  ο αριθμός των αμβλώσεων, στις οποίες για λόγους οικονομικούς ή κοινωνικούς μπορεί να οδηγείται μία γυναίκα,  ο νομοθέτης αποφάσισε την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων,  προκειμένου τουλάχιστον να εξασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα και υγεία της, αλλά και το δικαίωμά της να ορίζει το σώμα και τη ζωή της.
Ετσι., σήμερα ο Ποινικός Κώδικας, στο άρθρο 304 επιτρέπει την έκτρωση (τεχνητή διακοπή της κύησης) μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα - γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
·         Εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης σε κάθε περίπτωση
·         Εντός των πρώτων 24 εβδομάδων, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού
·         Εντός των πρώτων 19 εβδομάδων, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης  ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί
·         Χωρίς χρονικό περιορισμό, αν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος  για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της, βεβαιωμένος από αντίστοιχο ιατρό (στην περίπτωση αυτή ο όρος "έκτρωση" χρησιμοποιείται σε διακοπή που επισυμβαίνει πριν την 24η εβδομάδα). Επίσης σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και η περίπτωση έκτρωσης εμβρύου με αποδεδειγμένα σοβαρές δυσλειτουργίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νομοθέτης οδηγήθηκε στην επιλογή να επιτρέπει την άμβλωση κάτω από προυποθέσεις που εξασφαλίζουν την υγεία και σωματική ακεραιότητα της εγκύου, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στην έγκυο γυναίκα και στα δικαιώματά της. Αυτά δηλαδή κρίθηκαν υπέρτερα από το κύριο και βασικό δικαίωμα του εμβρύου, στη ζωή.

     Τι γίνεται όμως με το έμβρυο; Τόσο από τη διδασκαλία της Εκκλησίας  όσο και από την ίδια την ιατρική επιστήμη, είναι σαφές και ξεκάθαρο από αιώνες, ότι  η ζωή ξεκινά από τη στιγμή της σύλληψης. Από τη στιγμή που το ωάριο γονιμοποιείται γεννάται το έμβρυο, πρόσωπο μοναδικό, που φέρει τα δικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα.
           
    Νομικά, το πρόσωπο αρχίζει να υπάρχει μόλις γεννηθεί ζωντανό και ως προς τα δικαιώματα που του επάγονται θεωρείται γεννημένο αν γεννηθεί ζωντανό. Ωστόσο, το πρόσωπο, από την εμβρυική ηλικία είναι φορέας δικαιωμάτων και δικαιούται προστασίας, ενώ παγκόσμιοι Οργανισμοί αναγνωρίζουν στο έμβρυο δικαιώματα.

Ειδικότερα, ο ΟΗΕ το 1959 ψήφισε τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η δε σχετική Σύμβαση υπεγράφη το 1990. Μάλιστα από τον ίδιο τον Οργανισμό έχει καθιερωθεί η 11η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, όπου στον όρο «παιδί» περιλαμβάνεται και το έμβρυο, περιέχοντας πολλές ευεργετικές και προστατευτικές διατάξεις για την εμβρυική ηλικία.
Στην 4η   Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού τονίζεται ότι η φροντίδα και προστασία που θα παρέχεται στο παιδί και στη μητέρα περιλαμβάνεται και η ικανοποιητική και μεταγεννητική μέριμνα. Στη δε 8η Αρχή διακηρύσσεται ότι «το παιδί θα είναι σε κάθε περίπτωση από τους πρώτους που θα απολαμβάνουν προστασία και περίθαλψη» .

Επίσης,  ανάμεσα στις αξίες και τις πρακτικές που συνιστούν τον Πολιτισμό της Ειρήνης,  σύμφωνα με τη Διακήρυξη 2000 της Ουνέσκο είναι οι εξής:
  1.    « Ο σεβασμός κάθε μορφής ζωής»
  2.  « Η μη βία. Απόρριψη της βίας σε όλες τις μορφές της και η επίτευξη δικαιοσύνης με την πειθώ και την κατανόηση»

Στην άμβλωση όμως δεν ασκείται βία στο πιο ανυπεράσπιστο ανθρώπινο πλάσμα;
Αλλά και η 4η Διεθνής Σύνοδος του ΟΗΕ για τις γυναίκες με τη Διακήρυξη του Πεκίνου και το σχέδιο δράσης που υπεγράφη από 180 κράτη, προτείνει στρατηγικά μέτρα σε 12 τομείς-κλειδιά. Στον 12ο τομέα-κλειδί  υποστηρίζεται η «νομική προστασία των κοριτσιών από την εμβρυακή ηλικία μέχρι την πλήρη ενηλικίωσή τους και κατάργηση επιβλαβών πρακτικών σε βάρος τους.» Ομολογείται δηλαδή η αναγνώριση και προστασία της πρώτης ανθρώπινης φάσης ζωής, της εμβρυακής.
Κατά το ελληνικό Δίκαιο, το έμβρυο είναι υποκείμενο και φορέας αστικών δικαιωμάτων:

1.      Εχει κληρονομικό δικαίωμα: Κληρονόμος μπορεί να γίνει μόνο όποιος βρίσκεται στη ζωή ή έχει τουλάχιστον συλληφθεί όταν πεθάνει εκείνος τον οποίο δικαιούται να κληρονομήσει. Με άλλα λόγια, το μωρό που θα γεννηθεί ζωντανό έχει κληρονομικό δικαίωμα.

2.      Αναγνωρίζεται επίσης στο έμβρυο το δικαίωμα προστασίας της περιουσίας του όπως και αυτό της διατροφής, σε περίπτωση που θανατωθεί με υπαιτιότητά του αυτός που είχε απέναντί του υποχρέωση διατροφής. Π.χ. αν σκοτωθεί ο πατέρας του σε εργατικό ατύχημα ή σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα από υπαιτιότητα τρίτου, το έμβρυο δικαιούται να αναζητήσει από τον υπαίτιο διατροφή, αλλά και χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης.

3.      Έχει το δικαίωμα να αποζημιωθεί από εκείνον που του προκάλεσε με υπαιτιότητά του βλάβες κατά την κύηση.

4.      Τα ασφαλιστικά ταμεία αναγνωρίζουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης και στο έμβρυο που θα γεννηθεί ζωντανό. Όλα τα ανωτέρω δικαιώματα ασκούνται από τους γονείς, οι οποίοι ασκούν τη γονική μέριμνα, ή μόνο από τη μητέρα, αν δεν υπάρχει πατέρας.

5.      Στο άρθρο 304Α του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ), το οποίο  φέρει τον τίτλο «ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΕΜΒΡΥΟΥ Η ΝΕΟΓΝΟΥ», ορίζεται  ότι «όποιος επενεργεί παράνομα στην έγκυο, με αποτέλεσμα να προκληθεί βαριά βλάβη στο έμβρυο ή να εμφανίσει το νεογνό βαριά πάθηση του σώματος ή της διανοίας, τιμωρείται, σύμφωνα με το άρθρο 310 του ΠΚ».


Με άλλα λόγια, αν ο δράστης έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου ή προξένησε βαριά και μακροχρόνια ασθένεια ή σοβαρό ακρωτηριασμό, τιμωρείται με τουλάχιστον δύο ετών φυλάκιση. Αν ο υπαίτιος επιδίωξε τη βλάβη την οποία προκάλεσε, η ποινή του μπορεί να είναι μέχρι δέκα ετών κάθειρξη.
             
Από όλα τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι υπάρχει μία αντίφαση της νομοθεσίας, η οποία από τη μία αναγνωρίζει δικαιώματα στο έμβρυο ως ξεχωριστή οντότητα, από την άλλη δεν μπορεί να προστατεύσει το σημαντικότερο δικαίωμά του, το δικαίωμα στη ζωή, όταν αυτό συγκρούεται με το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της μητέρας του.

Το ερώτημα που τίθεται διχάζει  εύλογα τις κοινωνίες. Είναι θέμα προσωπικό, θέμα πολιτισμού, θέμα διαπαιδαγώγησης ή όπως αλλιώς θέλει να το ονομάσει ο καθένας, η απόφαση κάθε γυναίκας μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα. Το σίγουρο είναι πως είναι πιο ασφαλές και ορθό, να υπάρχει  σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση και τα ζευγάρια να λαμβάνουν προφυλάξεις τέτοιες ώστε να μη χρειάζονται να φτάνουν στο δίλημμα αυτό!.

Εξίσου πάντως σημαντικό  θέμα προβληματισμού, σε σχέση με την αδυναμία προστασίας του εμβρύου, είναι και οι περιπτώσεις αυτές, στις οποίες το έμβρυο γίνεται αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής: ανθρώπινη κλωνοποίηση , αλλαγές τις γενετικής κληρονομιάς των ανθρώπων, δημιουργία εμβρύων μόνο για τους σκοπούς της έρευνας η για την προμήθεια βλαστικών κυττάρων, ακόμη και με τη μεταφορά πυρήνων σωματικών κυττάρων,  καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων, ακόμη και για τη λήψη βλαστικών κυττάρων· ερευνητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη χρήση και το χειρισμό των ανθρώπινων εμβρυικών βλαστικών κυττάρων. Και όλα αυτά είναι πραγματικότητα, μάλιστα τέτοιες έρευνες χρηματοδοτούνται από το ίδιο το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, με εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Την περίοδο 2012-2013 είχε συσταθεί η πρώτη Ενωση Ευρωπαίων Πολιτών («One of us»),  με σκοπό  τη συγκέντρωση υπογραφών από όλη την Ευρωπαική Ενωση, προκειμένου να σταματήσει η Ευρωπαική Ενωση τη χρηματοδότηση τέτοιων ερευνών,  σε βάρος της ανθρώπινης ύπαρξης.  Ο αριθμός των απαιτούμενων υπογραφών συγκεντρώθηκε, αλλά δυστυχώς το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα!

Κάτω από αυτή την οπτική γωνία, ο άνθρωπος  μετατρέπει το έμβρυο, την αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης, σε αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής και εκμετάλλευσης, παραγνωρίζοντας την ανθρώπινη, αυτοτελή και ανεξάρτητη οντότητα του εμβρύου, της μόνης ύπαρξης που δεν μπορεί με κανένα τρόπο να υπεραμυνθεί της ίδιας του της  ζωής.
            
         Τέτοιες τεχνικές είναι κατοχυρωμένες  και θεμελιωμένες νομικά σε βασικές αρχές του δικαίου, έρχονται όμως σε ευθεία σύγκρουση με τις ηθικές αξίες και αρχές της κοινωνίας, το γεγονός δε, ότι  έναντι αυτών δεν μπορεί ο νόμος να προστατεύσει το αγέννητο παιδί,  πλήττει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τον πολιτισμό μας και υπονομεύει το μέλλον μας και το μέλλον του πλανήτη μας.




     






      Ζαχαρούλα Γκριέλα
Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω





Δεν αποκλείει εκλογές ή δημοψήφισμα ο Π. Σκουρλέτης



Υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος ή εκλογών τάχθηκε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποφασιστεί εκ των προτέρων, αλλά εξαρτάται από «το αποτέλεσμα της συμφωνίας ή της μη συμφωνίας».

«Εγώ είμαι από αυτούς που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η κάποιας μορφής προσφυγή στις κάλπες. Είτε αυτό είναι δημοψήφισμα, είτε είναι εκλογές. Αλλά επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να το εκτιμήσει κάποιος, αφού δούμε το αποτέλεσμα της συμφωνίας ή της μη συμφωνίας. Δεν μπορούμε εκ των προτέρων να το πούμε» δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Στο ερώτημα αν η χρεοκοπία ή η έξοδος από το ευρώ είναι επιλογή ο υπουργός απάντησε ότι «προφανώς δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο επιλογή», αλλά όπως είπε, «κάποια πράγματα καμιά φορά γίνονται χωρίς να είναι στις επιλογές σου».

Αναφορικά με το αν υπάρχουν τα χρήματα να πληρωθεί αύριο η δόση στο ΔΝΤ είπε πως είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε: «Εγώ θα προσπεράσω και θα σας πω κάτι άλλο: Τα δίνουμε τα λεφτά αύριο, συμφωνία θα έχουμε; Θα μπορούμε να δώσουμε μεθαύριο κάτι άλλο, μια άλλη μας υποχρέωση; Δεν μπορεί να γίνεται αυτό συνέχεια».

Υποστήριξε ακόμη ότι «χάσαμε τρεις μήνες με την παρελκυστική τακτική των δανειστών». «Ενδεχομένως, να ήταν ένα μέρος σχεδίου τους, εμείς να αποπληρώνουμε -και είναι παγκόσμιο φαινόμενο- από τον Αύγουστο, αυτή η χώρα, χωρίς να έχει δανειστεί ευρώ τσακιστό. Έχει αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και καταλαβαίνετε πως αυτό φτάνει τα όριά του κάποια στιγμή», επισήμανε.


Πηγή 


ΞΕΕ: Ζητά παρέμβαση Τσίπρα για τις φορολογικές επιβαρύνσεις


Την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.
Με επιστολή, της 8ης Μαΐου 2015, ζητά να αποτραπεί η επιβολή των υπό συζήτηση νέων, επαχθών όπως τα χαρακτηρίζει, φορολογικών επιβαρύνσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις, που όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο, θα είχαν ολέθριες επιπτώσεις για τον τουρισμό και την εθνική οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, τα οποία επικαλείται στην επιστολή του το Επιμελητήριο, τόσο μια ενδεχόμενη επιβολή φόρου στις παρεχόμενες ξενοδοχειακές και τουριστικές υπηρεσίες στα νησιά, όσο και η συζητούμενη οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ, υπονομεύουν ευθέως, όχι μόνο την τρέχουσα τουριστική χρονιά, αλλά και την εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Συγκεκριμένα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος υπογραμμίζει ότι, καθώς η τιμή διάθεσης του τουριστικού προϊόντος είναι απόλυτα ανελαστική στο διεθνοποιημένο τουριστικό περιβάλλον, οποιαδήποτε αύξηση στην τελική τιμή του επηρεάζει άμεσα και αρνητικά την τουριστική ζήτηση της χώρας μας.

Επιπλέον, οι επαπειλούμενες περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις θα επιφέρουν καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, οδηγώντας ένα σημαντικό ποσοστό αυτών σε πλήρη οικονομική κατάρρευση.


Πηγή


Λοβέρδος: «Είμαι έτοιμος για να διεκδικήσω την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ»


Την υποψηφιότητά του για την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε έστω και ανεπίσημα ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό  ΒΗΜΑ FM 99,5, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο επικείμενο συνέδριο του Κινήματος, στις αρχές Ιουνίου.

«Είμαι έτοιμος να καταθέσω υποψηφιότητα, αλλά πρέπει να περιμένουμε στο συνέδριο, για να συμπληρωθούν οι τουλάχιστον 240 υπογραφές συνέδρων που απαιτούνται» σημείωσε.

Η εκλογή του διαδόχου του Βαγγέλη Βενιζέλου έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου, μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου (5, 6 και 7 Ιουνίου).

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη είπε για το ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο και την αρχηγία.

«Σόου και να θέλαμε να κάνουμε, δεν μπορούμε, γιατί δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ. Σήμερα έχουμε μία συνεδρίαση, για να δούμε πόσα θα μας κοστίσει το συνέδριο και πού μπορούμε να βρούμε αυτά τα χρήματα. Στο τέλος του Σαββάτου, δηλαδή της δεύτερης και ουσιαστικότερης μέρας του συνεδρίου, δεν θα ψηφίσουμε εκεί όσοι είμαστε με τα χέρια μας. Άλλα θα πάμε σε μια κάλπη και θα ψηφίσουμε σε μια κόλλα Α4, η οποία θα εμπεριέχει όλα τα διλήμματα που θα έχουν τεθεί. Για τη δομή του κόμματος, για τον πολιτικό προσανατολισμό, για τις συμμαχίες του, θα ψηφίζουμε με την ταυτότητά μας, ρίχνοντας σε μια κάλπη με εφορευτική επιτροπή, μια σελίδα Α4.

» Ο αρχηγός θα είναι στις 14 Ιουνίου. Μια βδομάδα μετά το συνέδριο. Υποψηφιότητες θα τεθούν στο συνέδριο και είναι υποψήφιος εκείνος πού θα έχει καταθέσει 240 υπογραφές συνέδρων. Ακόμα δεν έχουν βγει οι σύνεδροι, βγαίνουν στις 24 του μηνός, άρα όποιος από εμάς επιθυμεί, θα το κάνει εκεί. Εγώ είμαι έτοιμος, είμαι πανέτοιμος, είμαι εδώ και καιρό έτοιμος, αλλά δεν έχουν βγει ακόμα οι σύνεδροι για να έχω 240 υπογραφές και να σας το πω. Όλα αυτά θα γίνουν τις επόμενες 15 μέρες».


Πηγή : tanea.gr


Politico για Βαρουφάκη: Δείτε με τι διάγραμμα θέλει να πείσει τους εταίρους να βοηθήσουν την Ελλάδα



Ο καθηγητής Γιώργος Μπίτρος (Πανεπιστήμιο Αθηνών) σχολιάζει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο Βαρουφάκης είναι «μπερδεμένος γιατί περιφρονεί τα δεδομένα». «Για μένα, ως επαγγελματία οικονομολόγο, το να παρουσιάζεις τέτοιες καρικατούρες αντί για ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικά ταπεινωτικό», σχολιάζει

«Ο Βαρουφάκης προβληματίζει τους οικονομολόγους με δυσνόητες διαλέξεις» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης Politico, η οποία δημοσιεύει αντιδράσεις οικονομολόγων, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές, σχετικές με το περιεχόμενο μιας διάλεξης που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου του European Business Summit.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διάλεξη συνοδευόταν από μια σειρά διαγραμμάτων με χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται, εκείνο που έφερε τον τίτλο «Looking Forward-Synergistic Reforms» και απεικόνιζε τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας για ανάπτυξη. Το διάγραμμα απεικόνιζε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάτι που έμοιαζε με ένα «τερατώδη αστερισμό» από μια «ντουζίνα όρων» και από «πολύχρωμα τόξα που έδειχναν προς διάφορες κατευθύνσεις». Ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος ζήτησε, σύμφωνα με το Politico, τη γνώμη ορισμένων οικονομολόγων αλλά και ανθρώπων της αγοράς για την παρουσίαση του «Έλληνα καθηγητή που έγινε πολιτικός» και αποτελεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα τον «πνευματικό ηγέτη» της πολιτικής κατά της λιτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.


Το διάγραμμα του Γιάνη Βαρουφάκη όπως το αναδημιούργησε το Politico:


Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον οικονομολόγο Robert Barro (Πανεπιστήμιο Harvard) πρόκειται για ένα «αρκετά γελοίο έγγραφο». «Το διάγραμμα αυτό αποτελεί προφανώς μέρος της ελληνικής εκστρατείας που έχει στόχο να αποκαταστήσει τη φήμη της ότι είναι παράλογη. Μια τέτοια στάση μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματική σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και άλλους "σοβαρούς" διεθνείς οργανισμούς», σχολιάζει.

Ο καθηγητής Γιώργος Μπίτρος (Πανεπιστήμιο Αθηνών) σχολιάζει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο Βαρουφάκης είναι «μπερδεμένος γιατί περιφρονεί τα δεδομένα». «Αυτοί οι άνθρωποι ζουν στα μαρξιστικά τους σύννεφα και αποτελεί σπατάλη χρόνου να προσπαθήσουμε να τους λογικεύσουμε. Για μένα, ως επαγγελματία οικονομολόγο, το να παρουσιάζεις τέτοιες καρικατούρες αντί για ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικά ταπεινωτικό», σχολιάζει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής George Hendrikse (Πανεπιστήμιο Erasmus, Ρότερνταμ) σχολιάζει ότι το διάγραμμα αυτό είναι «πολύ ευρύ για να δίνει πληροφορίες».

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι που συνεργάζονται με δεξαμενές σκέψης είναι πιο επιεικείς, αν και εξίσου μπερδεμένοι, σχολιάζει το Politico.


Ο Guntramm Wolff της δεξαμενής σκέψης Bruegel (Βρυξέλλες) σημειώνει: «Πρόκειται για ένα τυπικό διάγραμμα που δείχνει τις διασυνδέσεις μεταξύ διαφόρων τομέων. Ως εκ τούτου, σε αυτή τη φάση δεν είμαι σίγουρος τι μπορώ να εξάγω ως συμπέρασμα. Είναι αρκετά σαφές ότι υπάρχει ροή χρήματος σε μια οικονομία, σωστά;».

Ο Daniel Gros της δεξαμενής σκέψης CEPS (Βρυξέλλες) σχολιάζει: «Πρόκειται για τη δική του θεώρηση όσον αφορά τη θετική επίδραση που θα υπάρξει αν διατεθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση για ανάπτυξη, αν υπάρξει περισσότερη δραστηριότητα, περισσότερα έσοδα από φόρους και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών… Πρόκειται για την παλιά ιδέα ότι μπορείς να θεραπεύσεις με κάποιο τρόπο τα παλιά προβλήματα με νέο χρήμα από το εξωτερικό. Αυτό είναι ακριβώς το μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος», καταλήγει ο Gros.


Πηγή : protothema.gr


Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στο Ιόνιο



Σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:26 το πρωί στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός είχε επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή 96 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Bovalino Superiore στην Ιταλία.

Το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 40 χιλιόμετρα. 


Πανελλήνιες 2015 προκήρυξη για τις Στρατιωτικές Σχολές


Πανελλήνιες 2015 προκήρυξη για τις Στρατιωτικές Σχολές Εκδόθηκε από το ΥΠΕΘΑ η προκήρυξη γα τις Στρατιωτικές Σχολές και την εισαγωγή των υποψηφίων με τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2015 . Η προκήρυξη καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες τα δικαιολογητικά τις προϋποθέσεις εισαγωγής αλλά και το πως υποβάλλονται οι αιτήσεις απο τους υποψηφίους

Συγκεκριμένα το ΥΠΕΘΑ εξέδωσε την προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή και κατάταξη σπουδαστών -τριών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕί) και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2015 - 2016 με τις Πανελλήνιες 2015

Ο αριθμός των υποψήφιων που θα εισαχθούν στις Στρατιωτικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, θα ανακοινωθεί μετά την υπογραφή και δημοσίευση της Κοινής Απόφασης των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΟΠΑΙΘ), Εσωτερικών-Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ

 Όλοι οι υποψήφιοι -ες για τα ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ, που μετέχουν στις εξετάσεις του ΥΠΟΠΑΙΘ για πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα πρέπει επιπλέον να έχουν κριθεί ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ σε ιδιαίτερες εξετάσεις [«Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ)» (Ψυχομετρικές, Υγειονομικές, Αθλητικές) του ΥΠΕΘΑ]

Η τελική επιλογή και η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων για κάθε Στρατιωτική Σχολή γίνεται από το ΥΠΟΠΑΙΘ

Οι υποψήφιοι -ες της Σχολής Ικάρων (όλων των τμημάτων της) πρέπει να γνωρίζουν την Αγγλική Γλώσσα σε επίπεδο Β2 (Καλή Γνώση) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσομάθειας και η γνώση αυτή πρέπει να βεβαιώνεται με το αντίστοιχο πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από το κράτος, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Σε περίπτωση που έχουν συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις Αγγλικής Γλώσσας και δεν τους έχει αποσταλεί το πτυχίο, γίνεται δεκτή βεβαίωση του αρμόδιου φορέα διεξαγωγής των εξετάσεων που να πιστοποιεί την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις

Το έντυπο της Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης Υποψηφίου -ας, θα συμπληρώνεται MONO ηλεκτρονικά (qeetha.mil.qr), με αποκλειστική ευθύνη των υποψηφίων

Οι Υπηρεσίες που υποβάλλονται τα δικαιολογητικά είναι αποκλειστικά και μόνο οι ακόλουθες:

Για τη ΣΣΕ: Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Τμήμα Εισιτηρίων Εξετάσεων, Βάρη Αττικής Β ΣΤ 902, Τηλ. : Τηλεφ. Κέντρο 210 8904000, Τμήμα Εισαγ. Εξετ. 210 8904127 - 4026, 210-8970223, FAX 210 8970232.  

Για τη ΣΝΔ: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων), Λεωφόρος Μεσογείων 229 (ΤΓΝ 1040), ΤΚ 15561, Χολαργός, Αθήνα, τηλ. Εσωτ ΓΕΝ 51154, 51155 (ΣΝΔ Τηλ 2104581337, FAX 2104581397).

Για τη ΣΙ,ΣΤΎΑ,ΣΥΔ: Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως (ΔΑΕ/Β1), ΑΒ Δεκέλειας, Αχαρναί Αττικής (Τατόι) ΤΓΑ 1010, τηλ. 210 8192132, 210-8192133 και FAX: 210 2466694. Για τη ΣΣΑΣ: Στρατιωτική Σχολή Αξκών Σωμάτων - Πλήθωνος Γεμιστού 2, Θεσσαλονίκη ΤΚ. 54638, τηλ. 2310 962177 - 962112 - 962191.

Για τη ΣΑΝ: Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής- Στρατόπεδο "ΣΑΚΕΤΑ" "Α" ΒΣΤ 902 Βύρωνας ΤΚ 162 01, τηλ. 210 7675603, 210 7675609, 210 7669347 και FAX: 210 7654793. Για τη ΣΜΥ: Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, Τρίκαλα Τ. Κ. 42100 τηλ. 24310-38635, 24310-38637, 24310-39632.

Για τη ΣΜΥΝ:Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Για τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού), Λεωφόρος Μεσογείων 229 (ΤΓΝ 1040), ΤΚ 15561, Χολαργός, Αθήνα, τηλ. 210 6551154, 210 6551155 (τηλ. ΣΜΥΝ 210 5531742 - 210 5531744).



Πηγή : dikaiologitika.gr


Δεύτερη ημέρα μαχών στα Σκόπια - Στους 8 οι νεκροί αστυνομικοί


Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών αστυνομικών από τις συγκρούσεις στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και ένοπλων Αλβανών, οι οποίες συνεχίζονται σήμερα, για δεύτερη ημέρα, με μικρότερη ένταση. Διήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η κυβέρνηση.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η αστυνομία, δήλωσε χθες το βράδυ ότι πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβo, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από 15 ώρες. Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου των Σκοπίων, ένας ακόμη αστυνομικός, που είχε μεταφερθεί βαριά τραυματισμένος, υπέκυψε στα τραυματά του στη διάρκεια της νύχτας, ενώ μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μεταδίδουν ότι δύο ακόμη αστυνομικοί βρέθηκαν νεκροί σήμερα το πρωϊ, ανεβάζοντας έτσι σε οχτώ τον αριθμό των νεκρών αστυνομικών.

Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων "Alsat" μεταδίδει ότι κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και πέντε μέλη της ένοπλης ομάδας.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος χθες διέκοψε την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιούσε στη Ρωσία και επέστρεψε εσπευσμένα στα Σκόπια, συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα το συμβούλιο ασφαλείας της ΠΓΔΜ, μετά τις ένοπλες συρράξεις που διεξάγονται στην πόλη Κουμάνοβο.

Στο συμβούλιο ασφαλείας, πέραν του κ.Ιβάνοφ, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της Βουλής και οι υπουργοί Εξωτερικών, 'Αμυνας και Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.
Ο κ.Ιβάνοφ προσκάλεσε να παραστούν στη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της ΠΓΔΜ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, καθώς και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, τον Αλί Αχμέτι, όμως για την ώρα παραμένει άγνωστο αν αυτοί θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του κ.Ιβάνοφ, καθώς δεν τον αναγνωρίζουν ως Πρόεδρο της χώρας.


Πηγή : ethnos.gr


Ζήτησε συγγνώμη 70χρονος που έδωσε ψευδείς πληροφορίες για την υπόθεση της Αννυ



Απολογείται αυτή την ώρα ενώπιον της 10ης ανακρίτριας ο 70χρονος που κατηγορείται ότι επιβεβαίωσε ψευδώς στις αρχές τον αρχικό ισχυρισμό της μητέρας της 4χρονης Άννυ πως είχε αφήσει την κόρη της σε μια φίλη της.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες θα υποστηρίξει ενώπιον της ανακρίτριας πως εξυπηρέτησε τον πατέρα της μικρής που του το ζήτησε χωρίς να γνωρίζει για το φριχτό έγκλημα.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο ανακριτικό γραφείο ζήτησε συγγνώμη για τη πράξη του.

Σήμερα αναμένεται να καταθέσει ως μάρτυρας και η μητέρα του 27χρονου παιδοκτόνου ο οποίος αύριο μαζί με τη σύντροφο του δικάζονται στο αυτόφωρο για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών. Στην κατοχή τους είχε βρεθεί μικροποσότητα χαπιών.



Πηγή: skai.gr


Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ οι εργαζόμενοι



Η απόφαση της ΠΟΣΠΕΡΤ - Αιχμές για τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Σε εξέλιξη είναι η συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ στο Studio B της Ραδιοφωνίας στον πρώτο όροφο του Ραδιομεγάρου. Κύριο ζήτημα είναι η διαχείριση της πραγματικότητας όπως έχει διαμορφωθεί, με τους εργαζόμενους να μην διεκδικούν μόνο τη δουλειά τους, αλλά και την αξιοπρέπεια τους.

Λίγο νωρίτερα στον προαύλιο χώρο του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής μπήκαν εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία τους προέτρεπε να μπουν στο κτήριο και να επιστρέψουν στις θέσεις τους. 

Από τις 9:00 οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ραδιομέγαρο και τελικά λίγο πριν από τις 11:00 η πύλη άνοιξε με εντολή της απερχόμενης διοίκησης.

Κάλεσμα της ΠΟΣΠΕΡΤ

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζομένους της ΕΡΤ για συγκέντρωση και είσοδο στο Ραδιομέγαρο το πρωί (09:00) της Δευτέρας, απηύθυνε η ΠΟΣΠΕΡΤ, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί την άρση των αδικιών και ασαφειών του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ αναφέρει ακόμα: «Το πότε θα διορίσει η κυβέρνηση Διοικητικό Συμβούλιο είναι θέμα δικό της και δεν αφορά τους εργαζόμενους, που αμείβονται πλέον και θέλουν να προσφέρουν. 

» Η  κυβέρνηση θα μπορούσε να το έχει κάνει από τις αρχές Μαρτίου! για αυτό άλλωστε ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε τροπολογία στο νόμο για την  "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης" η όποια ψηφίστηκε.»

Ομόφωνα η ΠΟΣΠΕΡΤ αποφάσισε

  • Η επιστροφή όλων των συναδέλφων και η λειτουργία όλων των δομών πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και άμεσα (έπρεπε από 26/1/ 15).
  • Η απρόσκοπτη λειτουργία και συνέχεια εκπομπής από το ERTOPEN ώστε να παραμείνει ζωντανός αυτός ο αγώνας, διαρκείς παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς αγώνες και παράδειγμα για της επόμενες γενιές.
  • Η στήριξη της συνδικαλιστικής δράσης και η ενίσχυση των συνδικάτων από κάθε επιβουλή της εκάστοτε εξουσίας γιατί είναι, όπως αποδείχτηκε, η μονή διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κερδίσαμε την πρώτη μάχη αλλά αντέχουμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την άρση των αδικιών και των ασαφειών του νομού.
  • Στήριξαν τις προτάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ και πιεστικά την παρότρυναν να συνεχίζει την διεκδίκηση στα δίκαια αίτημα, που είναι αξιοπρεπή, ρεαλιστικά, και άμεσα εφαρμόσιμα και αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη, είναι δε συνεπείς με την εξασφάλιση απρόσκοπτης και με προοπτική λειτουργίας της ΕΡΤ, με όλα τα δικαιώματα για τους εργαζόμενους της, ενωμένους ενάντια στις κακοδαιμονίες και τα σκάνδαλα κομματικών εξαρτήσεων, των πραιτοριανών, της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και των πρακτικών του παρελθόντος.
  • Να γίνει άμεση συνάντηση με το νεοδιοριζόμενο ΔΣ της ΕΡΤ.
Η απάντηση της διοίκησης 

Σχετικά με ανακοινώσεις, η διοίκηση επισημαίνει:
  • Μόνο αρμόδιο όργανο που θα επιμεληθεί της διαδικασίας ανάθεσης καθηκόντων στους εργαζόμενους της ΕΡΤ ΑΕ, οι συμβάσεις των οποίων αναβίωσαν από την 29.04.2015, είναι το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από την εφαρμογή του νόμου 4324/2015.
  • Οι διαδικασίες επιλογής και διορισμού του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχουν ήδη εκκινήσει και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους εντός της εβδομάδος.
  • Το απερχόμενο ΔΣ στερείται κάθε αρμοδιότητας να επιληφθεί σχετικώς και επομένως κινήσεις όπως οι ανωτέρω ουδέν προσφέρουν στην ομαλή λειτουργία της εταιρείας.
Βολές και κατά του νέου ΔΣ

Με νέα ανακοίνωση, η ΠΟΣΠΕΡΤ ασκεί δριμύτατη κριτική στην επιλογή του Λ.Ταγματάρχη για το ΔΣ της ΕΡΤ:

«Η ανησυχία μας γίνεται εντονότερη, από τις υπερεξουσίες, που ο νόμος εκχωρεί στο Διευθύνοντα Σύμβουλο και από το διορισμό του κ. Ταγματάρχη, γνωστού για τις θέσεις του, την λειτουργία του, και τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του, από την προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ.

» Γνωρίζουμε τις θέσεις του και τις προσπάθειες του για τη χωρίς όριο συρρίκνωση της ΕΡΤ, τόσο σε θέσεις εργασίας, όσο και σε παραγόμενο έργο καθώς και για της εργασιακές σχέσεις γαλέρας που επιθυμεί.

» [...] Τότε και τώρα ο Ταγματάρχης είναι ο ίδιος, γεννάται όμως το ερώτημα ποιές είναι οι κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας.

» Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος ΔΣ Δ.Τσακνής -αν και ο θεσμικός του ρόλος, χωρίς ασάφειες, είναι υποβαθμισμένος- να συνεχίσει να είναι συμπαραστάτης και αλληλέγγυος του αγώνα μας, αυτού του μοναδικού, ανένδοτου, απαράμιλλου, αξιοπρεπή αγώνα για τους θεσμούς, την ισονομία, τη δικαιοσύνη , το τέλος των μνημονίων και των νόμων που τα στηρίζουν, αλλά και για τη δημόσια ΕΡΤ στο σύνολό της και να παραμείνει στο «...συνένοχο στο φόνο δεν θα μ’ έχετε...» που τραγουδήσαμε όλοι μαζί του στο Ραδιομέγαρο και είναι ένα από τα κυρίαρχα συνθήματα μας. »

Πηγή : tovima.gr


Διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα


Στο προσκήνιο παραμένει το θέμα του δημοψηφίσματος με κορυφαία, ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το αν πρέπει ή όχι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση.

Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως "υπερόπλο της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές".

"Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως το δημοψήφισμα είναι μια ύστατη συνταγματική δυνατότητα, προκειμένου ο λαός, αν κριθεί ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να κριθούν διότι είναι η συμφωνία εκτός της λαϊκής εντολής του Ιανουαρίου ο λαός να έχει την τελεσίδικη και αποφασιστική παρέμβαση", δήλωσε και πρόσθεσε:

"Το δημοψήφισμα είναι το τελευταίο όπλο, το υπερόπλο της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Αν χρειαστεί να το αξιοποιήσουμε θα το αξιοποιήσουμε", πρόσθεσε.

Σταθερός στη θέση του υπέρ ενός δημοψηφίσματος είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος μάλιστα προτείνει να διεξαχθεί πριν τη συμφωνία με τους δανειστές.

"Προ πάσης συμφωνίας, προ πάσης υπογραφής και προ πάσης διευθέτησης που θα οδηγούσε σε συμφωνία γιατί αυτό θα ισχυροποιούσε τη θέση της κυβέρνησης", είπε μιλώντας στο ραδιοσταθμό Παραπολιτικά.

Αντίθετα ο ευρωβουλετής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης δεν θεωρεί ότι ένα δημοψήφισμα είναι απαραίτητο, ενώ εκτιμά ότι μια μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από τη ρήξη.

"Ο Τσίπρας έχει το πολιτικό κεφάλαιο, τη στήριξη του ελληνικού λαού να προχωρήσει με τόλμη, με ειλικρίνεια... Δε θα χρειαστεί δημοψήφισμα. Ο τελευαίος Έλληνας που θα ήθελε δημοψήφισμα είναι ο Πρωθυπουργός. Η χώρα χρειάζεται λύσεις και όχι κάλπες. Η εντολή προς τον Τσίπρα είναι να κυβερνήσει", δήλωσε στον ΑΝΤ1.

Ούτε, ωστόσο ο κυβερνητικός εταίρος καλοβλέπει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος, που πάντως θα το στηρίξει σε περίπτωση που το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός.

"Ακόμη και το δημοψήφισμα δεν νομίζω ότι θα δώσει κάτι περισσότερο, ο κόσμος έχει εκφραστεί ξεκάθαρα. Παρόλα αυτά εάν αποφασίσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση γενικότερα να οδηγηθεί η χώρα σε δημοψήφισμα για να έχουμε πιο νωπή την άποψη του ελληνικού λαού και αν θέλετε και την απόφαση για μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη εμείς οι ΑΝΕΛ δεν θα είμαστε αντίθετοι ως προς αυτό", ανέφερε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Παραπολιτικά.


Πηγή : mega.gr


Η Αθήνα υποδέχθηκε την Αγία Βαρβάρα έπειτα από 1.000 χρόνια!



Τα Ιερά Λείψανα υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος παρουσία των πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών

Με μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής η πρώτη υποδοχή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τα Ιερά Λείψανα υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος παρουσία των πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών.



Να αναφερθεί ότι η υποδοχή έγινε με τιμές αρχηγού κράτους υπό τους ήχους της μπάντας της φιλαρμονικής του Στρατού και του Ναυτικού.

Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Βαρβάρας μετέφεραν από την Βασιλική του Αγίου Μάρκου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης.



Γύρω από τον κιλλίβαντα οι τέσσερις Επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος κράτησαν ισάριθμες κορδέλες που κατέληγαν στο λείψανο. Στην πρώτη ήταν κεντημένα τα σύμβολα του μαρτυρίου της Αγίας, στη δεύτερη ο Λέων της Βενετίας για να τιμηθούν οι Βενετοί που την παραχώρησαν για πρώτη φορά σε Ορθόδοξη χώρα, στην τρίτη το σύμβολο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προστάτιδα της οποίας είναι η Αγία και στην τέταρτη κορδέλα το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης (δικέφαλος αετός) από όπου το λείψανο έφυγε πριν από 1.000 χρόνια για τη Βενετία.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο: romfea.gr.

Πηγή : protothema.gr


Οι συμμορίες αλωνίζουν...




της Ιωάννας Μάνδρου

Εικόνα φυλακών τριτοκοσμικών χωρών εμφανίζουν πολλά από τα σωφρονιστικά καταστήματα, με τις συμμορίες να διαφεντεύουν και τον νόμο των ισχυρών να επιβάλλεται, εκεί όπου η πολιτεία απουσιάζει.

Τα τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν, πριν από λίγες ημέρες, στη Γ΄ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτούς που χρόνια μιλούν για την

αποσύνθεση του σωφρονιστικού μας συστήματος. Ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος, μιλώντας στην «Κ», περιγράφει την άθλια κατάσταση των σωφρονιστικών καταστημάτων, σημειώνοντας πως «η βία κυριαρχεί από καιρό και περιστατικά σαν του Κορυδαλλού, σε μικρότερη έκταση, είναι δυστυχώς καθημερινότητα στις φυλακές μας».
Εκεί όπου η πολιτεία για χρόνια απουσιάζει, εξηγεί ο κ. Καρακίτσος, «το κενό καλύπτεται από τον νόμο της ζούγκλας που επιβάλλουν οι ισχυροί μέσα στις φυλακές, κάνοντας τη ζωή αβίωτη σε κρατούμενους και προσωπικό».
Οι χρόνιες ελλείψεις σοβαρής σωφρονιστικής πολιτικής, παρά τα μεμονωμένα θετικά βήματα, η απουσία σχεδιασμού ενός σύγχρονου συστήματος και οι παθογένειες που καθορίζουν, κυρίως στα λόγια, την προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, έχουν οδηγήσει το σύστημα κράτησης στα όριά του.
Την επιβολή του νόμου των ισχυρών μέσα στις ελληνικές φυλακές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, επιβεβαιώνει στην τελευταία της έκθεση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, που επισημαίνει πως «ισχυρές πληθυσμιακές ομάδες κρατουμένων έχουν τον έλεγχο των φυλακών, όπου η βία είναι καθημερινή και ανεξέλεγκτη».
Τα φαινόμενα της αποσύνθεσης και της αποδιοργάνωσης στις φυλακές επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα και με τις αποκαλύψεις για τη δράση σκληρών συμμοριών (Παναγιώτη Βλαστού και λοιπών) που επιβάλλουν όχι μόνον τους δικούς τους νόμους μέσα στον Κορυδαλλό, αλλά οργανώνουν και εκτελούν ευρείας κλίμακας παράνομες, επιχειρηματικού τύπου, δραστηριότητες μέσα από τα κελιά τους. (Προστασία σε μαγαζιά, λαθρεμπόρια, εκβιασμούς, τοποθετήσεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών κ.ά.).


Ευκαιριακή αποσυμφόρηση
Οι όποιες προσπάθειες των τελευταίων χρόνων με νομοθετικές παρεμβάσεις που στόχευαν, κυρίως, σε ευκαιριακή αποσυμφόρηση του υπερπληθυσμού των φυλακών (ρυθμίσεις για να βγουν κάποιοι) δεν στάθηκαν ικανές να δώσουν λύση και ανακούφιση στα εκρηκτικά προβλήματα των κρατουμένων.

Η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, που, επίσης, επιχειρεί αποσυμφόρηση ευρείας κλίμακας, εκτιμάται ως θετική, αλλά όχι επαρκής αν δεν συνδυαστεί με πακέτο ουσιαστικών αλλαγών στον πολύπαθο χώρο του σωφρονιστικού συστήματος.

Ο κ. Ευτύχιος Φυτράκης, γενικός γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μιλώντας στην «Κ», αναφέρει πως επεξεργάζονται ευρύτερο σχέδιο βελτίωσης του σωφρονιστικού συστήματος, με έμφαση στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τις συνθήκες κράτησης, αλλά κυρίως στην οργάνωση θεσμών, όπως οι αγροτικές φυλακές και η παροχή κοινωφελούς εργασίας από τους καταδίκους εκτός φυλακής.

Ο Αντώνης Αραβαντινός, ο οποίος γνωρίζει όσο ελάχιστοι τις φυλακές καθώς για χρόνια υπηρετεί στο δύσκολο πεδίο της φύλαξης των κρατουμένων, δεν «μασάει» τα λόγια του. Κάνει λόγο για «κατάρρευση του σωφρονιστικού συστήματος» και επισημαίνει πως οι ελλείψεις στο προσωπικό είναι τέτοιες, που πια δεν μπορεί να γίνεται, στα σοβαρά, κουβέντα για φύλαξη των κρατουμένων.
Ενδεικτικώς αναφέρει πως στον Κορυδαλλό, για παράδειγμα στη Γ΄ Πτέρυγα όπου έγινε το πρόσφατο αιματοκύλισμα, ένας φύλακας αντιστοιχεί σε 400 κρατουμένους (!). Οταν στα ευρωπαϊκά δεδομένα, η αναλογία σωφρονιστικού υπαλλήλου-εγκλείστων είναι 1:5 ή το πολύ 1:20.
Οσο για τον αριθμό των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές έχει μειωθεί τελευταία, με το σύνολο όσων κρατούνται να φθάνει τους 11.447 από τους οποίους πάνω από τους μισούς, 6.590, είναι αλλοδαποί και από αυτούς οι 2.746 κρατούνται για ναρκωτικά.


Έντυπη Καθημερινή


Κάποιος να ενημερώσει την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για το πως επηρεάζει η χρήση κάνναβης την υγεία;



του Κώστα Βουκελάτου

Κάποιος πρέπει να ενημερώσει την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κάνναβη κάθε άλλο παρά καλό δεν κάνει και είναι ένα σκληρό ναρκωτικό που σε εθίζει και σε εξαρτά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όποιος ζητάει την αποποινικοποίηση του εγκληματεί κατά της κοινωνίας και της νεολαίας της χώρας και είναι τρομερά ανεύθυνος και επικίνδυνος.

Άκρως επικίνδυνη για την υγεία είναι η χρήση κάνναβης αφού έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας. Και για του λόγου του αληθές το κάπνισμα τριών με τεσσάρων τσιγάρων κάνναβης, προκαλεί τις ίδιες βλάβες οξείας και χρόνιας βρογχίτιδας, όπως 20 ή περισσότερα τσιγάρα καπνού.

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλες τις επιπτώσεις, ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στην υγεία.

Η Τετραϋδροκανναβινόλη ή αλλιώς THC είναι η ουσία που περιέχεται στην μαριχουάνα (φούντα)  και το χασίς, προϊόντα του φυτού κάνναβης και είναι η ουσία που ευθύνεται περισσότερο για τις οργανικές και ψυχικές συνέπειες της κάνναβης, για τις οποίες ειδικότεροι να ασχοληθούν είναι οι συνάδελφοι του ψυχιατρικού τομέα.

Το THC φτάνει στον εγκέφαλο πιο γρήγορα όταν καπνίζεται. Για να απελευθερωθεί από την κάνναβη, πρέπει να θερμανθεί μέσω του καπνίσματος.
Στο χασίς υπάρχει σε πολλή μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με την μαριχουάνα.
Η κάνναβη χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές, όπως βάμμα, έλαιο κλπ και μπορεί να φαγωθεί, να γίνει ρόφημα ή να εξατμιστεί σε vaporizer.

Η πιο κοινή όμως μορφή της κάνναβης, είναι η αποξηραμένη φυτική μορφή με την οποία και θα ασχοληθούμε, γιατί το σώμα απορροφά 10-25% του THC όταν εισπνέεται και μόνο το 6% όταν τρώγεται.
Στις Ευρωπαϊκές χώρες συνήθως η κάνναβη καπνίζεται αναμεμειγμένη με καπνό, ενώ στις ΗΠΑ και στον Καναδά συνήθως σκέτη.

Πολλοί άνθρωποι, έχουν την λανθασμένη εντύπωση, ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης προπαγάνδας απενοχοποίησης της χρήσης κάνναβης, κυρίως μέσω του διαδικτύου και τώρα στην Ελλάδα μπροστά στην βουλή κάνοντας πάρτυ (όπου κανείς δεν λογοδοτεί για τίποτα...) ότι το κάπνισμα τσιγάρων μαριχουάνας και χασίς, δεν προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα στους πνεύμονες. Αλλος ένας μύθος!

Ο καπνός της κάνναβης περιέχει χιλιάδες οργανικές και ανόργανες ουσίες και την ίδια ποσότητα πίσσας με ένα τσιγάρο καπνού.

Πάνω από 50 γνωστά καρκινογόνα έχουν εντοπιστεί στον καπνό της κάνναβης (νιτροζαμίνες, ενεργές αλδεΰδες, βενζοπυρένιο). Είναι γνωστό ότι τα τσιγάρα της κάνναβης περιέχουν τις παραπάνω καρκινογόνες ουσίες σε συγκεντρώσεις που είναι κατά 50% ψηλότερες σε σύγκριση με τα τσιγάρα καπνού.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η χρήση της κάνναβης καταστρέφει κύτταρα και ιστούς που σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις διάφορες ασθένειες, καθιστώντας τους χρήστες πιο ευάλωτους στις λοιμώξεις.

Το British Lung Foundation, μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών του, για διαφώτιση του ευρύτερου κοινού για τους κινδύνους της κάνναβης, διεξήγαγε μια μεγάλη έρευνα με σκοπό να διαφανούν οι νοσηρές επιδράσεις της μαριχουάνας και του χασίς στο αναπνευστικό σύστημα και στους πνεύμονες.

Τα κυριότερα ευρήματα είναι:

- To 1960 ένα τσιγάρο κάνναβης περιείχε 10 mg THC ενώ σήμερα περιέχει 150 mg. Αυτό σημαίνει ότι οι νοσηρές επιδράσεις σήμερα, είναι πολύ μεγαλύτερες απ' ότι παλιά.

- Το κάπνισμα 3 - 4 τσιγάρων κάνναβης, προκαλεί τις ίδιες βλάβες οξείας και χρόνιας βρογχίτιδας, όπως 20 ή περισσότερα τσιγάρα καπνού.

Συμπτώματα όπως χρόνιος βήχας, παραγωγή πτυέλων και ασκησιογενής δύσπνοια (πατήστε ΕΔΩ) είναι συνηθισμένα στους καπνιστές κάνναβης. Το σύνηθες κάπνισμα μαριχουάνας συνδέεται με δομικές και λειτουργικές διαταραχές των κυψελιδικών μακροφάγων που δυνητικά προδιαθέτουν σε πνευμονική λοίμωξη.

- Ο τρόπος με τον οποίο καπνίζονται τα τσιγάρα της κάνναβης, είναι διαφορετικός από εκείνον που καπνίζονται τα τσιγάρα καπνού. Γίνεται βαθιά παρατεταμένη εισπνοή με συγκράτηση του αέρα που διαρκεί 4 φορές περισσότερο χρόνο παρά με τα τσιγάρα καπνού. Το αποτέλεσμα είναι ότι το αναπνευστικό σύστημα επιβαρύνεται με περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα, την πίσσα και τις άλλες τοξικές ουσίες.

Τέλος, αναφορές περιπτώσεων έχουν δείξει  καρκίνους της ανώτερης γαστρεντερικής και αναπνευστικής οδού (στόμα, γλώσσα, και οισοφάγος) σε νεαρούς ενήλικες που ήταν χρόνιοι καπνιστές κάνναβης, ωστόσο τα στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες εμφανίζονται αντικρουόμενα και η έρευνα είναι σε εξέλιξη.


Με πληροφορίες απο το iatropedia και από άρθρο του πνευμολόγου κύριου Μιχάλη Χατζηγιάννη


NYT: Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν έχουν σχέδιο



«Η Ελλάδα φαίνεται να στερείται στρατηγικής για απεμπλοκή από την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται» σχολιάζει ο δημοσιογράφος Ούγκο Ντίξον New York Times, εξαπολύοντας πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, «η κυβέρνηση και ο επικεφαλής Αλέξης Τσίπρας, δεν διαθέτουν αξιόπιστο σχέδιο για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές τους και δεν φαίνεται να έχουν προμελετημένο, εναλλακτικό σχέδιο για το πώς θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Μπορεί οι ελληνικές χρηματοπιστωτικές αγορές να έχουν πάνω τα πάνω τους τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω του παραγκωνισμού του Βαρουφάκη, αλλά η νέα σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας, αν και έχει οδηγήσει σε πιο παραγωγικές συνομιλίες, δεν οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα στο Eurogroup – εξακολουθεί να υπάρχει ένα βουνό που πρέπει να ανέβει η Ελλάδα».

Κατά τον Ντίξον, ο Τσίπρας υπέθεσε λανθασμένα ότι θα καταφέρει να πάρει χρήματα από τους πιστωτές του και να ανακουφίσει τη χώρα του από τα χρέη, χωρίς να προβεί σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, η κυβέρνησή του δεν υπολόγισε και τον οικονομικό παράγοντα και το πόσο άσχημα να πληγεί η οικονομία της Ελλάδας λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της κρίσης ρευστότητας.

Αναφέρει, δε, πως ήδη η πρόβλεψη για αύξηση από μεριάς της Κομισιόν «κουτσουρεύτηκε» από το 2,5% στο 0,5%, αλλά και αυτή η πρόβλεψη μπορεί να είναι αισιόδοξη.

Και συνεχίζει:

«Η επιδείνωση της οικονομίας σημαίνει ότι η Αθήνα δύσκολα θα καταφέρει να ισοσκελίσει τους λογαριασμούς της.

Ακόμη και εάν οι πιστωτές της μειώσουν τους στόχους του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, η κυβέρνηση θα πρέπει να εισαγάγει περισσότερα μέτρα λιτότητας και αυτά θα βλάψουν ακόμη περισσότερο την οικονομία.

Η ταμειακή θέση της Αθήνας είναι απελπιστική. Θα πρέπει να δώσει 750 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ και 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ τον Ιούνιο.

Ο Τσίπρας ελπίζει πως θα καταφέρει να πείσει την Ευρωζώνη να τον δανείσουν κάποια μετρητά κατά τις προσεχείς εβδομάδες για να εξορκίσει την πτώχευση.

Αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν διασχίσει τις κόκκινες γραμμές σε θέματα όπως οι συντάξεις, η εργατική νομοθεσία και ο ΦΠΑ», αναφέρει ο Ντίξον.

Και σημειώνει: «Ακόμη και αν η Αθήνα επιβιώσει από την άμεση κρίση χρέους, θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις μέχρι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, αλλά δεν μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι άλλες για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κατάστασης. Το πρόβλημα δεν είναι απλώς μόνο θέμα χρόνου, αλλά και χρημάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της οικονομίας στην Ελλάδα, το επόμενο πακέτο διάσωσης θα απαιτήσει περισσότερα από ό, τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί – ίσως περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θα είναι δύσκολο να πείσει άλλες χώρες της Ευρωζώνης να δώσουν αυτά τα χρήματα - αν μη τι άλλο, επειδή η καλή θέληση απέναντι στην Ελλάδα έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Οι δύο εναλλακτικές έχουν χρεοκοπία

Λαμβάνοντας υπόψη μια τέτοια ζοφερή πρόγνωση, είναι σημαντικό να εξεταστούν οι εναλλακτικές λύσεις.

Υπάρχουν δύο: χρεοκοπία και συνάμα έξοδος από το ευρώ ή χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ.

Η τελευταία θα είναι η λιγότερο κακή επιλογή, αν και μακριά από το να θεωρείται καλή.

Για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ανακεφαλαίωση των τραπεζών και να τις θέσει σε κατάσταση αφερεγγυότητας. Αν δεν το κάνει, τότε η ΕΚΤ θα κόψει τη ρευστότητα και οι τράπεζες θα πτωχεύσουν, ενώ η οικονομία θα συρθεί περαιτέρω στην άβυσσο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει μετρητά για να σώσει η ίδια τις τράπεζές της και δεν μπορεί να πάρει χρήματα από το εξωτερικό. Η μόνη λύση, λοιπόν, θα είναι να πάρει τα χρήματα των καταθετών ως εγγύηση και να μετατρέψει ένα μέρος των αποταμιεύσεων σε νέες τραπεζικές μετοχές.

Θα ζήσει με όσα έχει

Το ζοφερό σενάριο ολοκληρώνεται ως εξής: «Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, θα πρέπει να ζει με όσα έχει. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να μειώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, επειδή τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν.

«Ορισμένοι ειδήμονες, συμπεριλαμβανομένων του Martin Wolf, των Financial Times, δείχνουν ότι η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, με την έκδοση IOUs.

Αυτό θα ήταν μια κακή ιδέα, διότι, ανεξάρτητα από το τι λέει η κυβέρνηση, οι Έλληνες θα δουν αυτά τα IOUs ως πρόδρομος της νέας δραχμής και θα τα απορρίψουν σε μεγάλο βαθμό.

Τα φορολογικά έσοδα θα κατρακυλούν - εν μέρει επειδή η οικονομία θα συρρικνώνεται και εν μέρει διότι οι πολίτες θα είναι απρόθυμοι να πληρώσουν φόρους σε ευρώ, αν θα θεωρήσουν ότι η δραχμή θα περιμένει είναι τη γωνία.

Έτσι, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει ακόμη περισσότερο IOUs, κάτι που θα οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο στον οποίο η εγκατάλειψη του ευρώ θα μπορούσε να γίνει ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Εφιαλτική η μετάβαση

Πέρα από το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ενιαίο νόμισμα, η μετάβαση στη δραχμή θα ήταν εφιαλτική.

Ακόμη και αν το νόμισμα εισήχθη εκ νέου, θα υπάρχει μικρή πιθανότητα να τρέξει η κυβέρνηση μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική. Θα ήταν πιθανόν να εκτυπώσει χρήματα, τροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο πληθωρισμού και υποτίμησης».

Για να καταλήξει ο Ντίξον: «Δεδομένου ότι ακόμη και το καλύτερο σχέδιο Β είναι δύσκολο, ο κ Τσίπρας θα προσπαθήσει να βρει μια ρεαλιστική στρατηγική για το πώς πρόκειται να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές του. Και θα το κάνει γρήγορα».


Πηγή : Nooz.gr