Του Γιώργου Παυλόπουλου
Στο κόκκινο βρίσκεται πάλι η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχουν αναζωπυρωθεί οι φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές, θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο τη δεύτερη εκεχειρία του Μινσκ. Μάλιστα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για χρήση και βαρέων όπλων και από τα δύο στρατόπεδα, παρά το γεγονός ότι (θεωρητικά) θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή του μετώπου, με βάση τα συμφωνηθέντα.
Η εξέλιξη αυτή -για την οποία ήδη αλληλοκατηγορούνται Μόσχα και Κίεβο- ενδέχεται να μην είναι συμπτωματική και περιστασιακή και να σηματοδοτεί ένα νέο γύρο μαχών, με στόχο την εκ νέου μετακίνηση των «γραμμών» που ορίζουν τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
Άλλωστε, επί της ουσίας, παρά τις διακηρύξεις και τις δεσμεύσεις σε επίσημο επίπεδο, κανείς δεν πίστεψε ότι ο πόλεμος αυτός έχει τελειώσει και ότι το στάτους των διαφιλονικούμενων επαρχιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ είναι οριστικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίκεντρο των νέων συγκρούσεων φέρεται να είναι η Μαριίνκα, λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα του Ντόνετσκ. Όπως φαίνεται και στον χάρτη της περιοχής, η πόλη βρίσκεται στην ίδια νοητή ευθεία με τη Μαριούπολη (όπου επίσης αναφέρθηκε ανταλλαγή πυρών χθες...), το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας το οποίο οι αυτονομιστές δεν έχουν ποτέ κρύψει ότι διεκδικούν, καθώς προσφέρει πρακτικά την ασφαλή δια ξηράς πρόσβαση προς την Κριμαία -ενώ και το Κίεβο έχει διαμηνύσει ότι θα το υπερασπιστεί με όσα μέσα διαθέτει.
«Ο στρατός πρέπει να είναι έτοιμος τόσο για νέες επιθετικές ενέργειες του εχθρού στο Ντονμπάς, όσο και για μια γενικευμένη εισβολή σε όλη την έκταση των συνόρων με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, επιβεβαιώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν επίσης Γερμανία και Γαλλία, οι ηγέτες των οποίων είχαν πρωταγωνιστήσει για την επίτευξη της εκεχειρίας, ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι το τελευταίο διάστημα έχει προμηθεύσει με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα τους αυτονομιστές, προετοιμάζοντας ουσιαστικά την επίθεση για την οποία έκανε λόγο ο Ποροσένκο.
Μέχρι στιγμής, επισήμως, στις συγκρούσεις που ξέσπασαν πριν από περίπου 15 μήνες, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.400 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων άμαχοι, ενώ η οικονομία της Ουκρανίας έχει δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.
Η Ουκρανία στην G-7
Η κατάσταση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της G-7, η οποία ξεκινά την Κυριακή στη Βαυαρία. Μάλιστα, παρά τις νέες συγκρούσεις, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, έκανε δηλώσεις στις οποίες υπογράμμισε τη σημασία της αποκατάστασης των σχέσεων της Δύσης με τη Μόσχα και την επιστροφή της τελευταίας στο «κλαμπ» της G-7, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μια ματιά στον κόσμο αποδεικνύει ότι έχουμε ανάγκη τη Ρωσία ως εποικοδομητικό εταίρο, σε μια σειρά από διαμάχες». Οι Αμερικανοί και οι άλλοι συμφωνούν, άραγε;
Πηγή : imerisia.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου