Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια



Επανακαθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα

Απόκτηση ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στην Βουλή.

Με τις προωθούμενες διατάξεις επανακαθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα.

Επιπροσθέτως, προωθούνται σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα για τους εποχικά εργαζόμενους από τρίτες χώρες και τους εργοδότες τους.

Παρέχεται το δικαίωμα σε εργαζόμενους κατόχων ενιαίας άδειας διαμονής και σε εποχικά εργαζόμενους να απεργούν ή να αναλαμβάνουν συνδικαλιστική δράση.

Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι, την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν:

- Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα υπο την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

- Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

- Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα

Για χορηγήσεις σε πολίτες τρίτων χωρών ενιαίων αδειών ενιαίας διαμονής και εργασίας

- Μειώνεται σε 50 ευρώ από 150 ευρώ που είναι σήμερα το τέλος που καταβάλλει ο εργοδότης για κάθε εποχικό εργαζόμενο. Επίσης ο εργοδότης προκαταβάλλει στον ΟΓΑ ασφαλιστικές εισφορές ενός μήνα – και όχι δύο που ισχύει σήμερα – και για το υπόλοιπο διάστημα προκαταβάλλει τα ποσά από επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

- Ο εργοδότης οφείλει να παρέχει κατάλληλο κατάλυμα  στον εποχικά εργαζόμενο και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν παρέχεται καθόλου κατάλυμα ή ότι αυτό δεν πληροί τις προδιαγραφές, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ και οι λοιπές διοικητικές κυρώσεις

- Μειώνεται σε 150 ευρώ από 3.000-1.500 ευρώ που ισχύει σήμερα το πρόστιμο για ανακριβείς δηλώσεις ή βεβαιώσεις  στο πλαίσιο απαιτήσεων του κώδικα καθώς και στους πολίτες τρίτων χωρών που παρέχουν εξαρτημένη εργασία, υπηρεσία ή έργο χωρίς να διαθέτουν άδεια διαμονής.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου