Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΟΗΕ: Οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ χρησιμοποιούν σε μάχες 1.500 παιδιά που απήγαγαν από το Καμερούν



Για περίπου 1.500 παιδιά τα οποία έχουν απαχθεί από τα τέλη του 2014 στο Καμερούν από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και τα οποία «χρησιμοποιούνται» είτε για διάφορες εργασίες είτε ως μαχητές, έκανε λόγο σήμερα η συντονίστρια του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα στη χώρα, Νατζάτ Ροσντί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Γενεύη η κ. Ροσντί εξήγησε ότι η οργάνωση χρησιμοποιεί τα παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες. «Το σύστημα που ακολουθούν (σ.σ. οι ισλαμιστές) είναι απάνθρωπο», συμπλήρωσε.

Την 1η Αυγούστου 2014 το Καμερούν κήρυξε επισήμως τον πόλεμο στην Μπόκο Χαράμ η οποία είχε διεισδύσει στον βορρά της χώρας και εξαπέλυε συχνά επιθέσεις. Αρχικά οι Νιγηριανοί ισλαμιστές περιορίζονταν να λεηλατούν τα χωριά για να παίρνουν τρόφιμα αλλά προς τα τέλη του 2014 οι συγκρούσεις εντάθηκαν καθώς έκαιγαν ολόκληρες κοινότητες, δολοφονούσαν ανθρώπους και άρπαζαν παιδιά.

«Οι πληροφορίες που διαθέτω αναφέρουν ότι περίπου 1.500 παιδιά έχουν απαχθεί», πρόσθεσε η κ. Ροσντί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά αναλαμβάνουν να κάνουν διάφορες μικροδουλειές, όπως να μεταφέρουν σκηνές ή να φέρνουν νερό. Κάποια όμως πολεμούν στην πρώτη γραμμή.

«Εξ όσων γνωρίζω, τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες (...) και ήταν ηλικίας από 8 μέχρι 12 ετών», είπε η αξιωματούχος του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι για τους Καμερουνέζους στρατιώτες ήταν μια τραυματική εμπειρία να έρχονται αντιμέτωποι με μικρά παιδιά.
Οι Νιγηριανοί ισλαμιστές έχουν υποστεί σημαντικές ήττες αφότου ξεκίνησε, στις αρχές Φεβρουαρίου, η χερσαία επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων του Τσαντ και του Νίγηρα στο έδαφος της Νιγηρίας. Ο στρατός του Καμερούν και κυρίως η Ταξιαρχία Ταχείας Επέμβασης, πολεμάει τους ισλαμιστές στα σύνορα της χώρας με τη Νιγηρία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας κατέστρεψαν στα τέλη Απριλίου πολλά στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ και απελευθέρωσαν εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν όμηροι στο δάσος της Σαμπίσα. Ωστόσο, οι ισλαμιστές διατηρούν τις θέσεις τους κατά μήκος των συνόρων του Καμερούν με τη Νιγηρία, στο δάσος της Σαμπίσα και στα βουνά της Μαντάρα.


Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, naftemporiki


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου