Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα

 


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία σε ολόκληρη την Αττική, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Κλειστοί θα είναι και όλοι οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Αττικής, κατόπιν ομόφωνης απόφαση των Δημάρχων των οποίων είναι αρμοδιότητα τους. Σ

ύμφωνα με την ΕΡΤ για αύριο, Δευτέρα (6/2) θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα μείνουν κλειστά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής

«Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης με τους Δημάρχους της Αττικής, κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών».

Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, ανακοινώνει:

Αύριο, Δευτέρα 06.02.2023, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση. Έχουν ενημερωθεί σχετικά όλοι οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων να μεριμνήσουν ώστε να αποσταλούν εντός της ημέρας στους μαθητές και τις μαθήτριες οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης καθώς και τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν την αυριανή ημέρα.





Ακροαριστερό μόρφωμα ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον ύμνο του ΕΑΜ προσήλθε στην Πάτρα

 



Η επικίνδυνη ακροαριστερά με ηγέτη επικίνδυνο ακροαριστερό απατεώνας κρύβεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, και είναι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο κανονικό κόμμα αποδεικνύεται ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα πρόκειται για ένα επικίνδυνο ακροαριστερό μόρφωμα.

Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρα,  επέλεξε ο προκλητικός να κάνει την είσοδό του στο γήπεδο της Πάτρας όπου μίλησε την Παρασκευή με τον ύμνο του… ΕΑΜ.

Ο ύμνος του ΕΑΜ είναι βασισμένος σε παραδοσιακό ρωσικό τραγούδι και αυτό επέλεξαν οι ακροαριστεροί συνεργάτες του Τσίπρα ως τη μουσική για να προκαλέσει και να θορυβήσει την κοινωνία για την κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ.



Ντόρα Μπακογιάννη : Η μάχη απέναντι στον καρκίνο είναι μια μάχη που κερδίζεται, όταν την δίνουμε με αισιοδοξία και δύναμη

 



Ανάρτηση για την μάχη που δίνουν οι άνθρωποι με καρκίνο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, που είχε κάνει γνωστό πως έχει η ίδια από καρκίνο, στην ανάρτησή της αναφέρεται στη σημασία της πρόληψης.

Όπως λέει, η αξιοποίηση προγραμμάτων προληπτικών εξετάσεων, όπως το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» κατά του καρκίνου του μαστού, σώζει ζωές, τονίζει πως η μάχη κατά του καρκίνου, είναι μάχη που σώζεται. «Η μάχη απέναντι στον καρκίνο είναι μια μάχη που κερδίζεται, όταν την δίνουμε με αισιοδοξία και δύναμη. Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο όπλο μας. Η αξιοποίηση προγραμμάτων προληπτικών εξετάσεων, όπως το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» κατά του καρκίνου του μαστού, σώζει ζωές».

app-facebook
Ντόρα Μπακογιάννη - Dora Bakoyannis
23 ώρες πριν

Η μάχη απέναντι στον καρκίνο είναι μια μάχη που κερδίζεται, όταν την δίνουμε με αισιοδοξία και δύναμη. Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο όπλο μας.
Η αξιοποίηση προγραμμάτων προληπτικών εξετάσεων, όπως το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» κατά του καρκίνου του μαστού, σώζει ζωές.
#DoraBakoyannis #WorldCancerDay 🎗

2.1K
57
59


Και όμως ο Τσίπρας πιστεύει ότι η νεολαία θα τον ψηφίσει

 



Ποιο νέο παιδί που θέλει να έχει προοπτική και μέλλον σε αυτή την χώρα, θα ήθελε να κυβερνήσει ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Ένας πολιτικός τυχοδιώκτης, που δεν έχει δουλέψει ποτέ στην ζωή του, ένας επαγγελματίας ψεύτης, που εξαπάτησε κόσμο, που οδήγησε την χώρα στα βράχια όταν του δόθηκε η ευκαιρία, πιστεύει ότι εκτός των ακροαριστερών η νεολαία έχει λόγους να τον ψηφίσει!!!

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν, ότι ο απόλυτος αριθμός των νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων που θα βρεθούν πάνω από την κάλπη, θα κρίνει τελικά και σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα, και πιστεύουν επίσης ότι η νεολαία θα τους ψηφίσει.

Εκεί που γελάει ο κόσμος είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι έχουν προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, στις νεαρές ηλικίες, και για τον λόγο αυτό αγχώνονται μήπως οι εκλογές γίνουν καλοκαίρι, οι νέοι πάνε διακοπές και δεν ψηφίσουν τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας που ηγείται ακροαριστερού κόμματος.

Ο Τσίπρας είπε στους νέους από την Πάτρα «νέους ανθρώπους ένα μόνο μήνυμα: να πείσουμε τους συνομήλικούς μας, τους νέους και τις νέες να πάνε στην κάλπη για να βάλουν τη σφραγίδα τους στην αλλαγή και στην προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος», και πιστεύει ότι ο νέος θέλει να τον κυβερνήσει ο Τσίπρας, το πιστεύει και η πραγματικότητα θα τον απογοητεύσει.

Μόνο την ζωή τους στα χέρια δεν θα πάρουν οι νέοι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, και μόνο μέλλον και δουλειές δεν θα έχουν ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι δεδομένο όσο και να προσπαθεί να τους εξαπατήσει ο Τσίπρας.

Το θράσος του Τσίπρα είναι τέτοιο που στην ομιλία του στην Πάτρα είπε ξεκάθαρα στους φοιτητές ότι είναι υπέρ των κακοποιών και της ανομίας στα πανεπιστήμια και κατά της ασφάλειας των φοιτητών, επαναλαμβάνοντας ότι θα καταργήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία προς όφελος ακροαριστερών, αντιεξουσιαστών και κάθε είδους κακοποιών που λυμαίνονται τα πανεπιστήμια.

«Θα βάλουμε ένα τέρμα από τις πρώτες μέρες στα εμπόδια που κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ στα νέα παιδιά. Θα βάλουμε ένα τέρμα στην πανεπιστημιακή αστυνομία και οι αστυνομικοί θα πάνε στη γειτονιά να αντιμετωπίσουν το έγκλημα», τόνισε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της χώρας έτοιμος να δώσει ξανά στους κακοποιούς τα πανεπιστήμια για να γίνουν γιάφκες.




Μητσοτάκης : Ο αγώνας για καλύτερη Δημοκρατία αλλά και για την προστασία της από τους εχθρούς της είναι διαρκής

 



Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα 5/2 στο facebook :

Ήταν μία δύσκολη, μία σκληρή εβδομάδα αυτή που πέρασε. Η θλίψη του χαμού των δύο πιλότων μας, δύο νέων ανθρώπων που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος, διαπέρασε όλη την κοινωνία. Ο σεβασμός μας σε αυτούς και στις οικογένειές τους απεριόριστος. Τα λόγια είναι φτωχά και δεν θέλω να γράψω περισσότερα γι’ αυτό γιατί πιστεύω πως αισθανόμαστε την ίδια ευγνωμοσύνη και το ίδιο δέος για τους ανθρώπους αυτούς που δίνουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την Πατρίδα. Είναι ένα συναίσθημα που μας ενώνει – δεν χρειάζεται να το περιγράψω.

Επιτρέψτε μου όμως να σας περιγράψω κάποια από τα πράγματα που προχώρησαν μέσα στην εβδομάδα, και που ελπίζω να σας ενδιαφέρουν.

Θα ξεκινήσω με το Νομοσχέδιο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού που εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε προχωρήσει σε πολλές πρωτοβουλίες για να υποστηρίξουμε τους μαθητές και να δώσουμε εργαλεία στους εκπαιδευτικούς για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και σχολικού εκφοβισμού. Ενδεικτικά: έχουμε διπλασιάσει τους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία, έχουμε θεσμοθετήσει τον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχουμε προχωρήσει στην επιμόρφωση 125.000 εκπαιδευτικών για αυτό το θέμα. Επίσης, έχουμε εισαγάγει τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Γυμνάσιο, τα οποία περιλαμβάνουν θεματικές για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ανθρώπινα δικαιώματα, και την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού.

Το νέο νομοσχέδιο στην ουσία έρχεται να συμπληρώσει αυτές τις πρωτοβουλίες, δημιουργώντας ενδοσχολικές ομάδες στις οποίες θα συμμετέχουν ειδικοί για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, αλλά και εισάγοντας μία ειδική πλατφόρμα όπου μαθητές θα μπορούν να αναφέρουν τέτοια περιστατικά βίας και εκφοβισμού, με τη δυνατότητα να το κάνουν και ανώνυμα εάν επιλέξουν.

Από τις μικρές ηλικίες θα περάσω στις μεγάλες, για να σας πω για το «3η e-λικία» - μία δράση που ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Ιούνιο στον δήμο Καβάλας και στον δήμο Φλώρινας, και τώρα επεκτείνεται στους δήμους Αθηναίων, Ιωαννιτών και Θερμαϊκού. Σε τι στοχεύει αυτή η δράση; Στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων πολιτών που είναι πάνω από 60 ετών, με εκπαίδευση από ειδικά καταρτισμένους Ψηφιακούς Βοηθούς, οι οποίοι καθοδηγούν τους δημότες μεγαλύτερης ηλικίας ώστε να εξοικειωθούν με τον ψηφιακό κόσμο και τις ψηφιακές υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Μία δράση που θα βοηθήσει συμπολίτες μας να γνωρίσουν και να μπορέσουν να κινούνται με άνεση και αυτοπεποίθηση στον ψηφιακό κόσμο και να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις υπηρεσίες που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη.  

Κάτι ακόμα που αφορά τους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας – οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Στόχος μας είναι να δώσουμε λύση με διαδικασία fast track – με το ίδιο μοντέλο δηλαδή που ακολουθήσαμε για να βάλουμε τέλος στην ντροπή των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Για όσους όμως περιμένουν ακόμη να εκδοθεί η επικουρική τους σύνταξη, θα πάρουν προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης αν πρόκειται για επικουρική λόγω γήρατος, και 50 ευρώ για επικουρικές λόγω αναπηρίας ή θανάτου. Δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια, τα χρήματα θα μπουν στον λογαριασμό τους μέχρι τις 15 Μαρτίου. Για να το πω απλά: αν κάποιος που πληροί όλες τις προϋποθέσεις περιμένει ένα χρόνο για την επικουρική του σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει 1.200 ευρώ.

Αυτή την εβδομάδα είχαμε μία πολύ θετική είδηση, η οποία είναι από αυτές που θα θέλαμε να μην είναι καν είδηση, αλλά καθημερινότητα: ο Ευαγγελισμός, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής, από την περασμένη Τρίτη ολοκλήρωσε εφημερία χωρίς ράντζα.  Στο εξής, αυτό θα είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση. Αυτό έγινε μετά από συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας, για την συν-εφημέρευση Ευαγγελισμού και ΝΙΜΤΣ – το ΝΙΜΤΣ δηλαδή διέθεσε κλίνες για τις ανάγκες νοσηλείας περιστατικών που διακομίζονται μέσω ΕΚΑΒ.

Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να εξαλείψουμε τα ράντζα και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία (σε όλα θέλουμε, αλλά θα σας πω τώρα για αυτά που προχωράνε άμεσα). Μέσα στις επόμενες μέρες, το «Αττικό», που έχει πραγματικά το πιο μεγάλο πρόβλημα με τα ράντζα, θα επικουρείται από την ιδιωτική κλινική «Ιατρικό Περιστερίου», ενώ το «Λαϊκό» και το «Γεννηματά» θα επικουρούνται από το ΝΙΜΤΣ, την «Παμμακάριστο» και το «Ερρίκος Ντυνάν». Και θέλω να το τονίσω: χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση των ασθενών. Δεν κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Να κάνουμε δηλαδή αυτό που οφείλουμε.

Την Τετάρτη, μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, επισκεφτήκαμε το «Πάρκο Μνήμης» που δημιουργείται στο Μάτι, ως φόρο τιμής στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς. Θα είναι όμως και το μεγαλύτερο πάρκο στην Ανατολική Αττική, 130 στρεμμάτων, ένας χώρος πρασίνου, άθλησης και αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής, με υποδομές για οικογένειες, παιδιά, την τρίτη ηλικία και τα άτομα με αναπηρία.

Η υλοποίηση του έργου αυτού γίνεται με τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και είχα την ευκαιρία να μεταφέρω εκ μέρους του ελληνικού λαού τις ευχαριστίες μας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Χάρη στη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκεται στην τελική ευθεία και η κατασκευή ενός σύγχρονου συγκροτήματος κοινωνικής στέγης με περίπου 100 διαμερίσματα.

Συνεχίζω με ένα ακόμη έργο – αυτό όμως συζητείται και σχεδιάζεται από το 2005 – 18 ολόκληρα χρόνια! Σήμερα επιτέλους μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Μιλάω για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά», για την κατασκευή του οποίου προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός αυτή την εβδομάδα. Είναι ένα έργο εθνικής σημασίας που θα ενώνει την πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ηπείρου με την Αλβανία, με την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και με τα Δυτικά Βαλκάνια, θα εξασφαλίζει την πρόσβαση στην Ιόνια Οδό και θα βγάλει περιοχές από την απομόνωση.

Θα κλείσω με δύο καλά νέα.

Το πρώτο  καλό νέο είναι η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2022, που δείχνει ότι, μεταξύ 31 ευρωπαϊκών χωρών, σε σχέση με το 2018 η Ελλάδα σημειώνει την μεγαλύτερη βελτίωση στην κατάταξη του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Πήγαμε από την 67η στην 51η παγκοσμίως μεταξύ 180 χωρών. Και το πετύχαμε με την ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση διαδικασιών, οι οποίες περιορίζουν τον κίνδυνο διαφθοράς σε συναλλαγές των πολιτών με το κράτος, αλλά και με την προαγωγή σε θέσεις ευθύνης όσων -ανδρών και γυναικών- πραγματικά αξίζουν, μέσω της στοχοθεσίας και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Το δεύτερο καλό νέο,  είναι η έκθεση του Economist Intelligence Unit για το 2022, που δείχνει ότι η Ελλάδα ανέβηκε 9 θέσεις στην κλίματα στον λεγόμενο «δείκτη δημοκρατίας». Για το 2022 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση, από την 34η θέση το 2021 και την 39η το 2018.

Σαφώς πρέπει και μπορούμε να πάμε ακόμη καλύτερα τα επόμενα χρόνια για να βελτιώσουμε κι άλλο την ποιότητα των θεσμών και της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Ο αγώνας για καλύτερη Δημοκρατία αλλά και για την προστασία της από τους εχθρούς της είναι διαρκής. Και σε αυτό αποσκοπεί και η διάταξη που καταθέσαμε στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, που προβλέπει να μην μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα τα που έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον που έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας. Αντίστοιχες διατάξεις ισχύουν ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Θέλω να επισημάνω πως δεν αποβλέπει στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά έχει στόχο να θωρακίσει την ομαλότητα και τις συνταγματικές ελευθερίες. Και ελπίζω πραγματικά να λάβει στήριξη από όλα τα κόμματα. Ας συμφωνήσουμε έστω σε αυτό.

Με αυτή την επίκληση, και ελπίζοντας να μην σας κούρασα πολύ, θα σας ευχαριστήσω για το χρόνο που αφιερώσατε στην ανάρτηση αυτή.



Έρχονται αποκαλύψεις για την σχέση Τσίπρα - δικτάτορα Μαδούρο και την χρηματοδότηση ΣΥΡΙΖΑ

 



Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αποκαλύπτει : Στο μικροσκόπιο οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Βενεζουέλας

Η αποστροφή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Αλέξη Τσίπρα τού ζήτησε να διαβεβαιώσει το Κοινοβούλιο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα», προκάλεσε αίσθηση, αλλά και αμηχανία στους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις στενές σχέσεις που είχε αναπτύξει ο κ. Τσίπρας με το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Οι προνομιακές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα, είτε όταν το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση είτε ακόμη και τα χρόνια που βρέθηκε στην εξουσία, διαφοροποιούσαν το κόμμα αισθητά από τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λόγω των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη λατινοαμερικάνικη χώρα του πετρελαίου, είχε τον Μαδούρο στην «απομόνωση».

Στο Ευρωκοινοβούλιο

Μοναδική «παραφωνία» αποτελούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως κυβέρνηση, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, στήριζε ανοικτά το καθεστώς Μαδούρο, λειτουργώντας ως πολιτικό «σωσίβιο» για τον Λατινοαμερικάνο ηγέτη. Τον Ιανουάριο του 2019 οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν τον Μαδούρο, καταψηφίζοντας ή απέχοντας, στην ψηφοφορία με την οποία ο Χουάν Γκουαϊδό αναγνωριζόταν ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας. Εκείνη την εποχή, την επιλογή Γκουαϊδό που βασιζόταν στο άρθρο 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας, στήριξε η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε., ως μέσο για επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ούτε και τις κυρώσεις που πρότεινε το Ευρωκοινοβούλιο κατά επτά στελεχών του καθεστώτος Μαδούρο τον Φεβρουάριο του 2018. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση στη ΔΕΘ τον ίδιο χρόνο, τάχθηκε ανοιχτά κατά των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βενεζουέλα. Ίδια στάση έναντι της Βενεζουέλας τήρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στην ψηφοφορία που έγινε τον Απρίλιο του 2017, καταψηφίζοντας (μαζί με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής) το ψήφισμα της Ε.Ε., με το οποίο ζητούσε εκλογές και απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Η περίεργη ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τα συμφέροντα του Μαδούρο διαχρονικά, προκαλεί ερωτήματα, την ίδια στιγμή μάλιστα, που άλλα αριστερά κόμματα της Ευρώπης διατηρούσαν σαφείς αποστάσεις από τη Βενεζουέλα, λόγω της διεθνούς κατακραυγής για τα «μεσαιωνικά βασανιστήρια, τις δολοφονίες και τις παραβιάσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων» που καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Το θέμα της «χρηματοδότησης» για την οποία ρώτησε ανοικτά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή τον κ. Τσίπρα, το είχε ανοίξει ο ίδιος ο κ. Νίκος Παππάς το 2018, όταν απαντώντας στις αποκαλύψεις του «Ε.Τ.» για το ταξίδι στη Βενεζουέλα και στον πολιτικό σάλο που είχε προκαλέσει, είχε πει: «Η αναζωπύρωση του θέματος και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος εντάσσονται σε μια συλλογιστική, σε μια φαντασίωση, ότι η Βενεζουέλα χρηματοδοτεί την Αριστερά στην Ευρώπη».

Η αναφορά του κ. Παππά, την περίοδο που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι αποκαλύψεις του «Ε.Τ.», είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς δεν είχε ερωτηθεί για την πιθανότητα «χρηματοδότησης», αλλά ούτε και η εφημερίδα είχε θέσει τέτοιο ζήτημα.

Τα ταξίδια, το πετρέλαιο, η Ρωσία και ο Αρτεμίου

Η «αγάπη» του κ. Τσίπρα για το αμφιλεγόμενο μοντέλο της Βενεζουέλας ήταν γνωστή ήδη από τα πρώτα χρόνια που ανέλαβε το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυψε για πρώτη φορά το 2017, σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη, τις «μυστικές πτήσεις» του κ. Νίκου Παππά με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση off shore εταιριών, κ. Αρτέμη Αρτεμίου, στη Βενεζουέλα και στην Καραϊβική, λίγο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την εξουσία, αλλά και τις επισκέψεις του κ. Αρτεμίου στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πια κυβέρνηση. Αποκαλυπτικό ήταν και το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» για τη «μυστική» συνάντηση του κ. Τσίπρα στη Μόσχα με απεσταλμένους του Μαδούρο, με τους οποίους, όπως υποστηρίζει πρώην αξιωματούχος του καθεστώτος με καθεστώς ανωνυμίας, ένα από τα θέματα που είχε συζητήσει ήταν η πιθανότητα η Ελλάδα να προμηθευτεί πετρέλαιο από το καθεστώς του Μαδούρο, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη!

Σε εκείνη τη συνάντηση στη ρωσική πρωτεύουσα, με τον εξ απορρήτων του Μαδούρο, κ. Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, δυο χρόνια πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας, που συνοδευόταν από τον κ. Νίκο Παππά, «ζήτησε στήριξη από τον Μαδούρο και επιπλέον να μεσολαβήσει στη Ρωσία, η οποία φέρεται να ζητούσε απίστευτα ανταλλάγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως και να παραχωρήσει μια αεροπορική βάση στην Κρήτη». Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του πρώην αξιωματούχου της Βενεζουέλας, φέρεται να είχε αναφέρει: «Θέλω βοήθεια από τη Ρωσία αλλά όχι και να γονατίσω μπροστά της».

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει και το περιβόητο ταξίδι του Νίκου Παππά με τον Αρτέμη Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, όπου μεταξύ άλλων συνάντησαν αξιωματούχους του καθεστώτος Μαδούρο, τη γενική εισαγγελέα της χώρας κ. Λουίζα Ορτέγα Ντίας, την πρόεδρο του τηλεοπτικού κολοσσού «Telesur», αλλά και τον αμφιλεγόμενο Λιβανέζο επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ, με το ιδιωτικό λιαρ τζετ του οποίου ταξίδεψαν στο παραδεισένιο νησί της Καραϊβικής, Μαργαρίτα. Οι αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσίευσε ο «Ε.Τ.», δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το εν λόγω ταξίδι και τις συναντήσεις που έγιναν.

Η άγνωστη επίσκεψη του Τεμίρ Πόρας στην Αθήνα

Η υπόθεση συγκάλυψης από τον ΣΥΡΙΖΑ του σεξουαλικού σκανδάλου στην πρεσβεία της Βενεζουέλα στην Αθήνα, που είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», έφερε στην επιφάνεια και μια άγνωστη επίσκεψη στενού συνεργάτη του Μαδούρο στην Αθήνα. Στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μαδούρο το 2013, που είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρεται και στον Τεμίρ Πόρας, τότε υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βενεζουέλας και σε μια «στήριξη» που περίμενε. Ο Πόρας, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της επιστολής, είχε επισκεφθεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, χωρίς όμως ποτέ αυτή η επίσκεψη να είχε ανακοινωθεί από το κόμμα.

«Έχοντας συζητήσει διεξοδικά με τον σύντροφο Τεμίρ Πόρας, όταν μας επισκέφθηκε στην Αθήνα, για το πώς θα ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας, περιμένουμε τη δική σου σημαντική στήριξη, που θα εκφραζόταν με τρόπο έμπρακτο, έτσι ώστε η προετοιμασία μας για τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης να έχει προοπτικές επιτυχίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Η επίσκεψη του Τεμίρ Πόρας στην Αθήνα δεν είναι η μοναδική επίσκεψη Βενεζουελάνου αξιωματούχου που δεν ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και όταν ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός το 2019, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε φθάσει με κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας ο υπουργός Εξωτερικών του Μαδούρο κ. Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος μάλιστα είχε και συναντήσεις στην αίθουσα VIP. Κυβερνητικά αεροσκάφη του Μαδούρο είχαν προσγειωθεί αρκετές φορές σε ελληνικά αεροδρόμια, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως ποτέ να γίνουν γνωστά τα ονόματα των επιβατών και οι λόγοι της επίσκεψης, σε μια εποχή μάλιστα, κατά την οποία η Ε.Ε. είχε επιβάλει κυρώσεις και απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος σε αξιωματούχους του καθεστώτος Μαδούρο.



Καταδρομέας του τουρκικού στρατού ο ένας από τους τρεις συλληφθέντες διακινητές μεταναστών

 


Καταδρομέας του τουρκικού στρατού αποδείχθηκε πως είναι ο ένας από τους τρεις άνδρες που συνελήφθησαν για διακίνηση παράνομων μεταναστών στη Κω. Οι δύο δήλωσαν Τούρκοι υπήκοοι και ο ένας Σύρος.

Το ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών είναι όμως ιδιαίτερο για τον νεαρό Τούρκο, που δήλωσε κατά την ανάκρισή του ότι υπηρετεί ως καταδρομέας στον τουρκικό στρατό, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Ο ρόλος του, όχι μόνο στην υπόθεση της διακίνησης, αλλά κυρίως για το αν είχε και άλλους απώτερους στόχους, όπως για παράδειγμα την κατασκοπεία, ερευνάται από κλιμάκια ασφαλείας αλλά και της ΕΥΠ, που έχουν μεταβεί από την πρώτη στιγμή στην Κω από την Αθήνα.

Όπως, μάλιστα, προκύπτει από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στο κινητό του τηλέφωνο, ο καταδρομέας έχει και άλλες φορές κάνει παράνομες μεταφορές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, καθώς βρέθηκαν σχετικές φωτογραφίες και βίντεο.

Παράλληλα, οι Αρχές ερευνούν προσεκτικά και την πιθανή ύπαρξη νέου κυκλώματος διακίνησης στην Κω, με πιθανή συμμετοχή και Ελλήνων καθώς τα περιστατικά έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό.

Πάντως, οι εκτεταμένες περιπολίες του Λιμενικού που δυσκολεύουν τις λαθρομεταφορές φαίνεται πώς έχουν ανεβάσει ξανά και τις τουρκικές «ταρίφες», αφού στις δύο τελευταίες περιπτώσεις οι μετανάστες δήλωσαν ότι πλήρωσαν 2.200 ευρώ ο καθένας, για να αποπλεύσουν από την Αλικαρνασσό.

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των αλλοδαπών διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Κω.

Βίντεο και φωτογραφίες από την διπλή περιπετειώδη καταδίωξη που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (2/2) στην Κω, όταν λιμενικοί χρειάστηκε να πυροβολήσουν τις μηχανές δύο σκαφών με παράνομους μετανάστες προκειμένου αυτά να σταματήσουν, δημοσιοποίησε η Λιμενική Αρχή.

Στη σχετική ενημέρωση, αναφέρεται πως «βραδινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ευρισκόμενο σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ύποπτο ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στη θαλάσσια περιοχή "ΘΕΡΜΑ" ν. Κω (βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7 ναυτικών μιλίων από την περιοχή Ντάτσα Τουρκίας). Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να το ακινητοποιήσει, με αρνητικά αποτελέσματα».

Όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό, παρά τις προειδοποιήσεις τα ταχύπλοα δεν σταμάτησαν και επιχείρησαν να εμβολίσουν το ελληνικό σκάφος. Ακολούθησαν καταδιώξεις στη θαλάσσια περιοχή «Θέρμα», οι οποίες ολοκληρώθηκαν, όταν τα στελέχη του Λιμενικού, με βολές ακριβείας στις εξωλέμβιες μηχανές, κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τα δύο ταχύπλοα.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για την πρώτη καταδίωξη κατά τη διάρκεια της οποίας συνελλήφθησαν οι δύο διακινητές: «Ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του Τ/Χ σκάφους να προβαίνει σε επανειλημμένες απόπειρες εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα. Εν συνεχεία το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη στοχευμένων βολών ακριβείας στους εξωλέμβιους κινητήρες, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και τη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών χειριστών, φερόμενων ως διακινητών των υπολοίπων είκοσι (20) αλλοδαπών» συνεχίζεται στην ενημέρωση του Λιμενικού».

Για τη δεύτερη καταδίωξη με τη σύλληψη και του τρίτου δράστη αναφέρεται: «Επίσης, βραδινές ώρες σήμερα στην ίδια θαλάσσια περιοχή (“ΘΕΡΜΑ” ν. Κω), εντοπίστηκε έτερο ταχύπλοο σκάφος να κινείται ύποπτα και με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να ανταποκρίνεται στη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Και σε αυτή την περίπτωση ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του Τ/Χ σκάφους να προβαίνει σε απόπειρα εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με αποτέλεσμα τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα. Εν συνεχεία, το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη στοχευμένων βολών ακριβείας στους εξωλέμβιους κινητήρες, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και τη σύλληψη ενός (01) αλλοδαπού χειριστή, φερόμενου ως διακινητή των υπολοίπων δεκαεπτά (17) αλλοδαπών».


protothema.gr



Καταρρίφθηκε το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι

 



Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι καταρρίφθηκε, ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με την πηγή αυτήν, αφού χτυπήθηκε, το μπαλόνι άρχισε να πέφτει και τώρα βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ για να ανακτηθούν τα δεδομένα του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στο σχέδιό της να καταρρίψει το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι το οποίο πετούσε σήμερα πάνω από τη Νότια Καρολίνα.




Γερμανία: Έχουμε αποδείξεις για «τριψήφιο αριθμό» εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία

 



Η Γερμανία έχει συγκεντρώσει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός γενικός εισαγγελέας σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, που δημοσιεύεται σήμερα, και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη να κινηθεί δικαστική διαδικασία σε διεθνές επίπεδο.

«Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, επικεντρώνουμε στους μαζικούς φόνους στην Μπούτσα ή σε επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πολιτικών υποδομών», δήλωσε ο Πέτερ Φρανκ στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Μέχρι στιγμής, οι εισαγγελείς έχουν στη διάθεσή τους «τριψήφιο αριθμό» αποδείξεων, πρόσθεσε, χωρίς να επεκταθεί.

Η Γερμανία άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία το Μάρτιο 2022 για να ασκήσει διώξεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων παίρνοντας συνεντεύξεις από ουκρανούς πρόσφυγες και αξιολογώντας πληροφορίες που είναι δημόσια διαθέσιμες, δήλωσε ο Φρανκ προσθέτοντας ότι οι γερμανοί εισαγγελείς δεν διεξάγουν ακόμα έρευνες σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων.

«Προετοιμαζόμαστε για μια πιθανή δίκη αργότερα - σε εμάς στη Γερμανία, στους ξένους εταίρους μας ή ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Γερμανός εισαγγελέας: Πρέπει να λογοδοτήσουν Ρώσοι κρατικοί ηγέτες για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ερωτηθείς ποιος θα πρέπει να δικαστεί, ο Φρανκ δήλωσε πως θα πρέπει να λογοδοτήσουν ρώσοι κρατικοί ηγέτες και αυτοι που εφαρμόζουν αποφάσεις στο ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο.

Η Ουκρανία ασκεί πίεση για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη ρώσων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την έναρξη του πολέμου.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άρχισε τη δική του έρευνα για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου μερικές ημέρες αφού η Μόσχα εξαπέλυσε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά δεν έχει δικαιοδοσία να ασκήσει διώξεις για την επίθεση στην Ουκρανία.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, δήλωσε την Πέμπτη πως ένα διεθνές κέντρο για τη δίωξη του εγκληματος της επίθεσης στην Ουκρανία θα συσταθεί στη Χάγη.

Η Μόσχα έχει απορρίψει κατηγορίες από το Κίεβο και δυτικές χώρες για εγκλήματα πολέμου. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει πως άρχισε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να προστατεύσει την ασφάλεια της Ρωσίας.


iefimerida.gr



Δημοπρατήθηκε ο οδικός άξονας «Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά»

 



Ένα σημαντικό έργο για την Ήπειρο ο οδικός άξονας «Ιωάννινα - Καλπάκι - Κακαβιά», προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τον σχετικό διαγωνισμό. Ο οδικός άξονας, μήκους 70 χλμ., θα ενώνει την πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ηπείρου με τη γειτονική Αλβανία με ταχύτητα και ασφάλεια.

Είναι ένα εμβληματικό έργο που -όπως τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής-:

Άρχισε να σχεδιάζεται και να συζητιέται πριν το 2005 και σήμερα γίνεται πραγματικότητα, από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Έχει εθνική διάσταση, αναδεικνύει την περιοχή και την συνδέει με την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και  με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Εξασφαλίζει την πρόσβαση στην Ιόνια Οδό και βγάζει περιοχές από την απομόνωση.

Τα οφέλη για την οικονομία της περιοχής -όπως επισημαίνει ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης-  θα αρχίσουν να φαίνονται ήδη από την περίοδο της κατασκευής καθώς θα ανοίξουν 750 θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο στα 4 χρόνια της κατασκευής.




Η Ελλάδα εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην Κεντρική Διοίκηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ (WADA)

 


Η Ελλάδα θα μετέχει πλέον στην Κεντρική Διοίκηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ (WADA), για πρώτη φορά στα 23 χρόνια λειτουργίας του, καθώς ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, εκλέχθηκε ως εκπρόσωπος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η υποψηφιότητα του κ. Αυγενάκη είχε ανακοινωθεί στα τέλη Νοεμβρίου, κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Τον είχαν παροτρύνει οι ομόλογοί του, αναγνωρίζοντας τα τεράστια βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί στη χώρα μας την τελευταία τριετία, ώστε πλέον να καταγράφεται η Ελλάδα στις πρότυπες χώρες καταπολέμησης του ντόπινγκ.

Να θυμίσουμε ότι το 2019, η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα του αποκλεισμού της από την παγκόσμια κοινότητα καταπολέμησης του ντόπινγκ, καθώς επί σειρά ετών αμελούσε τις υποχρεώσεις της. Στη συνέχεια, με επίπονες προσπάθειες, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά.

«Η τιτάνια προσπάθειά μας, επί τρία χρόνια, απέδωσε: Η Ελλάδα επέστρεψε στη φυσική της θέση, στη διεθνή πρωτοπορία αντιμετώπισης του ντόπινγκ. Η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και των αξιών τους, οφείλει να είναι θεματοφύλακας του καθαρού αθλητισμού και αυτό πράττει πλέον. Η Ελλάδα αλλάζει και επιβεβαιώνεται διεθνώς! Πηγαίνει μπροστά, πιο δυνατά, πιο ψηλά!», δήλωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.




Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός πώλησης της ΛΑΡΚΟ

 


Μετά από συστηματικές και σκληρές προσπάθειες της Κυβέρνησης τα τρία τελευταία χρόνια, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες που διεξήγαγαν, παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, και η Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, για τη μεταβίβαση, αφενός, του εργοστασίου και των μεταλλείων Λάρυμνας, και αφετέρου, των μεταλλείων Εύβοιας και Καστοριάς.

Και οι δύο διεθνείς ανοιχτοί διαγωνισμοί διεξήχθησαν με επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δομή των διαγωνισμών και για την ανάκτηση των μη συμβατών με το Ενωσιακό δίκαιο κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ.

Στον διαγωνισμό που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ, δεσμευτική προσφορά κατέθεσε μόνο ένα επενδυτικό σχήμα, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS, στον δε άλλο διαγωνισμό που διεξήγαγε η Ειδική Διαχείριση δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν δύο (2) επενδυτικά σχήματα. Μετά την αξιολόγηση των προσφορών από την Ειδική Διαχείριση, αναδείχθηκε Προτιμητέος Επενδυτής η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS. Λόγω σύμπτωσης της ιδιότητας του Προτιμητέου Επενδυτή και στους δύο διαγωνισμούς, δεν ενεργοποιήθηκε η ρήτρα εκατέρωθεν πλειοδοσίας και ακολούθησε η διαδικασία κατακύρωσης των διαγωνισμών στην ως άνω κοινοπραξία.

Για την ολοκλήρωση υπογραφής των σχετικών συμβάσεων απαιτείται στη συνέχεια η γνωμοδότηση επί της σύμβασης μίσθωσης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να ακολουθήσει η κύρωση της υπογραφείσας σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ήδη διανύεται το δεύτερο εξάμηνο υποχρέωσης καταβολής από την Ελληνική Δημοκρατία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματικής ποινής ύψους €4,4 εκατ. (ανά εξάμηνο καθυστέρησης), καθώς και κατ’ αποκοπήν ποσού ύψους €5,5 εκατ., περί μη συμμόρφωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας ως προς την εφαρμογή σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014 περί ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς την εταιρεία.




Economist Intelligence Unit: Αξιοσημείωτη η βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας στην Ελλάδα

 



Την πιο αξιοσημείωτη συνολική βελτίωση χώρας στην Ευρώπη καταγράφει η Ελλάδα στην έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της δημοκρατίας στον κόσμο.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, ανεβαίνει εννέα θέσεις στο λεγόμενο «δείκτη ταξινόμησης» για το 2022 και από την 34η θέση το 2021, ανέβηκε πέρυσι στην 25η θέση του σχετικού καταλόγου. Η επίδοση αυτή της Ελλάδας είναι η πέμπτη καλύτερη απ’ όλες τις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Η συνολική βαθμολογία της χώρας βελτιώθηκε από 7,56 το 2021 σε 7,97 το 2022 και οι βελτιώσεις αφορούν τις περισσότερες κατηγορίες του δείκτη. Η θέση της χώρας βελτιώθηκε στην κατηγορία της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού, χάρη στην αυξημένη προσπάθεια των αρχών να προωθήσουν την πολιτική συμμετοχή και να διευκολύνουν την ψήφο των αποδήμων.

Η έκθεση λαμβάνει υπόψη πέντε παράγοντες (εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της Κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, δημοκρατική πολιτική κουλτούρα και ατομικές ελευθερίες), βάσει των οποίων προκύπτει η βαθμολογία κάθε χώρας. Καταγράφονται επίσης ζητήματα και παρατηρήσεις που αφορούν στην ελευθερία του Τύπου.


Συγκεκριμένα: Για το 2022, οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα της πολιτικής συμμετοχής είναι 6,67, της δημοκρατικής πολιτικής κουλτούρας 7,50 και των ατομικών ελευθεριών 8,53. Κάνοντας μια αντιπαραβολή των τελευταίων επιδόσεων της Ελλάδας με τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτοπροβάλλεται σήμερα ως η δύναμη, που θα αποκαταστήσει -όπως ισχυρίζεται- το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι: Το 2018 που ήταν η τελευταία πλήρης χρονιά διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα κατατασσόταν στην 40η θέση σε σύνολο 167 χωρών -προτελευταία στην Ευρώπη, ακριβώς πάνω από την Τουρκία, με βαθμολογία 7,29.

Αντίθετα, το 2022 βρίσκεται στην 25η θέση με βαθμολογία 7,97. Αυτό σημαίνει ότι έχει ανέβει 15 θέσεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, το 2018 είχε την χειρότερη βαθμολογία σε θέματα λειτουργίας της Κυβέρνησης, με μόλις 5,36 μονάδες με άριστα το 10. Χαμηλή ήταν, επίσης, η βαθμολογία της στους τομείς της πολιτικής συμμετοχής (6,11), καθώς και στη δημοκρατική πολιτική κουλτούρα (6,88).

Όσον αφορά τις παρατηρήσεις, ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται ότι στη χώρα υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά και στοιχεία που δείχνουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι να ερευνούν «άβολες αλήθειες», όπως αναφέρει. Επίσης αναφέρει ότι οι παρακολουθήσεις έβλαψαν τη φήμη της Κυβέρνησης που εισήγαγε νέα νομοθεσία και προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από αυτό. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η άνοδος της Ελλάδας κατά 9 θέσεις, έγινε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις.




Θεσμική παρέμβαση για την αποφυγή συμμετοχής στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων

 


Με νομοθετική διάταξη που εισηγείται η Κυβέρνηση και η οποία θα ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τίθεται φραγμός στο να συμμετέχουν στις εκλογές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες εμφανίζονται με το μανδύα πολιτικού κόμματος.

Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η υφιστάμενη ρύθμιση που απαγορεύει να συμμετέχουν στην ηγεσία πολιτικού κόμματος όσοι έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της Πολιτείας, περιλαμβανομένης όχι μόνο της εικονικής ηγεσίας, αλλά της πραγματικής ηγεσίας, όσων δηλαδή ασκούν την πραγματική ηγεσία του κόμματος.

Επιπλέον, κατά την ανακήρυξη συνδυασμών θα λαμβάνεται υπόψη η τυχόν καταδίκη στελεχών των κομμάτων για τα αδικήματα αυτά. Την αξιολόγηση αυτή προβλέπει, άλλωστε, και το ίδιο το Σύνταγμά μας, σύμφωνα με το οποίο η οργάνωση και η δράση του κόμματος οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Την κρίση για τα κωλύματα αυτά θα κάνει ο Άρειος Πάγος κατά το στάδιο της ανακήρυξης των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Η διάταξη είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα διότι δεν εμποδίζει τη συμμετοχή στις εκλογές υποψηφίων που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα από την ελληνική Δικαιοσύνη, αφού αποκλείει μόνο τη συμμετοχή τους στην ηγεσία των κομμάτων τους, χωρίς να περνά σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων. Είναι χρέος όλων μας, είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, αξιοποιώντας την ανοχή που ίδια η Δημοκρατία επιδεικνύει σε αυτούς. Είναι η ώρα της ευθύνης, είναι η ώρα της κοινής απάντησης για όλους μας.



Η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων

 


Από την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

Αυτή η απαράδεκτη απόφαση της μη συμμετοχής στις ψηφοφορίες της Βουλής ουσιαστικά δηλώνει την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική την οποία θέλει η πλατεία. Είναι μία επιστροφή στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων, αντί του ορθολογισμού, των επιχειρημάτων. Είναι ολέθριες εμπειρίες τις οποίες η χώρα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξαναζήσει.

Είχαμε προειδοποιήσει, βέβαια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρούσε να ρίξει τη χώρα στον βούρκο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πρέπει να πω όμως ότι αυτό το οποίο άκουσα ξεπέρασε και τις δικές μου υποψίες, ένα κόμμα που υποτίθεται ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή, ουσιαστικά να την εγκαταλείπει.

Βέβαια θα ξαναπώ αυτό το οποίο είπα ήδη, ότι έχουμε κοινοβουλευτική και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία, αλλά φαίνεται ότι ορισμένες κακές συνήθειες της αντιπολίτευσης δεν αλλάζουν.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όμως, όσο απαραίτητο είναι να απαντάμε σε αυτές τις ακραίες συμπεριφορές, να εστιάζουμε στον δικό μας θετικό προγραμματικό και πολιτικό λόγο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στη χώρα να συμπαρασυρθεί σε αυτόν τον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ.



Ο θαυμαστής του Βελουχιώτη Σπίρτζης η (ΜΠΟΖΟ) απειλεί :«Θα επαναφέρουμε τη δημοκρατία με το καλό ή με το άγριο»

 


Χάνουν τις εκλογές, καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν πλέον να εξαπατήσουν τον κόσμο, καμία προσπάθεια λάσπης δεν πιάνει, φουντώνουν σκάνδαλα για μαύρα λεφτά, sms Καλογρίτσα, παρακολουθήσεις Τσίπρα και τους βγαίνει αβίαστα το ακροαριστερό τους.

Αντιδράσεις σε όλη την κοινωνία έχουν προκαλέσει όσα είπε σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης ο ακροαριστερός Χρήστος Σπίρτζης.  Μεταξύ άλλων ο Σπίρτζης είπε «Θα επαναφέρουμε τη Δημοκρατία, είτε με το καλό είτε με το άγριο».

Στην ίδια εκδήλωση εκτός του ΜΠΟΖΟ, ήταν και ο ακροαριστερός τραμπούκος Παύλος Πολάκης, και οι δύο θαυμαστές του εκτελεστή, παιδεραστή, βιαστή Άρη Βελουχιώτη.

ΝΔ: Τι εννοεί ο κ. Σπίρτζης για επαναφορά της δημοκρατίας με το καλό ή το άγριο;

«Ο κ. Σπίρτζης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και αναλύοντας τις θέσεις του αρχηγού του, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είπε στους συγκεντρωμένους: «Θα επαναφέρουμε τη δημοκρατία, είτε με το καλό είτε με το άγριο». Το τι εννοεί με το άγριο και το πώς το άγριο συμβαδίζει με τη δημοκρατία, δεν χρειάζονται εξηγήσεις. Το ξέρουμε από την «πρώτη φορά»» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

«Στην ίδια εκδήλωση και στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Πολάκης προχώρησε ένα βήμα από όσα είχε πει η κα Τσαπανίδου λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στην πρόταση διακυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, αυτό θα συμβεί γιατί «είτε είναι «πιασμένοι» όπως το ΠΑΣΟΚ, είτε είναι «κολλημένοι» όπως το ΚΚΕ»» σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει «δηλαδή, αυτοί που απευθύνεται ο κ. Τσίπρας είναι «πιασμένοι» και κολλημένοι!»

Καταλήγοντας η ΝΔ αναφέρει «Με «το άγριο», πιασμένους και κολλημένους, πολλή δημοκρατία «μυρίζει»…»