Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Economist Intelligence Unit: Αξιοσημείωτη η βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας στην Ελλάδα

 



Την πιο αξιοσημείωτη συνολική βελτίωση χώρας στην Ευρώπη καταγράφει η Ελλάδα στην έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της δημοκρατίας στον κόσμο.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, ανεβαίνει εννέα θέσεις στο λεγόμενο «δείκτη ταξινόμησης» για το 2022 και από την 34η θέση το 2021, ανέβηκε πέρυσι στην 25η θέση του σχετικού καταλόγου. Η επίδοση αυτή της Ελλάδας είναι η πέμπτη καλύτερη απ’ όλες τις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Η συνολική βαθμολογία της χώρας βελτιώθηκε από 7,56 το 2021 σε 7,97 το 2022 και οι βελτιώσεις αφορούν τις περισσότερες κατηγορίες του δείκτη. Η θέση της χώρας βελτιώθηκε στην κατηγορία της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού, χάρη στην αυξημένη προσπάθεια των αρχών να προωθήσουν την πολιτική συμμετοχή και να διευκολύνουν την ψήφο των αποδήμων.

Η έκθεση λαμβάνει υπόψη πέντε παράγοντες (εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της Κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, δημοκρατική πολιτική κουλτούρα και ατομικές ελευθερίες), βάσει των οποίων προκύπτει η βαθμολογία κάθε χώρας. Καταγράφονται επίσης ζητήματα και παρατηρήσεις που αφορούν στην ελευθερία του Τύπου.


Συγκεκριμένα: Για το 2022, οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα της πολιτικής συμμετοχής είναι 6,67, της δημοκρατικής πολιτικής κουλτούρας 7,50 και των ατομικών ελευθεριών 8,53. Κάνοντας μια αντιπαραβολή των τελευταίων επιδόσεων της Ελλάδας με τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτοπροβάλλεται σήμερα ως η δύναμη, που θα αποκαταστήσει -όπως ισχυρίζεται- το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι: Το 2018 που ήταν η τελευταία πλήρης χρονιά διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα κατατασσόταν στην 40η θέση σε σύνολο 167 χωρών -προτελευταία στην Ευρώπη, ακριβώς πάνω από την Τουρκία, με βαθμολογία 7,29.

Αντίθετα, το 2022 βρίσκεται στην 25η θέση με βαθμολογία 7,97. Αυτό σημαίνει ότι έχει ανέβει 15 θέσεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, το 2018 είχε την χειρότερη βαθμολογία σε θέματα λειτουργίας της Κυβέρνησης, με μόλις 5,36 μονάδες με άριστα το 10. Χαμηλή ήταν, επίσης, η βαθμολογία της στους τομείς της πολιτικής συμμετοχής (6,11), καθώς και στη δημοκρατική πολιτική κουλτούρα (6,88).

Όσον αφορά τις παρατηρήσεις, ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται ότι στη χώρα υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά και στοιχεία που δείχνουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι να ερευνούν «άβολες αλήθειες», όπως αναφέρει. Επίσης αναφέρει ότι οι παρακολουθήσεις έβλαψαν τη φήμη της Κυβέρνησης που εισήγαγε νέα νομοθεσία και προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από αυτό. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η άνοδος της Ελλάδας κατά 9 θέσεις, έγινε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου