Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Αρρώστησε ο Τσίπρας με την επιτυχία της κυβέρνησης να φέρει τα Rafale


 

Σε άθλια κατάσταση ο Αλέξης Τσίπρας και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, για την επιτυχία της κυβέρνησης να φέρει τα Rafale. 

Ο Αλέξης Τσίπρας μην μπορώντας να αντέξει το ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, όλη η Ελλάδα, έχει πάρει χαμπάρι το πόσο ανεπαρκής και ακατάλληλος είναι ο ίδιος, και παράλληλα πόσο επικίνδυνος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την παραλαβή των πρώτων έξη Rafale, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλέξης Τσίπρας βγάζει χολή γράφοντας πως «κανένα κόμμα ποτέ στη σύγχρονη ιστορία του τόπου δε μετέτρεψε αγορά εξοπλισμών με χρήματα του ελληνικού λαού, που μάλιστα δεν περισσεύουν, σε κομματικό σποτ. Ντροπή και εθνική καπηλεία…».

Δείτε την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:




Συγκίνηση και υπερηφάνεια για την ελληνική σημαία στο cockpit των Rafale

 



Τα υπερσύγχρονα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας έφτασαν στο σπίτι τους. 

Τα «γεράκια» προσγειώθηκαν στη βάση της Τανάγρας και η φωτογραφία μέσα από το cockpit συγκινεί, όλους τους Έλληνες, εκτός λίγων εξαιρέσεων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πιλοτήρια των Rafale είναι ντυμένα με την ελληνική σημαία.






Τα Rafale έκαναν μια πτήση 2 ωρών από το Ιστρ της Γαλλίας για να προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη χώρα μας.

«Τα νέα “Γεράκια” προσεγγίζουν την 332 Μοίρα κι ανοίγουν τα φτερά τους. Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου» ακούστηκε μόλις τα έξι Rafale έφτασαν στην Τανάγρα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια νέα σελίδα για τα γαλανόλευκα φτερά και σαφές δείγμα μιας Ελλάδας που αλλάζει και αμυντικά και διπλωματικά. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέσα στο 2022 θα έρθει και η δεύτερη εξάδα και το 2023 τα υπόλοιπα από τα 24 αεροσκάφη. Χαρακτήρισε τα Rafale πολλαπλασιαστή ισχύος και τόνισε ότι τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα νέο καλύτερο αύριο για όλη την περιοχή. Θα επιχειρούν σύντομα δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες, τόνισε και πρόσθεσε ότι στην Καλαμάτα εγκαινιάζεται το νέο κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης.

Εξήγγειλε επίσης ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Ένα μέτρο που αφορά κυρίως τις Ένοπλες Δυνάμεις και κατά επέκταση τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες.



Ούτε το ΚΙΝΑΛ διαθέτει σοβαρότητα για τα Rafale τους πείραξε η τελετή παράδοσης

 


Την ώρα που η πλειοψηφία των Ελλήνων νιώθουν περήφανοι για την παραλαβή των Rafale, ένα σοβαρό κόμα στην αντιπολίτευση να μοιραστεί την χαρά τους δεν υπάρχει!!

Μετά την ανθελληνική στάση των ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ, θα περιμέναμε απο το ΚΙΝΑΛ να έχει σοβαρότητα.

Αντίθετα το ΚΙΝΑΛ, δεν δείχνει περήφανο και δεν επικροτεί την απόκτηση και την παραλαβή των Rafale, δείχνοντας στεναχωρημένο μικροκομματικά για την τελετή παράδοσης που έκανε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση που πέτυχε να τα προμηθεύσει στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

«Η αγορά των Rafale δεν προσφέρεται για μικροπολιτική επικοινωνιακή εκμετάλλευση», αναφέρει χωρίς ντροπή και μικροπολιτικά το ΚΙΝΑΛ με αφορμή την αγορά των γαλλικών μαχητικών.

Εξαπολύοντας επίθεση κατά της ΝΔ, και χωρίς ίχνος ντροπής σημειώνει ότι «κάνει κομματική προπαγάνδα με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων».



Ανθελληνική αθλιότητα από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ που αντιδρούν στην παραλαβή των Rafale


 

Ανθελληνική αθλιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μέχρι στιγμής και περιμένουμε την στάση των υπολοίπων.

Εκτός από τους Τούρκους, δυστυχώς στεναχωρήθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε χολή για τα Rafale: Άθλια κομματική εκμετάλλευση από την κυβέρνηση

Για άθλια κομματική εκμετάλλευση κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την παραλαβή των πρώτων Rafale από την Γαλλία και την ανάρτηση του βίντεο από τον λογαριασμό στα social media της ΝΔ.

«Η άθλια κομματική εκμετάλλευση από την κυβέρνηση της παραλαβής των πρώτων Rafale ξεπέρασε κάθε φαντασία. Είναι πλέον βέβαιο πως για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχει πάτος, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που δεν μπορεί να κάνει. Βέβαια έπρεπε να αποσπάσει την προσοχή του ελληνικού λαού από τα απανωτά σοβαρότατα πλήγματα που έχει δεχτεί η Ελλάδα λόγω του επικίνδυνου δόγματος εξωτερικής πολιτικής του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” που ακολουθεί, σοβαρότατα πλήγματα που ήρθαν στην επιφάνεια τις περασμένες εβδομάδες. Προφανώς δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στο φτηνό σόου που στήνει με τη γνωστή ιδιοκτησιακή αλαζονεία του, το οποίο ευτελίζει την ενίσχυση του αξιόμαχου της ελληνικής αεροπορίας με τα νέα αεροσκάφη. Η δική μας στάση τόσο ως Κυβέρνηση όσο και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι γνωστή και διατυπωμένη με σαφήνεια. Στοχευμένη προτεραιοποίηση και επιτελικός σχεδιασμός, με βάση τις πραγματικές ανάγκες εξασφάλισης της επαρκούς Άμυνας της χώρας. Έχουμε εναντιωθεί σε επιλογές που γίνονται εκτός επιτελικού σχεδιασμού, εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών και προτεραιοποίησης των επιτελείων, χωρίς διαφάνεια.  Επιλογές που αδιαφορούν για το οικονομικό κόστος σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία, αλλά αδιαφορούν και για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Τέτοιες επιλογές όχι μόνο  δεν εξασφαλίζουν στην πραγματικότητα την αμυντική θωράκιση της χώρας, μα αντίθετα γεννούν προβλήματα εξάρτησης και ανασφάλειας».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, επιλέγουμε στοχευμένους και λελογισμένους εξοπλισμούς και δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα στην υποστήριξη του άξιου ανθρώπινου δυναμικού και της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Επισημαίνουμε τέλος, ότι στην εκδήλωση παράδοσης-παραλαβής ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επέλεξαν δια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να προσκαλέσουν μόνο τις βουλεύτριες και τους βουλευτές, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων. Τα κόμματα αγνοήθηκαν, οι αρχηγοί των κομμάτων αγνοήθηκαν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αγνοήθηκε. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του…».

ΚΚΕ ανθέλληνες μέχρι το κόκαλο: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ RAFALE

Οι κυβερνητικές φιέστες με τα Rafale δεν μπορούν να κρύψουν ότι, στις τραγικές συνθήκες της πανδημίας και της ακρίβειας, ο λαός καλείται να επωμιστεί -με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων που τα ψήφισαν- το υπέρογκο κόστος αυτών των πολεμικών αεροσκαφών, που υπηρετούν κυρίως την εμπλοκή της χώρας στα επιθετικά σχέδια των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της άρχουσας τάξης. Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα «βάθρα» της πολιτικής της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», ως δήθεν ασπίδας για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την άμυνα της χώρας, καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, όπως συνέβη και με τη διαφαινόμενη εγκατάλειψη του σχεδίου για τον αγωγό East Med, που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα, αλλά και τις συμμαχίες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού τους με Ρωσία-Κίνα. Πραγματική προστασία για τα συμφέροντα του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπορεί να υπάρξει μόνο με την απεμπλοκή από τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, την οριστική αποδέσμευση, με τον ελληνικό λαό κυρίαρχο στο “τιμόνι” της εξουσίας, με την οικοδόμηση διεθνών πολύπλευρων σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου οφέλους για τους λαούς.



Συνελήφθησαν τρεις Πακιστανοί για ληστείες και βιασμό 25χρονης

 


Χειροπέδες σε τρεις υπηκόους Πακιστάν πέρασαν αστυνομικοί της Παιονίας, στο Κιλκίς, ύστερα από καταγγελία για ληστεία σε βάρος ομάδας Κουβανών μεταναστών, μεταξύ αυτών και μίας 25χρονης, η οποία, φέρεται - επιπλέον - να έπεσε θύμα βιασμού. Οι συλληφθέντες, 21 έως 29 ετών, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κιλκίς και με τις εις βάρος τους απαγγελθείσες κατηγορίες παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όλα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σε αγροτική περιοχή των Ευζώνων, όπου τέσσερις Πακιστανοί προσέγγισαν την 5μελή ομάδα των Κουβανών (κινούνταν πεζοί) και υπό την απειλή πιστολιού τους λήστεψαν αρπάζοντας 460 ευρώ και τα κινητά τους τηλέφωνα. Στη συνέχεια, κατά τις ίδιες πηγές, δύο εκ των δραστών της ληστείας - πάλι με την απειλή όπλου- προέβησαν στο βιασμό της 25χρονης, όπως κατήγγειλαν οι συμπατριώτες της.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε πως οι φερόμενοι δράστες αλλά και οι καταγγέλλοντες βρίσκονται παράνομα στη χώρα, με τους δεύτερους να έχουν εισέλθει, κατά πληροφορίες, τα προηγούμενα 24ωρα στην ελληνική επικράτεια από τα βόρεια σύνορα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των τριών συλληφθέντων περιλαμβάνει και τέταρτο πρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου όμως παραμένουν προς το παρόν άγνωστα.


protothema



Πάνω από 8% η ανάπτυξη το 2021!

 


Με δύο «υπερόπλα» μπαίνει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στη μάχη για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «ειδική περίπτωση», πόσο μάλλον ως «μαύρο πρόβατο».

Το έλλειμμα του 2021 δεν είναι απλώς μικρότερο κατά 2 δισ ευρώ- όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία για το Δεκέμβριο- κατεβάζοντας τον πήχη κάτω από το 7%, αλλά η εικόνα αυτή αποδίδεται τουλάχιστον κατά το ήμισυ στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το carry over στη φετινή χρονιά θα είναι μεγαλύτερο, φέρνοντας πιο κοντά το φιλόδοξο στόχο συμπίεσης του ελλείμματος στο 1,4%.

Η χθεσινή ημέρα έκλεισε, όμως, με την είδηση, που λίγο ως πολύ... οσμίζονταν όλοι βλέποντας δείκτες και στοιχεία, αλλά για πρώτη φορά διατυπώθηκε επισήμως και μάλιστα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό: οι ρυθμοί ανάπτυξης του 2021 είναι πολύ πιθανόν να ξεπέρασαν ακόμα και το 8%! Το τι σημαίνει αυτό για την προοπτική του ελλείμματος την τρέχουσα χρονιά αλλά και για τον περιορισμό του Χρέους είναι προφανές.

Παρά το μπαράζ των θετικών εξελίξεων, στο υπουργείο Οικονομικών κρατάνε χαμηλά τους τόνους, γνωρίζοντας ότι από εδώ και πέρα, οι κινήσεις θα γίνονται σε ένα ναρκοπέδιο, όπου θα πρέπει να συνδυάζονται οι παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων- νοικοκυριών, με τα παζάρια που ξεκίνησαν για την «επόμενη ημέρα» του Συμφώνου Σταθερότητας. «Γίνεται συζήτηση επί του συνολικού πακέτου, μέχρι το Μάρτιο» αναφέρει πηγή με άμεση γνώση των διαβουλεύσεων, που άρχισαν δειλά- δειλά σε επίπεδο Eurogroup, συμπληρώνοντας, όμως, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνει κάποιος εκτιμήσεις ή διαπιστώσεις για το πού και πώς θα καταλήξουν τα παζάρια.

Σύμφωνα με τo Reuters, τα... τροχειοδεικτικά σημάδεψαν προς τον κανόνα για το Χρέος και το κατά πόσο η υποχρέωση των κρατών- μελών να το «ψαλιδίζουν» κατά 1/20 ετησίως, αν αυτό ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της υπερχρέωσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας. Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ούτε καν κατ’ αρχήν συμφωνία για την ανάγκη επικαιροποίησης αυτού του κανόνα, ωστόσο ακόμα και τα μηνύματα από το Βερολίνο επιτρέπουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει τελικά πεδίο συνεννόησης.

Φυσικά, οι λεπτομέρειες είναι αυτές που θα κρίνουν το συνολικό αποτέλεσμα και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο στην Αθήνα είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το γνωστό ρητό «κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε». Με αυτό το δεδομένο, οι συζητήσεις περί παροχών κόβονται με το μαχαίρι, ενώ για το 2023- που είναι και εκλογική χρονιά- όλα θα κριθούν από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και πάνω απ’ όλα από το «χώρο» που θα έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Κι έτσι, η επιστροφή το ταχύτερο δυνατό στην κανονικότητα, με την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθίσταται προτεραιότητα, με την επίγνωση, όμως, των παγίδων που κρύβουν τα απόνερα της πανδημίας αλλά και το σπηράλ των ανατιμήσεων. Υπό αυτήν την έννοια, στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν κατ’ αρχάς να κλείσουν μια- μια τις εκκρεμότητες της πανδημίας και κάπως έτσι η ρύθμιση για τα κορωνοχρέη φαντάζει ως ο πρώτος «σταθμός». Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση για παράταση πέρα από τις 26 του μήνα, ωστόσο η χαμηλή συμμετοχή και η καθυστέρηση ενοποίησης των ΚΑΔ για ρυθμίσεις και ασφαλιστικών οφειλών αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού, καθώς προφανώς το ζητούμενο παραμένει η εξόφληση- έστω σε ορίζοντα εξαετίας- αυτών των περίπου 2 δισ ευρώ...


Γιώργος Παππούς

economistas



ΝΔ: Το νομικό alter ego του Τσίπρα, ο δικηγόρος Γ. Μαντζουράνης, υπερασπίζεται ηπιότερες ποινές για βιαστές

 


Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για «υποκρισία» του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη θέση του κόμματος για τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και το έγκλημα του βιασμού.

Η ανακοίνωση:

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι συνώνυμο της υποκρισίας.

Σε κομματική εκδήλωση των τοπικών οργανώσεων Α' Αθήνας πριν από περίπου μία εβδομάδα, ο κ. Ματζουράνης, μέλος της επιτροπής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ένιωσε την ανάγκη να υπερασπιστεί τις αλλαγές που έφερε νύχτα ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα και να υποσχεθεί ηπιότερες ποινές ακόμη και για το έγκλημα του βιασμού!

Χαρακτήρισε «εξαιρετική δουλειά» την παρέμβαση που οδήγησε στην αποφυλάκιση επικίνδυνων εγκληματιών πολύ πριν εκτίσουν την ποινή που τους επιβλήθηκε και υποσχέθηκε ακόμα ηπιότερες ποινές αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Έφτασε, μάλιστα, να αναρωτηθεί «γιατί θα πρέπει στον βιασμό να υπάρχει ειδική μεταχείριση του βιαστή».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κ. Ματζουράνης, αναφερόμενος στις μεγάλες αλλαγές στην επιλογή των δικαστών, δήλωσε ότι «τα χέρια οποιασδήποτε κυβέρνησης ΔΥΣΤΥΧΩΣ (!!!) είναι δεμένα από το Σύνταγμα».

Πλέον, αυτές οι απόψεις δεν εκφράζονται μόνο από το πολιτικό alter ego του κ. Τσίπρα, τον Παύλο Πολάκη, αλλά και από το νομικό alter ego του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Γιάννη Μαντζουράνη.

Ο κ. Τσίπρας συμμερίζεται τις προτάσεις των στενών συνεργατών του για ελαχιστοποίηση των ποινών ακόμα και σε ειδεχθή εγκλήματα; Αυτή είναι η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις όλο και περισσότερες γυναίκες που με θάρρος διεκδικούν την τιμωρία των βιαστών και των κακοποιητών τους; 

Φυσικά δεν περιμένουμε απάντηση. Η σιωπή του είναι τόσο ηχηρή ώστε μιλάει από μόνη της».


Απάντηση Μαντζουράνη

«Κατά συρροή βιαστής της αλήθειας αποδεικνύεται η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά διαστρεβλώνοντας κατάφωρα όσα είπα σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες μέρες με εμφανίζει ως υποστηρικτή των βιαστών, ενώ χαρακτήρισα τον βιασμό «ειδεχθές έγκλημα» όπως και είναι.

Την ίδια στιγμή επιτίθεται μέσω εμού στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς με νομικό alter ego του.

Συμβουλή προς τον κ. Μητσοτάκη: Κάπου κάπου να λέτε την αλήθεια για να σας πιστεύουν όταν λέτε ψέματα».



Πυρά Κωνσταντοπούλου για ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα, Βαξεβάνη

 


«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, επιστρέφοντας σε πρακτικές που θυμίζουν τις χειρότερες μέρες της διακυβέρνησής τους, ακολουθούν ένα δρόμο επικίνδυνο για τη Δημοκρατία», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξή της στον real απαντώντας για την κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις διώξεις Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου.

Ερωτηθείσα για την κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις διώξεις σε Βαξεβάνη και Παπαδάκου απάντησε ότι «μου προκαλεί απέχθεια αυτή η τάση της εξουσίας και των κυβερνήσεων να ελέγχουν την δημοσιότητα και την δημοσιογραφία και ακόμα μεγαλύτερη απέχθεια μου προκαλούν οι δημοσιογράφοι που θέλουν να είναι σφουγκοκωλάριοι, εντεταλμένοι και κονδυλοφόροι των εξουσιών. Θα μιλήσω ειδικά για τον κ. Βαξεβάνη γιατί πραγματικά εντυπωσιάζομαι που μετά από μία θητεία ως κυβερνητικού δημοσιογράφου και κυβερνητικού εκδότη με προφανέστατη κυβερνητική ενίσχυση-στήριξη και με σχέσεις που πρέπει να φωτιστούν όπως η σύμπραξη με τον κ. Καλογρίτσα, που έχει αποκαλυφθεί ποιος ήταν ο ρόλος του και ποιες οι σχέσεις του με την κυβέρνηση Τσίπρα και με τον κ. Παππά, σήμερα εμφανίζει εαυτόν ως τον ανεξάρτητο διωκόμενο δημοσιογράφο. Με συγχωρείτε πάρα πολύ αλλά οι ανεξάρτητοι, διωκόμενοι δημοσιογράφοι δοκιμάζονται σοβαρά και έχω υπερασπιστεί πάρα πολλούς συναδέλφους σας που βρέθηκαν στο στόχαστρο της εξουσίας. Υπερασπίστηκα δυστυχώς και τον κ. Βαξεβάνη το 2012 όταν στοχοποιήθηκε για την λίστα Λαγκάρντ. Παρακολούθησα στενά την διαδρομή του εντεύθεν και θα έλεγα ότι δεν δικαίωσε κανέναν από όσους πίστευαν το 2012 ότι πρόκειται για δημοσιογράφο που εμμένει στην αποκάλυψη.

Τον είδαμε ακόμη και να παρασιωπά στοιχεία και δυστυχώς στο πεδίο πια της Novartis και των δημοσιευμάτων που έγιναν, υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά στοιχεία που θέλουν έλεγχο. Εγώ αναφέρθηκα σε αυτά τότε, το 2018. Δεν περίμενα ούτε το 2021 ούτε το 2022. Αναφέρθηκα τότε γιατί είναι σοβαρό ένα έντυπο, το οποίο βρίσκεται σε ευθεία επικοινωνία με την κυβέρνηση να προδημοσιεύει καταθέσεις μαρτύρων, υποτίθεται προστατευόμενων, οι οποίες δίνονται σε συνθήκες, υποτίθεται μυστικότητας στην εισαγγελέα Διαφθοράς. Υπάρχει το γεγονός της 4ης Φεβρουαρίου 2018, Κυριακή, όταν το Documento κυκλοφόρησε δημοσιεύοντας καταθέσεις, υποτίθεται μαρτύρων, αλλά οι καταθέσεις αυτές δεν είχαν ακόμη δοθεί.

Οι εφημερίδες της Κυριακής, ως γνωστόν, κλείνουν από την Παρασκευή και κυκλοφορούν από το Σάββατο. Οι καταθέσεις στην συγκεκριμένη υπόθεση δόθηκαν την Κυριακή. Και δεν ήταν μία οποιαδήποτε Κυριακή, ήταν η Κυριακή του μεγάλου συλλαλητηρίου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, όλα αυτά να τα υπογραμμίσω για να πω ότι ήταν σαφώς μια δημοσίευση που κατέτεινε στο να αντιμεταθέσει την επικαιρότητα και να διευκολύνει την κυβέρνηση Τσίπρα στα προβλήματα που αντιμετώπιζε με την συμφωνία, που μετέπειτα ονομάστηκε Συμφωνία των Πρεσπών».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Έρχεται μόνιμη μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές


 

Στην επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές και το τουριστικό πακέτο για ένα ακόμη εξάμηνο, έως το τέλος του 2022 και μονιμοποίηση της έκπτωσης από το 2023 προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στους συγκεκριμένους κλάδους έχει παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2022, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί έως και τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια, από το 2023 θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. 

Η παράταση των μειωμένων συντελεστών και μετά τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών που εξακολουθούν να επηρεάζονται από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. 

Το σχέδιο

Η εξάμηνη παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι το τέλος της ίδια χρονιάς και το σχέδιο μονιμοποίησης των χαμηλών συντελεστών αφορά:


Μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαµονής με πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαµονή με το σύστηµα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%). Φορείς της τουριστικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, έχουν εκφραστεί ακόμα και υπέρ ενός συντελεστή ΦΠΑ 10%, κάτι που θεωρούν ότι θα κάνει ανταγωνιστικότερη τη χώρα.

Πολιτισμός: Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% θα παραμείνει και στα εισιτήρια του κινηματογράφου.


Ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί στο τέλος του έτους θα εξεταστεί και η διατήρηση του μειωμένου 13% ΦΠΑ για τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού που με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ισχύει έως τις 30 Ιουνίου του 2022. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών απορρίπτουν κατηγορηματικά σε αυτή τουλάχιστον τη φάση παρεμβάσεις στη φορολογία για την αναχαίτιση του κύματος ανατιμήσεων σε είδη διατροφής και υγρά καύσιμα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ έκανε λόγο για περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια και ανάγκη προσεκτικών κινήσεων λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και του κινδύνου αύξησης των επιτοκίων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δυνατότητες του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένες και αυτό είναι ο βασικός περιορισμός που υπάρχει, από εκεί και πέρα οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΑΕΠ και των φορολογικών εσόδων είναι πάντα δυναμικές».




Τελευταία εξέλιξη: «Παράθυρο» ΗΠΑ για αγωγό Αιγύπτου – Κρήτης αντί του EastMed 

 



«Παράθυρο» για αγωγό Αιγύπτου – Ελλάδας, μέσω Κρήτης, και άλλων μικρότερων σε έκταση αγωγών, αντί του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, άφησε την Τρίτη ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χόχσταϊν. 

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ Κατερίνα Σόκου, ο κ. Χόχσταϊν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed και άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για μικρότερους αγωγούς, που θα συνδέουν δύο χώρες μεταξύ τους, όπως συγκεκριμένα την Ελλάδα με την Αίγυπτο. 

Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι  τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, που στηρίζουν οι ΗΠΑ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας, αλλά, όπως ξεκαθάρισε, «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι σωστό». 

Ερωτηθείς γιατί οι ΗΠΑ απέσυραν  τώρα την στήριξή τους από τον EastMed, απάντησε ότι είναι στο πλαίσιο ευρύτερης επαναξιολόγησης της στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης σε έργα υδρογονανθράκων, αλλά την ίδια στιγμή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης μικρότερης έκτασης αγωγών, που χρειάζονται, όπως είπε, λιγότερες υποδομές, λιγότερα χρήματα και είναι έτσι διαμορφωμένοι ώστε να λειτουργούν «για πολλά χρόνια στο μέλλον». 

«Κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει στην ευρύτερη  περιοχή χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας» είχε ισχυριστεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


skai



Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Εύα Καϊλή


 

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκόύ Κοινοβουλίου εξελέγη η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εύα Καϊλή.

Συγκεντρώνοντας 454 ψήφους, η Εύα Καϊλή εξασφάλισε την εκλογή της από τον Α’ γύρο, στην πέμπτη θέση, από τους εννέα ευρωβουλευτές. Με την διεξαγωγή του Β’ γύρου, οι Αντιπρόεδροι που αναμένεται να εκλεγούν, θα φτάσουν τους 14.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Α' γύρου:

Ψηφίσαντες: 691

Λευκά ή άκυρα: 11

Έγκυρες ψήφοι: 680

Othmar Karas (EPP - Αυστρία): 536

Pina Picerno (S&D - Ιταλία): 527

Pedro Silva Pereira (S&D - Πορτογαλία): 517

Ewa Kopacz (EPP - Πολωνία): 467

Εύα Καϊλή (S&D - Ελλάδα): 454

Evelyn Regner (S&D - Αυστρία): 434

Rainer Wieland (EPP - Γερμανία): 432

Katarina Barley (S&D - Γερμανία): 426

Dita Charanzova (Renew - Τσεχία): 406

Η Εύα Καϊλή δήλωσε σχετικά: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους μου από όλες τις χώρες της ΕΕ και από τις περισσότερες παρατάξεις για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν να τους εκπροσωπήσω από τη θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι μεγάλη τιμή για μένα και για τη χώρα μου την Ελλάδα, και θα εργαστώ ακόμα περισσότερο για να αντεπεξέλθω"




Άδεια έως 5 μέρες σε εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν με COVID


 

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει το ζήτημα παροχής διευκολύνσεων στους γονείς υπαλλήλους του Δημοσίου, των οποίων το τέκνο νοσεί με covid -19.

Συγκεκριμένα με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η παροχή άδειας ειδικού σκοπού λόγω νόσησης των παιδιώνμετά από θετικό διαγνωστικό έλεγχο έως πέντε (5) ημέρες εκ των οποίων έως τρεις (3) ημέρες απουσίας καταγράφονται από την υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω τέκνου που νοσει με κορωνοϊό covid 19 και έως (2) ημέρες απουσίας αποτελούν κανονική άδεια. 

Θα χορηγείται σε γονείς βρεφών, προνηπίων, νηπίων, μαθητών α' βάθμιας & β΄βάθμιας εκπαίδευσης, τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία, μονάδες ειδικής αγωγής(χωρίς όριο ηλικίας και άτομα με αναπηρία.

Σημειώνεται ότι μετά τις 5 ημέρες δεν επιτρέπεται νέα άδεια ειδικού σκοπού

Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για τη χορήγηση της σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, οι φορείς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ή σε συγκεκριμένο προσωπικό, όπως οι εκπαιδευτικοί, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και το Προσωπικό των καταστημάτων κράτησης

Αιτιολογική έκθεση

Άρθρο 3

Με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζεται το ζήτημα παροχής διευκολύνσεων στους γονείς υπαλλήλους του Δημοσίου, των οποίων το τέκνο νοσεί με κορωνοϊό COVID-19. Ειδικότερα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, προβλέπονται οι εξής δυνατότητες:

α) παροχή τηλεργασίας,

β) παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, γ) παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως και

δ) χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού. Ειδικά για την περίπτωση της χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού αυτή χορηγείται μόνο σε γονείς τέκνων, βρεφών, προνηπίων, νηπίων και μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν έως και την Γ' Τάξη Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, εκ των οποίων έως τρεις (3) ημέρες απουσίας καταγράφονται από την υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω νόσησης τέκνου με κορωνοϊό COVID-19 και έως δύο (2) ημέρες απουσίας αποτελούν κανονική άδεια. Περαιτέρω, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τη χορήγηση της ως άνω άδειας ειδικού σκοπού σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, οι φορείς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ή σε συγκεκριμένο προσωπικό, όπως οι εκπαιδευτικοί, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης.

Άρθρο 4

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αποσαφηνίζονται και νομοθετικά ερμηνευτικά ζητήματα που έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ρητώς, προς άρση κάθε τυχόν αμφισβήτησης, ότι κατά τη διάρκεια του ειδικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή, καθώς και η χορήγηση οποιοσδήποτε άδειας. Η εν λόγω ρύθμιση είναι απαραίτητη προς πραγμάτωση του σκοπού της διάταξης αφενός και αφετέρου προκειμένου να καταστεί σαφές ότι αφ'ης στιγμής δεν υφίσταται ενεργός υπηρεσιακή σχέση κατά το χρονικό διάστημα που επιβάλλεται το ειδικό αυτό διοικητικό μέτρο, δεν δύναται να πραγματοποιηθεί και οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή ή να γίνει χρήση οποιοσδήποτε άδειας.

Άρθρο 5

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, τροποποιείται η διάταξη που αφορά στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων προς τα δικαστήρια, τις εισαγγελίες και τις γενικές επιτροπείες των δικαστηρίων της χώρας, περιορίζεται η εφαρμογή της μόνο στους μόνιμους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους και απλοποιείται η διαδικασία με την οποία το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο κρίνει τους ικανούς προς μετάταξη υπαλλήλους, εφαρμοζομένης αναλογικά της διαδικασίας που ισχύει για τους λοιπούς δημοσίους φορείς. Έτσι, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο θα μπορεί να κρίνει γρήγορα και αποτελεσματικά αφενός ποιοι υποψήφιοι πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, προκειμένου να γίνουν δικαστικοί υπάλληλοι και αφετέρου ποιος από τους υποψηφίους για κάθε θέση είναι ο καταλληλότερος για να την καταλάβει χωρίς να είναι υποχρεωμένο να καλέσει τους υποψηφίους σε συνέντευξη. Επιπλέον, με την παρ. 2, εισάγεται μεταβατική διάταξη, προκειμένου τα δικαστήρια, οι εισαγγελίες και οι γενικές επιτροπείες της χώρας να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα των κείμενων διατάξεων.


Προτεινόμενες διατάξεις

Άρθρο 3


Διευκολύνσεις σε υπαλλήλους γονείς τέκνων νοσούντων με COVID-19


1. Στο άρθρο 5Α της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α'76), προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής: «4. Οι διευκολύνσεις της nap. 1 χορηγούνται υπό τις προϋποθέσεις των nap. 3 και 5 και στους γονείς υπαλλήλους, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 5, των οποίων τα τέκνα νοσούν με κορωνοϊό COVID-19. Για τη χορήγηση μίας εκ των προβλεπόμενων διευκολύνσεων, εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου οργάνου, ανεξαρτήτως της αιτούμενης διευκόλυνσης από τον υπάλληλο και αφού ληφθεί υπόψη η εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών. Ειδικά, στην περίπτωση χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού λόγω νόσησης τέκνου με κορωνοϊό COVID-19, αυτή χορηγείται μόνο σε γονείς τέκνων, βρεφών, προνηπίων, νηπίων και μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν έως και την Γ' Τάξη Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, εκ των οποίων έως τρεις (3) ημέρες απουσίας καταγράφονται από την υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω νόσησης τέκνου με κορωνοϊό COVID-19 και έως δύο (2) ημέρες απουσίας αποτελούν κανονική άδεια. Μετά τη χρήση της ανωτέρω άδειας και εφόσον το τέκνο συνεχίζει να νοσεί, δεν επιτρέπεται η εκ νέου χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού του προηγούμενου εδαφίου, αλλά δύναται να χορηγηθεί άλλη διευκόλυνση των περ. α, β, γ της παρ. 1, η οποία πάντως δεν εφαρμόζεται στους εκπαιδευτικούς των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Για την παροχή των διευκολύνσεων της παρ. 1, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.


5. Εφόσον ο ένας εκ των δύο (2) γονέων, των οποίων το τέκνο νοσεί με κορωνοϊό COVID-19 εργάζεται σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλον γονέα, εφόσον είναι δικαιούχος της άδειας ειδικού σκοπού, ανεξαρτήτως εάν ο άλλος γονέας απασχολείται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Με εξαίρεση την περίπτωση που ο ένας γονέας απασχολείται σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας, οπότε εφαρμόζεται κατά προτεραιότητα το πρώτο εδάφιο, εφόσον ο ένας εκ των δύο εργαζομένων είναι εκπαιδευτικός, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλον γονέα, εφόσον είναι δικαιούχος της άδειας ειδικού σκοπού, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Εφόσον ο ένας εκ των δύο εργαζομένων είναι προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας ή των καταστημάτων κράτησης, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονέα, εφόσον είναι δικαιούχος της άδειας ειδικού σκοπού, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση την περίπτωση που ο άλλος γονέας απασχολείται σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας ή είναι εκπαιδευτικός. Για την εφαρμογή της παρ. 4, για τους υπαλλήλους που απασχολούνται, με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας, στο Υπουργείο Υγείας, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τους φορείς αυτού, απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου της υπηρεσίας κατόπιν σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου Υπουργού. Για την εφαρμογή της παρ. 4, εφόσον ο γονέας στον οποίο χορηγείται η άδεια είναι εκπαιδευτικός, αποφαίνεται ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Εκπαίδευσης. Επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων διδασκαλίας με τηλεκπαίδευση σε εκπαιδευτικούς στους οποίους χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού της παρ. 4. Για την εφαρμογή της παρ. 4 στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των καταστημάτων κράτησης, απαιτείται μόνο αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου της υπηρεσίας, όπου υπηρετεί. Τα αρμόδια όργανα αποφαίνονται εάν είναι δυνατή η παροχή των διευκολύνσεων της παρ. 4 ή, στην περίπτωση που και οι δύο γονείς υπηρετούν στους ανωτέρω φορείς ή είναι ένστολο προσωπικό, σε ποιον από τους δύο γονείς είναι δυνατή η χορήγηση διευκόλυνσης, με βάση τη θέση, όπου υπηρετούν καιτα καθήκοντα που ασκούν.».

2. Το παρόν ισχύει έως τις 15.4.2022. Η ισχύς του δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.


Άρθρο 4

Ειδικές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους σε φορείς του δημοσίου τομέα που τελούν σε αναστολή άσκησης καθηκόντων - Τροποποίηση περ. α παρ. 6 άρθρου 206 ν. 4820/2021


1. Στο τέλος της περ. α' της παρ. 6 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α' 130) προστίθενται δύο νέα εδάφια και η περ. α διαμορφώνεται ως εξής:

«α) Ειδικώς στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, υπό την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α' 143), που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, με απόφαση του επικεφαλής του φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση του φορέα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Στους εργαζόμενους, στους οποίους έχει επιβληθεί το μέτρο της αναστολής άσκησης καθηκόντων και μέχρι την άρση αυτού δεν επιτρέπεται η διενέργεια οποιοσδήποτε υπηρεσιακής μεταβολής, η άσκηση ή η χορήγηση άδειας για την άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή, καθώς και η χορήγηση πάσης φύσεως αδειών. Στους εργαζόμενους αυτούς, για το χρονικό διάστημα που τελούν σε αναστολή, ισχύουν οι περιορισμοί και τα ασυμβίβαστα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

2. Ηπαρ. 1 ισχύει αναδρομικά από την ημερομηνία επιβολής του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής άσκησης καθηκόντων σε κάθε εργαζόμενο και οι διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατά παράβαση αυτής ανακαλούνται.

Άρθρο 5

Μετατάξεις μονίμων διοικητικών υπαλλήλων σε δικαστήρια, εισαγγελίες και γενικές επιτροπείες της χώρας - Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 3 ν. 4440/2016

1. Στην παρ. 8 του άρθρου 3 του ν. 4440/2016 (Α' 224) α) τροποποιείται το πρώτο εδάφιο ως προς τις κατηγορίες των υπαλλήλων που μετατάσσονται, β) προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και γ) τροποποιείται το τέταρτο εδάφιο ως προς τις εφαρμοζόμενες διατάξεις, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«8. Ειδικά για τα δικαστήρια, τις εισαγγελίες και τις γενικές επιτροπείες της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά η μετάταξη των μονίμων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων, που ανήκουν οργανικά στους φορείς της παρ. 1, μέσω των διαδικασιών των κύκλων του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας. Αρμόδιο όργανο της, κατά το άρθρο 7, αξιολόγησης των υποψηφίων είναι το κατά περίπτωση αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο των ως άνω φορέων υποδοχής. Οι διευθύνοντες τα Δικαστήρια ή τις Εισαγγελίες στα οποία ανήκουν οι εκάστοτε προκηρυσσόμενες θέσεις, δύνανται να υποβάλλουν στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο γνωμοδότηση επί των υποβληθεισών αιτήσεων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και την επιλογή όσων υποψηφίων πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα για την πλήρωση των οικείων θέσεων μόνιμων δικαστικών υπαλλήλων, εφαρμοζόμενων αναλόγως των παρ. 2 έως 4 του άρθρου 7, το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Δικαιοσύνης εκδίδει πράξη μετάταξης των υπαλλήλων που έχουν επιλεχθεί από το δικαστικό συμβούλιο. Μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η πράξη μετάταξης κοινοποιείται αμελλητί στην υπηρεσία προέλευσης του υπαλλήλου, καθώς και στον ίδιο, ο οποίος υποχρεούται να αναλάβει υπηρεσία στη νέα του θέση το αργότερο εντός ενός (1) μηνός από την πιο πάνω κοινοποίηση.».

2. Η παρ. 1 καταλαμβάνει και τον δεύτερο κύκλο κινητικότητας του 2021.





Από σήμερα η διανομή των self test για τους μαθητές από τα φαρμακεία

 


Σήμερα Τετάρτη (19/01) ξεκινά η νέα διανομή των self tests για τους μαθητές από τα φαρμακεία όλης της χώρας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Κατά τον πρώτο οριζόντιο διαγνωστικό έλεγχο 1,6 εκατομμυρίου μαθητών και εκπαιδευτικών μετά το Σαββατοκύριακο, βρέθηκαν 8.278 θετικά σελφ τεστ ως αργά το βράδυ της Δευτέρας.





ΕΔΕ για την ξαδέρφη του Πολάκη – Χάθηκαν στη βάρδια της φιαλίδια με ναρκωτική ουσία

 


Ένα περιστατικό αφαίρεσης ή κλοπής φαρμακευτικών σκευασμάτων από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου ερευνούν οι Αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, το περιστατικό έγινε κατά τη διάρκεια της εφημερίας του νοσοκομείου και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με την καταγγελία έλειπαν από το χώρο του χειρουργείου δύο αμπούλες πεθιδίνης, ένα ισχυρό αναισθητικό που όμως προκαλεί εθισμό.

Η ΕΔΕ αφορά στην αναισθησιολόγο που είχε βάρδια εκείνη την ημέρα και η οποία είναι η Νεκταρία Πολάκη, ξαδέλφη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Μάλιστα, η κυρία Πολάκη είχε απασχολήσει και στο παρελθόν με παρόμοια υπόθεση και το 2015, όταν είχε υποστηρίξει ότι η ίδια είχε αφαιρέσει φιαλίδια πεθιδίνης και τα είχε καταναλώσει.


Πηγή



Απλούστερη η διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής


 


Ξεκίνησε από χθες η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ)  μέσω της οποίας οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν από την πλατφόρμα http://aped.gov.gr, προσωπικά πιστοποιητικά ψηφιακής υπογραφής, διάρκειας τριών ετών, αποκτώντας ψηφιακή υπογραφή.

Η χρήση ψηφιακής υπογραφής συμβάλλει στην περαιτέρω διασφάλιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, καθώς επίσης και στην εξοικονόμηση χρόνου.

Η λειτουργία της πλατφόρμας έρχεται σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την αυθεντικοποίηση και τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του πολίτη (υπηρεσίες εμπιστοσύνης).



Μικρότερο το έλλειμμα του 2021

 


Από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2021 προκύπτει ότι σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι μικρότερο κατά  περίπου δύο δισ. ευρώ (1.965 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το αναφερόμενο στην  εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Για την οριστικοποίηση των σχετικών στοιχείων απαιτείται να γνωστοποιηθούν τόσο τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης όσο και τα φορολογικά έσοδα του πρώτου διμήνου του 2022, που εντάσσονται στον προϋπολογισμό του 2021 (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.).

Σημειώνεται, όμως, ότι η πολύ καλύτερη εκτέλεση έχει επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι ανεστάλη, κατά δύο μήνες, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. 

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τη δημοσιονομική αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου, που αποτελεί κεντρικό στόχο της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα.



Ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και της παρενόχλησης

 


Η Κυβέρνηση δημιουργεί με τις θεσμικές πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις που λαμβάνει, ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης και διαμορφώνει ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας των θυμάτων και τιμωρίας των ενόχων. Στόχος είναι καμία κακοποιητική πράξη να μην μένει στο σκοτάδι, να μην μένει ατιμώρητη. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση:

Τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Αστυνομικοί εκπαιδεύονται για την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών βίας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.

Το Υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον αθλητισμό.

Κυρώθηκε η Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Δημιουργήθηκε Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Πέρσι δέχθηκε 81 καταγγελίες, ενώ το 2020 δεν ξεπερνούσαν τις 21.

Προωθούνται:

η δημιουργία Εργαλείου Επικινδυνότητας για γυναίκες θύματα βίας,

δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών,

ενίσχυση του δικτύου δομών και στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ.



Επιβάλλεται αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες

 


Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται μια απότομη πτώση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Η εξέλιξη, ωστόσο,  της πανδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας των πολλών ασυμπτωματικών φορέων και της δυναμικής του ιού. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα μια σημαντική μετακίνηση των νέων  κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες. Και γι’ αυτό οι επόμενες μέρες κρίνονται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα καθοριστικές.

Παράλληλα, η ταυτόχρονη παρουσία των δύο μεταλλάξεων -της «Ο» και της «Δ»-  συντηρεί την αυξημένη πίεση στο Ε.Σ.Υ. κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας, αλλά όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι,  ενώ η διασπορά της «Ο» στην κοινότητα είναι πάνω από 80%, οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη μετάλλαξη «Δ», η οποία προκαλεί βαρύτερη νόσηση και ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις Μ.Ε.Θ..

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία μας δείχνουν ότι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και οι περισσότεροι από 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι.

Επιβάλλεται, κατ’ επέκταση, σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας και ακόμη γρηγορότερη αύξηση -ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες- της εμβολιαστικής κάλυψης. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Υπουργείο Υγείας και συνολικά η Κυβέρνηση συνεχίζουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. 

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι  το 90%, οι εννέα στους δέκα συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, έχουν πλέον εμβολιαστεί. Σχεδόν οι μισοί από όσους παρέμεναν ανεμβολίαστοι όταν ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα  έκαναν -στο μεσοδιάστημα αυτό- την επιλογή να εμβολιαστούν.

Σε όσους παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί απευθύνουμε πρόσκληση να κάνουν την ίδια επιλογή το ταχύτερο δυνατό. Όχι μόνο για να γλιτώσουν το πρόστιμο, αλλά κυρίως για να θωρακιστούν απέναντι στη βαριά νόσηση. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο στόχος της υποχρεωτικότητας και αυτό επιδιώκουμε. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι μέσο ατομικής και συλλογικής προστασίας. Σε κάθε περίπτωση, καθώς έληξε  η προθεσμία για τον εμβολιασμό τους, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο:

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση όσοι λάβουν έγκριση εξαίρεσης για λόγους υγείας.

Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στους συμπολίτες μας  που έχουν υποβάλει -λόγω σοβαρού προβλήματος- αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και αναμένουν την πραγματοποίησή του.

Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό θα πρέπει να προχωρούν σε σχετική καταχώρηση εφόσον έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της Ε.Ε. ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, είτε -και αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση- στα ΚΕΠ. 

Πώς θα εισπράττονται τα 100 ευρώ από τους ανεμβολίαστους άνω των 60.

Η βεβαίωση του προστίμου, γίνεται από την ΑΑΔΕ μετά την παραλαβή του καταλόγου υποχρεων εμβολιασμού από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Από τον συγκεκριμένο κατάλογο εξαιρούνται όσοι θεωρούνται κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στο taxisnet στην κατηγορία των οφειλών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν εάν τους έχει επιβληθεί πρόστιμο στο emvolio.gov.gr

Όσοι πολίτες θέλουν να υποβάλλουν αιτιολογημένη αίτηση αναίρεσης του προστίμου θα μπορούν να το πράττουν επίσης μέσα από την ιστοσελίδα emvolio.cov.gr με την χρήση των κωδικών taxis.

Με τον παραπάνω τρόπο μπορεί να υπάρξει και ενημέρωση για αλλαγή κατοικίας ή ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

Εάν κρίνεται πως κάποιος πολίτης δεν είναι υπόχρεος τότε το πρόστιμο θα διαγράφεται μέσω αντιλογισμού τον επόμενο μήνα.