Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Η καλύτερη δίαιτα για να χτίσεις μύες μετά τα 40



Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις ένα γρήγορο μεταβολισμό και να αδυνατίσεις μετά τα 40 είναι να χτίσεις μύες. Οι προσπάθειές σου ωστόσο μπορεί να μην οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα εάν δεν είσαι ακριβώς σίγουρος τι ασκήσεις να κάνεις και τι διατροφή να ακολουθήσεις. Ευτυχώς όλες μας τις απορίες τις έλυσε μία από τις πιο πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν παλαιότερες μελέτες που περιελάμβαναν συνολικά 1.863 άντρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης και ανακάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη και έκαναν γυμναστική με βάρη, αποκτούσαν ισχυρότερους και μεγαλύτερους μύες – ειδικά καθώς μεγάλωναν. Όσοι αύξησαν την ποσότητα πρωτεϊνών που κατανάλωναν αύξησαν τη δύναμή τους κατά περίπου 10% και τη μυϊκή τους μάζα κατά 25% σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Πόση θα πρέπει να είναι λοιπόν η καθημερινή ποσότητα πρόσληψης πρωτεϊνών; Παρά τις συστάσεις του FDA για 50 γραμμάρια ανά 2000 θερμίδες ημερησίως, οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι 1,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι ιδανικά. Έτσι για παράδειγμα μια γυναίκα που ζυγίζει 68 κιλά, θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 109 γραμμάρια πρωτεΐνης, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη. “Πιστεύουμε ότι για τη μεγιστοποίηση της μυϊκής δύναμης και της μάζας, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη”, δήλωσε ο Δρ. Λον Μορόν, σύμφωνα με τους New York Times, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους μεσήλικες που κάνουν ασκήσεις με βάρη.

Το περίεργο είναι ότι σύμφωνα με τη μελέτη εάν υπερβείς τα 1,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, δεν θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι οποιαδήποτε πηγής πρωτεϊνών – από φυτικές έως ζωικές, σκόνες και φυσικές τροφές – όλες αποδείχθηκαν αποτελεσματικές στην ενδυνάμωση του σώματος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας οδηγούσε σε παρόμοια αποτελέσματα με την κατανάλωσή τους αμέσως μετά το γυμναστήριο, όπως είθισται.


Πηγή


Πόσο νοικιάζονται τα σπίτια μετά το «Βατερλώ» στο Airbnb


Στη  μακροχρόνια μίσθωση έκαναν στροφή οι ιδιοκτήτες από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης και στα “ορφανά” του Airbnb- αν και παρουσιάζεται μεγάλη διαθεσιμότητα για τα έως 60 τμ- καταγράφονται  αυξητικές τιμές ενοικίασης, αφού είναι  κυρίως διαμερίσματα πλήρως ανακαινισμένα – υψηλών προδιαγραφών, που σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένα.

Τα δυάρια είναι ως επί το πλείστον  δημοφιλείς  επιλογές για φοιτητές, ζευγάρια ή εργένηδες και οι ζητούμενες τιμές έχουν αυξητική τάση, όπου σε πολλές περιπτώσεις στην Αθήνα καταγράφεται άνοδος από +6,25% έως και +39,28%.

Η πανδημία έφερε ραγδαίες εξελίξεις στον τουρισμό και εν τέλει στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων που  συνετέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων στη παραδοσιακή – μακροχρόνια μίσθωση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30 τ.μ. -60 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένα, που οι ιδιοκτήτες τους, στοχεύουν να τα μισθώσουν σε φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια.

“Επιστρέφοντας στις μακροχρόνιες μισθώσεις, προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερο μπορούν τη χασούρα τους και ταυτόχρονα να εισπράξουν την απόδοση της επένδυσης τους. Μη ξεχνάμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κρατούν γενικά μια στάση αναμονής, διαθέτουν τα ακίνητα τους προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας μέσω site αγγελιών, ταυτόχρονα όμως, διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης”, σχολιάζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας,  Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Παραδείγματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης της ανώτατης τιμής μίσθωσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο  του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, αποτελεί η Πλ. Βικτωρίας όπου το 2019 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης για διαμέρισμα από 30τμ έως 45τμ  ήταν από 170€ έως 260€/μήνα ,σήμερα, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης (πλήρως ανακαινισμένη) κυμαίνεται από 280€ έως 350€/μήνα.




Σε «λογικά» πλαίσια είναι οι τιμές στο Κουκάκι όπου το μηνιαίο κόστος μίσθωσης για διαμέρισμα από 30τμ έως 45τμ κυμαίνεται από 320€ έως 450€ και για διαμέρισμα από 50τμ έως 60τμ από 450€ έως 600€, όταν οι αντίστοιχες τιμές το 2019 ήταν από 450€ έως 750€(επιπλωμένο) και από 450€ έως 720€. Στη περιοχή Νεάπολη-Μουσείο οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις για διαμέρισμα από 30τμ έως 45τμ κυμαίνονται από 300€ έως 450€, ενώ οι τιμές μίσθωσης για  διαμέρισμα από 50τμ έως 60τμ   κυμαίνονται από 450€ έως 520€/μήνα , σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 420€ έως 470€/μήνα. Τα Εξάρχεια έχουν την τιμητική τους και το 2020, οι τιμές μίσθωσης για διαμέρισμα από 50τμ έως 60τμ κυμαίνονται από 350€ έως 470€/μήνα, ενώ πέρυσι από 250€ έως 350€/μήνα.

Δαπανηρή είναι η ενοικίαση διαμερίσματος κατάλληλο για εργένηδες, νέα ζευγάρια ή/και φοιτητές  στη περιοχή του Κολωνακίου. Τα διαμερίσματα έως 45τμ διατίθενται από 350€ έως 650€, ενώ οι τιμές μίσθωσης για διαμερίσματα από 50τμ έως 60τμ κυμαίνονται από 550€ έως 750€/μήνα , σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 450€ έως 700€/μήνα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα συμπεριλαμβάνουν και τους μηνιαίους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, πέρσι τέτοια εποχή, στην περιοχή του Κολωνακίου ήταν εγγεγραμμένα μόνο στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb  περισσότερα από 353 ακίνητα με αποτέλεσμα η εύρεση διαθέσιμου ακινήτου να αποτελεί τύχη για τους γονείς. Φέτος η εύρεση κατοικίας είναι ευκολότερη αλλά αρκετά δαπανηρή . “Θεωρούμε ότι οι ζητούμενες τιμές ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, το επόμενο διάστημα μετά το τέλος του καλοκαιριού και ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου όπου λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, οι ζητούμενες τιμές θα ρυθμιστούν και θα παρουσιάσουν μειώσεις αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να επιστρέψουν στις συμβατικές – μακροχρόνιες μισθώσεις.

Το μηνιαίο μίσθωμα – εισόδημα από τις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί – ταυτιστεί με τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις”, αναφέρει ο κ. Μπάκας.


Πηγή



Το ηχητικό ντοκουμέντo απο την απόπειρα συγκάλυψης του παρακράτους για το Μάτι


Ηχητικά ντοκουμέντα που φέρνει στο φως η Καθημερινή αποκαλύπτουν την απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών της τραγωδίας στο Μάτι, απο το ακροαριστερό παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ.






Όταν δημοσιογράφος του Fox News «στριμώχνει» τον Τραμπ για τις ψευδείς ειδήσεις!



Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνήθως αισθάνεται μεγάλη άνεση όταν μιλάει στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, όμως στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε ένας δημοσιογράφος του καναλιού τον αντέκρουσε, σχετικά με τις δηλώσεις που έχει κάνει για την αστυνομία ο Δημοκρατικός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές, Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ένα απόσπασμα της οποίας δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα πριν από την προβολή της αύριο Κυριακή, ο Τραμπ απέδωσε την άνοδο της εγκληματικότητας σε ορισμένες πόλεις στην ανεπάρκεια, όπως υποστηρίζει, των Δημοκρατικών δημάρχων τους.

«Τις κακοδιαχειρίστηκαν», επέμεινε ο Τραμπ αφού ο δημοσιογράφος Κρις Γουάλας του επισήμανε ότι πολλές από αυτές τις πόλεις έχουν Δημοκρατικούς δημάρχους εδώ και δεκαετίες.

«Πάντα ήταν κακή (η κατάσταση με την εγκληματικότητα) αλλά τώρα έχει βγει εκτός ελέγχου. Και αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν να περικόψουν πόρους από την αστυνομία και ο Μπάιντεν θέλει να κόψει τον προϋπολογισμό της αστυνομίας», συνέχισε.



«Όχι κύριε, δεν το θέλει», αντέκρουσε ο Ουάλας.

Ο Τραμπ επέμεινε, λέγοντας ότι ο Μπάιντεν και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς έχουν υπογράψει έναν καταστατικό χάρτη για να μειώσουν τον προϋπολογισμό των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο δημοσιογράφος τον διέψευσε και πάλι, οπότε ο πρόεδρος ζήτησε από την ομάδα του να του φέρει το εν λόγω κείμενο. Ο ισχυρισμός του δεν υπήρχε εκεί, είπε στη συνέχεια ο Κρις Γουάλας στο Fox.

Η περικοπή των πόρων της αστυνομίας είναι ένα από τα αιτήματα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα, στα τέλη Μαΐου.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Τζο Μπάιντεν προβάδισμα εννέα μονάδων έναντι του Τραμπ, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον ιστότοπο RealClearPolitics.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


7 ψυχολογικές στρατηγικές για να δυναμώσετε τη σχέση σας




7 ψυχολογικές στρατηγικές για να δυναμώσετε τη σχέση σας

Υπάρχουν πολλές ψυχολογικές στρατηγικές, οι οποίες σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα μπορούν να ενισχύσουν τις ερwτικές και συντροφικές μας σχέσεις. Ας δούμε λοιπόν επτά από αυτές, το ψυχολογικό υπόβαθρο που τις υποστηρίζει, αλλά και το πώς μπορούμε να τις εφαρμόσουμε.

1. Το φαινόμενο των θετικών προσδοκιών

Πρόκειται για ένα από τα φαινόμενα που έχει μελετηθεί περισσότερο από τους επιστήμονες. Ο ψυχολόγος Robert Rosenthal υποστηρίζει ότι έχοντας θετικές προσδοκίες από ένα άλλο άτομο, μπορούμε με έμμεσο τρόπο να επηρεάσουμε θετικά τη συμπεριφορά του. «Είσαι ένας καλός άνθρωπος», «Πιστεύω ότι είσαι υπέροχος», «Ξέρω ότι θα τα καταφέρεις». Έχοντας θετικές προσδοκίες για τον σύντροφό σας, όχι μόνο τον βοηθάμε να αισθανθεί καλύτερα αλλά και να τα καταφέρει αποτελεσματικότερα στις προκλήσεις, που θα βρεθούν στον δρόμο του.

2. Ακολουθήστε τη λογική της θετικής υποστήριξης

Μεγάλο μέρος των ερευνών έχει αποδείξει ότι η θετική υποστήριξη προς τον σύντροφό μας τον βοηθά να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες. Το κλειδί, όμως, είναι να αποφύγετε την αρνητικότητα σε μία υποστηρικτική σχέση. Παραδείγματα αρνητικής υποστήριξης αποτελούν τα σχόλια «Στο είχα πει» ή ο επιθετικός ή τιμωρητικός τρόπος συμπεριφοράς. Για να προσφέρεται θετική υποστήριξη θα πρέπει κυρίως να ακούτε και όχι να μιλάτε. Αν ο σύντροφός σας χρειάζεται έναν άνθρωπο να μιλήσει θα πρέπει να είστε εκεί. Αν πάλι αυτό που προέχει είναι η επίλυση του προβλήματος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποτελέσετε μέρος της λύσης. Κάντε αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή ο σύντροφός σας, κι αν αμφιβάλλετε για το τι πρέπει να κάνετε, απλά ρωτήστε τον.

3. Ο κανόνας της αμοιβαιότητας.

Στην ουσία του ο νόμος της αμοιβαιότητας υποστηρίζει ότι αν κάποιος μας κάνει μία χάρη, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε το ψυχολογικό κίνητρό να την ανταποδώσουμε. Έτσι, αν ο σύντροφός σάς πει ότι σας αγαπά, νιώθετε την υποχρέωση ή καλύτερα ανάγκη να δηλώσετε και εσείς ότι τον αγαπάτε. Το κλειδί όσον αφορά αυτόν τον κανόνα είναι να τον εφαρμόζεται σε θετικές πτυχές της σχέσης σας, εστιάζοντας σε θετικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές.



4. Δημιουργήστε ένα νέο πλαίσιο

Έστω ότι ο σύντροφός σας αντιμετωπίσει μία δύσκολη και στρεσογόνα κατάσταση, όπως μία ασθένεια, μία απώλεια εισοδήματος ή μία επαγγελματική αποτυχία. Χρέος σας είναι να προσπαθήσετε να προβάλλεται μία διαφορετική και πιο θετική οπτική αυτής της κατάστασης. Να προσπαθήσετε, δηλαδή, να αναδείξετε, όλα τα πιθανά θετικά στοιχεία ή ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργεί μία εκ πρώτης όψεως δύσκολη κατάσταση.

5. Ακούστε τον σύντροφό σας με κατανόηση

Στόχος αυτής της τακτικής είναι να αφήσετε τον σύντροφό σας να σας μιλήσει ανοιχτά για τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις ανησυχίες, τα άγχη ή τα προβλήματά του. Να τον ακούσετε πραγματικά και να δείξετε ειλικρινή κατανόηση. Μία δυσκολία, που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση, είναι η τάση μας να θέλουμε να πούμε κάτι, να προσφέρουμε μία συμβουλή. Είναι σημαντικότερο να εστιάσουμε απλά στο να κατανοήσουμε να συναισθήματα και τις ανησυχίες του συντρόφου μας και να δείξουμε ότι τον καταλαβαίνουμε. Αυτή η προσέγγιση θα κάνει τον σύντροφό μας να αισθανθεί καλύτερα, να αποβάλλει το άγχος του ενώ θα δημιουργήσει για εκείνον μία αίσθηση ασφάλειας.

6. Υποστήριξη χωρίς όρους

Ο ανθρωπιστής ψυχολόγος Carl Rogers, υποστήριξε ότι η αποδοχή και η υποστήριξη ενός συντρόφου δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τα πράγματα που εκείνος έχει ζήσει, βιώσει ή πει. Αυτή βέβαια είναι μία συμπεριφορά που απαιτεί υπομονή και πρακτική. Μπορεί κάποιες φορές να χρειαστεί να βάλετε στην άκρη τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας και να εστιάσετε σε αυτά του συντρόφου σας. Φυσικά, αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς θα πρέπει να είναι αμφίδρομός.

7. Δείξτε τον δρόμο της συγχώρεσης

Είμαστε άνθρωποι και κάνουμε σφάλματα. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να συγχωρούμε και να δείξουμε και στον σύντροφό μας ποιος είναι ο σωστός δρόμος για να φτάσουμε στην συγχώρεση.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω όλες αυτές οι θετικές συμπεριφορές πρέπει να είναι αμφίδρομες, έστω κι αν ο καθένας μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο και κόπο για να τις κατακτήσει.


Πηγή


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για παράνομη εξόδο αλλοδαπών από τη χώρα


Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση η οποία δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα, με προορισμό την Ιταλία, με τη χρήση σκαφών.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019, με την ακόλουθη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ):

αρχικά μεριμνούσαν για την εξεύρεση και επιλογή ιστιοφόρων σκαφών, κατάλληλων για τη μεταφορά αλλοδαπών (δια θαλάσσης) από τη χώρα μας προς την Ιταλία. Συγκεκριμένα αναζητούσαν σκάφη μήκους 10-15 μέτρων περίπου, ικανά για τη μεταφορά τουλάχιστον 15 ατόμων κάθε φορά,
μετά την αγορά των σκαφών, καταχωρούσαν τα σκάφη σε στοιχεία «αχυρανθρώπων», κυρίως υπηκόων Βουλγαρίας, ενώ συνέτασσαν εικονικά πωλητήρια με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές,
μετακινούσαν τακτικά τα σκάφη σε διαφορετικά λιμάνια της Αττικής και του Αργοσαρωνικού, εναλλάσσοντας συχνά κυβερνήτες και πληρώματα, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες έκθεσής τους στις διωκτικές Αρχές,
εντόπιζαν τους υποψήφιους διακινούμενους μέσω «δικτύου» που είχαν αναπτύξει, τόσο με ομοεθνείς τους, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που διαβιούν στη χώρα μας (κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας – στέκια αλλοδαπών κ.λπ.),
περαιτέρω φρόντιζαν για την μεταφορά των διακινούμενων στην Κέρκυρα, με συνήθη μέσα μεταφοράς, σε μικρές ομάδες 3-4 ατόμων, καθώς και για τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία της πόλης,
στο τελικό στάδιο, μετέφεραν τα σκάφη σε λιμάνια της Κέρκυρας, πλησίον των ξενοδοχείων όπου διέμεναν οι αλλοδαποί, ενώ κατά την επιβίβαση των αλλοδαπών, μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούνταν ως «τσιλιαδόροι» για τον εντοπισμό τυχόν αστυνομικών ή λιμενικών δυνάμεων, ενώ
για κάθε αλλοδαπό που διακινούσαν από Ελλάδα σε Ιταλία εισέπρατταν (5.500) ευρώ.
Σε ευρείας κλίμακα αστυνομική επιχείρηση σε Κέρκυρα και Αττική, την Παρασκευή 17η Ιουλίου συνελήφθησαν (6) μέλη της οργάνωσης, (5) αλλοδαποί και ημεδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, χωρίς να υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη (5) άτομα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κάτοικοι εξωτερικού.

Ως προς το χρονικό της επιχείρησης:

την 17-07-2020 τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επιδίωξαν τη δια θαλάσσης προώθηση (23) αλλοδαπών στην Ιταλία, κάνοντας χρήση του ιστιοφόρου σκάφους, υπό ξένη σημαία,
η διακίνηση επιτηρήθηκε, από αστυνομικούς και χαρτογραφήθηκε το δρομολόγιο που ακολούθησαν τα μέλη της οργάνωσης από μαρίνα της Αττικής μέχρι την επιβίβαση των αλλοδαπών στο σκάφος Κέρκυρα.
πρώτες πρωινές ώρες 17-07-2020, τα μέλη της οργάνωσης κατέπλευσαν το σκάφος σε λιμάνι της Κέρκυρας, όπου ξεκίνησε η επιβίβαση των αλλοδαπών στο σκάφος,
το προηγούμενο βράδυ οι αλλοδαποί είχαν καταλύσει σε ξενοδοχείο που απείχε ελάχιστα από το λιμάνι, ενώ κατά την επιβίβαση τους στο σκάφος, μέλος της οργάνωσης επιτηρούσε την περιοχή από υπερυψωμένο σημείο,
το σκάφος εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από περιπολικά σκάφη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, ανοιχτά της πόλης της Κέρκυρας, με επιβαίνοντες τον χειριστή - μέλος της οργάνωσης και τους (23) αλλοδαπούς,
παράλληλα σε επιχείρηση στην Αττική και στην Κέρκυρα, συνελήφθησαν ταυτόχρονα τα υπόλοιπα (5) μέλη της οργάνωσης
Κατά την έρευνα και κατάσχεση του σκάφους, διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα, γεγονός που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων.

Στις έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων, πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων καθώς και συμφωνητικά κλπ. έγγραφα, που σχετίζονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Από τη συνολική αξιολόγηση των ευρημάτων της έρευνας προέκυψε η συσχέτιση με (3) ακόμη σκάφη της οργάνωσης και ταυτοποιήθηκαν (2) παρελθοντικά περιστατικά διακίνησης από την Κέρκυρα στην Ιταλία. Επιπλέον, εντοπίστηκε σκάφος της οργάνωσης στην Κέρκυρα που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό.

Σημειώνεται ότι η έρευνα εντάσσεται σε δράση της Ευρωπαϊκής Πολυτομεακής Πλατφόρμας Καταπολέμησης Εγκληματικών Απειλών (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats – Facilitated Illegal Immigration/EMPACT FII), η οποία στοχεύει την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών μέσω της Ανατολικής Μεσογειακής Οδού (Eastern Mediterranean Route) και της οποίας (Δράσης) ηγείται η χώρα μας (Action Leader). Επιπρόσθετα, καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, η Υπηρεσία μας ανέπτυξε στενή συνεργασία με τους φορείς του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (National Operational Plan/N.O.P.).

Σε πληροφοριακό επίπεδο η έρευνα υποστηρίχθηκε ενεργά από τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και σε επιχειρησιακό επίπεδο από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας και τα Κεντρικά Λιμεναρχεία Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.





Πάρε ένα χαρτί και ξεκίνα να κάνεις μουτζούρες ΤΩΡΑ!



Θέλουμε να σε γυρίσουμε λίγο πίσω στο Δημοτικό… Τότε που έκανες μουτζούρες όπου βρεις από βαρεμάρα, για να μην σε πάρει ο ύπνος, γιατί κάπου αλλού είχες το νου σου. Ξεκίνα αυτό το παλιό σου “χόμπι” και τώρα που μεγάλωσες. Τι λένε οι έρευνες για τις μουτζούρες;

Λοιπόν, ήρθε η ώρα… Πάρε ένα χαρτί, ένα στυλό ή μολύβι και ξεκίνα τις μουτζούρες… Γιατί; Τι λένε οι έρευνες για τις μουτζούρες; Αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, τότε χρειάζεσαι κάτι να σου δώσει λίγη ενέργεια και γρήγορα. Χρειάζεσαι κάτι για να σε ξυπνήσει, όταν εκεί γύρω στις 3 το μεσημέρι σε πιάνει μια…. υπνηλία κι ενώ βρίσκεσαι στη δουλειά!

Ξεκίνα να κάνεις μουτζούρες χωρίς σκοπό και νόημα. Αυτό που έκανες ως παιδί και μερικές φορές σε έβαζε σε μπελάδες, τώρα θα σε κρατήσει ξύπνιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έρευνες έχουν δείξει πως οι μουτζούρες είναι μια μορφή τέχνης, ενισχύουν την δημιουργικότητα και την φαντασία σου, σε βοηθούν να νιώθεις πιο ενθουσιασμένος και παραγωγικός όλη μέρα.

Και για μας λειτουργεί. Όταν νιώθεις ότι τα μάτια σου κλείνουν, όταν πρέπει να σκεφτείς μια ιδέα αλλά δεν σου έρχεται κάτι στο μυαλό, τότε σταμάτα ό,τι κάνεις για λίγο και ξεκίνα τις μουτζούρες. Φύγε από το laptop, σταμάτα να σκέφτεσαι αυτό που σε απασχολεί και η ιδέα θα σου έρθει από μόνη της.

Μια ακόμη έρευνα, έχει αποδείξει πως άτομα που μουτζούρωναν την ώρα που άκουγαν ένα βαρετό τηλεφωνικό μήνυμα, θυμούνταν 29% περισσότερες πληροφορίες από όσους απλώς άκουγαν την κασέτα.

Παράλληλα, αν νιώθεις πολύ νυσταγμένος μπορείς να κάνεις μουτζούρες ενώ ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι. Η μουσική πάντα μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα και μια έρευνα απ΄το Πανεπιστήμιο στο Missouri το έχει αποδείξει.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η αισιόδοξη μουσική μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεσή μας γι΄αυτό πάντα θα πρέπει να έχεις μια ανάλογη playlist έτοιμη για να πατήσεις το play κάθε φορά που το χρειάζεσαι.

Μουτζούρες και μουσική είναι ο καλύτερος συνδυασμός όταν τα μάτια σου αρχίζουν να κλείνουν και ο καφές δεν σε “πιάνει”!


Πηγή


Γιατί η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί είναι πράξη πολιτιστικής ισοπέδωσης -Συγκλονιστικό άρθρο στη Washington Post



Ένα συγκλονιστικό άρθρο στο οποίο εξηγεί το συμβολισμό της Αγιάς Σοφιάς αλλά και το συμβολισμό της κίνησης του Ερντογάν και παράλληλα τονίζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να τη μετατρέψει σε τζαμί, δημοσιεύτηκε στη Washington Post.

Γράφει η καθηγήτρια του King's Kollege Judith Herrin:

Η ρήση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αν χάσουμε την Κωνσταντινούπολη, χάνουμε την Τουρκία» είναι γνωστή και διάσημη. Πέρυσι, έχασε τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα, προσπαθεί να αντιστρέψει την πτωτική δημοτικότητά του υποστηρίζοντας έναν θρησκευτικό φονταμενταλισμό που απειλεί τις μειονότητες της Τουρκίας, τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας και τον ιστορικό ρόλο της Κωνσταντινούπολης ως ανεκτική μητρόπολη όπου συνυπάρχουν μουσουλμανικές, χριστιανικές και εβραϊκές θρησκείες για αιώνες.

Πριν μερικές ημέρες, η κοντόφθαλμη, κυνική εκστρατεία του Ερντογάν χτύπησε την καρδιά του παγκόσμιου πολιτισμού και τον ουσιαστικό χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης. Με την παρακίνηση του Ερντογάν, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας εξέδωσε μια σκανδαλωδώς επικίνδυνη και φανατική απόφαση: Η Αγία Σοφία, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και ένα παγκόσμιο σύμβολο ιστορίας και πολυπολιτισμικής εκπροσώπησης, θα μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί.

Λειτουργώντας ως μουσείο, η Αγία Σοφία, ένα τεράστιο κτίριο 1.500 ετών που προηγουμένως λειτουργούσε ως εκκλησία και στη συνέχεια ως τζαμί, αντιπροσώπευε την ουσία της Κωνσταντινούπολης, ένα μέρος όπου οι αυτοκρατορίες και οι θρησκείες που αλλάζουν τον κόσμο συγκρούστηκαν και τέμνονταν, αλλά των οποίων τα μνημεία και τα αντικείμενα μπορούν να τα απολαύσουν όλοι. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί ένα συμβολικό τέλος σε αυτήν την κληρονομιά ανοχής.

Η ιστορία της Αγίας Σοφίας περιέχει την ιστορία της πόλης. Είναι μια βυζαντινή εκκλησία που κυριάρχησε στον ορίζοντα της Κωνσταντινούπολης, σε όλη την ιστορία της πόλης. Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πόλη το 1453, έγινε τζαμί. Το 1935, ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης, κοσμικής Τουρκίας, το έκανε μουσείο και η Αγία Σοφία άνοιξε σε όλους ως πολιτιστικός και επιστημονικός χώρος. Έγινε ένα τεράστιο τουριστικό αξιοθέατο. Οι επισκέπτες θαυμάζουν όχι μόνο τη δομή της, αλλά και τα στρώματα της ιστορίας που ενσωματώνει.

Η Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε το 330 μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ι. Επέλεξε έναν καταπληκτικό χώρο με θέα στον Βόσπορο με στρατηγικό έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας. Στη «Νέα» Ρώμη, έχτισε μια αυτοκρατορική πρωτεύουσα που ξεπέρασε την «Παλιά» Ρώμη.

Ο γιος του κατασκεύασε την πρώτη εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Σοφία. Χρησίμευσε ως καθεδρικός ναός, όπου ο πατριάρχης έκανε λειτουργίες που παρακολούθησαν ο αυτοκράτορας και η αυτοκράτειρα καθώς και ο τοπικός πληθυσμός.


Η Αγιά Σοφιά για σχεδόν 1.000 χρόνια, ήταν το υψηλότερο και μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο. Διακοσμημένη με χρωματιστά μάρμαρα σε αντιθέσεις, από όλα τα μέρη της Μεσογείου, ολόκληρη η εσωτερική επιφάνεια της Αγίας Σοφίας έλαμπε με χρυσά και ασημένια ψηφιδωτά που αντανακλούσαν το φως που πλημμυρίζει μέσα από τα πολλά παράθυρά της.

Η αρχική εκκλησία του Ιουστινιανού είχε μια εσωτερική διακόσμηση: έναν μνημειώδη, λαμπερό σταυρό στον τρούλο, που τώρα έχει αφαιρεθεί. Στα τέλη του ένατου αιώνα, προστέθηκαν εμβληματικά ψηφιδωτά: Η Παναγία με τον Χριστό , με τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και στις δύο πλευρές. Αργότερα αυτοκράτορες τιμήθηκαν με όμορφα πορτραίτα από χρυσό μωσαϊκό και χριστιανικές εικόνες.

Η μεγάλη εκκλησία ήταν το πρότυπο. Όταν οι Άραβες ξεχύθηκαν από τις ερήμους για να διακηρύξουν την πίστη του Ισλάμ, έφτιαξαν τα πρώτα τζαμιά τους με βάση τους χριστιανικούς θόλους που πρωτοέφτιαξαν οι Βυζαντινοί.


Έτσι, όταν ο Τούρκος σουλτάνος ​​Μωάμεθ ο πορθητής παραβίασε τα τριπλά τείχη και η Κωνσταντινούπολη έπεσε τον Μάιο του 1453, μπορούσε να διατάξει το σύμβολο της πόλης, την Αγία Σοφία, να μετατραπεί σε τζαμί αντί να την καταστρέψει.

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, τα ψηφιδωτά μωσαϊκά αφαιρέθηκαν ή επικαλύφθηκαν, μια τεράστια απώλεια και μια προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί ξανά. Πράγματι, ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν ότι τα μωσαϊκά δεν θα αφαιρεθούν, τη Δευτέρα ανακοίνωσαν ότι θα καλύπτονται με κουρτίνες ή λέιζερ κατά τη διάρκεια μουσουλμανικών προσευχών.

Το να μετατραπεί αυτό το ασυναγώνιστο κτίριο σε τόπο λατρείας απειλεί την ανοιχτή πρόσβαση σε μια υπέροχη κατασκευή και στις πολύτιμες ψηφιδωτές διακοσμήσεις του. Περιορίζοντας την πρόσβαση στη μεγαλύτερη ιστορική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν επιτίθεται στις κοσμικές παραδόσεις που κάνουν την πόλη και την ίδια την Τουρκία ένα σταυροδρόμι για τον κόσμο. Είναι μια πράξη πολιτιστικής ισοπέδωσης.

Πρόκειται για μια απόφαση ενός πολιορκημένου «αυτοκράτορα» - του πιο επικίνδυνου - υποκινούμενου από την επιθυμία να τιμωρήσει τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι ψήφισαν αποφασιστικά εναντίον του, και από την επιθυμία του να εδραιώσει τη θέση του προκαλώντας εχθρότητα μεταξύ των φανατικών οπαδών του και εκείνων που συνδέονται με τις κοσμικές παραδόσεις.

Η Αγία Σοφία ανήκει στον κόσμο. Η τύχη της δεν είναι απλά θέμα, όπως επιμένει αμυντικά ο Ερντογάν, της τουρκικής κυριαρχίας.


Πηγή: iefimerida.gr 


Η φυγή του Ρώσου χάκερ με παραποιημένο διαβατήριο



«Είμαι πρόθυμος για συνεργασία», τους είπε. Τον Απρίλιο του 2014, σε ένα γραφείο της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Νικίτα Κισλίτσιν μοιράστηκε όλα όσα ήξερε με δύο πράκτορες του FBI. Μίλησε για ηλεκτρονικές επιθέσεις συμπατριωτών του, εξήγησε τη δική του εμπλοκή και αποκάλυψε πώς ένας διαβόητος, καταζητούμενος Ρώσος χάκερ ξεγλίστρησε μέσα από τα χέρια της Ελλάδας.

Σύμφωνα με όσα εξιστόρησε, το καλοκαίρι του 2013 ο Αλεξέι Μπελάν, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ, κατόρθωσε να διαφύγει από τη χώρα μας και να ταξιδέψει στην πατρίδα του με ένα παραποιημένο βουλγαρικό διαβατήριο. Η κατάθεση του Κισλίτσιν στους Αμερικανούς πράκτορες είναι σε γνώση της «Κ», μετά την πρόσφατη υποβολή της ως πειστήριο σε δίκη άλλου Ρώσου χάκερ η οποία εξελίσσεται στο Σαν Φρανσίσκο.

Σε προηγούμενη έρευνά της η «Κ» είχε παρουσιάσει άγνωστες πληροφορίες για το χρονικό της σύλληψης του Μπελάν στην Αθήνα. Πρόκειται για μια ιστορία που τοποθετεί την Ελλάδα στο κάδρο ενός ψυχρού κυβερνοπολέμου. Τότε δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρο πώς είχαν χαθεί τα ίχνη του νεαρού χάκερ από τη χώρα μας προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο Μπελάν συνελήφθη στις 18 Ιουνίου 2013 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων στην Αθήνα, όπου είχε ταξιδέψει για διακοπές μαζί με πέντε φίλους του. Οι ΗΠΑ τον κατηγορούσαν για παράνομη πρόσβαση στο δίκτυο των αμερικανικών εταιρειών Zappos (ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης υποδημάτων), Evernote και Scribd (πλατφόρμες αρχειοθέτησης κειμένων) και την υποκλοπή πληροφοριών εκατομμυρίων πελατών τους. Προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό, απ’ όπου όμως αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση στις 19 Ιουλίου 2013 μέχρι να εξεταστεί το αμερικανικό αίτημα έκδοσης. Επειτα χάθηκε μυστηριωδώς και σήμερα παραμένει καταζητούμενος.

Ο Ντιμίτρι Ντοκουτσάεφ, πρώην πράκτορας της FSB, φέρεται να παρείχε στον Κισλίτσιν την πληροφορία για το πώς, παρά τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί, ο Μπελάν διέφυγε από την Ελλάδα. Εξασφάλισε ένα αυθεντικό βουλγαρικό διαβατήριο, κόλλησε σε αυτό τη φωτογραφία του και ταξίδεψε στη Ρωσία.

Απόσπασμα από την κατάθεση του Κισλίτσιν σε πράκτορες του FBI, στο οποίο περιγράφει πώς διέφυγε ο Μπελάν από την Ελλάδα.



Ο Ντοκουτσάεφ ήταν ένας από τους δύο Ρώσους πράκτορες οι οποίοι φέρονται να στρατολόγησαν τον Μπελάν για να χακάρει από το 2014 έως το 2016 την εταιρεία παροχής υπηρεσιών email Yahoo και να υποκλέψει κωδικούς και συνομιλίες εκατομμυρίων πολιτών.

Σήμερα ο 33χρονος Μπελάν, γνωστός με τα ψευδώνυμα «M4G» και «Magg», βρίσκεται στη λίστα του FBI με τους πιο καταζητούμενους κυβερνοεγκληματίες και οι αμερικανικές αρχές προσφέρουν 100.000 δολάρια σε όποιον παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Η γνωριμία

Ο Κισλίτσιν αποκάλυψε στους Αμερικανούς ομοσπονδιακούς πράκτορες ότι γνώρισε τον Μπελάν το 2006, όταν εργαζόταν ως αρχισυντάκτης στο ρωσικό περιοδικό «Xakep». Εκείνη τη χρονιά ο Μπελάν ξεκίνησε να γράφει στο περιοδικό άρθρα για τις ευαλωτότητες των ηλεκτρονικών συστημάτων και για ειδικές τεχνικές παραβίασης βάσεων δεδομένων (SQL injection).

Το καλοκαίρι του 2011, ένας Βέλγος με το ψευδώνυμο «Ράις» προσέγγισε τον Κισλίτσιν και ρώτησε εάν μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου. «Ο Μπελάν ήταν ο άνθρωπος που θα έκανε αυτή τη δουλειά για εμένα», είπε ο Κισλίτσιν στους πράκτορες του FBI. «Είναι πολύ εύπορος και έχει στην ιδιοκτησία του πολλά διαμερίσματα στη Ρωσία. Εχει όμως χαμηλή αυτοεκτίμηση και για αυτό συχνά επιδεικνύει τα πλούτη του», ανέφερε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του.

Τον Φεβρουάριο του 2013 ο Κισλίτσιν φέρεται να συνάντησε από κοντά τον Μπελάν σε πάρτι που διοργάνωσε ο Ντοκουτσάεφ. Τον Απρίλιο του 2019, σε μια απρόσμενη εξέλιξη, ο Ντοκουτσάεφ καταδικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο της Μόσχας σε έξι χρόνια φυλάκιση για προδοσία. Οπως ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Kommersant, ο πρώην Ρώσος πράκτορας είχε κατηγορηθεί για διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στο FBI.

Η κατάθεση του Κισλίτσιν στους Αμερικανούς πράκτορες συμπεριελήφθη στον φάκελο της δικογραφίας για την υπόθεση ενός άλλου Ρώσου χάκερ, του Γεβγένι Νικούλιν, ο οποίος κατηγορείται για κυβερνοεπιθέσεις στο LinkedIn και το Dropbox. Ο Νικούλιν συνελήφθη στην Τσεχία το 2016 και δύο χρόνια αργότερα εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Η δίκη του ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο. Διακόπηκε πρόσκαιρα όταν μία από τις ενόρκους ενημέρωσε ότι συνάδελφος του συζύγου της είχε βρεθεί θετικός στη νόσο COVID-19. Κατά τον Κισλίτσιν, ο χάκερ που κάθεται τώρα στο εδώλιο του δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο, «έχει περισσότερο ενδιαφέρον απ’ ό,τι ο Μπελάν».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κορωνοϊός: 1 εκατ. κρούσματα σε 100 ώρες σε όλο τον κόσμο



Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα 14 εκατομμύρια χθες Παρασκευή, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που σημειώθηκε αύξηση 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων σε λιγότερο από 100 ώρες.

Το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού αναφέρθηκε στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου και χρειάστηκαν τρεις μήνες για να φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Χρειάστηκαν μόλις τέσσερις ημέρες για να φτάσουν τα 14 εκατομμύρια από τα 13 εκατομμύρια που καταγράφηκαν στις 13 Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ, με περισσότερες από 3,6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις, εξακολουθούν να καταγράφουν τεράστια άλματα ημερήσιων μολύνσεων στο πρώτο της κύμα COVID-19. Η χώρα ανέφερε παγκόσμιο ρεκόρ νέων λοιμώξεων σε 24 ώρες με περισσότερες από 77.000 την Πέμπτη, ενώ η Σουηδία έχει καταγράψει συνολικά 77.281 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως είναι σχεδόν τριπλάσιος από τις σοβαρές ασθένειες της γρίπης που καταγράφονται ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η πανδημία έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 590.000 ανθρώπους σε σχεδόν επτά μήνες, αγγίζοντας το ανώτερο εύρος των ετήσιων θανάτων από γρίπη που αναφέρονται παγκοσμίως.

Ο απολογισμός του Reuters, που βασίζεται σε κυβερνητικές εκθέσεις, δείχνει ότι η ασθένεια επιταχύνεται ταχύτερα στην Αμερική.

Στη Βραζιλία, περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα έχουν διαγνωσθεί με τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου και περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Η Ινδία, η μόνη άλλη χώρα με περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα, αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο περίπου 30.000 νέες λοιμώξεις κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα.

Ο ΠΟΥ κατέγραψε χθες μια ημερήσια αύξηση ρεκόρ σε κρούσματα του κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο μέσα σε 24 ώρες, καθώς ανήλθαν σε 237.743. Τη μεγαλύτερη αύξηση είχαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση του Οργανισμού. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 230.370 κρούσματα μέσα σε μία ημέρα, στις 12 Ιουλίου. Οι θάνατοι κυμαίνονται σταθερά κάτω από 5.000 ημερησίως.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ο Τσίπρας αγκαλιά με τον «δανειστή» του Καλογρίτσα



«Με τον Αλέξη στο Κουφονήσι». Με τα λόγια αυτά ξεκινούσε η ανάρτηση του πρώην βουλευτή του  ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, που μέσα σε χρόνο-ρεκόρ έγινε viral στο Διαδίκτυο, ιδίως από ένα χαριτωμένο στιγμιότυπο με την απορημένη έκφραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύμπτωση για τον πρώην πρωθυπουργό ήταν «σατανική», καθώς στην παρέα του Μπαλαούρα βρισκόταν ένας παλαιός γνώριμος του συστήματος εξουσίας με πρωταγωνιστικό ρόλο στα δάνεια του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, που το τελευταίο διάστημα έχει κάνει άνω-κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ με τις αποκαλύψεις για τις υπόγειες συνεννοήσεις με τον Νίκο Παππά και το «White House».

Στο ίδιο τραπέζι με τον Μάκη Μπαλαούρα και τον Αλέξη Τσίπρα βρέθηκε ο Κουφονησιώτης Θανάσης Τσάδαρης, ενώ όλη η παρέα, «συνοδεία τσίπουρου και χαλαρών-χαρούμενων συζητήσεων», πέρασε ένα ωραίο μεσημέρι, όπως έγραψε στην ίδια ανάρτηση ο κ. Μπαλαούρας.

Το όνομα του κ. Τσάδαρη μπορεί να μη λέει πολλά στο ευρύ κοινό, αλλά στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Κουφονησιώτης οικονομολόγος που φωτογραφήθηκε αγκαλιά με Μπαλαούρα και Τσίπρα είχε κομβικό ρόλο στις δανειοδοτήσεις της Τράπεζας Αττικής. Ο ίδιος κατείχε τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, οι «κακές γλώσσες», που ως γνωστόν είναι συνήθως «συντροφικές», έλεγαν τότε με περισσή χαιρεκακία ότι «έλυνε και έδενε».

Επί Τσάδαρη αλλά και συνολικά επί κυβέρνησης Τσίπρα οι κάνουλες της Τράπεζας Αττικής (που έχει μετονομασθεί σε Attica Bank) είχαν ανοίξει για τις εργολαβικές επιχειρήσεις Καλογρίτσα. Σύμφωνα με στοιχεία που συμπεριελήφθησαν και σε εσωτερική έκθεση ελέγχου της τράπεζας, οι χορηγήσεις της τράπεζας προς τον όμιλο Καλογρίτσα από 49 εκατομμύρια που ήταν στα τέλη του 2014 μέσα στους πρώτους 18 μήνες του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκτιναχθεί στα 108,7 εκατομμύρια! Ουσιαστικά, ο όμιλος Καλογρίτσα είχε ως μοναδικό χρηματοδότη την Τράπεζα Αττικής, κάτι που έγινε απολύτως σαφές όταν ο «κόκκινος εργολάβος», που παρακολουθούσε από την πρώτη σειρά τις ομιλίες του Νίκου Παππά για τη διαπλοκή και τα συμφέροντα, επιχείρησε να πάρει τηλεοπτική άδεια με «δανεικά βοσκοτόπια», αλλά και με χρήματα που είχε πάρει από λιβανέζικη εταιρία, όπως κατήγγειλε ο ίδιος πριν από δύο εβδομάδες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την τηλεοπτική άδεια Καλογρίτσα, ο Θανάσης Τσάδαρης, ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής είχε δώσει συνέντευξη, στις 20 Σεπτεμβρίου 2016, τονίζοντας ότι τα δάνεια των εταιριών του συγκεκριμένου εργολάβου ήταν «εντός των εγκεκριμένων ορίων της τράπεζας, ενήμερα και εξυπηρετούνταν κανονικά».

Η πορεία των πραγμάτων ήταν, ωστόσο, διαφορετική, ενώ καίρια ήταν η παρέμβαση της διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος, που δεν είχε εγκρίνει τη διοίκηση που είχε προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2016 και όρισε ως νέο επικεφαλής τον Θ. Πανταλάκη.

Τα δάνεια του ομίλου Καλογρίτσα έγιναν «κατακόκκινα», οι εξασφαλίσεις ήταν μηδαμινές σε σχέση με τις χορηγήσεις (δεν ξεπερνούσαν τα 3,5 εκατομμύρια έναντι χορηγήσεων 110 εκατομμυρίων), ο «Τοξότης» έχασε τις εργολαβίες που είχε πάρει με τους διαγωνισμούς Σπίρτζη για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου, ενώ από τα μέσα του 2018 εκδόθηκε απόφαση συντηρητικής κατάσχεσης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της «Τοξότης» έως το ποσό των 110 εκατ. ευρώ. Οσο για τον κ. Τσάδαρη, έφυγε από την τράπεζα τον Σεπτέμβριο του 2019, αφού νωρίτερα είχε συγκρουστεί με την προηγούμενη διοίκηση Παναγιώτη Ρουμελιώτη της Αττικής, όπως λένε οι ίδιες συντροφικές «γλώσσες».

Ολα αυτά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν συζητήθηκαν από την παρέα του Τσίπρα, στο όμορφο Πορί, στο Κουφονήσι. Αλλωστε, σε μία «χαλαρή και χαρούμενη συζήτηση», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Μπαλαούρας, δεν θα είχαν θέση τα «θαλασσοδάνεια» της Αττικής προς την «Τοξότης» ούτε οι αποκαλύψεις Καλογρίτσα για τον ρόλο του Νίκου Παππά, τους Λιβανέζους και το «White House»…


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Πέτσας για Μάτι: Έγκλημα συγκάλυψης- Τεράστιες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες



Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα μετά τις αποκαλύψεις για τον τρόπο που χειρίσθηκε την έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι η τότε κυβέρνηση.

«Έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις αποκαλύπτουν τα συγκλονιστικά στοιχεία δικαστικών εγγράφων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, που έρχονται σήμερα στο φως από την “Καθημερινή”.

Σύμφωνα με αυτά:
- Η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος και για τη διατήρηση στο απυρόβλητο εμπλεκόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
- Καταγράφονται απειλές με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του εμπειρογνώμονα του Σώματος. 
- Διαπιστώνεται προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, και
- Αναδεικνύεται η πλήρης απαξίωση των εισαγγελικών Αρχών από τους τότε αρμοδίους, που παραπέμπουν σε αδίστακτο παρακρατικό μηχανισμό.

Όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η Kυβέρνηση Τσίπρα.

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι.

Πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα.

Η τότε αρμόδια Υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη, αντί να απειλεί άλλους, οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις, όπως και η τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής».


Ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα στην Ζάκυνθο - Χρυσοχοΐδης: Θα επαναφέρουμε τη Ζάκυνθο στην κανονικότητα



«Η απόφαση μας είναι να βάλουμε τη Ζάκυνθο στην κανονικότητα, όσο αφορά τον τομέα της Ασφάλειας, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της Ζακύνθου» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη Ζάκυνθο, όπου βρέθηκε για να δώσει λύσεις στα προβλήματα υποστελέχωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης του νησιού.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, από νωρίς το πρωί, είχε σειρά επαφών με τους διευθυντές των σωμάτων Ασφαλείας του νησιού, με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και με φορείς του νησιού, οι οποίοι του έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μετά το πέρας των συναντήσεων του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι "βρίσκομαι σήμερα στην αγαπημένη Ζάκυνθο, η οποία δίνει πολλά στη χώρα μας, με τα εκατομμύρια των επισκεπτών της, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος προορισμός της Ελλάδας και αξίζει την προσοχή μας. Παρακολουθώ την Ζάκυνθο χρόνια, γνωρίζω τα προβλήματα της και είμαι σήμερα εδώ για ακόμη μία φορά για να τα λύσουμε. Η απόφαση μας είναι να βάλουμε την Ζάκυνθο στην κανονικότητα, όσο αφορά τον τομέα της Ασφάλειας, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της Ζακύνθου".

Στη συνέχεια των δηλώσεων του τόνισε ότι "είμαι εδώ για να οργανώσουμε περαιτέρω την πυροπροστασία του νησιού, η οποία φέτος έχει ενισχυθεί σημαντικά με προσωπικό και μέσα και είμαι εδώ για να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, οι κάτοικοι, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, οι εκπρόσωποι των φορέων, όπου συνομίλησα, πήρα τον σφυγμό τους και από σήμερα ξεκινήσαμε την λήψη των αποφάσεων".

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι "ενισχύουμε την Αστυνομική διεύθυνση Ζακύνθου, με είκοσι μόνιμους αστυνομικούς από τον Σεπτέμβριο, θα επιστρέψουν οριστικά οι δέκα αποσπασμένοι από τον Έβρο και τα νησιά, σε λίγες ημέρες έρχονται αρκετοί αστυνομικοί για να βοηθήσουν, στο έργο του αεροδρομίου και στην αντιμετώπιση της πανδημίας" για να επισημάνει στη συνέχεια ότι "εξαπλώνουμε και εκτελούμε ένα σχέδιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας, με έμφαση στην οργάνωση του τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου, ώστε να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα και όλα εκείνα τα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί αυτό".

Ακόμα ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι "δημιουργούμε δυο μονάδες ΟΠΚΕ, οι οποίες θα είναι παρούσες στα πιο δύσκολα σημεία της Ζακύνθου όπως είναι ο Λαγανάς", ενώ τέλος δεσμεύτηκε πως "υπόσχεση και δέσμευση της κυβέρνησής μας είναι ότι το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της Ζακύνθου, η πραγματικότητα και η καθημερινότητα θα αλλάξει, θα είναι μια μόνιμη κατάσταση η οποία θα οφείλεται στην απόφασή μας να γίνουμε αποτελεσματικότεροι, ικανότεροι και πιο χρήσιμοι για τους πολίτες".


Πηγή


Ακροαριστερές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ! Έβαζε αξιωματικούς να απειλούν πυροσβέστες να θάψουν την αλήθεια για το ΜΑΤΙ


Νέες αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του ακροαριστερού καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ.

Το δημοσίευμα της Καθημερινής φέρνει στο φως διαλόγους και στοιχεία για απόπειρα συγκάλυψης της έρευνας σχετικά με τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018 και στοίχησαν την ζωή σε 102 πολίτες.


Σύμφωνα με την Καθημερινή ο πραγματογνώμονας αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσος, στον οποίο ανατέθηκε από την δικαιοσύνη να  διαλευκάνει τις τυχόν ευθύνες των αρμοδίων στη μεγάλη πυρκαγιά φαίνεται να δέχτηκε πιέσεις από τον τότε αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Όλα αυτά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός της πυροσβεστικής πιεζόμενος απο τα ακροαριστερά καθεστωτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πίεσε με την σειρά του και απείλησε τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής ο οποίος και ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας.

«Θάψε τα , μην μπλέξεις σου μεταφέρω άνωθεν εντολές, πολιτικές,«από το υπουργείο», μη δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη, φτιάχτα απλά, ο άνεμος, τα πεύκα, μέσα στα σπίτια, τα αυθαίρετα και μην γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου. Θα σε σκίσουμε… θες καμία δυσμενή;», είναι τα λόγια που είπε το υψηλόβαθμο τότε στέλεχος και σήμερα μετά τις αποκαλύψεις θα έπρεπε να έχει αλλάξει χώρα απο την ντροπή.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Λιότσος, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος τον κάλεσε στο γραφείο του για να μιλήσουν για την έρευνα και το πόρισμα που θα έβγαζε ο πραγματογνώμονας – πυραγός.

Ο κ. Λιότσος ηχογράφησε τη συνομιλία, ώστε όποιος την ακούσει να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία για το τι ειπώθηκε.

Σε αυτή ακούγεται αρχικά ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να αναφέρει του ζήτησαν από “ανώτατο επίπεδο” να του μεταφέρει πως δεν έχει δικαίωμα να κρίνει ανωτέρους του και πως θα πρέπει απλά να αναφέρει για τη φωτιά και όχι ποιος έχει ευθύνες.

“Σε κάλεσα λοιπόν για να σε ξυπνήσω. Σε έχω στην άκρη της καρδιάς μου, και θα σε στηρίξω γιατί είσαι εξελίξιμος, έχεις τα προσόντα για να φτάσεις στην ηγεσία(…)», του λέει αρχικά , σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο οποίος όμως μετά αλλάζει εντελώς στάση, λέγοντας του:

«Που πας δείξεις ικανότητες με τα θηρία; Με 100 νεκρούς. Που πας ρε;».

«Θάψ’τα γιατί θα σε σκίσουμε»

Σε αυτό το σημείο ξεκινούν και οι απειλές:  “Eάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε”.

Mάλιστα  το υψηλόβαθμο στέλεχος του επιτίθεται επειδή ζητά έγγραφα από τη Δούρου, το Δασαρχείο ή το Πυροσβεστικό Σώμα και τον κατηγορεί ότι δεν έχει κατάλληλες γνώσεις για τα αξιολογήσει.

«Τα βάζεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξουν τον κ**λο. Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια. Μόλις δούμε ποιοι θα κατηγορηθούμε θα βάλουμε τρεις δικηγόρους. Δεν είναι απλά τα πράγματα”.

Όταν ο κ. Λιότσος αναφέρει πως το πόρισμα βασίζεται σε στοιχεία που έχει συλλέξει, ο κ.Ματθαιόπουλος φέρεται να του λέει να τα κρύψει και να ρίξει όλο το φταίξιμο στη φωτιά και στα αυθαίρετα.

«Φτιαχ’ τα  απλά και ας σε περάσουν για κουτό: Πέντε πραγματάκια: Άνεμοι, καύσιμη ύλη, μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα σε μια ώρα να φύγει. Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Αν είναι ελλειπή τα στοιχεία στ’ αρ***ια σου, τι θα σου πει ο εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. Εάν δε σας κάνουν βάλτε άλλους (Πραγματογνώμονες)“.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να ρωτά αν ο εισαγγελέας ξέρει τι χαρτιά έχει ζητήσει ο Δημήτρης Λιότσος.

Όταν του εξηγεί ότι τα περισσότερα έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία, τότε ο κ. Ματθαιόπουλος του λέει όσα δεν έχουν κοινοποιηθεί να… τα θάψει!

“Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν και θαψ’ τα. Με ηρεμία, δε χρειάζεται πανικός. (…) Τι είναι ο εισαγγελέας; Τώρα είναι αύριο έφυγε. Και θα φύγει ο Ζαγοραίος, θα πάει πιο ψηλά. Θα έρθει άλλος, ποιος σε είδε ποιος σε ξέρει. Θα μπλέξεις. Μη νομίζεις, πες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις εκλογές και έρχεται η Νέα Δημοκρατία.

Εκεί πάλι θα είσαι φαγωμένος 1.000% από τους ίδιους(…) Κάτσε εκεί, πέντε αράδες, πέντε λέξεις και δωσ’το. Οι εισαγγελείς; Κάποιοι μπορεί να πάρουν την πίτα κι εσύ θα πάρεις την π***α. Έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα. Το 2007 στον Πύργο φάγανε και τα λεφτά που είχε μαζέψει ο κόσμος και μοίρασαν και τις αποζημιώσεις μετά εισαγγελείς και δικηγόροι.

Η φωτιά στην Κινέτα θα στοιχίσει 500 εκατ. ευρώ η φωτιά στο Μάτι 1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 100 θα μοιραστούνε, τα 200 θα μοιρατσούνε… Πρόσεξε, πρόσεξε”.

“Έτσι όπως είναι τώρα είναι προτιμότερο να ήσουν στη φωτιά παρά με αυτή την υπόθεση που έχεις αναλάβει” φέρεται να του λέει.

«Αυτή η υπόθεση δεν κλείνει. θα κλείσει σε 6-7 χρόνια. Κάθε μέρα θα πηγαίνεις στο δικαστήριο και μετά στην υπηρεσία. Και θα σε παίρνει ο δικηγόρος του Τερζούδη (τέως αρχηγός Πυροσβεστικής) μετά θα σε παίρνει ο δικηγόρος του Ματθαιόπουλου και στο κάνει το κ**ακι τόσο (…) Εγώ φιλικά στα λέω γιατί σε ξέρω χρόνια και στο είπα και χτες μη με αναμίξεις πουθενά, τελείως φιλικά στο είπα 50 φορές, συμβουλευτικά, να σε σώσω.

Ο κ. Ματθαιόπουλος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας φέρεται να επαναλαμβάνει πως μεταφέρει στον κ. Λιότσο εντολές της πολιτικής ηγεσίας.

Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, διευκρινίζει πως η εντολή για συγκάλυψη ήρθε από την υπουργό (Όλγα Γεροβασίλη)

Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων και μη γράψει ότι ευθύνεται ο δήμαρχος, η Δούρου ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο».

Ανατριχιαστικοί διάλογοι για κόντρες αξιωματικών και φωτιές που αφήνονταν επίτηδες στο ελεός τους!

“Έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω χωρίς να το θέλω εγώ για τη Σάμο, και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις τίποτα” λέει ο κ. Ματθαιόπουλος στον Δημήτρη Λιότσο.

Μάλιστα, φέρεται να αναφέρει και παραδείγματα για το τι πρακτικές έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν!

“Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπελιό (πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής) και τον Βασιλειάδη (πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπελιός τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι”.

Να σημειωθεί ότι στα Κύθηρα το 2017 που η φωτιά έκαψε πάνω από 20.000 στρέμματα αλλά και στη Μάνη το ίδιο καλοκαίρι όπου η φωτιά είχε μπει σε οικισμούς καταστρέφοντας σπίτια.

Και στις δυο πυρκαγιές υπήρχαν καταγγελίες για λανθασμένη διαχείριση των εναερίων μέσων.

Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Γιώργος Ματθαιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πως θα κάνει τη δουλειά του.

«Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των οικογενειών των θυμάτων, Αντώνη Φούσα, ο πραγματογνώμονας έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη πριν από περίπου ένα χρόνο για τις απειλές που έχει δεχτεί: «υπήρξαν απειλές σοβαρές και για αυτό έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη και έχει επιμεληθεί η δικαιοσύνη. Είχε δεχτεί απειλές σχετικά με το καθήκον, απειλές είχαν σχέση με την πραγματογνωμοσύνη και με τα αίτια της πυρκαγιάς και τους υπευθύνους και της μεγάλης καταστροφής».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, απάντησε με επίσημη ανακοίνωσή της, στο δημοσίευμα της Καθημερινής, το οποίο κάνει λόγο για απειλές και απόπειρα συγκάλυψης των συνθηκών κάτω από τις οποίες γράφτηκε η τραγωδία στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, στις 23 Ιουλίου του 2018.

«Η απάντηση στο δημοσίευμα της Καθημερινής περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον. Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».