Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Μητσοτάκης : «Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και χωρίς ανοιχτά μουσεία»



Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της για όσους θέλουν να γνωρίσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, έχοντας σταθερά ως προτεραιότητα την προάσπιση της δημόσιας υγείας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών.

«Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και χωρίς ανοιχτά μουσεία», τόνισε, υπό τη σκιά της Ακρόπολης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλω να επαναλάβω ότι το πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια. Η ασφάλεια των επισκεπτών, η ασφάλεια των εργαζόμενων», ανέφερε.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, όλους τους εργαζόμενους στα μουσεία μας, στους αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Και θα υποδείξουν, φυσικά, και στους επισκέπτες μας πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό μας χωρίς, όμως, να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στα μνημεία της αγοράς από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Στο μουσείο είχε την ευκαιρία να δει εκθέματα που καταγράφουν τη διαδρομή της περιοχής από την νεολιθική εποχή έως τον χρυσό αιώνα της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας, την ελληνιστική περίοδο και μεταγενέστερα χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός συνομίλησαν με εργαζόμενους και σημείωσαν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγειονομικής προστασίας στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι επαναλειτουργούν εδώ και τέσσερις εβδομάδες.

«Έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και τις αρμόδιες υπηρεσίες όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε επισκέπτες και εργαζόμενοι να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η Ελλάδα, χάρη σε εσάς, κέρδισε το μεγάλο στοίχημα να είναι από τους ασφαλέστερους προορισμούς, από τις ασφαλέστερες χώρες σήμερα», ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Αναχωρώντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάδισε για λίγη ώρα σε δρόμους της περιοχής του Θησείου και συνομίλησε με καταστηματάρχες.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού στο τέλος της επίσκεψής του:

«Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και χωρίς ανοιχτά μουσεία. Χαιρόμαστε πολύ που σήμερα ανοίγουν πια και όλα τα μουσεία μας για όλους τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Οι αρχαιολογικοί χώροι -θυμίζω- έχουν ανοίξει από τις 18 Μαΐου και σήμερα ανοίγουν πια και τα μουσεία μας για να μπορέσουν να υποδεχθούν με ασφάλεια, πάνω από όλα, τους επισκέπτες οι οποίοι θα επισκεφθούν την πατρίδα μας το φετινό καλοκαίρι, αλλά και όσους συμπολίτες μας επιθυμούν να ανακαλύψουν και πάλι την ομορφιά, τη μαγεία αυτού του ιδιαίτερου χώρου, αλλά και όλων των αρχαιολογικών μας χώρων.

Θέλω να επαναλάβω ότι το πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια. Η ασφάλεια των επισκεπτών, η ασφάλεια των εργαζόμενων. Γι’ αυτό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το άνοιγμα αυτό, την μετα-κορονοϊό εποχή, θα γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Αυτό το καλοκαίρι όλοι ξέρουμε ότι θα είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι από τα προηγούμενα, αλλά θέλουμε η εμπειρία της επαφής με τον ελληνικό πολιτισμό να είναι όσο το δυνατόν πιο αυθεντική. Και αυτό ακριβώς, με τη μεγάλη υποστήριξη και τη σπουδαία δουλειά που έχει κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού, μπορούμε να εξασφαλίσουμε.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, όλους τους εργαζόμενους στα μουσεία μας, στους αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Και θα υποδείξουν, φυσικά, και στους επισκέπτες μας πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό μας χωρίς, όμως, να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας».


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο CNN και στον Fareed Zakaria, από την Σαντορίνη



Έχουμε ένα καλά μελετημένο σχέδιο για το άνοιγμα της χώρας

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε από τη Σαντορίνη στο CNN και στον Fareed Zakaria, όπου είχε την ευκαιρία να περιγράψει τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες συγκράτησαν τη διασπορά του κορονοϊού σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά και την προετοιμασία που έχει κάνει η Ελλάδα ώστε να ανοίξει τις πύλες της σε επισκέπτες, δίχως εκπτώσεις στην υγειονομική προστασία.

Ανοίγοντας την εκπομπή GPS, την οποία παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο, o αναλυτής του CNN υπογράμμισε «ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που κατάφεραν να έχουν τόσο χαμηλή συχνότητα κρουσμάτων».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της Ελλάδας στην τουριστική αγορά τόνισε ότι η χώρα μας μελέτησε προσεκτικά χιλιάδες αφίξεις από το εξωτερικό, ώστε να αποτιμήσει αντικειμενικά κάθε ενδεχόμενο: «Τον τελευταίο μήνα, κάθε άτομο που έχει φτάσει αεροπορικώς στην Ελλάδα έχει υποβληθεί σε τεστ», είπε. «Δημιουργήσαμε μια αρκετά καλή βάση δεδομένων με στοιχεία για τους ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα και ήταν θετικοί στον ιό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες υποβάλαμε σε τεστ περίπου 4.000 άτομα που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας και είχαμε μόνο δύο θετικά κρούσματα, τα οποία μάλιστα αφορούσαν σε ανθρώπους που ήταν ασυμπτωματικοί. Έτσι, αν αυτό το ποσοστό διατηρηθεί, νομίζω ότι μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά να ανοίγουμε τη χώρα για τους ξένους επισκέπτες».

Ερωτηθείς πού «αποδίδει την επιτυχία» της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι η χώρα μας έδρασε γρήγορα, ενίσχυσε το σύστημα υγείας και επικοινώνησε ξεκάθαρα τις επιλογές της στους πολίτες, οι οποίοι στη συνέχεια κέρδισαν τη μάχη με την επιδημία, καθώς ακολούθησαν τις συστάσεις των ειδικών. «Θέλω να εκφράσω στους πολίτες την πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη μου, διότι η επιτυχία μας οφείλεται κυρίως σε αυτούς», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η μάχη συνεχίζεται, καθώς ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.

Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συγκρότηση ταμείου ανάκαμψης συνάδει με τις θέσεις της Ελλάδας, αντανακλώντας τη φιλόδοξη νοοτροπία που οφείλει να έχει η Ευρώπη ώστε να ανακάμψει μετά την πανδημία. Συμπλήρωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα η χώρα μας θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις, σε βάθος τετραετίας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πόρους που θα αξιοποιηθούν σωστά.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που προβλήθηκε στο CNN, σε ανεπίσημη μετάφραση στα Ελληνικά

Fareed Zakaria: Για τη Δύση, η Ιταλία ήταν ο προάγγελος του κινδύνου για τη νόσο COVID. Ήταν η πρώτη δυτική χώρα που βίωσε μία ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού και αναγκάστηκε να τεθεί ολόκληρη σε lockdown. Αλλά μία άλλη νοτιοευρωπαϊκή χώρα είχε εντελώς διαφορετική εμπειρία. Ενώ τα κρούσματα στην Ιταλία προσεγγίζουν τις 250.000, η Ελλάδα, μια φτωχότερη χώρα, έχει μόλις 3.000. Πώς συνέβη αυτό; Μαζί μου, από τη Σαντορίνη, είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιτρέψτε μου αρχικά να σας ρωτήσω για τους αριθμούς των κρουσμάτων. Πώς τα καταφέρατε; Πιστεύετε ότι σταθήκατε τυχεροί; Πώς εξηγείται; Επειδή είστε πραγματικά μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη – ή και στον κόσμο – που κατάφεραν να έχουν τόσο χαμηλή συχνότητα κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι έρχονται πολλοί επισκέπτες. Πού αποδίδετε την επιτυχία σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πήραμε αποφάσεις πολύ νωρίς. Ακούσαμε τους ειδικούς, τα μηνύματα της επικοινωνίας μας ήταν σαφή, δώσαμε τον λόγο στους γιατρούς, ενισχύσαμε το σύστημα υγείας της χώρας μας και καταφέραμε να πείσουμε τους Έλληνες ότι έπρεπε να τηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Και το έκαναν. Θέλω να εκφράσω στους πολίτες την πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη μου, διότι η επιτυχία μας οφείλεται κυρίως σε αυτούς. Βεβαίως, εδώ δεν μιλάμε για πυρηνική φυσική. Ουσιαστικά κάναμε αυτό που μας είπαν οι ειδικοί και το κάναμε γρήγορα και δυναμικά. Καταφέραμε, επίσης, να ανοίξουμε την οικονομία μας σταδιακά τον τελευταίο μήνα. Μέχρι στιγμής, δεν είχαμε καμία σοβαρή έξαρση. Έτσι, έχουμε τη βεβαιότητα ότι γλιτώσαμε τον πρώτο κίνδυνο, καθώς καταφέραμε να περιορίσουμε το πρώτο κύμα της επιδημίας.

Fareed Zakaria: Καθώς ανοίγετε τη χώρα σας, ανησυχείτε ότι θα υπάρξει έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων, και τι σκοπεύετε να κάνετε; Επειδή παρατήρησα ότι στις 8 Ιουνίου, όταν ανακοινώσατε ένα μερικό άνοιγμα, είχατε ήδη, όχι έναν μεγάλο αριθμό, με βάση τα διεθνή δεδομένα, αλλά για την Ελλάδα, νομίζω 97 νέα περιστατικά. Είναι αναπόφευκτο ότι, καθώς ανοίγετε τη χώρα, θα υπάρχει κάποια χαλάρωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης και, επομένως, θα υπάρχουν περισσότερα κρούσματα, και πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνώ με την επισήμανση, καθώς ανοίγουμε τη χώρα, ο κίνδυνος προφανώς αυξάνεται. Ο μεγάλος κίνδυνος πάντα είναι να καταστούμε θύματα της επιτυχίας μας. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να εφησυχάζουν. Τονίζουμε ότι η COVID παραμένει εδώ. Πρέπει να τηρούμε τους βασικούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, πρέπει να φοράμε μάσκες, αλλά φυσικά μας βοηθά και το γεγονός ότι στην Ελλάδα το καλοκαίρι κινούμαστε κυρίως σε εξωτερικούς χώρους και τα ποσοστά των κρουσμάτων στην ύπαιθρο είναι πολύ χαμηλότερα. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει σημαντικό αριθμό νέων εγχώριων κρουσμάτων. Για παράδειγμα, σήμερα (σημείωση: το Σάββατο) ανακοινώθηκαν μόλις τέσσερα νέα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα. Φυσικά, το κύριο μέλημά μας είναι πώς θα χειριστούμε το άνοιγμα της χώρας, ώστε να υποδεχθεί ξένους επισκέπτες. Έχουμε ένα καλά μελετημένο σχέδιο για τον σκοπό αυτόν. Θα το κάνουμε σταδιακά. Και το πρώτο μας μέλημα θα είναι πάντα η ασφάλεια και η υγεία των επισκεπτών μας. Πρέπει να επισημάνω ότι, τον τελευταίο μήνα, κάθε άτομο που έχει φτάσει αεροπορικώς στην Ελλάδα έχει υποβληθεί σε τεστ. Έτσι, δημιουργήσαμε μια αρκετά καλή βάση δεδομένων με στοιχεία για τους ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα και ήταν θετικοί στον ιό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες υποβάλαμε σε τεστ περίπου 4.000 άτομα που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας και είχαμε μόνο δύο θετικά κρούσματα, τα οποία μάλιστα αφορούσαν σε ανθρώπους που ήταν ασυμπτωματικοί. Έτσι, αν αυτό το ποσοστό διατηρηθεί, πιστεύω ότι μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά να ανοίγουμε τη χώρα για τους ξένους επισκέπτες.

Fareed Zakaria: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη μακροοικονομική εικόνα, επειδή λόγω του lockdown παντού, προφανώς, η ελληνική οικονομία έχει υποστεί ένα από τα χειρότερα πλήγματα των τελευταίων χρόνων. Έχω δει εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί από 5% έως 7%, ίσως και 10% όπως και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτή τη φορά όμως υπάρχει μία διαφορά. Η Γερμανία και οι Γαλλία συμφώνησαν, εν τέλει, να επιτρέψουν ένα είδος χρηματοδότησης για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα παρέχει σημαντικούς πόρους στην Ελλάδα. Αποτελεί αυτό ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη από την οπτική της Ελλάδας, η οποία χρειάζεται αυτά τα κεφάλαια; Θεωρείτε ότι πρόκειται πράγματι για ένα σημείο καμπής;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνώ, πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Το 2020 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Μέχρι στιγμής τα έχουμε πάει καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε ύφεση 0,9%, ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης ήταν 3,6%. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πάντα υποστηρίζαμε ότι η Ευρώπη έπρεπε να κάνει ένα μεγάλο βήμα προόδου, να κινηθεί φιλόδοξα για τη στήριξη της ανάκαμψης μετά τον COVID-19. Και η πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή, η οποία, όπως σωστά επισημάνατε, βασίζεται στη γαλλογερμανική πρόταση, θεωρώ ότι είναι ένα φιλόδοξο βήμα. Αλλά σωστά επισημάνατε ότι η Ευρώπη, και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία, οι ατμομηχανές της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι δύο χώρες που πάντα στήριζαν θεμελιωδώς το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ανέλαβαν δράση αποφασιστικά, ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες και, αν τελικά αυτή η πρόταση εγκριθεί -πράγμα που αναμένω ότι θα συμβεί- θα υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή των όρων του παιχνιδιού. Όσον αφορά στην Ελλάδα, να αναφέρω ενδεικτικά ότι θα λάβουμε πρόσθετη χρηματοδότηση για επενδύσεις της τάξης των 32 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για πολλά χρήματα, τα οποία σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Fareed Zakaria: Πρωθυπουργέ, ήταν χαρά μου να σας φιλοξενήσω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ. Η ευχαρίστηση ήταν δική μου. Ελπίζω να σας δω σύντομα στη Σαντορίνη.

Fareed Zakaria: Θα το προσπαθήσω πολύ.




Ατλάντα: Ανθρωποκτονία η αιτία θανάτου του Ρεϊσάρντ Μπρουκς, που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών


Ο θάνατος του Ρεϊσάρντ Μπρουκς, ενός Αφροαμερικανού τον οποίο σκότωσε λευκός αστυνομικός στην Ατλάντα την Παρασκευή, οφείλεται σε ανθρωποκτονία από πυροβολισμούς που δέχθηκε στην πλάτη, ανακ0ίνωσε χθες Κυριακή το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας Φούλτον.

Ο θάνατος του Μπρουκς αναζωπύρωσε τις διαδηλώσεις στην Ατλάντα έπειτα από ημέρες κινητοποιήσεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας μετά τον θάνατο ενός άλλου Αφροαμερικανού, του Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις στις 25 Μαΐου.

Η νεκροψία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή έδειξε ότι ο 27χρονος Μπρουκς πέθανε λόγω απώλειας αίματος και τραυματισμούς στα όργανα που προκλήθηκαν από τις δύο σφαίρες που δέχθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιατροδικαστή. Η αιτία του θανάτου του ήταν ανθρωποκτονία, ανέφερε η ανακοίνωση.

Η αστυνομία κλήθηκε σε κατάστημα της αλυσίδας ταχυφαγείων Wendy’s την Παρασκευή διότι κάποιος οδηγός είχε αποκοιμηθεί στην ουρά όπου περίμεναν οι πελάτες μέσα στα αυτοκίνητά τους για να δώσουν και να πάρουν τις παραγγελίες τους.

Σύμφωνα με το βίντεο που τράβηξε η κάμερα που έφερε ένας από τους αστυνομικούς και το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, αρχικά ο Μπρουκς συνεργάστηκε με την αστυνομία και δέχθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ, ενώ είπε στους αστυνομικούς για τα γενέθλια της κόρης του.

«Παρακολούθησα τη συνομιλία με τον Μπρουκς και σπάραξε η καρδιά μου», σχολίασε η δήμαρχος της Ατλάντα Κίσα Λανς Μπότομς μιλώντας στο CNN.

Όμως όταν ο ένας αστυνομικός κινήθηκε για να τον συλλάβει ο Μπρουκς ήρθε στα χέρια μαζί του.

Σε βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας ο Μπρουκς εικονίζεται αρχικά στο έδαφος, έξω από το αυτοκίνητό του, να παλεύει με δύο αστυνομικούς. Αποσπά ένα τέιζερ από τον έναν αστυνομικό, που το χρησιμοποιούσε για να κάνει ηλεκτρική εκκένωση στο πόδι του και έτσι να τον ακινητοποιήσει. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Μπρουκς ελευθερώνεται κι αρχίζει να τρέχει. Ο ένας αστυνομικός τον καταδιώκει, χρησιμοποιώντας τέιζερ. Οι δύο άνδρες βγαίνουν από το πλάνο. Ακούγονται κατόπιν πυροβολισμοί και η φωνή κάποιου που φωνάζει «τον πέτυχα!». Το βίντεο εικονίζει κατόπιν τον Μπρουκς, πεσμένο στο έδαφος.

Η διοικητής της αστυνομίας της Ατλάντα Έρικα Σιλντς υπέβαλε την παραίτησή της μετά το περιστατικό, ενώ ο αστυνομικός που φέρεται να σκότωσε τον Μπρουκς αποπέμφθηκε. Ο συνάδελφός του τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Αναζήτηση των δραστών της πυρπόλησης

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον φόνο του Μπρουκς αργά το βράδυ του Σαββάτου ένα εστιατόριο Wendy’s πυρπολήθηκε.

Χθες Κυριακή η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προσφέρει 10.000 δολάρια αμοιβή σε όποιον γνωρίζει κάτι για το συμβάν, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες μιας λευκής γυναίκας με καλυμμένο το πρόσωπο, την οποία αναζητεί.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητεί αυτούς που πυρπόλησαν το εστιατόριο, περιλαμβανομένης μίας γυναίκας ή «οποία προσπάθησε να κρύψει την ταυτότητά της».

Στις φωτογραφίες που ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται μια νεαρή, λευκή γυναίκα που φορά ένα κόκκινο καπέλο και μάσκα, ενώ σε βίντεο που τράβηξε διαδηλωτής εμφανίζεται επίσης μια γυναίκα. «Δείτε το λευκό κορίτσι που προσπαθεί να κάψει τα Wendy’s», ακούγεται να λέει ένας διαδηλωτής. «Δεν ήμασταν εμείς».

Η δήμαρχος της Ατλάντα δήλωσε το Σάββατο ότι δεν πιστεύει ότι ήταν δικαιολογημένη η τόση χρήση βίας από την αστυνομία.

Δικηγόροι της οικογένειας του Μπρους επεσήμαναν ότι ο 27χρονος ήταν πατέρας ενός μικρού κοριτσιού το οποίο το Σάββατο είχε γενέθλια. Τόνισαν ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν δικαίωμα να ασκήσουν θανατηφόρα βία, ακόμη κι αν ο Μπρους χρησιμοποίησε το τέιζερ, ένα μη θανατηφόρο όπλο, εναντίον τους.

Οι εισαγγελείς αναμένεται να αποφασίσουν στα μέσα της εβδομάδας αν θα απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον των αστυνομικών, δήλωσε χθες ο Πολ Χάουαρντ εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον.

«(Το θύμα) δεν φαινόταν να αποτελεί απειλή για κανέναν, οπότε μοιάζει παράλογο το συμβάν να κλιμακωθεί τόσο ώστε να οδηγήσει στον θάνατό του», επεσήμανε μιλώντας στο CNN.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Παρέμβαση Μόσχας: Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα – Στη Λιβύη στέλνουν Σύρους τρομοκράτες



Την άποψη της Μόσχας ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά και ότι η Ελλάδα δικαιούται να έχει λόγο στο Λιβυκό ζήτημα επισημαίνει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ, ενώ αφήνει υπαινιγμούς κατά της Άγκυρας, την οποία πάντως δεν κατονομάζει, για μεταφορά Σύρων τρομοκρατών στη Λιβύη. 

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διπλωμάτης προτάσσει την ανάγκη αυστηρής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, αποφυγής προκλητικών ενεργειών, καθώς και επίλυσης οιονδήποτε προβλημάτων με ειρηνικά μέσα.

Ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου ο ρώσος αξιωματούχος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα» χαρακτηρίζοντας το Δίκαιο της Θάλασσας ως τον ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος των θαλασσών.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τα μνημόνια Άγκυρας - κυβέρνησης Σάρατζ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη χώρα μας επισημαίνει πως η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά τη θέση της Ελλάδας για τα μνημόνια και είναι σε στενή επικοινωνία με την Αθήνα για το εν λόγω θέμα, ακόμα και σε επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών. «Η Ρωσία εγκαίρως κάλεσε τα μέρη των μνημονίων να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να αποφύγουν βήματα που μπορούν να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο. Δώσαμε προσοχή στην αντίδραση και τις εκτιμήσεις της Ελλάδος, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα» σημείωσε ο Αντρέι Μάσλοβ.

Επιπλέον, τονίζει ότι η Ελλάδα ως χώρα της Μεσογείου, η οποία αντιμετωπίζει άμεσα τις αρνητικές συνέπειες της λιβυκής κρίσης, δικαιούται να συμμετέχει πλήρως στις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Στη συνέχεια ο Ρώσος πρέσβης εκφράζει τη θέση της Ρωσίας στο λιβυκό ζήτημα, σημειώνοντας με νόημα «πως η Ρωσία εφαρμόζει υπεύθυνη πολιτική στο Λιβυκό, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα κράτη, οι συνέπειες της εισβολής των οποίων στη Λιβύη ζούμε τώρα, μετά την παραβίαση το 2011 του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όλο το χάος που ακολούθησε».

«Προτεραιότητα είναι να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να εντατικοποιηθεί ο διάλογος με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών κινημάτων της χώρας. Η Ρωσία διατηρεί επαφές με όλα ανεξαιρέτως τα συγκρουόμενα μέρη, προτρέποντάς τα να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική προσέγγιση» αναφέρει. 

Σε ό,τι αφορά στην επιχείρηση «Ειρήνη» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων ανοιχτά της Λιβύης παρατηρεί ότι και η προγενέστερη επιχείρηση «Σοφία» δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία σε αυτόν τον τομέα. «Έτσι κι αλλιώς, η νέα επιχείρηση πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και το νομικό πλαίσιο, όπως αυτό καθορίστηκε από το Ψήφισμα 2292 του ΣΑ του ΟΗΕ, και να επεκτείνεται σε όλο το μήκος των λιβυκών ακτών. Ευελπιστούμε ότι οι δυτικές χώρες θα ασχοληθούν και με το πρόβλημα μεταφοράς στη Λιβύη από το Ιντλίμπ της Συρίας τρομοκρατών, όπλων και στρατιωτικών ‘’συμβούλων’’» παρατηρεί αιχμηρά.

Για το μεταναστευτικό κύμα προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα παρατήρησε πως τα δυο τρίτα των μεταναστών δεν ήταν καν Σύροι, αλλά Αφγανοί, Ιρακινοί, πολίτες των αφρικανικών χωρών. «Ζήτημα καίριας σημασίας είναι η επιστροφή προσφύγων στη Συρία όπου η ειρηνική ζωή αποκαθίσταται» προσέθεσε.  

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, ο Ρώσος πρέσβης τονίζει πως και οι δυο χώρες ενδιαφέρονται για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων και επιδιώκουν να συμβάλουν σ’ αυτό στον ίδιο βαθμό. «Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας έχει διαχρονικά γερά θεμέλια τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στην πολιτιστική και ανθρωπιστική σφαίρα. Ο πολιτικός διάλογος είναι εντατικός.

Βεβαίως η πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας, την οποία διανύουμε, δεν μπορεί να μην την επηρεάζει. Δουλεύουμε όμως μαζί με τους Έλληνες φίλους μας με στόχο να συνεχιστεί η υλοποίηση των κοινών σχεδίων» υπογράμμισε.
Επίσης, έκανε λόγο για καλή δυναμική στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με την αύξηση του διμερούς εμπορίου – το πρώτο τρίμηνο καταγράφτηκε άνοδος κατά 4,7%- και εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διεύρυνση του εμπορίου.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Μάσλοβ σχολίασε ότι «η θέση της Ρωσίας είναι συνεπής και αμετάβλητη. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε λύση που θα γίνει αποδεκτή από τις ίδιες τις κυπριακές κοινότητες και θα βασίζεται στα αντίστοιχα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». 


Πηγή: skai.gr



Πώς δημιουργήθηκε η Σαντορίνη σε ένα video 5 λεπτών! Ενεργά επικίνδυνο το ηφαίστειο ακόμα;



Τις γεωλογικές διεργασίες που «σμίλεψαν» την αρχαία Στρογγύλη και σημερινή Θήρα ή Σαντορίνη παρουσιάζει ένα βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο (Vimeo) ο χρήστης Νίκος Κορακάκης.

Σε αυτό καταγράφεται η εξέλιξη της ηφαιστειακής δραστηριότητας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την δεύτερη ισχυρότερη έκρηξη παγκοσμίως.




Η 35χρονη με το βιτριόλι αρνείται να φάει, μάτωσε τους καρπούς της από τις χειροπέδες



Αύριο Τρίτη 16 Ιουνίου αναμένεται να απολογηθεί η 35χρονη στον ανακριτή.

Αρνείται να φάει, δεν έχει κοιμηθεί από την ημέρα της σύλληψής της και «αρνείται την πραγματικότητα» λέει ο δικηγόρος της Σάκης Κεχαγιόγλου.

Έτσι περιέγραψε στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1 ο δικηγόρος, Σάκης Κεχαγιόλου, την κατάσταση της 35χρονης γυναίκας που κατηγορείται ότι το πρωί της 20ης Μαΐου επιτέθηκε στην 34χρονη Ιωάννα στην Καλλιθέα, πετώντας της βιτριόλι στο πρόσωπο.

«Αντιμετωπίζω συνολική άρνηση αντιμετώπισης της ίδιας της πραγματικότητας και της δικογραφίας, ο ρόλος μου είναι δύσκολος. Της είπα “βοήθησε με να σε βοηθήσω”». «Είναι 4 μερόνυχτα άυπνη, αρνείται και να φάει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιόγλου και αποκάλυψε πως η 35χρονη, μετά την προσαγωγή της, μάτωσε τους καρπούς της επειδή δεν μπορούσε να ανεχθεί τις χειροπέδες. «Δεν πρέπει να εξεταστεί το ψυχολογικό της υπόβαθρο;» ρώτησε, ρητορικά όπως διευκρίνισε, ο Σάκης Κεχαγιόγλου. «Βλέπω ότι είναι διαταραγμένη προσωπικότητα, θα φανεί να αποδειχτεί» είπε.




Συγγνώμη ζήτησε η κατά δήλωση της «παρουσιάστρια» που επιτέθηκε στον Χαρδαλιά και επικαλείται τον θεό



Από την εκπομπή μάθαμε επίσης ότι κατά δήλωση της είναι εκτός από "παρουσιάστρια", "δημοσιογράφος" και "παραγωγός";;;;;;;;;;

Δεν ήταν η πρώτη φορά που προκαλούσε και μάλιστα με χυδαίο τρόπο έβριζε χωρίς να έχει η συμπεριφορά της επιπτώσεις, επιτέλους βρήκε τον δάσκαλο της και τώρα θα σκέφτεται για να κάνει σώου.

Με την ουρά στα σκέλια αλλά και πάλι προκλητική η Ιωάννα Κουσκούση ζήτησε συγγνώμη από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ζήτησε το βράδυ της Κυριακής.

H Ιωάννα Κουσκούση ήταν καλεσμένη στην ποδοσφαιρική εκπομπή του Κώστα Ραπτόπουλου και μεταξύ άλλων είπε:  «Επειδή εγώ είμαι παιδί του Θεού και πιστεύω στον πανάγιο Πατέρα μας και στον Ιησού χριστό ζητάω ταπεινά συγγνώμη από τον Χαρδαλιά γι’ αυτό που του έκανα γιατί δεν αξίζει σε κανέναν άνθρωπο ό,τι κι αν έχει κάνει. Γιατί το έλεος του Θεού το θέλω. Δεν το λέω για να αποσύρει τη μήνυση αλλά θέλω το έλεος του Θεού και θέλω να με συγχωρέσει μέσα από τα βάθη της ψυχής μου γιατί είμαι καλό παιδί».






Ταυτοποιήθηκε η γυναίκα που απήγαγε την 10χρονη Μαρκέλλα



Ταυτοποιήθηκε, μετά τη μαρτυρία της 10χρονης Μαρκέλλας, η γυναίκα που φέρεται να απήγαγε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης από την Κάτω Τούμπα στη Θεσσαλονίκη.

Όλα αυτά μετά από το βίντεο – ντοκουμέντο από την απαγωγή της 10χρονης Μαρκέλλας έχει στα χέρια της η αστυνομία. Το βίντεο, που κατέγραψε κάμερα κλειστού κυκλώματος καταστήματος, το 10χρονο κοριτσάκι φαίνεται να περπατάει σε πεζοδρόμιο με μία άγνωστη γυναίκα, η οποία – σύμφωνα με τους αστυνομικούς – σχετίζεται με την υπόθεση.

Εκτός από τη γυναίκα που εμφανίζεται στο βίντεο μαζί με τη 10χρονη Μαρκέλλα, οι αστυνομικοί αναζητούν και έναν ηλικιωμένο άντρα. Μάλιστα η μικρή αναγνώρισε την γυναίκα που φέρεται να την άρπαξε.


Πώς τα σύνδρομα παραληρητικής παραγνώρισης συνδέονται με την εκδήλωση παραβατικής /εγκληματικής συμπεριφοράς;



του Κώστα Βουκελάτου

Τα σύνδρομα παραληρητικής παραγνώρισης αφορούν σημεία και συμπτώματα ασθενών, τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη μη αναγνώριση οικείων προσώπων του περιβάλλοντος τους, αλλά και του εαυτού τους, είτε ως όλον, είτε εν μέρει, καθώς επίσης υφίσταται μία σύγχυση ή συγκερασμός της ταυτότητας του εαυτού τους, των οικείων τους αλλά και ξένων προσώπων μεταξύ τους.

Τα άτομα που πλήττονται από κάποιο σύνδρομο παραληρητικής παραγνώρισης, παραγνωρίζουν το θύμα (οικείο σε αυτούς πρόσωπο) και του επιτίθενται. 

Τα σύνδρομα παραληρητικής παραγνώρισης συνήθως προκαλούν στο άτομο βίαιη συμπεριφορά με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να διαπράττουν σοβαρές σωματικές βλάβες και πολύ πιο σπάνια ανθρωποκτονίες. Η επικινδυνότητά τους έγκειται κυρίως στην παντοδυναμία που αισθάνονται σε σχέση με τα πρόσωπα που βρίσκονται απέναντί τους και είναι σημαντικά για αυτούς. Για αυτό το λόγο κυρίως συνήθη θύματά τους είναι άτομα από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Τα σύνδρομα παραληρητικής παραγνώρισης, πλην της παραγνώρισης των ανθρώπων, εντοπίζονται και σε παραγνωρίσεις ζώων, αντικειμένων, τόπου, χρόνου, και των μελών του ανθρωπίνου σώματος. Στα χαρακτηριστικά συμπτώματα των συνδρόμων παραληρητικής παραγνώρισης ανήκουν οι εμμονές, οι παραληρητικές ιδέες, το ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς, η ουσιοεξάρτηση, η κοινωνική απόσυρση/απομάκρυνση, ο σχεδιασμός της πράξης και η ακολουθούμενη σεξουαλική ενασχόληση, η καταδίωξη, και τέλος η ακουστική ψευδαίσθηση (στροφή του ατόμου

Συγκεκριμένα, το σύνδρομο Capgras αναφέρεται στην πίστη του ατόμου ότι ένα οικείο του πρόσωπο, ο/η σύζυγος, ένας φίλος ή συγγενής, έχει αντικατασταθεί από έναν σωσία-«απατεώνα», που έχει την ίδια εξωτερική εμφάνιση με εκείνο (οικείο πρόσωπο), δηλαδή το άτομο εξωτερικά παραμένει ίδιο, αλλά η ταυτότητα του έχει αλλάξει. Ο πάσχων αναγνωρίζει, δηλαδή, τη φυσική ομοιότητα, αλλά όχι την ψυχική, π,χ. ο πατέρας μου δεν είναι ο πατέρας μου, αλλά ένας άλλος που έχει μπει στο σώμα του και του μοιάζει. Το σύνδρομο πήρε το όνομα του από τον Γάλλο ψυχίατρο Joseph Capgras, ο οποίος το περιέγραψε σε μία μελέτη του το 1923, λόγω ενός ασθενή του (Aziz & Warner, 2005; Ellis & Syn., 2001). Eπίσης, το σύνδρομο έχει συσχετισθεί με την προσωπαγνωσία με την οποία, έχει αρκετές ομοιότητες, αλλά και διαφορές. 
   
Το σύνδρομο Fregoli είναι αντίθετο του συνδρόμου Capgras και έλαβε το όνομά του από τον Ιταλό ηθοποιό Leopoldo Fregoli, ο οποίος διέθετε την ιδιαίτερη ικανότητα να μεταμφιέζεται στις παραστάσεις του σε «χρόνο μηδέν» (Ellis & Συν., 1994). Το σύνδρομο περιγράφει άτομα, τα οποία πιστεύουν ότι ένα άγνωστο άτομο φαίνεται να είναι στην πραγματικότητα ένα οικείο τους πρόσωπο, αναγνωρίζουν δηλαδή την ψυχική ομοιότητα των ατόμων, αλλά όχι την εξωτερική τους. Πρώτη φορά αναφέρθηκε το 1927 από τους Courbon και Fail (Ellis & Συν., 1994). Επιπλέον, το σύνδρομο ψυχοσωματικής μεταμόρφωσης αναφέρεται σε πάσχοντες που πιστεύουν ότι ένα οικείο και ένα άγνωστο πρόσωπο έχουν σωματική και ψυχική ομοιότητα και το σύνδρομο υποκειμενικού τύπου σωσία, όπου ο ασθενής πιστεύει ότι ένα άγνωστο άτομο έχει «πάρει» την ίδια εξωτερική μόνο εμφάνιση με αυτόν (Ε.Κ.Π.Α., 2016).

Τα ανωτέρω σύνδρομα είναι εξαιρετικά σπάνια και συνδέονται με ροπή προς εγκληματική/ παραβατική συμπεριφορά, καθώς ο ασθενής παραγνωρίζει οικεία πρόσωπα, κυρίως άνδρες, ακόμα και τον εαυτό του και τα βιώνει ως απειλητικά. Τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο παραληρητικής παραγνώρισης διακρίνονται από θυμό και επιθετικότητα προς το παραληρητικό αντικείμενο, κυρίως προς τα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος που «εμπλέκονται» στο παραλήρημα, συνήθως με πρόκληση σωματικών βλαβών και λιγότερο ανθρωποκτονιών.
Συχνά διακατέχονται από παραληρητικές ιδέες διωκτικού περιεχομένου, παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις, έχουν ιστορικό βίαιης ή επιθετικής συμπεριφοράς και εμφανίζουν κοινωνική απομόνωση και απόσυρση λόγω των διαταραγμένων κοινωνικών σχέσεων που επέρχεται ένεκα της παραγνώρισης (Ε.Κ.Π.Α., 2016). 


Κώστας Βουκελάτος
Απόφοιτος μεταπτυχιακού ΕΚΠΑ
Εγκληματολογική ψυχολογία


Ωραίο το θεαθήναι με πεζοδρομήσεις και ποδηλατόδρομους αλλά αφού έχει κανονίσει το κυκλοφοριακό



Δεν προχωράς, η προχωράς παράλληλα μόνο εάν έχεις τακτοποιήσει το κυκλοφοριακό για να μην ταλαιπωρήσεις τους πολίτες!!!

Πρώτα μαζεύεις τους συγκοινωνιολόγους για να ετοιμαστεί σχέδιο εκτροπής των οδηγών με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να μην ανεβαίνουν Γολγοθά για να πάνε στις δουλειές τους και μετά οι ομορφιές!!!

Ο Μεγάλο Περίπατο να έχει ξεκινήσει η  Πανεπιστημίου στενεύει κατά το ήμισυ, από το ύψος της Βουκουρεστίου έως την Αιόλου ,και οι οδηγοί αντί να σκέφτονται θετικά τον Μεγάλο Περίπατο σιχτιρίζουν για τον καθημερινό μεγάλο Γολγοθά που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Εκατομμύρια Αθηναίοι αλλά και επισκέπτες της πρωτεύουσας καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες κυκλοφορίας για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα σχέδιο παρά το ότι ο Μεγάλος Περίπατος στήθηκε μέσα σε 4 ημέρες.

Κεντρικοί δρόμοι που οδηγούν στο κέντρο της Αθήνας είναι κοκκινισμένοι στους χάρτες της Google απο το πρωί και οι οδηγοί έχουν φτάσει στα όρια τους.

Από νωρίς το πρωί είναι μποτιλιαρισμένοι δρόμοι όπως: η άνοδος της Συγγρού από τον Άγιο Σώστη, η Βασιλίσσης Αμαλίας και η Πανεπιστημίου, η Βασιλίσσης Σοφίας, η Καλλιρρόης, η Αλεξάνδρας.






Θλιβερός αντιπερισπασμός Παπαδημούλη για τα ακίνητα που ενοικιάζει σε μετανάστες



Η ντροπή σε όλο της το μεγαλείο είναι ο Παπαδημούλης, χωρίς όμως να ντρέπεται ο ίδιος και το αποδεικνύει συνέχεια!!

Δεν φτάνει που είναι προκλητικός, απειλεί και με μηνύσεις και αγωγές ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε νέα δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν να έχει αποκτήσει και άλλα ακίνητα κατά τη διάρκεια του 2019, φτάνοντας συνολικά τα 38 ακίνητα για να φιμώσει τις αποκαλύψεις.

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της κάνει λόγο για «Παπαδημούπολη», σημειώνοντας ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης «αγόρασε άλλα 6 ακίνητα το 2019, έφτασε τα 38», ενώ προσθέτει πως «νοικιάζει τα 15 σε ΜΚΟ και μετανάστες».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει πάνω από 6000 ευρώ το μήνα από αυτά τα 15 διαμερίσματα που νοικιάζει με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πρόσφυγες σε Κυψέλη, Πατήσια και Άγιο Παντελεήμονα». «Καλοί πελάτες του, η ΜΚΟ Solidarity Now (του Σόρος) και η Praksis».

Ο Παπαδημούλης φανερά στριμωγμένος προσπαθεί με ανακοίνωση του να μαζέψει τις αποκαλύψεις, ρίχνοντας της ευθύνη στην Ν.Δ..

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπαδημούλη έχει ως εξής:

«Κάθε φορά που η ΝΔ είναι στριμωγμένη από πραγματικά σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ανασύρει από το συρτάρι κάποιον θλιβερό αντιπερισπασμό.

Πριν λίγες ημέρες κατήγγειλα με Ερώτησή μου στην Κομισιόν τη σκανδαλώδη και αδιαφανή κατανομή από την κυβέρνηση της ΝΔ, 20 εκατομμυρίων ευρώ, ακόμη και σε ανύπαρκτα και ανενεργά site. Ως απάντηση ήρθε μια κλιμάκωση της συνεχιζόμενης εκστρατείας “δολοφονίας χαρακτήρα” που στοχεύει στην ηθική και πολιτική μου εξόντωση και στην ηθική σπίλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Είναι γνωστό ότι έχω στην κατοχή μου ακίνητα που αποκτήθηκαν 100% νόμιμα, με καθαρά και όχι μαύρα χρήματα. Που τα δηλώνω και φορoλογούμαι γι’ αυτά μέχρι και το τελευταίο ευρώ και δεν τα κρύβω στο εξωτερικό πίσω από off shore και αχυρανθρώπους.

Σε όλη μου τη διαδρομή, υπηρετώ με συνέπεια, διαφάνεια, ήθος και απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα, τις αξίες της Αριστεράς, της Δημοκρατίας και της εντιμότητας.

Επειδή η ΝΔ επιχειρεί μια πρωτοφανή επίθεση δολοφονίας χαρακτήρα αλλά και ταυτόχρονα να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, ξεκαθαρίζω μια και καλή για να τελειώνουμε, ότι, συνεχίζοντας πρωτοβουλίες που έχω ήδη αναλάβει, το σύνολο των καθαρών εσόδων από όσα διαμερίσματα ενοικιάζω μέσω ΜΚΟ σε πρόσφυγες και μετανάστες, θα κατατίθενται μέχρι και το τελευταίο ευρώ, για τη στήριξη δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης υπέρ των Ελλήνων πολιτών που έχουν ανάγκη, αλλά και των προσφύγων και μεταναστών.

Έχω δώσει ήδη εντολή, στους δικηγόρους μου να πράξουν τα νόμιμα εναντίον όσων δόλια και συνειδητά με συκοφαντούν επιχειρώντας να με ταυτίσουν με πολιτικά πρόσωπα αμετάκλητα καταδικασμένα για διαφθορά όπως οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης και Παπαγεωργόπουλος. Οι συκοφάντες θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Δεν πρόκειται να αφήσω κανένα περιθώριο σε όσους λεηλάτησαν και συνεχίζουν να λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, να παριστάνουν και από πάνω τους “εισαγγελείς” εγκαλώντας τόσο εμένα όσο και το κόμμα μου για ζητήματα ηθικής τάξης. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται!»


Στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ ο Ν. Δένδιας η συζήτηση περιλαμβάνει και την Τουρκική παραβατικότητα



Στο Παρίσι θα μεταβεί σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Jean Yves Le Drian).

Οι συζητήσεις θα αφορούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, την προσέλκυση επενδύσεων, το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συνομιλήσουν, αρχικά, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo), για τη διατλαντική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθεί και το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την προετοιμασία των εργασιών της Διάσκεψης Εταιρικής Σχέσης για το Σουδάν, η οποία θα λάβει χώρα στις 25 Ιουνίου.


Επίσημη πρώτη σήμερα για τον τουρισμό στην χώρα μας



Με υγειονομικά πρωτόκολλα και αυστηρές οδηγίες ξεκινά σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου ο τουρισμός.

Σήμερα ανοίγουν τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 

Αφίξεις από 15/6- 30/6

Τη Δευτέρα 15/6 ανοίγει το αεροδρόμιο της Αθήνας και αίρονται οι απαγορεύσεις για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν μόνο για ταξιδιώτες με συγκεκριμένους σκοπούς. Επιπλέον, διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας της EASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια που καταρτίζει τη λίστα των ευρωπαϊκών αεροδρομίων με πιο αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της COVID-19.

Από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, επιτρέπονται όλες οι πτήσεις, ενώ διατηρείται η απαγόρευση από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία, Σκοπίων.

Στις θαλάσσιες αφίξεις, υπάρχει απαγόρευση κατάπλου πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.

Στις χερσαίες αφίξεις, από τις 15 Ιουνίου είναι κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, πλην των απαραίτητων αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων, ενώ ανοίγουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Όσον αφορά τους ελέγχους των ταξιδιωτών που έρχονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γίνεται ο διαχωρισμός εκτός και εντός λίστας της ΕΑSA.

Συγκεκριμένα από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA:

- Δειγματοληπτικά τεστ
- Σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ
- 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ ξενοδοχείο καραντίνας

Για τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αεροδρόμια εντός λίστας EASA:

- Τεστ σε όλους
- 1 μέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ
- 14 ΜΕΡΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ σε περίπτωση ΘΕΤΙΚΟΥ τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας (ισχύει και για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία)

Για όλες τις χώρες προέλευσης, ισχύει ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα (από 1/7 και μετά).

- Δειγματοληπτικά τεστ
- 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας τα οποία θα οριστούν στις πρωτεύουσες νομών και σε όλα τα νησιά

Αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες αφίξεις από 1/7

Από την 1η Ιουλίου και μετά επιτρέπονται οι αεροπορικές αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα υπάρχει συνδιαμόρφωση της πρότασης της Ε.Ε. για τη λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.

Για τις χερσαίες αφίξεις, από την 1η Ιουλίου γίνεται λόγος για άρση περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, ενώ θα υπάρξει επανεξέταση έως τις 30/6 για την Τουρκία.

Για τις θαλάσσιες αφίξεις, επιτρέπεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια.