Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Στους 109 οι νεκροί στην Ελλάδα



Tο θύμα του  κορωνοϊού κατέληξε στα 76 χρόνια του τα ξημερώματα στο νοσοκομείο «Σωτηρία», έχοντας υποκείμενα νοσήματα (αρτηριακή υπέρταση). 

Πλέον, τα θύματα στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό έφτασαν τα 109.


Αναλυτικά οι παραβάσεις και τα πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση σε όλη την χώρα



Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια:

(23) παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας ως ακολούθως:
(8) στην Αττική,
(6) στην Κεντρική Μακεδονία
(3) στη Θεσσαλονίκη,
(2) στη Δυτική Ελλάδα,
(2) στην Ήπειρο και
(2) στη Θεσσαλία.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (16) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (558) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (325) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

(517) παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(185) στην Αττική,
(54) στη Θεσσαλονίκη,
(47) στην Κεντρική Μακεδονία,
(41) στο Βόρειο Αιγαίο,
(34) στην Κρήτη,
(33) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(29) στη Στερεά Ελλάδα,
(27) στη Δυτική Ελλάδα,
(23) στην Πελοπόννησο,
(16) στο Νότιο Αιγαίο,
(14) στην Ήπειρο,
(7) στη Θεσσαλία,
(5) στα Ιόνια Νησιά και
(2) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (44.247) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.


Σύψας: Ο ιός δεν συγχωρεί, τα 17 κρούσματα μπορεί να γίνουν 227



Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας για όσους  έχουν χαλαρώσει εξαιτίας των καλών επιδόσεων της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα.

«Ο ιός δεν συγχωρεί λάθη, θα μας χτυπήσει ανελέητα αν κάνουμε λάθος και χαλαρώσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «αρκεί ένα 5% ή 10% των πολιτών να μην πειθαρχήσει και θα μας βάλει αυτογκόλ» πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Επανέλαβε ότι «πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε να μπούμε στην επόμενη φάση».

Tα 17 κρούσματα μπορούν να γίνουν 227 σε 10 ημέρες
Με αφορμή, δε, τις ανακοινώσεις για μόλις 17 νέα κρούσματα την Μεγάλη Παρασκευή ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «αν χαλαρώσουμε τα 17 μπορεί να γίνουν 117 και 227 σε 10 ημέρες» και τότε «δεν θα μιλάμε για άρση αλλά για παράταση των μέτρων».

Ειδικά, δε, για την επόμενη φάση άρσης των μέτρων ο καθηγητής Σύψας είπε ότι «και τότε δεν επιτρέπεται να κάνουμε κανένα λάθος».

Ερωτηθείς για τη χρήση μασκών είπε ότι «θα αναθεωρήσουμε την οδηγία. Σίγουρα θα δούμε αποστάσεις και απολύμανση των χρειών και ενδεχομένως μάσκες σε χώρους με πολύ συνωστισμό» προσθέτοντας ότι «είναι πάνω στο τραπέζι η πρόταση για μάσκες στα σχολεία».


TA NEA


Φλόριντα: Απείλησε να ανοίξει πυρ σε σούπερ μαρκέτ επειδή δεν φορούσαν πολλοί μάσκες



O 62χρονος απειλούσε να αδειάσει «όλους τους γεμιστήρες του»

Ένας άνδρας συνελήφθη στη Φλόριντα των ΗΠΑ, αφού απείλησε να ανοίξει πυρ μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν αρκετοί οι πελάτες που φορούσαν μάσκα για να προστατευτούν από τον νέο κορωνοϊό, έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Ο Ρόμπερτ Κόβνερ, ηλικίας 62 ετών, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι θα αρχίσει να πυροβολεί μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ λόγω του πολύ μικρού, όπως εκείνος αντιλαμβανόταν, αριθμού πελατών που φορούσαν μάσκες, ανέφερε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Χάιλαντς, στην κεντρική Φλόριντα.

Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, ο 62χρονος απείλησε να αδειάσει «όλους τους γεμιστήρες του» προτού προσθέσει: «Πιστέψτε με, ο ιός δεν είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να προκαλέσει το τέλος σας!».

«Γνωρίζουμε ότι βιώνουμε δύσκολες στιγμές, όμως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία προκειμένου να διατυπώνονται τέτοιες απειλές» επισημαίνει η αστυνομία.

«Δεν είναι αστείο. Δεν είναι μια κακή ημέρα. Είναι έγκλημα. Και εμείς το λαμβάνουμε ΠΑΝΤΑ σοβαρά υπόψιν και θα πάτε στη φυλακή» προειδοποίησαν οι αρχές.


Πηγή : protothema.gr


Απαλλαγή από χρέη με εκποίηση περιουσίας



Πλήρη απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του προς τράπεζες, Δημόσιο ή άλλους πιστωτές, 24 μήνες από την υποβολή της αίτησης πτώχευσης, και 12 μήνες από την κήρυξη της πτώχευσης, προβλέπει το προσχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που επεξεργάζονται η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τη δεύτερη ευκαιρία που δίνεται στα νοικοκυριά να συνεχίσουν τη ζωή τους απαλλαγμένα από τα χρέη του παρελθόντος, αφού όμως αποδεχθούν να χάσουν το σύνολο της περιουσίας τους, η οποία θα ρευστοποιηθεί με δικαστική απόφαση.

Ο νέος  Πτωχευτικός Κώδικας θέτει ενιαίους κανόνες και διαδικασίες για την πτώχευση των νομικών και των φυσικών προσώπων και στόχος είναι το τελικό κείμενο να είναι έτοιμο το προσεχές δίμηνο προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή. Το νέο πλαίσιο θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα, αλλά και τις διατάξεις για την πτώχευση των επιχειρήσεων,  που ενοποιούνται πλέον υπό τον νέο νόμο.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, ο νέος Κώδικας επιδιώκει να βάλει τέλος και στις χρονοβόρες διαδικασίες πτώχευσης που ισχύουν σήμερα μέσω του νόμου Κατσέλη και οι οποίες φθάνουν ακόμη και τα 15 χρόνια. Με δεδομένη επίσης την κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου που ισχύει σήμερα για την πρώτη κατοικία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω του νέου νόμου, να θεσμοθετήσει ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, που θα αφορά όμως ειδικά τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το προσχέδιο έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα μαζί με το αίτημα για παράταση κατά 6 μήνες της δυνατότητας προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Με δεδομένο ότι ο νέος νόμος θα είναι αυστηρότερος σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο, αφού θα προβλέπει τη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη προκειμένου αυτός να απαλλαγεί από τα χρέη του, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να οριστικοποιηθεί σύντομα έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος σε προσδοκίες ότι το νέο πλαίσιο θα είναι ευνοϊκότερο σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα και έτσι να πάρει και το πράσινο φως των θεσμών.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση και πότε απορρίπτεται

Οπως προβλέπει το προσχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα δικαίωμα στην πτώχευση έχουν όλα τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα και με την προϋπόθεση ότι αδυνατούν να καταβάλουν τις ληξιπρόθεσμες οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών όταν δεν καταβάλλει ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς το Δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή τις τράπεζες σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του για περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών, αλλά και όταν η αδυναμία είναι επαπειλούμενη, δηλαδή ακόμα και αν δεν έχει ακόμη επέλθει.

Η πτώχευση κηρύσσεται έπειτα από αίτηση του οφειλέτη, ενός ή περισσότερων πιστωτών με έννομο συμφέρον, καθώς και έπειτα από αίτηση του εισαγγελέα Πρωτοδικών, εφόσον δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος. Οταν η αίτηση υποβάλλεται από πιστωτή ή πιστωτές του οφειλέτη, αυτοί πρέπει να εκπροσωπούν τουλάχιστον το 20% του συνόλου των απαιτήσεων εις βάρος του οφειλέτη. Ο οφειλέτης υποχρεούται να υποβάλει, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, αίτηση προς το πτωχευτικό δικαστήριο για την κήρυξη της πτώχευσης το αργότερο μέσα σε 30 ημέρες, από την ημέρα που βρέθηκε σε γενική ή επαπειλούμενη αδυναμία παύσης πληρωμών.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από την υποβολή όλων των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και της συναίνεσης για άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου. 

Το πτωχευτικό δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση, εάν αποδειχθεί ότι αυτή ασκείται καταχρηστικά ή εάν ο οφειλέτης την υποβάλει για τη δόλια αποφυγή πληρωμής των χρεών του. Εάν όχι, το δικαστήριο διορίζει εισηγητή δικαστή και σύνδικο της πτώχευσης και διατάσσει τη σφράγιση της πτωχευτικής περιουσίας. Με την ίδια απόφαση αποφαίνεται για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης ή επιμέρους λειτουργικών κλάδων.

Κατά της απόφασης πτώχευσης μπορεί να ασκηθεί ανακοπή από τον οφειλέτη ή οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης. Η απόφαση πτώχευσης μπορεί να ανακληθεί έπειτα από αίτηση του οφειλέτη από το δικαστήριο που κήρυξε την πτώχευση, εφόσον ικανοποιήθηκαν ή συναινούν οι πιστωτές που μετείχαν στη διαδικασία.

Αρμόδιος για τη σφράγιση είναι ο σύνδικος της πτώχευσης, ο οποίος υποχρεούται να εκτελέσει εντός 24 ωρών. Δεν μπορεί να σφραγιστεί η κατοικία του οφειλέτη και της οικογένειάς του, για την οποία ο σύνδικος θέτει προθεσμία στον οφειλέτη για την απόδοση της κατοχής της σε διάστημα μεταξύ 1 - 3 μηνών.

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής ο σύνδικος προχωράει στη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη ή του ενεργητικού της επιχείρησης, μέσω πλειστηριασμού που διενεργείται ηλεκτρονικά και προβαίνει στη διανομή του προϊόντος αυτής στους πιστωτές.

Η πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνει το σύνολο της περιουσίας του οφειλέτη κατά την κήρυξη της πτώχευσης, οπουδήποτε και αν αυτή βρίσκεται. Στο σχέδιο νόμου τίθεται χρονικό όριο πέντε ετών, με την παρέλευση των οποίων η περιουσία του οφειλέτη που δεν εκποιήθηκε επιστρέφει σε αυτόν.

Από την κήρυξη της πτώχευσης μέχρι την απαλλαγή του οφειλέτη, στην πτωχευτική περιουσία ανήκει το μέρος του ετήσιου εισοδήματός του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι για όσο διάστημα διαρκεί η πτώχευση ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλλει το υπερβάλλον ποσό που διαθέτει π.χ. από την εργασία του, από αυτό που ορίζουν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ως κατώτατο όριο. Ο σύνδικος κοινοποιεί στον οφειλέτη σχέδιο περιοδικών πληρωμών.

Aπό την κήρυξη της πτώχευσης αναστέλλονται αυτοδικαίως όλα τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών κατά του οφειλέτη, που έχουν ασκηθεί προς ικανοποίηση ή εκπλήρωση πτωχευτικών απαιτήσεών τους. Η κήρυξη της πτώχευσης προκαλεί την αυτόματη και αζήμια λύση όλων των εκκρεμών και διαρκών συμβάσεων του οφειλέτη την 60ή ημέρα από την κήρυξη της πτώχευσης.

Για την αποφυγή καταχρηστικών πράξεων ο νέος νόμος προβλέπει τη δυνατότητα ανάκλησης πράξεων που είναι επιζήμιες για τους πιστωτές, εφόσον διενεργήθηκαν από την ημέρα παύσης των πληρωμών μέχρι την κήρυξη της πτώχευσης (ύποπτη περίοδος) ή εντός του προηγουμένου από την ύποπτη περίοδο εξαμήνου. Επιζήμιες πράξεις θεωρούνται μεταξύ άλλων οι δωρεές και χαριστικές γενικά δικαιοπραξίες, καθώς και αυτές στις οποίες η αντιπαροχή που έλαβε ο οφειλέτης ήταν δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τη δική του παροχή και οι μη ληξιπρόθεσμες πληρωμές. Επιζήμια θεωρείται επίσης κάθε αμφοτεροβαρής πράξη του οφειλέτη ή πληρωμή από αυτόν ληξιπρόθεσμων χρεών του που έγινε μετά την παύση των πληρωμών και πριν από την κήρυξη της πτώχευσης. Οι πράξεις αυτές μπορούν να ανακληθούν, εάν ο αντισυμβαλλόμενος γνώριζε ή μπορούσε να εκτιμήσει ότι η πράξη ήταν επιζήμια για την ομάδα των πιστωτών. Τεκμαίρεται η γνώση του αντισυμβαλλομένου, εάν κατά τη διενέργεια της πράξης ήταν σύζυγος του οφειλέτη ή συγγενής εξ αίματος μέχρι και τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού ή πρόσωπο με το οποίο ο οφειλέτης συζούσε το τελευταίο έτος πριν από τη διενέργεια της πράξης. Πράξεις του οφειλέτη που διενεργήθηκαν την τελευταία πενταετία πριν από την κήρυξη της πτώχευσης, με δόλο να ζημιώσει τους πιστωτές του ή να ωφελήσει ορισμένους εις βάρος άλλων, ανακαλούνται, εάν ο τρίτος με τον οποίο συμβλήθηκε, κατά τον χρόνο της διενέργειας της πράξης γνώριζε τον δόλο του οφειλέτη.

Σε περίπτωση που μετά την απαλλαγή του οφειλέτη αποδειχθεί ότι παρέλειψε δολίως ή από βαριά αμέλεια την αποκάλυψη της οικονομικής και περιουσιακής του κατάστασης ή κατά τη διάρκεια της πτωχευτικής διαδικασίας, δεν τήρησε τις υποχρεώσεις σύμφωνα με το σχέδιο πληρωμών, το πτωχευτικό δικαστήριο μπορεί να ανακαλέσει την απαλλαγή, είτε μερικώς είτε στο σύνολό της.

Ο εγγυητής και μετά την πτώχευση συνεχίζει να ευθύνεται προς τον πιστωτή.

Εξωδικαστική ρύθμιση

Το σχέδιο του νέου πτωχευτικού κώδικα δίνει τη δυνατότητα της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών με την υποβολή αίτησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, μέσω της οποίας ο οφειλέτης θα διερευνά τη δυνατότητα απευθείας με τους δανειστές του για εξεύρεση λύσης, με ρευστοποίηση της περιουσίας του ή με την εθελοντική παράδοση του ακινήτου. Αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών του οφειλέτη θα μπορούν να υποβάλουν επίσης και οι πιστωτές, δηλαδή το Δημόσιο, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή οι τράπεζες, κοινοποιώντας την αίτηση στον οφειλέτη με δικαστικό επιμελητή ή με συστημένη επιστολή. Το Δημόσιο μπορεί να συμμετάσχει στη ρύθμιση των οφειλών με συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή των οφειλών σε συγκεκριμένο αριθμό δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής). Η εξωδικαστική διαδικασία προβλέπεται να είναι σύντομη και η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους δύο μήνες. Κατά την εξωδικαστική διαπραγμάτευση ο οφειλέτης θα μπορεί να ζητήσει, εκτός από την απαλλαγή από τις οφειλές του, και εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του, πληρώνοντας ωστόσο το χρέος που τη βαραίνει, χωρίς δηλαδή να δικαιούται βάσει νόμου κάποιο «κούρεμα» ή κάποια ευνοϊκή ρύθμιση, όπως συμβαίνει σήμερα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σε περίπτωση μη επίτευξης εξωδικαστικής ρύθμισης, ο οφειλέτης θα υποχρεούται εντός ενός μηνός, το αργότερο, να υποβάλει την αίτηση πτώχευσης στο δικαστήριο, ώστε να αποτραπούν μεθοδεύσεις και καταχρήσεις.

Διαβάστε αναλυτικά το προσχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα:

https://s.kathimerini.gr/resources/article-files/ptoxkvikask.pdf

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Υπήρξε πράγματι ο Χριστός;Τι απαντά η αρχαιολογία



Οι πιστοί Χριστιανοί τον αποκαλούν τον Υιό του Θεού. Οι σκεπτικιστές μιλούν για έναν θρύλο που δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα. Οι ερευνητές αν και έχουν να αναμετρηθούν με μεταβαλλόμενες θεωρίες, αναπάντητα ερωτήματα και αντικρουόμενες αποδείξεις για την ιστορικότητα του προσώπου του Ιησού δεν αμφιβάλλουν. Ο Ιησούς, όπως αποδεικνύουν και ανασκαφές στην Ιερουσαλήμ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έζησε την περίοδο που αναφέρουν τα ευαγγέλια. 


Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ως προς την ζωή του και ποιος ήταν πραγματικά. Οι ερευνητές του Ιησού μοιράζονται σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, σε εκείνους που πιστεύουν στον Χριστό, τον Υιό του Θεού που έκανε θαύματα πριν πεθάνει στον σταυρό και αναστηθεί και σε εκείνους που ασπάζονται την άποψη ότι ένας πραγματικός άνθρωπος ενέπνευσε τον μύθο που διαβάζουμε στα ευαγγέλια και θα πρέπει να αναδειχθεί μέσα από την ιστορική έρευνα.

Πως συνθέτει η αρχαιολογία το παζλ της ζωής του Ιησού

Για την γέννηση του Χριστού στην Βηθλέεμ οι πληροφορίες είναι αρκετές αλλά οι αποδείξεις ελάχιστες. Ο Ναός της Γεννήσεως στην Βηθλέεμ είναι μία από τις αρχαιότερες εκκλησίες στον κόσμο αλλά δεν έχουν πειστεί όλοι οι επιστήμονες ότι σε αυτή την πόλη γεννήθηκε ο Ιησούς ο Ναζωραίος. Μόνο δύο ευαγγέλια αναφέρονται στην γέννηση του στην Βηθλέεμ και οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. 

Αρκετοί υποψιάζονται ότι τα ευαγγέλια συνδέουν την γέννηση του Ιησού με την Βηθλέεμ, καθώς η Παλαιά Διαθήκη όριζε ότι θα είναι ο τόπος της γέννησης του Μεσσία. Μέχρι στιγμής η αρχαιολογία δεν έχει δώσει κάποιο στοιχείο και όλοι συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο. Τι στοιχεία άλλωστε μπορούν να υπάρξουν για την γέννηση ενός χωρικού στην Βηθλέεμ πριν 2.000 χρόνια.

Στην Γαλιλαία τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν. Ο Ιησούς φέρεται να μεγάλωσε στην Ναζαρέτ, ένα μικρό αγροτικό χωριό στα νότια της Γαλιλαίας. Όσοι επιστήμονες θεωρούν τον Χριστό έναν θρησκευτικό μεταρρυθμιστή ή έναν κοινωνικό επαναστάτη και προφήτη βρίσκουν στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν νέο άνδρα να αναλάβει μία τέτοια αποστολή. 

Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η Γαλιλαία από μία απομονωμένη εβραϊκή πόλη έγινε ένα μεγαλύτερο αστικό ρωμαϊκό κέντρο με αρκετές επιρροές. Αυτές οι ανακαλύψεις οδήγησαν σε νέες θεωρίες για την ζωή του Ιησού και την πιθανότητα να είχε επηρεαστεί από το πνεύμα της εποχής και να είχε πιο κοσμοπολίτικες αναφορές. 

Ωστόσο στην περιοχή βρέθηκαν τουλάχιστον 30 αρχαία εβραϊκά μπάνια, γεγονός που οδήγησε αρκετούς επιστήμονες, που πιστεύουν την θεϊκή φύση του Ιησού, να θεωρούν αρκετά αξιόπιστη την εκτίμηση ότι ο Χριστός μεγάλωσε σε ένα πιστό εβραϊκό περιβάλλον. 

Οι αποδείξεις της Καπερναούμ

Μετά την βάπτιση του ο Ιησούς φέρεται να επισκέφθηκε το ψαροχώρι της Καπερναούμ, όπου γνώρισε τους Αποστόλους Πέτρο, Ανδρέα, Ιωάννη και Ματθαίο. Σήμερα η περιοχή ανήκει στο Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών της Καθολικής Εκκλησίας. Κάτω από το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Απόστολο Πέτρο έγινε το 1990 μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα. 

Αρχικά το 1968 οι αρχαιολόγοι των Φραγκισκανών βρήκαν ότι το μνημείο είχε χτιστεί πάνω στα χαλάσματα ενός σπιτιού του 1ου αιώνα μ.Χ. Στη διάρκεια των ετών βρέθηκαν αποδείξεις ότι σε αυτό το σπίτι γίνονταν δημόσιες συγκεντρώσεις για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Το σπίτι μετά την Σταύρωση φαίνεται ότι μετατράπηκε σε χώρο λατρείας του χριστιανισμού. Αν και δεν υπάρχουν άλλες αποδείξεις αρκετοί πιστεύουν ότι πρόκειται για το σπίτι του Αποστόλου Πέτρου. 

Η μεγάλη ανακάλυψη στην Μάγδαλα

Μία ακόμη δραματική ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι στις αρχές του 2000 στην πόλη Μάγδαλα, τόπο γέννησης της Μαρίας της Μαγδαληνής. Στην δεκαετία του 1970 Φραγκισκανοί αρχαιολόγοι άρχισαν να αναζητούν στοιχεία στην πόλη αλλά άφησαν τα παράλια της λίμνης. Το 2004 εκπρόσωπος του Πάπα αγόρασε την περιοχή προκειμένου να χτίσει ξενώνες για τους προσκυνητές. Οι εργασίες θα ξεκινούσαν το 2009 αλλά η ισραηλινή αρχαιολογία έπρεπε να ερευνήσει πριν δώσει το «πράσινο φως» για τις κατασκευές.
Μετά από μερικές εβδομάδες οι αρχαιολόγοι βρήκαν μία εβραϊκή συναγωγή την περίοδο που έζησε ο Ιησούς, την πρώτη τέτοια ανακάλυψη στην Γαλιλαία. 

Το βασικό επιχείρημα των σκεπτικιστών για την ύπαρξη του Ιησού είναι ότι δεν υπήρχαν συναγωγές στην Γαλιλαία μέχρι πολύ μετά την γέννηση του Ιησού. Επέμεναν ότι η εικόνα που δίνουν τα ευαγγέλια του Ιησού να πηγαίνει στην συναγωγή ήταν κατασκευασμένη. 
Τελικά η αρχαιολογική σκαπάνη ανέδειξε μία ολόκληρη πόλη που είχε θαφτεί και τόσο καλά διατηρημένα ευρήματα, που η Μάγδαλα αποκαλείται η «Ισραηλινή Πομπηία».


Πηγή: skai.gr




Ενδοοικογενειακή βία: Η σκοτεινή πλευρά του «Μένουμε σπίτι» μέσα από τις εξομολογήσεις πολιτών στο 10306


Αγωνία για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών από ανθρώπους με αδήλωτη εργασία… Μοναχικοί ηλικιωμένοι που επιθυμούν μια συντροφιά, άτομα με αναπηρία για τα οποία δεν έχει προβλεφθεί άδεια μετακίνησης, γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας…

Ολα κοινωνικά ζητήματα που αναδεικνύονται πίσω από τις κλειστές πόρτες της καραντίνας. Στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης «10306» ξεδιπλώνεται το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στα ελληνικά σπίτια εδώ και ένα μήνα, «ακτινογραφία» που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Εξι είναι τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως καταγράφονται από τους ψυχολόγους και ψυχιάτρους του «10306». Πολλοί ηλικιωμένοι αναφέρουν ότι είχαν να μιλήσουν επί μέρες σε κάποιον άνθρωπο πριν τηλεφωνήσουν στο «10306», σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.». Η μοναξιά ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που ζουν μόνοι έχει ενταθεί. Δεν δέχονται επισκέψεις παιδιών, συγγενών και φίλων, καθώς αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού για την οποία οι συστάσεις περιορισμού είναι ισχυρότερες. Συγκλονιστικό είναι ότι οι υπερήλικοι φοβούνται πολύ όχι για τους ίδιους, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά για τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Τα μέτρα ελέγχου των μετακινήσεων έχουν δημιουργήσει ζητήματα στην υποστήριξη ηλικιωμένων και ΑμεΑ από συγγενικά πρόσωπα που κατοικούν σε γειτονικό νομό.

Ατομα με αναπηρίες, ειδικά όσοι βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και ψυχικά πάσχοντες, καθώς και οι φροντιστές τους τηλεφωνούν και αναφέρουν έλλειψη μηχανισμού υποστήριξής τους. Δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν την απομόνωση που τους ανατρέπει την καθημερινότητα και τις συνήθειες που έχουν αποκτήσει με την κοινωνικοποίηση. Πολλοί βρίσκονται σε διέγερση μη διαχειρίσιμη από τους φροντιστές τους. Εντονη απομόνωση βιώνουν και πολλά ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα.

Η αύξηση της αδυναμίας κάλυψης των καθημερινών αναγκών από εργαζόμενους με αδήλωτη εργασία είναι επίσης ένα ζήτημα με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι ειδικοί Ψυχικής Υγείας του «10306» και αυτό γιατί, εάν έχει διακοπεί η εργασία τους, δεν μπορούν να λάβουν ούτε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία. Παρόμοιες αγωνίες εκφράζουν και εργαζόμενοι από τους κλάδους του λιανεμπορίου και της σίτισης, καθώς και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων το εισόδημα έχει συρρικνωθεί.




Μεγάλο ποσοστό των κλήσεων που δέχεται η δωρεάν γραμμή υποστήριξης καταλαμβάνει και η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, λόγω της μακράς παραμονής εντός του σπιτιού και των δύο συντρόφων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» από τους υπεύθυνους και εργαζόμενους της γραμμής, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει η διάθεση καταγγελίας περιστατικού βίας. Αυτές οι κλήσεις παραπέμπονται στις σχετικές γραμμές βοήθειας.

Το «10306» έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από τις 6 Απριλίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέχρι τις 12 Απριλίου είχε δεχθεί 10.947 κλήσεις, εκ των οποίων απαντήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι 6.920. Η μέση διάρκεια των κλήσεων είναι περίπου οκτώ λεπτά, ενώ η «δημοφιλέστερη» επιλογή από τις συνολικά πέντε επιλογές που δίνει η τηλεφωνική γραμμή είναι η υπ’ αριθμόν 1, δηλαδή η ψυχολογική υποστήριξη. Ψυχολογική υποστήριξη για το διάστημα 6-12 Απριλίου δέχθηκαν 4.605 πολίτες.

Για τις επιλογές «2» και «4», που αφορούν σε ψυχιατρική υποστήριξη και υποστήριξη επαγγελματιών υγείας, απαντούν έμπειροι ψυχίατροι και ψυχολόγοι της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΕΚΠΑ, ενώ τη γραμμή που αφορά σε υποστήριξη παιδιών και εφήβων απαντούν παιδοψυχίατροι του ΕΚΠΑ, μαζί με στελέχη του «Χαμόγελου του Παιδιού» από τη γνωστή γραμμή «1056».

Ψυχιατρική στήριξη ζητούν κυρίως ασθενείς με συναισθηματικές διαταραχές σε ποσοστό 40,3%, αγχώδεις διαταραχές (28,4%), ψυχώσεις (15,4%), άνοια (3,5%), πρωτογενή αϋπνία (3,5%). Τα αιτήματα δεν έχουν τόσο σχέση με τον νέο κορονοϊό, αλλά αφορούν κυρίως στον εγκλεισμό και την έλλειψη επαφής με τις ψυχιατρικές υπηρεσίες και το κοινωνικό πλαίσιο στήριξης.

Το όλο εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).


ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Εγκληματικά ανεύθυνοι οπαδοί της Χ.Α. ζητούσαν περιφορά επιταφίου



Μέχρι οι Ρομά κατάλαβαν την σοβαρότητα της κατάστασης και πειθάρχησαν στα μέτρα!!

Είναι ασύλληπτο μετά τα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας και τον πλανήτη, να υπάρχουν πολίτες που δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης και να δείχνουν την εγκληματική τους ανευθυνότητα.

Ένταση το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής έξω από τον ναό του Αγίου Νικολάου στον Κορυδαλλό.

Με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρο, περίπου 70 μέλη της Χ.Α. συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία και απαιτούσαν να γίνει περιφορά του Επιταφίου, αδιαφορώντας για την υγεία όλων και τα περιοριστικά μέτρα.

Στο σημείο κλήθηκε η ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι συναθροίσεις απαγορεύονται λόγω του κορωνοϊού και δημιουργήθηκε ένταση και έγιναν ρίψεις κροτίδων. 

Η Αστυνομία προχώρησε σε 18 προσαγωγές.

Ειδικότερα :

Συνελήφθησαν από αστυνομικές δυνάμεις, χθες (17-4-2020) το απόγευμα, δεκατρία (13) άτομα, τα οποία παραβιάζοντας τα μέτρα πρόληψης για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, συμμετείχαν σε συγκέντρωση με συνωστισμό περίπου εβδομήντα (70) ατόμων, έξωθεν Ιερού Ναού στην περιοχή του Κορυδαλλού.

Τέσσερις (4) εκ των συλληφθέντων κατηγορούνται επιπλέον για αντίσταση και ένας (1) εξ αυτών επιπρόσθετα για σωματικές βλάβες σε βάρος αστυνομικού.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.


Επιπλέον μέχρι τώρα, έχει ταυτοποιηθεί ένα (1) ακόμα άτομο, το οποίο συμμετείχε στη συγκέντρωση. Το ανωτέρω άτομο έχει συμπεριληφθεί στη σχηματισθείσα δικογραφία και αναζητείται να συλληφθεί στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Βίντεο από το περιστατικό ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και ο χρυσαυγίτης Ηλίας Παναγιώταρος :

Βίντεο από την επίθεση του κράτους σε όσους πήγαν στον Άγιο Νικόλαο...




Μητσοτάκης: θα ξεπεράσουμε την κρίση της πανδημίας οι συνέπειες στην οικονομία θα αποδειχθούν προσωρινή παρένθεση



Τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος ότι «θα ξεπεράσουμε την κρίση» της πανδημίας και πως οι συνέπειες του κορωνοϊού στην κοινωνία και στην οικονομία θα αποδειχθούν προσωρινή παρένθεση.

Στο μέτωπο της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι το 2020 θα υπάρξει ύφεση, αλλά εκτιμά πως η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο θα είναι μεγαλύτερη.

Εγγυάται ακόμη ότι θα πει «όχι» όπου επιβάλλεται, εάν υπάρξει πίεση για γενικευμένα επιδόματα και επιχορηγήσεις.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζει ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ οργανωμένη «εισβολή» στα σύνορα, τονίζοντας ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη πια στις επιχειρησιακές μας δυνατότητες να φυλάμε τα σύνορά μας και στην ξηρά και στη θάλασσα».

Παράλληλα, βάζει τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας πως δεν αισθάνεται ότι του λείπει «κάποιο απόθεμα πολιτικής νομιμοποίησης» για να εφαρμόσει την πολιτική του.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην «Καθημερινή της Κυριακής», που κυκλοφορεί εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο.


Σύντροφοι τρομοκράτες αντιεξουσιαστές έκαναν επίθεση με μολότοφ στην ΣΚΑΙ τα ξημερώματα



Δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι αυτοί που επιτέθηκαν στον ΣΚΑΙ, εκτός από συντρόφους τρομοκράτες, και συντρόφους αντιεξουσιαστές ,γιατί δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ όπως παρουσιάζονται τα γεγονότα.

Η επίθεση έγινε στις 03:00 τα ξημερώματα από 4 κουκουλοφόρους κακοποιούς, που έριξαν 3 μολότοφ στον όμιλο του ΣΚΑΪ  στο Φάληρο, και εξαφανίστηκαν. Οι κουκουλοφόροι κινήθηκαν περιμετρικά του τείχους στο δυτικό τμήμα και πέταξαν τρεις μολότοφ. Άμεσα έφθασε η αστυνομία στο κτίριο του ΣΚΑΪ, με τρία περιπολικά και άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ και η κινητοποίηση των ανδρών της ασφάλειας του σταθμού ήταν έγκαιρη, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση και να τραπούν οι άγνωστοι σε φυγή. 

Οι αστυνομικοί με το που έφθασαν στην ΣΚΑΪ ξεκίνησαν την έρευνα για την σύλληψη των δραστών, αλλά δεν βρέθηκε κανένας σύντροφος.