Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

HΠΑ: Ο Τραμπ ζήτησε να προστεθεί το όνομά του στις επιταγές προς τους Αμερικανούς




Σε μια εντολή της τελευταίας στιγμής, όπως μεταδίδεται από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να εμφανίζεται το όνομά του στις επιταγές που θα σταλούν σε εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες, ως μέτρο στήριξης απέναντι στις εκτεταταμένες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Την είδηση μετέδωσε πρώτη η Washington Post και επιβεβαίωσε στη συνέχεια και το CNN, μέσω κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου.

Ο τελευταίος διευκρίνισε στο αμερικανικό δίκτυο ότι η κίνηση αυτή δεν θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην παράδοση των επιταγών.

Ωστόσο, δύο ακόμη αξιωματούχοι, τους οποίους εξαρχής επικαλούνταν η Washington Post, ανέφεραν ότι πιθανότατα θα υπάρξει αλλαγή ημερομηνίας στην αποστολή των πρώτων επιταγών, οδηγώντας, όπως τονίζεται, ενδεχομένως σε καθυστέρηση μιας διαδικασίας που ήδη υπολογίζεται ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 20 εβδομάδες, την ώρα που η οικονομική εικόνα επιδεινώνεται.

Την παραπάνω εκδοχή διέψευσε πάντως, το υπουργείο Οικονομικών, με τον εκπρόσωπό του να διαβεβαιώνει ότι το πρώτο πακέτο επιταγών θα αποσταλεί κανονικά την επόμενη εβδομάδα.



Πηγή: Washington Post, CNN
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μαξίμου: Πρόωρες οι εκτιμήσεις για ανακοινώσεις άρσης μέτρων πριν τις 27 Απριλίου


Πρόωρες θεωρούν πηγές του Mεγάρου Mαξίμου τις εκτιμήσεις ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων πριν από τις 27 Aπριλίου.

Tο ζήτημα μελετάται, αλλά αποφάσεις για τον χρόνο που θα ανακοινωθεί η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχουν ληφθεί, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

«Ο εχθρός μας είναι ο συνωστισμός, γι’ αυτό δεν θέλουμε τις συγκεντρώσεις ατόμων το Πάσχα», είπε νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανέφερε πως πριν από τις 27 Απριλίου θα ανακοινωθεί το σχέδιο άρσης των μέτρων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε -σε ό,τι αφορά το ψήσιμο του οβελία- ότι «δεν μας νοιάζει τι θα μαγειρέψει ο καθένας».

Αναφορικά με το σενάριο περί απαγόρευσης κυκλοφορίας αυτοκινήτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και το Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί ούτε να το διαψεύσει ούτε να το επαληθεύσει, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας «πηγαίνουμε μέρα-μέρα, βλέπουμε πώς εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων και αποφασίζουμε ό,τι χρειάζεται. Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια, ισχύει η απαγόρευση από την πρώτη ημέρα που ελήφθησαν τα μέτρα, αλλά επειδή βλέπαμε μια τάση λόγω του Πάσχα, διπλασιάσαμε το πρόστιμο και τονίζουμε τις απαγορεύσεις, για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους φόβους για συγκεντρώσεις πιστών έξω από ναούς τις επόμενες ημέρες και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων από την αστυνομία, ο κ. Πέτσας είπε: «Δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος, βασιζόμαστε στην πειθώ. Δεν μπορεί για τους λίγους παραβατικούς να την πληρώσουμε όλοι».

Αργή, σταδιακή και μακρόσυρτη αποκλιμάκωση περιοριστικών μέτρων

«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες, για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί. Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων

Υπενθυμίζεται πως βασικός άξονας του σχεδίου της κυβέρνησης είναι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα ληφθούν για την επαναλειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων. Για να υπάρξει η μέγιστη αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να τους ενημερώσει και ταυτόχρονα να ακούσει τις δικές τους προτάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρώτη διάσκεψη του πρωθυπουργού με κοινωνικό εταίρο ήταν με τον ΣΕΤΕ, την περασμένη Πέμπτη 9/4, ενώ χθες ακολούθησε τηλεδιάσκεψη με τον ΣΕΒ, και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν επαφές και με τις υπόλοιπες οργανώσεις.

Επ’ ουδενί η άρση των μέτρων δεν πρέπει να συνοδευτεί από ένα δεύτερο κύμα του ιού, όπως σημειώνουν επιστήμονες και κυβέρνηση. Γι αυτό, μελετούν όλους τους τρόπους που θα εμποδίσουν την επανεμφάνιση με δριμύτητα του κορωνοϊού. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε επαγγελματικές δραστηριότητες όπως οι κομμώσεις και τα κέντρα αισθητικής. Παράλληλα εξετάζονται μέτρα που θα αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες θα επιχειρηθεί η τόνωση της τηλεργασίας, εφόσον είναι εφικτό, αλλά και αυστηρά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους χώρους εργασίας.

Πρώτα ανοίγουν τα κομμωτήρια, ακολουθούν τα σχολεία

Τα κομμωτήρια θα ανοίξουν με το πρώτο κύμα άρσης των περιορισμών μαζί με τα μικρά εμπορικά καταστήματα. Θα ακολουθήσουν τα σχολεία και στο τέλος της διαδικασίας τα πολυκαταστήματα. Βέβαια, όλα αυτά στις αρχές Μαΐου και ανάλογα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να απευθυνθεί με νέο μήνυμα στους πολίτες, περιγράφοντας το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα επανόδου στην κανονικότητα.

Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες 2020

Μάλιστα για την λειτουργία των σχολείων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «όλοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς. Σκεπτόμαστε σενάρια σταδιακής επανόδου των σχολείων όλων των βαθμίδων σε λειτουργία. Το σίγουρο είναι ότι οι Πανελλήνιες 2020 θα γίνουν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο».

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που αφορά την μείωση μισθών ή συντάξεων», τόνισε ο Κυβ. Εκπρόσωπος αναφορικά με τις προβλέψεις για βαθιά ύφεση και τα μέτρα που θα απαιτηθούν για την ανάταξη της οικονομίας.

Δεν υπάρχει σκέψη για εκλογές

Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για εκλογές», προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση, μέχρι τον Φεβρουάριο συνέχιζε το πρόγραμμα της για την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, συμπληρώνοντας ότι οι αναφορές του Πρωθυπουργού αφορούσαν την επιστροφή των θεσμών σε κανονικότητα και όχι στην νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και υπό έκτακτες συνθήκες.

Στο μεταξύ, τη θέση ότι η άρση των περιορισμών που έχουν τεθεί σε όλο τον πλανήτη λόγω κορωνοϊού θα πρέπει να γίνει κλιμακωτά, σε «στάδια δύο εβδομάδων» εξέφρασε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην τελευταία ενημέρωση που παρείχει ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο σε ό,τι αφορά την πανδημία και ότι «η ταχύτητα, η βαθμηδόν χαλάρωση και η ισότητα θα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες αρχές» κατά τη λήψη αποφάσεων για την αξιολόγηση των μέτρων.

Κάθε χώρα, σημειώνεται επίσης, θα πρέπει να εφαρμόσει ολοκληρωμένα μέτρα για τη δημόσια υγεία για να διατηρήσει σε χαμηλό ή μηδενικό επίπεδο τη μετάδοση του ιού και να προετοιμαστεί ώστε να μπορεί να αντιδράσει γρήγορα για να ελέγξει οποιαδήποτε εξάπλωση.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Πρώην αρχηγός MI6: Η Κίνα απέκρυψε πληροφορίες για τον κορωνοϊό και θα πρέπει να λογοδοτήσει



Η Κίνα απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού από τον υπόλοιπο κόσμο και θα πρέπει να λογοδοτήσει γι' αυτό, υποστήριξε σε δήλωσή του την Τετάρτη ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6, Τζον Σόερς.

Στον απόηχο και της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει η Ουάσιγκτον τη χρηματοδότηση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατηγορώντας τον ότι προώθησε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας σχετικά με τον ιό, ο Σόερς αντέτεινε ότι οι ευθύνες θα πρέπει να  κατευθυνθούν περισσότερο προς το Πεκίνο και λιγότερο προς τον ΠΟΥ.

«Υπάρχει βαθιά οργή στις ΗΠΑ γι' αυτό που υποστηρίζεται ότι μεταφέρθηκε από την Κίνα και το Πεκίνο αποφεύγει τις ευθύνες που του αναλογούν, τόσο για την προέλευση του ιού, όσο και για την αδυναμία αντιμετώπισής του όταν βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο BBC.

«Το νόημα των μυστικών υπηρεσιών είναι να αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες που έχουν αποκρυφθεί από άλλες χώρες. Και υπήρξε περίοδος, τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, στην οποία οι Κινέζοι σίγουρα απέκρυψαν στοιχεία από τη Δύση», πρόσθεσε ο ίδιος.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τούρκοι επιβάτες του «Ελ. Βενιζέλος» το έσκασαν από την καραντίνα



Δύο ανεύθυνοι και επικίνδυνοι τούρκοι ναυτικοί από το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν μπόρεσαν να περιμένουν μέχρι να λήξει η καραντίνα που τους έχει επιβληθεί και «δραπέτευσαν» από το ξενοδοχείο που διέμεναν.

Το περιστατικό συνέβη εχθές το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Ελληνική Αστυνομία.

Οι δύο ναυτικοί εντοπίστηκαν μόλις 400 μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο να κάνουν βόλτα σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και στους δύο έχουν γίνει τρία τεστ για τον κοροναϊό και έχουν βγει αρνητικά, ωστόσο οι οδηγίες των ειδικών ήταν να παραμείνουν σε καραντίνα αυστηρά για 14 μέρες.

Για το συμβάν ενημερώθηκε και η τουρκική πρεσβεία, ενώ στους δύο συλληφθέντες επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 στον καθένα και ασκήθηκε ποινική δίωξη.


Τα fake news προκαλούν εντυπωσιασμό, και τρομοκρατούν τους πολίτες



Οι ψεύτικες ειδήσεις που προκαλούν εντυπωσιασμό, συχνά χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή κλικ σε μια ιστοσελίδα για τη βελτίωση των εσόδων από διαφημίσεις!

Καλό θα είναι να ελέγχεται από ποια πηγή προέρχεται και τα άρθρα που δημοσιεύει αυτή η πηγή, την αξιοπιστία των άρθρων και τυχών αρνητικές κριτικές.

Πολλές ιστοσελίδες ανεβάζουν ελκυστικούς τρομογλάνους τίτλους για να γίνουν περισσότερα κλικ και για να έχουν μεγαλύτερες μετρήσεις και έσοδα.

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε παραπληροφόρηση, η οποία έχει σκοπό να τρομοκρατήσει τους πολίτες ακόμα και για τα δάνεια τους σε τράπεζες, με δήθεν κατασχέσεις κτλπ.

Ιστοσελίδες σκοπίμως διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για το κέρδος. Ο λόγος θα μπορούσε να είναι η προώθηση κακής ποιότητας προϊόντων ή η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στις ιστοσελίδες τους, για να αυξήσουν τα έσοδα από διαφημίσεις.

Σύμφωνα με μια έκθεση της ειδικής ομάδας από την ΕΕ για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, κάποιοι ψευδείς ισχυρισμοί προέρχονται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης, ο στόχος είναι πολιτικός: να υπονομευθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ή να προωθηθούν πολιτικές αλλαγές.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που διαδίδουν την παραπληροφόρηση το κάνουν, επειδή πιστεύουν ότι δε θα προκληθεί κάποια βλάβη, αλλά οι αντιδράσεις αναγνωστών που καταγράφονται τους διαψεύδουν!



Αν και το ΔΝΤ πέφτει συνέχεια έξω στις προβλέψεις του Ελλάδα: Ύφεση 10% φέτος και ανεργία 22,2%



Το ΔΝΤ δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει έξω στις προβλέψεις του και είναι γνωστό ότι δεν έχει αξιοπιστία.

Παρόλα αυτά πλήγμα λόγω της μεγάλη εξάρτησης της ελληνικής Οικονομίας από τον Τουρισμό, προβλέπει για στη χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Οικονομία (World Economic Outlook) που δημοσιοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, το βασικό σενάριο (δηλαδή το «καλό σενάριο») προβλέπει για φέτος ύφεση 10% στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη και έναντι 9,1% για την Ιταλία! Παρόλα αυτά, προβλέπει ύφεση μόλις 2,8% για τη Μάλτα και από 6,5% (για την Κύπρο) και άνω για όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Στο «κακό σενάριο» μάλιστα για την ελληνική και διεθνή Οικονομία, προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, στο 13% για φέτος και περαιτέρω πτώση 8% το 2021!

Με τα σημερινά δεδομένα το ΔΝΤ προβλέπει έκρηξη της ανεργίας στο 22,3% του εργατικού δυναμικού ή σε περίπου 235.000 ανέργους για την Ελλάδα το 2020, ενώ για το 2021 δίνει πρόβλεψη Ανάπτυξης 5,1%.

Για την παγκόσμια οικονομία η Έκθεση προβλέπει επίσης ύφεση 3% ή 6 μονάδες χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις του Ταμείου πριν 6 μήνες. Το ΔΝΤ συγκρίνει ευθέως την ένταση και έκταση της σημερινής κρίσης με εκείνης της Μεγάλης Ύφεσης του 1930.


Επικίνδυνος κακοποιός κυκλοφορεί στην Καβάλα και δηλητηριάζει άλογα θεραπευτές για ΑΜΕΑ



Το κτήνος, ο κακοποιός που δολοφόνησε τόσα ζώα δεν πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερος γιατί είναι επικίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών!!

Ραγίζει καρδιές η Κωνσταντίνα Κατσίτη, η οποία κάνοντας δημόσια έκκληση στο Facebook ζητά να βρεθεί ο δράστης που δηλητηρίασε τα άλογα και τα σκυλιά της.

Τα ξημερώματα της 10ης Απριλίου, ο παλιάνθρωπος κακοποιός μπήκε στον περιφραγμένο χώρο της Ιππικής Ακαδημία «Κατσίτη», στο Δάτο Καβάλας και αφού έδεσε τον σκύλο φύλακα του χώρου, δηλητηρίασε όλα τα άλογα και τα υπόλοιπα σκυλιά.

Η Κωνσταντίνα Κατσίτη θρηνεί δύο άλογα και επτά σκυλιά, και προσπαθεί να σώσει τα υπόλοιπα με την βοήθεια της ιππίατρου Κλεοπάτρα Τριανταφύλλου.

Με δάκρυα στα μάτια, η κ. Κατσίτη παρακαλεί όποιος γνωρίζει κάτι για την απίστευτη αυτή κτηνωδία του παλιάνθρωπου κακοποιού, να επικοινωνήσει μαζί της ή με τις Αρχές. Οι άνθρωποι που θανατώνουν ζώα είναι επικίνδυνοι για το σύνολο της κοινωνίας, και δεν θα διστάσουν να κάνουν κακό και σε ανθρώπους. Δεν πρέπει να σιωπούμε! 







102 οι νεκροί στην Ελλάδα


Ακόμη ένας θάνατος προστέθηκε στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 102.

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης (15/04) κατέληξε μια 86χρονη στην Αλεξανδρούπολη, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων στην Ελλάδα. Η άτυχη γυναίκα δεν νοσηλευόταν στη ΜΕΘ.


Ενισχύθηκε η ΕΛΑΣ με 264 νέα περιπολικά



Με 264 νέα περιπολικά Peugeot 308 ενισχύεται ο στόλος της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα κατανεμηθούν σε Υπηρεσίες όλης της χώρας.

Τα νέα περιπολικά κατανέμονται στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και σε 6 Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις.



Τα οχήματα αυτά αποκτήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 «Ενεργητική Οδική Ασφάλεια» των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου.

Με την προσθήκη των οχημάτων αυτών ενισχύεται σημαντικά και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των κατά τόπους αστυνομικών Υπηρεσιών και βελτιώνεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.


Ποιοι θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι από τον ΟΑΕΔ


Μετά τις εξαγγελίες απο τον πρωθυπουργό για το επίδομα 400 ευρώ, πολλοί είναι οι πολίτες που ψάχνουν να μάθουν εαν ανήκουν στους δικαιούχους και θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για όσους έγιναν μακροχρόνια άνεργοι τον τελευταίο χρόνο και όχι για όλους τους μακροχρόνια ανέργους.

Δικαιούχοι για το επίδομα 400 ευρώ είναι οι μακροχρόνια άνεργοι του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για όσους έγιναν μακροχρόνια άνεργοι τον τελευταίο χρόνο και όχι για όλους τους μακροχρόνια ανέργους.

Δείτε παρακάτω, ποιοι θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι σύμφωνα με τον οργανισμό.

Μακροχρόνια Άνεργοι ΟΑΕΔ

Μακροχρόνια άνεργοι θεωρούνται οι πολίτες που έχουν παραμείνει άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών. Η ανεργία πρέπει να προκύπτει από δελτίο ανεργίας θεωρημένο αδιάλειπτα από τον ΟΑΕΔ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

- Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, ή ελλείψει αυτού, αντίγραφο κατατεθειμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος – Ε1. Οι άνεργοι που εμφανίζονται ως εξαρτώμενα μέλη θα προσκομίζουν το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος ή το Ε1 του ατόμου του οποίου τελούν υπό την προστασία καθώς και παραστατικό μέσω του οποίου δηλώνεται η άρση του λόγου εξάρτησης, όπου αυτό απαιτείται.
Για όσους φορολογούμενους δεν είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος απαιτείται μόνο η κατάθεση συγκεκριμένου υποδείγματος υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986 , η οποία θα φέρει τη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του δηλούντος.

- Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, κατατεθειμένου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
- Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (Δελτίο ταυτότητας, Διαβατήριο κ.λ.π.)
- Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ
- Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.

Η Υπηρεσία (ΚΠΑ2) διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει οποιοδήποτε δικαιολογητικό κατά την κρίση της θεωρείται απαραίτητο για τον έλεγχο ανεργίας.

Η εγγραφή πραγματοποιείται μόνο στο ΚΠΑ2 αρμοδιότητας της περιοχής στην οποία υπάγεται ο άνεργος σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.


Πηγή : dikaiologitika.gr


Πάνω από 2.200 νεκροί σε ένα 24ωρο στις ΗΠΑ



Χθες Τρίτη οι ΗΠΑ είχαν ένα νέο θλιβερό ρεκόρ, με πάνω από 2.200 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες.

Χθες Τρίτη στις ΗΠΑ διαπιστώθηκαν 2.228 νέοι θάνατοι ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς., που ανανεώνονται συνεχώς. 

Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του SARS-CoV-2 έφθασε έτσι τα 25.757 στη χώρα.

Το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ έγιναν η χώρα του κόσμου που θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με τον απολογισμό να γίνεται βαρύτερος από αυτούς στην Ιταλία (πάνω από 21.000 νεκροί), στην Ισπανία (πάνω από 18.000) και στη Γαλλία (πάνω από 17.500), κράτη πάντως με πολύ μικρότερους πληθυσμούς.


Γερμανία: Στους 285 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο – 3.254 συνολικά τα θύματα




Ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία αυξήθηκε σημαντικά, φθάνοντας τους 285 το προηγούμενο 24ωρο, από 170 που ήταν προχθές, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 3.254, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut.

Παράλληλα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης ανήλθε σε 2.486, ήταν δηλαδή συγκριτικά μειωμένος σε σύγκριση με αυτόν του αμέσως προηγούμενου εικοσιτετραώρου (2.969).

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη Γερμανία έχουν φθάσει τους 127.584, δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.


Γαλλία: 762 νεκροί σε ένα εικοσιτετράωρο- Στους 15.729 το σύνολο




Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Υγείας Ζερόμ Σαλμόν το βράδυ της Τρίτης, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 762 ασθενείς (ο μεγαλύτερος από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα), ενώ ο συνολικός αριθμός νεκρών στη χώρα από την COVID-19 ανέρχεται, πλέον, σε 15.729.

Από αυτούς, οι 10.129 έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία και οι 5.600 σε γηροκομεία και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Επιπλέον, η Γαλλία ξεπέρασε το φράγμα των 100.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, καθώς με τα πρόσθετα 5.497 των τελευταίων 24 ωρών, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 103.573.

Συνολικά, 32.292 άνθρωποι νοσηλεύονται, έχοντας προσβληθεί από τον ιό (1.965 νέες εισαγωγές εχθές Τρίτη), ενώ 6.730 βρίσκονται σε ΜΕΘ (275 νέες εισαγωγές εχθές Τρίτη).


Αυτοκίνητο «εκτοξεύεται» εκατοντάδες μέτρα αφού έπεσε αφρενάριστο σε πλατεία



Στο βίντεο φαίνεται ένα αυτοκίνητο να τρέχει ασταμάτητο να κτυπάει στο κράσπεδο μιας πλατείας και να απογειώνεται πριν να καταλήξει πάνω σε κτήρια.

Το τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στην πόλη Λοτζ της Πολωνίας στις 6 το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Το αυτοκίνητο έπιασε φωτιά μόλις έπεσε πάνω στα κτήρια και ο 41χρονος μεθυσμένος οδηγός του αυτοκινήτου επέζησε με τα τραύματα του να μην αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή του. 




Πάνω από 1.400 νεκροί στην Τουρκία – 107 νέοι θάνατοι



Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται οι νεκροί από κοροναϊό στην Τουρκία, αφού μόλις σε μια μέρα η μαύρη λίστα των θανάτων αυξήθηκε κατά 107 ανθρώπους.

Ο φονικός ιός στη γειτονική χώρα έχει στοιχίσει συνολικά τη ζωή σε 1.403 ανθρώπους.

Παράλληλα, 4.062 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 65.111.

Την ίδια στιγμή, 842 άνθρωποι έχουν αναρρώσει, όπως ανακοινώθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά 4.799 βγήκαν «νικητές» κόντρα στον ιό.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις

Υπενθυμίζεται πως στο χθεσινό διάγγελμά του προς το έθνος, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νέα καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας κάθε Σαββατοκύριακο σε 31 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού.

Προηγουμένως ο τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε σύσκεψη με το υπουργικό του συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα και έτσι από τα μεσάνυχτα της επόμενης Παρασκευής 17 Απριλίου θα υπάρξει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στις 31 πόλεις που θα λήξει τα μεσάνυχτα της Κυριακής 19 Απριλίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγγειλε επίσης σειρά μέτρων στήριξης των πολιτών που έχασαν προσωρινά τις δουλειές τους, παρέχοντας έκτακτο επίδομα 1.170 λιρών (160 ευρώ).


Πηγή : in.gr


Ο Τραμπ διακόπτει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας



Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεωτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού που του προσάπτει.

«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα γίνεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΫ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

«Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, πρόσθεσε ο Τραμπ, καταφερόμενος επί μακρόν εναντίον αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Κατά τον Τραμπ, ο ΠΟΫ παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει». Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι διέσπειρε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας.

Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον ΠΟΫ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως είναι «καθήκον» του να απαιτήσει λογοδοσία.

Η ανακοίνωση του Τραμπ καταγράφηκε καθώς υπερασπίζεται με ολοένα πιο επιθετικό τόνο τους χειρισμούς της κυβέρνησής του ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ επικρίνεται διότι αρχικά υποβάθμισε την απειλή, ενώ του επιρρίπτονται επίσης ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη διαγνωστικών εξετάσεων και τη διεύρυνσή τους.

Την 24η Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωνε μέσω Twitter ότι η πανδημία ήταν «υπό έλεγχο» στις ΗΠΑ.

«Αν ο ΠΟΫ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς», υποστήριξε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση του Τραμπ επικρίνει με σφοδρότητα την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγγέλλοντας ειδικά το ότι υιοθετεί θέσεις πολύ ευνοϊκές, κατ’ αυτήν, έναντι του Πεκίνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στηλιτεύει το ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το κλείσιμο των συνόρων, συνάντησαν «σθεναρή αντίσταση» από πλευράς ΠΟΫ, τη στιγμή που «συνέχιζε να επαινεί τους κινέζους ηγέτες για την ‘προθυμία τους να μοιραστούν πληροφορίες’».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο διεμήνυσε εξάλλου χθες ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για να προωθηθεί «ριζοσπαστική αλλαγή» στη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού.

«Στο παρελθόν, ο ΠΟΫ έκανε τη δουλειά του. Δυστυχώς, αυτή τη φορά, δεν έκανε το καλύτερο που μπορούσε, και (...) θα ασκήσουμε πίεση για να αλλάξει ριζοσπαστικά», είπε.

Γκουτέρες: «Ωρα για ενότητα, όχι για μείωση πόρων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως «δεν είναι η ώρα» να συρρικνώνονται οι πόροι που έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι αναστέλλει τη συνεισφορά της χώρας του στη χρηματοδότηση του διεθνούς οργανισμού με έδρα τη Γενεύη εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης που του προσάπτει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Γκουτέρες επισήμανε, σύμφωνα με ανακοίνωση που διένειμαν οι υπηρεσίες του, πως «δεν είναι η ώα να μειώνονται οι πόροι που διαθέτει για τις επιχειρήσεις του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή οποιαδήποτε άλλη ανθρωπιστική οργάνωση που συμμετέχει στον αγώνα» εναντίον της πανδημίας.

«Είναι ώρα για ενότητα», είναι ώρα «η διεθνής κοινότητα να εργαστεί μαζί, με αλληλεγγύη, για να σταματήσει αυτόν τον ιό και τις καταστροφικές συνέπειές του», πρόσθεσε.

«Είναι πεποίθησή μου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να υποστηριχθεί διότι είναι απόλυτα απαραίτητος στις προσπάθειες όλου του κόσμου να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της (ασθένειας) COVID-19», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Έκρινε ότι θα δοθεί μελλοντικά η ευκαιρία να εξεταστεί «ο τρόπος που αντέδρασαν» όλοι όσοι «ενεπλάκησαν στην κρίση» που συνεχίζεται.


Πηγή: ΑΠΕ, AFP, REUTERS, XINHUA
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ