Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Πάνω από 10.000 οι νεκροί σε όλο τον κόσμο [χάρτης]



Ξεπέρασαν τους 10.000 (10.030) οι νεκροί παγκοσμίως από την πανδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, το πανεπιστήμιο Johns Hopkins University (JHU) σε διαδραστικό χάρτη που έχει δημιουργήσει.

Πατήστε εδώ : 

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως φτάνουν τα 244.523 ενώ 86.031 άνθρωποι ανάρρωσαν από τη νόσο.





Άσχημα τα πράγματα και για την Ισπανία «σαρώνει» κορωνοϊός οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.000 – 2.833 νέα κρούσματα


Η Ισπανία είναι σε τραγική κατάσταση μετά την Ιταλία, σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου, το όριο των 1.000 θανάτων, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν στα 20.000, όπως ανακοίνωσε ο αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών.

Η χώρα μετρά πλέον 1.002 νεκρούς από την επιδημία Cοvid-19 και σε εθνικό επίπεδο έχουν καταγραφεί 19.980 κρούσματα, με μία αύξηση 2.833 κρουσμάτων κατά το τελευταίο 24ωρο.


7ος νεκρός στην Ελλάδα


Έβδομος νεκρός στη χώρα μας από τον κορωνοϊό, πρόκειται για έναν 87χρονο από τη Δαμασκηνιά Κοζάνης που βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες σε καραντίνα διασοληνωμένος .


Έρχονται διευκολύνσεις για την πληρωμή ρεύματος



Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Παραπολιτικά FM και Alpha Radio :  «Μελετάμε την κατάσταση και με τη ΔΕΗ και με τους εναλλακτικούς παρόχους. Οι όποιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να αναληφθούν μέσω της ίδιας της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών, εκτός βέβαια και αν το επιθυμούν οι ίδιες. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όλες οι εταιρείες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μέσω της κεντρικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών. Τα όποια μέτρα για την ηλεκτρική ενέργεια θα πληρωθούν από την κυβέρνηση, όχι από τη ΔΕΗ».


Μόνο μόνιμοι κάτοικοι των νησιών θα ταξιδεύουν



Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τονίζει τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας του COVID 19. Το βασικό μήνυμα είναι “Μένουμε σπίτι” και περιορίζουμε, στις απολύτως αναγκαίες, τις μετακινήσεις μας ώστε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συμπολίτες μας.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολίτικης Προστασίας κ. Χαρδαλιά, από τις 6 το πρωί της 21ης Μαρτίου 2020, επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας ΜΟΝΟ των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται λοιπόν αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών καθώς κι εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών μας. Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί. Δείχνουμε λοιπόν κοινωνική υπευθυνότητα. Εμποδίζουμε την εξάπλωση της πανδημίας. ‘Μένουμε σπίτι”», καταλήγει ο κ. Πλακιωτάκης.


Κορωνοϊός: Μείον 50% στο βασικό μισθό των πιλότων της British Airways



Με μειώσεις μισθών φαίνεται πως είναι αντιμέτωποι οι πιλότοι της British Airways

Οι πιλότοι θα υποστούν μείωση του βασικού τους μισθού κατά 50% τον Απρίλιο και τον Μάιο, καθώς ο βρετανικός αερομεταφορέας επιδιώκει να μειώσει το λειτουργικό του κόστος μετά την έξαρση της επιδημίας.

Με επιστολή της προς το προσωπικό της, η διοίκηση της BA ανέφερε πως έχει συμφωνήσει σε κάποια πρώτα μέτρα με το συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους χειριστές της και το κάνει για να αντιμετωπιστεί «η άμεση απειλή» για την εταιρεία που έχει εγείρει η πανδημία και «ο χωρίς προηγούμενο αντίκτυπός της» στη δραστηριότητά της.  Η μείωση των αποδοχών θα γίνει το επόμενο τρίμηνο.


Σωτήρης Τσιόδρας επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για υπουργός υγείας από τον Μητσοτάκη



Η ήρεμη δύναμη στη μάχη του κορονοϊού

Σωτήρης Τσιόδρας ο άνθρωπος που με σοβαρότητα ανακοινώνει την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος που αποτέλεσε τον εκλεκτό του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην χώρα μας. 

Γιατρός-λοιμωξιολόγος, που με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ενημερώνει καθημερινά και πληροφορεί τους πολίτες χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής.

Ένας καταξιωμένος και καταρτισμένος επιστημόνας γιατρός που δεν πρέπει να αφήσει ανεκμετάλλευτο η κυβέρνηση.

Απόφοιτος του Harvard, κάτοχος μεταπτυχιακού, το 2005 συμμετείχε στην οργάνωση και στον σχεδιασμό αντιμετώπισης πανδημίας γρίπης και στην ολοκλήρωση του Εθνικού σχεδίου Πανδημίας ως μέλος της ομάδας συγγραφής. Συμμετείχε επίσης, ως ειδικός λοιμωξιολόγος σε θέματα δημόσιας υγείας, σε 4μελείς επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European CDC), οι οποίες επιθεώρησαν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την προετοιμασία για πανδημία γρίπης σε εθνικό επίπεδο (Ιταλία και Ουγγαρία). Το βιογραφικό του, αριθμεί 27 σελίδες! Είναι πατέρας επτά παιδιών, ψάλτης στην εκκλησία και η Ελλάδα έχει ανάγκη απο τέτοιας ποιότητας ανθρώπους.

Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη τέτοιους ανθρώπους επιστήμονες γιατρούς όπως ο Τσίοδρας και όχι τον Πολάκη.


Σπείρα στόχευε κλειστές επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενη της κατάσταση



Εξαρθρώθηκε έπειτα από επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εγκληματική οργάνωση, η οποία ενέχεται σε περιπτώσεις ληστείας, καθώς και διαρρήξεων και κλοπών από οικίες και επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν ως μέλη της οργάνωσης τρεις (3) ημεδαποί ηλικίας 34, 42 και 38 ετών και δύο (2) αλλοδαποί ηλικίας 36 και 31 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμορία, ληστεία, κλοπές κατά συναυτουργία, εμπρησμό  και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης τελούμενα κατά συναυτουργία, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων και για παράβαση του Νόμου περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ειδικότερα, οι συλληφθέντες το τελευταίο δεκαήμερο εκμεταλλευόμενοι και την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων και επιχειρήσεων ως μέτρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, προέβησαν στη διάπραξη μίας (1) ληστείας και επτά (7) διαρρήξεων επιχειρήσεων και καταστημάτων (Ιδιωτικό Κ.Τ.Ε.Ο., τυχερών παιγνίων, ενεχυροδανειστήριο και εταιρείες) στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών, Χαλκιδικής και Δράμας. Το ίδιο χρονικό διάστημα διέρρηξαν την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και τρεις (3) οικίες στο Νόμο Φλώρινας.

Η λεία τους περιλαμβάνει χρηματικά ποσά, ποσότητα χρυσού, ηλεκτρονικές συσκευές, εμπορεύματα και προσωπικά αντικείμενα των ιδιοκτητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προσέγγιση στους τόπους τέλεσης των εγκληματικών τους ενεργειών και τη διαφυγή τους, χρησιμοποιούσαν ως «επιχειρησιακά» οχήματα, τρία (3) κλεμμένα αυτοκίνητα και ένα (1) αυτοκίνητο ενός εκ των δραστών, στα οποία είτε τοποθετούσαν κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας από έτερα οχήματα είτε τοποθετούσαν ειδικές μεμβράνες μετατρέποντας το χρώμα τους, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό τους.

Σημειώνεται ότι, τα προαναφερόμενα οχήματα τα απέκρυπταν σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο στην περιοχή της Νεωχορούδας, όπου μετέβαιναν λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα αντιπαρακολούθησης.

Τα μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν χθες (19-03-2020) έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και της Υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, καθώς και δικυκλιστών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στις περιοχές των Διαβατών και του Ευόσμου.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους στην περιοχή των Διαβατών βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, ασύρματοι πομποδέκτες συντονισμένοι με τη συχνότητα της αστυνομίας, ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι αυτοκινήτων, τους οποίους χρησιμοποιούσαν για την κλοπή των οχημάτων, διαρρηκτικά εργαλεία και πλήθος κλοπιμαίων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν συμμετοχή τους σε παρόμοιες έκνομες ενέργειες.












Κορωνοϊός - Γερμανία: «Επιστρέψτε το συντομότερο στην Ελλάδα» συστήνει η ελληνική πρεσβεία στους Έλληνες



Σύσταση «σε όλους τους Έλληνες πολίτες μονίμους κατοίκους Ελλάδας που βρίσκονται στη Γερμανία και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα» να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες εμπορικές πτήσεις, απευθύνει η Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο «πιθανών μελλοντικών δυσχερειών στην μετακίνησή τους».

Στην ανακοίνωσή της η Πρεσβεία υπενθυμίζει ακόμη ότι όσοι φθάνουν στην Ελλάδα υποχρεούνται σε 14ήμερη κατ' οίκον παραμονή, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, ενώ επισημαίνει ότι τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στην Γερμανία επηρεάζουν τόσο τον τρόπο όσο και το ωράριο λειτουργίας των Προξενείων της Ελλάδας στο Αμβούργο, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, την Στουτγάρδη, την Φρανκφούρτη και το Βερολίνο.

Οι αλλαγές αυτές θα εξετάζονται και θα αναπροσαρμόζονται σε καθημερινή βάση, ανάλογα με τις συνθήκες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Πηγή


Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί για διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας



Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες της 17-3-2020, στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, δύο αλλοδαποί για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση εγκληματικών κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών και έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, για αλλοδαπούς διακινητές ναρκωτικών, εντοπίσθηκαν οι ανωτέρω και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω δραστηριοποιούντο στη διακίνηση ναρκωτικών, στην ευρύτερη περιοχή της κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα πέριξ της Νομικής Σχολής, της Πλατείας Βικτωρίας, της Πλατείας Αμερικής και του Μεταξουργείου.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:




(370) συσκευασίες με ηρωίνη συνολικού βάρους (31,3) γραμμαρίων
(161) συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού βάρους (9,6) γραμμαρίων
άγνωστης σύνθεσης σκόνη βάρους (430) γραμμαρίων
το χρηματικό ποσό των (1.065) ευρώ
(9) λίρες Αγγλίας
(9) κινητά τηλέφωνα
ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
πλήθος νάιλον συσκευασιών

Ο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Κυρίτσης ακροαριστερά ανεύθυνος και προκλητικός κάνει αντιπολίτευση με τον κορωνοϊό



Είναι τραγικό σε τέτοιες δύσκολες στιγμές που όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι να υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση.

Χωρίς ίχνος ευθύνης και φιλότιμου το μέλος τους ΣΥΡΙΖΑ και γωνστός ακροαριστερός Γιώργος Κυρίτσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση στους γιατρούς και τους επιστήμονες κατηγορώντας τους ότι κάνει υποκαταμέτρηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και να υπονομεύσει τα περιοριστικά μέτρα, πράγμα καταστροφικό. 

Έγραψε ο προκλητικός ανεύθυνος ακροαριστερός στο twitter «Η υποκαταμετρηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, μπορεί να δημιουργήσει εφησυχασμό και να υπονομεύσει τα περιοριστικά μέτρα, πράγμα καταστροφικό. Και όλα αυτά για να λένε οι καραγκιόζηδες κύκλοι μαξίμου ότι η πολιτική τους αποδίδει. Αλλάξτε ρότα».



Η υποκαταμετρηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, μπορεί να δημιουργήσει εφησυχασμό και να υπονομεύσει τα περιοριστικά μέτρα, πράγμα καταστροφικό. Και όλα αυτά για να λένε οι καραγκιόζηδες κύκλοι μαξίμου ότι η πολιτική τους αποδίδει. Αλλάξτε ρότα
1:19 μ.μ. · 19 Μαρ 2020Twitter for iPhone



Γελάει ο κόσμος με τους Τούρκους κομάντο στον Έβρο


Δεν φτάνει που προκλητικά είχαν συνεννόηση με λαθρομετανάστες και διακινητές για να τους βρουν πέρασμα στην Ελλάδα, δεν ήξεραν να χειριστούν και το φουσκωτό στο ποτάμι.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το evros-news.gr, οι Τούρκοι κομάντο έχουν εμφανείς δυσκολίες να χειριστούν το φουσκωτό σκάφος τους με συνέπεια να αντιμετωπίζουν προβλήματα ευστάθειας με τους παραμικρούς κυματισμούς του ποταμού και να γελάνε οι Ελληνικές και Ευρωπαϊκές δυνάμεις μαζί τους!

Μόλις κατάλαβαν ότι τους πήραν χαμπάρι και τους  παρακολουθούν από την ελληνική πλευρά του ποταμού, τότε προσπάθησαν να επιχειρήσουν κάποιες εντυπωσιακές μανούβρες με τα όπλα στα χέρια, κάνοντας… κύκλους στο μέρος του ποταμού που ανήκει στην Τουρκία! Αλλά με τους αδέξιους χειρισμούς τους βάζουν δύσκολα στους εαυτούς τους και γελάει ο κόσμος μαζί τους!






Δύο αντιαρματικά και καλάσνικοφ στην γιάφκα της τούρκικης οργάνωσης



2 αντιαρματικά, μεγάλος αριθμός καλάσνικοφ και χειροβομβίδων όπως και άλλο πολεμικό υλικό βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Αυλώνος στα Σεπόλια.

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα φέρεται να ανήκει σε μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Aπελευθερωτικού Κόμματος-Mετώπου DHKP-C της Τουρκίας και οι οποίοι φέρεται να σχεδίαζαν νέο κύκλο επιθέσεων στην Τουρκία.

Στην κατοικία στα Σεπόλια βρέθηκε τούνελ μήκους 25 μέτρων που οδηγούσε τελικώς στο πεζοδρόμιο γειτονικού δρόμου και θα χρησιμοποιείτο σαν οδός διαφυγής.

Έχουν γίνει μέχρι τώρα προσαγωγές περισσότερων των (20) αλλοδαπών.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες η σημερινή επιδρομή αποτελεί την κατάληξη πολύμηνης έρευνας της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ και υπολογίζεται ότι, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, πιθανόν να υπάρχει θαμμένος οπλισμός μελών της τουρκικής οργάνωσης σε δάση ή κι άλλες περιαστικές περιοχές της Αθήνας.




Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες


Συμπολίτες μου,

Επικοινωνούμε ξανά, όπως σας έχω υποσχεθεί, για τα νέα δεδομένα στα μέτωπα της υγείας μας και της οικονομίας. Για να ανακοινώσω τις νέες πρωτοβουλίες μας. Αλλά και για να σας στείλω και πάλι μήνυμα ενότητας, πειθαρχίας και υπευθυνότητας.
Θα το επαναλάβω όσο πιο απλά γίνεται: Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες δραστικά μέτρα για να μειώσουμε τη διάδοση του ιού, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές και περίπλοκες αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ, λοιπόν, να μη γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα.
Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχτώ.
Ναι, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι η επιστήμη θα αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία νωρίτερα από ό,τι αναμέναμε. Αλλά για τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρξει καμιά μαγική λύση.
Θα στηριχθούμε στις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο ενισχύεται με ταχύτατους ρυθμούς: Προσθέτουμε κλίνες και κρεβάτια εντατικής, αγοράζουμε αναπνευστήρες και αναλώσιμα. Και προσλαμβάνουμε 2.000 νοσηλευτές και ειδικούς γιατρούς.
Ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι είναι παρόντες, με σημαντικές δωρεές, σε τούτη τη δύσκολη στιγμή. Καλώ, όμως, και τους απόντες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.
Κάνω επίσης έκκληση στους πολίτες να ακούν μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις. Τα fake news κάνουν κακό στην υγεία, σωματική και ψυχική.
Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να τη σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αν μείνουμε σπίτι, αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές.
Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε.
Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.
Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.
Και κάτι τελευταίο. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί.
Συμπολίτες μου,
Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και για την οικονομία. Τώρα, ωστόσο, έχουμε περισσότερα όπλα στη φαρέτρα μας για να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής.
Μετά την απαλλαγή μας από τα δυσβάσταχτα υπερπλεονάσματα του παρελθόντος, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ εντάσσει για πρώτη φορά και τη χώρα μας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Επιτέλους, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή η εξέλιξη μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας. Το πρόγραμμα αυτό είναι δυναμικό και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις.
Σήμερα, ανακοινώνω ότι ο Προϋπολογισμός του Κράτους αναθεωρείται. Έτσι, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.
Μιλώ, δηλαδή, για περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή προσθετής ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Κατά συνέπεια, μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους.
Το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.
Οκτακόσια ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες. Φροντίζουμε, πέρα και πάνω από όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση.
Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς.
Θέλω να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι κανείς στην πατρίδα μας δεν θα μείνει μόνος μέχρι να περάσει κι αυτή η περιπέτεια.
Και η προσωπική μου δέσμευση είναι να μην πάψω να αγωνίζομαι για έναν διπλό στόχο.
Ο μεγαλύτερος πλούτος του τόπου μας είναι οι άνθρωποί του, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, και η δική τους υγεία είναι η πρώτη μου φροντίδα.
Αλλά και η ευημερία τους αποτελεί ταυτόχρονα προτεραιότητα. Η κυβέρνηση λοιπόν, θα κρατήσει ζωντανό τον σπόρο της ανάπτυξης που είχε ήδη αρχίσει να καρποφορεί.
Η επόμενη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη. Και θα ξημερώσει πιο φωτεινή αν μείνουμε υπεύθυνοι και πειθαρχημένοι. Ενωμένοι αλλά μακριά ο ένας από τον άλλο!
Μένουμε σπίτι, μένουμε αισιόδοξοι, μένουμε αποφασισμένοι, μένουμε -πάνω απ’ όλα- υγιείς!




46 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 464 συνολικά



Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε την Πέμπτη 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Έτσι τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 464. 

Κατά την ημερήσια ενημέρωση για τις εξελίξεις του κορωνοϊού, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, γνωστοποίησε πως τα 72 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής.   

Όπως είπε, οι νεκροί είναι έξι, ενώ 78 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. 

Ο μέσος όρος των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.   

19 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.