Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Η δραματική προειδοποίηση για 260.000 νεκρούς που άλλαξε την πολιτική Τζόνσον


Η αναβάθμιση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση υπαγορεύθηκε σε μεγάλο βαθμό από την προειδοποίηση επιστημόνων ότι με τη στρατηγική που ακολουθείτο μέχρι χθες η χώρα θα ερχόταν αντιμέτωπη με το θάνατο 260.000 πολιτών.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα κατά του νέου κορωνοϊού στο Imperial College, που συγκαταλέγεται μεταξύ των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης Τζόνσον, η στρατηγική της «καταστολής της επιδημίας» με μέτρα κοινωνικής απομόνωσης σαν αυτά που εξήγγειλε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός για περίοδο έως 18 μήνες θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη στρατηγική του «μετριασμού» της έξαρσης του ιού.

Οι Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η τρέχουσα απειλή για τη δημόσια υγεία είναι η πιο σοβαρή από τέτοιου είδους ιό από την εποχή της ισπανικής γρίπης του 1918 με τα εκατομμύρια θυμάτων.

Προσθέτουν ότι η προσπάθεια καταστολής του κορωνοϊού με περιοριστικά μέτρα είναι «η μόνη βιώσιμη στρατηγική» αυτή τη στιγμή, έστω και αν «οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που χρειάζονται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πολιτικής θα είναι βαθιές».

Οι επιστήμονες του λονδρέζικου πανεπιστημίου ανέφεραν: «Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει τέτοια μέτρα ήδη, αλλά ακόμα και εκείνες οι χώρες σε ένα νωρίτερο στάδιο της επιδημίας τους, (όπως το Ην. Βασίλειο) θα χρειαστεί να τα υιοθετήσουν σύντομα».

Αν και η στρατηγική αυτή δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει τα αναμενόμενα, σημειώνει η έκθεση, η τακτική του μετριασμού της επιδημίας που ακολουθούσε η βρετανική κυβέρνηση θα δημιουργούσε απαιτήσεις από το εθνικό σύστημα υγείας που θα υπερέβαιναν οκτώ φορές τις δυνατότητές του, οδηγώντας στο θάνατο περίπου 260.000 ανθρώπων.

Η έκθεση των επιστημόνων του Imperial College βασίστηκε στην ανάλυση των δεδομένων για τις πιέσεις στο σύστημα υγείας στη Λομβαρδία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.543 και ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί στους 55.


Θανάσης Γκαβός
skai.gr


Αναβάλλεται το Euro 2020 και πάει για το 2021


Η UEFA έκανε γνωστή την πρόθεση της στην τηλεδιάσκεψη με την ECA, δηλαδή τους συλλόγους, και την FIFpro, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές,  για αναβολή του EURO, προτείνοντας να διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2021, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις διασυλλογικές διοργανώσεις της και στα εθνικά πρωταθλήματα.

Πλέον αναμένεται η δεύτερη τηλεδιάσκεψη, αυτή στην οποία θα πάρουν μέρος οι εκπρόσωποι των 55 Ομοσπονδιών στην οποία θα επικυρωθεί η απόφαση για το Euro και θα γίνει γνωστό το τι θα γίνει με τα εθνικά πρωταθλήματα.


Σε «καραντίνα» διαρκείας Ελλάδα και Ευρώπη


Σε «υγειονομική καραντίνα» τίθενται Ελλάδα και Ευρώπη σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της επέλασης του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι από αύριο κλείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, ενώ παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, που θα είναι ανοικτά και τις Κυριακές, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Παράλληλα, ρολά μπαίνουν σε όλα τα τουριστικά καταλύματα, ενώ αναμένεται να απαγορευθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.

Προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου είναι να διατηρηθεί «ανοικτό» το κράτος, δηλαδή να συνεχίσουν να παρέχονται οι βασικές υπηρεσίες, πέραν βεβαίως του συστήματος υγείας. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΥΠΑ) και εκπροσώπους κινητής τηλεφωνίας, για να συζητηθούν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, ώστε σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων μεταξύ εργαζομένων να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους. Παράλληλα, έχουν δοθεί οδηγίες για βάρδιες και «συντήρηση δυνάμεων» σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος, την «προσωρινή» απαγόρευση «μη ζωτικών» ταξιδιών από χώρες εκτός της Ζώνης Σένγκεν εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως δήλωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η απαγόρευση θα διαρκέσει σε πρώτη φάση 30 ημέρες και αν κριθεί αναγκαίο θα ανανεωθεί. Από το μέτρο εξαιρούνται πολίτες των μελών της Ζώνης Σένγκεν, γιατροί, νοσοκόμοι και άλλοι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και πολίτες τρίτων χωρών που εργάζονται σε χώρα-μέλος του Σένγκεν. Για να ισχύσει το μέτρο, πρέπει να υιοθετηθεί επισήμως σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οπως είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη του G7, η εισήγηση της Κομισιόν έγινε κατόπιν «εκτεταμένων διαβουλεύσεων» με τα κράτη-μέλη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το μέτρο συγκέντρωσε «την ισχυρή υποστήριξη» των μελών της Ζώνης Σένγκεν (22 κράτη-μέλη της Ε.Ε. συν Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν), σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, ενώ η Νορβηγία και η Ελβετία, σε επαφές που είχε μαζί τους, το είδαν και αυτές «πολύ θετικά».

Εγγραφο της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη που διέρρευσε (Bloomberg) φανερώνει ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση προτείνεται ως μέτρο που θα «επιτρέψει την άρση των συνοριακών ελέγχων» στο εσωτερικό της Ζώνης Σένγκεν, οι οποίοι «απειλούν να προκαλέσουν σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε.».

Νωρίτερα χθες, η Κομισιόν δημοσιοποίησε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των συνοριακών ελέγχων στο εσωτερικό της Ε.Ε. Η λογική τους είναι άτομα που αποτελούν ύποπτα κρούσματα του κορωνοϊού να ταυτοποιούνται μέσω υγειονομικών ελέγχων στα σύνορα και να λαμβάνουν την ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται, είτε στη χώρα αναχώρησης είτε στη χώρα άφιξης. Στη σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν αναφέρει ρητώς ότι είναι προτιμότερη αυτή η προσέγγιση από το γενικευμένο κλείσιμο των συνόρων.

Οι οδηγίες αυτές παρουσιάστηκαν χθες το πρωί σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών των κρατών-μελών η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.

Στην ακραία περίπτωση που θα χρειαστεί κλείσιμο των συνόρων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, «πρέπει να οργανώνεται με τρόπο που αποφεύγει τη δημιουργία μεγάλων συγκεντρώσεων, που συνεπάγονται κίνδυνο εξάπλωσης του ιού».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Kορωνοϊός: Το Ιράν αφήνει προσωρινά ελεύθερους 85.000 κρατούμενους



Το Ιράν ανακοίνωσε ότι άφησε προσωρινά ελεύθερους 85.000 κρατούμενους, περιλαμβανομένων πολιτικών κρατούμενων, δήλωσε εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών σήμερα στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

«Περίπου το 50% όσων αφέθηκαν ελεύθεροι είναι κρατούμενοι που καταδικάστηκαν για θέματα ασφαλείας (…) Επίσης στις φυλακές έχουμε λάβει προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία», επεσήμανε ο Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί.

Στις 10 Μαρτίου ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν Τζαβαΐντ Ρεχμάν είχε δηλώσει ότι ζήτησε από την Τεχεράνη να αφήσει ελεύθερους όλους του πολίτικούς κρατούμενους προσωρινά από τις υπερπλήρεις φυλακές της προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση της covid-19. Ο Ρεχμάν είχε προσθέσει ότι Ιρανοί κρατούμενοι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Μέχρι στιγμής στο Ιράν έχουν καταγραφεί 14.991 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 και 853 θάνατοι. Πρόκειται για μία από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία εκτός Κίνας.

Ο Εσμαϊλί δεν εξήγησε πότε θα χρειαστεί να επιστρέψουν στη φυλακή όση αφεθούν ελεύθεροι.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Παγώνουν για 6 μήνες δάνεια επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό


Μέτρα στήριξης για τις συνεπείς επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό λαμβάνουν οι τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, όπως η αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου τουλάχιστον ως 30 Σεπτεμβρίου. Το μέτρο αφορά πάγωμα κεφαλαίου και όχι τόκων.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕΤ, οι ελληνικές τράπεζες, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και συνεργάζονται με την Κυβέρνηση και τις Εποπτικές Αρχές, ώστε να συμβάλλουν με όσες δυνάμεις διαθέτουν στην αντιμετώπιση της αρνητικής αυτής συγκυρίας.

Ως άμεση πρωτοβουλία και λαμβάνοντας υπόψη την ευελιξία που παρέχουν οι εποπτικές αρχές υπό τις παρούσες ακραίες συνθήκες, ανακοινώνουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τα οποία περιλαμβάνουν αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) που οφείλονται από σήμερα  μέχρι, τουλάχιστον, την 30η/9/2020. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση.

Συγκεκριμένα, οι παραπάνω δανειολήπτες δύνανται να αιτηθούν τη μεταγενέστερη καταβολή χρεωλυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31η/12/2019. Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Κορωνοϊός: Καταδίκες για τους παραβάτες των μέτρων



Σε ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν δύο επαγγελματίες που παρά την απαγόρευση, λειτούργησαν την επιχείρησή τους, αδιαφορώντας για τη διασπορά του επικίνδυνου ιού. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τους επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή 300 ευρώ στον καθένα. Η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι 5 χρόνια.

Οι αρχές, ακολουθώντας και την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα, για πιστή τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας για όποιον παραβιάζει τα μέτρα της Πολιτείας, έχουν προχωρήσει  σε δεκάδες συλλήψεις σε όλη την Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 31 υποθέσεις που υπήρχαν χθες στο πινάκιο του Τριμελούς Αυτοφώρου της Αθήνας, οι 29 αφορούσαν συλληφθέντες για παράβαση των μέτρων της Πολιτείας για τον κορωνοϊό.

Πλην των δύο που δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, οι υπόλοιποι 27 ζήτησαν ολιγοήμερη αναβολή και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο θα δικαστούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, καθώς βάσει των νέων αυστηρότερων προληπτικών μέτρων, τα Αυτόφωρα θα δικάζουν μόνο υποθέσεις με κατηγορουμενους που κρατούνται.

Την ίδια ώρα, και οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων απευθύνουν έκκληση σε δικηγόρους και πολίτες να μην προσέρχονται χωρίς σοβαρό και επείγοντα λόγο στους χώρους των δικαστηρίων.

Παραπέμπουν στην τελευταία ΚΥΑ βάσει της οποίας καμία προθεσμία δεν χάνεται και καμία αξίωση των πολιτών δεν παραγράφεται και ζητούν, αντί προσέλευσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τα δικαστήρια για όποιον χρειάζεται διευκρινίσεις.


Ιωάννα Μάνδρου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Υπεγράφη η εγκύκλιος για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στα ΑΕΙ


Τους τρόπους εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα ΑΕΙ περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης. «Δεν θα χαθεί το εξάμηνο», δήλωσε σχετικά ο κ. Διγαλάκης.

Έτσι, τα ΑΕΙ μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα και πλατφόρμες, ενώ σε αρκετά υπάρχουν και συμπληρωματικά λογισμικά πακέτα, τα οποία επιτρέπουν την απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο διαδικτυακά. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης των σχετικών υποδομών των ΑΕΙ με προμήθεια εξοπλισμού κεντρικών εξυπηρετητών και νέων αδειών χρήσης πλατφόρμας λογισμικού.

Επιπλέον, εκτός από την άμεση διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ηλεκτρονικά μέσα για όσα μαθήματα είναι εφικτό, τα ΑΕΙ και οι διδάσκοντες μπορούν να αξιοποιήσουν το διάστημα έως τις 24 Μαρτίου προκειμένου να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο παράτασης της απαγόρευσης εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία.

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως ενημέρωσε το υπουργείο, θα υπάρξει πλήρης μετάπτωση σε ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να μη χαθεί το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο. Επομένως, στόχος των ΑΕΙ πρέπει να είναι να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα μαθήματα με ηλεκτρονικά μέσα, και μάλιστα με μεθόδους και εργαλεία σύγχρονης διδασκαλίας, με αφετηρία την 26η Μαρτίου.

«Τα ΑΕΙ ξεκίνησαν από χθες την εκπαιδευτική διαδικασία με ηλεκτρονικό τρόπο. Παράλληλα, οφείλουν να αξιοποιήσουν το διάστημα έως τις 24 Μαρτίου, ώστε, σε περίπτωση παράτασης της απαγόρευσης λειτουργίας, τα περισσότερα μαθήματα να μπορούν να προσφερθούν με ηλεκτρονικά μέσα εξ αποστάσεως. Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στηρίζει την προσπάθεια αυτή», ανέφερε ο κ. Διγαλάκης.

Eπίσης, μετά από συνεννόηση της ηγεσίας του υπουργείου με τις εταιρείες Google και Microsoft, παρέχονται δωρεάν επιπλέον δύο ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδραστικής-ψηφιακής μάθησης. Επιπρόσθετα, το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUNET θα συνδράμει στην πλήρη αξιοποίηση/αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων ηλεκτρονικής διαχείρισης και υλοποίησης μαθημάτων, καθώς επίσης και στους τρόπους συνέργειας όλων των προσφερομένων εργαλείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Τέλος το δελφινάριο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Ανακλήθηκε η άδεια


Η Περιφέρεια Αττικής ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του τμήματος των θαλασσίων θηλαστικών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, όπου δελφίνια πραγματοποιούσαν «παραστάσεις», έπειτα χρόνιες αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων.

Μέλη του φιλοζωικού κινήματος σχολίασαν την απόφαση με τη φράση «ο φιλοζωικός κόσμος δικαιώνεται, η δε Περιφέρεια Αττικής (επιτέλους) ακούει», σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση προχωρούσε σε παραστάσεις δελφινιών με αντίτιμο, παρότι ο νόμος απαγορεύει κάθε είδους παραστάσεις με συμμετοχή ζώων. Με την απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, η Περιφέρεια Αττικής ανακαλεί την άδεια λειτουργίας του δελφινάριου που λειτουργεί στα Σπάτα.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ η εταιρεία εκμεταλλευόταν δελφίνια για εμπορικούς σκοπούς, ενώ επιθεωρητές Περιβάλλοντος που επισκέφθηκαν το ζωολογικό πάρκο υποδυόμενοι τους απλούς επισκέπτες, πριν από τρία χρόνια, διαπίστωσαν ότι πραγματοποιούνται παραστάσεις με εισιτήριο 3 ευρώ το άτομο, με τα δελφίνια να καλούνται να πραγματοποιούν ασκήσεις κατόπιν εντολών, ακόμη και «πιρουέτες», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην έκθεσή τους. Όλα αυτά συνέβαιναν, ενώ ο νόμος απαγορεύει τη «χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Ακόμη και στην περίπτωση που εξαιρούνται οι ζωολογικοί κήποι από τις απαγορεύσεις, αυτό γίνεται «υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων».


Υπόθεση διεθνούς διάστασης και κυρώσεις 


Παρά τη βεβαίωση κυρώσεων από τους επιθεωρητές προς την εταιρεία, οι παραστάσεις συνεχίζονταν σύμφωνα με καταγγελίες. Η πιο γνωστή υπήρξε η διεθνής καταγγελία για «εγκληματική συμπεριφορά» σε ζώα στην οποία προέβη ο γερμανικός οργανισμός προστασίας των ζώων ProWal, το 2017. Στις 5 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο μιας παρέμβασης ακτιβιστών στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Οικολογική Συμμαχία», Γιώργου Δημητρίου, κάλεσε σε εφαρμογή του νόμου και των επιβαλλόμενων κυρώσεων. Η περιφερειακή αρχή διαβεβαίωσε τον αντιπολιτευόμενο σύμβουλο για άμεση επιβολή των προβλεπόμενων.

Έκτακτος έλεγχος και πόρισμα 

Όπως προκύπτει από την απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του δελφιναρίου, που υπογράφεται από τον αρμόδιο περιφερειακό σύμβουλο, Σταύρου Βοϊδονικόλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας προχώρησαν σε έκτακτο επιτόπιο έλεγχο στο ζωολογικό πάρκο, παραδίδοντας το πόρισμά τους στις 24 Φεβρουαρίου. Αιρετοί της Περιφέρειας Αττικής, επικαλούμενοι τον νόμο, αναφέρουν θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής για το ζωολογικό πάρκο: α) να οριστεί ένα πρόσωπο ως εγγυητής για την φροντίδα των ζώων, β) να φύγουν από την επιχείρηση όποιες υποδομές παραπέμπουν σε παραστάσεις (π.χ. κερκίδες), γ) να σφραγιστεί η επιχείρηση.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» ενημερώνει ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης της Περιφέρειας Αττικής που ανακαλεί την άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων για τα δελφίνια.


Πηγή : Lifo.gr



Πάνω από 6.000 κρούσματα και 13 νεκροί στη Γερμανία



Ξεπέρασαν τα 6.000, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Γερμανία, με 1.174 νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται μέσα στο περασμένο 24ωρο, ενώ οι ασθενείς που υπέκυψαν από επιπλοκές της ασθένειας COVID-19 ανέρχονται σε 13. Στα 7.100 ανεβάζει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ.

Τα περισσότερα κρούσματα, 2.744, είναι συγκεντρωμένα στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, ενώ ακολουθούν η Βάδη - Βυρτεμβέργη με 1.105 και η Βαυαρία, η οποία κηρύχθηκε χθες σε «κατάσταση καταστροφής», με 712 κρούσματα του κορονοϊού.

Στο Βερολίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής Γερουσίας, έχουν διαπιστωθεί 332 κρούσματα, 20 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ τρία άτομα βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το Βερολίνο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, διαθέτει 2.000 κλίνες σε ΜΕΘ και περισσότερες από 1.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνοής.


Την ίδια ώρα στο Κέμνιτς της Σαξονίας ανοίγει σήμερα προσωρινός χώρος φιλοξενίας ατόμων είτε θετικών στον κορονοϊό είτε «υπόπτων» κρουσμάτων. Η εγκατάσταση στήνεται στους χώρους της Έκθεσης του Κέμνιτς και διαθέτει 150 καμπίνες απομόνωσης.

Χθες η Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε «άνευ προηγουμένου» μέτρα, τα οποία, είπε, είναι αναγκαία προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τις τράπεζες, τα πρατήρια βενζίνης, τα καθαριστήρια και τα κομμωτήρια. Απαγορεύονται στο εξής τα ταξίδια με τουριστικά λεωφορεία, αλλά και οι τουριστικές διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία. Κλειστές θα παραμείνουν οι εκκλησίες, αλλά και οι παιδικές χαρές.

Τα μέτρα αυτά, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναμένεται να πλήξουν σοβαρά την γερμανική οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική κατανάλωση. Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας, το λιανικό εμπόριο υπολογίζεται ότι θα έχει απολεσθέντα έσοδα αξίας 1,15 δισεκ. ευρώ κάθε ημέρα που τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά, ενώ τα πρώτα «λουκέτα» αναμένονται εντός εβδομάδων. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέφαν Γκεντ, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, των επίπλων και των καλλυντικών έχει ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα. «Τώρα έρχεται η ολική καταστροφή. Μέσα σε τρεις-τέσσερις εβδομάδες θα αρχίσουν οι χρεοκοπίες. Αν αυτή η κατάσταση διαρκέσει δύο μήνες, το λιανικό εμπόριο δεν θα αντέξει», εξήγησε ο κ. Γκεντ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Στην μάχη της ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και της παρότρυνσής τους να ακολουθήσουν τις οδηγίες της πολιτείας, συμμετείχε χθες και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος διαβεβαίωσε μεν ότι «θα νικήσουμε τον ιό», αλλά ζήτησε από τους Γερμανούς να παραμείνουν «ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι» και να ακολουθούν τις οδηγίες. «Δείξτε κατανόηση, τα μέτρα είναι αναγκαία», δήλωσε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε όσους εργάζονται σε ευαίσθητους τομείς: τις νοσηλεύτριες, τους γιατρούς, αλλά και τους ταμίες στα σούπερ μάρκετ και τους οδηγούς των φορτηγών τροφοδοσίας. «Ο κόσμος μετά θα είναι άλλος κόσμος», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε ότι εξαρτάται «από εμάς τους ίδιους» το πώς θα γίνει αυτή η αλλαγή. «Μόνο ως κοινότητα μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό», τόνισε ο πρόεδρος της Γερμανίας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας κάνει το παν προκειμένου η κρίση να μην μετατραπεί σε υπαρξιακό ζήτημα για τις επιχειρήσεις της χώρας.


Πηγή : newsbeast.gr


Κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ για 30 ημέρες εισηγείται η πρόεδρος της Κομισιόν




Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε σήμερα να επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διάστημα 30 ημερών.

«Όσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Κατά συνέπεια (…) προτείνω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εισάγουμε προσωρινούς περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια στην ΕΕ» ανέφερε η ντερ Λάιεν.

«Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να ισχύσουν για περίοδο 30 ημερών, αλλά μπορούμε να την παρατείνουνε αν είναι αναγκαίο», πρόσθεσε.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τους περιορισμούς αυτούς θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι χωρών μελών της ΕΕ, τα μέλη των οικογενειών των Ευρωπαίων πολιτών, οι διπλωμάτες, οι γιατροί και οι ερευνητές που εργάζονται για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

Δύο ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να απαγορεύσει στους αλλοδαπούς πολίτες να μπαίνουν στη ζώνη Σένγκεν, η οποία αποτελείται από 22 χώρες μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Η Βρετανία και η Ιρλανδία δεν είναι μέλη της.

Και οι δύο πηγές είπαν ότι αναμένουν να συζητηθεί το θέμα στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν αύριο Τρίτη οι ηγέτες των χωρών μελών με αντικείμενο την πανδημία.

«Η ιδέα αυτή συζητείται με σκοπό να αποφύγουμε να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τα συστήματα υγείας. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ την Τρίτη, αν θα συμφωνήσουν και οι χώρες της Σένγκεν εκτός ΕΕ, αν θα συντονιστούμε με τη Βρετανία και την Ιρλανδία», είπε η μία από τις πηγές αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
in.gr


Απίστευτο! Έβγαλε την μάσκα της και εβηξε στο πρόσωπο αστυνομικού




Το περιστατικό συνέβη όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για έλεγχο ύποπτο όχημα, στο οποίο επέβαινε η 27χρονη ως συνοδηγός.

Η νεαρή γυναίκα αντιδρούσε στον έλεγχο και αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των αστυνομικών προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα και άρχισε να φωνάζει.

Στη συνέχεια έκανε το απίστευτο και προκλητικό έβγαλε την μάσκα μίας χρήσης για την προστασία από τα μικρόβια που φορούσε και έβηξε στο πρόσωπο του ενός αστυνομικού.

Φυσικά η 27χρονη συνελήφθη και καλό θα ήταν να περάσει και από μια ψυχιατρική εκτίμηση.


352 τα κρούσματα στην Ελλάδα



Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα 51 είναι απροσδιορίστου πηγής μόλυνσης («ορφανά»). 
Εξήντα πέντε κρούσματα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πατρών. Εννέα νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας . Το 51% των κρουσμάτων είναι άνδρες. Δέκα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο. Συνολικά έχουν ελεγχθεί για κορονοϊό 4320 δείγματα.



Παύει κάθε λειτουργία στις εκκλησίες με κυβερνητική απόφαση



Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται λόγω κορωναϊού οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.

Ειδικότερα η απόφαση της κυβέρνησης στηρίχθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την διαφορά ότι απαγόρευσε και την κυριακάτικη λειτουργία.

Χαιρετίζοντας  την απόφαση της Διαρκής Ιερά Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μέσω Twitter ότι « οι εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή».

Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Σε δήλωσή της από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση:

τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και
την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας).

Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.