Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Ο Τζέραρντ Μπάτλερ φώναξε «This is Sparta»


Ο διάσημος ηθοποιός άναψε το βωμό, φωνάζοντας τη διάσημη κραυγή του ως «Λεωνίδας» από την ταινία «300»: «This is Sparta».

 Γύρω από τον Τζέραλντ Μπάτλερ συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, ενώ τα μέτρα ασφαλείας για τον διάσημο ηθοποιό ήταν δρακόντεια. 


Σημειώνεται ότι εκτός από τον Τζέραλντ Μπάτλερ, ως λαμπαδηδρόμος έτρεξε και ο Μπίλι Ζέιν.









Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βουλγαρία μέχρι τις 13 Απριλίου



Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε, σήμερα, ομόφωνα την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 13 Απριλίου, κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού ανέρχονται πλέον σε 23 στη Βουλγαρία, ενώ έχει καταγραφεί κι ένας θάνατος, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος ώστε η κυβέρνηση να κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια και να απαγορεύσει τις δημόσιες εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να υπάρξουν και ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς ορισμένες χώρες αλλά και στην είσοδο στη χώρα ατόμων που προέρχονται από κράτη με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων Covid-19.

Πηγή


Κεραμέως: Είμαστε έτοιμοι-Ξεκινά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση-Πως θα γίνει


Από σήμερα ενεργοποιεί τα ψηφιακά εργαλεία το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ξεκινήσει η εξ αποστάσεως διδασκαλία στο πλαίσιο περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού. 

Η διαδικασία θα υλοποιηθεί συνδυαστικά τόσο με σύγχρονες, όσο και με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας:

• Ως σύγχρονη διδασκαλία νοείται η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή. 

• Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που παρέχει το Υπουργείο).

Σχολεία 

Αναφορικά με τη σύγχρονη εκπαίδευση, το Υπουργείο θα διαθέσει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, ξεκινώντας από την Γ’ Λυκείου (λόγω των επερχόμενων Πανελλαδικών εξετάσεων), ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης από τους εκπαιδευτικούς. Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Μετά την εφαρμογή της στη Γ’ Λυκείου, η σχετική πλατφόρμα θα διατεθεί σταδιακά και στις λοιπές τάξεις των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας είναι να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα να προσαρμόσει την παρεχόμενη δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας στις υφιστάμενες ανάγκες της, και για το λόγο αυτό οι Διευθυντές των σχολείων θα διαμορφώνουν οι ίδιοι, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη.

Αναφορικά με την ασύγχρονη εκπαίδευση, οι υφιστάμενες ψηφιακές δομές του Υπουργείου, δηλαδή τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (Ε-Books),  το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο) και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα «Αίσωπος») είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα, μάθημα και ενότητες και μπορούν επομένως να χρησιμοποιηθούν από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς και στην έκτακτη αυτή συγκυρία. Το Υπουργείο δρομολογεί, επιπλέον, την ανάρτηση πρότυπων βιντεοσκοπημένων μαθημάτων, με στόχο τη διευκόλυνση αφενός των μαθητών που θα μπορούν να τα παρακολουθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αφετέρου των εκπαιδευτικών που θα μπορούν να τα αξιοποιούν παράλληλα, ενισχύοντας τη διδασκαλία τους.

ΙΕΚ

Εδώ και χρόνια, τα Δημόσια ΙΕΚ χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σημαντικά το τελευταίο έτος και μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού ανά θεματική ενότητα.

Θα προτεραιοποιηθεί, επίσης, η δοκιμαστική εφαρμογή της σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για τα θεωρητικά μαθήματα.

Πανεπιστήμια 

Τα Πανεπιστήμια διαθέτουν ήδη, σε μεγάλο βαθμό, συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης μαθημάτων. Επιπροσθέτως, το Υπουργείο θα διαθέσει στα Πανεπιστήμια ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα δύο ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδραστικής-ψηφιακής μάθησης (προκειμένου να τις αξιοποιήσουν κατά την επιλογή και σύμφωνα με τις ανάγκες τους). 

Συνοπτικά, το καλάθι των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων για την υλοποίηση της  εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει (α) όλες τις προαναφερόμενες, υφιστάμενες ψηφιακές δομές του Υπουργείου, καθώς και τις δικτυακές συνδέσεις και υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, αλλά και (β) τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται δωρεάν προς το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft, τις οποίες το Υπουργείο ευχαριστεί θερμά για την ευγενική αυτή παροχή τους. Περαιτέρω, ενημερωτικό υλικό για την αξιοποίηση των εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα παρέχεται και μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ. 

Κεραμέως: Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε την δυσκολία

«Εγκαινιάζουμε σήμερα νέα ψηφιακά εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα οποία οργανώθηκαν άμεσα για να εξυπηρετήσουν τις έκτακτες ανάγκες που προκάλεσε η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, εξ αιτίας του κορωνοϊού. Η παρούσα κρίση μάς έφερε ενώπιον μίας πρόκλησης: να δράσουμε γρήγορα, ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την επαφή των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών μας με την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και να αξιοποιήσουμε παράλληλα τη δυνατότητα για περαιτέρω καλλιέργεια και εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Και συνέχισε: «Απευθυνόμαστε σε κάθε εκπαιδευτικό, σε κάθε μαθητή-σπουδαστή-φοιτητή, σε κάθε γονέα, καλώντας τους όλους να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και να αποκομίσουν όλα τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει. Έχουν να γίνουν πολλά, αλλά μπορούμε με τη συμβολή όλων μας».

Η υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε τους παρόχους των νέων, δωρεάν, ψηφιακών εργαλείων, «αλλά και όσους εργάστηκαν άοκνα, ώστε σε λίγες μέρες να ετοιμαστεί η υποδομή μίας καινοτόμου εκπαιδευτικής εμπειρίας. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία, βγαίνοντας νικητές.»


Πηγή: skai.gr



Κλείνει το «Golden Hall» – Βρέθηκε κρούσμα του ιού


Αναστέλλεται η λειτουργία του εμπορικού κέντρου, Golden Hall, στην Λεωφόρο Κηφισίας, σύμφωνα με απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, Lamda Development.

H ανακοίνωση της εταιρείας 

Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης που λάβαμε πριν λίγο, κρούσμα θετικό στον ιό COVID – 19 φέρεται να έχει επισκεφθεί το Εμπορικό και Ψυχαγωγικό Κέντρο “Golden Hall”.

Άμεση προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των επισκεπτών στα εμπορικά μας κέντρα. Με γνώμονα αυτό προχωρήσαμε σε άμεση εκκένωση του Εμπορικού και Ψυχαγωγικού Κέντρου “Golden Hall”. Παράλληλα το συντομότερο δυνατόν και σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, θα σας ενημερώσουμε για τις επόμενες κινήσεις μας σε όλα μας τα Εμπορικά Κέντρα.


ΕΟΔΥ: Έκκληση προς τους πολίτες για ατομική προφύλαξη και κοινωνική ευθύνη



Έκκληση προς τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

“Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη”, τονίζει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος έχει υιοθετήσει κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Σημειώνει ότι δίνεται προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας. “Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ’ οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα”.

Τονίζει επίσης, ότι όσοι έχουν ήπια συμπτωματολογία ή αναζητούν γενικές πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό, να μην καλούν τον ΕΟΔΥ, αλλά να απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό.

Πληροφορίες για τα μέτρα προφύλαξης στο eody.gov.gr


Οι Guns N' Roses με μάσκες για τον κορονοϊό


Οι Guns N' Roses ακύρωσαν τη συναυλία τους στην Κόστα Ρίκα. Το ανακοίνωσαν μέσω social media με έναν περίεργο και έξυπνο τρόπο.

Οι Guns N' Roses ακύρωσαν τη συναυλία τους που είχαν προγραμματίσει για την Τετάρτη 18 Μαρτίου στην Κόστα Ρίκα, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Για να ανακοινώσουν την απόφασή τους αυτή είχαν μια κάπως περίεργη ιδέα. Ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία αφίσα από το εξώφυλλο τού άλμπουμ τους «Appetite For Destruction» κάπως αλλαγμένη. Τα κρανία που βρίσκονται πάνω σ' έναν σταυρό φορούν χειρουργικές μάσκες και ο τίτλος αλλάζει σε «Appetite for vaccination» (Όρεξη για εμβολιασμό).





«Στάση πληρωμών» των τουρ οπερέιτορ στους Έλληνες ξενοδόχους


Στον αέρα βρίσκεται ο χρόνος έναρξης της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, εξαιτίας της «στάσης πληρωμών» που ανακοινώνουν οι ξένοι τουρ οπερέιτορ, με μπαράζ επιστολών τους προς τους Έλληνες ξενοδόχους. Την εξέλιξη μετέφερε στο Euro2day.gr ο α' αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος. 

Τουρ οπερέιτορ και ταξιδιωτικά γραφεία από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΠΟΞ, επικαλούμενοι την επιδημία κορωνοϊού, ενημερώνουν τους ξενοδόχους πως δεν πρόκειται να καταβάλουν τις προκαταβολές για τις προκρατήσεις (early bookings) που έγιναν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ζητούν παράλληλα να μετατεθεί η καταβολή τους στο μέλλον, χωρίς να προσδιορίζουν τον χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι τουρ οπερέιτορ φέρονται να ζητούν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Με βάση τους όρους των συμβολαίων, οι προκαταβολές καταβάλλονται από τις 15 Μαρτίου και αποτελούν το «καύσιμο» ρευστότητας των ξενοδοχείων για τη σεζόν που ακολουθεί. Για να τις εξασφαλίσουν, μάλιστα, οι ξενοδόχοι προσφέρουν τα δωμάτιά τους στους τουρ οπερέιτορ με έκπτωση έως 30% για κρατήσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου (early bookings). 

Δίνοντας ένα μέτρο του πλήγματος που δέχονται οι ξενοδόχοι, ο επικεφαλής της ΠΟΞ επισημαίνει πως ο τζίρος των early bookings αντιπροσωπεύει το 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών των εποχικών ξενοδοχείων.

Με τα ποσά των προκαταβολών, τα περισσότερα εποχικά ξενοδοχεία χρηματοδοτούν απαραίτητα έργα συντήρησης για την επαναλειτουργία τους, έδιναν παραγγελίες σε προμηθευτές και προσλάμβαναν προσωπικό. Αρκετές επιχειρήσεις, μάλιστα, αξιοποιούν τις προκαταβολές για να καλύψουν την ύστατη ώρα «τρύπες» της προηγούμενης χρονιάς καθώς βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. 

Τα εποχικά ξενοδοχεία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και αποτελούν, πρακτικά, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού και της οικονομίας των παραθεριστικών περιοχών. 

Είναι, άλλωστε, τα ελληνικά ξενοδοχεία στα οποία πραγματοποιούνται, σχεδόν αποκλειστικά, οι διανυκτερεύσεις της περιόδου αιχμής Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 71% των συνολικών διαμονών στη χώρα (στοιχεία Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για το 2019).

«Στην περίπτωση που δεν καταβληθούν, τελικά, οι προκαταβολές των τουρ οπερέιτορ, προκύπτει ένα τεράστιο θέμα, στη διαχείριση του οποίου θα κληθούν να εμπλακούν κυβέρνηση και τράπεζες» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά πως σχεδόν τα μισά ελληνικά ξενοδοχεία δεν έχουν πρόσβαση αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό σύστημα καθώς βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση λόγω κρίσης. Αναπόφευκτα οι ισολογισμοί τους δεν τους επιτρέπουν να ελπίζουν σε τραπεζική χρηματοδότηση.

«Το θέμα της ρευστότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, εντός του Μαρτίου», αναφέρει ο Γρ. Τάσιος. Προτείνει, μάλιστα, «η κυβέρνηση να παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες για λογαριασμό των επιχειρήσεων, προκειμένου να εξασφαλίσουν  τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης».

Η μετάθεση της έναρξης λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων, άγνωστο για πόσο, ενεργοποιεί το μέτωπο της απασχόλησης στον τουρισμό καθώς απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας.



Παναγιώτης Δ. Υφαντής
Πηγή : euro2day.gr


Κοροναϊός – «Βόμβα» από τον ΕΦΕΤ: Ο ιός μεταδίδεται και μέσα από τα τρόφιμα



Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη αποφυγή της διάδοσης του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα, ενημερώνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων για το πώς να πλένουν τα χέρια τους, πότε, αλλά και το τι πρέπει να προσέχουν κατά τις αγορές τροφίμων.

Συγκεκριμένα, στο σημείωμά του προς τους καταναλωτές αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται. Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κοροναϊού SARS-CoV-2. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή/και την κατανάλωση τροφίμων».


Έρχεται κλείσιμο σε καφετέριες και εστιατόρια


Πιο αυστηρά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες καθώς, όπως διαπιστώνεται καθημερινά, πολλοί συμπολίτες μας ειδικά οι μαθητές που δεν κάνουν μαθήματα, δεν συμμορφώνονται με όσα έχει ανακοινώσει η Πολιτεία.

Μετά το κλείσιμο των σχολείων, καφετέριες και χώροι διασκέδασης είναι γεμάτοι κόσμο, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα και την ειδική επιτροπή του υπουργείου υγείας που ασχολείται με το θέμα του κορωνοϊού και πώς θα αντιμετωπιστεί στη χώρα μας.

Είναι σίγουρο και δρομολογείτε ότι εντός των επόμενων ωρών θα υπάρχουν ανακοινώσεις για κλείσιμο καταστημάτων, με παράλληλη στήριξη των επιχειρήσεων που θα κλείσουν αναγκαστικά.





Το σχέδιο «Άρτεμις» για τον κορωνοϊό - Ποια είναι τα τρία κέντρα επιχειρήσεων


Τρία κέντρα επιχειρήσεων αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία για τον συντονισμό των δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης του κορωνοϊού όπως διαμορφώνεται, πιθανόν και μέσα στη διάρκεια της μέρας, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που ανέλαβε πλέον τη διαχείριση με εντολή πρωθυπουργού και μετά την ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων.

Τα τρία βασικά, κέντρα που προβλέπει το σχέδιο είναι τα εξής:

Ένα κεντρικό κέντρο «ιχνηλάτησης» στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ και ένα εφεδρικό κέντρο «ιχνηλάτησης» στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής (ΕΣΚΕ) στο Χαλάνδρι και ένα «κέντρο ενημέρωσης» επίσης στο ΕΣΚΕ της Πυροσβεστικής.

Για το εποπτικό κέντρο στο υπουργείο έγινε μια πρώτη έρευνα χτες από τον κ. Χαρδαλιά για τον χώρο που θα στηθεί, αλλά δεν κατέληξε ακόμα στην τελική απόφαση.

Τα δύο κέντρα ιχνηλάτησης θα στελεχωθούν από περίπου 150 αστυνομικούς και πυροσβέστες που έχουν εκπαιδευτεί, ενώ το κέντρο ενημέρωσης με 70 πυροσβέστες.

Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες είναι δόκιμοι, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, πριν από τρεις μέρες, ενώ πιθανότατα θα γίνουν και άλλα σεμινάρια για την καλύτερη λειτουργία του κέντρου, καθώς έχει την ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών που διαπιστώνεται ότι προσβλήθηκαν από τον ιό, ή των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι κατάλληλες οδηγίες και συμβουλές, για την τήρηση της καραντίνας, ενώ βέβαια παραμένει σε λειτουργία και το τετραψήφιο νούμερο 1135 του ΕΟΔΥ.

Η επιλογή των δόκιμων πυροσβεστών έγινε για να μην λείψει κανένας μάχιμος από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ενώ στο θέμα της ιχνηλάτησης χρησιμοποιούνται αστυνομικοί και πυροσβέστες, καθώς είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν γενικοί και ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι που είναι οι υπηρετούντες των δύο Σωμάτων, προκειμένου να γίνονται σύμφωνα με τον νόμο όλες οι ενέργειες και να τηρείται μυστικότητα. Μάλιστα, για το θέμα αυτό όσοι στελεχώσουν τα κέντρα δίνουν όρκο στον ΕΟΔΥ για πλήρη εμπιστευτικότητα.

Σημειώνεται ότι στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον πρόσβαση σε όλες πληροφορίες και στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.

Ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας, η ΓΓΠΠ θα μπορεί να κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρες περιοχές για την δημόσια υγεία, ή να ενεργοποιεί σχέδια που αφορούν τη δημιουργία πλωτών νοσοκομείων και έκτακτες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πάντα μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας και να κινητοποιεί αναλόγως όλες τις υπηρεσίες και φορείς για την υλοποίηση όλων των σχεδίων αυτών.

Για το θέμα πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, σήμερα ήταν να μεταβεί στις Βρυξέλλες ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη των υπουργών Υγείας και των επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, αλλά αναβλήθηκε λόγω μιας ακόμη σύσκεψης που πραγματοποιείται στο Μαξίμου και θα τον αντικαταστήσει η μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας που έχει λάβει σχετικές οδηγίες.


Πηγή


Κλείνουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι έως 30 Μαρτίου



Όπως αναφέρει η ανακοίνωση το ΥΠΠΟ : «Με δεδομένο ότι στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία, λόγω των ειδικών συνθηκών, παρουσιάζονται ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν σήμερα το πρωί στο ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σε συνεννόηση και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των μουσείων και των μνημείων να ανασταλεί η λειτουργία τους ως και την 30η Μαρτίου. Εννοείται ότι στα Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης. Παράλληλα έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες για τη σχολαστική καθαριότητα των χώρων υγιεινής που χρησιμοποιεί το προσωπικό στο σύνολο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου.




Η πρώτη σύλληψη για την παραβίαση των έκτακτων μέτρων, σε ιδιοκτήτη φροντιστηρίου



Συνελήφθη χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης διότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, δεν τήρησε τα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό και έκανε μάθημα.

Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν μετά από καταγγελία και αναμένεται σήμερα να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Φυλάκιση 5 έως 10 έτη σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα



Επιβεβαιωμένα κρούσματα και σε αθλούμενους στο ΟΑΚΑ



Επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα SARS-CoV-2, αθλουμένων στους χώρους του ΟΑΚΑ. 

Ενημερώθηκε άμεσα ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Γίνεται ήδη ιχνηλάτηση των προσώπων που έχουν έρθει σε στενή επαφή με τους νοσούντες.

Παράλληλα και βάσει των οδηγιών των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, δόθηκε η σχετική εντολή και το ΟΑΚΑ αναστέλλει άμεσα όλες τις λειτουργίες του.

Σε συνεχή επαφή με τον ΕΟΔΥ, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η διοίκηση του ΟΑΚΑ θα προβούν σε όλες τις επιπλέον απαραίτητες ενέργειες.


Σε οικειοθελή απομόνωση ο πρωθυπουργός του Καναδά και η σύζυγός του



Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και η σύζυγός του Σόφι μπήκαν από μόνοι τους σε καραντίνα όταν η σύζυγος του πρωθυπουργού παρουσίασε συμπτώματα γρίπης και εξετάστηκε για κορωνοϊό, αναφέρει σήμερα επίσημη ανακοίνωση.

«Η συμβουλή του γιατρού στον πρωθυπουργό είναι να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες ενώ θα παρακολουθεί την υγεία του, με δεδομένο ότι δεν έχει εκδηλώσει ο ίδιος συμπτώματα. Ωστόσο, από προφύλαξη και μόνο, ο πρωθυπουργός επέλεξε να τεθεί σε απομόνωση και να εργαστεί από το σπίτι έως ότου λάβει τα αποτελέσματα της Σόφι», υπογράμμισε η ανακοίνωση.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μήνυμα – βόμβα από Χαφτάρ: Ανόητος ο Σουλτάνος Ερντογάν



Μήνυμα στον ελληνικό λαό για την κρίση που περνά με τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα και με τα παιχνίδια Ερντογάν, στέλνει ο στρατηγός Χαφτάρ. Ο Λίβυος αξιωματούχος εκ μέρους του LNA στο twitter εκφράζει τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, επιτίθεται στον Τούρκο πρόεδρο χαράκτηρίζοντάς τον «ανόητο Σουλτάνο του νεοθωμανισμού».

Ταυτόχρονα αφήνει να εκφραστούν και οι φόβοι του για πολεμικές συρράξεις και καλεί τους έλληνες στρατιώτες να προστατέψουν την πατρίδα.

Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία τις προκλητικές δράσεις του καθεστώτος Ερντογάν στα ελληνικά σύνορα και σας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας.

Η ανησυχία μας δεν αφορά τους γενναίους Έλληνες Στρατιώτες, που διακατέχονται από ηρωικό πνεύμα και υπερηφάνεια και είμαστε βέβαιοι ότι με την αγάπη και τη στήριξη του ελληνικού λαού θα προασπίσουν τα σύνορα και την πατρίδα τους.

Από τις βόρειες ακτές της Μεσογείου απευθύνουμε τους θερμούς χαιρετισμούς μας στον ελληνικό λαό και είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα αφήσετε τον ανόητο Σουλτάνο του νεοθωμανισμού να σας συμπαρασύρει στα δικά του χαμηλά επίπεδα πολιτικού ήθους και συμπεριφοράς και μην έχετε κανέναν ενδοιασμό να προστατέψετε με ενθουσιασμό την πατρίδα σας και την αξιοπρέπεια σας και να εμπιστευόσαστε όσους ηγούνται του αγώνα να προστατεύσουν τα σύνορα σας.

Εύχομαι ο Θεός να σας προστατέψει, όπως σας εύχομαι να βγείτε νικητές για το καλό της ειρήνης και ολόκληρης της ανθρωπότητας.


Πηγή : in.gr


ΕΟΔΥ: «Σκληρός» μήνας ο Απρίλιος – Αναμένεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού



O Απρίλιος θα αποτελέσει έναν από τους «σκληρούς» μήνες για την εξάπλωση του κορωνοϊού, εκτίμησε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

«Αναμένεται με όρους επιδημιολογικούς, με όρους επιστημονικούς να κλιμακωθεί η επιδημία, για αυτό θα είναι σκληρός μήνας και για εμάς ο Απρίλιος. Πρέπει να περάσουμε σε μία φάση άμβλυνσης, πρέπει να αμβλύνουμε το κύμα της επιδημίας ώστε να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και από τον πληθυσμό γενικότερα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτακόπουλος, αναφερόμενος στα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα.

«Ο ιός αυτός δεν είναι φονικός, φονικός ιός είναι ο ιός της ευλογιάς που είχε 90% θνητότητα. Αυτός ο ιός έχει θνητότητα 2-3% με βάση τα στοιχεία που έχουμε, δεν είναι φονικός ιός. Οι περισσότεροι οι οποίοι θα νοσήσουν θα αναπτύξουν συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος ή ακόμα και τίποτα, το 70-80% θα είναι έτσι. Το 20% όμως θα αναπτύξει σοβαρότερα συμπτώματα, κάποιοι εξ αυτών θα κάνουν πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαριά πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαρύτατη πνευμονία θα διασωληνωθούν, κάποιοι θα καταλήξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η λίστα με τα κρούσματα είναι συγκεκριμένη, προστίθενται συνέχεια καινούργια ονόματα. Μπορεί τα εκτιμώμενα κρούσματα να είναι περισσότερα. Σε καμία περίπτωση όμως, και αυτό είμαι σε θέση να το γνωρίζω, δεν έχει γίνει απόκρυψη κρουσμάτων. Ο αριθμός είναι αυτός ο οποίος δίνεται επισήμως από τον ΕΟΔΥ», τόνισε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Οδηγία Άρειου Πάγου σε εισαγγελείς: Άμεση παρέμβαση όταν δεν τηρούνται τα μέτρα

Με γνώμονα την προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας ζητεί την άμεση παρέμβαση των εισαγγελέων στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως όσοι παραβιάζουν τα μέτρα προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά όπως η ζωή και η σωματική υγεία. «Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πλιώτας.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται:

«ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Προς

Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι’ αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφέρειάς τους

Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του και την έκδοση διατάξεων από τις αρμόδιες αρχές για λήψη μέτρων προς πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης της νόσου, κρίνουμε σκόπιμο, να επισημάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας από τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ1γ και 24 παρ. 5 στοιχ. α’ ν. 1756/1988, ότι εκτός επιφυλασσομένων, στις διατάξεις αυτές, ιδίων ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων τις παραβαίνουν, πρωτίστως, διεκδικεί, συναφώς, την εφαρμογή της η βασική πρόβλεψη του άρθρου 285 ΠΚ, που απειλεί συντρεχόντων των όρων της και υπό τις διαβαθμίσεις της, εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν’ αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο.

Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Και ο Τούρκος τον χαβά του προκαλεί νέα επεισόδια στον Έβρο με χημικά και πετροπόλεμο



Λίγο μετά τις 18:00 την Πέμπτη στην ελληνοτουρκική μεθόριο, κοντά στις Καστανιές Έβρου, Τούρκοι και λαθρομετανάστες από την πλευρά της Τουρκίας έχουν ανάψει φωτιές και πετούν πέτρες αλλά και δακρυγόνα προς τα ελληνικά εδάφη.

Ήδη, οι ελληνικές και Ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα, με σκοπό να αποκρουστούν οι τουρκικές προκλήσεις.

Ειδικότερα, στην περιοχή των Καστανιών έχουν μεταφερθεί εδώ και λίγες ημέρες φορητές τουρμπίνες. Πρόκειται για μεγάλους ανεμιστήρες, οι οποίοι αποδιώχνουν τα χημικά από τον αέρα, ενώ την ίδια στιγμή διαλύουν και τα προπετάσματα καπνού, βελτιώνοντας την ορατότητα.

Την ίδια στιγμή, σε 741 περιπτώσεις αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στον Έβρο σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο, από τα σώματα ασφαλείας και τον στρατό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Το 24ωρο μεταξύ 06.00 το πρωί της Τετάρτης και 06.00 το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή του Έβρου έγιναν 3 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες είναι, 2 προερχόμενοι από το Τόνγκο και ένας από το Πακιστάν.

Ενώ η παράνομη είσοδος στη χώρα αποτράπηκε σε 741 περιπτώσεις.


Διακόπτεται για ένα μήνα λόγω κορονοϊού το NBA



Ο Κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, έκανε γνωστό με δήλωσή του πως αποφασίστηκε η διακοπή του ΝΒΑ για ένα μήνα και βλέπουμε... Αυτό σημαίνει πως μετά το πέρας του ενός μηνός, θα επανεξεταστεί η κατάσταση και θα παρθεί νέα απόφαση για την επανέναρξη ή για την συνέχιση της διακοπής. 

Συγκεκριμένα ο Κομισάριος είπε: «Για τουλάχιστον έναν μήνα θα διαρκέσει η διακοπή. Για μετά δεν ξέρουμε τι θα γίνει, ακόμα μελετάμε τι μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με την πορεία του κορονοϊού. Έχουμε πει στις ομάδες τι πρέπει να κάνουν. Κανείς από τους ιδιοκτήτες δεν αναφέρθηκε στο οικονομικό κομμάτι της διακοπής, όλοι μίλησαν για την ασφάλεια των παικτών και των φιλάθλων».


Στα 117 τα κρούσματα τα 10 είναι «ορφανά»



Προβληματισμό προκαλεί στους λοιμωξιολόγους ότι από τα 117 επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, τα 10 είναι «ορφανά», δηλαδή δεν είναι γνωστή η πηγή της διασποράς.

Η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, βλέποντας την εξέλιξη με την εξάπλωση του ιού να λαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις παγκοσμίως, έλαβε εγκαίρως έκτακτα μέτρα κλείνοντας σχολεία, πανεπιστήμια και θεσπίζοντας άδειες ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς ώστε να να μπορούν να κάτσουν σπίτι με τα παιδιά τους.

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόρδας κλείνουν από την Παρασκευή και για δύο εβδομάδες: τα δικαστήρια, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης και άλλοι χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημοσίων.


Το τελευταίο 24ώρο επιβεβαιώθηκαν συνολικά 18 νέα κρούσματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, πολλά εκ των οποίων σχετίζονται με ήδη ασθενείς.

Συνολικά 107 από τα κρούσματα είναι γνωστής προέλευσης. Από αυτά, 82 είναι άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό και 25 οι επαφές τους.

Ωστόσο, συνολικά 10 κρούσματα αναφέρονται ως «ορφανά», καθώς δεν υπάρχει προφανής σύνδεση τους με κάποιον άλλον ασθενή ή με ταξίδια και δραστηριότητες που θα δικαιολογούσαν την ύπαρξη του ιού στους εν λόγω ασθενείς.

Υπάρχουν επίσης 15 πιθανά κρούσματα, για τα οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Συνολικά, 34 κρούσματα νοσηλεύονται, με τρεις να είναι πιο σοβαρά και να βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Τα περισσότερα  κρούσματα στην χώρα μας εντοπίζονται πλέον στην περιοχή της Αττικής, όπως επισήμανε στην επίσημη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Το σημαντικότερο μέτρο είναι ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης. Θα πάρει 3 βδομάδες ακόμη για να δούμε τι συμβαίνει» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Νομίζω ότι έχουν παρθεί τα περισσότερα από τα μέτρα που μπορεί να πάρει κανείς για τον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστεί να παρθούν πολλά περισσότερα μέτρα».

Ο λοιμωξιολόγος ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν όσο το δυνατόν τη διασπορά της νόσου. «Να το δούμε όλοι με αίσθημα ευθύνης και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες» είπε.

Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα.

Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει:

•Περιορισμό των επισκέψεων σε κλειστούς χώρους, όπως νυχτερινά κέντρα, καφετέριες και καφενεία και

•Διατήρηση απόστασης μεταξύ θαμώνων

Αίτημα προς το υπουργείο Υγείας για επιπλέον μέτρα έστειλε και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου καθώς τα μέλη της ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται ώστε οι καρκινοπαθείς να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ασθενείς που πιθανόν να νοσούν χωρίς να το γνωρίζουν είναι:

•Η μεταφορά των γραφείων συνταγογράφησης

•Έγκριση επαναληπτικών εξετάσεων μέσω mail

•Μέτρα για αποφυγή συνωστισμού στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Με δεδομένη την εύκολη διάδοση του ιού η Ελληνική Ιατροδικαστική Υπηρεσία συνιστά στα μέλη της να μην προβαίνουν σε νεκροψία όσων επιβεβαιωμένα έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό.


Προκλητικά και ακροαριστερά ο Τζανακόπουλος για τον αδελφό του



Δεν περίμενε ο Έλληνας πολίτης τίποτε άλλο από ένα ορκισμένο ακροαριστερό όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο ακροαριστερός Δημήτρης Τζανακόπουλους στην Βουλή είπε προκλητικά ότι προσυπογράφει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των συνόρων στον Εβρο και είναι περήφανος για τον αδελφό του που διαδήλωνε. Φυσικά και αυτή του η δήλωση, μόνο στην εθνική συναίνεση δεν βοηθάει, αλλά μπρος στις ακροαριστερές παρωπίδες των Συριζαίων ποιος νοιάζεται για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απο τις ελληνικές αρχές που κρατούν κλειστά τις πύλες εισόδου προκειμένου να αναχαιτίσουν τις επιδιώξεις του καθεστώτος Ερντογάν έρχονται σε σύγκρουση με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική πολιτική.

Η ακροαριστερή δήλωση Τζανακόπουλου έγινε απαντώντας στην κριτική που του άσκησε ο Αδωνις Γεωργιάδης για την συμμετοχή του αδελφού του σε διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω απο την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο όπου όπως υποστήριξε ο υπουργός οι συγκεντρωμένοι φώναζαν και «Ελληνες φονιάδες των λαών», και ο προκλητικός ακροαριστερός είπε: «Είμαι υπερήφανος και την συνυπογράφω την παρουσία», σημειώνοντας «αυτό που φώναζαν είναι ότι απέναντι στον Ερντογάν δεν μπορεί να υψωθεί μια Ευρώπη φρούριο».

Αδ. Γεωργιάδης: «Θα ήμουν σε δύσκολη θέση αν ο αδελφός μου ήταν σε διαδήλωση στο Λονδίνο και φώναζε ότι η Ελλάδα είναι φονιάς των λαών. Ευτυχώς δεν έχω βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση».

Δ. Τζανακόπουλος: «Βάρβαρο το ύφος του κ. Γεωργιάδη που δεν συνάδει με την Ολομέλεια. Μεταφέρει δημοσιεύματα φίλων του δημοσιογράφων που στοχοποιούν τον αδελφό μου για το γεγονός ότι βρέθηκε σε διαδήλωση στο Λονδίνο για την οποία - για την συμμετοχή του - δηλώνω απολύτως υπερήφανος και την συνυπογράφω. Τι έλεγε; ότι απέναντι στον Ερντογάν δεν μπορεί να υψωθεί Ευρώπη φρούριο. Εμείς δεν το βάζουμε στα πόδια όπως κάνουν οι ακροδεξιοί φίλοι σας. Οπως κάνετε εσείς με την ακροδεξιά σας ρητορική».

Αδ. Γεωργιάδης: «Ανέφερα ότι μια ομάδα διαδηλωτών πήγε έξω απο την πρεσβεία μας στο Λονδίνο φωνάζοντας “Ελληνες φονιάδες λαών”. Αν το έκανε ο αδελφός μου θα ντρεπόμουν. Εσείς είπατε ότι το συνυπογράφετε και το είπατε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ο ΣΥΡΙΖΑ το συνυπογράφει αυτό το σύνθημα;».

Η προκλητική τοποθέτηση του ακροαριστερού Τζανακόπουλου προκάλεσε και την αυστηρή παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου: «ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι διαφωνεί πλήρως με την πολιτική των κλειστών συνόρων. Είναι απαράδεκτο να ακούγονται αυτά την στιγμή που οι άνθρωποί μας παλεύουν στα σύνορα. Λειτουργούν με την καθοδήγηση της κυβέρνησης για να κρατούν τα σύνορα όπως πρέπει να είναι. Που για να περάσεις πρέπει να χτυπάς πόρτα και να ζητάς άδεια για να μπεις και όχι να καταστρέφεις δομές φύλαξης και γι αυτό προσπαθούμε να πείσουμε όλη την Ευρώπη. Αν αυτή είναι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι δεν συμφωνούμε και εδώ η συναίνεση σπάει. Θα μας τρελάνει το κόμμα αυτό; Ο αρχηγός τους είπε πριν λίγες ημέρες καλώς έκλεισαν τα σύνορα».