Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Βουλή: Επιστολή για ενδεχόμενη τέλεση και άλλων αδικημάτων από τον Παπαγγελόπουλο



Σήμερα Πέμπτη ανακοινώνεται στην ολομέλεια της Βουλής η επιστολή του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής, Ιωάννη Μπούγα, με την οποία γίνεται γνωστό πως η επιτροπή διαπίστωσε ότι ενδεχομένως να έχουν τελεστεί και άλλα αδικήματα, πέραν εκείνων για τα οποία ήδη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Μετά την ανακοίνωση της επιστολής οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα μπορούν να μελετήσουν τη δικογραφία και να αξιολογήσουν αν θα προχωρήσουν στην υποβολή πρότασης διεύρυνσης του κατηγορητηρίου ή όχι για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Η επιστολή του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής αναφέρει ότι διαπιστώθηκε πως ενδεχομένως έχουν τελεστεί αδικήματα, πέραν των όσων αδικημάτων έχει εντολή η επιτροπή να ερευνήσει.

Η προανακριτική επιτροπή έχει λάβει, μέχρι τώρα, εντολή από την ολομέλεια να διερευνήσει εάν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβη στο έργο δικαστικών λειτουργών και εάν πίεσε συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις, χωρίς στοιχεία, και να καταστήσουν κατηγορούμενους πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης, για την υπόθεση Novartis. Η έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αφορά στο αδίκημα της ηθικής αυτουργίας, στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, της πρόκλησης και προσφοράς για τη τέλεση εγκλήματος, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση.

Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, και μετά τη γνώμη που διατύπωσε η επιστημονική υπηρεσία, για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση που θα υπογράφεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές. Στη συνέχεια θα οριστεί συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
enikos.gr


Κοροναϊός : Πρώτο κρούσμα στην Κρήτη – Εκλεισε ο Δήμος Χερσονήσου



Κλειστές θα είναι σήμερα και την Παρασκευή οι δημοτικές υπηρεσίες Χερσονήσου καθώς όπως έγινε γνωστό, υπάλληλος του δήμου φαίνεται να ήρθε σε επαφή με τον 45χρονο άντρα που έχει επιβεβαιωθεί ως το πρώτο θετικό κρούσμα στην Κρήτη και ταυτοποιήθηκε στο ΠΑΓΝΗ.

Πρόκειται για άνδρα από χωριό του Δήμου Χερσονήσου που είχε ταξιδέψει τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής με σχολείο και από χθες βρίσκεται σε καραντίνα τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του 45χρονου με τους συνταξιδιώτες του και με τους οποίους ήρθε σε επαφή.

Μεταξύ αυτών και υπάλληλος του Δήμου Χερσονήσου, με την Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί να κλείνει προληπτικά για δύο ημέρες όλα τα Δημοτικά καταστήματα ώστε οι χώροι να απολυμανθούν.


Πηγή : in.gr


Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην ΕΡΤ




Αναλυτικά η ενημέρωση:

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού παρουσιάστηκε σήμερα και σε εργαζόμενο της ΕΡΤ και συγκεκριμένα στο τμήμα ροής στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Άμεσα η διοίκηση της εταιρείας ήλθε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Γίνεται ήδη ιχνηλάτηση των προσώπων που έχουν έρθει σε στενή επαφή με τον νοσούντα. Παράλληλα και βάσει των οδηγιών των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, δόθηκε εντολή σε ειδικό συνεργείο να απολυμάνει το χώρο, ενώ η υπηρεσία χορηγεί ήδη όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που έχει προμηθευθεί τις τελευταίες εβδομάδες (μάσκες, γάντια κλπ) για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους που παρουσιάστηκε το περιστατικό.

Σε συνεχή επαφή με τον ΕΟΔΥ, η διοίκηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με απόλυτη προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων και δευτερευόντως την απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΡΤ, όπως επιτάσσει ο θεσμικός ρόλος της.


Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία βασανισμοί και ύποπτοι θάνατοι


Η έκθεση 72 σελίδων που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης (για την Ελλάδα), ξεφτιλίζει το καθεστώς χούντας του Ερντογάν, κάνοντας αναφορές για «βασανισμούς», «ύποπτους θανάτους», «εξαφανίσεις», και «αυθαίρετες συλλήψεις» αντικαθεστωτικών.

Δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, καθώς κάνει αναφορά για συγκεκριμένα περιστατικά φυλάκισης βουλευτών, δημοσιογράφων, δικηγόρων, δικαστών και ξένων πολιτών που δεν αρέσουν στο καθεστώς Ερντογάν. 

Τονίζει μάλιστα και «προβλήματα» στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς και στην ελευθερία της έκφρασης στον Τύπο και το διαδίκτυο, αναφέροντας μάλιστα περιστατικά βίας, κλεισίματος Μέσων Ενημέρωσης και φυλάκισης δημοσιογράφων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έκθεσή του, κάνει αναφορά για «παρατυπίες» της Τουρκίας στο προσφυγικό, αναφέροντας περιπτώσεις επαναπροώθησης προσφύγων εκθέτοντας το καθεστώς και τον ίδιο τον Ερντογάν.




Επικίνδυνος Ιρανός αναρχικός τρομοκράτης στην Ελλάδα: Να οπλιστούμε στον Έβρο


Επικίνδυνος Ιρανός τρομοκράτης καλεί το αναρχικό κίνημα να οπλίσει τους μετανάστες στον Εβρο γιατί «οι σφαίρες είναι ο μόνος τρόπος να ανοίξουν τα σύνορα για όλους τους μετανάστες» 

Σοκ έχει προκαλέσει η τρομοκρατική δημόσια δήλωση του αυτοαποκαλούμενου «αναρχικού πρόσφυγα» από το Ιράν (μόνο πρόσφυγας δεν είναι από το Ιράν), που βρίσκεται παράνομα στην Ελλάδα και κρύβεται από κακοποιούς αναρχικούς στα Εξάρχεια, σε γνωστή εγχώρια σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην οποία καλεί το αναρχικό κίνημα να οπλίσει τους μετανάστες στον Εβρο γιατί «οι σφαίρες είναι ο μόνος τρόπος να ανοίξουν τα σύνορα για όλους τους μετανάστες».

Το μακροσκελές κείμενο, που είναι στα ελληνικά, αγγλικά και στα φαρσί, τη γλώσσα που ομιλείται στο Ιράν και το Αφγανιστάν, που μόνο πρόσφυγες δεν είναι από αυτές τις περιοχές αλλά λαθρομετανάστες και το post φιλοξενείται και στους μεγαλύτερους διεθνείς ιστότοπους αναρχικών συνοδευόμενο με φωτογραφίες πολεμικών όπλων.






Ο Abtin Parsa περιγράφει τη διαδρομή του από το Ιράν στη χώρα μας ως εξής: 

«Είμαι αναρχικός πολιτικός πρόσφυγας που έχει φυλακιστεί και βασανιστεί για ενάμιση χρόνο σε μυστικές φυλακές της IRGC στο Ιράν. Με συνέλαβαν στην ηλικία των 16, το 2014, στην πόλη Zarghan στο Ιράν, με κατηγορίες για προσβολή της θρησκείας και για δραστηριότητα κατά του ιρανινού κράτους. Το 2016 απέδρασα απ' το Ιράν στην Ελλάδα. Ήμουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Σάμου για 8 μήνες, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πήρα το πολιτικό άσυλο απ' το ελληνικό κράτος. Το 2017, έφτασα στην Αθήνα κι από τότε είμαι ενεργός στο ντόπιο αναρχικό κίνημα. Το κράτος προσπαθεί να τρομοκρατήσει το κίνημα, αλλά το κράτος καλό θα ήταν να γνωρίζει πως, γι' αυτούς που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, ο φόβος δεν υπάρχει. Η αντίσταση θα επιβιώσει και το σύστημα θα πεθάνει γιατί η επιθυμία μας για ελευθερία είναι δυνατότερη απ' τα όπλα του και τους μπάτσους του».

Στο πλαίσιο αυτό, στη δημόσια δήλωσή του στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα φαρσί, που φιλοξενείται, αναφέρει ότι «είμαστε σε κατάσταση πολέμου, κάποιοι από εμάς έχουν σκοτωθεί, κάποιοι από εμάς βρίσκονται σε φυλακές, κάποιοι από εμάς αναγκαστήκαμε να δραπετεύσουμε και κρυβόμαστε και πολλοί από εμάς είμαστε κάτω από μεγάλη πίεση... Μετά από μήνες υπό καθεστώς παρακολούθησης και παρενόχλησης από την αντιτρομοκρατική, στις 13 Φεβρουαρίου, όταν πια είχα στοχοποιηθεί και εγώ αλλά και τα άτομα που συναναστρεφόμουν, πιο πολύ από όσο άλλοτε, πήρα την πολιτική απόφαση να κρυφτώ. Δεν είμαι σε ένα ασφαλές μέρος και φυσικά κανένας δεν είναι ασφαλής σε αυτό το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα, γι’αυτό, το να κρύβεσαι μέσα σε τέσσερις τοίχους δεν σημαίνει ότι είσαι προστατευμένος.

Αυτή τη χρονική στιγμή, υπάρχει μια ιστορική και πολιτική ευθύνη για το κίνημα να υπερασπιστεί την ένοπλη αντίσταση».

Οπως σημειώνει ο ίδιος, «αυτή την στιγμή, αλληλεγγύη σημαίνει επίθεση και χρειαζόμαστε ένα κίνημα αλληλεγγύης στην Ελλάδα με αντικρατικά και αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να επιτεθούμε στα σχέδια του κράτους και του καπιταλισμού πλάι με τους μετανάστες. Πριν από μερικές κιόλας μέρες, χιλιάδες μετανάστες ήταν στα σύνορα Ελλάδας/Τουρκίας και προσπαθούσαν να εισχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μπάτσοι και στρατός χρησιμοποίησαν σφαίρες και δακρυγόνα εναντίον τους. Ενώ πιστεύω πως δεν θα έπρεπε να μπλεχτούμε στα πολιτικά παιχνίδια των κρατών , η πιο χρήσιμη αλληλεγγύη, αυτήν την στιγμή, στους μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα είναι να τους οπλίσουμε γιατί η απάντηση στις σφαίρες θα πρέπει να είναι πάλι σφαίρες και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ανοίξουν τα σύνορα για όλους τους μετανάστες», συμπληρώνοντας: «Εμείς σαν μετανάστες θα πρέπει να παλέψουμε για τις ανάγκες μας και αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη ανάγκη μας είναι η επιβίωση, γι’ αυτό και πρέπει να καταστρέψουμε αυτούς που μας σκοτώνουν˙ δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά μόνο τους φόβους μας. Εμείς οι μετανάστες που βρισκόμαστε μέσα στην Ε.Ε. , δεν θα πρέπει να ήμαστε ήσυχοι και πρέπει να βγούμε στους δρόμους μαζί με τους ντόπιους ενάντια σε ότι συμβαίνει στα σύνορα Τουρκίας/Ελλάδας».


Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες για τον κορονοϊό


«Συμπολίτες μου,

Ο κόσμος όλος αντιμετωπίζει, πλέον, μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας. Η χώρα μας, μέχρι σήμερα, δεν χτυπήθηκε όσο άλλες. Όμως, ας μην έχουμε αυταπάτες: Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας.

Σε αυτήν τη συγκυρία οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος. Γι’ αυτό και προτιμήσαμε να πάρουμε εγκαίρως αυστηρά προληπτικά μέτρα, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Και σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε.

Οι περισσότεροι που θα νοσήσουν θα παρουσιάσουν ήπια ή δεν θα έχουν καν συμπτώματα. Ωστόσο κάποιοι συμπολίτες μας, κυρίως μεγάλης ηλικίας, και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ίσως χρειασθούν νοσηλεία. Αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα από όλους.

Ο στόχος μας είναι απλός: Τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας.

Ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία: Προσθέτουμε κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων και αξιοποιούμε εγκαταστάσεις ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα.

Καμιά δομή δεν περισσεύει. Και δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν για το κοινό καλό.

Με διαδικασίες-εξπρές προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις. Οι πρώτοι θα είναι στις θέσεις τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και μετά την κρίση, θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως γνωρίζετε, χθες αποφάσισα να κλείσουν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες για 14 μέρες. Ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, η οποία πάντως δεν θέτει σε κίνδυνο την σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.

Το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στη Γ’ Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες.

Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι τα παιδιά μας θα βρεθούν με πολύ ελεύθερο χρόνο. Σε αυτά, λοιπόν, απευθύνομαι: Συνεχίστε το διάβασμα, καλές και μικρές παρέες στο σπίτι και όποτε μπορείτε άθληση σε εξωτερικούς χώρους. Είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω. Αποφύγετε χώρους με μεγάλο συνωστισμό, όπου μεταδίδεται ευκολότερα η νόσος. Και προσοχή στους παππούδες και στις γιαγιάδες! Καλύτερα να μείνετε μακριά τους, ειδικά αν έχετε το παραμικρό σύμπτωμα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό Kυβέρνησης, Aυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Ενώ το Δημόσιο θα λειτουργεί κανονικά. Θα δοκιμάσει όμως και νέα εργαλεία, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως. Έτσι, οι υπάλληλοι θα παραμένουν ενεργοί ακόμη κι αν χρειαστεί να λείψουν για λίγο.

Φροντίζουμε, πάντως, κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες να μην υπολειτουργούν ούτε στιγμή.

Η οικονομία θα δεχθεί, προφανώς, ένα πλήγμα το οποίο ήταν αδύνατον να προβλεφθεί. Γι’ αυτό και πρέπει να περιοριστούν οι συνέπειές του.

Έχει ήδη ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν καθοριστικά. Και από σήμερα, θεσπίζουμε ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος της. Το βάρος της, όμως, οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. Θα σταθούμε διπλά στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα κι αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου.

Ξέρετε, τέλος, ότι μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχω ζητήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες. Θεωρώ δεδομένο ότι αυτό θα γίνει και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει γρήγορα ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Είναι αλήθεια ότι από τη θέση του Πρωθυπουργού κλήθηκα, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, να αντιμετωπίσω μια μεγάλη διπλή κρίση. Όμως, η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Που απαιτούν αποφασιστικότητα, ευελιξία, γρήγορες αποφάσεις και τολμηρές κινήσεις.

Την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού την αντιμετωπίζουμε με επιτυχία. Γιατί η κοινωνία ενώθηκε κάτω από την αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης να προστατεύσει τα σύνορα μας. Και οι άνθρωποι που επιφορτίστηκαν με αυτή την αποστολή αποδείχθηκαν πανάξιοι.

Έτσι θα αποκρούσουμε και την υγειονομική απειλή του κορονοϊού. Άλλωστε, όσο γρήγορα ταξιδεύει ο ιός, τόσο γρήγορα θα ταξιδέψει και η συνεργασία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, που θα φέρει το εμβόλιο και τη θεραπεία της νόσου. Ωστόσο, εκείνη η στιγμή θα πρέπει να μας βρει τους περισσότερους υγιείς!

Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι και όπως χρειάζεται, όπου χρειάζεται -και, συχνά, νωρίτερα από όσο χρειάζεται. Πιστέψτε με, όμως: Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Και στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας, καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν την συμμεριστούν πρώτα όλοι οι πολίτες.

Ας ξαναθυμηθούμε μερικές απλές, αλλά πολύτιμες συμβουλές, που πρέπει να καθιερωθούν στη ζωή μας, ακριβώς για να την προστατέψουν.

Όλοι, να κάνουμε από σήμερα καθημερινό αυτοματισμό την προσωπική μας υγιεινή: Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας. Αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας. Μένουμε σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα ίωσης.

Δεν πηγαίνουμε, επίσης, σε συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Και, δεν ανταποκρινόμαστε στις χειραψίες και πολλές επαφές. Δεν θα φανούμε αγενείς, αλλά υπεύθυνοι.

Πάνω από όλα, όμως, προφυλάσσουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους και τους σοβαρά ασθενείς, που απειλούνται πιο πολύ. Δεν τους επισκεπτόμαστε συχνά. Και οι ίδιοι, ας περιορίσουν τις δραστηριότητες τους. Θα είναι για το καλό το δικό τους και των γύρω τους.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν αμφισβήτηση ατομικών δικαιωμάτων. Αλλά κοινωνικό καθήκον και μήνυμα συνειδητού αυτοπεριορισμού που αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους υπόλοιπους πολίτες όταν έχουν συμπτώματα.

Δεν θέλουμε να βλάψουμε τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε.

Συμπολίτες μου,

Κλείνω με μια αναφορά σε ένα θέμα που απασχολεί πολύ τον δημόσιο διάλογο. Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο.

Ως Πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας.

Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον «πλησίον» στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία.

Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη.

Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα.

Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών.

Και αναλογιζόμενοι πάντα ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες δίπλα μας».




Αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων


Εντός της ημέρας αναμένεται η έκδοση της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης για προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας, προς αποφυγή κινδύνου εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού. 

Ειδικότερα, σε εκτέλεση της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κοροναϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του ( Εφημερίδας της Κυβερνήσεως τεύχος Α΄, φ. 44, της 11.3.2020) αναμένεται η έκδοση της κοινής απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης για την πανελλαδική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων. Η από 11.3.2020 ΠΝΠ στο άρθρο 11 που αφορά στη λειτουργία των δικαστηρίων αναφέρει:

«Άρθρο 11

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών

1. Προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορωνοϊού COVID-19 που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής, μερικής ή ολι- κής, αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δικαστηρίων, καθώς και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

2. Το μέτρο της παρ. 1 επιβάλλεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, καθώς και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην περίπτωση των στρα- τιωτικών δικαστηρίων, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Με όμοια απόφαση ορίζεται και κάθε συναφής και αναγκαία πρόβλεψη για τα ζητήμα- τα αναστολής ή παρέκτασης δικονομικών προθεσμιών, αναστολής ή παράτασης παραγραφών, αναστολής διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης και διενέργειας πλειστηριασμών, παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας, καθώς και για όλα τα λοιπά ζητήματα που αφορούν στο καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία όλων των δικαστηρίων και όλων των βαθμών, εκτός από:

1) Τα αυτόφωρα που θα λειτουργήσουν κανονικά,

2) Των υποθέσεων εκείνων που οι κατηγορούμενοι συμπληρώνουν το 18 μήνο, με συνέπεια να αποφυλακιστούν και

3) Των υποθέσεων εκείνων που επέρχεται παραγραφή των αδικημάτων.

Το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων δεν καταλαμβάνει τους δικαστικούς υπαλλήλους και τις γραμματείες των δικαστηρίων, που θα λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει διαγράψει το υπουργείο Εσωτερικών.



Ο Τζέραρντ Μπάτλερ έφτασε στην Αθήνα για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας


Ο διάσημος ηθοποιός Τζέραρντ Μπάτλερ έφθασε σήμερα στην Αθήνα, μαζί με τη σύντροφό του, με αφορμή την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε η Ρόη Δανάλη Aποστολοπούλου.

Ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Τζέραρντ Μπάτλερ, που ενσάρκωσε το βασιλιά Λεωνίδα στην ταινία «300» θα τρέξει στις 13 Μαρτίου από τον Μυστρά μέχρι τη Σπάρτη με την Ολυμπιακή Φλόγα, ως λαμπαδηδρόμος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020.

Τον διάσημο σταρ του Χόλιγουντ επιστράτευσε η Ρόη Δανάλη Aποστολοπούλου, την οποία έχρισε επίτιμη πρέσβη της Σπάρτης ο νέος δήμαρχος της πόλης Πέτρος Δούκας και ζήτησε τη συμβολή της στην ανάδειξη της περιοχής.




Πηγή : protothema.gr


Δεν έχει βάλει μυαλό η Δούρου με θράσος κάνει πλακίτσα για το sms του 112



Χωρίς ίχνος ηθικής και ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχει ζητήσει συγνώμη για τους νεκρούς στο Μάτι, κάνει πλακίτσα βλέποντας μια σοβαρή κυβέρνηση να υπολογίζει τους πολίτες.

 Έγραψε συγκεκριμένα και προκλητικά στον λογαριασμό της στο twitter: Οποίος βλέπει τώρα Kontra Channel και Μακάριο Λαζαρίδη προτιμά να πάει από sms πολιτικής προστασίας.


Για να πάρει την απάντηση της από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μακάριο Λαζαρίδη : Οι Έλληνες περιμένουμε ένα συγνώμη σας για τους 125 νεκρούς σε Μάτι και Μάνδρα έστω και με sms!

Οποίος βλέπει τώρα @KontraChannel και Μακάριο Λαζαρίδη προτιμά να πάει από sms πολιτικής προστασίας
Οι Έλληνες περιμένουμε ένα συγνώμη σας για τους 125 νεκρούς σε Μάτι και Μάνδρα έστω και με sms!


Παραλήρημα από τον επικίνδυνο ημίτρελο Ερντογάν παρομοίασε την Ελλάδα με τους ναζί


Παγκόσμιο σάλο προκάλεσε το προκλητικό παραλήρημα του επικίνδυνου ημίτρελου Τούρκου Ταγίπ Ερντογάν  που παρομοίασε την Ελλάδα με τους ναζί θέλοντας να δικαιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο.

Ο Ντέιβιντ Χάρις, Εκτελεστικός Διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, με ανάρτησή του στο twitter σημειώνει: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει «ό,τι έκαναν και οι Ναζί» αναφερόμενος στην συνοριακή κρίση την οποία ο ίδιος δημιούργησε. Αντιμετωπίζουν Ολοκαύτωμα οι μετανάστες στην Τουρκία. Εγκαταλείπουν τη χώρα φοβούμενοι για τις ζωές του; Εάν ναι, τότε ο Ερντογάν θα έπρεπε να είναι υπόλογος. Εάν όχι, θα πρέπει να επισκεφθεί το Αουσβιτς και να μάθει τι είναι πραγματικά οι Ναζί».

Ο Τούρκος αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν στα Ελληνοτουρκικά σύνορα με τους χιλιάδες μετανάστες που έχει στείλει η Τουρκία λέγοντας: «Αυτά που έκαναν οι Έλληνες είναι παρόμοια με αυτά που έκαναν οι Ναζί. Δεν έχει καμία διαφορά» ανέφερε χωρίς ίχνος ηθικής ο Τούρκος Ερντογαν.

Λίγο αργότερα ανέφερε, πως «οι πρόσφυγες «συνωστίστηκαν» στα σύνορα με την Ελλάδα» και έδειξε επίσης και κάποιες στημένες από τους Τούρκους σκληρές φωτογραφίας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα λέγοντας πως« ήθελε να τις δείξει και στους αξιωματούχους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες (οπού βρέθηκε προχθές) αλλά δεν είχαν tablet, ξεφτιλίζοντας την χώρα του και τον ίδιο παγκοσμίως.


Σε πανικό ο Ερντογάν έστειλε τούρκικα μαχητικά προκλητικά πάνω απο τον Έβρο



Ηττημένος ο Ερντογάν, βλέποντας την Ελλάδα να μην έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και την Ευρώπη δίπλα στην Ελλάδα, κάνει επικίνδυνες κινήσεις πανικού.

Ο πανικός των Τούρκων φάνηκε με την νέα πρόκληση στέλνοντας ένα ζευγάρι τουρκικών F-16 να πετάξουν πάνω από κατοικημένη περιοχή του Έβρου. Είναι η πρώτη φορά που τουρκικά F16 πετούν σε τόσο χαμηλό ύψος (500 έως 10.000 πόδια) πάνω από χερσαία περιοχή.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), τα τουρκικά αεροπλάνα αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, με βάση τους διεθνείς κανόνες.

video – ντοκουμέντο από το χωριό Πύθειο στον Έβρο:




Αναβάλλονται χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία! 2000 προσλήψεις γιατρών - νοσηλευτών



Όπως ανακοινώθηκε, λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, το πρόγραμμα των χειρουργείων προσαρμόζεται  και θα καλύπτει μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα τα οποία δεν δύναται να αναβληθούν.

Επίσης, αναβάλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, μέχρι νεοτέρας.

Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του συστήματος υγείας» το υπουργείο Υγείας προχωρά άμεσα στην πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι «1.500 θέσεις αφορούν νοσηλευτές και οι 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό (πληρώματα ασθενοφόρων-διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές κ.ά.).

Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι διετούς διάρκειας και η υποβολή των αιτήσεων για τις συγκεκριμένες θέσεις, θα γίνεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15 Μαρτίου 2020, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: loipoepikouriko.moh.gov.gr


Το μαζικό μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας μέσω 112 για τον κορωνοϊό άρεσε στους πολίτες



Mε μήνυμά της προς όλους τους πολίτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει το κοινό και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμα αναφέρεται:

«Οδηγίες για κοροναϊό, ευπαθείς ομάδες: Μείνετε σπίτι όσο γίνεται περισσότερο.

Γενικός πληθυσμός: Μείνετε σπίτι με το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης.

«Αν έχετε συμπτώματα, μιλήστε με γιατρό πριν πάτε νοσοκομείο.

Τηρείτε κανόνες υγιεινής. Μην βάζετε εσάς και τους άλλους σε κίνδυνο».




Ο πρώτος νεκρός από τον Κορωνοϊό στην Ελλάδα



Η ανακοίνωση του θανάτου του 66χρονου

«Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15».

Είχε ταξιδέψει μαζί με ένα γκρουπ 53 ανθρώπων στους Αγίους Τόπους, όπου και επέστρεψε με συμπτώματα. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα βρέθηκαν επίσης θετικοί στις εξετάσεις που υποβλήθηκαν, μεταξύ αυτών και η σύζυγός του. Από τους 98 πλέον, συνολικά ασθενείς, τρία είναι συνολικά τα περιστατικά που κρίνονται σοβαρά.