Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Θετικός στον ιό μαθητής λυκείου στο Γαλάτσι



Με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο facebook ο δήμος Γαλατσίου ενημερώνει επισήμως ότι υπάρχει βεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή λυκείου της πόλης.

Ο μαθητής λυκείου έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό, χωρίς να διευκρινίζεται αν συμπεριλαμβάνεται στα 73 κρούσματα που είχαν διαγνωσθεί μέχρι χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Γαλατσίου.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο δήμος σημειώνει:

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Ένας Δήμος οργανωμένος οφείλει να προστατεύει υπεύθυνα τους κατοίκους του με σωστή ενημέρωση και άμεσες στρατηγικές δράσεις.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή στο 4ο Γενικό Λύκειο Γαλατσίου.

Συνιστούμε την ψυχραιμία των κατοίκων της πόλης μας και βεβαιώνουμε πως η Δημοτική Αρχή είναι κοντά στους κατοίκους! Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αυτής της κατάστασης με σύνεση καθώς βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ. Από την πρώτη στιγμή άρχισαν να γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης της νόσου και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Ο Δήμος Γαλατσιου διευκρινίζει για μια ακόμη φορά πως για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων και τα κριτήριά της, την αποκλειστική ευθύνη έχουν τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Υγείας μετά από την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί σας για να λύσουμε απορίες και να ακούσουμε τις ανησυχίες σας 24 ώρες το 24ωρο.

📌Γιώργος Μαρκόπουλος- Δήμαρχος Γαλατσιου- 6979977781
📌 Γιαννης Κορρες – Αντιδήμαρχος Παιδείας 6945598810
📌Γραφείο Δημάρχου 2132055335 & 2132055336

Δήμος Γαλατσίου ενημέρωση
2 ώρες πριν
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Ένας Δήμος οργανωμένος οφείλει να προστατεύει υπεύθυνα τους κατοίκους του με σωστή ενημέρωση και άμεσες στρατηγικές δράσεις.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή στο 4ο Γενικό Λύκειο Γαλατσίου. 
...Mehr anzeigen



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ετσι θα ενισχύσει την Ελλάδα ο Frontex


Το σχέδιο που κατήρτισε ο Frontex για να συνδράμει την Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία αναλύει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ» ο  51χρονος Γάλλος εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Φαμπρίς Λετζερί, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το αίτημα για βοήθεια που απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση. Από το γραφείο του στη Βαρσοβία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε για τα τηλεφωνήματα που δέχθηκε στο κινητό του τηλέφωνο από τους κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Γιάννη Πλακιωτάκη, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), στο οποίο χαράχθηκε η κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Πριν από τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ήμασταν σε επαφή με το λιμενικό και την αστυνομία, ενώ δέχθηκα απευθείας τηλεφωνήματα από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας. Με κάλεσαν στο κινητό και μου είπαν ότι το Συμβούλιο Αμυνας πιθανότατα θα αποφάσιζε να ζητηθεί η άμεση συνδρομή του Frontex», αποκάλυψε ο κ. Λετζερί. «Θεωρώ την κίνησή τους να έρθουν σε απευθείας επικοινωνία μαζί μου πολύ θετική, καθώς μας επέτρεψε να κινηθούμε άμεσα και να κερδίσουμε χρόνο», πρόσθεσε.

Το κρίσιμο βράδυ

«Τι ήταν αυτό που σας ζήτησε η ελληνική πλευρά;» ρωτήσαμε τον κ. Λετζερί. «Να ενεργοποιήσουμε την ομάδα ταχείας επέμβασης (RABIT). Το αίτημα αφορούσε αρχικά συνδρομή στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ωστόσο, αργότερα αποφασίστηκε παρόμοια επιχείρηση να πραγματοποιηθεί και στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, στον Εβρο» αποκάλυψε σχετικά με όσα συνέβησαν το κρίσιμο βράδυ της περασμένης Κυριακής. Οσο για την εικόνα από τα σύνορα που του μετέφεραν οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο επικεφαλής του Frontex είπε: «Στον Εβρο υπήρχαν μετανάστες κατά μήκος της οριογραμμής από την πόλη Εντίρν (σ.σ. Αδριανούπολη) μέχρι και το Δέλτα του ποταμού. Περίπου 15.000 με 20.000 άτομα περίμεναν την ευκαιρία να διασχίσουν τα σύνορα με την Ελλάδα. Στη θάλασσα αντίστοιχα, από το Σάββατο έως τη Δευτέρα είχαν καταγραφεί 2.000 αφίξεις μεταναστών».

Εκτοτε, παρατηρεί ο κ. Λετζερί, διαπιστώνεται αποκλιμάκωση. «Σε όλο το μήκος των συνόρων υπάρχουν σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) λιγότερα άτομα, ενώ την Πέμπτη οι μετανάστες άρχισαν να επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη. Το φαινόμενο όμως είναι δυναμικό και εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη κατάσταση», είπε στην «Κ» ο κ. Λετζερί. Αποκάλυψε ακόμα ότι ο Frontex παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση που επικρατεί και στα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία: «Προς το παρόν περιγράφεται ήρεμη, ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τυχόν εξελίξεις», πρόσθεσε. Πριν αναφερθεί λεπτομερώς στο επιχειρησιακό πλάνο της «ομάδας ταχείας επέμβασης», ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής διευκρίνισε ότι η πλειονότητα όσων συγκεντρώθηκαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων δεν ήταν Σύροι αλλά υπήκοοι Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Οι επιχειρήσεις

«Σύμφωνα με πληροφορίες και από την Τουρκία, το 70% αυτών ήταν από το Αφγανιστάν και οι υπόλοιποι από το Πακιστάν, χώρες του Μαγκρέμπ και την Αφρική. Ταξίδεψαν στην Τουρκία με την ελπίδα ότι θα βρουν ευκαιρία να περάσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», είπε. Ο Γάλλος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι ήδη επιχειρούν (κατά διαστήματα) στην Ελλάδα 500 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδώνας» που παραμένει σε εξέλιξη στο Αιγαίο. «Με την επιχείρηση RABIT θα αυξήσουμε τη δύναμή μας. Στον Εβρο θα αναπτυχθούν 100 συνοριοφύλακες. Είμαστε σε επικοινωνία με την Ελληνική Αστυνομία για να αποφασίσουμε πού ακριβώς θα περιπολούν. Πάντως, όταν μου τηλεφώνησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανησυχούσε κυρίως για τις Καστανιές», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα, ο κ. Λετζερί διευκρίνισε ότι «εξακολουθούμε να κάνουμε υπολογισμούς για να δούμε τι προσωπικό και εξοπλισμός θα απαιτηθούν». Υπογράμμισε, πάντως, ότι μέχρι την Παρασκευή είχε εξασφαλίσει τα δύο τρίτα όσων είχαν ζητήσει το λιμενικό και το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς και ότι σε 15 ανέρχονταν τα κράτη-μέλη που είχαν εκφράσει την επιθυμία να παράσχουν συνδρομή.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, ο Frontex παρείχε στην «Κ» αργά το βράδυ της Παρασκευής επικαιροποιημένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Οργανισμός είχε δεχθεί προσφορές από τα κράτη-μέλη για την παροχή: δύο σκαφών περιπολίας, επτά αεροσκαφών, ενός ελικοπτέρου και τεσσάρων οχημάτων εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Λετζερί αποκάλυψε ότι οι 100 πρώτοι συνοριοφύλακες θα έρθουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Εβρο την Τετάρτη 11 Μαρτίου. Στο ερώτημα εάν τα τελευταία εικοσιτετράωρα παράτυποι μετανάστες μπόρεσαν να διασχίσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν την πορεία τους προς Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μέσω του λεγόμενου «βαλκανικού άξονα» (όπως το 2015), ο κ. Λετζερί απάντησε: «Βρισκόμαστε σε επαφή με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και μέχρι στιγμής, οι αναφορές τους περιγράφουν την κατάσταση ως ήρεμη. Δεν διαπιστώνεται αύξηση του αριθμού των μεταναστών που μέσω Ελλάδας καταφέρνουν να ταξιδέψουν προς τα Βαλκάνια».

Ο επικεφαλής του Frontex ρωτήθηκε εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο ευρωπαϊκός Οργανισμός να βρεθεί εν μέσω μιας, όχι τυπικής μεταναστευτικής κρίσης όπως εκείνης το 2015 αλλά μιας διμερούς «σύγκρουσης» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τι απάντησε; «Είναι γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζουμε μια κρίση σαν κι εκείνη του 2015.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών προκλήθηκαν από τη λανθασμένη εντύπωση ότι τα σύνορα ήταν ανοικτά, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να θεωρήσουν ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ανοικτός. Εχουμε μια ξεκάθαρη αποστολή να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση, να διεξάγουμε ελέγχους ασφαλείας, να υποστηρίξουμε την Ελλάδα στη δακτυλοσκόπηση των μεταναστών».

Ομάδες ταχείας επέμβασης

Τον ρωτήσαμε και για τα δημοσιεύματα και κάποια βίντεο που προβλήθηκαν σε ΜΜΕ και social media που παρουσιάζουν τα πληρώματα των σκαφών του λιμενικού να εφαρμόζουν επιθετική τακτική υποχρεώνοντας τις βάρκες με τους παράτυπους μετανάστες να επιστρέψουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο κ. Λετζερί  περιορίστηκε να απαντήσει ότι «ελέγχουμε τις καταγγελίες για όσα συμβαίνουν στα σύνορα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω κάτι συγκεκριμένο». Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. στην οποία ο Frontex έχει ενεργοποιήσει τις ομάδες ταχείας επέμβασης. Η πρώτη φορά ήταν το 2010 στον Εβρο και η δεύτερη το φθινόπωρο του 2015 στο Ανατολικό Αιγαίο.

Οι επιστροφές

Σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, για να καταρτίσουν κοινό σχέδιο δράσης για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών πίσω στις χώρες καταγωγής τους, βρίσκεται ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex. Αυτό αποκάλυψε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» ο επικεφαλής του οργανισμού, Φαμπρίς Λετζερί.

«Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε καταρτίσει ένα κοινό action plan. Από τις επαφές μου με κυβερνητικούς αξιωματούχους αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται σοβαρά να αυξήσει τον αριθμό των επιστροφών», δήλωσε. Πάντως, προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Frontex να περιοριστούν σημαντικά εάν γίνει δεκτή εισήγηση της κροατικής προεδρίας της Ε.Ε. για μείωση έως και 50% στον προϋπολογισμό του οργανισμού.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πώς ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω χαρτονομισμάτων


Να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τραπεζογραμμάτια προκειμένου να σταματήσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που ο φονικός ιός συνεχίζει να κλιμακώνεται, «θερίζοντας» την Ιταλία αλλά και το Ιράν.

Ο διεθνής οργανισμός συμβουλεύει όσους καθημερινά έρχονται σε επαφή με χαρτονομίσματα να πλένουν συχνά τα χέρια τους, καθώς ο Covid-19 παραμένει στην επιφάνειά τους για αρκετές μέρες.

Μάλιστα ο ΠΟΥ μας προτρέπει να επιλέγουμε τις ψηφιακές συναλλαγές προκειμένου να αποφεύγουμε όσο περισσότερο γίνεται το «πάρε-δώσε» των χαρτονομισμάτων.

Οι τελευταίες συμβουλές του ΠΟΥ σχετικά με τον κοροωνοϊό έρχονται την ώρα που ο φονικός ιός  έχει ξεπεράσει τα 100.000 κρούσματα, φτάνοντας σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.

Αρκετά μεγάλα αθλητικά γεγονότα κυρίως σε Ευρώπη, Κίνα και Ιράν έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί καθώς οι αρμόδιοι υγείας αγωνίζονται για να περιορίσουν τον ιό.

Κίνα: H απολύμανση και η καραντίνα χαρτονομισμάτων στην Κίνα

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούν τα μέτρα που ελήφθησαν σε Κίνα και Νότια Κορέα σχετικά με τον καθαρισμό των τραπεζογραμματίων.

Οι δημόσιες υπηρεσίες εκεί λοιπόν απολύμαναν και απομόνωσαν χρησιμοποιημένα τραπεζογραμμάτια.

Εκτός αυτού χρησιμοποιήθηκε υπεριώδες φως προκειμένου να αποστειρώσουν τα χαρτονομίσματα, ενώ στη συνέχεια τα μετρητά έμπαιναν σε καραντίνα για 14 μέρες πριν «επανέλθου» στην κυκλοφορία.

Μάλιστα η κεντρική τράπεζα της Κίνας πραγματοποίησε έκτακτη έκδοση ύψους 4 δισεκατομμυρίων γιουάν (σ.σ. επίσημο νόμιμα της Κίνας) στην επαρχία Γουάν, όπου αποτελεί και το επίκεντρο της επιδημίας.

ΠΟΥ: Να πλένουμε τα χέρια μας όταν αγγίζουμε χαρτονομίσματα

Όσον αφορά την Ευρώπη, η  Τράπεζα της Αγγλίας έχει αναγνωρίσει ότι τα τραπεζογραμμάτια μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια του κορωνοϊού, αλλά δεν υπάρχει πλάνο ώστε να ληφθούν τόσο αυστηρά μέτρα.
Ένας εκπρόσωπος της ΠΟΥ δήλωσε στην Telegraph: «Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα αλλάζουν συχνά τα χέρια και μπορούν να μεταφέρουν όλα τα είδη βακτηρίων και ιών.

«Θα συμβουλεύαμε τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους μετά το χειρισμό χαρτονομισμάτων και να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Επιστημονικά πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί ποιο είναι το ακριβές χρονικό διάστημα που ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει εκτός του ανθρώπινου οργανισμού.

Ωστόσο σύμφωνα με ανάλυση 22 προηγούμενων μελετών σχετικές με παρόμοιους ιούς, όπως ο NARS και ο SARS, εκτιμάται ότι οι κορωνοϊοί μπορούν να παραμείνουν πάνω σε άψυχες επιφάνειες για έως και εννέα ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.


ΤΑ ΝΕΑ


Κορωνοϊός: Χωρίς θεατές η τελετή Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία



Χωρίς την παρουσία θεατών θα πραγματοποιηθεί, την προσεχή Πέμπτη 12 Μαρτίου, η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» στην Αρχαία Ολυμπία, λόγω του ιού SARS-CoV-2. 

Αυτό αποφάσισε σήμερα η ΕΟΕ με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ανακοίνωση της ΕΟΕ:

«Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συνεδρίασε εκ νέου για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες αποφάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω του ιού SARS-CoV-2 αποφάσισε τα εξής:
Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας να γίνει χωρίς την παρουσία θεατών και θα την παρακολουθήσουν μόνο 100 προσκεκλημένοι με διαπιστεύσεις από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή «Τόκυο 2020».

Η τελική πρόβα της Τελετής Αφής, στις 11 Μαρτίου θα είναι κλειστή για το κοινό και για τους δημοσιογράφους.
Οι δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις στην Τελετή Αφής περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες.

Προτρέπουμε στους Δημάρχους των πόλεων από τις οποίες θα περάσει ή θα διανυκτερεύσει η Ολυμπιακή Φλόγα να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα δεδομένα και ανάλογα με τις εξελίξεις θα προχωρά σε αποφάσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας».


Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στο Ειρηνοδικείο Αθηνών


Κατασβέστηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί της Δευτέρας, στο χώρο του Ειρηνοδικείου Αθηνών, στα δικαστήρια της οδού Λουκάρεως, προκαλώντας αναστάτωση στους εργαζόμενους.

Η φωτιά δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις και περιορίστηκε στον συγκεκριμένο χώρο, προξένησε όμως φθορές και μεγάλη ρύπανση. Οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν προληπτικά χωρίς να κινδυνεύσει κανείς, ενώ η πυρκαγιά σβήστηκε μετά από περίπου 20 λεπτά από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο.

Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται, ωστόσο οι αρμόδιοι αξιωματικοί του ΠΣ εξετάζουν ως πιθανότερη αιτία κάποιο βραχυκύκλωμα σε καλώδια ή πίνακα της ΔΕΗ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κάθετες μειώσεις στην βενζίνη και οι πρατηριούχοι θέλουν λέει 2 μήνες για να μειώσουν τις τιμές


Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση απ’ την εποχή του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο φθάνοντας το 30%. Ως αποτέλεσμα το brent κινείται στις διεθνείς αγορές στα επίπεδα των 32 δολ. το βαρέλι και το West Texas στα 29 δολ. περίπου! Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει η αγορά πετρελαίου απ’ το 2001.

Από την άλλη, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα κινείται προκλητικά στα επίπεδα του 1,53 ευρώ ανά λίτρο, όσο περίπου και τις προηγούμενες μέρες.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακόμα και εάν παγιωθούν οι διεθνείς τιμές σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες εάν είναι δυνατόν για να αποτυπωθεί στην τελική τιμή που αγοράζει ο καταναλωτής. Και τούτο καθώς με τις νέες τιμές αναμένεται να γίνουν οι νέες προμήθειες των διυλιστηρίων, τα οποία με τη σειρά τους θα προμηθεύσουν την εγχώρια αγορά καυσίμων.

Παράλληλα επικαλούνται και την αυξημένη φορολογία, που όπως λένε, απέτρεψε επίσης μία σημαντική υποχώρηση των τιμών στην αντλία όταν υπήρξε σημαντική διόρθωση το 2016, όταν τότε η διεθνής τιμή του αργού West Texas είχε υποχωρήσει στα 35 δολ. το βαρέλι περίπου. Εκείνη την εποχή η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας δεν είχε πέσει κάτω από 1,40 ευρώ το λίτρο καθώς διυλιστήρια αλλά και πρατηριούχοι φρόντισαν να διασφαλίσουν ότι θα διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους έπειτα από αρκετά χρόνια μεγάλης πίεσης.

Η  ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή έχει ήδη ξεκινήσει στοχευμένους ελέγχους στην αγορά ενώ ο αρμόδιος υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης έστειλε μήνυμα προς τους φορείς της αγοράς καυσίμων για αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής.

«Η ραγδαία μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου επιβάλει και την προοδευτική μείωση στις λιανικές τιμές πώλησης καυσίμων στα πρατήρια. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξεκίνησε ήδη -μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή- άμεσο έλεγχο στα τιμολόγια αγοράς και θα επιβάλει πρόστιμα όπου υπάρχει παράβαση», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης με ανάρτησή του στο Twitter.

Στην ίδια γραμμή και ο αρμόδιος υφυπουργός για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος έγραψε: «Παρακολουθούμε με όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων την εξέλιξη των καυσίμων στα πρατήρια της χώρας. Στόχος μας να δούμε περαιτέρω μείωση της τιμής στην αντλία, όπως αυτή αντιστοιχεί στο ποσοστό που επιβαρύνει το καύσιμο».


Πηγή


Βερολίνο: Σε «εθελόντριες» χώρες της Ε.Ε. έως και 1.500 ανήλικοι πρόσφυγες από την Ελλάδα



Μια συμμαχία «εθελοντριών» χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης σκοπεύει να προχωρήσει στην αναδοχή ως και 1.500 ασυνόδευτων ανηλίκων οι οποίοι βρίσκονται σε νησιά της Ελλάδας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Η ανακοίνωση του Βερολίνου δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες προτού αφιχθεί στις Βρυξέλλες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.

«Διεξάγεται διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτές τις ημέρες με θέμα μια ανθρωπιστική λύση», για «να οργανωθεί η αναδοχή των παιδιών αυτών στο πλαίσιο μιας ‘συμμαχίας εθελοντριών’» χωρών, εξήγησε η γερμανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, χωρίς να κατονομάσει τις χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε αυτήν.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» για να αντιμετωπιστεί η «δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση για 1.000 ως 1.500 παιδιά που βρίσκονται στα νησιά» του Αιγαίου, πρόσθεσε η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» της Μέρκελ — αποτελείται από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) — στην ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που την αποτελούν το βράδυ χθες Κυριακή.

«Πρόκειται για παιδιά τα οποία τα οποία εξαιτίας του ότι ασθενούν έχουν επειγόντως ανάγκη ιατρικές περιποιήσεις, καθώς και για ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 14 ετών, στην πλειονότητά τους κορίτσια», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τα κόμματα της αριστεράς στη Γερμανία ασκούν πίεση εδώ και πολλές ημέρες προκειμένου η Ευρώπη, ειδικά το Βερολίνο, να αναλάβει την αναδοχή παιδιών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα ή προσπαθούν να μπουν στην ελληνική επικράτεια στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας, μετά την μετάδοση πληροφοριών στη χώρα σχετικά με την επισφαλή κατάσταση πολλών ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών.

Ορισμένα στελέχη της συντηρητικής παράταξης της Μέρκελ εξέφρασαν ωστόσο έντονες επιφυλάξεις τις τελευταίες ημέρες, εκφράζοντας την ανησυχία πως αυτό θα στείλει το λάθος «σήμα» στους μετανάστες, δηλαδή, όπως υποστήριξαν, ότι είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στη χώρα.
Η Γερμανία υποδέχθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015, γεγονός που προκάλεσε πολιτική αναταραχή κι αποδυνάμωσε την καγκελάριο Μέρκελ, δίνοντας ώθηση στην άκρα δεξιά.

Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε την 29η Φεβρουαρίου πως παύει να τηρεί τη συμφωνία που είχε κλείσει τον Μάρτιο του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προέβλεπε ότι οι πρόσφυγες, κυρίως οι Σύροι πρόσφυγες, θα παρέμεναν στην τουρκική επικράτεια με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα.

Οι αρχές της Ελλάδας ανακοίνωσαν ότι πάνω από 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά, ανάμεσά τους πολλοί ανήλικοι, που προστέθηκαν στους 38.000 που είναι ήδη παρόντες σε κέντρα υποδοχής με μεγάλο πρόβλημα υπερπληθυσμού. Η κατάσταση θυμίζει σε πολλούς στην Ευρώπη την κρίση του 2015.

Ο Ερντογάν πάντως φάνηκε να στέλνει σινιάλο κατευνασμού, διατάσσοντας την τουρκική ακτοφυλακή να εμποδίζει τις αποπλεύσεις πλεούμενων με μετανάστες. Ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα ταξιδέψει σήμερα στο Βέλγιο για να συζητήσει το μεταναστευτικό ζήτημα με αξιωματούχους της ΕΕ, μερικές ώρες αφού απαίτησε η Ελλάδα να «ανοίξει τις πόρτες» της στους μετανάστες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στο Παλαιό Φάληρο



Συναγερμός σήμανε το πρωί της Δευτέρας στην Ελληνική Αστυνομία μετά από ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε σε υποκατάστημα τράπεζας στο Παλαιό Φάληρο.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο δράστης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του μπήκε μόνος του στην τράπεζα που βρίσκεται επί της οδού Αμφιτρίτης 5 και αφού απείλησε τους εργαζόμενους με το όπλο άρπαξε άγνωστο χρηματικό ποσό και τράπηκε σε φυγή.

Άμεσα για το περιστατικό ειδοποιήθηκαν οι Αρχές που έφτασαν στο σημείο λίγο αργότερα και πλέον διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.


Πηγή: iefimerida.gr 


Κομισιόν προς Τουρκία: «Να απομακρύνει τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα»




Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε την Τουρκία να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται άμεσα η μεταφορά όσων βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Πριν από τις συνομιλίες της με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Η εξεύρεση μιας λύσης σ' αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα». Η ίδια πρόσθεσε πως χρειάζονται αμέσως η διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο, υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων -ιδιαίτερα των ανηλίκων- που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά.

Σημειώνεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επισκεφτεί η ίδια τα ελληνοτουρκικά σύνορα μαζί με άλλους ηγέτες της ΕΕ μετά από πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκου Μητσοτάκη.


Πηγή : liberal.gr


Ηλίθιοι Τούρκοι προσπαθούν να ανοίξουν δίοδο για τους μετανάστες με εκσκαφέα στον Έβρο


Προσπάθησαν να κάνουν πραγματικότητα την ηλιθιότητα που είπαν ότι οι μετανάστες μπορούν να περάσουν το Έβρο περπατώντας. Έτσι ηλίθιοι Τούρκοι έστειλαν εκσκαφέα να φτιάξει ανάχωμα για να περάσουν οι μετανάστες πριν από δύο χρόνια.

Αποτέλεσμα βούλιαξε τότε, όπως βουλιάζουν οι προσπάθειες τους σήμερα!!!

Τελικά δεν είναι τυχαίο που οι Τούρκοι έχουν υποστηρικτές στην Ελλάδα τους Συριζαίους!! Τους ενώνει η ηλιθιότητα, γελάει η Ελλάδα μαζί τους!




Κύπριοι αστυνομικοί στον Έβρο



Αποδεκτή έγινε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόταση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, για αποστολή μελών των Σωμάτων Ασφαλείας της Κύπρου στην Ελλάδα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, προέβη πριν λίγο σε γραπτή δήλωση:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα στις 11.30πμ, μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το μεταναστευτικό και την πολιτική της Τουρκίας στο θέμα, καθώς και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο.

Υπήρξε απόλυτη συναντίληψη μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίοι συμφώνησαν και για τη στάση την οποία θα τηρήσουν στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν σήμερα το απόγευμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ, ενόψει των συνομιλιών του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν με τον κ. Μισέλ καθώς και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πληροφόρησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να αποστείλει στην Ελλάδα δύναμη αποτελούμενη από μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και ως εκ τούτου, άμεσα, δύναμη των Σωμάτων Ασφαλείας της Κύπρου θα μεταβεί στην Ελλάδα για την προάσπιση και φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης».



Γύρω στις 8 αναχώρησε το αεροσκάφος C-130 από το αεροδρόμιο Λάρνακας οι 21 Κύπριοι αστυνομικοί, οι οποίοι θα μεταβούν αμέσως στον Έβρο για να ενισχύσουν την Ελληνική Αστυνομία.  Πρόκειται για μια αντιοχλαγωγικη ομάδα της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης. 



Άθλιοι Τούρκοι άθλιες και προκλητικές δηλώσεις Τούρκος υφ. Εξωτερικών: Συνθήκες Άουσβιτς στον Έβρο


Οι Τούρκοι είναι ένας βάρβαρος λαός, έχουν και καθεστωτική κυβέρνηση, οπότε είναι λογικό να εκμεταλλεύονται μετανάστες και πρόσφυγες για να πετύχουν τους σκοπούς τους, κακομεταχειρίζονται τους με τον χειρότερο τρόπο, λέγοντας απίστευτα ψέματα προκαλώντας την κοινή γνώμη με τις αθλιότητες τους.

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις των Τούρκων οι οποίοι επιμένουν στην προπαγάνδα τους περί άσχημης μεταχείρισης των μεταναστών από τους Έλληνες στον Έβρο, ενώ γίνεται το αντίθετο με ντοκουμέντα.

Το μόνο κόμμα παγκοσμίως που υιοθετεί και αναπαράγει την προπαγάνδα του καθεστώτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει εξαγριώσει τους Έλληνες πολίτες και τους ίδιους τους ψηφοφόρους του.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν σε μια προκλητική του ανάρτησή στο Twitter παρομοίασε τις συνθήκες στα σύνορα του  Έβρου με αυτές του «Άουσβιτς» χωρίς να ντρέπεται για την χώρα του.

«Αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι από το Άουσβιτς, αλλά από το Παζαρκουλέ (σ.σ. τουρκική πλευρά της μεθοριακής γραμμής στην περιοχή των Καστανιών Έβρου)» γράφει στην ανάρτησή του για να περάσει την άθλια προπαγάνδα του καθεστώτος.

«Η Ελλάδα αρπάζει τα χρήματα, τα τηλέφωνα, τις ταυτότητες και τα ρούχα αθώων μεταναστών που περνούν τα σύνορα και τους επιστρέφει. Η Ευρώπη και ο κόσμος παριστάνουν τις στρουθοκαμήλους» προσθέτει ο  Κιράν σε εικόνες που οι Τούρκοι στρατιώτες κατά εντολή του καθεστώτος έχουν στήσει.

These photos are not from Auschwitz, but from Pazarkule..

Greece takes the money, phones, identity cards and clothes of innocent migrants crossing the border and sends them back.

Europe and the world are playing the ostrich.@NikosDendias@EU_Commission@EUCouncil
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter


Δήλωση Καμίνη σιγοντάρει ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί τους Έλληνες και ξεφτιλίζει το ΚΙΝΑΛ



Γ. Καμίνης: Νεοναζί και φασίστες οι πολίτες στον Έβρο

Προκλητική δήλωση του Γιώργου Καμίνη, στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αναπαράγει την προπαγάνδα του Ερντογάν και αναρωτιόμαστε εάν αντιπροσωπεύουν αυτά που λέει το ΚΙΝΑΛ;

Δήλωση Αρμόδιου Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Καμίνη

Τις τελευταίες μέρες κάποιοι θερμοκέφαλοι, εκμεταλλευόμενοι την κατανοητή αγωνία για τις συνθήκες κρίσης που επικρατούν στον Έβρο και στα νησιά λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο μεταναστευτικό / προσφυγικό, προσπαθούν αυτόκλητοι να υποκαταστήσουν τα σώματα ασφαλείας. Οργανώνονται σε ομάδες, συχνά ένοπλες και περιπολούν τα σύνορα, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες ενός, τραγικού για τα εθνικά συμφέροντα, ατυχήματος να αυξάνονται θεαματικά. Υπάρχουν καταγγελίες και στοιχεία για επιθέσεις σε δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και μεμωνομένους αλλοδαπούς που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα.

Πληθαίνουν επίσης οι μαρτυρίες για ανεξέλεγκτη δράση νεοναζιστικών και ακροδεξιών ομάδων που έχουν αφιχθεί στην περιοχή του ‘Εβρου και των νησιών από το εσωτερικό της χώρας αλλά και από το εξωτερικό. Η παρουσία των ατόμων αυτών αποτελεί ευθεία προσβολή σε βάρος της δημοκρατικής ιστορίας της χώρας. Επιπλέον, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας σε ένα άκρως ευαίσθητο ζήτημα. Οι ομάδες αυτές είναι απολύτως ανεπιθύμητες και καταδικαστέες. Ως γνήσιοι προβοκάτορες, δημιουργούν αχρείαστες εντάσεις σε μία ήδη τεταμένη κατάσταση και προσφέρουν επιχειρήματα στην προπαγανδιστική μηχανή του κ. Ερντογάν.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει από τη πρώτη στιγμή εκφράσει την απόλυτη εμπιστοσύνη όλων μας στην ικανότητα των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού να προστατεύσουν τα σύνορά μας. Αυτοί είναι και οι μόνοι υπεύθυνοι να επιτελέσουν το επικίνδυνο και εξειδικευμένο αυτό έργο, το οποίο μέχρι σήμερα έχουν φέρει σε πέρας με απόλυτη επάρκεια.

Η κυβέρνηση οφείλει να ελέγξει αποτελεσματικά τη δράση αυτών των προβοκατόρων, απομακρύνοντάς τους αμέσως από την περιοχή των συνόρων και ασκώντας σε βάρος τους ποινικές διώξεις, καθώς υπέχουν ποινική ευθύνη αποπειρώμενοι να υποκαταστήσουν τη νόμιμη εξουσία του κράτους.


Καταγγελία δημάρχου Πύργου: Άνθρωποι που πρέπει να είναι σε κατ' οίκον περιορισμό κυκλοφορούν ελεύθερα



Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Καλημέρα ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος αποκάλυψε ότι στον Πύργο κάποια άτομα που θα έπρεπε να βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω του κορωνοιου, κυκλοφορούν ελεύθερα μη δίνοντας σημασία στους κανόνες ασφάλειας για τη δημόσια υγεία.

«Θα έπρεπε να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και δυστυχώς κυκλοφορούν. Είναι αρκετοί και το μεγάλο πρόβλημα είναι το ζήτημα της προσωπικής υπευθυνότητας, το οποίο είναι πολύ χαμηλά» καταγγέλλει αναφέροντας ότι όσοι κυκλοφορούν είναι άνθρωποι που θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα και είναι συγγενείς των εκδρομέων στους Αγίους Τόπους ή εργάζονται μαζί.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι αδίκημα να κυκλοφορεί κανείς έξω ενώ κανονικά πρέπει να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ όπως είπε κυκλοφορούν στα καφενεία και στην αγορά.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταγγελίες του δημάρχου Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλου ότι συγγενείς και πρόσωπα που σχετίζονται με τους ασθενείς που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους κυκλοφορούν αμέριμνοι παρά τον κορωνοϊό  παρά το γεγονός ότι τους έχει δοθεί οδηγία να παραμένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό και να αποφεύγουν τις επαφές με τρίτα πρόσωπα.


Διέγραψε η Νέα Δημοκρατία τον Διαμαντής Καρασούλα για τα σχόλια που αφορούν το κάψιμο προσφυγικής δομής



Όταν το βράδυ του Σαββάτου έπιασε φωτιά το σχολείο της προσφυγικής δομής One Happy Family στη Λέσβο, ο Διαμαντής Καρασούλας μπήκε στην ανάρτηση της είδησης που έκανε η Καθημερινή στην επίσημη σελίδα της στο Facebook και έκανε προκλητικά σχόλια που εξόργισαν άλλους χρήστες στο Facebook.

«Με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργου Στεργίου διαγράφεται από μέλος της Νέας Δημοκρατίας ο Διαμαντής Καρασούλας», αναφέρει η ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία για τη διαγραφή. “Η κυβέρνηση με μέτρο, σύνεση και αποφασιστικότητα προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα. Δεν θα  επιτρέψουμε σε κανέναν με δηλώσεις ή πράξεις να υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια”, δήλωσε ο Γιώργος Στεργίου.








Νέο Fake news ΣΥΡΙΖΑ - Ερντογάν για δήθεν πυροβολισμό εναντίον αστυνομικού στον Έβρο



Είναι απίστευτη η προκλητικότητα του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει κακό στην Ελλάδα και εξοργίζει τους Έλληνες πολίτες.

Η νέα πρόκληση ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χαρίτση, που εκπροσωπεί εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και το καθεστώς Ερντογάν.

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν για περιστατικό σε βάρος αστυνομικού στην περιοχή των Φερών Έβρου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Φερών Έβρου.

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε και το παρατηρητήριο fake news της ΝΔ που επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Ανακοινώνεται ότι, από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν έχει καταγραφεί περιστατικό σε βάρος αστυνομικού την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Φερών Έβρου.

Ως εκ τούτου τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για fake news και επιτίθεται στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ - Ερντογάν Χαρίτση : «Είναι θλιβερό να υπάρχουν ελληνικά ΜΜΕ που αναπαράγουν ακόμη, μετά από όλα όσα έχουμε δει το τελευταίο δεκαήμερο,  fake news.

Με την ευκαιρία, να συγχαρούμε τον κ. Χαρίτση που αποδεικνύει πως η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει κόπο, αφού παίρνει έτοιμες τις ανακοινώσεις του από τα πρωτοσέλιδα και τις ιστοσελίδες του κ. Βαξεβάνη».



Γαλλία: Πυροσβολισμοί σε τζαμί στο Παρίσι -Ενας τραυματίας



Πυροβολισμοί σημειώθηκαν σήμερα σε τζαμί στο κέντρο του Παρισίου στη Γαλλία με έναν άνδρα να τραυματίζεται σοβαρά.

Πολίτης άνοιξε πυρ μέσα σε τζαμί που βρίσκεται στην οδό Τανγκέρ στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού, όπως ανέφερε ανακοίνωσε το κανάλι BFM TV. Σύμφωνα με το κανάλι, ο ένοπλος, φορώντας κράνος, εισήλθε στην εσωτερική αυλή του τζαμιού πριν πυροβολήσει.

​Ο δράστης άνοιξε πυρ αρκετές φορές πριν φύγει με μηχανή τύπου σκούτερ. Το θύμα που δέχθηκε τις σφαίρες ήταν 32 ετών, τραυματίστηκε στα πόδια, και φέρεται να είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το Frane Bleu.

Την ώρα του συμβάντος βρίσκονταν στο τζαμί περίπου 15 ακόμα άνθρωποι, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή που επικαλείται το Actu17, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο, εντόπισαν εννέα κάλυκες των εννέα χιλιοστών.


Πηγή: iefimerida.gr 


Εξεγέρσεις σε φυλακές της Ιταλίας λόγω… κορωνοϊού



Εξεγέρσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες σε αρκετές ιταλικές φυλακές, εξαιτίας του κλίματος έντονης ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Σήμερα. δεκάδες κρατούμενοι της φυλακής του Φροζινόνε, κοντά στην Ρώμη, κατέστρεψαν μέρος του τμήματος του σωφρονιστικού ιδρύματος στο οποίο βρίσκονται, με κύριο αίτημά τους να υιοθετηθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού μέσα στις φυλακές.

Δεν υπήρξε καμία απόδραση, αλλά η προκλήθηκε τεράστια ένταση.

Για τον ίδιο λόγο εξεγέρσεις σημειώθηκαν στα σωφρονιστικά ιδρύματα στις πόλεις Φότζια της Απουλίας και Μόντενα της Εμίλια Ρομάνια. Οι κρατούμενοι σκαρφάλωσαν στους τοίχους και σε ορισμένες περιπτώσεις έκαψαν στρώματα.

Χθες βράδυ, επίσης, στις φυλακές της πόλης Σαλέρνο, κοντά στην Νάπολη, οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν κατά της απόφασης να σταματήσουν οι επισκέψεις των συγγενικών τους προσώπων, ώστε να μην ευνοηθεί η μετάδοση του κορωνοϊού μέσα στο σωφρονιστικό ίδρυμα.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Η Τουρκία συνεχίζει να εγκληματεί σε βάρος της ανθρωπότητας κρύβοντας τα κρούσματα κορονοϊό



Όλη η γη είναι σε κατάσταση συναγερμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, για την Τουρκία που σίγουρα έχει κρούσματα, γιατί  έχει σύνορα με το Ιράν που είναι γεμάτο κρούσματα, και διαθέτει το το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο, το καθεστώς δεν αφήνει να ακουστεί τίποτα.

Δεν ξέρει κανένας και ειδικά ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας εάν εξετάζονται στα αεροδρόμια οι επιβάτες από τους Τούρκους, πόσα κρούσματα υπάρχουν στην Τουρκία και πόσα είναι τα θύματα του Covid 19.

Δεν υπάρχουν ειδήσεις για τον ιό γιατί απλά ο καθεστωτικός ηγέτης Ερντογάν ελέγχει όλα τα μέσα, η Τουρκία έχει τον υψηλότερο αριθμό δημοσιογράφων στη φυλακή στον κόσμο. Επομένως, κανένας δημοσιογράφος δεν θα μεταδίδει «fake news» ότι υπάρχουν ασθενής και θύματα του κορονοϊού

Δεν υπάρχει κανένα νέο από τα νοσοκομεία της Τουρκίας και κανένα αποτέλεσμα τεστ για τον κορονοϊό, ούτε ένα τεστ. Σίγουρα υπάρχουν εκατοντάδες που έχουν τον ιό, και σίγουρα υπάρχουν και νεκροί αλλά κανένας δεν θα μάθει πόσοι.

Ακούστηκε γιατί αυτό ήθελα ο Ερντογάν να ακουστεί ότι η Τουρκία δημιούργησε το δικό της αποκλειστικό κιτ δοκιμών και ότι δίνει αποτελέσματα σε 15 λεπτά και έχει την υψηλότερη ακρίβεια στον κόσμο. Φυσικά και δεν δίνει θετικά αποτελέσματα!

Εάν οι πολίτες είχαν ελευθερία λόγου θα μαθαίναμε κάτι έστω πόσα είναι τα θύματα του κορονοϊού αλλά στο καθεστώς η φυλακή είναι εύκολη οπότε όλοι σιωπούν και ανέχονται.

Η Τουρκία έχει το μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων από το Twitter για να μάθει τις διευθύνσεις IP των χρηστών και να τιμωρήσει τους χρήστες που γράφουν οτιδήποτε δεν αρέσει στον Ερντογάν και στο καθεστώς. Έτσι, αν κάνει κάποιος το λάθος να διαδώσει κάποιος την αλήθεια, τελείωσε για πάντα και θα σαπίσει στις Τούρκικες φυλακές.

Καλό θα ήταν τα κράτη να εκδώσουν τουριστικές οδηγίες για την Τουρκία να μην ταξιδεύει ο κόσμος μέχρι αποδεδειγμένα μάθουμε τι γίνεται.




Κλείνουν κέντρα του ΟΑΕΔ σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο



Στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και με στόχο την προστασία του προσωπικού και των συναλλασσόμενων πολιτών, η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), μετά από έκτακτη ευρεία σύσκεψη με τα στελέχη του Οργανισμού, την Κυριακή 8 Μαρτίου, αποφάσισε ότι, τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, θα είναι κλειστές οι εξής έξι υπηρεσίες:

- Το Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) Πάτρας και το ΚΠΑ2 Αγίου Ανδρέα.

- Το ΚΠΑ2 Αμαλιάδας.

- Το ΚΠΑ2 Πύργου.

- Το ΚΠΑ2 Αιγίου και

- το ΚΠΑ2 Ζακύνθου, προκειμένου να γίνει απολύμανση.

Ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από το διοικητή του ΟΑΕΔ τόσο του προσωπικού, όσο και των συναλλασσόμενων με τον Οργανισμό.


Αλώνιζαν οι κακοποιοί αντιεξουσιαστές στην Αττική καίγοντας αυτοκίνητα - μοτο - και μαγαζιά



Εμπρηστικές επιθέσεις από κακοποιούς αντιεξουσιαστές σημειώθηκαν τη νύχτα σε διάφορες περιοχές της Αττικής και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και μιά καφετέρια.

Η πρώτη επίθεση ξεκίνησε πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο Κερατσίνι, όπου επί της οδού Διγενή Ακρίτα όπου κακοποιοί αντιεξουσιαστές πυρπόλησαν σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Δύο ώρες αργότερα, την 01.30, ξέσπασε πυρκαγιά σε σταθμευμένη μοτοσικλέτα επί της οδού Λοχαγού Ξηρογιάννη, στου Ζωγράφου. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε παρακείμενη μοτοσικλέτα καθώς και σε σταθμευμένο ΙΧ.

Την ίδια ώρα, στη Γλυφάδα, κακοποιοί αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε στεγασμένο υπαίθριο χώρο καφετέριας και επί της οδού Ταινάρου, άγνωστοι πυρπόλησαν τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Λόγω του μεγάλου θερμικού φορτίου, ωστόσο, προκλήθηκαν ζημιές και σε άλλα δύο παρακείμενα ΙΧ.




Κρούσματα του κορονοϊού έφτασαν τα 73




Επτά νέα κρούσματα του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Κυριακής. 

Έτσι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην επικράτεια ανέρχεται σε 73. Από την ιχνηλάτηση των 7 σημερινών κρουσμάτων, προέκυψε ότι και τα 7 είναι επαφές επιβεβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σε ο,τι αφορά τα νέα  επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν κυρίως στην Ηλεία, την Αχαΐα και την Αττική. 


Κλειστά σχολεία στην Αττική σήμερα Δευτέρα 9/3


Κλειστά από τη Δευτέρα 9/3 έως Κυριακή 22/3 για προληπτικούς λόγους θα είναι τα εξής σχολεία:

1ο ΓΕΛ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
13ο ΓΕΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
2ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
49ο ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙΔΗ
AMERICAN COMMUNITY SCHOOLS
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΑΚΑ
9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΛΙΜΟΥ
ΓΕΛ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
4ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ (όλες οι βαθμίδες)
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΕΛ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
1ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
2ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
1ο ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
3ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
40ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
22ο ΓΕΛ. ΑΘΗΝΩΝ
20ο ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ
5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Κλειστά επίσης θα παραμείνουν τα εξής σχολεία σήμερα Δευτέρα 9/3 

Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού

O Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού συνεχίζει στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων με μεγαλύτερη ένταση τις απολυμάνσεις σε όλους τους δημοτικούς χώρους συνάθροισης (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, ωδεία, γήπεδα, βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ).

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης όλα τα σχολεία του Δήμου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 9 Μαρτίου.

Αναστέλλονται ακόμα όλα τα προγράμματα και οι δράσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Αθλητισμού και των ΚΑΠΗ για μία εβδομάδα αρχόμενης από το Σάββατο 7 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Επιπλέον πρόσθετο μέτρο είναι ο επανεφοδιασμός των σχολείων με αντισηπτικά και απολυμαντικά.

Δήμος Νέας Ιωνίας

Η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης απολύμανσης των σχολικών μονάδων ως μέτρο πρόληψης και περιορισμού του κορονοϊού αποφασίσε το κλείσιμο σχολείων στη Νέα Ιωνία.

Συγκεκριμένα:

Tην Δευτέρα 9/3/2020, το κλείσιμο των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά), του Εσπερινού ΕΠΑΛ και των 2ου και 7ου Παιδικών Σταθμών για μία (1) ημέρα.

Την Τρίτη 10/3/2020, το κλείσιμο των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια), του 1ου ΕΠΑΛ , ΣΕΚ και των 1ου, 3ου και 5ου Παιδικών Σταθμών του Δήμου Νέας Ιωνίας για μία (1) ημέρα.



Τα παραπάνω σχολεία θα κλείσουν λόγω απολύμανσης των χώρων τους, στα πλαίσια μέτρων πρόληψης για την αποφυγή του COVID-19 (κορονοϊού).

Τις αντίστοιχες μέρες δεν θα πραγματοποιηθούν απογευματινές δραστηριότητες σε χώρους των σχολείων από συλλόγους.

Δήμος Νέας Μάκρης

Την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης, Παμμακάριστος και Ειδικό Νηπιαγωγείο Νέας Μάκρης, Παμμακάριστος από την Πέμπτη 5 Μαρτίου μέχρι και την Δευτέρα 9 Μαρτίου για προληπτικούς λόγους ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μαραθώνας, κ. Στέργιος Τσίρκας.

Τα σχολεία κλείνουν για προληπτικούς λόγους καθώς μεγάλος αριθμός μαθητών απουσιάζει εξαιτίας ιογενών λοιμώξεων και για την προστασία του υπόλοιπου μαθητικού πληθυσμού.

Δήμος Χαλκιδέων

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη όλα τα σχολεία νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια λύκεια και παιδικοί σταθμοί στο Δήμο Χαλκιδέων, δήλωσε στο Eviatop η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα. «Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους και για να γίνουν απολυμάνσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»

Δήμου Βέλου Βόχας - Νομός Κορινθίας

Αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της Α΄θμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία & δημοτικά σχολεία) του Δήμου Βέλου Βόχας, την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, για απολύμανση των σχολείων λόγω πρόληψης εξάπλωσης ιογενών λοιμώξεων.

Την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Κλειστά θα παραμείνουν για προληπτικούς λόγους τα παρακάτω σχολεία για χρονικό διάστημα από 3/3/2020 έως και την 13/3/2020:

4ο ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

11ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

14ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Από 3/3/2020 έως και την 17/3/2020 κλειστά θα μείνουν τα εξής σχολεία:

5ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

3ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ακόλουθων σχολείων για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας για τα ακόλουθα αναλυτικά αναφερόμενα χρονικά διαστήματα:

του 1ου ΕΠΑΛ Επανωμής για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 11.3.2020

του 8ου ΕΚ Επανωμής για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 11.3.2020

Εως την Τετάρτη 11/03/2020 θα παραμείνει κλειστό το ΕΠΑΛ Επανωμής στο Δήμο Θερμαϊκού