Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Βενιζέλος: Ούτε προστατευόμενοι, ούτε δημοσίου συμφέροντος οι μάρτυρες



Ανοικτή επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis έστειλε ο πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο φάκελος του οποίου στην υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όλες οι καταθέσεις τους στη δικογραφία Novartis πάσχουν από απόλυτη ακυρότητα και ζητά να αρθεί και o χαρακτηρισμός τους ως «προστατευόμενων» και να ανακληθεί ο χαρακτηρισμός τους ως «δημοσίου συμφέροντος», επειδή η απόφαση για τους χαρακτηρισμούς αυτούς δεν ελήφθη νομίμως.

Σύμφωνα με το κ. Βενιζέλο, ο οποίος απέστειλε την ανοικτή επιστολή στην εφημερίδα «Τα Νέα», οι δύο μάρτυρες έχουν χαρακτηρισθεί «προστατευόμενοι» στο πλαίσιο και για τις ανάγκες μιας άλλης ποινικής υπόθεσης, μιας άλλης προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά τη λεγόμενη υπόθεση Novartis, από την Εισαγγελία Διαφθοράς. «Είναι προφανές ότι οι δικονομικοί χειρισμοί της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis δεν μπορούν ούτε να προδικάσουν ούτε να παρεμποδίσουν τους δικονομικούς χειρισμούς ενός άλλου, ανώτατου και ειδικού, εισαγγελικού οργάνου όπως είναι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή, που διερευνά πρωτίστως αν έχουν τελεσθεί τα εγκλήματα κατάχρησης εξουσίας από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και τυχόν συνεργούς της» σημειώνει ο πρώην υπουργός και διευκρινίζει: «Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή ερευνά όχι την υπόθεση Novartis αλλά αν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης διέπραξε - μεταξύ άλλων - ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας την οποία μπορεί να έχει τελέσει ως φυσικός αυτουργός μόνο η εισαγγελέας διαφθοράς ή οι επίκουροί της λόγω του “γνήσια ιδιαίτερου” χαρακτήρα του εγκλήματος της κατάχρησης εξουσίας».

«Το θεμελιώδες ερώτημα είναι αν σε ένα κράτος δικαίου μέσω του χαρακτηρισμού ενός μάρτυρα ως «προστατευόμενου» ένας εισαγγελικός λειτουργός και όσοι συνήργησαν με αυτόν, μπορεί, και μάλιστα στο διηνεκές, να παρεμποδίζει την ποινική διερεύνηση τυχόν κατάχρησης εξουσίας; Προφανώς όχι» συμπεραίνει ο κ. Βενιζέλος. Τεκμηριώνει δε την άποψή του λέγοντας πως «ένας μάρτυρας χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενος για τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης υπόθεσης. Εάν προκύψει κάποια άλλη ποινική υπόθεση στην οποία καλείται να εξετασθεί, μπορεί, αν θέλει, να ζητήσει να χαρακτηρισθεί και για αυτήν «προστατεύομενος», εφόσον για το είδος των αδικημάτων που αφορά η νέα ποινική υπόθεση προβλέπεται κάτι τέτοιο και εφόσον βεβαίως ο αρμόδιος για τη νέα ποινική υπόθεση εισαγγελέας κρίνει με αιτιολογημένη διάταξή του ότι αυτός ο χαρακτηρισμός πρέπει να δοθεί».

«Με άλλη διατύπωση, το γεγονός ότι τα δυο αυτά πρόσωπα, έλαβαν κάποτε, όπως έλαβαν, τον χαρακτηρισμό του "προστατευόμενου" μάρτυρα, δεν σημαίνει ότι θα παρεμποδίζεται η διερεύνησή του αν αυτός καθ’ αυτόν ο χαρακτηρισμός τους ως "προστατευόμενων" στη λεγόμενη υπόθεση Novartis συνιστά τμήμα και μάλιστα καθοριστικό της εγκληματικής διαδρομής που οδήγησε σε πιθανή κατάχρηση εξουσίας και γενικότερα σε αυτό που ονομάζεται πλέον σκευωρία Novartis» προσθέτει.

Ο κ. Βενιζέλος αμφισβητεί επίσης τον τρόπο χαρακτηρισμού των προστατευόμενων μαρτύρων «δημοσίου συμφέροντος»:

«Ζήτησα τότε, τον ζοφερό Φεβρουάριο του 2018, από τον Πρόεδρο της Βουλής και την Εισαγγελία του Α.Π. τις πράξεις χαρακτηρισμού των μαρτύρων ως "δημοσίου συμφέροντος" γιατί για τα τότε ερευνόμενα στην περιβόητη υπόθεση Novartis αδικήματα δεν ισχύει η παράγραφος 2 αλλά η παράγραφος 7 του άρθρου 9 του ν. 2928/2001 που αναφέρεται σε μάρτυρες "δημοσίου συμφέροντος" οι οποίοι τίθενται υπό προστασία! Έσπευσαν εκ των υστέρων, με έγκριση δυστυχώς του τότε αρμόδιου αντεισαγγελέα του Α.Π., να χαρακτηρίσουν τους μάρτυρες ως “δημοσίου συμφέροντος”! Συνομολογήθηκε όμως έτσι από την εισαγγελική αρχή ότι ο χαρακτηρισμός τους ως «προστατευόμενων» θεμελιώνεται στην παράγραφο 7 του άρθρου 9 του ν. 2928/2001. Οι συγκεκριμένοι μάρτυρες έχουν καταστεί «προστατευόμενοι» επειδή είναι μάρτυρες “δημοσίου συμφέροντος”».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο για τους προστατευόμενους μάρτυρες ισχύουν τα εξής:
- Πρώτον, όλες οι καταθέσεις τους στη δικογραφία Novartis πάσχουν από απόλυτη ακυρότητα.
- Δεύτερον, δεν είχαν χαρακτηρισθεί νομίμως ως «προστατευόμενοι» πριν χαρακτηρισθούν ως « δημοσίου συμφέροντος».
- Τρίτον, παρανόμως χαρακτηρίσθηκαν «δημοσίου συμφέροντος», εφόσον έχουν εμπλοκή και προσδοκούν όφελος έστω στις ΗΠΑ.
- Τέταρτον, πρέπει άμεσα να ανακληθεί ο παράνομος χαρακτηρισμός τους ως «δημοσίου συμφέροντος», όπως ρητά προβλέπει το άρθρο 47 παρ. 1 ΚΠΔ.
- Πέμπτον, πρέπει, ούτως ή άλλως, να αρθεί και o χαρακτηρισμός τους ως «προστατευόμενων» που παρακολουθεί τον χαρακτηρισμό τους ως «δημοσίου συμφέροντος» κατά την παρ. 7 του άρθρου 9 ν. 2928/2001.


Πηγή : Cnn.gr


Το ΚΚΕ θέλει χωρίς κουκούλες τους προστατευόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ μάρτυρες



Αποχωρεί από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης το ΚΚΕ, διότι «δεν νομιμοποιεί τις κουκούλες». 

Όπως ανέφερε ο εισηγητής Νίκος Καραθανασόπουλος, το ΚΚΕ θα επανεξετάσει τη στάση του αν αλλάξουν τα δεδομένα, δηλαδή αν αρθεί το καθεστώς προστασίας : «Το ΚΚΕ, από την αρχή συμμετείχε ανελλιπώς στις εργασίες της επιτροπής και με την υπεύθυνη στάση του στις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες, επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου Novartis. Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες, ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι «προστατευόμενοι», που είναι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, με την φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους», αναφέρει η ΚΟ του ΚΚΕ και προσθέτει: «Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξετασθούν κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλαδή χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους. Η στάση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν συμβάλλει, αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιχνίδια που παίχθηκαν με το σκάνδαλο Novartis», καταγγέλλει το ΚΚΕ και τονίζει: «Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης και αποχωρεί από τις λειτουργίες της επιτροπής. Μια στάση που θα επανεξετάσουμε αν αλλάξουν τα δεδομένα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».


Β.Κορέα: με εκτέλεση ασθενή έλυσε το θέμα διάδοσης του Κορονοϊου


Ο ασθενής συνελήφθη από αξιωματικούς και αμέσως πυροβολήθηκε καθώς η χώρα παίρνει αηδιαστικά ακραία μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του δολοφονικού ιού.

Η νοτιοκορεατική εφημερίδα Dong-a Ilbo ανέφερε ότι ο άνδρας – κυβερνητικός αξιωματούχος – είχε μπει σε καραντίνα αμέσως μετά από ταξίδι του στην Κίνα.

Ο Kim Jong-un επέβαλε στρατιωτικό νόμο με σκοπό να επιβάλει ένα πιο αποτελεσματικό αποκλεισμό για την καταπολέμηση του ιού, παρά το γεγονός ότι η χώρα του δεν έχει αναφέρει επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Ηαποκάλυψη σοκ έρχεται καθώς η Κίνα είδε την πιο θανατηφόρα μέρα της επιδημίας κορωναϊού , καθώς ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 242 σε μόλις 24 ώρες.
Αξιωματούχοι της χώρας δήλωσαν ότι το άλμα συνδέθηκε με μια αλλαγή στο πώς διαγιγνώσκουμ νέες περιπτώσεις, ανέφερε μια έκθεση.

Ένας άλλος βορειοκορεάτης που είχε ταξιδέψει στην Κίνα για δουλειές, προσπάθησε να κρύψει το ταξίδι του, παρ’ όλα αυτά το κράτος τον εντόπισε και λέγεται ότι είναι εξορισμένος σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα.

Η Πγιόνγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι η καραντίνα που θα εφαρμόζεται απο εδώ και στο εξής στην Βόρειο Κορέα θα παραταθεί στις 30 ημέρες, χρόνο διπλάσιο απο τον ενδεδειγμένο που ακολουθούν όλες οι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας που πλήττεται περισσότερο απο όλες.


Πηγή


Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: «Ήταν ατύχημα» λένε τώρα για την επίθεση οι δράστες


Στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας τα τρία κατηγορούμενα αδέλφια 17, 20, και 32 χρόνων,που συνελήφθησαν για τη δολοφονία του 45χρονου ιδιοκτήτη ψητοπωλείου το βράδυ του Σαββάτου.

Η εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση από κοινού και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Στην ερώτηση «γιατί το κάνατε;» ο ένας από τους τρεις συλληφθέντες απάντησε ότι «ήταν ατύχημα».


Ο καταστηματάρχης που έχασε την ζωή του ήταν πρωταθλητής στο τζούντο, όπως και η σύζυγος του αλλά και η κόρη του, ενώ είχε έναν ακόμη γιο.

Υπόδειγμα ανθρώπου και άριστου οικογενειάρχη, πάντα δίκαιος και απέναντι στο προσωπικό που εργαζόταν στο ταχυφαγείο.

Οι γνώσεις του στις πολεμικές τέχνες και η εντυπωσιακή σωματική διάπλαση του φαίνεται πως ώθησαν τον ντελιβερά που εργαζόταν στο μαγαζί του να εμφανιστεί με τρεις ακόμη άνδρες στο μαγαζί προκειμένου να τον βοηθήσουν να λύσει τις διαφορές που είχε με τον εργοδότη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήθελε να τον εκδικηθεί επειδή φέρεται να του είχε ανακοινώσει νωρίτερα από το τηλέφωνο την απόλυση του, καθώς δεν είχε εμφανιστεί να εργαστεί ανήμερα Τσικνοπέμπτης και ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει να το κάνει.

O 32χρονος ντελιβεράς, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, έχει απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές της Θεσσαλονίκης και στο παρελθόν και μάλιστα φέρεται να είναι εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους λόγω της εμπλοκής του σε υποθέσεις κλοπών. 

Μάλιστα οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να είχε «βάλει χέρι» και στο ταμείο του ταχυφαγείου με αποτέλεσμα να έρθει σε σύγκρουση με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και γι' αυτό το λόγο.



Καταθέτουν σήμερα οι προστατευόμενοι απο τον ΣΥΡΙΖΑ μάρτυρες για την Novartis



Καταθέτουν σήμερα το απόγευμα, με προστασία του προσώπου και της ανωνυμίας τους, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» στις 16:00 και «Αικατερίνη Κελέση» στις 20:30.

Από τις 11 το πρωί, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης συνεδριάζει ενόψει της λήψης καταθέσεων.

Η επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που βρίσκεται  και η ίδια σε έρευνα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους χειρισμούς της με τα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis θα καταθέσει επίσης αυτή την εβδομάδα.

Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων των μαρτύρων, έχει κληθεί ο ελεγχόμενος Δημήτρης Παπαγγελόπουλος η "Ρασπούτιν', ο οποίος αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis και στους δικαστικούς χειρισμούς που έγιναν από τις εισαγγελικές αρχές και αποκρούει ως ψευδείς τις κατηγορίες εις βάρος του, που όμως έγιναν από σοβαρούς επώνυμους ανθρώπους και όχι από προστατευόμενους μάρτυρες χωρίς πρόσωπο και χωρίς τα πραγματικά τους στοιχεία.


Οικογενειακή υπόθεση η δολοφονία στην Θεσσαλονίκη! Αδέλφια οι δράστες




Αδέλφια είναι οι τέσσερις δράστες της δολοφονίας του 45χρονου ιδιοκτήτη ψητοπωλείου στη Θεσσαλονίκη. 

Η Αστυνομία συνέλαβε ήδη τους τρεις εξ αυτών, ανάμεσά τους τον 32χρονο εργαζόμενο του καταστήματος που είχε ταυτοποιηθεί από την πρώτη στιγμή ως ο ένας εκ των δραστών.

Οι υπόλοιποι δράστες είναι ένας 20χρονος που, σύμφωνα με την αστυνομία, φέρεται να είναι αυτός που χτύπησε με μαχαίρι τον άτυχο καταστηματάρχη, ένας 17χρονος και ένας 37χρονος. Ο τελευταίος διαφεύγει τη σύλληψή του και αναζητείται.

Από τους υπόλοιπους, ο 32χρονος παραδόθηκε στην αστυνομία, ενώ ο 20χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη στην περιοχή Τούμπα της Θεσσαλονίκης και ο 17χρονος στην Αθήνα όπου διαμένει και είχε φροντίσει να διαφύγει.

Εις βάρος όλων σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από κοινού, με την οποία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.




Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να περιμένει πολύ μέχρι να ηττηθεί ξανά



Ο τελειωμένος Αλέξης Τσίπρα καρβέλια ονειρεύεται προσπαθώντας να επιβιώσει πολιτικά, και θέλει να πιστέψουν στο κόμμα του ότι θα γίνουν εκλογές.

Αυτό το έχουν καταλάβει όλοι και πρώτος απο όλους ο πρωθυπουργός.

O πρωθυπουργός μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, τόνισε μέσα σε άλλα:

«Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να περιμένει πολύ μέχρι να ηττηθεί ξανά. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να αποστρατεύουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους», είπε ο κ. Μητσοτάκης θεωρώντας ότι σε πιθανολογούμενη νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ εάν είναι ακόμα αρχηγός του ο Τσίπρας θα οδηγηθεί σε πολιτική αποστρατεία.

«Μέσα σε επτά μήνες η χώρα μας πέτυχε όσα δεν μπορούσαν να συμβούν τα προηγούμενα χρόνια. Και κάποιοι φαίνεται να επενδύουν στις επιτυχίες μας και θέλουν γρήγορες εκλογές. Κάνουν μεγάλο λάθος. Είμαστε ισχυροί και θα γίνουμε ακόμα ισχυρότεροι, πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας, η εφαρμογή του οποίου θα πείσει ακόμα περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε να κυβερνήσουμε ξανά», είπε ο πρωθυπουργός. «Αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς αλλά για να δουλέψουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι για την κυβέρνηση του προέχουν «τα προβλήματα της κοινωνίας και να συνεχιστεί με ορμή ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων».

«Χθες, ο κ. Τσίπρας οργάνωσε στο Φάληρο μία φιέστα που θύμιζε πανάκριβη διαφήμιση, χωρίς όμως προϊόν για να προσφέρει. Η τηλεσκηνοθεσία, οι κάμερες από γερανούς, τα συνοδευτικά βίντεο και οι μεθοδικά μοιρασμένοι οπαδοί δεν μπόρεσαν να κρύψουν την πολιτική γύμνια του ομιλητή. Χωρίς γραβάτα, χωρίς επιχειρήματα» είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Καμία σοβαρή κριτική, καμία συγκεκριμένη θέση, καμία θετική πρόταση. Ύστερα από 7 μήνες στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να μην διδάχθηκε από το μαύρο των πολιτών και το πολύχρωμο των καιρών. Κοιτά πίσω και είναι πίσω. Είναι πολύ πίσω. Στόχος του, πλέον, είναι μόνο να επικρατήσει η δική του γραμμή στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «το σκηνικό λοιπόν πέτυχε, αλλά ο πρωταγωνιστής απέτυχε. Παρουσίασε μία εικόνα της χώρας που μόνον εκείνος βλέπει μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς του γυάλινου κόσμου του. Απέδειξε ότι ακόμη δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα από όσα συμβαίνουν στην οικονομία. Για να απολογηθεί στα εθνικά, κατέφυγε στα λόγια των Τούρκων. Και ενώ υποδύεται τον οικολόγο, κατέληξε να υπερασπίζεται τον λιγνίτη και την ρύπανση. “ Όχι άλλο κάρβουνο”, θα μπορούσε να του απαντήσει κανείς».




Άρθρο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκδοση Our World



O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το τιμώμενο πρόσωπο της φετινής δέκατης έκδοσης του Our World (www.ourworld.co), του ετήσιου περιοδικού που εκδίδεται από την εφημερίδα New Europe. Η έκδοση έχει διεθνή χαρακτήρα, μιλούν σε αυτή πάνω από 50 ηγετικά πρόσωπα της διεθνούς πολιτικής σκηνής και φέτος εστιάζει, όπως φαίνεται και στο εξώφυλλο, στη συμβολή της Ελλάδας στη γέννηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας δημοκρατίας και στο νέο κεφάλαιο που ανοίγει για τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθεί το άρθρο του Πρωθυπουργού:

Θέτουμε τις βάσεις για το μέλλον μας

Του Κυριάκου Μητσοτάκη, Πρωθυπουργού της Ελλάδας

Η προοδευτική διακυβέρνηση απαιτεί μεταρρυθμιστική ηγεσία. Αυτή είναι η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Ευρώπη, και η Ελλάδα είναι αυτή που δείχνει τον δρόμο.

Μετά από μια δεκαετή κρίση που έφερε πόνο και απελπισία, η χώρα μου έχει ανακάμψει ως μια θετική δύναμη γεμάτη προοπτικές και αποτελεί θετικό παράδειγμα για πολλούς. Έχουμε κάνει άλματα προόδου από τότε που η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν αποκλειστικά ως πολιτικός κίνδυνος. Όσα συνέβησαν την τελευταία δεκαετία ήταν, από πολλές απόψεις, απόρροια του λαϊκισμού και του πελατειακού συστήματος. Έχοντας αντικρίσει ευθέως την άβυσσο, ο ελληνικός λαός βίωσε την κάθαρση και γύρισε την πλάτη στις ακραίες πολιτικές.

Μολονότι τα αντισυστημικά κόμματα προσπαθούν να αλλοιώσουν τις δημοκρατίες μας, η Ελλάδα αποτελεί τη θετική εξαίρεση στην ΕΕ, καθώς έχει αφήσει πίσω της αυτά τα κόμματα.

Από τον Βορρά ως τον Νότο και από τη Δύση ως την Ανατολή, η ακροδεξιά συνεχίζει την ανοδική της πορεία εντός και εκτός των συνόρων της Ευρώπης. Ωστόσο, στην Ελλάδα η πορεία αυτή έχει ανακοπεί. Η Χρυσή Αυγή, ένα ακραίο φασιστικό πολιτικό μόρφωμα, βρίσκεται πια εκτός Κοινοβουλίου και έχει επιστρέψει στο 2% που ανέκαθεν συγκέντρωνε η ακροδεξιά στην Ελλάδα, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. Αυτή η μεταστροφή είναι μια αχτίδα ελπίδας αλλά και μια εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι για τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Υπάρχει μια αισιόδοξη οπτική που προκύπτει από την ελληνική κρίση. Ασφαλώς, η μακρά και επίπονη περίοδος της κρίσης κόστισε χρόνο και χρήμα στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, οι πολίτες κατάφεραν τελικά να δουν την αλήθεια πίσω από τη ρητορική των δημαγωγών τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς και να υπερβούν την πολιτική του φόβου και του μίσους. Ενώ κάποτε η Ελλάδα θεωρούνταν για κάποιους παράγοντας ρίσκου, τώρα βλέπουν μια χώρα που αποτελεί παράδειγμα ασφάλειας, λογοδοσίας και ευκαιριών.

Σήμερα έχω το καθήκον και παράλληλα το προνόμιο να είμαι επικεφαλής της πρώτης κυβέρνησης ύστερα από δέκα χρόνια που έχει καθαρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Με αυτή την ώθηση και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός, ήδη κινούμαστε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση οτι ήδη καταγράφεται αξιοσημείωτη ανάκαμψη στην οικονομία και ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια. Είμαι περήφανος για όσα έχουμε πετύχει, γνωρίζω όμως και πόσο σκληρή δουλειά μας περιμένει ακόμη. Και επίσης δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι τόσο η κοινή γνώμη όσο και η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, έχουν ήδη αγκαλιάσει τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα στην ιστορία της Ελλάδας.

Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι πολίτες μπορούν να εκτιμήσουν και να ενστερνιστούν τα οφέλη αυτών των ενίοτε δύσκολων πολιτικών αποφάσεων, όπως κι εμείς θα πρέπει να έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις.

Ο χρόνος είναι καίριας σημασίας στην πολιτική και στην ιστορία και εμείς δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο. Η Ελλάδα σήμερα δείχνει στην Ευρώπη ότι η επιστροφή της μετριοπάθειας στην πολιτική δεν είναι απλώς εφικτή, αλλά ιδιαίτερα επωφελής, καθώς θέτει τα θεμέλια του μέλλοντος. Η ΕΕ και συγκεκριμένα η Ευρωζώνη, θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επανέλθουν στον δρόμο της ανάπτυξης, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη στασιμότητα και την παρακμή. Η «πράσινη» ανάπτυξη την οποία επιδιώκουμε είναι μια μορφή οικολογικού νεο-κεϋνσιανισμού.

Καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, το ίδιο αυξάνονται οι ευκαιρίες αλλά και το καθήκον για δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να χαράξουμε τη σωστή πορεία. Αυτή τη φορά, οι επενδύσεις πρέπει να κατευθυνθούν προς μια ριζική πράσινη αναδιάρθρωση που θα τονώσει την οικονομία και θα πετύχει τους στόχους για μια ΕΕ με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050.

Για εμάς, η ατζέντα της ΕΕ για την «πράσινη» ανάπτυξη που θα καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή είναι απλή, αλλά ταυτόχρονα πολυδιάστατη. Η Ελλάδα προσυπογράφει πλήρως την ατζέντα της ΕΕ για το Κλίμα, όπως παρουσιάστηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής, κυρία Ursula von der Leyen. Παράλληλα, κάνουμε όλα όσα μπορούμε, επιταχύνοντας τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, ενώ δεσμευθήκαμε ότι θα διακόψουμε και την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη έως το 2028, πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Για να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει αυτό, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγής λιγνίτη. Αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει, όμως, να την αφήσουμε πίσω μας -είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Το μέλλον για την Ελλάδα είναι να αποκτήσει ηγετική θέση στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, όχι απλώς για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών αλλά και για τον εφοδιασμό άλλων χωρών.

Η Ευρώπη δείχνει το δρόμο και θα συνεχίσει να μας καθοδηγεί στην πορεία για την πράσινη ανάπτυξη, η οποία αντανακλά τις προοπτικές μας και είναι η δέσμευσή μας για το μέλλον. Όμως, το 2020 είναι και μια χρονιά με ακόμη περισσότερες προκλήσεις: το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ των θεμελιωδών πολιτικών γεωργίας και συνοχής της ΕΕ, η αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της μετανάστευσης, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ενεργειακής μετάβασης, η διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια, και ασφαλώς η νέα σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο. Είμαι βέβαιος ότι ο Charles Michel, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα αντιμετωπίσει προσεκτικά και με συνέπεια αυτές τις σύνθετες προκλήσεις. Ταυτόχρονα, καθώς οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την Κίνα και εξακολουθεί να επικρατεί αστάθεια στη Μέση Ανατολή, πιστεύω ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταλάβει έναν ευρύτερο χώρο στην εξωτερική της πολιτική, ενώ ευελπιστώ ότι ο Josep Borrell θα αναλάβει μεγαλύτερο και πιο ενεργό ρόλο με την ιδιότητα του Ύπατου Εκπροσώπου.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Το να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε δεν σημαίνει ότι έχουμε ήδη φτάσει, ο δρόμος θα είναι μακρύς και δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τις αυξανόμενες πολυπλοκότητες που καθιστούν τον σημερινό κόσμο εξαιρετικά απρόβλεπτο. Ο μόνος τρόπος για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον είναι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα. Πιστεύω ακράδαντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η κιβωτός που μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.


Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το Open της Μασσαλίας



Για δεύτερη διαδοχική χρονιά κατέκτησε τον τίτλο του Open Μασσαλίας ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Ο Έλληνας τενίστας νίκησε με 6-3, 6-4 σε 86 λεπτά τον φορμαρισμένο 19χρονο Καναδό Φελίξ Οζέ Αλιασίμ και έφτασε τους πέντε ATP τίτλους στην καριέρα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ευ. Λέκκας: Πάντα σε ισχύ η εκτίμηση των σεισμολόγων για Κωνσταντινούπολη



Ως απόρροια του πρόσφατου μεγάλου φονικού σεισμού των 6,8 ρίχτερ θεωρεί τον σημερινό σεισμό των 5.7 ρίχτερ στην Τουρκία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν τόνισε ο κ. Λέκκας.

Όπως εξήγησε, η περιοχή που έγινε ο σημερινός σεισμός κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και το Αζερμπαιτζάν είναι μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη με κακά κτήρια και γι' αυτό είχαμε σοβαρές συνέπειες.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα σε ισχύ και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι αποφάσεις του υπ. Υγείας - Τι θα γίνει με τους έλληνες μαθητές στην Ιταλία


Την αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών προς την Ιταλία μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, ήδη δέκα σχολεία βρίσκονται σε εκδρομές στην Ιταλία, δύο στο Μιλάνο και οκτώ στην Κεντρική και Νότια Ιταλία, με αποτέλεσμα να επικρατεί αγωνία.

Πάντως, μετά από ευρεία τρίωρη σύσκεψη των υγειονομικών φορέων της χώρας, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του ΕΚΑΒ και υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε οι μαθητές που θα επιστρέψουν από τις σχολικές εκδρομές να μην μπουν σε καραντίνα, καθώς οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ κρίνουν ότι δεν επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία.
Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Στη γειτονική χώρα υπάρχει ξαφνική έξαρση του κορωνοϊού, καθώς μέχρι στιγμής έχουν φύγει από τη ζωή τρεις άνθρωποι που έχουν νοσήσει, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 150.
«Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

«Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας. Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης» σημειώνεται.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κικίλια

Παράλληλα, το πρωί της Δευτέρας, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με τα ενισχυμένα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή για τη «θωράκιση» της χώρας μας έναντι της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Οι προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Βασίλης Κικίλιας αποφασίσθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο υπουργείο Υγείας.

Τρεις νεκροί και 150 κρούσματα στην Ιταλία

Στο μεταξύ, ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην Ιταλία από τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τη λίστα των θυμάτων στα τρία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Ιταλικής Πολιτικής προστασίας, πρόκειται για μία γυναίκα, η οποία ζούσε στην Κρεμόνα της βόρειας Ιταλίας.

Η γυναίκα που έφυγε από τη ζωή νοσηλευόταν σε νοσοκομείο λόγω ογκολογικών προβλημάτων και ήταν βεβαρημένη η κατάσταση της υγείας της.

Παράλληλα, τα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 150.

Κλείνει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου – Εξετάζεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Βατικανού

Την ίδια ώρα, οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου ανακοίνωσαν ότι για προληπτικούς λόγους πρόκειται να κλείσει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου, Ντουόμο. Παράλληλα, από τη Δευτέρα σταματούν και οι λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες της πόλης.

Σύμφωνα, δε, με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού, από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη.
Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, δε, ετοιμάζεται να υπογράψει απόφαση με την οποία αναστέλλονται οι διαγωνισμοί που είχαν προγραμματιστεί στην ιταλική πρωτεύουσα για πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποψηφίων.

Στο Μιλάνο, τέλος, θα μείνουν προσωρινά κλειστές ντίσκο και μαγαζιά στα οποία οι νέοι συνηθίζουν να συναντώνται για να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά.

Κλείνουν τα σχολεία – Σταματά το καρναβάλι

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης του, καθ΄όλη την επόμενη εβδομάδα. Ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Mε απόφαση του περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια, σταματούν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις, μέχρι τα τέλη του μηνός. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η διακοπή των εκδηλώσεων του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας. Θα παραμείνουν κλειστά, επίσης, τα σχολεία, τα μουσεία και τα πανεπιστήμια της περιφέρειας.

Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα τους 274 μετανάστες και το πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking (που ανήκει στην ΜΚΟ Sos Mediterranè) και το οποίο μόλις ελλιμενίσθηκε στο Ποτσάλο της Σικελίας.


ΤΑ ΝΕΑ


Νέοι εμπρησμοί αυτοκινήτων αθώων πολιτών στην Αθήνα



Αντιεξουσιαστές χωρίς καμία αμφιβολία, έβαλαν φωτιά σε οχήματα αθώων πολιτών που βρίσκονταν στις οδού Σταδίου και στην Πειραιώς, με την πυροσβεστική να παρεμβαίνει άμεσα. Στην πρώτη περίπτωση, ο εμπρησμός έγινε σε αυτοκίνητο πολίτη το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου. 

Η δεύτερη έγινε στην οδό Πειραιώς. Και σε αυτή την περίπτωση οι γνωστοί κακοποιοί αντιεξουσιαστές έκαψαν ένα ΙΧ αθώου πολίτη, με την πυροσβεστική να σβήνει την φωτιά με έξι πυροσβέστες και δύο οχήματα.