Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Προσφέρθηκε να βοηθήσει συνεπιβάτιδά του και τη βίασε ενω ταξίδευε με την γυναίκα του



Εφιαλτικό κατέληξε το ταξίδι μιας γυναίκας με το τρένο προς το Ραμσγκέιτ της Βρετανίας.

Η γυναίκα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στις 9 Δεκεμβρίου του 2018 αισθάνθηκε μια αδιαθεσία και ένας συνεπιβάτης της, ο 45χρονος Τίμοθι Ντέιβις, που ταξίδευε με τη γυναίκα του, προσφέρθηκε να τη βοηθήσει.

Πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής Mirror, τον Ντέιβις να αγγίζει το θύμα ανάρμοστα και έπειτα να την οδηγεί στην τουαλέτα και κλειδώνει την πόρτα. Στη συνέχεια τη βίασε ενώ εκείνη έκανε εμετό.

Ο Ντέιβις καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών. 

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, η γυναίκα του χτύπησε την πόρτα της τουαλέτας τρεις φορές όσο εκείνος βίαζε την άτυχη γυναίκα και ο Ντέιβις της απαντούσε ότι το θύμα δεν αισθανόταν καλά.

Όταν η γυναίκα επέστρεψε στο σπίτι της, είπε στην οικογένειά της τι συνέβη και αμέσως κάλεσαν την αστυνομία και ο Ντέιβις συνελήφθη. Κατά την ανάκριση του ισχυρίστηκε ότι το σεξ ήταν συναινετικό και το θύμα «το ευχαριστήθηκε».

Σε δήλωσή της που διαβάστηκε στο δικαστήριο, η άτυχη γυναίκα είπε ότι η επίθεση ήταν «σαν ένας εφιάλτης» και ότι «θα είναι ένα μόνιμο τραύμα» που δεν θα ξεχάσει ποτέ.


Πηγή: Mirror


skai.gr



1.016 οι θάνατοι από τον Κορωνοϊό



108 νέοι ασθενείς υπέκυψαν εν μέσω της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός σε όλη την κινεζική επικράτεια ως εχθές τα μεσάνυχτα, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των θυμάτων ως χθες σε 1.016, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας σήμερα.

Αναφέρθηκαν 2.478 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα, αριθμός συγκριτικά χαμηλότερος από τα 3.062 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Κυριακής, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επαληθευτεί με εργαστηριακές εξετάσεις ότι προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό ανήλθε σε 42.638, πάντα κατά τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.



Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας



Οι πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η Κυβέρνηση ώστε να διευκολύνει το έργο των Δήμων, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την βαθύτερη συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με την αυτοδιοίκηση και οι προκλήσεις που παραμένουν, βρέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Εκτελεστική Επιτροπή και τους επικεφαλής των Παρατάξεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης αντιμετώπισαν προβλήματα που προκλήθηκαν στους Δήμους λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις εκλογές του 2019. Επισήμανε πως με νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών έχει διευκολυνθεί η υπογραφή δημοτικών συμβάσεων για παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίστηκε η συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Απαντώντας στα ζητήματα που έθεσαν οι Δήμαρχοι, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν εμπιστοσύνη, καλή πίστη και ανοιχτοί δίαυλοι ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΚΕΔΕ ώστε να λύνονται άμεσα τα προβλήματα των Δήμων. Επαναβεβαίωσε ακόμα την κυβερνητική βούληση να αναθεωρηθούν πτυχές του Νόμου 4412 για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών -σε βάθος τριμήνου- ώστε να επιταχυνθεί το έργο των Δήμων, χωρίς να αμφισβητηθούν οι πρόνοιες για τη διαφάνεια.

Επίσης, δήλωσε πως θα εξεταστούν οι προτάσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αφορούν στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, η εμπλοκή των Δήμων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και η πρόθεση της Κυβέρνησης για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από την Κεντρική Διοίκηση στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε πως Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση με τους διακριτούς ρόλους τους έχουν τον ίδιο στόχο: να καταστήσουν τους Δήμους πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Το 2020, πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος, με τη στήριξη του του Πρωθυπουργού, θα είναι μια μεταρρυθμιστική χρονιά με νέα νομοθετήματα που θα μεταφέρουν πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό στην Αυτοδιοίκηση και θα ενοποιούν και αξιοποιούν όλο το θεσμικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, δήλωσε, θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ, ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων.

Με δεδομένο ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι είναι πολύπλοκα και άπτονται της αρμοδιότητας πολλών Υπουργείων, από την κυβέρνηση συμμετείχαν, εκτός από τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο Υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Γιώργος Κρεμλής.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και του προέδρου της ΚΕΔΕ:

Κ. Μητσοτάκης: Να σας καλωσορίσω στο Μέγαρο Μαξίμου και να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας. Προσβλέπω, όπως πάντα, σε μία γόνιμη συνεργασία με τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτός εκφράζεται δια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και μέσα από το Υπουργείο έχουμε ήδη αναπτύξει έναν γόνιμο διάλογο συνεργασίας κι έχουμε ήδη αντιμετωπίσει ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενδεικτικά αναφέρω τα ζητήματα της κυβερνησιμότητας, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με τις παρεμβάσεις -διορθωτικές κατά την άποψή μας- στις δυσλειτουργίες που είχε προκαλέσει στη λειτουργία των Δήμων η απλή αναλογική. Τη δυνατότητα που δώσαμε στην Αυτοδιοίκηση να διευρύνει τους ορίζοντές της σε συνεργασία με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, μετά από νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών οι Δήμοι μπορούν πιο εύκολα πια να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες για την παροχή υπηρεσιών στην καθαριότητα, στη συντήρηση του πρασίνου, στον ηλεκτροφωτισμό.

Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που είχαν προκύψει στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», για να τονίσουμε και την έντονη κοινωνική διάσταση την οποία αποδίδουμε στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Ένα δοκιμασμένο πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί.

Βέβαια, η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την οποία φαντάζομαι θα συζητήσουμε και σήμερα αφορά τη μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή για την οποία είχα δεσμευτεί προεκλογικά, το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο σε όλους τους βαθμούς λειτουργίας του κράτους -από την κεντρική διοίκηση, στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στο δεύτερο βαθμό, στον πρώτο βαθμό- ποιος κάνει τι και με ποιον τρόπο.

Και, βέβαια, φαντάζομαι ότι θα συζητήσουμε σήμερα και τα ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των Δήμων, κυρίως στα αναπτυξιακά έργα τα οποία δρομολογούνται, καθώς και εκεί υπάρχουν ενδιαφέρουσες σκέψεις για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη Γενική Γραμματεία του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στη δρομολόγηση αναπτυξιακών έργων τα οποία θα εκπορεύονται από τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Να κλείσω την εισαγωγική μου τοποθέτηση επαναλαμβάνοντας κάτι που σας είχα πει και πριν τις εκλογές: Η κυβέρνηση αυτή εμπιστεύεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πόσω μάλλον την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στις ανάγκες, στα προβλήματα των πολιτών. Θέλουμε μέσα από αυτή τη μεγάλη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία να σας δώσουμε τη δυνατότητα να είστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημοτών σας.

Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καλώς ήρθατε και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο λόγος σε εσάς.

Δ. Παπαστεργίου: Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητοί Υπουργοί, κύριοι Υφυπουργοί, συνεργάτες και καλοί συνάδελφοι, πραγματικά χαιρόμαστε που είμαστε σήμερα εδώ, η νέα Αυτοδιοίκηση, η νέα ΚΕΔΕ, σε ανθρώπους οι οποίοι θεωρώ έχουν αποδείξει ότι στηρίζονται στον πρώτο βαθμό και τον αγαπάνε.

Δεν νιώθουμε πάντα έτσι, αυτή είναι η αλήθεια. Παρόλα αυτά θέλουμε τη βοήθεια και τη συνεργασία. Δεν είναι μία συνάντηση στην οποία ήρθαμε να μεμψιμοιρήσουμε ή να γκρινιάξουμε. Είναι μία συνάντηση στην οποία ήρθαμε να συνεργαστούμε για να φύγουμε μπροστά.

Έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος με όλα όσα έχουμε περάσει, μία δεκαετία κρίσης η οποία πήγε πίσω την Αυτοδιοίκηση. Οι προκλήσεις μπροστά μας πλέον είναι μεγάλες και ανοίγονται, νομίζω, διάπλατα. Ο πρώτος βαθμός είναι εδώ, λοιπόν, να εκμεταλλευτεί όλες αυτές τις δυνατότητες από τα σημερινά χρηματοδοτικά εργαλεία, από αυτά τα οποία ξεκινάνε. Ήδη γνωρίζουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι θα πρέπει πολύ σύντομα να ξαναπάρει μπροστά αυτή η μηχανή των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Να σχεδιάσουμε μαζί το νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο διαχρονικά οι Δήμοι απαιτούν έναν δικό τους διακριτό ρόλο. Και να δούμε πώς θα μπορέσουμε όλοι μαζί, πραγματικά, να ξεπεράσουμε εμπόδια τα οποία ανοίγονται και υπάρχουν μπροστά μας.

Παράλληλα υπάρχουν προκλήσεις για το περιβάλλον, για την ανακύκλωση, για την ηλεκτροκίνηση. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει πρώτα να μας βοηθήσετε να σας βοηθήσουμε. Θα πρέπει, δηλαδή, να δούμε μαζί αυτή την τεράστια πρόκληση που λέγεται διοικητική μεταρρύθμιση και πώς θα μπορέσουμε πραγματικά να λήξουμε και να δώσουμε λύσεις σε παθογένειες ετών οι οποίες, δυστυχώς, δεν εξυπηρετούν τη χώρα.

Ήδη κάναμε τρεις συνεδριάσεις με την επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο και χαιρόμαστε πάρα πολύ γιατί βλέπουμε πως μάλλον μιλάμε την ίδια γλώσσα. Θέλουμε να πάμε στον ίδιο προορισμό, να το τρέξουμε. Θέλουμε σήμερα να δούμε και να ακούσουμε τις προθέσεις σας για την επόμενη μέρα του πρώτου και του δεύτερου βαθμού. Δύο βαθμών που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και με τον οποίον δεύτερο βαθμό προφανώς δεν μας χωρίζει απολύτως τίποτα. Τουναντίον, θέλουμε μαζί να σπρώξουμε το κάρο, να φύγουμε μπροστά.

Οι προκλήσεις είναι πολλές αλλά θα πρέπει πρώτα να βοηθηθούμε με εργαλεία. Μεγάλο μας ζήτημα είναι το γνωστό θέμα του 4412, του νόμου που προφανώς διασφαλίζει -θεωρώ σε μεγάλο βαθμό- τη διαφάνεια και όλοι μας το θέλουμε, το ζητάμε. Αλλα θα πρέπει να βρούμε πιο γρήγορους τρόπους γιατί το ΕΣΠΑ δεν μας περιμένει. Αυτό το οποίο ζούμε με το να πρέπει να περάσει πάνω από ένας χρόνος για να ξεκινήσουμε ένα έργο, χωρίς ενστάσεις και χωρίς άλλα τυπικά προβλήματα, δεν μπορεί να συνεχιστεί σε μία χώρα η οποία πραγματικά θέλει να τρέξει με τους ρυθμούς που θέλετε και εσείς.

Αυτά σε μια πρώτη εισαγωγή. Είμαστε πολλοί σήμερα και πραγματικά θα θελήσω να ακούσω και τους συναδέλφους. Να εμπιστευτείτε την Αυτοδιοίκηση, να μπορέσουμε πλέον να κατακτήσουμε μία Αυτοδιοίκηση, με αυτοτέλεια οικονομική. Είναι κι αυτό ένα τεράστιο κεφάλαιο που θα πρέπει να δούμε, πώς πλέον η Αυτοδιοίκηση που μπορεί να πατήσει στα πόδια της θα φύγει μπροστά. Είμαι σίγουρος πως το θέλετε και εσείς και μόνο αν ο κάθε βαθμός πλέον τραβήξει το δρόμο του διακριτά θα μπορέσουμε να καταφέρουμε αυτό το οποίο έχουμε ως κοινό σκοπό.

Κ. Μητσοτάκης: Να πω μια κουβέντα μόνο μιας και το θίξατε. Ο 4412 θα αλλάξει. Το τόνισα και στην Κρήτη, όπου βρέθηκα το Σαββατοκύριακο. Είναι ένας νόμος ο οποίος αποτελεί εναρμόνιση με ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αλλάξει στον πυρήνα του.

Όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πια πού είναι οι δυσλειτουργίες του νόμου και σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και με την απόλυτη σύμπραξη του Υπουργείου Εσωτερικών θα υπάρχει μια κωδικοποίηση στη νομοθεσία γύρω από τον 4412. Ορίζοντας της νομοθετικής υλοποίησης είναι οι επόμενοι τρεις μήνες το αργότερο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε πρακτικές δυσλειτουργίες τις οποίες νομίζω ότι γνωρίζετε όλοι πάρα πολύ καλά, χωρίς να ξεφύγουμε από το πλαίσιο του νόμου και τις αδιαπραγμάτευτες επιταγές στα ζητήματα διαφάνειας. Θα υπάρξει μια νομοθετική παρέμβαση που θα κάνει σίγουρα τη ζωή σας πιο εύκολη.




Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Μενίδι με πυροβολισμούς



Το έγκλημα έχει γιγαντωθεί από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή που έδειχνε σε κακοποιούς για να ευνοήσει συντρόφους κακοποιούς. Οι κατάπτυστοι νόμοι ατιμωρησίας που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δώσει θάρρος στους κακοποιούς που δεν διστάζουν ακόμα και να σκοτώσουν, ξέροντας ότι θα κάνουν διακοπές λίγων μηνών στην φυλακή.

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν εχθές το βράδυ στο Μενίδι με ένα τραυματία.

Άγνωστος τηλεφώνησε στην άμεση δράση και ενημέρωσε πως έχουν πέσει πυροβολισμοί στο Μενίδι στο πάρκινγκ του Δημαρχείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θύμα είναι γνωστό στην αστυνομία και το περιστατικό αποδίδεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.





Στρίπερ έπεσε από το στύλο, έσπασε το σαγόνι και τα δόντια της αλλά συνέχισε το twerking


Ένα σοβαρό ατύχημα είχε στρίπερ στο Ντάλας όταν έπεσε από το στύλο του pole dancing με αποτέλεσμα να σπάσει το σαγόνι της, τα δόντια της και να γυρίσει τον αστράγαλό της.

Η ίδια αντί να αρχίσει να ουρλιάζει από τον πόνο, σε μια επίδειξη απόλυτου επαγγελματισμού συνέχισε το twerking της για χάρη των πελατών του καταστήματος.




Χυδαία επίθεση Κασιδιάρη και πληρωμένη απάντηση από Μπακογιάννη



Φασιστικά χυδαίος όπως πάντα ο Ηλίας Κασιδιάρης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας υπό τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, για να λάβει από τον τελευταίο «πληρωμένη απάντηση».

Την χυδαία συμπεριφορά Κασιδιάρη προκάλεσε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εκδώσει ψήφισμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής, που αφορά στην εισαγγελική πρόταση στη σχετική δίκη, καθώς και στην συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού στις 21 Μαρτίου.

Ο φασίστας Κασιδιάρης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα», στράφηκε κατά των παρατάξεων που στηρίζουν το ψήφισμα λέγοντάς τους: «Βγάλετε τον σκασμό ξεφτιλισμένοι. Σαβούρες, ελεεινοί και τρισάθλιοι».

Στο χυδαίο ξέσπασμα Κασιδιάρη, αντέδρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δίνοντας αποστομωτική απάντηση.

«Τιμή μου και νομίζω τιμή όλων μας, να στραφεί εναντίον μας νομικά η Χρυσή Αυγή για ένα τέτοιο ψήφισμα».

Το θέμα έληξε εκεί καθώς ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τεντόμας αφαίρεσε τον λόγο από τον Ηλία Κασιδιάρη κλείνοντας μάλιστα και το μικρόφωνο.





Ιστορική δικαστική νίκη κατά της Τουρκίας μειώνει τις τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα



Με μία ιστορική νίκη υπέρ της Ελλάδος, ενώπιον του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΙCC), διευθετήθηκε η πολύχρονη δικαστική διαμάχη για τις τιμές φυσικού αερίου μεταξύ της ελληνικής Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και της αντίστοιχης τουρκικής εταιρείας BOTAS.

Σύμφωνα με εκτενή δημοσιεύματα του Reuters, αλλά και την έγκυρη επιθεώρηση Global Arbitration Review, μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία το διαιτητικό όργανο έκρινε ότι η ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου δικαιούται τιμών φυσικού αερίου που ισχύουν στην Γερμανία, γεννώντας έτσι απαιτήσεις έναντι της κρατικής εταιρείας της Τουρκίας από την ελληνική πλευρά εκατοντάδων εκατομμυρίων και μάλιστα αναδρομικά από το 2011.

Σύμφωνα με την Διεθνή Επιθεώρηση Διαιτησίας η νομική ομάδα της ΔΕΠΑ υπό τον τότε Νομικό Σύμβουλο Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου Νικόλαο Φαραντούρη και τα διεθνή δικηγορικά γραφεία Three Crowns και Clyde & Co πέτυχαν να εφαρμοστεί στον τρόπο υπολογισμού της τιμής προμήθεια του φυσικού αερίου από την Τουρκία προέλευσης Αζερμπαϊτζάν, η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγών φυσικού αερίου που ισχύει για τη Γερμανία.

Η υπόθεση ανατρέχει στο 2003, όταν η ΔΕΠΑ υπέγραψε με την τουρκική εταιρεία BOTAS Petroleum Pipeline Corporation σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου πρωτογενούς προελεύσεως Αζερμπαϊτζάν, κατ’ εξουσιοδότηση σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας και σε υποστήριξη του Διασυνδετήριου Αγωγού Τουρκίας-Ελλάδας. Ο αγωγός αυτός είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία, ως τμήμα του Νότιου Διαδρόμου, που θα έφερνε Αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.

Οι παραδόσεις αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεκίνησαν με την ολοκλήρωση εργασιών στον αγωγό, στα τέλη του 2007.

Το Δεκέμβριο 2011, η BOTAS προσέφυγε κατά της ΔΕΠΑ σε διεθνή διαιτησία ενώπιον του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) στη Στοκχόλμη, ζητώντας αναθεώρηση των τιμών προς τα πάνω βάσει των συμβατικών όρων. Στις 14 Απριλίου 2016 εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, στην οποία προβλεπόταν ένας τύπος υπολογισμού της τιμής αερίου ευθέως συνδεόμενος με τις τιμές πετρελαίου μπρεντ επιδικάζοντας στην BOTAS το ήμισυ περίπου του αρχικά αιτηθέντος από την BOTAS ποσού.

Εν τούτοις, οι νομικοί της ΔΕΠΑ επανήλθαν με νέο αίτημα αναθεώρησης επικαλούμενοι την ίδια την απόφαση του Δικαστηρίου και ζητώντας η αναθεωρημένη τιμή να είναι άμεσα βασισμένη στις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στη Γερμανία και μάλιστα με σημαντική έκπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που υποχρεούται να καταβάλει η τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου ξεπερνούν τα 200 εκατ. δολάρια, ενώ η τιμή που διαμορφώνεται στο εξής αποτελεί την πλέον χαμηλή τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.


Θανάσης Κουκάκης 
Πηγή : cnn.gr


Χρυσοχοΐδης: Είχα 3 καταγγελίες για ΣΥΡΙΖΑ για τον διαγωνισμό των ταυτοτήτων


Πολλαπλά ατελής ήταν ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τις ταυτότητες και για αυτό επαναπροκηρύχθηκε, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση 68 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την «αστυνομική βία και την αύξηση της εγκληματικότητας».

«Όταν πήγα στο υπουργείο, είχα τρεις καταγγελίες για τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά δεν ανέφερα τίποτα, διότι ξέρω τι γίνεται σε αυτούς τους διαγωνισμούς», είπε ο υπουργός.

Και συνέχισε: «ούτε εγώ έχω πάρει καταγγελία για το παρόντα διαγωνισμό. Το θέμα είναι εσείς, τι υιοθετείτε;» ρώτησε την κα Γεροβασίλη. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το ερώτημα (του ΣΥΡΙΖΑ) «καταλήγει να είναι πόσες εταιρίες θα 'ρθούνε. Θα το δούμε συντόμως, όταν θα κατατεθούν οι προσφορές, εάν θα δουλέψει ο ανταγωνισμός. Εγώ πιστεύω ότι θα δουλέψει ο ανταγωνισμός, διότι ο διαγωνισμός είναι ακέραιος» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τοποθετήθηκε για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης και είπε ότι ο προηγούμενος δεν περιλάμβανε από την αρχή την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση». Όπως είπε, δεν αγοράζουμε ταυτότητα, αλλά κάρτα πολίτη (χρήση για ΕΦΚΑ, εφορία κά) που θα φέρει εξοικονόμηση 05% - 0,7% στο ΑΕΠ.


«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η κάρτα θα είναι ακριβότερη. Είναι ψέμα» είπε ο υπουργός: Δέκα ευρώ ήταν το κόστος για τον πολίτη, δέκα θα είναι και τώρα.

Ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο. Όμως ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και 30 εκατ. για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, άρα το τελικό ποσό είναι το ίδιο, επισήμανε.
Ότι η έγχρωμη φωτογραφία θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος. Όμως και στον προηγούμενο διαγωνισμό υπήρχε πρόβλεψη για έγχρωμη φωτογραφία μετά από πέντε χρόνια. Τώρα την προβλέπει από την αρχή.
Ότι οι υποψήφιοι θα είναι λιγότεροι λόγω της έγχρωμης. Η αλήθεια είναι ότι κλήθηκαν 25 εταιρίες στον πρώτο διαγωνισμό και 25, οι ίδιες, είναι και στο δεύτερο διαγωνισμό.
Ότι γνωμοδότησε το ΣτΕ αρνητικά για την "ψηφιακή διακυβέρνηση". Όμως η κυβέρνηση συμμορφώθηκε και ψήφισε σχετικό νόμο.
Ότι είναι πιο αδύναμη από άποψη ασφαλείας η έγχρωμη φωτογραφία. Αυτό δεν ισχύει.
Όσο για το εάν θα είναι έτοιμη η Ελλάδα λόγω επαναπροκήρυξης διαγωνισμού, να εκδώσει τις ταυτότητες έγκαιρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι ο κανονισμός της ενίσχυσης ασφάλειας ταυτοτήτων ορίζει ότι η εφαρμογή ξεκινά 2/8/2021, και ότι θα τελειώσει 3/8/2026.

Όσοι δεν βιάστηκαν τότε υπέρ του πολίτη, βιάζονται τώρα με έωλες κατηγορίες, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τοποθετήθηκε επίσης και για τα fake news περί αστυνομική βίας λέγοντας, ότι η ασφάλεια αποτελεί πυλώνα δικαίου για την κυβέρνηση, οδηγεί την ΕΛΑΣ στην αποστολή της και δεν ανέχεται τις υπερβάσεις της. Αναφερόμενος μάλιστα σε πρόσφατη δημοσκόπηση, σημείωσε ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης στην ασφάλεια. Όσο για τα περιστατικά βίας που ονοματίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επερώτησή τους, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι, «πλέον δεν έχουμε φέικ νιους αλλά φέικ στόρις, σενάρια ολόκληρα, που σκαρφίζονται ορισμένοι». Από τα 11 περιστατικά που αναφέρονται μόνο σε δύο έχουμε περιστατικά υπέρβασης και αυτά ελέγχονται είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι εάν κάποιοι (αστυνομικοί) δεν είναι σε θέση να κρατήσουν το στόμα ή τα χέρια τους τότε θα πάνε σε άλλες υπηρεσίες..Δεν ψάχνουμε για παλικαράδες στην ΕΛΑΣ είπε ο υπουργός,

Απευθυνόμενος στους επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: Επικαλείστε ανύπαρκτη έξαρση αστυνομικής βίας και δεν μιλάτε για τη βία κατά της αστυνομίας. Τριάντα εργαζόμενα παιδιά είναι στα νοσοκομεία «από πλημελληματικούς τσιμεντόλιθους, δικαιωματικά στειλιάρια και εφηβικές μολότοφ» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.


Σχολιάζοντας δε, σχετική κριτική του προκλητικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, δήλωσε ότι «ο Ρουβίκωνας και ο κάθε Ρουβίκωνας, ή θα συμμορφωθεί με τον νόμο, ή θα υποστεί τις συνέπειες, Και αυτό είναι πολύ καθαρό. Και είναι δήλωσή μου, που αφορά όλους αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να αποδίδουν δίκαιο σε αυτή τη χώρα».






Επίταξη ακινήτων και εκτάσεων για το μεταναστευτικό - Πού θα γίνουν τα κλειστά κέντρα



Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας προχωρά σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Επίσης, ακολουθεί σήμερα υπουργική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.

2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.

3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.

5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Οπως διευκρινίζει ο κ. Πέτσας, ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε τέσσερις άξονες οι οποίοι είναι η φύλαξη των συνόρων μας, η επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, οι αυξημένες επιστροφές και οι κλειστές δομές. 

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται «δίνεται έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Αναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτει πως «το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ